• Quik

    Zdravím všechny bajkery/ky ,

    dnes se u mě na me meride matts tfs 700 naskytl zapeklity problem :( . Chtel jsem nasadit objímky ke gripum , ale povedlo se mi to pouze z jedne strany . Z te druhe jsem nemohl sundat roh jelikoz byl uz z tovarny neskutečne utažený imbusový šroub . Samozrejme jsem zabral , a imbus jak se říka " ojel " .Existuje ted pro mě nějaké východisko , jak to dostat ven , a dát tam i druhou objímku at nejezdim jako trubka ? :)

    0 0
    • 120petr  

      Podívej se zde řešení :-)

      0 0
    • bestguru  

      Odvrtat a dát nový .. J.

      0 0
      • Quik  

        A neexistuje nějaká méně destruktivní metoda ? :) Svářečku pouze z dílny prarodičů a vyvrtat me napadlo , ale mam strach ( znate  to , kdyz mate novy kolo … )

        0 0
        • Flegmatik  

          Dostaneš se s plátkem pilky na železo do štěrbiny v na tom rohu? Pokud ano, tak je to nejlepší a nejrychlejší řešení – šroub přeřízni, hlavička ti vyskočí a zbytek – ten závit už nějak vytočíš (vrtákem vrtneš :)

          0 0
          • Quik  

            No prave tam se dostanu …  :) A nahradni imbus se mam ptat v zelezarstvi nebo spise v cyclo shopu ?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Chtěj něco kvalitního, největší zlo jsou takové ty sady 8-mi imbusáků na kroužku od klíčů za 50 kč(aspon v součastné době katování kostů), takové patří rovnou do koše. Mám tuhle sadu TONA ( jednu s a jednu bez kuličkového konce) a naprostá spokojenost.

              0 0
              • Quik  

                Jo , jak to tak vypada tak tyhle máme v garazi :) zitra vyzkousim

                0 0
                • bestguru  

                  Hlavně do hlavy nestrč kuličku, ale ten krátký konec. To pro každý případ .. :o) .. a nezapomeň, nejlépe hned teď, ať to přes noc vzlíná, prostříknout ..
                  Jak tu někdo níže radil, s tou drážkou to není marný nápad, ale riziko, že chytneš trochu i roh, je značné ..a pak, nemáš modelářskou vrtačku .. J.

                  0 0
                • bestguru  

                  Hlavně do hlavy nestrč kuličku, ale ten krátký konec. To pro každý případ .. :o) .. a nezapomeň, nejlépe hned teď, ať to přes noc vzlíná, prostříknout ..
                  Jak tu někdo níže radil, s tou drážkou to není marný nápad, ale riziko, že chytneš trochu i roh, je značné ..a pak, nemáš modelářskou vrtačku .. J.

                  0 0
              • tom_777  

                tahle sada s kuličkou je výborná, v práci jsme původně měli jen sady bez kuličy, ale pokud člověk chce povolit/utáhnout nějakej hůř přístupnej šroubek je ta kulička k nezaplacení… :)

                0 0
          • bestguru  

            Tohle bych nedělal. Odvrtat tak malý šroubek je problém: Důlek neuděláš a když přece, ne doprostřed a i kdyby jo, tak vést vrták absolutně rovně je skoro nemožné a i kdyby jo, pak je velmi pravděpodobné zlomení tak malého vrtáku a i kdyby přece, musí koupit, krom toho vrtáku, vytahovák zalomených šroubů + vratidlo .. Quiku, neboj se odvrtat hlavu vrtákem ± 5, ať Ti někdo zpevní řídítka .. vrták v hlavičce nemá kam uhnout .. a pak elektrikářskými úzkými a špičatými kleštěmi vyšroubuješ dřík šroubu, zboku, mezi půlkami objímky ..
            Ještě je možnost, .. vem úúplně nový, ale kvalitní imbus a zkus to .. často to jde ..
            Svářečku ne, spálil bys vše okolo .. J.

            0 0
            • Flegmatik  

              Důlek se dá udělat důlčikem. Hlavně že ty nahoře píšeš, že bys ten šroub odvrtal. By mě zajímalo, jestli bys ho opravdu na kole, tj. nakřivo, bez upnutí odvrtal. Ono odvrtat celý šroub není sranda. Tím že šroub přeřízne, tak se sníží napětí v závitu na minimum (nic to nebude stahovat), navíc poté může ze řidítek sundat roh a upnout si ho třeba do svěráku. Asi před půlrokem jsem měl totiž stejný problém a přeříznutím to bylo za 10 minut celý hotový.

              0 0
              • Blade  

                Nahoře píše o odvrtání celýho šroubu- předpokládám, že by vrtal od hlavy, tam se snáz vrtákem trefí. Tady nedoporučuje odvrtávání zbylé části šroubu, co zůstane po uříznutí v závitu rohu s tím, že by se netrefil přesně na jeho střed.

                0 0
                • Flegmatik  

                  Ale jo, to já vím. Ale myslím, že je lepší odvrtat či spíše jen vrtákem vytočit půl cm závit z volného rohu než odvrtat celý 2 cm z rohu umístěného na řidítkách. Já nevím, ale zkoušel někdo vůbec odvrtávat 2 cm imbusový šroub, tak aby ho tímto způsobem zcela vyndal? A jak dlouho to trvalo? (já to zkoušel, u nic moc tvrdýho šroubu – po 10 minutách navrtávání slabým vrtákem jsem se dostal možná tak do 0,4 cm hloubky). Jo a ten střed na volné ploše se dá lehce naťuknout důlčikem, špičatým vrutem, tvrdým hřebíkem apod., pak vrtačka nebude po ploše jezdit. Ale to asi nikdo nezná…

                  0 0
                  • Blade  

                    Jo, taky si myslím, že tvůj postup bude jednodušší, ten kousek šroubu už moc držet nebude, mělo by to jít dobře. Jen jsem nechtěl, aby někdo Olkycovi křivdil ;-)

                    0 0
                  • JSt  

                    Ale myslím, že je lepší odvrtat či spíše jen vrtákem vytočit půl cm závit z volného rohu než odvrtat celý 2 cm z rohu umístěného na řidítkách…

                    bych se vsadil, ze semeles zavit v rohu, pac pochybuju, ze udelas dulcik presne na stred. uvrtat hlavu sroubu a zbytek pujde snadno vysroubovat. celej sroub jsem teda nikdy neodvrtaval, pac je to imho doma na koleni prakticky neproveditelny bez zniceni zavitu, ve kterem sroub je. uvrtani hlavy a nasledny vytoceni sroubu klestama jsem uz uspesne pouzil. ;-)

                    0 0
                    • Flegmatik  

                      Tak se o něco klidně vsadíme :-) Ne, musíš si uvědomit, že ten zbytek, co v rohu zůstane, není už nijak stažen, jen je tam prostě našroubován. Tím jak budeš vrtačkou vrtat – skrz tu druhou díru, která taky trochu poslouží pro základní vystředění vrtačky, tak během chvilky se tím točením vrtáku (samozřejmě slabším, než je průměr závitu) ten zbytek šroubu sám vytočí. Kdyby tam bylo místo, tak ho dostaneš ven i kleštěma, možná i jen bříškem prstu, jak píše níže medved.m

                      0 0
                      • JSt  

                        abych tomu teda rozumel. mas sroub v rohu, co je dorvany, ze nesel povolit a ma omlety sestihran. ty si myslis, ze ten sroub vysroubujes jen tim, ze do nej budes vrtat z druhe strany? good luck ;-).

                        0 0
                        • Blade  

                          Flegmatik: „Dostaneš se s plátkem pilky na železo do štěrbiny v na tom rohu? Pokud ano, tak je to nejlepší a nejrychlejší řešení – šroub přeřízni, hlavička ti vyskočí a zbytek – ten závit už nějak vytočíš

                          ;-)

                          0 0
                          • JSt  

                            to je jina ;-). predpoklad, ze je uz jen volny kus sroubu v zavitu mi unikl O:-).

                            0 0
                            • zichis  

                              Pak se ukáže, že to nebylo dorvaný ale zarostlý. a co teď, doktore?

                              0 0
                              • Splinter  

                                Zahodit a koupit za 199,90 nový rohy:)

                                0 0
                  • medved.m  

                    No ja teda nejsem strojar, ale soudil bych, ze zavit v objimce (rohu) ma jistou vuli. Tedy dotazeny sroub je opreny a zakously pouze do jedne jeho strany. Neni vylouceno, ze kdyz sroub preriznes, uvolnis to napeti a po pripadnem lehkem poklepani vykroutis zbytek sroubu elegantne briskem prstu nebo mezi dvema nehty. Aspon mne se to v podobnem pripade stalo :-)

                    A pokud by prece jen bylo treba odvrtavat, muj tip na dulcik je nastrelovaci hrebik do betonu. Nikdy bych neveril, jak je ta vec tvrda!

                    0 0
                    • medved.m  

                      pardon, neuvedomil jsem si, ze se k tomu zbytku sroubu prsty nedostanes… :-(

                      0 0
                      • Quik  

                        to bohuzel ne :( … zatim se mi nejvhodnejsi zda preriznout ten sroub uprostred , sundat roh a nak dostat ven zbytek sroubu ..

                        0 0
                        • Hornet  

                          JJ, to bude asi najlahsia cesta, ked bude roh dolu, lepsie sa bude s tym manipulovat.

                          0 0
                        • bestguru  

                          Nejhorší bude to „nak“ .. on totiž ten Fe šroub, pokud je našroubován nasucho, se zakousne a ven půjde hůř, než šel tam .. též může být opřený o dno díry, n. konec závitu v díře .. proto jsi už jistě dávno šroub stříknul, že ..?
                          No, řiď se ostatními, ať teď nejsem za blba já .. a poreferuj ..
                          @ Zichis: Narážky si nech pro někoho jiného .. J.

                          0 0
                          • medved.m  

                            Tomu konci zavitu, natoz dnu diry, moc neverim… Tak: protoze sediva je teorie a zeleny strom poznani ci jak se to rika, shodil jsem z riditek jeden roh – mam take X-missiony, i kdyz karbon, ale to snad nebude rozdil – a po vysroubovani origo sroubu (bez podlozky 20mm) mi imbus zajel do te diry skoro celou delkou. Pokud ma Quik hlinik, bude to totez (jen bych se skoro bal, ze ten zbytek zasroubujes dovnitr a bude tam rachotit :-)

                            0 0
    • DaSnail  

      niektorí mechanici majú ukrutnú silu a vazelínu nepoužívajú…

      ja som nakoniec povolil, ale s lepším imbusom a vela, vela védečka 8o)

      0 0
      • bestguru  

        Jj, prostříknout čímkoli je vhodné ..
        @ Quik: Šroub spíš v cyklo .. ale tohle zvládneš i bez nás .. ;o) .. J.

        0 0
        • zichis  

          a nejlíp u Tebe, ne?

          Jsem takhle jednou nutně potřeboval matičky s jemným stoupáním M10×1 bylo to ve všední den ráno, tak jsem si našel nejdřív cyklokrám, tam ale mrchy nehodlaly otevřít dřív jak po deváté, takže jsem se doptal na železářství, koupil jich tam pár za kačku v pozinku, namontoval to, mezitím se v cyklokrámě uráčili otevřít, ze zvědavosti jsem se tam stavil zeptat jestli je mají, měli, ale chtěli za ně desetkrát tolik, tak jsem je poslal do *****.

          0 0
    • bestguru  

      Nej řešení je navrtat do šroubu díru pro vytahovák zalomených šroubů a takhle, ale mnou výše popisované riziko tu je. Ovšem kdybys to vrtal do hlavy bez jejího odřezání, snáz trefíš střed ..
      Teoreticky je možnost vlepit klíč do hlavy .. ale nevěřím, že by to jaké lepidlo udrželo ..J.

      0 0
      • lidumil  

        Jak píše bestguru – vytahovákem na šrouby je to nejlepší

        0 0
    • Smazaný účet  

      Takovéto problémy řeším takžka vždy vyřezáním drážky do hlavy šroubu. S pomoci modelářské vrtačky a rozbrušovacího kotouče se snadno vyřeže drážka a většinou s pomoci hrubé síly a šroubováku jde šroub ven. Ve zlosti jsem toto aplikoval i na torxy na kotouči. Jaká bude úspěšnost u zarostlého šroubu si netroufám hádat.

      0 0
    • boboe  

      Zdravím, jeden, a nejmíň destruktivní způsob co zabírá je, naklepnout do ojety hlavy imbusu klíč torx o něco málo větší, než je imbus…chce to teda kvalitnější klíč. Jinak jako na každej kouslej šroub, prostřikat WD,a pak před povolováním poklepat (nejlépe přes něco na hlavu šroubu, ne roh…)…

      0 0
    • elppak87  

      ahoj ja by som skusil platkom vyrezat do hlavicky zarez na plochy srobovak potom to trochu strekni wd-ckom a skus odkrutit .ked nepomoze tak vrtaj…ale mne sa to podarilo v pohode tak vybrat a to bol poriadne zakusnuty..

      vela stastia

      0 0
      • Hornet  

        no len moze byt s tym zarezom problem pri niektorych rohoch, hlavicka byva skryta v objimke, nie u vsetkych

        0 0
      • meikyq  

        Sice už je asi dneska vyřešíno :-), ale jinak naprostej souhlas, taky to takhle praktikuju. A podle fotky to vypadá že nejsou zapuštěný takže by to asi šlo. Otázka jak moc ten šroub drží, jestli na to šroubovák /šroubující má…se třeba strhne i ta drážka …

        0 0
    • Quik  

      Já to vyřeším tak , že v uterý s tím zajdu k jednomu panovi , co u nas prodává kola a ten mi to nějak udělá :D je mi jedno jak , ale mam jistotu ze kdyby se mu to povedlo znicit , tak mi dá zdarma rohy nové . zatmco kdyby se to nepovedlo mě , tak mám v peněžence o 400 korun méně :)

      0 0
      • Quik  

        Mimochodem děkuji za odpovedi

        0 0
      • Blade  

        Nejelegantnější řešení býva většinou to nejjednodušší :)

        0 0
    • Quik  

      Dnes jsem byl v cykloshopu a sundai toho sroubu me stalo prijemnych 50 kc bez stasrosti oto , zeto znicim …

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce