• Quido Kroupa

    Ahoj bikeři,

    po dlouhodobě trvajících bolestech achilovky jsem si došel k doktorovi, ten mě poslal na RTG a diagnóza zní Haglundův syndrom-výrustek na kosti který dráždí šlachu.. Doktor říkal omezit zátěž, mazat Dolgitem a předepsal mi rehab.- laser, popř. rázová vlna, když to nezabere operace (nechci!!).

    Máte s tím někdo zkušenost? Popř. nějaké babské rady jak to ,,léčit"? Díky

    0 0
    • funkatron  

      co mam ja skusenosti, tak vsetci skoncili pod nozom, ak chceli vobec obuvat nieco ine ako slapky…

      0 0
      • Quido Kroupa  

        nepotěšils :-(

        0 0
        • funkatron  

          viem :(

          prepac

          ale zase to nie je ziadna strasna operacia a budes potom ovela spokojnejsi

          0 0
          • Quido Kroupa  

            Asi jo..Když já uzavřený boty vcelku zvládám, ale to rozchození po klidu je fakt peklo! Už i na biku to bolí, což mě sere úplně nejvíc! Kdyby ta operace pomohla, tak co nadělám, ale už by to byla šestá za posledních pět let, ach jo!

            0 0
            • funkatron  

              neviem ako to mas narastene

              ale ak ti to budu len zbrusovat, tak to fakt nie je nic strasne a za par dni si fit :)

              0 0
    • Flegmatik  

      Laser či ultrazvuk – zbytečnost, vyhozený peníze. Rázová vlna – jak kde (podle přístroje), ale zpravidla taky k ničemu – nicméně pokud máš na ní peníze, můžeš ji zkusit. Mazání – zmírní na chvíli bolest, ale kost a tedy příčinu s tím neodstraníš, bude tě tam mačkat pořád. Řešení je bohužel až ta operace. Ale tady pozor. Někde to dělají „prasácky“, po staru – klasické odseknutí kosti, velká jizva, delší léčení. Ovšem už i v republice jsou metody, kdy ti udělají jen dvě malé dírky, pod kamerami a rentgenem prostrčí „mikrobrusku“, kost odbrousí, dají dren, a druhý den jdeš domů (14 dní máš zavázanou nohu, pak už zlehka můžeš chodit). Tahle metoda je mnohem mírnější, nebolí skoro vůbec.

      0 0
      • Quido Kroupa  

        Prubnu tu rázovku a když nezabere tak půjdu na operaci, co se dá dělat. Ale určo vyberu středisko kde mi to udělaj tou novější metodou, snad Č.Budějovice.. Děkuju za komentář

        0 0
      • pepek  

        Znám dva lidi, kteří po tom prasáckým odseknutí mají poškozený nějaký nerv a nemají cit v chodidle. Takže chůze je problém, kolo prý OK .

        0 0
        • Quido Kroupa  

          No, když v tom nemaj cit, tak je to aspoň nebolí, ne? :-)

          0 0
        • Haho  

          Já zase znám jeden případ, kdy došlo k poškození nervu i při té „neprasácké“ metodě…asi záleží hlavně na tom, kdo to dělá:-)

          0 0
      • brolly  

        Dobrý den. Nezbývá mi, než s Vámi souhlasit. V devatenácti letech mi diagnostikovali Haglundovu patu. Abych nemusela na operaci, absolvovala jsem všechny neinvazivní metody, od laseru a Priessnitzových obkladů počínaje, po rázové vlny a injekce SportVisu konče. Bohužel vše bez většího a trvalejšího efektu. Nakonec jsem skončila na operačním sále, kde mě k mému nevelkému štěstí operovali právě zastaralou metodou typu „rozříznem a obrousíme“. Dopadlo to tak, že v místě největšího pnutí se mi jizva rozjela a rehabilitace byla celkově zdlouhavá. Jizva byla ještě minimálně rok pomoperacu citlivá až bolestivá a díky ní bylo nemyslitelné vzít si klasickou obuv končící pod kotníkem. Za dva roky jsem na operačním sále skončila opět. Bolest byla stále a výrůstky znovu narostly. Naštěstí druhá operace nebyla tak drastická, byĺa provedena artroskopicky. Dle mého by měla velký úspěch, nebýt té první. Díky lajdácky odvedené první operaci mám v celém kotníku patologické srůsty a dle všeho mi ani dostatečně kost nezbrousili a nezahladili. Zvýšenou citlivost paty mám stále. Zkuste neunvazivní metody, ale pokud se nezbavíte dráždění – ostruhy samotné, tak to nemá hlubší smysl. Operace pomůže, ale musí Vás operovat ortoped a ne jen řezník a jedině artroskopicky. Za mě přičítám plusové body MUDr. Pavlovi Procházkovi z Brna.

        0 0
    • pelhrimov  

      V Tvém věku jsem ještě běhal maratony za 2:40, ale rozchození po delším sezení už mi dělalo potíže a v 31 už jsem měl běžecké pauzy. Laser nepomůže, rázová vlna tehdy ještě nebyla dostupná, tak jsem to zanedbal. Prvních pár let ještě boule není vidět, ale teď už je ta deformita zřetelná a běhat nemohu, tak jezdím na kole, to zatím jde. Žil jsem v domění že to moc dobře řezat nejde, tak se dojdu po letech zase optat, ono každé zjizvení po operaci kolem šlachny je problém. Nejhorší je, že první roky potíží si ze mne dělali na ortobedii srandu. Nejvíce jim mám za zlé, že mne na toto riziko vzniku deformity neupozornili, jenže teď již čas nejde vrátit.

      0 0
      • Quido Kroupa  

        Já taky běhával, ale právě od posledního pražskýho 1/2 maratonu to dost cejtím, takže běh už nee. Kolo bylo do poslední doby ok, ale teď to cejtím i na biku, tak si dávám pauzu radši i od něj. Jinak ta boule na patě už je zantelná, po zátěži větší (otok), když je to v klidu, tak to tak hrozný neni, ale pořád je to znát. Doufám, že ta rázová vlna pomůže!

        0 0
    • Pawel ()1  

      razova vlna, aplikovana 3× za ssebou a pres mesic v klidu. Byl jsem v Brne u MUDr. Ziegelbauera (byvaly lekar hokejova repre) a fakt jsem od te doby OK. Nicmene uz nebeham, ale pokud to jde tak na biku jezdim jak divy a v zime badminton. Zkus to, nicmene si priprav penezenku, neco to stoji a neni to hrazeny pojistovnou (teda nebylo)

      0 0
      • Quido Kroupa  

        Peníze v tomhle případě neřeším. A jak si na tom byl před aplikací tý ráz. vlny?

        0 0
        • Pawel ()1  

          Prakticky jsem chodil/poskakoval po jedny noze a vselijak odlehcovat tu spatnou nohu, az mne z toho bolet zada zacaly. Takze tak :)

          0 0
      • madcat  

        Neví někdo něco bližšího co to je ta „rázová vlna“? V čem to spočívá atd.? Mně to zní tak exoticky, až mě to začalo zajímat :)

        0 0
        • Flegmatik  

          Prostě takový kladívko, který ti rychle bouchá/ťuká tam, kam to potřebuješ.

          0 0
          • nerad  

            Jsou dva druhy rázových vln, nízkotlaké, kam se chodí několikrát (6 – 24×) a vysokotlaké, kam jdeš jen jednou.

            Ten přístroj na ty vysokotlaké se jmenuje EvoTron. Má cca 100× větší tlak než to „kladívko“. Mají ho v Praze, Plzni, Zlíně a Vendryni.

            Dá se to na netu najít. Já byl před 8 měsíci, za 3 měsíce to přestalo bolet, i boule se trochu změnšila. Zatím tedy dobrý. Kdyby se to vrátilo, tak dám vědět.

            0 0
    • Quido Kroupa  

      Tak v pondělí jdu na rázovou vlnu, doufám, že to bude k něčemu..

      0 0
    • Automat_1  

      To je taková ta boule pod achilovkou? Jestli jo, tak to se mam na co těšit:( Zatim nebolí, ale mam jí tak o cca 0,5cm dál, než patu> puchýře a podobný věci mě trápí jenom tam.

      0 0
    • Quido Kroupa  

      Jj, to je ta boule.. Já jí teda mám kolem celýho úponu (otok), někdy větší (po zátěži), někdy to jde, ale oproti druhý noze je to sakra znát. Jen ty puchejře se mi tam netvoří. Doktor říkal, že to vzniklo nadměrným namáháním (běh) po úrazu který jsem měl v roce 2005(otevřená zlomenina bérce). Po zhojení jsem tomu začal moc nakládat a reakce org. na nadměrné zatěžování byl ten přiblblej kostěnej výrustek co mě teď tak s*re.

      0 0
      • Automat_1  

        Zvláštní. Já to mam na obou nohách stejně a úraz jsem nikdy neměl-dedičný to asi taky nebude, až po praprarodiče údajně nikdo podobnou hnátu neměl:). Pak řekni, jaký to bylo v Budvarovicích­..Přeju hodně štěstí;)

        0 0
        • Quido Kroupa  

          Dík. Až budu mít po, dám echo

          0 0
        • Richi  

          Nevím jestli je to stejné jako u mě. Mám tam na obou patách taky nějaký boule, myslel jsem, že se tomu nadává ostruhy.

          Jsou těsně vedle achilovky a už spoustu let. Kromě drobnějších problémů s novou obuví jiný problém nemám. Mě osobně to nijak nebolí a tak to neřeším, asi naštěstí.

          0 0
          • Automat_1  

            No ty ostruhy by měly být to samé. Mě to taky nebolí, ale přecejenom se stále vyvíjim, tak se toho trochu bojim.

            Má to asi každý, někdy větší, někdy menší..Já slýcham pořád co to tam mam a jestli mi to nevadí.

            0 0
    • Quido Kroupa  

      Takže včera první aplikace rázové vlny v rehab. centru v Č.Budějovicích. Je to dost nepříjemná procedůra která v mém případě trvala cca 2 minuty. Bolest srovnatelná s tím, jako kdybch si do toho bolavýho úponu mlátil kladivem,vždycky po pár vteřinách musel pan doktor přestat, páč jsem se mu tam bolestí kroutil jak had.. Prý se to před aplikací nechá umrtvit, ale bez je to prý lepší, tak nevím, ještě tam mám jít 3×. Ufff. Večer byla noha místama až promodralá, takže jí to asi fest proklepalo! Jsem zvědav na výsledky.

      0 0
    • pospam1  

      Setkal jsem se s tím u babičky a jeden brněnský homeopat mi poradil homeopatika Hekla Lava, užívala je 3 měsíce a je 2 roky absolutně bez problémů. Bolesti jí ustoupily už po měsíci. Předchozí klasická léčba jí absolutně nepomohla. Vřele doporučuju. Kontaktuj nějakého homeopata.Nebudeš litovat, léčba vyjde tak na 200,– Kč.

      0 0
      • Quido Kroupa  

        Díky za radu. Už jsem o tom taky něco četl, dnes si tu Hekla Lavu koupím

        ..

        0 0
        • pospam1  

          Ještě počkej, zjistím ředění a dávkování a napíšu ti to sem.Stejně to asi nebudou mít v lékárně skladem, jen na objednávku.

          0 0
          • pelhrimov  

            Zbav mne Hanglundovy paty a máš u mne 8 kilového bika :)

            0 0
            • muppet  

              Jdu pro sekyru, předem díky za bika :-))

              0 0
            • Quido Kroupa  

              No, já už mám kontakt na ortopeda z ČB, jak to tak vypadá, operace mne nemmine. Efekt rázové vlny se nedostavil, naopak, zdá se mi, že chůze je pro mne čím dál tím větší problém. Bike jde, pokud teda do toho moc nešlapu.. Třeba jít ze sedla a trochu se do toho opřít je nemožný, taktéž kamenitej sjezd ze sedla bolí, otřesy tomu nandavaj. Prostě napi.u

              0 0
              • pelhrimov  

                V profilu máš JH, nebudeš náhodou v JH teď v neděli dopo závodit? start Klášterská ulice

                0 0
                • Quido Kroupa  

                  Závodit nebudu, nebaví mě to, když nemůžu bejčit naplno.. Ale asi se půjdu podívat, to mě aspoň donutí k tomu, abych se konečně objednal na tu operaci :-) A příští sezónu to rozjedu.. :-))

                  0 0
          • muppet  

            Tak už to tady napiš to ředění(obsah účinné látky),ono je toho trochu více druhů(barevné balení)

            0 0
      • Mamut  

        Pomocou homeopatika zmizne kostny vyrastok??? To, ze ja neverim na HP je vcelku ocakavatelne, ale tomuto budu mat problem uverit asi aj skalni zastanci.

        0 0
      • frdrx  

        TO SNAD NE! NE!!

        0 0
    • Life will kill you  

      driv se to jeste ozraovalo. to uz ted nedelaji? trosku to funguje a za par desitek let to mas znova. nuz je reseni. zbytek je takovy technolgicky mastickrastvi nebo primo mastickrastvi. vsechny ty capiny pred kudlou asi spolihaji na to, ze se zkrati cekacky na kudlu a uhrady za ni z pojisteni pokud si sam upravis rezim na postelovyho povalece.

      0 0
    • Quido Kroupa  

      Takže za týden artroskopická operace u Dr. Kopečného v Berouně.. Všechna možná léčba před (rázová vlna, laser, hekla-lava apod) k ho.nu (na nic :-))

      0 0
      • anthropoid  

        Ahoj,

        tak jak ti dopadla operace? Bolí to opravdu tak moc jak se říká?

        Mohl bych tě poprosit o nějaký kontakt na pana doktora ,mám to do Berouna kousek, tak bych si k němu zajel. (už mě to trápí 8 měsíců… )

        Dík Radek

        0 0
        • Quido Kroupa  

          Ahoj,

          samotná operace proběhla celkem v poho, 14.12. ráno v 7 jsem nastoupil do nemocnice, na řadu jsem se dostal po 14tej a na pokoj mě přivezli kolem 16hod. Druhý den ráno jsem ,, šel " domu. Noha po operaci vůbec nebolela, takže jsem neodolal a zhruba po týdnu(ještě ze stehama) jsem vyrazil bez holí na procházku-blbec, no.. Od tý doby jsem po bytě a na kratší vzdálenosti chodil bez holí, ale ta noha jakoby ožila a začal jsem opět cítit úpon šlachy. Po 14 dnech jsem přišel na kontrolu do Motola o jedný holi a pan doktor z toho nebyl 2× odvařenej- říkal, že bych měl používat obě hole po dobu 6ti týdnů, že hrozí přetržení šlachy, která je v úponu tou operací oslabená.. No, trošku jsem se polekal, takže hole od tý doby používám, jen po bytě chodím bez. Snad jsem si to tou nedočkavostí nějak neposral.. Jinak otok úponu šlachy se po operaci docela zmenšil, ale samotný kostěný nárůst (boule) je pořád stejný, jen otok měkých tkání způsobený drážděním odstraněného výrůstku pomalu, ale jistě mizí. Uvidíme, co to bude dělat až to začnu zatěžovat na 100%..

          A jaký pociťuješ problémy, že ses rozhodl pro operaci? Já ke konci už sotva lezl..

          Kontakt na pana doktora Kopečného tu – 602208548.

          0 0
          • anthropoid  

            Já měl taky otoky (na obou patách). Ráno jsem se musel rozchodit než to přestalo bolet. Delší chůze bolela, běh nepřipadal v úvahu, při plavání to nebolelo, ale následující ráno bylo o to horší a na kole mě to nebolelo vůbec. Jenže běh a chůze jsou u mě prioritní… Píšu to v minulém čase, protože na štědrý den jsem si šel zaběhat a od té doby mě to nebolí. Asi se to vyčistilo přemírou alkoholu v krvi. :)

            Nicméně ten kontakt bych chtěl do budoucna. Nevěřim že se mi to nevrátí.

            Osobně jsem si myslel ,že oni zbrousí ten výčnělek.

            Někde jsem taky četl ,že by se neměli jíst mléčné výrobky kvůli usazování vápníku. Náhodou nějaké rady aby se ti to nevrátilo ti nedal?

            Jinak ti přeji brzké uzdravení (a neblbni, vydrž to! Já jsem si při zlomenině zápěstí přetočil kost , protože jsem neustále i se sádrou něco dělal)

            0 0
            • pelhrimov  

              Ach jo, kde si myslíš, že ten výrůstek je? Prostě pod šlachou a jak kost začne nabývat tak to dráždí, pro se tomu říká H. deformita. Aby jsi snadno brousil, musel by jsi podle mne odpojit šlachu od kosti. Šlacha a její napojení na kost není kus masa (svalu), které snadno sroste a doroste. Někde jsem viděl, že zkoušeli rozříznout patní kost na 3 části a prostřední klín se vyhodí a tím se trošku upraví to vyklenutí – změní geometrie. Kdyby fungovaly babské rady s jídlem, tak se na ortopedii můžou jít pást :)

              0 0
              • anthropoid  

                Proč hned „ach jo“ ? Já samozřejmě vím kde ty výrustky mám. To že se to dá zbrousit mi tvrdil jeden ortoped.

                A výživu bych na lehkou váhu nebral…

                0 0
    • Mášrum  

      Ahoj,

      ani nevíte jak jsem ráda, že jsem tuhle diskuzi objevila..Haglun­dovu patu řeším už tak 5 let a to je mi 19..

      6 let jsem dělala závodně atletiku, převážně běh a teď jezdím závodně skate a snb..s patama jsem byla celkově tak u 10 lékařů ve všech možných nemocnicích..hlavně mi nikdo nedokázal řict, co to je? někdo říkal ostruhy, někdo achilovka, někdo chrupavka, někdo že je tam nějaká pohyblivá hmota:D prostě šílenost! prošla jsem si rázovou vlnou, kortikoidními injekcemi, podpatěnkama, rázovou injekcí, nějakýma práškama, zákazem sportu no a nakonec jsem skončila v Mladé Boleslavi na operaci..Prý je to jedna z nejlepších, ale asi jde o to, kdo vás zrovna operuje. Nic méně jsem už třičtvrtě roku po operaci a pravá noha, kterou mi operovali, se ještě zhoršila. Teď nemůžu běhat už vůbec a dokonce ani chodit ze schodů dolů. Jediné, co můžu doporučit, je ortéza, která je přímo dělaná na achilovku, to mi tu chůzi docela odlehčí. Proto prosím za jakoukoliv radu, co by mi mohlo ještě pomoct, protože bez sportu já umřu! Mám jít akorát teď k doktorovi v pátek, tak jsem zvědavá, co zase vymyslí:/

      0 0
      • Flegmatik  

        A vložky do bot Formthotics ti ještě nikdo nenabídl? :-) Když tak mi napiš na email v profilu, dám ti tam kontakt na jednoho lékaře, který je tedy dost vytížen, ale pokud si ho nezkusila, mohla bys ho zkusit.

        0 0
        • Mášrum  

          Ahoj,

          díky moc za odpověď. Kkoukala jsem na ty vložky a něco podobného mám..jen to mám jako v tvrdší verzi, tohle jsou podle mě gelové vložky ne? nebo alespoň to tak vypadá..Zítra k němu jdu, tak se o tom zmíním, a třeba mi poradí:)

          0 0
      • pelhrimov  

        No potěš, já se litoval, že mám tyto problémy ve 40. Přesně jak píšeš, závodně jsem běhal a první problémy přišly po 5 letech závodění a ve 30 už to bylo blbé. Podcenil jsem to a teď lékařům vyčítám, že mne neupozornili co mi hrozí, měl jsem leta citlivé paty, po ránu nebo z auta po závodech zatuhlé. Prostě dflouhodobě zánět, až mi to zvápenatělo a udělal se výrůstek. Začal jsem jezdit na kole a teď s tím dokáži běhat, ale jen kondičně, teď jsem přiběhl, 10 km a jde to. Na závodění už to nebude, ale sport nestojí za operaci, je to riziko. Znovu všechny varuji, pata nesmí dlouhodobě bolet, hlídat si to, pro doktory to ze začátku není případ a Ti soukromí, kde se platí se dušují, že stačí posvítit laserem. Máš na patě zřetelnou deformitu, vyklenutí? Šlacha a úpony nejsou prokrvené, jak kolem začnou řezat, tak se bojím, že už se to nezhojí, to je jako s chrupavkama. Prostě, životní omyl si nechat v těle chronický zánět a každý den to dráždit tréninkem.

        0 0
        • ZuzicK  

          Můžu se zeptat jak se ten chronický zánět na patě projevuje? Nikde jsem nenašla nic co by bylo podobné mým příznakům a zatím jsem neměla možnost si skočit za praktikem. Nejdříve mě bolel občas lehce nárt (spíše jako kdybych měla natažené šlachy, či co). Asi po půl roce to přešlo do oblasti achilovky, z ničeho nic. Ta mě bolí jen v klidu, když dlouho nic nedělám (teď to střídavě zlobilo/nezlobilo poslední dva měsíce, kdy jsem se učila na zkoušky a pohyb byl dost omezený) a nejvíc, když mi prochladnou nohy (stačila jen studená pata). Nejvíc to je cítit když napínám špičku, je to pocit jako kdyby byla zkrácená a potřebovala protáhnout, akorát na druhou stranu. Jakmile si jdu zaběhat/zalyžovat tak to zmizí, jako třeba teď, zrovna když už mám čas si k tomu praktikovi zajít..

          0 0
      • Mášrum  

        Po operaci..

        0 0
        • muppet  

          Tak touhle fotkou si mě odradila od jakékoliv operace mé paty to raději vyzkouším nějakého šamana :-)

          Hold jsem měkěj :-(

          0 0
        • Quido Kroupa  

          Moje haxna pár dnů po operaci..

          0 0
          • Flegmatik  

            Jo jo, tady je krásně vidět rozdíl ve způsobu operace. Mášrum (kua to nick :-D ) to má děsný, jizva jak prase atd., zatímco tobě udělali jen malé 2 dírky (mini-invazivní). Psal jsem o tom někde nahoře.

            0 0
          • anthropoid  

            Ahoj, tak jak rehabilituješ?

            Doufám že dobře a moc jsem tě nena…l v tomhle počasí…

            0 0
            • Quido Kroupa  

              Ahoj. Tak snažím se něco dělat, na biku jezdím, ale do terénu se zatim moc nehrnu, spíš taková pohoda na rozhejbání.. Ta noha ještě bolí, hlavně při chůzi, takže tej se snažím vyhnout co to jde. Dneska jdu na kontrolu na magnetickou rezonanci, tak doufám, že bude vše v cajku a budu se do toho moct konečně ,,pořádně" opřít! ;-)

              0 0
      • Quido Kroupa  

        Taky mi doporučili vložky do bot na míru, ve středu jdu k doktorovi na kontrolu po 6ti týdnech, tak už mám domluvený i ty vložky..

        0 0
        • martin_bakov  

          Takova selska otazka, kdyz se doporucuji vlozky do bot na miru tak jak to omezi ten problem kvuli kteremu se to primarne deje tj. obuv tlaci na patu na okostnici – drazi ji a ona produkuje kostni tkan → ta drazsi slachu …

          Hlavni sou teda dobry boty, vlozka je az sekundarni vec ne ?

          0 0
          • Flegmatik  

            Když vezmu ty Formthotics, tak jsou v podstatě univerzální vložky, které ti nahřejou, dáš je do boty a ony se vytvarují podle tvé nohy. Po nějaké krátké době můžeš jít na kontrolu, doktor (nebo ten kdo to dělá) ti je zkontroluje a v případě potřeby nějaké úpravy ti je upraví (vlepením kousku gumy zespodu, gumového srdíčka…). Ty vložky stojí cca 2000,– (!), je to z takového pěnového materiálu. Vložka není silná (cca 2–3 mm, podle verze). V každém případě ti podpoří krok, budeš ji mít pod celým chodidlem, budeš méně unavený, i záda by tě měli třeba při delším stání méně bolet, ale hlavně se ti zapojí při chůzi i další svalíky (okamžitě ucítíš vyšší zapojení lýtek), které jinak v případě obyčejných plochých vložek zůstávají nepoužité a jiné zase přetížené. Vložka IMHO důležitější než boty. Tož asi tak moje poznatky.

            Jo a jak se ptáš tam s tou patou – ona tahle vložka má speciální důlek na patu, není nijak podložená a zkrátka to nějak funguje :-) Hlavně ti nezkracuje achilovku, což při vložkách nebo botech se zvýšenou patou (ženské) to hrozí.

            0 0
          • Quido Kroupa  

            Vložky na míru by mi měly pomoct v tomto směru:

            za a) mám vysokou nožní klenbu a tím jak nemá chodidlo podporu po celé své délce jsou jednotlivé partie více zatěžovány- v mém případě úpon achilovky.

            za b) před zhruba šesti lety jsem prodělal komplikovanou otevřenou zlomeninu bérce na noze která mě teď zlobí. Asi po roce, kdy se zlomenina dohojila jsem začal dost intenzivně sportovat, hlavně běhat. Ve spojení s nekvalitní obuví a s předchozím úrazem to byla smrtelná kombinace pro mojí patu ( i když se samotnou zlomeninou bérce nebyl a není -ťuky ťuk- problém). Drobná změna mechaniky chůze zaviněná zlomeninou ve spojení s častým zatěžováním při běhu v nekvalitní botě způsobyly po určité době problémy v oblasti úponu, které jsem přehlížel a ejhle, výsledek se dostavil.. :-( Nechat si již při prvních problémech udělat ty vložky na míru které by vykompenzovaly změny způsobené změněnou mechanikou chůze bylo nejspíš vše ok..

            0 0
            • Mášrum  

              Ahoj Quido..hele moc dobře se mi to nepíše, ale jak už jsem předtíím psala, já jsem už rok po operaci a noha mě bolí čím dál víc a tvar paty taky..a ty kortikoidy nedoporučuju!! za prvé to nepomáhá, alespoň teda mně ne a za druhé tak na tři měsíce otečeš v obličeji..já vypadala jak bublina, každej to poznal..rozhodni se jak chceš no..jinak já teď chodím na laser, ale pochybuju že už mi něco pomůže..a můžu tě uklidnit, že mně je dvacet a s psychikou jsem už totálně na dně, protože jsem si chtěla teď dát přihlášku na ftvs a neudělala bych kvůli tomuhle přijímačky..tak hodně štěstí a dej vědět :)

              0 0
              • Quido Kroupa  

                Ahoj Mášrum,

                tak jak? U mě to pořád stojí za dvě věci, noha pořád bolí, hybnost taky nic moc.. Je to fakt na palici!

                0 0
    • Quido Kroupa  

      Tak už to bude pomalu 3 měsíce po operaci a noha stojí pořád za ho*no, mám pocit, jako by se šlacha dál o něco dřela(narostlá prominence na zadní starně paty je stále dost výrazná), je to normální?? Rehabilitoval jsem poctivě, každý ráno a večer pravidelně procvičuju, už jsem i začal zlehka najíždět km na biku.. Na poslední kontrole říkal pan doktor, že bych měl ještě měsíc, měsíc a půl počkat a pak že se uvidí, že by mi snad pak do toho píchl růstový hormon (kortikoid?), tak nevím.. Budu rád za každou radu, děkuji předem.

      0 0
      • Pavel  

        Byl jsem na atroskopii kolene (vyčištění od bordelu, úprava vnitřního vazu) a trvalo cca rok, než koleno bylo „lepší“, než před operací. Sice stále při zátěži bolí, ale hranice, odkdy začne bolet, se posunula. Bohužel hlavní problém mi nedoperovali (mám vnitřní vaz otočený o 90 st), šance na zlepšení (kompletní „převrtání“ svalů a vazů) je 5–10% (a naopak 50%, že to bude horší), takže do toho fakt nejdu…

        Takže buď trpělivý, rehabilituj, chce to jen čas…

        0 0
        • Quido Kroupa  

          Díky moc! Už jsem z toho dost zdeptanej, takže každá podopná zpráva mne vzpruží.. já měl v životě spoustu operací nohy, ale tadle poslední mne nějak psychicky zlomila. No jo,no, stárnu.. :-)

          0 0
          • anthropoid  

            Čau, tak už zase skáčeš? (doufám že jo)

            0 0
            • Quido Kroupa  

              Čau. Právě že neskáču, noha pořád bolí (hlavně po chůzi, která ani nemusí být moc dlouhá), šlacha je zkrácená a tím dost omezená hybnost hlezna (a to pravidelně cvičím).. Na biku to docela jde, prvních pár km je to horší, ale pak se ta noha jakoby protáhne a je to vcelku ok (ale vyhýbám se těžšímu terénu-noha nepobírá rázy). Takže tak asi, jsem z toho dost v řiti, páč už jsem pomalu vyčerpal všechny možnosti jak to řešit a výsledek roven pomalu nule, ku..a!

              0 0
              • anthropoid  

                to ještě rozhejbeš. Já spadnul ze střechy a měl jsem zlomenou kost v zápěstí ,kterou pak sešroubovali doktoři. A až teď po dvou letech cejtím, že ta ruka je jako byla dřív.

                Taky hodně záleží na rhb . Ne všude jsou dobří.

                0 0
                • Quido Kroupa  

                  Doufám, že se to ještě zlepší! Jinak s tou RHB máš asi pravdu, právě přemejšlím, že si najdu ňákýho fyzioterapeuta, co by mi naordinoval pořádný cviky ,,šitý" mému zranění na míru- doteď cvičím jen takovej ten protahovací základ co jsem povětšinou našel na netu..

                  0 0
        • Quido Kroupa  

          jinak vzhledem k šanci co ti dávaj bych na to taky kašlal, to riziko je fakt dost velký!

          0 0
          • Pavel  

            Nešel bych do toho ani při 50-ti % šanci. To je prostě málo… Na kole jezdit můžu, lyžovat (s ortézou) taky, túry zvládnu taktéž (akorát teda s batohem co nejlehčím a s walking hůlkama). Ostatní sporty typu běh, squash, fotbal mám zakázány (prostě všechno, kde hrozí rotace kolene či otřesy)… Ale s tím se žít dá ;-)

            0 0
    • rumbum  

      moje zkusenosti s Haglundem:

      Zacalo to asi pred 4 lety – otok v uponu, bolest atd… Nejdriv jsem navstivil ortopeda, ktery nasel vyrustek na rentgenu. Poslal me na ultrazvuk s tim, ze to stejne nepomuze – ze jediny reseni je operace. Ultrazvuk nepomohl.

      Nasel jsem na internetu razovou vlnu. 5× jsem absolvoval radialni razovou vlnu (2400kc) – vicemene bez vysledku.

      Vypravil jsem se za ortopedem, ze bych sel do te operace. Pan doktor uz nebyl tak sebejisty a ptal se me, jestli jsem si opravdu jisty – v ordinaci jsem vymekl.

      Narazil jsem na netu na revmacentrum.cz. Tam mi vysvetlili, ze na Haglunda je lepsi fokusovana RV a mimochodem zjistili, ze ten vyrustek mam na obou nohach. Taky mi vysvetlili, ze vyrustek se RV neodstrani, ale vyleci se zanet kolem – coz je nejvetsi problem. Na fokusovane RV jsem byl 3× – na obe nohy (celkem cca 10000kc). Vysledek se dostavil tak na 80% – chuze je bez problemu, kolo taky, behat si zatim moc netroufnu – bolest uz po 500metrech behu, celkove mi prijde, ze me ty achilovky moc nevydrzi. Zajimave je, ze ta puvodne horsi noha je ted v podstate bez problemu, ale horsi je ta, se kterou jsem ze zacatku problemy nemel.

      Nedavno jsem narazil na http://bebalanced.cz./clanky.php… , kde pani fyzioterapeutka pise, ze tyhle problemy byvaji zpusobeny svalovou disbalanci. Coz mi dava smysl, protoze vetsina problemu, co jsem dosud mel, se nakonec nejak vyresila strecingem.

      Jelikoz mam Prahu trochu z ruky, zkusim nejdriv mistni fyzioterapeuty a uvidim…

      Taky uvazuju o cviceni pilates, ktere by prave tyhle svalove disbalance melo resit – asi tim aspon nic nepokazim :-).

      Co se mi ale zatim podarilo vylecit uplne, je iluze o bezplatnem zdravotnictvi a o odbornosti lekaru, bo co jsem si nenasel na netu, to jsem se nedozvedel.

      0 0
      • Mášrum  

        Ahoj Rumbum,

        ten začátek jsi měl stejný jako já, až na to, že já s tou operací nevyměkla..A beztak mi to nepomohlo, takže si udělal nejspíš dobře ;)Dík za všechno co jsi tady napsal a určitě něco vyzkouším, protože já to řeším už tak 5 let a vše je bezvýsledné..Ještě jednou díky za tvůj příspěvek :)

        0 0
    • Mata123456  

      Čítam, že všetci ste tu športovci. NEdalo mi a prihlasila som sa sem, aby som mohla opísať môj prípad. SOm len matka dvoch detí a moje problemy začali pri druhom tehotenstve. Neuveriteľne ma bolievali členky. Potom keď sa narodilo bábo, tak v noci k nemu vstať bolo hrozné. NEjako sa to ukludnilo (asi deti začali konečne po 5 rokoch lepšie spávať) a rána boli kludnejšie, takže som bolesti veľmi necítila. ale začiatkom tohto roka si manžel všimol na mojej pate čudný výrastok. Zabudla som naň, ale asi po 2 mesiacoch som si naň spomenula. Po 18 hodinovej každodennej šichte kolo domácnosti si rada vyložím nohy na stôl pri TV. A zrazu to bolelo. SPomenula som si teda na ten výrastok a začala som to riešiť. Obvodná ma poslala na RTG a s výsledkami rovno za ortopédom. Ten skonštatoval o čo ide, že RTG bolo úplne zbytočné a čo vôbec u neho s tým robím. Mám začať nosiť šľapky a do jesene nohu ukludniť. maximálne mi doporučil studené obklady a poprípade dáke fyzioterapeuticke rehabilitácie. Objednala som sa tam a po prečítaní tejto diskusie ani neviem či tam mám chodiť a zbytočne mrhať čassom, hľadať chuvu k deťom a podobne. Celý víkend som prežila v šľapkách a noha ma vôbec nebolela. včera som dcére niesla kolobežku a dostala som s ňou takú šupu do paty (možno niečo ako spomínaná razová vlna), že dnes ráno som sa skoro na tú nohu nepostavila :-D Nuž teda po prečítaní tejto diskusie sa začínam obávať, čo bude o pár rokov. Budem nosiť sandále, na zimu skúsim zohnať nejaké super topánky, skúsim tie homeopatika a studené obklady pre istotu na obe nohy. A moje asi mesiac staré turistické boty môžu oddychovať …

      0 0
      • rumbum  

        Ahoj, pohodlne boty sice pomuzou – ale jen na chvili. Na zaklade mych dlouholetych :-( zkusenosti bych doporucoval nasledujici:

        Fokusovana razova vlna – me urcite pomohla, protoze vyleci zanet. Navic, napr. v revmacentrum.cz maji ultrazvuk, kterym lze poznat, jestli tam opravdu zanet je.

        Rehabilitace – to ted prave podstupuji a taky to ma vysledky. Hlavne, kdyz mi fyzioterapeutka ukazala, jak mam SPRAVNE protahovat lytkove svaly. Ta uleva byla skoro okamzita.

        No a HLAVNE – nevzdavat to. Protoze kazdy doktor rekne neco jineho a taky kazdemu muze pomoct neco jineho.

        0 0
    • Roman  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • kissing-girl  

      Určitě nedoporučuju operaci.Byla jsem s obouma nohama měla jsem haglundovy paty a operace je zbytečná.Zhruba 2 roky jsem měla klid ale poslední půl rok se začali bolesti zhoršovat.

      0 0
      • Quido Kroupa  

        A co by jsi teda doporučila? Jsem rok a půl po artroskopické operaci haglundovy paty a přemýšlím, že v zimě bych šel na klasické ,,odseknutí", protože artroskopické snesení výrustku moc nepomohlo (pata je stále dost zvětšená, bolestivá na dotek, chůze, hlavně delší je peklo, kolo taky nic moc) Máš něco, co ti pomáhá (mast, obklad,..??) Už jsem z toho všeho dost zoufalej.

        0 0
        • Holas  

          Ahoj, jsem 5 měsíců po operaci paty a nevidím skoro žádný zlepšení :( koukám, že tu píšeš, že jsi rok a půl po operaci a máš pořád bolesti, to už se mám jako v 21 letech rozloučit se sportem ? + mi doktor řekl, že mám zjizvenou achilovku a když jí přetížim, tak že mi může rupnout… vůbec nevím co mám dělat.

          0 0
          • Quido Kroupa  

            Bohužel je to tak, jsem rok a půl po operaci(artros­kopicky) a noha stále bolí, konkrétně úpon achilovky, který je stále znatelně zvětšený a na dotek dosti bolestivý. Nechci tě nějak strašit, ale aspoň v mém případě to na sport už moc nevypadá.. Jak ti to dělali, klasicky odseknutím, nebo artroskopicky?

            0 0
            • Holas  

              Odseknutím, odsekli…zabrousili a poslali mě domů, nic víc, do teď mi neudělali žádnej snímek, prostě nic, a sport ? něco na ten způsob, zkus a uvidíš jestli ta achilovka vydrží, a to jsem byl u nás v Sokolově na ortopedii, já bych tam nešel, ale prej je vyhlášená…nakonec na tom moc pravdy asi nebude

              0 0
              • Quido Kroupa  

                A noha vypadá po operaci jak? Máš tam stále znatelnou bouli,nebo ta noha vypadá stejně jako zdravá? A co hybnost? Já jí mám od operace stále dost omezenou a tím, jak se všelijak pajdám a ulevuju si, mě začaly pobolívat šlachy na vnitřním kotníku a tím se hybnost celého kloubu ještě zhoršila! Prostě je to k pos.ání, ale nenadáš nic.. Mimochodem, operovaný jsem byl v Berouně na artroskopické klinice, která je na tyto operace taky vcelku vyhlášená, takže kde je chyba??

                0 0
                • Holas  

                  Boule mi zůstala, o víkendu jsem si zahral po prvé fotbal a zvládnul jsem jenom poločas, ráno jsem myslel, že nedojdu ani na záchod :) mě operovali v Sokolově (9.3.2012) Taky vyhlášená ortopedie :) a co laser nebo biolampa ? o tom jsem taky něco slyšel, i když já už asi nevěřim ani v zázrak :D

                  0 0
                  • Quido Kroupa  

                    Jo, o tom laseru jsem taky slyšel, ale jsem na tom stejně jako ty, moc tomu nevěřím. A ani nevím, kde ho tady v okolí J.Hradce maji..

                    0 0
                    • Holas  

                      Možná ještě něco vyzkoušim, uvidím a kdyžtak dám vědět :)

                      0 0
    • honzour  

      Dlouho jsem se zdráhal otevřít příspěvek Haglundova pata, abych nezjistil, že mám něco, o čem jsem nevěděl … když jsem se odvážil vstoupit, zjistil jsem, že je to něco, co už mám dávno za sebou a tak se s Vámi rád podělím o své zkušenosti. Příští rok to bude 10 let, co jsem po odsekání. Zákrok pro mě nebyl nic hroznýho, prostě mi umrtvili nohy (ano, sekali obě) a pak už jsem jen slyšel mlácení kladiva do dláta a cítil jsem, jak mi to škube s nohama. Pak odvoz na pokoj a pod nátlakem jsem do sebe natlačil první (a poslední) prášek na bolest. Jediný, že jsem asi 10 dní po zákroku chodil o berlích, abych moc nenamáhal achilovky, pak nějaká rehabilitace a šup domů … co se týká sportu, bike jsem pár let před tím prodal a chystám se ho oživit až letos, takže to snad bude bez problémů, při běhu, posilovně, nohejbalu, fotbálku a blbnutí s dětma v pohodě, jen v zimě na prkně mě to občas tlačí, ale není to nic, co by se nedalo vydržet. Co je prý za vznikem tohoto nárůstku mi říkala jedna paní, která se u nás věnuje masažím, a sice to jsou prý malé boty, stačí o půl čísla, takové to okřídlené „to se roztáhne“ „to povolí“ … nevím, něco na tom možná bude, každopádně boule jsou zpět, o něco menší, ale jsou, takže kdo s tím vyloženě nebojuje, tak to holt nechte bejt.

      0 0
    • obda  

      Nemáte někdo tip na špičkového odborníka v Brně a okolí? Ty „boule na patách“ mám už hodně let (kolem 10?), asi tak 1cm za rovinu paty. V zásadě to nijak zvlášť nebolí, pouze s blbejma botama. Ovšem zhruba 8 měsíců v roce chodím v sandálech, a v zimě v pohorkách, kde to kupodivu vůbec nevadí (zřejmě tvarovaná pata + přizpůsobení se kůže tvaru paty). Na bajku taky v pohodě. Bohužel každé jiné boty prodřu na patě do 14 dní, není to moc příjemné a leze to do peněz :( Teď se mi však rozpadly zimní pohory a ty nové prodřu dřív, než se vytvarují :( Takže s tím potřebuju něco udělat, a jít naslepo na ortopedii fakt nechci. Za každý tip budu vděčný.

      0 0
      • anthropoid  

        Přečti si celé vlákno a zjistíš, že chodit k ortopedovi nemá cenu. Teda do doby kdy tě to nebolí. No a pak ti rozříznou paty a budou sekat a brousit. Bohužel je to v úponu achilovky a navíc ti udělaj jizvu, která se bude dřít v botě.

        A zkoušel si třeba vnitřek boty vystlat kůží?

        Radši bych investoval tisíce do dobráho obuvníka, než do nicřešící rázové vlny a dalších vymožeností( laser atd)

        0 0
    • honzour  

      Nějaká nová pozitivní zkušenost s panem Haglundem ? Docela bych se boulí zbavil.

      0 0
      • Tomas_8  

        Byl jsem u ortopeda v olomouci s Haglundovou patou a pomohl mi. Bouli mam o polovinu mensi a je to lepsi. www.razovavlna.net MUDr. PAVEL KUBICA pouhe 3 sezeni po 2 hodinach.

        pozitivni zkusenost

        0 0
    • Haruky  

      no nazdar,tak jak vidím,můžu se tady zařadit do fronty,chjo…asi rok,co mě to pobolívá a ted v létě,po jedné sportovní akci jsem se už v noci budila klidovýma bolestma,udělat pár kroků po vzbuzení z postele,byl horor,odlehčovala jsem to vždy přes špičku,tam to bolelo málo…se to pak uklidnilo a mě to ted o víkendu zase nedalo a opět jsem si zaběhala a dnes už jsem fakt k doktorovi šla,chjo…kovářova kobyla chodí bosa,tam jsem si lehla a on šáhl na jedno místo u paty na chodidle a já málem lezla po stropě…takže ted by měl být na řadě laser a rhb..přiznávám,že na strečink jsem hodně prděla…do psí díry

      0 0
      • Haruky  

        mimochodem první a velmi účinná pomoc je nohu zabandážovat,cák lítám po celém špitále a v práci si moc nesednu,tak s tímhle funguju a nic mě nebolí

        0 0
      • Haruky  

        takže mám za sebou již dvě rázové vlny z šesti a musím říct,že je to výrazná úleva a dokonce jsem již občas bez bolesti…co se týče rázové vlny,je to velmi příjemná intenzivní bolest.Co je na tom ovšem bolestivé,je to,že se to musí plně hradit z vlastní kapsy

        0 0
        • Haglund  

          Ahoj,

          ja jsem po operaci Haglundovy paty 2,5 měsíce, otok už mi splasknul uplne, ale mam tu patu stále porad takovou nějakou zvětšenou tvrdou. Pata stále bolí, řekl bych stejně jako před operací. Sportovat zatím nelze, tak taky bych rád věděl kdy už budu moct vyběhnout :-) … Má někdo pozitivní zkušenosti?

          0 0
          • iberius  

            Ahoj, byla sem na operaci hanguldovi paty na levé noze v květnu, příští rok mě čeká pravá noha. Ale nejsem si jistá, jestli to vůbec pomohlo, bolesti mmám pořád. Nejhorší je to po ránu a když si na chvíli sednu a zase to mám rozejít. Už mě to nebaví. Pořád doufám, že mě ta operovaná pata přestane bolet, mám ji ještě pořád nateklou. Při bolesti vezmu lék, ale to není řešení.

            0 0
          • pelhrimov  

            Už neběhej, zbav se toho chronického zánětu a jezdi na kole. Patu nech klidně vyklenutou zvápenatělou.

            0 0
    • zatáčka  

      Za necelé dva měsíce mě čeká operace pravé nohy (haglundova pata). Chci se zeptat těch, co to mají už za sebou, jak dlouhá byla hospitalizace a jak dlouhá rekonvalescence (její průběh, jak dlouho se nedalo na nohu šlápnout a kdy jste „odhodili“ berle) :) dle zprávy mě čeká Dickinsonova operace, co to je, to netuším :D

      Díky

      0 0
      • Haruky  

        ta operace je nezbytné řešení???Není jiná volba???Sice jsem měla díky problémům s patou pomalu rok distanc od nadměrné fyzické aktivity,nicméně se to vyplatilo a mám klid..pár lidí,co podstoupili operaci,tak už pak nic moc aktivita

        0 0
    • honzour  

      Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem si druhej den byl schopen dojít na WC, s berlema samozřejmě. Bolest ? Žádná nepřišla, jeden prášek do mě nacpali, že to prý jinak bude bolet, ale nic, takže byl zároveň poslední.

      0 0
      • zatáčka  

        a délka hospitalizace? :) mám nastoupit den předem… počítám den předem, den operace a druhej že pofrčím domů :D

        0 0
        • Haglund  

          Zde jsou mé zkušenosti po operaci s odseknutím ostruhy (Haglundovi paty):

          14 dní bez nášlapu jen o berlích, týden našlapovat s berlemi a poté berle odhodit … Ze začátku nejde moc našlapovat, musí se to brát malinko z boku a chodit přes placírku :-) …

          Cca po 3,5 měsících jsem začal trochu přes bolest běhat, kdy jsem si říkal že to asi moc nepujde … Ale postupem času bolest ustupovala a dá se říct že jsem to dorozběhal … Cca po 5 měsících od operace jsem už jen s lehkou bolestí nastoupil do fotbalového mače,kdy pata byla o 95% lepší než před operací – ted 7 měsíců po operaci cejtim jen miniaturní bolest následkem toho mlácení majzlíkem do kosti :-) , takže jsem s touto nohou spokojen …

          Ale nastal problém č.2 na druhé noze, kdy mě začalo píchat na plosce nohy na patě … Podle typu bolesti to vidím na další díl :-(

          0 0
          • Haruky  

            stejný problém..nicméně vyřešeno naštěstí rázovou vlnou,jak se zhojila jedna noha,do roka přišla na řadu druhá noha..nyní od protetika udělány vložky do bot na míru a mám klid…dá se s nima v botech provozovat jakýkoliv sport,používám je i do treter na kolo

            0 0
    • beet.cz  

      Oživím tohle vlákno a přidám mé zkušenosti a otázku na závěr.

      Běhám už přes 20 let a haglundovy paty řeším už několik posldních let. V minulosti mi vždy pomohl klasický ultrazvuk a měl jsem klid. Pak to začlo bolet na druhé noze, zase pomohl ultrazvuk a tak asi dvakrát dokola.

      Teď už bohužel ultrazvuk nepomohl, takže nastoupila rázová vlna. Bez efektu. V listopadu jsem absolvoval ozářky, zatím taky bez efektu. Dnes jsem byl na kontole u ortopeda, tak mi tak stříknul obohacenou plazmu. Máte s tou plazmou někdo zkušenosti, že pomohla? Ještě půjdu na další dávku.

      Obecně s tím moc běhat nejde, ale chodit můžu a kolo je taky v pohodě. Kámoš běžec byl na odseknutí a těď běhá jako laňka, snad každý den. Ten si operaci strašně chválí. Jenže jak jsem pročetl tohle vlákno, tak se mi na operaci opravdu nechce.

      0 0
      • TheJD  

        Co jsem si o tomto zjistoval, tak jsou jen dve reseni. Bud operace, odseknuti, nebo upravena obuv. Vsechny ty razove vlny, ozarovani atd. jsou jen placebo. To plati nejen pro patu, ale i pro ostatni kostni vyrustky, treba u palce nebo malicku.

        Jo a pokud je ten vyrustek dost velky, tak uz pomuze jedine ta operace.

        0 0
        • beet.cz  

          Máš nekde zdroj k te upravene obuvi? Je pravda, že anatomicke vložky do bot jsem ještě nezkousel.

          Řekl bych, že velké to ještě nemám. Chůze, i nekolikahodinova mi problem nedělá. Problém je pouze běžecký trénink.

          0 0
          • TheJD  

            To neni o vlozkach, ale o tom, aby mela noha v bote dost mista a zaroven v ni pevne drzela.

            0 0
            • beet.cz  

              No to jsou dvě podmínky, které si principielne protireci. Moc si neumim takovou botu představit. Uvazuju, že bych na jaře zkusil bosobeh.

              0 0
              • TheJD  

                Viz fotka

                Problem je, ze na pate ti jde primo prostredkem slacha, kterou pohybem zanecujes, coz zpusobuje bolest a proto je reseni slozitejsi. Pokud mas vyrustek dost velky, tak uz ani nezalezi na bote, protoze slacha se odira i o samotnou kost, takze jedinym resenim je operace. Receno zjednodusene a laicky.

                0 0
              • obda  

                Boty s měkkým opatkem, ideálně bez výztuhy. Stejně tak na chození nevadí vyšší celokožené pohorky (pokud nemají opatek zvenku nebo zevnitř vyztužený plastem/gumou). Hrb si tak vyrobí vlastní vybouleninu a je klid.

                0 0
          • Melvin  

            Já jsem měl vždy trochu vystouplou vzadu na patě tu kůstku a i boty na běhání měly vždy prošoupanou výstelku na patě, ale nikdy jsem s tím neměl problémy. Až teď před třemi týdny, na výšlapu to začlo bolet. Chvílemi docela dost. Asi kombinace těsné boty a hrubé ponožky. Našěstí boty v práci i civilní jsou bez problému. Běhat se dá (v jiných botech než se mi to stalo) , ale trochu jsem to teď omezil, ať si ta noha orazí a doufám, že se vše vrátí do starých kolejí. Navíc jsem zatejpoval achilovku ať se tak nenamáhá, plus jsem přidal pravidelný strečik, co mi byl doporučen, protože jsem to poslední dobou zanedbával. Taky to teď trochu tlačilo v zimních tretrách na kolo, tak jsem nalepil do tretry kousek měkké gumy pod ten výrustek ať netlačí plnou silou do zadní strany tretry. Doufám, že až opadne ten mírný otok, tak už to bude zase v pořádku a nebudu to muset dál řešit. V tvém případě bych zkusil vyzkoušet několik bot, jestli ti nějaká nesedne. Třeba víc polstrování na patě, nebo měkčí pata, čí nižší pata, jinak tvarovaná a podobně.

            0 0
            • beet.cz  

              Tak bot na běžecký trénink používám patero. Různé dropy, tvrdosti, tlumení, velikosti, paty. Nevypozoroval jsem, že by to v některých botech bylo lepší a v jiných ne. Prostě tělo řeklo dost. Po 25 běžeckých sezovách a 23 tisících kilometrech, má na to asi právo.

              Jak už jsem psal výše, na operaci se mi nechce, protože mě to nijak v běžném provozu neomezuje a nebolí. Tedy kromě toho běhu. Ale ten umím nahradit kolem, takže jsem v pohodě.

              Budu informovat jak mi to v čase postupuje.

              0 0
    • Manzak  

      Zdar. Mam podobny problem jako je Haglund, i kdyz tohle asi primo Hahlund neni. Pred 5 mesici se mi samovolne udelal bakterialni zanet tesne vedle achilovky z vnitrni strany, a asi v kosti, kazdopadne ta kost se lehce vyboulila, skoro to neni poznat ani hmatem, oproti druhe noze je to opravdu minimalni rozdil, ale zpusobuje to bolest. Rano to skoro necitim, ale vecer (pokud chodim ci stojim) to poboliva a misto je bolestive na dotek. Taky kdyz jdu na turu jsem omezen na maximalne 20km, potom uz kulham. Je to zkratka mechanicke drazdeni achilovky, ktere uplne odezni kdyz treba pres vikend jsem doma a nikam nejdu.

      No a ted o co mi jde. Muze neco takoveho odstranit laser nebo razova vlna? Nebo je jistota pouze operace?

      0 0
    • Petr L2  

      Já byl na odstranění jakéhosi výrustku, asi toho samého na rázové vlně před lety v ORP na Podbabě a bolelo to jako prase a bylo to ničemu, pak jsem si náhodou postěžoval u doktora, co manželce transplantoval chrupavku v koleně a ten mě rázovou vlnou ten sajrajt odstranil na počkání a navždy, takže asi bude hodně záležet na tom, kdo to dělá…

      0 0
    • jordi  

      Ako prebieha rekonvalescencia po škrabani výrastkov ? V rámci vyberania starších srobov mi aj ohobloval výrastky na päte. 2 týždne s barlami a potom rehabilitácia ževraj, som 3 deň po operácii a nejak sa mi zdá byť ten plán ambiciózny :) ako to prebiehalo u vás ? Kedy ste mohli plne zaťažovať nohu a aspoň chodiť ?

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.