Posilování nohou bez zátěže kolen

90 nepřečtených
  • garretx

    Ahoj, mám takovej dotaz… Bohužel poslední dva měsíce mám potíže s koleny, včera na mě konečně přišla řada u ortopeda a diagnóza je chondropatie pately, tedy „čéšky“. Kromě rekonvalescence v podobě magnetoterapie jsem dostal radu abych vynechal z posilování dřepy a podobné cviky náročné na kolena. A protože se poslední dva měsíce docela šetřím, tak cítím, jak mi nohy hubnou, což není právě moc dobrý, už jen z toho hlediska, že „kvalitní“ stehenní svaly jsou důležité pro správnou funkci a pozici čéšky. Takže se ptám, jestli nemáte někdo tip na to, jak nohy posilovat i bez nadměrného namáhání kolene. Plánuju teď plavat, případně trenažer (obvykle v zimě na kole nejezdím)ale budu rád za jiný případný další tipy.

    btw. pokud máte nějaký svoje zkušenosti s touto diagnozou, tak sem s tím taky

    dík, zdraví krypl :)

    0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Dřepuj!

      0 0
      • Kublaj  

        Já měl za to, že zrovna dřepy bez zátěže moc nejsou?

        0 0
        • Smazaný účet  

          nesmis chodit az dolu jako trotl, ale jenom do praveho uhla…

          0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Třeba do sedu na lavičce. Je to takový oblíbený mýtus – dřepy se ničí kolena. není tomu ale tak, když se dělají správně. Samozřejmě pro někoho, kdo už má koleno out, je to asi nedobrý cvik.

            Jinak k předkopávání – to může být na číšku taky nářez,obzvlášť, když pojedeš v dolní poloze až za, teď nevím, jak to popsat, když se ti v dolní poloze bude dostávat noha jakoby pod tebe… Předkopávání bych možná dělal na každou nohu zvlášť.

            Ad rehabilitační cviky – psal, že chce posílit, což není to samé jako rehabilitovat…

            Ad ortopéd – pokud to není sportovní lékař, tak ti zakáže samozřejmě skoro vše. Chce to jít ke kováři, ne ke kovaříčkovi. Ale nevím, kde byl…

            0 0
            • garretx  

              Byl jsem v Chironax invest v Brne. Samosebou setrne posilovani nohou proberu i s ortopedem, spis jsem tohle tema zakladal pro rozsireni obzoru a ziskani informaci od lidi, kteri treba podobnej problem meli nebo o tom maji nejaky informace.

              0 0
              • Člověk a jeho svět  

                No Chironax – znám :).

                V Brně bych ti doporučil docenta Hrazdiru, ale není lehké se k němu probojovat. Ale je to skutečná kapacita.

                0 0
                • garretx  

                  znám :)

                  to zni trosku ironicky :) nemas dobre zkusenosti?

                  u Hrazdiry jsem byl jednou (cca rok zpatky), 200 za prijem mimo ordinacni hodiny, jinak je to na hoooodne dlouho. Z toho duvodu, ze je fakt vytizenej, jsem pripadnou dalsi navstevu vzdal i kdyz verim ze se fakt vyzna.

                  0 0
                  • Člověk a jeho svět  

                    Tak napůl ironicky. Chodil jsem tam až na rehabilitace a jak bych to řekl: prostě v půlce, možná ještě trochu dřív, jsem začal chodit jinam.

                    Lékaři tam asi nebudou špatní, ale spíš pro nesportující populaci. Pro někoho, kdo něco dělá, to může být tak trochu past – rady nezatěžovat etc…

                    S Hrazdirou to je těžké, však sám víš, ale jinam bych už nešel. Měl jsem problém s ramenem, jeden ortopéd určil jinou diagnózu, druhý nenašel nic :). Hrazdira věděl za pět minut s tím, že to je přímo učebnicový příklad…

                    0 0
                    • solcpetros  

                      Zdravím,

                      mohl bych poprosit o kontakt na MuDr. Hrazdíru a jak se tam vlastně dá objednat. Nevadí mi i poplatek, pokud to bude proště kovář a ne obyčejný kováříček. :-).

                      Díky za jaké koliv info.

                      0 0
                  • Fuglsang  

                    200 za prijem mimo ordinacni hodiny

                    to bereš jako nějakou vysokou částku? Kor když máš vážný problém?

                    Já jdu s „rýmičkou“ k doktorce. Jen vejdu a dám ji 30,–, řeknu co mi je, ona mi napíše recept a za razítko (do indexu třeba), že jsem u ní byl si nárokuje 100,–. Pak jdu do lekárny, kde taky nechám nějakej kapitál.

                    Dát 200,– za kapacitu v oboru, která ti vyřeší problém, kterej se může táhnout třeba x let mi přijde jako velice výhodný v porovnání s tím, že dáš třeba 300,– za pitomou chřipku a pitomou obvoďačku.

                    0 0
                    • Člověk a jeho svět  

                      Já nevím, ale kolega neříkal, že to je hodně, prostě jen říkal, jak se věci mají…

                      Mně třeba přijde zbytečnější investovat do rýmečky jakýkoliv čas a peníze. Max. čaj s citónem, když je jó blbě tak nějaký kapky do nosu. Jak se říká – s lékařem sedm dní, bez lékaře týden :).

                      0 0
                      • Fuglsang  

                        Já bych do toho samozřejmě nejradši neivestoval, ale potřebuju to potvrzení a když už tam jsem, tak už si nechám něco napsat. Aspoň mám pak pocit, že jsem udělal maximum možného.

                        0 0
                • solcpetros  

                  Zdravím,

                  čtu toto forum a dle doporučení reaguji.

                  Můžete mi někdo dát kontakt na MuDr. Hrazdíru. Mám problémy s kolena a raději zaplatím odborníka, než většinu amatérů.

                  Prosím info, jak se k němu nahlásit.díky

                  0 0
                  • Člověk a jeho svět  

                    Objednává se přes web zde:

                    http://www.lhrazdira.eu/…ani-hrazdira

                    Ale jak vidíš, stále plno. Musíš chodit na web pravidelně a číhat, jestli se něco neuvolní. Většinou to vyjde, ale počkáš si tak měsíc minimálně.

                    Nebo tam zkus volat, vyšetření mimo ordinační hodiny je možné, ale připlatíš si 200 Kč.

                    0 0
          • onik  

            „Nedělejte hluboké dřepy, zničíte si kolena!“ Tak tohle už jste určitě někdy slyšeli. Je to pravda? Ne, ne a ještě jednou NE! Vaše kolena může poškodit dlouhodobé přetěžování, svalová nerovnováha nebo nekontrolovaný pohyb. Svoji roli v procesu jejich poškození mohou výrazně ovlivnit genetické predispozice. Správně provedený hluboký dřep jako takový ale nepředstavuje pro zdravého, trénovaného člověka zvýšené riziko poškození kolen, a to ani s velkou zátěží. Ve skutečnosti vyvíjejí neúplné dřepy se zátěží větší stres na oblast kolene, zejména na úpony kvadricepsů a patelární šlachu než dřepy hluboké. Proč tomu tak je, se dozvíte hned v následujícím odstavci.

            0 0
            • Senoy  

              Problém bych viděl v tom, že spousta lidí cvičí hluboký dřep špatnou technikou. Odráží se od spodní polohy a většinu tlaku směřují na kolena, která přečnívají nad chodidla a téměř nezatěžují hýždě. A samozřejmě, váhy, váhy, váhy. Pak předklony a varianty kombinace mrtvého tahu a dřepu a koleny zatraceně vepředu. A i tak to nějakou dobu trvá, než si je poškodí. Většinou se dříve ozve zánět patelární šlachy.

              0 0
              • Člověk a jeho svět  

                A pak je pravda ještě taková, že většina lidí to má jako výmluvu, jelikož dřepy prostě bolí. A to, že dřepy ničí kolena, je přece tak krásný důvod, jak se této bolesti vyhnout. Když přijdu do posilovny, jsou plné levičky na bench, drtí se bicáky, docela i záda a nakonec i břicho. Ale stojan na dřepy bývá většinou volný ;).

                0 0
            • Fuglsang  

              Já teda nevim, nejsem doktor, ale podle mě dřepy kolena ničej. Vždycky když se víc pokrčim tak mi tam nepřijmně křupne. A když jdu dělat dřepy a stačí jenom lehce a s ukázkovou technikou tak mě pak stejně bolej kolena.

              PS: Když dřepy vůbec neničej kolena, tak proč naši reprezentatni vůbec nejsou schopný si na chvilku sednout pomalu ani do podřepu? Zřejmě by jim to úplně oddělalo kolena..

              0 0
      • karliner  

        No, jako for dobrý, ale příště tam raději šoupni smajlík.

        0 0
    • john34  

      Zkus co s tebou udělá předkopávání na stroji v posilce…

      0 0
      • garretx  

        jj, zkusím se zeptat jaky na to má názor ortoped. Předkopávání a zakopávání by nemuselo být tak náročný na kolena, když zvolím lehký váhy.

        0 0
    • MirosPikos  

      Projdi si něco z tohohle … nevím jak moc je to náročný na to, co zrovna nepotřebuješ, ale určitě to bude lepší jak dřepy.

      0 0
      • john34  

        Tohle bude zrovna asi bolet, musíš vyzkoušet co ti bude sedět, myslim že to poznáš brzo sám…hlavně pomalu, možná ses měl zeptat toho doktora jestli do toho můžeš jít…jen pro doplnění:

        http://kulturistika.ronnie.cz/…h-cviku.html

        mám pocit že to bude jeden z nejšetrnějších cviků na posilování stehen, ale je to samozřejmě můj názor, nejsem doktor ani trenér…

        0 0
    • ZuzicK  

      Napadly mě cviky po plastice křížového vazu. Odkaz .

      0 0
    • Ondry  

      to je strašně jednoduchý kup si compex, zapni bednu, přivaž se k židli a můžeš tlačit třeba bramborovej salát a posiluj :)

      0 0
    • bagr  

      Podivej se na balancni cviceni.Napr.s mi­cem Bosu,tyci Flexi Bar nebo TRX.

      Na posilovnu bych se vykaslal jelikoz nejdriv je treba posilit hluboky stabilizacni svalstvo ktery je zaklad a je upnuty na kostre,obratlich a pak posilovna protoze v posilovne zvetsujes pouze tzn. jen tu vrchni cast svalu.

      Je to proste jako kdyby jsi zacal stavet barak od strechy kdyz zacnes chodit nejdriv do posilovny.

      0 0
      • garretx  

        ja uz tady ten vyvoj prodelal… prvne samosebou jsem zacal chodit do posilovny (klasicky 3 x tydne), kde jsem stravil cca 1 rok, postupne jsem zjistil ze jsem to nevzal uplne ze spravne strany a rozhodl jsem se zacit cvicit od zakladu a to tak ze hlavne vlastni vahou (podle www.cviceni-doma.cz, projel jsem vsechno az na cviceni s trenerem, jinak docela doporucuju). Jenze ted jsem se kvuli tomu kolenu zastavil a docela me vadi ze vsechno co jsem na nohach nabral (hrozne tezce nabiram svalovou hmotu) tak ted zase ztracim. Horni cast se da procvicovat, zaradil jsem ted prave vic cviky na stred tela, ale nechci nechat nohy uplne bez pohybu. A z toho duvodu jsem zalozil tohle tema…

        0 0
        • ZuzicK  

          Ja teda v tvem vyvoji nejak to procvicovani hlubokych balancnich svalu nevidim..

          0 0
          • garretx  

            kde konkretne vidis muj treninkovy plan a vidis jake cviky cvicim, cemu a jakym sportum konkretne se venuji? Tim ze jsem napsal, ze jsem timhle vyvojem prosel, jsem to mozna spatne specifikoval… tim vyvojem prochazim porad, jen jsem chtel naznacit, ze si uvedomuju, ze neni nejlepsi nabehnout do posilovny a delat jen bench, drepy a takovy to „posilkovy“ klise, ale zacit od zakladu.

            0 0
            • ZuzicK  

              Ok. Prislo mi, ze si popisoval jen „bezne“ posilovani.

              0 0
          • garretx  

            a klidne me muzes poucit o balancnich cvicenich, rad se naucim neco noveho ;)

            0 0
      • garretx  

        ale kazdopadne dik za tip ;) hlavne TRX jsem chtel vyzkouset uz delsi dobu, mozna je na to ted spravna chvile.

        0 0
    • Rychlej turista  

      Válce. Vysokou frekvencí (pro mě ideální 105 ot./min.) a lehoučký převod, prostě jen naprázdno točit. Jakmile koleno začne bolet, slézt a další den opakovat. Pokud to jde dobře, doba se den ode dne prodlužuje. Když koleno nezačne bolet ani po hodině, dá se bez obav vyjet ven. V každém případě ale platí – kolena v teple.

      0 0
      • Smazaný účet  

        A pozrat trochu kloubni vyzivy pro kone!

        0 0
        • garretx  

          Vyzivu beru uz nejaky ty patky zpatky :) ale ne pro kone teda :D

          0 0
            • garretx  

              to fakt nekdo uziva nebo je to prdel? :D

              0 0
              • Smazaný účet  

                no…na kone placebo nefunguje, takze se da poznat zda jim to pomaha nebo ne…a teorie pravi, ze se nevyplati to ojebavat…a jinak je to pry taky docela hnus a probiralo se to tu v historii…:)

                0 0
              • Rychlej turista  

                Funguje dobře na velké klouby – kolena, ramena, kyčel. Trochu na šlachy.

                Já jím tento :-)

                0 0
              • Biker jak Pes  

                Nejsem si jistý, ale tuším, že už to tady někdo psal, že to bere a výsledky jsou. A nebyl sám…

                0 0
                • Člověk a jeho svět  

                  Zeptám se zde, byť to sem zcela nepatří: znáte ty různé wobenzymy apod.? Jaký na to máte názor, funguje to, nebo to je placebo způsobující leda tak průvan v peněžence…? Děkuji.

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Zrovna s Wobenzymem má většina naší rodiny dobrou zkušenost. Zejména po těžkých úrazech, ze kterých se člověk vzpamatovává delší dobu. Doporučil bych to jako léčbu, na to, abys to bral jako prevenci je to předražené jak prase…

                    0 0
                    • Meluzina  

                      výborná zkušenost s Condrosulfem, od letoška už lze koupit i bez předpisu, předtím mi je psali ortopedi ze soukromé kliniky ústeckého Mudr. Madara

                      0 0
                  • Senoy  

                    Mám zkušenosti s ArthroStop Rapid, a pak s jiným idoplňky složení: Glukosamin, Chondroitin, MSM. Hodně dávám kolenům zabrat ve fitu, takže jak už cítím, že začínají tahat a druhý den jsou zpuchlá a bolestivá, zařadím kúru. Výsledky se dostavují tak po 2 měsících, obvykle suplementuji 3 až 4 měsíce. Pocit bych přirovnal jako dodání maziva, snáze se rozcvičím, při těžkých vahách (a po nich) kolena neotékají, nebolí. Samozřejmě to doprovázím většíma dávkama kvalitního rybího oleje proti zánětům. Rozhodně ale nenakupuji za plné ceny, výrobci sportovní výživy (nenamasírovaní reklamou) umí lepší ceny. Momentálně mám od MVP (Canada) od Vávry měsíční balení za 150,– (GL 400mg, CHR 400mg, MSM 100mg/cps, bal. 120cps, dávka 2×2 denně). Za tu dobu jsem neměl nic cenově dostupnějšího. Ale je to běh na dlouhou trať, spíše to kupuji na ochranu kolen do budoucna.

                    0 0
                • Rychlej turista  

                  :-)

                  0 0
        • Rychlej turista  

          Jo, na to jsem zapomněl. Soustředil jsem se jen na ten pohyb, protože koleno je kloub a kloub pohyb potřebuje. Šetrný, než se dá opět do pořádku.

          0 0
      • garretx  

        diky, nemam s nima zadnou zkusenost, takze jen hloupej dotaz: da se nekde na ne narazit jinak, nez ze si je clovek musi poridit? (v posilovne jsem na valce jeste nenarazil)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Dá se použít i rotoped a podobné mašinky. Důležitý je jen ten frekvenční pohyb bez zátěže a jen než se objeví bolest. Já tak na těch válcích začínal s 10 minutami. V podstatě to simuluje pohyb čéšky, když jsem s touto diagnózou chodil na rehabilitaci – stál jsem v teplé vodě a na koleno mi šel přerušovaný prod vody, které tou čéškou rychle mával.

          0 0
    • Senoy  

      Pokud chceš udržet hmotu stehen, moc variant ti nezbývá. Potřebuješ dostatečně zatížit svaly při co nejmenším tlaku na kolena. Tudíž si na záda nic nenaložíš. Dobrou variantou mohou být superpomalé částečné dřepy, kdy cvičíš jen, řekněme, třetinu horního rozsahu. Dolů i nahoru se pohybuj velmi pomalu, cca 4s každým směrem. Tohle dokáže rozpálit a zatížit velmi dobře a vyhneš se většímu zatížení kolene. Také předkopávání by se dalo použít, ale jak už tu bylo napsáno, vyhni se nejzašší poloze dole. Tzn. pouze do kolmice k podlaze, lépe trochu méně. Dej si pozor, ať celý průběh cviku provádíš kontrolovaně, plynule, pomalu. Vyvaruj se rychlým opakováním, pohybovému momentu, škubání. Toto by opět mohlo přetěžovat koleno. Pokud nemáš problém s patelární šlachou (pod čéškou), můžeš v nejvyšší poloze kontrahovat (maximální silou držet smrštění stehenních svalů). Při těchto intenzifikačních technikách nemusíš zdaleka používat těžké váhy a efekt je výrazný. Obávám se, že těžký dřep tím nenahradíš, ale pomůže ti to udržet svalovou hmotu.

      Nejsem zastáncem absolutního klidu při onemocnění kloubů, nějaký nenásilný pohyb přeci jen udrží kolenní vazy v kondici a pomohou jeho stabilitě. Rovněž pohybem se zlepší hybnost kolene. Věnuj více času zahřátí, můžeš použít lehké bandáže pro udržení kolen ve vyšší teplotě. Rovněž se zaměř po tréninku na důkladný strečink. Nezapomeň taky na suplementy v podobě opomíjeného rybího oleje apod. To už spíše konzultuj se sportovním lékařem. Přeji hodně zdaru a silnou vůli!

      0 0
    • bystřické  

      na posilování stehen v domácích podmínkách si můžeš pořídit toto:http://www.fightsport.cz/…–12-kg.html

      sedím doma na stole,pověsím si kouli na špičku a tahám nohu nahoru,s tímto se dá dělat cokoliv

      taky mám svůj kolení příběh kdy jsem ve svých 46 letech začal dělat kickbox-fitness,celá leta jsem nic nedělal,připadlo mě,že už se nějak nemůžu hýbat,chodila tam dcera,tak sem začal taky,po roce trénování jsem zkončil u doktora na stole,na operaci kolene,dřívější problémy jen sem to trochu všechno urychlil,2 měsíce po operaci jsem byl zpět v tělocvičně,jas­ně,doktor mi říkal že nesmím nic dělat a šetřit se,sem tam sem si zašel vytáhnout vodu z kolene,ale pokračoval sem dál 2 x týdně,doufaje vto,že se kolena posílí a přestanou mě zlobit,dokonce jsem v srpnu jel na soustředění,vrátil sem se totálně zničený,myslel sem že domů dojdu po rukách jak mě bolely kolena.týden byla pauza,opět sem si nechal vytáhnout vodu z kolen a hurá do tělocvičny,najednou mám klid,kolena drží,nezlobí,tak sem začal chodit na tréninky 3× týdně,teď mě bolí svaly,klouby v pohodě.

      když cvičím dávám si pozor,dřepnu si jen tam,kde to jde bez problémů,pomaloučku to jde níž a níž,spíš se snažím na zemi nohy protahovat do krajních poloh,prolamovat a ohývat kolena a vždy to tam krátce podržet.

      možná co teď napíšu je blbost,ale jak mi roky lezou nahoru,začal jsem mít pocit,že chodím jak chaplin,když se zvedám ze židle,z nízkého gauče,tak mám nohy od sebe a lupalo mi v kloubech,začal sem se kontrolovat a při vstávání dávám nohy xobě,při chůzi držím nohy silou špičkama dopředu,vstává a chodí se mi mnohem líp.

      zkoušel sem různé ty proenzi přípravky,ale kamarád mi řekl,když to beru,tělo mi začne v kolenách vytvářet velké množství mazu,které mi nakonec doktor musí odebrat,proto jsem to přestal brát a radši si dám uzené koleno,nebo gumové medvídky.

      a ještě jedna poznámka na závěr,zhubl sem a přitom se netrápím hladem a nežeru žádné další přípravky,10 kg,ne­ní to moc,ale i to mi pomohlo

      0 0
    • pavlik6022  

      Pokud máš potřebu posilovat cokoliv a chceš u toho šetřit klouby, tak není nic jednoduššího než cvičit izometricky. Tzn. posiluješ sval, svalovou skupinu bez změny délky svalu.

      Pohledej si na netu termín „izometrie“ , nechce se mi to rozepisovat

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Myslíš statické cviky. Především na statickém posilování je založeno TRX, ale nemám s tím velké zkušenosti, tak nevím, jestli to lze aplikovat i na nohy.

        0 0
        • pavlik6022  

          nevím co myslíš pod pojmem statické cviky, ale já měl na mysli izometrii. Další způsob jak účinně posilovat posturální svaly a HSS (hluboký stabilizační systém) je senzomotorika, Cvičení dle Freemana ( balanční cviky např. na kulové nebo válcové úseči,cvičení na posturomedu, na čočce, atd.)

          Je toho fakt hodně. Ještě jsem zapoměl na rytmickou stabilizaci.To bude možná to statické cvičení co myslíš. Zkráceně – zafixuješ kloub sv. stahem v určité poloze a druhá osoba se pokouší vychýlit tě z této polohy. Je to vhodné k posilování i trup. svalstva

          Ideální je stavit se na nějaké místní RHB a nechat si pár cviků ukázat. Na dálku je to trochu komplikované…

          0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Ono je posilovat a posilovat, že… Jako první věc je dobré ujasnit si pojmy a říct si, co od posilování, ať už jakéhokoliv, dotyčný očekává za cíle. Podle toho je vhodné volit cestu. Naopak to moc nefunguje.

            0 0
            • pavlik6022  

              pokud došel až k tomu že žádá radu od BF, tak snad už v tom jasno má

              0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • bathed  

      Nevím nakolik je to vlákno ještě aktuální a taky netuším jestli tu náhodou nepopisuju něco, co už tu někdo dal pod nějakým odborným názvem.

      Syn je hokejka. Vloni odehrál pohopouhé dvě střídání, když chytil ve Vítkovicích hned v prvním zápase faul kolenem a to přímo na vnější stranu levého kolene. Ne tak strašný faul jak v zápase CAN-SWE na Staala, nicméně i tak na pár facek. Týden byl úplně out, než se vstřebal trošku hematom, ale naštěstí hned od začátku bylo jasné že vazy nejsou potrhané… Takže pevná ortéza a klid…

      Pak se ale začalo dít přesně to, co bylo očekávatelné – to největší „bohatství“ pro hokejistu – to je svalový objem nabušený ne pilulkama, ale fakt víc jak desetiletým tréninkem – zadní strana lýtka, ale hlavně stehno, to všechno mu začalo mizet před očima takovým tempem, že to bylo k pláči. Po třech týdnech to právě na stehně dělalo v objemu 1,5cm.

      Takže jsem kontaktoval speialistu – ortopeda, který se na to ale nedíval jenom z medicínského, ale hlavně sportovního hlediska. Bylo jasné, že koleno muselo zůstat v klidu, byť se vypařovaly i ty svaly kolenního věnce, co kloub podpírají a po rekonvalescenci to měly být právě only, které měly -„nahrazovat“ načaté vazy…

      Série cviků vsedě a vleže: tisíc zatnutí nohy v nataženém stavu, kdy sedíš na židli a noha je položená na zemi (klidně při televizi). Pět sérií po dvou stovkách. Natažená noha, vleže na boku konečky prstů se opřít proti penvé podložce (zeď) a a zatínat (propínat) chodidlo jakobys chtěl tu zeď odstrčit. Noha je při tom natažená (v synově případě v té ortéze i fixovaná)… Tisíc cyklů v pěti sériích…

      Úbytek se zastavil a když šel na led po víc jak dvou měsících, cítil se parádně. A zvyknul si na to tak, že tohle dělá v podstatě každý den s oběma nohama, i když není zraněný. Je to strašlivě „laciný“ trénink.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Můžu se zeptat, v čem je ten objem pro hokejisty tak důležitý v kategoriích nižších než muži? U mužů to chápu, že tam je třeba být robustní typ, aby se dalo něco ustát, ale i u děcek?

        Zajímá mě to, protože jsem potkal několik hokejistů, kteří přešli na kolo a všichni do jednoho byli neskutečně hubení, až jsem si myslel, že běhají maratony.

        0 0
        • bathed  

          Děcko? … 185/92…17 a půl roku…

          A s tím přechodem je to tak, že na tom kole (jenom kole) bez ledu, hlavně ty stehna splasknou. Od dorostu nahoru poznáš hokejku i na ulici – malá pevná prdel jak dva kmínky a od pohledu neuvěřitelné stehna s objemem skoro jako má dotyčný v pase :-)))). Obecně se dá říct, že za posledních deset let se i tady v evropě do bruslení přidávají prvky tzv. powers skatingu. Jde o způsob akcelerace s patama u sebe a šičkama bruslí ven, kdy se ti od rozkroku přes kolena (které trčí ven) k těm patám u sebe „vykreslí“ kosočtverec (už se těším na ty narážky)… Je to nesmírně dynamické, stabilní (hráč se těžko skládá k zemi) a souvisí s tím i ve skluzu styl, kdy bruslař jakoby sedí na wc :-) – všechno je v podřepu – těžiště je nízko. A přesně na tohle potřebuješ stehna jak slon… Powerskating se na svazových seminářích učí trenéři poslední dva roky velice intenzivně a začíná to být znát u ž u děcek kolem 11–12 let.

          0 0
          • bathed  

            PS: tomu bruslařskému kosočtverci se vtipně říká Chaplin :-)

            0 0
          • bathed  

            PS: tomu bruslařskému kosočtverci se vtipně říká Chaplin :-)

            0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Já bych to s těmi stehny jako slon u hokejistů zase tak nepřeháněl. Jasně, stehna mají, ale když pominu kulturisty, tak jsou sporty, kde jsou na tom výrazně lépe, např. sprinteři nebo dráhoví cyklisté, rychlobruslaři.

            U sprinterů, dráhařů, rychlobruslařů (short track) nejsou dřepy v sériích s o hodně více než dvěma sty kily ničím výjimečným. To moc hokejistů nezvládne.

            0 0
            • bathed  

              Když myslíš… No nic – já si s tebou pindíka porovnávat nebudu. Budeš si muset najít někoho jiného… Byl tu dotaz na posilování nohou bez zátěže kolena. Odpověděl jsem a tím bych to za sebe asi uzavřel.

              0 0
              • Člověk a jeho svět  

                Já pouze konstatuji, taky si nic nepotřebuji poměřovat.

                0 0
                • bathed  

                  Tak když konstatuješ, patrně toho o hokeji, tréninku a věcech s tím spojenými víš víc…

                  Tak mi to připomnělo: ještě když jsem jezdil (enduro), chodili jsme na trať každou středu. Vždycky se nás tm sešlo tak deset, před víkendovým mistrákem víc (posledníé možnost k testování). A jednou se tam objevil nějaký mladík. Nevím ani ke komu patřil. Dojel s natuňeným golfem s koncovkou výfuku jak anál Dolly Buster po celodenním natáčení. Měl bejsbólku na palici, kérky, zlaté řetázky na krku, ža asi měl na zádech tejpovací pásky, aby ho to nezlomilo. ****** na gatích asi ve výši kolenníc jamek asi nemá smysl zmiňovat… Došel tam, znechuceně nás sledoval a pak pronesl suše: Michalík by vám naložil!

                  Hezký den ti přeju.

                  0 0
                  • Člověk a jeho svět  

                    Já tobě taky pěkný den.

                    A snad jen pro upřesnění – nejsem odborník na hokej, to jistě ne, ale byl jsem při letní přípravě HC Mountfield ČB a fakt jsem tam nějaké těžké dřepy neviděl. Oproti tomu dráhaři z Dukly Brno si těch 260 kg na dřepy dají. Stejně tak je lehce dohledatelné, kolik dřepovali třeba Ben Johnson nebo Asafa Powell.

                    Já to nepsal jako dehonestaci hokejek, sílu potřebují hodně, ale jsou sportovní disciplíny, kde ještě víc, a podle toho taky trénují a následně pak vypadají, toť celé.

                    0 0
                    • bathed  

                      Těžké dřepy se nedělají. Dělají se spíš cviky na odrazovou sílu a švih. Právě proto jsou ty jejich „stehna“ mnohem vzácnější než nabušené tupým dřepováním s činkou (bez dehonestace).

                      PS: přestupujeme do HC Mountfield ČB.

                      0 0
          • Biker jak Pes  

            No však, 17 let, děcko. :) Těm hokejistům, co jsem potkal nebylo méně. ;)

            0 0
      • Meluzina  

        jo, takové cviky se dělají na pilates, moc doporučuji!

        buďto občas zajít a zkoušet doma – neradím, anebo zajít častěji, anebo koupit DVD, ale pokud jste to zatím necvičili, tak ani to DVD, ale skutečně chodit na lekce

        0 0
    • h1307  

      cau, mam tu stejnou diagnozu, kdyztak mi napis ma h1307@seznam.cz , muzem vymenit zkusenosti..

      0 0
    • Lachtis  

      Ahoj, rád bych toto téma oživil a požádal někoho z BF o radu jak nejvhodněji posilovat svaly. Před 1,5 měsícem mi byla diagnostikována chondropatie čéšky :-(. Bohužel mám pořád bolesti, někdy je to lepší, někdy horší. Narovnání chodidla mi dělá problémy a postavit se na nohu (při narovnané poloze) nepřichází v úvahu… A bohužel, zde většinou narazím. Většina cviků vhodná na kolena začínají nebo končí právě při natažené poloze – to je pro mne nereálné. Na netu a youtube jsem hledal, ale právě, že vše je v těchto polohách… Víte o nějakém jiném cviku (odkaz) nebo Vaše vlastní zkušenosti?

      Pomalu se smiřuji s tím, že kolo pro mne bude již nereálné, ale chci v mých 27 letech ještě chodit bez bolesti a rád bych si svaly, které mám, udržel a třeba i posílil…

      Jinak plavání mi taky dělá problém… Samozřejmě, že když to nepůjde zajdu za fyzioterapeutem. Od ortopeda jsem dostal klasicky nějaké prášky, upozornil mě, že se s tím moc dělat nedá atd. atd. Co jsem četl na netu, tak bohužel dost lidí se toho nezbavilo a trpí tím celý život :-(. Chtěl bych s tím bojovat a udělat maximum, abych se bolesti, co možná nejvíce zbavil :-). Díky za tipy :-)

      0 0
      • Yura  

        Dulezity je si uvědomit, ze telo se samo od sebe z niceho nic nezacne rozpadat, tak jak ti to bude tvrdit doktor. Zeptas se ho co se s tim da delat a on ti rekne nic, je to genetika, proste to tak byva a je jedno jestli mas spatne klouby, jatra, stitnou zlazu, nebo třeba kuzi. Vzdycky tyhle procesy zacnou z nejake priciny a stejne tak jak se to postupne pomalu sere, se to da postupne napravovat. Staci jen telu dat to potrebne a nicim jinym ho nezatezovat. Nepodlehej beznadeji a vyser se na doktory, kteří ti proste a jednoduse nepomůžou. Oni nemaji absolutne zadne vzdelani a vedomosti v tom co tvoje telo potřebuje pro obnovu tkani a co jim naopak skodi, vyvolava zanety apod. Oni neveri na to, ze lidske telo se dokaze dat samo do kupy. Jen ti proste reknou nejakej zajimavej nazev diagnozy, aby si pripadali duleziti a pak jsou schopni pripadne rezat, pilovat, sroubovat, ale to je tak všechno..

        0 0
        • Lachtis  

          Souhalsím s Tebou!!! Jsem si vědom, že jsem asi dělal chyby a vím, že já vůl si to zapříčinil sám… Sice jsem dělal tréninky jako vždy a regenraci si dopřával, ale ikdyž jsem neměl žádné komplikace či snad bolesti, na tělo to už asi zřejmě bylo moc a tak mi to dalo sežrat… Něco podobného jsem si loni zažil s ramenem a doktoři mi s tím také nepomohli. Nakonec jsem díky svému naslouchání těla a hlavně díky vhodným cvikům si dnes můžu dovolit to, co dříve nikoliv a rameno mám prakticky 100%.

          No a právě věřím v to, že se se svou vůlí a správným posilováním dokáži problémů s kolenem, „odborně“ chondropatií pately zbavit, nebo alespoň maximálně omezit. Jen bych potřeboval najít nějakou inspiraci a proto jsem zkusil i zdejší fórum, protože věřím, že bohužel i zdější komunita má podobné problémy a jistě je dokázali vyřešit… Jak jsem psal, na netu jsem hledal a stále hledám vhodné cviky, ale zatím bez úspěchu…

          0 0
          • Yura  

            Co se tyce cviku ti moc nepomůžu, ale muzem pokecat o strave, tak jestli chces, tak mi napis. Tady uz debatovat verejne o strave nehodlam, to uz jsem ponaucen dostatecne. :)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.