• RomanH

    Konecne jsem se rozhoupal a rozhodl se, ze si koupim svetlo na bika. Chci s nim v poklidu jezdit po lesnich a polnich cestach. Po peclivem precteni diskuzi na ruznych serverch se nemohu rozhodnout mezi čelovkou Silva L1 s 3w Luxeonem www.svetoutdooru.cz/…y/clanek.asp?…

    a

    Hella HL 2000 www.svetoutdooru.cz/…y/clanek.asp?…

    Premyslel jsem i o Sigme Mirage, ale nechci vozit pridavny akumulator. Zrovna tak se nechci sam poustet do bastleni domorobo, takze doporuceni na ruzne navody prosim vynechte.

    Nemam praktickou zkusenost s zadnym z techto svetel, nikdy jsem ani nejel s celovkou (tu pouzivam pouze na chuzi – slaba Tikka), takze nevim co od ni mohu ocekavat. Lakalo by me, ze s ni mohu i v zime na bezky.

    Muze vyse popsana celovka nahradit predni svetlo ?

    Anketa: Silva

    7x
    50%
    7x
    50%
    0x
    0%
    0 0
    • Daf  

      Ja si loni poridil 5W Mirage s nipackem a je to super. Ten akumulator je docela lehky a maly, takze neni duvod se ho bat. Jde pridelat na ruzna mista vpredu na ramu gumickou, nebo paskama. Svetlo je i dobre dilensky zpracovane. I v mrazech vydrzi svitit urcite 3,5h.

      0 0
      • RomanH  

        Tak jste me presvedcili. Rozhodl jsem se pro tu Sigmu Mirage Evo Pro 5W s NiPackem. Jen bych si chtel jeste overit, jestli pujde NiPack hodit v zime do Camelu (jestli je tam dost dlouhy kabl). Diky moc.

        P.S:. Zatim jsem ji nasel nejlevneji za 2290 Kc na koloobchod.pa­saz.cz/detail-20356-svetlo-sigma-mirage-evo-pro/

        Vite o necem levnejsim ? (bacha, kde je cela okolo 1200 kc, je to vzdy se starym tezkym akumulatorem).

        0 0
        • Daf  

          No kabel je tam kratkej. Do baglu to nedas. Ale neni duvod to tam cpat. Na ramu ta baterka neprekazi.

          0 0
          • RomanH  

            To je sice pravda, ale zase ji tam bude tepleji a treba dyl vydrzi. Ale nevadi, jsem rozhodnutej (v nejhorsim usiji zateplenej obal).

            0 0
            • Daf  

              Jak jsem uz psal. Ja s tim svetlem najizdim kilometry v zime po vecerech. A i kdyz mrzne, tak ty 3.5h to vydrzi spolehlive. No a vydrzet v mrazu dyl jak 3h a jeste po tme je docela hustota :) Dobry je ze to svetlo ma indikaci kdyz to sviti zelene, tak je baterka zhruba v polovine kapacity, no a kdyz cervene vydrzi jeste asi 30 minut. Kazdopadne si myslim ze nebudes litovat. Ja z nej byl nadsenej a zimni treninky s nim me docela zacaly bavit :)

              0 0
        • mab  

          Levnejsi s nipackem jsem nenasel, ale muzu ti nasadit brouka do hlavy. Za cenu jen mirne vyssi – 2700Kc muzes mit svetla dve. :-) www.bagbike.cz/?… nebo www.kolokram.cz/…uct_info.php?…

          0 0
          • RomanH  

            Diky moc. Vcera jsem si chtel udelat radost tim, ze si to koupim hned v kamenaku. Opet se projevila spatna situace v brnenskzch obchodech. obesel jsem jich asi 6 nejvetsich a nikde ji nemeli. Kdyz vezmu v potaz, ze k puvodni cene 5W svetla dam jeste cca 100 Kc postovneho, vychazi ta nabidka na Bagbike dost dobre (postovne zdarma). Sice nevim, zda nekdy ten 10w halogen vyuziji, ale co uz :o)

            0 0
            • martt  

              ten 10W svieti sice velmi intenzivne ale ma velmi uzky kuzel. Imho je zbytocny (mam ho, vlastna skusenost).

              0 0
            • Lister  

              já bych bral ten komplet, je tam i držák na helmu a to se může hodit.

              0 0
              • RomanH  

                Prave. A navic, niko me jej nenuti pouzivat a je to cele jen o cca 300 kc drazsi. Rano jsem to objednal. Uz se nemuzu dockat, az to prubnu. Jeste jednou diky vsem.

                0 0
                • mab  

                  Tak mi to taky nedalo a je objednano, dny se nam krati. :-)

                  0 0
                • Lister  

                  tak ať slouží, myslím, že nebudeš litovat. Jsem si všiml, že máš v profilu takovou podobnou fotku jako já, tak na zdraví :o)

                  0 0
                  • RomanH  

                    Diky, napodobne :-)

                    0 0
                    • Motyll  

                      No ono svetlo na prilbe je pri „sjezdech“ po lesnich pesinach skoro nutnost. Prave proto jsem prikoupil tu 5W Sigmu a pridelal ju na prilbu. Nipack je v Camelu. A proste sviti kam se podiva. Vypinac je tak dobre udelany, ze jde vypnout i v zimnich rukavicich. Napis sem prvni dojmy :)

                      0 0
                      • RomanH  

                        To vis. ze napisu. Jenze vcera jsem dostal email, ze svetlo bude nejdrive za 10 dni :o( Nezbyva nez cekat.

                        0 0
    • Lister  

      možná si to viděl, ale pro jisotu :o) www.bike-forum.cz/…ostatni.html?…

      0 0
    • Motyll  

      Jednak kvuli tomu kde bydli, jednak kvuli tomu kdy mam cas jezdit jsem resil stejny problem. Na riditkach vozim SIGMA Mirage X set (dva halogeny 5 a 15 W) – mam tu starsi verzi s NiMH akumulatorem. Vloni na Sportlifu jsem prikoupil 5W Mirage s Nipackem a tu vozim na prilbe. Pokud zapnu vsechny tri svetla muzu dat v terenu bez bazne sjezdy jako ve dne. Na jeti po rovine nebo do kopce pak staci ta 5W celovka. Takze ja hlasuju pro Mirage :)

      0 0
      • miťo  

        Taky jsem trochu tunil světýlka a došel k tomuhle: Na cestu městem a za šera, když je ještě vidět slouží blikačka, ta je i záloha, pak potkávačka 5W a dálková 15W Sigma. Ještě by to chtělo mít tu 15W jako světelnou houkačku, na probliknutí, když má třeba šofér dálkový.

        0 0
        • Archer  

          A jak to mas upevneno na riditkah? Vidim, ze mas tam nejaky nadstavec? Ale neni ten standrtny od Sigma?

          0 0
          • miťo  

            Nástavec tam je, dělaný doma, dal bych sem i fotku, ale bych bych nařčen, že sem pořád cpu to moje strašný kolo.

            0 0
            • miťo  

              Tak alespoň tohle, jojo, cenzura.

              0 0
              • martt  

                mas to mudro spravene. Ja mam ten origo nastavec sigma a ten stoji za prd.

                0 0
                • miťo  

                  To máš recht, že ten origo stojí za prd. Tady je původní varianta. Je to vlastně představec, ale po montáži přídavných brzdových pák musel pryč, překážel jim.

                  0 0
                  • TinkTink  

                    Asi to tak budu muset na zimu taky vyrobit – i kdyz nechci, tak proste na silnicni riditka nenacpu tolik veci kolik potrebuju…zvlast kdyz potrebuju vykon :o)…po tme to nebude videt :)

                    0 0
      • pepek  

        Nevěřím, že s jakýmkoliv světlem dáš rychlejší sjezdy stejně jak ve dne. Mám 20W halogen + čelovku 5W a stejně jedu dolů tak poloviční rychlostí.

        0 0
    • dafe  

      Mam uz rok Silvu L2, ta je 1W. Sviti to na celovku vyborne, ale na kolo ji musim mit na nejvetsi vykon, cili doba plneho svitu 3–4h. A i tak je to v terenu na hrane. Na lesni cestu si s tim troufnu, ale na singltrack v noci asi uz nee, cili urcite 3W je lepsi volba nex 1W Luxeon jestli budes trcohu v noci jezdit. Porovnaval jsem to se starou Sigmou Ellipsoid co mam a Silva sviti dal, ale ma uzsi kuzel svetla. Na bezky jsem ji taky pouzil a bezva, az na to ze je fakt potreba mit baterky na tele, v mrazu jdou 2× i vicekrat rychleji do kopru…

      Co si ovsem nemuzu vynachvalit je to, pri jizde na kole vidim soubezne kam se divam ocima, tedy do zatacky, na krajnici a ne nekam kam vubec nepotrebuju, jak se stava kdyz mas svetlo na riditkach. Silva se mi vleze pod prilbu na celo i s brylema, i kdyz jen o fous.

      Celkvoe mi Silva L2 nahradila Sigmu Ellipsoid, tu uz nevozim. Mozna by byla nejlepsi kombinace obou…

      0 0
      • RomanH  

        Nejak jsem zapomel dat su Silvu do ankety.

        Takze se da jezdit jen s celovkou ? Co krcni pater, pripadne jizda v mlze (soude podle autoa, tam je to asi spatne se vsim, pokud se neztlumi vykon).

        0 0
    • cejny  

      toho luxeona sem nemel, ale v kdysi sem tu nasel srovnavaci fotku vsech moznejch svetel, byly tam i luxeony a proti poradnejm svetlum je to slabe odvar, doma pohledam a hodim sem

      ono zalezi co chapes jako lesni, polni cesty, taky zalezi na pocasi, jestli chces jezdit v zime, atd.

      prez zimu sem vozil 12+20w od marvi a spokojenost, s ledkama bych nejezdil ani po asfalte

      zatim vozim x-ray www.author.cz/…dukt_id=3830 s peti ledkama (jedna dalkova a 4 lehce sviti do stran, na asfalte luxus, lesni dalnice taky v poho, lesni cesticky nic moc, sviti solidne i za deste, v zime to vozit nebudu, maximalne jako blikacku a na dojeti

      0 0
      • multib  

        X-Ray za deště, n. zimy ne-zapneš/vypneš, protože je tam blbej vypínač, který se posouvá dopředu, je hodně zapuštěný, takže s vlhkými prsty klouže a v rukavici ho nenahmatáš. Mockrát ověřeno.
        Nejlepší z levných LED světel je Longus, model SHL-01 (mám na kole, mohu fotnout), má 6 LED umocněných čočkami, 3 x LR03 a X-Ray se může schovat. Cena do 380,–. Ještě je lepší Longus s 8 LED s čočkami (model teď nevím), ale nebliká. Cena stejná.
        Ovšem s LED světlem bych se do neznáma a nad 15 km/h nepouštěl, chce to pořádný halogen, min. 5 W a na šířku, ne dálkový s úzkým pruhem světla.

        0 0
      • multib  

        X-Ray se mi neosvědčil, stačí trochu vlhké, n. prokřehlé ruce, n. i rukavice a vypínač ne-zapneš/vypneš, prst po něm kloužě, v chladu ho nenahmatáš.
        Nejlepší z levných LED světel je Longus, model SHL-01 se 6 LED s čočkami, na 3 LR-03, sám vozím. Ještě lepší je Longus s 8 LED, ale ten nebliká.
        Ovšem po neznámých cestách a rychlosti nad 15 km/h není LED světlo vhodné, musí být halogen, alespoň 5 W. Jel jsem s 3 W VistaLite krokem Vysočinou a stejně jsem ztratil cestu (žádné světlo, ani bílá krajnice).

        0 0
    • ivaneck  

      Já používám baterku Led Lenser V2, má 1,25W diodu. Narozdíl třeba od X-Ray svíti intenzivně a dělá širší stopu, ne jenom malý kolo před tebou. Plánuju pořídit ještě čelovku od Led Lenser se stejnou optikou. Jinak ještě jeden tip. Před několika dny jsem na e-Bayi koupil 3W hliníkovou svítilnu. Malou, ruční, na 3×AAA. Cena €1+€9 poštovné. Ať žijou dražby ;o) Když si ji přiděláš na řidítka, což není takový problém (vyřeší to dvě objímky na světla), máš luxusní světlo za málo peněz.

      0 0
      • Archer  

        Tu celovku od Led Lenser mam taky – je to bomba :) Na riditkah vozim Sigmu Mirage.

        0 0
    • Jarous1  

      Sice to sem možná nepatří, ale objevil jsem toto: www.smrtihlav.cz/index.php?… Docela bych chtěl vidět jak to svítí…

      Jinak mám Hellu a jsem navýsost spokojen. Není to na nějaké blbnutí po lese, ale na poklidné dojezdy potmě bohatě stačí…

      0 0
    • cejny  

      tady mas to srovnani, sice uz to tady nekdy bylo ale kdo by to hledal

      0 0
      • Lister  

        to moc neřekne odkaz bude lepší :o)

        0 0
      • miťo  

        Tady je taky srovnání: Zleva: blikačka-není nic vidět, pak 5W, pak 5+10W Sigma.

        0 0
        • Lister  

          jo tak to vypadá dobře, máš tak představu kolik vydrží "plná palba svítit ??? Podle toho co uvádí výrobce tak obě světla by měla vadržet tak hodinu.

          0 0
        • pepino  

          Chci se zeptat, jak přiděláváš tu 1W Luxeonku na kolo a hlavně na helmu tou Sigma gumou? Já na to koukam a nějak mi to nejde bez porušení podstaty materiálu.

          0 0
          • miťo  

            Na přilbu je to snadný, ale na kolo to pořád nenám dořešený, tam si zatím pomáhám držáčken na Signa pulsmert. Až budu mít foťák, vyfotím. PS: Zatím jen rychlonákres upevnění na přilbě.

            0 0
        • Otaku  

          Jaky jsi pouzil nastaveni fotaku? Chtel bych taky vyfotit moje svetlo ale nevim jaky nastaveni zajisti verny podani.

          0 0
          • miťo  

            Mám automat, nastavil jsem to na plnou palbu světel, držíc spoušť jsem zhasl co bylo potřeba a fotil. Nebo naopak? Nastavoval do tmy? Já nevím, bylo to před rokem…

            0 0
      • venca1  

        jake tam jsou zarovky nebo diody u těch světel HID na minulem obrazku?

        0 0
      • multib  

        Nejlíp z nich vypadá Osram Decostar a Philips Masterline ES.
        Philipse by měli mít u www.setec.cz/…poradce.html ,ale nenašel jsem to.
        A Osram Decostar IRC jsem taky nenašel :o(.

        0 0
    • d_j  

      Dovazi nekdo tohle? www.cyclingnews.com/tech/?…

      0 0
    • RomanH  

      Tam minule utery mi konecne dorazila. O vikendu jsem ji testnul a mam tyto poznatky :

      1. Na zpevnene cesty a cesty bez extremu staci 5W. Neni to zadny zazrak, ale na cestu je videt a da se jet docela svizne.
      2. Pokud chce clovek jet rychleji a jisteji z kopce, musi si zapnout i tech dalsich 10W
      3. V hodne technickem terenu by to chtelo doplnit o celovku. Je docela neprijemne, jak jde vidlice po dopadu opet nahoru a misto terenu primo pod kolem vidi clovek az nasledny kus cesty.
      4. A nakonec to nejdulezitejsi – STRACH :o) Bydlim v lesnate oblasti s velkym vyskytem zvere a myslivcu. Hned svoji prvni nocni jizdu jsem si naplanoval hustym lesem, kde je sero i ve dne. Svetla svitila dobre, ale kdyz kousek nademnou zarval srnec, pekne jsem se sebou trhnul. Hrdinsky jsem pokracoval dal. Kdyz ale vedle mne neco zapraskalo v housti, vystrelil jsem nejblizsi cestou ven z lesa. Je dost neprijemne, ze kdyz se chci podivat po zvuku, divam se do tmy – snad by to vyresila celovka. Taky zvirata jsou z toho docela pripitomnela – k zajicum se dostavam tak na 2–5 metru. Je to proste jiny druh bikingu.
      0 0
      • kovar  

        kromě lekavých zvuků , pod kolo skákajících srnců a divočáků mě taky trochu vyvádějí z míry „svítící“ oči v křoví, když tam namířím čelovku (teda vlastně přilbovku), takže si ji snad raději ani nepořizuj:)

        0 0
        • RomanH  

          No, mne zase „vydesily“ svitici oci na ceste, ktere nahle zmizely, a ja nevedel kam :) I kdyz uprimne, nebojim se zvere (snad az na stado divocaku, kteri jsou udajne docela plasi ci zatoulanych psu), ale spise myslivcu, kteri by palili po zvuku.

          0 0
          • ivaneck  

            A byl to „fact“ nebo „fiction“… ?

            No koukal ses pri tom na „Verte-Neverte“ :o)))

            0 0
            • martt  

              to je jednoduche. Oci nahle zmiznu ked zviera otoci hlavu. V noci je podla mna ovela viac zvere ako cez den. Cez den nevidim ziadnu, v noci svietiace oci kazdu minutu.

              0 0
        • Vojtas  

          No me teda vic vyhovuje kdyz se muzu povidat na to co se mi nezda nez kdyz bych mel mit svetlo na riditkach a na to co bych periferne zahledl bych se uz nemohl podivat. Akorat teda kdyz sem jel o vykendu v mlze, kdy sem videl tak na tri metry, by bylo lepsi svetlo na riditkach, protoze to je niz. Jezdim 20+50W svetlo domaci vyroby.

          0 0
          • pepino  

            70W? Héézký:-) Akorát tahat tu prodlužovačku by mně sejřilo.

            0 0
            • multib  

              Používá bezdrátový přenos energie..

              0 0
            • Vojtas  

              samozrejme to nepouzivam oboje dohromady, ta padesatka dvacitku presviti jak nic ;) 20W na silnice a 50W do lesa misto prodluzovacky vozim akumulator www.bike-forum.cz/…ostatni.html?… tedka to uz teda vypada uplne jinak, kdyz sem timto zpusobem pridelal dve bylo to moc tezky,

              0 0
              • pepino  

                Hm, to už tahat benzínovej kompresor, vyjde to nastejno:-)

                0 0
                • Vojtas  

                  rikej si co chces, ale je to dobry :) v kloudnym batohu to neni na zadech moc cejtit, ja normalne pouzivam Deuter crossbike, kdyz sem to vzal do takovyho staryho Authora tak to bylo desny.

                  0 0
      • dafe  

        Urcite zkus pridat celovku, strach se tim u me dost eliminuje. No vlastne i s celovkou moc v nocnim lese nejezdim, ale bez ni bych se uplne zesral strachy :-)

        0 0
      • Loner  

        ..a co takhle tím korýtkem po zelené TZ do údolí Libochovky v noci? anebo pro začátek přes Pasník nad Žernůvku a po modré TZ do Předklášteří?

        0 0
        • RomanH  

          Oboje uz mam za sebou, nejak me ten nocni biking chytl :o)

          Ty jsi odkud, ze to tam tak znas ?

          0 0
    • luke777  

      caukz nasel sem tudle led zarovku pry sviti jak halogen je na 12 v ma nekdo zkusenost??

      0 0
    • luke777  

      a co tato celovka? www.zlatydul.cz/…d-cel28.html

      0 0
      • RomanH  

        O necem takovem ted premyslim jako o doplnku k te Sigme. Nevim, zda bude lepsi tato vicediodova ci 1W dioda www.bateria.cz/…fl-3007.html

        Kdyby u te 1W celovky nebyl problem s dobijecima baterkama, vzal bych si spise ji. Takhle vaham.

        0 0
        • martt  

          Preco myslis, ze by u nej mal byt problem s dobijacimi baterkami? Pokial je napajana len dvoma clankami, tak v nej MUSI byt nejaky stepu up menic a ten by snad mal ist aj s nimh clankami.

          0 0
          • RomanH  

            Precti si Nazory

            www.eobchodnidum.cz/…celovka.html

            Po dvou hodinach se mi nechce menit baterky

            0 0
            • kovar  

              NiMH ničíš hlubokým vybíjením v čemkoliv, takže i u halogenu by jsi je měl taky vyměnit a dobít mnohem dříve, než světlo zhasne, takže nevím přoč ti to tak vadí u diody.

              0 0
              • RomanH  

                Ale jo. Jenze u te diody vydrzi dele. Chci to nejak kombinovat s tou Sigmou, ktera mi vydrzi okolo 3,5 hodky. A po tech dvou hodinach menit v lese u halognky baterky se mi moc nechce.

                0 0
            • martt  

              z tych nazorov vobec nevyplyva, ze by to neslo napajat z NiMH alebo ze by to s nimi malo ist nejak kratko.

              Pocitaj so mnou: ak ide ta dioda na plny vykon (cca 3.5V, 350mA, 1.2W) a menic ma ucinnost 70%, tak z 2.4V bude 1.7W zrat 700mA. Baterky s 2500mAh teda vydrzia asi 3 hodiny.

              Podla mna je to normalka. Ak to dobre svieti (noname dioda a pochybna optika), tak je to podla uplne OK.

              0 0
        • luke777  

          v tom shopu sem se koukal zeprodavaji jen tu 1w led diodu za 180kc kup dve dej dokupy :)tady sem nasel jednu 3w baterku www.smrtihlav.cz/index.php?…

          0 0
          • Lobo  

            Kamarad me privezl z Ameriky malou trivatovou baterku od Peak Led Solutions na 1× 123 clanek. Sviti super, mnohem lepe nez doma zbastleny 1W Luxeon a na klandry ji pripevnuju gumickou. Je velka jen jako prst na ruce. Nepouzivam na treningy po lesich ale jen na dojeti k blikacce. Zatim mam doma krabici s deseti clanky a az dojdou, tak poridim nabijeci. Je to asi nejmensi baterka s takovym vykonem :-) flashlightrevi­ews.com/review­s/peakled_carib­bean.htm

            0 0
            • defenger  

              a co takhle zářivku? www.conrad.cz/…rna-svitilna Popis: Zabudovaný bezúdržbový olověný akumulátor vydrží bez nabití napájet svítilnu až 6 hodin bez nutnosti připojení k síti. V pouzdře svítilny se nachází síťový kabel (230 V) pro nabíjení akumulátoru. Po připojení k síti se automaticky zapne nabíjení akumulátoru. Svítilna je samozřejmě vybavena ochranou proti přebití nebo úplnému vybití akumulátoru. V pohotovostním režimu se při výpadku proudu svítilna automaticky rozsvítí jako nouzové osvětlení. Podle potřeby můžete zapnout jednu nebo obě zářivky společně. Svítilnu můžete připevnit pevně na stěnu nebo ji umístit na stůl s použitím praktického stojánku. Různé barevné svítivé diody indikují provozní stav svítilny.

              Technická data: Provozní napětí: 230 V~ / 12 V=; Bezúdržbový olověný akumulátor: 6 V / 4,2 Ah; 2 zářivky 8 W o délce 12”; Rozm. (d x š x v): 400 × 75 × 85 mm; Hmotnost: 1,7 kg.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.