• nemeto

    Je tomu už hodně dávno, kdy jsem studoval matematiku, nicméně různé výklady týkající se převýšení mě stále rozčilují. Robert (Baky) Bakalář při přenosech zaměňuje procenta se stupni. Pravil: „22 procent je, když čtvercový papír přeložíte z rohu do rohu a pak ještě na polovinu“ – což je ovšem 22,5°. Včera zase při přenosu slalomu jakýsi televizní divák opravil komentátora Borka Zakouřila, že 50 procent není 45°, ale polovina, tedy 22,5°. Podle mne procento převýšení (nebo stoupání) je poměr převýšení k ujeté dráze, tedy přeponě trojůhelníka a k výpočtu je třeba použít funkci sinus! Tudíž 90° (kolmice) je 100%, 30° je 50%, 45° je 70,7% atd. Nebo jsem už opravdu všechno zapoměl?

    0 0
    • Blade  

      100% sklon je ten, když na dráze x překonáš převýšení x. Tedy na 100m délky vystoupeš o 100m. A to je 45°

      0 0
      • marapara  

        Tak.

        0 0
      • Rychlej turista  

        Už si ale nepamatuji, jestli délkou se rozumí přepona, po které se jede nebo odvěsna pod ní. Z hlediska počítání by byla jednodušší přepona.

        0 0
        • v POHODÌ klokan  

          No měla by to být přepona, ale to potom není to, co psal Blade, přesný. To jsou v tom případě dráhy dvě – jedna, kterou opravdu jdeš (přepona) a druhá – promítnutá shora na podklad (odvěsna x).

          0 0
        • v POHODÌ klokan  

          No měla by to být přepona, ale potom není to, co psal Blade, přesný. To jsou v tom případě dráhy dvě – jedna, kterou opravdu jdeš (přepona) a druhá – promítnutá shora na podklad (odvěsna x).

          0 0
      • Ondracici  

        tak tak, ještě přesneji je to (převýšení/vo­dorovná délka)*100 = sklon v %

        pro stupně arctg(převýše­ní/vodorovná délka) = sklon v °

        0 0
        • nemeto  

          Tobě comp při jízdě do kopce ukazuje vodorovnou vzdálenost? Mě teda ne. Ani při stoupání na Alpské průsmyky při Tour pořadatelé neměří vodorovnou vzdálenost, ale to, kterou závodníci ujedou (šikmou). A oba (comp i pořadatelé) z této vypočítají procento převýšení. Proto k přepočtu na úhel stoupání musíme použít funkci sinus!

          0 0
          • Singlespeed  

            Jsi zřejmě slabší matematik. Vodorovnou vzdálenost si spočítáš Pythagorovou větou. Pokud se v tom trochu vyznáš, tak víš, že pro malé úhly se sin limitně blíží k tg, takže zhruba v dimenzích silniční cyklistiky můžeš s přimhouřením očí použít sinus.

            0 0
            • nemeto  

              Vždyť říkám, že jsem asi už hodně zapoměl. Takže můj comp přepočítává ujetou vzdálenost na vodorovnou, aby ukázal převýšení v procentech? A jaký měla sklon ve stupních ta sjezdovka, když bylo uvedeno 50%? 22,5 nebo 30°? A co ten Bakalář?

              0 0
              • Jenda  

                arctg 0.5 = 26.565 a nejaky drobny stupne, Robertovy znalosti  co se tyce fyziky jsou na urovni zaka 7 tridy zakladky – ten mele takovejch nesmyslu az to hezky neni

                0 0
          • Jenda  

            muhehe:-)

            0 0
          • Honza729  

            Vrat se do prvni tridy stredni skoly :-))

            0 0
            • nemeto  

              Tam mě už nevezmou :-((. Nicméně, jelikož jsem se dosud nedočkal – za názor odporující většině - urážek, jak je zde obvyklé, dovolím si ještě jednou oponovat. Definice v Ottově slovníku naučném je teorie, otázkou je, jak se procento převýšení počítá v praxi. Nikdo, ani comp na kole, ani pořadatelé TdF, ani provozovatelé sjezdovky neměří procento převýšení tak, že by z naměřené šikmé vzdálenosti spočítali vodorovný průmět a z něho a rozdílu výšky vypočítali procento převýšení. Souhlasím, že při menších úhlech jsou oba způsoby sobě blízké (sin – tg). Ale jsem přesvědčen, že 50% sklon sjezdovky byl zjištěn výpočtem z šikmé vzdálenosti (sin) a odpovídá tedy 30°, zatímco z vodorovného průmětu by činil 26,5°. Ale čím větší bude úhel, tím větší rozdíl: 45° (70,7% x 100%) a blížíme-li se 90° … ? Znovu opakuju, že mluvím o praxi a nikoliv o teoretických definicích! A na závěr si dovolím ještě jednu kacířskou poznámku: stále slyšíme, že televizní kamera klame, že kopec je mnohem prudší. Opak je pravdou. Klamou nás naš smysly. Postaví-li se někdo nad 50% svah (nejprudší místo slalomáku ve Schladmingu) asi se mu zatočí hlava, ale když si narýsuje těch 30° (26,5°) – tak nic moc!!!

              0 0
              • JSt  

                tak ja si zrovna myslim, ze ten slalomak nema 50% ale 50°. ;-)

                0 0
                • Jenda  

                  nema – kdyz stojis na 50st svahu tak se ti to zda skoro kolmo dolu. To co je vubec schopna rolba na lane upravit je tak do 80% a to uz je velky problem. Nad 45 st ti na svahu uz ani velmi casto nedrzi snih.

                  to nemeto – to stoupani je podle definice, prepocitat to je otazka 10 s, comp si to samozrejme prepocita – jakej je proboha problem ze zmeris sin – no tak udelas arcsin a z vyslednyho uhlu tg. to ze je Robert magor kterej ani nevi jakej je rozdil mezi energii a vykonem a jeste do toho mota silu v tunach a pod. na to nema vliv

                  0 0
                  • JSt  

                    ano. 50° se ti opravdu zda jako temer kolmo dolu. ve volnym terenu jsem sjizdel pry 60°-novy svah. vim zhruba o cem mluvim ;-). a omyl rolby maji stoupavost kolem 120%.

                    0 0
                    • Jenda  

                      ale ja ti to verim, jen jsem upresnoval ze ten slalomak bude mit 50% nikoli st, nejprudsi sjezdovky maji do 80%. to ze jde sjet 60st kopec verim a nevidim v tom problem i kdyz je to krpal jak krava:-) stoupavost rolby je impozantni ale i mercedes unimog zvladne 100%:-)

                      0 0
                      • JSt  

                        ne, slalomak musi mit v nejprudsim miste tech 50°, jinak by to byla cvicna loucka ;-). to ve sjezdu maji vetsi strechy nez 50% ;-).

                        0 0
                        • Paja  

                          50° asi ne, to nemaji ani sjezdovky na rychlostni åyzovani (jak pisu vys – la coni a kilometr v Risoulu je v nejprudsich mistech 43° a to je krpal jaxvina). Pamatuju si, ze v 90 letech popularnim Val di Sole ma ve Folgaride Nera v nejprudsich mistech cca 65% a ta nejprudsi cerna v Madonne asi 70%. 

                          0 0
                          • Paja  

                            hehe, vlastne to pisu niz, ale odpovidam vys;-D

                            0 0
                          • JSt  

                            nekde bych nasel i vyfocenej (na analogu jeste ;-) ) profil te pista nera. sam tu pises samy hodnoty o kus vetsi nez 50% a zadna z tech sjezdovek neni takova, ze bys stoupl na hranu a zamotala se ti hlava. jestli chces oslnit sklonem kopce a pouzijes cislo 50, tak urcite to nebude v procentech ;-).

                            0 0
                            • Paja  

                              jj, „oslniva“ je ta la coni s 95%, asi i ten Streif s 85%(tam jsem nebyl),

                              s tema 60° nevim to uz se myslim pomalu blizi sklonu na kterym se silnejsi vrstva snehu ani neudrzi.

                              0 0
                            • Paja  

                              Neni to profil, ale Nera Folgarida max. 63 %

                              0 0
                        • Paja  

                          Tak jsem trochu pogooglil a nejprudsi misto Streifu v Kitzbuhlu – Past na mysi ma mit 85%;-€

                          0 0
                          • Blade  

                            ..a kupříkladu šumavský Špičák, cituji: „…nejprudší část tratě, která kulminuje 100%, tedy 45° sklonem.“

                            0 0
                            • Paja  

                              To bude asi jenom kousicek, pokud to vubec ten sklon realne ma.

                              0 0
                  • JSt  

                    abys mi veril ;-). citace odsud.

                    …Má překvapující stoupavost až 60°, a  v ještě strmějším stoupání se může přitahovat výkonným navijákem…

                    fakt nevim, proc furt nechces verit ;-).

                    0 0
                    • MirkoCarver  

                      Ta stoupavost může být 60°, ale jen teoretická, to znamená, že síla v pásech by ji tím svahem vyvezla, ale v reálu to nepřenesou pásy na sních a rozhodně by se i překlopila… Protože stoupavost se udává v procentech a o odbornosti novinářů opravdu nemám valné mínění, myslím si, že autor napsal místo procent stupně…

                      0 0
                    • MirkoCarver  

                      Tady jsou originální prospekty: http://www.ragazi.cz/…t_Power1.pdf stoupavost tam uvádějí v závislosti na kvalitě sněhu až 120% tj. 50°…

                      0 0
                      • JSt  

                        tj. 54° ;-).

                        souhlas, ze zalezi na kvalite povrchu (ale to je snad jasny). dyt jsem hned na zacatku psal, ze rolby maji stoupavost kolem 120% tak mi to tu nemusis jakoze nesouhlasne opakovat ;-). videls nekdy rolbu, kdyz nemuze vyjet kopec? o nejakym preklopeni nemuze byt rec…

                        0 0
                        • MirkoCarver  

                          Je to 50,1944289077­34805993720510180702°, abych pravdu řekl, tak jsem neviděl sjezdovku která by měla sklon alespoň 100%, černá ve Špindlu je dost prudká, ale 45° nemá…

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            Nejprudší v Alpách je prý Harakiri, teď už ale nevím, v jaké oblasti. Někde v Rakousku to je. :P Má něco málo přes 70%. Byl jsem tam pár roků zpátky a stěna to byla pěkná..

                            0 0
                            • Blade  

                              Přesněji 78%. Nicméně v tom značení maj lidi fakt guláš, protože jsem našel údaj jak 78%, tak 78° ..nicméně Streif na Hahnenkammu má v nejprudším místě 84%. Ale tak třeba má ta Harakiri 78% v průměru :)

                              0 0
                          • JSt  

                            jj, mas pravdu, beru zpet. padesat celych blablabla stupnu ;-). dulezite je ale odpovidat rychle, jedno, ze blbe :-)).

                            0 0
              • hribik A1  

                to s tym optickym klamom je pravda…staci sa pozret na jednu a tu istu cestu zboku z miesta kus dalej mimo nej (pokial sa da) a videt ju priamo pocas jazdy…pocas jazdy vyzera vzdy vyrazne strmsia

                0 0
                • orgoj.chorchoj  

                  JJ, pri jizde na lanovce mi taky kazda sjezdovka pripada placata, ale jen do doby nez si nahore stoupnu a kouknu dolu :D

                  0 0
                  • Honza729  

                    Ale cim to, ze zensky prsa se mi v obleceni zdaji vetsi, ale jakmile ji zbavim halenky a praskacky, jsou male ? To uz, pani vedatori, nevysvetlite..... :-))

                    0 0
                    • hribik A1  

                      to je jednoduche. pri pohlade na zenske prsia sa centrum rozmyslania presuva z hlavy nizsie, a tam platia pre vnimanie trochu ine zakonitosti…

                      0 0
                    • ivaneck  

                      protoze pri tom svlekani ubiras material. Chces to vyjadrit vzoreckem :) ?

                       
                      0 0
              • Ondracici  

                v tom případě používají comp na kole, pořadatelé TdF a provozovatelé sjezdovky nějaké mimozemské technologie schopné měřit sklon přesně a v reálném čase … :-)

                ale teď vážně, přesně tak jak to nikdo z nich nedělá to provádí comp na kole – umí měřit šikmou vzdálenost( od toho na kole je) ty lepší umí změřit i výšku( pravděpodobně barometricky) a pomocí jednoho vzorečku( na 1 řádek programu) z rozdílu výšky a ujeté vzdálenosti spočítá sklon, jedno jestli přepočtem šikmé na vodorovnou( Pythagor. věta) nebo sinem

                pořadatelé TdF to mají jednodušší, ti prostě kouknou do počítače a tam to je … nejpravděpodobněji projeli trasu s GPS a milá GPSka jim to buď rovnou spočítala nebo se tak stalo až v tom počítači, každopádně GPS měří zem. souřadnice a taky výšku takže buď spočítá, prozměnu, vodorovnou vzdálenost a převýšení nebo prostorovou vzdál. a převýšení…

                provozovatelé sjezdovky to mají vůbec nejlehčí, ti prostě veznou sklonoměr a změří si přímo konkrétní úseky, sice nemusí nic počítat ale přesnost je opravdu jen orientační a nebo vezmou GPS a dál to všichni znáte …

                sklon resp. svislé úhly se dají měřit i přímo( geodeti vědí) ale je to náročnější a výrazně přesnější( a tudíž výrazně dražší) proto pořadatelé TdF a z větší části ani majitelé sjezdovek tohle nevyužívají

                0 0
              • Paja  

                Sklon sjezdovky se urcite pocita z vodorovneho prumetu, byl jsem v Risoulu, kde je sjezdovka rychlostni lyzovani a tam uvadi sklon az 95% nebo 43°.

                0 0
      • nemeto  

        No a to je právě ta chyba. Když stoupáš, tak nejedeš po rovině, ale po přeponě! Tudíž ujetá dráhe není oněch x rovných x převýšení. Ha!

        0 0
      • orgoj.chorchoj  

        pravdu mas predsedo!

        0 0
    • Bafoon  

      v půlce jsem se ztratil, ale určitě máš pravdu :-)

      0 0
    • Singlespeed  

      Pravdu má Blade. Stoupání v procentech je podíl nastoupané výšky a délky kolmého průmětu dráhyx100. 45 stupňů je tedy 100 procent. Pro malé úhly lze použít i zjednodušený vztah převýšení/dráha (tedy sinus, neboť pro malé úhly se sin limitně blíží tg)

      0 0
      • Jenda  

        blade pravdu nema ty ale ano – vetsina cyklistu jezdi po prepone a predpokladam ze blade taky:-) a 50% je 26.5stupne

        0 0
        • Excel  

          buhuhehe

          0 0
        • Excel  

          sorry, to jsem špatně zařadil

          0 0
        • JSt  

          to myslis vazne? verim, ze ne ;-).

          0 0
          • Jenda  

            nevidim tam zadnou chybu leda ze bych bladeuv prispevek pochopil nejak jinak – takze tva verze?:-)

            0 0
          • Jenda  

            ted si ctu znova bladeuv prispevek – v podstate ma pravdu ale ne na draze x ale na vodorovnem prumetu drahy (pak sedi tech 45st a tedy 100%) – proto ma pripominka o tom ze se vetsinou jezdi po prepone

            0 0
            • Blade  

              Tak jsem to myslel, s tím vodorovný průmětem. Tou „dráhou“ jsem to blbě vyjádřil.

              0 0
            • JSt  

              divej, ono se to pocita prave z toho prumetu ;-)

              0 0
    • hribik A1  

      znacku s cislom percent daju k ceste aj tak taku, co maju zrovna na sklade a neni este celkom hrdzava, jedno, ake cislo je na nej, nie taku, ktora vyjadruje sklon kopca :-D pritomnost akejkolvek takejto znacky znamena, ze je to kopec ako swina, a na hausnumere na nej uvedenom az tak zase nezalezi…

      0 0
    • vinca  

      A kdepak je asi tohle ?

      :-)

      0 0
    • Jogador  

      je to samozřejmě převýšení / půdorysná vzdálenost * 100. Tedy opravdu 50 procent je 45°.  Jak to řeší váš cyklopočítač popravdě nemám zdání, ale bude to nějaký blbí vzorce přepočítávající přeponu na základnu, prostě je to odhad:) A ti co tomu nevěří, tak ať si zjistí jak jejich tachometr řeší výšku, pomocí tlaku, jenže klesání tlaku neni lineární, takže nejde říct že když tlak klesne o x Pa, že oni klesli o Y metrů. Tim chci říct, že když u moře vyjedete 100 metrů, tak vám tlak klesne o X packalů, když ale stejnou výšku ujedete v tibetu, tak to nebude X packalů ale mnohem víc, a tipuju si 3X packalů, a ted si ještě vemte, že se vám ten tlak pořád mění, myslíte že toto váš malý blbí tachometr umí vypočtat? Já bych se být váma nějakým převýšením u tachometru nezabýval:)

      0 0
      • Jogador  

        Tedy 100 procent je 45 °

        0 0
      • Jenda  

        pruheb tlaku pro vysky do cca 5000m je celkem slusne linearni takze s tim neni problem a i kdyby nebylo tak ten prubeh tlaku je znam takze zase neni problem. Jak uz jsem psal vyse pro tachometry spoctat ze znameho sin uhel a z toho udelat tg je trivialni. Jinak barometricke meri vysky pouzival i GPS protoze je ve vetsine pripadu daleko presnejsi nez GPS jako takovy (samozrejme po prislusny kalibraci)

        0 0
    • t29  

      0 0
      • Blade  

        to je von:)

        0 0
      • JSt  

        neni mi jasne, proc se s tim nekdo snazi polemizovat :-))

        0 0
        • Jogador  

          Protože jejich přístroje neumí tu vzdálenost potřebnou změřit, ale musí si ji vypočítat, což je pro někoho nepochopitelný problem:)

          0 0
    •  

      Svitava je řeka řek!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.