• chodec

    zajímavá úvaha – nikdy jsem to nijak exaktně nesledoval ani nezkoumal, ale poslední týden cestami do práce vozím tepák. Stále stejná trasa, stejná rychlost, jedu jí už po XXXXté a ničím mě nepřekvapuje, takže pohoda a klídek. Také tepy jak jsem koukal mám v ve stejných místech ± podobné (ne že by na tom záleželo). Normálně před cestou nesnídám, maximálně dám jeden banán nebo tak něco a najím se až po cestě v práci.

    dnes nicméně najednou tepy už na začátku výš (cca +15%) , všude mi daleko rychleji rostly když jsem byl náhodou v úseku, kde jsem se nemohl jen vézt. Tak uvažuji co je jinak a jediné, co mě napdá je snídaně – dnes jsem se výjimečně najedl těsně před cestou (ne moc, nějaký třešťový šáteček a cosi se sýrem).

    Dotaz na odborníky – může mít jídlo, i když takto malé takovýhle vliv?

    P.S. vímm že je to kravina a mě to v ničem nevadí, ale cesta je hodinová a nemaje nic lepšího na práci než šlapání a tohle, tak jsem o tom zkrátka dumal :-)

    0 0
    • jose  

      Nevím jestli jídlo, vzhledem k tomu, že to nebylo nic těžkého, tak to nepředpokládám, jo být to knedlo zelo vepřo, tak možná jo:-).......Ale jinak to může mít mnoho příčin – ale na mě platí tato všeobecně udávaná…Pokud mi takhle vyletí tepy, tak je to známka nějakého počínajícího zdravotního problému(chřipka, nachlazení) či přetrénování.

      0 0
      • chodec  

        nestraš, to mě taky napadlo, ale zavrhnul jsem to, protože obvykle, když se na mě něco sápe, tak to vnímám i jinak (únava, hlava, pálení očí, a v mém případě spolehlivý barometr – krk – ten mě bolí ještě než mi něco je :-) nic z toho se zatím nekonalo, tak jsem tajně doufal, že to mohlo být tím, že jsem holt zprovoznil zažívání dřív než normálně, a to mě krapet uzemnilo.

        No uvidíme, jestli během dneška lehnu, tak dám vědět, žes měl pravdu :-)

        0 0
        • jose  

          To jsem nechtěl strašit:-) Ale dneska nelehneš, to ti garantuji, u mě počínající nemoc zvýší tepy tak 2dny před než začnou klasický příznaky:-)

          0 0
        • mr.antik  

          co třeba špatný vyspání?

          0 0
      • Zerocool  

        no u přetrénování bych bych řekl spíš, že tepy právě nedostaneš tam, kde mají být…

        0 0
        • MlokCZ  

          Přesně tak. Tedy minimálně u mě to tak je. Pokud jsem unavený (a nemusí to být ani hned přetrénování), tak má tepy posunuté níže včetně prahů a do hodně vysokých tepů mi to vůbec nepustí.

          Pokud hned jak vyjedu, tak tepy ochotně jdou výše, tak je to známka toho, že jsem dobře odpočatý a že to ten den také dobře pojede.

          Když je to počátek nemoci, tak mi vyletí především klidový tep.

          0 0
        • jose  

          to ano u vysokých(vyšších) intenzit, ale ty nízké klidove(klidovější) mám vyšší…

          0 0
    • Pebe  

      nedal jsi si kafe?

      0 0
      • chodec  

        ne ráno ne – ale já piju kafe celkem pravidelně přes den, takže už mě jedna dávka stejně obvykle moc nevzrušuje :-)

        0 0
    • Daf  

      Možná, že jsi to dnes neměl po větru ;)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Sus vymenit baterky (v snimaci resp. tepaku). Uz som to zazil, ze ked koncili tak to zacalo ukazovat blbosti.

        0 0
    • BB  

      u mě ne jídlo, ale pití. Loni jsem v Itálii před stoupáním dal Colu s vínem, jedna k jedné asi tak půl litru a viděl bys, co potom tepák dělal.

      0 0
      • Ricci  

        jj, idealne je pre sportovca si dat pred jazdou na biku alkohol,to to potom frci…

        0 0
    • angelstorm  

      :-) ja osobně si myslím že takováhle snídaně tě rozhodně nerozhodí, kdyby si si dal třeba to kafe nebo energeták colu cokoliv takovýhleho asi by to třebas byla příčina…Tělo je složitý a výkyvy se můžou stát jakýmkoliv menším nachlazením nebo nepohodou (či přetrenování-ale tam je to naopak-nedosáhneš tepů jako obvykle tělo je unavený)  kolikrát to nachlazení ani nemusíš navenek poznat protože tělo se s tím samo včas vypořádá a Ty ani nevíš že uvnitř se o tebe třebas snažil jakýsi bacil, ale organismus ho zvládlo sám zlikvidovat a Ty budeš v pohodě. :-))) Tělo je prostě zajímavej strojek:-)))

      0 0
    • drtyc  

      sednul sis jinak a jeste k tomu si pred tim nebyl na zachode a do noh netekla krev tak snadno jako, kdyz se skocis vyprazdnit?

      0 0
    • Ricci  

      Moze to byt kludne aj psychicka zalezitost, psychika ma na tepy obrovsky vplyv…

      0 0
    • chodec  

      no tak díky všem za nápady – vylučuji tedy snídani jako málo pravděpodobnou a akorád teď nevím, zda do sebe mám narvat pereventivně nějakou chemii kvůlivá tomu potenciálnímu nachlazení, nebo se na to vykašlu a uvidím. Vzhledem k tomu, že je mi jinak celkem fajn, tak asi to druhé :-)

      čau a hezký víkend všem (měl by být)

      0 0
    • ovčák  

      a co takhle si zase podobně velkou/malou snídani zopakovat, imho nejjednodušší cesta jak zjistit, jestli to bylo tím nebo ne…a o důvod víc dát si dlabanec;)

       
      0 0
    • ¨MZ  

      Touhle problematikou se zabývám už deset let :-)

       

      Když jedu ráno do práce a nasnídám se víc než obvykle, tak tepy jdou tak o 10 výš. Spolehlivě vyzkoušeno. Dva rohlíky ke snídani- pohoda, tři rohlíky- už se tepovka zvedne. Žaludek je plnější, hůř se dýchá. Proto se má poslední větší jídlo před výkonem plánovat tak dvě hodiny dopředu.

      Jestli si byl zvyklý nesnídat a teď se najedl víc než jindy, tak je ta vyšší tepovka 100% způsobena snídaní.

      0 0
    • chodec  

      tak update:

      ta rozkolísanost a extrémy tepů popsané v úvodu jdou opravdu z valné části na vrub nejspíš baterce v tepáku. Ještě ten den cestou domů začala vypadávat nebo naopak ukazovat nesmyslně velké tepy (jeda v klídku a provozu po rovince na podolské stezce nějakých 25–30 jsem podle přístroje kolaboval s 220 tepy abych vzápětí spal na 60 apod. :-)

      Nicméně ve zbytku to asi fakt byla kombinace více probuzeného těla po snídani (tj. po snídani jsem přece jen byl asi víc v provozu než když jsem normálně skákal na kolo skoro ještě spící) a odpočatosti.

      Naopak mohu potvrdit to, co tu psali někteří (zaznamenal jsem hlavně Mloka) o tepech a únavě – po ježdění minulý týden ve středu, pátek, a intenzivnějším ježdění v sobotu trochu tempem jsem dnes na stejné cestě s bídou vyhnal tepy na maximálních 150, když normálně nemám problém se v některých stoupáních dostat i při normální jízdě přes 180–190 (mám tam asi jeden či dva krpálky) - většinu cesty jsem jel na nějakých 125 (normálně se musím krotit, když se chci udržet třeba kolem 140). Stále to přitom byla stejná trasa, ve stejnou dobu a dokonce jsem opět něco posnídal a tepák se tentokrát choval korektně (baterka již vyměněna po tom pátečním úletu) – jediný rozdíl byl v dost vyplandaných nohách po minulém týdnu, kdfyž jsem sedal na kolo. Tož tolik pro úplnost.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.