Navigace v mobilu, aneb je nutná přítomnost kompasu?

50 nepřečtených
  • Dumbíček

    Přemýšlím nad Lenovo A6000 http://www.czc.cz/…8257/produkt?…

    Telefon fyzicky nemá kompas, projeví se to nějak na funkci navigace? Jde mi o záznam trasy v Runtastic, geocashing… Ideálně má někdo tenhle telefon odzkoušený a loví s ním kešky?

    0 0
    • grim334  

      kompas v telefonu je v podstate prevedeni GPS polohy. Pro zaznam trasy je potreba pouze GPS a to same pro navigaci, kvalita navigace a zaznamu pak zavisi pouze na kvalite signalu, software a GPS cipu v telefonu.

      0 0
      • Dumbíček  

        Některé telefony mají hardwarový kompas. I s vypnout GPS může aplikace v telefonu ukazovat světové strany, samozřejmě netuší, kde fyzicky je. :-)

        Ale nevím, jak se to kombinuje, třeba při dohledávání kešky s polohou získanou z GPS.

        0 0
      • File12  

        Není pravda. Kompas má iPhone od 3Gs nebo 4ky a je nezávislý na GPS. Jak ostatní tel nevím, ale určitě se taky nenechají zahanbit.

        0 0
        • grim334  

          no povazovat akcelerometr a magnetometr uzavreny do hlinikoveho tela a rusene dalsimi chipy, antenou apod za regulerni kompas… hadat se nebudu, ale zivot bych tomu nesveril. Mimochodem pokud mate zaple data a telefon je prihlaseny do mobilni site tak se poloho stejne dopocitava z dalsich udaju, viz a-gps apod.

          0 0
          • niky79  

            „Mimochodem pokud mate zaple data a telefon je prihlaseny do mobilni site tak se poloho stejne dopocitava z dalsich udaju, viz a-gps apod.“

            Pardon, ale co to je za bludy? A-GPS je normalni GPSka, ktera ovsem vyuziva datove pripojeni k rychlejsimu stazeni almanachu (aktualni pozici druzic).

            Kompas v telefonu NENI „podstate prevedeni GPS polohy“.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Pletes se.

        0 0
    • niky79  

      Je to takhle.

      GPS cip v telefonu sam o sobe neumi urcit smer (sever, jih…), kam se zrovna divate. Ale pri vasem pohybu urcitym smerem to logicky dokaze urcit (ne ta GPSka, ale obsluzny sofware). HW kompas dokaze urcit smer (resp. sever) i bez pohybu. Proste stojite na miste, otacite se, a mapa se otaci s vami. Ciste pro zaznam trasy IMHO neni potrebny.

      0 0
      • Dumbíček  

        Přesně tak, myslím první odstavec.

        Ale co třeba dohledávání kešky? Nebude tam absence kompasu znát?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Podle mě bude, protože když se pohybuješ pomalu tak GPS má docela problém určit směr a určí ho až po několika krocích, tohle mě hodně štve ve měste kde hledám určitou budovo a musím ujít několik kroků abych správně určil směr.

          0 0
          • MlokCZ  

            A co teprve papírová mapa. S tou pak nemůže jít určit směr ani po pár krocích. Jak ji jen ve městě mohl někdy někdo používat a někam trefit :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Hale reaguješ na člověka, kterej se ztratí i v krámu :)

              0 0
              • ememem1  

                tak to este o nicom nevypoveda, ja sa dokazem v kopcoch orientovat ako dost dobre aj v neznamom terene (chalani hovoria ze mam gps v hlave) ale velke obchodaky…to je kua problem. a uplne najvacsi je najst kde je tam zaparkovane auto, z toho som uplne mimo. preto sa takymto miestam radsej vyhybam. a raz za mladi som sa tak opil, ze som si nevedel dva dni spomenut kde som nechal auto. takze to co popisujes isto nehovori o tom, ze si motak.

                0 0
        • tpm_slee  

          ano přesně tak, pro určení směru bez kompasu v mobilu je třeba popoběhnout, což při dohledávání kešek, není zrovna ideální..

          0 0
          • MlokCZ  

            Znovu se zeptám i tady, proč bys musel někam popohoběhnout?

            Když už tedy někteří nejste schopni určit orientaci v terénu ani když vidíte mapu, tak vám přeci musí stačit aspoň záznam trasy.

            Do daného bodu se vždy od někud dostanete, což v mapě vidíte dle zaznamenané trasy a snad aspoň víte odkud jste přijeli/přišli.

            A protože ten úsek ze záznmu je delší (než popobhěnutí pár metrů), tak je to i daleko přesnější údaj pro určení směru.

            0 0
            • tpm_slee  

              pod 5 km/h se azimut určuje z GPS, tato je hodně nepřesné a navíc obnova trvá v řádu sekund, někdy se neobnoví vůbec při horším signálu, na rozdíl od HW, kde je obnova kontinuální a ty pořád máš směr.

              Pro to aby se obnovila poloha rychleji a lépe je třeba zvýšit rychlost nad 5 km/h aby se ti vůbec šipka otočila kam potřebuješ

              0 0
              • MlokCZ  

                Já ale nepotřebuju zvyšovat rychlost nad 5km/h, protože nepotřebuju žádnou šipku. O tom to celé je, umět se orientovat.

                Já vím jakým směrem se pohybuju nezávisle na nějaké šipce a šipku (při natočení mapy pořád na server) vůbec pro orientaci nevyužívám (i když mám HW kompas v GPSce a s nastavením kdy ho má GPSka použít jsem si kdysi dost hrál).

                0 0
                • Dumbíček  

                  Nevím co potřebuješ ty a je mi to jedno. Já potřebuji při dohledávání kešky vidět při zapnutém kompasu, kterým směrem keška je. A jak jsem se dozvěděl od lidí, co telefon bez kompasu mají, to jde blbě. Dál není co řešit.

                  0 0
        • meris  

          U mě při porovnání s a bez to bylo u kešek hodně znát. Při jiném používání ne.

          0 0
      • MlokCZ  

        Tak pokud uživatel není úplně jelito a má aspoň základní orientaci v terénu, tak není potřeba ani pro určení směru.

        Na kole používám mapu po celou dobu orientovanou na server (aby se mi pořád neotáčela jinam než má když je pohyb moc pomalý).

        A kterým směrem je server v reálu je snad jasné (na to není nutná ani ta mapa, s mapou je to ale úplně jasné).

        Jediná problematická situace jsou dvě téměř souběžné cesty když to současně nesedí s mapou (když např. jedna v mapě chybí). To je asi jediná vyjímka, kdy se nedá okamžitě říct, která je ta správná a lze to určit až po pár metrech.

        HW kompas v téhle situaci ale stejně ničemu nepomůže.

        Za mě tedy mít HW kompas je úplně zbytečný.

        0 0
        • tpm_slee  

          Todle řešení není rozhodně doporučitelné, ne všem je příjemné za jízdy s neorotovanou ve směru jízdy mapou přijet na rozcestí a vžít se do situace, kdy křižovatka je někam natočena a ty lovíš ten správný směr..Tam HW kompas hodně pomůže, pro hledání kšeí je to neoddiskutovatelné. Vůbec nechápu, že někdo si dobrovolně koupí zařízení bez HW kompasu..

          0 0
          • MlokCZ  

            Njn, já zapomněl na to, že je doba elektronická díky které někteří zcela ztrácejí i ty nejjednodušší dovednosti.

            Natáčení mapy hodně ztěžuje orientaci, protože mapu máš každou chvilku jinak. Při plánování na počítači nebo nad papírovou mapou máš server také pořád směrem nahoru.

            PS: Na křižovatce žádný směr opravdu nelovím. A kompas na GPSce co vozím už 8 let (mám ještě stařičkou 60CSx) na kole mám a nepoužívám vůbec.

            0 0
            • niky79  

              Nataceni mapy vubec zadnou orientaci nestěžuje. Kdyz jedes dopredu, tak proste jedes dopredu a mapa jede dopredu s tebou. Nedava smysl, aby kdyz jedes dopredu, sipecka se pohybovala treba sikmo vlevo dolu. Podotýkám, že na kterou světovou stranu zrovna jedes, te v tomto případě vůbec nezajíma :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Ale stěžuje a to výrazně. Ty to bereš jen z toho zjednodušeného pohledu aktuálního pohledu na GPSku když slepě následuješ navigaci.

                Jenže předem připravená trasa často v reálu selže (nesouhlasí poklady s realitou a další důvody) a pak se potřebuju dobře a rychle orientovat v mapě co kde je.

                Předtím tu trasu plánuju, velkou mapu (ať už papírovou nebo v počítači na velkém monitoru) studuju vždy natočenou severem nahoru a tak se pak v ní i lépe orientuji a vše lépe pamatuji (nepamtuju si samozřejmě vše do detailů, ale rámcový obrázek mapy vždy ano).

                Následně pak na vyjížďce tuším jak celé okolí v mapě vypadá a při jakékoliv komplikaci s připravenou trasou se velmi rychle zorientuju a vím, co čekat na mapě na všech stranách aniž bych tam musel rolovat na GPSce (což je pěkný opruz na malém displeji a případně ještě ne zrovna nejrychlejším Garminu).

                Ale už tuším kde bude problém. Když někteří nezvládáte základní orientaci v terénu a máte problém bez kompasu určit rychle směr, tak nemůžu čekat nějakou představivost komplexnějšího pohledu na mapu z hlavy a srovnání s tím co vidím na displeji.

                A nebo naopak máš tak perfektní orientaci v mapě, že se v ní perfektně orientuješ při letmém pohledu a hned to dokážeš srovnat s představou celé mapy i když je najednou otočená jinak než před chvilkou.

                Já tohle tedy už za jízdy rozhodně nedávám a mapa natočená pořád severem nahoru je obrovské zjednodušení celé orientace.

                A naopak, na kterou světovou stranu jedu mi samozřejmě zajímá, to je základ orientace v terénu.

                0 0
                • tpm_slee  

                  Jak se říká výjimka potvrzuje pravidlo, sám si stěžuješ orientaci dobrovolně nerotací mapy, nevidím jediný důvod proč by to měli dělat ostatní. .

                  0 0
                  • MaPa  

                    opravdu si nerozumíte. souhlas s mlokem.

                    jen k tomu teda přistupuje to, že když už jedu s mapovou navigací, tak na telefonu a tam se rotace řeší jedním klikem.

                    0 0
                    • tpm_slee  

                      Ano jak jsme psal, pro jízdu na kole a v autě je HW kompas k ničemu, nevyužije se. Pro keškování je to nezbytnost. Vzhledem k tomu, že to chtěl jak na jízdu tak na keškování, nedá se telefon doporučit.

                      0 0
                      • MaPa  

                        já bych tedy takhle kategorický rozhodně nebyl. milióny keší byly nalezeny bez elektronického kompasu a milióny ještě budou. ano, občas to může být komplikovanější než s ním. ať si to zakladatel zváží. já bych se tedy spíš staral o to jestli ten telefon chytne gps fix bez a-dat, to mi přijde o hodně důležitější

                        0 0
                        • tpm_slee  

                          jasně to je pravda, ale proč si to dobrovolně ztěžovat, když za stejný peníze sežene telefon s HW kompasem? A data navíc natáhneš doma na wi-fi na 14 dopředu..když už tedy. Dal bych pozor na MTK chipsety, které mají problémy s GPS obecně..

                          HW kompas považuji v době min. 2 roky nazpět za naprostý standard..

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          Souhlas + bych řešil případně přesnost dané gpsky (tady nejen jestli má Glonass nebo nemá, ale také jaký má chip + provedení antény).

                          0 0
                • saddik  

                  +1

                  Mám to stejně. Pokud se mi mapa netočí, dokážu bez problémů odhadnout, kam směřuju i vůči bodům, které jsou mimo rozsah mapy, protože vím, na kterou světovou stranu jedu.

                  0 0
    • Zkorumpovanaliska  

      Navigace kompas nepotřebuje, na GC by bylo vhodné ho mít, ale dát se lovit i bez něj ;)

      0 0
    • Georrge  

      dá se lovit bez něj, záleží jak jsi dobrý ve čtení mapy. Pro rychlou orientaci, když třeba vytáhneš telefon za jízdy a potřebuješ se podívat, jestli odbočit nebo ne, je samozřejmě kompas lepší. Teda pokud si ho ožralý nedokurvíš magnetem, jako já :) ale že jsme se tomu tenkrát nasmáli…

      0 0
    • tpm_slee  

      Navigace bez elektromagentického kompasu je možná a celkem se nic neprojeví, při pohybu nad 5km/h je určení azimutu z pohybu bezproblémové.

      Pro GC je to bez kompasu opravdu peklo, návrat několik let nazpět, rozhodně pokud to někdo myslí s hledáním vážně, tak bez toho to stojí za..

      Obecně mobil bez elektormagnetického kompasu už sám osobě bude lowend a bylo by dobré se mu vyhnout. V dnešní době je to spíš rarita na to narazit.

      0 0
    • MichaelSimek  

      spociva GC v tom neco najit nebo nechat mobil neco najit?

      0 0
      • tpm_slee  

        tak pokud musíš pro určení směru popobíhat, pak věř že např. ve městech, nebo v členitém terénu nemáš moc šancí něco najít..to je pak lovení o ničem..

        0 0
        • JSt  

          proc bys mel popobihat? souradnice kesky znas a aktualni sve souradnice ti rekne gps. co je potreba dal resit? ;-)

          0 0
          • tpm_slee  

            jako že je budeš od sebe odečítat na kalkulačce či co? Keškoval si někdy proboha?

            Prostě směr je důležitý, pokud se pohybuješ pod 5 km/h což je při chůzi pořád, velmi těžko se určuje směr k bodu/kešce – z zástavbě jde se různě točí a obnovuje třeba po 5s az 10s..z tohoto dostat se na určené místo je dosti složité a někdy i nemožné.

            0 0
            • Dumbíček  

              Přesně tak a s mapou to nemá nic společného.

              0 0
            • Dejv94  

              Kdysi jsem lovil kešky s mobilem kterej ukazoval jen souřadnice, z rozdílu svých souřadnic a souřadnic kešky jsem si zjistil uhel smeru kam mám jít a šel jsem podle buzoly, to bylo aspon dobrodružství, teď když mě GPS dovede na cca 2m přesně už to není taková zábava.

              0 0
            • JSt  

              jak bys pouzil ten odecet souradnic na kalkulace, mi rekni. ;-) snad vidis svou polohu a polohu kesky, tak jdes k ni, konkretni cisilka vubec netreba. neni problem dohledat kesku klidne podle vytistene mapy ze seznamu, kdyz mas zakresleny puntik, kde presne je.

              0 0
    • Dumbíček  

      Děkuji za zkušenosti, tenhle telefon se mi líbil, ale bohužel, bez kompasu je pro mě naprd. :-(

      0 0
      • Leuser  

        rozhodně bych na GC nebral telefon bez kompasu, a rozhodně bych se nebál mediateku (byly problémy u starších čipů ale v dnešní době pohoda – je to jako s francouzskyma autama – dříve udělali něco špatně a už se s nima ta pověst veze) . třeba takový honor 3c je naprosto bez problémů a ještě usetris nějaký kacky… mladá ho má a zkoušeli jsme přesnost v lese a můžu říct že to bylo srovnatelný s mojim xperia sp která má i glonass – dovede tě na metr přesně s odchylkou -/+ 3 metry (za předpokladu že je dobré zaměřená) takže stejně jako klasická GPS. A upřímně je i o dost rychlejší fix i prostředí. A ten kdo říká že je zapotřebí na lovení klasická GPS kecá :) mel jsem nějakou Dakotu a jak rad jsem se vrátil na lovy s telefonem, prostě být on line je hodně velké plus, a to ani nemluvím o tom když přijedeš s GPS navigací 50 km a čekáš 10 minut než tě najde :)

        0 0
    • kuto  

      Jestli ten mobil umí zobrazit ručičkový hodiny, tak máš i kompas :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.