• pistaj

    Mám prosbu. Chci si kupovat fulla, který z těchto kousků by jste doporučili? Můžete napsat i své jiné tipy, mimo mé. Díky moc za příspěvky a názory.

    Canyon Spectral 6.0 – www.canyon.com/…s/index.html?…

    Canyon ES 9.0 – www.canyon.com/…s/index.html?b=45

    Canyon ESX 8.0 – www.canyon.com/…s/index.html?b=41

    Specialized Stumpjumper Cmp FSR – www.cykloexpert.cz/…cmp-fsr-2007

    Specialized Enduro Comp Merida Amd 4000-D

    Diky za tipy a rady.

    0 0
    • TheIF  

      Nejdřív bych si zjistil, které kolo vůbec letos seženeš Tipuji, že C Spectral 6.0,ES 9.0 nemají a letos nebudou a ESX 8.0 mají jen v Mku

      0 0
      • pistaj  

        Dostupnost neresim. Vim, ze nektere uz nemusis dostat. Pokud nebudou – nekoupim. Nespecham a klidne to odlozim.

        0 0
    • kesu  

      ja bych vzal rozhodne enduro comp ale pochybuju ze bys ho jeste sehnal

      0 0
    • tomfree  

      Já bych vyřadil z výběru enduro od spešlu,protože to není žádný zázrak.

      0 0
      • ota  

        měl jsem ho v hledáčku,tak se ptám,proč?dík

        0 0
        • tomfree  

          Protože,když to srovnám se starým endurem,nebo intensem či santou tak je to jen kolo z větším zdvihem,blbým posedem,špatně fungující vidlí,kde nedáš rozměrnější plášť.

          0 0
          • ota  

            dík.já to kolo nehájím,jen jsem o něm uvažoval a lidi ho tu chválili,tak mě to zajímá.jsem vděčný za každý názor,protože někdy tu ohodnotí kolo jeden člověk z toho názoru vznikne postulát:-) jak jsem tě minule s BF potkal na Lysé,byls tam asi s někým s nomadem,toho vidíš jak?

            0 0
            • tomfree  

              Já tam byl na ht se sestrou,nomád byl kamaráda co byl s náma,spešla si můžeš zamluvit v test centru a sám vyzkoušet,což je obrovská výhoda téhle značky,nomády tu nepučujou :-(.Nomád je podle mne jedno z nejpovedenějších kol na jakém jsem jel.

              0 0
            • Hurka  

              nedej se zviklat. jediné, co je opravdu důležité, je osobní zkušenost. zajdi někam, vyzkoušej a uvidíš. k posedu Endura nemám co říct, to je na osobní zkušenost a nastavení, sám jsem měnil 2× řídítka a dneska jsem spokojený, vidle funguje naprosto suprově (srovnával jsem s Manitou a Fox) a vepředu v pohodě vozím i 2,4" pláště, když je nutné – normálně tam jsou 2,35".

              0 0
              • tomfree  

                Kdyby jsem to nezkusil,tak to sem nepíšu,jistěže ve srovnání z běžným kolem je enduro super,ale ono nestojí tolik co běžné kola a s tím místem ať každý posoudí sám.

                0 0
                • Hurka  

                  nerozumím poznámce „ono nestojí tolik, co běžná kola“. Jak to? nemyslím, že je v ceně nějaký významný rozdíl, když srovnáš stejně vybavená kola, např. Nomad nebo Ransom…

                  0 0
                  • tomfree  

                    No a v tom to právě je,musí se srovnávat se stejnými koly,jako je například nomád a ten je zpracováním a funkcí úplně jinde,pokud máš možnost vyzkoušet si nomáda tak mi snad dáš za pravdu.

                    0 0
                    • Hurka  

                      Zpracováním a funkcí někde jinde – a kde jinde proboha? Myslím, že s úspěchem si dovolím pochybovat, že by zpracování kol Spešlu a Santacruz bylo někde úlně jinde. Co se týče funkčnosti – ani náhodou… Jinak abych byl ne úplně jednobarevný – Enduro SL je koncipováno jako univerzální kolo pro lehčí enduro, Spešl má na těžší enduro nebo freeride modely SX Trail a SX… nomád je možná více blíže k SX trail (i geometrií), k SX bych pak přirovnával model VP free. ale jinak srovnání funkcí Enduro SL a Nomáda jsem udělal nedávno, kdy jsem jel asi 30km na nomádovi. polovinu trasy jsem si zvykal – má mnohem vyšší posed (můj pocit…) a je delší. ovšem nějaký zásadní plus nebo minus jsem nezaznamenal. silně to závisí na nastavení vidle a tlumiče, geometrie obou kol je jiná, ale funkčně velmi vyhovující, Enduro mnohem lépe stoupalo. nedovolil bych si říct, že jeden z těchto modelů je nějak výrazně lepší nebo horší, Enduro SL mi příjde víc univerzálnější.

                      0 0
                      • tomfree  

                        Tak třeba to že nomáda podle setupu poskládáš od maratonu až po freeride čož je myslím k té otázce universality a výše položený posez je dán i výše umístěným středem,tudíž výjezd do prudkého stoupání s velkými kameny je snazší,protože nemusíš tolik hlídat polohu klik a takových výjezdů je v Beskydech kupa.

                        0 0
                        • Hurka  

                          tak to pr. setupem se určení kola nedělá. to bychom nepotřebovali nic než jeden rám a osazením určovali jeho použití. výhodou nomáda může být možnost osadit ho jinou vidlicí a tím přizpůsobit jeho chování, nicméně primární určení toho kola nezměním. jinak už jsem viděl několik Enduro SL biků osazených např. Foxem, v Evropě to asi spešl zatím nedělá, ale v US je možné objednat rám bez vidle a tlumiče. k té univerzalitě – asi bych nechtěl jet maraton na nomádovi osazeném R7-kou 80mm a J-Ultimate 160mm :-) lepším stoupáním nemyslím překonávání kamenů ale úsilí, které musím vynaložit při stoupání a komfort, který při tom mám (např. já při výjezdu nechci vstávat ze sedla, nechci se ovšem trápit se zvedajícím se předkem, nechci aby se mi houpal zadek atd.). Nestává se mi, že by mi ve výjezdu bouchali o střed šutry nebo kořeny, v takových situacích sesedám, takový borec asi nejsem :-) spíše si tento terén užiju při sjezdech…

                          0 0
                          • tomfree  

                            Ano osadit nomáda R7 to je prima nápad,spíše jsem myslel to že nomád pro kamarádku který měl tlumič rp 23,vidli pace rc41 se 150mm magury marty sl a c maxy sx se dostal na cca 13 kg a ona ty maratony fakt jezdí,kdežto nomád s rs totemem a pružinovou dhx 5 maraton nepojede,zato sjezd bude dost podobný vp free.

                            0 0
                            • Hurka  

                              no nic. uzavřel bych tuto plodnou diskuzi konstatováním, že popsat Enduro SL jako „kolo z větším zdvihem,blbým posedem,špatně fungující vidlí,kde nedáš rozměrnější plášť“ je malinko nesmysl a asi uznáš, že je to i přehnané. velmi pravděpodobně bych něco podobného vymyslel na jakékoliv jiné kolo a dost dlouho bych to uměl i obhajovat. při koupi tohoto typu kol by měl už člověk problematice malinko rozumět a být schopen se rozhodnout sám…

                              0 0
                              • tomfree  

                                Ano možná jsem se unáhlil,s tím konstatováním,ono to jaksi pramenilo z očekávání které jsem vkládal do kola které bylo tak vychvalované ve všech médiích a jak jsem psal každý si to může vyzkoušet a poté se sám rozhodnout,jak si se zmínil,tudíž bych sohlasil,že by bylo moudré nechat tuto diskuzi být.

                                0 0
              • ota  

                já už kolo mám,jak píšu výše,byl to jeden z kandidátů,ale i tak díky

                0 0
          • Hurka  

            :-) blbost, ale nebudu ti to brát…

            0 0
          • story  

            „Protože,když to srovnám se starým endurem,nebo intensem či santou tak je to jen kolo z větším zdvihem,blbým posedem,špatně fungující vidlí,kde nedáš rozměrnější plášť.“

            koľko si najazdil na endure, že toto vyhlasuješ? Súhlas s Hurkom!!!

            0 0
            • tomfree  

              A ty kolik,že sním souhlasíš a na jakých kolech,v tvém profilu nějak chybí?

              0 0
              • story  

                v profile nie je, v garáži stojí (keď práve nejazdí) Enduro SL Pro carbon…už dva mesiace.

                0 0
                • tomfree  

                  Tak si ho ve zdraví užij a já už nic neříkám :-)

                  0 0
                • Hurka  

                  vyfoť ho, ať nejsem tady na foru sám s letošním Endurem… :-)

                  0 0
                  • kesu  

                    jo to je dobrej napad konecne dalsi karbonovy endurko:D,hele co teda nekdy vyjet ze sem tak odrzlej…

                    0 0
                    • Hurka  

                      teď je to blbý, až do konce srpna jsem každý víkend pryč. začátek září by mohl být good. zalořím pak dred/pozvánku…

                      0 0
                      • kesu  

                        super ja taky nemam moc casu ale rad bych to porovnal jeste by to chtelo ale nomada abychom mohli uz konecne hodnotit:)

                        0 0
                        • Windblow  

                          jel jsem nové Spec. Enduro, kámoš ho má 3 měsíce a tlumič i vidlice jsou zralé na repas…sám jezdím SC Nomad a nic lepšího neznám

                          0 0
                          • Hurka  

                            :-) aha, další týpek s rčením – kámoš ho má, takže jsem na to odborník… proč nehodnotí věci lidé, kteří je opravdu mají a znají? pozvi kámoše, ať sem napíše svůj názor a svého nomáda si dej do profilu, ať si nemyslím, že jenom honíš vodu…

                            0 0
                    • story  

                      ak sa to pripraví včas, veľmi rád :-)

                      0 0
                      • tomfree  

                        Na té fotce to vypadá tak na 10–15 cm rozdílu výšky řidítka sedlo a pokud tak jezdíš enduro tak už tomu rozumím:-)

                        0 0
                        • story  

                          …a predná koleso nosím 24"-ku :-)) no, existuje ešte niečo ako perspektíva a skreslenie pri širokom ohnisku…vidím, že sa chytáš každej príležitosti :-) a ono je to nejaký predpis na enduro posed? myslel som, že si snáď môže každý nastaviť svoj bajk podľa indivinduálnej chuti..ak sa mu tak dobre jazdí, ale nechám sa rád poučiť. a len teda pre poriadok, v skutočnosti je sedlo takmer v rovine s koncami riadítok :-)

                          0 0
                          • kesu  

                            bud v klidu ja mam na enduru riditka taky niz nez sedlo a vyhovuje mi to

                            0 0
                          • tomfree  

                            Na tý druhý fotce je to ok,právě mě to udivilo,já mám řídítka taky trochu níž ale asi 2cm a že máš kolo 24 palců to by mně fakt nenapadlo,ještě přední,někteří vozí na sjezd zadní,ale naopak jsem to ještě u nikoho neviděl.

                            0 0
    • Biker Marcel  

      Nevím co od kola přesně očakáváš-já jezdím XC (hlavně Beskydy) a kromě sjezdíků mám také rád technické výjezdy – vlastním Mission 3000 a jsem s ním velmi spokojen! Na mé ježdění by byl vetší zdvih nepraktický a Mission dokáže být taky pekelně rychly… je to jen názor a podnět k úvaze-protože se mi zdá že většina lidí své brutální zdvihy stejně moc neužije a do větších kopců s horším povrchem bajky tlačí

      0 0
      • TheIF  

        A jak víš, že ty zdvihy nevyužijí ? Někdo to tady psal ? Já tady četl přesně opačný problém kdy jim stávající zdvihy už přijdou málo ;-)

        0 0
        • MlokCZ  

          Ne, ne, mě už ten zdvih stačí a víc zatím nebude :-)

          0 0
        • Biker Marcel  

          Jsem psal:záleží co od kola čekáš-já třeba vidím MTB nejen v divokých sjezdech ae zdvihy na 120 si technický výjezd nedokážu moc představit, navíc mě baví být i rychlý a konkurovat HTckám nejen ve sjezdu. Je to věc názoru a pohludu na to koho co baví…byl to jen podnět.

          0 0
          • MlokCZ  

            No vidíš a já na 140/125 se snížením na 100mm na Talasu vyjedu nejvíc, co jsem kdy na čem vyjel (na druhém Cubu 115/100 vyjedu méně a na HT ani nemluvě).

            0 0
            • Biker Marcel  

              hm..tak jsi šikula

              0 0
              • ota  

                třeba teď na 140/130 malá sjezdovka na Lysou-na pevňáku jsem nevyjel-sice lepší geo na horekop,ale full dovolí přejet zadním kolem stupínky,aniž by kolo šlo na zadní.nevěřil jsem tomu,ale,dřív jsem byl taky prudkým stojkám skeptický na vyšším zdvihu.je to ale víc v nohách,chce to jet malilinko rychleji a pracovat trošku jinak s těžištěm

                0 0
                • ota  

                  jinak,do teď jsem jezdil na 100/0 ,a dal jsem na radu,ať přeskočím etapu 100/100 (či někde okolo) a jsem rád.ušetřil jsem a ježdění je o něčem úplně jiném.jinde než v Beskydech téměř nejezdím

                  0 0
                • JSt  

                  je to tak. kdo nezkusi, neuveri ;-). do technickyho vyjezdu jedine full.

                  0 0
              • MlokCZ  

                To právě nejsem, protože na HT jsem prudký technický výjezd žádný moc nedal. Právě díky zdvihu dám teď výrazně více. Geometrii nemám na výjezd horší než na HT, spíš lepší (díky snížení vidlice) + projedu se stejným výdejem sil mnohem víc, protože díky zdvihu to prostě projedu bez řešení hledání nejlepší stopy a práce s těžištěm, na což mi nezbývá moc sil.

                0 0
      • pistaj  

        Ahoj. Jezdim tez do Beskyd, jsem z okoli. Chci se zamerit hlavne na sjezdy. Bohuzel s HT se merit nechci. Po asfaltu sice budu jezdit, ale minimalne. Spise se mi jedna o dobry sjezd a chci se posunout i do neceho lepsiho, takze chci jit i do neceho, co mi 2–3 roky vydrzi.

        0 0
    • kolobrnda  

      moc prijemny fully..ja bych volil ES 9.0 spesla urcite bych nevolil…nebo si pocky na LP 2008. to prepakovani maj hrubi u zdvihu 160 a ne vyborny na all mountain

      0 0
      • wert_1  

        Ten Lapiere na obrázku co jsi přiložil k reakci je fakt nádhernej .-)))

        0 0
      • pistaj  

        V cem by jsi volil Canyon ES 9.0 pred Speslem? Jak vidim, moc lidi se tady pochvalne nevyjadruje. Mam moznost sehnat Spesl Enduro Comp za 55000. O Canyon jsme neslysel nic vylozene negativniho.

        0 0
    • karel*2  

      Mám dva měsíce ES6. Předtím asi 8 let Cannondale SV, posledních cca 5 let s Lefty ELO. Nové ESko je asi o 2 kg těžší. Na delší a netechnické trasy byl asi lepší (rychlejší) Cannondale. ESko je ale pro mne snadněji ovladatelné, hlavně v technických místech a mám na něm větší radost z jízdy. Musím potvrdit perfektní stoupavost do kopce – viz. Mlok. Na závody nejezdím. Lockouty téměř nepoužívám, asi ze 75% mám nastaveny max. zdvihy 140/140 a to i do kopce. (Oblíbené terény – Lysá, Travný, oblast Malý a Velký Polom, apod.) Kdybych se měl rozhodovat dnes, tak bych asi šel do ESX nebo torque (bez FR).

      0 0
      • Pido  

        Proč bys šel do ESX?Mě to připadá honě podobný těm ES.Díky

        0 0
        • TheIF  

          Tipuji pevná osa (ničím jiným se ani neliší) On je to fakt velký rozdíl, mě Talas taky v rozbitých sjezd hrozně plaval do stran a zato vanilka si to hrne rovně tak kam chci :-)

          0 0
        • karel*2  

          ESX by mělo lépe zvládat drsnější sjezdy než ES (alespoň teoreticky). Pevná osa … Když jsem se rozhodoval mezi ES a ESX, tak ESX nebyly. Takže volba byla usnadněna.

          0 0
    • pistaj  

      Tak jsem tady cetl ruzne postrehy. Mam posledni 2 aktualni tipy:

      KTM Caliber 38 – www.ebikeshop.cz/…7-caliber-38

      Canyon ESX 8.0 – www.canyon.com/…s/index.html?b=41

      Vim, ze ty 2 kola jsou asi odlisne a KTM bude asi v jine tride. Jde mi jen o to, ze se chci vice zamerit na sjezdiky, protoze me vice bavi, s mym soucasnym HT si to nejak nemuzu uzit :-)), a nechtel bych po roce zjistit, ze chci neco „lepsiho“.

      Co je dle Vas lepsi. Berme vztah cena – vybava, kdyz nebereme v uvahu osbni vztah ke znacce.

      Diky moc za finalni rady.

      0 0
      • tomfree  

        To KTM vypadá schopně,jen nevím kolik km s tím hodláš jezdit,17,7kg není zrovna nejmíň,tak aby jsi z toho nebyl zklamaný,canyon je podstatně lehčí a pojede podstatně lépe.

        0 0
      • TheIF  

        Canyon Torque (non FR) ten bude mít k 15kg a kliďo sním i zachrtíš a 160mm není vubec moc ,ale tak akorát ;-) www.canyon.com/…uipment.html?…

        0 0
        • tomfree  

          Jo ten vypadá dobře,jen jestli se vejde do daného limitu.

          0 0
          • TheIF  

            No když do svého vyběru zahrnul Canyon ESX 8.0 a ten stojí stejně…

            0 0
            • tomfree  

              Koukal jsem na tvé kolo,jak si spokojen s kombinací vzduchového tlumiče a pružinové vidlice?

              0 0
              • TheIF  

                Heh já nikdy pružinovej tlumič nejezdil takže netuším jaký je rozdíl, protože narozdil od vzduchové vidlice mi přijdou pěkně citliví, takže spokojen a ani jsem se ještě pořádně nehrabal v těch Low-Hig compresion jen přes to SPV se dá nastavovavat aby to nechodilo na doraz podle toho co jedu.

                Zato u vidli jsem narazil na problém s dostupností pružiny (v Německu jsem si tam nechal dát podle své váhy tu nejtvrdší – žlutou) ale potřebuji spíš zelenou a u cykloševce mi řekli, že jsme první kdo shání pružinu na tuhle vidli a oni objednávají zboží jen jednou za rok, takže v lednu 2008 by ji mohli mít :-(( ještě se mi prej poptaj na slovkolex… No i přesto je ta Vanilka uplná žehlička proti Talasovi

                0 0
                • tomfree  

                  No netuším podle čeho doporučujou ty pružiny,i u tlu­mičů,je to dost jinde a vidlici taky foukám na 65kg a jsem o 20kg těžší,pružinu jsem jel totema a to bylo luxusní,ale celkem často používám změnu zdvihu čož je u talase výhoda.

                  0 0
                  • TheIF  

                    Jasný ja taky Talase foukal na 65PSI (podle manualu sem měl vozit 110+PSI) SAG přes 30mm a furt mi to přišlo necitliví a na max to stejně nechodilo…

                    Heh že bych do Vanilky zkusil vrazit tu původní modrou (68,0–81,6kg) mám 100kg, to už budu asik mlátit o doraz…

                    0 0
                    • tomfree  

                      No pokud ji máš,tak za zkoušku nic nedáš,nevím jak je to u vanily,ale většinou je to otázka pár minut a je to a třeba to bude stačit,já mám sag 3cm když nastoupím,chodí to v celém rozsahu a při brždění se zbytečně nenoří.

                      0 0
    • :)))5  

      Moje reakce je sice o dost později než tady proběhla tato debata,ale možná za tu dobu všichni z fun clubu specialized enduro 2007 něco najeli a třeba malinko upravili svoje názory.Já mužu říct,že ho nemá můj kamarád,ale bohužel nám doma stojí a to dokonce hned dvakrát.Takže vlastní zkušenost:nevím zda existuje na našem trhu problematičtější stroj.Je mi to sice líto,ale plně souhlasím s tvrzením,že vidle je dosti podivuhodná.Vakl kterej se na ní utvořil po odjetí 200 km si mnoho z vás ani představit nedokáže.Posez taky nevykazuje známky ideálna.Já jsem si na něj zvykal dost dlouho a všichni co jsi ho půjčili se na tom též shodli.Opravdu nechápu jak toto kolo někdo může chválit.PS:do profilu si ho rozhodně nedám

      0 0
      • Misiak  

        2×, hej? sory, ale :DDDDDDDDDDDD­DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

        0 0
        • :)))5  

          :)))),je to tak,speciální hrůza a zoufalství v nejčistší podobě:))))

          0 0
    • stařík  

      Já jdu do XC KTM.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.