Jaky XC Full jako sekundarni bike do +-60 K?

26 nepřečtených
  • rob0to

    Ahoj,

    minuly rok jsem poridil jako nahradu za Spesla Camber, Enduro on Canyonu. Jsem obecne spokojen ale po roce zjistuji ze na ±60 Km vyletu jsem na tomhle kole celkem vystavenej. Takze jsem zacal premyslet o sekundarnim kole, prvne jakoze gravel, po par testovackach jsem zjistil ze to nebude uplne to co bych hledal takze prisla logicky volba na XC, vzhledem k tomu ze jsem mel pred dvema roky problemy s pateri jsem po gravelu zavrhnul i hardtail no a ted tim padem koukam po nejakem full XC ± kolem 60 K. Uprimne, ackoliv se rika ze kol je ted v dobe Covidu nedostatek tak v tomhle segmentu to osobne nepozoruju a tim padem mam tezky rozhodovani vzhledem k tomu ze s cistokrevnym XC nemam dosavad zkusenost. Proto bych se rad zeptal zkusenejsich bikeru co by ze soucasne doporucili, pokusim se sepsat bodove pozadavky:

    • Osazeni na Shimanu (predevsim brzdy)
    • Teleskopka v zakladu
    • Remote Lockout vidle (ale to je nice to have)
    • Schopnost dobre stoupat (to je treba u Strivu CF 7.0 ktery mam celkem problem)

    Teren ve kterem bych se s timto kolem rad pohyboval:

    Lesni cesty, zpevnene polni cesty, nejaky flowtrail nebo jednoduchy single s par lavicema, simple rockgarden a rad bych se s takovym kolem zucastnil nejakeho XC zavodu.

    Do placu hazim tenhle vyber ale pokud jsem s nim uplne mimo tak prpsim neberte v potaz:

    PS: pokud mi zkusite rozmluvit HT tak se branit nebudu ale myslim ze ten tlumic bude preci jen narazum dost pomahat, na gravelu to v lese bylo celkem znatelny.

    Diky moc za kazdou radu a nazor.

    0 0
    • Koli13  

      Čau, Ahoj.., pár zkušeností mám, tak předám. Tuhle sezónu jsem drtil Anthema od Giantu, s teleskopem a za mě úplně dostačující kolo na většinu trailů, svižný full, měl jsme teda druhou nejvyšší karbonovou verzi, ale i ten hliníkovej jede parádně. Odkaz https://www.giant-bicycles.com/cz/anthem-29-1 vzal bych tenhle dražší model, podle mě seženeš slevu u prodejce jak nic. Teď mám trance 29, nejvyšší hliník, pokud bych ho obul do nějakých XC plášťů, tak taky pojede pěkně, ale už to není takový svižný kolo jako Anthem, nicméně úhlově je to takový Downcountry a dá se na něm vyjet i sjet nesmysl. https://www.giant-bicycles.com/cz/trance-29-3 … Z tvého popisu ale usuzuju, že kolo stylově Anthem bude dostatečný a je jedno, zda to bude Canyon, Cannondale či cokoliv jiného. Asi bych hledal stylem poměr cena/výkon. A zajímavá kola se objevují i na cyklobazaru, skoro nejetá za pár kaček. By si mohl za 60–70k pořídit už slušnou karbonovou raketu.

      0 0
    • novas752  

      Eh a proc mas ve vyberu krome tohp scalpelu trailbiky kdyz hledas kc kolo? :)

      A tomuto starsimu ramu Scalpelu bych se taky vyhnul, vetsina z nich strasne povrzava, dost z tech ramu praskalo okolo hlavniho cepu. I kdyz ta Lefty je fajn, lepsi nez nejaky Judy, Recony a Reby.

      A to HT bych jeste zvazil. Ja kdyz jedu na fullu tak o dost min odsedavam nerovnosti nez kdyz jedu na ht – zadek mam paradoxne vice vyklepanej z fullu nez z ht. A ht by za 60 melo mnohem lepsi vybavu a vyhledove levnejsi servis.

      0 0
      • rob0to  

        Protoze jednak v popisu tech kol zminuji ze to jsou vhodny na XC maratony taky a jednak protoze mam proste vychyleny meritka a tak si rikam ze tech 120–130 by mi me stejne pripadalo velkej rozdil ale chapu kam miris, je to uz lehce nad XC standardem. Ted Scalpel co jsem sem daval Leftinu nema, tam se obavam drahyho servisu a celkove me lefty nejak proste nerajcuje.

        0 0
        • novas752  

          Popisum kol bych zase tolik neveril. Na tom Trancu se xc zavod urcite zajet da, ale je to trailbike a to dost schopny trailbike, to si myslim ze by bylo k tomu enduru zbytecne moc „blizko“, moc podobne. Od Giantu Anthema, i to je dost schopne kolo.

          Ale chapu co chces, dneska se takovym kolum rika „downcountry“, xc zaklad s trochu vetsim zdvihem a trochu silnejsima komponentama. Napriklad Specialized Epic Evo, Cannondale Scalpel SE apod.

          0 0
          • jonti  

            Uplne staci asi jakekoliv soucasne XC kolo(Anthem, Epic FS, Spark RC, Oiz, Lux) a pokud uz nema tak pridat teleskop a nasadit trochu zubatejsi gumy.

            0 0
    • snas89  

      Ja bych sel na tvym miste to ht.

      Tanka dolekopcom uz mas…

      Takze jezdivejsi na polnacky apod ten ht bude vetsi pocitovy rozdil. Navic te to trochu vrati k technice, protoze najednou zjistis, ze to kolo nepozere vsechno…

      0 0
    • rob0to  

      Nasel jsem ted jeste ve sleve Epica Comp Evo je to teda osazeny na Sramu ma ho smysl zvazovat oproti Anthemu?

      https://www.kolokram.cz/…020-p191354/#…

      0 0
      • novas752  

        Této generaci Epica bych se vyhnul z důvodu nespolehlivého tlumiče a jeho autorizovaného servisu pouze v servisní centrále Specializedu v Holandsku, kde to trvá bez problému déle než měsíc.

        0 0
        • Edwin  

          Nedávají repas tlumiče výměnou? Jinak je to super kolo.

          0 0
          • novas752  

            Davaji. Ale i tak to ted trva klidne mesic. Akorat zakaznik jezdi a pak si jen prijde na vymenu.

            Jinak je no.

            0 0
        • McBlacky  

          Tlumice vetsinou prodejce dava vymenou, ale je fakt ze se to sere dost

          0 0
    • Dazz  

      Anthema 29 jezdím od jara a na XC a lehčí trail fajn kolo. Teleskop je téměř nutností a bohužel se v základu nedodává. Je třeba si dávat pozor jelikož prům. sedlovky je pouze 27.2 mm a tam výběr tel. sedlovek není takový jak u větších průměrů. Pokud by jsi chtěl XC závody jezdit hodně aktivně tak je potřeba počítat ještě s remote tlumiče. Maestro je perfektní, ale pokuch chce člověd dupad do pedálů tak je potřeba ho občas přitlumit a občas zase naplno otevřít.

      Ještě musím upozornit na poměrně nízky stack, což taky nemusí sednou každému. Já mám poměrně dost pod řidítky vypodložkováno.

      0 0
      • rob0to  

        Tak jsem se byl dneska podivat na toho Anthema 2020, porovnal ho s Trancem kteryho tam meli taky a za me urcite Anthem, pokud bych vzal Trance tak uz se priblizuju k tomu Strivu co mam a jak uz tady zaznelo byli by to moc podobny kola (byt Trance urcite lip stoupa a je o neco hbitejsi). Na Anthemu mi prislo ze vyplnuje presne tu mezeru co jsem hledal, citim ze na nem nebudou 60+ Km kopcobity vylety zadnej problem.

        Co me ale zaujalo a na co se chci jeste zeptat je to ze ve vyprodeji jsem sehnal verzi 2020 za nejakych 60K kdezto verze 2021 se prodava z flexu o 2 tisice levneji tzn. 54K ktera ma namsto Foxe tlumice od RockShox. Predpokladam teda ze to bude na ukor kvality nebo se pletu?

        viz:

        https://www.giant-bicycles.com/cz/anthem-29-2 – 2021 = 53 K

        https://www.giant-bicycles.com/…em-29-2-2020 – 2020 = 60 K

        0 0
        • capo  

          No nejen tlumič je tam na úkor kvality, většina osazení je z nižší řady. Z těchto dvou určitě 2020. Těch 7 tisíc nebudeš litovat.

          0 0
        • Dazz  

          Určitě bych bral dražší variantu s FOXem. Nikdy jsem nejel Anthema s RockShock, ale s FOXem je Maestro dobře odladěné.

          0 0
    • marty_6  

      ahoj, řekl bych, že jsem vybíral dost podobně zaměřené kolo ( viz. diskuze https://www.bike-forum.cz/…l-cca-60-80k ). Chtěl jsem něco na pomezí XC/trail s čím nebude problém ujet delší vzdálenost, ale zároveň bude schopné na lehčích trailech. Koukal jsem i na váhu toho kola. Nakonec jsem pořídil Orbea Oiz v hliníku a v trailové verzi a zatím jsem s výběrem spokojený. Mým požadavkům odpovídala nejvíce a zároveň byl dobrej poměr cena/výkon. Nicméně si dovolím oponovat v tom, že kol je dostatek, což zrovna u té Orbey v této době úplně neplatí.

      0 0
    • JachymP  

      Já bych o tom přemýšlel tak, jako že kolo do drsnějšího terénu máš a teď hledáš druhý kolo, který ti rozšíří varianty toho, co můžeš jezdit. Takže bych se nepřibližoval tomu enduru a trail bike bych vynechal. Rozhodně ne Trance, to budeš mít doma dvě skoro stejný kola. Hledal bych buď fulla se zdvihama 100/100 a nebo HT a vidlicí 100 mm. Full je určitě lepší volba, ale s 60K to stejně moc rychlý kolo nebude, bude to pěkný těžítko s hrozně těžkejma zápletama, tak abys nebyl zklamanej. Těm reklamním blábolům rozhodně nevěř. Jako závod se dá jet i na 30 let starým authoru, to je fakt. Ale zábava to moc nebude. Takže podle mě karbonový HT jestli nechceš navýšit rozpočet.

      0 0
      • jonti  

        Za 60k už jde sehnat hezké docela rychlé kolo, kdyz koupis nejakou levnejsi znacku. Jen jako priklad

        https://www.rosebikes.de/…ll-1-2681087

        Spis bych vzal neco na Shimanu Deore nebo SLX a hlinikovem ramu a usetrene penize dal jeste na teleskop, ale krome Giantu me ted nenapada zadna levnejsi znacka, co takove kolo dela. Mozna jeste Superior.

        0 0
        • marty_6  

          souhlasím, ze za 60k se da vybrat rozumne kolo od levnejsi znacky…krome rose bych kouknul na cube (stereo 120), canyona (neuron), radon (skeen trail), orbeu (jiz zminovany oiz nebo i occam)…

          0 0
          • jonti  

            Za mě je škoda, že Canyon nedělá luxe v hliníku, byla by to hezká alternativa hliníkového Oize.

            Taky jsem teď našel Scott Spark 950, taky fajn kolo za ty peníze. Zkoušel jsem jen karbonovou verzi a jede super, pro mě horký kandidát na příští kolo.

            0 0
        • McBlacky  

          Giant bude určitě zdražovat. Stejně jako většina značek, ale ti co přesunuli výrobu z Číny na Taiwan, ti budou zdražovat víc (Giant je jeden z nich).

          0 0
    • rob0to  

      Tak jsem se byl dneska podivat na toho Anthema 2020, porovnal ho s Trancem kteryho tam meli taky a za me urcite Anthem, pokud bych vzal Trance tak uz se priblizuju k tomu Strivu co mam a jak uz tady zaznelo byli by to moc podobny kola (byt Trance urcite lip stoupa a je o neco hbitejsi). Na Anthemu mi prislo ze vyplnuje presne tu mezeru co jsem hledal, citim ze na nem nebudou 60+ Km kopcobity vylety zadnej problem.

      Co me ale zaujalo a na co se chci jeste zeptat je to ze ve vyprodeji jsem sehnal verzi 2020 za nejakych 60K kdezto verze 2021 se prodava z flexu o 2 tisice levneji tzn. 54K ktera ma namsto Foxe tlumice od RockShox. Predpokladam teda ze to bude na ukor kvality nebo se pletu?

      viz:

      https://www.giant-bicycles.com/cz/anthem-29-2 – 2021 = 53 K

      https://www.giant-bicycles.com/…em-29-2-2020 – 2020 = 60 K

      0 0
      • McBlacky  

        výrazne horší vidle, o řadu nižší sada – to ti nepřijde rozdíl?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.