• Smazaný účet

    Zdravim,

    uz nejakou dobu si hraji s myslenkou nakupu 29 a idealne fulla, ale moje studentske finance jsou znacne omezene.

    Jde o to, ze do moji HFS 2000 bych musel letos pomerne znacne investovat, nejde uz jen o desticky, repas vidle co dva roky, retez a kazetu, ale preci jen po 6 sezonach uz se hlasi i prevodniky a brzdove paky jsou dost na volno a nevim moc, co s tim (proste Avid Elixir 5), takze uz by si to asi reklo o vetsi investici.

    Proto si tak rikam, ze bych se svou vyskou rad presel na 29, ale zas kdyz uz, tak bych rad fulla – mel jsem moznost testovat Gianta Anthem ci Trek Superfly a hodne se mi to libilo, ale staci mi zdvih do 120 mm, nic divokeho nechystam, jde spis o pohodu a sem tam nejake traily ci snad zas nekdy Alpy… :)

    Melo by napriklad smysl neco takovehoto: Trek Superfly EX 4 2014 s vidinou postupne obmeny? Ty Alivio komponenty mne tam desi, to se priznat musim, ale je tam i neco jienho vylozene pruser? Nebo je cela tahle myslenka postupneho vylepsovani na houby, co myslite?

    Diky za nazory, priapadne za dalsi odkazy na neco podobneho.

    0 0
    • Petr L2  

      Postupná obměna tu finanční sebevraždu pouze rozloží do času, ale neodvrátí, sčítni si všechno co vidíš na první pohled, že by si vyměnil a uvidíš sám…

      0 0
    • blaza84  

      Jak „prostě Avid Elixir 5“? :) Jezdil jsem je 6 let, rozhodně jsem je nešetřil a byly to skvělý brzdy.

      0 0
      • Dorsiflex  

        Jj, souhlasím, já dva roky a pak při jedné držce zlomil páku a koupil si jiný. Žádné problémy se zavzdušňováním a úžasný brzdový účinek (ta jedovatost je návyková). Jenom výměna destiček bylo hotový neštěstí

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ja myslel, ze jsem jen levej pri vymene desticek, ale jinak kdyz to srovnam s XT pakama kamarada, tak ty moje se hybou jakkoliv do stran az to neznaleho cloveka strasi :D

          Jinak to brzdi fajn, jen to pomerne casto vibruje (jakoze tak, ze se lide okolo otaci a divi) a docela dlouho jsem to ladil.

          0 0
          • Dorsiflex  

            Vibrováním je problém, který zdaleka nemusí být brzdami. A hodně blbě se to řeší. Občas to končí, že se mění kotouč, adaptér, brzda, kolo nebo třeba celý rám. Mně vyměnili nakonec horní vzpěru zadní stavby za karbonovou a od té doby mám pokoj.

            Jinak XT jsou super, ve všem trochu lepší, vyjma brzdového účinku. To pravé ořechové (na co jsem byl zvyklý) jsem dosáhl až sintrama destičkama a 86kama (SM-RT) kotoučema.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Mrkni do mych bajku: na puvodni Meride jsem mel tento problem tez a nakonec jsem nafasoval nadherny ram z HFS 4000 :)

              0 0
              • Dorsiflex  

                Na čem že to vlastně jezdíš? Na té Meridě s Foxem nebo na tom druhém?

                První co mě napadlo, když jsem viděl tu zmíněnou Meridu bylo, jestli má smysl kupovat laciného a shitovsky osazeného fulla, když slušné kolo máš.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Na te s Foxem, ale bude potrebovat uz preci jen nejake investice a na 29 se mi sedi o neco lepe, jak vidis na doraz vytazenou 400 mm sedlovku.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ale ano, je tam ta otazka, zda to ma smysl no :)

                    Samozrejme si hraju aj s myslenkou to preskaldat jen na 29 ram, coz by znamenalo vidli (Fox by sel pritelkyni, toho proste neprodam :)) a kola k tomu, coz neni az tak pekelna investice.

                    0 0
    • Smazaný účet  

      Jak uz to bylo zmineno vyse, hraju si i s moznosti se jen preskladat na 29 ram, tzn nova vidle (Fox pritelkyni) a kola, coz by nebyla uplne sebevrazedna varianta asi.

      Jak moc pomuze trebas karbonova sedlovka, co se pohodli tyce napriklad na kostkach ci sterku? :)

      0 0
      • Mysee  

        Pohodlí na štěrku? :D

        To jakože kvuli tomu fulla? Bych neřešil a bral 29 HT za ty prachy, nalítáš na tom spoustu a za ty peníze to nebude těžítko jako full.

        Pokud máš slušnej pohon a brzdy pak přestavět ze současného.

        0 0
        • Smazaný účet  

          No, kdyz o neni sterk jako sterk :D Mam v okoli dostatek starejch stetovanejch cest, pripadne postavenejch z valounu o velikosti boty, takze na tom pujcenym Anthemu to byla neskutecna parada ;D

          A jde o to, ze se silnicim snazim vcelku vyhybat, takze se na necem takovymhle pohybuju casto, ale je prave otazka, zda by mi nestacily vetsi obruce, ktery jsem tu cetl, ze jsou tez pohodlnejsi.

          A jinde proste klasicky ze sedla no, usetril bych dost penez za to :D

          0 0
          • Smazaný účet  

            Pohon je zralej na vymenu prave… :/ A brzdy maji znacne sverazny projev :D

            0 0
          • Breakpain  

            Ano, Anthem je takový žehlící tank. Jezdím podobně a kvůli tomu jsem ho bral. S tím rozdílem, že chci jezdit „techničtější“ věci. Dám je i na HT, ale je to občas porod a zlákalo mě pohodlí (nějaká ta zranění).

            Nebudeme si nic nalhávat HT valilo lépe a měnil jsem jen proto, že mi přibyla CX … pokud nejsou moc kořeny a šutry, tak jezdím v lese na tomhle.

            29 extra pohodlnější není, le u drobných nerovností to lépe žehlí. V kombinaci s bezdušema a nízkým tlakem gut – jezdil jsem to 2 roky, ale k pohodlí na Anthemu to má daleko ;) …

            0 0
            • Smazaný účet  

              No jo, bohuzel ma otazka penez asi povede spis k tomu HT zase, ale 29 a pripadne bezdusaky by to pohodli mohly trochu posunout :)

              Pripadne s moznosti koupeni jen ramu s tlumicem casem, kdyz mne to bude stale lakat – z tohoto důvodu asi radši volit pevne osy a tapered hlavovku, ze? Ještě na něco so day bacha?

              0 0
    • MrtweyUbrus  

      Imho full za 30k je podle mě blbost, HT by se dalo, stavěl bych na rámu RB, vidle Epikon z tunning testu a kola Novatec/wtb, komponenty stačí deore a do těch 30 by jsi se mohl vejít.Pohodlí ti udělají bezduše s nižším tlakem.

      Pokud bys nechtěl stavět tak: https://www.canyon.com/…-al-6-9.html

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ok, asi jste mne presvedcili no…

        Btw bezduse jsou pohodlnejsi? To jsem nikdy neslysel?

        Co ta karbonova sedlovka, pomuze to? Tady v nejakych vlaknech pisou, ze ano, nekdo zas ne, u mne by se vyresil casto zminovany problem, ze musi byt dostatecne vytazena :D

        0 0
        • Mysee  

          Podle mě udělaj víc ty bezduše. Na 26 HT to byl hroznej skok, když jsem je vozil a pak náhle na dva měsíce nemohl, myslel jsem, že mi umře prdel. Karbon sedlovku na MTB ne, buď drahá a nebo fake, kterej stejně moc nezafunguje a brzo půjde do kopru.

          0 0
        • MrtweyUbrus  

          Bezduše jsou pohodlnější díky tomu že můžeš jít na nižší tlak než s duší, sedlovka funguje pokud je v malém průměru a hodně vytažená, levnější bývají stejně carbonem potažený hliník.Rozhodně od carbonové sedlovky nečekej nějaké zázraky, více udělá nižší tlak a pohodlné sedlo.

          0 0
      • Dorsiflex  

        HTčko ho nikam neposune, podle mě to nemá moc smysl kupovat nový. Nějaký sportovnější full by bylo něco jiného.

        Nejlepší by bylo, kdyby byl zadavatel trpělivý, ještě něco našetřil (celkem třeba 50k+prodej stávajícího kola) a třeba za rok si koupil opravdu fulla. Koneckonců píše, že 30 tisíc už má, takže ještě něco pošetřit zvládne.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jde o to, ze ta Merida potrebuje letos uz vyraznejsi investici (retez se ani nevejde do merky a tak…), proto to resim, dalsi veci je, zda na moje jezdeni ma vubec full smysl, ale to si musim rozmyslet sam asi :)

          Pokud by bezdusaky a 29 trochu pomohly (zkusim si nekde pujcit), tak by to mohlo byt reseni na dalsich par let.

          Navic resim, zda setrit, nebo nekam v lete poradne vyrazit a tak, nejsem si jeste uplne jistej prioritama.

          0 0
          • minimus80  

            Stavba na 29 je v tvojom pripade to iste …mozno aj viac ako nakup noveho kola kedze pri nakupe jednotlivo sa nejeden zvykne priklonit k drahsej moznosti :) . Vyhoda ze si vyberies svoje komponenty a mas urcitym sposobom jedinecne kolo.

            Ja som teraz presiel z 26al->29ht ocel a penazi to stalo kopec …220e ram, 400e kola, 260e oem reba, plus cca 370e za zvysne veci .(zo stareho mi ostali kluky, radenie, prehadz, brzdy,kotuce, predstavec,ri­aditka,gripy) …ratal som s 1000e celkovo a je to 250e viac. Ale som rad…29ka je super a za 26 mi urcite nebude smutno:)

            0 0
    • snas89  

      Jestli řešíš finance, tak běž do RB.

      Jako levná varianta mi přijdou ok.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ja koukal, ze i Pells ma ramy za fajn ceny, pripadne Merida, nebo klasika Force, Cube, MRX a neco u majkeeho nechat postavit s vyuzitim mych dilu…

        0 0
    • Smazaný účet  

      Koukal jsem tam vic a samozrejme by bylo nutno se doptat na dostupnost, ale ma tam i tyhle Focusy: Super Bud 5.0 se vzduchovkou a na Deorku, takze bych asi aspon na zacatku nic nemenil, pripadne Super Bud 4.0 s Rebou a Deore/SLX, ale o tech nevim nic a s brzdama Tektro nemam uplne nejlepsi zkusenosti, co myslite?

      Diky.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Nekdo zkusenosti s tema Focusama, nebo mam radsi fakt nasetrit vic a casem jit do neceho vejs postaveneho (klidne z vyprodeje od Bradskeho, zda se mi, ze ma fakt fajn ceny)?

        0 0
    • Mr.Dan  

      Nevim, kolik měříš (tohle jsou Mka tak do 180cm), ale na tomhle nebo tomhle by se dal postavit dobře fungující AM 29er full za slušný peníze.

      http://www.commencal-store.co.uk/…-c2x15793284

      http://www.commencal-store.co.uk/…-c2x19574282

      Geometrie kdyžtak zde.

      http://www.commencal-store.co.uk/…ta_AM_29.jpg

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ja jsem si s nim psal ohledne Treku a psal, ze mu sem tam neco zbyva, tak bych se ho na to chtelo asi optat, ale moc sdilnej teda neni :D

        Ty Commencaly jsou jeden drahej vcelku a druhej taky M :/

        0 0
        • Mr.Dan  

          Nepsal jsi, kolik měříš a zda potřebuješ spíš nižší a delší, nebo kratší a vyšší rám, tak to se pak špatně „radí“. ;)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Spatne jsem tvou vetu pochopil ;)

            Myslel jsem, ze pises, ze tam jsou jen M a nabizel mi dalsi M :D

            Mam 191 cm, 80 kg a spis delsi nohy, proto tez ty bajky v profilu = Meridy.

            0 0
    • pierogross  

      Ahoj. Já jezdím fuel ex 5. Rám je společný i se 4, i s vyššími řadami, kde pak přechází do karbonu. Jsem amatérský nadšenec, který netráví na kole hodiny ani nepolyká stovky kilometrů. Fulla jsem si koupil vyloženě na pohodu a jsem s ním max. spokojený. Kolo jsem vybíral zaprvé kvůli geo – ta mi sedí perfektně (je to už můj druhý Trek), zadruhé kvůli rámu – líbí se mi, je snad dostatečně kvalitní, má doživotní záruku (vím že to je vždy s otazníkem), a taky si myslím, že Trek má celopéra docela obstojně zmáklé – mě jízda na něm vyhovuje. Já mám asi 83kg, a ze začátku jsem nebyl moc spokojený s vidlicí (zadní stavba naopak – ta je super od začátku), která je stejná i na fuel ex 4. Oproti Treku Superfly, kde je vzduch, to je dost rozdíl. Ale po pár km a zjištění, že ji musím co nejvíc povolit na levé starně korunky – je to možná jen pseudo, to tvrdí dost lidí – se celkem slušně rozjela (pořád beru v potaz, že to je levná pružinovka). Pokud bys chtěl můžu ti podat i větší rozborku. Přeji ti dobrou volbu a užívání na fullu, ať už koupíš cokoliv.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Diky za info :)

        Aktualne pujde o muj financni limit v lete, chtel bych vzduch/vzduch a aspon Deorko v XL za co nejmensi peniz, ale taky bude zalezet, jak mi bude sedet, vim, ze nepriklad Superfly FS sedi skvele, ale zkousel jsem trosku vyssi radu no… :D

        0 0
    • pierogross  

      Ještě si dovolím jednu věc – p. MrtweyUbrus říká, že full za 30 je blbost atd. Samožřejmě že má pravdu – ale já bych to upřesnil trochu jinak – ten full je za 30, protože to je model tuším 2014, a nový stál 40. Dnešní srovnatelný model stojí 50, a má možná i horší výbavu – to všechno díky 30procentnímu poklesu vůči dolaru v posledních třech letech. Já jsem narychlo kupoval Spešla m2015 pro přítelkyni na podzim, se slevou, protože když jsem viděl výbavu a cenu m2016, tak mě málem piclo. A ještě – rám je stejně dobrý jako na kole za 80 000,– jen má horší komponenty, které se dají pomaličku obměňovat buď podle opotřebení, nebo podle finanční nálady – píšeš, že studuješ, a to je přesně ono, koupíš si solidní kolo, pro tebe dostupné, a za nějakou dobu s určitou postupnou peněžní náročností si ho vypipláš. A to dělají i lidi, co si koupí daleko dražší kola, protože je to prostě „chytne“.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.