• xshreck

    Poslední dobou mívám problémy se zádama na závodech, při delší zátěži (nad 70km) mě začínají bolet docela dost záda (cca v místech jako na obrázku).

    Naposled mě to chytlo na podkrkonošském MTB, v druhé půlce mě to zase začalo nějak brát. Na kamenitém sjezdu když to začlo trochu skákat se mi začalo dělat na zvracení.

    Stojívá mě to i nějaké umístění, což mě sere. Nesere mě to z důvodu toho, že bych přišel o něco… ale nohy jsou fit a limitujou mě ty pos**y záda. V cíli jsem byl rád, že jsem došel k autu a lehnul si :-/

    Poradil by někdo co s tím. Jestli změnit posed, co začat cvičit. Cokoliv, co pomůže.

    0 0
    • Smazaný účet  

      zacni cvicit zada…mas ochrune bederni svalstvo ze sezeni u kompu…

      0 0
      • bagr  

        Klasicka blbost.Tim je akorat jeste vic pretizis.Zada musis protahovanim uvolnit jelikoz tim ze jsou dlouho natazena v predklonu se pak hodne ty zadove svaly zkrati.A k tomu se musi posilit brisni svaly hlavne sikmy.Brisni svaly podpiraji zada v predklonu a do stran.Muzu to potvrdit z vlatni zkusenosti.Ale nejakou dobu min nekolik tydnu to trva nez se to srovna a pak se musi stejne pravidelne udrzovat.Proste jakekoliv jednostranne zatizeni se musi kompenzovat.

        0 0
        • Toman  

          Nemáš pravdu,

          svalstvo, které bolí přetížením ve strnulé pozici a přenáší přes ně pohyb ( chybný styl šlapání ) je v tomto případě potřeba posílit, protáhnout a pak uvolnit. Všechny tři druhy cvičení provádět v tomto pořadí.

          0 0
          • xshreck  

            špatně šlapu? :)

            0 0
            • Toman  

              No, nevím jak šlapeš, ale může to být jedna z příčin, ale spíše to odhaduji na kombinaci více zanedbaných faktorů. Z toho sio nic nedělej, spousta cyklistů s tím má potíže, ale jsou zde možnosti, jak to odstranit. Chce to jen chtít.

              0 0
              • xshreck  

                jsem ti psal maila ještě než jsi stačil napsat text dole, kdyžtak jestli by jsi měl chvilinku to pořešit tam.

                0 0
          • Breakpain  

            To máš odkud? Omlouvám se, ale to, co tu psal kolega výše, je trenérské „desatero“.

            0 0
            • Toman  

              Aha, takže ochablé nefunkčí svalstvo je potřeba protahovat? Je ho potřeba naučit něco dělat, tedy aktivně a pokud možno přirozenými pohyby posílit a pak protáhnout a potom uvolnit. Ale hádat se svámi nebudu, dělejte si sesvými zády co chcete.

              Zeptej se na to fyzioterapeuta.

              Měj jsem zatuhlé, svalstvo v bederce, úplně sjem se přestal hýbat, bylo to pouze moje vina. Pomohly mi na rehabce. 3lo nto vcelku rychle. Ale i ta má přetížená ztuhlá záda musela být posilována, takže cvičit a cvičit, hýbat s nimi, sedět na míči, nezvedat těžké věci. A po posilování přišlo protažení cvičením, pak uvolnění cvičením na lehátku a v teplé vodě.

              0 0
              • Breakpain  

                Bedra nejsou obvykle ochablé, ale až moc zatuhlá = zkrácené (sval, který se posiluje se zkracuje, ten co se necičí ochabne a natáhne se) = protahovat. Pojem cvičit a cvičit … lehce budiž, ale až je rozhýbe, nicméně pod pojmem cvičit si představím hyperextenze a podobné zvěrstva a to záda ještě odrovná. Mimochodem břišní lis má být to, co drží torzo převážně, né tvrdá bedra.

                Nehádám se, normálně jsem se zeptal nato, odkud to máš. Já vycházím z několikaleté praxe – rehabilitační trenér … to je celé. Všechno je individuální, ale obecně tím, že záda protáhne a naopak bude cvičit břicho, začne cílit k tomu, že bude mít správné držení těla a potom může posilovat obě části v poměru.

                Cvičením přetížené části okamžitě máš sice pocit, že to je lepší, ale počkej na starý kolena. Je ovšem pravda, že se nato dívám až moc odborně, holt pracovní pokřivení …

                Nikomu nic nevnucuju, ať si každý cvičí, jak je libo – jen jsem byl zvědavý, odkud jsi to měl. Za mě konec …

                0 0
                • Toman  

                  Ale já už mám stará kolena. A přece se nebudeme hádat. Jde tu o to pomoci tazateli. Napsal jsem již zde na to téma více názorů a také vycházím z dlouholté praxe a také z vlastní zkušenosti s potížemi s krční i bederní pátěří. Byť se o své tělo starám, potížím se někdy nelze vyhnout a nemůže za to jen cyklistika ale v mém případě třeba i nepohodplné pozice z práce. Písni mi mejla, něco ti přepošlu, já se rád přiučím. Před chvílí tazateli napsal litanije na téma záda a péče o ně i s ohledem na cyklistiku. Také jsem trenér a práce s vlastním tělem s důrazem na stabilizační systém, jakožto nejdůležitější tělesnou partii je to, čemu se nejvíce věnujeme.

                  0 0
      • skunkos  

        Todle můžu potvrdit. Dělám v IT a záda ochabují. Doporučuji se minimálně každé ráno a večer dobře protáhnout, případně záda trochu posílit.

        0 0
    • Necris  

      Na uvolnění zad mi vždycky pomůže zajít do bazénu a plavat 30 minut prsa. Dokonalé uvolnění ;)

      0 0
    • Adar77  

      Posilovat břišní svaly, zkusit třeba pustit trochu níž řídítka.

      0 0
      • xshreck  

        lukas: jsi trochu mimo :)

        adar: řídítka mám právš docela nízko. Dával jsem je letos o cm nahoru + místo vlajd rovné a kratší. Tak nevím jestli to není taky kámen úrazu.

        Jinak dělám v kamenictví, takže se tam něco člověk natahá a celej den jsem opřenej o brusku na břuchu (pokud někde nestavíme)

        0 0
        • Georrge  

          taky mě trápí bedra a nejčastěji co jsem se dočet, tak za to můžou samotné slabé záda, nebo slabé břicho. Občas i špatný posed, který ale spíš umocňuje ty slabé partie. A neřekl bych že takové namáhání zad prospěje jejich bezproblémovosti :) Někdy pomůže i full, kámoš to řeší tak že si zvykl často šlapat vestoje (často běhá takže to pak takhle využívá) a tím mění styly šlapání, takže si nějaká partie vždy odpočine a záda ho pak nebolí.

          0 0
          • xshreck  

            To budou ty slabší záda.

            Nemůže to udělat např. i když je jedna partie výrazně silnější, jak druhá?

            Co cvičit na záda, napadá mě mrtvola ale do tý se mi moc nechce… :(

            0 0
            • Georrge  

              jj může to dělat to s tou nevyváženou silou. Ono jsem si taky všiml, že když drtím kopec, tak dole dobrý, ale nahoře jak dochází síly tak se člověk u toho různě kroutí aby ze sebe dal poslední zbytek sil a jak se kroutíš, tak i kroutíš s bedrama a tohle namáhání pro ně asi není moc dobré, pak začínají bolet. Prostě jak ti dochází síly, tak zapojuješ další a další svaly které bys neměl a přetěžuješ záda. Taky jsem si všiml že když se soustředím a v kopcích šlapu se zatnutým břichem (snažím se tím udržet stabilnější spodní část trupu) tak záda taky bolí míň.

              0 0
        • Smazaný účet  

          Ted tomu nerozumim..celej den makas, nebo s eopiras o brusku bruchem? To je doclea rozdil:)

          0 0
          • xshreck  

            Dojeď, zaučím tě. Asi máš trošku zkreslené představy o tom, jak to funguje

            0 0
            • Smazaný účet  

              tak ja se jenom ptam na to, co mi neni jasne:)

              0 0
              • xshreck  

                Tak můžu ti to popsat, plochy jsou leštěné, takže se leští jen řezy (od 3 do 12cm šířky). Takže ty na to buď tlačíš zezhora (takže na brusce doslova ležíš vahou a ryje ti do břicha), nebo matroš položíš na stůl a tlačíš. Takže břicho pořád namáhané a zatlé, mám tam kolikrát dobré otlačeniny. přijde mi že ho mám o dost silnější než záda – třeba je i tohle jedna z příčin, že se to nějako přetahuje.

                Desky mají od cca 5kg (kostečky) až po desítky kg (nápisovky, krycí desky). Jestli ti to stačí :) a bruska má myslím od 6,5 až po 9kg, podle toho jaká se vysere a jakou dostanem :)

                0 0
    • Kysky  

      Mám podobný problém, taky většinou jen na závodech anebo na dlouhých vyjížďkách po lesech s kořeny apod. Ale u mě je důvod mrtvá vidle, to ta tvoje nevypadá ;-)

      0 0
      • xshreck  

        Mě to dělá spíš při závodním tempu na delších tratích (ale někdy ani delší být nemusí). Vidli mrtvou nemám, pěkně žehlí :)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Pokud to dělá jen v závodním tempu (kdy se to i delší chvíli rve zostra ve stoje) a bolí to v oblasti toho jakoby křížového kloubu (nevím, jak se to správně jmenuje), tak to chce posílit henty partie. Při kliďánko jízdě se celkem nic neděje, ale při festovním záběru se to tam má snahu docela hýbat do stran a pokud na to člověk není patřičně posílen a trénovaný, tak to pak bolí.

          0 0
          • xshreck  

            Spíš to cítím tam, jak se drží tady paní na obrázku. Je cítit pak každý kořínek, skok. Po rovině to jde, ale jak to začne drncat, musím nějak celý tělo zpevnit a stejně to je skoro na pozvracení jak to bolí :(

            foto

            0 0
            • KubaBajk  

              Bolí Tě opravdu svalstvo? Není to od páteře?

              0 0
              • Rychlej turista  

                To, co jsem popisoval je právě bolest páteře, kvůli tomu, že svalstvo nezabrání tomu nadměrnému bočnímu pohybu. Pak to chce zůstat pár dní v klidu, než bolest přejde.

                0 0
                • xshreck  

                  To je zase ta sranda, za pár hodin jsem schopnej fungovat… a další den jet normálně někam na kole (nezávodně). A nic necítím.

                  Nebude lepší zajít k nějakému specialistovi?

                  0 0
                • Georrge  

                  mě to bolí naopak tak, že při dlouhé vyjížďce to bolí jak čert, ale druhý den ani známka bolesti (a kolikrát ani pár hodin po výkonu), jen pokud bych vyjel i druhý den tak by záda začly bolet dřív, páč jsou asi unavené…

                  0 0
    • trembi  

      Minulou sezonu mi záda bolely stejně a na stejným místě a taky jenom při závodech. Přičítal jsem to tomu že při závodě se chtě nechtě víc ohnu nad řidítka. Na jednom závodě jsem cítil každý malý kamínek jak to bolelo. V zimě jsem na tom zapracoval zařadil jsem posilování a tuhle sezonu si zad vůbec nevšímám.

      0 0
      • xshreck  

        To na tom budeme podobně, každej kamínek byl utrpení a radši jsem kolikrát i z kola slezl.

        A kámen úrazu byly teda záda?

        0 0
        • trembi  

          Ano, v zimní přípravě jsem dělal nějaké cviky na záda a břicho a tuhle sezonu pohoda.

          0 0
    • vasek80  

      Mě začínají neskutečně bolet už v dvouhodinovkách. Kolikrát to dojde do stádia kdy to bolí na kořenech tak, že mám problémy s dechem jak to vystřeluje a musím slézt z kola a protočit se v kříži. Tam to prolupe a uleví se mi.

      0 0
      • Smazaný účet  

        to lupani j takove sporadicke…ja bych to zbytecne nedelal..ale treba Lister napovi co se deje v tele pri lupani (v kloupech/spo­jenich)…

        0 0
    • jecnak  

      Rekl bych, ze to je klasika. Tim jak pri zavode ci dlouhe vyjizdce postupuje unava, ochabuje spravne drzeni tela a stabilizace patere a ta se ti pak blokne. Zacni procvicovat brisni/zadove svaly (beh, posilovna, vic jezdit v terenu, sex) a zaroven si davej pozor na spravne drzeni tela v beznem zivote pri chuzi, pri behu, pri sezeni ci obybani. Na internetu jsou i navody na cviky vyslovene na ochable svaly at uz bricha ci zad a take cviky na uvolneni blokle patere a protahovani.

      0 0
      • raceman  

        +1 jeste bych doporucil si nechat napsat rehabilitace, kde se muzes poradit s nekym odborne vzdelanym :)

        0 0
    • Toman  

      Zdarec, je to ochablé svalstvo bederní oblasti, břišní svalstvo a také stabilizační systém, tedy pánevní partie. Může to způsobovat i chybný styl šlapání, kdy ze do zad jakoby zapíráš. Je dobré se naučit na sedle sednout jako do křesla, pohodlně, uvolnit krk, uvolnit záda a nechat pracovat pouze nohy, které svůj pohyb odrazí od středu těla, tedy od stabilizačního systému a nikoli od bederky. Nejlépe ti pomůže fizioterapeut, který ti předevede správné pozice cvičení. Posilovat, protahovat a uvolňovat. Vždy v tomto pořadí. Cvičit střed těla, záda, břicho. Nahřívat a masírovat. A naučit se správně sedět a šlapat. Nějaké cviky na mám zpracované jakožto podrobné návody. Eventuelně mi písni email, pošlu.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Správně sedět a šlapat, to by se mohlo do kamene tesat. Netahat zádama, to je přesné. Záda, ramena, krk uvolněný, držet to břišníma svalama.Tak povídala moje fizioterapeut­ka, Lenka.

        0 0
    • Toman  

      Ještě doplním, jako velmi účinná a pohodlná prevence těchto potíží je sezení ve správné pozici, sezení na stabilizační podložce, na gymnastickém míči. Vyvaruj se záklonům krku, zvedání čehokoli těžšího, aniž bys to zvedal s rovnými zády a hmotnost nesly nohy a břicho, nikoli záda.

      0 0
    • Luky11  

      Zrovna včera jsem s tim taky přišel :) tady mi bylo doporučeno pár rad, jsou to stejná místa jako u mě, tak snad to pomůže http://www.bike-forum.cz/…h-svalu.html#…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.