Kvalita nižších sad od Shimana

19 nepřečtených
  • Namtos

    Ahoj plánuji výměnu klik původní Truativy na čtyřhranu za nové na krosové kolo tudíž 48/36/26 a zadní kazetu, tam je aktuálně deore sada 11–32. ale pokud nebude problém, dal bych 11–34. A právě při hledání kazety, kde nové Alivio hg-cs 400 nahrazuje řadu deore hg 50, 61 – jsem se chtěl zeptat posouvá se tedy kvalita řady Alivio tam co dříve bylo označováno jako Deore? Vlastně celé řazení na mém kole je kompletní sada Deore …

    Bere se pořád osa se čtyřhranem jako kvalitnější varianta osazení klik oproti dutým klikám? – Samozřejmě jsem pročetl i starší diskuze tady, kde byl zmíněn problém třeba ložisek mezi čtyřhranem a integrovanou osou – ale diskuze byla z roku 2009. Určitě se kvalita komponentů za tu dobu posunula někam jinam…

    Pokud tedy Alivio nahrazuje Deore ..řada Deore se posouvá blíž nebo místo SLX?

    Nejsem žádný závodník, ale kvůli stárnutí a pohodlí jsem před pěti lety vyměnil silničku za kros a dalo by se říct, že nelituji. Co mi ale zůstalo je frekvenční šlapání (pokud rodina dovolí a člověk natrénuje) a tak určitě bych nešel níž než 48 zubů na nejvetším tácu a naopak občas i vzhledem k menší trénovanosti mi chybí ještě jedno přeřazení proto uvažuji tam dát těch 34z

    0 0
    • Jakobo  

      Kazety Alivio bych se nebal. Kvalita oceli bude stejna jak u vyssich rad, chybi jen hlinikovy pavouk. Oproti tak 5 roku zpet Shimano ty nizsi kazety prepracovalo a i ta Alivio ma vlastne takovy pavouk, takze nizsi hmotnost a mezi poslednimi pastorky je plastovy pavouk kvuli vyztuzeni. Na levne kolo bych jinou kazetu nekupoval, nizsi rady maji horsi povrchovou upravu a o tolik uz levnejsi nejsou. Ja mam tuto kazetu ted taky, protoze vzdycky pretahnu retaz a uz me nebavi kupovat nove XT kazety na 2× cenu. Radi to stejne, v zasade hmotnost proti XT je vyssi asi o 100 g, coz je zanedbatelne. Pokud bys menil retezy podle merky, tak si troufam rici, ze vydrzi nejmin 20 t km. Jak rikam, vetzinou na kazetu dam max 3 retezy a pres zimu jde kazeta do kopru, protoze pri jizde v breckach klidne ze dne na den vytaham retez nad 133 mm a novy si uz nesedne.

      0 0
    •  

      Vzhledem k dnešním cenám součástek a zanedbatelným rozdílům mi připadá jako zpozdilost, kupovat cokoli pod Deore pro jakýkoli účel.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Bere se pořád osa se čtyřhranem jako kvalitnější varianta osazení klik oproti dutým klikám?

      Asi jsi měl na mysli duté osy. A teď tam máš nějaký Truvativ Firex?

      Co mi ale zůstalo je frekvenční šlapání (pokud rodina dovolí a člověk natrénuje) a tak určitě bych nešel níž než 48 zubů na nejvetším tácu a naopak občas i vzhledem k menší trénovanosti mi chybí ještě jedno přeřazení proto uvažuji tam dát těch 34z

      Pro frekvenční šlapání a nižší výkon bych právě doporučil nasadit největší převodník 44z nebo jen 42z a kazetu dle libosti, ta s jemnějším odstupňováním ale umožní lépe využít netrénovanou kondici k maximálnímu podanému výkonu. Typicky pro starší jezdce a ženy je podle mého trekový převodník nešťastné řešení a bikový je lepší volbou.

      Při frekvenci/kadenci šlapání 80 ot/min a obvodu kola 2205mm (podle pláště se bude obvod lišit) je rychlost při převodu 48/11…46 km/hod , při 44/11…42 km/hod a při 42/11…40 km/hod. Pro 100 ot/min jsou rychlosti odpovídajícně vyšší: 57–52–50 km/hod. Jak často jezdíš takto rychle? Šlapeš při jízdě z kopce a pokud ano, tak jakou kadencí?

      Záleží především, jaká stoupání a po jakém povrchu jezdíš a kolik toho ročně najedeš. A čo také si vlastně představuješ pod frekvenčním šlapáním?

      0 0
    • Namtos  

      ""Vzhledem k dnešním cenám součástek a zanedbatelným rozdílům mi připadá jako zpozdilost, kupovat cokoli pod Deore pro jakýkoli účel""

      No ale jak jsem psal kazeta už není v řadě deore tu nahradil nový produkt Alivio HG 400 9s (přitom Alivio bylo pro 8s)

      2"okrab: Nikdy jsem o tom nepřemýšlel stylem kolik mám kadenci, nemám možnost měřit, ale to co píšeš, mi připadá zajímavé a ta kadence na 44z by asi vyhovovala. Šlapu i z kopce ,ale ne naplno. Odstupnění klik je nakonec 48/38/28 a to bude asi ten problém do kopců, takže ano i vzhledem ke stále menšímu času pro vyjetí bude asi mtb klika tou správnou volbou.

      Co jezdím – byly časy, kdy jsem jezdil výhradně 100% silnici, ale teď je silnice tak 60–70%, a zbytek šotolina cyklostezek.

      Kliky jsou tam Truativ Isoflow

      Frekvenčním šlapáním si představuji točit vyšší kadenci – mít nohy pořád v otáčkách tahat spíš lehčí převod než rvát do kopce těžší.

      Tak stoupání se liší, ale na 40–50km co obvykle poslední dobou jezdím nastoupám okolo 800 výškových metrů,ale spíš táhlejší stoupání na sklon okolo 12% už převody neutočím. Což s převodníkem 22z se asi změní. A jak chodí kazeta 11–34, že bych tam dal kombinaci 44/32/22 a vzadu 11_34? i vzhledem k tomu, že času na kolo je čím dál míň…

      0 0
      • Jakobo  

        Nad kazetou vubec nepremyslej a tu Alivio kup, v materialu proti vyssim radam neni rozdil. Kdozi tady dokonce delal mereni tvrdosti, myslim uzivatel Vilem a Alivio melo nejvyssi tvrdost, vyssi nez XT.

        Co se tyce 4hranu pokud mas vypajdanou osu, kup novou, treba UN-BB55. Proti dute ose 4hran nikdy nebude tak tuhy, ale na tom ma velky podil i konstrukce klik, prevodniky a jak jsou kliky dotazene. Ten utahovaci moment je fakt obrovsky a pokud se to dotahne i jen na 2/3, tak kliky seani nehnou. V opacnem pripade se hybou na ose. Ve vetsine pripadu lidi nemaji kliky spravne namontovane a pak si tady stezuji na tuhost. To je asi tak ten zasadni problel.

        0 0
        • jirkous3  

          Přesně tak, na Alivku mám najeto cca 15000 km a bez potíží. Na jednom kole čtyřhran na druhém dutá osa a při běžném jezdění nepoznám rozdíl. Pokud nechceš závodit vůbec to s komponenty nehroť.

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Udělej si radost a kup si kliky Deore za 1.529,– v kombinaci 44–32–22. Na převod 22/32 se dá vyjet 12% kopec i s bagáží a 30 kg nadváhy bez tréninku. Testováno na manželce.

        Jen je lehce potřeba doladit výšku přesmykače a délku řetězu a myslet na to, že k malé placce jdou dobře jen velké pastorky – aby to kladky přehazovačky byly schopny napnout. Manželka má na kole k sadě Alivio 8sp kliky Deore 42–32–22 a chodí to hladce.

        Kromě funkce a estetiky získáš i nemalý hmotnostní bonus.

        0 0
        • Esi  

          Jsi buď hrozně odvážnej a nebo manželka nečte BF :-)

          0 0
      •  

        V řadě Deore je nyní kazeta CS-HG50 s 10 pastorky, 11 – 36 zubů v ceně 549,– Kč.

        0 0
        • Namtos  

          No ale já mám postavené na sadách na 3×9 i tam je kazeta 11–34 nebo 36 .

          Jak je to s kompatibilitou 3×9 nebo 3×10 a stávajících komponentů ? Páčky řazení jsou 3×9 …

          0 0
    • petrun  

      Alivio a Deore kazety jsou v pohodě. Jezdím Deore roky a žádný problém. Vyšší řadu kupuju na Alu ořech který nechci ničit ocelovými pastorky.

      Čtyřhran v dnešní době nemá žádné opodstatnění. Od sady Alivio se nechá sehnat dutá osa. Už jen z principu, čím dál od sebe jsou ložiska tím lépe.

      0 0
    • Namtos  

      JJ asi tam dám ty Deore, ale ještě na tomhle dojedu řetěz, který má 300km, takže to vypadá na upgrade na začátek příštího roku.

      Koukal jsem na stránky s těmi klikami HUpnakolo a tam je zase ta sada kazety značená jako Deore. Pak vypadá zajímavě tato HG80

      Jinak ta kazeta co tam je hg50 ještě není hotová, ale převodníky na klikách ano, takže až to odjedu bez přeměřování do stavu, kdy to nebude k tomu, tak tam dám s klikami , novým řetězem i novou kazetu.

      Je odstupňování kazety 11–34 plynulé nebo líp běhá 11–32? Já mám zkušenost s 11–32 a ta běhá nahoru i dolú bez problémů.

      Samozřejmě, že řadím na nejmenší placce maximálně 4 horní pastorky..na prostředním tácu o něco víc tam 6–7 prostředních a na největší prvních pět.

      Bohužel nemám manželku na otestování, takže to vezmu na sebe :)

      Hmotnost komponentů neřeším, oproti tomu co jsem míval mám 6kg nahoře, tak tam se nějaké další deko ztratí…

      0 0
    • Namtos  

      Oživím téma blíží se jaro a tak jsem zkoukl jak jsou na tom převodníky a zdají, že ještě něco dají viz. foto. Všiml jsem si, že každý 11zub z 22z převodníku je kratší (že by náběhový) nevypadá opotřebovaný.

      Musím opravit i osazenou osu (jelikož tomu moc nerozumím a myslel jsem, že na inbus je čtyřhran), tak jsem dohledal, i podle klik, že tam je Truvativ isoflow powerspline.

      Teď je aktuální nabídka včetně osy za 599,– Sram s600

      Osa vakl nemá, tak bych mě rezervní do zásoby :)

      Pokud je opotřebení klik ucházející, tak zatím není důvod na výměnu řetěz nestřílí a poprvé tam mám HG93 a překvapuje už cca. 700km a zatím má jak kde 132,4–132,5mm.

      0 0
      • Namtos  

        JJ kliky jsou tam ve složení 44/32/22 – vytáhl jsem z prospektu špatná čísla.

        0 0
      • Vilém  

        Prevodniky vypadaji v pohode.

        0 0
        • Namtos  

          A zmíněná nabídka má smysl nebo je pak lepší jít cestou Schimano M590 s HTII?

          0 0
          • Vilém  

            Mam radsi HT2.Powerspline je totalni atyp, ktery koupis jen od truvativu (sramu), nikdo jiny to nedela. Ta nabidka se sice da, samotna osa je za 300,–, ale system z vnejsima loziskama je blbuvzdornejsi, lehci, jednodussi na servis…

            0 0
      • petrun  

        Tohle je naprosto v pohodě. Převodníky měním až když jsou špičaté jak jehly :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.