• kyjosek

    Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s vysílačkama, chtěl bych nějaké pořídit, mám zatím vyhlédnuté tyto

    http://m.alza.cz/…-d293147.htm

    http://m.alza.cz/…-d395869.htm

    0 0
    • Smazaný účet  

      PMR? počítej, že v členitém terénu a zástavbě to má dosah pár set metrů…podle hesla „vidím tě dobře, slyším tě blbě“

      když už, koukal bych po nějaké dual/tri band vysílačce (PMR/UHF/VHF)

      0 0
      • saddik  

        Máš pravdu s tím, že na dosah se u PMR spolehnout nedá, ale s tím heslem bych nesouhlasil. Pokud je přímá viditelnost, tak jsem neviděl, že by PMR nejelo. Jinak s neupraveným 0,5W PMRkem mám rekordní spojení asi 123 km, pokud si to dobře pamatuju.

        0 0
        • Fidži_CZ  

          123km a 0,5W? S anténou jak barák a když bylo plechové nebe.

          0 0
          • Vilém  

            Proc? Na kopci to nebude zas takovy problem.

            Pres 100km jsem mel se CB a 30cm pendrekem.

            0 0
            • Fidži_CZ  

              Jenže CB má 4W a vyšší dosah kvůli nižší frekvenci.

              0 0
              • R-A-D-I-U-S  

                Nesrovnávej vyzařování vln 11m a 70cm při použití zkrácených antén. Spojení Praha-převaděč Černá hora na UHF s 10–100mW nebylo nic vyjímečného.

                0 0
              • R-A-D-I-U-S  

                4W jako reference 0dB

                1W je –6dB

                0.25W je –12dB

                atd.

                0 0
          • saddik  

            Byla to obyč kapesní Motorola s origo anténou. Fór je v tom, že to bylo z kopce na kopec. Bylo to před několika lety během PMR štafety. Byl jsem na Radyni u Plzně, štafetu jsem přijímal z Klínovce (87 km) a předával na Pancíř (58 km) – obojí R5. Krom těchto předávek jsem pak před štafetou dal spojení i s někým ještě víc na sever směrem k Litvínovu, ale už si přesně nepamatuju, kde to bylo, jen že jsem nakonec to spočítal určitě přes 100 km. Akorát samozřejmě nevím, co za aparaturu měly druhé strany.

            0 0
            • jakub_kencl  

              PMR z kopce na kopec chodí pěkně. Osobní rekord mám 183km z Třemšína na Stog Izersky (oboustranně potvrzené spojení R2). Odposlechnuté spojení pak 211km z Milešovky na Kraví Horu při letošní PMR štafetě (pouze poslech R2 – nepotvrzené spojení z druhé strany). Vše na homogolovanou stanici Intek MT5050 s 0,5W. Jakmile jsou ale nějaké překážky, tak i 500m může být problém. 70cm vlny se strašně blbě ohýbají :-)

              0 0
          • madcat  

            S PMR mám „osobák“ asi 159 km z rozhledny Akátová věž nad Židlochovicama na kótu Veľká Lúka 1476 m n.m. na Malé Fatře. Když nic nestíní, tak i s tímto „pidi“ výkonem lze udělat třeba 200 km, pokud teda vyloženě není nějaký jó rušení nebo člověk s PMR nestojí vedle vysílajících radioamatérů s 1 kW aparaturou. To je pak bohužel chudák PMR vysílačka zahlcená a hluchá.

            Že nekecám důkaz zde. Napřed jsem to zkoušel touhle ručkou Yaesu, potom jsem zkusil PMR z Lidlu, a kupodivu to chodilo líp, ačkoliv na Yaesu mám lepší anténu a celkově by měla být příjmově lepší. Asi se Lidl rádio povedlo.

            Btw PMR štafeta parádní akce, stejně tak podzimní Pikador.

            Jinak už víckrát jsem měl chutě se zeptat, jestli je zde někdo na B-F rádio-pozitivní, a bere ssebou občas aspoň tu PMR staničku, nebo třeba i nějaký to VHF/UHF rádio… Já to občas ssebou vezmu, když je na trase nějaká rozhledna, a sem tam i někoho zaslechu, ale většinou teda rodinky na výletě, případně nějaký jeřábníky atd…

            No a k dotazu tazatele: Výborný jsou Sencor SMR 600, dají se koupit pár za cca 1300,– Kč, a pak nějaký Motoroly, ale u těch si nevzpomenu na typ.

            edit: jak pročítám diskuzi, tak vidím, k mému potěšení, že zde rádio pozitivní jedinci jsou :-)

            0 0
            • jakub_kencl  

              Asi znáš : http://www.cbpmr.cz/

              Loni jsem hodně kopečkoval s CX nebo MTB. Teď už více silnice a s tou se to praktikuje hůře :-(

              0 0
              • madcat  

                Jj znám, občas tam chodím, i když teď přes zimu to asi s výletama na kopečky je trochu slabší (aspoň z mojí strany teda určitě) :-). Do PMR cupu ani do PMR kopců jsem se nezapojil, holt většina aktivity se odehrává v Krkonoších, Kruškách, případně Brdy nebo Beskydy, a tady u nás na placaté Jižní Moravě prd…

                Ad ta tazatelova Motorola – je to typ T6, už jsem si vzpomněl :-)

                0 0
    • Vilém  

      Za dobry penize se daji poridit ruzny cinsky stanice.

      Osobne mam pro obcasne pouziti Baofeng BF-888S. Je treba dokoupit programovaci kabel a pak je to blbuvzdorne reseni. Mam tam nastaveno PMR plus sdilene kmitocty a poslech 70cm prevadecu.

      Existuji i o neco drazsi, s displejem, klavesnici atd, ale to jsem pro me pouziti nechtel.

      0 0
      • Smazaný účet  

        tak klávesnice se hodí, když s tím jezdíš někam za hranice – můžeš si „za chodu“ doprogramovat frekvence místní horský služby, nebo naopak nějakou čistou, abys nikomu nelezl do zelí…

        mám Puxing PX-888K, zatím spokojenost

        0 0
        • Vilém  

          Tak jasny. Chtel jsem toto, protoze to semtam pouziva i pritelkyne a jini nezasveceni lide a timto jsem chtel omezit moznost rozdrbani na minimum. Takto se jen rekne, pouzij kanal 8 a nic krom hlasitosti nemuze rozdrbat.

          Ale jinak si na hrani chci taky koupit neco VHF/UHF/FM radio s klavesnici a displejem.

          0 0
          • Smazaný účet  

            jj, pro tyhle účely taky uvažuju, že bych dokoupil ještě jednu jednodušší…

            0 0
          • Smazaný účet  

            jinak – mám k tomu i „bondovky“, nebo externí mikrofony na kroucený šňůře – super věc, když máš na zádech bágl, na něm někde vysílačku a sápeš se do kopce – netřeba nic sundavat a vyndavat, když chceš mluvit například se „zadákem“ ve skupině…

            0 0
    • kyjosek  

      Tak já je chci hlavně pro děti a občas na kolo se ženou a dětma. Takže spíš něco kolem tisicovky nebo kterou z těch dvou.

      0 0
      • Smazaný účet  

        pak bych spíš doporučil řešení jako má výše Vilém – ty Baofengy nejsou špatný, vzít model bez displeje a klávesnice + kabel na programování z PC…a až je jednou budeš OPRAVDU potřebovat, tak je to použitelný…

        0 0
      • ivaneck  

        V Lidlu mivaji v akci sadu 2 PMR s prislusenstvim (nabijecka, headsety, spony) za 799,– Na paragliding pouzitelne velmi dobre :)

        0 0
      • Britt  

        Dnešní PMR jsou dost shity, spíš bych se kouknul po bazarech (Aukro a pod.), občas se dá za pár kaček koupit starší stanice v perfetkním stavu. Asi nejlepší co do kvality/ceny/o­dolnosti byla Cobra MT725

        0 0
      • RomanH  

        Bral jsem ten k vanocum pro syna (8 let) tyto – na blbnuti s kamarady to snad bude stacit. Dalsi pripadne reference po Vanocich.

        0 0
        • lazza  

          Mám něco obdobnýho:

          http://www.alza.cz/…-d511631.htm

          Dosah vcelku mizernej – 6 kiláků, co uvádí výrobce, je zcela nesmyslnejch i v prázdným prostoru: z vrchu nad barákem (tak 500 metrů vzdušnou čarou) to v v domě nebylo takřka slyšet…

          0 0
          • RomanH  

            Tak tech uvadenych 6km je brano za idealnich podminek (placka, prima viditelnost). Ja jsem naopak celkem mile prekvapenej, pro decka na hrani, do auta, na sjezdovky dobry. Mam otestovan kilometr, na kterem jsou mezi vysilacimi body dva male kopce a asi 400m lesa. Pak uz prestavalo byt rozumet.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.