Proč se jezdí cyklocross v zimě

74 nepřečtených
  • marco

    Může mi prosím někdo vysvětlit proč se jezdí cyklokros v této době a to od podzimu do jarních měsíců. Když jsem koukal na to v jakém marastu jezdí a jak jsou oblečeni tak jsem je trochu litoval. My ostatní se oblečeme do tolika vrstev, že se to dá skousnout, ale oni jedou v tom v čem já na kolo nelezu pokud není min 15°C a to je mi stejně zima. Lokality ve kterých oni jezdí to je Belgie, Holandsko je asi pro cyklistiku příznivější, ale i tak mají můj obdiv.

    0 0
    • mr.nikdo  

      Ja bych to videl tak, ze CX se vyvinul ze silnicni cyklistiky. Aneb zavody pro silnicare v zime (proto i uprava kola) ⇒ tradice :-)

      0 0
    • pedr64  

      cyklokros jako spousta sportů vznikl z recese. Silničáře trénující v zimě napadlo zkusit jezdit po zmrzlém poli a od toho už byl jenom krok k prvním závodům a vzniku nové cyklistické disciplíny.Tím, že se spousta jezdců přelévá mezi krosem a silnicí, zůstaly tyto disciplíny i oddělené na zimu a léto. když pak přišla MTB, pro cyklokros v létě už by nebylo místo.

      0 0
    • Pavel  

      K oblečení:

      1. závod je krátký, jede se na 60 – 65 minut. Všimni si, že za celou

      dobu ani nepijí

      1. jsou natřeni hřejivkou

      a hlavně c) rozhodně se neflákají

      V „dlouhém“ jezdí, jen když už opravdu mrzne (-10).

      Ad hřejivka:

      Loňský Author Nova Cup jsme kamoš a já odjeli v „krátkém“ natření hřejivkou (pro 15 – 0 st), resp. já jen v lekhé bundě, která mi ale promokla ještě před startem (on měl softshellku, docela jsem mu jí záviděl). Největší zima mi byla na ruce (rukavice), jak byly nacucané vodou a hlavně nohy (prsty), jak ponožka nacucala vodu a „dovedla“ ji až ke konečkám prstů… Po příjezdu do cíle jsem hned valil na chatu, horká sprcha a pak se vyvalil v hospodě ke krbu, česnečka, párkrát po kalíšku a bylo fajne teplo ;-)) Z naší čtyřčlenné výpravy (tři plus jedna) to všichni přečkali bez úhony.

      0 0
      • obda  

        Jak moc hřejivka pomůže prohřátí kloubu? Sám jsem hřejivku nikdy nezkusil, tak se ptám. Svaly se zahřejí snadno, ale s kloubama je potíž. To jsou pak ty bolavý kolena …

        0 0
        • Pavel  

          Mám klouby velmi citlivé na chlad (holt za mlada mi „nebyla zima“, jezdil jsem na kole v šortkách i za mrazu), hřejivka funguje i na klouby. Hřejivka totiž prohřívá kůži, ne svaly. ;-) Kolena si mažu klidně i v létě, když vyjíždím ráno (ještě pro kolena není „provozních“ 25+ st) a vozím skoro vždy ssebou (v kindrvajcu); jak se navečer ochladí, tak namažu a krásně to hřeje. Skladnější, než tahat kvůli tomu návleky na kolena…

          0 0
          • Mig_all  

            Dobry tip to kinder vajco!

            0 0
            • Pavel  

              Však mi to taky dalo práce to „vymýšlení“, v čem to vozit… Ještě, že syn kindrvajca jako dítě měl v oblibě a pár „vajec“ se mi válelo doma na ledničce (čokoládu jsem už dávno sežral já). Padly mi do oka a já si řekl „jó, to by přece šlo!“ :)

              0 0
          • McBlacky  

            Hřejivka působí na bázi prokrvení natřené partie, což se kloubů netýká. Pocitově samozřejmě necítíš chlad v kloubu, to ale skoro nikdy.

            Já jsem radši pro vrstvy oblečení

            0 0
      • jim1f  

        jak dlouho ta hřejivka působí,prosím tě?

        0 0
        • marco  

          jak dlouho působí a jde to aplikovat po určitém zavadnutí účinku jestli není třeba tu kůži nějak zregenerovat a potom to začne znovu působit

          0 0
          • Pavel  

            Hřejivka působí i několik hodin (odzkoušeny mám tři hodiny ve „sračkách“), „zapne se“ tělesnou aktivitou. S opakovanou aplikací není problém, opět mám odzkoušeno – dám ráno, přes den se oteplí, hřejivka pochopitelně časem „sleze“ (voda, bahno, pot), navečer není problém do té „směsi“ :) domátznout trochu další hřejivky.

            Trošku „problém“ je třeba při závodech, kdy se startuje ještě za relativního chladu (kupř. Škoda Bike Ostrava), ale je sluneční den a oteplí se na 20 st, pak to na sluníčku docela fest pálí :-). Ale právě při těchto akcích, kde jsou bordy, je hřejivka super, projedeš brodem, voda za chvilku uschne a je zase teplo; návleky by byly mokré a studené.

            Při následné sprše není dobré na ošetřená místa dávat hned horkou vodu, pálí to jako čert; takže nejprve smýt hřejivku a pak se začít „pařit v páře“.

            0 0
            • Pavel  
              • domáznout

              ** brody

              0 0
            • Biker jak Pes  

              S tou sprchou dobrá rada.

              Kamarád dostal na závodě vzorek nějaké mastičky. V domnění, že se jedná o mastičku na prdel si ji taky na prdel natřel. Že to byla hřejivka poznal o pár momentů později během závodu. :-D

              0 0
              • Pavel  

                Obdobnou příhodu znám, akorát teda dotyčný si to namazal NEJENOM na prdel… Holt prodejce si spletl sáčky… :-D

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Peklo v rozkroku, doslova. :-D

                  0 0
                • Biker jak Pes  

                  Peklo v rozkroku, doslova. :-D

                  0 0
                  • Pavel  

                    Dotyčný říkal, že mít ho (prodejce) po ruce, tak ho zabije. Naštěstí, než ho opět potkal, tak vychladl… :-))

                    Mne se jednou podařilo si protřít oči poté, co jsem si spravoval „nohavičky“ šortek a pochopitelně jsem zajel i do hřejivky… Taky docela „zajímavý“ zážitek…

                    0 0
                    • JP3112  

                      zkus si po pořádným kýchnutí protřít oči když sázíš chili papričky, chuťovka, fakt doporučuju…

                      0 0
              • JSt  

                ten nas buvol si natrel prdel i sulina tygri masti.

                0 0
            • Toutou  

              A jak to vůbec technicky funguje? V čem je tam to kouzlo?

              0 0
    • Joseph de Sax  

      v létě není tolik marasu, tak se to musí jezdit v zimě…

      0 0
      • Pavel  

        Přesně tak. Navíc, v létě ne moc často sněží a mrzne…

        0 0
        • Joseph de Sax  

          jakmile začne konec světa definitivně, bude sněžit a mrznout i v létě…

          0 0
          • Pavel  

            Což bude pro cyklokros jenom přínosem, bude se pak moci jezdit celoročně a nebude se muset čekat na podzimní a zimní „sračky“… ;-))

            0 0
    • ¨MZ  

      Myslím, že je litovat nemusíš, jsou oblečení tak, aby jim při tom hodinovém šrotu nebylo ani horko ani zima. Se zázemím jako má Štybar a další ze světové špičky je to pohodový sport. Mají obytňák zařízený líp než mnoho z nás byt. Dopoledne vyzkouší trať, po tréninku dají špinavé kolo mechanikovi, sundají špinavé hadry, v teple relaxují, pak rozjetí na trenažéru u auta, odjedou si závod, kolo opět machanikovi, v teple se ihned vysprchují, převlečou, nemusí se starat ani o kolo ani prát špinavé hadry. Pohoda.

      Mnoho amatérů, co jezdí maratony, už určitě zažili pár závodů, kdy se s tratí perou několik hodin v blátě, zimě, v cíli jsou rádi za studenou sprchu, někde není ani to, dojedou domů, pak následuje odbahnění kola a hadrů. Pak v týdnu následuje někdy i několika tisícová investice do resuscitace kola :-) Kdyby se o mně někdo staral jako o Štybara, tak by mně i závody v bahně bavily :-)

      0 0
      • Pavel  

        Jsem často rád alespoň za koryto s tekoucí vodou…

        0 0
      • Joseph de Sax  

        ta nuda by mně nebavila…sezona mi začíná nakreslením nového kola o Vánocích…

        0 0
      • Kubas.1  

        řešením je nečekat na sponzory, a koupit si vlastní karavan nebo obytňáka :-) využítí jak na závodech, tak na několik dovolených přes léto

        0 0
        • Fana.A  

          Nebo trénovat od mládí jako Štybar.

          0 0
          • ¨MZ  

            na to už jsem starej, koupit ten obytňák za svoje je raálnější, ikdyž taky scifi :-)

            Chtěl jsem jenom ukázat na to, že cyklokros v blátě v podání těch nejlepších vůbec není tak drsnej jak vypadá.

            0 0
    • rudik1  

      vždy jsem byl přesvědčen ,že je to trénink na závod míru.

      0 0
    • Smazaný účet  

      ta otázka je položená špatně

      Proč se jezdí cyklocross v zimě?

      mělo tam být Proč se jezdí cyklocross? :)

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Proč se jezdí?

        0 0
      • vsn  

        taky mě to napadlo … jakou by měl někdo výhodu nebo nevýhodu na biku.

        0 0
        • Mig_all  

          V ceskem poharu kategorii masters se na bikach cyklokros jezdit muze, videl jsem to na vlastni oci :-) a fakt to tem par zoufalcum nejelo jako ostatnim na kroskach, takze spis nevyhoda. Trate jsou proste postavene presne pro ty kola, vidlice jsou tam k hovnu siroka rovna riditka taky, a o galuskach netreba vypravovat.. taky kotoucovky jsou akorat zatez nic nic…

          0 0
          • ¨MZ  

            Na trati SP v Plzni se vždycky den předem jede závod na horských kolech, aby mě každý možnost si tu trať vyzkoušet. Vítěz toho závodu Milan Spěšný měl cca stejné časy na kolo jako druhý den ženy a o minutu a půl horší než Elite.

            S jeho výkoností by od Štybara dostal dejme tomu půl minuty na kolo, kdyby jel na cyklokrosovém, takže rozdíl cyklokrosové/MTB je tak minutku na kolo.

            0 0
            • McBlacky  

              nejvíc z toho ale dělají gumy. často je podklad bláto nebo tráva a tam velkoobjemový MTB plášť má výrazně horší vlastnosti než úžovka CX galdy.

              0 0
    • Evilcleaner  

      to co jsem se dočetl v knihách: údajně na začátku ledna 1901 v paříži viděl nějaký sporotvní hodnostář (tenkrát se už závodilo v létě) borce na kole jak mistrně po ledu vede svůj stroj, nějak ho ta myšlenka chytla a o pár roků se konalo první neoficiální mistrovství. ale první ofiko mistrák se jel až na začátku padesátých let. CX tu byl mnohem dřívě než mtb.

      edit: to co jsem napsal nic nemělní na tom, že si myslím, že je to největší hovadina, co se na kole jezdí;)

      0 0
    • fousac  

      po nedělním poježdění na v placatých blátivých lehce namrzlých východopražských lesích a polích veřejně prohlašuju: je to prostě bžunda ;)

      (pominu-li jasné historické souvislosti, že to začlo jako zpestření zimních silničních tréninků cca spoustu let před vynálezem MTB)

      p.s. ale fakt je to prča, je to naopak než bike, kde mi „plave“ přední po blátě a traktor na prdeli si to přebere, na CX je přední jak dobře namířená střela a na zadním Tokio Drift hard… ;)

      0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        Jsem si na tvou CX vzpomnel, kdyz jsme s Internautem v sobotu jeli kolem Labe, a kolem poledne to blato povolilo.

        Me to taky docela bavi, po prvotnim zapraseni uz je to jedno, ale je mi lito materialu, a to myti kola…

        S XK-RK to melo podobnej charakter jak CX.

        No uvidime jak se vyvede pocasi na vikend.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.