• hadacino

    Mám dotaz ohledně toho jakej zvolit první závod a co ohledně toho zařídit a jak se připravit, prostě taková rutina vás zkušenejch mazáků. Jinak je mi 17, do kola jsem zažral tehle rok, od června co jsem koupil nový kolo jsem najel asi 1500 km není to moc, ale na první sezonu to snad jde… Bike postupně vymakávám a dokupuju nové komponenty. jinak ještě hraju fotbal tak něco v nohách mám i z toho. závodit bych chtěl začít až příští rok, ale nevím kam, abych si neudělal ostudu a neodradil se hned na začátek… díky za info a rady ( nikde jsem takovýhle téma nenašel)

    0 0
    • JakeF  

      Já jsem si vybral lokální akci menšího rozměru kousek od nás; Plešivecká držka. Nakonec jsem si vyjel docela pěkný 9. místo a to bez jakejchkoliv doplňků stravy, ionťáků apod. a ještě jsem na to mokro neměl zrovna vhodný pláště. Hlavní, co bych ti doporučil, jsou právě ty ionťáky, energetický gely, případně tablety. Alespoň mně to hodně pomáhá a nemám pak pocit, že mi shořej svaly. Ten Plešivec byl v tomhle kritickej. A i pokud se zařadíš do nějakýho velkýho závodu, tak ostudu si neuděláš, zaprvý jede tam hodně lidí, takže kdo by si tě všimnul a hlavně zadruhý tam jezdí dost svátečních jezdců, takže umístit se v horní části neni až takovej problém. Alespoň mně to tak na Krakatitu v Dobříši přišlo. Ale chce to mít naježděno tempo do kopce, jinak tam padneš po prvnim kopci, když nějakej borec nasadí tempo a ty se mu zkusíš udržet. První kopec třeba s nim utáhneš, ve druhym skončíš. Chce to vědět, na jaký tempo do kopce máš. Já paradoxně získával místa v kopcích, i když sám sebe zrovna za vrchaře nepovažuju. Ale to si všechno vyzkoušíš sám, jen nepodcenit tu stravu, ostatní přijde časem. (Alespoň doufám.)

      0 0
    • Featherbed  

      Pokud jedeš na první závod tak žádnou speciální přípravu neřeš, když to chceš hrotit, tak se hodí den předem jíst tak nějak zdravě – bez bílýho pečiva, k večeři třeba těstoviny atd… já jezdim celej život bez iontáků a gelů, občas v rámci startovnýho něco dostanu, tak to nějak během závodu požiju a že by to nějak extra pomáhalo… nevim, možná trochu, hlavně je to podle mě placebo. Na jakej závod pojedeš je podle mě celkem jedno, já jel jako druhej závod v životě závod ze seriálu KPŽ, byl jsem prakticky bez tréninku a kdybych neroztrhnul řetěz, dojel bych druhej… a to jsem do tý doby na kole moc nejezdil, měl jsem naběháno z florbalu. Rozhodně si vyber nějakou kratší trasu, na KPŽ závodech tomu řikaj třeba Fitness jízda a tak podobně… na prvním závodě většinou moc nevíš na co máš, seš nervozní a tak, takže to přepálíš a delší trasu bys špatně rozdýchával, já jel první závod asi 26km a v cíli jsem byl tak deset minut před infarktem :) jinak jestli hraješ fotbal na vrcholové úrovni tak se vubec neboj toho, že bys dojel s velkou ztrátou poslední, závody jezdí spousta lidí co jedou aby dojeli… a když si vezmeš masovky typu Nova Author Cup a podobných tak tam to je samej turista, takže tohohle bych se určitě vubec nebál… tak držim palce ;)

      0 0
      • Rychlej turista  

        NAC bych rozhodně nedoporučoval. Pokud nepojede vpředu, je to závod doslova o život :-(

        0 0
        • Featherbed  

          já bych ho taky nedoporučoval, jen jsem ho uvedl pro srovnání, že tam to bude samej amatér a jestli hraje fotbal, tak podle mě týhle skupině amatérů bez problémů ujede…

          0 0
    • jonti  

      Doporucuju nic neodkladat a jet jeste letos nejaky zavod, na ktery to nemas moc daleko. V okolo MB neboPrahy se toho do 100km jede dost.  Je to proste treba vyzkouset a uvidis. Nejlip tam jet s nekym kdo uz driv zavody jezdil, urcite ti par detailu poradi.

      Mozno ten prvni zavod nevyjde uplne jako sis predstavoval, mozno to bude o dost lepsi. Uvidis.

      0 0
      • jonti  

        A taky bych doporucil nejet na zacatek zadnou masovku typu Nova Author Cup. Na zavodech kde je tolik lidi ze je vyssi riziko ze se s nekym srazis. Je lepsi zavodit sam nez kdyz se okolo mota spousta lidi kterym to nejede  a prekazi ti.

        0 0
    • Honza z H  

      Je celkem jedno, jaký závod si vybereš, ale trasa by měla odpovídat tvé výkonnosti a schopnostem. Doporučuji si trasu dopředu projet a zapamatovat si odbočky, délku a profil kopců, náročnost sjezdů. A hlavně minimalizovat škody na zdraví a na biku, neriskovat příliš, aby to nebyl nadlouho i poslední závod. O tom, co a kdy jíst, toho najdeš přehršel. Na maratonech, kde pořadatel pustí na start 1000 lidí z jediné vlny, je lépe snad ani nechodit, pokud nemáš výkonnost na to se udržet vpředu, kde se to pole roztrhá za 1. kopcem nebo pokud nejsi kaskadér z povolání :-)

      0 0
      • hadacino  
         

        Tak jsem si říkal, že bych zkusil tot: odkaz ale pak sem se podíval na časy jezdců i v kat 15–18 a brada mi spadla dolů :-D no asi tu trat zkusim projet za kolik bych to zhruba dal… co myslite na tu trať ?

        0 0
        • JakeF  

          Tady bych se právě bál, že tam bude hodně lidí a že první půlku závodu strávíš v tlačenici. Pokud je ta trať sjízdná na treku, tak to asi nebude nic náročnýho, čemuž odpovídá i převýšení, takovýhle převýšení jse dali na Plešivecký držce tak na 15ti kilometrech. A počítej s tim, že při závodě zajedeš o hodně lepší čas, než když si to půjdeš projet. Alespoň u mě to tak bejvá.

          0 0
          • JakeF  

            No s tim převýšenim se asi držim ještě moc u země. Na 17km kole jsme nastoupali 480, takže když vezmu, že půlka je sjezd, tak vychází ještě daleko zajímavější čísla. Jo a ty kola se jely 2.

            0 0
            • hadacino  

              není někde nějaká listina závodů abych se mhol kouknout co je tak nějak přijatelně blízko ?

              0 0
            • sagista  

              zdar plesivec sem chtel letos zkusit jako muj prvni zavod, ale nevysla dodavka a z plzne je to preci jenom kousek. vcera sme tam jeli po zelenej z rejkovic a pak po cervenej dolu, obe cesty nehoraznej mazec, lecim se z toho este ted. vubec nevim co bych tam z jara, co se to jelo, delal. ten vas zavod je asi ta modrozluta co?? se tam po zime vsici potkame, to bude legranda:)

               
              0 0
              • JakeF  

                Plešivec bych právě jako první závod moc nedoporučil, ta trasa je dost s převýšenim a jak sis sám všimnul, ten terén je dost drsnej. Až se dostanu domů, tak zkusim nějak zkombinovat turistickou mapu s mapou závodu, ať vidíš, kudy to vede. Ale jestli dobře chápu, kudy jste jeli, tak po tý zelený se jde jenom ta horní část od asfaltu, do tý doby se to objíždí takovou pěšinkou a kus se zase do tohodle místa sjede. Co se týče tý červený, tak pokud jste jeli na Lochovice, tak sjíždí se jen kousek a kousek se i vyjíždí, ten sjezd dolů je ještě o kus drsnější ;-). Večer smotám mapku (tady na fóru je někde uložená černobílá, ale v tý se blbě orientuje) a uvidíš. Jinak kdyby sis to chtěl někdy projet, tak třeba dej vědět, klidně bych jel taky.

                0 0
                • sagista  

                  trasu plesivecky drzky si chci projet co o tom zavodu vim, urcite ti nak pisnu na icq, uvidim jak budu mit dodavku, byl by to nakej vikend prez tejden porad v haku. me se na tom zavode libila ta atmosfera, koukal sem na naky fotky.

                  0 0
                  • JakeF  

                    Tady je ta mapa. V tom nejsevernějšim bodě vyjma Lhotky jde ten výjezd opravdu mimo značku, značka vede paralelně, ale velmi těžko vyjetelnym kopcem. Jinak to je většinou po značkách (ta část, co je u vrcholu neni ani označená jako cesta, ale je v pohodě), ten rozptyl je danej špatnym označenim turistickejch tras na mapy.cz. A doufám, že jsem se trefil v tom sjezdu, ale myslim, že jo :-). Jinak trasa je to oranžový s 70% viditelností, aby bylo vidět, co je pod tim za cestu.

                    0 0
                    • sagista  

                      mapka bezva dyz se mi te nepodari dohnat vezmu to podle ni. rikals dvakrat dokola jo:) uff

                      0 0
        • Rychlej turista  

          Jeď to a uvidíš. Není to žádný extrém na délku ani na výšku a v pohodě bys to měl objet. Hlavně dávej pozor na to, co se děje kolem tebe a jestli nesi zvyklý jezdit v balíku, necpi se moc někam, kde je víc lidí pohromadě. Zkušený borec umí předvídat a taky pozná, kdo je nebezpečný a drží se od těchto lidí dál.

          0 0
    • XC-biker1  

      Já bych asi jako první závod šel spíše do klasického XC závodu co se jede na okruhy. Přece jen pojedeš zhruba tak polovinu toho co bys jel na maratonu, a ani tam nebude tolik lidí, takže mačkanice atd odpadávaj, + ještě startovné je o dost nižžší ;)

      0 0
    • jIrI___  

      Hlavně si jako první závod nevyber nějakou XC chrťárnu…

      0 0
    • pajan  

      Na ostudu kašli… Jedeš sám pro sebe a né pro někoho jinýho… Musíš bejt spokojnej sám ze sebou pokud si do toho dal to co si chtěl… Na bednu hned myslet nemůžeš… To příjde časem ;-)

      0 0
    • kajis  

      Můj první závod byl Pražská 50. Je to víceméně „silniční“ závod pro MTB, takže žádné složité technické pasáže. Jede tam přiměřené množství lidí, které se díky dvěma dlouhým kopcům na začátku natáhne na rozumnou hustotu. Jednou tam i lidi, kteří na kole moc neseděli, takže nějaké ostudy se vůbec bát nemusíš. S délkou 55km bys neměl mít problémy, navíc se jede už teď v září takže nemusíš čekat rok. Na druhou stranu – pokud máš rád terén a technické pasáže, tak to nebude pro tebe.

      0 0
      • hadacino  

        Vypadá to celkem dobře, jen mě zajímá co je obsaženo v tý ceně 400? jen jidlo a pití ? dík

        0 0
        • mr.antik  

          Já bych se vyvaroval maratónům s předraženým startovným a jel něco lokálního, z MB třeba Mšenské okruhy, nebo Krkonošský Pohár…

          Na ambice se vykašli, jinak přepálíš začátek nebo se smotáš ve sjezdu. Stát se může cokoliv včetně defektu čehokoliv.

          0 0
          • hadacino  

            no já bych řekl, že když máš nějaký ambice tak to na škodu rozhodně neni… pokud se ovladáš a nepustíš to někde kde to neuřídíš.

            0 0
            • XC-biker1  

              Jenže tady jde o to že v závodě obvykle sjedeš, vyjedeš atd. to co bys obvykle třebas nedal, zas tolik času na rozmyšlenou nemáš když už stojíš před tím sjezdem :)…

              0 0
        • kajis  

          Pokud si dobře vzpomínám (loni jsem nejel), tak jídlo, pití a tričko (mám ho doma a určitě jsem ho nekupoval, takže asi jo). Mr.antik má pravdu, že startovné těchhle akcí je vyšší, než lokální akce. Na druhou stranu za to dostáváš dobře uspořádaný závod a taky odpadá nebezpečí, že se dostaneš do lokálního závodu, kde bude v tvojí kategorii 10 chrtů a ty dorazíš v době, kdy budou bourat cílovou bránu. :-)

          Jinak lokální závody mají zase bezesporu lepší atmosféru. Stačí se podívat na loňské výsledky a zjistit rozdíl časů mezi prvním a posledním a dostaneš docela dobrou představu, jestli budeš mít s kým závodit. Ty Mšenské okruhy mi přišly docela rozumné.

          Nešel bych ale naslepo. Buďto si zjisti, jaký je terén, nebo si ho sám projeď. Některé XC můžou být tvrdá zkušenost pro začínajícího bikera.

          0 0
      • choliv  

        Jj, letošní Pražskou 50 jsem si taky vybral jako svůj vůbec první závod.

        0 0
    • KarY.1  

      tak ja jsem na tom uplne stejne.. taky me tedka hodne chytlo kolo,taky hraju zavodne fotbal,takze fyzicka je celkem dobra. Pouzivam Iontaky, me to teda pomaha opravdu hodne a muj prvni zavod jsem jel 10 kol ,celkova vzdalenost byla okolo 25km teren za zacatku asfalt,potom kopce ,nejake sterkove rovinky ,cesta po kameni . Bohuzel v mym vekem jsem se vesel do te nejlepsi skupiny cili Muzi A. Bojoval jsem statecne a hlavne sam se sebou,ptz jsem zacatek hooodne prepalil a uz jsem nemohl v dalsich kolech,ale nakonec jsem to jakom amater dojel sice na poslednim miste,ale dojel… a jsem za to opravdu rad,ptz jsem si opravdu sahl na dno svych sil me osobne to hodne pomohlo,ptz vim ze mam jeste pred sebou dlouhou cestu  na to abych byl lepsi a lepsi.

      0 0
    • Dalas  

      no já jel první mtb závod v r.2003, to sme jeli přes Javořinu a taky jsem to malinko přepálil :) ale ze 136 jsem byl 30, takže jsem byl celkem spokojený. Ted mám lepší kondičku, ale nějak moc mě to už na závody neláká..nevím, štvát se a ještě za to platit :D Ale třebas ještě někdy pojedu, jen tak, abych věděl jak na tom ted fakt jsem..

      0 0
    • Bumerangista  

      Neřeš. Já jel první závod Šelu (92km/2000m), když jsem měl za posledních 10 let najeto asi 500km, a vůbec jsem neměl představu, o čem to je. Jen mi řekli abych to nepřepálil na začátku. Tak jsem dojel asi 8. od konce, ale o to tam šlo: dojet.

      Pro tvůj věk bude ale lepší se nejdřív věnovat kratším a rychlejším závodům. To už tak je: kolem 20 máš nejlepší XC a kolem 30 XCM.

      Co ale je společné pro všechny: neřeš a jeď, nějak to dopadne. Co bych poradil nejvíce je si najít nějakého kámoše, který už jezdí a ten ti poradí na místě. Například upnutí čipu, co všechno nezapomenout, atd.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.