• black.horse

    Jelikož předchozí vlákno až bylo přes 2tisíce a ozvali se majitelé slabších strojů, dovolím si založit pokračování kofeinové párty:-)

    Předchozí vlákno:

    https://www.bike-forum.cz/forum/kava.html

    Anketa: Oblíbená příprava kávy:

    8x
    5%
    3x
    2%
    13x
    9%
    6x
    4%
    1x
    1%
    0x
    0%
    0x
    0%
    18x
    12%
    • billíček1  

      Pánové to snad nemyslíte vážně?

      • dolomiti  

        Každá hospoda jedno za čas projde rekonstrukcí ;-)

      • nitraq  

        Dovolím si přidat pár obrázků:)

      • Pavlos_S1  

        Je to v kategorii ostatní offtopic, tak co bys tam jako chtěl mít?

        A nějakej cár papíru co není veřejně viditelně vyvěšenej, nemůže být směroplatnej. A že je zastrčenej někde v nějkým vláknu a kterém nemá spousta lidí ani tucha.

        • billíček1  

          Kategorie momentálně nebrat. Takže správný název je Káva a švih, nebo káva cyklistická atd. Plus by mělo být v prvním příspěvku minimálně desetkrát zmíněno cyklo.

          • iron.hide  

            ked tu moze byt tema Cyklo-kava, tak tu potom moze byt aj tema Cyklo-sodoma :)

            • billíček1  

              Zkus ji založit a uvidíš

              • -b-n-x-  

                Anebo bych zkusil vlakno typu: „Cyklistika v dobach starovekeho obdobi v neslavne znamych mestech predniho vychodu“ :-)

            • Pavlos_S1  

              Právě jsem dožral cyklo tlačenku s cyklo cibulí a s elektro octem a večír si pustím nějaké cyklo péčko.

      • black.horse  

        Prosím, nekrmte trolla a nijak na něj nereagujte, umře hlady, děkuji.

    • black.horse  

      Dotaz na majitele mlýnků, jak často a jak intenzivně čistíte?

      • nitraq  

        Předpokládám, že dotaz byl mířen na majitele stolních mlýnků. A jak majitelé ručních, jak vy čistíte?

      • nomecz  

        záleží jak moc je používanej, já osobně komplet rozeberu a vyčistím tak 2× za rok .

        To neznamená že někde bude i 1× měsíčně málo. Taky záleží co máš za mlýnek a jakou má retenci a tendenci k ukládání zbytků.

      • jerrymouse  

        Když si vzpomenu. Třeba minulý čtvrtletí jsem si vůbec nevzpomněl. Ale mam Niche Zero, kde nic nezůstává, takže je tam většinou stejně skoro čisto.

      • mastihuba  

        Když si vzpomenu tak ruční mlýnek v dílně vyfouknu stlacenym vzduchem :)

      • hovado_cz  

        jednou za čas promelu dlouhozrnou rýží a je to vyřízený :-)

    • Pavlos_S1  

      Dříve jsem pil jen Meltu s mlékem. Ohřál jsem vodu, do sítka nasypal Meltu a přelil horkou vodou. Chvilku se to máčelo a pak dolil mlékem. pměr byl asi 75% ku 25%.

      • Peslezedirou  

        Melta je hodně hipsterská, možná i hodně levicová :-) mám ji taky moc rád a vůbec všechny kávoviny.

        Z kávových příprav je to za mě Moka konvička a dostal jsem sítko na přípravu vietnamské kávy, nevím jak se to udělátko jmenuje, ale nasazuje se na hrníček/skleničku a do něho se nasype káva, stlačí a po zalití vodou prokape do hrníčku/skleničky, prostě alternativa a chuť jak z french pressu.

    • Tom-T45  

      Dotaz z druhé strany spektra. V práci máme automat a kafe se do něj kupuje za firemní peníze. A protože se hlídají náklady, tak kolegyně kupuje to nejlevnější, momentálně zrnkové z Lidlu za 89 Kč/0,5 kg. Upřímně, nedá se to pít.

      Máte nějaký tip na pitelný kafe v cenové relaci kolem 300 Kč/kg se stabilní kvalitou? To bych snad ještě dokázal prosadit.

      Moc díky.

      • Paja  

        Jakoukoliv Lavazzu.

        • Paja  

          Prip. zlatou Riobu.

        • nomecz  

          +1

        • Paja  

          Konkretni tip u te Lavazzy – Crema e Aroma, prestoze je jedna z nejlevnejsi, chutna beznym pijakum a neurazi ani zmlsanejsi kafare.

          • Tom-T45  

            Díky za tipy. Zlatou Lavazzu jsem si kupoval do French pressu, to je taková jistota, ale třeba o Riobě jsem nevěděl. Kouknu na to.

        • Japhy  

          I Lavazza umí vyrobit levný shit, v létě jsem si v italském marketu koupil ukázkového nepitelného vašuta. Dva pokusy a šel do koše.

        • atty  

          Ježíš, jen to ne :)

          Teda kafe je primárně o chuti jednotlivce, ale konkrétně jakákoliv Lavazza je (alespoň pro mne) nepitelná – zlaté kafe z Lidlu…

          Budu se opakovat, ale poměr výkon/cena (když je to do práce a má to bejt co nejlevnější a při tom pitelný) je v Holešovicích Mezzo caffe (i když tu od fajnšmekrů v původním vlákně zazněly výtky, že maj nestálou kvalitu pražení, nebo to někomu připadá přepražené atd.), tak asi nic lepšího v ceně ± 300/kg stejně neseženeš.

          Výhoda je možnost vlastního vyzvednutí či rovnou nákupu i v rámci pěkné vyjížďky na kole :) a vždy je tam kafe čerstvě pražený a vždy se dá z něčeho vybrat.

          • dolomiti  

            Jakej výkon má kafe? :-O

            • atty  

              Některý je takový vrrrrmm vrrrmmm vrrrmmm (takže alespoň 300 koní) a některý jen takový bžššš – jak stará Škoda 105 .. :))

              Snad je pochopitelný, že tím „výkonem“ jsem myslel celkovou kvalitu v rámci ceny :))

              • dolomiti  

                Aha, tak já ty květinový tóny u Š 105 stejně přetluču mlíkem, tak nižší výkon stačí :-D

          • Japhy  

            U kafe z Lidlu (jejich generická arabika Crema) jsem vypozoroval nestálou kvalitu – normální balení (500g) se většinou dá, ale to xxl balení je hnus. Asi jiný výrobce nebo o něco horší (levnější) zdroj.

            • atty  

              Já ho občas nouzově kupuju (tu Cremu za 90/500g, když dojde co mám z Mezzo nebo odjinud) a připadá mi celkem furt stejné – rozhodně žádnej zázrak, fajnšmekrům by to asi utrhlo hlavu či jiné orgány, nicméně na férovku musím opět upozornit, že je to kafe za 180/kg a v životě jsem pil už velkou spoustu daleko hnusnějších kafí (pro mojí chuť) které stály i 10× tolik.

              Takže tak.

              Ty XXL balení jsem nezkoušel – kupuju to opravdu občasně a nepravidelně.

              • Japhy  

                Nápodobně, snažím se doma zásobovat z jiných zdrojů a stále ladím optimální poměr cena/chuť. Ale tohle je taková poslední záchrana když dojdou fajnovější zásoby, mají otevřeno do 8 a mám to pár minut. Párkrát jsem se nechal zlákat tím XXL pytlem a nebyl to dobrý nápad.Celkově je u těchdle vlastních brandů problém, že obal zůstává stejný, ale výrobce i složení se může v průběhu času dost zásadně změnit podle toho, kdo zrovna vyhraje výběrko.

            • midlander  

              co jsem koupil naposledy hnědý lidl 500 g tak to byl taky hnus, fakt se nějak sekli

              poslední dobou z lenosti kupuju v lidlu namletý vakuovaný, takový černo/červený, když se hodně ocukruje a omlíkuje tak se to dá vypít. vím, jsem prase.

              • jerrymouse  

                Ja tim zajizdel kameny novyho mlynku :) Pit jsem to zkusil a pak jsem radsi pokracoval v zajizdeni tech kamenu :)

          • mastihuba  

            no tvl přijdu do práce a po balíku z Primakafe, tam kolega nasype Lavazzu :) bych to tady neměl vubec číst. Nevědomost hříchu nečiní. :)

        • RomanH  

          S tou „jakoukoliv“ bych uz byl opatrny. Drive jsem hodne pil Super Crema a ta mi moc chutnala. ORO mi taky prislo fajn, Pak jsem si jednou koupil Crema e Aroma a to byl vylozene odpad. V praci dlouhodobe bereme Tierra Selection a ta je taky nic moc. Ale ono to muze byt dost individualni.

          • Paja  

            Ja ani ne, zatim jsem od Lavazzy nepil nic, co by mi pripadalo hnusny (a to to narozdil od tebe nesypu do automatu). Tvoje zkusenost s Crema e Aroma me prekvapuje, ja ji beru jako zaklad pro kavove nenarocne kolegyne v praci a jako slusny kafe treba pro cappuccino) a k ni zkousim ruzny kavy, podle toho, to ma zrovna dobrou cenu a pripada mi zajimavy.

            Shodou okolnosti jsem vzal ted na podzim 2 pytle Super Cremy a nic moc (dokonce i ty kolegyne rikaly, ze to, co pijeme vetsinou jim jede lip).

            Oro nebo cokoliv 100% arabica podle me ve vetsine pripadu bude beznemu konzumentovi pripada moc nakysly, tuhle jsem vzal jednu 100% arabicu (dallmayr) musel ji malem dopijet sam ;)

            • RomanH  

              Ono to mozna bude sarze od sarze. Nektera arabika mi prijde nakysla (treba Kimbo od DeLongi), nektere naopak uplne v pohode. Zrovna nejaky Dallmayr Prodomo (ty modrozlate pulkilovky v hypermarketech) mi chutnal (koupeno nekolikrat), a kdyz jsem si koupil kilovku Dallmayr Crema d´Oro, tak mi nelezl. Oboje 100% arabica.

              Z tech levnych kav mam dlouhodobe (nekolik let) vyzkouseno GULLO GRAN GUSTO Kupuji ho v Duty Free shopu za cca 250 Kc. Prijemne smeska na tech mych cca 8 kav denne.

              • atty  

                Já teda nevím, ale cokoliv kupované v obchodech (klasických) je většinou ve stáří 3 a více měsíců a byť to je „vakuově“ balené, tak většina zrnkových kafí z pražíren, která jsou pár dní pražená, je o parník vůní i chutí jinde.

                U toho kafe se ta „čerstvost“ nedá moc ojebat a je to na výsledku opravdu znát.

                • RomanH  

                  Jo, s tim souhlas. Ale Tom-T45 chtel poradit nejakou levnou klasiku do 300,– kterou chce pravidelne brat do kanclu. Predpokladam, ze pro ni chodit nebude, cili to bude objednavat pres nejeke kancelarske firmy. Jestli se da to teto ceny (+servisu donasky) vlezt s nejakou prazirnou, sem s tipem.

                  • atty  

                    Mlho :) píšu to vejš – třeba Mezzo v Holešovicích :))

                    Jak znova opakuji – fajnšmekři budou možná kritizovat, že kvalita není úplně „stálá“ (já do automatu zatím neseznal problém), pro někoho je moc pražená (dle mne středně, na automat a espresso či kapučíno v pohodě) a samozřejmě by se daly najít lepší pražírny. Ale asi ne v té požadované ceně do cca. 300/kg. Což stojí i většina „běžných“ káv ze supermarketů a oproti tomu je myslím Mezzo o level či dva výše.

                    https://www.bike-forum.cz/forum/kava-ii#…

                    • plzakj  

                      Jo, mezzo berem v praci a je to fajn.

                    • Paja  

                      To Mezzo asi prilezitostne budu muset prubnout, treba Primacafe tady u nas je vyborny, ale od 650 za kilo, coz pri vetsi spotrebe uz celkem leze do penez.

                      • RomanH  

                        Pajo, tak me napada, jak jezdime Cervenou ze Zdaru, tak tusim v Blatinach je nejaka domaci prazirna. Nebo se pletu ?

                        • mastihuba  

                          tech malejch praziren je i po brně mrtě, ale vše okolo 700 za kg nebo spíš za 0,5kg :)

                          • RomanH  

                            Kamarad se loni vratil z Ethiopie. Dovezl trochu neuprazene kavy. Vzal to na dovcu a tvrdil, ze tam to prazi venku na ulici naprudko v panvi. Hodil to na sporak, a dva dny jsme to nemohli vyvetrat. Ja mu rikal, ze babicka to vzdy prazila v troube a pekne pomalicku :-)

                            • mastihuba  

                              loni jsem byl v jedné pražírně a i přes uzavřenej kotel a ventilátor to tam bylo cejtit slušně. Zelený boby bych teoreticky mohl sehnat a mužeš to v kotelně prubnout :)

                            • mr.nikdo  

                              Vetsinou maji prazirny komin na odvetrani te picky.

                              V Boskovicich mi borec rikal, jak to prazili u namesti, ale lidi nadavali. Tak to prazi nekde na vesnici :D

                        • Paja  

                          Jo, Hofr

                    • RomanH  

                      Sorry, nevsiml jsem si, ze jsi ten prispevek psal Ty. Diky, prilezitostne vyzkousim.

                • Barak  

                  Spoustu menších praziren zas nemá moc dobre vybaveni, takže ta kvalita tam často dost kolísá. Když koupíš vakuove balenou kávu, tak máš více mene jistotu toho, na co jsi u té dane značky zvykly.

                  • mastihuba  

                    co znamená dobre vybavení? Pec s napojením na systém ohřevu, pražení a následného vychladnutí a zabaleni? Teplotní čidla a křivky tepelných průběhu už dneska snad zvládne kazdej kdo to trochu mysli vážně. Pak sem vstupuje proměnná bobu jaký kdo sežene. Různá kvalita vstupu je logická. Tady bych hledal větší rozdíly než v průběhu pražení.

                    • Barak  

                      Jo, pec na praženi. Alespoň tak mi to říkal bývalý spolužák, který dělá ve firme vybavujici kavárny a prazirny.

              • Paja  

                Kyselost je obecna vlastnost arabiky (proti robuste), ale samozrejme u ruznych kav ruzne vyryzna (krom toho zalezi hodne i na stupni prazeni), ta zminovana byla prave Crema d'Oro.

                Ja si arabiku dam rad, ale na bezne piti mam radeji smesi.

          • oskar69  

            Někdy loni se ta Lavazza hodně zkazila, v praci se kupovalo jejich top class či jak, ale prostě dve várky byly hnus, kolega ji kupoval domů a taky přestal. Momentálně v praci jede Hausbrandt Espresso. Já doma různě míchám a střídám.. jsem čuně občas si prostě míchám dva tři druhy ;) ale mívám v záloze Kimbo nebo Bristot.

      • Prasopes  

        Dost v pohodě je Lavazza Oro, mile mě překvapil i v supermarketech nově prodávaný nejsvětlejší kafe Starbucks. Ale pouze ta nejsvětlejší verze, ostatní jsou přepraženej mastnej hnůj

      • oskar69  

        Bristot classico – jde dost často sehnat skoro za „pusu“ nebo Mövenpick Espresso – ale pokud máš rád květinové tóny tak ty tu nejsou. Osobně jsem od světlých káv utekl zase k těm více praženým.

        • Tom-T45  

          Cha cha, květinové tóny, já bych byl pro začátek rád, abych to po prvním loku nevlíval do dřezu :-) Movenpick jsem už doma měl, pro kancelářské účely asi OK. Bristol neznám, kouknu na recenze. Díky.

      • mr.nikdo  

        Casto kafe dodavaji i firmy jako Office Depot apod. Muzete tam mit slevy a pak vybrat i neco zajimavejsiho.

        Pokud jste velka firma, daji se domluvit slevy u praziren…

        • Tom-T45  

          Je to pro cca 10 lidí, takže asi nic zajímavého. Zjistím kde kolegyně kde odkud bere kancelářské potřeby a třeba něco budou mít v nabídce. Díky.

          • mr.nikdo  

            Nz.

            Ve firmach jsem prave zazil oboje.

            Ta kava z prazirny byla pro asi 4 pobocky… A vypilo se ji fakt dost.

      • n_bye  

        Jestli trvá na kafi z Lidlu ať bere tu jejich bio. Je mnohem míň pražená a krom toho že moc nevoní má celkem v pohodě chuť ( v porovnání s obyč lidlem)

    • doubleingram  

      Co rikaji mistni znalci na toto?

      https://kava.heureka.cz/…-kava-250-g/

      • nitraq  

        Předem mletá káva na espreso, takže i za předpokladu, že to není špatný kafe,tak do pár dní od otevření bude.

        • xtonda  

          Nikdy mi nepřišlo, že bych cítil rozdíl, když sem balení mletýho kafe načínal a když sem ho dobíral.

          • Japhy  

            Tureček do duritky? ;-)

            • xtonda  

              Espresso z levnýho pákovýho stroje, kafe tak kolem 100 za 250g

              • dolomiti  

                Tak nějak Lavazza za 2,80 Euro 250gr. :-)

                • xtonda  

                  Tady je Lavazza občas ta černá, ale ta tady za 2,8 € fakt není.

                  • dolomiti  

                    Tady normálně cca. 3,50 – 3,70, ale občas je akce, že koupiš balení (2×250) za 5,60

          • atty  

            Ten rozdíl je velikej – po cca. týdnu „otevřeného“ kafe (čerstvého z pražírny) musíš i přidat na mlýnku, protože už se to podextrahuje (teče to rychleji, než by mělo). U namletého kafe to bude rozdíl na druhou (možná spíš na třetí :) )

            To kafe od pražení hodně pracuje, na espresso se obvykle doporučuje, že nejlepší chuťové výsledky jsou tak 3–5 dnů od pražení, pak už to degraduje (samozřejmě pozvolna) a kdo nemá kafe uskladněné ve vakuovce s odsáváním, tak si dovolím tvrdit, že za měsíc už je to úplně o něčem jiném.

            A to je znát i v blbém automatu a obyčejné směsce – ti profíci, co maj doma mlýnky a pákovky za ranec, kupujou kafe 1000+/kg a laděj každej detail do bezvědomí, tak z měsíc „staré“ kávy už budou omdlévat, že je to nepitelnej humus… :))

        • doubleingram  

          Hele kdyz to zaviras, tak se ti vzduch dostane jen k horni vrstve kafe a to pod tim je teoreticky „v poho“.

          Koukam, ze tady kazdy ma doma presovac za 50k, k tomu mu vozi z prazirny ve vakuove doze cerstve uprazeny cibetkovy kafe tak na den max dva, ktery dela zasadne z vody z hloubky 3000 metru z panenskeho ledovce :)

          • dolomiti  

            Spíš sbírá rosu ;-)

          • xtonda  

            Už sem četl i názor, že si nameleš kafe, pak ti zavoní telefon, zakecáš se a ono to mezitím zoxiduje a můžeš to vyhodit. No nic, du si udělat kafe z předloni kupovanýho ESE podu.

          • nitraq  

            Hele, nejsem žádný snob, kupuju bych řekl nižší střední třídu výběrový kávy. Ruční mlýnek za 1500, k tomu V60 a french press, obojí po 150 korunách. I s tímhle levným vybavením poznám rozdíly jako týden a měsíc otevřený kafe. Nepoznat tohle, tak buď člověk nemá v pořádku chuť a čich nebo má nekvalitní surovinu od počátku a ta nemá kam degradovat.

            • Barak  

              Netvrdím, že nemáš pravdu. Ale celkem rád bych takový test viděl naživo…

              • nitraq  

                :) Schválně můžu někdy vyzkoušet. Ale taky vycházím z toho, že znám to kafe v ideálním stavu a pak vnímám ten pokles kvality.

            • mr.nikdo  

              Jedu moka konvicky, melu na mlynku Krups a starou kavu teda poznam :). Ale ta hranice je pro mne nekde ke 40–50 dnum.

          • karliner  

            A ve finále při slepém testu nepozná filtrovanou kávu od rozpustné z Lidlu. Já toho znalce jmenovat nebudu, ale pár lidí odsud si na to asi vzpomene :-D

            • hovado_cz  

              záleží co přefiltruješ, když tam dáš marilu tak to nepozná jen tak někdo, když tam dáš nějakou pořádně (ne do “mrtva”) upraženou výběrovku/jed­nodruhovku tak rozdíl pozná i ta stará Blažková co celej život leje turka :-)

              Ps: u nás v pražírně pan Hospodářský dělal slepou degustaci a byl jsem schopnej poznat i který jeho kafe je který (ne všechny vzorky ale celkem dost) + jako bonus tam dal nějakou Jihlavanku s to se ti po tom dobrým kafi srolujou i fusekle :-D

      • nomecz  

        kupovat mleté kafe je nesmysl, dycky zrno :-)

        • Foose  

          Když není čas a jsou doma 2 děti tak ani to mleté neurazi! ;)

    • nitraq  

      Ne každý den je posvícení:)) Poměr 1:80, 800 ml kafe pro dva… aspoň že bloom tam mají:)

      • Barak  

        To tě teda po ránu musí fakt nakopnout.:-)

      • nitraq  

        Pro upřesnění, kdyby si někdo nevšiml. Zdroj – časopis Albert.

      • midlander  

        tak to nesmíš přeskočit pokyn č.1

        • Japhy  

          I s 400 ml je to děsně bazén. Z 10 gramů, skoro jak sekyrková polívka.

          • mates555  

            Jj já dávám na litr vody 60g kafe.

          • midlander  

            jsem si to by oko změřil, na 300 ml hrnek kafe dám asi 15 g. takže asi poloviční dávka.

          • luba1  

            12g na 200ml. V albertu psali o domácí výrobě přípravku na mšice, ne?

            • Sgt Pepper  

              To chutnalo lip?

              • vik  

                Dam to s dovolenim pod tebe: jen se chci podelit o radost z kvality low cost elektrickeho mlynku… Dal jsem, vyjimecne, na nazor vetsiny a koupil Baratza Encore. A jsem nadsenej! Aero, dripper, V60, vse je nyni o dost lepsi chutove a objevily se nove tony, proste parada. A to jsem doted rucne mlel na Hariu. Toz tak:-)

    • Atilla  

      Koukám, že s automatem tady nepochodím a to z něho mám radost. Od štědrého dne vydal 130 káviček a to by se mi teda na páce připravovat nechtělo:)

      • dolomiti  

        Jeden den na baru?! :-D

      • oskar69  

        Mám taky malý automat, z lenosti ;) Ascaso Dream – páka šla do světa.

        • skaj  

          Zrovna mi odchazi stara paka, tak jestli se muzu zeptat jaky? A jak moc velka zmena to je?

          • oskar69  

            Mám jen obyčejný Krups EA82FJ10, na domácí kávu ok. Sestra a rodiče maji DeLonghi ECAM22.110B má možnost použít i mletou kávu,

            • Ascaso  

              Ascaso jsi měl na PODy nebo klasiku? Vždyť se to nedá srovnat, s automatem.

              • oskar69  

                Měl jsem verzi na oboje, ale navic jsme tam nasadil kit s lepší distribucí vody „kit1“ a používal jsem jen nepřetlakové misky.

                • Ascaso  

                  Mám taky s kitem, ale zatím jsem z automatu lepší kávu nedostal…

                  Nebyl to náhodou kousek z Jihlavy?

                  • oskar69  

                    Jej, tak to uz si nepamatuju, a ano souhlasím z páky byla káva chutnější, ale kdyz za ušima vřeští děti a kafrá do toho žena, je automat mnohem lepší ;)

                    • vrazdit  

                      jako že to přehluší a už tě ta rodina hlukem neobtěžuje?

                      • oskar69  

                        na páku jsem potřeboval klid na přípravu, a ten u automatu nepotřebuju. Tudíž pákovka musela z domu, jinak bych asi musel vyměnit rodinné příslušníky :D

                      • dolomiti  

                        Automat nekafrá :-D

      • RomanH  

        Ja Ti rozumim. Denne se zenou vypijeme dohromady cca 15 kav. To si na pakovce casove uplne neumim predstavit.

        • Tom-T45  

          Já si právě pořídil pákovku proto, abych těch 7 – 8 káv denně nevypil. Ono je občas lepší, když k něčemu musíš vynaložit větší úsilí, než je pouhé zmáčknutí tlačítka.

          • jerrymouse  

            Schválně jsem to teď měřil (nikdy by mi to předtím nenapadlo). 2:06 – jedno cappuccino a jedno espresso

            1. zapnout stopky, navážit 18.5g
            2. namlýt (nemam moc rychlej mlýnek)
            3. srovnat, přesypat, urovnat, utampovat
            4. pustit extrakci, vyndat z lednice mléko, přelít, začít pěnit
            5. pěnění končí cca v době, kdy jsou hotové 2 espressa
            6. dokončit cappuccino, vypnout stopky

            Nijak mi to neomezuje a dělam to automaticky…takže mi to neomezí ani v tom, abych jich těch 7–8 denně vypil :D

            • Atilla  

              A čištění? Vymýt páku, hrneček na mléko, vyklepat bordel, otřít stůl,…

              • plzakj  

                Ten bordel z extra mlynku a pakovky by mi v kuchyni vadil nejvic. Nekde v garazi bych si to umel predstavit. V byte je automat vetsi komfort. A kdyz prijde navsteva, muzes se ji venovat a ne tancovat kolem 6ti (d00m promine) kafi :-)

                • kubad  

                  absolutně žádný nemám, nevím z čeho by měl být?

                  • plzakj  

                    Bordel je subjektivni :-)

                  • kesu  

                    Taky mi z mlýnku nic nepadá…

                    • kesu  

                      Myšleno mimo sejtko, bohužel mi nejdou editace..

                    • atty  

                      To máš blbý, z mlýnku by mělo padat namleté kafe… :))

                      Věřím, že to máte zmáknuté tak, že vám z mlýnku mimo páku nic nepadá, na druhou stranu jsou lidi, kterým to občas padá (ať už z mlýnku při mletí rovnou do páky, nebo pak při tampování).

                      Stačí zhlédnout pár videí z YT, kde to prostě lidem (i profíkům) padá.

                      Měl jsem kdysi taky v práci páku i mlýnek a právě kvůli bordelu, co jsem musel často uklízet, jsem pak přešel následně na ESE PODy a pak na automat.

                      Prostě – věřím, že někteří lidé mají proces tak zmáklý, nebo mají ideální „vercajk“, že jim to padá, či dělá bordel naprosto minimálně, či skoro vůbec, ale šance ten bordel tam udělat je minimálně 100× vyšší, než u automatu.

                      Kdo chce maximální kvalitu, musí s tím být smířen, že to jinak nejde. Kdo bordel řešit nechce vůbec, nebo potřebuje denně udělat 20 kafí a smíří se s nižší kvalitou, tak je automat samozřejmě ideál.

              • jerrymouse  

                Melu do takovýho kalíšku a přesypávám, takže bordel skoro není. Ale na vyklepnutí mytí páky jsem zapomněl, to dělám většinou, když se mele. Jednou za 14 dní pak provedu chemické čištění (5min).

                • kubad  

                  já mám mlýnek s časovačem, takže tohle to s vážením odpadá, max když se dává nová kavá pro kontrolu

          • Atilla  

            Předpokládám tedy, že máš i ruční mlýnek aby ti to trvalo co nejdéle:) Mlel jsem 10 let ručně a když přišla návštěva 10 min na mletí, pak zalít, nechat louhovat a pak ještě jednou, protože toho bylo víc, tak jsem 20 minut zabil přípravou. Teď zmáčknu tlačítko a mám capucino, latté, … stejně nejsem, žádný extra barista, takže rozdíl je prd a v okolí nemám kvalitní kavárnu, abych si mohl porovnat o kolik je to horší.

            • Tom-T45  

              Ručně jsem mlel 10 let kdy jsme se ženou frenchpressovali. Namletí dvou dávek na malý frenchpress (cca 20 – 25 g) mi zabralo akorát tolik času, než se uvařila voda, takže to pěkně vycházelo :-)

              Loni jsem si chtěl koupit automat, ale nakonec jsem se rozhodl pro pákovku + mlýnek jednak z výše uvedeného důvodu a taky jsem chtěl mít nad přípravou větší kontrolu. Od automatu mě taky odradila náročnější údržba, párkrát jsem z něho v práci vyškrabával zaschlé kávové bahno.

              Máme sice jen „obyčejné“ mašinky od DeLonghi https://www.delonghi.com/…m-0177111039 + https://www.delonghi.com/…m-0132106138 ,ale myslím si, že je to pořád lepší, než nějaký základní automat.

              • Atilla  

                Každých 50 káv vyndám spařovačku a očistím vnitřek, tak po 500 jí rozeberu. Zatím je vše ve výsledku čisté. Samozřejmě, když je někdo prase a údržbu nedělá žádnou… A samozřejmě si půjde s pákou víc vyhrát, ale na doma jsem rád za automat.

              • RomanH  

                V praci na to lidi kaslou. Doma (mimo bezne vysypavani odpadni nadoby + proplachnuti trysky po kapucinu) staci cca 1× za 14dni vytahnout a proplachnout mlynek + vysat kafe, ktere napadalo bokem. O odvapneni si to rekne a provede to prakticky samo.

            • hovado_cz  

              Když na ruční mlýnek nasadíš aku je to coby dup :-D

    • nomecz  

      Jste taky nekdo lehce ujeti na hrnecky, sklenicky .. ? :)

    • oskar69  

      Moje oblíbené

    • Bebe  

      Kdo si hraje… :-)

      • vik  

        Hlasim nadseni z Moccamasteru Select!:-) Burundi Kibingo-honey z prazirny v Tabore, mlynek Encore na 15, chut paradni, bohata na tony, kyselinka tak akorat…

    • Bebe  

      Kinu M47 Classic, naprosto perfektní. Jak zpracováním, tak kvalitou mletí.

      • zarkow  

        Odkud jsi prosím kupoval Kinu? Zkoušel jsi s ním i hrubé mletí na drop či french press, jak je na tom s konzistencí a množstvím jemných částic. Uvažuju o něm nebo Comandante Nitro Blade.

        Díky

        • Bebe  

          Přímo z Kinu, melu jen na espresso jsem maximálně spokojenej.

          • zarkow  

            Vyšel tě celkově na těch 329 euro dle webu nebo nějaký další poplatek za dph a dopravu? Kvalitou mletí na tom bude určitě lépe než elektrika v podobné cenové relaci. Kávovar zapínám víceméně jen o vikendu, postupně jsem se „propil“ spíše k alternativám, takže mě primárně jde o konzistenci při hrubém mletí. Čekám na výsledek testu a porovnání Kinu s Comandante a referenčním EK43 na Instagramu Socrato coffe.

            • Bebe  

              Hrubé mletí ti fakt nejsem schopen posoudit, filtr ani nic podobného nedělám, takže bych stejně nevěděl co a jak… na espresso nemám žádnou připomínku. Cena včetně pošty 367e.

              • zarkow  

                Nevadí i tak díky moc za info. Mám na výběr dost času, zkusím ještě zapátrat na home barista a pod.

                • zarkow  

                  Do práce na V60 (french press v záloze) jsem pořídil Comandante Nitro Blade MK3 a spokojenost maximální, na Pour over rozhodně doporučuji.

                  Na doma bych chtěl ke Gaggia Classic v průběhu roku pořídit Kinu M47, který se na espresso líp nastavuje, díky většímu kameni je i rychlejší a celkově bytelnější.

                  • jerrymouse  

                    Za ty prachy bych tam klidně dal 2× Wilfu Svart (do práce a domů), na V60 je v pohodě a nemusíš se s tím dřít :)

                    • zarkow  

                      V60 právě vyžaduje uniformitu hrubého mletí s co nejmenším „blátem“ ve filtru, a to většina zaplatitelnych elektrických mlýnků nedává. EK43 je jaksi úplně mimo a Niche Zero stoji co tři Comandante. Ten má právě geometrii kamenů i na hrubé mletí.

                      Na doma jsem původně rozmýšlel nad Eurekou Mignon Silenzio, ale je to entry level espresso mlýnek bez vhodnosti na Pour over. Proto raději Kinu M47. Ta trocha práce kolem mi nevadí a aspoň je to tiché.

                      • jerrymouse  

                        Niche mam doma. V60 je ok, ale bláto tam je (oproti Sette je ho teda minimum, tam se musí 2g vyhodit po překátrování Kruve sifterem) – a přijde mi, že s Wilfou je ho dokonce míň, než s Niche (což je mimo moje chápání, ale je to tak). Srovnání mám ještě s Mahlkonig Guatemala – to je zas o level jinde. Zajímalo by mi, jak je to porovnatelný s Comandante, když je to taky conical a má skoro poloviční kameny.

                        • zarkow  

                          Zajímavé, papírově bych Wilfu od pohledu tipoval na horší konzistenci mletí a ono ne.

                          Výběr mlýnků jsem řešil na fóru primacafe s jedním členem, kterému prošlo doma rukama hodně mlýnků (včetně drahých). Říkal, že lepší V60 jak z Comandante nepil. Obecně prý tato kategorie ručních mlýnků nabídne více než mnohá elektrika. Doma ke Gaggia mám Iberital Chalenge, ale to je čistě základní espresso mlynek pro alternativy těžkopádně použitelný, navíc hrozně hlučný, proto ta obměna.

                          • vik  

                            Mam na filtr (v60, clever a moccamaster) Baratza Encore. Zakladni elektrika, ale mele stabilne jako hrom, da se na nem pripadne vsechno opravit, ale jasny, neni tak sexy:-)

                            • zarkow  

                              S Baratzou bláta ve filtru moc není ani nedochází k velkému zpomalení průtoku ke konci?

                              • vik  

                                Blato zadny, prutok je konstantni:-) Na moccamasteru je to uplne v cajku, v hariu krapet horsi vysledek, mozna kvuli neudrzeni teploty vody…

    • Kamikaze 591  

      Ahojte, na bikeforu mistři na vše, tak se ptám. Vybírám mlýnek hlavně na espresso, rád střídám kávu – požadavakem je tedy nízká retence a co nejmenší hluk. Rozpočet cca 15 000 kč, co byste doporučili? A co máte doma vy? Mě jako nejvhodnější kandidát zatím vyšel niche zero grinder, jen mám obavy z doby dodání. Aktuálně mám doma rancilio rocky. A ten má poměrně velkou retenci – asi 6 gramů, nastavení hrubosti mletí je odstupňováno docela hrubě.

      • Sinpa  

        Mám Niche a spokojenost :-)

      • jerrymouse  

        Při tom rozpočtu jednoznačně Niche Zero.

      • Bebe  

        Niche Zero, měl jsem ho doma za 4 dny od zaplcení.

        • doubleingram  

          Máte zlatý doly ne, že si kupujete mlýnek na kafe za 15k?

          • mpIII  

            :-D

          • rybička  

            Tak když to má fungovat a zvládnout mletí od espressa po alternativy, tak to prostě stojí prachy. Navíc Niche i výborně vypadá (na rozdíl od většiny mlýnků). Slušný pákový kávovar taky něco stojí…

          • Kamikaze 591  

            Je to podobná analogie jako s koly. Proč tady má plno lidi kolo za 80k a více když se dá jezdit i na kole za 10?

            • doubleingram  

              Jasne ale „mlynek na blby kafe“ za 15k? To te pak se vsema dalsim nakladama vychazi kafe tak na 50 kc, ne?

              • tomo_111  

                tak touto logikou mozes povedat ze jizda na kole za 100k je napr v Praze k nezaplaceni, kedze litacka stoji 10kc na den a mozes ujst fakt hodne kilometru a este na teba neprsi :)

              • Japhy  

                Čtyři kafe denně ve dvou lidech, to je skoro 3000 kafí za rok. Za 5 let to zvedne cenu jednoho šálku o korunu, to není nic co by se nedalo přežít. Každému hračku dle svého gusta.

                • doubleingram  

                  Ok, v tomto množství to už je asi jiná, jaká je cca životnost takového mlýnku?

                  • jerrymouse  

                    Reálná asi hodně, ale za 3r koupíš novej lepší :D

                  • Kamikaze 591  

                    Myslím ze udávají životnost mlecich kamenů 600 kg kávy. Takže při porci 20g asi 30000 kav :) ale jak psal kolega, dřív koupíš jiný. Mrkni na lagom p64. Tam je cena asi 1500 eur.

              • Peslezedirou  

                Když to miluješ, není co řešit ;-)

          • oskar69  

            ne všichni :D mám mlýnek Anfim Lusso a vyšel i nabroušením kamenů na 3k , je to asi 16kg drobek :D a trůní na chodbě kde mele kávu rodičům, jelikož z pohodlnosti mám už automat :D PS moje jedule je koupena jako jetá.

    • RomanH  

      Zkouseli jste nekdo pripravu espressa v Handpresso Wild Hybrid ?

      Hledam neco na rucni vyrobu espressa pri kempovani, dovolenych (vyuziti cca 14 dni v roce), sem tam pokusne doma (doma mam automat, takze asi fakt jen vyjimecne, pokud to nebude neco extra :-)) Na kole pri bikepackingu to tahat urcite nebudu.

      Jeste jsem se koukal i na Wacao Nanopresso (zde me trosku odrazuje nerovnomernost dana pumpovanim) a pak Staresso

      Vsechny uvedene rucni espressa maji moznost pripravy jak z cerstve namlete kavy, tak i z nespesso kapsli (vicemene pocitam s tou vlastni kavou, ale obcas se to muze hodit).

      Fakt je to chutove rozdil (priblizuje se to „pravemu“ espressu ?), treba proti frenchpressu/a­eropressu, aby to obhajilo takovou cenu ? Jinak cerstvej turek me taky neurazi, takze az tak moc to nepotrebuji…

      • Paja  

        A ja uz se tesil, ze na pristi akci budes servirovat kafe az do spacaku :(

      • jerrymouse  

        Na cestování je nejlepší aeropress. Nepotřebuje úplně vroucí vodu (jde i z termosky, klidně 80st), je dost nerozbitnej a dost odpustí proti těmhle espresso parodiím.

        • RomanH  

          Asi jo. Ja z nej pil kavu jen 1×, uz si presne nepamatuji tu chut. Ale to, co mu v teto ukazce na ctvrty a paty pokus vypada dobre. To Handpresso by me lakalo, ale ta cena (kdyz nevim, jak moc je to pitelne) mi prijde uz velka.

          Mocca a Frenchpress mam doma a zase tak moc me to nebere.

        • Jery01  

          Souhlas s aeropress, je to jednoduché na přípravu i čištění a káva obstojná. Nanopresso se musí trochou vody vypláchnout a máš to objemově jako espresso. Záleží co očekáváš. Leze z toho pitelné kafe, pro mě přijatelnější než ze starého bosch automatu.

    • zarkow  

      Na cestování bych taky šel cestou filtrované kávy, toto s espressem moc společného mít nebude

    • RomanH  

      Uz asi mesic si doma hraji z Aeropressem a musim rici, ze chutove me to docela mile prekvapilo. Mlynek mam rucni Porlex tall.

      Vzhledem bych se chtel co nejvice priblizit klasickemu espressu, ale je to takova sazka do loterie. I treba dve varky po sobe dopadnou po strance peny ruzne. Dival jsem se na YT videa, kazdy tam doporucuje trosku jiny postup.

      Ja osobne pouzivam nastaveni mlynku na treti click. U Aeropressu pak invertni metodu, papirovej namocenej filtr. Pomelu jednu ne uplne vrchovatou odmerku kavy, zaliji (tesne pod treti znacku cca 20 vterin odstatou uvarenou vodou z rychlovarky), 10 vterin micham, pak doliji vodu tesne nad treti znacku, cekam cca 1 minutu, a pak se to snazim cca 15 vterin protlacet. Nekdy se podari pekna pena, nekdy vubec.

      Jake jsou Vase zkusenosti ?

      • zarkow  

        Aeopress bych rád někdy vyzkoušel a ochutnal, zatím jsem bohužel neměl příležitost. Ale zaujalo mě, že se jím snažíš přiblížit espressu, což mi úplně nedává smysl. Aeoropress je přece objemem, chutí a konzistencí v kategorii filtrovaná káva, byť proti např. V60 bude asi „hutnější“.

        • RomanH  

          K tomu objemu – zalezi na mnozstvi vody. Do „Americana“ se nasledne horka voda doleva, nebo muzes aeropress naplnit po zamichani a odstati. Jinak samo z toho nikdy nevyleze klasicke espresso, ale tu penu bych tam chtel mit ;-) Asi nejvice bude zalezet na druhu kavy, ale jak rikam, pri stejne kave a stejnem namleti mi to jednou vyjde (alespon castecne), a jindy to ma vzhled klasicke prekapavane.

          • Paja  

            A s tim aeropressem se snazis priblizit espressu nebo americanu?-)

          • zarkow  

            Crema patří na klasické espresso a i u něho není podmínkou dobře chutnající kávy, takže u filtru bych to vůbec neřešil. Hlavně aby káva při jakékoliv přípravě chutnala dle preferencí konzumenta :-)

            Já osobně postupem doby už uprednostnuji filtr před espressem.

            • RomanH  

              Podobne jako barva jezdi jsem se chtel pokusit vyladit vzhled :-)

              • rybička  

                Začal bych tím, že bych si pořídil pořádný mlýnek s ložisky a ocelovými kameny. Když jsem na takový přešel z Porlexu, rozdíl v chuti byl obrovský.

              • mastihuba  

                krasnou penu ti udela zrnko jedle sody, ale to se delavalo za komara v hospodach, aby se udelalo vic porci z baleni :)

            • rybička  

              James Hoffmann v jednou videu doporučuje pěnu z espressa odstranit, protože chutná hnusně. Takže snažit se o ní je asi zbytečné.

              • kubad  

                nevim :D některé kávy mají cremu víc jak 3/4 objemu když děláš esspreso

                • rybička  

                  Hele, taky mi to přijde divné, ale zrovna s ním bych se fakt nehádal :-). Mám pocit, že je to jako s pivkem, že si to pak sedne (takový ten pěkný lavinový efekt) a pěna zbude jenom na vrchu (je to pěkně vidět ve skleněných šálcích).

                  edit: už jsem to našel

                  • kubad  

                    jop pro americano může být tam už může ta chuť působit neharmonicky

                  • zarkow  

                    Jj „Velvet“ efekt. Crema sama o sobě je „nejkyselejší“ z celého espressa.

                  • fantozzi  

                    Ja taky cremu nemusim – pouzivam svetle prazene kavy a tam je nastesti crema minimalni. Navic jsem, s postupem casu, prestal nahrivat salky a i espresso piju mirne schladle (rozpoznavam tak vice chuti…).

    • mr.antik  

      Průser, vůbec tomu nerozumim ale potřebuju pomoc vybrat domácí kafestroj, jako dárek. Takový ten, co se nahoru nasype kafe, naleje voda, zmáčkne čudlík kde je buď slabší nebo silnější koncentrát a hotovo. Spíš mi jde o spolehlivost aby vydrželo 10 roků jako předchozí Siemens (cca 5 kafí/den) a v podobné ceně cca do 10tis.

      • plzakj  

        Saeco Incanto. Mam doma 6 let. 4–6 kafi denne. Saeca profi mame v praci (sw firma). Dobre se to servisuje.

        Tatovi jsem ted doporucil DeLonghi, kterej stal pulku. Je taky ok, ale jestli vydrzi 10let, nevim. On v tom nevari tolik.

        • mr.antik  

          No těch 16tis už je asi dost, včetně funkcí který určitě nikdo nikdy nevyužuje (7 tlačítek + displej, 2 kafe naráz, tvorba pěny).

          Jo důležitý požadavek – co nejjednodušší ovládání pro důchodce.

          Koukal jsem na něco v tomhle duchu:

          https://www.datart.cz/…-3-s100.html

      • wego1991  

        Taková ověřená, levná a blbuvzdorná klasika je DeLonghi ECAM 22.110. Sám jej mám a jsem s ním naprosto spokojen – přípravy mléčných nápojů nejsou ,,na tlačítko" ale to dělám výjimečně, takže mi to problém nedělá a to našlehání mléka je taková sranda navíc. Jednoduché ovládání, že to víc snad už ani nejde. Jediné co je trošku složitější je odvápnění, kdy je těch úkolů tolik, že to jedu podle návodu.

        • Japhy  

          Souhlas, levný, blbuvzdorný, zdá se že dostatečně spolehlivý. Na odvápnění jsem si vytisknul stránku z manuálu a lípnul na zadní stranu kávovaru. Protože jak se něco nezmáčkne nebo neotočí v nesprávném pořadí, je to celý v háji a ta červená diodka prostě nezhasne.

        • plzakj  

          Jo, to je ten, kterej si poridil tata.

    • Morchella  

      Hospody jsou zavřené a tak si člověk musí nějak poradit. Na fotce je improvizovaná džezva ze včerejšího putování Kokořínskem. Opékané kafe krásně vzpěnilo a bonusem byla příjemná karamelizace na stěně tenké plechovky :-)

    • Japhy  

      Názory na kafe z Alzy? Zdá se že jsem konečně našel kompromis cena/chuť na takové to domácí kancelářské kafínko. Máte zkušenosti jak je to se stálostí chuti? S tím mám třeba problém u levné arabiky z Lidlu, pár pytlíků vcelku v pohodě a najednou totální kyseláč.

      • skaj  

        Kupujeme do prace, v nasem automatu je porad stejna – rozdily jsem nezaznamenal.

        Doma jsem zkousel espresso a nechutna mi, takze tam nemam dost vzorku k porovnani.

      • Fanda0071  

        Na trenovanie latte artu dobrý ale osobne by som to nepil :)

    • cobra  

      Zdravím, kdyby někdo chtěl, tak věnuji za odvoz porouchaný kávovar Delonghi Magnifica (viz foto), k vyzvednutí Praha Břevnov. Zřejmě odešla řídící jednotka (blbnou tlačítka), občas kávu ještě uvaří, ale chtělo by to opravit. A občas se protáčí mlýnek.

      Přemýšlíme o novém kávovaru (domácí pákovka) a rozhoduji se mezi Sage SES500 a Gaggia classic plus (případně New Classic), co byste doporučili?

      https://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/…ses-500-bss/?…

      https://www.coffeshop.cz/…y-kavovar-2/

      Chceme v tom vařit pouze espresso, cca 2–4 denně, cappuccino ani nic jiného nepijeme, díky!

      • Ivan  

        Sage (= Catler, Breville) ne. Gaggia je akceptovatelné minimum. Výš je Rancilio Silvia.

      • Ivan  

        Jinak potřebné informace najdeš třeba tady: http://www.primacafe.cz/primafrm/

        • zarkow  

          Z těch dvou určitě Gaggia new Classic, která víceméně odpovídá původnímu Classicu, kterého mám už 8 let. Pokud chceš kupovat u nás, zvážil bych edici z Buna Café, kde je odpojena vypínací ekofunkce. Ale to se dá případně obejít odpouštěním vody při nahřívání. Každopádně počítej ještě s nutností rozumného mlýnku, bez něj to nepůjde a připrav se na to, že to celkově bude úplně jiná procedura než zmáčknout čudlík na automatu. Ale jiná cesta domácího espressa stejně není.

          Jinak také velmi doporučuji primacafe fórum, kde najdeš hodně informací k výběru ale i samotné přípravě.

          • cobra  

            Díky za rady! Prozatím jsme nafasovali od příbuzných Ariete Espresso Retro (darovanému koni na zuby nekoukej), pokusím se ho odvápnit a uvidím, co z toho poleze. Jinak jsem našel ještě tu starou verzi gaggia classic plus zde https://www.coffeshop.cz/…y-kavovar-2/ , je to ok? Mám ruční mlýnek Hario Skerton, který jsem používal pro moka konvičku, chtěl jsem prozatím začít s tím a až mě to začne štvát, tak případně pořídit elektrický.

            • zarkow  

              Gaggia Classic Plus nebrat. To je osekaná verze bez třícestného ventilů a jiných fíčurek (všechny podrobnosti se dají dohledat), kterou to Phillips odpískal. Jako pořád lepší než pseudo pákovky typu DeLonghi, ale i tak za mě ne. Až nedávno reinkarnovali původního Classica pod názvem New Classic a zvedli dost cenu. Tehdy u nás stál cca 8500, já ho bral na ebay z Itálie za 6000 Kč. Poctivý Classic je za mě minimum pro skutečné Espresso. Pak je tu ještě Rancilio Silvia a další dospělejší stroje, jen ta cena… A co mrknout i na bazar?

              Ariete bude kategorie pseudo pakovek s přetlakovými miskami, správné espresso to neumí.

              Hario jako espresso mlýnek jen v krajní nouzi, bude to trápení. Z ručních Comandante Nitro Blade nebo KinuM47. Z elektrických bych na espresso bral jako slušný Eureka Mignon. Jde to i levněji viz můj současný Iberital Chalenge, který je do 4 tis, ale má to své stinné stranky.

              • cobra  

                Jaké má ten Iberital Challenge stinné stránky? Případně jaký jiný elektrický do 5000 kč byste doporučili na espresso? Jde mi o to, aby měl dostatečnou jemnost a její přesné nastavení. S ručním Hario Skerton to opravdu nejde, lze namlít jemně, ale jednak mi přijde, že káva je namletá trochu nekonzistentně (obsahuje velmi jemné i poměrně hrubé částice) a navíc nastavení není dostatečně přesné (buď teče moc rychle nebo moc pomalu).

                Jinak kávovar jsme nakonec pořídili tu Gaggia classic z druhé ruky, je to tedy ta horší verze 2015, ale se správnou hrubostí kávy funguje dobře.

                • zarkow  

                  Iberital má mikrometrické nastavení hrubosti mletí, které je velmi jemné a tím pádem se dá odladit poměrně přesně. Pokud bude pouze na espresso, tak se můžeš pohybovat +/- 4 otáčky dle druhu kávy. Ale není šikovný na změny pro různé metody přípravy. Z espressa na filtr je to klidně 20 otáček, takže se utočíš. Mele přímo do páky, konzistence na espresso je v rámci cenové kategorie ke Classicu OK. Má sice časovač, ale stejné dávkování je plus mínus autobus dle množství kávy v zásobníku, režim single dose nic moc.

                  Je poměrně dost hlučný, a nutno počítat s retencí kávy, ale po domletí se zbytek dá nějakým tenkým udělatkem jakž takž vyškrábat.

                  Před 8 lety jsem za něj dával 3000 Kč a z tohoto pohledu mu vyčítat nic nemůžu.

                  • cobra  

                    OK, díky za doplnění, mně se ten Iberital líbí, doma vařím jenom espresso, takže to by problém nebyl, ale teď už stojí 5000 … Ještě jsem našel tenhle https://www.datart.cz/…-CM-702.html?… , co jsem četl, tak na zahraničních fórech ho poměrně chválí, jemnost na espresso prý dostatečná, nastavení ok, pouze také zadržuje kávu a po rozebrání kvůli čištění se hůře seřizuje.

                    • zarkow  

                      Nárůst aktuální bceny je bohužel docela velký… S Graefem osobní zkušenosti nemám, ale Iberitalu bych asi věřil víc. Zkus si projít ještě fórum na prima café, až bude opět v provozu.

                    • Bebe  

                      Graef v žádným případě na espreso nebrat.

                    • jerrymouse  

                      Graef je na espresso tragedie.

                      • jerrymouse  

                        Mimochodem v okolí jsem viděl 2 mrtvý po 4 mesících pokusů o používání na espresso. Je to plastová potvora s nějakejma převodama, co se klidně ožvejkaj. Minimum na espresso bych viděl Sette 270¨nebo nějakej starší repas (Mazzer Super Jolly, Eureka Mignon, atd.).

                    • Prasopes  

                      Bohužel mám, fakt nebrat

                      • cobra  

                        Tak už ho mám asi týden doma (v okamžiku, kdy od vás začaly chodit špatné reference, tak už jsem měl objednáno) a zatím jsem tedy spokojený. Oproti ručnímu mlýnku (Hario Skerton, který jsem považoval za kvalitní) jde krásně nastavit hrubost mletí tak, aby espresso teklo 25s (momentálně mám nastaven stupeň 2 z 25, případně by měla jít hrubost ještě přenastavit víc do jemna pomocí přiložené podložky). Tak uvidím jestli se to časem vyžvejká a začnou s ním být problémy, předpokládám, že by případně měl jít vyreklamovat.

                        • zarkow  

                          Na funkční vady máš záruku. Zbytek zjistíš až testováním. Jinak výsledek v šálku je dle představ? Jaké kávy preferuješ?

      • XC-biker1  

        Doporučuji podívat se ještě na Lelit. Mám ho doma a jsem maximálně spokojený 

        • MartinKun  

          Ktery model? Taky vybiram novy stroj a Lelit se mi zamlouva cenou.

          • XC-biker1  

            Mám PL042EM. Ale trochu lituji že jsem si nepřiplatil za PL042TEMD. Už i kvůli lépe vyřešené trysce na mléko, a možností hraní si s teplotou vody.

    • t100-CZ  

      Na původní diskuzi již nikdo kloudně nereagoval, proto se zeptám tady…

      Zdravím všechny znalce chutné kávy. V létě jsem navštívil Řecko a přesto, že jsem je považoval za kávové barbary, opak se stal pravdou. Strašně jsem si zamiloval Freddo cappuccino/ freddo espresso a frappe. Jak se tento nápoj připravuje mám představu. Chtěl bych pořídit nějakou kvalitní frappe mašinku(shaker). Na trhu jsem našel pouze sra*cky na baterky a nebo profi nástroje za x tisíc. Nemáte nějaký tip?

    • BabbaJagga  

      Ohledně zrnkové kávy mohu vřele doporučit prazirnu Kafe Solo (psáno dohromady.cz) manželů Dvorakovych z Čelakovic. Vzhledem k situaci, v jaké se živnostníci nyní nacházejí, si myslím, ze si naši podporu zaslouží víc než korporaty.

Nová reakce na zakládající

Pro napsání příspěvku se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.