• ruinin

    Rád bych si ujasnil základní otázky ohledně kvality poslechu hudby u PC versus CD přehrávače. Určitě se tu najde nějaký audiofil, který současně chápe problematiku přehrávání hudby na PC.

    Předně chci vysvětlit, že už před mnoha lety jsem vnímal zásadní rozdíl mezi průměrnými reproduktory a high-end reproduktory, proto jsem si high-end audio pořídil, vnímám rozdíl mezi nejrůznějšími sluchátky. Dodnes používám sluchátka Sennheiser HD 555, což není samozřejmě nějaká absolutní špice, ale poslech i zvukově složitých a náročných symfonií zvládají v pohodě, takže mi to nekazí zážitek. Navíc mám high-end reproduktory Epos a zesík NAD. Takže mám rád poslech hudby z kvalitních repráků, zesilovače a sluchátek.

    A konečně teda k otázkám – dnes jsem zkoušel rozeznat rozdíl mezi poslechem téhož alba – symfonie Mahlera natočená roku 1981 ADD technologií pomocí CD přehrávače s použitím svých HD 555 sluchátek a pomocí streamu z Deezeru, kde jsem zkoušel 320 kb/s. Ať jsem se snažil, jak se snažil, neslyšel jsem rozdíl. Trochu to bylo komplikovaný tím, že CD hrál hudbu kapku hlasitějc než PC, i když jsem měl u PC hlasitost na max. U 128 kb/s jsem pravděpodobně taky neslyšel rozdíl, možná sotva znatelnej, ale to jsem si mohl namlouvat. Takže trochu mi nejde do hlavy, že nepoznám rozdíl mezi MP3 128 kb/s a CD. A to ta symfonie je opravdu hodně, hodně náročná na kvalitu přehrávání – žestě, smyčce, dřeva, burácení celýho orchestru versus piano smyčců, nejrůznější barvy hudebních nástrojů. Navíc mám jen naprosto základní audio kartu Realtek High Definition Audio, která byla u naprosto základního PC. Jesti vůbec tak karta umí 360 kb/s?

    Někdo by mohl říct, že jsem zjevně hluchej, je mi už 52, ale nepatrný rozdíly mezi různě kvalitními repráky a sluchátky poznám bezpečně, zdá se mi, že kvalita reproduktorů nebo sluchátek je mnohonásobně důležitější než rozdíl mezi MP3 a CD. Slyšíte vy rozdíl mezi MP3 a CD? Případně u jakého druhu hudby a jaké techologie nahrávky?

    0 0
    •  

      A bylo to 128 kbps CBR, ABR nebo VBR?

      320 kbps CBR je u MP3 už docela slušná kvalita, proti FLACU nebo CD-Audio to pozná velký netopýr, já to třeba nemám šanci poznat (na průměrné aparatuře, žádný high-end).

      U zvukovky na vyloženě digitální části moc nezáleží, algoritmy dekódování jsou furt stejné, tam se projeví až výsledná analogová část, kde u nějakého integrovaného realteku bude koncový zesilovač totálně odrbaný kvůli nákladům. Ale i na základní zvukovce bys měl poznat rozdíl mezi 128 a 320 kbps. Pokud to bylo VBR, tak tam může být kvalita o dost vyšší než u CBR. Podle mých poslechů se poslech láme někde u 192 kbps, přijde mi, že co je pod, to je slyšet hůř než co je nad. A taky záleží, čím je daná MP3 ripovaná.

      p.s.: já mám teda do netopýra daleko, doma poslouchám přes základní Yamahu, ke které mám připojené regály od Magnatu a krmím to přes HDMI, takže obcházím zvukovku v počítači a nechávám dekódování na receiveru.

      0 0
    • MatS  

      Tak jestli neslysis rozdil u MP3 128kbit/s a CD, tak jsi bud uz hluchy (sorry) nebo je problem u sluchatek, ze stiraji kvalitativni rozdily.

      Je dulezite si uvedomit, ze starim sluch ztraci schopnost rozeznavat (slyset) vysoke a nizke frekvence.

      Dale je potreba zminit, ze rozdil v bitrate MP3 neni dan omezenim frekvenci (i kdyz v urcitem smyslu taky), ale mnozstvim zakodovane informace, kterou je potreba v D/A prevodniku opet prevest do analogu. Cim min informaci, tim vetsi interpolace. A dalsi jevy, ktere se u MP3 kodovani pouzivaji.

      Navic ne kazdy ma cviceny sluch tak, ze slysi i travu rust.

      Ja sice high-end nedelam, ale pohybuju se v profi audio branzi a sluch mam dost vycviceny.

      Dulezity je cely retezec a taktez kvalita i typ zaznamu. U 128kbit mp3 bys mel slyset ztratu detailu, prostorovosti a tak. Coz u symfonicke nahravky by melo byt znat, obzvlast v pasazich, kde je vice nastroju najednou.

      Jinak pokud chces z PC kvalitni zvuk do sve aparatury, chce to externi kvalitni zvukovku. Kupodivu ani nemusi stat moc, jen spravne vybrat ;-)

      0 0
    • MirosPikos  

      Rozdíl mezi 128 a 320 jsem vždy bezpečně poznal. Zvuk byl vykastrovanej, plochej, nevím jak to jinak lépe popsat. Stejně tak člověk pozná kvalitní zvukovou kartu a nějakou integrovanou. Opravdu se obávám, že problém bude v uších :)

      0 0
      • mirorek2  

        Já byl letos zklamaný z nové desky s Realtek® ALC1220 Codec zvukovkou, která je v testech dost chválená. Zvuk byl i z flacu plochý a vykastrovaný. Dlouho jsem hledal chyby u zesáků a repro. Shodou okolností jsem musel měnit v PC zdroj z „obyč“ letitého 650w seasonicu na fungl nový corsair 750 cosi a světe div se, jako mávnutím kouzelného proutku! Neskutečný rozdíl… Najednou vše ožilo a poslouchat mě zas baví :-)

        Ale jak říkáš, mp3 128 nemá cenu…

        0 0
      • ruinin  

        A je moje základní zvukovka schopna 320 kb/s? Protože pokud ne, pak není divu, že rozdíl nepoznám.

        0 0
      • ruinin  

        zkus tenhle test -. polovina lidí rozdíl odpověděla španě a ti, co odpověděli správně, si mohli pouze tipnout

        http://www.noiseaddicts.com/…est-128-320/

        0 0
      • dada  

        nevim proč se u řeší 128 vs 320

        dotaz byl na 320 vs HiRes apod

        přidávám se k těm kteří v tom rozdíl nevidí.

        tedy dokonce jsem takovej sluchovej neznaboh že v dynamice mi přijde možná dokonce 320 kbps lepší než bezztrát

        ale klasiku teda neposlouchám…

        0 0
    • ruinin  

      Můžete mi navrhnout nějakou písničku, kterou si najdu na deezeru, kde slyšíte rozdíl mezi 128 a 320 kb/s? A ještě pro jistotu, je fakt moje zvukovka schopná 320 kb/s?

      0 0
      •  

        Tohle

        Dire Straits, Telegraph Road, živá verze z dvojcéda Alchemy. 320 kbps (můj offline soubor) má mnohem víc detailů, krásně tam drnká Knopflerova „plechová kytara“, piáno je „vzdušnější“ a mnohem líp je slyšet reakce davu posluchačů. zvuk 128 kbps verze je hrozně plochý.

        Studiová verze Telegraph Road je taky fajn na poslechový test, je hodně detailní, ale chybí tam posluchači

        Z jiného soudku

        Cygna – Opus Ena, Wooden Little People. 320 kbps verze je rovněž detailnější.

        0 0
        •  

          A ještě mě napadl Oldfield – deska Guitars, skladba Muse. Případně deska Voyager, skladba Mt. St. Michel.

          0 0
        • ruinin  

          Neslyším u toho Telegraph Road z Alchemy žádný rozdíl. Je opravdu jistý, že moje zvukovka umí 320?

          Každopádně, jeslti tam nějaký sotva znatelný rozdíl je, tak to nemá na můj subjektivní pocit z kvality poslechu žádnej vliv. Jak je pak ale možný, když jsem tak hluchej, že bych doma nesnesl repráky, který by nehrály tak neutrálně a čistě jako moje Epos? Totéž sluchátka – když jsemv obchodě vybíral sluchátka za cca 1500 Kč pro klávesy partnerky, tak jsem jasně slyšel rozdíl i v tý relaci kolem 1500 Kč, ty rozdíly byly naprosto slyšitelný.

          0 0
          • kubad  

            prostě něco preferuješ, je otázka co vlastně

            0 0
            • ruinin  

              No prostě mě překvapilo, že neslyším rozdíl mezi 128 kb/s a 320 kb/s a ani rozdíl mezi CD a 128 kb/s, takže když jsem uvažoval o připlacení kvalitnějších nahrávek na deezeru, tak by to byly vyhozený peníze a zrovna tak kdybych si koupil externí audio kartu.

              0 0
              • kubad  

                problém bude až si to víc naposloucháš a pochopíš co hledat, pak možná začne vadit, možná ne

                0 0
        •  

          Ještě mě napadla jedna testovačka: https://www.deezer.com/cs/track/942339 – Thievery Corporation, Lebanese Blonde. Ve vyšším bitratu je krásně slyšet podkladová basová kytara, která je ve 128kbs taková plochá nudná…

          0 0
          • ruinin  

            Pořád samá voda, samá voda.

            0 0
            • snas89  

              vyber si jednu vec a tu nekolikrat poslechni u nekoho na fakt dobrym a drahym zvuku. U znamyho, v obchode.

              Zamer se na to, jak se jendotlive nastroje pres sebe skladaji, nebo jestli se to do sebe sleva. Od thievery corporation je zvukove (i hudebne) super album cosmic game (2005), ale hlavne satyam shivam sundaram bude naposlouchat jako idealni. Sitar, bohaty basy, vokal. Treba na bandcampu kup wav soubor. Az ho napouslouchas na dobrym audiu, tak ti pak detaily a barvitost budou chybet na tom spatnym. Podle toho pak dal uvidis.

              0 0
        • Hammond  

          Dire Straits- Brothers in Arms.Nebo Pink Floyd-Division Bell -tu první věc ,tam je slyšet vše,Samozřejmě na vinylu a k tomu Technics…

          0 0
    • ruinin  

      Zkuste si tenhle test – slyšíte rozdíl? Neslyšel jsem absolutně žádnej, tak možná moje zvukovka to nerozlišuje, ale zkuste test, jestli odpovíte správně, co je 128 a co 320.

      http://www.noiseaddicts.com/…est-128-320/

      0 0
      • mirorek2  

        to jsem poznal i na soundbaru co mám na stole na filmy, ani jsem nemusel pouštět sestavu…

        0 0
      •  

        jasan, že slyšel :)

        0 0
      • Charlie_R  

        Taky jsem se trefil, jsem stejně starý jako ty. Sound Blasterx g6

        0 0
      • notobi  

        já to taky poznal

        0 0
      • opicca  

        Congratulations!

        You selected Clip# 1

        Clip #1 is encoded at 320kbps : (43,696 votes)

        Clip #2 is encoded at 128kbps : (47,992 votes)

        kdyby nebyl vecer a poustel bych si to na bw dm601 namisto koss porta pro tak bych rozdil poznal driv :)

        0 0
    • petrx  

      Je třeba také přihlédnout k faktu, že s narůstajícím věkem u ucha odumírají buňky pro vysoké frekvence(dlou­hodobý poslech hlasité hudby odumírání výrazně zrychlí), takže jestli jsi v 18 letech slyšel tóny o frekvenci do 20 Khz ve svém věku už může být ta hranice snížena na 15 Khz. (Např. jeden známý, mladší jak já neslyší ani pískající monitor, zatímco já tento zvuk slyším zcela bezpečně). Na netu se dají dohledat testy rozsahu sluchu aby člověk věděl jak na tom je.

      0 0
      • ruinin  

        Někde čtu, že už v 25 letech nešlyšíš víc než 15 kHz. Zkoušel jsem ten test s kamarádkou, která je o dvacet let mladší, je jí 28 a slyšela možná maximálně 16 kHz. Ale já tady neřeším, jaký frekvence slyším, ani se mi nezdá, že by rozdíl mezi CD a 128 byl o frekvencích, který jsou slyšet, tady jde spíš o chybějící data a to už snad o uších není? Dám ji poslechnout dneska verze 128,m 320 a CD. Jestli to nepozná, tak to evidentně není o zdraví uší.

        Ten test online jsme dělali, ona slyšela o kapku vyšší frekvenci. Ale jak říkám, zajímá mě spíš jestli je slyšet rozdíl mezi 128 a 320 a jestli není, proč tomu tak je.

        0 0
        • Fredos  

          Zkusil jsem ten test na noiseaddict a slyším i 19kHz, ve sluchátkách teda i jakýsi šum okolo tak nevím jestli slyším to co mám slyšet. Ale rozdíl mezi dvěma nahrávkami jsem nepoznal. Tak to jenom tak, že asi jen o těch frekvencích to nebude.

          0 0
      • li-borg  

        To znám. U sousedů (rodina) nechali jejich známí auto a společně odjeli na dovolenou jinym vozem. Zapnuty odpuzovač kun jsem jim musel s dovolením odmontovat ještě ten den.

        0 0
    •  

      Mrkni do nastavení zvukovky (properties), jestli nemáš třeba blbě nastavené vzorkovací frekvence

      0 0
      • ruinin  

        Měl jsem tam 24 bit, mám to dát na 16 bit, DVD kvalitu?

        0 0
        •  

          Ne, pokud máš 24b, tak nechat. Jen mě napadlo, jestli tam nebylo třeba nejhorší možné.

          0 0
    • Bubaaak  

      Z jiný stránky, ano věřím že neslyšel rozdíl mezi 128. 320 a CD. HD555 nejsou zrovna analněticky a ačkoliv je používá moje žena (558, ale je to stejný) bez předzesilovače (sluchatkače), tak ho potřebuji, ano nejsou tak náročný jak hd600, nebo 800… Ale i tak hrají pak úplně jinak..

      Dalši na víně může být D/A převodník, jak v cd playeru, tak zvukovce…

      Popravdě z modnutych HD558 taky neslyším rozdíl mezi 256 a flacem.. Pokud nejsou na dacanovi s předzesem

      0 0
      • ruinin  

        Tak to je zajímavý. Co se týká ztráty schopnosti slyšet vysoké frekvence, dělali jsme si s kamarádkou test. Já slyšel maximálně 12 000, ona 17 000. Na druhou stranu neslyšela naprosto žádný rozdíl mezi CD a 256 kb/s. Takže podle mě to není o otm, jak vysoký frekvence člověk slyší.

        Zase je divný, že člověk by musel mít totálně nadupaný sluchátka za několik tisíc, aby slyšel rozdíl mezi 256 a CD. To by pak význam kvality zvukovky měl jen pro lidi, co maj nejdražší aparaturu. Ale lidi tu tvrdí, že ten rozdíl slyší i s nejlevnější aparaturou.

        Podle toho, co tu většina lidí píše, mám pocit, že opravdu jasný rozdíly jsou mezi různě kvalitními repráky a mezi různejma sluchátkama, ale sotva patrný mezi různými zvukovkami nebo 128 a 256 a CD.

        0 0
        • Vilém  

          porid si nejaky usb dac/sluchatkac a budes se divit jak to najednou bude hrat. Mam levnej cinskej fx-audio dac x6 a za ty prachy vyborny.

          0 0
          • ruinin  

            Ale dyť já tu píšu, že když zapojím kvalitní sluchátka do kvalitního zesíku a pustím CD, tak zvuk mi přijde stejně kvalitní, jako když to na zesíku přepnu na PC.

            0 0
    • mirorek2  

      Mimochodem jaký používáte přehrávač na muziku z flacu (mp3) z disku?

      0 0
      •  

        aimp

        0 0
        • mirorek2  

          a nastavení zvukovky? když dám v aimpu directsound tak mi to oproti MPC trochu přidává kompresi, ale to bude nějaká bota v ovladači… všechny efekty a eq samozřejmě vypnuté, všechno rovně

          0 0
          •  

            výchozí

            Efekty a všechno vypnuté, ať Yamaha a bedny dělají, co umí.

            0 0
            • MirosPikos  

              Správně, WASAPI. A chválím za použití AIMP. Používám od nepaměti. Předtím Quinessential Player, ale AIMP je top. A hlavně je z Ruska :-D

              0 0
              • Bubaaak  

                Už i tebe koč naočkoval?

                0 0
              •  

                Aimp mám i v mobilu a autorádiu, za ty roky jsem si zvykl. Pro Android jsem nenašel lepší přehrávač, který by uměl pracovat s tradiční adresářovou strukturou – Poweramp nepracoval korektně s MIUI, FolderPlayer se bohužel stal placeným a spousta zajímavých funkčností se přesunula do placené verze, na Lisna Playeru mi něco vadilo, asi nějaký bug.

                Na PC jsem měl před Aimpem Winamp, takže Aimp byl jasná volba díky podobné logice ovládání. Taky už ho používám roky.

                Třeba na Foobar jsem si nikdy nezvykl, ani nevím proč.

                p.s.: ano, je z Ruska. Byť se o Rusácích (velmi často oprávněně) říká, že jsou blbý národ, tak programátory a vývojáře mají dobré a některé programy fakt špičkové a přitom malé. Kdo si vzpomíná na Volkov Commander? :)

                0 0
                • blue.sun  

                  Nemohl bys zkusit, jestli AIMP na droidu umí wma? V popisu kompatibilitu nemá. A já mám spoustu hudby ve wma.

                  0 0
                  •  

                    Zkusím. Pošli mi nějaký soubor. Myslím, že nic ve wma nemám.

                    0 0
                  • Vilém  

                    a neni jednodussi si ho zkusit nainstalovat sam?

                    0 0
                  •  

                    Tak neumí, nějaké wma jsem stáhl a aimp to vůbec nevidí a neumožní přidat do playlistu.

                    0 0
                    • blue.sun  

                      Škoda. :-( Sehnat schopný přehrávač, který dovede zároveň wma, to je snad zázrak.

                      0 0
                  • MirosPikos  

                    Windows media audio… Už je ten název mě děsí.

                    0 0
    • theedge  

      Hele ono je to o celým řetězci. Strčit sluchátka do integrované zvukovky přes windows ovladač zvuku a divit se že nic nepoznám není nic moc divnýho. Ten řetězec dělá strašně moc a záleží na jeho nejslabším místě.

      K přehrávání FLAC z PC používám foobar2000 a přes WASAPI rozhraní rovnou do externího USB DAC/AMP – Audio GD NFB 15.32 a do sluchátek Shure SRH840. Na běžné domácí žvýkání to hraje slušně. Poznám na tom rozdíl mezi FLAC a 320 mp3.

      Ale pozor čím kvalitnější řetězec budeš mít, tím víc budeš zjišťovat jak málo je kvalitních nahrávek ( loudnes swar atd. ). Sluch taky musíš trochu cvičit – nejde jen o to poslouchat „tu písničku“ ale vnímat tu kvalitu toho zvuku jako takového. Chce to mít něco naposloucháno.

      Mám tu i FLACy v 24/192 které mají 5000 – 6000 kbps a je to nádhera – většinou kvalitní ripy určitých vydání vynilů.

      0 0
      • ruinin  

        No ale u toho mýho řetězce jde jednak o PC a druhak o řetězec,kde PC vůbec nefiguruje a tam je asi nejslabší článek CD přehrávač Denon. Ale pochybuju, že průměrnej CD přehrávač ořeže výsledný audio na úroveň 128 kb/s.

        Mimochodem, jaký sluchátka používáš k tomu FLAC 5000 až 6000 kbs? A jaký repráky?

        0 0
        • theedge  

          Sluchátka ty co jsem psal výše → Shure SRH840. Repro mám od Wharfedale a stereo zesilovač Onkyo, ale muziku poslouchám spíš přes tu sluchátkovou sestavu. Repráky se zesíkem mám hlavně k TV.

          To je na dlouhou debatu kterou tu nemá smysl rozpitvávat. Je otázka jestli jsi to stavu slyšet ty. Po internetu to za tebe nikdo nevyřeší – musíš se vydat do nějakého hi-fi poslechového studia a tam ať už přes sluchátka nebo repro poslouchat a by jsi zjistil co jsi stavu poznat a co ne.

          Je taky otázka jak kvalitní sluchátkový výstup má ten Denon. Sennheiser HD 555 taky nejsou etalon detailního zvuku – ani ty moje nejsou, ale baví mne jejich tonalita na žánry které poslouchám ( každý sluchátka mají „svůj“ zvuk ).

          U poslechu z PC to chce nějaké zkušenosti a vědět jak ten zvukový výstup z PC nastavit ( ale u kvality 128 kbps to nemá smysl ).

          A u souborů s 6000 kbps nečekej že je ten zvuk 6× lepší než u souboru s cca 700 – 900 kbps. Ten rozdíl je někdy velmi malý a opravdu záleží co jsi stavu slyšet a někdy to hraničí až s pocitem.

          Pro mne je taky důležitý dynamický rozsah nahrávky – nejkvalitnější co mám mají 12–14 dB ( to sebou nese i dostatečný objem dat ). Není to jen o datovém toku.

          0 0
          • ruinin  

            Tak mě z toho vlákna vyplývá, že jsem schopen slyšet jemný rozdíly mezi sluchátky a reproduktory, ale nikoliv rozdíly mezi počtem bitů. Repráky jsem kupoval v high end obchodě kde jsem slyšel bez problému rozdíly mezi nejrůznějšími repráky. Totéž mám se sluchátky. Ještě jsem nenarazil na sluchátka, který by zněly identicky jako jimej model. Čili moje uši vnímaj neutralitu podání basů, středů a výšek, ale ne datovej tok. Podle článků na netu neslyší rozdíl mezi 128 a CD spousta lidí, ale to zřejmě neznamená , že si nevychutnaj poslech hudby z fajnovejch repráků za mnoho tisíc korun. Moje Epos stály „jen“ cca 20000 Kč v roce 2001. K nim ještě high end subwoofer za cca 10000. Celkově výsledek takovej, že když jsem pustil ukázku burácející symfonie trumpetistovi z Český filharmonie, tak říkal, že to je neuvěřitelný, netušil, že tak věrná reprodukce je možná.

            0 0
            • theedge  

              Jedna složka té hudby je nějaká „tonalita“ … tu asi poznáš nejsnadněji. Toto je taky nejvíc věc osobního vkusu – poměrový objem basů, středů a výšek. někdo to má rád teplejší, někdo víc suché.

              Druhá věc pevnost a přesnost basů a výšek – aby basy nepřekrývaly to co nemají, barva a šelesty ve výškách ( hodně se to projevuje na zvuku činelů ) , věrnost hlasu atd.

              A další samostatná věc je nějaký prostor – plasticita nahrávky a oddělení ( separace ) jednotlivých nástrojů a zvuků – to je za mne věc která nejvíc rozhoduje o kvalitě. Do toho všeho právě promlouvá nejen datový tok ale třeba i on zmíněný dynamický rozsah.Toto je třeba trošku naposlouchat aby člověk měl nějakou představu.

              Dost problém je to, že tyto informace zdaleka neobsahuje každá nahrávka. Jak jsem psal hned v prvním postu – kvalitně nazvučenou nahrávku aby člověk pohledal. A tím právě nemyslím jen poměry objemů basů, středů a výšek.

              Nicméně to všechno neznamená že si hůř nahranou hudbu nemůžeš užít – to je velmi individulání a dost záleží na žánru hudby. Jedna věc je obsah, druhá je forma :-)

              0 0
              • ruinin  

                Určitě to bude o způsobu nahrávky a žánru hudby, asi by se našla nějaká nahrávka, kde bude znatelný rozdíl mezi 128 a CD i pro mě. Každopádně jsem něco konečně objevil, velký rozdíl, ale napíšu to jako reakci na vlákno obecně.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Jakou zvukovou kartu k Beyerdynamic MMX 300 gen.2? Interní či externí? Předpokládám, že integrovaná bude nedostatečná… Nutný je vstup na mikrofon.

      0 0
      • MatS  

        Tak je to gaming headset, tam az tak o kvalitu moc nejde. Muze stacit i interni.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Uznávám, že to nejsou zrovna audiofilská sluchátka, ale zvuk by měl být velice dobrý, viz: https://youtu.be/ZD3VEPEFP3k, kde říká, že zvukově jsou hodně dobrá…

          Proto je nechci zazdít integrovanou zvukovkou.

          0 0
          • Bubaaak  

            můžeš zkusit jít cestou Viléma a DACu s integrovaným předzesem: fx-audio dac x6

            A mikrofon píchneš klasický do integrovaný zvukovky

            0 0
          • MatS  

            Mrkni na Focusrite Scarlett Solo. Je to sice profi zvukovka, ale za legracni cenu a super zvuk.

            https://focusrite.com/…carlett-solo

            0 0
            • Smazaný účet  

              A kam se strká jack mikrofonu? :0(

              Jinak sluchátka jsou super i na integrované zvukovce, za mě spokojenost :0)

              0 0
              • MatS  

                Jak jsem psal, je to profi zvukovka a tam se pouziva XLR konektor. Musel bys to dat pres redukci.

                0 0
              • petrx  

                No spíš je to stavěný na opravdový mikrofon, který má vždy XLR výstup, PC mikrofony přes redukce by mohly být problematické, jak z hlediska impedance, tak kvality zvuku.

                0 0
                • MatS  

                  Zalezi co v tom headsetu je za vlozku, jestli dynamika nebo kondenzator (elektret). U dynamiky problem nebude, spis pokud by byl jen elektret, tak ten potrebuje bias cca 5V, ale zvukovka umi dat klasicke fantomove napeti 48V. Coz by ho znicilo.

                  Takze v tom pripade radeji zustat u te integrovane. Leda by si chtel poridit jeste profi headset treba AKG HSD nebo HSC, dle pozadavku na mikrofon ;-)

                  0 0
              • deekay  

                Pokud maji zvlast jack pro mikrofon, tak s to resi bezne tak, ze mikrak nechas v integrovane zvukarne a sluchatka pichnes do nejake lepsi, nebo DACu :) pak si ve woknech jen nastavis jaka zvukarna se bude pouzivat pro znaznam a jaka pro prehravani.Ja mam teda mikrofon zvlast (Samson meteor USB, takze se chova jako dalsi zvukarna – to by byla analogie tvoji integrovany ze zapichlym mikrakem) a pak z ESI Juli@ pres FIIO E09K dle vyberu do Presonus Eris 4.5 (v tom pripade FIIO pouzivam jako predzesik a volume control), nebo do Sennheiser HD650, nebo do Grado SR80e.

                0 0
                • Jirra  

                  Nebo něco takového.

                  https://www.schiit.com/…ucts/fulla-1

                  https://www.schiit.com/products/hel

                  Jestli to tu již je tak se omlouvám. Jinak tam mají celkem zajímavý věci, za relativně normální ceny a většina je vzhledem k ceně i docela dobře hodnocena v testech.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jo, to je moc pěkný!!

                    https://www.audigo.cz/…it-Audio-Hel

                    Ale asi by mi stačila Fulla… jenže narozdíl od tvého odkazu na stránky výrobce je tady jiná ikonka u druhého Jacku: https://www.audigo.cz/…udio-Fulla-2

                    Tak jsem z toho jelen…

                    EDIT: tak už vím, na tvém odkazu je Fulla 3… Je černá a má ikonku mikrofonu.

                    0 0
                    • Bubaaak  

                      Od shita mám DACana, hraje dobře, ale ODAC hraje líp, takže shit leží v krabici :)

                      Zkus kouknout na 02+ODAC, ale asi nebude umět mikrofon

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Mě by určitě stačil ten Shiit Fulla 3 ;0)

                        0 0
                        • deekay  

                          Hele pokud mas v PC integrovanou zvukarnu, tak se fakt neomezuj na neco lepsiho, co ma vstup. Normalne to rozdel.

                          Jinak jeste muzu doporucit uplne uzasnou vec, umi hrat i OTG z mobilu, zvukove super. AudioQuest Dragonfly red :)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Tomu moc nevěřím, jak je to malé… A cenově to atakuje Shiit Hel…

                            0 0
                            • deekay  

                              Si never… chytremu napovez.. vis jak se to rika ;)

                              0 0
                            • deekay  

                              Primo s Hel ne (precijen je to uvedene jako herni dac a tim mimo muj zajem), ale pisou, ze hraje podobne jak Magni, coz jsem slysel. Oboji hraje dobre, kazde trochu jinak. Tam zalezi, jestli budes chtit nekdy ten DAC pouzivat i na cestach, nebo to fakt bude ukotvene u PC.

                              Ale dragonfly hraje naprosto luxusne i pokud vubec nekoukame na velikost. (trochu mi ta tvoje poznamka pripomnela jednu „komedii“…„Tato, neni to nejaky maly za tolik penez? Jojo, aby se nam do toho ty kraliky vesli.“ :D)

                              0 0
                            • Bubaaak  

                              I shit je menší, než si možná myslíš

                              Na fotce obal od ODAC a vedle shit, oboje jen čistý dac

                              Jen ten shit se dělá ve stejný krabici i s předzesem

                              0 0
    • ruinin  

      Tak hurá, konečně rozdíl. Zkusil jsem totální prasárnu z hlediska audiofilů – vzal jsem vinyl, slušnou nahrávku z 80. let, takový alternativní funk jazz, pustil si to z vinylu do sluchátek a pak jsem tutéž nahrávku pustil na mobilu Nokia 2.2 , samozřejmě stejný sluchátka. Byl tu nebetyčný rozdíl v basech. U vinylu tam jasně duněly basy, možná až moc, u mobilu nebyly skoro žádný. Tak jsem zkusil tutéž nahrávku pustit z PC do sluchátek. Basy u PC taky chyběly, ale asi ne tak výrazně jako u mobilu. Ale co je jednoznačný, vinyl – teda ta konkrétní nahrávka – nemá tak jasný výšky a je to takový celkově docela zahuhlený oproti jak Nokii, tak PC. Každopádně jsem rád, že konečně rozdíl objeven. I když teda zase to moc nevypovídá o toku dat, spíš o tom, jak kterej řetězec ztratil nebo nabyl ty basy. Z repráků je to totéž – vinyl dunivější, pc čistší zvuk bez dunivosti basů, ale basy tam jsou podle mě celkem dost, to už by záleželo, jak si to přál autor skladby.

      0 0
      • mirorek2  

        taky záleží, jak je ta deska ohraná, mě něco z mládí doma hraje dobře a něco co jsme jako děcka žhavili už je pasé

        sere mě to, jsou to třeba floydi s kvadro záznamem, to byly časy

        0 0
        • ruinin  

          Tuhle desku jsem hrál maximálně tak padesátkrát. Nepraská vůbec. Jehlu mám taky ok.

          0 0
      • Vilém  

        Moc nechapu co jsi timto srovnanim dokazal a cemu ten rozdil teda pricitas.

        0 0
        • kubad  

          předpokládám že rozdíl mezi mp3 netuším kvalitu a přímou reprodukcí

          0 0
          • Hrabex1  

            To tezko, kdyz sam pise, ze mobil a PC hrajou ve vzajemnem porovnani jinak.

            Odhalil jen to ze je rozdil v hardware.

            0 0
      • RapMan  

        a tu MP3 jsi udělal z toho vinylu? Nebo jak jsi si jistý, že je to tatéž nahrávka? Existuje spousta remasterovaných e­dicí…

        0 0
        • ruinin  

          Je to mp3 na deezeru. Zdá se, že je to totéž album. Název a foto obalu odpovídá. Je to hodně alternativní hudba, tak nepočítám, že by to někdo remasteroval. Bill Laswell album Baselines. Zkusím ještě jiný vinyl alba, jestli maj obecně výraznější basy než mp3.

          0 0
          • Bubaaak  

            Tak ti nevím, něco je u tebe špatně, buď posloucháš hudbu nenáročnou na bitrate, nebo v tvé sestavě je něco špatně, nebo máš málo vycvičeny uši :)

            Zkusil jsem to doma, zkusila to i žena a rozdíl poznala :)

            0 0
      • theedge  

        Samozřejmě mimo zdrojů jako takových ( vynil, stream, mp3 ) porovnáváš i různé zařízení – každé to zařízení ten zvuk/signál nějak zpracuje – jinak ho zpracuje gramofon a přes nějaký zesilovač pošle do sluchátek a přes jiný výstup pošle do zesilovače na repro, jinak ho zpracuje DAC a zesilovač na zvukovce ( spolu se směšovačem zvuku ve windows ) a zase jinak ho zpracuje ta Nokia …

        Tak že i když na všem to použiješ stejná sluchátka, tak porovnáváš různé zdroje z různých zařízení.

        Že tam slyšíš rozdíl není divu.

        0 0
        • ruinin  

          No ty přidaný basy u alba Baseline na gramofonu jsou asi trochu rarita, teď poslouchám Zenyatta Mondatta od Police a na vinylu a mp3 opět nepoznám rozdíl. A to je ta mp3 z remasterovanýho alba, kdežto vinyl je původní z 80. let.

          0 0
          • MatS  

            Šťastný to člověk že to neslyšíš. Alespoň tě to moc nestojí :-D

            Já to mám jako koníček a zároveň zaměstnání, takže uši hodně vycvičený. A pohybuju se u zařízení za desítky až stovky tisíc korun. Ale ne High end. To je taková masírka pro bohaté ;-)

            Jestli chceš slyšet analyticky přesný a výborný zvuk, zajdi si do kvalitního studia.

            0 0
            • theedge  

              Jojo alespon usetri :-)

              0 0
            • ruinin  

              Já kupoval audio tady – http://www.highend.cz – to je snad kvalitní studio, ale jak říkám, já poznám rozdíl mezi průměrným a výborným reproduktorem, rozlišuju sluchátka, ale ten datovej tok prostě neslyším.

              0 0
            • ruinin  

              Tohle je taky zajímavý…

              článek: Record label EMI and Apple announced Monday that iTunes will soon offer premium music files, which come without copy protection and have a bitrate of 256 kbps instead of the usual 128 kbps. The luxury tracks will cost 30 cents more than the standard downloads. Will people be able to hear the difference?

              Probably not. Studies (PDF) have found that as long as you’re using high-quality encoding software, music compressed to a bitrate of 128 kbps or more is “transparent”—in other words, most listeners can’t distinguish it from CD quality.

              0 0
              •  

                Akorát Apple používá jinou kompresi, než je standardní MP3. Pokud se nepletu, tak modernější AC3, která je výrazně efektivnější.

                0 0
                • čel.A  

                  AAC, a ten Apple opravdu umí, AC3 je na filmy. Nicmene je to takové klasické MKT prohlášení Applu. Lepší kodek vám nedáme, stejne to nepoznáte (všichni). S lepším vybavením ten rozdíl poznáš, lepší basy, výšky, dynamika.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jenže na Airpodech poznáš kulový :0)

                    0 0
                  •  

                    Ano, AAC :)

                    Osobní zkušenost s tím nemám, applím produktům se vyhýbám jak čert kříži. Jen jsem o tom četl, že by to měla být efektivnější komprese.

                    0 0
                    • čel.A  

                      Kvalitou je mp3 nejslabší – Apple má v A-Music 256kbps, Tidal AAc v 320kbps, Deezer MP3 320kbps, Spotify OGG 320kbps, což je asi nejlepší kvalita poslehu. V lossless pak Tidal FLAC 1411kbps 16bit, MQA 24bit, Deezer FLAC 1411kbps, 16bit.

                      0 0
                      •  

                        Jo jo. MP3 je taky nejstarší a nejvíc podporovaný. I když, v dnešní době obrovských paměti a rychlých procesorů je kompatibilita nebo datový objem docela irelevantní.

                        0 0
                        • Jirra  

                          Taky jde o to jak daný soubor vznikl. U všech ztrátových kompresí musí nějaký algoritmus určit co vyhodí a každý to může udělat jinak. A taky záleží na zdroji, vetsina lidí si myslí, že když nagrabuje cd do neztratového formátu, má tam 100% dat s cd, ale 99% programů nepřistupuje k hudebnímu cd jako k datům a tak jim nevadí, že mechanika něco vynechala.

                          0 0
                      • Hrabex1  

                        To je strasne relativni, u mp3 mas na vyber spustu dekoderu.

                        0 0
                        • čel.A  

                          Určitě, jen jsem uvedl pro porovnání. Je na každém pro co se rozhodne.

                          Četl jsem třeba, ze ten AAC kodek na Androidu je výrazně horší než ten od Applu.

                          0 0
              • Hrabex1  

                Drtiva vetsina to ani poznat nemuze. Na mobilech a bezdratovych sluchatkach za litr to ani nejde. A lidi ten rozdil ani poznat nechteji, proto se napriklad nechytly SACD nebo DVD audio

                0 0
      • Hrabex1  

        Jen pro zajimavost posilam neco pro gramofonovy nadsence:

        http://www.audiodrom.net/…y-vek-vinylu

        Ja treba po precteni vim, ze uz si nikdy nestahnu neco, co je oznaceny jako vinyl rip.

        0 0
        • Jirra  

          Opravdu zajímavé čtení, díky :-)

          0 0
        • wladeq  

          https://www.youtube.com/watch?…

          Prihodim tohle, par dnu zpatky mi to taky nabouralo me ideje o te bajne dokonalosti zvuku z vinylu. Jdou tam zapnout strojove titulky v cestine

          A rek jsem si ganz to same, „vinyl ripu se vyhnu“ :)

          0 0
        • mais  

          Jo, kdo byl ve studiu a slyšel na monitorech to, co se nahrálo, tak se nespokojí s žádným nosičem. Nicméně vinyl je z dostupných nosičů nejmenší peklo, ze kterého se nejlépe odposlouchává, jak to dělali. Ono totiž ty šumy a ruchy jaksi nemaskují drobnost, co v MP3 a na cd mizí. A těmi ruchy jsou přesun ruky na hmatníku, zadrnčení prázdné struny o pražce, perkusivní tón, zatlumení tónu atd…tedy to, co je v živé hudbě běžné.

          0 0
          • mr.garisson  

            Tak to mi vysvětli, když máš udělaný digitální mastering, kam to zmizí?

            0 0
            • mais  

              Napřed mi řekni, co si představuješ pod pojmem mastering.

              0 0
              • mr.garisson  

                Tak třeba" lidová encykloprdie":https://cs.wikipedia.org/wiki/Mastering

                Předně to, co popisuješ je dost specifikum pro každé jedno studio. Mám několik stejných alb jak na CD, tak na vinylu a můžu ti potvrdit, že se dá podělat i mastering na vinylu, kdy to fakt nemá dynamiku a obráceně, kdy na vinylu se mi album líbí více.

                0 0
                • mais  

                  No vidíš, já mám taky několik alb tak i tak a pokud jsem z toho dával něco dohromady, jak to zahrát na kytaru, co nejvěrněji tak 95 procent detailů jsem dal spíš z vinylu

                  0 0
                  • mr.garisson  

                    Ono taky záleží, na čem to přehráváš. ;)

                    0 0
                    • mais  

                      Viz co jsem psal dole…

                      ale vezměme příklad mám tu The Dark side of the moon v následujících provedení:

                      původní deska

                      digitální remaster cd z 90. let

                      digital remaster mp3 – předpokládám, že je to z toho cd z 90. let

                      digital remaster nová deska – co vím, tak vzali fakt původní stopy a znova míchali

                      výsledek, stejný můj mosfet zesilovač (přebastlený, aby si vyhovoval na moje ucho s repráky), stejný gramofon, stejné repro (nějaké vyřazené studiové monitory), cd přehrávač z nějaké věže a flashka – nejlépe hraje nová deska (není ohratá), ale má ostřejší zvuk, není to takové… pak hraje původní deska krásný sametový zvuk, pak hraje digital remastered CD – už tomu něco chybí evidentně jen kombinovali stopy z desky a čistili a komprimovali a poslední MP3 – na kolo a do auta dobrý.

                      0 0
            • Georrge  

              Orezou se spicky, udela se komprese dynamiky a detaily jsou fuc.

              0 0
              • mais  

                ještě jsi vynechal noise gate, může se hnout s hlasitostí levá pravá střed, vyplní se tagy, aby se zobrazovaly na rádiích a srovná se hlasitost všech písniček na albu…jenže to je jedna forma masteringu…

                další forma je, že se klidně až přenesou buď fyzický nebo digitální pásy, vezme se premix kontroluje se a dolaďuje a pak samozřejmě detaily mizí těžko…pokud se to v poslední kroku nepokoní tím, že to někdo prožene moc kompresí, nebo noise gate

                třeba naprostý děs jak zabít kytaru je natočit funky kytaru s kompresorem (to je v pořádku) a pak znova řádně zkomprimovat natočenou stopu a kytara je k h.. a ktomu dojde velice snadno, stačí nepoznamenat, že už je kytara s kompresorem

                0 0
              • mr.garisson  

                A tak to se děje spíš u vinylu ne? Digitálně se to dá pokazit na obou frontách, záleží, kdo u toho sedí. Technicky nemůžeš poznat rozdíl. 44100 vzorků za jednu sekundu je dostačující i pro audiofily, co mají doma vybavení za stovky tisíc Kč.

                0 0
                • mais  

                  Záleží, kdo co dělá…pokud si uděláš master pro vinyl a z toho MP3, tak bude blbě MP3 pokud si uděláš master pro MP3 a z toho odvodíš vinyl bude špatně vinyl základ je vědět, proč to děláš a vnímat, že není univerzální řešení

                  Analogicky – na strata se singlama hustej metal nenavalíš, na Kramerku nebo LP s aktivníma EMG zase nestvoříš surfsound

                  0 0
                • Georrge  

                  Neni to o vzorcich, je to o pozadavcich co na tom CD ma byt. A bohuzel vsichni chteli co nejhlasitejsi hudbu, aby to v radiu poradne rvalo, protoze pak si tu skladbu lepe zapamatujes. No a proto muselo prijit to kurveni hudby, protoze zesilit signal pro nahrani na CD neni bez nasledku.

                  0 0
                  • mr.garisson  

                    Takže se vlastně shodneme, že to jde udělat dobře jak na CD, tak na vinyl, jen se musí chtít to udělat dobře. :) Faktem je, že některé interprety vůbec neposlouchám, protože je ta nahrávka tak otravná. A přitom stačilo udělat citlivě výsledný mix a mastering.

                    To kurvení hudby je holým faktem a proto si dnes fakt vybírám, co pořídím na vinylu a co na CD. Nevím proč, ale nejraději mám CD z 80. – 90. let. Nové remasteringy se někdy povedou, někdy ne…

                    0 0
            • MatS  

              U digitálního masteringu, pokud se nahrává bezeztrátově (WAV, BWAV, apod.) s dostatečně velkou vzorkovací frekvencí a počtem bitů, nedochází ke ztrátám v signálu. Rozhodně se z toho nevytratí ty zvuky, o kterých psal mais.

              Ke ztrátám těchto slabých signálů dochází až při ukládání do ztrátových formátů , které využívají různé kompresní algoritmy (např. maskování).

              0 0
              • mais  

                pozor motáš dohromady tři věci: nahrávka tracku, mixování tracků a mastering.

                Nahrávka – ano je bezeztrátově

                Mix tracků už se někdy míchá se ztrátou – aby to upočítala mašina a třeba při skládání nástroje – napři bicí se někdy smíchávají plechy na jeden mix , stejně jako se spojují mikrofony snare zatímco při nahrávce se snímá jeden mikrofon horní blánu a druhý mikrofon spodní blánu se struníkem. Případně třeba kytaru snímáš více mikrofony, ale před dalším mixem s jí složíš do jedné stopy

                A pak je mastering – kdy se ztráta tvoří nejčastěji už protože se komprimuje a dorovnává hlasitost.

                0 0
                • MatS  

                  Asi si nerozumíme.

                  Můžeš mi vysvětlit, kde se při mixu ztrácí informace? To že smíchám dva zdroje dohromady neznamená, že ve výsledném mixu něco schází. Spíše se jednotlivé signály z mikrofonů u mixu procesují, což hlavně u bicích je dost potřeba. ale to se dělá i když si to nahrávám do stop.

                  Nějak nechápu, co myslíš tím, co by mašina neupočítala? To už dnes fakt nehrozí. Ale zeptám se kamarádů ve studiu, co na to jejich Protools a Avid :-)

                  0 0
                  • mais  

                    To se klidně zeptej. A zeptej se jich na slučování stop – jakmile něco sloučíš a pak zjistíš, že v tom něco chceš vytáhnout, tak vytáhneš jedině s nějakým šumem – pokud se nevrátíš a znova nebudeš slučovat a jakmile máš šum, tak v důsledku ořezáváš, jakmile je něco nevyrovnaného, tak komprimuješ a to bezeztrátově nejde.

                    Pořád platí to samé – čím lépe natočíš a čím méně do toho pak musíš zasahovat, tím lépe pro výsledek. A to se tu vůbec nebavíme o tom, že musíš něco usadit editačně do kliku

                    0 0
      • Georrge  

        Vinyl má obecně lepší dynamiku, tedy i výraznější basy. Ale není to tím, že by byl lepší přenosové médium (to fakt není), ale tím, že na něj studia nahrávají hudbu „jinak“ než na CD. Přečti si něco o „loudness war“. A pak možná i pochopíš, proč kolikrát není slyšet rozdíl mezi CD a 128kbps MP3, všechno je to doprcané už ve studiu.

        Technologie se taky dost posunuly, pamatuji si na 128kbps za dob mého mládí, to se skoro nedalo poslochat. A dnes? Dnes fakt kolikrát nepoznáš rozdíl proti CD. Je to tím, že algoritmy pro převod hudby se zlepšily.

        Taky hodně záleží na typu hudby, ani symfonie nemusí být natolik náročná, že by jí nestačilo 320kbps. Kde ale vždy slyším ******* je metal. Jakmile tam spustí spousta dynamicky náročných nástrojů najednou, stává se z toho hluková patlanina i na CD kvalitě a s dobrou aparaturou. Tady se ale zase dostáváme k loudness war problematice…

        0 0
        •  

          I ambient / downtempo je občas dost náročný na bitrate a algoritmy…

          0 0
        • ruinin  

          To je zajímavý. A ta loudness war. To si přečtu. Když někde na ulici poslouchám deezer a občas mi začátek nový písničky chce utrhnout uši. Kupodivu třeba i starý věci od Micheala Jacksona.

          0 0
        • AussigBiker  

          Je to i o dynamickym rozsahu (DR), tady je prehled: http://dr.loudness-war.info/

          Metal je bejva hodne spatne nahranej, ale ne vsechen. Pokud z beden leze zvukova patlanina, tak je bud spatna nahravka nebo aparatura, dobry hifi neslejva zvuk. Vlastni zkusenost :)

          0 0
        • mirorek2  

          Máš naprostou pravdu, hlavně se to týká tvrdé kytarové muziky… V posledních letech abys hledal v záplavě nových desek nějakou kapelu, které to dobře zní. Vše začíná ve studiu a nic už nezní analogově, paradoxně nej zvuk pro mě za posl dobu mají domácí nahrávací studia borců, kteří ještě slyší a umí

          0 0
          • theedge  

            njn když se nahrávají alba s dynamickým rozsahem 3 decibely tak to je fakt hodně špatný … jednolitá zvuková zeď.

            Viz veliká ostuda i takové kapely jako Metallica a její naprosto zvukově neposlouchatelné album Death Magnetic.

            Taková kapela nemusí nic řešit a může vydávat alba s výborným zvukem a místo toho vydávají takový balast.

            0 0
            • MatS  

              Problem s dynamikou nahravek je dan taky tim, na cem lidi dnes poslouchaji sve nahravky. Vetsina hudby se streamuje, posloucha na mobilu, pres BT repracky, pecky sluchatka apod. Na techto shitech moc velky dyn. rozsah nejde, proto to przni uz ve studiu.

              0 0
              • theedge  

                Jo to je taky pravda … vetšina populace totiž hudbu vůbec neposlouchá. Maximálně to mají jako podmaz v autě a nebo přes levný špunty z mobilu.

                Ale je zajímavý že toho Death Magnetic stejně udělali 2 verze – na trh pustili sh*t s 3 db DR a do počítačové hry Guitar Hero dali normálně nazvučenou nahrávku. Ne že bych teda byl velkej fanda Metallicy, ale dost mne tehdy překvapilo v jaký stavu vydá nový album taková kapela jako oni. Kdo jinej má držet nějakou úroveň než oni …

                0 0
                • mirorek2  

                  ti už budou dávno hluší a prachy to sype, tak co

                  0 0
                  • theedge  

                    Jo tak oni už jsou spíš taková pouťová atrakce, ale ten jejich zvukař by neměl být hluchej :-)

                    Ale ono to tak bylo zprzněný záměrně aby to hrálo dost nahlas v těch sluchátkách k mobilům …

                    0 0
                    • mirorek2  

                      jestli s nimi jezdí od začátku bude na stejné vlně…

                      btw toto se děje i na koncertech a masivně to přišlo s vlnou digi mixů, to už stačí klikat a člověk nemusí ani slyšet

                      0 0
                      • MatS  

                        Tak nevím zda si někdy zvučil na digi pultu. Ano, máš tam vše uložené (show, snapshoty apod.), ale říct, že stačí jen klikat, může jen člověk, co to viděl jen opodál :-) Popravdě práce od analogového pultu není nijak moc zásadní, pouze máš vše v pultu a můžeš ukládat.

                        Většinu si nastaví zvukař na zvukové zkoušce (sound check) před koncertem, ale i v průběhu koncertu dělá spoustu úprav, protože koncert je živý proces, stále se něco mění. Proto většinou první skladba nic moc a pak už je to lepší.

                        Největší problém mají bubeníci, ty jsou hluší nejvíce ze všech muzikantů. Bohužel. Jinak znám i dost zvukařů, co jsou nahluchlý :-)

                        0 0
                        • mirorek2  

                          Spíš od té doby co to přišlo tady do módy, stojí většina počinů zvukařů za hovno. Asi se na to raději vyserou a používají přednastavené programy. Pokud to ladí během vystoupení, proč dělají teda zkoušky před?? Teď nemluvím o lehkých korekcích u vokálů

                          Viděl jsem spousty koncertů jako divák i z druhé strany jako „pořadatel“, zvučil jsem jich taky dost, ale přestal jsem chodit poslouchat koncerty, protože to je z 90% hnus, který se nedá poslouchat. Lidi jsou už navyklí na sračky obecně. U oblíbených (i zahraničních) kapel mě to sere ještě stonásobně více.

                          Éra digi mixů už mě minula, jen jako divák jsem zaregistroval určité změny k mnohem horšímu. Bohužel. A čest výjimkám!

                          0 0
                          • MatS  

                            Prednastavene programy fakt nejsou.

                            A proct to ladi za behu? Protoze na zkousku neni posledni dobou dost casu, vsechno rychle a hlavne levne. Bohuzel pred par lety se rozmohl takovy nesvar, ze kazdy kdo ma penize na pult, ma pocit ze je zvukar. A zacali se podrazet ceny a kvalita sla do kopru. Ono dobry digital stoji statisice a i vic nez mega. A to se musi zaplatit. To za trojku za koncert nevydelas nic. Ale neni to vina digi pultu, ale lidi.

                            0 0
                            • mirorek2  

                              sak jo, vzdy je to v lidech, ale vysledek je preburene neposlouchatelne koncerty

                              0 0
                            • Japhy  

                              Tak hlavně plný sál se chová úplně jinak než prázdný, jeden člověk je ekvivalent dvou čtverečných metrů koberce. :-) Navíc ne vše se dá vychytat – muzikant se do toho v ajfru víc opře, vymění kytaru, pokroutí aparát, sešlápne neplánovaně nějakou záhadnou krabku s boostem… furt se něco děje. Ale je pravda že jsem vždycky klidnější když to zvukař během prvních pár písniček pokroutí a pak má spokojeně založené ruce. Nejhorší je když si zvukař začne hrát na muzikanta a začne dělat dynamiku za kapelu.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Nejlepší zvuk jsem zažil na Laibachu v Sonu, až jsem si říkal, tam snad nebylo nic naživo.

                                0 0
                                • mirorek2  

                                  Já nej zvuk asi z velkých koncertů Peter Gabriel kdysi 2001 snad? a potom Porcupine Tree s Gavinem, to byl mazec, on si to vůbec Wilson zvukově dost hlídá ty své projekty… Viz poslední jeho živé DVD

                                  Vždy to začíná od bicích, když to je špatně, celé je to pak špatně

                                  0 0
                              • mirorek2  

                                tak nebavíme se tady o amatérech co si mění parametry aparátu během vystoupení, profík má vše už dané, to by musel být jo ******* aby něco zkoušel uprostřed songu

                                0 0
                              • snas89  

                                Uplne nej akustiku maji v rudolfinu, sal reseny uplne skvele!

                                Vetsinou vazna hudba, ale obcas i world music nebo neco smerem do jazzu.

                                Doporucuju nekdy zajit.

                                0 0
              • MirosPikos  

                Tak ono ty syntetizovaný sračky, co člověk běžně slyší v rádiu, si ani nic jinýho nezaslouží.

                0 0
                •  

                  Ukňourané rádio je kapitola sama pro sebe :)

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Pokud to malo rve, tak zesil a orezej spicky. Pokid jebto malo, opakuj..

                0 0
            • mirorek2  

              myslím, že ti mají dost co dělat sami se sebou (dva zvuky kopáku v jednom songu wtf???), zvuk je druhořadý, ale chápu, kam tím míříš

              0 0
    • Pavel  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • ruinin  

      Tak moment, tohle vlákno na bikeforum nepatří? A co káva? Myslel jsem, že v kategorii off topic se dá řešit cokoliv, třeba architektura nebo chov koček??? Klidně to smažeme, ale pak teda nevím, co s tou kávou, to je dost oblíbený vlákno tady.

      0 0
    • AussigBiker  

      Na konci unora je vystava audio-video show v Praze, da se tam leccos poslechnout a pokrafat s podobne postizenejma.

      Mrkni sem: http://www.kabelguru.cz/…lusenstvi/13

      A mrkni na highendforum.cz a na hifiroom.cz/forum. Otazka je porovnavni Spotify / Tidalu PC > DAC > zesik vs. streamer > zesik. Me se doma sesel streamer Lumin T2 a kurna drahej CD prehravac, ale skolilo me nachlazeni, takze uz pres tejden prd slysim, tak jsem to jeste neporovnal. Porovnavat PC vs streamer nebudu, hrani z PC me nebere.

      0 0
    • Pavlos_S1  

      Rozdíl mezi MP3 a CD většinou slyším. Ale ono taky hodně záleží na tom, jestli už hned na začátku to někdo v nahrávcím studiu neposral. S tím pak už nic neudělá sebelepší řetězec všech těch potřebných zařízení k reprodukci.

      0 0
    • mr.antik  

      Neřešil někdo v poslední době nákup levného Gramofonu pro domácí poslech? (5–7 tis..). S integrovaným přezesilovačem.

      Nepovažuju se za audiofila, chceme si to nadělit jen kvůi tomu „pocitu“ z vinyl desky. Audiofilská fóra jsou samozřejmě totální úlet… tak pokud má někdo rozumný typy na značky v těchto realacích, budu rád. Výchozí typ co jsem našel je od Sony ale určitě budou v gramo světě i zvučnější značky:

      https://gramofony.heureka.cz/…-ps-lx310bt/

      0 0
      • Georrge  

        Vzhledem k cene a pouziti je to asi stejne jedno ne? Zasadni rozdily tam nebudou.

        0 0
      • wilda81  

        Auduofilska fóra jsou stejný „úlet“ jako ta cyklistická. Ty chceš prostě koupit ekvivalent kola z Tesca. Takze jak píše George, rozdíly budou minimální v téhle cenové relaci.

        Mrkni třeba ještě na gramce Audio-Technica. Zajímavě vypadá např. model AT-LP140XP, ale je to manual, nevím jestli nebudeš preferovat spíš automat.

        0 0
        • mr.antik  

          Doufám že to nebude uplně tesco, na to je kategorie gramců za dvojku i s reprákama. Ale prostě entry level, s předzesilovačem abych neměl doma další krabičky.

          Audio Technica vypadá dobře. Manuál je o tom, že musim umistit přenosku nad zaváděcí drážku a pak je tam ně jaký tlačítko kterým se spustí dolů? A nakonci se to samo zvedne? To by mi asi nevadilo.

          0 0
          • wilda81  

            Manual musíš zapnout i vypnout, jinak se točí pořád. Automat se na konci vypne, zvedne a někdy i přesune ramínko.

            0 0
            • mr.antik  

              Tak to už snad není při manipulaci s deskou taková tragédie… Jediné riziko je, že člověk u toho poslechu usne :-)

              0 0
        • mr.antik  

          Četl jsem… nakonecjsem koupil po vánocích ve slevě tenhel Project s předzesilovačem a spokojenost… Co mě teda překvapilo, že jsem kupoval nějaký nový desky a na každý je nějaký kaz, buď kosmetický nebo i ve stopě…

          https://www.hifi-audio.cz/…om10-p28629/?…

          0 0
        • wilda81  

          Pěkně shrnuto. Osobně už gramec nevedu, ale svoje staré desky pořád ještě držím – co kdyby… :)

          0 0
        • Georrge  

          Je to vtipne s tim vinylem. Je to hodne nedokonale medium, na ktere se dnes stejne nahrava digitalni zvuk. Jenze na vinyl se nahrava mene dokurvena hudba, takze ve vysledku zni trochu lepe nez CD.

          A jeste vtipnejsi jsou CD s vysokym dynamickym rozsahem, ktere vznikaji digitalizaci vinylu a nahranim na CD. Takze analogove snimame hudbu, zpracovavame digitalne, nahrajeme analogove na vinyl, ten zdigitalizujeme a nahrajeme na CD, ktere oznacime jako „high resolution“ :)

          Strasne prasarny se delaji s hudbou…kdyby na CD nahravali hudbu s normalni dynamikou a kompresi, tak by po vinylu nestekl ani pes.

          0 0
          • wilda81  

            Ruku na srdce, kolik lidí dnes má aparaturu a akustiku místnosti vyřešenou tak aby mělo smysl tohle řešit? Obývákům vládne minimalismus, plovoučky, skleněné portály, prázdné rovné stěny. V tom nezahraje slušně žádná sestava. Těch pár hifi nadšenců, kteří ten rozdíl uslyší, hudební průmysl nevytrhne.

            0 0
            • Georrge  

              Je to bohuzel tak… kdysi byly repro soustavy slabe, takze se zesiloval signal na CD a tim se kurvil. No a v dobe, kdy i bezne bedny mely slusny vykon pro dynamickou hudbu, se zaclo poslouchat na notebookach, mobilech, tabletech a misto poradnych beden se slo cestou mininalizace a dalsich prasaren v obyvacich, jak pises.

              Co ma pak clovek poslouchat, kdyz si ten obyvak zaridi k poradnemu poslechu :)

              0 0
              • MatS  

                Na sluchatka? ;-)

                0 0
                • Georrge  

                  Tak jsem to nemyslel. I pokud si obyvak zaridis pro poradny poslech, stejne si pustis hudebne dokurvene CD (protoze jak uz bylo zmineno, kvuli mizernym audiosestavam u vetsiny lidi se vyssi kvalita na CD neresi).

                  Tak co pak ma clovek poslouchat? :) k symfonii a jinym art hovadinam jsem jeste nedospel :)

                  0 0
            • MirosPikos  

              Na druhou stranu, pořádná sluchátka se sluchátkovým zesilovačem částečně nahradí akusticky dokonalou místnost a člověk pak pozná kvalitu toho co mu (ne)leze do ucha.

              0 0
              • zarkow  

                Přesně tak, s příchodem rodiny a stěhování do bytu jsem musel od velkého repra upustit a přejít na sluchátkové řešení. Je to jiné ale vše má své pro a proti. Každopádně bych řekl, že gramofon řeší hlavně klasičtí „repro hifisti“, osobně neznám žádného sluchátkového.

                0 0
                • Georrge  

                  Poustet si gramofon do sluchatek, to by byl dobry masochismus :)

                  0 0
                  • mais  

                    Zkus si odposlouchat Hendrixe jinak, aby jsi oddělil, co hraje a co jsou dotáčky ;) jo masochismus to je, ale jinak na to, co je ta live nosná kytara a co jsou kudrlinkaté dotáčky, nezjistíš. A až na to přijdeš, tak zjištíš, že to takový bůh kytary nebyl…ale studiová řemeslnost a inovace super :D

                    0 0
              • wilda81  

                Souhlas, ale pro mě jsou reproboxy a sluchátka dva neporovnatelné světy (osobně preferuji repro i za cenu horší kvality). Sluchátka mi při poslechu nikdy nerozvibrují celé tělo atd. ;)

                0 0
          • JerryRed  

            Je to tak, mám celkem slušnou sbírku vinylů Beatles, Pink Floyd a Electric Light Orchestra, u Beatles mám víc možností srovnání a mám několik 1press z UK ze šedesátých let a když to srovnám s tím co se prodává dnes je to strašný, zvuk plochej dynamika fuč. Udělal sem si pro sebe závěr že když vinyl tak původní vydání nebo minimálně repress max do roku 1985 pak už to byl většinou master z digitálu. U mladší muziky radši digi FLAC

            0 0
            • snas89  

              Já třeba když někam nahrávám nějaký sety…

              Tak raději rovnou celý z digitálu, nebo celý z desek.

              Kombinace fakt vychází divně.

              Pro tu digitální distribuci je podle mě lepší fakt ten digitál.

              0 0
            • MatS  

              Tento problém ale není dán digitálním médiem, ale debilitou, jakou se dnes nahrávky postprocesují.

              Samozřejmě jednotlivá média měli a mají své limity dynamického rozsahu a proto se vždy nahrávka upravuje, aby nedocházelo k limitaci a tím pádem zkreslení. Ale že se to neúměrně a spíš záměrně komprimuje, normalizuje apod. je fakt.

              0 0
              • Georrge  

                Jojo… jen doplnim, ze dynamicky rozsah CD je cca. 96dB. Kdysi byl prumerny dynamicky rozsah skladby na CD cca. 15dB, dnes to byva tak 3–6dB :) to jen aby bylo jasno, co se s tou hudbou provadi a jak to vubec nesouvisi s limity CD nosice :)

                0 0
    • bessinka  

      Vždy to hraje tak, jaký je nejslabší článek sestavy.

      0 0
    • mais  

      Jakožto velký fanda hudby jsem si s tím hrál z pohledu ne audiofila, ale řekněme amatérského muzikanta, který sem tam něco odehrál naživo a párkrát přeleštil kliku u nahrávacího studia.

      Dospěl jsem k tomu, že neexistuje univerzální aparatura, na které by se dalo poslouchat vše a první krok výběru je co chci poslouchat – u muzikanta analogicky co chci hrát.

      A tím nemyslím jen rozdíly stylů typu vážná hudba, rock, metal, pop…

      na to stačí si vzít rock.

      První krok – co chci poslouchat?

      Pokud chci poslouchat vintage rock, postavený na kytarách se single snímači, tak potřebuji repráky/sluchátka s vyšší dynamikou a ne extrabasy a nesmí být nahrávka příliš ořezaná, pokud naopak chci něco, kde jsou aktivní HB a vysoká komprese přes zkreslené zesilovače, musím i repráky/sluchát­ka, co to akceptují a podporují.

      Samozřejmě k tomu je nutné mít nastavenou ekvalizaci atd..

      To samé je potřeba i z pohledu bicí soupravy, pokud má v nahrávce bubeník malej průraznej kopák, tak prostě basy nebudou – kde by se vzaly – to je dynamický zvuk a pokud je aparatura přidá, tak to bude takové dunění, ne barevnej zvuk bubnu.

      Druhý krok – jaký typ nosiče/formát hudby chci poslouchat?

      co chci poslouchat- aneb přenosové médium – pokud si někdo odladí aparaturu na vinyl, tak sorry cd, nebo MP3, či snad kazeta jsou jinak posazené a bez pořádného ekvalizeru a znalosti toho, co chce změnit, to prostě vždycky bude takové..něco chybějící

      Třetí krok

      na čem to budu poslouhat…bude to odlazeno na repráky nebo sluchátka – zásadní, co hraje do sluchátek často nehraje do prostoru

      čtvrtý krok

      kde to budu poslouchat? Aneb pokud si nastavím místo poslechu nějak a změním dispozici, často už to tak hrát nebude, protože to chytne někde nějaký odraz rezonanci atd…

      Jen pro srandu při finálním mixu se ve studiu poslouchá většinou:

      1. monitory – všichni z toho sedí na zadku pocit přelomové nahrávky
      2. referenční domácí aparatura – no jako dobrý no – už se diskutuje, hele nechtělo by to víc hihat, není ta kytara moc ostrá? Je té base rozumět?
      3. auto – jo hele má to nějakej spád a je tomu rozuměty, emoce fajn
      4. sluchátka na mobilním zařízení – jo hele na kole to poslouchat jde, je v tom dobrá nálada
      5. počítač – nějak je slyšet vo co tam de
      6. srajda magič – hele jo je poznat, co to je za písničku

      A poslední zásadní věc – i repráky a sluchátka mají v čase proměnlivej zvuk, takže kdo má radši ostřejší průraznější zvuk, tak nové, kdo takový sametovější a kulatější, tak bazar

      0 0
      • MatS  

        Snažil si se to napsat rozumně, ale ono je to mnohem komplikovanější.

        Díky tomu, že většina z nás nemá dostatečně velké a výkonné repro, aby mohla poslouchat skladbu v původní hlasitosti a dynamice jako byla nahrávána, nelze v domácích podmínkách docílit optimálního poslechu. Stejně tak málo kdo má kalibrovaný poslech jako ve studiu.

        S ekvalizérem opatrně. Ten neslouží k vylepšení, navíc když se to s ním neumí, tak je to spíš na škodu. Je potřeba si uvědomit, že EQ upravuje signál ne elektrické straně a pokud ho budu nastavovat, tak jeho nastavení platí pouze pro jedno místo v místnosti. stačí udělat krok stranou a vše je jinak (akustika je svině).

        Hlavní problém záznamových médií je v dynamickém rozsahu, maximálním frekvenčním rozsahu, zkreslení, šumu a dalších parametrech, které nějak ovlivní nahrávku. Co na nich není zaznamenáno, to z nich už nedostanu. Kazeta je v tomto ohledu asi nejhorší médium. Proto pro kvalitní poslech musím zvolit co nejlepší záznamové médium. A to sorry, to ani vinyl není.

        Při poslechu na repro nebo sluchátka je zásadní rozdíl v tom, že při poslechu na sluchátka eliminuju akustiku místnosti. Nahrávka je nahrávána s nějakým dozvukem (buď live daný prostorem sálu nebo ve studiu efektovým procesorem, ale většinou oboje) a pokud člověk poslouchá na repro, místnost to značně ovlivňuje. Bohužel ani akustika prostoru nejde udělat univerzální pro všechny žánry. Proto pro jednotlivé prostory je dána doba dozvuku v normě. U sluchátek je jiný problém a to v psychoakustice.

        Ve studiu se to poslouchá hlavně na nearfiled monitory a sluchátka. Pak občas i na konvenční bedny. To že to u jednotlivých zařízení hraje jinak je dáno použitými měniči (repro) a zpracováním signálu v daném zařízení. Kdyby to v notebooku do těch pidi repráčků vletělo v plné dynamice, tak by bylo rázem po nich.

        Zajímavé je počínání DOLBY v posledních letech například na poli broadcastingu (TV). Pamatujete si ještě nedávné doby, kdy reklamy nebo znělky řvaly a pak najednou tichý film? To už nyní není, protože se měří a upravuje loudness a to jak na straně vysílací, tak na straně přijímací (díky digitálnímu vysílání).

        Dalo by se to zde rozepisovat, ale na to nemám čas a chuť. To je na mnoho hodin. :-)

        0 0
        • mr.garisson  

          Mluvíš mi z duše. Jak mi jeden zvukař kdysi dávno vyprávěl, že dobře nahrané album s dynamickým rozsahem tě musí nutit otočit volume hodně doprava. A má pravdu, podle toho pak vybírám, co kupuju. Poslouchám na poměrně velkých bednách od Infinity, vše na source direct. A pravdou je, jistý dozvuk je u některých žánrů žádoucí a u některých mi to i vadí.

          Teď k dotazu. Má smysl polepit části stěn akustickou pěnou? Část prostoru jsem už upravil, protože mám nešťastně umístěné repro a bassreflex míří do rohu. Tam se mi to podařilo opravit pěnou v rohu. U zbytku místnosti váhám, kam to umístit. Jestli na protější stěnu, do rohů, pruhy, obdélníky…

          Viděl jsem u několika hudebníků, že mají na stěnách v domácím studiu nalepené různé tvary pěny, ale už jsem nedopátral, jestli to je nějak systematicky. Nemají to po celé ploše, jen několika místech.

          0 0
          • MatS  

            Tak zaprve bys mel zjistit(zmerit) jaky je stavajici stav mistnosti. To jest dobu dozvuku na jednotlivych frekvencich. Dale zjistit kde jsou mody mistnosti. Pote se da navrhnout kam a jaky akusticky panel (absorber nebo difusor) umistit a v jakem mnozstvi.

            Ty penove materialy jsou funkcni hlavne na stfednich a vysokych kmitoctech. Horsi to je vmyslet a dat neco na nizkych kmitoctech.

            Pokud s tim nemas zkusenosti, muzes vyhodit penize a stejne nedocilis dobreho vysledku. Ale to si nechtel slyset :-)

            0 0
            • mr.garisson  

              Měření dozvuku a určení modu se dá zvládnout v domácích podmínkách nebo na to potřebuju speciální vybavení?

              0 0
              • Georrge  

                Da se to zvladnout i doma, jen je dobre o tom neco nacist.

                Ona i spatne zatlumena mistnost bude znit lepe, nez vubec zatlumena mistnost. Ale jen abys za ten nevalny vysledek neutratil zbytecne moc penez.

                Pokud nechces delat celou mistnost, je nejlelsi dat neco na steny a strop v okoli mista poslechu, tam to poznas nejvice. Malinke jehlanky a podobne cipoviny jsou celkem ma nic, potrebujes poradne mnozstvi peny, aby to melo ucinek, takze je lepsi plna bez profilovani.

                Jak uz zaznelo, ty molitany maji vliv hlavne na stredy a vysky, protoze jsou tenke. Pokud udelas ramecek pro ty molitany, aby nebyly primo na zdi, ale treba 5cm ode zdi, zvysis tim jejich ucinek a budou tlumit i nizsi frekvence. To same na strop, spis nez prilepit, je dobre je zavesit pod strop (treba i 10+ cm). Ale musi byt pruzvucne, ne ze je celou plochou prilepis na desku :)

                0 0
                • mr.garisson  

                  To vypadá, že akustika místnosti bude hraní na delší dobu, než to úplně poladím. Jak jsem psal, ta místnost je 52 m2 obývák s kuchyní dohromady a velkým oknem na straně, což celou věc malinko komplikuje.

                  Budu ještě nějakou dobu vstřebávat teorii, ale z toho, co jsem zatím přečetl a koukal na ty videa, co sem vložil wilda81, asi začnu něčím menším a to jsou pasti v rozích. Musím brát v potaz, jak už tomu v životě bývá, i estetickou stránku věci, páč manželce by se takový tuning nemusel úplně líbit. :) Nechci, aby poslech skončil stvořením „man cave“.

                  0 0
                  • Georrge  

                    Jj vzhled se musi brat v potaz :) nicmene tezky koberec, tezky zaves u oken, to je takovy zaklad. Daji se koupit primo akusticke podhledy pod strop, byvaji bile, hezke, akustice strop pomuze hodne. Nebo koupit klasicky molitan a obalit bilou tkaninou (idealne pruzvucna, pripadne obyc s mensi gramazi). Molitany na zdi se daji koupit barevne ci tvarove zajimave. Delaji se i akusticke obrazy. Basove pasti v rozich se taky daji prekryt ramem s bilou tkaninou, takze nepujdou videt.

                    Jinak krom toho co jsem psal, ze nejvic dela utlumeni okolo poslechoveho mista, tak jsem zapomnel dodat ze dulezity je i zdroj hudby. Ostatne co uvidis na netu tomu asi bude hodne odpovidat, a sice utlumeni okolo beden a okolo poslechoveho mista. K tomu max. ty basove pasti do rohu a mas o dost lepsi poslech nez bez niceho.

                    0 0
          • wilda81  

            Par zakladnich tipu pro zacatek:

            https://m.youtube.com/watch?…

            https://m.youtube.com/watch?…

            0 0
            • mr.garisson  

              A kudla… tak se na to dívám a mám nejspíš problém, protože s rozmístěním repro už nepohnu, jedna stěna = okno, druhá strana je defakto otevřený prostor, což není až tak zlé.

              Mám sem zkusit hodit náčrt místnosti, jestli se s tím vůbec dá něco dělat?

              0 0
              • MatS  

                Náčrtek s rozměry a rozmístěním klidně hoď.

                0 0
                • mr.garisson  

                  Přikládám rozmístění aparatury v místnosti. Závěs + koberec můžeme rovnou eliminovat. Žena nesnáší závěsy a já též, jsou to děsné lapače prachu, koberec z důvodu podlahového vytápění taktéž škrtám.

                  0 0
                  • MatS  

                    Tak v te obyvaci casti to bude problem, vzhledem k tomu, ze z jedne strany jsi uplne na zdi. Musel by si ji znacne upravit a i tak to nebude ono.

                    To uz bude snazsi v te kuchyni, ale bez znalosti povrchu ti takto nereknu.

                    Ale bud v klidu, muj obyvak vypada dost podobne a bourat to kvuli tomu nebudu. Ale ja nejsem audiofil nebo highendista, z toho mne uz vylecila prace :)

                    0 0
                    • mr.garisson  

                      Kuchyň mě ani tak netrápí, tam je to v pohodě. Povrchy: Podlaha lepené dřevo, stěny hladká sádra. Ale jak jsem napsal dole, asi začnu rohy, pak dám pruh pod telku a uvidíme, jestli se to někam posune. Pak zvážím ten strop, není to zas taková pálka. Co říkáš na ty 3D panely z extruďáku, co jsem dával odkaz? Myslíš, že to bude fungovat nebo mám raději vyrobit panely z pěny?

                      0 0
                      • Yatza  

                        Za cenu panelu a uprav si kup DAC + phoneamp a sluchatka. Problem solved :P

                        0 0
                        • mr.garisson  

                          Jasně sluchátka pro celou rodinu a když přijdou kamarádi na poslech, tak je každému rozdám u vchodu. Fakt rada nad zlato. ;) Kdybych chtěl sluchátka, tak je už dávno mám a poslochám přímo z CD přehrávače, kde je vynikající DAC.

                          0 0
                          • Yatza  

                            Jenom rejpu :) Tema me zajima, i kdyz jen teoreticky. Nicmene, jestli si videl ty videa, a zajimas se hloubeji, tak si vsimni: Vsude se resi poslech jednoho cloveka v jednom konkretnim miste. Pro vic lidi zaroven to nevyladis. Tva mistnost, navic s tvrdou hladkou podlahou bez koberce, Ti taky moc nepomuze :) Ja osobne bych vyresil akorat rezonance a na nejaky tlumeni se vyprdl. Ale chapu, ze to muzes videt jinak. Anyway, pokud vytrvas, rad se podivam na konecne reseni :)

                            0 0
                            • mr.garisson  

                              Bez kompromisu to bude, až budu mít všech dost a budu chtít trávit čas sám v jedné místnosti. Obývák jsem chtěl poladit jen v případě, že to bude mít jaksi nějaký přínos a nebude to stát ranec. Spíš jestli se dá za nějaký rozumný obnos + DIY ten poslech vylepšit slyšitelně. Pokud by to šlo v rámci nějakého moderního designu, tak to bude nejlepší varianta.

                              Když to shrnu, tak špekuluju, jestli to ve výsledku stojí za tu námahu a bude to mít nějaký hmatatelný přínos.

                              0 0
                              • MatS  

                                Ten prostor sam o sobe vytvari tezko resitelne kompromisy.

                                1. Leve repro mas v rohu, coz znamena zdurazneni na basech kolem 60Hz o cca 6 az 9dB v zavislodti jak vysoko je nad zemi. Bude se to hure kompenzovst, aby obe repro hraly stejne.
                                2. Okno je presne v mistech, kde vznikaji prvotni odrazy. Nepredpokladam, ze mas v planu ho zakryvat.

                                Kazdy kvalitni akusticky pohltivy material ma od vyrobce uvedeny koeficient pohltivosti alfa a navic v zavislosti na frekvenci (graf). Bezne materialy jako zdivo, beton SDK apod jde taky dohledat v tabulkach. Pak to vse dat do vzorecku na vypocet doby dozvuku (staci podle Eiringa) a vis priblizne na cem si nyni. Idealni by to bylo zmerit.

                                Ale je to ve vysledku celkem draha legrace a pokud nevis co a jak, tak i s nejistym vysledkem.

                                0 0
                            • MatS  

                              Souhlas. Nikdy neni skvely poslech vsude, vetsinou je mala oblast s idealnim poslechem. Stejne tak kdyz delas ekvalizaci beden a meris to v jednom miste, tak kousek vedle uz to je jinak.

                              0 0
                        • Feďa  

                          O něčem takovém uvažuju na výstup z PC – nejlépe zesilovač s optickým vstupem a sluchátkovým výstupem (max. 10 tisíc za oboje).

                          Něco v této velikosti WRS MX (má pouze USB vstup)

                          a nebo nějaký DAC + aktivní bedny

                          a nebo vše v jednom -" AQ M 24DAC":https://www.hifi-audio.cz/…24dac-p28284 ??

                          0 0
                          • Yatza  

                            Par let k max spokojenosti pouzivam

                            https://www.aliexpress.com/…5083528.html

                            Audiofilove se mi mozna budou smat, nicmene nejsem v mych podminkach schopen poznat rozdil od DAC + samostatny sluchatkac za cca 10 000 Kc ( i ted se mi urcite smejou, protoze opravdovy audiofil si za tech 10K koupi max tak propojovaci kabel. Jeden :P ) Sluchatka Sennheiser HD545 Reference. Na to mam zapojenyTPA3116 2*50W Power Amplifier taktez z Ali a pohanim tim repraky z Aukra za litr. K PC vic nez dostacujici.

                            0 0
                            • wilda81  

                              Buď rád, že nepoznáš rozdíl. Ušetříš ;)

                              0 0
                              • Georrge  

                                Pokud posloucha normalni hudbu tak je otazka, jestli vubec muze poznat rozdil :) lepsi sluchatka a zesik sice nabidnou nejake nove detaily, ale taky vytahnou zprzneni nahravky, takze ve vysledku nemas pocit zavratneho zlepseni.

                                0 0
                                • MatS  

                                  Jo to si ted postsvil kolega kvalitni DAC a zesik ve tride A a zjistil, ze vsechny skladby stoji za prd :-D

                                  0 0
                              • Yatza  

                                No, uprimne, o co bude lepsi DAC + headamp za tech 10K? 1%? 5%? Nebo to nakonec bude uplne to same v hezci krabicce s drazsim napisem? :D Jako ja uznavam, ze za tezky prachy koupim pristroj znatelne lepsi, ale 40K za sestavu DAC + AMP + Headphones proste nedam. Spokojim se s 90% kvality za 10% ceny :)

                                0 0
                              • MatS  

                                Vetsina lidi rozdil nepozna, dokud nema moznost si to poslechnout na necem lepsim. Ja kdyz si zkousim v praci top modely profi studiovych monitoru, tak mam z toho malem orgazmus jak to neskutecne hraje. Posledne JBL LSR705 nebo 708. Pak uz jen koukam jakou mame nakupku od vyrobce, jestli si je nekoupim. Vetsinou vystrizlivym. Zatim mam doma par aktivnich JBL LSR305 MKii a na to domaci zvykani za hubicku fajn. Ted zacinam prichazet na chut i Genelec monitorum.

                                0 0
                                • mr.garisson  

                                  Jak jsem vyměnil řadu Infinity Reference za řadu Kappa, tak to byl taky bombastický skok. Ted ale vidím v limitaci zesák. Z toho víc nevytáhnu i když vím, že bedny by nějaký lepší zkously, aby předvedly maximum. Ale jak píšeš, je to ceně…

                                  0 0
    • MatS  

      Bohuzel je na to potreba specialni merici aparatura.

      Potrebujes kalibrovany merici mikrofon, zdroj pro vybuzeni prosoru a merak nebo pc s odpovidajicim softwarem.

      Nejlevnejsi je si koupit usb kalibrovany mikrofon UMIK-1 od miniDSP. Software REW je k tomu zdarma. Na takove to domaci mereni je to super a v praci ho dost casto pouzivam taky na nastaveni.

      https://www.minidsp.com/…ement/umik-1

      Ale musis s tim trochu umet a vedet co kde nastavit, abys meril smysluplna data. Vzhledem k usb pripojeni to neni na velke prostory, ale kabel je u toho dost dlouhy. USB extender pouzit nelze.

      Da se s tim merit dost veci. Ale napriklad mereni faze nejde, protoze neni vstup pro referenci.

      Ale za ty penize asi best buy.

      0 0
      • mr.garisson  

        No nic, zkusím říct kamarádovi, co dělá filmařinu, jestli by se nestavil a nezkusíme ty neduhy poměřit a vychytat. Snad bude mít takové základní věci, jako kalibrovaný mikrofon a soft.

        0 0
        • MatS  

          Pokud by sis pozval firmu na změření RT, tak vysolíš cca 15t Kč. A akustika stojí dost. Jak psal Georrge, není to jen tak něco nalepit na zeď, strop apod. Ale i v domácích podmínkách to lze celkem obstojně a nenásilně pořešit. Leda by sis chtěl postavit domácí studio :-)

          Když se s tím pohraješ, tak to může vypadat i moc hezky. Taková kombinace dřeva a pěnových materiálů v zajímavé kombinaci barev se bude líbit i manželce. Jen je potřeba počítat s tím, že tyto úpravy zmenšují prostor místnosti.

          0 0
          • Georrge  

            Jj, drevene rosty a za nimi molitan, to je moc pekne a funkcni.

            Akustika se da dokonce delat jen drevenymi panely, bez molitanu, ale stoji to ranec :)

            Kdysi jsem mel takovy domaci projekt do pokoje (nakonec nerealizovany). Dreveny obklad (derovany samozrejme) a za to molitan. Molitan mi vysel docela draho, ale drevo jsem napocital jeste draz :) drevo je holt drahe..

            0 0
            • mr.garisson  

              To dřevo mě zajímá, docela dost dělám se dřevem, nábytek, podlahy atd. Nějaký dřevěný difusor z malých trámků by pak i mohl obstojně fungovat.

              0 0
              • MatS  

                Difusor, rezonator apod. Navody a vzorce na vypocet najdes na netu. Ale nejdriv stejne musis vedet co a o kolik potrebujes kompenzovat, jinak je to strelba na slepo.

                0 0
                • mr.garisson  

                  Jj, vím, docela jsem ochoten investovat do nějakých designových stropních kazet, případně si je vyrobím. Ty standardní, to bude vypadat, jak v kanclu, to se mi ekluje. Myslel jsem čtverce z pěny různě zkosené.

                  0 0
    • snas89  

      Ahoj,

      mám dotaz ohledně připojení starší zvukovky Edirol FA 101

      Je to firewire a teď nov k noýmu notebooku nevím, jak to připojit (macbook pro: thunderbolt 4, usb c).

      Máte nějaký tipy?

      Díky moc.

      0 0
    • opicca  

      Hele ja mam zesik denon 2×25w/8ohm a k tomu B&W DM601 S1 oboje setup 1987. Je mi 34 a porad slysim rozdil mezi streamem z youtube a FLAC formatem. Proste to slysis vsechno je kvalitnejsi prvni kde to jde poznat jsou srotaky…pak haidky..musi byt kristalove a nesmi sekat ..u mp3 320kb­it/s vetsinou slysis trapnou sykavku bavime-li se o srotaku i haidce. Tecka :) hlavne je dulezite jak mas bedny postavene..ja je mam ted blbe protoze jinak mi to obyvak ani nedovoli ale chystam se na rekonstrukci a bedny premistim a na protejsi stenu pujdou cerny jehlany…bedny nesmi mirit na okno jako me..dnes vim ze mam bedny ktere nevydaly jeste to co umi protoze mam spatne podminky…kdyz bedny srovnam s KOSS Porta pro tak s klidem rikam ze kossy jsou hovna podle B&W+denon :) takze tak

      0 0
      • Yatza  

        KOSS Porta PRO sou hovna prakticky podle vseho :) By me zajimalo, proc maji lidi nutkani pouzivat jako referenci sluchatka, ktery sou lehky, slusne drzi na hlave a tim veskere jejich prednosti konci.

        1 0
        • Japhy  

          První a poslední Koss Porta Pro jsem si kupoval asi před čtvrt stoletím, vůbec nechápu co lidi vede k tomu se jich furt držet jak hovno košile. Doba pokročila a kromě hipsteřiny nevidím důvod se jich držet. Už roky nemám potřebu sluchátek, tak jsem z toho vypadl, mám nějaký Fostex, ale vlastně je používám jen občas na stahování nějaké linky v nahrávce nebo do studia neb mi dobře sedí. Na poslech vůbec, nemám na to doma řetězec.

          0 0
          • mr.garisson  

            Měl jsi od nich i nějaký monitory? Chtěl bych něco pro ženu na edit videa.

            0 0
            • Baba-Ji  

              Jak y mas rozpocet?

              Resil jsem neco podobneho asi pred rokem. Kdybych nechtel moc utracet, vzal bych k PC nejaky Edifier.

              Nakonec jsem ale rozhodoval mezi monitorama JBL 305 MKII (https://www.muziker.cz/…lsr305p-mkii) a Presonus Eris (https://www.muziker.cz/search?…). Nakonec jsem upřednostnil trochu hudebně výraznější zvuk JBL (Presonus má vyrovnanější křivku) a jsem nadmíru spokojen… teda až na potřebu koupě externí zvukovky, abych aspoň trochu potlačil šumy a „ruchy“ způsobené interferencemi v počítači, které šly v reprácích slyšet, pokud člověk neměl puštěné žádné audio. Za ten zvukový prostor přesně podle mojí chuti, co ty repráky umí vyprodukovat, mně to ale stálo :). Samo v rámci možností poslechu hudby na aktivních „levnějších“ repro na PC.

              0 0
              • MatS  

                JBL LSR305 MKII mam taky a za ty penize hodne povedene. Ale ja jsem zaujaty, pac je prodavam :-D

                Premyslel jsem nad LSR705, protoze kdyz jsem je slysel prvne, tak jsem si malem ucvrk do textilu. I kdyz je muzu mit za nakupku, tak by to pro mne bylo zbytecne.

                0 0
              • mr.garisson  

                Na Presonus jsem už koukal a mají i dobré hodnocení napříč profi recenzemi a užiavatelskými review. Za ty paníze je to myslím slušné. JBL jsou na tom cenově dost podobně, jestli teda jeden ks se pohybuje kolem 3k.

                Ono na rovinu, u videa to není až tak průšvihové vzít základní monitory. Není hudebník. Tady jde o to, aby neměla pořád sluchátka na uších, celej den to taky není labůžo a reproduktor dá navíc odezvu i do prostoru, protože kolikrát to nastavíš do studiových sluchátek, ale na bednách v místnosti to zní naprosoto jinak.

                0 0
                • Baba-Ji  

                  JBL cena je za 1 ks, jo. Pak je mozna i jeden z parametru k rozhodovani ten, ze JBL maji bassreflex vzadu, kdezto Presonus vepredu (takze se muze klidne repro priplacnout ke zdi). JBL maji zvukove lehounce vyraznejsi basy, oproti Presonusu… ale u editaci videa je to asi jedno.

                  0 0
                • Baba-Ji  

                  Jinak ale pocitej, ze u vsech techhle minitoru muze jit trochu slyset sum od zabudovanych zesilovacu, kdyz repro zrovna neprehravaji zadny zvuk. Tady to zalezi na stesti na kus, na stavu alektroinstalace v dome, na samotnem zdroji zvuku (PC) a hodne na pozici repro vzhledem k posluchaci.

                  0 0
                  • mr.garisson  

                    Jo, asi nakonec pořídím ty Presonus. BR vzadu může dělat problémy, když je dám někam blíž ke stěně.

                    0 0
                    • MatS  

                      To je fakt. Mam je blizko u zdi u TV a nejak nemam potreby subwooferu :-D

                      Jeste jsem slysel u nas na prodejne nove KRKy a zneji taky dost dobre.

                      0 0
            • Japhy  

              Neměl, monitory u PC mám nějaké letité M-Audio, už by to chtělo upgrade asi. A ani jsem nevěděl že Fostex dělá i monitory.

              0 0
              • MatS  

                Dela a kupodivu ten nejmensi hraje nejlip. Dal jsem ho partnerce do pracovny v bilem provedeni a je nadsena a od te doby si na tom pousti muziku.

                0 0
                • mr.garisson  

                  Jaký je to model?

                  0 0
                  • MatS  

                    PM0.3dH

                    0 0
                    • mr.garisson  

                      Díky. No tyhle mají taky BR vzadu. Já mám prostě obavu, jak to někdy v budoucnu lupnu od stolu do regálu nebo kamkoliv blíž ke stěně, tak to začne bučet. Docela jsem se natrápil v obyváku, když jsem Infinity Kappa se zadním BR musel umístit blíže ke stěně a bohužel i do rohu. Prostě dispozice už byly předem dané a verze s BR ve předu nebyla k sehnání. Pomohla jenom akustická pěna za nátrubkem.

                      0 0
                      • wilda81  

                        Kappa 8.2 byl můj zatím největší životní repro-přešlap bez ohledu na basreflex :) Koupil jsem je naslepo bez poslechu a nic tak zahuhlaného (středy a výšky to neznalo) jsem dlouho neslyšel. Zesměšnily je i vedle stojící malé Cantony Karat 300 a o velkých CT ani nemluvě. Vůbec nechápu, kde si 8.2 vybudovaly pověst dobrých beden. Snad možná díky řadě Renaissance. V „dřevěném“ provedení jsou ale hodně pěkný kus nábytku.

                        0 0
                        • mr.garisson  

                          Já mám právě 6.1. Jsou to jiné bedny než 8.2. Canton budou asi lepší, nicméně jsem je kupoval použité a zkus dneska pořídit za 13k pár beden v téhle kategorii.

                          0 0
                        • kubad  

                          Si piš :) mám teda černé no

                          Tam problém se strádání a výškama fakt není. Ale možná i vliv zesilovače

                          0 0
                          • wilda81  

                            Co máš, Rennaisance 90?

                            Spíš uši než zesilovač. Mám rád ostrý německý zvuk takže ať jsem pořídil co pořídil, tak jsem se vždy dřív nebo později vrátil ke starým modelům Cantonů. Otec a pak já jsme měli postupně celou CT řadu a většinu Karátů. Ty nejpovedenější kousky mám, ale už to postupně posílám dál. Mám v plánu nechat už jen Karat 980/CT2000/100/120 + ATL HD 312. Zbytek stejně jen chytá prach.

                            0 0
                      • MatS  

                        Vetsina studiovych monitoru ma kompenzacni eq, ktery se nastavuje dle umisteni bedny. Ty sofistikovanejsi s pokrocilym DSP lze nastavit dle impulzove odezvy.

                        Ja mam JBL takto u zdi a nic neduni kdyz se spravne nastavi.

                        1 0
                        • mr.garisson  

                          Právě nechci používat kompenzace, to pak podle mě ztrácí tu referenční hodnotu.

                          0 0
                          • MatS  

                            Kompenzace se ve studiu delaji taky vzdy, aby se vyeliminovaly treba mody mistnosti a nektere parazitni frekvence.

                            Pekne povidani o tom je i na strankach Genelecu.

                            https://www.genelec.com/monitor-setup

                            Ted jsem zrovna domontoval Dolby Atmos Home Entertainment v jednom nejmenovanem prazskem studiu. Jeste mne prave ceka nastaveni a kalibrace zvuku :-)

                            Fotky sem bohuzel dat nemuzu. Ale stalo to za to. Slusny masakr vrtat ve starem baraku do stropu, kde neni nic rovne a vsechno se sype.

                            0 0
                          • Baba-Ji  

                            jenze ty kompenzace/nas­taveni jsou tam prave proto, aby se zvuk uzpusobil akustickym vlastnostem mista/mistnosti = lepší („referenční“) zvuk

                            0 0
        • mr.garisson  

          Přesně tak, referenční sluchátka jsou především o zvuku, nicméně taky musí být pohodlné a to spousta lepších splňuje. Taky nechápu to nutkání. Je to sice hezký, ale úplně k prdu zvuk. No nic, hlavně, že vypadám cool. :)

          0 0
    • becis  

      Kdyby náhodou měl někdo zájem prodám sestavu sluchátek Verum 1 + zesilovač Schiit Asgard 3 včetně DAC AK4490 + zákazkově dělaný kabel za 22000,–. Celá sestava je stará půl roku.

      Možno poslat poštou při platbě předem na účet.

      Případně možnost poslechu v Praze – Podolí.

      0 0
      • zarkow  

        Měníš sestavu nebo končíš se sluchátkovým řetězecem? Prodáváš pouze jako celek?

        0 0
        • becis  

          Končím se sluchátkovým poslechem. Ideálně bych chtěl prodat celou sestavu, případně jsem ochotný prodat pouze zesilovač a sluchátka si nechat.

          0 0
    • Eastwood  

      Hudbě zdar. Zkusím to vrazit sem. Chtěl bych si pořídit gramofon. Je zde prosím někdo, kdo by poradil, co třeba sám používá?

      Nepotřubuju studiovou kvalitu, ale nadruhou stranu nechci ani žádnou plastovou jebku. Moje představa je takový obstojný průměr na domáci použití.

      Nemám k tomu nic, žádný repro, zesilovač ani nic podobnýho. Měl by prosím někdo nějaký tip, na co se zaměřit? Díky

      0 0
      • mr.antik  

        Neporadím gramec (mám levný Project Essential s integrovaným předzesilovačem takže asi žádná hifařina). Ale co bych teda rozhodně uvítal, tak je nějaká automatika, aby se vypnul po dohrání desky. Vím že to není audiofilský přístup, ale často se mi fakt nechce vstávat z gauče.

        0 0
        • Eastwood  

          Dnes jsou gramce, co se nevypnou?

          To teda koukam. To umela i Tesla meho dedy pred 40 lety. Tak dik, budu koukat i na tuhle funkci.

          0 0
          • wilda81  

            Záleží na budgetu a co od toho chceš. Jesti nový/starý, přímý náhon nebo ne, jestli spíš hifi přístup bez automatických funkcí nebo naopak automat. Jetli chceš DJ f-ce apod.

            Třeba staré technics a dual gramce jsou lety prověřená klasika a budeš muset sáhnout dost hluboko, aby se jim nový gramec vůbec vyrovnal.

            Pro mě jsou desky jen okrajová záležitost. Nemám moc starých desek a dnešní digitálně zpracované desky mi nedávají moc smysl. Mám sice i nové, ale spíš jen na čumendu, protože některé jsou fakt pěkné, ale zvukově není posun proti kvalitnímu digitálu (spíš naopak). Na to občasné přehrání starých desek jsem pořídil Audio-Technicu LP5X. Má i předzesilovač (ten nepoužívám) a je plně manuální, takze se nevypne. Na mé použití jsem s ním spokojený.

            Pokud bych hrál častěji, měl větší sbírku starých desek apod. tak se budu dívat minimálně na Technics SL-1500, ProJect Classic a výš. Nebo spíš po bazarech, po strojích kdy byly desky na vrcholu. Bazar je ale loterie se stavem.

            0 0
      • horolezec  

        Co se týká gramce, tak to maximálně zjednoduším. Máš v podstatě dvě možnosti. Nový Project či starší vintage stroje. Stejně jako u kol, můžeš narazit na parádní kousek za dobrý prachy, ale taky na solidní křáp. Zas na druhou stranu, ty krásný stroje z osmdesátek, to má svoji duši.:)

        Dál potřebuješ přenosku a předzesilovač nebo zesilovač s věstavěným předzesilovačem (phono vstup). Zde je možností téměř neurékom a starší zesíky s phono už se dají sehnat taky celkem za solidní peníz.

        Sám mám Denona DP-37 s DL-160 a zesík taky Denona PMA-1080R a na to moje poslouchání jednou za týden, je to až až.

        Za mě osobně, pokud nemáš sbírku desek (nebo si ji časem nehodláš pořídit), ekonomický nesmysl. Líp to hrát nebude. Jinak určitě jo, ale to ví každý kdo někdy slyšel LP.

        Nejlepší rada pro začínající hifisty, pokud v tom nechceš zahučet za desetitisíce, poslouchat, poslouchat a zase posluchat. Což znamená, navštívit nějaký studia a kamarády a zorientovat se co vlastně chci.

        Svou cestu si ale musí každý rozhodnout sám.

        1 0
        • mais  

          já to jako zjednodušení nevidím ;)

          velkou část zvuku (třeba polovinu) stejně nakonec dělá reprák, zesilovač je v tom tak, že buď chceš, aby něco přidal, nebo nechceš aby něco přidal a od jaké hlasitosti chceš, aby byl vstup patřičně nakrmenej, přenoska pak je požadavek, tak nějak aby vydržela a nelikvodvala desky… no a nakonec vlastně zjistíš, že se ten řetězec včetně ekvalizace odvíjí od toho, co chceš poslouchat – aneb jinak to je pro jazz, pro orchestrální muziku, iinak pro starý dobrý kytarovky a naprosto jinak pro popík a úplně jinak pro nějakou metlu – mimochodem tam je pak důležitý i průměr repráků – jeslti chceš barevnej, nebo ostrej rychlej atd…

          Nicméně co na co konkrétně vybrat to bohužel už moc neporadím, pač poslouchám jenom starý kytarovky…a zbytek mě nezajímá – takže konkrétní komponenty netuším.

          0 0
      • káňa  

        Zkus mrknout na csaudio.cz.

        0 0
      • jeffi  

        Mrkni se např. na HIFI klub Brno , p.Dvořáček tomu rozumí a dělá skvělý repase starších gramofonů, je tam i pěkné povídání…

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.