• Mikebike1

    Předpokládám, že měrka na řetěz lze použít jak na řetězy, které jsou použité např. u 3×8, tak i 1×12. Je to tak? Díky

    0 0
    • outlier  

      Ano, jsou univerzální. Já bych zase uvítal tip na nějakou ověřenou, u některých mi přijde, že je lepší měřit šuplerou.

      0 1
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • rypous  

      Ne ,není to tak . Na 1× 12 řetez je potřeba specíální měrka / má Parktool/ . Klasická měrka mi ukazovala

      na řetezu Sram X O1 / najeto 1800 km/ prakticky minimální opotřebení- prodlloužení , . Měrka Parktool ukázala již výrazné

      opotřebení 0,7% – již prakticky maximum opotřebení- nutná výměna . Měrka Parktool CC-4 -www.cyclonara­di.cz .

      1 0
      • Smazaný účet  

        To není o speciální měrce, ale spíš o tom, že každá měří jinak a jsou nepřesné. 12s je třeba měnit hodně brzy, zvlášť X01, XX1 řetězy vydrží hektar a snadno se zapomene. Sjetý spodek kazet X01, XX1 je hned a při jejich ceně…

        0 0
      • krabica  

        To není správná měrka jen na 12sp, ale na všechny řetězy, zohledňuje totiž vůli v rolnách. Je tu o tom někde sáhodlouhá diskuze.

        0 0
        • xtonda  

          Jo, CC-4 vypadá dobře, vymezuje vůli a indikuje různé stupně opotřebení, není to jen ano ne jako Shimano TL-CN42

          0 0
    • rypous  

      Měrka ParkTool CC-4 www.cyklonaradi.cz

      0 0
    • huld4  

      Trosku oprasim tohle tema, kterych je tady spousta dvema otazkama. :)

      Zmerim merkou Force nize retez SRAM Rival D1 12s 114 link i retez Shimano CN-M7100 12s?

      Ma smysl investovat do toho ParkToolu? Force merku uz mam.

      Merka Force

      ParkTool CC-4

      0 0
      • 123J  

        S tou první určitě ne,

        0 0
        • huld4  

          Proc ne? Neni na 12s retezy?

          0 0
          • Singlespeed  

            Není na Rival D1. Ten má větší válečky než je obvyklé, takže se při měření běžnou měrkou řetěz jeví jako v pořádku, i když je už pořádně vytahaný.

            0 0
            • huld4  

              tzn. jedina moznost je suplera?

              0 0
              • Singlespeed  

                Já sám nevím, jak nové řetězy od Sramu měřit. Orientačně měřím šuplerou, při 132,5 zbaběle mě­ním.

                0 0
                • huld4  

                  No a ta merka Force muze byt aspon na ten Shimano CN-M7100 12s?

                  0 0
      • jIrI___  

        CC-4 doporučuje pro 12 sp flattop Park Tool i Sram. Tak jsem výrobcům věřil a měřím touto měrkou řetězy od 9 sp až po 12 sp :)

        1 0
        • Smazaný účet  

          Já nějak pořád nemám k té CC-4 úplnou důvěru. Když změřím řetěz asi 20 let starou měrkou ČZ (typ jako Kovys/Force/apod. viz obrázek) a zapadne až po zub u oranžové šipky, tak CC-4 nezapadne ani po první zoubek (ani při napnutým řetězu silou a tlačením na měrku). Ale radši už měním. Odvahu jezdit až do zapadnutí i CC-4 teda fakt nemám. Zatím mám na kazetě GX (12s) najeto 9000 km a vypadá, že ještě snad vydrží dalších X tisíc a řetězy GX mi vydrží na MTB kolem 1600 km, což je tu zmíněno jako normální nájezd, spíš asi ten lepší. Teď testuju X01, jestli je opravdu takový zázrak techniky, aby najel nájezd adekvátně k ceně proti GX. Opravdu jezdíš až do zapadnutí té CC-4?

          0 0
          • jIrI___  

            Tahle problematika tu byla sáhodlouze a podrobně probírána v některém z jiných vláken. Já si z toho odnesl hlavně poznatek, že klasické měrky byly nepřesné kvůli svému principu měření – započítávaly dvakrát vůli na rolničce. A přesně tuto nepřesnost CC-4 a obdobné vytěsňují. Takže ano, slepě věřím Park Toolu a doufám, že by si společnost této úrovně nechtěla zkazit reputaci na takovéto drobnosti a svým způsobem kravině :)

            1 0
          • xtonda  

            Tady pořád někdo nechápe, že u řetězu je definována pouze rozteč čepů 12,7 mm. Průměr válečku a vůle mezi válečkem a čepem už ne a navíc se opotřebením taky může měnit. A tohle měrky tohoto typu nezohledňují, stejně tak měření šuplerou. Pokud si zkusmo pro nějaký typ řetězu zkalibruješ jakému zubu Kovys měrky odpovídá jaké prodloužení třeba měřením celého řetězu, tak OK, ale jinak ta měrka prostě není přesná. Pokud výrobce nebyl úplný idiot, tak s tím počítal a dal tam nějakou toleranci, čili měrka je udělaná tak, aby se měnilo spíš dřív než pozdě, takže problém nenastane, akorát vyhazuješ řetězy zbytečně brzo. Samozřejmě čím dřív předčasně řetěz měníš, tím víc šetříš kazetu a převodník. Co vychází nejlíp ekonomicky záleží na tom, jestli kazeta stojí dvojnásobek ceny řetězu nebo desetinásobek.

            Před časem sem na ségry 3×9 Authorovi měnil řetěz. Tahle měrka zapadla volně úplně skrz, tedy na červenou šipku, takže měl být dávno po smrti. Řetěz sem pověsil na hřebík a na 100 článcích byl prodloužený přesně o půl článku, tedy 0,5% což je akorát hranice pro včasnou výměnu, dal sem nový a všechno chodilo jak má

            CC-4 a ještě Shimano TL-CN42 jsou naopak jedny z mála měrek co měří správně, I ty ostatní PT měrky CC-2 a CC-3.2 jsou tohoto nevhodného typu.

            1 0
            • MlokCZ  

              Nechápu jak je možné, že se tu pořád dokola objevuje tolik lidí, co neumí měřit řetěz. Zřejmě opakování každou chvíli není stále dostatečné nebo nevim (musíš se snažit častěji, mě už to moc nebaví pořád dokola). Nebo někteří rádi mění řetěz příliš brzy.

              Jen bych doplnil, že ty měrky vymezující vůli většinou také nejsou moc všespásné, protože jsou ještě daleko citlivější na použitou sílu při zasunutí do článků řetězu. A tím se to dá změřit také snadno blbě.

              Když už kalibrace (sám také používám pro průběžné měření), tak raději už šuplérou. Když pro daný konkrétní typ řetězu je zkalibrováno a znáš hodnotu přibližné výměny pro měření bez vymezení vůle, tak šuplérou aspoň vím, jak jsem od toho daleko.

              A protože tu hodně lidí neumí měřit ani když třeba ví, že mají vymezovat vůli (nebo si zkalibrují hodnotu bez vymezení vůle), tak vždy bych nakonec kontroloval zavěšením a srovnáním s novým řetězem.

              Metoda zavěšení kromě správnémho měření má tu velkou výhodu, že ji snad nikdo nepokazí (i když všechno je možné, ale už to nebude časté).

              Já používal ještě dost palcové kovové pravítko a měření na 20 článkách (případně 19, pokud to na celých 20 na nasazeném řetězu nevyjde). To je sice také docela dobrá, jak se měří z vnějšku řetězu a tedy není problém s vymezením vůle. Poslední dobou se mi začal ale zhoršovat trochu zrak (věk nezastavíš) a začal jsem na to pravítko blbě vidět.

              2 0
          • Smazaný účet  

            Takže musím potvrdit co tu bylo probíráno ohledně výdrže X01. Proti GX řetězu jsem na X01 najel přesně dvojnásobek, tedy 3200 km.

            0 0
    • va-bo  

      Pozor na retezy Flattop, tam je to jinak.

      0 0
      • huld4  

        Prave proto jsem to zacal resit. Ten Parktool by mel vyhovovat, ale nevim jestli i na ten Shimano.

        0 0
    • Sinpa  

      Nezkoušel někdo tohle?

      https://de.aliexpress.com/…7691894.html?…

      0 0
    • roman 3D  

      dnes přišla, konečně budu přesně měřit

      https://vi.aliexpress.com/…9683417.html?…

      0 3

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.