• pop

    Tak mám konečně novej umělej kyčelní kloub. Bohužel klasickou endoprotezu, ale s keramickými třecími povrchy(Bicon-Zweymuller). Jelikož doktoři doporučují příliš nezatěžovat a nabádají k omezení sportu, chtěl jsem se zeptat, jak to dělají ostatní s TEP?

    0 0
    • Pavel  

      Kolo je z hlediska sportování ideální nářadí pro „nězatěžování“… Já teda mám v prd.. (zatím jen) kolena; chodit nemůžu, ale na kole jezdit (kupodivu) ano.

      A (taky) to chce mít dobrého ortopeda; ten můj je můj kámoš a bajker;-). Takže mi nic vyloženě nezakazuje, ale poradí, co by šlo a co už raději ne.

      0 0
      • Zdenda CUBE  

        Taky jezdím od loňska po zlomenině krčku a 3 cm níže i stehenní kosti a je pravda, že ježdění mi dělá menší problémy, než chůze natož běh. Kolo je ke kloubům poměrně shovívavé, ale určitě je vhodná konzultace s ortopedem …

        0 0
        • jIrI___  

          No, nevim jestli kolo shovivave zrovna treba ke kolenum. Nedavno jsem se nestastnou nahodou dostal k doktorovi a ten mi rekl, ze moje kolena vypadaji jak kdybych byl o dvacet let starsi… Kdyz jsem mu rekl, ze jsem 8 let hral na celkem vysoke urovni hokej a ted jezdim na kole tak mi rekl, ze hlavni vliv prisuzuje hokeji a kolo to uz jen specetilo :-D. Pry jestli chci prodlouzit zivotnost kolen a nejit za par let na operaci, tak si mam koupit to co zere Sebrle v reklame v TV a aspon trochu by to melo pomoct.

          0 0
          • Pavel  

            To, co žere Šebrle v reklamě, je (dle mého ortopeda) vpodstatě naprd – z hlediska účinné látky, protože jinak by se to nesmělo prodávat volně; teda samo že lepší jak nic, ALE… Já se teď „cpu“ Flamexin a hlavně Condrosulf (ten budu pojídat minimálně do konce roku).

            Doporučil bych asi změnit doktora…

            0 0
            • jIrI___  

              Hm, tak to mi asi pekne kecal. Asi ma z prodanych vyrobku nejake procento do sve kapsy :-D. Ale nastesti, jak uz jsem psal, jsem k nemu sel jenom nechtenou nahodou :-). Ja byl u doktora mozna 2× v zivote, pokud nepocitam povinne preventivni prohlidky. Nastesti nejsem ten typ co je v jednom kuse nemocny.

              0 0
              • hribik A1  

                zdravy si dovtedy, kym nezacnes chodit po doktoroch a nedozvies sa tam, ake vsetky choroby mas :-)))

                0 0
                • Pavel  

                  jj, zdravý člověk je jen špatně vyšetřený člověk… :-))

                  0 0
                • jIrI___  

                  Tak ted jsi to odhalil :-)))

                  0 0
                • camillio  

                  Amen. I když, od problému s koleny mi pomohl zrovna ortoped a vrátil mě do normálu :-) Po distorsi kolene jsem měl furt hnusný pocit, který odezněl po jeho návštěvě a zkonstatování, že se jedná zřejmě o načatou češku a že se to zřejmě časem dá samo do kupy. Z velký části tam totiž zřejmě hrála psýcha, protože jsem měl strach o menisky, což manévry ale nepotvrdily. Koleno sice není úplně optimální, ale hlavně se už tak nebojím.

                  Zato se bojím všech ostatních lékařů :-)) Takže až na pár bolístek se cítím a snad i jsem naprosto zdráv.

                  0 0
                • capis  

                  Hribik, vydrž některé věci se ti ozvou samy i bez doktorů, to chce čas.

                  0 0
          • filipes  

            Zeru nejaky Proenzi, ale slozenim je to vsechno ± stejny. Doporucil to dobry doktor jako  posledni nadeji pred 3ti operaci. Jakmile pri vysoke zatezi na kolena vynecham, tak proste zase zacnou bolet. Takze to zeru furt :-)

            0 0
        • pop  

          Nechcu tě strašit,ale takhle mě to začalo.

          0 0
      • kubad  

        no nevím jestly je Chopin bajker, ale na kole jezdí to jo :-)

        0 0
    • kámen úrazu1  

      Loni na Drtiči jsem poznala chlápka, co s totální endoprotézou kolenního kloubu jezdí už deset let a nejenže svým kamarádům stíhal, ale byl z nich nejrychlejší. Příbuzná má totálku kyčle, nikdy nesportovala více, ale jízdu na koni a kolech zvládala v pohodě.

      0 0
      • pop  

        O tom nepochybuju, pokud je člověk natrénovaný. Vím,že kolo(mimo terén) a plavání(kromě prs) budou moje doporučený sporty. Jen s ohledem na životnost umělýho kloubu, jestli má člověk riskovat přetěžování na maratonech nehledě k možným pádům…otázka taky je v kolika letech člověk má umělý kloub…

        0 0
        • dancing dog  

          v tomhle věku TEP?! Co se stalo, vývojová vada, úraz, aseptická nekrosa? Co se týče jízdy- myslím, že kolo po úplné rehabilitaci po TEP je v poho, ale myslím tim rekreační ježdění- tvrdý záběry ve stoje nic moc, velký otřesy na kořenech a kamenech nic moc, rozhodně nutná opatrnost na pády, zlomeniny s TEP nebo její vytržení jsou fakt průserem…

          viděl bych to na cross a asfaltečky+pol­ňačky,šterkov­ky, nebo na fulla bez bláznění a na Tvym místě bych se vyprd na závodění- kde jinde větší pravděpodobnos­t pádu?

          Asi všechno…

          0 0
          • pop  

            Taky bych to tak viděl :((. Poúrazová a postinfekční (osteomyelitida) nekroza. Viz RTG snímek v „pádech“.

            0 0
            • dancing dog  

              štestí, že se Ti to zahojilo aspoň na tu totálku..mám známého, tense nemůže zbavit ložiska a na totálku čeká už skoro rok..život na prd, všude o berlích, všude=skoro nikam…

              k tomu typu totálky- moc na to expert nejsem, viděl sem jen ty klasické, za to spousta…

              du mrknout na to foto…

              0 0
              • pop  

                No, já chodím o berlích od 9.10.2006 a ještě budu pár měsíců. Zaplaťpánbůh mi to asi nepřešlo do chronické. Ale našeho prezidenta vezmou na TEP už když mu pobolívá kyčel při vstání ze židle… 

                0 0
                • kankrlicek  

                  Taky jsem to zaregistroval :) Mám termín na resurfacing v červenci 09. Tak mi drž palce.

                  0 0
                  • pop  

                    Super, myslím, že se není čeho bát, každej si to chválí. A kdo ti to bude dělat?? Prý je to celkem pohoda, za 2 měsíce už můžeš jezdit na kole. Nepřepsal ses, opravdu až 2009? Ty termíny, to je masakr :(

                    0 0
                    • kankrlicek  

                      Poslal jsi mi číslo na Trče, v dubnu jsem u něj byl, dal mi termín červenec 09 :). A asi to bude dělat on. Zatím je čas, v dubnu 09 půjdu na předoperační. A dík za ten telefon :)

                      0 0
                      • pop  

                        Mám u doc.Trče ještě zamluvenej termín na 18.11.2008, tak kdyby si jej chtěl předat,myslím, že by to nebyl problém. Já už jsem na tu operaci u něj nemohl čekat a ještě jsem to u něj nestornoval.

                        0 0
                        • kankrlicek  

                          Moc děkuju, rozmyslím si to (přeci jenom je to na honem :)) a dám do týdne vědět. Dík

                          0 0
                    • Pavel  

                      Nejsem sice „on“, nevím tedy, jestli se neuklepl, ale u mne se léčba kolen potáhne až do konce tohoto roku; dělá to 3/4 roku… A to je výsledek „nejistý“, ve smyslu „uvidíme, jestli to zabere a podle toho se rozhodne, co dál“… prostě v ortopedii není rok žádná míra…

                      0 0
    • dancing dog  

      není ten co předloni vyhrál/nevyhrál tour taky po totálce? myslim že jo, američan, Landis nebo tak nějak se jmenoval…

      0 0
      • pop  

        Není totálka jako totálka. Landis má BHR-resurfacing. Rozdíl viz obrázek. BHR má výhodu velké hlavice a tím pádem není omezení pohybu tak velký (téměř žádné), nehrozí tak velké riziko vykloubení.

        0 0
        • kolda  

          zdar Peto, ja bych to nehrotil. bud rad, ze jsi se z toho nakonec dostal.

          jezdit po maratonech neni vsechno. az budes „pojizdnej“, zacni volne, v klidu, vylety.

          privodit si dodatecny komplikace kvuli „zavodeni“ by mi prislo mirne receno hloupy.

          kazdopadne preju,at RHB pokracuje co nejrychleji a at spolu zase vyjedem!!!

          0 0
    • smith22  

      pop a kde ti to dělaly jestli se mužu zeptat?A ten Klaus má myslim to uchycení necementovým způsobem ne?

      0 0
      • dancing dog  

        Protože Samolib Líbezňáček je protekční děděk, v jeho věku se už jinak běžně cementuje…

        0 0
        • MartinS  

          Správně by se TEP indikovat dle celkového stavu, aktivity a ne podle věku, což se bohužel u nás děje. Jako skoro ve všem jsou za tím peníze, tím že se naskají cementované protézy dnešním šedesátníkům si zaděláváme na komplikované a drahé reoperace v budoucnosti.

          0 0
    • smith22  

      A jakou má ten GOt?Ten to má prý dělaný v Rakousku na nějaké spešl klinice a prý to má tou miniinvazivní metodou ale jak to tam má uchycený nevim.Ale běhá jak zajíc.

      0 0
    • Bafoon  

      tak s TEP nejezdím a doufám že nikdy nebudu ale jak jsem to tu pročetl tak hlaně – DRŽÍM PĚSTI CHLAPE ;-) netlač na pilu, dej tomu čas jak si noha zvykne a co bude schopná odjet uvidíš sám – hodně štěstí do budoucna!

      Já měl zánět v kosti v kotníku a je to svinstvo, kost-tělo se z toho hrozně dlouho hrabe

       
      0 0
    • kankrlicek  

      Hlásím se do klubu :), mám BHR, levá, na kole jezdím, poprvé po 14 dnech od operace, ale teda hodně opatrně. Dnes (cca 2 měsíce po o) jsem si dal pouze po silnicích 50 km a paráda. Tam, kde jsem před o jel do kopečka kašpárka, tak teď jsem jel v půlce převodů a úžasné :), jelo to skoro samo :)

      Pope, musíme dát nějakou vyjížďku – víkend. Určitě se tady najde ještě někdo, nabalí se na nás horda obdivovatelů :) a budeme úplný peleton. :)

      Navrhuji Františky :), kousek do Maštalí (tam teda nemusím, ale okolí je pěkné), na druhé straně jsou Žďárské vrchy. Sděl termín. :)

      mk

      0 0
      • pop  

        ahoj. U mě je to horší, jsem už 16 měsíců postop a musím říct,že nic moc :(.

        Zřejmě BHR je opravdu o dost lepší :). Já po 3 měsících teprve odhazoval berle.

        Momentálně mám levačku pořád ještě slabou a víceméně to tahám pravačkou a už mě na ní bolí koleno, takže jezdím podstatně míň.

        S tím termínem nevím, tak dopředu nejsem schopen říci,mám to nabitý, když teď můžu chodit bez berlí. Ale minulý týden jsem byl v Herálci přes víkend a jel jsem na Sykovec, Medlov , Malinskou skálu atd. Takže bych ti dal vědět, až bych se tam chystal

        0 0
        • kankrlicek  

          Nemyslel jsem tenhle víkend :), ale jako termín k zamyšlení a dát to dohromady. Klidně třeba pozdě na podzim, když ještě nebude sníh a klidně to vzít jako posezení u krbu s dobrým jídlem, pitím, malinko prostřídané mírným pohybem na kole :)

          0 0
    • M_ishak  

      Pánové, hodně mě překvapilo, že i takoví mladí zajíci mají endoprotézu. Jen bych se chtěl zeptat, zda byl shledán důvod zničení. Máte nějaké težké zaměstnání nebo je to nějakou zvláštní chorobou či za to mohou velké dávky na kole? Např. jsem shlédl videa z BBC o Marku Beaumontovi (The man who cycled the world) který na cestě kolem světa najel během 194 dní 30 000 km, tak je mi jasný, že na zdraví to musí mít neblahý vliv. Když uvážíme, kolik pohybů tem kloub udělá a asi se nestíhá regenerovat.

      0 0
      • pop  

        Mladí cyklisti to  mají v naprosté většině z pádů a nehod

        0 0
      • kankrlicek  

        A trochu starší zajíci to mají od narození :) Při běžných pohybech chodil kloub na kraj kloubní jamky… a vychodilo se to :).

        0 0
    • kankrlicek  

      Využiji toto vlákno. Mám BHC (?), prostě takové kloboučky. Operace proběhla 24. 6. 09, bez problémů. 13. 7. kontrola, rentgeny – vše v pořádku. I teď pořád chodím o dvou berlích, prostě na chůzi bez nich se pořád necítím a nechci si zafixovat belhání. Noha při chůzi – při zátěži pořád bolí. Na kole to už začíná být hodně dobré, jen rotační pohyby (ohlédnutí se) jsou hodně bolestivé.

      Před týdnem jsem na silnici dal stovku, nejvíc mě bolel zadek :)

      Dnes jsem se vydal do ,,terénu". Jel jsem ze Škrovádu do Heřmaňáku. Horolezci vždy v květnu běhají Pančavův běh – 31 km. Je to půlka po asfaltu, zbytek jsou pěšiny, šotolinky. Běží se i přes Rabštejnek. To už je opravdu terén bez uvozovek. Asi před rokem v místních lesích proběhla vichřice, co jsem si pamatoval, už neplatí. Prostě jsem ten sjízdek nedal, šel jsem ho pěšky, v terénu není žádná jistota, ale šotoliny, bezproblémové pěšiny už jdou.

      Po 2,5 měsících od op. jde nohu zatížit na silnici, v terénu ještě ne.

      0 0
    • kankrlicek  

      Dnes cca 3 měsíce po o jsem schopen pomalu ujít 4 km po rovině. Foto je z návratu z práce :)

      0 0
      • Pebe  

        a je to v háji, za chvilku nám utečeš i když budem na kole ;-)

        gratuluju ;-)

        0 0
    • jonti  

      V rijnovem Velu je rozhovor s Ondrejem Glajzou, je to TEP kycle a ted vyhral ve sve kategorii nejaky zavod. Btw on kvuli tomu skoncil v 25 letech.

      0 0
    • kralovek  

      Rekli ti doktori nejakou prognozu jak dlouho ti ta proteza vydrzi? Nekdy pred 10 lety me strasili ze 10–15let … a co bude dal, az tedy nevydrzi, to jsem nikdy z nikoho nedostal.

      Me zacaly problemy s pravou kycli v 1997. Paradoxne na jare kdy jsem se ucil na zkousky a moc pohybu nebylo. Doktor konstatoval male kloubni jamky a dokonce i cisty.

      Dal mi naky lek na B .. uz nevim jak se jmenoval … vytazek ze zraloci chrupavky.

      Do te doby jsem hodne behal, kolo moc ne. Tak jsem zacal.

      Behat jsem dal mohl ale jen do kopce – to nebolelo. Rovina nebo zkopce, ZAPOMEN. Takze vrhnul jsem se na kolo … jezsdil jsem hodne daloko a hodne dokopce … zadny problem. Chozeni po horach taky zadny problem.

      2007 mi zacinaji problemy i u toho chozeni a behani do kopce, kolo jeste jde. Tak je mi jasny ze intervence jednou prijde.

      O BHR jsem si precet, ze se tela max do veku cca 50 let … tak me to prekvapuje u kanrklicka (tobe je uz dost prez 50 ne?). Dalsi podminkou je byt fyzicky aktivni … tak to tu jsme asi vsichni. O zivotnosti se toho zatim moc nevi, protoze se to provadi teprve cca od 1998.

      Kankrlicku je BHR to plne hrazeny pojistovnou? Ted uz jsi pul roku po, tak jak to jde? Zijes jeste? :o))

      0 0
      • kankrlicek  

        To víš že žiju :)

        Kloub je úúúúžasný, (samo že vlastní nebolestivý, je vlastní…) Už se předkloním tak, že si lehce sáhnu prsty na zem. Zrovna tuto neděli jsem šel s manželkou na procházku. Ušli jsme 15 km, pomalu, šli jsme to (fotil jsem) asi 4 – 4,5 hodiny. Ke konci jsem šel jak kachna, kyčel bolela, pěkně jsem si to natloukl. Ale ráno dobrý, žádné problémy. Na kole úplně bez problémů, dokonce i mohu hýbat těžištěm, což před operací nešlo vůbec. Celkově jsem velmi spokojený.

        BHR jsem měl placený pojišťovnou. Při rozhodování jestli dostaneš BHR nebo TEP nehraje roli věk, ale kvalita kosti. To byla jediná otázka, kterou jsem na doc. Trče měl: když zjistí, že BHR ne, jestli bude moci pokračovat v operaci a udělá mi TEP. Prý ano. Mám BHR :)

        V každém případě mám jasno, že běh ne, hory s batohem taky ne. Ideální je kolo.

        Držím palce, třeba se to ještě upraví. Ale jak začneš kulhat chce to co nejdřív na operaci. Křiví se páteř, atrofují svaly a pak to trvá moc dlouho, než se to dá znova do pořádku.

        mk

        0 0
        • kankrlicek  

          Další reportáž :)

          V neděli jsem byl na prvním závodě po operaci. Okolobudějc v Hluboké, jeli se dvě kola. Najeto mám od začátku roku přibližně 1500 km, z toho 9 minut v ANP :) Kolega mě varoval, že budu mít další 3 hodiny v ANP – to jsem se mu vysmál, že mám přece rozum :(

          Bylo to těžké, takové to tahavé mazlavé bláto. Kyčel dostala prdu v jednom místě, které jsem namyšleně zkusil projet, bolest jsem rozdýchával 500 m. Pak to malinko přešlo, ale rychlé sjezdy mě dávaly zabrat. Ke konci prvního kola to začlo bolet skoro pořád, tak jsem zahnul do cíle, oznámil zabalení a díval se na dojezd.

          Myslím, že závody jsou asi ještě brzo, nějaký určitě ještě pojedu, ale bohužel z kopce opatrně :(

          mk

          0 0
    • KarY.1  

      Ja mam 25 let a muj doktor mi rekl,ze jestli neprestanu se sportem tak do 5-ti let budu mit oba dva umele klouby. Uz ted je mam jako 55 letech chlap,takze je to pro me sok.Vim to asi 14 dni.Mam to z behani a hlavne fotbalu,bohuzel moc o tom nevim,jako o rekonvalescen­ci,postupu operace,moznosti kloubni nahrazky,takze jsem za toho vlakno opravdu rad.Beru tedka prasky typu Proenzi,co mi doporucil, ktere mi to nema zlepsit,ale pouze oddalit operaci,proto urcite koncim s fotbalem,adoktor mi doporucil kolo a plavani.Aspon ze to kolo,ale uvidime co na to reknou kolena (opet z fotbalu spatna) Koukal jsem ze pop (zakladatem vlakna) ma okolo 31 let,coz na umely kloub je podle me brzo.Preji vsem kdo ma tyto problemy at se uzdravi,

      0 0
      • kankrlicek  

        Zkusil bych se poohlédnout po jiném ortopedovi. Mě ten první taky zakázal sport. Pak jsem měl docela kliku na kvalitní lidi.

        0 0
        • KarY.1  

          Ahoj.. no tak mam vysetreni i u druheho doktora a neurologa a oba mi rikali to stejne, akorat mi trochu posunuli termin.. tedka mi davaji 10 let nez pujdu na operaci.. V leve kycli mam 3. stupen Artrozy a v prave mam 2. stupen. Tak aspon vim na cem jsem :-( . uz jsem se s nim nejak smiril a tak nejak se zkousim pripravovat co kdyby to bylo drive…snad nebude

          0 0
    • pop  

      Tak s odstupem času přidávám referenci jaký to je. Jestli to někoho zajímá.

      Na velký ježdění to není. Zajet si pro rohlíky, to jo. Dá se s tím jet, ale přetežujete zdravou nohu. Ta s umělým kloubem je mnohem slabší (asi už kvůli mým několika řezům přes svaly). Důsledek je, že mě začalo bolet na zdravé noze koleno, a záda. Od té doby si netroufnu zajet ani žádný maraton.

      „-“: omezená hybnost, jiné postavení kyčle, bolestivost při přetížení, nedá se běhat, noha je „neohrabaná“

      „+“: mohu chodit bez bolesti, když opomenu bolest kolene zdravé nohy a zad

      Celkem zhrnuto, pokud člověk nemusí, ať na to nechodí.

      0 0
      • kankrlicek  

        Ahoj kolego.

        Tys tu kyčel měl (jestli se pamatuju) nějakou nabouranou, ne?

        Já už mám obě, lízání medu to není, ale řekl bych, že je to lepší než před operací. Jsem cca půl roku po druhé, pomalinku se to lepší. Na kole jsem začal jezdit tak 3 neděle po op., teď jsem si nechal napsat tréninky na najíždění, abych byl co nejvíc v pořádku na jaře. Počítám, že už to bude v pořádku.

        Na rehabilitaci jsem nechodil, byl jsem doma 4 měsíce a poctivě cvičil s gumama – SM-systém. Stabilizačně-mobilizační. Prioritně to má pomáhat spirálním svalům okolo páteře, ze začátku jsem cvičil jen ty cviky, které napomáhaly zpevnit svaly okolo kyčlí, teď už cvičím i na páteř. Opravdu můžu doporučit.

        Chůze je bez problémů, ale nesmím to přehnat. Klek a zdvih z kleku je takový úsměvný, hodně z té neohrabanosti dělá strach, aby se něco nepotento.

        Zkus to SM-S a držím palce.

        0 0
        • pop  

          Ahoj. Tak lepší než před operací to je, nechodím aspoň s berlema :). Ale jak říkáš, klek, dřep a hluboký předklon je jak chlápek s velkým pupkem :). Není to ale strachem, ale omezením hybnosti u mě – rozsah pohybu TEP v mým případě je jen 100 stupňů.

          Hele můžeš mi prosím upřesnit to cvičení s gumama? Já cvičil fakt poctivě víc než rok, ale jak se to přestalo zlepšovat, tak jsem to zabalil. Mám fyzioterapeuta doma, takže jsem chodil za několika a každej mi dával různý cvičení. Mně se ale zdály málo silový na tu nohu.

          0 0
          • Pavel  

            Jste mne tedy, chlapci, poněkud nabourali v rozhodnutí jít a (ne)trpět…

            Bolí mne to pořád, v noci nemůžu kvůli bolesti spát (buď vůbec anebo špatně), v „horších“ dnech nemůžu chodit (šourám se pomalu a zkroucený jak dědóšek), různě mi v tom škube, pálí, trne…

            Ale představa, že PO ta noha bude sice bez bolesti, ale méně funkční, tzn. asi žádné divočení na lyžích či bajku, tak nevím. Ale je mi jasné, že mne to stejně čeká, jen váhám, jestli se tedy nechat říznout „hned“ anebo to odkládat…

            0 0
            • kankrlicek  

              Pop má klasickou totálku (aspoň myslím), já tam mám BHR, nemám uříznutý krček, jen ,,opláštěný". V případě BHR je nutná určitá kvalita kosti, nechtějí to dělat (1–2 pracoviště, kde se obejdeš), ale pacoši, co to podstoupili, si to vesměs chválí. Jediné, co není doporučováno, je bandžížamping a skoky padákem :) Samo, že každý je originál, někdo s BHR bude dělat karate, jiný bude rád, že chodí bez problémů.

              Čili: Klasika = vydržet co nejdéle, BHR = jít co nejdříve :)

              Levou mám už třetím rokem, ta je bez problémů. Pravou mám čerstvou, tak to chvíli bude trvat. Budu spokojen, když kolo bude bez problémů, popř. nějaká horská turistika (pěšky). Zkoušel jsem dřep – všechno jde, jen se bojím, tak víc zatěžuju kolena, než je zdrávo a tím víc se bojím = kolečko :)

              Jak jsem psal, mám tréninky, najíždím. Věřím, že za chvíli budu jura :)

              Držím palce, stejně je to všechno na tvém rozhodnutí.

              0 0
              • Pavel  

                Tak fakt dík, teď už v tom mám hokej přímo dokonalý :-D.

                Kosti bych kvalitní mít měl… V každém případě děkuji za informace, aspoň budu u ortopeda taknějak tušit, „vočom“ mluví :).

                Taky bych byl spokojen, když kolo bude bez problémů, popř. nějaká horská turistika (pěšky) a lyže… Ostatně, to je stejně asi tak všechno, co za sporty můžu kvůli kolenu dělat…

                0 0
                • pop  

                  Jestli to máš atrozu a fakt tě to už tak bolí, že nemůžeš chodit bez berlí, tak do toho jdi. U mě byl rozdíl v tom, že jsem měl roztříštěnou kyčelní kost (velkej trochanter) a jak mi pak vyndávali DHS dlahu, tak mi do toho nanesli infekci a měl jsem osteomyelitidu, takže ještě další 2 reoperace. Svaly na noze rozřezaný a zničený zánětem na cimprcam :). Pak už mi do toho nešel dát BHR, tak mi dali klasiku (fotka v 1. příspěvku). Klasika omezuje pohyb, hodně záleží i na pánvi. Já měl trochu i dysplatický kyčle, takže ta voperovaná jamka mi přesahovala pánev a „řezala“ při pohybu do okolních úponů svalů. Ale to už se spravilo po 3 letech – obalí se to do kosti.

                  Obecně čím větší průměr hlavice, tím větší rozsah pohybu (ROM) a tím by i měla být větší životnost, meší tření (to ovlivňuje i použitý materiál).

                  0 0
                  • Pavel  

                    Díky za informaci a hlavně „rozhřešení“… :-)

                    Teď to trochu povolilo, sice to bolí, ale chodit celkem můžu (i když v noci mne ta bolest budí). Ale je možné, že to jen přerazila bolest „celého člověka“ z trojdenního bajkování v Beskydech :-DD

                    Takže se spojím se svým ortopedem a když tak do toho půjdu…

                    0 0
          • kankrlicek  

            Dej do gúglu SM systém, rozumy jsem bral odtamtud. Pak by bylo dobrý sehnat někoho, kdo tě do toho zavede. Hodně záleží na tom jak stojíš, které svaly zapínáš. Mám knižní manuál, ale ten teda nevím, kde sehnat. Koupila ho manželka někde v Chocni :)

            0 0
            • pop  

              Mrknu a pověřím svou ženu :). Díky.

              0 0
              • kankrlicek  

                Až se dáme trochu do kupy, uděláme si sraz mrzáčků :) a budeme se chlubit, kdo je na tom hůř :)

                Příští rok by mohl být vhodný termín, ozvu se.

                A držím palce ať ti to cvičení pomůže. Ono to vypadá hodně lehce, ale zjistil jsem, že je nejlepší po cvičení si tak na 10 – 15 minut lehnout a ani se nehnout :)

                0 0
                • Pavel63  

                  Dobrý den. Nechci zakládat další vlákno, tak reaguji na starší vystihující moji bolístku. Na jaře 2014 jsem uběhl poslední maraton, dal ještě dva triatlony a nastal úpadek. Bolest pravého kolene, pak pravé kyčle a na světě byla diagnóza – v kyčli coxartróza II. st. v kolenou I. st., vyhřezlá plotýnka mezi L3,L4 6mm. Chvíli jsem to ještě rval, bral kdejaký komerční doplněk včetně kolagenu (vše na prd), navštěvoval rehabilitace – magnety, ampéry do těla, lasery (opět jen chvilková – tuším tak desetiminutová úleva). V roce 15 jsem si pořídil novou silnici a začal jsem více jezdit (kolo je doporučováno). Běh občas, ale zjistil jsem, že jsem již příliš pomalý a jsem po něm totálně rozbit. V prosinci minulého roku jsem s ním musel nadobro skončit. Bolesti při chůzi, kulhání, nechuť dát se do klusu (ani na autobus). Kvalita života hluboko v konečníku. Jediné co mohu je plavání. Po kole mám již taky problém. Cítím více bolesti i při jízdě (vše pravá kyčel, koleno, záda). Po cca dvaceti minutách to rozjedu, ale po vychladnutí je ouvej. Následovala návštěva nového ortopeda a ten mi sdělil, že by šel do TEP kyčle. Noha je údajně o 0,5 cm kratší a pokud bych chtěl dělat to co jsem dělal, tak by neotálel. Artróza je způsobena vrozenou displazií. V koleni údajně nic není a ještě dlouho vydrží. Trochu mě to dalo naději, ale po projetí NETu si nejsem zcela jist, jestli je život s TEP návrat. Vzhledem k tomu, že jsem našel toto vlákno, jsem Vás chtěl požádat o informace, jak se žije s TEP. Jít či nejít. Bude mi 53 a mám na tuto operaci údajně nejlepší věk. Pokud se na vše vykašlu, nebudu nic dělat a smířím se s kulháním, tak budu žít občas na Ibalginech dál, ale je to asi jen přežívání (TEP mě asi stejně nemine). A to jsem měl tolik plánů. Děkuji Vám za Vaše postřehy a především, jestli je nějaký posun v pohledu na věc od lidí, kteří zde diskutovali, popř. šli na TEP. Omlouvám se za smutné téma.

                  0 0
                  • kankrlicek  

                    Co je na tom smutného? Ber to jako skutečnost. Jsem bolestínek, takže mě to trvalo (návrat do celkem bezbolestného života) tak 2–3 roky po operaci. První kyčel kratší dobu – ,,zdravá" noha to brala na sebe, druhá kyčel už byla horší – ty 3 roky. Neběhám, do hor na pěško si beru hůlky, občas to zabolí, ale jinak naprostá spokojenost.

                    Kolo jsem teď skoro vypustil, ale kvůli něčemu jinému než kyčlím.

                    Vyber si pečlivě doktora (reference), jdi na operaci v zimě, sežeň si informace o rehabilitaci – hlavně co budeš dělat doma a za ,,chvíli" jsi jura :)

                    Držím palce.

                    Míra

                    0 0
    • Yura  

      Hekynene, za tuhle vetu

      „To, co žere Šebrle v reklamě, je (dle mého ortopeda) vpodstatě naprd – z hlediska účinné látky, protože jinak by se to nesmělo prodávat volně“

      si dej facku, klidne dve.. No doufam, ze za ty roky uz ti trochu rozumu do te hlavy vlezlo. :)

      0 0
      • Pavel  

        Nechápu, co tímto příspěvkem myslíš…

        Mám si jako dát facku za to, že můj ortoped měl a má pravdu? ;-)

        0 0
        • Yura  

          Mas si dat facku za to, ze si myslis, ze jen co je na predpis jen ucinne a co se prodava volne je naprd. Ja bych to videl teda spis naopak.

          0 0
          • Pavel  

            ehm, chápeš plně smysl a význam věty „dle mého ortopeda“?

            A aby bylo jasno, Honzíka fakt fackovat nebudu. Jednak si ho vážím, dále je to můj doktor/ortoped a kamoš, jezdí taky na kole a hlavně by mne přepral, protože je o hlavu vyšší a je to chlap jak hora… :-))

            0 0
          • capis  

            No, můj doktor a kamarád říká, že co se týče doplňků stravy, jejich hlavním úkolem je nepoškodit zdraví, aby je nemohl nikdo žalovat. O pomoci se jaksi neuvažuje. Vždycky, když na internetu vidím reklamu na nějaký ten preparát, který mi doporučuje specialista doktor, tak se dívám na netu, kdo to vlastně je. Vždycky ale zjistím, že tento lékař vlastně neexistuje, tak nevím. Vlastně vím…

            0 0
      • capis  

        V reklamě za peníze sportovci i „celebrity" doporučí cokoliv, pochybuju, že to sami užívají.

        0 0
    • cabadaj  

      Ahoj chlapci, jelikoz me brzo ceka Tep kolene a nikde, ale opravdu nikde nemohu najit zadne rady, nazory, postrehy, prosim zde jestli se tady nekde najde nekdo po tep kolene. Prosim o jakykoliv postreh, radu, cokoli. Dost by mne zajimalo, zda je mozne nadale samozrejme rekreacne jezdit, nebo zda je tohle uz opravu finalni stav. Diky moc a preji spoustu km bez bolesti.

      0 0
      • Pavel  

        Moje „vyženěná“ babička má tep obou kolen, ale v jejich 94 letech už toho moc nenajezdí… Ale můžu se jí zeptat, pojedeme ji navštívit. :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.