Pimp my bike / Odlehčení dětského kola Author Cosmic 20"

331 nepřečtených
  • vpa007

    Čau,

    je tu kupa témat, který se věnujou výběru ideálního dětskýho kola, ale to mám (pro tuto chvíli za sebou). Tohle je spíš o tom, jak koupený kolo (nový nebo bazar) trochu odladit… co smysl má a co ne… co se vyplatí a co je vyhozenej peníz a šílenost (i to asi nabídnu). Kolo mám mladýmu víceméně už odladěný a spřádám v duchu plány na další velikost, ale to předbíhám. Každopádně mám velký štěstí, že mý dítě kolo strašně moc baví a nejvíc jej baví jezdit terénama (samozřejmě od dětskýho hřištěte k dalšímu :-)).

    Takže základem je Autor Cosmic 2015 žluto-stříbrný. Váha bez pedálů 8,9kg… kdo ale jezdí bez pedálů, takže 9,18 kg včetně bezpečnostních prvků.

    Kolo je v základu poskládaný super.. lehkej hliníkovej rám, pevná vidla (odpružená je v tého kategorii naprostá ptákovina), solidní a bezpečný komponent. Když ale půjdeme do hloubky, tak tu potenciál na odlehčení jistě je… prodej dětskej kol není úplně nejvíc nejlepší byznys (mi tvrdil známej prodejce, i když to asi stoupá), tak některý komponenty se prostě berou „na cenu“, s tím, že to prostě děcka při lítačce kolem baráku nevyužijou… takže tímto chci říct, že Authorovi nic nezazlívám, spíš děkuju za super základ, kterej se dá relativně jednodušše odladit :-)

    Takže jdu s kůží na trh.. jednak se podělit o to, co jsem zjistil, jednak si vyslechnout, že jsem třeba šílenec, nebo jakoukoliv jinou kritiku či další nápady :-)

    Zbytek postupně, aby se to dalo číst, už jen přidám malou anketu pro pobavení :-)

    0 0
    • vpa007  

      ODLEHČENÍ ROTAČNÍ HMOTY

      To, že jej budu upravovat, jsem ze začátku neplánoval. Nicméně už na předchozí kolo Agang (Author) Capo 16 jsem mu dával jiný pláště, protože mladýmu v lese na prachu nedržely a jednou sebou v zatáčce docela plesknul. Takže první, co jsem hledal byly jiný pláště, neb s těma v základu jsem nebyl úplně spokojenej (jasně, mladej by to odlítal i na nich, ale s lepšíma budu mít pocit většího „bezpečí, sucha a jistoty“ :-)

      No a 20" je už fajn rozměr, protože to jsou BMX kola a ty se jezdí závodně a tak se dají sehnat i slušný, hodně slušný pláště!

      • originál Author (CST) C 714 20×1,75 váží 448gr * 2 = 896gr
      • nejlehčí Kenda Small Block Eight 20×1,75 váží 315gr, ale jsou v našich končinách nesehnatelný…
      • druhý nejlehčí a u nás sehnatelný (ks za cca 550,–) je Schwalbe Mow Joe 20×1,85 váží 330g (naváženo 324gr a 330gr!) = 660gr

      Takže jen na pláštích je úspora skoro 250gr!

      0 0
    • vpa007  

      Jinak když jsem našel ty pláště, tak jsem zjistil, že se s kolem dají dělat mnohem vetší psí kusy… záleží jen na tučnosti prkenice a představivosti upravujícího nadšeného otce (matky nevylučuju, ale asi budou v naprosté menšině ;-))

      Hlavní vzory, ze kterejch jsem hlavně čerpal:

      A po přečtení těhle témat jsem si nutně musel udělat tabulku :-)

      0 0
      • vlk  

        Nechci Ti kazit náladu, ale ty řidítka si kup v kamenném obchodě a vem si sebou váhu, zoom řidítka mám zkušenosti jsou v reálu o 50–80 g těžší.

        Já zase naletěl teď u Schwalbe black jack plášťů co měli v kevlaru vážit 370g a váží 480 jeden-budu e-shopu vracet :)

        Ono i váha kompletních kol, co uvádí výrobci je mimo.Třeba apache xc team 20 dle výrobce něco okolo 10,3 reálně 11,1 apod.Třeba vtipně vypadá ghost powerkid s pevnou vidlí dle výrobce 9,4 a to stejné kolo s odpruženou vidlí 9,6 dle výrobce-což je blbost.

        Také teď odlehčuji 20 kolo :)

        Takže vyměňuji představec, řidítka-puvodni byla Fe-budou ale asi vlaštovky,duše, pláště, odpruženou vidlici-již mi došla grind air-schválně zvážím.

        Ještě ze svého starého kola jsem dal brzdy a pravou brzdovou páku LX-ta ta je paradoxně +10g navíc-ale malé líp pasuje ergonomicky.Musím někde koupit i levou(kdybyste někdo věděl o pákách shimano lx 580) :), sedlo nechám to GT co tam je-je sice těžší ale měkké kožené kvalitní anatomicky pro děti výborné a ne jak většina sedel co výrobci na kolo dávají.Jo a hlavně stará stx přehazovačka ušetřeno cca 100g-ale co je důležitější,tak to stx má vytahanou pružinu a lépe tak řadí. Tu puvodni co tam byla, bylo pro mé dítě problém se silou při řazení na lehčí převod.

        Časem udělám taky tabulku, jak bude čas :)

        0 0
        • camlost  

          podle údaje výrobce váží grind air cca 1730 g, což je odhadem max. o 100 g lehčí než nějaká suntourka (ve velikosti 24"). nic moc úspora.

          0 0
          • vlk  

            To je verze grind air OS. Sehnal jsem ten druhý model, ten který nemá v názvu OS. Již ji mám reálně doma a váží s nezkráceným krkem 1567g. Což proti běžně sehnatelným ocelovým pevným vidlicím je jen o nějakých 660 g navíc a to ještě budu zkracovat krk.

            Budu na ní zvyšovat zdvih na 65mm. Tlumení vypadá, že nebude třeba úprav. Uvidím, ještě není namontovaná na kole. Koupil jsem hodně levně starší pěkné dětské GT od známého a teď ho přestavuji- již jsem na hodnotě okolo 9,5 kg a půjdu doufám ještě níž. V obchodech u nás, co jsem vážil, jsou lepší kola s odpruženými neodtlumenými vidlicemi papírově na 10,3kg reálně se šlapátkama ještě mnohem výš.

            Na tom našem byla Suntourka asi ten model m2000, nechodila na té pružině skoro vůbec, bez tlumení a vážila 2070g. Ten Suntour jr má 1940 g a nejlehčí z levných je RST Cappa, ale ta také nemá tlumení- proto ten Grind. Cenově to taky není tak hrozné, minimálně v poměru dospělých kvalitních vidlic pak nepůsobí draze:)

            No a vzhledem k tomu, že kolo, které přestavuji má hlavové ahead 1 1/8 palce a nedařilo se mi sehnat pevnou vidlici na ahead mi moc možností stejně nezbylo.

            Já mám holčičku a co jsme zkoušeli, tak v lehčím terénu byla kola byť i s neodtlumenými ale aspoň odpruženými vidlicemi pro ni snesitelnější než s pevnými a vydržela jet déle. Řek bych, že kluci jsou na tom v tomto ohledu tolerantnější a to bych asi o odpružené neuvažoval- těžko říct.

            již teď mi je jasné, že na dětské kolo Tvé váhy se nedostanu, ale aspoň něco.

            Hlavní problém vidím v sehnatelnosti ahead pevných vidlic na 20 kola, navíc většinou i ty 1 palcové jsou jen Fe. Kdyby byly nějaké aspoň CRMO nebo AL.

            I když všiml jsem si, že někteří tatínkové neváhají jít ani do karbonu.

            Ale to už je dle mne docela dost hardcore, vzhledem k tomu jak dlouho na takovém kole budou dět jezdit. Přecijen, když si vezmu, že jsme jezdívali jako kluci na BMX a RMX 20 kde byly ocelové mimo rámy i ráfky a největší radostí bylo, když někdo z nás měl tu lehčí verzi s hliníkovými ráfky, tak těm dětem dnes skoro snad i závidím :)

            Mě se docela líbí třeba i toto-to je myslím al vidlice- ale jen tipuji:" http://forums.mtbr.com/…-810303.html":http://forums.mtbr.com/…-810303.html

            Upravuji v podstatě kolo na stejném rámu.

            0 0
            • Kouba_2005  

              Takový ****** s tím a pak ti stejně holka přijde domů s tím, že se ji kamarádka směje, že třeba nemá odrazky, košík na flašku nebo o kolečko víc a je po ptákách :-) Je hezký, že se snažíš jí to ulehčit, ale jí je šumák, jestli to má o kilo víc nebo míň.

              0 0
              • vlk  

                Tím už jsme si prošli. Jeden z ulice se jí posmíval, že jezdí s přilbou. Mimo tu jednu vyjímku tu jsou všechno hodné slušně vychované děti. Je sice malá, ale vysvětlil jsem jí to a myslím, že podobným výpadům ze strany dětí je už imunní.

                Taky jsem si nemyslel, že budu upravovat kolo apod. Chtěl jsem koupit něco na letošek s tím, že příští rok bych sehnal slušnou 24. Nj jenže, teď když na tom sedí, tak myslím, že to bude aspoň o rok déle, možná i víc. Malá chtěla hlavně červené kolo :) A když se náhodou ke mne dostala nabídka slušného ježděného červeného kola a poté se k němu začal dívat po novém zadním plášti-ty děti tak rády brzdí smykem :) a jde vidět, že jí to baví se mnou jezdit po polňačkách a lesem tak jsem se rozhodl, že jí ho trochu vylepším :) A mě to navíc i baví :)

                0 0
                • vpa007  

                  +1

                  Jo, sem na tom úplně stejně ;-)

                  0 0
                • gerrard  

                  Kdyz to vidim, tak su rad, ze jsem byl imunni a poradne kolo jsem skladal az 26 :).

                  0 0
                  • vpa007  

                    No ale koukal jsem k tobe do galerky a poskladals to taky moc pekne :-)

                    0 0
                    • gerrard  

                      dik , ale drzel jsem se az do velkeho kola, do te doby jsem to neresil a kupoval jsem seriovky :)

                      0 0
                  • vlk  

                    Moc pěkný. Že bych v budoucnu 24 přeskočil :)

                    Jaká je to velikost rámu a od jaké výšky to jezdil/la.

                    0 0
                    • gerrard  

                      Je to 14" ram a jezdi to tak od 135cm a klidne by to mohl jezdit driv, ale ja jsem konzerva a velke kola a ramy pro decka nemam rad, tak predtim 2 roky poctive jezdil 24" Supa se vzduchovkou na deorku co mel jediny tunnig misto velke placky rockring. A jinak bezne vidim nekde na zavodech male decka na 26 kolech, ale me se to proste neliby obzvlast kdyz tam jeste maji nejake dlouhe kliky a skacou po tom :).

                      0 0
            • vpa007  

              Ta vidle je podle mě karbon… něco jako je tahle a ten botec na to má namontovanou brzdu s centrálním úchytem, páč ta karbonka nemá patky na Véčka…

              0 0
    • camlost  

      když jsme s dcerou (tehdy 5 let) vybírali 20" kolo, měl jsem dvě podmínky: hliníkový rám a pevná vidlice.

      tu jsem přes její (nutno říct) velmi mírný odpor prosadil.

      zbytek jsme vybírali očima = podle barvy, protože naprostá většina kol má stejné osazení (6rychlostní kazetu, stejný gripshift, stejná přehazovačka). ale hlavně, když jsem byl kluk, jezdili jsme úplně na všem a bylo nám úplně jedno, jestli to má 18 kg nebo 32 kg.

      nakonec si říkám, že je dobře, když se dítě unaví o trochu víc. aspoň jde spát včas. ;-)

      (CTM Jerry, bílá barva, cca 10 kg)

      24"ku už ale vybrala dcera sama, takže zelenočerný spešl + hydry + odpružená vidle. njn. chce mít stejnou značku kola jako její vzor. :-)

      0 0
      • vpa007  

        Naprosto souhlasím… když jsme byli malí, tak bylo akorát klasický BMX s ocelovým rámem, plastovým sedátkem a špuntovejma pláštěma, co muselo vážit tak tunu a stejně sme na něm blbli jak o život (já zlomená ruka → sádra a brácha xicht plnej škváry → čištění rejžákem na chíře :-))

        S hmotností kola máš svým způsobem pravdu… obecně vidím 2 pohledy:

        • pokud má děcko kolo jako dopravní prostředek na hřiště, kde s ním švihne, většinu času jezdí po asfaltu, kolem baráku a tak, tak mu stačí vlastně cokoliv a hmotnost je naprosto nedůležitá.. a navíc se jeho taháním aspoň pořádně unaví a večer padne do betle ještě než kohout zakokrhá :-)
        • pokud má děcko kolo* jako sportovní náčiní*, tedy když jezdí s fotříkem či celou rodinkou na výlety, tak** je hmotnost limitem** jak daleko dítě a tedy i celá rodina ve fyzické i duševní pohodě dojedou :-)

        Můj mladej patří do 2. skupiny (a já jsem tomu nesmírně rád)… když jsem mu minule řekl, že budu jeho mladší sestru učit šlapat na 12" kolem baráku, a že může jít s náma a jezdit si kolem baráku sám, tak řekl, že je to nuda a že chce se mnou „do lesa“… sem byl docela pyšnej :-)

        Dalším argumentem proč kolo odlehčit je to, že svý děti učím na kole jezdit bez podpůrnejch pomůcek (opěrný kolečka, tahací tyč)… To znamená, že když děcko do kopce nemůže, tak jej rukou potlačím, zbytek jede samo. U 16" jsem mladýho tlačil docela dost, u 20" s přehazkou už 3/4 kopců vyjede sám… a tady sleduju logiku „lehčí kolo, dál dojede sám“… a mě pak nebolí ruka a nemusím tolik chodit na masáže… takže vlastně prachy co jsem nacpal do odlehčení bych stejně vydal za nápravu bolavýho těla :-).

        PS: mám sedačku i tažnou tyč, sedačku jsem použil 1× a tyč ještě vůbec… přijde mi nesmysl někam děcko vízt, unavit se, pak jej dovízt odpočatý a nejlépe vyspaný domů, kde mi pak unavenýmu bude „skákat po hlavě“ :-D

        0 0
        • novas752  

          To chce tazne lano :D je skladnejsi nez nejaka tyc a synovi muzes nakecat, ze kdyz nebude do kopce „prispivat“, tak se provazek pretrhne a pojede sam :) Muj tata to na me taky praktikoval :D

          0 0
          • vpa007  

            no nápad to není špatnej, ale jednak nejezdíme tak dlouhý kopce (teď mě napad výšlap na Černou horu, co sem jel nedávno :-)), že bych ho musel tahat a druhák bych musel zastavit a nainstalovat to.. to je jak s tou tyčí… ale lano je zase lehčí.

            S tím tlačením do zad je to tak, že aspoň poznám jak moc šlape a můžu mu pomoct přesně podle toho, jak uznám za vhodný, mám jej vedle sebe pod kontrolou a vídím do jakejch trablí se třeba řítí :-D

            Nicméně to lano je dost dobrej nápad, dík za myšlenku… nikdy neříkej nikdy, třeba ji ještě využiju (s dcerou 3r, ta je s bajkingem zatím na „opatrné straně“ ;-))

            0 0
            • honhav  

              Tyc mam v garazi nepouzivanou a uz druhy decko, kdyz je nejhur a vidim ze kopec nevyslapne, hakuju gumicukem. Vetsinu vyletu si ale odjedou sami, maximalne s lehkym potlacenim jak to delas ty. Za vylet najedem tak 30–40 km a prevyseni tak 400–600m (6 a 4 lety decka). Loni mi 5tileta dcerka ukazala zac je toho loket a cernou horu na sumave vydupala na 20tce s sestikolem z modravy sama, synator letos ve 4 letech dal v jednom dni rychlebsky cerny potok, vidnavu a trail ceskych lesu,coz je neco kolem 30 km pro decko slusnym terenem v letnich vedrech (prolozeno koupanim a odpocinkem samozrejme).

              Cimz se nechlubim, ale kdyz dostane decko motivaci a bavi ho to, zvladne neskutecny veci, kterym bych sam neveril. A je mu ve finale jedno na cem jede, protoze proste chce. Nenutim je jezdit, na kolo chteji sami a bavi je to…

              0 0
              • vpa007  

                Jo, mam to stejny, kluk chce jezdit a desne jej to bavi… 20 kilaku v slusnym terenu ujede za odpoledne jako nic, nutno jen prolozit nejakejma zabavama, jak pises (koupacka, hriste, zmrzka, atd..)… Planuju s nim o vikendu vyzkouset traily v Novym Meste pac jsou uplne „hladky“ a kdyz jej to chytne, tak Rychleby pristi prazdniny (jezdime v lete do Jeseniku, tak se to primo nabizi ;-))

                0 0
            • Maato  

              Lano taky používám na delší výlety s klukem na 16". Používám klasické gumicuky 2×2m. Na každé straně mám očko, konec obtočím klukovi okolo hlavové trubky a zaháčím háček do očka. Druhý konec si obtočím kolem pasu – je to výhodnější než okolo sedlovky. Cítím když méně šlape i když třeba vybočí do strany. Montáž zabere asi 30s, lehké, levné a skladné.

              0 0
        • duchan  

          Úplně mé slova, Kupovali jsme letos 6 letému synovi 20" kolo a váha (9,5kg) byla první, co mě zajímalo. Pak přehazka, díky které opravdu vyšlape skoro všechna kopce.

          No prostě, ve všem souhlasím.

          0 0
        • camlost  

          původně jsem tu rozepsal poměrně dlouhý chlubící příspěvek o dceři. ale… ona bude mít spoustu příležitostí dokázat svou výkonnost.

          lano, tyč, pomocná kolečka… nic takového doma nemáme. do kopce jede sama, nebo sama tlačí. já vezu pití, jídlo, oblečení a rady. letos máme za sebou 3 závody (28 km, 20 km, 33 km), teď nás čekají jedny dětské (3 – 4 km?). a to bude stačit.

          (mimochodem, jsem si vědom, že by měla jezdit mnohem kratší vzdálenosti, ale co nadělám, když ji baví právě ty dlouhé? a navíc nevychovávám reprezentatku, nýbrž holku, která má a bude mít ke kolu vztah.)

          0 0
          • honhav  

            ve chvili kdy to decka bavi, nema cenu resit delku vyletu… je to super ze chce jezdit… my jezdime podobny streky, akorat to prolozime patricnym mnozstvim zastavek, zabavy, koupanim, jidlem… a proste nas to bavi… co na tom ze za den ujedem par desitek km, kdyz jsou nadseni a chteji sami – to jenom dnesni doba je plna doporuceni, prikazu, zakazu… vzpominam na sebe, kdyz me tata nechal v prvni tride nabalit 18kg ukrajinu s trikoleckem, ze ktere jsem nedosahl na zem, sam sedl na libertu a jeli jsme stanovat 80 km od baraku a najeli tam denne 40 a vic km – zadny lepsi dobrodruzstvi pro me nebylo…

            0 0
      • camlost  

        hodím to pod sebe…

        sice to tu je primárně o něčem jiném, ale říkal jsem si, že to jsou užitečné informace:

        20ku jsme pořídili, když bylo dceři 111 cm. má dlouhé nohy, ale bylo to jen tak tak.

        teď měří 123 cm (nebo 124, což je v tomto kontextu jedno) a to kolo je jí akorát a je tam ještě rezerva na (dejme tomu) 5 – 10 cm růstu.

        syn má 104 cm a 20ka je na něj ještě moc – jezdit na tom umí a chce, ale problémem je vystupování – to se zastaví, nakloní, vytrčí nohu do strany, dopadne na ni, ale občas to ještě jistí dopadem na všechny 4. :-) a samozřejmě se sám nerozjede. takže bych to viděl tak na příští léto.

        včera jsem přivezl toho spešla (24" kola, 11" rám). podložky pod představcem putovali nad něj a ještě jej obrátím do negativu, abych dostal řídítka níž. sedlo jsem vysunul o cca 5 cm z minimální polohy (nedosáhne na zem, ale to už dávno nepotřebuje). brzdové páky jsem přiblížil k řídítkům a asi dobrý.

        potenciálně problematické jsou dvě věci, ale to jsem včera už nestačil zkontrolovat:

        • délka klik a z ní plynoucí velký průměr kružnice, kterou opisují nohy při šlapání (ne, že by nedosáhla na pedály, spíše mi přijde, že moc zdvihá kolena a že jízda ve stoje je až moc náročná),
        • řadící páky – tam nevím, jestli má ještě moc krátké prsty, nebo jestli je to nezvykem při přechodu z otočného řazení na páčky.

        uvidím večer, až se vrátím z práce. každopádně ona má teď k dispozici dvě kola – do doby, než si syn definitivně zabere tu 20ku. (24ku jsem koupil proto, abych nemusel na jaře kupovat druhou 20ku a aby to byla přesně ta 24ka, kterou chce – tedy vč. barev)

        0 0
        • oddie  

          Hm. U nás starší 112cm, kratší nohy, 16" akorát s nastavením viz profil, je mu akorát, 20" letos nepřichází v úvahu. Mladší nevím, kolik má, asi těsně přes 100, nehrozí ani ta 16", zvažuju, že na jaro dostane 14" Islu, na odrážedle už umí, ale 16" mu na jaře nebude.

          0 0
          • oddie  

            Teď jsem zvěř odchytil, starší 112cm a 45cm rozkrok, mladší 97cm a 40cm rozkrok. Takže podle mě mladší bude akorát na příští rok na tu 14" Islu, staršímu zůstane příští rok 16" Belter a možná koncem léta zkusí tu 20.

            0 0
            • vpa007  

              tyjo… máme tu koukám nový téma – výška mláďat versus kolikapalcový kolo

              teď spí, ale zítra oba divočáky taky přeměřím :-D

              0 0
              • oddie  

                Ono to není úplně od věci, viz třeba Isla – tabulka velikostí (minimální inside leg pro ten který model): http://www.islabikes.co.uk/sizing-advice

                Frog má třeba tu menší 20" až od inside leg 52cm, Isla tu menší 20" od 47cm – docela rozdíl.

                0 0
                • vpa007  

                  No koukám na ty Isly a jsou fakt moc hezký… třeba tahle zelená dvacka… a má 7,92 kg.. včetně pedálů!

                  0 0
                  • oddie  

                    Tak jsem zkusil na anglickém ebayi jednu tu dvacítkovou Islu, a někdo mě přehodil. Vydražila se za 239GBP, na dva roky staré jeté dětské kolo docela nářez. Pro mě + min 30GBP za dopravu a je to za 10tis, jen to hvízdne, žádná sranda, jak jsou v kurzu.

                    0 0
                    • vpa007  

                      Jo, není to stranda… já dneska jen tak ze zájmu koukal po nějaké lehké 26" vidli na budoucí kolo pro mladýho a myšlenka „konečně si koupit SIDa“ je celkem smrtící… ceny pořád docela vysoký i na to, že koukám na starý použitý vidle.

                      No a ty Isly.. holt je to kvalitní zboží a prodávající i kupující si toho jsou vědomi… zrovna koukám (jen ze zájmu) na inzerát, kde borec píše: „My son's Islabike, Beinn 20 Large for sale here on eBay with NO RESERVE. Bid to buy, will not end early. If you're looking for a Islabike for your child, you know why you're here. So i wont go on about child size handle bars, grips, pedals, light weight and how they can ride longer and happier on a cycle made specifically for children. This is my Sons 3rd Islabike. He seems to be going through the range.“

                      0 0
                      • oddie  

                        Ten už jsem viděl ráno. Já koukám po té menší, tohle je ta větší.

                        0 0
                      • vlk  

                        24 stavět nebudeš?

                        0 0
                        • camlost  

                          24ku jsem koupil před dvěma týdny (viz výše), s košíkem, pedály, blikačkami, odrazkami, … prostě komplet kolo 12.7 kg.

                          uvažuju o výměně ráfků za NoTubes Crest. a místo černých gripů dám zelené, protože si to jezdkyně tak přála. :-)

                          a časem SPD. jinak nic.

                          0 0
                          • vpa007  

                            Pokud ty zelený gripy ještě nemáš, tak mám možná tip (pokud to teda už neznáš ;-)).. já teď tady kupoval 2 páry pěnovejch gripů, asi čínský kopie taiwanských PROPALMů (foto z netu dole)… ale cena je nízká a žlutej pár, co došel, vypadá cajk (akorát jedna ze 2 plastových zátek měla otřep, kterej jsem odstřihnul a odbrousil)… váha páru se špuntama je cca 50g a cena je $1.97 (46,70Kč ?)

                            Nasazený mladýmu na kolo je ještě nemám a taky čekám na druhej balíček, kde jsou modrý gripys na mý kolo, takže jaký jsou na vlastní kůži ještě nevím…

                            0 0
                            • camlost  

                              díky za tip.

                              ale nevyužiju ho, protože půjdeme cestou silikonových gripů. asi Force, ledaže bych se o nich dočetl něco nepěkného. :-)

                              0 0
                            • Bezmozek  

                              Taky jsem na ně koukal, ale mám nějak nedůvěru v kus molitanu. Až něco najednou, mohl bys popsat jak drží, jak se drží, jak se špiní apod?

                              Díky

                              0 0
                              • vpa007  

                                Čau. Zkušenost už mám a to vlastní (mladýmu jsem žlutý nakonec nenasazoval, protože černý pěnový BBB jsou nakonec lehčí a pro něj trochu měkčí).

                                Ale na vlastním kole mám modrý a jsou cajk. Viz foto (lepší teď u sebe nemám). Nasadit je bylo poměrně peklo, ale znamená to, že se neprotáčí. Musel jsem si trochu zvyknout, že maj šestiúhelníkovej profil, ale vpoho. Pěna není extra měkká, tvrdost cca jako neopren. Každopádně mi ale nesedí odstínem modré ke kolu, tak jsem, v rámci experimentování objednal úplně jiný, který podle barvy vypadaj víc „SID Blue“ a jsou kruhovýho průřezu… stály 3,99UDS (~99Kč) teď jsou někde na cestě z Číny, tak ještě nevím, ale pak poreferuju.

                                Každopádně ty žlutý doma mám a klidně v Brně přenechám za čokoládu na vaření ;-)

                                0 0
              • Patar  

                Měření je vždy základem pro volbu rámu a osazování kola i pro dítě. Proto vždy posílám vlastní formuláře pro měření a kontakty zákazníkům e – mailem, kteří neřeší osobní návštěvu v provozovně. Osazovat kolo „na slepo“ je nesmyslem.

                0 0
              • oddie  

                Tak co, měřil jsi? Čistě pro zajímavost, na čem které děti jezdí…

                0 0
                • vpa007  

                  nějak sem to nestih… včera s mladyma traily v Novém Městě na Moravě, dneska bazén, tak padli a na otcový blbiny nějak nebyl čas… doměřím jak to půjde :-)

                  0 0
              • maplik  

                Tak já taky přidám data do statistiky. Nejmladší dcera (3 roky a 1 měsíc, 104 cm) chtěla včera mermomocí vyzkoušet 16'' Islu po starším bráchovi a po zhruba deseti minutách zvládla již sama jezdit. Podložka šla nad představec, ale sedlovku jsem musel trochu zvyšovat (napřed jsem jí zarazil úplně nejníž v domnění, že to stejně na ni bude ještě vysoké… a nebylo…).

                0 0
            • vpa007  

              Tak jo, konečně to dopadlo a i já mám oměřený ty svý divočáky :-D

              • syn 6roků, výška 121cm, rozkrok 51cm, kolo 20" (od jara, loni lítal na 16")
              • dcera 4roky, výška 101, rozkrok 40cm, odrážedlo/kolo 12" (od jara, loni plastová motorka)

              Podumám a z našich čísel vyrobím nějakou statistiku či prediktivní metodiku :-)

              0 0
        • camlost  

          podložky putovali… no, hezkypěkně. :-/

          0 0
          • vpa007  

            stane se… čeština je holt těžkej jazyk a jako bajkeři máme buňky na něco jinýho, ne? ;-)

            0 0
    • vpa007  

      ODLEHČENÍ VIDLE

      tak tady předem říkám, že* do tohohle asi já nepůjdu*… ale dneska jsem na německým diskuzáku narazil na myšlenku nahradit (většinou) ocelovou vidli karbonovou BMX vidlí… jako je to celkem mastný, ale když předpokládám, že vidle váží třeba klidně 900gr, tak karbonová má kolem 420g, což je úspora 480g, což je skoro půl kila… ok, cena je za to náležitá (cca 140 USD tedy 3300 Kč)… a ve finále přepočet Kč na uspořený gramy nevychází až tak špatně :-)

      Ale je to fak už šílenost, když někdo neví co s penězma, nebo má doma opravdu nadějnýho závodníka.

      0 0
      • Le Corbusier  

        Já k tomu jen dodám že mám doma pevnou ocelovou vidlici na 24" kola s neřezaným krkem a váží děsivých 1200g. Je to ta vidlice která se prodává všude – tuším že by výrobce mohl být Maxbike. Po seříznutí krku doufám že se dostanu na dostřel 1kg. Ale stála 300Kč že… A odpružená kterou sundávám váží s řezaným krkem rovné 2kg.

        0 0
      • Edwin  

        Tady máš levnější (90 USD) a pod dítětem by mohla vydržet.

        http://www.aliexpress.com/…9549241.html

        0 0
      • honhav  

        pripadne tu je nejaka moznost – jsou to sice trialovy vidle, ale lehky a decko urcite vydrzi… http://shop.trialricany.com/?…

        0 0
      • vpa007  

        LEHKÁ ODPRUŽENÁ VIDLICE ?

        Možná sem objevil již objevenou Ameriku, ale náhodou jsem narazil docela zajímavou alternativu k těžkým odpruženým dětským vidlicím… Je o 20" vidli Suntour SWING SHOCK, která v týhle velikosti váží „celkem obstojných“ 1213g… zdvih by měl být 25mm, verze pro Véčka i kotouče, barva bílá i černá… cena 3490Kč… no docela by mě zajímalo, jak se to chová :-)

        PS: stále ale si stojím za tím, že na 20" kolo je odružená vidla docela těžká zbytečnost ;-)

        0 0
        • Patar  

          Vyrábí se několik let. Geometri je je vhodná pouze pro skládací kola a elekktrokola

          na ráfcích 406mm

          0 0
          • vpa007  

            dobrý vědět… každý den něco nového… díky moc :-)

            0 0
    • tonik666  

      čau,

      dva týdny zpět jsme viděli v Rychlebech kolo Early Rider. Sice to byla jen 16", ale na stránkách píšou, že už mají prototyp 20" a měl by být v létě 2015 (takže teď:)

      Ta 16" je ultra lehká – 5.6kg, a není krutě drahá (našel jsem ji za 9k). 20" má být dražší (475L), ale má odpruženou vidli, kotouče a třírychlostní ná­boj.

      Každopádně je mi líto, že můj prcek ještě ani jedno nebude tak rok až dva ani jedno potřebovat, kupoval bych hned :)

      0 0
      • oddie  

        Za dva roky, to tak budu zrovna asi 16" Beltera prodávat :)

        0 0
        • tonik666  

          Tak že bych se u tebe ve Vršovicích konečně stavil :)

          Já to světlo od té doby nepotřeboval a jsem pořád pryč, tak ti to tam furt leží…

          Jak jsi spokojenej? To dítě v Rychlebech z toho nešlo sundat a bylo na pumptracku v podstatě 24/7

          0 0
          • oddie  

            Spokojen jsem velmi, on mladej není zrovna talent, je dost opatrnej, a tohle kolo mu v začátku fakt dost pomohlo. Hlavně předtím jezdil na odrážedle, naučil se brzdit páčkou a tady mu i vyhovuje, že si může našlápnout pedály přes cvrčka, což s torpédem nejde. O váhovém rozdílu ani nemluvě. Malá nevýhoda – dost to budí pozornost, každý si toho kola všimne.

            0 0
        • tonik666  

          Tak že bych se u tebe ve Vršovicích konečně stavil :)

          Já to světlo od té doby nepotřeboval a jsem pořád pryč, tak ti to tam furt leží…

          Jak jsi spokojenej? To dítě v Rychlebech z toho nešlo sundat a bylo na pumptracku v podstatě 24/7

          0 0
      • Motyll  

        Všechno super, ale 3 převody jsou sakra málo.

        0 0
    • vpa007  

      ODLEHČENÍ ROTAČNÍ HMOTY #2 – duše

      Fajn se nám to tu rozjelo, tak přidávám další odrážku s komponentem, co lze rychle a snadno vyměti, což jsem taky udělal – duše. Ty výrobce na kole neřeší, prostě tam flákne dostupnej rozměr za dostupnou cenu. Což znamená autoventilek a tlustou (těžkou) duši. A že se stím fakt netrápí – jedna duše byla CST 20×1,5 a druhá Kenda 20×1,75–2,125. Naváženo 133 a 129g. Pro obě kola tedy 262g.

      Takže letěly ven a místo nich zakoupeny duše Schwalbe 20" SV6A Extralight. Podle výrobce váha 65g, já navážil 69g… asi kucí německý nepočítali matku a čepičku. Taky jsem asi 2 dny sháněl redukce do ráfku z autoventilku na galusku, což se nakonec podařilo. Výsledek – duše celkem 138g, úspora 124g. Tedy dvě za váhu jedné původní duše :-)

      0 0
      • Vilém  

        Odvrtal bych rafky po vzoru trialistu.

        0 0
        • oddie  

          V kombinaci s bezdušema!

          0 0
        • vpa007  

          No to není myšlenka k zahození… i když já to se svejma možnostma asi realizovat nebudu. Ono komplet kola by stála za to nějak zredukovat, páč přední má 638g a zadní dokonce bez kazety 760g (s 1198g)… prostě brát gramy by bylo kde, ale jsou to už technicky náročnější věci, sám si to neudělám (neumím a bydlím v paneláku).

          Ale mít prostor (místo a čas), tak celý kola překopu

          • lehký ráfky, možná i ty trialový odvrtaný
          • lehký náby s rychloupínákama
          • ztenčený dráty (nechápu proč na 20" kole jsou 2mm dráty… jo, protože jsou levný ;-))
          0 0
          • Vilém  

            Tak pokud nemas kde a na cem, tak to je blby. Zase delat jiny kola, davat do toho prachy, kdyz z toho dite za rok dva vyroste? Ale zase pekny by to bylo, dopredu klidne jednostennej derovanej rafek, vzadu by to unesl taky, ale muze se dat i dvoustennej.

            Ztencovany draty v delkach pouzivanych na 20" kolech bys asi nesehnal.

            Trosku bys to mohl odlehcit primym vypletem na prednim kole.

            0 0
            • vpa007  

              ty dráty, to mě nenapadlo, že se tak krátký ztenčovaný prostě nedělaj.. no, ale jak píšeš… mladej z toho do roka vyroste… naštěstí má mladší ségru a ta to kolo podědí (jen ještě nevím, jak moc na tom bude s bajkováním, jestli nebude po mojí ženě, která oproti bajkingu preferuje spíš šoping ;-))… no uvidíme… každopádně vrtat se v kolech zatím nebudu…

              snad až na maličkost – na zadním kole mě neskutečně se#ou matky místo rychloupínáku (i když to moc nesundávám), tak bych chtěl plnou osu vyměnit za dutou a protáhnout ji rychloupínákem… o gramy tu moc nejde, prostě se mi to na kole nelíbí a nechce se mi, pro případ defektu, vozit v kapse 15tku klíč ;-)

              0 0
          • Hnoj  

            Tak ono by asi stačilo mít kola s 20 + 24 drátů, hned by se ušetřilo. To dítě s přehledem uveze. Háček je možná šířka zadní stavby? Problém je spíš ráfek. Už jsi něco vysondoval? :)

            0 0
            • karelH  

              šířka zadní stavby se silničníma nábama v pohodě. Nikde žádný problém nepozoruju. Na kolech jsou ráfky Remerx Alcyon, 20 a 24 děr (chtěli za ně kolem 500Kč/ks), náboje silniční Novatec. Možná už by teď v Remerxu dokázili udělat i ztenčované krátké dráty, což by zase něco ušetřilo …

              0 0
              • vpa007  

                Tyjo… to je paráda… na kola jsem hrabat fakt nechtěl, ale když na to tak koukám, tak mě začínaj svrbět prsty :-)

                0 0
                • karelH  

                  tak ono to potom s sebou nese i novou kazetu a komplet řazení, ale i tam je další úspora

                  0 0
                  • vpa007  

                    Jo… to mi postupně došlo… takže jsem pomalu vychládnul a tuhle akci si „nechám v šuplíku“ pro následující kolo (24/26), který budu asi už svědomitě skládat dopředu, postupně a s rozvahou :-).

                    Každopádně náby od Novatecu sem si už napsal do tabulky…

                    0 0
              • alinceb  

                Pěkná práce. Takhle nějak to vidím do budoucna…

                0 0
    • oddie  

      Tak koukám na to téma a přemítám, do čeho se pustím. Ad ty startovní váhy: Frog 52 má 8,8kg, Isla Beinn 20 má 7,8kg. Frog se dá koupit za necelých 9tis, Isla leda jetá na ebayi, a ještě k tomu s tím, že ji tam někdo vyzvedne…

      0 0
      • vpa007  

        jo, tak tohle dumání ti (ne)závidím ;-).. já to měl tak, že sem potřeboval pro mladýho větší kolo vlastně den ze dne, tak jsem se mrkl co je k dispozici a šel do koupit do krámu „jako housku“… a pak teprve začal dumat, jestli by to nešlo ještě jinak, lehčeji ;-)

        Jinak teď sem našel docela zajímavý srovnání geometrií na německým fóru

        zelený = kubikes

        oranžový = frog 52

        červený = frog 55

        modrý = pepper 20

        tmavě červený = isla bennin large

        0 0
        • oddie  

          Jo, tak to je hodně pěkný porovnání. Já jsem zatím akorát koukal na obrázky vedle sebe, to si někdo dal hodně pěknou práci to naskládat přes sebe.

          Já k tomu doplním, co kdo dává u těch 20" za kliky:

          Kubikes 127mm

          Isla 114mm u Small, 127mm u Large

          Frog 114mm u 52 i 55

          Pepper jsem neznal :) 114mm

          Dumání mám o to zajímavější, že mám teď doma 20" na rámu Nipper Core, co měl předtím bikerzluzice, s odpruženou i pevnou vidlí, takže na jednu stranu nic řešit nemusím, na druhou stranu by se na něm taky dalo leccos udělat, třeba záplety o 32 drátech si přímo říkají o předělávku, min. předek na 16 drátů napřímo. No a navíc děťátka zatím vypadají, že se nestihnou vystřídat a budu muset mít chvíli doma ty dvacítky dvě. Ale to nemusím řešit nijak rychle, na druhou stranu přes zimu je víc času na hraní…

          0 0
          • oddie  

            Ještě se zeptám, nemá někdo zvážený samotný ten rám Nipper Core 20"?

            0 0
    • vpa007  

      GRIPY

      … v galerii po mladýho kolem se objevil komentář, že jsem blázen, že odlehčuju takovou pitomost, jako jsou gripy. Takže:

      1. ano, blázen jsem, přiznávám :-)
      2. odlehčení je to rozhodně je, gramová úspora se počítá, protože těch 64g, co šlo dolů pokrylo přidání zvonku (16g) a košíku na pití (46g)… to byly věci, co chtěl a ja mu tím jízdu nez(a)tížil ;-)
      3. odlehčení je to „za pusu“… pěnový gripy BBB jsou na krámě za 120 Kč (černý, doma hned), na Aliexpresu za cca 50Kč (různě barevný, dojdou ale tak za 30dní)
      4. gripy jsem primárně neměnil kvůli váze, ale kvůli tomu, že originály jsou tvrdý… ale nejspíš přežijí pohazování kola na hřišti a podobný nešetrný zacházení (což výrobce určitě pro mainstream uživatelů plánoval)… my tuhle „výhodu“ ale nevyužijem, tak proto jsem koupil mladýmu za pár kaček „pěnovky“, který mu jsou mnohem pohodlnější a v terénu poberou krapet víc vibrací ;-)
      0 0
    • vpa007  

      PŘEHAZOVAČKA

      Další adeptem na výměnu byla přehazovačka. Co mě k výměně vedlo:

      1. chtěl jsem dát i pár gramů dolů a i obyčejná jetá přehazka (Deore, SLX, Sora nebo prostě cokoliv trochu lepšího) udělá svý,
      2. je to lehce zaměnitelná komponenta,
      3. ale hlavně se mi nelíbila turistická Shimano TY21 – mladej to má jako sportovní náčiní a tak na to patří i sportovní výbava. :-)

      Takže sem došel za kámošem, jestli nemá doma něco v šuplíku… jo měl… akorát že jenom samý XTRka… a když už jednu vytáhl, tak jsem řekl, OK, sice to mělo být něco „středního“, ale XTRko jsem dycky chtěl, tak si jej dám na kolo mladýmu… a tak se stalo, že má na kole mladej o lepší přehazku, než fotřík. A ano, tyhle „ušetřený gramy“ mě přišly pěkně draho :-)

      Shimano TY21 – 256gr

      Shimano XTR RD-M960 GS –199gr

      PS: jedinej drobnej problém je s případným jemným štelováním… SISka má štelovací šroub na přehazce, XTR na páce… takže se sešla kombinace bez štelovacího šroubu, je to potřeba doštelovat přímo na přehazce… nicméně zatím chodí naprosto v pohodě a mladej nehlásí žádný obtíže :-)

      0 0
      • camlost  

        ty si koleduješ o problémy ;-)

        na další kolo mu dáš co? SRAM XX ? aby si nestěžoval, že to řazení chodí hůř než na menším kole. :-D

        0 0
        • vpa007  

          mno… mladej naštěstí není tak zkušenej, aby se dokázal ponořit do takovýchto technických nuancí, aby poznal, čím co je ovlivněný… je spíš v módu jede/ nejede :-)… ale uznávám, že XTR přehazka na dětským kole je úchylárna a cíleně bych ji nikdy nekupoval :-D

          0 0
    • vlk  

      Ach jo, tam mi někdo vyfoukl poslední 2 pláště Schwalbe Mow Joe 20×1,85 co v ČR byly. Přiznejte se, kdo to byl :)

      Prý má objednávka přišla v zápětí po té jeho :) Rok jim tam prý ležely a pak si je stačím objednat ještě než se změní status na e-shopu na nedostupné :) Zatím jsem s kolem cca 9,8kg tak to bude muset zatím stačit. Půjdu koupit ten gumičuk na tažení do kopce :)

      0 0
      • vpa007  

        no tyjo… to fakt nase*e !

        0 0
      • oddie  

        No, tak já se tedy přiznám. Odklikl jsem to okamžitě jak Patar vedle napsal, že už se 3 roky nevyrábějí…

        0 0
        • vpa007  

          tyjo.. tak to sem měl celkem štěstí, že sem to stih ještě před váma, borci… a majitel prodejny by mi měl poděkovat, že se zbavil starejch a drahejch skladovek :-D

          0 0
          • oddie  

            Každopádně díky za tip :)

            Teď už jen přemítám, jestli budu tunit ten Nipper Core, co mám od bikera z luzice, nebo jestli nezkusím na ebayi nějakou 20" Islu, ta by totiž mohla jít pod 7,5kg.

            0 0
            • vpa007  

              mno :-)… Si myslím, že Nipper je docela slušně „poslatelnej“ dál, neb se tu někde po nějakým 20" kole ptali… a zkusil bych tu Islu, páč to by pro děcko mohla bejt raketa a málokdo to tu má, takže by to byla případná dobrá zkušenost pro další následovatele… ale je to jasně na tom, jaký máš možnosti a jak se ti chce ;-)

              0 0
              • oddie  

                Po 20 se tu ptal někdo s představou do 2tis, to fakt ne :)

                Možnosti by byly, limitem je spíš pocit, co už je moc. Uvidíme, hlavně nejdřív proberem možnosti, jak sem Islu vlastně dostat. Na ebayi prodávající nechtěj posílat, z polovičky vůbec a zbytek jen po UK, tak musíme zkusit nějaké známé. Vzhledem k tomu, že odtud chci ještě i 14" Islu pro mladšího to ještě bude legrace.

                0 0
                • alinceb  

                  Dolphi Transport, tuším, poskytuje fiktivní adresu pro zaslání po UK a pak ti to dovezou domů…;)

                  0 0
        • KAPLIS  

          Myslím, že bych ještě o nějakých pláštích věděl. Když tak dam vědět.

          0 0
        • vlk  

          :) Vpoho, mám už objednaný ty Kendy

          Jen by mě ještě zajímalo, když mám ráfek na autoventilek, kde jste sehnali tu vložku, aby se tam dal bez poškození používat plášť s galuskovým.

          0 0
      • oddie  

        Tak to nakonec vypadá, že ty pláště Schwalbe Mow Joe 20×1,85 snad ani nepoužiju, kluci mají na kole obuté Kendy Eight a zřejmě jim vydrží, takže pokud někdo chce, asi bych ty Mow Joe nakonec pustil.

        0 0
    • vpa007  

      SEDLOVKA

      tak jedeme dál… další poměrně oblíbená, jednoduchá a né nutné příliš drahá položka na výměnu je sedlovka. Sériová Zoom 27.2/250mm po uložení na váhu prozradila 298gr.

      Možnosti:

      1. zrecyklovat něco doma použitýho, ale lehčího;
      2. koupit něco v našich krajích a obchodech;
      3. mrknout k číňanům na nějakej lehkej komponent.

      Já šel cestou číslo tři a objednal jsem ROCKBROS Alloy 6061T6 CNC Seatpost 27.2 350mm. Je to komponent z kategorie „lehké/ultralehké“… sám bych si to vzhledem ke svojí váze a stylu jízdy nelajznul nasadit, mladej je ale kilama jinde a neskáče na tom skály. Takže poté, co sedlovka došla, byla ihned zvážena (207gr) a následně nainstalována… po naměření výšky sedla jsem přišel na botu… řešitelnou botu – sedlovka byla na mladýho moc dlouhá, takže jsem ji v obýváku přímo na kole (nemám ruky jako svěráky) zaříznul na 300mm… tímpádem ještě dalších –24gr dolů na celkových 183gr.

      Výsledek: odtučněno 115gr, který já teda mladýmu počítám :-)

      0 0
      • Lišák  

        Ta původní měla offset. Ta nová je přímá. Není to problém?

        0 0
        • vpa007  

          zatím ne… nahodil jsem to do stejné polohy… udělal jsem to „selsky“, obkreslil jsem si na papír sedlo i sedlovku, abych chytl správnou polohu… a zatím na tom mladej sedí jak má, takže dobrý :-)

          0 0
    • Motyll  

      Nějaký tip na lehký představec s odpovídajícím poměrem cena/výkon? Junior má přírůstek 2 cm za měsíc a 24" chci až na jaro…

      0 0
      • vpa007  

        mno jelikož je tam normální ahead, tak prostě skoč do lokálního kšeftu a tam vybez za 2–3stovky nějakej vhodnej.. stejně je to na chvilu… úhel podle potřeby a délka jakbysmet.. ten Kalloy, co tam už máš, se vyrábí ve velikostech 6,7,9 a 10.5mm viz třeba kupkolo.cz

        0 0
        • Motyll  

          Díky za radu.

          Zkusím tam dát tohle.

          0 0
          • gerrard  

            To mas zbytecne drahe, bych dal neco za levno od Pellsu treba http://pcshop.pells.cz/…_d18179.html

            a dal bych sklon 7 stupnu. Vypada z fotky, ze mu to je uz hodne kratke, tak bych i ty riditka poslal kousek dolu. Do Pellsu bych prvni cinkl jestli ho realne maji :).

            0 0
          • vpa007  
            • To BBBčko bude určo OK, váha taky není nijak drastická…
            • starej Pells by určo byl lehčí, otázka ale je sklon, jestli by mladej dal rovnější, nebo je lepší osadit strmější představec… to ale musíš posoudit sám :-)
            • karbonovej z číny by se určitě dal najít, bude lehkej, bude do pětikila, ale půjde sem tak měsíc… což je blbý, protože ti kluk vyrostl už teď, že :-)
            0 0
          • Motyll  

            Díky za rady. Pells není skladem. Vzal jsem Force, doma mám z jara karbonový rodla z výprodeje na kupkole. Tak to dnes přehodím. Sice jsem je měl na tu 24", ale co už…

            0 0
      • alinceb  

        Základní Force OS – v 70mm měl, tuším, 110g. Za ty prachy super. A krátké OS karbonové rajdy seženeš na cyklobazaru za 500. S módou širokých rodel se jich spousta lidí zbavuje za pusu. Nebo můžeš objednat karbonové rajdy z Číny…

        0 0
    • vlk  

      Tak dnes mi došly pneumatiky, takže přidávám tabulku. Už asi moc měnit nebudu. Jsem docela spokojen, vzhledem k tomu, že původně vážilo, jako většina podobných přibližně 11Kg. Mimochodem Kenda Small Block Eight 20×1,95 jsou široké po nafouknutí 44,8mm a měřeno přes výstupky vzorku 45mm a váží 338 a 349g. Vzorek moc vysoký teda nevypadá. Fotky dám až venku vyfotím.

      Jinak nejvíc g se ušetřilo na:

      • vidlici(původně Suntour pružinová bez tlumení) cca –520g.
      • řidítkách(původně Fe vlaštovky) cca –320g
      • na pneumatikách(pů­vodně CST kus cca 600 g) cca – 2×270g
      • přehazovačka (původní nějaká Tourney)cca –60g

      a pak už jen drobnosti- měněno spíše za lépe funkční komponenty než kvůli váze. Pro zajímavost brzdová páka LX je těžší než původní Tektro:)

      0 0
      • vpa007  

        1* !

        super džob, hlavně kvituju to sundání nesmyslný vidle, který děcko stejně nikdy nevyužije… na fotky se těším a díky za tabulku (mě pro srovnání, ostatním pro inspiraci ;-))… s těma brzdama je to jasný, Tektra (aspoň ty moje na mladýho kole) jsou na půl z plastu, což si na dospělých LX Shimano nedovolí ;-)

        0 0
        • vlk  

          S vidlicí Tě zklamu-je tam ten Grind. Je ale nafouknutá opravdu dost málo -asi na 40–45 a při běžné vyjížce včera po vesnici po rozbitých chodnících a kousek polňačkou dle pásky chodila cca 37mm. Rozdíl je v tom, že dřív malá na polňačce zpomalovala, a teď se jí začaly víc líbit hrboly a naopak je vyhledává. První z čeho byla nadšená, když jsem jí namontoval, že se jí předek zabořuje, když brzdí :) Musím říct, že pocitově je tato vidlice s tlumením úplně něco jiného, než to co se běžně na dětská kola dává-ty těžké pružinovky bez tlumení-to je opravdu lepší pevná. Nevýhodou je, že je to pevně nastavené a nejde si nastavovat zpětný útlum, ale popravdě, při tak malém zdvihu a konstrukci kola bych to stejně asi moc líp nenastavil.

          Ještě musím někde sehnat tu levou páku LX. Měl jsem doma jen pravou a malá zpět Tektrovou nechce :)

          Ty pneumatiky, ještě si s tím budu muset pohrát.Na to, že nejsou zrovna nejlevnější, jsem nečekal, že budou házet. Zkusím nějak porovnat na ráfku.

          Musím říct, že jsem rád, že jsem součástky ze starých kol nevyhazoval, ta přehazka je supr-má vytahanou pružinu používáním a malé se dobře lehce řadí. Co jsem zkoušel ze svého kola nebo s tou co tam byla původně, měla problém silově přeřadit na lehčí převod. A ty brzdy Tektro jsou pro děti taky supr, tahle stará verze je pocitově jakoby s posilovačem-má delší ramínka a není tak potřeba tolik síly.

          Do duší nakonec půjdu AV7C.

          Jinak velkou radost udělaly světla/bikačky, co měli včera v Lidlu- jak se bude dřív stmívat-budou se hodit. Tachometr jsem jí tam musel na její žádost taky vrátit :) Tak uvidíme na delších vyjížkách. Posed jsem dal vzpřímenější-takže takové holčičí kolo :)

          0 0
          • vpa007  

            Fakt pěkný! Ok, vidli nechme bejt, když si ju malá užívá, proč by ne.. každopádně při výměně za pevnou by šlo dolů asi další kilo, což je otázka na uvážení každýho z nás, jestli do toho jít nebo ne ;-). S těma staršíma „unavenýma“ komponentama, to je zajímavá myšlenka / praxe, že se děti nemusí tolik prát s odporem ovládacích prvků… stojí za zamyšlení.

            Každopádně když se koukám na kolo tvý malý, tak mladýmu taky sundám přední a zadní odrazku a nahradím ji blikačkama, který loni dostal od dědy k vánocům.. dobrej tip :-)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Nehledě na vyhlášku, tak bych odrazky minimálně nahradil jiným odrazivem (samolepky, návleky na špice), protože mikroblikačky jsou dobré tak vůči chodcům a jen v malém úhlu, za počínajícího šera většinou nic moc.

              0 0
              • vlk  

                Ty z Lidlu vypadají docela dobře. Maj 2 ledky a větší sklo, a blikají nejen dopředu, ale i částečně do boku. Maj 3 režimy-svícení, blikání a takové to rychlé blikání-přijde mi, že to se přehlédnout nedá. Ale odrazové nálepky co se mi doma válí tam taky ještě dám.

                0 0
                • gerrard  

                  Kup svitici cepicky ventilku cool faktor maximalni a vidis dite na dalku.

                  0 0
                • Lišák  

                  Lidlovský blikačky jsem dneska koupil děckám. Po vyzkoušení si je půjdu koupit i pro sebe, pokud ještě budou. Na jezdění po městě paráda.

                  0 0
          • vlk  

            A jo sedlo, fakt bylo nízko, asi jsem ho posunul na blbou risku-dík za upozornění. Na foto správně nastaveno.Už jsem to malé níž nedával.Trochu remcá, že se jí blbě nasedá a zesedá, ale zase ať nemá zkrácené podkolenní šlachy. Sedlo od zeme 68cm.Malá měří 125.

            0 0
        • camlost  

          není tedy jednodušší kupovat kolo bez odpr. vidle? když vidím ty vaše starosti s tím…

          0 0
          • vlk  

            Tak ono nakonec s tím žádné starosti nebyly. Původně mi přišlo, že se nedá v ČR ten GRIND sehnat, nikde ho nenabízeli, ale nakonec jsem mailem obeslal eshopy, které od té firmy nabízejí dospělácké vidle a každý druhý mi odpověděl, že není problém do 5 dnů dodat. Jezdí ji v takovém nastavení (bez úprav) jak přišla-zatím. Pokud by někdo chtěl koupit kolo bez odpružené a tuto přikoupit, tak pozor na to, že ty neodpružená kola se většinou prodávají s rámem s 1 palcovým krkem. Když jsem koukal po novém, tak jsem se díval na Ghosty a na Author Cosmic v té barvě co má vpa007 je moc pěkný. Barvou mi připomíná titanové Moratky.

            0 0
    • Kouba_2005  

      Ty řídítka jsou trochu moc široký na to jakej je to podle výšky sedla prcek, ne? :-) Zkus se mrknout na páky Sacoon Junior, ty máme na Supu a jsou hodně blízko řídítek, nekroutí se, relativně bez vůle a jdou lehoučce.

      0 0
      • vlk  

        Ta lx páka jí sedí, že prý u té jí nebolí ruka, když jede dlouho z kopce a přibržďuje- je to spíše díky ergonomii. Mě kdysi LX páka také vyhovovala. U těch minulých i zastavovala u delších sjezdů, že jí bolí ruce. Ona z kopce dost brzdí-a jsem tomu i rád :))

        Řidítka právě nevím. Také jsem o dalším zkrácení již uvažoval. Co jsem koukal v obchodech, tak maj většinou takhle široká. Původně tam byly vlaštovky 560mm. VPA 007 mi psal, že tam má původní 540, tak jsem je taky zkrátil na 540. A dal tam u nové vidle více položek, aby to bylo vysoko jak původní vlaštovky.

        Jak široká je máš.

        Jinak vysoká je 125cm.Nejvyšší ve školce. Ony ty fotky trochu zkreslují

        Představec jsem měnil za kratší a ten původní schoval až trochu vyroste. Ale řidítka nevím.

        Kdyžtak, jak široká řidítka máte na dětských kolech 20-děkuji všem za reakce

        0 0
        • gerrard  

          Jestli ma 125cm, tak ma nejak nizko sedlo a s tou vyskou uz je skoro zrala na 24.

          0 0
          • vlk  

            no přesně nevím, teď jsem znejistil něco mezi 120–125.

            Já jsem stará škola, nehoním děti zbytečně na velká kola. Je to pro ně namáhavé,hlavně v terénu, špatně ovladatelné a skáčí pak na těch dlouhých klikách. Co jsem zkoušeli tak 24 jsou jí ještě velké.Když si stoupne na zem na 24, tak sedí na rámu-žádná rezerva. Původně jsem myslel, že 20 bude jen na tento rok a příští rok 24, ale asi jí toto zůstane i na příští.Toto GT mi přijde o něco větší než jiné 20, je to i stavbou rámu, který předpokládá vidli se zdvihem okolo 5–6 cm. Nedávám větší kolo hned jak na něj dosáhne v minimální výšce, ale až má aspoň malinkatou rezervu. Jinak ony ty kola jsou dost individuální.Jedna 20 jí je malá, jiná akorát. Sedlo jsem jí nastavil dle pravidel. Natažená noha dolů na pedálu mírně pokrčená, jen si pak vymohla, abych ho asi o 1cm snížil, aby dosáhla oběma nohama na zem.Takže by mělo být asi cca 1 cm výše. Po večerech jí ho budu po kousíčkách vytahovat :) Ono to hodně zkresluje těch hodně podložek pod představcem. Asi zůžím řidítka a jednu podložku dám nad.Většina dětí v našem okolí s touto výškou má 20 kola. Někteří dokonce ještě 18. Večer ji a kolo poměřím. I dle výrobců kol údajne:

            16" 4 – 7 100 – 125 cm

            20" 6 – 9 105 – 135 cm

            24" 8 – 12 115 – 155 cm

            26" 10 a více 155 cm a víc

            Osobně plánuji jak bude mít 130 nebo k té 135cm tu 24 a okolo 140 až 145 cm 26 s malým rámem.-ale uvidím až dle toho,jak jí potom bude které kolo pasovat.

            0 0
            • gerrard  

              To jsme na tom stejne, taky mam radsi mensi ramy nez vetsi, ale 125cm je uz opravdu hodne, tak me prekvapil ten nesoulad 125cm a tak nizko sedlo na 20, ale ty ji vidis ty musis vedet jestli je to ok. No a udaje vyrobcu kol, jsou jenom udaje vyrobcu kol :) obzvlast 20" ze vydrzi pro dite 135cm je vtip, to na tom bude jak medved v cirkusu. Jen tak pro info prikladam fotku 24" kola nastaveneho pro dite 135cm ram 11".

              0 0
              • oddie  

                To vypadá celkem normálně, skoro jak kolo :)

                0 0
              • Kouba_2005  

                Super raketa. Jestli bude za dva roky k mání, tak na mě mysli :-)

                0 0
                • gerrard  

                  To je obycejny seriovy SUP jen s jinyma klikama a rockringem misto velke placky. Ale starsi rocnik uz je delaji jinak, pry se neprodavaly. Volny bude nejdriv tak za 6 roku, jeste ceka na synovce a na dceru.

                  0 0
              • vlk  

                Kruciš, to jsi mne nahlodal. Doma poměřím kolo i malou :) a přenastavím.Ono teď po poslední montáži sedlovky na tom jela jen na hřiště. Dám pak fotku přesně z boku.

                Jinak moc pěkné kolo.

                0 0
                • gerrard  

                  To je merit nemusis, to me jen tak kleplo do oci. A Sup se porad dela a je levnejsi nez driv

                  http://www.kola-online.cz/…4-2015/d8762

                  jen ma trochu jine osazeni.

                  0 0
                  • oddie  

                    Ten popis je ale teda hustej, prej závodní lehké kolo pro děti, a váhu to má skoro jak moje 29" s 21" rámem…

                    0 0
                    • gerrard  

                      :) musis se pohybovat v kategorii detskych 24" kol

                      0 0
                      • oddie  

                        No koukám, že pomalu ale jistě začnu shromažďovat díly na tuning nejen 20", ale i 24"…

                        0 0
                        • gerrard  

                          Tak tento sport (odlehcovani) zatim nastesti nehraju, to by nemuselo dopadnout dobre, to by mohlo udelat zbytecny pruvan v penezence. :)

                          0 0
                          • oddie  

                            Jakmile jednou koupíš Beltera, tak už potom u dalších kol musíš :)

                            0 0
                  • Lišák  

                    Oproti tomu starému – má ho synovec, je tam na ho*no vidlice i prd výbava. Tam bylo komplet Deore a RST F1RST.

                    0 0
                    • gerrard  

                      No mas recht no. Tu suntourku neznam tak ji nechci hanet, ale ta rst je super, uzasne chodi. No a ta vybava je teda horsi to se pohorsili. Si me tehdy stezovali, ze to nikdo nechce kupovat, ze se lidi divi proc je to tak drahe.

                      0 0
                      • Lišák  

                        Tenkrát stálo 15, nebo něco přes. Byla to palba, ale zase za ty prachy dostals fakt dobrý kolo.

                        Na druhou stranu chápu výrobce, že na těchto kolech se nevydělávalo. Kolik rodičů koupí dětské kolo za skoro meridián mzdy?

                        0 0
                        • gerrard  

                          V Brne jsem ho bral asi za 12.500,–. Tehdy neco podobneho delal uz jen scott a ten za to chtel dokonce pres 20 tisic. Pro me to bylo prijemne prekvapeni kdyz jsem ho nasel. Jedine co jsem daval jinak byly kliky152mm misto 165mm a na prodejne dali misto rovnych prohle riditka a nic za to nechteli. Sem si myslel, ze zakaznik je kazdy co chce trosku lepsi detske kolo a nechce to skladat sam doma.

                          0 0
                          • Lišák  

                            Kolik standardních (nebajkforistů) rodičů chce „trochu lepší“ dětské kolo?

                            I bráchy jsem musel „trošku“ nalomit, aby to koupil. A to na tom bude ještě jezdit neteř. Jinak to synovec nedostal.

                            0 0
    • vpa007  

      BLATNÍKY

      Ano či Ne?… Rozhodně NE…! No ale blíží se sychravé počasí, chuť na jízdu na kole ale zůstává… tak proč se nesvízt na vlně moderních trendů doby?

      No to sem si řekl, když jsem u čínskejch kluků objevil AssSaver… tak jsem vzal hned 2! Jeden mladýmu (žlutej) a jeden sobě (černej), abysme se nehádali, že někdo (ne)má :-D

      Každopádně je super, cena minimální, kvalita přijatelná, (žlutej OK, na černým jsou nějaký fleky, ale to na funkci živočicháře nemá vliv), žlutá padla přesně do odstínu té, co už na kole je. Je to super kus akorát pevnýho plastu. Musel jsem jej jen na jednom konci (pod sedlem) nůžkama zastřihnout podle nakreslené čáry, páč dětský sedlo je o kus kratší. No a teď mě napadlo, že jsem jej zatím nehodil na váhu… ale bude to jen pár gramů :-)

      PS: popiska Made in Sweden mě fakt pobavila :-D

      0 0
      • Kouba_2005  

        Děti mají rády kaluže a nenechají si ujít příležitost do ní vjet :-) Podle mě je jen zadní k ničemu, protože ho to ohodí od předního kola. Každopádně ladí ti to pěkně :-) Já pořídil od Force a ty svojí funkci kupodivu plní dokonale.

        0 0
        • vpa007  

          Mno, máš pravdu, nebyl jsem jinej.. naše mláďata kaluže milujou, takže po dešti dycky nafasujou gumáky a můžou si jít skákat do kaluží… projíždění kolem je naštěstní minimální… tyhle velký blatníky jsou super funkční, ale mladýmu bych je nevnutil (a ani vlastně nechcu :-))… on je totiž stejně máklej jako já a nechce nic jinýho než mám na kole já sám, takže mám už objednanej (a na cestě) podobnej plastovej „FaceSaver“ nesmysl dopředu… a kdyby bylo nejhůž, nasadím mu na spodní rámovku svůj letitej z minulýho tisíciletí Zéfal MudGuard :-)

          0 0
      • Lišák  

        Místo těch příšerných odrazek bys tam mohl dát nějaké reflexní samolepky a do výpletů trubičky. Bude to líp vypadat a jako bonus uspoříš gramy.

        0 0
        • vpa007  

          Jo, s těma odrazkama máš pravdu…o gramy nejde, ale je to hnustný… mám v plánu minimálně jednu z každýho výpletu vyndat… na Muldu (pokud pojedem), tak shodím všechno, aby to byla „závodnička“ ;-)

          Trubičky sem chtěl, ale nějak jsem nevychytal ten správnej týden v Lídlu :-/… ale ty reflexní nálepky, to je gud myšlenka! Každopádně to nechci zakaždou cenu sundávat na úkor bezpečnosti, byť pasivní.

          0 0
          • Motyll  

            Tak odrazky na Muldu zůstaly, což? Nebo jsem blbě viděl ;-)

            0 0
            • vpa007  

              Mno „plány“ byly veliký, ale pak nějak byl časovej press, tak jsem mu sundal akorát gumový blikačky a už dřív sem eliminoval polovinu odrazek ve výpletu… no zvládl to i stím a pár gramů navíc nebyl limitující faktor :-)

              PS: díky tipu jakéhosi dobrého soudruha jsem už mladejm na kola objednal ty 3M svítící trubičky opět „za babku“

              0 0
              • gerrard  

                Kup jim blikaci cepicky ventilku. To jim udela taky radost.:)

                0 0
            • vpa007  

              No, předevčírem konečně dorazily ty reflexní trubičky, tak odrazky letěly dolů… ušetřený gramy neřeším, spíš je to pohledově zase o kus dál… už se těším, co na to řekne mladej, až to uvidí :-)

              0 0
              • Lišák  

                Když ještě sundáš tu hrůzu z řídítek, a místo toho omotáš představec zkrácenou a na menší průměr naformovanou reflexní ovinovačkou, bude to vypadat ještě líp! A viditelné ze všech stran.

                0 0
                • vpa007  

                  No jo taky pořád :-). Né, uznávám, máš pravdu… s tou rolovací páskou mě to nenapadlo (mám ji doma a navíc se barvou hodí), ale měl jsem myšlenku, že tam nalepím reflexní nálepky.. tak jak to je na modré Isle o kus níž … ale ta páska je fakt super nápad :-)

                  0 0
    • oddie  

      Tak jsem neodolal, zkoušel, psal, přihazoval, a 20" Isla je doma :) Podařilo se na Ebayi, 1,5 roku stará, super stav, i s orig krabicí. Akorát je červená a ne modrá, ale prý nevadí :) Vyzvednuto a posláno přes Dolphi transport. Akorát ta cena… v souhrnu i s dopravou vyšla na 10.100,–. Ale je to hodně pěkné kolo, už od prvního pohledu je vidět, že je navrhované fakt podle dětí. Nelituju, akorát nevím, jestli na to bude ještě něco k tunění :)

      0 0
      • vpa007  

        tak to gratuluju… znám to vzrušení, když člověk přihazuje a pak už je to za „skoro moc“ :-)…doufám, že brzo bude i nějaká fotka !

        PS: kdybys nevěděl co potunnit, tak jsem během chvilky našel přes kámoše Googla nějakýho německýho blázna, co to rozdělal do šroubku a dostal to z 9,22 na 8,79 sundáním blbin a na 7,50 po vytunění ;-)… zde :-)

        0 0
        • oddie  

          Už jsem se pomalu chystal na variantu, že koupím novou – vyšla by cca na 13tis.

          Fotka tady, no a přes zimu uvidíme, jestli si budem hrát :)

          Jinak je tím pádem na prodej ten původní Nipper Core by Patar – http://www.bike-forum.cz/…per-patar-20

          Jsem to ale nevděčník, koupit a takhle to posílat dál…

          0 0
          • camlost  

            ta zadní odrazka je … hodně funkční. ;-)

            0 0
            • vpa007  

              mno to je třeba důvod, proč já ji na svým (teda mladýho) kole otočil o 180° a nacpal odrazku skoro mezi lyžiny sedla… no je tam spíš aby plnila požadavek vyhlášky, ale jak děcko poporoste (a to roste rychle), odrazka se přesouvá vejš a vejš…

              no práv z toho důvodu jsem teď dumal, jak dítě víc pasivně ochránit a napadlo mě, že udělám stejný, co mám já… dám mu na helmu blikačku… bude šťastnej jako blecha, když bude mít co táta :-)

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Blikačka je varování neosvětleným účastníkům, proti dostatečně svítícím jsou lepší odrazky.

                0 0
          • vpa007  

            Co je víc než jedna Isla? Dvě.. a nebo rovou tři… fakt pěkný :-D

            Nějakej maník má doma Islu Cnoc 14, Cnoc 16 a Beinn 20 small.

            zbytek fotek zde: http://fotos.mtb-news.de/s/49635

            0 0
            • oddie  

              Hm, a tu 20" má zrovna v té modré, co jsem chtěl :) Mám doma větší hromadu, ale menší kvalitu… Na jaře toho snad půjde číst pryč. Aktuálně je doma 12" odrážedlo Skibi, 14" Leader Fox, který už je k ničemu, 16" Belter, 20" Isla Beinn S a 20" Nipper Core by Patar, který asi taky půjde. A až menší ovládne Beltera a už nebude chtít odrážedlo, půjde i to Skibi, jsem na něj zvědav, jestli to dá už na jaře.

              0 0
              • vpa007  

                Jojo, taky mám doma menší hromadu… teď mě napadlo, že to asi vyfotím stejně, jak to má ten maník :-D.

                0 0
        • Kouba_2005  

          Pán má rád koukám titan :-) Parádní!

          0 0
        • vpa007  

          jo mimochodem docela dobrý srovnání Islabikes Beinn 24 (u nás, aspoň pro mě neznámý)… docela pěknej web na dětský kola.. zase trocha inspirace nekoukat se jen do domácích vod…

          0 0
        • vlk  

          Když koukám na stránky výrobce tak nynější Isla Binn20 má mít 7,84 včetně pedálů již z výroby. To nějaké verze roky starší byly o tolik těžší?

          0 0
          • oddie  

            Spíš trochu kecaj… Schválně zvážím tu naši, až budu doma.

            0 0
            • oddie  

              Takže zváženo, Isla Beinn S má 7,8kg přesně.

              Jinak jsem ještě koukal na převody, převodník je 32z, sedmikolo 12–14–16–18–21–26–32z. To sedmikolo asi přeskládám, dostal jsem hromadu různě jetých kazet, tak zajedno aby bylo trochu lehčí, a pak s trochu jemnějšími skoky nahoře a vyhozením dvanáctky.

              0 0
              • vpa007  

                Tyjo, tak to je jeden z mála výrobců, co s váhou nekecá, klobouk dolů :-).

                Tu kazetu ti závidím, mladej má na kole vícekolečko a to je imunní, podle toho co zatím vím, vůči takovým výměnám na jednotlivejch postech :-/… ale beru to jako zkušenost pro další kolo ;-)

                0 0
                • oddie  

                  Kazety jsou zpravidla koncipované jako nerozebiratelné, pro tyhle hrátky se musí odbrousit nýty. Nicméně z téhle použiju asi jen distance mezi pastorky, a to ještě ne všude, podle toho, z čeho to budu dělat.

                  0 0
                  • vpa007  

                    Tak to mám prosbu, jestli můžeš, až to budeš mít spáchaný, to hodit sem třeba s fotkou a zhodnocením, jak se to osvědčilo… ono se to třeba může někdy nekomu pak hodit :-)

                    0 0
                    • oddie  

                      Takhle mám třeba udělanou 8sp kazetu na crossu, 12–32, je z devítky 11–32 po vyhození 11 a výměně distančních kroužků, na to není třeba fotka :) Tady to možná budu dělat z desítkové s unašečem, to bude větší legrace. Uvidíme přes zimu.

                      0 0
                      • oddie  

                        Tak o víkendu proběhl test Isly. Z fotky to nevypadá, ale je mu teda tak tak, sedlo 1cm nad minimem (nadoraz k objímce odrazky, která přijde jinam). Teď s tím trochu bojuje, na jaře to bude OK. Gripshift utočí v pohodě, stačilo mu říct, na co to je, a hned s tím nadšeně cvaká.

                        Sedmikolo nakonec asi vyřeším sundáním 8sp z mého kola, což byla původně 9sp 11–32 HG61, já jsem vyhodil 11 a přeskládal spacery, a teď holt vyhodím ještě 12 a znovu přeskládám spacery :) Takže z toho nakonec bude 7sp 14–16–18–21–24–28–32. Alternativně by se dala koupit 8sp HG51 11–32 a vyhodit z ní 11, pak by to bylo 13–15–18…

                        Ještě vymyslet, co poskládám za kazetu sobě, buď z něčeho vyrobím 8sp 13–34, nebo možná rezignuju a překopu to na 3×10, protože tu mám už 3 stavebnice desítkových kazet :)

                        0 0
                        • vpa007  

                          No teď je to mláděti ťip-ťop, ale přes zimu poporoste o cenťák a na jaře to bude OK…

                          Jo a co budeš dělat se zbylejma 11tkama? Uděláš z toho partnerce naušnice? ;-)

                          0 0
                        • oddie  

                          Tak kazety nakonec přijdou vyrobit z nových devítkových HG400. Na Islu i na moje. Teď jen mám obrovské a zcela zásadní dilema: mám mu na 20" kolo s převodníkem 32z poskládat kazetu 13–30 nebo 14–32? :)

                          0 0
                          • Lišák  

                            Dcera měla na 20" 11–32. Jela na ní zatím párkrát a kliky 145 byly fakt mimo. Koupil jsem 100. Na šlapání dobrý, ale „kopce“ na 145 vyjížděla. Na 100 to nedává. Dal jsem jí největší pastorek 34. Ještě na tom nejela. Uvidíme. Jezdil na tom syn 129 cm. Dcera má 103 cm.

                            Tři nejmenší pastorky jsem jí zaaretoval.

                            0 0
                            • Patar  

                              Jsi přesvědčený o tom, že dítě celkové výšky 103 cm je rozumné posadit na dvacítku s rámem11" ?

                              0 0
                              • oddie  

                                Zrovna jsem chtěl napsat totéž. Na těch 103 cm je na spodní hraně i ten 16" Belter.

                                0 0
                              • Lišák  

                                Fotka ještě s klikama 145. Až nafotím se 100, tak dám fotku. Zatím u nás denně prší.

                                Jo, je jí to velký, ale chce na tom jezdit. Otočil jsem jí zámek sedlovky dopředu a ty kratší kliky taky dělají svoje. Jezdíme max 10 km a přes zimu už toho moc nenajedem. Na jaře bude zase líp.

                                0 0
                                • ladiki  

                                  No, řekl bych, že by to chtělo sedlovku dát tak, jak patří-otočit a namontovat vyšší řidítka-vlajdy. 100mm kliky se mi zdají moc krátké, viděl bych to okolo 125mm…

                                  0 0
                                  • Lišák  

                                    Na 16" měla cca 95 mm. Kupoval jsem komplet. 125 měly 36 z placku. To by bylo moc. Mám danou poptávku po klikách na 4 hran s výměnnými převodníky. Nechal bych je zkrátit na 125 a nasadil 32 placku.

                                    0 0
                                • MlokCZ  

                                  Fotka se hodí. Malá má 102cm (a nijak dlouhé nohy) a jen mi to utvrdilo v tom, že ještě musím pořídit Islu v 16" a nemůžeme jít rovnou na 20".

                                  0 0
                                • Lišák  

                                  Tak se stovkama jsem to nenafotil, ale aktuálně 125 mm kliky / 110 cm / 19 kg.

                                  0 0
                        • ladiki  

                          Chlapi, ja nevím? Je Vás tady těch stavitelů a pečlivých otců pár, ale všichni děláte stejné chyby. Skládáte kazety jak urvaní, furt řešíte gramy, délky klik, ale výsledky jsou děs-běs.

                          Dítě na foto má evidentně nízko sedlo! Není důležité, aby dosáhlo na zem! Musí se mu dobře šlapat. Když má kolena pod bradou, tak ujede hodně málo. Tomu nepomůže ani Isla, ani Orbea. Chce to selský rozum!

                          0 0
                          • gerrard  

                            Tak ono ti nic jineho nezbyde, kdyz dite a kolo k sobe velikostne nepasuji. Taky si myslim, ze je lepsi horsi kolo vhodne velikosti nez lepsi kolo co je velikostné nadoraz. Ale zase u deti je vyhoda, ze do toho vetsinou rychle dorostou. Tó uz se dospelemu nestane :). A delku klik nezlehcuj, ta je dulezita. :)

                            0 0
                            • ladiki  

                              Ale já vím, také nám kolo vždy nosil ježíšek, krapet dopředu. Problém byl se rozjet a brzdit bez pádu. Stačilo kluka ze začátku odrazit a když zabrzdil, tak se hned překlonil na bok, aby bezpeně zastavil a došlápl. Jenže to jsem se mu také musel chvíli věnovat…Samotná jízda byla imho daleko jiná, než tady ta fotka… A kliky? Kluk má dlouhé nohy, takže to mě tak netrápí. Přijde mi komické, když to někdo poměřuje na jedno dítě s tím že to podědí druhé. To, ale může být geometricky jiné! A proč mám hledat kliky a vrtat, když se můžu podívat po okolí a zjistit, že např. TREK má standartně 2 vývrty pro pedály? Jenomže to by se tady nesměly řešit gramy! Tady než to místní „stavitelé“ dokončí, tak bude děcko potřebovat 24". Ale to raději přeskočíme a pojistíme to 26" kolama :-) Nakonec každého věc. Furt lepší, jak chodit na pivo a zelenou......

                              0 0
                              • vpa007  

                                Náhodou pivo a zelená jsou fajn.. jasně, v rozumným množství a né moc často (-:

                                OK, uznávám, že je to offtopic

                                Mimochodem co je špatnýho na tom sundat děckovi z kola nějký to kilo? Furt to nějak nemůžu pochopit… pro mě to je, z pohledu mýho kluka, jasný: „lehčí kolo = dál dojedu a zažiju víc zábavy“…

                                0 0
                                • gerrard  

                                  Na sundavani kil neni nic spatne, ale z meho pohledu jsou dulezitejsi veci nez vaha. No a zrovna ta tva rovnice podle me uplne nefunguje, zabavu nezarucuje lehke kolo.

                                  0 0
                                  • vpa007  

                                    souhlas… faktor zábavy zaručuje chuť jezdit… zbytek jsou jen podpůrný faktory (-:

                                    0 0
                              • gerrard  

                                Zrovna ta lisakova fotka o kousek vys je dukaz toho, ze moc dlouhe kliky jsou zlo :) jinak si myslim, ze nejsme ve pri.

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Ten problém způsobují především příliš dlouhé kliky. Pokud je sedlo pro začátky opravdu jen o chlup níže než pro ideální polohu šlapání a přitom nejsou příliš dlouhé kliky, tak to v horní úvrati neudělá žádný velký problém.

                                Konkrétně u dcery mi to vychází, že má sedlo jen o 0,5cm níže než je ideální poloha pro šlapání a přitom dosáhne špičkou nohy na zem.

                                V horní úvrati žádný problém, nemá přehnaně dlouhé kliky.

                                Oproti tomu příliš dlouhé kliky nejsou v horní úvrati jen 0,5cm navíc, ale může to být mnohem více. Třeba o 1,5cm delší kliky už udělají 3cm v horní úvrati navíc. To je nesrovnatleně větší problém než sedlo o 0,5cm níže.

                                A navíc je tu rezerva pro špatné položení nohy na pedál. Když jsem chvíli zkoušel dát sedlo do ideální výšky pro šlapání, tak pak stačí, že malá dá nohu blbě na pedál (moc dopředu, takže šlape skoro patou) a hned je problém.

                                Polohu nohou se samozřejmě snažím korigovat, aby byla ± ok, ale to pořád nezajistí, že je tak po celou dobu.

                                0 0
    • honhav  

      jenom dotaz – krome schwalbe mow joe nejaky tip na slusne 20 gumy za rozumny peniz… ? proste takovy kompromis? diky

      0 0
      • vpa007  

        čau.. je to tak trochu těžký… nevím co máš za představu, páč každej má slušný gumy a slušnej peníz někde jinde (hlavně to druhý)… ale můžu ti pro inspiraci ukázat tabulku, kterou vlastně celý vylepšování kola mýho mladýho začalo (a vlastně i celý tohle vlákno :-))

        No ale možná takovej střed je drátovej Author (CST) 714, kterej já jsem právě mladýmu z kola sundal, páč mi přišel příliš „obyčejnej“… ale poměr cena, výkon a váha je na středu „nabídky“.

        0 0
        • lukyn280  

          Můžu se zeptat, k čemu je dobrý sloupeček 1gr / Kč? Nebylo by lepší to znásobit, abych zjistil poměr cena – hmotnost?

          0 0
          • vpa007  

            Mno, v danou chvíli to byla cesta jak vyjádřit nějakej poměr… ale není to nikde standardizovaný, tak to nikomu nevnucuju a nechám na rozhodnutí každýho soudruha co si sám spočítá ;-).

            0 0
            • nitraq  

              Spíš by to chtělo vzít sériově osazený pláště jako etalon a podle nich počítat cenu ušetřenýho gramu:)

              0 0
              • honhav  

                To je jedno, jsem rad ze se muzu z neceo odrazit… ty author plaste mi prijdou fajn. Joe ma mlada na trialce – jsou lehky a supr drzej ale na normalnim kole by to mladej „osmykoval“ hned = nestoji to za ty prachy. Diky…

                0 0
              • vpa007  

                Jo, sériovej koponent jako etalon. Když nad tím tak dumám, tak je to asi ten správnej matematickej postup, ke kterýmu jsem vlastně u počítání „úspory“ na kole taky došel… ;-)

                Add pláště Author… jo, souhlasím, samy o sobě jsou rozumově velmi dobrá volba… z dráťáků jsou asi nejlepší. Mě se akorát nelíbily a „chtěl jsem si udělat radost“, tak jsem mladýmu na kolo prostě koupil lehký kevlarový :-D

                0 0
      • vlk  

        Tady mají docela dobrou tabulku http://forums.mtbr.com/…-789480.html

        Jinak hodně levný jsou Schwalbe Black Jack nějakých 220Kč,ale nejsou nejlehčí váha cca 490 g.

        0 0
      • Demon  

        Ahoj, asi s křížkem po funuse, ale tyhle Rubeny nevypadají zle: http://www.cyklomira.cz/…pro-20x1-75/

        0 0
        • Lišák  

          :-( To jsem měl vědět před měsícem…

          0 0
        • vpa007  

          Mno máš recht, pro nás už pozdě, ale pro někoho dalšího super nápad, domácí značka a hlavně ten vzorek vypadá velmi rozumně jak na polňačky, tak do lehčího terénu :-). Šířka 1.75 je akorát a váha 360g vypadá velmi slibně…

          0 0
          • ladiki  

            Pro děcka jsou lepší pláště, které mají zuby na bocích např. Black Jack. Neumí ještě najíždět na překážky a ty zuby je dost často zachrání od podklouznutí předního kola.......

            0 0
        • oddie  

          Hm, koukám, že pěkných věcí tam má víc…

          0 0
    • vpa007  

      KAZETA + ŘAZENÍ

      tahle položka je spíš ve fázi myšlenky a položeného dotazu směrek k tem zkušenějším :-)

      Mladej na kole objel Muldičku, ale musím přiznat, že se s kopcem trochu vytrápil. Jo, jel ve skupině i s rok staršíma klukama, narok bude mít možná on trochu „navíc“. To ale stejně neřeší, že to prostě neutočil. A tak mne napadlo, jestli bych mu neměl vyměnit / přidat na kole nějaký převody…?

      Aktuální převodové ústojí je 1×6 ve složení:

      • kazeta Shimano MF-TZ20 14–16–18–21–24-28z, (6)
      • převodník Prowheel 36z
      • řazení Shimano RevoShift RS35
      • přehazka Shimano XTR RD-M960 G

      Myšlenka: přebagrovat to na 1×7 (nebo 8) kvaltů ?

      • kazeta Sunrace MegaRange MFM2A 14–16–18–20–22–24–34, (7) nebo Shimano MF-TZ31 14–34
      • řazení Shimano RevoShift RS35 (7)

      zbytek stejný… náklady jsou sranda (cca 200+113Kč).. jsou v tom nějaká úskalí… něco krom výměny řetězu?

      Dík za radu, názor… jo, vyjíměčně nejde o gramaření, ale o vylepšení funkce :-)

      0 0
      • maplik  

        Synátor na dvacítce jezdí 32z vepředu a kazetu 11–34 vzadu (řazení – páčkovy deorko). Funguje to, je spokojenej a vyjede kde co. Je teda fakt, že u z ní vyůstá, takže příští rok jde na 24''.

        0 0
      • Lišák  

        Nesedí v tom to, že to šestikolo je šroubovací. To znamená, buď šroubovací sedmikolo, nebo přeplést na kazetový náboj.

        edit: vidím, že uvádíš šroubovací sedmikola, tak beru zpět.

        0 0
      • ladiki  

        Ahoj,

        tohle vlákno již dlouho sleduji. Myslím si o tom své…Furt lepší, jak chodit do hospody.....

        Co se týká převodů, tak mladý má na Feltovi Q20 kazetu 13–34 a převdníky 34z. A vyjede už pěkné kopce. Má 5,5 roku a děláme i 50km výlety.

        např. http://feltbikes.cz/…013,320.html

        V porovnání s vrstevníky je ve svých letech výkonostně jinde. Ale není to tím, že má XTR hazku a 8 kilové kolo. Je to tím, že ho to neskutečně baví a na kole je pořád. Já jen dělám servis a hlavně si najdu čas s ním vyrazit do přírody a dbát na techniku jízdy.

        Sorry za OT, ale už je mi fakt líto toho, že děcka namísto zápalu pro sport, hledají výmluvy na techniku, oblečení, počasí a to mají nasledované od rodičů…

        0 0
        • Lišák  

          Vidíš a já mám problém jezdit s klukem v terénu, protože když jedeme na kolo, tak s námi vždycky jede i dcera. O 3 roky mladší (jsou jí 4). Nějak se mi nechce jí říct: „Jedu s Tomem na kolo. Ty budeš doma, protože to nedáváš.“. Takže dcera brzdí syna v technice a více méně i ve vytrvalosti, protože délku a rychlost vyjížďky jí musíme přizpůsobit.

          Fakt jsem raději, že jedeme spolu všichni, než se snažit mít kluka na kole „kinga“ a doma ubrečenou dceru.

          Takže zápal by byl, ale našel jsem si tuhle „výmluvu“.

          To je zase můj „oftopik“.

          0 0
          • ladiki  

            Myslím, že víš jak jsem to myslel…Je to na Tobě, co vymyslíš, ale časem to stejně fungovat nebude. Za rok-dva bude chtět kluk lítat mnohem více......

            Třeba já když vezmu syna a dědu na kolo, tak synátor najede na 20km trase klidně o 5km více a taky mnohem více do kopců. Při jízdě ho motivujeme (opakuje výjezdy do kopců, jezdí si takové mini závody, apd) Nakonec jsou všichni spokojeni. Jde to i bez výmluv…END

            0 0
          • honhav  

            no nas mladej ma motivaci v segre a kdyz se hecne a trosicku mu pomuzu do nejprudsich kopcu, ujede skoro to samy… nedej boze kdyz jim vyhlasim zavod… Letos zvladl v letnich vedrech s prestavkama na jidlo a koupani odjet v rychlebkach cernej potok, vidnavu a zpet po trailu lesu. Jel s radosti, usmevem a bavilo ho, ze dokazal udupat obcas i starsi, vztekajici se, segre…

            0 0
        • vpa007  

          zdar ladiku, sory za můj OT, ale tady je:

          1. hele jako máš pravdu, že sem trochu magor a v mladýho kole se rejpu možná zbytečně moc.. jo, je to moje momentální úchylka a možná je to tím, že sem douho neměl možnost si něčím takovým udělat radost a teď ji mám (takže to je tak tochu omluva mýho chování ;-))
          2. kolo nekolo, nic z toho, co páchá otec nemá zásadní vliv na chuť mladýho jezdit na kolo… ba naopak, mladej mě ven furt tahá a ještě jsem od něj neslyšel žádnou výmluvu… takže ten kdo tahá za špagát je on (a já jsem štastnej jako želva :-))
          3. tou změnou převodů chci docílit jen toho, aby musel míň slízat z kola a tlačit (ale i to ke kolu patří a sám některý kopce taky tlačím a to jej i učím ;-))

          takže to jen pro pořádek, nejsem otec z žádnýma sportovníma ambicema, který bych nutil svý děti realizovat… OK? bereš to tak ? ;-)

          0 0
          • Patar  

            Tvůj postup úprav byl zcela opačný , než potřeby dítěte vyžadují. Převodové poměry dle profilů a posed se musí řešit jako první. I celková hmotnost kola je daleko méně podstatná. a v pohledu sportovního růstu dokonce kontraproduktivní.

            0 0
            • vpa007  

              Díky za komentář… souhlasím a teď už to vím taky… ale jako se vším, nikdo učenej z nebe nepadl a celá i tato diskuze/vlákno je o tom, jak postupně objevuju všechny finesy dětských kol… prostě jako většina populace (bohužel) jsem jednoho šel a koupil kolo. Pak jsem žačal špekulovat, číst B-F. No a teď postupně zjišťuju, že to prostě není ono a postupně to řeším.Je to prostě jako se učej děti, prostě zkouší, experimentůjí a tím se rozvíjí jejich znalosti :-).

              Jo, možná jsem šel opačně, ale šel jsem prostě podle toho, co jsem znal a co jsem dokázal pochopit / vyřešit.

              S člověkem, kterej celej život skládá dětský kola prostě zkušenostma nemohu soupeřit (a ani nechci ;-)). Co mi ale nechybí je chuť a elán… :-D

              A jelikož mám děti 2, tak u druhýho je šance, že už většinu věcí budu mít vychytanou.. taky mám kupu cyklo-kamarádů, který maj děcka a tahle etapa je teprv čeká, tak se můžou z mých chyb aspoň trochu poučit ;-)

              0 0
          • ladiki  

            Pokud jseš s výsledky spokojený…OK, beru to tak ;-)

            0 0
            • vpa007  

              Dík, každopádně si tvýho komentu vážím a převody co má tvůj kluk na tom Feltovi mi říkaj, že to bude krok správným směrem… mladej měl teď 6, zatím ujedem tak 15–20km a tohle by mu mohlo pomoc dostat se o kus dál bez toho, aniž by to vlastně nějak zásadně poznal :-)

              0 0
              • gerrard  

                V 6 letech ujet bezne 15–20km je uplne v pohode a neni potreba jezdit vic. Dulezite je, at ho to celou dobu bavi a uziva si to. Kolo je zabava.

                0 0
      • Motyll  

        Junior (vyhrál stejnou kategorii na Muldičce) vozí převodník 32z a osmičku kazetu 11–34. Řazení RevoShift. Taktéž 20". Postavou je drobnější a ten kopec celkem umotal.

        0 0
        • Lišák  

          Mladej vpa007 má nejlehčí 36 / 28. To je proti 32 /34 sakra rozdíl.

          Kdyř měl Tom na 20" 40 / 32 tak kopce moc nedával. Na 32 /32 je to o hodně lepší.

          0 0
          • Motyll  

            Však jsem to myslel tak, že změna, kterou vpa zvažuje, je určitě krok správným směrem.

            0 0
      • honhav  

        umi dupat ve stoje? jinak jsem hodil na 24 mlade 1×10 a premyslim ze mladymu na 20 prasknu 1×9 a packovy razeni – prijde mi, ze s gripem maji vsechny decka problem to otocit (mylsim ze revoshift tam ma ted a nepohne s tim nahoru)… a nebo pak 7dmi kolo s nejakym vytunenym lehcim gripshiftem

        0 0
        • Motyll  

          Vidíš, náš mladej s Revem neměl problém a moje XT páčky pořád není schopen zmáčknout.

          0 0
        • maplik  

          U nás to bylo přesně to samy – zvlášť dcera ten gripshift zápěstím prostě neukroutila. Takže to šlo dolů a od té doby dávám páčkovy deorka (jak na 20'' 1×9, tak na 24'' 1×10) a problém s tím nemají.

          0 0
          • Lišák  

            Nápodobně. Dcera (4) revoshift neukroutí. Když syn (7) zkusil páčky a pak dostal na výběr co chce mít na novém kole, tak o RS vůbec nepřemýšlel.

            0 0
            • oddie  

              Tak to jsem zvědavý, na 20" Isle je otočný Sram, jak si s tím 5,5 kluk poradí, či zda bude chtít páčky.

              0 0
              • Lišák  

                Kluk odjezdil 20" s RS. Taky od nějakých 5 let. Ale teď v 7 jsem mu zkusmo dal páčky a RS už nechtěl.

                0 0
            • Lišák  

              Dcera konečně řadí! :-)

              Změkčil jsem pružinu v hazce jak to šlo (aby to řadilo i na malých pastorkách) a XT páčky stejně nedávala. Zkusmo namontován zpět RevoShift a jo! Takže hlavní problém je síla pružiny v hazce. Na páčky má ještě krátké prsty.

              0 0
        • vpa007  

          holohlav: no ve stoje už trochu jezdí, ale „dupat“ bych tomu neříkal.. právě proto dumám, jestli ta změna má cenu a význam… a zatím to podle příspěvků vypadá, že by to jít mělo, výměna to není „za majlant“ tak do toho asi půjdu

          jo, točit Revoshiftem problém nemá, tak bych u toho možná zůstal, ať mu v tom nedělám moc guláš… pravda je, že bych asi jetý páčky tak někde sehnal ;-)

          0 0
      • gerrard  

        Jsem to trochu prepocital na jedno slapnuti na tom prevodu 36/28 ujede neco malo pres dva metry. Na 26" kole na prevod 22/32 ujedes kolem 1,4m. Teda jestli pocitam dobre :). Takze ten prevod tezky ma, pokud chcete jezdit i prudsi kopce. Kdybys dal kliky 32 zubu dostanes se na 1,8m na jedno slapnuti s 30 zuby 1,7m 28z kolem 1,6m. Pokud budes chtit jeste min, tak musis jit i pres kazetu 30/32 uz ti da kolem 1,5m na jedno slapnuti a to uz se blizi 22/32 na 26" mtb. Lehci uz tam asi moc nedava smysl. Jestli se nepletu 32z kazeta je az na 8ckovem razeni. Ja bych dal v prvni rade kliky s mensim poctem zubu jestli sezenes 28 zubu dej klidne 28 zubu. Zeptal bych se Patika jestli u sebe neco nema. Jde to resit i bmx klikama, ale ty nemaji bocni vodic proti padani, tak by to k nim chtelo i nejake voditko. Pak jde jeste delat upggrade celeho systemu na viceprevod. No a nebo nebudete jezdit do kopcu ale po rovine :).

        0 0
        • vpa007  

          Dik za prepocet.. na to fakt dneska nemam volnou mozkovou kapacitu :-D. Ten tip s klikama a mensim prevodnikem neni vubec spatnej, Patika mam teoreticky po ceste, tak tam mozna nekdy pribrzdim :-).

          PS: cyklistika bez kopcu neni cyklistika a na severu Brna jaksi to placaty moc neni, takze to nehrozi :-D

          0 0
      • vpa007  

        Tak kazetu (teda vícekolečko) a řazení na 7 kvaltů už mám doma… dorazilo to před pár dny. Nakonec koupeno Shimano MF-TZ31 14–34 a Shimano RevoShift RS35 (ještě sem přihodil kabeláž k tachometru) . O víkendu se to snad podaří nahodit.

        0 0
        • Patar  

          Velmi špatně!! Jsem zvědav, jak se dízě vypořádá s rozdílem 10z u Merange.

          0 0
        • kemo  

          Taky teď kutím, jak tam dostat lehčí převod cca 32 vzadu.

          Megarange se mi právě kvůli skoku 24–34 moc nelíbí, tak přemýšlím nad přepletením náboje na normální kazetu.

          Nevíš z hlavy nebo nemáš vykoumaný, jestli se na cosmica vleze kazeta 8–9 speed nebo „jen“ 7 rychlostí? 7 rychlostí bohatě stačí (ono stačí i 6), ale nabídka kazet a dalších nábojů je hodně omezená, proto koukám po 8 rychlostech.

          Šroubovací 7 kolečko 14–32 nenacházím a nechce se mi to předělávat, jak to dělá Oddie.

          0 0
          • matbiker  

            Změř vnitřní šířku mezi zadníma patkama a uvidíš, co se ti tam vleze.

            0 0
            • kemo  

              Tady v počtech (respektive standardních šířkách trochu plavu). Kde vyčtu, jaká je šířka kazetového zadního náboje 7 a 8/9 speed? Na eshopech to obvykle neuvádějí.

              Nyní je tam toto, http://www.ebay.com/…391541091904 změřím večer, až se ke kolu dostanu.

              0 0
              • Soreno  

                135 mm

                Nicmene pridam se z dotazem pujdou naplest naby z Mavic Crossride na klasickej rafek 24" (diry necham udelat v prislusnym poctu v remerxu), kdyz tam dam prime draty napr. od remerxu nebo je konstruovanej na strojovej vyplet od Mavicu?

                0 0
                • vpa007  

                  Si myslím, že jde, páč mám v Remerxu aktuálně zamluvený 24" ráfky XCO RIO 507 BA+nýt/24 děr (850/ks).. chci to naplést na náby Mavic CrossLand, s tím se ale cukali (jěště tam budu volat), tak to nechám spáchat přes nějakýho zaplýtače…

                  0 0
                  • Vilém  

                    To bude mit zaplitac radost, pocitat a shanet primy draty na 24" vyplet:)

                    0 0
                    • vpa007  

                      Tak určitě, je fajn, když čas od času je práce i radost ;-)

                      0 0
              • Patar  

                Ve zprávě.

                0 0
            • kemo  

              No tak jsem to vzadu měřil a změřil mezi patkama 126mm, takže s tím přepletením na kazetu nevím, když 8–10 kazeta má 135mm. Jako asi by to šlo trochu násilím roztáhnout nebo jinak upravit a přeplést, ale to už je trochu složitější, než jsem si představoval.

              0 0
              • oddie  

                To je teda dobrý zbastl, 126mm… Silniční náboj má 130.

                0 0
              • Vilém  

                Tak top by zas takovy problem nebyl. Vezmes silnicni nabu, trochu zkratis osu, odeberes nejake podlozky na leve strane.

                0 0
              • Patar  

                Zpráva!!!

                0 0
              • matbiker  

                Normálně to roztáhni, už jsem to dělal x krát. Roztáhni to o něco víc, pak tam strčíš dřevěný špalek a patky stáhneš, aby byly rovnoběžné a je to. Milióny děkovných dopisů..... :-)))).

                0 0
          • oddie  

            Buď přeplést náboj na kazetový, nebo šroubovací 8-kolo 13–32, ale je teda dost těžké.

            0 0
            • kemo  

              Tomu rozumím, ale právě nevím, zda se tam ten 8 speed kazetový náboj vleze. Patar už mi také něco poradil.

              Váhu zase až tak neřeším – teď má plně osazené kolo 8,9kg a jestli to s 8 rychlostmi bude 9 nebo 9,1 je podle mě zanedbatelné.

              0 0
              • oddie  

                Vejde, v úplně nejhorším bys tam přidal na osu podložku.

                0 0
          • vpa007  

            Vykoumaný to nemám, páč se mi to nechtělo až tak moc překopávat… ale mám doma nějakou starou 8–9 kazetu, tak ti to večer změřím ;-)

            Jinak skok na Megarange je vpoho, mladej stejně většinu času jezdí 20:32 (z:p), větší převody tam cpe jen když jde do tuhýho, takže Megaplacka je prostě záchrannej kruh.. ale přesvědčovat tě nebudu ;-)

            0 0
            • kemo  

              Mě ten velký skok jde nějak proti srsti, ale máš pravdu, že jako záchrana by to stačilo.

              Ještě koukám, že je asi nemožné najít eshop, kde mají současně zadní kazetový náboj na 32d v rozumné váze/ceně a zároveň tam mají kazetu 8s 11–32 a zároveň revoshift.

              0 0
              • oddie  

                Kazetu 8s 11–32 tu někdo nabízel v tématu Daruji/levně prodám, to by šlo možná napsat tam a nějaká se najde, otočné řazení Shimano mám možná někde v nějakých zbytcích, akorát přesně nevím jaké. Podle mě by se to takhle poskládalo snadno, není nutné kupovat nové…

                0 0
                • kemo  

                  Díky, zkusím to tam. Otočné řazení je to nejmenší, nové stojí lehce přes stovku, nába a kazeta jsou horší

                  0 0
    • vpa007  

      KLIKY + PŘEVODNÍK (+ STŘED)

      ok, tak kupa vašich skvělejch reakcí mě nakopla do toho, abych neuvažoval jen o výměně kazety a řazení, ale že bych se měl zamyslet nad převodníkem. Za což fakt dík, protože jsem vůbec netušil a neřešil, co tam mladej má.

      Takže jsem sedl ke kompu, projel si kola vašich mláďat, projel net a došel k tomu, že to taky přebagruju.

      První myšlenka byla, že jen vyměním převodník. Jo, to by to ale muselo jít, že? Po prvním ohledáním jsem přišel na to, že na děckokola se dělaj klidy s nalisovaným převodníkem, protože to prostě přežije celou životnost kola.

      Takže znovu ke komplu a tady je aktuální plán:

      1) kliky – sehnat kovaný kliky na čtyřhran a 4paprskovým pavoukem (104BCD) = koupeny kliky FORCE TEN3, 175mm… ty třeba zkrátit na 127mm. Zkrácení asi zvládnu přes známý, podle tohohle návodu, ale velká prosba: má někdo v Brně na půjčení levej a pravej závitník 9/16 na pedálový závity? Ať to nemusím kupovat? Díky

      2) převodník – u číňanů jsem narazil na docela pěknej výběr „tácků“, včetně oválnejch (?), takže jsem po dlouhým dumáním objednal normální převodník 32T s rovnejma zubama – snad nebude díky tomu potřeba vodítko (přesmykač) nebo rockringy, jako v případě, že bych nechal standartní 32T placku z trojkazety, která má ty všemožný náběhy…

      3) střed – zjistil jsem (bohužel), že nahození nových upravených klik asi nebude tak „easy“, neb středová osa není čtyřhran se závitama na štouby, ale naopak osa se závitem na matku… takže budu muset ještě koupit novej střed.. a tady další prosba: víte někdo, jak to mám změřit, abych koupil správnej?

      0 0
      • oddie  

        127mm kliky jsem někde koupil – hliník. Podívám se doma a zvážím je.

        0 0
        • oddie  

          http://aukro.cz/…2568051.html

          Převodník ocel, taky je na kliku nalisovaný. Ten plastový kryt jde sundat, je na 3 šroubech.

          0 0
          • vpa007  

            není špatný, ale moc bych si nepomohl na převodech, to na aukru má 38z, mladej aktuálně má 36z a plánuju 32z (už objednáno a těšim se jak malej :-))

            0 0
      • Lišák  

        Bacha na délku osy. Když jsem dával zkrácená Alivia, musel jsem dát kratší osu, abych alespoň trochu dodržel řetězovou linku. Mám tam 107mm.

        0 0
        • vpa007  

          Jo, dík za tip! …budu řešit hned jak budou zkrácený kliky a až převodník dopluje z Číny (+/-měsíc?).

          Taky mi, po napsání příspěvku, začal opět fungovat mozek a napadlo mě, že čytřhran je fur čtyřhranem, ať se na něm utahuje matka nebo šroub… takže to vyzkouším s tím co tam je, a pokud to bude dělat neplechu, dám jinej střed.

          0 0
      • vlk  

        To zkracování je drsný. Jen si nedovedu představit, jak bych v domácích podmínkách do té sloupové vrtačky upevňoval kliky abych ve výsledku měl rovnoběžné pedály s osou.

        Zkusil bych asi někde v zahraničí sehnat ty kliky Dialed co používají na Trek dětských kolech viz: http://www.trek-bikes.cz/…0-boys/p-654

        To jsou zatím jediné 32zubů kliky na 20 dětská kola, co jsem viděl, ale určitě existují i jiné.

        0 0
      • oddie  

        Ještě poznámka k těm klikám s nalisovaným převodníkem – na fotce má ten převodník 4 packy, co varianta uřezat ten převodník, nechat ty packy a vyvrtat do nich díry s příslušnou roztečí na standardní převodník?

        0 0
      • vpa007  

        vlk jo, dělat to doma je trochu odvaha, snad proto si na to ten maník dělal přípravky ze dřeva a stahoval to stolářskýma svorkama… mý štěstí je, že znám pár šikovnejch soustružníků a kliky nebudu muset tolik upravovat, jako bylo v odkaze. Tam maník musel prvně srovnat frézkou plochu pod pedály, ty mý mají dosedací místo 127mm od osy naštěstí ještě v rovině. Němčour taky odfrézovával kliky ze zadu, aby je odlehčil a na to taky kašlu :-).

        Mě by mělo stačit jen vyvrtat dobře v ose otvory a kliky zaříznout. Pokud budu honit gramy, tak se daj ještě jednoduše odvrtat nálitky se závitama, který normálně podpírají nejmenší převodník.

        oddie o tom jsem taky chvíli uvažoval. Jenže bych musel sehnat převodník s 5 dírama. Mladej má na kole kliky s 5tipaprskovým unašečem, ty 4kový jsem dával jen pro inlustraci, jak je to tam nalisovaný :-(. Každopádně to by byla taky cesta, já už ale mezitím kliky sehnal, tak je zkusím zakrátit a upravit.

        0 0
      • vpa007  

        Dneska konečně došly závitníky na pedály a tak jsem si v práci chvilu maloval na kliku, jak by to mohlo vypadat. Už mi totiž chybí jen převodník z Číny a zkrátit kliky, což se dá páchat ale i bez převodníku.


        Takže rychlá anketa – na kolik kliky zkrátit?

        • kluk má výšku 121 a rozkrok 51cm
        • aktuální kliky jsou 127mm, jedna tabulka říká 115mm, druhá 135mm, Patar prý dává 140mm, já bych to pocitově dal 130mm…

        .

        Tedy k čemu se přiklonit?

        0 0
        • gerrard  

          Dal bych to podle tabulky z bmx Benatky na 135 nebo 140mm. 115 me pripadne hodne malo.

          0 0
        • oddie  

          Změř klukovi i délku stehna, pak si nakresli jeho posez tak, aby měl v horní úvrati mezi stehnem a lýtkem pravý úhel, a vyjde ti z toho délka kliky :)

          0 0
          • vpa007  

            gerrard: Dík za názor, aktuálně osciluju mezi 130 a 135, takže připisuji jednu čárku ke 135 :-)

            oddie: Moc díky, to zní jako dobrej nápad a slibnej tip :-)

            0 0
        • Patar  

          Co krok, to nesmysl.. ZaKOUPENĚ KLIKY SE KE ZRACOVÁNÍ NEHODÍ.

          0 0
          • vpa007  

            Patar: Díky za konstruktivní komentáře (omlouvám se, ale sarkasmus).

            Se vší úctou, kterou k Vám chovám (tedy spíš k Vašim možným zkušenostem), bych si představoval pod pojmem konstruktivní komentář něco ve stylu: „podle mých dlouholetých zkušeností se mi zdá, že tyto kliky ke zkrácení nejsou vhodné, protože…“

            Bohužel ale chybí právě to protože, tudíž Váš příspěvek nemohu považovat za jakkoliv přínostný.

            Děkuji.

            S přáním pěkného a úspěšného dne zdraví

            VPA.

            0 0
            • Vilém  

              Myslim, ze tu moc vysvetlovani neni treba. Proste ten pedal nebude mit v cem drzet.

              0 0
            • Patar  

              Ještě jsem nečetl od Tebe rozumný příspěvek. Cyklistice jako takové příliš nerozumíš a dětské už vůbec NE. A na doplnění:

              Tři největší pastorky pro dítě nesmí být sestaveny z větším rozdílem, jak 4 zuby, další dolů pak se musí přiblížit geometrické řadě. Pokud jsi chtěl zachovat závitový systém ,což nedává příliš možností volby převodů, potom je řešení např v 8-kole 13– 32z, kdy je nahoře odstupňování 24 /28 /32 z a zbytek doladit převodníkem.

              Předpokládal jsem , že přijdeš konzultovat „úpravy“, , tak jak to dělají ostatní a nebudeš vymýšlet takové „úlety“.

              0 0
              • Lišák  

                Jaký je důvod pro maximální rozdíl 4 zubů u největších pastorků? Vyměnil jsem dceři 32 za 36, takže bude skok 6 zubů. Ještě na tom nejela, tak nevím.

                0 0
                • Patar  

                  Budeš to mít ve zprávé , nebo fonický.

                  Lumír

                  0 0
                  • vpa007  

                    A mohu se zeptat, co je na tom tajného pane Pátiku, že to nemůžete napsat zde? Mne by to také zajímalo, abych se něco nového dozvěděl a naučil. A tředa by to zajímalo i ostatní čitatele tohoto vlákna. Přecejenom Vaše letité zkušenosti Vám můžeme jen závidět.

                    Děkuji a pěkný den přeji.

                    0 0
                    • Patar  

                      Když už jsem popsal vhodnost uspořádání pastorků, tak to zdůvodním.Rozdíl větší jak 4 zuby nahoře kazety prodlužuje podstatně čas řazení. . Dítě se na tento čas musí více soustředit, sníží kadenci na klkách, ztratí rychlost jízdy a tím také jistotu a to i v posedu. V těžším terénu mnohdy končí pádem anebo seskokem z kola. Když se navíc neupraví tah pružiny měniče, včetně přesného vyladění řetězové linky pro plný rozsah převodů je dílo zkázy -" úprav" dokonáno.

                      Naše kola stavím výhradně na kazetových systémech, sedmistupňové jsme opustili již před několika roky z důvodu rozdílu 6 zubú, kdy jsme je osazovali převážně kazetami SRAM 12 – 32, nahoře 26 – 32z.

                      Pro závody vyššího formátu u kol 20" chystáme pro náš team významnou změnu, ne ale systém Belteru.

                      0 0
                      • vpa007  

                        Moc děkuji, za odpověď, cením si toho.

                        Na kole závodit nebudeme (Muldu jezdíme pro radost a ne výhru), takže ta placka navíc bude prostě Večerníček. Když to nebude fungovat, tak tu kazetu vyměním ze něco s menším rozsahem. Řetězová linka je dobrej bod, dám si pozor, naštěstí mám servisáka, co sám závodí na 1×11, tak snad bude vědět co a jak. Ostatně výběr komponentů jsem s ním konzultoval, tak to snad není takovej úlet.

                        Díky. Pěkný večer.

                        0 0
                • Lišák  

                  Jsem se upsal. Je tam 34, skok je těch 6 zubů. Řadit jí ta tento pastorek jde jen o malinko tíž, než na zbytku kazety. Takže pohoda.

                  0 0
                  • vpa007  

                    jojo, u nás taky, i přes místní paniku, velká pohoda a spokojenost, zrovna dneska na tom mladej blbnul za barákem a pusu měl štěstím od ucha k uchu :-)

                    0 0
            • ladiki  

              Nezlob se na mě, ale chováš se jako malé dítě, kterému seberou hračku! Tak nám tedy konstruktivně objasni Tvůj záměr, který se bohužel prozatím jeví jako naprostý a kontraproduktivní nesmysl. Ono, pokud si přečteš své příspěvky pozpátku, tak zjistíš, že napřed si něco usmyslíš, pak to hned zakoupíš a pak se ptáš na rady, v drtvivé většině už není co radit, protože je to prostě na hovno…

              0 0
        • Kouba_2005  

          Tam moc materiálu na závit teda není. Kolik to má v tom místě stěnu? 5mm? To je tak na 3 závity :-(

          0 0
          • shcorepi  

            Ale na to, aby to udrželo 20 kg dítě, to bude nejspíše bohatě stačit. A ta čelní strana vypadá, že je v tom místě vrtání v rovině a nebude muset řešit zarovnávání.

            0 0
            • vpa007  

              Přesně tak. Ty nedůvěřivý komentáře mě donutily si to ještě jednou (teda asi potřetí) celý proměřit a ujistit se, že to tak opravdu chci (nejsem blázen, abych svý dítě posadil na něco, co bude nebezpečný!).

              Takže věc se má tak, že usazení pedálu má závit originální 13mm. Není přes celou tloušťku kliky, protože je tam ještě zanořená plocha. 13mm na 150kg (tipuju nebo na kolik to mají napočítaný, předimenzovaný)

              Po přesunutí díry do „dutiny“ zůstane na závit 10mm… to je měřeno na středu díry, která má průměr 13mm, ke krajům se materiál kliky opět zvedá, řekněme jako kráter (jo blbý přirovnání), takže by tam mohlo být materiálu na závit ještě o cca 1mm navíc. A to považuju pro 22kilový dítě dostatečný.

              Nějak jsem to načrtl na staženej obrázek kliky. Druhej obrázek je ztaženej z netu, kde UK firma nabízí zkrácení klik a má na to svý pravidla, asi aby si byla jista, že se něco nepo##.. a do těch požadavků se moje konverze vejde. Takže by to mělo být OK.

              0 0
              • KAPLIS  

                Duté kliky shimano jdou zkrátit o 25mm bez problémů. Ale to jsi na 150mm. Mladý ma na kole zkrácené RF Deus a tam vyšla šířka pro zavit jen 8mm.

                0 0
                • vpa007  

                  Dik, popravdě tvý fotky zkrácenejch kousků mě dost inspirovaly… zatím zkracuju plný kovaný kliky, ale dobrý vědět, jaký jsou možnosti dutejch.

                  0 0
      • vpa007  

        Už se to začíná rýsovat… až na pár detailů mám skoro hotový ty zkrácený kliky a vypadá to moc dobře :-)

        0 0
        • Patar  

          Dobře,kde máš ale svrtávání otvoru a řezání závitu. Zkracovali jsme už pěknou řádku klik, tak se chci přesvědčit o technilogii ostatních strojařů.

          0 0
          • vpa007  

            Tyhle fotky nemám, protože jsem u toho nebyl… nicméně známej je profík a mraky let se živí všemožnejma opravama průmyslovejch mašin… pravda je, že kliky zkracoval poprvý (ale né naposled :-)), ale byla to brnkačka, páč jsem věnoval poměrně dlouhou dobu studiu dané problematiky a tímpádem jsem jej vybavil kupou materiálů.. mimojiné dostal fotky, který jsou níže a který jsem si vypůjčil odsud: https://www.flickr.com/…632626589877 (luxusní foto-steam z custom stavby dětskýho kola! 8-))

            0 0
            • Patar  

              Je to také řešení , ale upínání pro zajištění souososti máme rozhodně přesnější a také jednodušší..

              0 0
              • vpa007  

                Jo, to je asi celkem pochopitelný, že když toho člověk dělá víc a dělá častěji, tak si postupně vyrobí různý upínky a držáky…

                Pěkný večer/den a díky za komentáře :-)

                0 0
                • Patar  

                  Prývě, že jsme žádné přípravky vyrábět nemuseli. Příslušenství CORTINY.

                  0 0
            • Patar  

              ..

              0 0
        • oddie  

          Já myslel, že to bude aspoň HT II, a ne čtyřhran :)

          0 0
          • vpa007  

            Mno, na dalším kole už 100pro bude ;-), ale tady sem se tomu chtěl vyhnout… páč pokud jen půjde použít originální střed se čtyřhranem, tak jej měnit nebudu (ne aby se furt jen tady nepsalo, že zbytečně gramařím, ale už to trochu leze do peněz :-)).

            Každopádně cíl je poskládat co nejužší šířku kola (Q-faktor), aby děcko nešlapalo moc do široka… http://www.twowheelingtots.com/…-pedal-bike/

            0 0
            • gerrard  

              To jsou krasne ukazkove fotky, jak by decka na kole nemely sedet. Tady je potreba spis resit vysku sedla nez q faktor.

              0 0
              • vpa007  

                Jo, on celej ten článek je poměrně dobrej… je tam dobrej pokec i obrázky na téma správná velikost kola, taky délka klik vs výška středu…

                0 0
                • gerrard  

                  Ja do toho clanku nechcu hazet vidle, ale jen tak z nahledu obrazku neco souhlas neco rozhodne nesouhlas.

                  0 0
      • vpa007  

        Tak jo, je to hotový a hlavně to funguje. Zima je jaká je a tak nic nebránilo poslední 3 dny testovat přestavbu celý přenosový soustavy. Detaily úprav tu už jsou, takže bych to shrnul takhle:

        1. na kolo v první fázi putoval „jeden stupeň navíc“, takže vícekolečko Shimano MF-TZ31 (7) 14–34 a řazení Shimano RevoShift RS35 (7). Výměna bez problému, taky jsem vyhodil plastový chránič špic.
        2. pak proběhla kompletace zkrácených klik (130mm) a doručenýho narrow wide převodníku 32T… jelikož jako první z čajny dorazil oválnej, tak vyhrál umístění na kole :-). Při instalaci nebylo třeba žádných podložek, převodník je docela tlustej, řetěz s ničím nekoliduje, jen jsem musel cca o 1mm zabrousit dutý štroub (samice, 4×)… pilníkem to ve svěráku byla otázka chvilky.
        3. nakonec šly dolů starý kliky… pak musel bohužel ven originální střed (mimochodem málo namazanej, co se otáčel jen velkou silou !!!), kterej byl na dospělácký kliky dost širokej. Takže vyměněn za VP COMP 18710 s osou 113mm.

        .

        Takže… vše šlape a mladej je strašně nadšenej. Řazení otočnou rukojení na Megaplacku je úplně v pohodě, dostane to tam bez velkýho boje (což sem ani nečekal!). Řetěz zatím nepadá, teda jednou spadl, ale to bylo tím, že převodník nabral tepláky, což by v létě nemělo vadit ;-). Středová osa by mohla být ještě o pár milimetrů kratší, řetězová linka je ale ok a posed taky dobrej.


        Sečteno a podrtženo… stálo to sice nějakou kačku a nějaký nervy, ale dost jsem se toho zase naučil (a to hlavně díky vám všem tady).. ale hlavně mládě je v sedmým nebi a otec tímpádem taky. A o tom to je.

        Dík za podporu a všem přeju pěkný svátky ;-)

        0 0
        • Kouba_2005  

          Parádní. Ty konce klik jsi ale mohl stříknout … jistě to máš v plánu :-)

          0 0
          • vpa007  

            Konce klik jsem nakonec nestříkal, ale koupil jsem v číně za 0,79USD (~19 Kč) gumový „botky“ na konce klik… sice to šlo do ČR skoro měsíc, ale přišlo mi to jako nejjednodušší řešení ;-)

            0 0
        • Lišák  

          Supr! Jaká je teď celková váha?

          0 0
        • Jezevec70  

          Pěkné to máš.

          Ale dívám se, že než jsi kolo dodělal, tak z něho malý skoro vyrostli. Za chvíli aby jsi začal řešit 24". :-)

          0 0
        • vpa007  

          Kouba_2005: Jasan.. je to v plánu stříknout (taky sem za to někoho pucoval ;-)), jen čekám, až se někde naskytne trochu černé barvy, nechce se mi kvůli dvoum tahům válečku kupovat celá pixla… druhá varianta jsou silikonový „botičky“… no uvidíme ;-)

          Lišák: tak převáženo a Lidl váha na kufry říká 8,30 kg

          Jezevec70: Díky!… popravdě z toho mám trochu strach, aby z toho rychle nevyrostl (uvidíme po zimě), ale snad ještě sezónu na tom doufám odjezdí… v září bude mít 7, tak kolo pošoupnem menší holce a mladýmu (dumám, že) bych přeskočil 24" a poskládal rovou 26" na XXS rámu RB CCR, jak tu má Kaplis

          0 0
    • Atilla  

      Nezkoušel někdo hodit na bezduše Specialized Rhythm Lite Sport s drátovu patkou? TPI 30 – aby přes to neteklo mléko. Dík

      0 0
    • frenkie71  

      Ahoj Ježíšek prinesl dceři červeného Cosmica a rad bych také zmenšil převodník na 32z. Kdybych koupil tento šlo by obrousit stávající převodník a nasroubovat novy?

      http://www.cyklohladik.cz/…2z-94mm.html

      0 0
      • vpa007  

        Čau,

        podle mýho by to mělo jít a když jsem nad tím pak dumal, tak to byla má varianta č.2, která je nakonec i krapet jednodušší, páč se nemusí zkracovat kliky a vyměňovat střed (ten je každopádně dobrý vyndat a překontrolovat, páč ten, kdo někde v továrně skládal našeho Kosmika mazivem dost šetřil).

        Takže jak píšeš, já bych to riskl a šel do toho.. a když to nějak zmrvíš, já mám jedny origo kliky v bedně ;-)

        Gud luck! ;-)

        0 0
    • Espen  

      Ahoj, měl bych dotaz. Trochu mi uniká to s tou hazkou? Včera mi v krámu říkal chlapík, že jiná hazka než 6sp nebude chodit. A ty jsi dal na 7sp XTR.

      0 0
      • Vilém  

        Shimano 6–9sp ma stejny pakovy pomer saltru.

        0 0
      • Patar  

        Tvrzrení toho

        chlapíka není opodstatněné. Na 20" kola montuji pastorky 7, 8, i 9speed a měníče Claris a Sora 9 speed zcela bez problému. Jen měníče SH 2300 nejsou nevhodnější pro největší pastorek 32 z. Horní kladka jde nastavit u našich patek optimálně pro pastorek max.30 z

        L.P.

        0 0
        • Patar  

          Myslel jsem tím o kombinaci 30z pastorku s měničem SH 2300-ss. Clariss 2400 ss s kombinací 1– převodníku pobere bez problému 36 z.

          0 0
          • Espen  

            Ty silniční hazky dáváte kvůli kratšímu vodítku? Jinak díky za objasnění předchozího dotazu.

            0 0
            • Patar  

              Opravdu hodně krátké vodítko mělo sh u dávného modelu RSX,Nedovolovalo ale potřebný rozsah převodových poměrů. RD 2300 byla také ještě krátká, bohužel velká horní kladka trošku zavazela pastorku32T Claris ss bych si představil pro rozsah 11–32 z o něco kratší, ale na druhou stranu umožňuje variantu ještě větších pastorků k jednopřevodníku..

              Špičkou našich verzí 20" dětských kol je pak osazení mini-kazetou 9 speed rozsahu 9– 26 zubů, srovnatelnou převodovými poměry s klasikou 11–32 z K silníčním řadám šaltrú jsme dospěli letitým vývojem a testy na dětských závodech, kdy jsme sledovali nejvhodnější převodové poměry , ale také max. průjezdnost terénem.

              Ony ty min. celkové hmotnosti nevypovídají vše o potřebnosti. Jdeme trochu jinou cestou. Jinak ty silniční měniče je třeba trošku upravit. Pak nejsou problémy s Revo Shiftem.

              0 0
              • Mikiviki  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                0 0
      • Vilém  

        Ted me jeste napada, byla ta prehazka, o ktere mluvil, shimano? Nebyl to nejakej noname smejd?

        0 0
        • Espen  

          Nene. Stříhal mi bowdeny, tak se ho mezi tím ptám. Jestli můžu dát na 6sp kazetu hazku 9sp a on že nee, že to nebude fungovat. Trochu mě právě rozhodil, když jsem viděl, že zde dával XTR. Specialized Sokolov. Díky za objasnění.

          0 0
          • vpa007  

            Mno, já nejsem žádnej profík ani bohužel neoplývám rokama zkušeností na poli mechošení :-( .. prostě jsem kolo jednou dovez kámošovi mechošovi, nasadili jsme XTR (ano, přiznávám, že víceméně jen z rozmařilosti ;-)) a funguje na 1čku… a to i teď s MegaRange plackou 34…

            Asi (teda jak chápu píše Patar), záleží na rozsahu kazety a tímpádem i délce ramínka. Na dětskejch kolech bývá většinou 6/7tikolco (až max 9), což by měla pokrýt hazka se středně dlouhým ramínkem, lépe s dlouhým… silniční hazky budou asi použitelný jen na kazety (či vícekolečka) s malým prozsahem. To vše mi říká selskej rozum, pokud je v tom další zapeklitost, tak na to budem potřebovat nějakej erudovanej názor ;-)

            0 0
            • Patar  

              Neřekl bych, že kazety 11–32(34) i v kombinaci s 1-převodníkem na dětské dvacítce mají malý rozsah.A řady šaltrů SS fungují -navíc rychleji.

              0 0
            • vlk  

              Řek bych že krátká délka ramínka to stíhá vpoho -pokud je vpředu jen jednopřevodník a mělo by to teoreticky rychleji řadit.

              0 0
              • Mikiviki  

                Mám dotaz, bude mi fungovat kazeta MF – TZ30 výměnou za MF – TZ20.

                Přehazovačka je tam Shimano Tourney RD-FT35. Problém je, že na převodníku je 40 zubu a tím pádem žádný použitelný lehký převod. Nebo typ na převodník nejlépe 32 ( s pavoukem) aby mi pasoval na tyto kliky: Prowheel 40T 140mm. Dík za tipy

                0 0
    • racker  

      Já ti v tomhle raedit nebudu, jednak už dost lidí radilo :-) a jednak jsem rád, že to mám za sebou :-)))

      Jen ti chci říct, že ti držím palce – já jsem to absolvoval s holkou od 20' kola až po dnešní 29' – a fakt toho nelituju. Když jsem dával dohromady ty první závoďáky, užil jsešm si dost nepochopení, blbý srandy a kde jakého negativa.

      Dnes je dcerka tam, kde si přála, na Českým poháru jezdí do desítky, loni vyhrála KPŽ a letos vyjede na první svěťáky.

      Když si vzpomenu na ladění těch dětskejch koleček, myslím si, že to byla nejlepší investice…

      Tak se držte!!!!

      0 0
      • vpa007  

        Dík za podporu… velký ambice nemáme (zatím), hlavní motor je, že mladej prostě chce jezdit.. a jelikož máme to štěstí a v rámci možností můžem do kol(a) vrazit i nějakou kačku, tak tomu nic nebrání… a jak jsem říkal, pomalu spřádám plány na XXS 26er, který bude aktuální příští sezónu… (aktuálně už mám rozjednaný zapletený kola :-))

        PS: omlouvám se za trochu opožděnou reakci… příspěvek jsem v únoru četl, ale nějak protě nebyl čas opovědět.

        0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • vpa007  

      RYCHLOUPÍNÁKY A OSY NÁBOJŮ

      poznámka nad čarou: tak po hodně dlouhý době jsem na kole ještě něco spáchal… tak nějak už nemám motivaci, páč mi doma v krabici leží komponenty na kolo následující, ale přesto jsem se hecnul :-)

      Už na začátku „ladění“ jsem v číně defakto pro radost koupil lehký rychloupínáky. Přední vyměnil hned (-24gr), vzadu to ale nešlo skrzevá pevnou osu s matkama. Ta mě fakt štvala, protože jsem na kole už 2× řešil defekt, naštěstí jen na hřišti za barákem. A kdo z nás vozí po kapsách 15tku klíč, že? Takže jsem opět sednul k netu a jednou v noci v číně za stovku objednal náhradní duté osy. Když došly, pár měsíců ležely v šuplíku, než jsem si od kámoše půjčil klíč na vícekolečko. A tuhle v sobotu v noci se do toho konečně pustil…

      Ze zakoupenýho matroše jsem vlastně použil jen zadní dutou osu, zbytek přeskládal z původního. Váhová úspora minimální (-40gr), ale proto jsem to nedělal… kolo jednak konečně začíná vypadat jako zmenšenina velkýho mtb a pro případ defektu si konečně vystačím s rukama :-)


      no a tím asi končí celý vylepšování tohohle kola a pomalu se připravuju na projekt další ;-)

      0 0
      • Motyll  

        Máš link na ty RU? Ať to nemusím hledat :) Díky.

        0 0
        • vpa007  

          jo, je to hýr: www.aliexpress.com

          musím tě ale upozornit, že to má drobnou chybu, teda 2:

          1. ty originál misky jsou mělký a tak nějak nic moc… jedna měla trochu ostrý hrany, takže to rozrejvalo tu vybombírovanou plochu na RU, takže sem si číňanovi stěžoval… nakonec to pořešil pilník
          2. osa je stejně dlouhá jako normyš RU, ale jsou k tomu ty mělký misky, což je naprd, bo závit trčí ze šroubu… takže jsou 2 možnosti: prvák to nějak říznout… druhák tam dát původní misky s plastovýma kluznýma plochama… já zvolil variantu druhou a tímpádem je to takovej složenec a úspora nijak moc zásadní…

          .

          ..takže prostě kauf tak na 3* z 5ti… ;-)

          0 0
      • praivo  

        Trošku nechápu smysl kupování os v Číně, když tady je seženeš taky a do +/- stovky se v pohodě vejdeš i s poštovným…

        0 0
        • vpa007  

          jo… přiznávám, že je to padlý na hlavu… ale když je člověk přes den zavřenej v kanclu v továrně a pak hrne vyzvednout děcka, tak na takový pytloviny je čas jen v noci, kdy už maj normální kamenný krámy zavřeno (a já se jim nedivím ;-))… no a na českejch šopech to někde sice maj, ale proč platit za dolarovou položku dopravný kilo, když ti to číňan pošle zadara… když máš teda čas čekat… takže jo, je to padlý, ale v pár případech jsem to tak opravdu udělal :-D

          0 0
    • vpa007  

      KOLO NA PRODEJ!

      Děcka potvory rostou, takže kolo je k neužitku a tímpádem by bylo fajn, kdyby se kola ujal někdo jinej ;-).

      Z kola mám v plánu asi sundat pidikošík, tachec, gumy a XTR inverzní hazku. Jinak zůstává vyladěný a odlehčený s převodama, klikama, sedlovkou apod. jak je tu ve vláknu (nebo v profilu) a za cenu novýho sériovýho Authora Cosmic. Na kole zůstanou reflexní prvky (můžu dohodit i původní) odrazky, zvonek, náhradní duše pod sedlem.

      Za jistý příplatek jsem ochotnej na kole nechat lehký kevlarový pláště Schwalbe MowJoe (+pětikilo/pár) a inverzní hazku XTR (+litr).

      K vidění a převzetí v Brně. Ve vyjímečných případech, když mě někdo ukecá, jsem schopnej někdy hodit někam po trase Brno-Hr.Králové, Brno-Olomouc, Brno-Buchovice.

      Značka inzerátu: PimpMyBike ;-)

      0 0
      • vpa007  

        Tak jo… KOSMIK JE DEFINITIVNĚ FUČ. Už má nového majitele. Je to podobnej šílenec, jako já, takže to vzal v plný palbě, včetně nesmyslný hazky XTR :-D

        Každopádně mu přeji, ať si na něm s mládětem užijí co nejvíc a přináší jen hezké společné chvíle :-).

        Pro mě asi tato kapitola končí, uroním kroupu a vrhnu se do dalších nových projektů ;-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.