Pevna kola na bezduse na Gravela

64 nepřečtených
  • jest_cz

    Ahoj,

    Poridil jsem Ronina od Aftora a jakozto neznalek v teto bikove kategorii bych potreboval poradit s vyberem kol. Ja 70kg. Kolo vodim vsude… koreny, sutry, freeride, trailcentra. S ohledem na to prosim o radu. Uprednostnuju pevnost, pred gramarinou, ale zase bych si chtel polepsit od tech tezitek, ktere na nem jsou nyni. Cena, pochopilne co nejmensi :D Diky za kazdou konstruktivni radu.

    0 0
    • Vilém  

      A nac se vlastne ptas? Na kola, rafky, plaste?

      0 0
    • Alojs01  

      Na kořeny, šutry, freeride a do trailcenter bych si možná pořídil jiný kolo, ale nic proti gustu… :-)

      0 0
      • jest_cz  

        Mam enduro, ale chci se posouvat a ucit se jezdit i na necem, co neni tak „zadarmo“ . Vim, spousta lidi to nechape, ale me to bavi ;)

        0 0
        • JFtryall  

          Spis to znicis. :-) gravel bike sice neco snese, ale geometrie a vubec komponenty proste nejsou delane na nejaky vaznejsi veci dlouhodobe. Plaste a kola dostanou hrozne zabrat, navic saltr bez brzdy, dvouplacka atd to neni ono.

          0 0
          • orm  

            To s tou dvouplackou je k cemu? Uvedomujes si, ze v dobe, kdyz jsi tahal jeste kacera, tak se jezdilo v terenu i na trojplacce a slo to :-)?

            0 0
            • JFtryall  

              Ano ja jsem taky jezdil s trojplackou v terenu a vim, ze to je nanic. Stejne jako s 2× a saltrem, co ma mekkou silnicni pruzinu. To proste neberu jako plnohodnotnou vec do terenu. Je to hrozny, ze Shimano dualy nejsou rovnou kompatibilni s bikovym saltrem.

              0 0
              • orm  

                Ale prd. Ja s tim jezdil do letoska a nemel jsem s tim zadny problem. Jen v blate a v blate nejezdim. Respektuji, ze tvuj tvoje schopnosti jizdy na kole jsou vetsi nez moje a jezdis enduro, ktere ma jine pozadavky, ale pro jezdeni v terenu pro 90% lidi s tim zadny problem neni. Neposuzuj podle sebe ostatni. Ty to mas cele posunute a tlacis svoje pozadavky ostatnim, coz je blbost.

                0 0
                • lukinn47  

                  Ano,tlačí svoje požadavky ostatním,protože to jsou bohužel věci co jsou v roce 017 zcela standartní.Nevím o nikom kdo by si do terénu dobrovolně vzal dvou,případně trojplacku ;)

                  0 0
                • JFtryall  

                  Ale to je kravina. Staci par korenu v tempu a uz resis problemy, navic to ze to nekomu staci, neznamena ze to funguje, nikdo nevi jestli ma nekdo 100 nebo 2000 mesicne a hodnoceni neni relevantni. Navic lidi jsou tatari a fakt neumi radit. V tahu proste nezaradis. Absolutne s tim nema co delat to, ze jezdim vic a enduro. Proste bud to funguje nebo nefunguje. A dvouplacka s levnym obycejnym saltrem fakt neni ready podat optimalni vykon v terenu, nedejboze nekde v rozbitem.

                  0 0
                  • orm  

                    Jel jsem na trojplatce 3× trilogy a nemel jsem s tim nikdy problem a nikdy mne nespadl retez, tak nevim, kde mas problem. Ja nerozporuji, ze jednoplacka je dobra, rozporuji, ze dvou/tri placka je tak spatne, ze by se na tom nedalo jezdit, jak tvrdis ty.

                    0 0
                    • JFtryall  

                      Jezdit se na tom urcite da, ale pro vaznejsi veci to fakt nejde, zvlast na celopevnym kole. Mel jsem 3×10 na crossu+ saltr bez brzdy a to proste absolutne nefunguje s porovnanim s bikovym 2×10 nebo 11 a jednoplackama. Saltr s brzdou je zaklad. Jestli si jel Trilogy bez brzdy, tak to fakt nezavidim.

                      0 0
                      • orm  

                        Jezdilo se na tom desitky let a jezdit se na tom da stale. Pravda, ze jsem mel x0 prehazku s hodne napnutou pruzinou (slo to rucne regulovat). Nikdo nepopira, ze jednoplacka je dobre reseni pro mtb, zvlast v eaglu, protoze to zjednodusuje system. Kazdopadne se soudy mladych jak stare je nahovno a jak nove je lepsi a je potreba znova vynalezat kolo se setkavam vsude a jsem na to uz dost alergicky :-)). Neexistuje univerzalni pravda. Nekdy je lepsi to, nekdy ono, zalezi na podminkach.

                        Stale se tu bavime o gravel biku, tam proste nebudes v terenu jezdit takove bomby abys vyhodu brzdy na prehazce poznal.

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Já to vidím tak, že z pohledu spousty lidí je lepší to, co zrovna tlačí marketingová oddělené firem… A to platí nejen v cyklistice, ale snad úplně ve všech odvětvích života.

                          0 0
                        • jeniiiik  

                          Ale hovno, ver ze i na gravelu jde jezdit v terenu tak, ze tu brzdu na prehazce fakt oceníš. Sehnat náhradní patku po tom co jsem na rychlebkach uklepal tiagru saltr celkem trvalo. ;-)

                          0 0
                  • jest_cz  

                    Po par jízdach můžu říct, že s levným šaltrem i hazkou Tiagra/Tiagra, je vše v pořádku i na technickém trailu. Nic mě nelimituje. Maximálně nutnost nahozeného velkého převodníku s ohledem na přejezdy velkých nerovností. Jednou jsem se opřel o zuby a od té doby radši trpím. Hlavně nezáleží, jestli máš najeto 100, nebo 2000 mesíčně. Jde o to, JAK jezdíš ;)

                    0 0
                    • JFtryall  

                      Tiagra tohle dlouhodobe proste nesnese. :-) taky mam Ronina a sada musela jit pryc. Tiagra je low budget silnicni sada, ktera urcite nefunguje spatne, ale pro narocnejsi pouziti proste vhodna neni, na asfalt je ok. Staci kdyz se trochu ochladi a je to hrozny blato, raminko jednou kopnes a muzes to vyhodit. Presnost razeni je taky dost bidna, zvlast kdyz to je trosku spinavy. Schopnost drzeni retezu v rozbitem radsi nekomentuju.

                      0 0
                      • jest_cz  

                        Zatím jsem nejezdil v mínusovejch teplotách, ale bláto zvládá. Za co jsi měnil? Díky

                        0 0
                        • JFtryall  

                          Dal jsem si rovny riditka a klasicky XTcko 1×10. A ted tam mam takovou ghetto variantu 10sp razeni Shimano ZEE+ saltr SRAM GX 11sp na 10 sp kazete SunRace. Funguje to o dost lepe. Na dalsim gravelu mam 1×11 Sram Apex a i to je uplne jina dimenze nez Tiagra, pochopitelne. Shimano trosku spi, davno uz mela byt vyresena snadna kompatibilita silnicnich pak s mtb prehazkama.

                          0 0
                          • orm  

                            <rypryp>Hmm, ty takovy trekobijec, ma nakonec trekove kolo? Nepsal jsi v mnoha vlaknech, ze MTB jezdi stejne nebo lepe nez trekove kolo, takze trekove kolo nema zadny vyznam. Proc ho tedy mas? :-)</rypryp>

                            0 0
                            • JFtryall  

                              Mam, ale nepouzivam to. Byl to zimak a nahradni kolo. Na biku je to mnohem lepsi a smysluplnejsi. Ale zkusenost s tim mam. Ja nerad neco hodnotim bez vlastni zkusenosti vis. :-)

                              0 0
                              • orm  

                                Pokud na trekovem kole jezdis takove bomby, ze ti tam nestaci prehazovacka bez brzdy, tak tvoje vyjadreni, ze trek nestaci, chapu. To ale neni bezny usecase :-).

                                0 0
                                • JFtryall  

                                  Pouzival jsem asi 3 mesice Synergy s 3×10 a praehazkou bez brzdy a na to fakt nemam nerva. :-) jde i to cinkani a zvuky, staci projet pres par korenu. To nema na modernim kole co delat. 2×10 Tiagra urcite neni spatna sada za ty prachy, ale je to hodne chatrne a ja to na kole mit nemuzu. Jsem zvykly na mtb saltry, proste to maka a neohnou se pri skaredem pohledu.

                                  0 0
          • jest_cz  

            Uvidím. Zatím vše funguje. Děkuji za radu a pomoc, při výběru kol.

            0 0
    • jIrI___  

      Rok zpět jsem řešil v podstatě stejnou věc a zůstal jsem u duší, protože jsem nenašel bezdušový ráfek, který by měl aspoň 19 mm a současně umožnil foukat vyšší tlaky (6 bar).

      0 0
    • JFtryall  

      Dej tam custom zaplety napr na Black Jack rafcich, klasicke jine bikove funguji taky super. ZTR Crest atd…a gumy nejake 40mm protoze vic tam nedas…Schwalbe, WTB, Maxxis. Ale stoji to raketu. Skoda ze Mitas nedela 40mm Zefyrose a Scyllu.

      0 0
      • Joe_Pike  

        V základu má Ronin obuto 42c a ještě o kousek větší by se dalo…

        0 0
        • JFtryall  

          Zmer si realnou sirku. Zjistis, ze to 40mm nema. :-) aspon ja jsem mel dvoje seriove zaplety v rukach a melo to 38mm.

          0 0
          • Joe_Pike  

            Tak podle čeho se orientovat při výběru? :-)

            0 0
            • JFtryall  

              Vaha- negramarit, valivej odpor a vlastnosti jako pohodlna kostra a grip. Blby je, ze ty gravel gumy jsou silene predrazeny oproti dobrym bikovym. Chce to ale sledovat realny sirky a objemy. Schwalbe je momentalne asi nejdal, WTB a Maxxis taky dobry.

              0 0
        • jest_cz  

          42 je strop. Mám je teď a je tam akorát místa na bordel.

          0 0
    • konarider1  

      Takovej terén s takovým kolem? Asi sem blbej, že tohle jezdím se 180/180

      0 0
    • jecnak  

      Opravil jsem ti nazev vlakna.

      Osobne si myslim, mas na podobny teren nevhodne kolo.

      0 0
      • krabica  

        Co blbneš? Vždyť je to ideální kolo na freeride… :-D

        0 0
      • plzakj  

        Evidentne je Ronin dustojnym nastupcem demona RB IQ.

        0 0
        • Martin  

          Bartoš zaspal, tahle pocta mohla padnout na RX…

          0 0
          • jecnak  

            CX co jede z kopce pocitove jako sjezdak?

            0 0
            • Martin  

              Jasnačka, Road eXtreme :)

              Do kopce jako pětikilové karbonové elektrokolo s 500W motorem :)

              0 0
            • Smazaný účet  

              Je až s podivem, jak „začátečníci“ s prvním CX/gravelem absolutně ztrácí soudnost a nekriticky básní o jejich schopnostech na silnici i v těžkém terénu, taky jsem to tak kdysi měl :)

              0 0
              • jest_cz  

                Je až s podivem, jak se to začátečníkům líbí. Díky za pomoc, při výběru kol.

                0 0
            • konarider1  

              pokud má všechny klouby na těle z elastomeru a nebo je postiženej bez nohou a rukou s náhradama od FOXe, tak proč ne? :-D

              0 0
    • jest_cz  

      Takze z 20ti komentu, opet jen par k veci. Zbytek typise BF zblebty. :D Ted mam nasazeno 40C Scwalbe a mista na blato je dosti. Jen bych chtel neco lehciho a moznost tlacit mensi tlak. Kol mam dostatek. Mne jde o to jezdit na vsech, vsechno. Ale to vlastne neni normalni a uz vubec ne zde :D

      0 0
      • konarider1  

        A čemu se divíš? S gravel bikem provozovat freeride/downhill? Přijeď k nám do Beskyd na Javor, když chceš jezdit všechno, uvidíme jak ti to pude :-D

        0 0
        • TeryPV  

          Spíš proč sem píše, když ví, že budou žblepty, to my nedává smysl…

          Jinak bych ho chtěl vidět v Beskydech na gravelu, třeba žlutou z Lysé na Ostravici :D

          0 0
          • jest_cz  

            Proč sem píšu ?! Protože chci poradit, tvl. Ale tady se zas najdou jenom ing. co objeli svět na kole a místo toho aby něco věcně poradili, tak pouze haněj. Jinak to s těma Beskydama, jsou jen a pouze, opět kydy :D Nikdy jsi mě neviděl jezdit a já nikdy neříkal, že se chci vidět, jak jezdím nějakou asi sakra drsnou žlutou z Lysé na Ostravici :D, tvl. Díky za pomoc, při řešení mé otázky.

            0 0
        • jest_cz  

          Do Beskyd jezdit nemusím. Zajedu za barák a povozím se náramě. Imho nikdo nemluvil o DH i když není DH, jako DH ;) Neříkám že s tím lítám lavice, ale chci se povozit i v terénu na tomhle nesmyslu a pár věcí jsem už sjel a zatím nic nezničil. Hau

          0 0
      • JFtryall  

        Hlavne to neni normalni obecne. Kdyz budes dlouhodobe zatezovat kolo nevhodnym zpusobem, tak matros proste hori. Kdyz budes s endurem jezdit DH zavody, tak driv nebo pozdeji nevydrzi. Kdyz s XC kolem bude jezdit Wales a enduro traily, tak nevydrzi. A kdyz budes s gravelem drtit novomeststkou xc trat, tak mu to taky chutnat nebude. :-) na to prijdes az tech kol par znicis.

        0 0
        • jest_cz  

          V tom případě nejsem normální. Kol mám několik a dlouhodobě nezatěžuji ani jedno :D Závody nejezdím, ale tratě si na nich projedu i když pro ně nejsou určeny. Nebudu ti vypisovat co jsem kdy a na čem projel. Honit triko si nemusím a už vůbec ne, zde. Každopádně vím, že to jde a kola neničím… zatím. Opět děkuji za pomoc, při výběru výpletů.

          0 0
          • jeniiiik  

            Já ti držím palec…taky mě to na CX baví i tam, kde se na ni normálně nejezdí… :-)

            0 0
    • formica.rufa  

      Hele, na tom Roninu je to v terénu prdel, ale draze vykoupená a vyklepaná :) Jezdím s původním šaltrem, hazkou, záplety a brzdama občas i v sakra nedobrým terénu, asi jako jest_cz (když se známe), a zatím mi Tiagra funguje bez problémů. Nutno říct, že jsem ji nikde neopřel natvrdo… Spíše mě to ale baví vzít občas na nějaký traily, jezdivý traily tipu Jedovnice, Smrk, Kozí trail tam u nás v Trutnově, do práce a do hospody…:))

      0 0
      • formica.rufa  

        Na těch trailech to má i své nevýhody, vysoká rychlost, nebojácnost a pak to takhle zapasuješ v 25–30km/h.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.