délka osy BB vs řetězová linka

19 nepřečtených
  • ramdam

    Zdar, chci se zeptat.

    Na 20” kolo vzadu s nábojem 130 a osmikolem … vyčetl jsem, že řetězová linka by měla být cca 43 mm pro pohon 1×8.

    Ladím kliky, a s tím spojený středový šložení-čtyhran. Zadní stavba by klidně snesla opravdu nízký Q faktor, tj.krátkou osu ( v místě kde se točí kliky je stavba necelých 10 cm) ale pokud chci zachovat řetězovou linku 43 mm, musím dát osu o trochu delší.

    Řešil jste někdo jak moc od ideálu se člověk může posunout při ‘ umístění ‘ přední placky, aby to spolehlivě fungovalo? Co když se posunu s převodníkem o x mm směrem k lehkýmu převodu, tj ‘ ke kolu ‘?

    Bude v případě zařazení těžkýho převodu křížení dělat neplechu?

    Někdo nějaký praktický zkušenosti jak citlivý na přesnost usazení převodníku ‘

    na střed kazety’ je?

    Díky za postřehy:)

    0 0
    • Tomcat  
      • Rada u kola s 1×8 to neřešit
      • čtyřhran nená „pevnou“ vzdálenost a liší se utažením\opot­řebením
      • „Na 20“ kolo" je kolo s XL rámem a 8st hmmm to bude přímo závodák na světák že u toho řešíte Q faktor.
      • úhel řetězu se mění i délkou zadní stavby. Tedy matika pro ZŠ, změnou délky ramen trojúhelníku se mění úhly, které svírají.
      0 0
    • ramdam  

      Jinak … kazeta je u osmikola stejně široká jako u desetilola, proč bych to u osmikola neměl řešit…

      0 0
    • ramdam  

      Jinak … kazeta je u osmikola stejně široká jako u desetilola, proč bych to u osmikola neměl řešit…

      0 0
      • kubad  

        kliky jsou s jakým uchycením převodníku?

        řetězová linka se dá řešit polohou kam placku namontuješ u pavouka, případně DM placky mají různé ofsety a tím se mění linka, ale to asi u 4 hranu nebude DM

        jinak bych se držel na střed kazety, pro fungování asi nejlepší

        1 0
        • ramdam  

          kliky jsou dětské ( woomy ) a placka je tam napevno.

          Poslední větu tedy respektuju:) ale jediné co můžu měnit je délka osy…

          0 0
          • PatRyck  

            S tímhle ti ale nikdo od stolu neporadí. Víš, na jakou délku 4hranu ty kliky montuje Woom? A jestli má Woom zadní náboj taky šířky 130 mm? Oni budou mít z výroby řetězovou linku asi správně, tak se drž jich. Pokud to nevíš, tak bys musel ty kliky nasadit zkusmo na nějaký 4hran se spíš kratší osou a podle toho, jak bude převodník vycházet na střed kazety, si dopočíst ideální délku osy.

            Nebo ti jde o to, že chceš snížit Q faktor kratší osou? Pokud to uděláš, tak si ale s nalisovaným převodníkem posuneš řetězovou linku moc dovnitř.

            To leda že bys pak ten převodník odřízl, v „pahýlech“ vyvrtal díry a dal na ně (zvnějšku) nový. Akorát že si musíš být jistý, že ten výsledný posun klik směrem dovnitř se bude zhruba rovnat té délce odsunutí linky převodníku směrem ven. Pokus dáš pod ten převodník podložky, tak si můžeš teoreticky dovolit ještě kratší osu, ale pak ten převodník přibližuje možná až moc blízko k noze.

            Já podobnou věc dělal na 20" kole v profilu (taky foto zde) a funkční to bylo, jen jsem ten převodník dával na ty packy zevnitř. Převodník jsem si objednal u Gebhardta.

            0 0
            • ramdam  

              No … do řetězové linky právě zasahovat uplně nechci, měl-li by být problém při posunutí o 2 mm…

              woom linku neznám, mám jen kliky

              Ale pokud by to paseku nedělalo, koupím o 4 mm kratší osku.

              0 0
              • raschi  

                Pokud bude převodník cca do úrovně třetího největšího pastorku, tak by to chodit mělo. Tedy vypozorováno na 24" kolech, na 20" to při ještě kratší zadní stavbě možná bude horší. Pokud bude řetězová linka moc uvnitř, tak na nejmenším pastorku bude řetěz škrtat o druhý nejmenší a při šlápnutí dozadu se o něj bude kousat. Trochu pomůže použití 9s řetězu, který je užší.

                1 0
              • PatRyck  

                To bohužel vypadá na metodu pokus omyl, tedy sehnat jakýkoliv 4hran, namontovat, nasadit pravou kliku a změřit řetězovou linku. A pak z toho odvodit, jak dlouhý má být ideální 4hran. Nebo sehnat Wooma, ze kterého ty kliky sundáš a přeměříš 4hran, který tam montují, a při té příležitosti si ověříš, že vzadu mají náboj 130 mm.

                Nebo se na to zeptat ve Woom…

                0 0
    • stativ  

      Ahoj, dotaz na podobné téma.

      Chci co nejlevněji vyměnit současné kliky Shimano FC-M171 za nějaké 44–32–22. V servisním manuálu uvádějí řetězovou linku 47.5 mm. Středové složení je aktuálně čtyřhran 68×113mm.

      Zalíbily se mi Shimano FC-T4010 protože se dají sehnat i v délce 170mm. Specifikace uvádí délku osy středového složení 126mm a řetězovou linku 50mm.

      Můžu dosáhnout stejné řetězové linky tím, že místo osy 126mm koupím osu 121mm? Jestli ano, nevyplatila by se i kratší, když jsem vzadu naměřil řetězovou linku 45.5mm?

      Druhá možnost, kterou zvažuji jsou kliky SunRace M914, kde bych nemusel měnit střed, ale jsou jen 175mm. Problém je, že výrobce neuvádí ani řetězovou linku ani délku osy.

      Budou kliky na čtyřhran pasovat na libovolný střed se čtyřhranem? Ptám se proto, že kdybych koupil Sunrace, tak jestli mi bude stačit si nějak (zatím nevím jak, nikde jsem nenašel postup, ale něco bych určitě vymyslel až bych to viděl) změřit, kolik vychází řetěz linka bez nasazování klik abych je případně mohl bez problémů vrátit.

      0 0
      • stativ  

        Nebo mě ještě napadá 3. možnost – a to jestli bych pro FC-T4010 neměl použít 68×113mm osu, protože tenhle rozměr je teď na kole. Úplně se mi to nezdá, protože jedna z mála věcí, na které se různé zdroje celkem shodují je, že rozhodující jsou kliky a podle nich se vybírá osa. Ale radši se ptám

        0 0
        • Vilém  

          Delku osy urcuje konstrukce konkretnich klik. Takze osu musis pouzit s takovou delkou jakou udava vyrobce klik.

          0 0
          • stativ  

            To je něco, co se mi právě úplně nezdá.

            Proč si to myslím:

            Když se podívám na to, jak kliky s převodníky vypadají, tak ke středu je nejblíž malý převodník. Očekával bych, že malý převodník tedy určuje jak nejblíže jdou kliky k rámu dostat. Zároveň vzdálenost mezi převodníky by měla být víceméně standardní (5 mm). Jestli teď je prostřední převodník 47.5 mm od středu, malý je 42.5 mm od středu. U FC-T4010 by to znamenalo, že malý je 45 mm od středu, a tudíž tam pořád bude 2.5 mm prostor pro posunutí.

            Jestli to tak není, v čem je má úvaha špatně?

            A co když výrobce žádnou délku osy neuvádí jako v případě Suntour?

            0 0
            • Vilém  

              V tebou odkazovanem manualu, je pro danou retezovou linku (47,5mm) udavana osa 122,5mm. proc je tam osa jaka tam je, to netusim.

              U zvazovanych klik je pro 50mm linku osa 126mm. Pokud chces dosahnout 47,5mm, tak bys teoreticky mel mit osu 121mm. Pokud chces linku jeste mensi, tak musis dat patricne dlouhou osu, ale soucasne hlidart, aby nedoslo ke kolizi prevodniku se zadni stavbou.

              0 0
              • stativ  

                Díky za odpověď. V manuálu jsem si délky osy nevšiml, nebo lépe nedocvaklo mi, že spindle length je to samé co axle length. Tady se naskýtá otázka, jestli není chyba ve specifikaci u kola, skoro centimetr rozdíl proti Shimano manuálu mi přijde dost. Zítra zkusím sundat kliky a zjistit, jaká je realita. Třeba se nakonec ukáže, že řetězová linka bude OK i s novými klikami.

                0 0
                • stativ  

                  Sundal jsem kliky na jedné straně a vyšlo mi, že délka osy je 123 mm, takže když započítám chybu měření, je celkem jisté, že tam bude 122.5mm osa.

                  Ještě jsem pro jistotu vepředu přeměřil řetězovou linku je a je 47.5 mm, to specifikaci odpovídá.

                  Převodník to má od zadní stavby asi 1.5 cm, kliky jsou nejblíže 1.8 cm, takže prostoru je tam celkem dost a nový převodník bude menší. Navíc zvažované kliky FC-T4010 mají o 7mm větší Q faktor, takže jsou dost možná „rozevřenější“ a prostor tam bude (což je fajn, teď mám tretry posunuté hodně ven).

                  Takže díky, budu optimistický, že to bude vše pasovat a půjdu do Shimano FC-T4010 + 121mm osy

                  0 0
    • stativ  

      .

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.