• Radim_2

    Tak u nás začala lovecká sezóna. Včera jsem se z projížky se psem raději vrátil, to abych já nebo pes nepřišel k úhoně. Vzhledem k tomu že ti kropiči v kamizolách to našijou kamkoli kde se něco šustne a honitba je mimo měst a obcí úplně všude, tak nemám v lese na podzim nejlepší pocit. Už se mi stalo že mi nad hlavou zašustily broky jak proletěly listím. Co vy, jezdíte na podzim raději v reflexních vestách a hlasitě si pro jistotu prozpěvujete?

    P.S. Zaujalo mě jakým stylem hon probíhal, ale celkem to zapadá do toho co si o „milovnících“ přírody v zeleném myslím. Kolem kukuřičného pole stálo několik teréních aut a lovci sříleli ze sřešních oken. Prostě líní už i jít pěšky na hon.

    0 0
    • kuba.kuba1984  

      A pořád dokola zlí myslivci :). POkud někdo střílel tak jak nemá (aniž by obeznal na co stříli) klidně volejte PČR… A k tomu psu – určitě jste ho měl na vodítku, viďte .)?

      0 0
      • Vilém  

        ..klidne volejte PCR:) haha

        a co kdyz ten co sedi na strese kukuricnehgo kombajnu a pali na vse hlava nehlava je druhy nejvyssi policejni cinitel v nasem okrese? myslis, ze by se jako neco resilo? nedelam si iluze.

        0 0
        • kuba.kuba1984  

          Na to stačí foťák. Ve vyhlášce je přímo uveden zákaz střílet ze zemědělských strojů (a v závorce je přímo řezačka) :)

          0 0
          • Vilém  

            No fotak ssebou moc casto nevozim. Navic kdyz zacali palit proti lesiku, kde jsme zrovna jezdili a esbaly nam svistely nad hlavama, nasledne nas tesne minul totalne vyplasenej kanec, tak jsem proste nemel odvahu si to namirit k poli kde radili a delat na ne nejaky bububu, natoz je fotit. Stejne by se nestalo vubec nic, tak jako jeho kamaradovi, ktery s nim strilel na tom kombajnu. Ten nejakou dobu predtim zabil v aute vlastni vinou spolujezdce a dostal podminku a vesele jezdil dal. Proste kamos na PCR nasmeroval vysetrovani spravnym smerem. Proti takovejmto lidem jsem bezmocnej.

            0 0
        • ememem  

          ..klidne volejte PCR:) haha – asi tak

          0 0
      • Radek Broz  

        Mezi policisty na příslušném oddělení se VŽDY aspoň jeden myslivec najde.

        0 0
    • Radek Broz  

      Doufám, že nebudou tak nalitý, aby pálili po mně.

      0 0
      • Kubiczech  

        Nejdřív si vystřílí potomstvo (či jiné příbuzenstvo) a až nebude rodiny, příjdou na řadu bajkeři.

        0 0
        • Tukos  

          Myslím, že dělat si srandu z toho, že někdo někoho nešťastnou náhodou střelí je ubohé. Já v životě pár broků dostal a první bych měl proti střílejícím primitivům vystupovat, ale vím, že i mezi myslivci je většina zodpovědných a rozumných lidí, kterým pár blbečků těžce snižuje rejting.

          Doporučuji do myslivců zbytečně nerýpat, neboť oni nás taky nemají moc v lásce a různým popichováním akorát přiléváme oleje do ohně. Smírným postojem dosáhneme daleko více. Ostatně myslivec a bajker není voda a oheň. Mnoho z nás je u našich v obou skupinách.

          0 0
          • Smazaný účet  

            cerny humor taky humor… ale na to kolik je myslivcu jsem mel asi cely zivot smulu na ty idioty… no ja snuj nazor na ne nezmenim dokud je budu na honech potkavat vylity (at si chlastaj ale pak v lese nestrilej) a budu cist o tech radoby nehodach…

            0 0
          • kovar  

            většinou to nešťastné náhody nejsou, vetšinou je to ryzí lidská tupost. Nešťastná náhoda by třeba byla, kdyby myslivec při lovu bažatnů ve vzduchu trefil turistu, který vypadl z letadla dírou po meteoritu.

            0 0
          • Kubiczech  

            Nijak tím nenarážím na zodpovědné a rozumné myslivce, narážím tím na ty alkoholem posilněné a že jich pár (v lepším případě) bude mi nevymluvíš. Ostatně ani ten aktuální případ nepovažuji za vzor zodpovědnosti a rozumného chování ani v jedné z vyšetřovacích verzí. Jestli se tě předchozí koment dotkl, tak se ti omlouvám. Ani to snad nebyl pokus o černý humor, ale suché konstatování faktu.

            0 0
            • t29  

              Už jsem viděl, jak k myslivcům před začátkem honu přijela policejní hlídka a rozdala balónky. IMHO nejlepší způsob selekce.

              0 0
              • Smazaný účet  

                jo jenze to probiha tak ze se tahle hlidka predem ohlasi (spousta myslivcu je z rad policie ze…), vetsinou sebou vezmou i regionalni telivizi a pak vsem cpou jak sou slusny…

                0 0
            • Tukos  

              Nic se neděje, osobně se mě to nedotklo. Jen jsem měl pocit, že je dobré zavčasu uklidnit případný nesmyslný flame.

              S tím chlastem je to fakt. U nás na honě sice skoro vždy policie přijde, udělá si čárku že zkontrolovala zbraně a alkohol a co se děje pak, to už stejně nezjistí, neboť doprostřed rybníka za nikým nepůjde. No a po honě je to už v poho. Pokud ovšem nějakého wola nenapadne naládovat flintu cestou domů.

              Jinak tak jako má cyklista právo jezdit po lesních komunikacích, tak má myslivec ( za splnění určitých podmínek) právo lovit zvěř. Ani jedno není nadřazené druhému a musí se proto vzájemně tolerovat (strpět). Proto taky nechápu turisty, kteří, když slyší střelbu, tak se jdou podívat, kdo to tu pálí. (A že už jsem jich viděl dost.) Já osobně když se takhle někde přichomejtnu, tak se hned zdekuji, abych jednu nechytil. Ostatně je to logické, že…

              Celý problém je v tom, že kvér si koupí dneska každý. A ten, kdo má prachy, ten si pořídí i přízeň policie.

              0 0
              • Michal.J  

                Trochu rozdíl tam vidím, tím že využiju svého práva jezdit po lesních komunikací neohrozím nikoho tak vážně jako myslivec který využije svého práva lovit zvěř.

                0 0
                • Tukos  

                  Rozdíl tam, pochopitelně, je, neboť se jedná o rozdílné činnosti a ten kdo má v moci zbraň, musí s ní zacházet zodpovědně, aby neohrozil práva ostatních. Tou zbraní však je nejenom kulovnice, ale může jí být i bajk (ne každý požádá chodce na pěšině o uhnutí a pak poděkuje), moto, auto apod.

                  Proto diskuze o míře ohrožení je bezpředmětná, rozhodující je úroveň uživatele (zbraně, bajku…)

                  0 0
              • Ruprt2  

                člověče a ty fakt nevidíš problém v tom co píšeš?

                Jak píšeš, že se zdekuješ, aby jsi jednu nechytil, protože myslivec má právo lovit zvěř…

                No nevím, nevím. Ale když mám zbraň a mám právo lovit např. kance. Tak musím zajistit, abych nestřelil cyklistu a ne tvrdit, že se tam motal, když se střílí.

                stejně tak v autě když potkám na cestě cyklistu, chodce nebo cokoliv jiného, tak se tomu vyhnu, zabrzdím apod. A ne, že to sundám a budu tvrdit, já mám právo jezdit po cestě, co se tam debil motá.

                0 0
                • zdenek  

                  To už tu bylo v reálu, že myslivec sejmul kolegu, co ho šel vystřídat. Pak tvrdil, že myslel, že ve tmě střílí na kance.

                  0 0
                • Tukos  

                  Za tím, co řeknu nebo napíšu si samozřejmě stojím (pokud mě někdo neuargumentuje). Uživatel jakékoliv zbraně je samozřejmě vždy povinen zajistit bezpečnost. Ovšem to neznamená, že musím být militantní ve vymáhání svých bajkerských práv.

                  Argumentace myslivce stojícího nad ještě teplým tělem bajkera, že se mu tam přimotal, když mířil na vysokou je stejně zbytečně naivní a nijak mu nepomůže. Na cele se 150kg černochem bude svědomí zpytovat až mu z toho bude ouzko(:-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    cece tu posledni vetu by meli vyrivat kazdymu myslivci na kver ;-))) aby si to 2× rozmyslel nez zacne bezhlave strilet..

                    0 0
                  • Honza729  

                    Moc koukas na US detektivky. Tady jsou kriminaly fesacky…televize, fitka, noviny. V pulce jdes domu…Za kradeze jsou tady vetsi flastry nez za zabiti, se sikovnym pravnikem do krymu jit ani nemusis…

                    0 0
                    • Tukos  

                      To víš čerpám jenom z braku. Neměl jsem zatím možnost to vyzkoušet, i když v tomto státě… kdo ví.)

                      0 0
                • kuba.kuba1984  

                  Má pravdu. Ranivý učinek střely z kulovnice (30–06) je nějákých bai očko 6km. Je proste mimo jakékoliv možnosti úplně vyloučit nehodu. Ty se prostě dějí a dít budou. Jde o to snažit se je minimalizovat a to nejen ze strany myslivců ale i veřejnosti.

                  0 0
                  • DaSnail  

                    ranivý účinok sa imho nedá merať v kilometroch.

                    jak si predstavuješ minimalizovanie rizika zo strany verejnosti?

                    0 0
                    • kajis  

                      Sedět doma v reflexní vestě a nepohybovat se v blízkosti oken. :-)

                      0 0
                      • drtyc  

                        si normalni takhle hazardovat se zdravim? to nemas podsklepeny barak?

                        0 0
                    • kuba.kuba1984  

                      Ranivý účinek samozřejmě definovat podle vzdálenosti jde. Podle poklesu kinetické energie střely v závisloti na dráze se dá odhadovat na jakou vzdálenost bude mít střela ještě dost. energii k usmrcení zvířete nebo člověka.

                      Minimalizovat riziko? Ja s tim mam fakt dobry zkušenosti. Když se vyhlasí pro veřejnost že někde bude tehdy a tehdy hon, tak jaky byva vysledek? Mrtě lidi kteří se snaží upytlačit střelené kusy (bohužel vlastní zkušenost).

                      0 0
                      • DaSnail  

                        s tým ranivým účinkom je to trochu zložitejšie. ale pre túto debatu to nieje podstatné a zaujímalo by to tu asi málokoho.

                        keby si napísal že nejaká strela má nejaký maximálny dostrel a po celej dráhe strely má smrtiaci účinok, to by bolo niečo iné.

                        k tomu minimalizovaniu rizika zo strany verejnosti – minulý týždeň som videl vypálený posed. dá sa to počítať ako MRzSV?

                        8o)

                        0 0
                  • Radim_2  

                    Nezlob se, ale co to meleš. Jak minimalizovat, vy snad máte povinost ohrožení veřejnosti vyloučit. To bys mohl třeba příště napsat že taková desetiprocetní ztrátovost na civilním obyvatelstvu je vcelku v normě.

                    Co se týče psů, jsou mezi vámi jedinci co si rádi vystřelí na cokoli živého, hlavně že něco živého sejmuli. A je jim úplně jedno jestli je to pes, nebo kočka a jestli někde pobíhal nebo ne.

                    0 0
    • Kubiczech  

      Jinak díky za inspiraci, večer si pustím Chocking Hazard… (:

      0 0
    • matts1  

      Nemám je rád, znám pár rozumných a normálních myslivců, ale zbytek je banda tupých ožralců. Takže když je hon, radši se tomu místu vyhnout.

      Někteří mistři světa by stříleli nejradši po všech psech, kteří nejsou na vodítku a nepatří do mysliveckého spolku. A to ne jen na jaře, nebo na podzim, ale pořád. To fakt nesnáším.

      0 0
      • kuba.kuba1984  

        Volně pobíhající pes se muže odstřelit kdykoliv, pokud tuto činí myslivecká stráž nebo myslivecký hospodář. Stejně jako myslivec musí myslet při užití zbraně, vy musíte mít psa na vodítku. Tam není co řešit

        0 0
        • matts1  

          A důvod? Když ten pes nic nehoní ani ničemu neškodí, tak proč by se nemohl volně proběhnout?

          Volně pobíhající pytlák se taky odstřelí? Taky není co řešit?

          0 0
          • kuba.kuba1984  

            Pokud pes volně pobíhá, tak aniž by úmyslně něco honil, plaší zvěř která spí. Vzhledem k množství lidí, psů, bikerů… je dneska zvěř před zimou docela často dost vyčerpaná a má pak vůbec potíže s přežitím. Problém je, že lidé si to, stejně jako vy neuvědomují. Srnka se nevzbudí a nezačne utíkat až když ji vás pes žene, stačí že ho zavětří.

            0 0
            • Radek Broz  

              A aby měla srnka klid, jezdí lesem myslivec v Land Roveru, občas vyleze a vypálí na psa.

              0 0
            • matts1  

              No, asi tak nějak, jak píše Radek. Myslivců znám hodně, a jen málo z nich opravdu záleží na tom, jak se zvěř má, nebo nemá. Ten zbytek si prostě jde jen zastřílet, když je hon a právě tenhle zbytek, by nejdradši pálil na všechno, co se hýbe. Třeba i toho psa, kterej běhá dvacet metrů kolem pána a není to ani v lese.

              A myslím si, že je u nás pořád ještě dost míst, kde má zvěř klid a nikdo ji neruší, aby si mohla odpočinout.

              0 0
            • kámen úrazu1  

              Jaký je rozdíl, jestli srnka zavětří člověka nebo psa? Např. kůň údajně z člověka vycítí, že je všežravec, z jeho pohledu potenciální lovec. A to i když se několik let vyhýbá živočišným výrobkům (ten člověk, kůň klidně zblajzne myš, kterou zadupl, nebo sebere začmoudlýho buřta – holt vegeteriáni od přírody stravu tak neřeší :-)).

              0 0
              • kuba.kuba1984  

                Kůň nebo člověk chodí po cestách, zpravidla nekličkují po lese jak pes :)

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  A co houbaři? A co pes pobíhající v blízkosti pána, ale po cestě? Četla jsem několik případů, kdy myslivci odstřelili psa na cestě v blízkosti majitele. Dokonce předloni, nebo kdy, se v televizi rozmazávalo, že jedno psisko bylo dokonce na vodítku. Nemluvě o zastřelených psech na krjaích vesnic, těch případů je – minimáně v novinách, co vím, jak je to ve skutečnosti – několik ročně.

                  A když jsem v přechozím příspěvku načla koně, vím o případu, kdy myslivec zastřelil koně v ohradě, prý si ho spletl s divočákem.

                  Neříkám, že všichni myslivci jsou tací. To bych se zařadila mezi ty, kteří tvrdí, že cyklisti jsou verbež, protože v lese je většinou oprasí a na silnici překáží. Jen jim, jako skupině, nevěřím. I proto, že sama jsem s nimi měla konflikt – ohrožovali mě střelbou a schválně plašili koně.

                  0 0
            • Andrzej  

              a kdyz srna zavetri myslivcova psa? to ji neplasi?

              0 0
            • pepek  

              dneska zvěř před zimou docela často dost vyčerpaná a má pak vůbec potíže s přežitím – proto je pak tak přemnožená, že ožere celej les?

              0 0
              • kajis  

                Když srna zemře vyčerpáním, tak jí nemůže ten myslivec zastřelit a to je potom strašná škoda. Tak zastřelí aspoň toho psa.

                0 0
                • pepek  

                  Aha, tak to pak jo. Mně vždy dožene k slzám ta jejich dojemná starost, aby se zvěř měla dobře. Přitom ji považují jenom za chodící konzervy a pěstujou si ji bez ohledu na přírodu a ostatní lidi. Když sedlákům žerou divoký prasata úrodu, tak dotovaní myslivci jim nedají ani korunu. Zato myslivcům jeden bývalý ministr kupoval aji zajíce ze zahraničí.

                  0 0
        • Zdyn  

          No pokud vim, tak po psovi mohou strilet pouze v pripade, ze prokazatelne honi (lovi) zver.

          0 0
        • Vilém  

          A jakpak je to u loveckych a pasteveckych plemen? tam to nejde, tak jak by si to myslivci predstavovali, teda pokud se nezmenili zakony. Nastesti vetsina myslivcu, co jsem s nima mluvil na zadne psy nestrili, maji strach z pripadnych doher.

          0 0
    • Andrzej  

      mozna to este na bf nebylo, tak se bavte…

      http://www.youtube.com/watch…

      0 0
      • obda  

        Bylo, v threadu o Birell videiich s Kulhecem. Ale furt dobry :)

        0 0
    • JirkaT  

      Zkus se zbavit téhle fóbie ;-) Na silnici se na biku cítíš lépe než v lese? Pravděpodobnost, že Tě někdo sestřelí autem je podstatně větší než brokovnicí. Takhle to aspoň vidím já (biker, řidič, myslivec a kdoví co ještě)

      0 0
    • Lister  

      U nás se budou střílet Kamzíci – cílový stav: O!

      Vůbec tomu nerozumím, prý tu není původně doma, ale když už se tu to krásné zvíře vyskytuje, tak proč ho tu nenechat.

      0 0
      • matts1  

        Protože se s ním nepočítá v tabulkách, a přece je kvůli tomu nebude někdo měnit…Ani bych se nedivil, kdyby to tak bylo.

        Některý věci fakt nechápu.

        0 0
        • kuba.kuba1984  

          No a tohle je klasickej případ. Nic o problému nevím, tak šup s ním na někoho. Ti zlí myslivci kteří jedou podle tabulek populaci kamzíků hají, protože se o ni mmj od roku 1913 kdy byla vysazena starají. Kdo přišel s plánem na odlov celé populace? Ekologové…

          0 0
          • Lister  

            však o myslivcích nepadlo ani slovo??

            0 0
          • kámen úrazu1  

            Z důvodu velké konkurence „původní“ vysoké zvěři a následně jejímu úbytku? Nic jinýho mě nenapadá.

            0 0
            • kuba.kuba1984  

              Údajná půdní eroze a likvidace rostlin v alpinském pásu…

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Jojo, už jsem přečetla Listerův odkaz. Nevidím do toho, tak to nemůžu objektivně posoudit. Subjektivně musím říci, že pokud se tak nedělo celých cirka sto let, nechápu, proč by tomu mělo být teď, když populace kamzíků je nižší než bývala. Možná jsou, kvůli hustší síti cest, soustředěni na méně místech, co já vím. Ale jak pod námi naznačil Lister, těžko hodnotit, do jaké doby můžeme posuzovat původnost druhů na určitém území. A u kamzíků asi nehrozí přeměna na případ australských králíků, zdivočelých psů a koček? Konkurují moc jelenům a srnčí zvěři? (Teď si nejsem jistá – je u nás původní druh daněk?). Že by se na tak malé ploše přemnožili, aby mohli škodit rostlinám, o tom pochybuju.

                0 0
          • matts1  

            To kupodivu vážně nebylo myšlený na zlý myslivce, ale spíš na tu naši byrokracii, která neumí být ani trošku flexibilní.

            0 0
          • kovar  

            to byl ale pěkně blbý nápad, vysazovat kamzíky.

            0 0
          • jan 2  

            myslivci se starají o kamzíky :)))))

            0 0
        • Lister  

          Kdyby si to chtěl někdo přečíst:

          http://zpravy.idnes.cz/…vedatech.asp?…

          Navrhuju vyhubit lidi a nasadit dinosaury, ti tu taky byli dřív.

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Nešla bych do takových extrémů. Stačí vyhubit ta domácí zvířata, jejich předkové nebyli u nás původním druhem někdy kolem Krista, plus vytrhat a zneškodnit nepůvodní rostliny. :-)

            0 0
          • jan 2  

            Já se hlásím, bez mrknutí oka budu střílet lidi, které budu považovat za zlé a já jsem přísnej a

            0 0
    • nissarati  

      myslivec jenž zastřelí jekékoli zvíře je prostě vrah – nic víc nic míň

      0 0
      • DaSnail  

        jíš maso?

        0 0
        • nissarati  

          nejím – žádné zvíře nemusí umírat abysme my žili a už vůbec ne pro zábavu

          0 0
      • Ludweek  

        A co když má zvíře třeba jednu z nespočet chorob? Vzteklina, střečci, otrava ozimnou řepkou atd. atd.

        Je pak lidské nechat po lese běhat naprosto dezorientovaného srnce, kterého pod kůží pomalu vyjídají stovky malých larev a v důsledku čehož je pak srnec úplně mimo a i nebezpečný?

        Jednoho takového jsem potkal na jaře, zatoulal se až do míst, kam chodí rodinky s dětmi na procházky. Jel jsem od něj pryč. Když jsem se za 2 hodiny vracel, byl tam stále, ale už obklopen dětmi, které jsem rychle poslal pryč.

        Nejsem myslivec a ani sympatizant lovu, jen chci říct, že nic není černé a bílé.

        0 0
        • nissarati  

          příklad: tvá mamka, otec, bratr nebo sestra je smrtelně nemocná/ý a zjevně z tvého pohledu trpí a způsobojí i tobě mnoho obrovských starostí/např. psychických, finančních nebo časových/ a ty sám bez jakékoli žádosti kohokoli se rozhoduješ zda jí/ho usmrtit vlastní rukou – šel bys to toho? kdo z nás by do toho šel?

          0 0
          • DaSnail  

            to už je trochu mimo, ne?

            idem si radšej dať kus šnicle od obeda. dúfam že to prasa prežilo šťastný život a zomrelo bezbolestnou smrťou…

            8o/

            0 0
          • Ludweek  

            Pro tento případ je tu již několik dekád diskutovaná euthanasie, která v některých zemích a některých případech je k dispozici. Dokonce se rozmáhá i poněkud jednosměrná euthanasie-turistika:-)

            Bohužel zvíře se samo asi těžko zabije, aby ukončilo své trápení.

            Já vím, je to těžké pochopit, ale myslivec není jen hodný strejda, který rozváží po lese žaludy, je to taky regulátor, regulátor toho nezdravého a potenciálně nebezpečného.

            Jako malý kluk si pamatuji, jak soused, starý myslivec, jednou dovezl zastřeleného srnce plného larev. Ty larvy mu zaživa vyžírali obsah páteřního kanálu…

            Jsou v životě momenty, kdy být zastřelen je vysvobozením.

            0 0
          • jIrI___  

            Představ si, že by se všechny masožravé nebo všežravé zvířata (včetně lidí) přestaly jíst maso. Mělo to za následek obrovské roztříštění potravního řetězce, který funguje už stovky miliónů let v téměř nezměněné podobě. Bylo by to správné a humánní vůči všem živočichům? Naštěstí je mezi lidmi málo jedinců, kteří se nejezením masa snaží vybočit z řady nebo nevím, proč by se jinak snažili takovýmto směšným způsobem potlačovat svoje vrozené potřeby a pudy…

            0 0
            • Ludweek  

              Maso sehrálo v životě primátů zásadní roli. Nebýt masa, tak ještě běháme po stromech. To, co umožnilo růst mozku bylo to, že náš praprapředek začal v určitém okamžiku jíst i maso.

              Můžeme si hrát na to, že to tak není, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat :-)

              Já ale už nejsem ani puberťák, ani pokrytec, takže už si na nic hrát nepotřebuji.

              0 0
              • Radim_2  

                Je to něčem jiném, není problém v tom zabíjet pro to abych sám neumřel hlady, ale v tom že oni to dělají jen pro zábavu a nic jiného. To nedělá pokud není sám ohrožen ani jeden živočišný druh na zemi i kdyby jak píšeš měl řezáky nevím jaké. V tom je ten problém, ne v tom že jestli jsme všežravci, nebo ne.

                0 0
                • Blade  

                  Tak třeba kočky. Ty si velice rády hrají s myškami a až teprve když je hra omrzí, tak je usmrtí.

                  0 0
                  • kuba.kuba1984  

                    proč ses vyhnul tomu krásnému slovu „myšmi“ :D?

                    0 0
                    • Blade  

                      To by mi nešlo přes pysky, natož přes klávesnici :)

                      0 0
                  • Radim_2  

                    To máš pravdu, máš bod :-D. Ale že by dokázaly zdecimovat nějáký živočišný druh na pokraj vyhubení to asi ne, co?

                    0 0
                • ememem  

                  tak nejak. tiez tomuto druhu zabavy moc nerozumiem aj ked nocne mory z toho zas nemam. fakt neviem co by ma malo rajcovat na tom ze len mirnix dirnix pre zabavu zastrelim dive prasa alebo za pol miliona volakde medveda pripadne za milion v indii tigra. a tie blbe kecy o tom ake je to nebezpecne a pod. to je uz fakt trapne.

                  0 0
                  • Ludweek  

                    Ano, střílet jen tak v Africe vymírající zvířata kvůli trofejím je ubohé a hloupé.

                    Ale zastřelit z posedu divoké prase, to je něco jiného. To prase bývá po zastřelení většinou zkonzumováno a tak v tom nevidím problém. Navíc smrt po zásahu střelivem, které používá většina myslivců, nastává skoro okamžitě. Kdejaké zvíře, které bylo zaživa požíráno nějakým predátorem, by si jistě raději zvolilo tu pušku.

                    Navíc prasata mají tendenci se přemnožovat. Rozhodně jich není nedostatek a myslivci mají dokonce plány odlovu, kolik by se mělo kde ročně zastřelit prasat, aby se jejich populace nepřemnožila. To jsem zaslechl od jednoho známého myslivce.

                    0 0
            • Krys  

              To je síce pekné, ale ak by sme chceli fungovať naozaj podľa prírody, na ktorú sa všetci odvolávate, tak by sme mali jesť prevažne surovú rastlinnú stravu (zeleninu a ovocie) občas doplnenú živočíšnymi bielkovinami, samozrejme v surovej forme.

              A tí, čo si o sebe myslia, že sú mäsožravci, nech si kľudne jedia surové krvavé mäso, ked už majú tie špičáky a rezáky.

              Skutočný mäsožravec totiž nejedáva mäso znehodnotené teplom.

              0 0
              • Ludweek  

                Proč bych měl jíst syrové maso? Těmto dotazům směřujícím od podstaty věci vážně nerozumím. Myslíš si, že by snad opice, kdyby měla sporák a dostatek intelektu k tomu si uvařit, nevařila?

                Já myslím, že kdybys třeba do tygřího výběhu nasypal řízky, tak by je tygři snědli úplně bez problémů:-)

                Nebo proč medvědi v Americe lezou lidem do aut a stanů vyjídat konzervy a ostatní konzervované jídlo?

                Asi nečtou BF, kde by mohli zjistit, jak je to nezdravé a nepřírodní, ale spíš bych řekl, že je jim to úplně jedno. Cítí maso, jdou jíst.

                0 0
                • Krys  

                  Nemám nič proti tepelne upravenej strave. Sám ju konzumujem.

                  Len som chcel upozorniť na nekorektonosť argumentácie, že „to tak príroda chcela“ a podobne. Niečo ako, že jesť mastné pečené mäso a knedlík k tomu je v poriadku pretože sme podľa prírody mäsožravci (čo teda nie sme).

                  Inak je mi úplne jedno, čo kto konzumuje.

                  0 0
                • Vegan  

                  Pomerne poucne je VIDEO ZDE zkus se nad tim zamyslet jak to stemi zuby organy a jinymi vecmi vecmi je a zda je clovek vazne vsezravec. Samozrejmne je to podano komickym, ale vse vedecky dolozeno. Jedine kde ti (vam diskuterum) mohu dat za pravdu je, ze na to lidsky organismus je od prirody uzpusoben je koznumace vajec… coz vsak dokazuje, ze clovek je od zacatku vyvojove linie plodozravec ne vsezravec. A aby mohl masnou stravu konzumovat dlouhodobe musi si ji upravovat do stravytelne formy.

                  0 0
                  • drtyc  

                    kvuli takovfejm jako ty jsou zkazany syrovy bifteky a stejky.

                    ne ja bych to nejedl, protoze nestojim o to zkusit vsemozny cizopasniky a mikroorganismy prijmany stravou… stejne jako si umejes zeleninu a aby se dala jist, tak vetsinou i povaris jinak by ses dlouhodobe3 ze syrove prosral do pruhledna.

                    0 0
                  • Krys  

                    Tento názor celkom zdieľam, ale nerád ho prezentujem, pretože sa to nestretáva s pochopením a vyvoláva to pohľady typu „chudáčik“. Asi to poznáš.

                    Celkom ťažko sa to ale dokazuje, pretože väčšina ľudí má tú skúsenosť, že keď jedia surové ovocie alebo zeleninu vo väčších množstvách, tak je to u nich sprevádzané nepríjemnými dôsledkami ako nadúvanie prípadne až hnačka.

                    Pritom sa stačí, zjednodušene povedané, zbaviť „hnilobných“ baktérií, ktoré si v naších črevách užívajú pravidelné dávky mäsa a následne tým dať priestor tým správnym „kvasným“ baktériam.

                    Nejaký čas som to prevádzkoval a už po dvoch troch týždňoch som kľudne mohol na posedenie zjesť napr. kilo sliviek alebo stredne veľkú hlávku kapusty(zelí) a cítil som sa najedený ako z „bežnej“ stravy a to bez všetkých tých nepríjemných prejavov.

                    Ale keď som si dal napr. klobásu, to bola zaručená hnačka.

                    Asi najsilnejším dôkazom pre mňa je to, že keď s manželkou (tiež bola dlho vegetariánom) občas uvaríme nejaké vegetariánske jedlo, tak naše deti to s chuťou zjedia a ešte si pýtajú. Surové ovocie a zeleninu konzumujú často a veľa.

                    Majú radi aj mäso, ale skôr vo forme napr. rizota a skoro výhradne len hydinu(drůběž) alebo jemné hovädzie. Vyslovene mäsové jedlá moc nechcú. Mastné vôbec.

                    0 0
                    • drtyc  

                      budu hadat. nekorenite nebo jen mirnejsi bylinna koreni, takze nejsou zvykli na cokoliv vyrazneho nebo ostrejsiho. todle znam. tim sem si taky prosel za mala.

                      0 0
                      • Krys  

                        Čierne korenie používame, ale nie tak aby to bol základ chuti jedla.

                        Mletá paprika, rasca(kmín), bazalka, oregano a majoránka, tymián atď úplne v pohode. Veľmi ostré jedlá naše deti nechcú, naopak chuťovú výraznosť ocenia.

                        Keď nepoužívaš nadmerne čierne korenie a soľ, viac oceníš skutočnú chuť jedla.

                        0 0
                  • Ludweek  

                    Pokud si pamatuji správně, tak bíložravci mají střeva hodně dlouhá a masožravci zase krátká. Přičemž délka lidských střev je někde mezi. Je také pravdou, že maso, pokud je ho konzumováno hodně a není konzumováno se zeleninou, není zdravé. To je pravda a Češi to těmi statistikami o rakovině střeva jen potvrzují.

                    Já si kupuji prakticky výlučně kuřecí prsa a většinou si připravuji různé směsi s rýží ala čína. Taky nesnáším ten pocit když se mé tělo snaží trávit nějaké obtížně stravitelné tučné maso.

                    Jinak rozumím i tomu, že dnešní doba umožňuje vegetariánům život bez masa. Bohužel neandrtálec nebo náš opičí předchůdce si nemohl skočit do lékárny pro různé potravinové doplňky na dorovnání hladin potřebných látek.

                    0 0
                    • Krys  

                      Som si myslel, že človek má v pomere k veľkosti tela dlhšiu tráviacu sústavu ako bylinožravce, čo je údajne typické pre plodožravce.

                      To by chcelo nejaký relevantný zdroj informácii. ja to posúdiť neviem.

                      0 0
                      • Ludweek  

                        Logicky(opravte mě, pokud se mýlím). Třeba kráva má 4 žaludky, jí potravu, která je energeticky chudá, proto toho spase hodně a její tělo je uzpůsobeno k tomu, aby z toho vymačkala co nejvíc.

                        Masožravec naopak konzumuje maso a tuk, což je energeticky nejbohatší strava a tak má střeva krátší, a člověk je někde mezi.

                        Jinak tady wikina, ta nás rozsoudí:-)

                        http://cs.wikipedia.org/wiki/Střeva

                        0 0
                        • Krys  

                          Krava a všetky prežúvavce majú spešl tráviacu sústavu, ktorá im umožňuje tráviť celulózu ešte pred vstupom do vlastného žalúdka. Bachor, či ako sa to, obsahuje symbiotické baktérie, ktoré dokážu rozkladať celulózu.

                          Nie je to typická tráviaca sústave pre všetky bylinožravce.

                          Dåžka tráviacej sústavy nesúvisí s rýchlosťou trávenia mäsa a rastlinnej potravy.

                          Podstata trávenia mäsa je v tom, že musí dlho ležať v tráviacej sústave. Na to, aby si zneho niečo dostal, sa musí prakticky úplne rozložiť, a to chvíľu trvá. Mäso sa trávi o dosť dlhšie ako rastlinná potrava.

                          Preto máš po konzumácii mäsa dlho pocit sýtosti. Proste to leží v tom bruchu dlho.

                          0 0
                    • Ludweek  

                      Toto je odpověď Davida Storcha(člověk, který se zabývá evoluční ekologií) na diskuzním foru Respektu.

                      Kamarád je vegetarián a často se dohadujeme, obhajujeme protipóly – argumentuji také tím, že současný člověk se vyvinul hlavně díky konzumaci masa a díky bílkovinám v něm obsaženém (což umožnilo vývoj mozku) – je má argumentace správná?

                      Ano, jedna docela uznávaná teorie opravdu tvrdí, že evoluce lidského mozku souvisela s pojídáním masa. Celkem nepochybuju, že dřív nebo později ji nahradí jiná teorie, která příčiny evoluce mozku bude hledat v něčem jiném. Nicméně je jasné, že člověk strávil velkou část své evoluce pojídáním masa a není to pro něj nepřirozené. Na druhou stranu když někdo maso nechce, ať ho nejí, lze se bez toho obejít (ač já bych docela nerad). Tady platí to, co jsem psal u některého z předchozích dotazů: poukazy na evoluci a „přirozenost“ nám v konkrétním rozhodování moc nepomohou, poněvadž evoluce je to všechno (i změna životního stylu z býložravce na masožravce byla kdysi „nepřirozená“).

                      Viděl bych to stejně, nebudu tady tvrdošíjně obhajovat konzumaci masa a ničeho jiného. Strava by měla být vyvážená a toho masa tam opravdu nemusí být moc. Já si třeba ze dvou kuřecích prs udělám 3 obědy úplně bez problémů. Nastavím to zeleninou a je to.

                      Rozhodně se zdráhám zvrhlostí typu McDonald a spol. Pokud tam někdo jíte, tak doporučuji dokument „super size me“. Fakt hustý.

                      0 0
                    • Vegan  

                      Hele v pohode doba kdy jsem lidem rikal nejezte maso je nenavratne zpet byt se nazor nezmenil stratil jsem motivaci :D. Ted je pro me lepsi varit a davat lidem ochutnat me jidlo, aby pochopili, ze se tak da varit velmi chutne :)

                      Ted ke strevum Clovek ma mirne pozmenena streva plodozravce. Proc pozmenena ? inu proto ze za ty roky cloveku dosti „zakrnelo“ (lepsi vyraz me nenapadl ) slepe strevo jez slouzi jako prirozeny organ na traveni lustenin. Delka trev je dale dana prodispozici k traveni orechu atd jez bezni bylozravci travit neumi clovek ne to je rozdil mezi bylozravcem a plodozravcem. Lec k vsezravcovi nam ( lidem ) chybi nebo spise prebyva mnoho.

                      A k potravinovym doplnkum. Ziju i bez nich a to 10let temer 11 jako vegan tzn naprosto vylucne rostlina strava, takze jeste o dost dal jak vegetariani.

                      0 0
                    • Honza729  

                      Pokud si kupujes prakticky vylucne kureci prsa, tak ti oznamuju, ze pro svoje zdravi delas horsi vec nez kdybys kupoval pravidelne kvalitni cervene maso a konzumoval ho s dostatkem biozeleniny.

                      Duvod: Kurata chovana ve velkochovech basti hormony a dalsi latky, ktere urychluji rust. Biozeleninu doporucuju, protoze bezna zelenina je hnojena dusicnany. (i kdyz o biofarmach si taky myslim svoje…)

                      0 0
                      • Krys  

                        Verím tomu, že kuracie prsia z hypermarketu a teda z veľkochovu nie sú žiadna výhra, ale fakt majú hormóny a antibiotiká, ktoré do ních tlačia, šancu „prežiť“ bez úhony bežnú tepelnú úpravu?

                        Nerýpem. Pýtam sa, bo neviem.

                        0 0
                        • Spock lone wolf  

                          Tepelnou úpravou zničíš parazity, bakterie ap. Chemické sloučeniny jako jsou tyhle jsou při pro vaření běžných teplotách naprosto beze změny.

                          0 0
                          • kuba.kuba1984  

                            Draku, nepiš o věcech o kterych nemaš ani páru. Samozřejmě že hormony ani ATB nemaji jako proteinove sloučeniny šanci přežit v učinné konformaci 56 stupnu. Takze je to nesmysl.

                            Co se tyka kuřecích prsou . opravdu to neni žadna výhra, ale ani ne tak kvůli hormonům či reziduím antibiotik, ale spíš kvůli aminokyselinového spektra, které rozhodně neobsahuje některé esenciální aminokyseliny

                            0 0
                        • Honza729  

                          Vidis, jak jsi uz zblblej z mistnich policajtu, ze uz i po polozeni normalni otazky musis napsat, ze nerypes ? Sileny, co…

                          Ale presne jak pise kolega, tepelne odstranis jen bakterie, tyhle chemicky veci zustanou. Myslet si v dnesni dobe, ze konzumaci kurat delam neco pro svoje zdravi je blud. Dnes zdrave neji ani Vegan, i kdyz si to samozrejme mysli. I kdyby si na svoji zahradce pestoval svou zeleninu, tak zemina je kontaminovana, spad s olovem udela taky svoje a pokud bude k zelenine jist prisady, tak vesmes chemicky upravene. Takze veganstvi i vegetarianstvi je v dnesni situaci pro bezneho cloveka k nicemu. Pouha poza. Navic ti lidi vypadaji desne nezdrave :)

                          0 0
                          • Krys  

                            To som napísal kvôli tebe, aby si si to nevysvetlil špatne. Okrem toho, ja neverím v existenciu BF gestapa. :)

                            Aha, pýtal som sa asi nesprávnych ľudí.

                            Pokiaľ viem, tak zložitejšie organické zlúčeniny sú pri vyšších teplotách nestabilné. Minimálne niektoré bielkoviny degradujú pri známej teplote 42°C.

                            Ak by sa „živé“ organické zlúčeniny teplom nemenili, nemalo by varenie vlastne zmysel. Mäso by bolo aj po hodine pečenia buď nezmenené alebo zhorené.

                            Viem, že napríklad emzýmy (a niektoré zložitejšie cukry) v mede sa po pridaní do horúceho čaju znehodnotia.

                            Podľa mňa bielkovinové hormóny vysokú teplotu nevydržia. Neviem ako ostatné.

                            Neviem síce čo za hormóny sa dávajú kuratám, kravám a prasatám vo veľkochovoch, ale nejak sa mi nezdá, že by ten hormón „prežil“ v màtvom mäse, v mrazáku a následne samotné varenie. Pôsobí vôbec rastový hormón pre kravy aj na človeka?

                            To že sa používajú, je špatné pretože je to dosť silné týranie zvierat, ale skutočne to znehodnocuje stravu?

                            Rad by som počul/čítal odpoveď od skutočného nezaujatého odborníka, nie nejakého aktivistu, alebo čitateľa časopisov životného štýlu.

                            0 0
                            • kankrlicek  

                              Co se týče růstových hormonů. Komunista nás kdysi oblažoval historkami, jak italští pracující v masokombinátu u zlých kapitalistů jedli levná kuřata, a to každý den, když to měli tak zadarmo :). No a chlapům začly růst ňadra

                              0 0
                              • Krys  

                                Oukej, a jak je to teda s týmmi hormónmi. Viete niekto?

                                0 0
                                • kuba.kuba1984  

                                  Přidávat hormony, ať růstové nebo jiné do krmení je zakázané. Pokud by přodávány byly, prpjeví se změnou vlastností masa, ne prenosem půsbků na člověka. Hormony jsou konformačně složité bílkoviny ktere při teplotach okolo 56 stupnu relativně rychle degradují.

                                  0 0
                                  • Vegan  

                                    Uprimne jedna vec je zakazane a druha vec je realita.

                                    Jeste mam v zive pameti vzpominky jak jsme se byl navlastni oci „podivat“ v ruznych velkochovech a jak tam neni problem tyto preparaty najit. Ponevads veterinarni kontroly jsou vzdy ohlaseny predem. Je to stejne jako pred par lety a mozna i dnes pri mezinarodnich transportech zvirat. Kde odpocinkova stanice trebas ta v Ceskem Tesine neslouzi k 12 hodinovemu odpocinku zvirat, ale pouze k dodani razitka. Nikomu pak neni divne, ze podle razitka nekdo prejede z Ceskeho Tesina na hranice Rakouska/Italie za 3 Hodiny. A to co se cpe do zvirat, aby prezili transport to jsou nechutne sracky. Vse pro dotace ponevads dotace je na zive zvire. To, ze se kone vozi na porazku z polska do italie a jine zase z italie napzet do polska nikoho netrapi. Takze opravdu predpisi jsou jedna vec a realita hodne jina.

                                    0 0
                          • Ludweek  

                            Toto je pravda, s určitou mírou kontaminace prostě žijeme a musíme se s tím smířit. Můj otec chová králíky. Člověk by řekl, že je to bio. Ale aby mu všichni nepochcípali, tak než vyrostou, tak je musí 2× očkovat injekčně a ještě jim přidávat léky do vody a i tak jsme jich loni museli 20 zakopat, protože přišel tak šílenej mor, že ani léky nepomohly.

                            Pochybuju, že by nějaký bio zemědělec nechal pochcípat 9 slepic z 10, jen proto, aby ta jedna byla skutečně bio:-)

                            0 0
                            • Honza729  

                              No presne. Vis kdy biofarmari nejvic pracujou ? V noci. Aby nebylo videt, jak chemicky hnojej pole.

                              0 0
                              • kuba.kuba1984  

                                Jj, hrozne zabavne ikdyz nesmyslne. „Razitko“ např. na osivo dostanete až po tom, co je laboratorně testováno na přítomnost reziduií pesticidů a herbicidů. A těm testům je vážně jedno kdy to člověk stříkal

                                0 0
                                • Honza729  

                                  :-)) Ale na vinetu k vyrobku si vyrobce pise co chce, ne ? Viz treba Coca cola…

                                  0 0
                                  • kuba.kuba1984  

                                    No tak jasny no :). Viněta není „složení“ :)- Ale melo by byt zavedeno logo, ktere bez certifikace nebudeš moct používat…

                                    0 0
                                    • Honza729  

                                      Treba neco jako Czech made ? Vysumelo. Stejne jako loga dalsich aktivit, ktere mely za „ukol“ ujistit spotrebitele o kvalitni surovine ve zbozi, pritom to byla ale vzdycky bouda na spotrebitele a podpora dobre zalobbovaneho odvetvi ci ooru potr. a jineho prumyslu.

                                      Jo, kamarade, v tomhle state, v tomhle bordelu, ktery jeste nedospel ani naznakem do stavu, ktery zapadni svet oznacuje hrde kapitalismus, ti nezbyva nez verit. Nic jineho delat nemuzes.

                                      0 0
                      • Vegan  

                        JJ souhlas dusicnany jsou strasny svinstvo. jednou tusim tri roky nazpet jsem kvuli tomu skoncil na 3 tydny v nemocnici mel jsme 14 Dni extremniho stresu v praci cca 20 hodin dene takze malo spanku prd strava atd. Abych vubec dejchal lil jsme do sebe tuny juice a jedl musly atd proste strava na liskanec za normalnich okolnosti. Vysledek byl 8× vetsi mnostvi dusycnanu v krvi nad normalem. Byl jsem vosypanej vyrazkama a telo proste nefungovalo prvni tyden jsme skoncil na kapackach. takze mohu potvrdit dusycnany jsou pekna sracka. Jinak s tema Drubezima velkochovama mas take pravdu jen je nutne upozornit ze mliko je na tom skoro stejne … :-/ to cim kravy dopuji je neskutecny. Pokud uz nekdo chce se zivit zivocisnou vyrobou tak at alespon BIO jinak to muze myt velke zdravotni dusledky.

                        0 0
                        • Andrzej  

                          a nejsou dusicnany i v biohnoji? ja myslim ze jo…

                          0 0
                          • Vegan  

                            to jo ale jsou tam zasadni rozdili. Koncentrace na jedne strane. A na druhe strane prostredky jez urychluji prave vstrabavani pudnich zivin tedy i dusicnanu pro urychleni rustu… tzn.. vysledne koncentrace jsou zasadne rozdilne.

                            0 0
                            • Andrzej  

                              koncentrace zavisi na tom, kdo to hnoji – kolik tam toho da… takze aby to poradne rostlo, je treba hodne hnoje, nebo primerene mnozstvi hnojiva

                              0 0
                              • kuba.kuba1984  

                                Ale houby. Je to jak je napsano a řádek výš. Zaleží na rozpustnosti a koncentraci dus. v hmotě. A ten blabol cp jste napsal je nesmysl. Aby se něco „předávkovalo“ hnojem, musely by to být stovky tun/ha, tzn nonsens

                                0 0
                                • Ludweek  

                                  jj, blbost, předávkování hnojivem je ptákovina, já viděl, co dokáže i organické hnojivo, když je ho moc. Strýc zaléval česnek slepičákama a přehnal to. Výsledkem byl sice velmi pálivý, ale prapodivně zdeformovaný česnek, kterého bylo na objem hodně málo.

                                  Myslím, že se nevyplatí platit ohromná množství hnojiv, aby se ty plodiny v lepším případě zdeformovaly, v horším úplně spálily.

                                  0 0
                                  • kuba.kuba1984  

                                    Chjo, proč nikdo nečte to, na co reaguje :(. Ja psal o hnoji, ne o hnojivech nebo tekutych hnojivech :(. To je fakt zbytečný… Navic, každej ma potřebu diskutovat o věcech o kterych nic neví. pokud se hnojí, nehnojí se (a je fuk jestli průmyslovými nebo statkovými hnojivy) do porostu, ale do půdy bez plodiny. Proto jsou rychle rozpustná hnojiva tak nebezpečná. Silný déšť je může spláchnout atd. atd… Ale už to balím :), nema cenu tady o něčem vážně mluvit----

                                    0 0
                                    • Ludweek  

                                      Já se tu nikde nepasoval do role experta, ale pokud to chceš slyšet, tak hnojárnu nestuduji, jen jsem se od mala s otcem hrabal v hlíně na zahradách.

                                      Pokud trváš na používání přesné terminologie, tak to ode mě, vzhledem k výše zmíněnému, nemůžeš čekat.

                                      0 0
                      • Ludweek  

                        Já se snažím používat zdravý selský rozum, takže bio věci budu kupovat, až budou stát stejně co normální.

                        Dnes všichni stresují, jak je to či ono strašně nebezpečné a nezdravé. Já jím běžné věci z obchodu a moje zdraví je vynikající. Navíc za posledních 20 let se prodloužila průměrná délka života v ČR neskutečně. Je to snad tím, že konzumujeme tak strašně závadné potraviny?

                        Promiň, ale biopotraviny jsou pro mě jen marketingová bublina. Je třeba vyvolat v někom strach a pak už si s ním můžeš dělat co chceš. Někdy mě překvapuje, jak je kvalitní marketing mocný:-)

                        0 0
                        • Vegan  

                          Nejde zase tolik o okamzite zdravi jako spise vytvareni rezistence na ruzna antibiotyka a hormony. A opravdu neni pravda ze tim ze to varis se zbavys pozustatku techto leku jak tu nekdo pise. Jen snizis jejich objem. O tezkych kovech ani nemluve.

                          0 0
                        • kuba.kuba1984  

                          Biopotraviny nafouklá bublina nejsou. Aby farmář dostal certifikát že je „Bio“ musí dodržovat docela přísná pravidla, která kontrolují nezavíslé organizace (KEZ, BIOKONT, ABCERT…). Problem je spíš v tom, že lidé často přisuzují bio výrobkům vlastnosti které nemají. Obecně biozemedělství vnímám jako způsob hospodaření s pozitivními environmentálními dopady. Tzn. platím o něco víc za to, že se producent chová ohleduplněji k přírodě.

                          0 0
                          • Ludweek  

                            Já bych si s těmi environmentálními dopady nebyl tak jistý.

                            Není to tak dávno, co se rozjelo přimíchávání biopaliv do normálních fosilních paliv. Každý by řekl, paráda, šetříme přírodu. Co ale ve skutečnosti nastalo? Zemědělci začali pěstovat řepku apod. na bio paliva, což zamávalo s cenami potravin. A tu se náhle své šance chopili zemědělci v Brazílii a začali drtit deštné pralesy jako nikdy předtím. Proč? Protože místo pralesa mohou pěstovat plodiny pro biopaliva nebo pěstovat potraviny, jejichž cena zavedením biopaliv stoupla, protože se snížila po světě plocha, na které se běžné potraviny pěstovaly.

                            Jednoduché, logické a zdrcující.

                            Já jsem na všechny ty environmentální hurá nápady krajně alergický…

                            Obšírněji se o toto téma zajímal můj bývalý profesor ekonomie Ing. Ladislav Tajovský Phd.

                            Tady je jeho článek k tomuto tématu:

                            http://www.ods.cz/…a/clanky.php?…

                            A proč to píšu? Protože bio zemědělci hospodaří extenzivně a tedy jimi obhospodařovaná plocha je méně využita a následně to postupuje stejně jako u bio paliv. Jen bio zemědělství není zatím tak rozjeté, jako biopaliva.

                            Ale nás to vlastně trápit nemusí, patříme mezi 20% nejbohatších lidí na světě. U nás se hlady umírat nebude.

                            0 0
                            • kuba.kuba1984  

                              Draku, pleteš si pojmy. Bio paliva jsou blábol, to je jasny, ale s BIO zemedělstvím nemají nic společného. To je pointa! Ta řepka je klasická konvečně pěstovaná plodina. To s biozemědělstvím nemá nic společného.

                              A envi dopady jsou jasny. Vím o nich, dve takove farmy mám na starost. Rozhodne se jedna o extenzivnější provozy, ale důsledkem je také nižší zatížení dusíkem, nepoužívaní postřiků a obecne nižší emise polutantů do prostředí…

                              Krajina není využívána méně, je využívána bez prostředků intezivního zeměděltví.

                              0 0
                              • Ludweek  

                                Nemůžu souhlasit. Pokud máš na poli, nějaké bio obilí a není stříkáno a hnojeno, tak je prostě výnos nižší, anebo to ve špatných letech shnije na poli, než to vůbec stihne dozrát.

                                A prostě platí a vždy budou platit elementární ekonomická pravidla. Na světě se vyrobí určité množství potravin, jehož cena závisí na tom, kolik se toho vyrobilo. Je-li produkce nižší, cena stoupá a naopak. Tím, že se na určité výměře pěstují bio-potraviny s nižšími výnosy vzniká tlak na:

                                1. zvýšení cen u běžné produkce, které je méně
                                2. využití další půdy k zemědělství

                                a následky jsou:

                                1. hlad v nejchudších částech světa

                                b)kácení lesů pralesů a vůbec přeměna další půdy na zemědělskou půdu

                                To, že máte nižší zatížení dusíkem a postřiky je fajn, ale akorát vlastně nutnost postřiku a hnojení (pokud by platilo b) převádíte na někoho jiného.

                                Je to stejné jako auta na elektřinu. Nekouří, neprodukují CO2…

                                Protože za ně kouří a produkují CO2 uhelné elektrárny, kde se vyrábí elektřina.

                                0 0
                              • Ludweek  

                                Pokud platí to, že se bio-plodin na stejné výměře vypěstuje méně než plodin pěstovaných normálně, pak je to naprosto stejné jako s bio-palivy i se stejnými důsledky.

                                a)někde někdo bude kvůli dražším potravinám hladovět

                                b)někde někdo si všimne, že ceny potravin stouply a vykácí další kus pralesa, rozorá louku a začne na ní něco pěstovat

                                Neplatilo by to pouze tehdy, pokud by konzumenti bio-potravin, těch potravin zkonzumovali adekvátně méně, aby to nezasáhlo celý trh, což ale jistě uznáš, že je blbost.

                                A také podle výše uvedeného sice možná budeme méně zamořovat půdu, ale někdo bude hladovět, nebo se producenti bio-potravin, budou předhánět v tom, jak chrání naši zemi a o to poškození se v tichosti postará ten zemědělec, kterému zvýšení cen potravin dá šanci rozjet byznys.

                                Je to podobná logika, jako když si majitel elektromobilu poplácá záda a řekne si, jak nevypouští emise a CO2…

                                protože to za něj dělá elektrárna, kde se ta elektřina vyrábí.

                                0 0
                                • kuba.kuba1984  

                                  Tahle uvaha ma logiku, ale jednu zasadni vadu. Tou je nadprosukce. de facto vyspely svet dnes produkuje vic potravin nez je schopen zkonzumovat/prodat. Typický je trh s mlékem…

                                  0 0
                                  • Ludweek  

                                    jj, to je pravda, ale týká se to jen vyspělého světa, který si usilovně a naprosto zbytečně chrání své zemědělce neskutečnými dotacemi, aby, v případě dobré úrody vyplácel dotace i za neprodukci, či dokonce část úrody pálil, což se běžně v Evropě dělo, aby nadúroda nenarušila ceny.

                                    A zemědělci z rozvojových zemí se přes barieru cel a kvót nemají šanci dostat.

                                    Usilovně si chráníme svůj ostrůvek nadúrody a blahobytu, zatímco 2/3 světové populace nemají šanci se dostat na světovými organizacemi předepsané množství kalorií denně…

                                    0 0
                          • DaSnail  

                            biopotraviny nie sú zdravšie ako normálne potraviny – pravda

                            0 0
                          • Honza729  

                            Bublina

                            :-)

                            0 0
                        • Honza729  

                          Ten zdravy selsky rozum ti tedy veli kupovat veci levnejsi nez ty BIO. Tim padem veci mene kvalitni. Zdravym selskym rozumem rikam, ze delas spatne.

                          0 0
                          • Ludweek  

                            Promiň, nemůžu souhlasit. Tady je zajímavý článek k té větší „environmentální ohleduplnosti“ bio-produktů:

                            http://scienceworld.cz/…u-stopu-5142

                            Taky jsem se pátral po různých studiích jaké jsou rozdíly mezi bio a nebio. A rozdíly jsou, ale tak nepatrné, že to na zdraví člověka nemůže mít vliv. Rozhodně ten rozdíl není adekvátní vyšší ceně. Ale je fakt, že studií jsem našel několik a v každé to bylo trochu jinak(asi podle toho, kdo studii platí). Žádnou z nich neberu jako 100% pravdivou, sám vím, že při dobrém „nastavení“ se dá dnes dokázat cokoliv:-)

                            Myslím si, že i na běžnou zemědělskou produkci jsou normy poměrně přísné a tak nepřijímám argumentaci, že by mě konvenční zemědělec chtěl za každou cenu otrávit.

                            Tím se ale od bio-potravin nedistancuji. Časem je možná taky budu kupovat, až mi bio-pionýři jako Ty prošlapou cestičku ke srovnatelné ceně s běžnou produkcí nebo až lidé začnou padat na ulicích po pozření konvenčního rajčete, nebo jablka…

                            0 0
                            • drtyc  

                              ona ta biomoda a zdrava vyziva k nam dorazila z jinych statu, kde maji ponekud uvolnenejsi limity na to co kdo muze a co uz nesmi. Tam sice taky nejde o zdravi pri primerene konzumaci, ale pokud se tim clovek laduje kazdy den ve vetsi mire, tak si tim neprospeje.

                              0 0
                      • obda  

                        Pán je odborník? To, zda jsou v zelenině dusičnany, vůbec nesouvisí s tím, zda je zelenina pěstována v režimu bio. Dusičnany v mrkvi budou z umělého dusíkatého hnojiva i z klasického hnoje. Důležité je množství, nikoliv původ dusíku přidaného do země.

                        0 0
                        • kuba.kuba1984  

                          Pán chtěl říct, že pokud je něco přihnojováno rychle rozpustnými amonnými hnojivy, bude to mit víc dusičnanů něž pokud byla půda vyhnojena hnojem. Každý kdo chce pochopit, pochopí.

                          0 0
                          • obda  

                            Nechápu. Pokud hnojím rychle rozpustnými hnojivy, tak holt musím hnojit v menším množství ale častěji. Pořád ale platí, že na množství dusičnanů nemá bio režim žádný vliv.

                            0 0
                            • kuba.kuba1984  

                              He he, jasny, a pak mužu třeba 6 krát řočně orat, viď :D. Hlavně že se příspěvěk níž rozčiluješ jak tady každý všemu rozumí :D. Btw. autoritativních nazorů je tu hodně, pokud myslíš nazory bez uvedení autora (bez citace), tak tech je tu málo :)

                              0 0
                              • obda  

                                Opravdu nejde hnojit umelymi hnojivy tak, aby se neumerne nezvysila hladina dusicnanu v zelenine? BTW kdesi jsem cetl vysledky rozboru, kde myslim mrkev byla prehnojena organickymi hnojivy. Odkaz bohuzel nemam. Citaci myslim odkazy na recenzovane publikace uznavanych odborniku, podporene dalsimi podobnymi studiemi, vysledky rozboru z renomovanymich statnich pracovist a podobne. Neco malo o tom jak se spravne dela veda a vyzkum vim.

                                0 0
                        • Krys  

                          Tá prvá veta je asi zbytočná.

                          Ale. Zaujala ma informácia, že keď vezmeš akúkoľvek zeleninu alebo akékoľvek ovocie a odšťavíš to, tak všetky dusičnany ostanú v tej pevnej časti, čo ti ostane v odšťavovacom stroji a to čo ti vytečie, tá šťava, je dusičnanov prosté.Milý Watsone.

                          Viete o tom niekto niečo? Nejakú relevantnú informáciu?

                          0 0
                          • obda  

                            Asi byla, máš pravdu :( Vytočilo mne, jak jsou tady všichni odborníci na výživu a biozemědělství. Kdo tady má vzdělání na to, aby vynášel soudy o tom, zda je člověk býložravec nebo věežravec? Je tady hodně nepřesných informací, bez autoritativních citací atp.

                            0 0
                            • Honza729  

                              Mohl bych te pozadat o vysvetleni, kde pisi o tom, zda je clovek vsezravec nebo bylozravec ?

                              Velmi dekuji.

                              0 0
                              • obda  

                                Muzes mi najit, kde pisu, zes to rikal ty?

                                0 0
                                • Honza729  

                                  Sleduj tok diskuse a nereaguj vzdy jen na posledni post. Pak se ti rozsviti souvislosti.

                                  0 0
    • Smazaný účet  

      chybí ti tam možnost „nebojim se, jsem ten s brokovnicí“ ;-)

      0 0
      • Radim_2  

        Tahle možnost mě fakt nenapadla.

        Vzhledem k tomu že v lese vídam posedy pár metrů od krmiště a když vidím rojnici dvaceti nebo třiceti myslivců kterým tak nic živého nemůže uniknout, tak mě napadá spíš výraz řezník, nebo popravčí rozhodně né lovec.

        0 0
        • jIrI___  

          Lovce si představuješ jak?

          0 0
          • matts1  

            Pušku nebo luk, dýku za pasem, pomalovaný tváře, na hlavě křoví a jak leží a číhá :o)

            0 0
            • Radim_2  

              Dýku ani luk mít nemusí, ale jak píše Radek sejmout zvíře u krmelce je naprostá ubohost.

              0 0
            • Radim_2  

              Dýku ani luk mít nemusí, ale jak píše Radek sejmout zvíře u krmelce je naprostá ubohost.

              0 0
        • Smazaný účet  

          metoda je už miliony let stejná…jen místo klacků mají flinty a místo mamuta honí zajíce ;-)

          0 0
    • Hrosik1  

      He,he, teď jsem jednomu myslivci stavěl bajka asi za 15 000,– pěknej, Kotoučovky, No Saint rám, tomu pánovi bylo 65 let, obdivuhodný člověk. Ale popravdě myslivce taky moc nechápu. Nastane sezona, tak sejmeme co se hne. Když slyším střelbu, tak stáčím kolo jiným směrem.

      0 0
    • Lister  

      Trochu odlehčíme :-)

      Buďte rádi, že v lese nepotkáte tohodle myslivce

      0 0
    • Ricci  

      Najviac ma vzdy prekvapi,ked niekto oznacuje lov zveri ako sport, to uz je fakt vrchol,neexistuje horsia zabava ako strielat na nieco zive…

      0 0
    • Radim_2  

      Nechci být škodolibý a nechci už s tím unavovat, ale nedá mi to sem nepřidat novinku z iDNES.

      http://zpravy.idnes.cz/…l-/krimi.asp?…

      0 0
      • jIrI___  

        Stane se :)

        0 0
      • Radek Broz  

        Jsem to sem šel zrovna vložit;) Dobře mu tak.

        0 0
      • C-ampari  

        Byl jsi rychleší.

        Toliko k bezpečnosti při lovu.

        0 0
      • ememem  

        furt dokola to iste, nadrbany bradaty magor z nabitou a nezaistenou zo zbranou v lese…dufam ze mu zoberu zbrojny pas kym nepostreli niekoho ineho. uprimne – neni mi ho luto ani trochu a som rad ze postrelil iba sam seba, toto sa fakt moze stat len totalnemu blbovi.

        0 0
        • Vilém  

          Kdyz seberou tak casem vrati. Taky znam jednoho takoveho magora co primo na honu odpraskl pred dalsima 30ti lidma dve chranene sovy a netrvalo dlouho a strili vesele dal:(

          0 0
      • pete_ax  

        Dobre mu tak!

        0 0
    • DrNec  

      Po té, co i kolem mě létaly kulky, tak mám, řekněme … určitý „respekt“. (Manželka má tendenci mi výpravy do lesa zakazovat v šeru tohoto období zakazovat).

      U nás nejde o hony, ale partička „ostrostřelců“ vyráží v podstatě denně něco nastřílet. Rotují po posedech, které si zakrmují, aby měli zajištěno, že zvěř přijde k nim. Chodit do lesa za zvěří, to už se u nás nenosí… Když cestou ke svému zakrmovacímu místečku uvidí něco hýbat, tak pálí. V tom mém případě, stříleli přímo ze svého terénního auta. Jejich jediný dotaz, když mě zmerčili, byl ten, zda nevím, jestli nějaký kanec z toho stáda lehnul, protože oni to „dobře neviděli“. Jejich kápo se mi představil jako „majitel honitby“.

      Od té doby dávám také psovi na postroj blikačku (mimochodem, Kuba-Kubikula se ve zdejším fóru mýlí: Volně „pobíhající pes“ není termín pro toho, který není na vodítku !!)

      Krom té střelby mě štve i to, že ti borci ty odstřílené kusy „zpracují“ hned na místě, odřezané nohy a jiné části nahážou do příkopu a pes to pak na podzim v jednom kuse tahá přináší… Na přímý dotaz mi řeknou, že to by žádný myslivec neudělal, ale skutečnost je jiná. „Průkazku“ mají ti zvěřovrazi všichni.

      Také se mi už nejednou stalo, že jsem našel na lesní cestě zastřeleného kance. „Rychlopalní“ myslivci z aut mají holt dohledávání ztížené (a důvody k němu slabší…)

      0 0
      • DrNec  

        Omlouvám se za překlepy, zdvojená slova a překřtění Kuby.Kuby

        0 0
      • kuba.kuba1984  

        Kuba.kuba to snese, čatěji o sobě šlyší „arogantní parchant“ , takže Kuba-kubikula je docela sympatické :D. Za nepřesnou formulaci se omlouvám, de iure je to blábol, ale podstatu věci to snad vystihlo. Problém je spíš o tom že jedna skupina nakvašeně kouka na tu druhou a nejsou ochotni se navzajem pochopit… Odsuzovat bez znalosti problému je totiž vždy mnohem snažší…

        0 0
    • Palo TT  

      Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se rozhodl bojovat s lidmi, kteří ignorují zákazy vstupů do lesa…

      http://www.blesk.cz/…li-honu.html

      0 0
      • Smazaný účet  

        v pořádku, ne? když je zákaz, má ho každý dodržet…

        0 0
        • MirosPikos  

          A co chudáčci páníčci s hordou nevychovanejch čoklů? Kde mají chudáčci běhat, štěkat a ***** za každým stromem? Nevím jestli psi nebo páníčci.

          0 0
        • pepek  

          A ten zákaz bude vyvěšen na každé pěšince do lesa, nebo jen na vývěsce Národního výboru ve vsi?

          0 0
          • vili  

            +1

            doufám, že i na to bude v novele toiho zákona myšleno

            0 0
            • Lišák  

              Pověsí to na web obce a pokud Tě v lese chytí/budeš postřelen/zas­třelen, tak jsi porušil zákaz, který sis měl přečíst. Bych řekl.

              0 0
      • Martin  

        co kdyby se rovnou udělal zákaz vylézat z měst a vesnic? lidi nemají co šmajdat někde po venku. pěkně sedět na prdeli doma u zombobedny a nebo makat v práci.

        0 0
        • Smazaný účet  

          tak ten zákaz není obecně furt, ten je obvykle třeba když je hon…

          pokuta se platit nechce, ale až ten „porušovač“ bude mít děravýho čokla, nebo broky v prdeli, to bude lítat po soudech a mediálně vřískat…

          0 0
          • Esi  

            Ten zákaz že je aktuálně hon je vyvěšenej u všech přístupových cest daného lesa ? Nebo pokaždé když jdu na kolo tak musím zkoumat nějaké stránky všech možných i nemožných mysliveckých spolků do jejichž honitby bych se mohl cestou dostat ? Nerad bych se nechal postřelit jen proto že nějaký blb nerozezná cyklistu od zajíce, předpokládám že i pro ně platí že střílet mohou jen za předpokladu že vědí na co střílí

            0 0
            • Martin  

              to by mě zajímalo. už se mi hodněkrát stalo, že jsem vjel do lesa svou oblíbenou cestou (z dědiny, ne někde po pokoutní polňačce, kterou neznají ani místní) a v lese se střílelo jako u Verdunu

              0 0
              • Esi  

                přesně tak do lesa vjíždím buď po polňačce a nebo po turistické značce tak že vždy po oficiální cestě, nějak si nevybavuju že bych takovou ceduli někdy viděl

                0 0
            • MirosPikos  

              Zákaz tam bývá do té doby, než ho nějaký cyklo nebo čoklofašoun sundá. Přiznejte si sami, kolik potkáte pejskařů v honitbě s čoklem na volno. Ještě bych dodal s neposlušným čoklem. Přitom často parkují hned vedle cedule, která jim říká, jak se mají v honitbě s čoklem chovat.

              0 0
              • Esi  

                Pro mě za mě čokla který lítá po lese a nahání zajíce ať klidně odstřelí, ideálně i s páníčkem když je páníček blb a dovolí to. Šlo mi jen o to jestli mám reálnou šanci zjistit na místě že zrovna do tohoto lesa nemám v ten den strkat nos bych potom netahal ze zad broky protože cyklista v reflexním oděvu vypadá nápadně podobně jako zajíc nebo divočák :-)

                0 0
                • MirosPikos  

                  Bývá to na přístupových komunikacích celkem dobře značeno. Problém je, když se člověk pohybuje výhradně po pěšinách od zvěře (často můj případ). Nicméně i kdybych si nevšiml cedule, pořád mám ještě sluch a čich. Střelný prach ucítím a výstřely uslyším. Pakliže ne, moje chyba… nic není bez rizika :) Leda bych opětoval palbu, ale zatím ještě jezdím neozbrojen, což se tuto sezonu změní a budu vozit alespoň .22LR. Nikoliv však v reakci na toto téma. Spíš na téma sousední :)

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Na podzim muzeme ocekavat tento titulek v novinach: „Branici se cyklista opetoval palbu. Vysledek 7 mrtvych myslivcu“

                    0 0
                  • Esi  

                    díky, tak to bych měl být celkem v pohodě, jezdím většinou po značených trasách tak že tam bych čekal i informaci že bude probíhat hon :-) Jezdit ozbrojen střelnou zbraní mi zatím v ČR přijde celkem zbytečné, její použití proti nějakému zvířeti je prakticky nemožné, pistoli stejně budeš muset vozit v batohu v nějakém pouzdru aby jsi zbraň nepoškodil potem. Vozit jí na těle je nereálné a pouzdro přímo na kole je taky nesmysl, už jen proto že řešíte na kole gramy a vyvážení a potom si přece na kolo nepověsíš kilovou pistoli :-)

                    0 0
                    • MirosPikos  

                      Já gramy neřeším, maximálně po obvodu kol :) Takže jinak vozím, co je zrovna potřeba.

                      0 0
                      • Esi  

                        vzhledem k tomu že jezdím na RB tak gramy taky neřeším :-) ale stejně si neumím představit že s sebou budu vláčet pistoli :-)

                        0 0
                        • MirosPikos  

                          Hele tuhle jsem jí musel vézt, protože jsem si zašel napřed na střelnici a potom na kopec. Nevěděl jsem o ní. Batoh vozím téměř pokaždý, takže místo foťáku, vezmu pistoli. Foťák většinou taky nepoužiju, takže to vyjde nastejno :)

                          0 0
                          • Esi  

                            jo předpokládám že jí budeš vozit v batohu v nějakém pouzdru aby byla chráněná před potem, jen jí samozřejmě potom nemůžeš použít pro nějakou sebeobranu :)

                            0 0
                            • MirosPikos  

                              S tou sebeobranou to není ideální. Co se týká potu, ten se mi dovnitř batohu nedostane.

                              0 0
                              • mvd  

                                Chce to rámovou brašnu, upravenou tak, abys byl schopen ještě za jízdy jednou rukou otevřít brašnu a tasit. Při odstavení kola před hospodou pak jedním hmatem sundat celou brašnu, abys nepřetahoval zbraň z jednoho pouzdra do druhýho a neděsil štamgasty :o)

                                0 0
                            • mandak  

                              Btw: neměla by dle zákona být ještě bez nábojů a zásobník venku při převozu? Druhá otázka, jestli to pak má cenu takhle vozit než být to člověk vyndal a nabil…

                              0 0
                              • obda  

                                Proboha proč? Je to nošení jako každé jiné – pokud má Éčko, tak naprosto v cajku klidně i s nábojem v komoře.

                                0 0
            • pepino  

              Tak nesmí je střílet, když se nehejbou.

              0 0
      • Vendys76  

        To je v pořádku, někdo vlastní les, tak se k tomu může chovat jako k soukromýmu vlastnictví. Proč by mu tam měli ostatní lézt kdy se jim zachce.

        ALE taky by měla zároveň zmizet ze zákon ta vyčuranost, že zvěř je sice majetkem mysliveckého sdružení (po sražení autem náleží příslušnému sdružení), ale to samé myslivecké sdružení nenese zodpovědnost za škodu na autě způsobenou konkrétní sraženou zvěří. Řešily by to např. pojistky, ale to by stálo sdružení peníze.....

        0 0
        • pepek  

          Ten les ale myslivcům nepatří, ti ho jen dočasně okupují

          0 0
          • Vendys76  

            Myslivci = myslivecký sdružení = nájemní smlouva. Tedy užívají honitbu na základě tohohle právního vztahu. S tou okupací to přehání, to je hodně mimo.

            Někdo si pronajme byt, jiný zase pozemek.

            0 0
            • obda  

              No přehání – i majiteli pozemku v honitbě nemusí být umožněno stát se členem příslušného mysliveckého sdružení :-/

              0 0
        • Martin  

          pokud někdo vlastní les, měl by si ho jasně a zřetelně označit cedulemi…

          0 0
          • Vendys76  

            Každý pozemek má svého majitele. Ten si ho buď oplotí nebo ne. Neznamená to, že když pozemek není oplocený, není nikoho. Za zahradou mám ještě kus pozemku, který nemám zaplocený a taky jsem ho nevykráškoval cedulemi tipu „tady je Krakonošovo“.

            0 0
          • tigermoth  

            I do soukromého lesa ale můžeš lézt, sbírat tam haluze na zemi do 8 cm, houby a vůbec všelijaké plody, když neděláš bordel.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Tak každý les prakticky někomu patří, označit si ho není povinnost a i v soukromém se můžeš pohybovat když nebudeš páchat škodu.

            0 0
      • nissarati  

        Myslivci, kteří vraždí zvířata si nezaslouží žádné slitování, ale pouze adekvátní trest. Je velmi smutné kolika lidem je toto zabíjení lhostejné.

        0 0
        • pepek  

          jseš si jistej, že jdou na zajíce?

          0 0
        • oddie  

          Vraždění zviřátek je sice strašně fuj fuj ošklivé, leč zviřátka se nějak nechtějí nechat sežrat zaživa, nehledě na to, že by to k nim bylo ještě ošklivější a chuť taky dost nic moc. A to vraždění od myslivců je ještě dost čajíček proti tomu, jak se chovají a vraždí zviřátka na jatkách. Jestli jsi tedy dodnes netušil, jako třeba děti v Německu, kde na to byla krásná aférka, že maso neroste v regálu hypermarketů, tak je mi to strašně líto, ale fakt tam neroste. Takže ten tvůj výkřik je jen a pouze pokrytecký blábol.

          0 0
          • Martin  

            jatka jsou ještě oukej, taková halal zabíjačka, to je luxus :)

            0 0
          • -b-n-x-  

            Neni to pokrytecky blabol. On maso neji.

            Co se tyce myslivcu, tak bych jejich cinnost v CR silne omezil, ne-li uplne zakazal. At pripadne odstrely resi profesionalni lovci, lesnici, atd… Je to jenom prezita kultura, ktera nic neprinasi.

            0 0
            • oddie  

              A profesionální lovec se od myslivce má lišit přesně v čem, že se tím střílením musí uživit? Ufff… A lesník??? Ne že bych současný stav okolo myslivců považoval za ideální, ale tenhle nápad mi jako zlepšení nepřijde, sorry. Stačilo by důsledněji dodržovat současná pravidla.

              0 0
              • -b-n-x-  

                Tak hlavne by do zivych zvirat mohli strilet jenom profici s licenci. A to z vyjimecnych duvodu (jako bylo premnozeni kralika v Australii). Proste zadne hony a podobne debility.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Myslivec taky musel získat „Lovecký lístek“, nevím co si přestavujete pod slovem „profi licence“. Kdo těm profi lovcům za to bude platit? Až dojde na výjimečné důvody bývá většinou už pozdě:(…

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  LOL ty jsi taky vtipálek

                  0 0
          • Pavel  

            Maso, to je ten nejdokonalejší pocit… :)

            0 0
          • iron.hide  

            a inak si v pohode?

            0 0
    • Smazaný účet  

      No, dneska to zacalo…:-/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.