Funkční vyšetření-laktát.test

42 nepřečtených
  • Star69

    Poradíte mi někdo, kde mi udělají kvalitní vyšetření + laktát.testy v okolí oblasti Most, Chomutov? A jaká je vlastní procedura takového vyšetření? Používají všude běhátko, anebo někde cyklotrenažér? Odnesu si hned konkrétní AP/ANP údaje?

    0 0
    • PT  

      Tak já byl na vyšwtření na odd.funkčního lékařství v Brně u sv.Anny.Jedná se o stanovení anaerobního prahu na cyklotrenažéru s narůstající zátěží.Aerobní práh je možno stanovit jen z laktátové křivky,kterou tady nedělají,namísto toho stanoví anaerobní práh z vydechovaných plynů,čili přesněji,bez píchání.Cena cca 1000kc.Tenhle přístroj k analýze plynů ( cca 2mil.Kč) je prý jen v Brně a někde v Liberci nebo Ústí nad Labem,teď nevím.O aerobním prahu mi bylo řečeno,že není nijak využitelný a jeho stanovení není přínosné.

      0 0
      • biker007  

        no, trochu bych polemizoval.. nejsem sice zadnej odbornik, ale pro trenink se mi zda AEROBNI prah podstatne dulezitejsi nez ANAEROBNI. rozhodne bych zajel na vyserteni nekam, kde opravdu odebiraji krev behem zateze. jsem z plzne, ale na vystreni jezdim do prahy. doporucuji Carsi(www.casri.cz). urcovani prahu podle vydechovanych plynu me zavani sarlatanstvim;). pozn.:ja byl na svym prvnim vysetreni v Plzni na lek. fakulte a tam to taky urcovali z tech plynu. a vysledky se dost lisily AP 156(plzen)-161(casri), ANP 167–171, MAX 185–196

        0 0
        • biker007  

          trochu sem ty hodnoty popletl.. takhle vypadam jako strasnej nabusenec :) ve skutecnosti mam (casri) AP/ANP 148/174 a max 191. sem si myslel ze si to pamatuju;)..

          0 0
        • PT  

          Nechci se hádat,protože jsem ještě neměl čas se tomu více věnovat,mám to až na státnici,tak jestli si vzpomenu,tak se pak ozvu.Stanovuje se tepová křivka v závislosti na výkonu,podle měření plynů se stanoví ANP,který se mi zdá odpovídá laktátovému ANP nebo je přesnější(nevím,ale panu doktorovi věřím),Dále VO2max a to vše přepočítáno na kg.Snad jsem na něco nezapomněl.S tím,že AP je důležitý nemůžu souhlasit ani naopak,ale podle vašich reakcí a zkušeností asi nekecáte:)

          0 0
          • lubos  

            Podle ceho se stanovuje ANP pri vysetreni pres dychaci masku ?

            0 0
            • PT  

              Zřejmě podle zlomu v nárůstu pACO2,tedy alveolárního parciálního tlaku CO2,který odpovídá krevnímu.Ono totiž při zvýšení produkce laktátu,stoupá množství H+,který způsobuje acidózu,která je korigována v akutní fázi zvyšenou respirací po pufraci H+pomocí HCO3– na CO2,takže asi tak to bude.

              0 0
              • lubos  

                Hmm, ale stejne bych rekl, ze presne stanoveni lze jenom odberem krve. Dychani nemusi byt celkem ok.

                0 0
              • MARIN  

                Nemuze mit na tu dychaci techniku vliv kdyz nekomu abnormalne smrdi z dr.ky ? :)))

                Myslim ze „krevni“ vysetreni bude presnejsi.

                0 0
                • PT  

                  To jakože nedýcháš,když si sestra neumyla zuby?No takhle by to dávalo smysl,to by tvé CO2 rapidně stouplo i bez šlapání:)O přes­nosti nevím.

                  0 0
              • Genarito  

                pochopil jsem to k tomu „zřejmě“ :o)

                0 0
      • PietroUL  

        Najíždění v pásmu aerobní vytrvalosti tj. max. do hodnoty AP je základ každýho cyklistickýho tréninku. Znát jen hodnotu ANP určitě nestačí. Za těch 1000 Kč se dozvíš jen hodnotu ANP nebo i něco dalšího, třeba VO2max? Jestli jen ANP, jak píšeš, tak bych se podíval po nějaký jiný laboratoři. Chodim taky do Casri, na laktátovou křivku, dozvim se oba prahy, TF/laktát, TF/výkon, TF/výkon na kg, přibližně 15 minut pak výsledky probírám s doktorem Martínkem a zaplatim 650.

        0 0
        • lubos  

          Melo by se na to vystreni ziskat graf od srdce – kardiogram, nebo jak se to jmenuje – vo2max, max. tepovku, a takovej seznam hodnost, jak postupuje spotreba kysliku dle tepu a vykonu. Cili i krivna tep/vykon. Ja jsem tam mel i nejakou krivku kde prepocitali vo2 na laktat, tak jsem ziskal alespon neco. I kdyz je jasny, ze je to jenom hruba zalezitost. Ale to co mas ty je imho o hodne lepsi vec.

          0 0
          • McBlacky  

            křivku tep/výkon ti změří i lepší trenažer, pokud si dát trochu práce. Ale rozhodně to není přesný, sice poznáš ±ANP zlom, ale AP se z toho určí už těžko. Navíc zrovna ANP pro trenink intenzit je potřeba znát s maximální přesností

            0 0
        • MattsSpeed  

          hola, jak probiha takovy test? co sebou? jak dlouho to trva? dik

          0 0
      • lubos  

        Mel jsem tutez zkusenost. Byl jsem nalakan na informaci, ze delaji laktatovou krivku. Udelali mi jenom laktatovy spad, ktery mi je k hovno. Kdyz jsem se ptal, kdeze je ta krivka, bylo mi receno, ze ji nepotrebuju. ANP mi stanovili dle tech plynu … dle udaju pri asi 2mmol. Kdyz jsem se hadal, ze to je AP a ne ANP, tak se doktorka ohanela atestaci. Tak jsem si stanovil ANP a AP dle tech udaju a jezdim tak. A docela to jde. Jako hobikovi mi staci. A jo, kdyz jsem se ptal na AP, bylo mi presne receno totez .. ze to nepotrebuju znat a ze vlastne neco jako AP neexistuje (ono to je tak trochu i pravda, ale ne uplne). Jenze … AP je dulezita vec. Podle AP si stanovujes komprenzacni zonu na dojezd po intenzivni trenigu, na zahrati, na max. spalovani tuku. AP potrbeujes znat na trenink zakladni vytvalosti, na jezdeni objemu, uci se tim telo lepe spracovavat tuky, a pripravujes se na trenink v intenzivni vytrvalosti. Tez by se mel posouvat pomalounku i samotny prah. Cili postupne treninkem v tehle oblasti. Kdyby rekli treba Lancemu, ze znat AP neni vyuzitelny a stanoveni neni prinosne, myslim, ze by se hodne moc pobavil :o)) I kdyz, jak se nekde pise, u tenhle silencu je AP tak 1–2 tepy pod ANP :o)

        0 0
        • Beeda  

          No rekl bych, ze ta doktorka byla asi kardiolozka co moc nesportuje, jelikoz doktory zajima ANP, kde se testuji/zacinaji projevovat choroby srdce, kdezto tebe k treninku zajima i AP…B.

          0 0
          • lubos  

            Bylo toho vice, co bylo spatne .. ale uz se nebudu rozcilovat :(

            0 0
          • Genarito  

            nemáš někde link na moudra kolem srdečních vad a vůbec o tom co píšeš? Před rokem jsem totiž jen na pocit kolem srdce dokázal zjistit že jedu na 137 ± 1 tep :o) A mám teda srdeční vadu…

            0 0
    • MARIN  

      Tady od CV po UL nikdo nic takovyho nedela. Nejlepsi budes mit zajet do Prahy. www.casri.cz http://www.ftvs.cuni.cz/…e/biomed.php

      0 0
    • ddd - andy  

      Co tady bylo receno souhlasi jen jeste doplnim ze na vysledky testu si chvilku pockas (kvuli tomu laktatu) – tj. druhy den..

      0 0
      • Daf  

        No asi jak kde. V Casri se akorat stacim vysprchovat a vysledky mi za chvili donesou. Mozna ale zalezi na hloubce toho vysetreni ja si tam necham delat jen laktatovou krivku.

        0 0
      • lubos  

        Na krivku by se nemelo tolik cekat. Je to jenom odpocet z toho pristroja, tam je to hned a zaneseni na graf a vytvorenie krivky.

        0 0
      • Beeda  

        Laktatovy test/krivka (casri)- vysledky hnedka, nemusi se ject na max tep. Spiroergo vysetreni (ftvs) – vysledky do tejdne – (musi se pocitat z namerenych hodnot), urci se i max tep. B.

        0 0
    • websky.cz  

      laktátovou křivku, dozvim se oba prahy, TF/laktát, TF/výkon, TF/výkon na kg

      kdyz to budu vedet, jak ty hodnoty vyuzit? k cemu je ktera a jak podle tohod elat trening? je k tomu nejaka literatura? treba i na netu?

      0 0
    • robin!1  

      V Havířově třeba dělají za 400,– ale bez laktátové křivky a prahy prý určují pomocí nějakého programu ( taktě asi z vydechovaných plynů ). Ale v Ostravě dělají i laktát.

      0 0
    • petrbw  

      použiji staré vlákno.Potřeboval bych prosím poradit kde ve Frýdku a nebo v Ostravě bych si mohl udělat zázěžové testy.Mám na mysli AP/ANP a laktát??Děkuji za radu.

      0 0
      • Zerocool  

        hledej v googlu jsem před nedávnem našel asi dvě místa, my paradoxně dojíždíme do Prahy…

        0 0
    • dancing dog  

      Už sem to tu 1× psal- pokud neberou krev přímo z tepny, tak je vyšetření na laktát hrubě orientační. Co vim, všude píchaj do prstu, což je krev kapilární, výsledek nepřesný a zavádějící…opravdu jen orientační…

      Takže někam do nemocnice, na JIP nebo ARO .-)

      0 0
      • raceman  

        předpokládám, že s uchem je to stejne…

        0 0
      • kámen úrazu1  

        Třeba je to „kalibrováno“ na kapilární krev a kdyby se odebírala krev přímo z tepny, neuvažovalo by se o prazích cca na hodnotě 2 a 4 mmol/l, ale třeba 1,75 a 3,82 mmol/l. Navíc se jedná především o změny hladiny, o vyhodnocení z křivky (proto ne přesně podle 2 a 4 mmol/l). Když hladina laktátu při druhým odběru je nižší než při prvním a křivka má zpočátku tendenci ke klesání a dlouho vydrží „rovnoběžně“ s podélnou osou, tak to ukazuje na dobrou základní vytrvalost a je mně přece úplně jedno, že ta čísílka udávající laktát nejsou přesná na co já vím jaký desetinný stupeň jak u tepenný krve. Stejně tak zlom křivky u prahů atd.

        0 0
        • burnout/syndrome1  

          No,já tedy nejsem expert na sportovní medicínu,nebo intensivní péči jako dog,ale jedno vím.Bere-li se kapilární krev u stejného člověka ve stejnou chvíli,tak může být překvapivě velký rozdíl v tzv.vyšetření Astrupa( pH a krevní plyny),protože kapilární krev se může lišit v těch dvou oblastech,plus je rozdíl,jak se provede ten odběr apod.Nevím,jak je to tedy  přesně s laktátem,ale myslím,že dost podobné jako s tím pH u Astrupa.Nicméně si myslím,že pro solidní orientaci krev z ucha na laktát.vyšetření bohatě stačí.Dancing dog je prostě deformovaný pohledem doktora z ARO,kde desetiny v hladině laktátu z tepenné krve mohou mít asi užopravdu význam

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.