Kratší-delší noha - zkušenosti

31 nepřečtených
  • Charles2k

    Máte někdo kratší/delší jednu nohu než druhou? O kolik cm? Jaké s tím máte zkušenosti? Vadí vám to nějak, případně jak to řešíte (speciální vložky atp.) ? Jste schopni s tím absolvovat větší zátěž – delší vyjížďky na biku, delší běhy?

    Ptám se proto, protože po úrazu (nehojící se tříštivá zlomenina) mi nedávno při další operaci asi o 1cm zkrátili lýtkovou a holenní kost. Na můj dotaz jestli s tím budou problémy, lékaři suvereně odpověděli, že prý rozdíl 1 až 1,5cm nehraje roli a pánev to srovná. Tak nevím, po operaci jsem totiž slyšel i opačné zkušenosti, že třeba po 2 letech může začít dost bolet páteř apod.

    0 0
    • Ricci  

      Kolega zazil nieco podobne a tiez ma kratsiu nohu,dorovnava to topankou s vyssou podosvou,pripadne v jednej topanke pouziva podstatne hrubsiu vlozku,aby dorovnal rozdiel,problemy s chrbticou nema

      0 0
      • Zdenda CUBE  

        Stalo se mi to samé a řeším to stejně při chůzi, ale na kolo to neřeším, jen muselo sedlo o ten 1 cm níž.

        0 0
    • sYs  

      ahoj, mám levou nohu kratší o 1,5 cm. Zkoušel jsem mít podložený levý kufr, ale nebylo to ono :o) tak jsem podložku vyhodil, sedím sice křivě, ale za ty roky už si tělo nějak zvyklo. Jinak se s tím, alespoň v mém případě, dá jezdit i na delší vzdálenosti, ani maratony nejsou výraznější problém…

      0 0
    • Davis  

      Na běhání to chce kvalitní boty. Běhám po rovině a do kopce, z kopce volím raději rychlou chůzi. Speciální vložky jsem zkusil, ale to bylo 1800,– vyhozených oknem.

       Na kole to neva, ale je potřeba víc se věnovat svalům v bederní oblasti ( posilování a protahování).

      0 0
      • Charles2k  

        Proč myslíš, že ty speciální vložky byly vyhozené peníze? Co ti na nich vadilo?

        0 0
        • Davis  

          Nutno podotknout, že už je to nějaký rok zpět. Dnes budou možnosti asi jiné, ale tyhle vložky kvůli tomu,že se upravovali na míru teplem byly z jednoho materiálu. Noha v ponožce neměla „správný grip“, pálily mě šlapky a začaly mě bolet paty. Ortoped říkal, že si nohy při pravidelném nošení zvyknou. Nezvykly. Dnes je nosím jenom v trekových botech.

          Nechtěl jsem tím říct, že specíální vložky jsou k ničemu. Je to individuální záležitost. Pokud se rozhodneš si je (po poradě s ortopedem) pořídit, musíš počítat s tím, že bys je měl nosit ve všech botách a to není vždycky snadné.

          0 0
    • drtyc  

      rek bych, ze panev to fakt srovna. na ortopedii jsou bezne k videni pripady vyboceni panve ze sezeni u pocitace, kdy nekdo dava nohu na bednu u pocitace nebo se krci na stranu s nohama na stole/topeni apod. vyska takove te vlozky pod patu byva kolem centimetru co se dava do bot, aby aspon pri chuzi se panev vykrivila na opacnou stranu a treba se tim i srovnala pater.

      horsi je, ze tobe to bude takhle vykrivovat porad a dorovnovat coz asi nebude uplne idelani, ale nikdo se stejne se identicky dlouhejma nohama nenarodil i kdyz milimetrovy rozdily asi nebudou tak znat…

      0 0
      • Charles2k  

        A to ještě mám po tom úrazu vychýlené chodidlo cca o více než 10 stupňů doprava :( Doktoři to neřeší, prý je to osově dobře a nazdar…

        Trochu jsem to měl i v dětství (po spirálovité zlomenině z lyžování)- to celkem nevadilo, ale teď se to po operacích zhoršilo. Prý mi pak bude hrozit dříve artróza kolene/kyčle, protože bude zatěžováno více v mezní poloze.

        0 0
    • jecnak  

      Mam 1cm rozdil. Neresim to a jezdim, beham atd.

      0 0
    • fík  

      možná zkusit dornova metoda

      0 0
      • zdenal8  

        To je dobré pokud je problém v kloubech. Třeba od toho dávání nohu přes nohu, že je to povysazené v kyčlích. Ale když má zkrácené kosti, tak to asi cvičením nesrovná.

        Ty jo teď koukám že u datumu chybí v roce před devitkou jednička :-)

        0 0
    • Assphalt_lover  

      Trochu ozivim tema: resim problem s odreninami na sedle, dostal jsem se k tomu, ze se panev dostava primarne na pravou stranu sedla. Vysledkem toho je to, ze odreniny se vyskytuji jen na prave strane zadku. Vse na kole je symetricky nastavene a sedlo je vodorovne s riditkama (stranove). Chovani pri jizde mi nasvedcuje na kratsi pravou nohu. Urcite zajdu k ortopedovi, ale spis me zajimalo, jestli je pripadne lepsi posunout kufr dopredu na prave noze, nebo pod nej dat podlozku? Na zahranicnich strankach doporucuji prvni variantu, ale neprijde mi to uplne logicke, respektive nejsem si jistý.

      Díky, sry jestli uz nekde jinde padla odpověď.

      0 0
      • novas752  

        Hele a co kratší klika, proč to tu ještě nepadlo?

        0 0
        • plzakj  

          Protoze to v dolni nebo horni uvrati (podle toho, na kterou nohu ji da) ten problem jeste zhorsi.

          0 0
          • novas752  

            Tak to nechápu.

            0 0
            • Jakobo  

              Tak se nad tim zamysli, zase tak tezke na pochopeni to neni. Vic myslet a min odpovidat.

              0 0
              • milan.v  

                Jo, novas je zaskočený, on je totiž odborník na všechno… :-D

                0 0
              • novas752  

                Jo dobrý, už jsem doma. :) Kratší klika ve vrchní polovině otáčky přestává fungovat tak jak by to mělo být.

                0 0
      • plzakj  

        Asi zalezi, na ktere kosti ten rozdil vznika. Kufrem bych resil steheni kost (postaveni kolena). Podlozkou holeni. A muze to byt neco mezi :-)

        Nekde (asi posledni bikesalon) jsem zahlidl video z BG fitu a tam za nej hodne tahal, aby 1) uvolnil klouby 2) zjistil, kde nejakej rozdil vznika.

        Chodil jsem na ortopedii s problemem v kycli v detstvi a tohle mi zjistovali. Sam to nezjistis uplne dobre. Potrebujes nekoho druhyho, kdo ti nohy vytaha a srovna :-)

        A propo, ten BG fit by ve tvym pripade asi nebyl marnej. Ale chtej za to necelou 4ku.

        0 0
        • Assphalt_lover  

          Aha, díkes.

          No, je to pálka. Nemuze tohle zjistit i ortoped, prodlouzeni stehenni ci holeni kosti?

          0 0
          • Assphalt_lover  

            Brzo budu mít doma válce, takže kromě královské zábavy (až slítnu) se natočím a prohlídnu si sam sebe…

            0 0
          • plzakj  

            Ten to zjisti. Ale neudela bike fit.

            0 0
            • Assphalt_lover  

              No, s tim pocitam, to bych chtel moc :D

              Jeste jsem nasel radu, ze proste staci si snizit sedlo na uroven pro kratsi nohu. Muze to mit nejake uskali? Vetsi uhel pro druhou nohu bude vadit?

              0 0
              • Pikaču  

                A to resis jem tohle? Zadna zada? Zadny uraz koncetin nebyl a pod?

                0 0
                • Assphalt_lover  

                  Právě, že žádné jiné bolesti (odreniny) ani komplikace nemám, zlamano nic nebylo a ani nemam problem pri chuzi a tohle je poprvy, co me neco takovyho, jako kratsi noha napadlo, ale proste to dava perfektni smysl, protoze vse je jinak symetricky na kole…

                  0 0
      • gerrard  

        Mam 1,5cm rozdil. Na kole o tom nevim. Do normalnich bot mam podpatenku, protoze jinak pajdam, smajdam boty a boli mne zada. Daji se sehnat podlozky pod kufry, ale nemyslim si, ze by to bylo nutne.

        0 0
    • ferencr1  

      Oživím diskuzi daj se sehnat případně podložky pod spd a případně kde? Řeším taky rozdíl délky nohy cca 1,5cm.

      0 0
      • Pikaču  

        Maji je na bajk fitech. Nedavno jsem byl ve specializedu a maji toho plne supliky různé tloušťky.

        0 0
    • Venda  

      Tema je kratší delsi noha zkušenosti. Zeptal jsem se na to známého fyzioterapeuta, bo mam taky jednu nohu kratší a říkal mi, ze obvykle nejsou kratší kosti, ale v drtivé většině jsou ty jednotlive kosti různě hluboko v kloubnich jamkach. Typicky hlavne v panvi a tedy kyčel. Takze se to dá rozcvicit! Nebo se alespon o to pokouset nez to kompenzovat, bo to je špatně (nakloněna pánev, ohla páteř, špatné držení tela, bolesti…).

      0 0
      • Pikaču  

        Tohle nejlip vysvětlí nekdo kdo dela dornovku. Vse je o kladce ( panev).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.