• op

    Mam nasledujici dotaz. V breznu jsem koupil toto kolo vel 22", zde geometrie. Ted mam cca 1000 km a stale jeste ladim posed, jezdim XC – 100% lesni cesty, nejradeji singly, zadne zavody. Puvodne melo nesmyslne dlouhy predstavec a hodne siroke vlastovky. Postupne jsem vymenil predstavec (nyni 10,5 cm), riditka (nyni rovna 6 st, 600 mm), neustale menim polohu sedla a ne a nemuzu se usadit.

    Po vymenene predstavce (ale jeste s vlastovkami) se mi sedelo na kole pohodlne, ale mel jsem jednak pocit strasne nemotornosti na predku – siroka riditka a vysoko (nikam se v lese nevejdu, sedim prilis vzprimene, malo sportovni, atd) a druhak se mi kolo prilis zvedalo pri prudkych vyjezdech – nevyjel jsem takovy krpal jako na starsim kole. Vymenil jsem tedy riditka za uzsi, rovna a nastavil sedlo dle doporuceni (dale body 1. a 2.), tim se posed vyrazne natahl – az moc, musel jsem si posunout sedlo preci jen o trosku vic dopredu, tak uz se mi sedi celkem pohodlne, ale zase nesplnuji nektera doporuceni na spravny posed.

    Procitanim diskusi jsem nasel tyto tipy na spravny posed:

    1. vysku sedla nastavit dle paty na pedalu a skoro natazene nohy
    2. vzdalenost sedla nastavit tak, aby spicka cesky kolene byla kolmo nad stredem pedalu pri vodorovnem natoceni kliky
    3. oprit loket o sedlo a natazene prsty by mely dosahnout doprostred predstavce
    4. snizit se (ohnout loket) a pri tom by se mel dotykat kolene
    5. pri posedu by mely riditka zakryvat vyhled na osu predniho kola

    Muj aktualni +/- pohodlny posed, ke kteremu jsem dosel cestou mnoha pokusu a omylu, splnuje pouze bod 1

    nesplnuje body: 2. – koleno je o cca 3 cm vpredu, 3. natazene prsty ruky dosahuji mirne (1cm) za stred predniho sloupku, 4. – loket dosahuje skoro do puli stehna, 5. pohled na osu smeruje mirne (..3cm) nad riditkami

    Moje miry:

    height 187.5 inseam 92.5 weight 87 arm 72 torso 67

    A ted dotazy

    Mam spatnou geometrii?

    Ktere z tech doporuceni je podle vas dulezite splnit a ktere ne?

    Doporuceni? (jeste zkratit predstavec a posunout sedlo dozadu, vratit vlastovky, neresit a jezdit..)

    0 0
    • Lister  

      důležitý dotaz: vyhovuje ti to nebo ne?

      Pokud ano, tak nemusíš splnit žádné parametry, pokud ne, tak je důležité specifikovat, co přesně ti vadí, případně jaké problémi ti tu způsobuje.

      0 0
      • Lister  

        a já mám problémy s pravopisem, fuj teda :-)

        0 0
      • Lister  

        jinak body 3,4,5 jsou podle mě obecně dost nesmyslné.

        0 0
        • MlokCZ  

          Přesně tak, body 3,4,5 už dávno neplatí a může dle nich vyjít naprostý nesmysl. Ty možná platily kdysi než se začaly používat věci jako vysoké vidlice, vlajdy s různým zdvihem a další. A ani nezohledňují styl jízdy a určení kola.

          0 0
      • op  

        Ted mi to celkem vyhovuje, ale mohlo by to byt i lepsi (nedokazu presne specifikovat v cem). Trosku se bojim abych pri sjezdu nesel pres riditka driv nez v pripade jinyho posedu. Bolej me stehna, ale to bude z netrenovanos­ti :))))

        0 0
        • Lister  

          Ad 1 asi máš řidítka fakt nízko, ale je to dost o zvyku a technice, ad 2 – bolest stehen může přece jen něco specifikovat, pokud bolí hodně hlavně předek, tak je možné, že sedíš nízko, naopak vysoký posed zatěžuje zase více zadní svaly – aspoň u mě to tak je, pokud mě po vyjíždě bolí zadní strana stehen tak vím, že mám jít s posedem krapet níže.

          Většinou se špatný posed nejdříve projeví na kolenech, zádech (nízký posed – bedra a za krkem, dlouhý posed - mezi lopatkami), achilovkách.

          0 0
          • MAr(c)el1  

            Ahoj a co kdyz me na kole po delsi vyjizdce boli za krkem i mezi lopatkama a steheni sval u kolene?

            0 0
            • MlokCZ  

              Za krkem bolí většinou moc z nataženého posedu. Ten stehení netuším.

              0 0
              • jecnak  

                A nebo ze stitku na helme, ktery te nuti zaklanet hlavu.

                0 0
              • MAr(c)el1  

                to bych prave nerekl ze je mam moc natazenej posed, prave abych ho nemel tak natazenej jsem volil 18" ram na vejsku 177.5cm s efektivni delkou 590mm

                0 0
                • Lister  

                  18rám s 590mm je v dnešní době už spíše delší rám, ale není to jediný důležitý parametr. Dokonce bych řekl, že v porovnání s polohou sedla je skoro zanedbatelný, protože u sedla 5cm sem nebo tam žádná míra, zato u rámu to je většinou rozdíl mezi krajními velikostmi. Zálěží jestli máš hokejku a jak máš nastavené sedlo. Do míry překlonu ještě promlouvá i výška řidítek, těch faktorů je prostě hodně.

                  0 0
                  • MAr(c)el1  

                    tak hokejku na kole nevozim :-)

                     

                    jinak to v rovine vychazi asi tak ze sedlo je cca 3–5cm vys nez riditka

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Vždyť v profilu na kole hokejku máš. A ta výška řídítek oproti sedlu se nedá říct obecně, pro někoho to budou řídítka proklatě nízko a pro někoho zase vysoko.

                      0 0
                      • MAr(c)el1  

                        co je to hokejka na kole? :) to fakt netusim

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Zámek sedlovky, který je zahnutý a připomíná tedy hokejku, proto se tomu tak říká. Podstatné je, že umožňuje posunout sedlo více dozadu oproti rovnému zámku.

                          0 0
                          • MAr(c)el1  

                            dik za vysvetleni :) ted uz jen sehnat brusle puk a najit led … :-D

                            0 0
                • MlokCZ  

                  Délka rámu je jedna věc, výška řídítek oproti sedlu druhá. Rozhodující je, jak nakonec vyjde úhěl trupu vůči zemi a tedy kolik musíš zvedat hlavu abys viděl před sebe. A jak už bylo uvedeno, nesmí vadit štítě (já je taky kvůli tomu nevozím).

                  0 0
          • KRAJIC  

            Mne občas bolí záda přesně uprostřed – přechod mezi bederní a hrudní páteří – na to nějaká teorie neexistuje? Břicho silné – záda protahuju.

            0 0
        • Honza z H  

          První 2 body by asi měly být dodržené, ještě je dobré zkusit najít opt. sklon sedla.

          Jinak podle mě je lepší sedlo o 0,5 cm níž, než o 1mm výš. A taky ho dávám kousek dopředu proti pravidlu. Někdo si tu olovnici spouští z osy kolene a ne z přední hrany čéšky.

          Délka posedu se dá doladit představcem v rozmezí cca 3 cm. Kratší posed je pohodlnější, delší sportovnější.

          Co se týká řidítek, tak tam je to rozmezí volnější, ale obecně se dá říct, že z úzkýma se líp sprintuje, s širokýma líp kočíruje. Výšku řidítek si nastavuju tak, abych při jízdě ze sedla měl ruky natažené volně položené a neohýbal příliš hřbet.

          Jinak se mi zdá, že ten rám bys potřeboval menší, když s 10,5 cm představcem si posunuješ sedlo dopředu. Kolik místa máš přibližně mezi koleny a řidítky při jízdě vestoje dokopce?

          0 0
          • op  

            v nejblizsim bodu ohybu kolene pri jizde vestoje do krpalu je mezi kolenem a packu razeni je tak 7 cm (max 10), spatne se to odhaduje

            0 0
    • Papuča  

      Ja osobne som si posed nastavil podľa bodov 1 a 2 a nemám absolútne žiadny problém…

      0 0
    • kubad  

      jak píše papuča body 1 a 2, to je z heldiska šlapání důležité, tady není moc možností s posezem manipulovat.

      pak doladit předek tak aby ti to vyhovolo, velikost kola se mě zdá adekvátní, rám je poměrně krátký na 22" teda :-(

      0 0
      • op  

        To je na tom to zvlastni, ram je na 22" spise kratsi a me se pritom zda posed delsi. Rekl bych (mozna me vyvedete z omylo) ze mam dlouhy nohy oproti relativne kratkymu trupu. Obecne asi Cube vi proc sponuje predek tak nahoru – dlouha predni trubka + vlastovky. Ale me to z vyse zminenych duvodu nevyhovuje a proto rovny riditka. Jeste me napadla jedna moznost, seriznou vlajdy na uzsi, sundat podlozky pod predstavcem a vratit tam vlajdy, pak s nima tocit dokud to nebude ok. Zkusim to az sezenu (pujceni) momentovy klic. Moc se mi do toho nechce, protoze stahnout gripy je boj.

        Mimochodem, nebydlite nekdo na P6 nepujcili by jste momentovy klic na par dni?

        0 0
        • MlokCZ  

          Než budeš řezat ta řídítka v profilu, tak si vyzkoušej, zda se po uříznutí tam vše pořád vejde. Z fotky mi přijde, že uříznout nepůjdou v podstatě vůbec (uříznout tedy půjdou, ale pak se to na ně nevejde).

          A Cubu řídítka nijak moc vysoko nešponuje. A dát je trošku více je standardní postup, protože podložký pod představcem jde vyhodit vždy, otočit představec dolů taky, takže snížit je možné o dost. Ale když někdo potřebuje zvýšit, tak už je to horší. Já třeba na Cubech mám cíleně dávaná řídítka výrazně ještě výše (výměna za řídítka s vyšším zdvihem), abych je měl, kde potřebuju (mám ale krátké ruce).

          Další co udělá také dost je úhel řídítek. Něco málo se dá poladit pootočením, ale to ten úhel nezmění, pouze určí, zda bude více nahoru nebo k jezdci, ale pořád bude stejný. A ten vůbec nemusí být vhodný. A tohle je další věc, na kterou je třeba dávat pozor při řezání. Obecně užší řídítka se dělají zahnutá méně (samozřejmě vždy je rozdíl model od modelu). A když se široká hodně uříznou, tak nejen, že se na ně nic nevejde, ale ještě budou pak extrémně zahnutá na tu novou šířku (samozřejmě když se uříznou jen decentně, tak to může být ok).

          0 0
        • Papuča  

          Napr. ja som mal podobný problém keď som si zvykal na dlhšiu geometriu mojho biku. Stále sa mi zdalo, že som nejaký natiahnutý a chcel som skrátiť predstavec. Po diskusii tu na fóre som dospel k tomu, že to nie potrebné a bol to skôr psychologický e­fekt.

          0 0
        • AleZ80  

          Kup si stříkačku s jehlou, stříkni pod gripy jarovou vodu a půjdou dolu jak nic.

          0 0
    • vlk  

      Bod 1 a bod 2 dodržuj určitě-ber to jako zákon, zbytek záleží na zvyklostech a na problémech, které komu případně způsobují.

      0 0
    • RedAce  

      nevim, 2 u mě nesedí, koleno mam trosku pred osu pedalu, vyhovuje mi to… stejne ty polohy neustale menis…

      0 0
      • jecnak  

        Taky bych to zvlast neresil. Viz treba triatlonovy posed.

        0 0
        • Rychlej turista  

          jj, tam je to snad i dáno zákonem, jak nejvíc dopředu smí špička sedla vůči ose šlapáku.

          0 0
    • op  

      Takze puvod problemu pravdepodobne nalezen – sedlo! Zkusil jsem si jej prendat  na druhe kolo, kde mi geometrie plne vyhovuje a co myslite? .. Nemohl jsem se usadit/najit spravny posed…

      Je to vubec mozny, ze by tohle sedlo zpusobovalo, kdyz jinak se mi na nem sedi dobre? (zadek neboli, netlaci kde nema, trisla se neodiraji..) Mimochodem jezdim normalne v trenyrkach, zadny dres, zadny vlozky :))

      Nasel jsem si tohle sedlo, zda se ze akni cena je dobra, ale babo rad jestli to pomuze.

      0 0
      • Vhalasta  

        No tak vem staré, které ti vyhovovalo, a je to.

        0 0
        • op  

          stare uz ma najeto moc a je trochu prosedle. Rad bych nasel nejake nove, ktere by mi vyhovovalo a pouzival ho na obou kolech.

          0 0
      • op  

        Nakonec jsem objednal WTB sedlo jako na starem kole a jeste uvazuji o stavitelnem predstavci, neco jako toto. Tim by se dal asi posed  vyladit idealne, jen premyslim jestli 90mm nebo 110mm.

        0 0
    • tassajara  

      Tak na tuto temu sa odhodlavam odpovedat uz zopar tyzdnov :o))

      K tym zasada o pravnom posede, ktore menujes:

      1 – plati pri cestom bicykli (silnicke), pri mtb budes mat sedlo cosi nizsie, mozno aj o 2 cm.

      2 – toto je velmi zaujimave: uvedene pravidlo je vseobecne zname, pochadza z cestnej cyklistiky, a malokto ho vie racionalne vysvetlit. Napriklad preco sa dava do zvislej roviny s osou pedalu predny okraj kolena, nie stred klbu? Cize o vysvetleni mozno pochybovat, odkial to ma vlastne pochadzat, ale ako zaklad pre nastavenie posedu je pouzitelne. No pri mtb je trochu ina situacia: kazdy to pozna, v strmom stupani sa posunie jazdec smerom k prednemu koncu sedla, cize sa vychyli a to dost znacne z polohy, ked je predna cast kolena nad osou pedala. Cize: ked je v normale sedlo nastavene tak, ze predna strana kolena je pred osou pedala, v stupaniach sa treba posuvat k spicke sedla o to menej… Aj v dalsich disciplinach sa toto pravidlo porusuje – triatlon, cize treba to brat individualne. Ale v tomto pripade zmena o 1 cm je uz citelna, ak ty mas 3 cm, to je dost vela…

      3 – no toto je velmi exoticke, pocujem prvykrat, ale mozno to orientacne aj funguje… kym clovek sam uz presnejsie nevie, co potrebuje.

      4 – tiez neviem preco by to takto malo byt, ale orientacne mozno.

      5 – byvavalo, no dnes uz je tolko roznych disciplin mimo cestnej, ze nie je nevyhnutne dodrzat, a odchylky jednym aj druhym smerom mozu mat vyznam kvoli dosiahnutiu urcitych jazdnych vlastnosti, takze ako dogmu toto nebrat.

      Dokonca ani pravidlo, ze klb palca na nohe ma byt nad osou pedalu pri mtb nemusi platit, a to v cestnej cyklistike byvala alfa a omega… Mne osobne vyslo ze ovela lepsie je mat osu za klbom palca (asi necely centimeter), lebo v mtb je povaha jazdy silovejsia nez na ceste, a takto sa viac zapajaju stehna a menej lytka co vyhovuje (stehno – vacsi sval). Aj v dlhsich zjazdoch stojac v pedaloch je ovela prijemnejsie toto nastavenie, predtym som do namahanych lytok po stupani dostaval az krce, neustal som v pedaloch.

      Konkretne k tvojmu pripadu: ten cube ma skor kratsiu geometriu, ale podla toho co pises si nastav najprv sedlo, a potom dolad polohu riadidiel. Riadidla nemaju byt prilis nizko, ani daleko, ruky maju byt v laktoch zlahka pokrcene, nie natiahnute.

      Ak mas koleno 3 cm pred idealnou polohu, posun sedlo vzad. Ak sa neda, je mozne vymenit sedlovku za typ s vacsim ohybom. To ako ti vychadza bod 4 a 5 povedal by som ze potrebujes trochu dlhsi predstavec, mozno ten co tam bol povodne by bol ok.

      0 0
    • rf  

      Dle mého názoru – za prvé chce to prodloužit posed. Nevím zda je to rámem, nebo představcem. Za druhé, ohledně bodu 2 – na silničním kole blahé paměti to platilo, na horském to nevím proč neplatí – já mám asi taky 2–3 cm dopředu. Možná to souvisí s výškou postavy (čím vyšší tím je to složitější – mám 193cm). Ale jak již bylo řečeno – nejdůležitější je poloha (úhel trupu 45 st.) trupu a rukou.

      0 0
      • 95kg  

        Zdarec,využiju tohoto vlákna ohledně posedu,už delší domu mě cca po hodině jízdy mrtvěj koule(v kopci totál katastrofa).Hledal jsem na foru něco podobnýho,ale vše je jen o bolavé řiti.Připadá mi že nesedím na sedacích kostech (nebo jak se tomu říká) ale někde meyi těma kostma a koulema.Zkoušel jsem to všelijak nastavovat,ale nic moc.Zkoušel jsem Gobíka Ritchey wcs a teď naposled jsem si nechal změřit řiť u Hanáka a mám na zkoušku Spešla rival šíře 143 a taky žádná hitparáda.

        Kdyby to nějak pomohlo ,Tak měřím 183cm,vnitřní délka nohy je 89cm,rám mám 20",horní rámová trubka 61.5cm,špička sedla konec řidítek 58cm,kliky 175mm, vrch středové trubky po vršek sedla 75cm.Zajímalo by mě jestli někdo podobných rozměrů to má nějak podobně ,nobo to mám úplně na pytel nastavený (hlavně by mě zajímal rozměr špička sedla konec řidítek a pak výška sedla) připadnemi že při tomhle nastavení jsem moc nataženej.

        díky

        0 0
        • RoKo  

          zkousel jsi fit calculator od competitive cyclist?

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Tohle vypadá zajímavě, určitě bych to vyzkoušel hledat správný posed…

            0 0
          • slch  

            Ahojte. Mám na Vás prosbu. Mám nové kolo a jaksi si nemůžu zvyknout na posed. Zkoušel jsem dle Vašich rad fit calculator:  http://www.competitivecyclist.com/. Ale nejsem v angličtině zdatný a nerozumím přesně, jak se mají měřit na kole ty parametry:Stan­dover Height Range, Virtual Top Tube Range, BB-Saddle Position, Saddle-Handlebar. Vysvětlete, prosím. Děkuji

            0 0
        • tassajara  

          podla mna to neni dosledok cyklistiky, ale prilisneho zatazenia organa smajchlovacimi aktivitami, prosto si si ho asi utahal k smrti ;)

          0 0
    • Biker jak Pes  

      Na jaře jsem si nechal udělat měření FOG od Duratecu a musím říct, že to fakt stojí za to. Ze začátku jsem se sice nemohl smířit s pocitem, že mám nízko sedlo (sníženo asi o půl centimetru). Můžu fakt říct, že od té doby opravdu nevím, co je to bolest zad, mezi lopatkami, za krkem… prostě nic takového …

      0 0
    • slch  

      Ahojte. Mám na Vás prosbu. Mám nové kolo a jaksi si nemůžu zvyknout na posed. Zkoušel jsem dle Vašich rad fit calculator:  http://www.competitivecyclist.com/. Ale nejsem v angličtině zdatný a nerozumím přesně, jak se mají měřit na kole ty parametry:Stan­dover Height Range, Virtual Top Tube Range, BB-Saddle Position, Saddle-Handlebar. Vysvětlete, prosím. Děkuji

      0 0
      • tassajara  

        Standover Height – vyska ramu pod rozkrokom, cize ako vysoko je horna strana hornej ramovej trubky od podlahy. Zmysel tohto parametra je v tom, ze ked vies ako vysoko mas rozkrok, a vies tento parameter ramu, tak vies, kolko zostava medzi tvojim rozkrokom a hornou ramovou trukou. Lebo horna ramova trubka je v istom zmysle v urcitych specifickych situaciach hrozbou pre tvoj rozkrok :o))) Ze tam je Range znamena ze ti nedavaju konkretnu hodnotu, ale urcity rozsah, interval hodnot.

        Virtual Top Tube – dlzka pomyselnej vodorovnej hornej ramovej trubky. Casto sa totiz ramy robia s tzv. slopingom, teda sklonenou hornou ramovou trubkou, a ich porovnatelnost je potom obtiazna. S tymto parametrom sa daju medzi sebou vzajomne dobre porovnat. Range – ako vyssie

        BB – saddle position: BB=bottom bracket, teda stredove zlozenie a jeho poloha voci sedlu. Neviem ako to tam myslia, ci vzdialenost sedla voci stredovemu zlozeniu merana po sedlovej trubke, alebo v horizontale cize posuv v predozadnom smere – skus napisat doslovne znenie, podla kontextu upresnim.

        Saddle – Handlebar sa mysli vzdialenost sedla od riadidiel, meria sa pravdepodobne od spicky sedla.

        0 0
      • obda  

        Odkaz na vysvětlení rozměrů kola je" tady":http://www.competitivecyclist.com/…details.html

        Tedy:

        Standover height -  výška horní strany horní rámové trubky v půlce mezi sedlovou a hlavovou trubkou

        VTT = vzdálenost střed (imaginárně prodloužené) sedlové trubky – střed hlavové trubky, měřeno vodorovně z místa, kde se horní rámová trubka napojuje na hlavovou

        BB-Saddle = střed středového složení – vrch sedla, měřeno v osed sedlové trubky

        Saddle – Handlebar = špička sedla – bližší strana řídítek

        0 0
        • slch  

          Díky moc. První 3 parametry chápu a ještě ten poslední: Saddle – Handlebar = špička sedla – bližší strana řídítek. Myslíte vzdálenost od špičky sedla k řidítkám /přední strana/ v oblasti uchycení v představci /to znamená v ose rámové trubky/. Nebo nějaká jiná vzdálenost.- např. od špičky sedla k řidítkám v míste uchycení rukou tzn. v oblasi rohů nebo gripů. Ještě jednou děkuji.

           
          0 0
    • Nikovlas  

      Poraďte mi, prosím:

      Mám kolo Cube LTD Race velikost 18. Jsem vysoký 180cm, ale mám hodně vysoko rozkrok. Sedlovku mám zasunutou jen na 2 čákry a i tak si myslím, že bych to snesl o trošku výš. Sedlo mám posunuté poměrně vzadu – vyhovuje pravidlu čéšky a osy pedálu. Přestože je kolo považováno za poměrně krátké, a navíc je jen 18", tak mám pocit, že jsem docela nataženej, což je ale dost možná nezvykem ze starého kola, které bylo ještě kratší (zatím mám najeto asi 360km na novém).

      Ale k věci – při technických výjezdech, kdy posouvám těžiště dopředu,  tedy se hodně nakláním k řidítkům, mě bolí bederní svalstvo. Při normální jízdě mám tendenci se na silnici (když nehrozí překvapení) opírat o řidítka jen klouby, kde začínají prsty (nevím, jak to popsat, prostě nemám do řidítek opřené dlaně, ale držím je jen v zahnutých prstech a opírám se kořeny prstů) abych se trochu napřímil. Nemám tedy pořád příliš dkouhý posed? Pomohlo by posunutí sedla dopředu nebo spíš pořízení kratšího a víc zvednutého představce? Nebo mám prostě nízko řidítka a sportovnější posez a zvyknu si na to časem?

      Dík.

      0 0
      • sodek  

        Na tomhle rámu (starším) jezdím třetí sezónu. Zpočátku jsem měl obdobné pocity (úchop přední částí prstů, pocit nataženosti), navíc mě občas trápí krční páteř. Tak nějak „pocitově“ jsem chtěl vyzkoušet pohodlnější posed, směrem výš. Zkusil jsem kratší představec, šel jsem z původních 12ti na 10 cm a pořídíl jsem ho s vyšším stoupáním (10 stupňů). Někdo to ladí vlajdama s původním představcem, já jsem chtěl zůstat u rovných. Asi trošku nestandardní postup pro zastánce sportovní chrtí jízdy ale zatím bych řekl, že mi to tak víc vyhovuje. Pokud budeš mít možnost, zkus si od někoho půjčit aspoň kratší představec a případně delší sedlovku (sedlovka ale nebyl můj problém). Možná ti tak úplně nesedl rám jako takový (velikost, geometrie), možná by ses na větším Cube cítil lépe, nemluvě o tom vyzkoušet jinou značku. Je to alchymie a ne vždy má člověk možnost vyzkoušet všechno, co by si představoval.

        0 0
        • tassajara  

          nic nestandardne na tom nie je – kopa ludi si mysli ze na mtb sa ma pri sportovejsom jazdeni sediet ako na cestnom bicykli, co je samozrejme hlboky omyl. Ak si dal riadidla niekde do vysky sedla, je to uplne ok. Kazdy sme iny a seriove kolo si treba prisposobit na svoj obraz.

          0 0
        • Nikovlas  

          S tím rámem – koupil jsem Cube, protože byl dobrej poměr osazení/cena, takže už to s nim budu muset nějak vydržet:-) Ale myslím, že na větším rámu bych byl akorát ještě víc nataženej, ne? Jelikož nemám možnost půjčení kratšího představce, zkusím aspoň třeba o 2 cm posunout dopředu sedlo – uvidím, jestli se mi to zlepší a jestli mi pak nebude nepohodlné šlapání.

          Dík za zkušenosti.

          0 0
          • sodek  

            S tou velikostí rámu (větší rám se až tak zcela automaticky nerovná většímu natažení) a natažením to není až tak jednoznačné. Pokud máš výšku těla, rozkroku, případně jiné míry tak někde na hranici mezi dvěma velikostmi rámu, dá se posed většinou doladit jak na větším, tak i na menším rámu. Pak se doporučuje brát menší rám pro sportovnější posed a řekněme tužší rám a větší rám pro pohodlnější posed. Je to hodně individuální ale hlavně je třeba to vyzkoušet. Jinak na Cube se to dá vydržet :) s tím se nedá, než souhlasit.

            0 0
      • tassajara  

        tazko povedat – skus dat foto zboku pri jazde.

        0 0
    • novcze  

      Těch prvních dvou pravidel jsem se snažil držet, ale pořád to nějak nebylo ono a okomentoval bych to takhle:

      pata na pedálu je fajn, ale funguje to jak když máš SPD? . . . mám mít patu na vršku pedálu když zaklapnutá tretra je pak úplně v jiné výšce, navíc jaká je definice skoro natažené nohy

      Podle mě je důležitý pocit při jízdě, pokuď cítím že nemůžu pořádně využít sílu v nohách, tak je něco špatně, třeba při nastavení podle pouček, jsem nemohl využívat tahání pedálu nahoru, protože jsem prostě seděl moc nízko, stačilo o kousek povytáhnout sedlo a je vše ok.

       
      0 0
      • tassajara  

        Je bezne ze na mtb mas posed nizsi nez je podla toho pravidla pata vystretej nohy na pedale, pretoze v terene slapes silovejsie a nizsimi frekvenciami. ked citis ze mas sedlo vyssie nez by ti vyhovovalo, prosto ho daj nizsie, na toto nie su ziadne zavazne predpisy :o) Ja mam sedlo na mtb 3 cm nizsie nez na cestnom stroji. Odporucania co su treba chapat len ako tipy pre vychodisko pre dalsie doladenie podla individualnych potrieb.

        0 0
    • op  

      Definitivne potvrzuju, ze nejvetsim problemem posedu nebyla geometrie, ale sedlo. Koupil jsem nove, a po par set km jsem si paradne zvykl a problemy s posedem vymizely.

      0 0
      • tassajara  

        Cize ako to stastne skoncilo: problemy nie su v geometrii, ale su v prdeli :o))

        0 0
    • mildante  

      Pri jizde po rovine mam vetsinou ruce uplne natazene bez pokrcenych loktu. Je to spatne a mel bych neco delat s posezem?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.