• cabbage

    sháním ložiskový věneček(něco jako je v levnějších hlavových složeních) do ořechu – dovozce nemá(nezná, nikdy neviděl) v servisech taky ne, google mlčí, v obchodě s ložiskama mě poslali do cykloservisu… kde se to dá sehnat? případně dá se to nahradit např. volně loženejma kuličkama a pod.? (hitorie mlčí)

    jestli ho neseženu, tak přecházim na výměnu za:

    1. shimano xtr + redukce
    2. WTB laser disc lite eshop.bikezone­.cz/index.php?swit­ch=detail&id=3711&k­at=1171&tride­ni=ID_KAT&pocet=10
    3. RB reactor DB www.dressler.cz/…/details.php?…
    4. něco jinýho? magura? formula? co já vim…

    Anketa: nuže?

    xtr
    2x
    22%
    wtb
    2x
    22%
    RB
    2x
    22%
    3x
    33%
    0 0
    • koňák  

      Zdar, resil sem stejnej problem, loziskovy magnati pry vubec tyhle veci nevyrabi. Takze mi v cykloservisu rekli, ze tam mam dat jen samotny kulicky. A chodi to pekne.

      0 0
    • peky  

      jednoduché…vycpeš celou tu misku vazelínou a natlačíš do ní kolem do kola kuličky tak ze se můžou dotýkat jedna druhé. Vazelína vytvoří potřebnou vůli a stejně to nevychází většinou moc na pres (poslední kulička se nevejde celá :)) Vozil sem to na starém kole když ještě nebyly zapouzdřené středy. Chod i životnost bude o dost větší než u toho věnečku co se rozdrtí během chviliky.

      0 0
    • MilanSlanec  

      Kup pytlík hrachu, pošli mi to se složenkou na 1500,– a já ti z toho vytunim co budeš potřebovat a samozřejmě ti zaručuju bezchybnou funkčnost. Záruka je nekonečná. Mám s tím spoustu zkušeností, protože já to dělám už strašně dlouho, takže jsem na to odborník. A nesnášim, když se do mě někdo naváží, protože já tady vystupuju pod svym jménem a mám spoustu zkušeností.

      0 0
      • MlokCZ  

        Kdybys to aspoň zkusil s adresou, která patří KLFree nebo alespoň Sloanu, kterého mají zatím ještě za poskytovatele, tak bys byl alespoň trošičku věrohodný.

        0 0
      • cabbage  

        :-DDD

        0 0
    • Zdyn  

      Co to bylo za nabu? Samotnej loziskovej venecek se do orechu nedava. Bud tam muses mit volne kulicky (vetsi pocet) a nebo prumyslove lozisko. To se teda muze rozpadnout i tak, ze ti zustanopu jen kulicky v kleci, ale kazdopadne ¨podle popisu to vypada spis na prum. lozisko a v tom pripade tam musis dat nove. Samotne kulicky tam nedostanes.

      0 0
      • cabbage  

        ringlé dirty flea

        0 0
        • Pavlos  

          hmm sakrys mi taky zacina flea delat nejaky rachot:(

          0 0
          • cabbage  

            rachtá(lo) to při jízdě bez šlapání…

            0 0
            • Pavlos  

              a do ******:(

              0 0
              • Pavlos  

                mi to dela jenom nekdy:( ale asi to budu muset kuchnout:(

                0 0
                • cabbage  

                  ložisko Japan 6802ZZ -nába už je v pořádku:-)

                  0 0
                  • Pavlos  

                    kolik te stalo? da se tam soupnout nejake skf nebo to je neco spesl?

                    0 0
                    • cabbage  

                      je to tenkostěný za 150kč, skf bych nedémonizoval- oproti japanům který kupuju jsou akorát dražší…

                      p.s. omylem sem ugramařil asi 10g když sem pod ořech zapoměl dát při zalisovávání jednu trubičku z hliníku, ale náboj funguje i tak;o)

                      0 0
                      • Pavlos  

                        nemas to nafocene? ten postup?:D ja do toho jeste nelez ani se mi moc nechce (zatim to jezdi)

                        0 0
                        • cabbage  

                          no nějak sem nechtěl hledat foťák, takže nemám (ikdyž sem to měl v plánu) a když se ti to povede rozebrat, tak dobromady to dá i lempl… a ložisko bych vyměnil radši dřív než budeš mít půlkuliček plnej ořech(poznáš podle chroupání a vaklu zadního kola)

                          0 0
                      • Vilém  

                        Hlinikovou trubicku?tak to zacni setrit na novy loziska,jak utahnes upinak,tak se sevrou.

                        0 0
    • BH  

      mluvis o „venecku jako v rizeni“ a pritom evidentne potrebujes prumyslove lozisko. 99,9% prumysluco s ev kalarine pouzivajise da koupit ve specialce napr.SKF lozisek. K vymene toho prumyslu nepotrebujes rozkuchavat cely orech,, staci vyklepnout vnejsi kouzek z orechu,ten ti tam patrne zustal a sundat vnitrni kouzek z osy.Pokud chces skutecne poradit, bylo by dobre uvest o jaky naboj se to vlastne jedna.Ale jinak si radeji kup novy naboj a nezabyvej se vecmi, ktery ti evidentne komlikuji zivot.

      0 0
    • Volf  

      S tím věnečkem teda nevím. Jako pamětník ,, český kolařský školy ,, si pamatuju, že všechny klece s věnečku jsem hned vyndával a nechával volně kuličky. To byl jedinej způsob jak jezdit bez problémů, protože ty klece se hodně brzo rozsypaly a bylo po ptákách, protože pak něco sehnat a opravit byl obrovskej problém. Takže věnečky jedině v cukrárně :-).

      0 0
      • multib  

        Volfe, Volfe… Jde o věneček průmyslového ložiska, nikoliv konusového…

        0 0
        • cabbage  

          ne tak docela…

          0 0
          • multib  

            Mně z toho popisu vyplývá, že jde o průmyslové ložisko, v kterém jsou kuličky odděleny plochým drátkem, který obepíná jednotlivé kulky a mezi nimi je spojen nýtkem (někdy prý bodován, ale to jsem neviděl). Taková housenka.

            0 0
          • jizby  

            Ať průmysly či konusy, v obou případech lze říci, že dávat tam věneček nemá smysl, i když pokaždé z jiných důvodů, že.

            0 0
            • cabbage  

              v názvu threadu je jedno a v náboji druhý;)

              0 0
            • peky  

              To asi nemysliš vážně že? Zkusil sis vyndat věneček z půmyslového ložiska? Když totiž vyndáš věneček z průmyslu tak se ti ty kuličky vysypou. Protože ten věneček je drží na distanc mezi vnějším a vnitřním kroužkem ve kterých jsou drážky pro oběh těch kuliček ⇒ že věneček v průmyslu na rozdíl od konusu je nepostradatelnou součástkou. U konusu na rozdíl od průmyslu dochází k přímému kontaktu tech kuliček s otáčející se osou proto tam není potřeba. Přiložím ti obrázek (když tu tolik frčí).

              0 0
              • peky  

                sory věneček v průmyslu je PODSTATNOU ne nepodstatnou sory překlep. :)

                0 0
              • multib  

                Přesně!

                0 0
              • multib  

                i když ty obrázky jsou velmi schématické. V průmyslech je přeci drážka v obou prstencích! Ale když vybereš věneček, zajišťující vedení (držící vzdálenost) kuliček, tak se kuličky sjedou k sobě, na protilehlé straně se vytvoří místo a ložisko se rozpadne, protože se kulky vysypou. U konusových se to nestane, protože kulky nemají utéct kam.

                0 0
                • multib  

                  Ještě doplním. V konusech jde kuličky doplnit, v průmyslech nikoli, protože (jednoduše řečeno) stroj ložisko velkou silou složí, prostě vnější kroužek se trochu roztáhne a zaskočí, což doma nelze.

                  0 0
                  • enjoy  

                    prumyslovy lozisko jde rozebrat a slozit.ja kdyz bastlil loziska na skejta,tak to slo:-)

                    0 0
                    • multib  

                      Průmyslů je hodně druhů (dvojřadé, vyklápěcí, válečkové, jehlové, soudkové atd.), tak možná to u některých jde, ale u nejrozšířenějších ne. Četl jsem to, že se vrchní plášť ložiska silou narazí na vnitřek s kulkami, přitom se trošku roztáhne a zaskočí, takže rukou ani ránu.
                      Mohlo by to jít třeba u průmyslu s plastovou klecí (věnečkem)..

                      0 0
                      • jizby  

                        Tak takto asi těžko. Možná nějaký bastly z umělý hmoty, ale normální ložisko se dává do kupy tak, že ty kuličky se tam plní z jedný strany volně a jsou přitom u sebe. Naproti díky tomu nejsou, takže tam může být vnější a vnitřní kroužek u sebe, čímž se umožní tam ty kuličky dostat. Při tom se může využívat to, že to bude nafest a ty kroužky budou při cpaní poslední kuličky ohybově pružit, ale hlavní finta je to výše. Pak se kuličky rozmístěj na rozteče a klec se naboduje, či nanýtujen nakonec.

                        0 0
                    • peky  

                      dvojřadé vyklápěcí soudečkové ložisko jde rozebrat. Má totiž dráždu vedení širší a když ho vyklopíš tak se dokáže v jednom bodě rozpojit. Ale je to takový bod, který není reálně použitelný. V tom máš pravdu. Ale zase rozebereš ho na 3 díly (věneček se soudečky, vnitřní a vější kroužek).

                      0 0
                      • enjoy  

                        jednorade kulickove lozisko..

                        0 0
                        • peky  

                          hmmm :) koukám na něj, neměl bys. Ale je to jen „neměl“. Pokud se ti to povedlo ...... tak se stává životu nebezpečné :), protože se ti může demontovat kdykoli pojedeš a vznikne ti na něj tlak z boku. Ale to si asi dokážeš odvodit sám. Mám zkušenosti s SKF, FAG, INA apod. thaiwan moc nejezdím. Jezdíš na nich?

                          0 0
                          • enjoy  

                            nejezdim..,nasel jsem to jako prvni ukazku a prdnul sem.na skejtu to jistila matice,nejaky vysypani se nikdy nekonalo,ikdyz bez doprovodnych zvuku se to taky vetsinou neobeslo:-) ja chtel jenom reagovat na tu nemoznost demontovat.....

                            0 0
                        • multib  

                          To z toho není moc vidět, pod tou prachovkou..

                          0 0
              • jizby  

                Samozřejmě, že to, co jsem napsal myslím vážně. Když se nad tím zamyslíš a přestaneč kdovíproč předpokládat, že nevím, jak vypadá průmyslové ložisko :-))), tak to možná pochopíš. A jestli ne, tak ti to holt budu muset vysvětlit polopatě.

                0 0
                • peky  

                  prosím prosím vysvětlit po lopatě…taky sem se ti to tak snažil vysvětlit.

                  0 0
                  • jizby  

                    V případě průmyslů kuličky s klecí tam dát nejdou, protože takhle se funkční ložisko sestrojit nedá, viz. můj příspěvek výše o tom, jak se průmysly skládaj. Přitom sestavu kuliček s klecí můžem fyzicky dostat třeba po prasknutí vnějšího kroužku, takže je možné, že to někoho může napadnout chtít takto dát dohromady. Pokud je ložisko speciální konstrukce, že by takhle sestrojit přeci šlo, pak se stejně dělá ložisko jako celek a nejsou k mání jeho díly.

                    No a v případě konusů: věnečky nejsou moc dobrej nápad i když to jde. Důvody popsal výše Wolf a plně se s ním ztotožňuji. Takže pokaždé jiný důvod, proč to nedělat, jak jsem psal.

                    0 0
              • enjoy  

                venecek bylo prave to,co jsem vyndaval(po kouskach,pac byl uplne rozsekany) a dojizdel ty loziska jeste spokojene az do jejich smrti.normalne tam byly kulickovy drahy a z toho zapouzdreni nemely kam odejit,zmrzacit se nebo cokoliv te muze napadnout,nevim.

                0 0
                • jizby  

                  Tohle je zajímavý, když se rozpadne ten vlastní plech věnečku, tak nic nedrží kuličky tak, aby byly rovnoměrně po obvodu a hrozí havárie ložiska, kdy se kuličky dostanou do takové pozice, že tlak na kuličku je několikanásobek zatížeí ložiska. Je ale možné, že ten věneček byl udělán tak inteligentně, aby kuličky měly minimální rozestupy a pak to nehrozí. V tom případě je to dost nezvyklé, popř. to je od rozumného výrobce. Věnečky do kola favorit blahé paměti když šly do kopru, tak s sebou obvykle vzaly i své nejbližší okolí.
                  Stejně je ale lepší provoz s maximálním počtem kuliček. Nemá ale cenu je za provozu doplňovat, kvůli rozdílným průměrům, ono by si to nesedlo, je vůbec sranda s kuličkama chce to nemíchat nové se starejma, ani z druhý strany náboje, (např.) ideální by dokonce bylo zachovat jejich pořadí v ložisku jak běhaly, ale to už je moc, víc užitku poskytne kontrola šuplerou, jestli jsou kuličky stejné.

                  0 0
    • black.horse  

      sorry, sem se ukliknul v anketě… co DT? jezdím Onyx už léta, pod mojí vahou přežila na sjezďáku, na NSku na dirty a i na XCéčku…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.