• Palba

    Lidi poslali me na Izotopová vyšetření na nukleární medicíně – scinti kostí

    google nasel: Scintigrafie kostí Jedná se o vyšetření kostí celého těla pomocí radioaktivní látky. V urologii využíváme k vyloučení resp. zobrazení vzdálených kostních metastáz nádorových onemocnění.

    Příprava k vyšetření: Není nutná

    Průběh vyšetření Při příchodu na oddělení dostanete k polknutí kapsli Chlorigenu (k ochraně štítné žlázy ) a poté je Vám aplikována radioaktivní látka do žíly. Poté je nutné vyčkat asi 2–3 hodiny k zabudování látky do skeletu. Poté se provede obrazový záznam po dobu asi 15–20 minut.

    A protoze me doktor napsal, vysadit sport, tak se ho nemuzu zeptat, kdy muzu absolvovat dalsi treningy na kole. Omezil me sice jen fotbal, florbal + beh, protoze mam pulroku problem s patou… ale ke kolu se taky moc netvaril, tak ho nechci prudit, ale sam mam odzkouseno, ze kolo me nevadi. Ptam se, protoze nemam predstavu co to je za bordel latku v krvi a zda na dalsi den muzu jet treba 2.5hodiny na 145tepech av.

    dik za radu.

    0 0
    • Lister  

      tady ale asi nepůjde o omezení kvůli tomu vyšetření ( dost často se třeba dělají zátěžové testy, kdy se vstíkne látka a pak se třeba šlape na kole), ale spíš o ty bolesti – abys tomu dal prostě klid.

      Jinak něměj obavy to vyšetření má přibližně stejnou zátěž jako RTG snímek.

      0 0
    • Palba  

      Lidi byl jeste nekdo na takovem vysetreni? Uklidnilo by me, kdyby napsali jeste tak dva, ze je to ok o)). Ale nekdo kdo vi, ze to je fakt vpoho o)))

      0 0
      • pavelm  

        Ahoj, ja Ti sice o tomto vysetreni vice nereknu ale pokud mas nejaky pochyby, dotazy, nejistoty, nedej se a ptej se doktoru. Kdyz Ti jeden lekar bude pripadat napruzeny, nevysvetli Ti to a budes mit stale nejistotu jdi se zeptat jineho doktora. Clovek ma prirozene strach a obavy protoze nevi o co jde. Drzim palce at vse dobre dopadne! Pavel.

        0 0
      • pop  

        Byl jsem na tom. Těch vyšetření je několik druhů. Já byl na „označených leukocytech“ kvůli vyloučení zánětu v kyčelním kloubu. Vyšetření je naprosto v pohodě, není třeba se v ničem omezovat. Zátěž je o něco větší než RTG. Po aplikování radiofarmaka do žíly je pořeba víc pít a těsně před vyštřením se vyčůrat :D,aby tam něco viděli kromě tvojí moči :D. Omezení se podle mě týká spíš tvého zdravotního problému – např.jak u mě nějaký zanět.

        0 0
    • Biohazard  

      Nic se neboj :-)

      Nejčastěji jsou aplikována radiofarmaka značená 99m techneciem, které má poločas rozpadu 6 hodin, radiační zátěž je tedy pro pacienty je relativně nízká.

      Vlastní vyšetření se provádí až za 2–3 hod po aplikaci radiofarmaka, trvá zhruba 1–2 hodiny. Po aplikaci radiofarmaka je vhodný zvýšený přísun tekutin pro snížení radiační zátěže ledvin a močového měchýře. U tebe je to zřejmě nějaký úraz, ale jinak se používá k diagnostice kostních metastas a posouzení efektu jejich terapie, diagnostika skryté poúrazové či únavové kostní fraktury, kostního zánětu, uvolnění kloubních náhrad, degenerativních procesů, avaskulární nekrosy, kostních nádorů.....

      Já osobně ti sport velmi brzy před či po vyšetření nedoporučuju. Počkal bych alespon 2–3 dni. Ale samozřejmě s přihlédnutím k základní diagnóze. Jestli ti lékař doporučil nesportovat, ví o čem mluví:-) Jsem jedním z nich :-D

      0 0
      • Lister  

        Jestli ti lékař doporučil nesportovat, ví o čem mluví:-).....

        by mě zajímalo kde bereš tu jistotu :o)

        0 0
        • Biohazard  

          Jde o to, že nikdo z nás neviděl danou situaci ve skutečnosti a zná jí pouze z popisu. Může a nemusí se jednat o banalitu. Ale každopádně bych se tou radou alespoň trochu snažil řídit. nějaký den bez kola ho snad nezabije:-)

          0 0
          • Lister  

            já nepochybuju o tom že pár dní klidu mu pak prospěje, jen by mě zajímalo kde berešu tu jistotu, že MUDři vždycky přesně ví vše o tom, o čem mluví…doktoři toho totiž nakecají :o)

            0 0
          • pavelm  

            Naprosto souhlasim. Tech par dni bez kola se da vydrzet. Clovek si mysli, ze mu neco utece… zdravi mas jen jedno. Pokud Ti doporucili, ze mas byt v klidu tak doktory poslechni.

            0 0
            • pavelm  

              To lister: doktori jsou taky jen lidi a muzou se mylit stejne jako ty nebo ja udelame v praci chybu. Jak jsem psal pokud mas neduveru k jednomu lekari zkus se ptat znovu a jinde. Z vlastni zkusenosti, taky jsem byl „chytrej“ a dojel na to. Udelej co Ti doktor doporucil. Je to Tvoje zdravi.

              0 0
              • Lister  

                jak jsem psal výše, tak to že mu doktor doporučil klid, nemá nic spolčeního se scinti vyšetřením, to mu doporučil proto, že ho bolí noha a proto zákaz sportu. takže pokud che druhý den jed na kolo, tak kvůli vyšetření může, ale kvůli noze nemůže…vybrat si musí on :o)

                Jinak pokud jde o mě, tak já k doktorům nechodím, protože je nemám rád a bojím se jich :o)

                0 0
                • pavelm  

                  Tak to bud rad, ze k nim nemusis :)

                  0 0
                  • Lister  

                    kdo říká že nemusím, jen prostě nechci…ono se to nějak vždycky vyřeší samo a s pomocí selského rozumu :o)

                    0 0
                    • Biohazard  

                      Takže zas jeden chytrolín „…ono se to nějak vždycky vyřeší samo a s pomocí selského rozumu“ To si opravdu asi nebyl ještě nijak nemocný. Takový sou nejlepší, napřed se bojí a když je nejhůř přijdou s prosíkem a chtějí zázraky. Jenže je dost často již pozdě. By mě zajímalo co si konkrétně vyřešil „selským rozumem“ :-)

                      0 0
                      • Lister  

                        ááá pán se chce hádat

                        no tak třeba poslední případ

                        měl jsem běžnou sinusitidu bez teplot, šel jsem z známou ORL jen s prozbou aby mi zanemizovala sliznice abych to mohl pořádně vysrmkat a ona mi řekla jestli nechci ATB, ale já se ptám proč, když jde o běžnou virivou nekomplikovanou sinusitidu, kterou v pohodě zvládnu dekongescí a pořádným smrkáním a nepotřebuju si narušovat stření mikrofloru podáváním ATB a navíc tak zbytečně zvyšovat rezistenci????

                        Kapiš kolego???

                        0 0
                        • Jirik123  

                          a co udelas az budes mit nebeznou komplikovanou sinusitidu s horeckama? to budes jeste za ty ATB rad:-) bracha byl s takovou dokonce na operaci, museli mu fiknout dutinu nad okem..

                          0 0
                          • pavelm  

                            To Lister: to by me fakt zajimalo jak jsi sam doma poznal ze nepotrebujes ATB a ze je to viroveho puvodu? O tom jestli jo nebo ne ATB rozhodne vysledek vyteru (pokud to neni zrejme hned ze jde o bakterialni infekci nebo by mohly nastat komplikace). Pokud by si doktorka byla jista ze v Tvem pripade jde o virovou infekci a ze Ti nehrozi zadne komplikace (napr. nemas problemy se srdcem, imunitou) tak pochybuju ze by Ti navrhovala jen tak lecbu ATB. Nerikam – chodit k doktorovi s kazdou pitomosti. Jinak si myslim, ze tomu klucinovi co zakladal tento thread neslo ani tak o to zda muze nebo nemuze na kolo, ale mel prirozeny strach z vysetreni ktere popisoval.

                            0 0
                            • pavelm  

                              Jeste to Lister: jedna zkusenost. Pred lety jsem zavodne behal. Popravde chripky a nachlazeni jsme zrovna moc neresili. Kamarad jednu takovou chripajsnu prechodil a nasledujici sezonu zacal mit problemy se srdcem (porucha srdecniho rytmu). Dnes je mu 31let, ma kardiostimulator a nemuze si jit ani zaklusat.

                              0 0
                            • raceman  

                              mozna to poznal sam proto, že je taky doktor…

                              0 0
                            • Lister  

                              jako neuraž se, ale výtěr ti řekne hovno......

                              0 0
                              • Krys  

                                Ak sa vezme zo správneho miesta tak určite. ;)

                                0 0
                              • pavelm  

                                To Lister: Neurazim se, nemam lekarsky diplom takze naopak rad se necham poucit. Jakto ze vyter nic nerekne? Proc se tedy dela? To mi vysvetli. Ja si myslel ze tim se potvrdi zda je (treba)v krku nejaky bacil nebo neni? A taky se podle toho urci druh ATB. Trochu se me to tyka, protoze posledni dobou trpim na ruzne krcni zanety. Vzdy je na chvili klid, pak zacnu vic sportovat a zase.

                                0 0
                                • Lister  

                                  Jenže on je problém že, ono ti tam toho vyroste spousta, ale nic ti to nepoví o tom jetli to je jen komensál (bakterie, která s tebou žije v míru) nebo je to původce onemocnění (až na vyjímky samozřejmě, jsou mrchy, které se chovají patologicky čatěji než jiné)

                                  To ti musí říct jiné vyšetření z krve, prostě je to přesně naopak – na základě klinického stavu pacienta se rozhodněš zda uděláš krevní vyšetření, která ti řeknou jestli je to spíš virosa nebo věc bakteriální Pokud ti vyjde, že je to bakteriální, tak si můžeš udělat výtěr a poslat to na kultivaci, abys věděl co tam roste a na co je to citlivé. No ale léčbu stějně zahájíš dřív, než ti přijde výsledek toho vyšetření a ATB nasazuješ podle zkušenosti – jsou doporučená ATB pro jednotlivé diagnozy. A když se ti náhodou nedaří, tak podle kultivace můžeš ATB případně změnit.

                                  0 0
                                  • pavelm  

                                    To Lister: Jeste dotaz. Co se zjistuje tim krevnim vysetrenim ze rozlisis mezi virozou a nebo bakter.? Je fakt teda ze ja mel zvetseny mandle, bolelo me v krku, doktora pri pohledu do krku rekla ze je tam zanet dostal jsem ATB a zaroven mi udelala vyter. Kultivace byla negativni. Po ATB jsem se cejtil dobre, ale za tejden se to vratilo. Dostal jsem druhy ATB, zase dobry, zacal jsem sportovat a za tejden znovu s tim, ze podle poslechu jsem mel i neco na pruduskach, takze do tretice ATB v prubehu cca 1,5 mesice. Uz jsem z toho byl zoufalej, pekny pocasi a ja tvrdnu doma. Pokud by to byla viroza tak se z toho preci musim za tu dobu dostat.. krev mi brali na sedimentaci jen po prvnich ATB a to bylo OK.

                                    0 0
                                    • Biohazard  

                                      Doporučuji ti navštívit ORL specialistu. Je možné že máš v mandlích velmi hluboké tzv. krypty (takové ty brázdy co vidís v zrcadle na mandlích). Pokud jsou dost hluboké, tak je možné, ze v nich zánět přetrvá i po terapii ATB. a když je přestaneš brát, postupně se infekce rozjede nanovo. Existuje ale celá řada příčin.

                                      0 0
                                  • Biohazard  

                                    No neuraž se, ale to krevní vyěetření které popisuješ se jmenuje HEMOKULTURA a pokud by ti vyšel pozitivní výsledek přítomnosti bakterií v krvi, tak to je setsakra vážný stav, který vyžaduje hospitalizaci a terapii ATB do žíly. Rozhodně to není běžné ambulantní vyšetření. K posouzení stavu sliznic bohatě stačí správně provedený výtěr a jeho následná kultivace a citlivost na ATB. Ještě uvedu, ze 80% onemocnění v oblasti krku je virového charakteru (ATB stejně nic nezmúžou). Pokud jsou na mandlích povlaky a je přítomná teplota, tak s největší pravděpodobností jde o streptokokovou angínu, kde jsou ATB nutností. ATB je možno nasadit i při virivé infekci, pokud lékař usoudí, že u pacienta je riziko superinfekce nějakou bakterií (třeba tím streptokokem) v rámci profilaxe.

                                    0 0
                                    • Lister  

                                      asi si ještě nepochopil že mě poučovat nemusíš????

                                      Bylo myšleno samozřejmě CRP, KO+diff případně interleukin (u novorozenců)­......je vidět že o praxi toho víš zatím houby :o(

                                      0 0
        • dancing dog  

          Přesně! Taky k nim shodou záhadných a nepochopitelných okolností patřím a často nevim, o čem mluvim..vlastně dokonce většinou .-)

          0 0
          • Lister  

            tak to máš výhodu že tvoji pacienti jsou většinou v bezvědomí :oD

            0 0
            • hribik A1  

              pri skrtoch v rozpocte zdravotnictva sa pocita s dvoma variantami: menej usporna je, ze do buducna si pacient bude muset do nemocnice doniest vlastny nozik (napr. zabijackovy) a co si donese tym ho budu operovat. bude si muset doniest aj vlastnu anestezu (kladivo, televizor atd. podla toho co unho zabera), uspornejsia verzia hovori o tom ze pacient sa bude muset odoperovat sam. takze bysom s tym bezvedomim dobuducna nepocital :D :D

              0 0
    • Biohazard  

      Ještě sem našel pár vecí ze zkoušky z nukleární medicíny. Jen tak pro zajímavost si to přečti ať máš představu, co ti budou dělat.

      SCINTIGRAFIE SKELETU

      • pomocí planárního nebo tomografického vyšetření (SPECT) distribuce vhodného radio-farmaka v kostním systému odhaluje patologické leze charakterizované změněnou metabolickou aktivitou. Kostní scintigrafie má v řadě klinic¬kých situací proti rtg vyšetření výhodu v časnějším odkrytí patologických procesů, především kostních metastáz, a v posouzení efektu jejich terapie.

      Třífázová kostní scintigrafie, která umožní zhodnotit distribuci radiofarmaka ve vyšetřované oblasti v časné fázi, ve fázi krevního poolu a v pozdní kostní fázi. Radiofarmaka: fosfátové komplexy, Nejjednodušším, ale i nejrozšířenějším z nich je methylendifosfonát (MDP) značený 99nTc. Provedení Snímkuje se mezi 2. až 4. hodinou po injekci. Používá se nízkoenergetický paralelní kolimátor s vysokým rozlišením. Při vyšetření kloubů u malých dětí je vhodný jednootvorový (pin hole) kolimátor.Pro zvýšení specifirity kostní scintigrafie se někdy indikuje tzv. třífázová scintigrafie. Je to kombinace dynamické a statické scintigrafie. Provádí se ve 3 fázích: fáze angiografická – zobrazí regionální prokrvení sledované části skeletu, fáze zvaná „blood pool" – která zachycuje přestup radiofarmaka z krevních cest do extracelulárního prostoru měkkých tkání a kostí, fáze pozdní je klasická statická kostní scintigrafie za 2–3 hodiny po podání radiofarmaka.

      0 0
      • Lister  

        ......výhodu v časnějším odkrytí patologických procesů, především kostních metastáz…

        no tos ho uklidnil :oD

        0 0
        • Biohazard  

          Vždyť říkam, že neznam diagnózu, jen se snažim vysvětlit k čemu to vyšetření je a jak probíhá, toť vše.

          0 0
    • Palba  

      Tak sem po vysetreni s timto nalezem, kdyztak poradte co to je, protoze na ortopedii k doktorovi jdu az 19teho o((

      V arteriální fázi a ve fázi bloadpolu známky hyperemie v pravé patní kosti, v pozdní kostní fázi nacházíme v téže lokalizaci středně intensivně zvýšenou aktivitu kostní přestavby ložisk. charakteru. V rozsahu ostatního vyšetřovaného skeletu patol. kostní přestavbu nenacházíme.

      a ted babo rad co to je a co asi bude dal, ja doufam ze už nic o))

      0 0
      • Lister  

        tipuju zánět nebo chronickou iritaci třeba z přetěžování, případně kombinaci obého.....

        to famrakum se vychytává přednsotně tam kde je zvýšené prokrvení a zvýšená metabolická aktivita a zánět se projevuju obojím, tak proto ti to tam asi zůstalo…ale jen můj osobní odhad vůbec se na to nevaž :o)

        0 0
    •  

      Baník pyčo!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.