• sportovni_biker

    Tak jsem z toho teď úplně blbej. Pořídil jsem teď tyhle kliky. Dva servisy u nás radí, kvůli řetězovce, že mají být dvě podložky vlevo a jedna vpravo, což je přesně naopak než v návodu Shimana. Ostatní mi zase říkají, že to mám dát podle návodu, tak já už opravdu nevím. Kolo mám v profilu, kdyby něco a na jedné fotce to jde i dokonce vidět.

    Anketa: Jak to máte vy?

    4x
    17%
    0 0
    • palkac  

      zrovna vcera mi je nandali a podle shimana (smichoff bike) a vypada to, ze to bude radit ok

      0 0
    • wbiker  

      Jestli si chceš trochu počíst, tak o řetězové lince: www.bike-forum.cz/…0/forum.html#… , vše jsem dělal podle článku na www.bajk.cz a doteď jsem nepochopil, proč to nevychází. Takže na to kašlu.:-)

      0 0
    • Zdyn  

      Takze spravne by mely byt dve podlozky vpravo (u prevodniku) a jedna vlevo.Bohuzel pak je retezova linka 50mm. Kdyz budou dve vlevo a jedna vpravo, bude lepsi retezova linka (47,5mm), ale cele kliky budou o 2,5mm vyosene doleva. Je na kazdym , co uprednostni.

      0 0
    • Tesi  

      já musel dát dvě doprava, abych oddálil pravou kliku od přesmykače, vše řadí OK, a po přeměření, jsem zjistil, že je linka na 0,5mm shodná vpředu i vzadu

      0 0
    • BB  

      na všech nových kolech by měla řetězová linka být 49 mm, takže stačí přeměřit. Asi bych se řídil doporučením Sh*, snad ví, jak to pro různou šířku domečku vypodložit.

      0 0
    • Hanato  

      Ja mam sice XTckovy kliky, ale dal jsem 2 podlozky doprava (k prevodnikum) a 1 doleva (mam domecek 68mm) a retezova linka sedi na milimetr kdyz jsem to meril suplerou. A funguje to taky squele…

      0 0
      • Hanato  

        Jsem odpovidal driv nez jsem si to tu procetl, takze upresneni. S timhle mym nastavenim mam retezovou linku 50mm. O tom ze jsou i jiny jsem do ted nevedel :-D

        0 0
        • BB  

          řekl bych, že 49–50 to už se nedá podložkou ovlivnit

          0 0
    • ushi  

      Ja mám domeček 73mm a nedal jsem tam žádnou vym. podložku.Je to třeba vyskoušet.

      0 0
      • Hanato  

        na tenhle dum se davala myslim jedna pod pravou stranu (pod prevodniky)

        0 0
        • ushi  

          No já myslím že dost záleží na zadním náboji,s jednou mi šel řetěz nejak moc do prava.Mám zadní Nova-tec a zdá se mi,že se nekříží.(možná blbě vidím)

          0 0
      • Darkson  

        já dal zas jednu podložku pod levou kliku místo pod pravou a funguje to(řadí dobře a při jízdě není cítit že by jedna klika byla blíž ke středu než druhá);

        0 0
        • MlokCZ  

          Fungovat to bude líp, lepší řetězová linka, ale jsi šťastlivec, co to nepozná, že je to nesouměrně. Já dostal před 2 lety na HT-čku špatně dané podložky. Dali 1 podložku k převodníkům a 2 na druhou stranu (domeček 68). A pořád se mi blbě jezdilo a šteloval jsem sedlo, že je křivě a nemoh to naštelovat – pořád to bylo špatný. Až jsem teprve po nějaké době zjistil, že jsou špatně ty podložky. Prohodil 2 k převodníkům a najednou to bylo super (teda až na tu řetězovou linku, ale ta je mi fuk).

          0 0
    • vratan  

      dve sa davaju na pravu stranu. jedna podlazka sa vyhadzuje v pripade ze tam ide presmyk ktory sa uchytava na stredovu osu. preto dve napravo…

      0 0
    • Roma  

      Tak mi uz je z toho spatne.Uvazuju o koupi novych klik.Nejdrive jsem projel prispevky na isis.Tento spoj jsem zavrhl, protoze je na nej velmi mnoho nepriznivych ohlasu.Jezdim ctyrhran a jsem s nim spokojeny.To ze tu nekteri pisou, ze se jim to krouti to u me nenastava protoze co pruzi jako prvni je ram(ale to je samozrejme individuelni).Takze jsem si procetl prispevky na ctyrhran.Kazdy ho zavrhuje jako prezitek.To u me neni argument.LX 05 jsem videl za 2450kc a vetsina si integ.osy chvali takze jsem o nich zacal uvazovat-procetl jsem integ.osu.Ted me boli oci a je mi spatne bo jsem na tom stejnem jak jsem zacal cist. Mam teda nekolik otazek: 1.videl nekdo kliky lx 05 za lepsi cenu nez 2450kc? 2.mam retez.linku 47,5 (osmikolecko).Pujde to udelat tak, aby byla linka zachovana a kliky vystredene? 3.uz se nekomu posrala integrovana osa?

      Asi to vzdam a koupim dute deorka na ctyrhran. 4.dela se neco lepsiho na ctyrhran nez shim.dute deore?

      Uz z toho magorim(perny den) tak sory za pripadne pravopisne chyby.

      0 0
      • miťo  

        S tema LX klikama budeš mít řetěz.linku 50, i když o tom japonec mlčí.

        0 0
        • Roma  

          dik za jednoznacnou odpoved

          0 0
        • Zdyn  

          Proc mlci? Vzdyt to vsude uvadi?

          0 0
          • miťo  

            Zeptej se na to Pekáčka, vozí na obou bikách XTčka. Prý uvádí 47mm, ale je to 50mm. Když dáš střední placku a prostřední kolečko vzadu, není to v jedný lajně, už to uhýbá.

            0 0
            • Pekáček  

              Miťo musím tě opravit, Shimano fakt uvádí „jednotnou velikost řetězové linky 50mm“, ale mlčí že je to pěkně nahouby ohledně křížení řetězu. Ale třeba to je odrazový můstek na nový standart delší osy zadního náboje co údajně chystaj. To smrdí desetikolečkem na MTB s roztečí devítikola. Že by?

              0 0
        • Andrzej  

          no nevim, ale nezalezi taky na ramu? netery vyrobce dela na 47,5 a nektery na 50mm? a shimano prestelo podporovat 47,5mm ? tak delaji i presmyky uz jenom na 50mm..... ale nevim, az tak se v tom nevyznam

          0 0
          • miťo  

            Je to univerzál, těch 50mm, pasuje to i na fully s obrovskýma čepama. Že je to na XC hardtail na prd, už japonce nezajímá.

            0 0
      • McBlacky  

        na 4 hran ještě by šly možná sehnat firexy nebo pointy z těch ne úplně šitovejch za rozumný peníze, pak samozřejmě middleburn, případně storck powerarms, tune, a jiný další lahůdkový za brutální pálky :)

        0 0
        • Roma  

          Jo jasne o tech vim, ale dat 7 litru za middleburn to se mi moc nechce i kdyz jsem i o tom uvazoval......bych krvacel hodne dlouho.Byt svobodny a bezdetny tak uz tam jsou.

          0 0
          • McBlacky  

            já jezdim ted na fullu ty firexy4hran a dá se to, u nich je dobrý že pavouk a klika jsou v celku tak to nemůže začít praskat, váha taky slušná, pily dobrý, ale holt to není nic top no… ikdyž si myslím že cena/užitek dobrej poměr. u lx tě čeká brzo střední pila a výhledově ložiska který nejsou tak dobře utěsněný jako na lx

            0 0
          • marapara  

            Já myslím, že s LX chybu neuděláš. Jsou za slušnou cenu. Než kupovat Deorka na čtyrhran kolem 2 tisíc, tak raději pět stovek připlatím za LX 05. Nejsou špatné a jsou fakt tuhé. Také jsem jezdil předtím Deore Hollowtech – duté na čtyřhran a docela se to kroutilo při záběru do pedálú. Nehledě k tomu, že mi po roce a něco dokonce levá klika rupla vejpůl – objevil jsem tajemství Hollowtech :). Taky sehnat kvalitní osku na čtyřhran byl celkem problém. Nejlepší se mi zdál Kinex. Ten mi sezonu, možná sezonu a něco vydržel, ale ostatní osy od jiných výrobců šli vždy po měsíci – cca 1000–1200 km do kytek. U kinexu byla jedna nevýhoda, že byl čtyřhran docela krátký a měl poměrně velké stoupání. Takže se kliky brzy vymačkali. Letos na LX 05 mám najeto kolem 7000 km a nemám s nima problém. Jen jsem musel asi 2× obrousit otřepy na prostřední pile. Sice tu někdo psal, že prostřední převodník je blato, ale mě zatím drží. Sice jsem těch 7000 km většinou najel po silnici nebo na suchém prašném povrchu, ale nějaké blatíčko také bylo a převodníky jsou v pohodě. Jestli je letos sjedu, příští rok jdu do nových.

            0 0
      • Lister  

        no tak jestli nejsi závodník a bojíš se přestupu na integrovanou osu tak bych bral Deorka, ty se dají opravdu sehnat za slušný peníze, Firexy jse bohužel neviděl levněji než za 2200 a k tomu ještě osa – ale pokud se nepletu tak ty jsou stejně na ISIS, na 4 hran už asi nepůjdou sehnat. Jezdil jsem Deore kliky 6 let a kdyby tam nebyly v háji pily tak je jezdím i dál, ale nákup samosatatných převodníku se nevyplatí tak tam mám teď Firexy GXP a mimo jiné poprvé v životě mám s klikami problém :o(((

        0 0
        • vlk  

          Nové Firexy už jsou se stejnou osou jako Styla(obdobná jako lx)

          0 0
          • Lister  

            jaks to přesně myslel??

            0 0
              • vlk  

                Jako myslel jsem to tak, že pokud by šlo o tuhost osy apod.Tak u nových firexů, je osa stejná jako u styla a je v ceně těch klik.Osobně bych šel stejně raději do shimana.Mě 50mm linka mi nevadí a je to lehčí to potom jednou rozebrat.

                0 0
                • Lister  

                  No ty Firexi co jsem mu ale radil já jsem myslel ještě klasické na oddělenou osu ISIS – ty měli „příznivější“ linku kolem 47,5.

                  0 0
                  • vlk  

                    A tak teď koukám, že jsem si tvůj příspěvek špatně přečetl.

                    0 0
      • vlk  

        No pokud by ti vadila řetězová linka 50 tak bych šel do truvativů firex -jsou za obdobnou cenu a mají obdobnou osu.Akorát nemají duté kliky.

        • shimano lx:nevýhody:ze 2 kusů, nekvalitní prostřední převodník, 50mm řetězová linka

        Výhody:Duté kliky, ty se jistě nezohnou

        • Truvativ:nevýhody-kliky nejsou duté a jsou náchylnější na ohnutí než LX,teoreticky by měli být o něco málo měkčí-to by chtělo si ověřit v něj srovnávacích testech v časácích.

        Výhody:z jednoho kusu, menší řetězová linka

        S tou řetězovou jinkou je to otázka která komu více padne.

        0 0
        • mar_tin1  

          mne se zda, ze ty firexy maji taky 50mm retezovou linku. nekde jsem to videl v specifikaci, ale ted uz to nemohu najit, protoze sram zmenil stranky.

          0 0
        • Lister  

          to s těma Firexama nějak nechápu ty mají taky řetězovou linku 50 – pokud se teda bavíme o GXP.

          No a k té poslední poznámce – řetezová linka 50 podle mě nepadne nikomu – možná na singlespeed :o)

          0 0
          • Zdyn  

            Firexy (styla) maji 49 nebo 48,5 mm. Ted si nejsem jistej.

            0 0
            • mar_tin1  

              jj, to maji ted na webu, ale predtim tam byly specifikace na 2006 modely a tam bylo myslim 50mm. a ty 2007 modely se jeste neprodavaj…

              0 0
        • Roma  

          Kdyz to shrnu.LX maji r.l. 50mm.Ja mam 47,5mm osmikolecko moje osa je 110,5/68.Kdyz tam dam ty LX tak kdyz budu mit zarazenou stredni pilu tak bude retez rovne nekde mezi tretim a ctvrtym nejmensim pastorkem.Bliz ke ctvrtemu.Myslim ze mezera mezi pastorky je 3mm a sirka pastorku je 1,9mm(sram). Nebo je to jinak.Zajima me prakticka zkusenost.Dik

          0 0
    • raceman  

      já mám na každé straně jednu podložku

      0 0
      • Pekáček  

        Jo, to měl Žireček taky. A když jsem to viděl, zjistil jsem, že se mu osa axiálně o pár mm posouvá – prostě tam ten jeden spacer chyběl.

        0 0
      • vojta  

        tak to ja taky, ale asi to nebude dobre :-( . Sice mi osa nekvedla, tak jako Zireckovi, ale dle vcerejsiho mereni je prava klika o 2(2,5?)mm bliz k ramu. Ze by soudruzi v SRN (nebo v BikeExpertu) udelali chybu ? :-)

        0 0
        • zirecek  

          Zichr je tam dát počet podložek dle Shimana. Mám 2P, 1L. Chtělo by to prohodit. Mám ale problém s rámem, druhá placka je skoro u trubky spodní šavle. Při sjetí 44z byly zuby výrazně vybroušeny díky nevhodné řetězové lince, i když řetěz příliš nekřížím.

          0 0
          • vojta  

            Myslis, ze ty 2,5mm, co ma ta podlozka muze mit az takovou roli na razeni, na pilu …? Na singlu ev. pokud jezdis jen 3 „optimalni“ kombinace prevodu snad, ale jinak … ? Pokud by jsi prohodil podlozky, nemel by jsi kliky vyoseny o 0,5cm vlevo vuci vertikalni ose kola ?

            0 0
    • kafac  

      tady je tabulka s řetězovejma linkama: www.bajk.cz/…b_link_m.jpg

      a tady jak se správně určí: www.bajk.cz/…a/clanek.asp?…

      0 0
    • sportovni_biker  

      no tak nakonec mám větší problém než jsem myslel. Ty dvě podložky vlevo mi nějak nechce vzít koleno a pořád se necítím svůj. Je to takový divný. Zase na druhou stranu, nemůžu dát dvě napravo, protože už teď na nejmenší převody se řetěz trochu kříží. Tak a jsem v pr. Je možné dát jednu a jednu? Tím by se problém vyřešil, ale nevím zda-li je to možné. A musím se rozhodnout do zítřka ať to můžu dát do servisu (klíče nemám)

      0 0
      • wbiker  

        Být tebou, tak s tím ještě počkám, třeba to může být jen nezvyk. Já mám dvě vlevo a jednu vpravo a nijak jsem ten rozdíl nevnímal. Trochu ti do toho leze ten závod, co? V nejhorším bych nechal namontovat zase starý kliky, tu 60 na nich odjel a pak zase řešil ty LX. Ale neházel bych je hned z okna.:-)

        0 0
        • sportovni_biker  

          ne to nechci, zase LX jsou dost tuhé a jízda je v tomhle lepší, to už jsem poznal. Ale problém by mi vyřešilo jedna a jedna podložka, ale já nevím jestli to jde

          0 0
          • Pekáček  

            Osa se ti bude nejspíš posouvat, bude volná. Musíš dodržet šířku danou výrobcem. Jinak nevím jak LX, ale moje XT má i při doporučený montáži levou kliku dál než pravou. Tož bych ty podložky raději namontoval jak mají bejt.

            0 0
            • raceman  

              ja mam taky 1 a 1 a kliky nemaj axialni vuli

              0 0
            • sportovni_biker  

              Nemuzu dat, tak jak ma byt, potom by se krizil retez vic nez ted. Mozna by na 1×1 ani nedrzel :-(

              0 0
              • wbiker  

                Tk mě ještě napadlo, možná by šlo někde v železáství koupit, nebo ubrousit, takové dvě podložky, aby měly dohromady šířku jedené. Potom by jsi vlastně měl na každé straně 1,5 podložky původní. Ale netuším, jestli by to mělo nějaký význam.

                0 0
              • Lister  

                jak jsewm ti psal dal bych dvě doprava a jednu do leva, pro tvoje nohy to bude příjemnější a řetězová linka 50 není tak strašná, naladit se to dá, i když některé převody pak jezdit nejdou – klasicky na velké placce od 5 nahoru, na střední asi těžko dáš největší pastorek, ale zase na nejmenší půjde řadit skoro všechno :o)

                0 0
                • sportovni_biker  

                  já mám z toho, ale strach, že to křížení bude už příliš veliké. Teď se to celkem kříží na 1×1, ale co teprve potom. A už ani nevím, kam s tím jít. Chuděj ten mi to namontoval takhle, takže bych vlastně šel proti němu, Tomšů ten má úplně plno a Hájek tomu nevěřím, že by to zvládl. Tak teda nevím :-(

                  0 0
                  • Lister  

                    já teda nevím jak jsou ty podložky tlusté, ale nijak markantní rozdíl to podle mě nebude. Zašel bych k Chudějovi, vysvětli mu že s tím máš zrdrav. problémy a on ti to přece musí předělat, přece jen je to pro něj práce a výdělak :o)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Podložky jsou tlustý 2,5mm, takže když to dá blbě má levou kliku o 0,5cm dál od rámu než pravou (když je to správně – 2P u převodníků, jedna na druhé straně, tak na všech kolech doma, co máme XT kliky jsou obě kliky stejně daleko od rámu).

                      0 0
                    • sportovni_biker  

                      no tak Chuděj mi dneska centrul zadní kolo, zadara. Díval jsem se tam na jinou Meridu a taky to tak měla. Tak jsem se ptal a říkal, že u Merid už mají tu zkušenost, že to tak musí být. Jinak, že zkoušeli dávat podle návodu dvě doprava, ale řetěz už byl strašně zkřížený. Tak já to tak nechám a zvyknu si na to.

                      0 0
                  • MlokCZ  

                    Moc tu řetězovou linku řešíte. Jezdím 50mm linku ve předu už přes rok a neni s tím žádný problém. Sice je pravda, že se to na lehkých převodech kříží víc, ale i tak není problém jezdít střední placku a největší pastorek (bežně to nejezdím, ale když jsem zkoušel, tak v pohodě). S nejlehčím převodem už není vůbec žádný problém, ten je naprosto ok (ten jezdím hodně, tak to vim). Zase pro mě výhoda, že můžu jezdit na nejmenší převodník i menší kolečka, takže ve výjezdech na kratší mírnější úseky nemusim vracet prostřední převodník.

                    A určitě dejte 2P k převodníkům, protože když jsou ty 2P vlevo, tak tak větší vzdálenost levé kliky od rámu než pravé nohám opravdu dlouhodobě nesvědčí i když to někomu třeba nepřijde.

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    A s montáží, kup si někde za 300 Kč klíč a sám si to prohoď, otázka pár minut.

                    0 0
                    • Lister  

                      klíš bajkerovi půjčím, ale sám se na to moc necítí. Sorry že jsem to prásknul :o)

                      0 0
                      • sportovni_biker  

                        ne, kašlem na to, nejsem jediný kdo to takhle má, tak si na to prostě zvyknu. Uvidím, jak zítra na trati. Ještě bychom ztrhli závit a bylo by to úplně v prdeli. Funguje to, tak do toho nebudu rypat.

                        PS: Přijď se mrknout :-)

                        0 0
                        • lidumil  

                          No abys strhnul závit, to bys musel mít sílu jak blázen, už jsem to měl několikrát dole a úplně v poho. Jen nesmíš dotahovat na krev tu plastovou záslepku na lavý klice.

                          0 0
                          • sportovni_biker  

                            Říkám, když to funguje, nebudu do toho raději drbat…

                            0 0
                            • lidumil  

                              Jde spíš o kolena, aby Tě nezačaly bolet, vyosení není pro klouby nejlepší a asymetrické zatížení kloubu vede k časbný artroze :-(

                              0 0
    • Seadat  

      vcera sem je nandal – sem spokojenej! ale taky me to trosku prekvapilo, ze sem se dostal s prevodnikama dal od ramu, ale nijak me to nevadi – taky sem uvazoval, ze dam na levou 2podlozky ale oni ty japonsky kundicky udelali jinak dlouhej zavit na leve misce :-D

      0 0
    • Roma  

      Takze me muzete privitat do klubu.Nechci zakladat nove tema, takze zneuziju toto.Nejak se mi nezdaji prevodniky(velky a prostredni-maly je vporadku) jako by byly zuby „vykrivene“ do leva.Mel jsem moznost srovnani s middelburn a ty byly rovne.Ma to tak byt nebo to soudruzi v cine sku.....?

      0 0
      • Pekáček  

        Pokud myslíš tvary zubů, to je v pořádku, to vymyslel počítač aby to co nejlíp řadilo. Pamatuješ jak se „krásně“ přehazovalo na Favoritech? Podivné tvary zubů máš i na kazetě, i když je pravda, že ne tak zohlé. Spíš je tady dobře vidět, jak má LX (oproti XT) tlustostěnnou trubku coby osu. XT má jen takový papírek.

        0 0
    • vojta  

      Chtel jsem zkusit dat podlozky dle navodu Shimana = 2P-1L (ted mam 1L-1P – ty kliky byly ale pred koupi kola meneny, a vzhledem k tomu, ze mam pravou kliku o 2,5mm bliz jak levou, soudim ze to v BikeExpertu zvorali …), ale nemuzu tu podlozku nikde sehnat. Nevite nekdo, kde by byla k mani, ev. nemate nekdo jednu plonkovou ?

      0 0
      • raceman  

        neres a jezdi, ja mam taky 1 a 1. jinak ta podložka se da vyfrezovat

        0 0
        • Pekáček  

          Nebo použít dvě kovové podložky pod volnoběžný kolečka.

          0 0
          • Mirman  

            Ahoj nechcu prudit s novým vláknem,ale pročetl jsem toho tady už moc a stále nemohu docílit toho,aby při doporučených podložkách vše fachčilo jak má.Když dám dvě vpravo a jednu vlevo tak mně prostě levá klika nesedí na tisícihranu jak by měla,viz obrázek.Poradí někdo?Díky M.

            0 0
            • Mirman  

              jěště jedno foto…

              0 0
              • sportovni_biker  

                Jak nesedí? Ona není úplně přilepena na těch miskách, nebo já ji nemám na nich natlačenou, taky v jedné fázi je tam „díra“, ale v klice je takový těsněníčko, tak strach mít nemusíš, že by ti tam něco prolezlo.

                0 0
                • Mirman  

                  já spíš myslím,že nesedí na celém tisícihranu,na prvním obrázku je to vidět,jako by osa byla utopená v klice asi 3 mm.

                  0 0
                  • raceman  

                    já ji zase utopenou nemám, protože mám jednu a jednu podložku. zato mi zase trochu vystupuje

                    0 0
                  • sportovni_biker  

                    To je správně! Tak to má být, to máš jak u hlavovky, tam je taky prostor mezi tou vrchní zátkou a sloupkem vidlice, právě proto, aby se to mohlo pěkně stáhnout. To samé platí i pro ty kliky, ten plastový šroub ti je stáhne dohromady, klika neupadne, neboj :-)

                    0 0
                    • Mirman  

                      to sportovní biker:Dík,potěšils mne,že to tak má být,ted jdu laborovat s přesmykem,mám tam staré deore a na horní pile to trochu chyrá řětěz,myslím,že budu muset dát jiný přesmyk,doraz už má povolený na plno.no uvidíme…

                      0 0
            • raceman  

              to je krásný pohled na ty kliky, když jsou nové, takhle ty moje už nebudou nikdy vypadat :\

              0 0
            • Sabbath  

              Taky to tak mám a je to v klidu.

              0 0
            • vlk  

              Mělo by se to stáhnout tím umělohmotným a pokud ne tak vyhoď jednu podložku.je možné, že máš delší nestandartní domeček.

              0 0
    • Tomcat  
      • každy kolo je jiny
      • liši se to jeste kazetou
      • neni problem to vyzkoušet že?

      Jinak u normálního bajku s tříplackou řešit řetězovou linku neni moc hořak, tohle je spis duležity na „jednoplacce“ nebo silnici.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.