• Lowrider

    Ahoj, prosím Vás stavím si počítač prvně v životě, tak bych se vás chtěl zeptat, co by jste vyměnili místo toho co jsem si již vybral. Deska: www.czechcomputer.cz/product.jsp?… Procesor: www.alza.cz/…e-d75989.htm HDD: www.alza.cz/…j-d79594.htm Grafika: www.alza.cz/…3-d69071.htm RAM: www.alza.cz/…l-d60279.htm LCD nevím, rady by se mi šikly. Rád bych minimálně 19" LCD. A co myš a klávesnici? Drát nebo bezdrát? Optickou myš nebo laserovou? Dík za rady. Pábůh Vám to zaplatí.

    0 0
    • xentar  

      záleží, co na tom PC chceš dělat – ten výběr je celkem vyváženej. U LCD to chce širokoúhlou obrazovku ideální je 20", ale pokud chceš hrát nový hry, tak na to ani ten vybranej radeon nemusí v nativním rozlišení 20" displejů stačit – pro náročný hraní je nutný připlatit za geforce 8800 (320mb verze stačí)

      myš je zase na tobě – osobně mám radši drátový, ze značek má smysl vybírat jen mezi MS a Logitechem (plus razer u čistě henrích myší) laser vs optika při normální práci ani rekreačním hraním v podstatě nepoznáš.

      0 0
      • Lowrider  

        No budu to používat hlavně na CAD, internet, fotky, filmy, hudba, ICQ a brácha sem tam hry když mu to dovolím :). LCD širokoúhlej? Proč? Kterej konkrétně bys doporučil? Tu myš a klávesnici asi raději vemu ty drátový. Kdopa to má furt nabíjet…

        0 0
        • xentar  

          proč širokoúhlej? na dvacítku se ti pohodlně vejdou dvě A4 vedle sebe ve wordu – v excelu je to k nezaplacení. na koukání na filmy je to taky fajn. Když chceš používat ICQ, tak se to taky může hodit. U cad aplikací a grafiky bych v tom taky viděl výhodu – máš víc prostoru na různý menu po stranách.

          a konkrétní typ? To je složitější, nabídka je moc velká, zkus se podívat třeba na www.svethardware.cz maji tam srovnávací testy

          0 0
          • JJ  

            Dělam každý den v práci v AutoCadu a Inventoru a širokoúhlej bych rozhodně nesnesl. Mě osobně se na ném dělá opravdu špatně

            0 0
            • kudlanka32  

              ja sem 3roku delal na 24" a uz jinej monitor nechci…ze zacatku sem mel dva pak sem zjistil ze mi staci jeden…

              neni nic lepsiho nez nastrkat vsechny ovladaci prvky na jednu stranu a uzivat poradnou plochu.....

              0 0
              • JJ  

                Mě nevadí velkej, mě vadí širokej. I když mám po straně nastrkaný lišty s nástrojema, tak mám pocit, že celou šířku najednou „nepřehlédnu“

                0 0
      • destr  

        takže desku asi nekoupíš ;-) grafiku bych doporučovat nějakou Ge-force, a rozhodně drátovou myš, měl sem docela drahou bezdrátovou a k ničemu, radši co ušetříš na tomto bych vrazil do grafárny…a taky bych možná ušetřil něco na procesoru a dohodil ke grafárně

        0 0
      • sway  

        No, se sirokouhlym LCD bych tak nesouhlasil. Pokud clovek kouka na filmy, nebo hodne pracuje s tabulkama, tak jo, ale jestli ne, tak je klasika 4:3 lepsi. Web i vetsina ostatnich veci je navrzena na svislo. To znamena, ze roztazenim do stran clovek neziska tolik vyuziteho prostoru. Na ntb mam widescreen, ale jako externi LCD si budu kupovat rozhodne 4:3.

        0 0
        • dieegoo  

          Naprostej souhlas. Širokoúhlýho sem měl prvního noťase, teď jsem se vrátil ke 4:3 a paráda. Při 20" monitoru ty dvě A4 dáš vedle sebe tak i tak a aspoň se neuscrolluješ k smrti.

          0 0
          • TheIF  

            Širokuhlej má asi význam až od 24ky jinak máš výšku jak na starým 17"CRTčku… 1680×1050

            0 0
            • cabbage  

              akorát co sem koukal, tak 4:3 22" už moc neni… jen nějaký 21,3"…

              (na czc, alza, atd..)

              0 0
              • sway  

                Jj, je to problem. Sirokouhle jsou levnejsi, maji mensi pocet pixelu. A lidi nevi, ze 4:3 je pro jejich praci vyhodnejsi. A chteji sirokouhle. To same u ntb. Ted se neda sehnat ntb stredni tridy (cca 30kkc) s normalnim 4:3 TFT. JE to az frustrujici:)

                0 0
                • cabbage  

                  u notebooku to chápu – širokoúhlý se líp strčí do batohu;-)

                  ale uvažoval sem o upgradu na 22" a ty široký sou stejně vysoký jako moje 19" a zrovna na výšku dost postrádám tkaže leda 24" a kdo to má poskládat na stůl a především zaplatit…

                  0 0
                  • sway  

                    Nestrci. Mam sirokouhly a tata ma normalni a jsou stejne „hluboke“, ale ja ho mam sirsi:)

                    0 0
                    • dieegoo  

                      Tak tak… Jinak částečným řešením pro odpůrce wide panelů může být displej s možností otočení na výšku. Jeden pohyb a je prostoru na výšku až až, pohyb displejem zpět a zas je prostor na dvě stránky vedle sebe.

                      0 0
          • atrex  

            na druhou stranu v pivotu (otočení o 90 stupňu) ten širkokoúhlej nemusí být špatnej…

            0 0
        • sway  

          Presneji asi si budu kupovat HP LP2056. www.autocont.cz/…ct_card.aspx?…

          0 0
        • xentar  

          Ve Vistě člověk šorokoúhlej displej užije (třeba na sidebar a podobný blbůstky), webový stránky se širokorozhodnejm displejům taky začínají pomalu přizpůsobovat. Widescreen se prostě stává standardem, mám pocit, že většina displejů na trhu už je widescreen…

          0 0
        • MlokCZ  

          Taky souhlas.

          Hodně záleží, co přesně kdo dělá. Třeba já bych na práci širokoúhlý displej nemohl mít ani minutu, ten by šel hned. Mě naopak skvěle sedí, že 19ka LCD má poměr stran 5:4 a je tedy ještě poměrově o něco vyšší k šířce než dříve CRTčka (ty jsou 4:3). Vždy když se mi při práci něco nevejde na obrazovku, tak je to na výšku. Převážně dělám s SQL serverem.

          No a web to je kapitola sama pro sebe, tam na šířku stačí 1024 a často i 800. A hodně webů se stále neumí přizpůsobit větší šířce.

          0 0
          • sway  

            No jo, ja taky vetsinou pisu weby s fixni sirkou. Podle Analytics stejne vetisna useru pouziva 1024×768:)

            0 0
    • hombre_71  

      nejlépe ti poradí asi tady www.forum.zive.cz/

      0 0
    • pelhrimov  

      Další možností je koupit hotovou, vyzkoušenou sestavu s operačním systémem. Fungují ihned a je to bez starostí. Denně se rozčiluji s počítači za pár tisíc i za několik milionů a vždy se mi zdá nejrozumější koupit hotovou a naistalovanou sestavu. Velký monitor je prima, víc se k tomu říci nedá. Pokud jsi hračička a nejde Ti o práci na počítači, ale jeho sestavování tak prosím, ale není to dnes moc efektivní činnost.

      0 0
      • destr  

        Tak to teda daleko lepší je si počítač sestavit, makal sem ve skladu s počítačema , a když sem viděl, za kolik se takové složené počítače prodávají, tak mě těch lidí, co si je obědnali bylo i líto.

        0 0
      • Lowrider  

        Myslíš, že s tím budou problémy když mi to složí kluk, kterej už sestavoval spoustu počítačů a fakt jim rozumí? Kompatibilní by snad mělo být všechno co jsem si vybral, tak nevidím problém. OS tam bude Win Vista Ultimate a Office 2007. Pokud najdeš podobnej set jakej sem si sestavil já, tak mi prosím hoď odkaz. Díky.

        0 0
        • destr  

          Chjo, na co visty??? Možná mám špatný informace, ale když sem hodil visty na nota, tak tam zůstali asi tak 10 hodin, a to jenom díky tomu, že rychlej nešli nainstalovat všechny ovladače a nastavení.

          0 0
          • TheIF  

            Heh co jsi instaloval za VISTY nějaký alfa verzi ??? Právě jsme hleděl, že to žádne ovladače nechce a všechny si to instalovalo samo, jediný problém sem měl se zvukarnou X-FI. Jinak kromě toho, že jsou visty pěknější žádne jiné vyhody nepozoruji…

            0 0
            • sway  

              Hlavni vyhoda je, ze system bere min. 0,5GB ram:D A memory management je stale stejne spatnej. Swapuje to jak o zivot

              0 0
              • TheIF  

                hm to máš pravdu, ale se nemusí tak často restartovat XP byli po 10 dnech nepoužitelný…Visty vydrží mnohem déle bez restartu, takže ja u nich zůstanu

                0 0
                • MlokCZ  

                  Pokud XP vydrží 10 dnů, tak je někde chyba. Už několik let počítače s XP vůbec nevypínám, doma to mám jako takový malý server s trvalem běžícím ftpkem a dalšími věcmi a nemám už několik let žádný problém. Většinou restartuju tak jednou za 2–3 měsíce a to z jediného důvodu, že musím kvůli aktualizaci.

                  0 0
                  • TheIF  

                    Jenže ja na tom PC pracuju, instaluju…atd jasný být to pc jako server kde to jen běží a nehrabe se do toho tak to vydrží dokud nevypadne el :-)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Je to sice malý server, ale současně na něm pořád taky dělám a to často i vzdáleně i když nejsem doma. Ale jednu věc tedy rozhodně moc nedělám a to instalování. To může mít na systém neblahý vliv. Co tam pořád instaluješ? :-)

                      0 0
                      • TheIF  

                        Ale tak furt něco, nemám rad zbytečně nainstalované programy co nepoužívám, takže jej odinstaluju abych ho za týden zrovna potřeboval :-(( a pak třeba nové verze programu…

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Já mám doma vše legální, takže toho SW zase tak moc nemám. Takže sem tam nová verze SW to taky naistaluju, ale to není časté. Nemám tu nic, co nepoužívám, to bych si to nekupoval.

                          0 0
          • Lowrider  

            Testoval někdo z vás výkon dvojádra na Vistě a čtyřjádra na Vistě? Byl znát rozdíl?

            0 0
            • MlokCZ  

              Na samotný Visty nemusíš nic testovat, tam nemá co cpu zatěžovat, když Aero celé obslouží grafika a naopak cpu odlehčí. Samotný OS prostě nepotřebuje ani dvě jádra. Testovat má smysl až některé konkrétní aplikace a těch testů je na netu hafo. Na samotný systém s takovou nezatěžující prací pro cpu jako prohlížení webu, word, … se stačí po několika hodinách podívat do správce úloh a tam zjistíš, že nečinné procesy jsou 95% veškerého cpu času od zapnutí počítače a že by vlastně stačil několikrát pomalejší jednojádrový procesor. Samozřejmě trošku je znát dvoujádro na odezvách při krátkých kritický špičkách. Tam i pocitově je OS pak nepatrně sem tam rychlejší. Rozdíl 2-jádro a 4-jádro pak bude zcela žádný a může nastat pouze ve specializované paralelní úloze.

              0 0
        • pelhrimov  

          … tak to je ještě horší než jsi psal původně, dokonce jsi ve skládání odkázaný na kamaráda … samé komplikace, jediné plus je, že se při tom něco přiučíš … desítky drobností Tě mohou překvapit

          0 0
          • TheIF  

            Zase plno shopu mu to sestaví a otestuje zadarmo (např. czechcomputer) ale musí pak vše koupit u nich to je jasné…

            0 0
        • MlokCZ  

          Rozhodně bych koupil celou sestavu hotovou. Problém nějaký se naskytne velmi často a kdo ho pak bude řešit? Protože pak musíš reklamovat jen vadný díl, to ale nejdřív musíš vědět, který to je, což není někdy vůbec jednoduché zjistit (třeba problém se zdroje/deskou­/cpu/pamětí se může projevovat téměř stejně a pokud nemáš náhradní díly na testování, abys vše postupně vyměnil, tak zjistíš prd). Když koupíš sestavu, tak jim tam prostě celou hodíš a reklamuješ celek a oni si to už pořeší.

          0 0
      • apache6000  

        by me zajimalo kolik je v cr pocitacu za nekolik milionu :-)

        0 0
        • pelhrimov  

          … hodně, ve větších fabrikách (tzn. obrat přes mld.), o bankách ani nemluvě … většinou jsou to servery IBM, strašný pálky a zestárne to jen o malinko pomaleji než PCčko, tzn. za tři roky již sotva dýchá a je bez upgradu na vyhození, akorát servis je u nich trošku kvalitnější. Proto doporučuji, kupovat nový nainstalovaný a v dané třídě laciný stroj, protože než se rozkoukáš, tak musíš investovat znovu.

          0 0
          • dieegoo  

            Zas tak horký to s domácím využitím nebude. Pokud nechce vyloženě herní PC, tak mu vydrží relativně dlouho. S Cadem jsme pracovali na P4 1600MHz a bez problému, líný to rozhodně nebylo. S tím co Lowrider píše jako zamýšlené využití mu komp vydrží hodně dlouho. Já mám doma 4 roky starý athlon xp1800 a i ten by na to stačil.

            0 0
            • Lowrider  

              Já bych taky řek. Mám doma už asi pět let počítač Intel P4, 2,6 Ghz, 512 RAM, 80 GB HDD, GeForce FX 5600, LCD 17" a furt šlape jako hodinky… Sériovka.

              0 0
          • apache6000  

            tak to jo na servry jsem zapomel.promin ,ze jsem pochyboval :-) .ale je fakt,ze si to doma poskladas o dost levneji+mas tam co opravdu chces.

            0 0
            • Lowrider  

              To asi ano, ale když to koupíš v krámu, tak k tomu máš i Software…

              0 0
              • kudlanka32  

                esli je Software parodie na operacni system firmy M$ tak to pak jo.....:-DD

                0 0
              • Lister  

                není problém nakoupit přesně to co chceš a koupit si k tomu OEM operační systém, i tak to vyjde o dost levněji. Nehledě na to že hotové sestavy jsou dost často velmi špatně sestavené, každý má individuální představy a třeba mojím neodpovídá počítač žádný :o)

                0 0
                • fousac  

                  jj… na hotovejch mi dycky neco nesedi…

                  jeste dodam jak rika nas ITak: nejhorsi procesor, nejlepsi deska…

                  za poslednich par let mi stejne prijde, ze procesory umi furt to samy a honi se to jinde…

                  0 0
                • kudlanka32  

                  teda nefim…dobre postavenym PC dost usetris, pokud se to nepovede tak......:) ale hotovky bych nehanel, s pracovnima stanicema IBM a HP mam ty nejlepsi zkusenosti...­..funguvaly nekolik let bez problemu, coz neni malo:) Dell na tom bude asi podobne…proc myslis ze nektery lidi maji radi Macy…

                  0 0
                  • Krys  

                    V predchádzajúcom zamestnaní som mal Dell desktop. Hneď by som ho bral domov. Má to pasívne chladenie, takže je to tiché. Neboli s nimi žiadne problémy a ešte k tomu dobre vyzerajú.

                    0 0
                  • fousac  

                    no nejaky sestavy IBM uz sem videl a pouzival a nebeha to spatne… ale vetsinou je to dost osizeny na grafice a haklivy na pameti…

                    0 0
                  • Lister  

                    jsem netvrdil že fungovat nebudou, jen jsem napsal že v poměrně častých případech jsou nevyváženě sestavené. Samozřejmě zaléží na určení počítače, office stanice jsou většinou v pohodě, ale to co některé firmy vydávají za multimediální počítače tak tomu bych se velkým obloukem vyhnul.

                    Pokud člověk ví přesně co chce tak je opravdu lepší když si to postaví sám. Dost lidí nejen že vybírá určitý druh zboží – řekněme třeba že chci grafiku 8800, ale pro hodně lidí taky bude důležíte jestli ji mají od Asusu nebo od MSI, Palitu nebo někoho jiného. Konkrétně u karet se to bude lišit halvně chlazením, což může být stěžejní :)

                    No a to ani nemluvím o krabici, zdroji a chlazení, tady si každý rozumný nakupující vyhradí tak cca 5 tis na kvalitní komponenty, protože jen nákup zdroje z mizernou účiností se ročně prodraží v řádech stokorun až tisíců a zničené nervy od hluku případně divných rezonancí za ty ušetřené peníze taky nestojí.......

                    atd…atd.....

                    :o)

                    0 0
                • MlokCZ  

                  U všech slušných firem si sestavu můžeš poskládat z dílu z jejich nabídky jakou chceš a jen si ji nechat postavit a mít tak díky tomu záruku na celou sestavu. Nákupem dílu samotných neušetřích oproti tomu téměř nic (pouze nepatrně tím, že každý kus můžeš koupit jinde), zato při problémech si značně zkomplikuješ reklamaci (musíš určitě vadný díl, což je někdy bez možnosti přístupu k dalším dílům na testování i zcela nemožné).

                  0 0
                  • Lister  

                    jistě, pokud to beru tak, že vše nakoupím třeba na Alfě nebo Czechcomputeru a nechám si to tam sestavit, tak to jo, ale to se pro mě rovná nákupu jednotlivých komponentů.

                    Spíš jsem mluvil o nabídkách typu Autocont, Linx........

                    0 0
              • apache6000  

                Neboj ten softwer ti zadarmo nikdo neda

                0 0
          • MlokCZ  

            S těmi servery je tu už dnes výrazně cenově lepší. Si pamatuju, že před 3–4 lety byl slušný server klidně za 1,5mil. V současnosti není problém kolem 300tis.

            0 0
    • TheIF  

      Průvodce koupí cenově výhodného počítače pro měsíc srpen www.svethardware.cz/…05DD307.html

      0 0
    • H1J4CK3R  

      Tak co se týče grafiky, kup si něco co umí pixel shadery 3 a hlavně DirectX 10. Sice teď visty možná nebudeš mít, ale je to investice do budoucna. 8800 je ideální. Dále k procáku – za tuhle cenu se dá sehnat čtyřjádro – při práci s CADem to poznáš. Hadr a mechaniky nemá cenu řešit, stejně to časem vyměníš. LCD pro běžnou práci stačí 19', ale na ten CAD bych se nebál 20'. Bohuel tam si za kvalitu POŘÁDNĚ připlatíš. Proto radši kvalitní 19' než šméčko 20'. Deska by měla bít 2×PCE 16×.

      0 0
      • Lowrider  

        Je velkej rozdíl mezi tím dvoujádrovým a čtyřjádrovým? Poznám to fakt v tom CADU a spol?

        0 0
        • Jirik123  

          to by me taky zajimalo, chtelo by to hodit nakej benchmark.

          0 0
        • H1J4CK3R  

          Rozdíl je docela značný, já tedy nedělám v CADU ale 3D a 2D grafiku a při renderování je to sakra znát. Sám na něj budu taky teď přecházet.

          0 0
        • sway  

          Podle me v CADu ten rozdil nepozna. Ten rozdil je poznat vetsinou jenom v aplikacich, ktery jsou 1) optimalizovany pro ctyrjadro 2) probihaji v nich HODNE slozity vypocty, nebo hodne dlouho trvajici. Takze treba kompilace, 3D modelovani nebo vypocet kolizi bude rychlejsi, ale jinak to asi moc clovek nepozna.

          0 0
        • MlokCZ  

          Ne není. Většina lidí dnes nedokáže využít pořádně ani dvojjádro, i když to se hodí vždy, přeci jen je systém pak s lepší odezvou, když běží nějaká zátěžová aplikace.

          Je sakra málo aplikací, které jsou naprogramované, aby opravdu využili 4-jádro. A i když tak napsané jsou, tak v hodně případech už budeš limitovaný stejně dalšími faktory jako málo RAMky, pomalými disky (které jsou dnes i přes neustálý nárůst rychlosti největší brzdou).

          Pokud máš dvoujádro, tak si udělej nějaký monitoring při činnosti, kterou děláš. Pokud po delší čas dokážeš pravidelně vytížit obě jádra na 100%, tak v tu chvíli má smysl začít uvažovat o 4-jádru, ale stále to ještě neznamená, že 4-jádro něčemu pomůže.

          0 0
        • pos3k  

          pravdepodobne 4 jadro cadem nezahltis :)

          Doporucuji se i zamyslet nad celkovou spotrebou, grafika + xjadro atd pri vytizeni dost „zerou“, takze pokud elektrinu neplatis, tak je dobre konzultovat s platici (at pak nekouli ocima) :) oproti starsim (cca 3 roky zpetne)„hernim PC“ je spotreba 1.5–3× vetsi (v zavislosti na zatizeni.

          osobne bych k tomu c2d dal min 1066 MHz ramky

          Osobne elektrinu platim, cenu za 100%vytizeni 4jadra za ucelem vyzkumu beru jako prispevek/charitu. PC jede cca 17 hod/den.

          0 0
          • kudlanka32  

            zajimavy je ze certifikovany pracovni stanice pro CATIA vetsinou pouzivaji jen 667 ECC pameti…asi to nebude ten hlavni parametr, ale zato tam montujou drahy grafiky…quadro FX1500 nebo 3500.....coz si myslim ze pokud nehodla pracovat ve 3D je take zbytecne…

            0 0
          • Lowrider  

            Vemu to dvoujádro… Bude to určitě stačit… RAM bude 2 GB.

            0 0
      • MlokCZ  

        Jo, čtyřjádro, to určitě při běžné práci pozná. Viděl už jsi v praxi nějaký čtyřjádrový počítač nebo ještě vícejádrový a dokázal jsi využít více než 2 jádra na 100% výkonu po delší čas?

        A proč by hadr a mechaniky měl časem vyměnit? Ne každý si kupuje počítač, aby se v něm pořád vrtal. Proč by měla mít deska 2×PCE 16×? To mi tedy řekni, čím ty sloty dokáže využít?

        A neřekl bych, že kvalitní 20ka je o tolik dražší než kvalitní 19ka. I ta kvalitní 19ka totiž bude stát docela dost.

        0 0
        • dieegoo  

          Moje slova… 2×PCE16 využije snad jen při dvou grafikách v SLIčku, o čemž Lowrider nepíše, že by měl v plánu. Disk rozhodně má cenu řešit, myslim že většina lidí si kupuje takovou věc na několik let, ne týdnů.

          Jen s těmi LCD… je fakt, že od určité uhlopříčky je nárůst palec/cena dost vysoký. A mám dojem, že je to zrovna od 20" vejš.

          0 0
          • sway  

            Jj, 20" se da sehnat spoustu levnych shitu, 22" uz min a pak uz to je jenom kvalita a cena…

            0 0
          • MlokCZ  

            Nárůst ceny určitě je, ale je to trošku dané tím, že existuje ohromné množství hrozných levných 19tek oproti kterým se jeví ty 20ky pak hrozně drahé. Já vycházím z kvalitní 19ky jako mám na stole (Eizo S1910) a za stejný prachy se dá koupit už slušně použitelná 20ka, třeba Fujitsu Siemens P20–2.

            0 0
          • Lowrider  

            0,5 TB disk by mi měl stačit :)

            0 0
            • MlokCZ  

              Nekoukal jsem na aktuální ceny disků, ale pokud chceš trošku větší kapacitu, tak raději než jeden drahý disk doporučuju 2 menší levnější. Má to několik výhod, jednak když máš na jednom systém a na druhém data, tak to přinese slušný nárůst výkonu a pak můžeš důležitá data zálohovat na ten druhý disk.

              0 0
              • Lowrider  

                Dobrej návrh! Díky. Takovejch víc :). Asi to tak udělám…

                0 0
                • dieegoo  

                  Postav si tichej komp… Uvidíš, jak tě budou vytáčet všechny ty hučící větráky :)

                  0 0
                  • Lowrider  

                    Mě to přehlučí má budební soustava :)

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Taky určitě dobrá rada. Ideálně aby žádný větrák netočil přes 1000 otáček. Pak ale najednou zjistí, že taky slušnej hluk dělají disky a ty se odhlučňují už hůře.

                    0 0
                    • Jirik123  

                      to musi samozrejme koupit i tichy disky:-)

                      0 0
                      • Krys  

                        Presne. Mám tam už 4 roky nejakú barakudu a je tak tichá, že ani o nej neviem.

                        0 0
                        • Jirik123  

                          to bude asi Barracuda IV, v tebe dobe rozhodne nejtissi disk. nechapu proc potom seagate na „ticho“ zapomnel a pozdejsi verze uz slyset jsou.

                          ja se tesim na to az budou SSD disky(v podstate velka flashka pouzita jako disk) za rozumnou cenu. zadne pohyblive casti = zadny hluk. vysoka rychlost a spolehlivost..

                          0 0
                          • Krys  

                            Tak to aby som si ju hýčkal. Kamarát čo my s tým vtedy pomáhal, trval na tom hrddisku, že tichší nezoženiem. A odvtedy žiadne vybrácie a hlavne ten zvuk roztáčania harddisku (neznášam ho) nie je počuť. No možno v noci, keď priložím ucho ku kompu.

                            0 0
                            • Jirik123  

                              Dneska uz jsou srovnatelne tiche disky a dokonce uz i tissi. Jen se neda rict ze by jedna znacka soustavne vyrabela tiche disku, je potreba cist recenze a posuzovat kazdej model zvlast. Rozdily muzou bejt i mezi ruznejma kapacitama stejnyho modelu (vetsi disky mivaji vic ploten a hlavicek = vetsi hluk)

                              0 0
                              • Krys  

                                Takže tak trochu paradoxne by dva menšie disky mohli byť tichšie ako jeden veľký. Aj tak je najväčším zdrojom hluku chladenie kompu.

                                0 0
                                • Jirik123  

                                  ano ano.

                                  s tim ztisovanim je to docela boj, ztisis vetraky a zjistis ze ted najednou slysis rvat disky, koupis tichej disk a zjistis ze ted uz zas slysis vetraky..:-)

                                  0 0
                                  • Krys  

                                    Stišovanie sa mi celkom podarilo. Nie je to úplne tiché, ale neruší to. Ak by som chcel ešte tichší komp, už by som musel asi meniť skriňu, prípadne sa pohrať s aerodynamickým hlukom a do toho sa mi teraz nechce. Vyriešil som to tak, že všetky (4) ventilátory som postupne vymenil za Arctic Cooling. Na grafike je Silencer a na northbridgi je len pasívny chladič.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Grafiku jsem naposledy pořešil ideálně. Protože nehraju, tak mám levnou grafiku s pasivem a klídeček…

                                      0 0
                                    • Jirik123  

                                      s tim ztisovanim to potom je jako s gramarenim na kole, cim lip to chces, tim to je drazsi:-)

                                      ja to mam tak nejak podobne, zadny vetrak mi nejede na vic nez 1100ot/min takze pohoda.

                                      0 0
                    • dieegoo  

                      Pokud by koupil jeden velký disk a rozdělil ho na dvě partitiony, jednu pro systém a druhý pro data, tak mu bude v kompu hučet jen jeden disk… Samozřejmě není to ochrana proti kiksnutí disku a ztrátě nesystémových dat, ale tenhle problém nevyřešní ani dva disky. Umřít můžou taky kdykoliv.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Umřít můžou samozřejmě i dva disky, ale to už je sakra málo pravděpodobné, aby umřeli současně. Hluk dvou disků není o moc větší než jednoho, mám tu tři a nemám problém. Kromě zálohování dat si vždy na další disk dělám i image systémové partition (což pak ušetří spoustu práce, když systémový disk lehne). A pak ten výkon (pokud se trošku více dělá s diskem) je docela znát, když systém a swap je na jednom disku a data se kterými se pracuje to tahá a ukládá na disk druhý.

                        0 0
                        • dieegoo  

                          Nemyslel jsem oba současně, ale pokud ze dvou disků umře ten datový, tak je to v háji. Systémový většinou na domácích počítačích taková tragédie nebývá.

                          0 0
                    • Lowrider  

                      Jak sem řek… Bez hudby v pokoji takřka nejsem, takže komp neuslyším a na noc vypínám…

                      0 0
        • H1J4CK3R  

          Co se týče LCD tak máte recht, ceny se lámou až na 21', to jsem se spletl. Co se týče ostatních věcí, tak sám píšeš že si staví PC na několik let ne na pár týdnů. Čtyřjádro možná teď nevyužije, ale za rok ano. To samé základní deska s 2×PCIe – proč si jí nekoupit? Stojí stejně jako s 1×PCIe, max o pár set navrch. Tak proč ne? Apropos disky a mechaniky…disk jsou dneska totožný, montujou to všechno v Číně, na shit narazíš klidně u slavnejch Western Digital a Seagate stejně jak u Maxtoru atd. Čili tohle nějak neřešim. To samý mechaniky.

          0 0
          • Lowrider  

            Jak si mám vybrat když mi každej říká něco jinýho? :-P No pokračujte. Já si to nějak přeberu :-).

            0 0
          • TheIF  

            Jen aby čtyřjádra nebyli jako 64bit procáky dokud nebude potřeba 4GB ram tak všichni furt pojedou v 32bitech…

            0 0
          • Jirik123  

            neni potom lepsi si to ctyrjadro koupit za rok za polovicni cenu? 2×PCIe je k nicemu. SLI a Crossfire jsou technologie pro 0,1% pocitacovejch silencu. Pro ty ostatni se vzdycky vyplati koupit novou singl kartu, nez brat treba po roce druhou do dualu. Navic to nema byt komp urceny primarne na hry.

            0 0
            • TheIF  

              a hlavně ta spotřeba dvou namakaných grafik je hnusss

              0 0
            • Lowrider  

              Na hry primárně určitě ne. Já je nehraju a bráchu tam pustím jen když se bude chovat slušně :).

              0 0
            • H1J4CK3R  

              Za rok bude dávno nová patice nez na kterých bys ted' to čtyrjádro/dvoujádro provozoval. Navíc budoucnost procáku neni ve zvyšování frekvence ale v počtu jader. Podle mě ted' koupit dvě jádra je krok zpátky. Možná se budeš divit, ale výkon dvou 6600 je vyší než 7800 (na 8k řadu nemám odzkoušeno).

              0 0
              • dieegoo  

                Tohle tady bylo i při nástupu dvoujader. Spousta lidí tvrdila že jednojádrový procesor už ani náhodou a jaká je te%d situace? Začínají se prodávat čtyřjádrové a přitom využití dvoujádrových pořád nějak nepřichází. Je to jen marketingový tah… Vnutit lidem, že čím víc jader tím líp pro ně i kdyby psali jen ve wordu. Stejně tak širokoúhlé displeje. Lidem se začalo podsouvat, že jsou prostě lepší, málokdo zauvažuje proč vlastně… ale řiká to prodejce, takže musí mít určitě pravdu.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jediná oblast, kde mám velkou radost z více jader jsou servery. Ale ani ne tak kvůli výkonu (tam je úplně fuk, jestli mám v serveru 4× dvoujádrový cpu nebo 2× čtyřjádrový), ale z důvodu licencí MS na produkty jako je MS SQL, které používáme. Ona se platí licence na fyzický procesor, takže pokud navýším server, který měl 2× dvoujádrový na 2× čtyřjádrový, tak mi stačí pořád stejně licencí. Což je cenově rozhodující, protože ten SW stojí často výrazně více než celý HW.

                  0 0
              • Jirik123  

                intel v blizke budoucnosti novou patici neplanuje, navic procesory budou dostupne i dlouho potom. i dneska sezenes procak do s939 nebo s478.

                momentalne se frekvence opravdu skoro nehybou, tak aspon zvysujou pocet jader, aby meli co cpat do reklamy:-)

                je super mit XY jader, ale k cemu ti to je kdyz na to stejne neni napsanej soft? softu ktery opravdu vyuzijou vic nez dve jadra moc neni a jedna se spis o specializovanejsi veci, jako je treba ten 3D rendering.

                Nevim jak na tom je Cad s vyuzivanim vice jader, jestli mas naky benchmarky tak hod odkaz.

                nemyslis spis 7600? nez 6600?

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ono u těch více jader je problém. Jednak se programátorům do psaní lepšího softu, který využije více jader nechce, protože je to dražší a složitější na vývoj. Takže tam kde to přinese jen malý nárůst (tzn. nelze trvale využít více jader), tam se do toho hodně dlouho nikomu chtít nebude. Aspoň u her už to začíná být o něco lepší, ale stále nic moc.

                  A pak spousta věcí paralelizovat z prinicpu nejde.

                  No a u těch pár oblastí, kde to jde dobře ta paralelizace a kde už třeba je. Např. zpracování videa a podobná zaměření. Tak tam je zase xx jader stejně naprd, protože disky nestíhají dodávat data ke zpracování (jak už jsem tu uváděl disky jsou momentálně jasně nejslabší článek celého řetězce).

                  0 0
                • H1J4CK3R  

                  Ne myslim 2× 6600GT kontra 7800XT. A že se ani dnes nevyužije dvoujadro? Na Vistách je skoro nezbytnost. Pokud si pustíte nový grafický rozhraní, rozpoznání řeči, k tomu vám běží antivir, anti-spyware a firewall + nějaký program, tak dvoujádro snad ani nemůže stíhat (i když tohle odzkoušeno nemám).

                  0 0
                  • dieegoo  

                    Takže zas info vycucaný z prstu? :)

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    To jsou právě ty marketingové keci. Antivir, anti-spyware, firewall a další procey běžící na pozadí. Klidně jich bude i třeba 100, ale dohromady nevytíží ani jedno jádro na 5%. Jsou tedy v rámci porovnání jednojádro x dvoujádro zcela zanedbatelný.

                    S Vistami je to další nesmysl, nové grafické rozhraní zatěžuje cpu ještě méně než grafické rozhraní u XP, protože vše obstará grafika.

                    Schválně se podívej po delší době puštění počítače, jak dlouho běžel jaký proces. Tam snadno zjistíš, jak moc byl procesor dlouhodobě vytížen.

                    Dvoujádra zatím z běžně využívaných věcí umí využít částečně nebo plně pár her, což se postupně lepší.

                    0 0
                  • Jirik123  

                    nepsal jsem, ze nevyuzijes dve. dve jadra jsou podle me dneska ideal. ctyri jsou jen pro honice syntetickejch benchmarku, nebo lidi, kteri je opravdu vyuziji.

                    mno a porovnavat dx8 grafiky s dx9, to je jako porovnavat hrusky s jabkama.

                    0 0
              • MlokCZ  

                To o těch dvou grafikách není vůbec pravda a platí možná u jedné hry z padesáti. Platí přesně co psal Jirik. Nárůst výkonu dvou grafik je v mnoho hrách dokonce zcela minimální a existují i hry, kde při dvou grafikách to běží ještě nepatrně pomaleji. Použít SLI nebo Crossfire je mimo nejvýkonější grafiky na trhu (kde není žádný jiný způsob jak zvednout výkon) nesmysl. Kromě toho, že to bude méně výkonu za více peněz to bude šíleně spotřebovávat energie, šíleně topit…

                0 0
                • H1J4CK3R  

                  To si snad děláš legraci? Že není patrný nárůst výkonu? Znát to není možná na 10 let starých hrách který eště nemají 3D kabátek.

                  0 0
                  • dieegoo  

                    Prohlídni si pár testů, které se tímto zabýbaly a uvidíš, že Mlok si legraci zrovna nedělá. Četl jsem to taky, nárust výkonu rozhodně není dvojnásobný, někdy v desítkách procent, někdy pouze v jednotkách.. a někdy jsou dvě grafiky skutečně dokonce pomalejší.

                    0 0
                    • H1J4CK3R  

                      Ano, testy říkají jedno, ale praxe říká něco jiného. Tohle mám odzkoušený a v praxi SLI neni vůbec k zahození.

                      0 0
                      • dieegoo  

                        Popravdě bych byl zvědavej, jestli bys reálně bez zobrazení fps či nějakého testu poznal, jestli máš grafiku v sli či ne :) To samé s dvoujádrem nebo čtyřjádrem.

                        0 0
                        • H1J4CK3R  

                          Zapni si FEAR, dej ho na high detaily (stíny, odrazy, AA,..), hoď granát k ohni a sleduj. Rozdíl ve výkonu poznáš. Neříkám že poznáš rozdíl mezi dvěma kartama v SLI a jednou hodně výkonou ale rozdíl ve výkonu každopádně poznáš.

                          0 0
                          • Jirik123  

                            mno, nechce se mi hledat vic recenzi, ale treba podle tyhle recenze www.svethardware.cz/…07CB828.html je 6600 v sli dost o nicem.

                            uznavam ze za tu dobu se mohli zlepsit ovladace atd. a v novejch hrach vysledky taky muzou bejt jiny, ale SLi pro normalniho cloveka ne:-) jedine kdyz bych mel prachy na rozhazovani:-)

                            0 0
                      • MlokCZ  

                        Tak nám řekni jaké si dělal testy a jaké měly výsledky. A jestli si hledal nejmenší fps, které se při hraní objevují (a měl na to samozřejmě nějaký SW, který to na pozadí sledoval a dělal statistiku a ne že si jen koukal na aktuální fps nebo zjistil průměrný fps z demosekvence jako to dělají v testech) a analyzoval, která část systému za to může. Ono tohle otestovat není nijak jednoduché.

                        Ono i spousta testů grafik na slušných serverech je hodně matoucích, protože i když testy jsou z her, tak se testuje bez zvuku, jen nějaká demo sekvence, kde se nepočítá UI. No a když dojde na realitu se zvukem a UI, tak se najednou zjistí, že nejslabším článkem při propadu fps (tam to vadí nejvíc, průměrné fps jsou o ničem) je procesor při složitých situacích, kdy se počítá složitější UI. No a bohužel často není možné v takové situaci ani teoreticky plně paralelizovat zátěž cpu, takže více jader nepomůže. Trochu pomůže dvoujádro, protože část paralelizovat jde, ale hlavní část kódu ne.

                        0 0
                        • H1J4CK3R  

                          Sledoval jsem nejnižší FPS ve výše popsané situaci ze hry FEAR. 6600 to vytáhly na 37 FPS, u 7800 si to přesně nepamatuju, něco kolem 30FPS. Tyhle testy jsem dělal s kamarádem o prázdninách, nikam jsem to nezaznamenával.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Jedna konkrétní situace v jedné hře, tam je to klidně možný. Obecně se to ale nikdy nevyplatí.

                            0 0
                        • H1J4CK3R  

                          Sledoval jsem nejnižší FPS ve výše popsané situaci ze hry FEAR. 6600 to vytáhly na 37 FPS, u 7800 si to přesně nepamatuju, něco kolem 30FPS. Tyhle testy jsem dělal s kamarádem o prázdninách, nikam jsem to nezaznamenával.

                          Já už ukonšim tehle flamewar, můj názor znáte. Pro vás jsem asi jen blbej sedmnáctiletej cucák co si vymýšlí, takže to tu zbytečně nebudeme floodovat.

                          0 0
                  • Jirik123  

                    velkej narust je hlavne v syntetickejch testech ala 3Dmark, ve hrach je situace o hodne horsi.

                    0 0
          • MlokCZ  

            Na výběru disku dost záleží. U disků nejde vůbec o konkrétní značku jako ostatně u ničeho. Ale o konkrétní model. Některé jsou rychlejší, některé pomalejší, přitom rozdíly někdy dost značné. Některé jsou extra hlučné, některé tiché, tady jsou rozdíly ještě větší.

            Jenže už není lehké správně vybrat, je nutné projít spoustu recenzí a testů. Já teď z hlavy taky u posledních disků netušim, co bych vzal, v posledních měsících jsem žádný disk nekupoval, takže jsem tohle nesledoval.

            A proč myslíš, že 4-jádro za rok využije? Většina aplikací se na paralelní zpracování nehodí, protože to prostě není možné. Takže paralelní zpracování bude vždy doména pouze některých aplikací, kde to možné je. A pak pokud nejde o hry, tak většině lidí i dnes stačí několik let jednojádrový cpu. Slušné dvoujádro mu bude stačit ještě x let.

            0 0
            • H1J4CK3R  

              Celkově výkon s paralelním jádrem stoupne, jelikož to jedno jádro nebudou zatěžovat prográmky co běhaj v pozadí.

              0 0
              • MlokCZ  

                Už jsem to na tohle reagoval výše. Možná by to chtělo nejdřív vůbec mít představu, kolik jaký proces běžící na pozadí spotřebuje výkonu cpu.

                0 0
                • H1J4CK3R  

                  Tak třeba programy na stahování berou až 10%, DC++ ještě víc. Pokud to běhá ICQ 6 tak to vezme tak 3%. Pokud máš na antiviráku nastavenou kontrolu příchozích souborů tak to záleží jak si to nastavíš, ale mně i v tom nejpomalejšim 4%. Ostatní procesy tak 2%. A seš na 20% výkonu.

                  0 0
                  • cabbage  

                    20%?! kdes to vzal? mam právě 2 přímá stahování, jeden bittorent, (anitvir, icq, x oken FF a IE ) a pouštim si film – jedu na 8% a když film chci zastavit a znova spustit tak 14% .. 20% nedám ani když pustim videa na 4 přehrávačích najednou…

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Pokud použije DCčko a má tam šílenou frontu, tak to cpu může brát i více. Ale tohle není už normální.

                      0 0
                  • MlokCZ  

                    Trvale puštěný DCčko nebo něco podobného, to není normální použití. To je podle mě už pomalu chorobný stav. Ale i tak, ono hlavně DCčko, pokud opravdu pořád tahá ti kromě cpu zabere hodně v paměti, zatíží i výrazně disky a čtyřjádrový cpu bude opět prd platný, protože systém bude bržděn něčím jiným.

                    Nevim jak ICQ6, takový shit nepoužívám.

                    Ale ty další hodnoty jsou hrozně nadnesené pro trvalé zatížení. Tak schválně dle mojeho správce úloh. Počítač běží momentálně 180 hodin procesorového času (to je za obě jádra, takže reálně běží polovinu doby). Nedávno jsem restartoval kvůli aktualizaci, proto tak málo. Miranda má celkového času 43s (běží pořád). To je tedy 0,007% cpu, kde by se vzaly 3%? NOD32 antivirus má 3 minuty 10s, to je tedy 0,03% procesorového času. Asi máš špatný antivirus nebo blbě nastavený (kopíruju přes ftpko docela často data a i mi tam lezou i další lidi, takže trafik dat mám slušný). FTP server taky nebere téměř nic, opět ani jedno % výkonu (akorát bere slušně výkon disku, ale ftpko má svůj vlastní disk).

                    Takže jediné, co trošku více dokáže zatížit cpu z toho seznamu je DCčko.

                    0 0
                    • H1J4CK3R  

                      Ovšem zapoměl jsi napsat CO máš za procesor. Nejde porovnávat hosně rozdílné typy. ICQ toho žere dost, používám taky spíš Pidgin. Ty hodnoty antiviru zpětně přisuzuju tomu že kontroluje DC++, to jsem si neuvědomil.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Nemám nic extra, mám X2 3800+ a to ještě v socketu 939 (i když o to je možná spíš lépe). U antiviru stačí dát vyjímku na kontrolu nesmyslných přípon jako třeba mp3, filmy.

                        0 0
                        • H1J4CK3R  

                          Já teď sedim na P4 2GHz singlecore, takže srovnání je trochu mimo mísu. No, vím jistě že moje budoucí PC bude se čtyřjádrem. Ta grafika na něm jede jak víno (bratr má quad). Ale nechme hádek, nikam to nevede. Jinak díky za připomínu s antivirem, určitě to zkusim.

                          0 0
        • kudlanka32  

          jo mel sem takovy system…2× Intel Xeon 5160 (takze takovy ctyrjadro vlastne)…a este k tomu se cast vypoctu odehravala v graficky karte… nejenze to bylo 100% vyuzity ale umelo to pouzivat dalsich 5 takovych pocitacu na pozadi, jedinej problem je ze to brzdila sit:)

          0 0
      • Lister  

        kupovat te´d grafiku s výhledem použití pod DX 10 je podle mě hloupost, protože než budou běžně dostupné hry na DX 10 tak většina grafik, které se nyní prodávají je nebude stíhat, a dokonce většina z nich to nestíhají už ani dnes :)

        0 0
        • H1J4CK3R  

          LOL než budou běžně dostupné? Supreme Commander co vyšel před půl rokem byl už na DX10. Ty hry ti budou fungovat i pro 9.0c ale ochudíš se o ty efekty. Naprostá většina právě vyvíjených her (a ne budgetových titulů) má možnost využít DX10. Kromě toho grafické rozhraní Vist využívá DX10.

          0 0
          • fousek  

            Co ja sem mel moznost videt efekty DX10 vs DX9 tak na obrazku po delsim zkoumani sem naky rozdily nasel, ale ze by to bylo nejak vyrazne lepdi oproti DX9.Rek bych ,ze DX9 neni jeste naplno vzuzitej a DX10 proste MS tlaci aby konecne nekdo zacal kupovat Vistu.

            0 0
            • H1J4CK3R  

              Z obrázku toho zas tolik nepoznáš, mrkni na youtube na trailer k Crysis tam máš ukázány možnosti DX10.

              0 0
          • Lister  

            jsem netvrdil že DX10 hry úplně nejsou, ale je jich málo a nějaký valný posun zatím neznamenají. A pokud jde o ty právě vyvýjené tak ty než se dostanou na trh tak bude nová generace grafik..........

            0 0
            • H1J4CK3R  

              Ale to snad ne. Většina toho co má vyjít před Vánoci podporuje DX10. Trh zas tolik nesleduju, takže jen to nejočekávanějši: Crysis, Hellgate London, Bioshock, Witcher a prý nové NFS. Všechno DX10.

              0 0
              • Lister  

                no jo ale do vánoc je daleká doba.....to už jsem měnil garfiku jednou i za kratší čas...... :oDDD

                0 0
                • H1J4CK3R  

                  :-) a to jsem si myslel že grafiky měnim často, tak jednou za dva roky. A koukam že někomu stačí pár měsíců…

                  0 0
                  • Jirik123  

                    bioshock uz davno vysel:-)

                    jinak me prijde, ze s hrama to jde cim dal tim vic do kopru, duraz se klade hlavne na super duper ultra vymazlenou grafiku a na hratelnost se zapomina. ted jen doufam ze neposerou fallout 3:-)

                    0 0
                    • Lister  

                      se přiznm že mě nové hry taky moc nezajímají, já mám svoje vymazlené Richard Burns Rally, GTR 2 a GT Legends a to mi ke štěstí naprosto stačí :o)

                      0 0
                  • Lister  

                    no to byl extrém :)

                    je te´d je prostě blbá doba na nákup pořádné grafiky, raději bych upřednostil starší Atiny než to co momentálě výrobci presentují jako Mainstream, protože jsou to je předražené atrapy karet s podporou DX 10, které díky jejich „výkonu“ prostě nikdy nevyužiješ :)

                    Jediným řešením je momentálě pro DX 10 je momentálě opravdu 8800 ale jedině plná neosekaná verze, a její cena je ještě dost vysoká

                    0 0
                    • Jirik123  

                      tady bych si dovolil lehce polemizovat, 8800GTS uz je dostatecne vykona na DX10 a ma i relativne rozumnou cenu. (ale ja bych do grafiky nikdy tolik nevrazil:-))

                      0 0
                      • Lister  

                        ano 8800gts 320MB je momentálně vynikající voblou, ale ne pro DX 10. Nové hry si na ní v nastavení kdy se DX 10 opravdu projeví (řekněme 1600×1200 a plné detaily včetně vyhlazování a HDR) nezahtaješ, 8800gts 640 MB už je zbytečně přepálené a o GTX se ani nezminuju :o)

                        0 0
                        • Jirik123  

                          tak tady bych taky trochu polemizoval, ale uz me to nebavi:-)

                          0 0
                          • Lister  

                            já nepolemizuji, já pouze demagogicky odmítám vše co mi odporuje :oD

                            0 0
                          • Lister  

                            nemůžu si odpustit citaci se SH ze včerejšího testu karet 8800 GTS 320:

                            //Karta zcela jistě nabízí highendový výkon, o tom nemůže být pochyb. Disponuje novými technologiemi (DirectX 10 či PureVideo HD), přesto není určena pro každého. Hlavním nedostatkem je na highendovou kartu relativně malá velikost video paměti. Především pak s ohledem na nejnovější DX10 s rozlišením vyšším než 1280×1024 a zapnutým vyhlazováním stran. U majitelů CRT obrazovek není problém snížit rozlišení, u velkých LCD displejů je tento problém větší. Displeje s uhlopříčkou větší než 19" sice díky množství bodů disponují celkem solidní interpolací, která umožňuje obstojně „emulovat“ nižší rozlišení, nicméně pokud máte takto velký displej se špatnou interpolací, možná by stálo za úvahu zainvestovat do vyššího modelu se 640MB paměti. //

                            Prostě GTS je na pořádné hraní na velkém monitoru slabá......... :o)

                            0 0
                            • Jirik123  

                              GTS se dela s 320MB i 640MB..

                              Tu polemiku jsem, ale myslel trosku jinym smerem. A to jestli opravdu potrebujes mit pri rozliseni 1600×1200 zapnuty vyhlazovani a anisotropni filtrovani atd. I dneska si rad zahraju nakou starou pecku, co jede jen v 800×600 a bavi me to ne kvuli super duper namakany grafice, ale kvuli hratelnosti.

                              0 0
                              • Lister  

                                No nepotřebuješ, ale vypadá to pak neskutečně dobře :)

                                Jinak mě to ale nějak extra moc netrápí, protože jak jsem psal tak mě nové hry moc nelákají, já hraju vlastně jen simulace aut – GTR, GTR2, Race WTCC, Rally apod a to jsou vše už starší hry a to mi utáhne jakákoliv plečka a pak některé starší strategie – nepřekonatelné Heroes 3, LOTRa apod, z FPS Hiden and Dangerous II, jinak mě střílečky moc neberou..........

                                0 0
                    • H1J4CK3R  

                      Tak zvedá se minimálně VRAM takže textury se uchovají v paměti déle…ale je fakt že sranda začíná u 8800, já taky čekám s obměnou PC (procák, motherboard a grafka) až trochu poleví ceny…

                      0 0
                      • Lister  

                        no já jsem plánoval nákup nového PC už někdy na jaře, ale dopladlo to tak, že novej komp má dvě kola a 12 cm pod zadkem :oD

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Nové PC netřeba, teď mám poslední počítač už pomalu 2 roky, což je na mě nevýdaně dlouhý čas a ještě ho hodlám o hodně prodloužit (v řádu let). Teď jsem místo neustálých pravidelných upgradu počítače zase začal kupovat pravidelně kola a ono to na potvoru vychází ještě dráž :-)

                          0 0
                          • Lister  

                            no a navíc když si ho postavíš po jednotlivých dílech, tak to jak na potvoru vyjde ještě dřáž než komplet.....zlatá situace v HW :oD

                            0 0
                        • H1J4CK3R  

                          :-) a udělal jsi dobře, taky jsem na jaře upgradoval(no, koupil nového) miláčka …PC je hroznej žrou času, ale bez něj bych byl ouplně v háji..a myslim že většina z nás tady na fóru

                          0 0
                        • fousek  

                          Myslim ze podstatne lepsi investice, skoro bych rek ze i prolejt ty prachy je vyhodnejsi nez upgradovat PC

                          0 0
                          • Lister  

                            no však já si nestěžuju…akorát je blbý že momentálně žádný komp doma nemá, ale už jsem si za ten rok zvykl :)

                            Zas člověk ušetří za elektriku a připojení :o)

                            0 0
                          • kudlanka32  

                            jo a toho casu co usetrim kdyz ten krap vecer nezapnu.....

                            0 0
    • Jirik123  

      na vyber lcd bych ti asi doporucil recenze na svete hardware, jinak si myslim, ze na Cad asi vyuzijes i vetsi monitor nez 19"?

      procak je OK, jestli chces setrit, tak muzes dat i o neco slabsi. jestli bys vyuzil ctyrjadro si teda vubec nejsem jistej, spis bych rekl ze ne a akorat to bude vic topit

      nikde nepises jakej beres zdroj, ten bych vzal tak 500W fortrona, pripadne lepsi. hlavne ne naky sroty typu eurocase atd..

      grafika je na cad az az:-) pokud budes chtit hrat i novy hry tak bych vzal nvidia 8800GTS, idealni pomer cena/vykon.

      drat/bezdrat je na tobe jestli se chces tahat s dratem nebo s baterkama. ja volim drat:-)

      laser/optika – u kvalitnich mysi mezi nima neni zasadni rozdil. treba mysky od microsoftu jsou opravdu kvalitni. jestli chces machrovat na kamose, tak vem nakou ultra mega c00l gamerskou mys:-)

      jinak klidne vem Visty, kdyz ti nebudou vyhovovat tak si muzes legalne nainstalovat libovolnej starsi system a az budou vista SP 2 a budou se dat pouzit, tak se k nim muzes vratit:-D

      a taky nezapomen poladit chlazeni a vzit nejaky tissi chladice at ti to nehuci jak vysavac, ale s tim ti snad pomuze ten kdo ti to bude skladat.

      0 0
    • Pavlos  

      www.alfacomp.cz

      0 0
    • Lowrider  

      Kterej 20" LCD monitor by jste mi doporučili? Od kolika do kolika tisíc to má cenu? Pokud by to bylo nepřiměřeně drahý, tak bych raději vzal kvalitnější 19" za menší cenu. Díky.

      0 0
      • Lister  

        Záleží jestli chceš dvacítku klasickou nebo 16:10.

        Pokud jde o klasiku tak tam je bohužel situace taková že trh stagnuje, protože většinu běžných uživatelů tahle kategorie nezajímá, většina domácností si radějí koupí nějaký širokouhlý 22 palcový shit místo aby zainvestovali do pořádného monitoru.

        Pokud bych si měl v tomto segmentu vybrat (no vlastně si v tomhle segmentu něco vybrat budu muset :o) ) tak bych bral: www.alfacomp.cz/php/product.php?… www.alfacomp.cz/php/product.php?… www.alfacomp.cz/php/product.php?…

        jako jediného zástupce 16:10 monitorů jsem si do svojeho osobního výběru zařadil tenhle kousek: www.alfacomp.cz/php/product.php?…

        0 0
      • skytr  

        S vyberem dle Listera naprosto souhlasim, jeste bych pridal HP LP2065 www.it.cz/index.php?…&

        Jinak ve 20" v sirokouhlem formatu nevidim zadnou vyhodu. Je urcite lepsi trosicku priplatit za 4:3 a 1600×1200.

        0 0
        • Lister  

          ten jsem spolu s LG s výběru vyřadil, protože oba používají stejnou obrazovku jako Philisp, ale přitom jsou na tom díky horší elektronice hůře – pomalejší odezva a horší barevné podání

          0 0
          • skytr  

            Jj, dle testu jsem uvazoval stejne, ale pote co jsem videl HPcko a Philipse vedle sebe, tak jsem nebyl schopen rozdily zpozorovat. Nejvice jsem se bal kritizovaneho podsviceni u HP, ale v porovnani prave s tim Philipsem jsem zjistil, ze to neni zase az takovy problem, i kdyz podsviceni by mohlo byt lepsi u obou. Nicmene stale jsem na vazkach…

            0 0
            • Lister  

              chápu tvé váhání :)

              Mě vychází ten philips nejlépe, ale taky není dokonalý, vadí mi softvérová regulace jasu. Pomocí trubic by to bylo mnohem, mnohem lepší.....ale bohužel.......

              0 0
              • skytr  

                No uz vybiram nekolik mesicu, tak snad uz brzo s vyberem skoncim… :)

                Jinak jeste se nabizi NEC 2070NX, ale ten uz je skoro o 3 tis drazsi nez to HP… www.it.cz/index.php?…&

                0 0
    • fousac  

      se nenapadne svezu…

      jakej monitor kolem 5 tisic bych mel poridit manzelce na Travian??? predstavoval bych si 19"wide s integr. repro… nebo radsi klasiku 19" (s repro) ???

      2 Lowrider: mys??? jedine MX revolution.. (ale zajmavy dela i a4tech, rada 7×x)

      0 0
    • Kelib  

      Omlouvám se pokud to tu napsal už někdo předemnou, ale tohle se mi zdají naprosto vyhozené peníze. Už několik let si kupuji téměř to nejnižší co je na trhnu, kvůli ceně. Za 8tis se dá sehnat dobrý počítač Athlon 3600+, s 400GB diskem a prostě se vším všudy(mimo monitoru a OP), s možností velkého upgradu(2× PCIe, socket pro lepší procesory, hodně socketů pro paměti) a postupně upgraduju, až jsou ceny přijatelné. Na to co píšeš ti to bude bohatě stačit. Zbylé peníze investuj do kola, nebo si je ulož, až budeš za dva roky měnit třeba procesor za 2× výkonější ale stejně drahej jako je ted ten Athlon. Přikláním se taky k osobnímu sestavení počítače. DObré ceny jsou třeba tady: www.alfacomp.cz a jsou tam i navrhnuté a odzkoušené sestavy, které mají přirážku 1000Kč pokud chceš aby ti je sestavili oni. Jdou ale koupit i po součástkách

      0 0
      • Jirik123  

        Na word a excel ti samozrejme takovej komp staci, ale myslim ze lowrider to chce na seriozni praci a obcas i hry:-) A na kompu za 8k by sis asi moc nezaparil:-) Navic bys tam musel dat nejakou hodne levnou desku, zdroj, bednu, ram asi jen 1GB (na visty malo). Takovejch kompu jsem sestavil hafo a funguje to, ale doma bych to mit nechtel:-)

        0 0
        • fousek  

          No je pravda ze na nakou grafiku by to chtelo neco jinyho (spis jinou platformu) na hry a omalovanky by to bylo fakt asi malo, ale jinak na seriozni praci v pohode

          0 0
      • Lowrider  

        Do kola zas něco mrsknu až příští sezónu :). Zatím to jezdí. 8 tisíc se mi zdá dost nereálný za celej komp. Byl by asi docela slabej. Jen procesor mi vyjde na cca 7 tisíc…

        0 0
        • dieegoo  

          7 tisíc za procesor jsou vyhozený peníze… To jen tak na okraj :)

          0 0
          • Lowrider  

            Proč? Jakej bys tam dal ty? Tuten se Ti nelíbí? www.alza.cz/…e-d75989.htm

            0 0
            • Lister  

              pokud trváš na takhle rychlé sběrnici tak 6550 bude mnohem lepší volba s pořádnou deskou a kvalitníma pamětma z atoho vytáhneš hodně přes ty 3GHZ co má ten tvůj........

              0 0
            • dieegoo  

              Já bych vzal tohle www.alza.cz/…2-d67409.htm . Cena poloviční a výkon myslim že víc než dostatečný.

              0 0
              • Lister  

                bych se toho Intelu zase nevdával, páč taktovací potenciál je veliký a při použití nějakého základního modelu hodně ušetří a dostane z toho obrovský výkon a to to ani nemusí nijka moc honit do nějakých extrému kolem 3,5–3,8GHz

                0 0
                • dieegoo  

                  Já beru co psal Lowrider nahoře… a na to myslim, že bude výkon bohatě stačit i bez taktování :) Jinak pokud nechce AMD, tak to samé by platilo i u Intelu, nebrat novinku za 7, ale něco kolem 3–4 tisíc.

                  0 0
                  • Lister  

                    stačit to bude, ale je dobré mít v záloze nějakých 80% výkonu navíc k možnému upgradu, mě třeba maximální výpočetní výkon procesoru zajímá, protože pokud nepařím, tak si hraju prakticky pořád s nějakým videem :)

                    Ale 7 tis bych taky nevyplázl, momentálě se mi jeví nejlépe ta 6550, která bude asi úplně stejná jako 6850, maximálně se bude lišit menším násobičem, což by mě ale při momentálních možnostech FSB a pamětových modulů trápilo za všeho nejméně…

                    0 0
                  • Lowrider  

                    Procesor je hotová věc. AMD se momentálně Intelu vůbec nevyrovná, takže o AMD ani nemá cenu uvažovat. A model E6550 se s E6850 vůbec nedá srovnávat patří do jiný kategorie a argument, že se dá vytaktovat nad 3 GHz je sice hezkej, ale to E6850 můžu vytaktovat i nad 4GHz. Ale taktovat neplánuju, takže procesor E6850 je jasná volba a to hlavně díky tařka bezkonkurenčnímu poměru cena/výkon.

                    0 0
                    • Lowrider  

                      To mělo být na Listera víceméně :-).

                      0 0
                    • Lister  

                      v čem se ty procesory líší????

                      Te´d to myslím vážně, jelikož jsem si úplně specifikace ještě nenastudoval.

                      Kromě frekvence tedy samozřejmě?????

                      Protože pokud mají oba stejný násobič tak v maximálním výkonu mezi nimy nebude vůbec žádný rozdíl..........

                      0 0
                      • Lister  

                        PS: pokud nechceš taktovat tak proč chceš Intel???

                        Protože bez vytočení se nákup těchto procesorů nevyplatí, protože v základu nabídně AMD za míň peněz více.......

                        0 0
                      • Lister  

                        tak pokud jde o architekturu tak je to tak jak jsem si myslel, ty procesory jsou úplně stejné a jiný je pouze násobič.

                        6550 má násobič 7 6750 má násobič 8 6850 má násobič 9

                        Teoreticky by z toho na první pohled asi nejlépe opravdu dopadl 6850, ale 9×500 (vycházím z toho že 500MHz je takový standart pro kvalitní základní desku a slušné paměti) toho prostě nevytáhnete, protože toho už není procák schopný, stabilně lze přetočit na 4GHz, ale už topí, takže s vodníkem a dost vysokým napětím.

                        Z mého pohledu vychází mnohem lépe 6750, protože i zde je 4GHz na dosah (násobič není ještě tak malý).

                        6550 by měl stíhat frekvenci kolem 3,5Ghz bez větších problémů.

                        Takže pokud by autor trval na 3Ghz frekvenci tak je podle mě blbost kupovat 6850, bohatě postačí 6550, kterou přetočí jen mírným zvýšením FSB na nějakých 430MHZ a to zvládnou i ty nejhorší 800MHz paměti........a ani nebude potřeba nijak přidávat na napětí…

                        0 0
                    • Jirik123  

                      kdybys chtel trochu setrit tak jedine E6750, za 5k bude ten pomer cena/vykon asi nejlepsi.

                      0 0
                    • dieegoo  

                      No tím poměrem cena výkon bych si právě nebyl tak jistej :) Radši bych ty peníze nacpal do něčeho jinýho, tohle je fakt vyhození 3 tisíc z okna.

                      0 0
              • Lowrider  

                AMD nechci :).

                0 0
          • Lister  

            tady bych si dovolil souhlasit :)

            0 0
    • reborn_biker  

      jestli si to este nepostavil tak doporucuju prosmejdit tenhle web. ten clovek co to dela uz se tomu njakej cas venuje a urcite tam najdes spoustu uzitecnejch informaci.

      www.ddworld.cz/sestavy/10.html

      0 0
      • Lister  

        je pravda že tenhle web není špatný, ale bohužel nějak dochází dech v porovnání se Svět Hardware a PC tuningem poslední dobou lehce zaostává ale informací je tam dost to je pravda, jen testů novinek poslední dobou trošku míň

        0 0
      • Lowrider  

        Jojo, pročet sem a už mám objednáno toto: Procesor: www.alza.cz/…e-d75989.htm Zdroj: www.alza.cz/…r-d81018.htm Vypalovačka: www.alza.cz/…l-d77377.htm RAM: www.alza.cz/…l-d69200.htm HDD: www.alza.cz/…j-d79594.htm Chlazení: www.alza.cz/…0-d67208.htm Základní deska: www.alza.cz/…5-d75865.htm Grafika: www.alza.cz/…3-d69071.htm Monitor: www.alza.cz/…1-d79137.htm OS: www.alza.cz/…d-d70447.htm Zajímal by mě váš názor na celou tutu sestavu, ale především na monitor, kterej sem vybíral nejdýl a hodněkrát ho měnil :).

        0 0
        • Jirik123  

          Vypada to vcelku dobre. Jen osobne bych asi nebral desku od MSI – osobni antipatie, radsi treba gigabite nebo ausus:-) Moc se mi nelibi ten zdroj, treba v tomhle testu jim dokonce 480W verze shorela:-) www.zive.cz/…default.aspx No a tahle recenze je sice nakou hatlamatilkou­(francouzstina?:), ale tomu hodnoceni se da docela porozumet. www.matbe.com/…/page124.php

          Radsi bych vzal nejakou osvedcenou znacku jako enermax nebo fortron. Takhle jak tu sestavu mas, tak ji utahne i kvalitni 400W zdroj bez problemu, takze kdyz vezmes 500W budes mit i slusnou rezervu do budoucna. Takze bych vzal asi tenhle www.czechcomputer.cz/product.jsp?… Ale na alze ho nemaj v nabidce. Netusim proc…

          0 0
          • soc  

            Tak to je sranda, tu 480 mam, kdyz jsem si ji kupoval, tak jsem mel pocit, ze je to slusny zdroj (no dobre, je cerny s cervenym vetrackem, takze ne slusny, ale pekny). Ted abych se bal…

            0 0
        • pos3k  

          uz je objednano :(

          ten zdroj bych nedoporucil (na zaklade recenzi na webech apod. nikoliv vlastni zkusenost)

          0 0
          • Lowrider  

            To jste mi potěšili :)

            0 0
            • Jirik123  

              neni to zase takova katastrofa, ten zdroj to v pohode utahne, jen musis mit na zreteli, ze to neni skutecnej 600W zdroj, ale tak 450W:-)

              Jinak ta sestava co mas bude v nepretaktovanym stavu zrat neco pres 100W v klidu a pri plny zatezi 200 – 250W max. takze se nemusis bat,ze by to neutahlo.

              0 0
              • keo  

                Nemyslel jsem,že 600W je málo,jde o spolehlivost a kvalitu provedení zdroje a jeho ochran,na tuto sestavu by stačil i 400W na default, na OC raději 500W,vzhledem k použitým komponentům se OC do budoucna přímo nabízí.

                0 0
        • keo  

          V podstatě souhlas s Jirik123, ten zdroj tak dobré sestavě neodpovídá k těm firmám co zmínil bych přidal seasonic.Osobně bych ten zdroj vyměnil co nejdřív než nadělá nějakou větší škodu.

          0 0
          • Lister  

            no já bych ten Seasonic nepřidával...­...naopak všechny ostatní návrhy zrušil a koupil jedině Seasonic :oD

            0 0
        • screamercz  

          Skoda, mohl jsi drobet usetrit, v Softcomu to maji vetsinou o neco levnejsi, treba ten procik – www.computershop.cz/…/default.asp?… :)

          0 0
        • Lowrider  

          Váhám, jestli nemá cenu zvýšít pamět RAM. Teď mám 2GB a Visty Ultimate. Sestava je popsána u příspěvku na nějž reaguji.

          Nejvíc můžu na 4GB o frekvenci 1066 MHz. Má to význam? Pocítím větší výkonnost? Zřejmě přejdu na Windows 7, které by měly být méně náročné na paměť, tak nevím, jestli bych to se 2 GB doklepal nebo ne :-).

          0 0
    • TheIF  

      Nove PC nebo upgrade ?

      Vyuziti PC jen na download a na filmy → HDTV, bezi to nonstop tak at to nezere 1000W a je to tiche. Postavit new PC nebo upgrejdt ? Ja sem spis pro ten upgrade, nechcou se mi do toho vrazet $$$

      New 17500kc :-( CPU – AMD Athlon 64 X2 BE-2350 EE (socket AM2) BOX ADH2350DDBOX CHladič – Noctua NH-U12F MB – Asus M2A-VM HDM – AMD 690G Paměť – Patriot DIMM 2048MB DDR II 800MHz PDC22G6400ELK Zdroj – Seasonic SS-500ET 500W Skříň – Thermaltake VG7000BWS SopranoRS 101 HDD – Maxtor DiamondMax 21 STM3500630AS – 500GB SATA II HDD – Western Digital WD5000AAKS – 500GB SATA II Chaldič – Noctua NF-S12–1200

      upgrejd tohohle: theif.ic.cz/Re­port.htm 11500kc :-) VGA – MSI RX2600XT-T2D512EZ/D3 512MB GDDR3 HDD – Samsung SpinPoint T166 3.5" 500GB HD501LJ HDD – Western Digital Caviar SE16 3.5" 500GB WD5000AAKS MB – ASUS K8V-XE Paměť – A-Data 1024MB 400MHz

      • ted mam VGA R9550 jen je vní BIOS s R9600 :-)
      • nova deska, protoze uz nejsou radice na SATA a taky si ten krap nerozumi s pametma musel jsme je podtaktovat na 333MHz jsou to KINGMAX hybrid 400/433MHz a jedna se hlasi jako 433 na stare MB to ficelo v klidu…
      • 2GB ram by bylo ve VISTe asi optimum…
      • zdroj je FORTON Green Power 400W (FSP400–60GLM) ten to snad utahne…
      0 0
      • MlokCZ  

        Hodně záleží, jak moc ti závisí na té spotřebě. Mě běží jeden počítač doma taky nonstop (normálně na něm dělám, často se připojuju vzdáleně a i je to takový malý server, kde běží ftp server a další věci). Mám tam Athlona ještě socket 939 3800+. Puštěno s CNQ, tedy běží většinu času na 1000Mhz. Grafika nějaká X300 s pasivem, co má minimální spotřebu. A co jsem zjišťoval, co žere nejvíc, tak to jsou dvě věci. Ramka, 2GB má už poměrně vysokou spotřebu (a to obzvlášť když to není DDR2, tam na tom budeš s lépe, pokud půjdeš do AM2 socketu) a pak disky. Mám tam tři disky. Mě ta spotřeba až tak nebere e nehodlám jeden disk vyhazovat nebo snižovat na 1GB (i když tam má XPčka a ne Visty, tak tam ty 2GB chci, jedu navíc bez swapu). Odhaduju to teď už na přes 200/měsíčně za ten počítač za elektřinu, i když je to relativně málo žravá sestava a když u toho sedím, tak tam je málo žravé LCD.

        Zdroj to utáhne v pohodě, mám tam taky 400W Fortrona a to bude ta moje sestava o malinko žravější (za ten socket 939, disk navíc).

        0 0
        • TheIF  

          Paměť taky dost žere ? To bych do ni neřek mrchy jedny malé :-) Ono ten giga by asi stačil hlavně pokud by ta pamět frčela na 400MHz… Jinak ještě uvažuju o grafice 8600GT www.alfacomp.cz/php/product.php?… Mě nejvíc určitě žere to starý CRTčko :-) proto nechci do toho rvat moc $ aby zbylo i na 24"LCD a taky něco na kolo :-)

          0 0
          • Jirik123  

            24"LCD bude zrat stejne jako stary CRT:-) Pamet si zas tak moc nevezme, ale DDR2 ma vetsi spotrebu nez DDR1 a DDR3.

            0 0
            • MlokCZ  

              ddr2 má spotřebu určitě nižší než ddr1. ddr1 běží na nejvyšším napětí a žerou nejvíc. Pěkně i se spotřebou na jeden modul je to třeba tady: www.svethardware.cz/…080750F.html

              A pak když má počítač třeba 4× ddr1 ramku, tak jsi hned přes 20W, což je už sakra hodně pro celkovou hodnotu stroje, který běží pořád a není moc vytížen (cpu jede pak většinou při CNQ na nízké frekvenci a bere celkem málo, grafika téměř nic, nesedíš u toho).

              0 0
              • Jirik123  

                Mas pravdu, spletl jsem si to s grafikama, kde se napajely GDDR2 pameti napetim az 2,5V a diky vyssi frekvenci pak meli vetsi spotrebu nez DDR1.

                0 0
          • MlokCZ  

            CRTčko nebo i velké LCD sice žere dost, ale jen když u toho sedíš. Já se na to dívám z hlediska toho, že počítač jede 24×7 a já u něj doma sedím jen pár hodin týdně.

            0 0
      • Jirik123  

        Pokud to mas jenom na tahani a filmy, tak ti bude stacit ten upgrade. Usetrit se tam asi da jen na ty grafice, tu klidne muzes vzit i slabsi.

        Pokud bys prece jen sel do novy sestavy tak mi prijde zbytecny brat novej zdroj, klidne muzes pouzit ten stavajici, utahne to v pohode. Taky muzes pouzit stavajici bednu, nebo vzit nejakou levnejsi treba Coolermaster elite 331 (ma hodne pozic na disky a pripravu pro vetraky 120mm vzadu i ve predu) www.czechcomputer.cz/product.jsp?… Taky by se dalo trosku usetrit za ty chladice, ale asi to chces mit co nejtissi?

        0 0
        • TheIF  

          Heh se to komplikuje… bez case,zdroje,lev­nější chladiče, grafika (za 2K) a sem tak na 12000 VS upgrade 10500 (s VGA za 2K) to je u pak asi lepší AM2 kde pujde časem vyměnit CPU…

          0 0
          • Jirik123  

            pochopil jsem spravne, ze u ty novy sestavy chces pouzivat integrovanou grafiku?

            0 0
            • TheIF  

              jee nj na to jsem uplne zapomel :-) takze new PC za cca 13500 vs upgrade 10000

              0 0
          • MlokCZ  

            Na AM2 s ddr2 ramkou to bude mít určitě nižší spotřebu. Jak cpu, tak ty ramky. Ale je otázka, jestli má tu spotřebu vůbec cenu řešit, stejně oproti ceně dílů je relativně malá. Můžeš mít rozdíl třeba 50Kč/měsíčně to máš za dva roky něco přes 1000Kč. Není to sice úplně málo, ale oproti 10tis.+ za ty díly.

            Jiná věc je dobře si vše nastavit, aby to žralo co nejméně, když u toho nesedíš (to tě nic nestojí to pořádně nastavit).

            0 0
            • TheIF  

              Jasné, že mam zaplé Cool´n´Quiet a 95% času jedu na gigu :-) Vypnuti monitoru je taky samozřejmost… Jen by mě zajimalo kolik žerou starý GENIUS Home Theater 5.1 ten subwoofer slušně topí a nějaký automatické standby to neumí :-(

              0 0
          • fousek  

            Na tu upgradovatelnost AM2 bych nespolehal, teda pokud nehodlas upgradovat do roka

            0 0
            • TheIF  

              Jenže ja nepotřebuji zavratný výkon a možná ještě vyjde něco vykonějšího než A64 X2 6400+…

              Asi půjdu do toho new PC 15 111kč (takovej zlatej střed :-)) sice +20W spotřebu a 1000kč za CPU, ale zase mi na pár let bude určitě stačit :-)

              CPU – AMD Athlon 64 X2 5200+ EE BOX Chladič – Noctua NH-U12F MB – ASUS M2A-VM HDMI RAM – A-Data 2048MB (kit 2×1GB) 800MHz HDD – Samsung SpinPoint T166 3.5" 500GB HD501LJ HDD – Samsung SpinPoint T166 3.5" 500GB HD501LJ Skříň – Thermaltake VC2000 Mambo Chladič – Noctua NF-S12–1200

              • Chladič je sice drahý, ale zase mě láka mit silent PC.
              • Skříň musím vzít novou tu co mám neumožňuje hodit chladič před HDD což mi přijde pro ně prospěšné když jedou nonstop a budou tam namačkaný tři kousky.
              0 0
              • keo  

                Mám taky mambo a pro snížení hluku jsem dal druhý větrák do předu a s tím původním v zadu jsem ho zapojil do série na 12V větev.Oba pak jedou na 6V a není je skoro slyšet a teplota ve skříni by vzhledem k tvé sestavě měla být OK.

                0 0
      • Lister  

        pokud jde opravdu o spotřebu tak zdroj Seasonic, protože má jednu z nejvyšších, ne li nejvyšší účinost co jsem viděl......

        0 0
        • Jirik123  

          Fortrony Green Power maji taky velmi dobrou ucinnost, jen o par procent horsi nez seasonic. Myslim ze investice do noveho zdroje by se nevyplatila.

          0 0
    • Lowrider  

      Prosím Vás má někdo z vás tuten monitor? www.alza.cz/…1-d79137.htm Najednou zničehožnic mi zhasnul ten světelnej proužek a nevím čím to může být… Nevím o tom, že bych něco mačkal a ani nevím, jestli se to vypnout vůbec dá. Tak nevím, jestli to není nějaký porouchaný… Díky.

      0 0
    • StuntJ  

      Zas někdo vykopal mrtvolkuuuuuuu

      0 0
      • Lowrider  

        Já a svojí. Dám ten příspěvek tedy i sem, kdyby ho někdo nemohl najít.

        25.10.2009 19:21:32

        Váhám, jestli nemá cenu zvýšít pamět RAM. Teď mám 2GB (DDR2) a Visty Ultimate. Sestava je popsána u příspěvku na nějž reaguji.

        Nejvíc můžu na 4GB (DDR3) o frekvenci 1066 MHz. Má to význam? Pocítím větší výkonnost? Zřejmě přejdu na Windows 7, které by měly být méně náročné na paměť, tak nevím, jestli bych to se 2 GB doklepal nebo ne :-).

        0 0
        • PatrikL  

          veď si pozri využitie pamäte pri náročných aplikáciach čo používaš, možno by niekde ďalšie 2GB ram viditeľne pomohli. Nemusíš prechádzať na ddr3, stačí jeden lacný 2GB (800MHz CL4/5 stačia) ddr2 modul dokúpiť. A máš 64bit operačný systém? Ak nie, tak aspoň ten win 7 kúp 64 bit verziu :)

          0 0
          • Lowrider  

            Jasanka. Jinak OS má 64bit. Dokoupit? Já tam mám teď kit 2×1 GB, takže spíš vyměnit oba a dát tam dual channel 2×2 GB ne? Nebo ne?

            0 0
            • PatrikL  

              keď kúpiť 2× 2GB, tak už skôr tie ddr3 ako si napísal – dnes sú už lacné (niekedy lacnejšie ako ddr2, teda aspoň u nás na Slovensku :D )

              0 0
          • PatrikL  

            jaaaaaj, ty máš 2× 1GB, nie? (tak to bola stupídna kúpa :) :) )

            Čiže ak pridať ram, tak ddr3 nie je až taký zlý nápad, aj keď výkon to nepridá, jedine tá kapacita poteší..

            0 0
            • Lowrider  

              Před těmi dvěmi lety to bola dobrá kúpa :-).

              0 0
              • PatrikL  

                aj vtedy sa viac oplatil 1 2GB modul ;) ;) Keď si kupoval dosku len s dvoma slotmi na ram, tak si na to mohol myslieť :)

                0 0
                • Lowrider  

                  Já mám dva sloty na DDR2 a dva sloty na DDR3.

                  Mohl sem na to myslet, ale to byla moje první stavba a že bych tomu nějak rozuměl se říct nedá :-).

                  0 0
                  • PatrikL  

                    prakticky máš naozaj len 2 sloty na ram – lebo ddr2 a ddr3 nejdú použiť súčasne, nie? :)

                    0 0
            • StuntJ  

              Nerozumím, pokud člověk není grafik, stříhač videa, tak nechápu v če je 2×1GB modul špatný ? Při 32b systému stačí

              0 0
              • PatrikL  

                v jeho prípade je to jednoducho zlá voľba – mal len 2× DDR2 slot, čiže si zabránil možnosti upgrade bez nutnosti zbavovať sa terajších ram :)

                0 0
                • StuntJ  

                  Aha, tak to jo, já mám 4 sloty – mám 4×1GB RAM DDR2 na 1066MHz a pohoda váááánek :o)

                  0 0
                  • PatrikL  

                    ale dnes sa jednoznačne viac oplatí 2× 2GB :) čiže ak budeš niekomu skladať pc, tak 4× 1GB nieeeee :D :D :)

                    0 0
                    • PatrikL  

                      a keď core i7 (s1366) zostavu tak 3× 2GB :) :) :)

                      0 0
                    • StuntJ  

                      No já jsem první 2×1GB setovku kupoval cca před rokem a půl a po roce jsem dokoupil další, takže se mi tam tak hezky naskládali. Aspoň mámm všechny sloty hezky plné a hezky horké :o)

                      0 0
                      • PatrikL  

                        to máš a-data „extreme edition“ na nejakých 2.1–2.2V že ti tak pečú? :) :) :)

                        0 0
                        • StuntJ  

                          Mám Kingston HyperX 1066MHz na 2,2V – kit 2× 1GB pohodové 100% paměti

                          0 0
        • StuntJ  

          Vzhledem k ceně pamětí je to víceméně šumák, větší výkon nebude, maximálně v aplikacích které potřebují místo v paměti

          0 0
    • hradman  

      Ahoj. Moje reakce asi přicházi docela pozdě.

      Ale i tak se připojuji.

      moje sestava koupená 7.10.2009 celé jsem sestavoval za 13000

      procesor-amd-athlon-ii-x2

      Základovka-msi-nf520t-c35

      na desce je pro mě dúležitý socket AM2+ a možnost 16GBRAM

      RAM-DDR2 4GB

      Monitor-HD beng

      Case-KME-hlavně že moc nesvítí

      GrafikaSaphire HD4650 – nižší detaily – Crysis,NFS Carbon-full detail, Battlefield2 – full detail, CoD4 full detail – tahle grafika mě dost překvapila :-)

      DISK-standard 500GB ale už teď vím že je to málo :-)

      DVD:

      http://www.alza.cz/…-d137024.htm

      Bluethoot

      http://www.alza.cz/…b-d82242.htm

      kabely a drobnosti

      http://www.alza.cz/…m-d89241.htm

      http://www.alza.cz/…0-d93225.htm

      http://www.alza.cz/…-d109333.htm

      http://www.alza.cz/…6-v1289.html

      http://www.alza.cz/…a-d39967.htm

      http://www.alza.cz/…6-d94264.htm

      • COOLER MASTER 2×cooler master 120mm do skříně-1 ven a jedna do vnitř,80 z boku, 92mm na procesoru – jiný než se dodává k tomuprocesoru.

      Windows VISTA orig. 32bit. Bohužel bych potřeboval kvuli ramce 64bit ale nevím jestli lic.kod na 32 vemou 64bit.

      myš od Gigabyte- drátová lazer- 1600dpi

      klavesnice KME USB, plochá.

      tot celé. cena 13000.

      Pokud někdo schání nějaké komponenty koukněte na czechcomputer.cz – dobré uživatelské recenze

      0 0
      • hradman  

        k těm větrákum jsem musel přistoupit protože původní byly dost hluční a nešli regulovat tak jako tyto. na tregulaci používám program speedfan

        0 0
        • Dlabka  

          lepší varianta mi přijde koupit za 35kč odpor, kterej z 12V udělá 9. Taky se dá vyrobit…

          0 0
    • Lowrider  

      Ahoj, je tu prosím nějaký odborník přes LCD monitory? Potřebuju nějakej co nejlevnější (pod 4000 asi), ale aby byl co nejlepší. Aspoň technologie IPS, full HD? Kamarádka to chce hlavně na rýsování a sem tam na filmy. Velikost 22–24" asi?

      0 0
      • MarekF  

        Tak na rýsování (CAD?) IPS nutně být nemusí a sem tam nějaké filmy. Pokud to není nějaká maniačka, tak TN jsou relativně v pohodě. Stejně za tu cenu IPS asi neseženeš.. Já za sebe můžu doporučit http://www.alfacomp.cz/php/index.php… tento. Má LED podsvícení, což není v téhle cenové kategorii až tak časté (víc převažují CCFL trubice), zajišťující menší spotřebu a rovnoměrnější podsvícení. Tento monitor akorát v menší uhlopříčce mají i mí dva známí a také ho schválí. Nejsem až takový odborník, jen cosi nahrubo vím, tak to ber spíš jako tip. Snad dobře vybereš ;)

        0 0
        • Lowrider  

          Ano, CAD, Revit atp…

          Dík za radu. IPS za tu cenu maj třeba tady: http://www.alza.cz/…-d237465.htm

          Potřeboval bych nějakýho odborníka, kdo mi řekne jakej kontrast volit a vlastně všechno co by bylo nejlepší za tu cenu. Najde se někdo?

          0 0
      • Smazaný účet  

        V praci delam na tomhle monitoru:

        http://www.alfacomp.cz/php/product.php…

        Musim rict, ze naprosta spokojenost. Jasne, nema to kalibrovane barvy na upravy fotek, ale i tka ma hezke varevne podani a ten displey neni uplne leskly jak pisou, ale spise takovy lehce matny. Podsviceni ma docela rovnomerne. Kvalita hodne zalezi na pozitem privodu, u analogu to chce kvalitni kabel(i s tim dodavanym je obraz torhcu mazly), u digitalniho prenosu je vse ostre jak britva:)

        0 0
        • Lowrider  

          Dík za tip, ale za tu cenu už bych měl to IPS, což je lepší nebo ne? Nebo záleží spíš na kontrastním poměru nebo na něčem jiném než na technologii výroby?

          0 0
      • siafu  

        na práci ber rovnou 24", matný displej, nativní rozlišení 1920×1200 px (jinak chybí px na výšku!!!!), rozhraní DVI je snad už samozřejmost, taky si ověřit, do jaké míry se dá manipulovat s podstavcem, ale IPS za 4 tis. neseženeš – mám NEC 2490wuxi2 – ten sice IPS je, ale cena je trochu vyšší…

        Teď koukám, že v levných LCD se to jen hemží rozlišením 1920×1080 px – no tak co na to říct xD

        0 0
        • Lowrider  

          Ona ale opravdu není náročná, chce to jen na kolej aby nemusela rýsovat na notebooku, to by nějakej obyč nestačil? Možná, že i ten TN by šel?

          0 0
          • siafu  

            TN má máma, klasickou 19" – no konkrétně NEC EA192M a na prohlížení netu to stačí a i s ohledem na vel. bodu mi připadla 19" nejlepší…

            Tak nějak se „obávám“, že dneska už nekoupíš LCD, které by mělo vyloženě podprůměrné parametry, takže nejprve je potřeba si ujasnit preferovanou úhlopříčku a rozlišení i s ohledem na vel. bodu. Pro mě byla min. vel. bodu z nb 15.4 s rozlišením 1280×800 px – tam je vel. 0.26 mm, takže bod musel být větší, teď na 24" LCD mám 0.27 mm.

            No bohužel do 5 tis. 24" LCD 1920×1200 px neseženeš, takže jediná varianta u 24" LCD je 1920×1080 px (vel. bodu 0.276 mm), to samé rozlišení má i 23", ale vel. bodu je potom menší 0.265 mm. Předpokládám, že by monitor měl být i výškově stavitelný, otázkou je přítomnost reproduktorů, HDMI apod. Určitě přítomnost DVI, VGA.

            Jinak je potřeba hledat recence, protože u levných LCD je otázka, na kolik bude IPS kvalitní ve srovnání s TN. Dobré recenze jsou na prad.de. Asi nakonec by se člověk rozhodoval mezi BenQ BL2400PT a LG IPS231P – s tím, že by se mi i vzhledově víc líbil 24" Benq, recenze těchto LCD jsou i na prad.de.

            Dobré články pro začátek:

            LCD monitory: Na velikosti záleží I

            LCD monitory: Na velikosti záleží II

            0 0
    • Azmir  

      trošku se přiživím na tématu, nechávám si od kamaráda poskládat PC a chtěl bych se zeptat co říkáte s ohledem na cenu na tuhle sestavu http://www.alfacomp.cz/php/basket.php… Procesor bude otevřen na 4 jádro a přetaktován a grafika se bud pravděpodobně taky taktovat.

      0 0
      • Azmir  

        up

        0 0
        • Luker  

          Tohle bylo něco jako „sestava měsíce“, takže bych to doporučil..

          0 0
          • Azmir  

            Je tam horší grafika i procesor a vychází to celkově ještě dráž, pak moc nechápu v čem je to lepší :/

            0 0
            • Luker  

              Když tam máš takový větráček a obyčejnou skříň tak se nediv že je cena o něco vyšší. Grafiky jsou prakticky to samé a u mě vítězí 3 jádra nad 2. Taky záleží co na tom počítači chceš dělat..

              0 0
              • Azmir  

                Jak jsem psal 2 jádro bude otevřeno na 4 jádro. A skříň, je to nejmenší, nikde se s tím neukazuju, je to pro mou potřebu a leží pod stolem.

                0 0
                • frdrx  

                  Přečti co píšu.

                  0 0
                  • Azmir  

                    Napsal jsem to dřív než ty ale bulldozer by zřejmě zvedl cenu celého PC a to já si prostě jako student nemůžu dovolit.

                    0 0
                    • frdrx  

                      Tak počkej a pak kup Phenom. Ušetříš tisíce. Já mám Phenom, ale stavěl jsem ho před rokem. Dělat to v tuhle chvíli není rozumný.

                      0 0
      • frdrx  

        Počkej na Bulldozer a pak ho vem! Opravdu! Teď nemá cenu nic stavět.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Na Bulldozer nečekej. Maximálně pokud využiješ 8 vláken (rendering). Má nízký výkon na takt, což je u her nejdůležitější (a Intel SB v něm vyniká). Odemknutí procesoru není 100% a pokud by se ti to nepovedlo, tak bude CPU v hrách grafiku brzdit.

        Pokud to má být herní počítač, tak si našetři 15 000, abys nemusel kupovat papírovou case a nevhodný procesor.

        0 0
        • Azmir  

          15k nemám a šetřil bych na to půl roku a PC potřebuju teď, na to otevření spoléhám, mám v okolí dost otevřených PC a ještě se nestalo že by se to nepovedlo, tak snad štěstí potká i mě, na case nezáleží dotknu se jí jenom při skládání a při zapínání PC. Pokud by se otevření nepovedlo tak hold třeba rok nebo dva vydržím s tímhle procesorem no…

          0 0
        • frdrx  

          Nízký výkon na takt? Tos vzal kde? Každopádně, až přijde, tak padnou ceny AM3 desek a procesorů a docela možná se hnou i u Intelu. Prostě bych počkal. Je to chvíle a ušetřený prachy (pokud půjdeš do AM3) ti nikdo nedá.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Mám jistý zákulisní informace od českých redaktorů. Síla Bulldozeru je pouze ve vícevláknových aplikacích. Architektura je to stará a výkon na takt je prostě horší.

            Pokud se po vydání Bull hnou ceny Intelu, tak spíš směrem nahoru, až Intel uvidí, jak to AMD zmastilo (kolikrát že už ty procesory odložili?).

            Za mě by měla sestava vypadat alespoň takto: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php…

            0 0
            • frdrx  

              No moc těm svým redaktorům moc nevěř a zeptej se ještě jiných. Tohle zavání Intelovským fanboyovstvím. S tvojím názorem na sestavu tedy nesouhlasím. Raději AMD než i3.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jo, jsem fanda Intelu, ale mám k tomu důvody. Podívej třeba na tenhle test: http://extrahardware.cnews.cz/…idge-vyhodny?…

                Před Sandy Bridge bylo AMD v low-endu jasnou volbou, ale teď, s příchodem i3–2100 a třeba i Pentia, se to mění. Nebudu vás tady přesvědčovat o svých názorech, je mi vlastně jedno, že si někdo pořídí HD6850, která bude ve hrách vytížená na 50 % kvůli slabému procesoru.

                0 0
                • frdrx  

                  Teď je dobré hlavně počkat. IMHO AMD novými procesory pěkně natrhne…

                  0 0
                • Azmir  

                  Phenom II X4 965 BE je o 10% výš než i3 tak čem je problém?

                  0 0
                  • frdrx  

                    Přesně.

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Že ve hrách je i3 stejně výkonný jako 965 BE, je o pár stovek levnější, žere míň energie a nepotřebuje tak výkonné chlazení. Například Prime95 ke spotřeba PC s i3 109 wattů a s 965 BE krásných 233 wattů.

                    0 0
                    • frdrx  

                      No tak tomuhle rozdílu ve spotřebě se mi věřit opravdu nechce. Můžeš to nějak doložit? Za jakých je to podmínek a odpovídá to realitě?

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Co si třeba prohlédnout recenzi, kterou jsem poslal?

                        0 0
                        • frdrx  

                          Ok, dobrý nápad.

                          0 0
                        • frdrx  

                          OK, máš pravdu. Nicméně, když si člověk vezme X4 980 místo 965, tak se pohled na poměr výkon/spotřeba změní. Každopádně, já nikomu neradím teď kupovat Phenom, nýbrž radím počkat a pak koupit něco nového od AMD.

                          0 0
        • Smazaný účet  

          na hry PS nebo XBOX

          0 0
      • Tomcat  
        • Mizerná deska ( stará lowend)
        • na přetaktování nedostatečný chladič
        • zbytečné paměti rozdíl 1333 vz 1600 a víc je poznat v peněžence vevýkonech na hranici měřitelnosti.
        • procesor můžeš se pokusit otevřít, ale šance není 100%
        0 0
        • Azmir  

          Co myslíš tím nedostatečným chladičem? co bys ( pokud možno v nižší ceně a z alfy doporučil). Jinak myslíš přetaktování grafiky nebo procesoru?

          0 0
          • frdrx  

            Nedostatečným chladičem myslí „box“ chladič. Sice si nemyslím, že by byl nepoužitelný a že se s ním nedá přetaktovávat, ale rozhodně souhlasím, že je dobré tam dát něco lepšího.

            0 0
            • Azmir  

              Nějaký tip, v rozumné ceně?

              0 0
              • frdrx  

                Třeba nějakej Arctic Cooling Freezer, Scythe. Jináč preferuju a doporučuju Noctuu, ale to je, přiznávám, trochu snobská a dražší varianta (ovšem opradu tichá!).

                0 0
      • siafu  

        na AMD provozuji Kingstony 1333 MHz o napětí 1.5 V, BIOS automaticky nastaví časování CL9 a na 1600 MHz si to beztak budeš muset nataktovat, jinak ve specifikaci k MB je uvedeno podpora pro RAM 4×1.5 V DDR3

        chybí mi tam třeba čtečka paměťových karet, wi-fi karta a chladič na procesor, box je přeci jenom pořád box, no a možná by člověk uvažoval rovnou o čtyřjádru, když tak vidím ceny AMD procesorů a skříň Cooler Master

        0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Nevím jestli to tu někdo zmínil ale zvážil bych použití dualheadu (dva monitory). Na CAD aplikace dobrý, požívám už delší dobu a i jinak je to příjemný…

      0 0
      • soc  

        2 monitory na CAD, CAM apod jsou výborné…

        0 0
      • frdrx  

        Dual head nemusí být jenom dva monitory, ale klidně i dvě klávesnice, dvě myši a dva lidé sedící u jednoho počítače zároveň. Nevím jak s Windows, ale s GNU/Linuxem to je možné.

        0 0
        • Smazaný účet  

          imho tohle win nepodporuje, kdyz se neumi chovat ani jako terminal…

          cim vice monitoru, tim vice, delam na dvou a jeste by se mi hodil treti:)

          0 0
          • soc  

            Třetí bych už neuživil, protože bych asi musel začít pracovat :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              spatne..na dvou predstiras praci, na tretim cumis na film:)

              Z vypraveni sefa…predstirani prace mel skvele zmaknute jeden jeho spolupracovnik v japonsku, dokazal klikat mysi i ze spani:)

              0 0
      • siafu  

        na doma nic menšího než 24" LCD už ne

        0 0
    • Automat_1  

      Zdravím. Jelikož doba mého zájmu o počítače je nenávratně pryč, tak se ptám Vás, jaký by jste dnes zvolili notebook při rozpočtu do 11k.

      Budu ho využívat především jako studijní pomůcku. To znamená práce s AutoCADem a ArchiCADem, tudíž potřebuji rozumný kompromis mezi grafikou, procesorem a relativně slušnou výdrž baterií. Velikost od 15", do 17", operační systém není nutností.

      Máte nějaké doporučení? Věřím, že i v této ceně najdu svého favorita. Značce se nebráním jakékoliv, v této ceně to bude z bláta do louže.

      Děkuju za rady.

      0 0
    • Martin  

      přidám se k dotazu se svou sestavou.

      původní plán byl nahradit morálně dosluhující poč: A64 x2 3800+ (Toledo E6) | Arctic Cooling Freezer 64 Pro | Asus A8R-MVP (xPress 1600) | 4× 1GB Kingston DDR-400 | Leadtek GF 8600 GT | Accelero S1 | SpinPoint 250 GB SATA + 500 GB SATA + 1TB SATA + 1,5 TB SATA | LG GSA 4163B | Samsung T220 – disky bych si nechal a vyměnil „jenom střívka“, čili procesor, grafiku, desku a paměti. a samozřejmě optickou mechaniku, ale ta dneska stojí pár stovek.

      chtěl bych 8 GB RAM a 4 jádro. a rád bych se vlezl do cca 8000 bez daně

      použití: občasné hraní, práce ve fotošopu a lightroomu plus internet, filmy, seriály… a chci, aby mi to zas nějakou chvilku vydrželo.

      trochu jsem zkoušel hledat… co říkáte na tohle?

      http://www.alza.cz/…-d145518.htm

      http://www.alza.cz/…-d236834.htm

      http://www.alza.cz/…-d217496.htm

      http://www.alza.cz/…-d241216.htm

      8200 bez daně

      v novém hardwaru se nějak moc neorientuju, už to nestíhám sledovat. takže nevím jestli jsem někde neudělal v návrhu chybu…

      intel nebo amd neřeším, pokud někdo poradí srovnatelné díly na intelu, tak taky dobře :)

      díky

      0 0
      • Azmir  

        Doporučoval bych určitě připlatit na radeon 6850, to se vyplatí, ramky klidně snížit na 4gb jelikož to bohatě stačí a dokoupit je je někdy v budoucnu je ten nejmenší problém. Jinak koukni spíš na alfacomp.cz vychází to tam levněji. Jinak nejlevnější variantu más koupit 2 jádro a otevřít a přetaktovat a získáš klidně i o 1000 kč dražší procesor, ale jestliže tomu tak moc nerozumíš tak chápu že se ti do toho nechce.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Cece pamet je pri upravovani fotek docela potreba, obcas to sezere docela dost, teda aspon Nikon NX2, s LR zkusenosti nemam. Crtyrjadro bude imho lepsi volba, nez pretaktovavat dvoujadro s pochybnym vysledkem(podari se/nepodari se?).

          0 0
        • Martin  

          vyřešeno :)

          Core i5–2400, Gigabyte GA-P67-DS3-B3 (rev.1.0), 8 GB RAM, HD 6770.

          kamoš mi poslal pár recenzí a bylo jasno, AMD sux :D – za cca stejné prachy mi i5 dá víc.

          ted ještě skříň

          p.s.: na taktování kašlu, nikdy mě to nebralo.

          0 0
          • Azmir  

            Nevím jestli si viděl nějaké reálné testy ale při mnohem vyšší ceně ti Intel zase o tolik více nenabídne, být tebou zůstanu u AMD a ušetřím mnoho peněz, které bych pak ušetřil ještě na ramkách, jelikož těch 8Gb fakt nevyužiješ ( já sám mám puštěné 3 nejnovější hry, na plné detaily a full hd a 4gb ramku nemám plnou) a připlat raději na grafice a hod tam 6850 a máš to.

            0 0
            • Martin  

              na hry kašlu, jsem casual hráč. nicméně zmíněný photoshop při skládání panoramat nebo lightroom, ty umí pěkně zatopit ramce a procesoru :)

              0 0
              • black.horse  

                Přesně, nenechej se zvyklat hráčema her. Hugin, PSko i LR uměj pěkně vycucnout ramku, víc než nějaká hra…

                0 0
                • Martin  

                  z recenzí na pctuningu vím, že pro hráče je větší přínos vysoko taktované dvoujádro… jenže já tomu hraní moc nedám, navíc jsem slepýš obecný. sranda je, když čtu recenze na náročnost té které hry a prohlížím si kapitoly o nastavení detailů – já prostě nevidím rozdíl mezi low a high detailama, musím to študovat lupou. a vyloženě přímo ve hře mi jde o zábavu a ne o vyhlazování hran a krásný textury :)

                  a když uvážím, jak krásně mi lightroom vytěžuje obě jádra stávajícího poče, tak si umím představit, co mi udělá čtyřjádro

                  jenom tak ze srandy, tady je krásně vidět rozdíl mezi core i4 a phenomem II právě ve fotokrámu. phenom se nechytá

                  to samý s RAMkou. moje aktuální 4GB jsou pro LR pěkně málo. až se trochu finančně zvetím, tak dokoupím dalších 8 GB. za ty prachy, co ted stojí DDR3, je to hřích

                  0 0
                  • soc  

                    V okamziku, kdy aplikace dokaze spravne vyuzivat vice jader, tak je to jasne. Ale takt je takt :)

                    A potom jeste propustnost pameti, sbernic a vubec…

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jasne..ale co je vyhodnejsi..o 20% vyssi takt, nebo moznost dalsich ctyrech paralelnich procesu (dve jadra navic, ctyri thready). Predpokladam ze Doom na tom bude smazit nejaky novy win, takze ty se uz postaraj aby trochu rozhodily zatez. Kdyz nic, tak zvladnou pustit film a na pozadi konverzi z raw to jpeg bez zbytecneho sekani…

                      0 0
                      • Martin  

                        tak nějak to vidím :)

                        poběží tam sedmičky x64 a při vyvolávání rawů budu dělat něco jinýho :)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          V tom pripade doporucuju vice jader. Ja nedavno presel z dvoujadra-2vlakna pri 1.87GHz 2GB RAM na 2 jadra, 4 vlakna pri 2.5GHz, 8GB RAM a rozdil je sileny:)..a to ten Nikon Capture NX2 je zrout pameti jako parase. Je to pro notebook.

                          0 0
                          • Martin  

                            jj, i5 2400 je na cestě :)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              mam i5 2520:)

                              0 0
                              • Martin  

                                takže su další v klubu :)

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Ja jsem byl docela prekvapen jak to svisti. Pri simulacich mi bezi program asi tak 6× rychleji nez na starem notesu, proste balada:) Akorat teda odpada vymlouvani se pri opozdeni na pomaly pocitac..spise mam problem s analyzou dat:D

                                  0 0
      • Vencik  

        Alza nebo Alfacomp, ve finale to bude ± na stejno, nekde budou mit levneji to a jinde zas to.

        Nic mene k te sestave.

        RAM 8GB, nevim zda to plne vyuzijes sam vlastnim 8GB a nevyuziji ani polovinu, kdyz mam cas pustim si nejakou tu hru, ale spise filmy, serialy. Bohate staci 4GB DDR3 dej tam nejake rychlejsi 1600/1800MHz, deska kterou uvadis podporuje az 2000MHz Ram, takze no problem.

        Grafickou kartu uvadis s pasivnim chladicem, coz bych moc nedoporucoval, lepsi je kdyz ma aktvini chlazeni, Azmir ti radi Radeona 6850 coz je dobra volba, pustis na tom nejnovejsi hry a papradni pomer cena/vykon.

        http://www.alza.cz/…-d192496.htm, jinak myslim, ze by to jako sestava na „chvili“ mohlo stacit. S procesorem si hlavu nedelas, takze neni asi co resit. Je pravda ze AMD CPU byvaji o neco levnejsi nez Intel. Je asi pouze vec vkusu co ti na zakladni desce bude pect, jestli AMD, INtel.

        0 0
    • Smazaný účet  

      333!:D

      0 0
    • Bafoon  

      bych se zeptal…notas ani stolní mi ku spokojenosti nepustí duke nukem forever, jako grafiku mám na notasu ati radeon hd3410 a na stolním chip – co koupit za obvyklý poměr hodně muziky/málo peněz (čím míň tím líp)

      U duka je napsaná Nvidia geforce 7600 a ati radeon hd2600

      díky :-)

      0 0
      • gallardo  

        dobrej pomer cena/vykon ma hd 6790, pro tvoje potreby ma vykonu vic nez dost, ale zas si budes moct do budoucna neco zahrat

        0 0
        • Bafoon  

          toto? http://www.it-point.cz/…_d77643.aspx tak já bych zas do toho takový prachy dávat nechtěl, spíš tak opravdu jen nějakou nejnutnější třeba ehm kolem tisícovky? já zas takovej pařan nejsem :-)

          0 0
          • Martin  

            s kartou kolem tisícovky si asi moc nezahraješ… leda bys natrefil na nějaký super výprodej.

            já jsem taky casual hráč, ale zainvestovat do toho mého junipera 6770 byl dobrý krok

            0 0
            • Bafoon  

              http://www.alza.cz/…-d219971.htm ani totok třeba? já tomu prd rozumím ale když to chce 256MB video paměti tak snad „gigovka“ bude cajk ni?

              0 0
              • Martin  

                imho slabota

                přitlač aspon na http://www.alza.cz/…-d239884.htm nebo odpovídající radeon

                0 0
                • Bafoon  

                  tady se tak na něco zeptat :-) to aby člověk rovnou počítal s násobkem :-D

                  jestli je to slabota v čem prosím tě? jestli tedy nevadí nějaké elementární zaškolování, díky

                  0 0
                  • Martin  

                    prostě nedostatečný výkon toho grafického čipu. ta grafárna, cos zvolil, zvládne základní operace jako je vykreslení obrazu na monitor nebo akceleraci videa, ale na počítání herní grafiky jí chybí pára – má málo výpočetních jednotek

                    0 0
                  • gallardo  

                    tak jde o to, aby ten nakup levny grafiky mel vubec cenu. Je hezky koupit kartu za 1000kc, ale tou si moc nepomuzes od toho co tam mas, takze vlastne jen utratis litr pro nic za nic. Pokud koupis hd 6770/6790 tak mas na par let vystarano a zahrajes si kazdou hru na rozumny nastaveni

                    0 0
      • Martin  

        jaký je zbytek sestavy? abys nekupoval grafiku do totálního šrotu :D

        0 0
        • Bafoon  

          jo hmmm oboje je dual core 2,5ghz? :-) 4gb ram, grafiku bych dokoupil do stolního

          0 0
          • Martin  

            tak asi ten zmíněný HD6790 nebo to, co mám já – HD 6770 – zatím jsem nenašel hru, kterou by mi to neutáhlo a to mám na hry relativně slabý procesor – nízko taktované quadcore :)

            0 0
            • Bafoon  

              tak už jsem byl rozhodnutý pro tvoji hd6770 a pak jsem toho duka stahl na rozlišení 800/600 a zapařil a nic se kupovat nebude. Mi ta hra přijde od vývojářů doku.vená :-/

              ted se snažím někde najít hraní starého duke3d na netu, ty vykreslovaný kostičky přežiju :-)

              0 0
    • Smazaný účet  

      Dotaz na místní PC znalce…

      chci si postavit výpočetní stanici pro jeden speciální software

      požadavky:

      • Procesor alespoň 4 jádra – nejdůležitější kompnenta (program umívytížit všechna jádra na 100%)
      • SSD disk 128 giga stačí bohatě
      • 16 gb ram
      • grafika integrovaná.

      procesor a disk si vyberu asi sám ale nevím si rady s následujícími věcmi – základní deska (stačí mi ta nejlevnější za 1000 Kč? případně jakou značku preferovat?

      Dále bych nerad vyhazoval peníze za zbytečně předimenzovaný zdroj.

      Stačí 400W?

      žádné periferie nepotřebuji. PC bude po instalaci ovládáno přes vzdálenou plochu. Požadavky na odhlučnění a chlazení taky nemám. Bedna bude umístěna nejspíše někde v komoře nebo ve sklepě. Stačí mi ten nejlevnější case ovšem pokud by se PC vlezlo do nějakého toho mini case tak bych byl jenom rád. (mám doma starou vypalovačku, kdybych potřeboval).

      0 0
      • Smazaný účet  

        prvotní nástřel:

        Intel Core i7–4770K 8158,–

        Sandisk SSD 128 GB 2277,–

        Crucial DD3 1600 2×8GB 2599,–

        Deska 1000,– ???

        Zdroj 500,–

        Case 500,–

        Zapoměl jsem na něco podstatného? Cena celkem cca 15 000,–

        Nějké komenty?

        0 0
        • Smazaný účet  

          ještě teda váhám jestli Intel i7 nebo nějaký Xeon (ty jsou stavěné na běh při 100% zátěži).

          0 0
        • krabica  

          SSD bych bral od osvědčených výrobců Intel, Samsung, Crucial. Na zdroji bych nešetřil, když levný šmejd zdechne, muže vzít s sebou další HW. Kup nějakou osvědčenou značku jako Corsair, Seasonic…

          Na desce taky nešetři :D, ty levné mají ojebané napájecí části, kondíky… a nejsou vhodné pro výkonnější procesory.

          0 0
          • Smazaný účet  

            ok mrknu co se da sehnat. jeste prostor v rozpoctu je, kazdopadne nechce se mi priplacet za neco co nevyuziji.

            0 0
      • black.horse  

        Za mě jen stručně k doplnění:

        Program bude vytěžovat procík, ale ten bude jakej (krom 4jader)? Úspornej noťasovej nebo nějakej silnější? Asi chceš výkon, takže silnější… Budeš chtít odemčený násobič? Budeš taktovat a jak moc? Z toho Ti vyjdou podmínky na chlazení a případně základní desku. Budeš potřebovat rychlou RAM? budeš ji taktovat?

        Add zdroj, na netu jsou různé tabulky kam naklikáš cílovou sestavu a ono to dopočítá doporučený zdroj + 20% rezerva.

        0 0
        • Smazaný účet  

          o taktovani nic nevim, takze asi ne. Vzhledem k tomu ze ten pocitac pojede treba i 12 nebo 24 hodin na plny vykon tak bych asi netaktoval (prece jen aby to neshorelo)… u procesoru preferuji vykon, spotreba je asi druhorada (respektive s vyssim vykonem poroste i spotreba). Procesor asi neco jako Intel Core i7–4770K (8M Cache, up to 3.90 GHz)

          dik za tip na ty kalkulacky pro zdroj!

          neznamou je tedy ta deska… je mi jasne ze se priplaci hlavne za moznosti rozsireni, jsou tam velke rozdily v rychlosti? rekneme mezi deskou za 1000 nebo za 3000?

          0 0
          • black.horse  

            U desky se platí za čipovou sadu, za kvalitu provedení a životnost (asi hlavně kondíky), za BIOS a možnosti nastavení, napájení a možnosti pro taktování, za rozšíření a porty a v neposlední řadě za cool-efekt, protože když bude na obalu na krabici polonahá fantasy-girl s mečem v ruce s nulovým pasem a velkýma kozama, tak počítej s příplatkem aspoň 40% :-D

            0 0
          • black.horse  

            Skutečně to pojede na plný plyn tak dlouhé časy? Jinak ještě mrkni na díly přímo pro servery a pracovní stanice, tam je počítáno s dlouhodobým provozem a požadavkem na spolehlivost a životnost. Ono nechat jet silnej komp postavený na výkonných (často herních) dílech dlouhodobě poleze do peněz i ohledně elektřiny, tohle bych z dlouhodobého hlediska bral v potaz také. Navíc připočítej něco za nějaký domácí backup el. proudu pro výpadek (počítám, že nebudeš mít někde housing) – hlavně pokud to nebudou jednotlivé časově kratší procesy s meziuložením dat.

            0 0
            • Smazaný účet  

              housing zatím řešit nechci, to až v budoucnu, jestli se tohle řešené osvědčí.

              pc asi nepojede na 100% nonstop ale mezivýpočet může trvat i 10 hodin. Idea je, že výpočet pustím přes noc a druhý den se k tomu vrátím.

              výpadek proudu asi nebude takový problém, max se vrátím o pár hodin z5. Výsledky výpočtu budou zálohované do cloudu.

              Je mi jasné, že náklady na elektřinu budou cca 4000,– ročně. S tím se bohužel počítá a PC si na sebe musí vydělat :)

              0 0
              • Smazaný účet  

                hehe…deset hodin na ctyrjadru je uz solidni:)…dalsi level je domaci viceprocesorovy cluster…co nejaka serverova deska na vice procesoru?

                Nebo, pokud to u vas je, nejaka obdoba ceskeho metacentra ?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  no jo je to optimalizace pomoci GA.

                  budou to 4 jadra ale vlastne 8 virtualne :D na lepsi procesor zatim nemam budget.

                  0 0
              • soc  

                Nebylo by lepsi koupit uz hotovou pracovni stanici od nejakeho vyrobce? Cena bude sice krvava, ale vetsinou uz jsou to slusne odladene stroje.

                V praci mam Dell Precision T7500, neco pres 3 roky. Vytizeni casto 100%, vypocty radove v hodinach s tim, ze jak dobehne jeden, tak poustim dalsi, takze vytizeni velmi slusne. Za celou dobu bez problemu (tech stroju je kolem asi 10, problem byl za 3 roky s jednim).

                0 0
                • soc  

                  Ted jsem si precetl pozadavek na rozpocet, tak tohle reseni pada…

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  tohle jsou fajne pracovni stanice…mi osobne by se libil stroj na co nevyssim taktu (cast meho kodu nejde parallelizovat)­..v realu to vypada tak, ze vypocetni cas na mojem ctyrjadru (2 fyzicke, 2 virtualni) pri taktuna 3.2GHz a pri pouziti jenom dvou jader je stejne rychly, jak vypocet na clusteru na sesti jadrech taktovanych na 2.2GHz (promita se do toho i komunikacni cas:)…

                  Chcu masinu, ktera pojede na 4GHz s osmi jadrama…aspon!:D

                  0 0
                  • black.horse  

                    Hmmmm?!

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      hmmm…drahy, zatim nevyzkouseny moc…kdyz uz, tak stabilni reseni:)…bohuzel za statni prachy si nic nekoupim a doma tak horlive pracovat nechcu…ale nic to nemeni na tom, ze by se mi to nelibilo:)

                      0 0
              • Tomas94  

                a co nějaký kvantový procesor ? Nevím jeslti jsou už dostupné jen jsem o tom četl, ale pry to na složité výpočty je přímo dělané

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Hehe…budu na tebe hodny…kvantovy procesory jsou neco sileneho (osobne jim vubec nerozumim a nechapu je:)), ale v jednom mas pravdu a v jednom ne. Rychle jsou, ale jsou (zatim) vhodne jenom na speceficke problemy…

                  Nicmene uz i Google projevil zajem o 512 qubitovy procesor, takze se mame na co tesit…(btw. kdo porad veri ze v cloudu jsou data v bezpeci…?)…Tenhle novy pristup ma potencial rozlousknout i zapeklita hesla v kratkem case (ciste tim, jak brutalni silou disponuje:)

                  A domu si takovou hracku nekoupi, ani kdyby mel omezeny rozpocet „jenom na par milionu“…:))))

                  0 0
          • Smazaný účet  

            Můžu se zeptat co počítáš? :0)

            0 0
      • multi  

        Kup serverovou desku na vice CPU.

        PS: Na jakym OS ten specialni SW bezi?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Win 7.

          Co takova deska stoji? ja se chci vejit do 20K

          0 0
          • multi  

            Takova deska je drazsi ikdyz ma vyhody…

            Ty bys asi hlavne vyuzil ten vetsi vypocetni vykon.

            Problem je treba se spatnych BIOSech u desktopovych desek, maji je snad vsechny desky a clovek se o tom dozvi az kdyz ji zacne pouzivat. Ale to asi neni tvuj pripad.

            Co se SSD tyce tak jsou jistotou prvni verze SSD disku, ale musi mit uz i TRIM.

            K WIN se nebudu vyjadrovat, ale kdyby tam bezel jiny OS, tak dle vlastnosti toho SW by bylo zajimave optimalizovat jak HW tak OS.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Počítačový zdroj Enermax Triathlor ETL300AWT 300W bulk 1 257,19

      Operační paměť KINGSTON 16GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX X2 Grey Series 2 349,00

      Základní deska MSI Z77A-G43 2 261,49

      Procesor INTEL Core i7–4770K 7 689,55

      SSD disk OCZ Vertex 4 Series 128GB 2 975,39

      Chladič na procesor Cooler Master Hyper 212+ EVO 845,79

      Počítačová skříň CoolerMaster Elite 330U černá 1 064,80

      TOTAL CCA 17 853 Kč

      0 0
      • Frostty  

        Kde máš grafiku? Nebo jinak, proč I7 a bez grafiky?

        0 0
      • krabica  

        SSD OCZ neber, jsou docela problémové.

        0 0
        • Smazaný účet  

          tak co misto toho Sandisk? intel?

          v testech je chvali za rychlost…

          0 0
          • Smazaný účet  

            bral bych intel

            0 0
          • Smazaný účet  

            Teď vyhrál v Computeru Samsung 840 Pro. Intel bych asi zase bral jako ověřenou kvalitu…

            0 0
          • krabica  

            Důležitá je spolehlivost, bo když to klekne, tak jsou všechna data v prdeli. :) Jak jsem psal výše Intel, Crucial a Samsung, těch bych se držel. Používám Crucial M4 a spokojenost.

            0 0
            • Smazaný účet  

              SSD na OS, klasicky disk na ukladani dat…pri pocitani SSD tak maximalne na kesovani dat, jinak na nic jineho…

              0 0
              • krabica  

                V notesu mám jen SSD, ale data synchronizuji přes Dropbox.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  mam klasicky disk..mozna jestli prijdou nejake premie, tak bude i mSata…

                  dropbox je zlo nevyssi…co myslis ze dela google kdyz nehleda…ano, louska hezka a analyzuje data:)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jaký mSata chystáš? Teď vyšel nový Crucial M500 (na CZC ale jen 240 a 480 GB), ale líbí se mi i intel, taková jistota… Kingston, A-Data nemají na tomto poli zrovna mou důvěru… Jinak hezký článek o mSata na X220/X230 zde

                    0 0
                  • krabica  

                    Správný ajťák musí být paranoidní… :D Až budou prachy, udělám si vlastní cloud.

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Opravdu důležitá data (smlouvy, daňová přiznání či evidenci příjmy-výdaje) mám v boxu zašifrovaný :0) Přednášky apod ne..

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    mam na notesu pouze ssd, zaloha se dela pres timemachine na externi disk automaticky po pripojeni, stejne tak nedulezita data ukladam na externi disk, dokumenty do dropboxu :)

                    0 0
    • StuntJ  

      Dovolím si vykopat mrtvolku:

      Máte někdo tip na spolehlivé NAS pro domácnost? Požaduji klasické funkce jako je CLOUD, DLNA, RAID1 a takové ty klasické serepetičky …

      Dos je všude vychvalované zařízení od Synology DiskStation DS213j a vypadá i cenově, uživatelsky příjemně

      Nebo máte nědo jiný TIP ?

      dík za radu

      0 0
      • kudlanka32  

        synology mam a funguje spolehlive pac o nem vlastne ani nevim…

        0 0
        • StuntJ  

          To chci především, další krabičku, na kterou se bude prášit a bude poskytovat data všemu co je doma výkon moc nepožaduji, spíše spolehlivost …

          0 0
          • kudlanka32  

            2 diskovy synology je celkem tichy, kamarad ma qnap 4 disky a rve to jak krava. Koukal bych na hlucnost, popr to zavrel nekam do spajzu…

            0 0
      • Smazaný účet  

        qnap

        0 0
        • StuntJ  

          hmmm, to též nevypadá špatně …

          0 0
          • Smazaný účet  

            mám tenhle (je to qnap, jen pomalovanej jiným logem)

            asi před třema rokama jsem ho koupil, vrazil pod stůl…a od tý doby tam je a běží

            jen je trochu hlučnější ten originál fan, ale vím, že si to ti, co jim to vadilo, měnili (je to nějaký standardní rozměr)

            0 0
            • StuntJ  

              ok dík za tipy, no až bude trošku v klid, popřemýšlím ..

              0 0
        • l.smetana  

          +1, funguje bez problémů

          0 0
    • black.horse  

      Mám dotaz, měl v PCIe řadič pro RAID 1 pole, v něm dva disky. Pak jsem disky dal pryč, odstranil řadič, časem nainstaloval nový OS. Teď řeším, že bych se k obsahu disku rád vrátil, ale WIN7 nevidí obsah. Disk je veden jako dynamický, je nějaká cesta, jak to zachránit? Napadlo mě, zpoět nainstalovat řadič a jeho bios a zapojit disky jako byly. U zrcadlení přímo ve WIN je problém s obnovou dat, ale takto přes fxyzický řadič trošku doufám, že by to mělo jít. Nějaké rady, nápady, zkušenosti?

      PS: data na tom jsou pro mě důležitá, takže bych to potřeboval vyřešit. Nejhůř to přenechám placené službě v naději, že s tím mají více zkušeností…

      0 0
    • sodek  

      Ahoj, poradil by mi nějaký šikovný hardwerář se stavbou (komponenty) domácího PC? Rád bych uplatnil krabicovou licenci W8.1 a SSD disk, co mám v šuplíku a je mi líto to nechat zahálet. Nepotřebuji žádný super výkon. Spíš internet + kancelářské aplikace. Čím bezhlučné pasivnější ale spolehlivé větrání, tím lépe. Díky. Když tak SZ.

      0 0
    • roman 3D  

      dotaz na odborníky:

      nejlepší herní PC +/- 20 tis. kč co se dá koupit někde v obchodě (czc, alza atd.), žádná domácí stavba (odpočet dph)

      předem díky za tip

      0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.