Reba Race 29er nebo Epicon 29 RLD 15 TT

41 nepřečtených
  • oddie

    Tak ještě jeden výběr, tentokrát vidle pro „jako 29“ z rámu Apache Wakan.

    Je to sice cross, ale pro chlapa 85 – 90 kg a horší cesty, takže to musí něco vydržet. Gumy na to přijdou š. 2,0 nebo 2,1 (měly by se vejít), jezdit to má především po polních a lesních cestách a pěšinkách, s tím, že když se přijede někam, kde cesta končí srázem nebo sjezdem, že se to prostě sjede. Tedy ne úplně DH, na to kolo samozřejmě nebude vhodné nikdy, ale ani jen na výlety po šotolině podle řeky. Z toho důvodu především padá volba radši na masivnější vidli 29er než levnější crossovou.

    Reba Race nebo SL z výprodeje, ceny jsou celkem slušné, nebo laděný Epicon z TT. Epicon je o něco levnější, úprava od TT je tu populární, bohužel je jen ve verzi pro 15mm pevnou osu, takže o něco vzroste váha a cena, takže celek o tolik levnější než ta Reba nakonec nebude.

    Tak jak to vidíte, rozdíl ceny malý, váhově asi o kousek povede Reba, Epicon je zase od chváleného úpravce a s 15mm osou, která by měla být tužší. Na tom upraveném Epiconu jsem nikdy nejel, tak nemohu posuzovat. Případně nějaký tip na levnější 15mm nábu, pokud jej doporučíte spíš než Rebu, moc jsem toho nenašel…

    0 0
    • Peslezedirou  

      Sice vozím rebu, ale vzal bych na Wakana Epicona. Pevná osa je na této vidlici jako velký benefit, hlavně pokud vážíš 90kg.

      Pokud srovnám mojí neupravenou Rebu a upravený Epicon, tak lepší chod má Epicon TT. Pro rebu hraje hmotnost i když ta je jen o chlup menší než Epicon.

      0 0
    • scalar  

      Mám obavu, že Wakan nemá geometrii vhodnou na takový zdvih vidlice (je dělaný na cross vidlici se zdvihem 63 mm – Epicon má skoro o 4 cm víc). Bude to šílený hybrid s podivným chováním, v terénu téměř nepoužitelný (a z důvodu nevhodného namáhání hlavové trubky asi s nedlouhou životností). Kvůli velké výšce hlavy budeš těžko ladit posed.

      Pokud chceš 29er, kup si jiný rám. Pokud chceš cross, kup si jinou vidlici (Suntour NRX RLD, klidně i TT)

      0 0
    • Bafoon  

      wakan je stavěný na 80mm, tu stovku sice snese ale čistě pro info. Jinak vozím R Race upravenou od TT s upínákem RWS a kdybych ted pořizoval novou vidlici tak určitě s pevnou osou. Takže za mě Epicon s pevnou od TT :-)

      pláště do wakana co mám odzkoušené maxxis crossmark 2,1 wtb nanoraptor a schwalbe racing ralph 2,25 ale ten už je dost na těsno.

      0 0
      • oddie  

        Dík, pláště tam asi půjdou Ignitor 2,1, nebo ty Crossmarky.

        0 0
        • Twister  

          Crossmarky jsou super. Místa je v zadní vidli dost, při kratší středový ose mi ale škrtala guma o vodítko přesmykače při zařazený malý pile. Vyřešila to osa 118mm.

          0 0
          • oddie  

            To není úplně potěšující zpráva :) Gumy mám koupené Ignitory 2,1, doufám, že s nimi nebude problém. Kliky by měly být Deore na duté ose.

            0 0
            • Bafoon  

              tak to bude ok, je to pravda těsnější ale ještě jsem si neškrt :-) Já měl problém se smykem – s dolní objímkou se mi tam nemohl vejít RR, škrtal mi plášt o ten kladkostroj na něm. Při použití smyku s horní objímkou v pohodě.

              0 0
    • cuki  

      Ted jsem vybiral novou vidli na muj bajk a rebu jsem vyměnil za epicona a jsem jedině rád. Chodem nepoměrně lepší. Ale nejedná se o 29".

      Jinak s tim zdvyhem to neni tak strašný, pokud dáš delší přestavec se sklonem dolu a seberes věechny podložky tak mužes jezdit IMHO i se 120mm

      0 0
      • kubad  

        jj jezdec pobere i 120mm, ale rám už to tak lehce nerozdýchá

        :-)

        0 0
        • cuki  

          co by se mělo stát s rámem akorát bude horší točivost na úkor držení stopy, to je ale věc u každýho hodně individuální nebo ne?

          Navíc jde o to jak bude ta vidle nastavená (měkkost negativní pružina) IMHO lepší 120mm zdvih shodit níž negativní pružinou. Dostaneš se sice třeba zase na 100mm ale v případě díry to pěkně pobere vidle. Lepší víc tlumit díru než překážku, tam totiž nehrozí let přes řídítka…

          0 0
          • kubad  

            co? pokud dáš místo 63mm 120mm vidlu tak ho pošleš rychle do prd… jinak nic

            0 0
            • cuki  

              63?? já myslel že 80 a o 2cm prodloužení zdvihu jsem na žádném kole nepocítil negativně. U 120mm předpokládám snížení negativní pružinou zpátky na cca 100.

              0 0
              • kubad  

                rám Apache Wakan – ověř si na jakou vidlici je tento Crossový rám stavěný.

                U 120mm předpokládám snížení negativní pružinou zpátky na cca 100

                tomuhle nějak nerozumím ?

                0 0
                • cuki  

                  negativní nastavíš na hodně a pozitivní na jemno. Vidle bude mít po dosednutí na kolo zdvih něco pod sto ale v případě odlehčení (díra v terénu) vidle dobře zkopíruje terén.

                  0 0
                  • Bafoon  

                    to podle mě pěkně zabije chování vidle – pokud se nebavíš o minimálním rozdílu pozitivní/nega­tivní. Ta vidle nebude mít sílu pracovat pod tlakem. Zkoušel jsem jezdit s rozdílem cca 15psi v neprospěch + a bylo upřímě řečeno o ho.nu. :-)

                    0 0
                    • cuki  

                      Na týhle jsem to ještě neskoušel zatim to mam na 100 ale chci to zkusit na 120. Měl jsem to tak ale nastavený na Marušce kterou mi ukradli i s kolem :-( a tam se mi to dost osvědčilo. Už jsem si ve sjezdu kolikrát říkal že to nedám (velká díra v prudkym kopci) a vidle to vzala dobře. Jen je potřeba to brát v potaz při skákání třeba obrubníku (vidle se po zvednutí trochu napružila, ale nekopla!

                      chce to s ní pořádně polaborovat. Jak se bude chovat Epicon ale jestě netušim..

                      0 0
    • janoT  

      Nech tu je trochu pluralita, tak som za rebu – mám 29-ku rebu race a 29-ku rebu XX -obe bez úprav – a plná spokojnosť, na rozdiel od Epicona TT, ktorý mám ale len 26-ku.

      0 0
      • oddie  

        Už jsem se bál, že pro Rebu nebude vůbec nikdo :)

        0 0
        • Bafoon  

          tak ideálně za mě (dle mých aktuálních představ) bych vzal rebu uturn s pevnou osou – jestli se teda dělá pro 29er :-)

          Já jsem trošku nálepkovej, občas bych si do kopce dal 80mm z kopce zas mě baví max zdvihu a pevná osa je pevná osa :-)

          0 0
    • janoT  

      Ešte k tomu zdvihu – ma GF Paragon som mal 80mm, úprava na 100mm citelne zmenila geometriu

      0 0
    • oddie  

      Tak ještě k té geometrii rámu, jak se tu probíralo.

      Wakan zde:

      http://www.apache-bike.cz/…12/geometry/

      pro srovnání třeba Superior 929:

      http://www.superior.cz/…29/bike.html?…

      a Author Instinct 29:

      http://www.author.cz/…instinct-29/

      Wakan je nejkratší – v 21,5" má horní rámovou 612mm /stejně jako současné staré MTB), Sup má 630, Instinct 651 – je hodně dlouhý.

      Úhel hlavové trubky: Wakan 71, Sup 70, Instinct 70,5. Pokud se u Wakana dá vidle 100mm, bude mít stejný úhel jako Sup, to jen tak pro zajímavost…

      0 0
      • Dlabka  

        už máš novou vidlici? Řeším stejný problém a zajímalo by mne, zda je 100mm Epicon problém a bude nutné ho nastavit na 80mm.

        0 0
        • oddie  

          Ještě ne, budu to skládat časem, tuhle chvilku ještě dojezdím na starém.

          0 0
          • Bafoon  

            na kupkolu mají zajímavé ceny Reby race/sl ale to už hádám víš :-)

            0 0
          • Dlabka  

            Já budu Epicona objednávat asi dnes. Obyč, ne TT. Tak uvidím, jak to půjde. Pláště tam jsou Michelin XC AT 2.0

            0 0
    • blesk888  

      Měl jsem na wakanu pevnou, ekvivalent 80mm zdvihu. Standardně bývá vidlice se 75mm. Problémem pro někoho může být při 29 pláštích vysoko položený šlapací střed. Při zdvihu 100mm bude ještě výš, takže nad těch 80mm bych nešel, pokud chceš dostat nohama na zem. Teď mám vidlici se zdvihem 63mm a to mi vyhovuje víc.

      0 0
      • oddie  

        Půjde tam asi 80mm. Jinak s tou 63 to máš na širších gumách a do terénu, nebo jako obyč cross?

        0 0
        • blesk888  

          Mám to do terénu s crossmarkama + MTB převody, viz naše biky. Z finančních důvodů jsem sáhl po nejlevnější použitelné vidlici, na mých 75kg stačí i v těžším terénu NRX.

          0 0
          • oddie  

            Tak nakonec tam půjde Reba Race 80mm. Až to někdy poskládám, tak to koukám taky budu muset vyfotit a popsat, když to tu všichni maj :)

            0 0
            • Bafoon  

              dobrá nabídka? nebo nějaké problémy s upravou 29 epicona? já se ptám bo mě čeká (doufám) stavet pro kamaráda 29 na rámu RB a epicon s pevnou jsem docela uvažoval :-) i s upravou od milana

              jinak SAMOZŘEJMĚ že to musíš vyfotit a popsat :-D

              0 0
              • oddie  

                Dobrá nabídka. Akorát jsem původně chtěl zamykání na korunce a mám poploc… ale co už. Plus teda nemusím dokupovat nábu pro pevnou osu.

                0 0
            • blesk888  

              To se budeme těšit. Mimochodem, jaká barva rámu to bude a z jakýho roku?

              0 0
              • oddie  

                Rám je červený 09, vidle černá. Kliky černé Deore s dutou osou, smyk SLX, přehazka ještě nevím, co se najde. Náby X9, ráfky ještě nevím, zatím nejlíp vypadají kupodivu Author Argon (vzadu V-brake, takže nemohou být jen diskové), ale pokud se najdou jiné slušné za rozumnou cenu… Původně jsem tam chtěl dát kola ze starého crosse, ale půjdou nové. Dráty Sapim, v krámku co je nejblíž maj zrovna je :) Ještě nemám hlavové složení, co jsem koukal tam patří semi-integrované nebo co? Řídítka a představec se uvidí, až si na to sednu, mám tu pěkné 20mm vlajdy, ale ty se obávám že použít nepůjdou, že už tak to bude dost vysoko… Jo a srandička – bude to s 8-kolem, řazení STX SE (muzeum), kazeta HG50 11–32. Změna vyhrazena :) Jo ještě absolutně netuším sedlo, to si budu půjčovat a zkoušet.

                0 0
                • blesk888  

                  Hle, bude ‚bratr‘ :-D … hlavové je semi-integrované jak píšeš. Proti 8-kazetě nelze říct slovo, spíš plus ;-)

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.