• kámen úrazu1

    Potřebuju, prosím, poradit.

    Mívám občas problém na začátku jízdy V TEPLE. Nezáleží ani na počtu stupňů Celsia, jako spíš na oteplení oproti předcházejícím dnům.

    Stává se to tak do první půl hodinky, hodinky po nasednutí. A to i při pomalé jízdě na lehký převody, kdy se jen zahřívám a fakt jedu co noha nohu mine.

    Čas od času se mně začne točit hlava a já radši sesednu. Někdy to přestane, někdy se mně točí čím dál víc, mám silné mžitky před očima a musím si sednout nebo i lehnout si.

    Dneska se mně to stalo víckrát, prvně při jízdě na místo srazu (silnice, rovina, lehký převody, pomalá jízda). Viděla jsem už kluky, zastavila na křižovatce a asi dvoje šlápnutí po rozjetí se mně začla točit hlava. Pauza, pohoda. Po asi čtvrt hodině zas, a to bylo silnější než obvykle, dokonce jsem i zvracela. Následující tři hodiny v kopcích v pohodě, bez sebemenších problémů, únavy či závratí.

    Mám k vám několik otázek. Mám velmi nízký tlak, může to být v kombinaci s teplem a začátkem zátěže tím? Třeba tím taky někdo trpíte… Je i možný, že nejedu ze začátku „tak pohodově“, bo i při pomalý jízdě mívám tak tu půlhodinku po startu dost vyšší tepy než klesnou. Začnu vozit kvůli pozorování tepák i do terénu, nejen na silnici.

    Druhý dotaz mám ohledně doktora. Radši si zajdu příští týden k obvoďákovi, ten mě pravděpodobně pošle na internu, ale bez zátěže asi zjistí prd. Chci se ujistit, že mně nic není a že je to nízkým tlakem. :-) Takže, máte někdo kontakt na opravdu dobrýho sportovního doktora i internistu zároveň někde na pardubicku, hradecku? Případně, mohla bych nějaké vyšetření (EKG?) při zátěži absolvovat i v Casri? Díky za odpovědi.

    0 0
    • martt  

      kazdy srdciar Ta dokaze objednat na zatazove EKG. Teda tocis a meraju Ti EKG aj tlak. Uz som to absolvoval niekolkokrat.

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Díky za odpověď. Ko doktorovi naklušu hned v úterý, radši dřív než kdyby. Ono to stejně nakonec bude velký prd. :-) Snad jen ten tlak.

        0 0
        • martt  

          moja manzelka ma tiez velmi nizky tlak a nema podobne problemy.

          Ja mam skor vysoky a pri jednom teste pred rokom som rovno u doktora odpadol (to bol ale taky odpadavaci test, kde pomerne velke percento ludi odpadne). Inac ja som stary hypochonder, takze ja som si daval uz aj bikove treningy s holterom. :-) Vtedy bol ale moj otec riaditelom spitalu, tak sa to dalo lahko zariadit.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Neviem ci ti to pomoze. Mam tiez nizky tlak a citlivo reagujem na zmeny pocasia. Nevolnost na mna lezie neviem preco pri prichode juzneho prudenia – teda tiez ide o oteplenie. V mojom pripade ale skor ide o problemy s bolestmi hlavy a zaludka. Ked sa dostanem do otacok tak uz no problem. Existuju lekari co sa venuju meteosenzitivite, ja som sa dostal len tak daleko, ze viem ako sa to vola ale zastavam nazor, co priroda pokazi nech si aj napravi. Na kazdy pad skus najst cestu k odbornikovi, obvodak ti asi vela nepomoze.

      0 0
      • kámen úrazu1  

        To zní podobně, jen s jinými příznaky. Díky. K obvoďákovi jdu jen kvůli tomu aby mě poslal na internu. Sama bez doporučenky tam vtrhnout nemůžu.

        0 0
        • UCHI  

          Jestli to nebude začínající stáří…:-)). Jé tydle stavy reším preventivně kávou před švihem a je to v klidu.Ale k tomu doktorovi určitě běž, kamarád biker měl ty samý problémy plus dlouhá únava po švihu a loni umřel ve 28 letech na vadnou srdeční chlopeñ.Sorry nechci tě strašit, ale on k tomu doktorovi nešel a kdyby to udělal tak tady v poho byl a jezdil dál.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Drzim palce. Ak sa dozvies nieco uzitocneho daj vediet. Na kazdy pad ti mozem naznacit, ze ak to mame podobne tak mas pred sebou aspon 40 rokov trapenia. Takze dost casu aby si si zvykla. :-))

          0 0
    • jizby  

      Sice si to ještě ověř, ale tohle vypadá dost zřetelně na důsledky nižšího tlaku. Pokud to nebude moc mimo normu, tak se u doktora dozvíš, že to je v pořádku a věk to srovná. Jestli to dělá jen při pomalém rozjíždění, tak by ses mohla rozjíždět rychle ne? Při zátěži normálně tlak stoupá, někdy velmi silně stoupá. Když se rozjíždíš mírně, tak asi nastává silná vasodilatace (prokrvení) dolních končetin, a to je vliv, který tlak snižuje (krev teče dolů a na mozek nezbyde). Pokud srdce moc netepe, tak může paradoxně docházet při mírné zátěži k snižování tlaku. Cévy mozku to pak neuregulujou. Pokud je to takhle, tak to není žádná nemoc, jen jistá nevyladěnost adaptačních mechanismů na zátěž, což se dá spravit vhodným tréningem. Dají se trénovat i přímo mozkové cévy. Například je na to velmi dobrý jogínský stoj na hlavě (šíršásána). Měl jsem podobné potíže a pomáhalo mi to. Při návratu ze stojky do normální polohy se ti pravděpodobně bude točit hlava taky a to je právě ono – tím se cévy ténujou na velké kolísání tlaku krve. Zaměř se na zvládání toho přehodu zpátky, ne na dlouhé výdrže ve stojce, dělej to pár dní a hned budeš vidět, jestli to pomáhá.

      0 0
      • Manas  

        Jop, neco podobneho musim delat i ja. Ja bohuzel trpim migrenama a jsou zpusobene spatnou adaptaci/reakci cev na zmeny tlaku/nevyspa­ni/stres. Hrozna vec to je …

        0 0
    • pop  

      Myslím si,že kdo má takový problémy,měl by zajít na EKG zátěžový test na tělovýchovné lékařství (a nejen kdo má problémy,ale i ten kdo chce jet nějaký maratón). Předejde se kolapsu na trati.Každý se tam může domluvit na test (i maximálku),je pravda,že asi budou chtít tento test zaplatit (pokud si jej neobjedná oddíl nebo jiný lékař).Ale 300 Kč co to stojí, přeci není tolik,abychom raději někde zkolabovali… Tak to prubni! měj se

      0 0
    • Smazaný účet  

      no.. ja davam kafe :-) rano, po obede, pred jizdou, po jizde, vecer… ;-)))))))))))))))

      kafe je na tlak gut ;-))

      0 0
      • RFK  

        Jojo .. Nizkej tlak je mrcha.. Muj zasitej/prerazene nos a zasita brada by mohly vypravet.. Staci se prudce zvednout a uz me sebrali ze zeme.. (pravda bylo to podporeno chmelem a jinyma bylinama) :) ale ne tolik, abych se takhle baacnul.. Chce to se trochu „poslouchat“ a se neposlechl…

        0 0
    • RUMcajs  

      Mel jsem podobny problem, ale od te doby, co s kocovinou nejezdim ho jiz nemam :-)

      Jinak nizkej tlak je previt. Pomaha tucna snidane, napr. slanina, klobasky, smazena vajicka a tak…

      0 0
    • lubos  

      Ja sice mam nizky tlak, ale tyhle problemy nemam (mam jine :). Ale jestli je mas vtedy, kdyz se nahle otepli, tak by to mohlo byt tlakem a citlivosti na pocasi. Co jidlo ? Neni v tom problem ? Nebo neco jinyho ? ;o) No jsem zvedav, jak dopadnes.

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Momentálně mám zákaz kola, ale jen od obvodáka, kardiolog nic neříkal, tož zkusím jezdit pomaliliku po silnici na éxtra nízkých tepech. To bych pak nemohla ani chodit do schodů.

        Nějaký problémek na srdíčku je, ale ten se už několikrát řešil v průběhu dětství a puberty, normální EKG a RTG byl (dříve, teď jsem nebyla) v pořádku. Fyzické omezení jsem nikdy neměla. Na zátěžový EKG jdu koncem května.

        Myslím, že to bude v pohodě, asi je to kombinace všeho možnýho spolu s horší snášenlivostí te­pla.

        0 0
        • lubos  

          Ja mam selest na srdci a malou nedomykavost srdcove chlopne, nesmim vrcholovy sport :) Nekdy se mi stane, ze kdyz vstanu tak temer odpadnu. Mozna bys mela na zacatku ne pomalu, ale naopak rychle :) … co zkusit treba prenosny meric tlaku, alespon pak budes mit jistotu, ze ti je zle z nizkeho tlaku.

          0 0
    • Peslezedirou  

      Nepřechodila jsi nějakou chřipku nebo angínu?

      0 0
    • Luka  

      Ahoj Kameňáku, mam velmi podobny problem. Jsem typicky nizkotlakac a jeste s nejakou drobnosti na srdci (blokace praveho towarova raminka ci tek nejak), to srdce na vykon zadny vliv nema(pry). Chodim jednou rocne na „prohlidku sportovce“, berou krev, ekg atd. Taky semtam zajdu na alergologii, abych si zadejchala jestli nemam astma.

      Na kole kolabuju hlavne kdyz se poradne nenapiju tak hodinu dve predem (treba jet rano na lacno, tak omdlim po 100m. Resim to turbosnidani skladajici se ze dvou pullitru piti a jedny velky margot :) Kupodivu to pomaha…

      urcite to nepodcen, nech si udelat zatezovy test. ale muj odhad: ze mas proste tak nizkej tlak… ja na zmeny tepla reaguju tak, ze je mi spatne v supermarketech :) moje specialita…mame to v rodine

      0 0
      • Smazaný účet  

        Zacinam mat pocit, ze je tu malo zdravych. Pruser je v tom, ze clovek nema navstivit lekara – bo hned mu nieco najde. :-))) „Telo ma prijit do hrobu zhuntovany.“ (Brodsky)

        0 0
        • BB  

          to mas pravdu, zdravy pacient je totiz pouze nedostatecne vysetreny pacient.

          0 0
    • Martin Kopálek  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • HonzaRez  

      Sice taky mám nižší tlak a občas se zamotám, když rychle vstanu, ale při změně počasí a nízkém atmosférickém tlaku mám asi o něco menší potíže, spíš nejsem schopen se soustředit a cokoliv dělat, mám chuť se na všechno vypísknout, jednou se nejspíš takhle oběsím…

      Ale co jsem vlastně chtěl napsat, že se vyplatí před jízdou se rozcvičit, nejenom prokroužit klouby, ale i udělat dřepy, kliky atd, prostě nahřát motor a připravit ho na zátěž…

      0 0
    • allrose  

      na nízký tlak panáka..doporučení od prakticých lékařů,hodně pít a cukry

      0 0
    • Jacob1  

      já mám občas migrénu nebo nevím jestli je to migréna , je to tak jednou za několik měsíců na pár vteřin , cítím takové divné mžitky , rozostření a cítím že ztrácím rovnováhu ,ale silou vůle se z toho dostanu je to jen na pár vteřin

      ale nízký tlak mám možná taky , mám pořád studené ruce jen v létě když jsou vedra je to OK

      občas mám problémy ráno v práci , když se málo najím tak se mi chce hrozně spát a mám pocit že omdlím

      jinak při sportu problémy nemám , ten mi spíš pomáhá , běhání , koloběžka , kolo , velký záteže , to mě spíš pomáhá , potom mám ruce OK , nejsem unavenej , nesoustředěnej atd .

      tak nevím kde je jádro pudla

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.