Elektrokola horská Haibike - co vy na to?

590 nepřečtených
  • Petr Michal

    Krásné odpoledne všem. Uvažuji o nákupu Full 29 elektrokolo Haibike. Prý to není kolo jen pro seniory, ale chválí si ho především mladí lidé. Máte někdo zkušenost? Děkuji za názory. Případně jakou alternativu byste doporučili? Podle mě kromě Laiperre skoro konkurence v tomto zatím není…

    0 0
    • Chlebovnik  

      Ne.

      0 0
    • Doyle  

      Jízda na elektrokole podle mě nebude už mít se sportem téměř nic společného a nechápu jak píšeš, že si ho chválí už i mladí lidé.

      0 0
      • Petr Michal  

        Vím že spousta cyklistů to odsoudí, ale já to beru tak něco jako evoluci cyklistiky. Pořád se musí šlapat, člověk se hýbe, jen tolik nedře, ujede víc km, vyjede více kopců, vidí víc panoramat atd. Beru to tak, že to není pro závodníky co chtějí zhuntovat, ale pro turisty co jezdí pro radost. Nechtěl bych aby se to tu zvrhlo v nadávání na elektro, ale spíš mě zajímá kdo s tím má reálnou zkušenost…

        0 0
        • Krutas  

          Behem prenosu TdF byla reportaz, ze se to nekde v cesku da pujcit, tusim ze to byly Krkonose. Takze si to muzes zkusit, uvidis sam jestli budes nadsenej, jestli na tom nekdo chce jezdit, proc ne, ale ja bych mel pocit, ze jsem mene cyklista.

          0 0
          • kyl  

            To samé by mohli říct ti co před X lety dávali sjezd na celopevných kolech,že ti dnešní jsou zhýčkaní tlumiči,odpruženými vidlicemi,teleskopy a dalšíma cypovinama,když to šlo i bez toho.

            0 0
            • IndyCZ  

              Taky to jsou zhýčkanci, ale pořád jedou na vlastní pohon :-).

              0 0
        • kpitti  

          Každý nechť má svůj názor. Za sebe se pokusím reagovat na ten tvůj. Evoluce cyklistiky je ve zdokonalování kola jako takového, jeho konstrukce, především váhy, funkčnosti, komponentů a jejich funkčnosti vzhledem k náročnosti terénu a zatížení. Elektrokola neberu jako evoluci, je to prostě odnož a bude se vyvíjet vlastním směrem. Co je její příčinou? Podle mě je to rozšíření trhu, oslovení lidí jako jsi ty, kteří prostě chtějí jezdit s co nejmenší námahou. Nemyslím si, že běžní cyklisté jsou pouze a jedině závodníci, kteří se chtějí zničit. Jsou to lidé, kteří mají své cíle a preference. Ale jedno mají podle mě společné, láska ke kolu a radost z toho, když zdolají vlastní silou ten „svůj“ kopec, když sjedou ten „svůj“ sjezd, projedou trail. Oni i ti správní cykloturisté jsou pořádní borci, kteří v tričku a sandálech projedou republiku :) Je přeci úplně jedno jak na tom kdo je, ale prostě zdolat tu výzvu. To nás posouvá.

          Na to nepotřebují pomocný motor. Vždyť je úplně jedno jestli za den ujedu 100, nebo 20 km.

          Mám osobní zkušenost z několika testovacích akcí. Ale nejsem asi správná cílová skupina. Zajímá mě to technicky, ale neoslovilo mě to jako kolo ani v nejmenším.

          Docela by mě zajímalo několik věcí před tím, než bych to šel koupit:

          1. Životnost baterií a jejich možná výměna včetně ceny.
          2. Životnost motoru a převodů.
          3. Životnost rámu a celého systému, kde je přeci jen nutné zohlednit váhu a hlavně síly, které na kolo působí a hlavně otřesy.

          Chápu, že všichni výrobci garantují vše. Jen selský rozum mi říká něco jiného. Kde to vyzkoušely?

          0 0
      • Breakpain  

        Pořád je to sport, ale není to prostě už ta klasická cyklistika ;) … Je takový problém, když se mi to nelíbí … si to prostě NEkoupit ;o) …

        0 0
        •  

          problém to určitě není. Jen u některých typů kol je to vzhledem k jejich určení docela nesmyslné a zbytečné… Už jen čekám až se objeví nějaké DH kolo s elektromotorem, to bude třešnička na dort :D

          0 0
          • PENE  

            To už dávno je: http://dolekop.com/…ktrosjezdaka

            0 0
            •  

              tvl, já se poseru :D To už je fakt možný všechno…

              0 0
              • IndyCZ  

                Tak ono s DH kolem nahoru stejně nikdo nešlape :-o, tak tam aspoň nepojede s pick-upem :-D

                0 0
                •  

                  Jojo :D Ale sjezd s tím asi nebude to pravé :D

                  0 0
              • iron.hide  

                jj, haibike sa uz davno zblaznil a uz sa zameriava z velkej casti na ebajky a to hlavne enduro a DH.

                a ma aj silnicku http://www.motostrano.com/…pr-53-bk.htm

                0 0
                • pepek  

                  To je tím, žes jim včas neřekl, že je to na hovno a žádný správný sportovec na to nesedne.

                  0 0
          • -b-n-x-  

            Nahodou DH e-kolo mi dava mozna nejvetsi smysl. Do kopce predjedes zavodnika na silnicce a z kopce si das poradny sjezdik :-). A nemusis mit kamarada s dodavkou :-)

            0 0
            • -b-n-x-  

              Jo a v DH kole se mozna ty prebytecne kg tak nejak lepe „ztrati“

              0 0
              •  

                No nevím, z hlediska techniky jízdy budou ty kila navíc podle mě docela znát. Přeci jen je s tím kolem potřeba pracovat a s ještě vyšší hmotností to musí být citelný rozdíl, podle mě.

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Tak stoprocentne to bude znat. Ale i kdyby to melo kolem 25kg, tak to bude hodne podobne tem starsim sjezdakum, na kterych se drive bezne jezdilo. Takze prinejhorsim se bude zkopce jezdit tak jako pred casem.

                  Otazka je jestli zde nastane nejaky znatelny progres co se tyka snizovani vahy. Trochu to asi dolu jit muze, ale mam obavu, ze nejake vetsi snizeni vahy se budoucich 20 letech tezko dockame.

                  0 0
                  •  

                    Myslím že moc dolů ta váha v nejbližší době nepůjde. Z konstrukčního hlediska by to bylo celkem na hraně životnosti. Ale co se týče baterie a motoru, tam by ta hmotnost možná o nějakou rozumnou míru snížit šla, během následujících několika let.

                    0 0
        • mirage  

          Dělám v prodejně kde máme elektrokola a i zminované Haibike. To by jste fakt nevěřili jak se to s těma elektrokoly rozjelo,jak s obyčenými,tak s těma Haibaikama. V životě jsme v prodejně neměli tolik duchodcu. Je to rychlejší než mor. Kdyby byl mor tak rychlý,tak lidstvo vymře za měsíc :-))))))

          0 0
          • kyl  

            A kšeft je výplata ne??

            0 0
            • mirage  

              jo to je,nic neříkám. Ale nejlepší je jak Ti přijde celkem silný člověk,bez jakýchkoliv pohybových problému a chce elektro kolo,že aby se tak nenadřel :-))) Právě ten by se měl hýbat a jezdit trochu v tempu aby si zlepšil kondici. Ale už si začínám zvykat.Za chvíli budem jak Ti američané s minimem pohybu.

              0 0
              • kyl  

                Myslím že motocykl,motorové kolo a další podobné vehikly vznikly hned po šlapacím kole a to možná jen proto že si už tehdy někdo řekl,proč bych se měl dřít šlapáním,když za mě může táhnout motor.

                0 0
                • IndyCZ  

                  Proč šlapat, když může tahat motor, proč chodit, když můžeme stát na segwayi? :-)

                  0 0
                  • kyl  

                    Takhle to můžeš rozvádět do nekonečna ale prostě to tak je.

                    0 0
                    • IndyCZ  

                      Co je jak?

                      0 0
                      • kyl  

                        Že tahat to vlastní silou začíná být pravěk.

                        0 0
                        • IndyCZ  

                          Tak mě konkrétně elektrokolisti prakticky vůbec nezajímají, dosud jsem nikoho na ebiku nepotkal kromě místních seniorů, ale vezmu-li to obecně, čím dál více lidí má naprosté minimum pohybu, ještě tak ráno sejít do garáže (či nejbližší zastávku), odjet do práce, X hodin sedět na židli nebo dělat činnost, která pohybovému ústrojí taky moc nepomůže. odjet domů, sednout na gauč, lehnout do postele,… Znám spoustu lidí, kteří by bez auta umřeli hladem, protože by do obchodu těch 100 metrů pěšky nikdy nešli.

                          K přihlédnutím k tomu všemu by aspoň trocha té chůze neuškodila. V mém okruhu je spousta lidí, která běhá, někteří jsou tím posedlí a nechápou, jak někdo může jezdit na kole, vždyť je to tak nepřirozený pohyb! Já jim vždycky řeknu, že za stejný čas toho objedu a uvidím násobně víc. A stejný argument by se asi dal použít i na ta nenáviděná elektrokola. Za stejnou námahu (potažmo čas) toho prostě objedou a uvidí víc. Problematice trailů a podobných věcí se vyhýbám, traily vídám prakticky jen na GMBN.

                          0 0
      • Lanzinho  

        Chvalej to mlady co sou liny jak prasata a nechtej se nadrit..

        0 0
    • tigermoth  

      29" nebrat!

      0 0
      • Petr Michal  

        Proč ne? Myslíš že 27,5 je lepší? Když to žene motor, tak 29 bude rychlá i do kopce, ne?

        0 0
        • tigermoth  

          29" se prostě musí nebrat, 27.5" je kompromisní paskvil, to ví přece každý. Jedině 26" jsou ok, jasná páka.

          0 0
    •  

      Pokud nemáš nějaké zdravotní omezení nebo nejsi „starší člověk“, nevidím důvod kupovat si takovéhle kolo s elektromotorem. Pokud zdravotní problémy nemáš, tak to podle mě vypadá na to, že jsi líný :D jiný důvod moc nevidím.

      Takové kolo s elektromotorem pro zdravého člověka nějak postrádá smysl a logiku. K jízdě na kole prostě patří to že šlapeš a využíváš svůj výkon. A ještě ke všemu je to horské kolo a k tomu jaksi patří to, že se jezdí po kopcích. Pokud máš špatnou fyzičku, trénuj. Elektromotor to nevyřeší, fyzičku ti nezlepší, ba možná ještě zhorší.

      PS: oprav si fotku/ky a popis u bajku…

      0 0
      • Orfi  

        +1

        0 0
        • maros.77  

          To je ta dnešní doba, všichni by chtěli všechno „zadarmo“ a hned, už teď jsou lesáci naštvaní na horská kola, že jich je plno a to tam zatím jezdí jen ti co na to mají fyzičku. S příchodem elektrokol se to bude řešit pořád častěji, až…:-(

          Co si dřív člověk nevyšlapal si nemohl sjet a najednou poletí dolů lidi co s tím nemají žádné zkušenosti. Jak to asi může dopadnout?

          0 0
          •  

            Jojo, oni ti lesáci jsou už skoro všichni naštvaní i na lidi co se jdou do lesa třeba jen projít nebo na hřiby. Ale to sem nepatří :)

            Mě osobně by ani nebavilo sjíždět něco co jsem nevyjel. To vyjetí nahoru k tomu patří, a to včetně té námahy a všeho. Bez toho by to pro mě nějak nemělo význam, bylo by to asi o ničem (aspoň pro mě).

            0 0
      • Barak  

        Počítám, že kdybys viděl, jak během svěťáku v Novém Městě, jezdili v tréninku vedle závodníků trenéři na elektro fullech, trefil by tě šlak. :-)

        0 0
        • iron.hide  

          hmmm a jak to delali predtym, ked este ebajky neboli? mali babety?

          0 0
          • Barak  

            To nevím. Možná s nimi nejezdili. Nebo závodníci jezdili pomaleji, aby jim trenéři při řešení ideální stopy stačili.

            0 0
          • -b-n-x-  

            Treba jezdili normalne na kroskach :-)

            0 0
        •  

          Upřímně, působilo by to na mě dost debilním dojmem :D

          0 0
      • fousek  

        Zrejme mas na e-biku najeto furu kilometru, kdyz si dovolujes prezentovat takoveto zavery :-)

        Podle me je to tak nejak jedno. E-bike umozni rychlejsi postup terenem, ale v nekterych situacich je spis na obtiz. Je to jinej sport. Ja bych ho za kolo nevymenil, ale dokazu si predstavit ze ho mam v garazi vedle dalsich kol. Proste to poskytuje jinej zazitek a je na kazdym, jestli se na e-biku sezvejka, tak ze neudrzi riditka nebo to pojme rekreacne stejne jako na jakymkoliv kole.

        Jizdu na E-bike bych srovnal k presednuti ze staryho favorita na novou karbonovou silnicku. S tim ze presednuti z fava na karbonou silnicku je spojen se samymi vyhodami a presednuti na e-bike je spojeno s nekterymi nevyhodami.

        0 0
        •  

          Přečti si ještě jednou to co jsem napsal.

          Hlavním přínosem e-biku je to, že ti pomáhá elektromotor. Z toho vyplývá, že pokud je člověk bez zdravotních omezení a má fyzičku, e-bike je mu k hovnu. A pokud fyzičku nemá, tak je taky k hovnu, protože výsledek bude takový, že jeho fyzička půjde ještě více dolů. Mysli si co chceš, můj názor je takový, že pokud je člověk zdravý tak jediným důvodem proč si pořídí elektrokolo je jeho lenost, protože motor bude pracovat za něj…

          0 0
          • Barak  

            Názor můžeš mít jaký chceš, ten ti nikdo nebere. Fakt je ten, že v e-biky zaznamenaly obrovský boom a ještě větší rozvoj nás podle mě čeká. Určitá, dost významná, část trhu si to žádá a nemyslí si jako ty, že je to na hovno. Lidi to kupují, to je prostě fakt. A čím více půjdou se zvyšující se konkurencí ceny dolů a naopak výdrž baterie atd. se bude zlepšovat, lidi to budou kupovat víc a víc. Podívej se do Alp. Na některých místech uvidíš víc elektrobiků než normálních kol. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

            0 0
            • -b-n-x-  

              Osobne to treba v tech Alpach docela chapu. Nez tam clovek vyplazi nejaky kopec tak je vecer (a jeste je hotovy jak prase). Nicmene zatim jeste asi ani ta jizda z kopce neni totez jako na normalnim (lehcim) kole. Nicmene se da ocekavat, ze se to v prubehu casu dostane na prijatelnou uroven.

              0 0
              • Barak  

                Tam na tom ale až na kopec jede minimum lidí, což je trochu paradox. Pokud se někomu nechce moc šlapat, spíše zvolí kopec, kam jede lanovka. Většina lidí, co jsem viděl, na tom jezdí okolo městeček. Takové ty různé promenády kolem jezer, pastvin apod. Nebo jezdí na nějaké kratší, ne moc náročné výlety, které dostanou na prospektu přímo v půjčovně.

                0 0
            •  

              Boom zaznamenaly především díky reklamě a PR. Ostatně je spousta věcí, co dost lidí kupuje a přesto jsou na hovno… Já jen prostě nevidím smysl v tom, že si člověk bez zdravotních problémů a omezení pořídí něco, čím bude jen podporovat svou lenost.

              Toť asi vše, už mě nebaví se k tomu vyjadřovat. Je to jako se vším „módním“…

              0 0
              • Barak  

                To je teda procitnutí, že se v 21. století prodávají věci na základě PR a reklamy…

                0 0
                •  

                  Jaké procitnutí? Jen reakce to o boomu…

                  0 0
            • iron.hide  

              v Alpach je to vsade, lebo tam su ludia bohatsi, vratane dochodcov, medzi ktorymi su ebajky urcite velmi popularne.

              U nas a v CR by som sa toho moc nebal, u nas su duchodci radi, ak si vobec maju z coho kupit jedlo.

              0 0
              • Johnnyxjr  

                Netusim jak jsou na tom nasi bratri duchodci v Bratislave ale tady u nas v Praze se nemaj moc spatne dneska jsem jednoho na EB potkal pri ceste z prace tak jsme dali rec postarsi pan prej nesedel 68 let na kole a jizdu si uzival jak malej kluk tak proc ne.

                0 0
                • iron.hide  

                  ale jo, ak im ten ebajk kupi ich rodina, tak preco nie.

                  este by mohla existovat taka vec, ze na to prispeje zdravotna poistovna na zaklade odporucania doktora, no to je utopia.

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Na to pojistovna neprispeje. Starikovi to nekdo odblokuje a nekde v lese pojede 75 km/h :-D

                    0 0
              • Pan.Fazole  

                no já ti nevim … tady u nás v ČB vidim elektrokola na každym kroku – ano jsou to ty mestsky kola hlavne, ale stejně…

                0 0
          • mr.antik  

            to je ale blbost…

            0 0
            •  

              Nápodobně na tvůj výplod o 4 slovech…

              0 0
              • mr.antik  

                akorát mě to zabralo míň času

                0 0
                •  

                  0 0
          • fousek  

            Odpovidal jsem presnse na to co si psal. Ja mam fyzicku docela dobrou a na elektrokolech budu mit najezdeno tento rok zhruba 1500km a pokles fyzicky sem nezaznamenal. U tech co maji 25km/h omezeni jsem na asfaltu naopak podaval vetsi vykon nez treba na silnicce, protoze udrzet >20kg kolo v nejake smysluplne rychlosti vyzaduje vetsi vykon nez 8kg silnicka. V technictejsim terenu je dopomoc motoru prijemna, ale pri rychlych zmenach smeru jizdy je opet narocnejsi preprat 20kg mrchu nez 13kg trailbike a v nekterych pasazich je elektromotor uplne na obtiz. Dale elektromotor muze mit ten samy efekt jako dobry kolo, to kolo doslova jede samo a tak jezdce nuti porad pridavat. Samozrejme dost zalezi na nastaveni ridici elektroniky elektromotoru, kde i jeden vyrobce ma ruzna nastaveni podle konktretniho modelu elektropohonu.

            Ale zrejme mas na elektrokolech odjezdeno nekolik sezon a vis o elektrokolech dost na to aby si mel jasnej nazor.

            Muj nazor je opacnej, pro lidi co maj malou fyzicku nabizi elektrokolo moznost jak si fyzicku zlepsit zabavnejsi a jednodussi cestou. Ten koho to bude bavit po case muze zjistit, ze normalni kolo v cene jeho elektrokola muze bejt v nekterych pripadech lepsi volba nez elektrokolo a mizi tam omezujici prvek dojezdu na baterky. A tem co maji dobrou fyzicku poskytne elektrokolo jiny zazitek, s tim ze fyzicka narocnost porad zavisi na jezdci jak moc se chce zmacnout.

            0 0
            •  

              Ano mám jiný názor… tím bych to asi ukončil…

              0 0
              • Kubiczech  

                Takže ani neseděl. (:

                0 0
                •  

                  Mýlíš se. Mám jiný názor i přes to, že seděl. Když se ti to nelíbí, budiž. Já ti svůj názor nevnucuju, mě osobně e-bike nendchl. Chápu že má své uplatnění, ale jak už jsem psal…

                  0 0
            • frenkie71  

              Napsal jsi to presne. Muzu potvrdit, ze omezeni dojezdu akumulatoru na 65km a zustatek 5–9% na vysocine donuti cloveka jezdit co nejvice na EKO+ maximalne EKO a setrit baterku STANDART a HIGH na velky kopce. Je to makacka s 23kg kolem rovna ukrajino drine. Pak taky zvyk jezdit s urcitym nevim jak to nazvat tlakem do pedalu neboli snaha motoru pomoci „aby se netrapil“ je vysledek, ze kolo leti dovrchu namisto nechat se vytahnout na pohodu… Ona jizda dokopce po stezce muze bavit stejne jako dolekopcom. Navic tem bazlivym se do kopce mezi stromy snaze brzdi a neboji se tak jako dolu !! :)

              Vyzniva to divne, ale ja si fakt poridil kolo bez motoru az pote co me zacalo bavit jezdit na elektru a potreby zlepseni fyzicky nutne k navyseni dojezdu elektrokola. Predstavoval bych si tak 100km v terenu. Ted skoro furt drtim IQ575 a taky me to bavi. Akorat, ze za ten cas, ktery mam k dispozici ujedu mensi radius:( teda zatim!:)

              0 0
    • frenkie71  

      Urcite doporucim Haibike. Mam od rijna lonskeho roku hardnine, hardseven pro manzelku ve verzi SDURO tzn. motor YAMAHA. Dnes bych bral klidne verze SL, ktere maji jen jeden prevodnik. Motor utahne do kopce 38 prevodnik v pohode a kdyby nestacilo staci za par kacek upgradeovat kazetu na 11–40 s novym raminkem a radicem nebo jako ja komplet hazka radic a kazeta XT8000. Lepsi celkove jak priplacet za RC. Jinak po prvnim pulroce radeni po lese jsem zjistil, ze mi chybi zadni odpruzeni. (kdyz se me prodejci ptali jaky styl jeszdim moje odpoved samozrejme byla cyklostezky ponejvic asfaltove na trekovem kole podej potoka, zadny kopce, atd… BYL MI TUDIZ DOPORUCEN HARDTAIL). HORSKE ELEKTROKOLO ME ALE PRIVEDLO NA TURISTICKE STEZKY DO LESA A ZVETSILO ME JAKO NESPORTOVCI RADIUS do 60–70km v terenu. Objevil jsem prirodu v okoli Brna a koupil jsem odpruzeny sedlovky.Jsou fajn Canecreek, ale tlumic to neni. Nakonec jsem koupil Haibike ALLMTN s fullsuspention. Po pul roce jsem poridil sobe a zene RB IQ a kola stridam. Po pravde ted 90% bez motoru ale spise takove kratsi trasy abych nabral kondici. Na dlouhy nebo objevovaci turisticke beru elektro. Taky kdyz taham 6tiletou v FOLOWME TANDEMU (takovych +35kg).

      Elektrokolo v horskem provedeni je neskutecne zabavne. Doporucuji bud pro partnery vykonostne rozdilne na srovnani vykonosti aby si uzili spolecnych vyletu, ale i pro lidi kteri byydli v kopcovitem kraji a berou kolo jako priblizovadlo. Nebo pro zeny ktere neradi do terenu – vysvetlim. Moje manzelka drive na trekovem kole vratka a nejista – kolo celkove nemilovala, tak po prvni testovacce (prodejci jsem zakazal se bavit o cene aby netusila), ke ktere pristupovala „kolo me nebavi, mam ho proc utracet“ ji celkove nadchlo. Siroke 2,3" plaste, siroka riditka 740mm a hlavne teziste, ktere motor svoji vahou asi posouva smerem dolu. Kolo ji proste sedlo a ziskala vetsi stabilitu. No proste tento stroj ji posunul dopredu, vikendy a vsechen volny cas a i dovolenou jsme preorganizovali a uz ji netravime u more. Ted dela i 70km s kopci na Lipne a lehke singletraily.(bez motoru RB :))

      V neposledni rade se rika, ze elektro je fajn kardio a na hubnuti… Je to mozna tim, ze pokud do kopcu pouzivate trochu motor, taak namisto rustu svalu a stehen coz damy nechteji se asi spaluje. Jinak argumenty tipu, to neni sport tak neberu. Slapat se musi bez toho to nejede, jen do kopce to leti a na rovine kdyz v 25km/h motor vypne, tak udrzovat 23kg tezke kolo na 27–30km/h je makacka a kola bez motoru te predjedou…

      Vim, ze na BF je elektro „fujtajbl“, a jeste to trochu potrva nez se zjisti k cemu je to dobre.

      BTW: ten Lapiere ma taky YAMAHU a je pekny… Volil jsem ji i kvuli moznostem vymeny prevodniku- to u BOSCHE nejde.

      0 0
      • Petr Michal  

        Děkuji Frenkie za opravdu konstruktivní odpověď. Jako jediný z celého fóra jsi pochopil na co jsem se ptal. Jak už to v Cechach bývá 95% lidí se odkloní od tématu a řeší nesmrtelnost chrousta..:c). Rozhodl jsem se že půjdu do Haibike asi sduro29. Jsem zdravý, nic mi není jen nemám potřebu někomu něco dokazovat a jezdím si jen tak pro radost. Snad po mě kameny za to nikdo házet nebude..:c))

        0 0
        • pepek  

          Pokud jde o elektrokolo, tak názor usera Ironhide je vždy nejvíc neobjektivnější. S tím nic neuděláš.

          Podle mého skromného názoru je elektrokolo největší pokrok v bicyklech za 60, možná za 120 let ( a to nesnáším elektromobily.)

          0 0
          • -b-n-x-  

            Me teda pripada, ze tento „nejvetsi pokrok v bicyklech“ udelal uz v roce 1948 Soichiro Honda. A to vlastne ani nebyl prvni, ale jen to udelal megauspesne :-) E-biky jsou jen dalsi vyvoj v teto oblasti.

            0 0
        • fousek  

          U elektrokola bych jednoznacne volil celopero na pluskovych plastich. Pevnak a uzsi pneu nedokazou prenest kroutici moment elktromoru+jezdce a pluskovy pneu zlepsi manevrovatelnost kola. Vetsi valivy odpor elektra skousne a bez baterek se na tom da dojet taky docela slusne.

          0 0
      • Petr Michal  

        Můžeš prosím vložit fotku toho RB?

        0 0
        • frenkie71  

          Snad ani ne, normal IQ 575. Je to poskladany ze zbytku toho SAURONA, tzn. force, haibike. Asi by se to tady nelibilo. Nekomu by se udelalo spatne. Vysoko riditka a tak :) Koupil jsem asi velky ram. Chyby zacatecnika. Dlouhy nohy, kratky ruce i rozum. Mel jsem dat radeji 90–100 predstavec ktery by to poslal i vic dovrchu nez dlouhy ram s 50–60 a podlozky 3,5cm. Jeste tam mam rezervu 0,5cm, ale asi do ni taky pujdu. Tot ta kritika na turisticky vyzneni toho endura. Ja ale holt jsem ten turista co to chtel odpruzeny :). Nejsem enduro jezdec, spis plotýnkář.

          Jeste jsem chtel k elektrokolum dodat, ze jsem jezdil na Bulls e-streamu2 kde je motor brosse a i prez to, ze ma namisto 400 baterku nejak tusim prez 550mAh tak baterka odchazi drive. Ta Yamaha ma mensi spotrebu a na 2017pry planujou navyseni aku na 500. Taky me u Bullsu nevyhovovala nemoznost vyndani akumulatoru. Je napevno a neda se oddelat. :

          • nemoznost odnezt si aku domu a tam ji po nabiti zavcas odpojit
          • nemely by byt v mrazu a kdo nema vytapenou garaz v zime :(
          • nemuze se prohodit napriklad s druhym jezdcem, ktery ma vice energie nasetreno (vetsi vykonost)
          • nejde si baterii vzit do knajpy a dat dobit
          • pri zavesovani na 5dvere auta baterku 2,5kg sundavam a namisto 3×12 kol tam davam jen 2×20kg

          myslim, ze tento model Aku „napevno“ pouzili v Specialized Levo a Bulls ( oba dva maji motor Brosse) a dle meho je to pekne designove, ale dost neprakticke. Baterie Haibiku je tusim Panasonic kterou pouziva vice znacek i zmineny Lapiere se stejnymi konektory a na ramu je pridelana v takove liste. Slibuji si moznost dodatecne vymeny za par let odejde snad za silnejsi model s pripadnou vymeny listy. Bud to pujde, nebo ne, kdovi. To u pevne vestavenych nebude mozne a ani kvuli prodejnosti(tlaku na nakupovani novych a novych modelu) snad i nezadouci… Taky cena specialne natvarovanych baterii do ramu bude asi jinde a dost Specialized…

          0 0
          • bathed  

            Levo má baterku vyndávací

            0 0
      • iron.hide  

        „a jeste to trochu potrva nez se zjisti k cemu je to dobre“

        toho by som sa nebal, nic take nehrozi. Biker-sportovec bude elektrokolami vzdy opovrhovat, a toto je predsa „bike-forum“ nie „ebike-forum“

        0 0
        • michomin  

          Moc to prožíváš. A mluv za sebe.

          0 0
        • Breakpain  

          No nevím … kolo je fajn na kondici, ale upřímně třeba na ježdění po okruhu mě víc baví kroska – není moc možnost ji servisovat (chce to už prostory …). Takže já zoufale čekám na něco výkonějšího a bez omezovače, co bych si odservisoval doma a mohl na tom lítat dokola na okruhu jako křeček ;) … Takže tomu fandím … to že bych se nehýbal, toho se nebojím – fyzičku člověk musí mít pořád ;-).

          0 0
          • iron.hide  

            dnes sa ebajky bezne nechavaju odblokovat, a ti sikovnejsi si to vedia spravit aj sami doma. To obmedzenie na 25 kmh je uplne zbytocne. Vyssie kategorie ebajkov, takzvane S-pedelce, maju vykon na 45 kmh a dokonca aj na 75kmh, po rovine.

            0 0
            • -b-n-x-  

              75 po pesince v lese. To by byla parada :D

              0 0
            • fousek  

              75km/h po rovine nedokazou. Na to je potreba cca 3kW coz zatim nikdo seriove nevyrabi (krome ruznejch bastlu, elektromotory ktery to dokazou samozrejme jsou) 1kW odpovida zhruba tem 50km/h po rovine bez pomoci jezdce, coz je zatim asi strop co je standartne k sehnani. Vyrobci jizdnich kol se zatim drzej 250W chvilkove cca tu kW a soustredi se na kroutici moment.

              0 0
              • Tomcat  

                Výrobci jsou držení legislativou , protože chtějí prodávat kola s největším pokrytím trhu. Tedy schválená pro provoz na veřejných komunikacích a tam motor do 250W s omezovačem asistence do 25km/h je povinnost .

                Upřímně stav s technickou způsobilostí ekol mi připomíná bóm čtyřkolek (ATV) kdy to nejdříve nikdo nekontroloval a tak padla kosa na kámen.

                0 0
      • JardaH1  

        Naprostý souhlas, já mám od 2014 HaibikeXduro AmtPro a nemohu si ho vynachválit. Když jedu na Singltrek pod Smrkem se 40 letými spolujezdci, tak bych jim do kopců nestačil. A mají na mě čekat? Nemám žádného kolegu ve stejném věku, který ba se mnou na nějakou takovou vyjížďku jel, jsem ročník 46. Kolo jsem si koupil když mi moje ukradli a myslel jsem že už mi do smrti vydrží. Po jednom roce ježdění jsem si pořídil předváděcího Epica a když jezdím sám tak beru Epica, když s partou tak Haibike. Pokud nechám na Haibiku svézt nějakého pochybovače, tak většinou změní nzor. Ale samozřejmě si ekolo hned nejde koupit. Na každého čeká omezení věkem, tak bych to elektro hned razantně nezavrhoval.

        0 0
        • Loner  

          Souhlas.

          Pokud zdravotní stav/věk nedovolí ujet krajinářsky cca 100 km/1500 m, doporučuje devět stárnoucích bikerů z deseti dokoupit e-bike. Problém je zatím s dojezdem e-biku: 90 km/ 1300 m /14 Ah /36 V se mi jeví zatraceně málo. S klubem neelektrizovaných – King of the mountains, na solo bloumání to nestačí.

          0 0
    • Tomcat  

      Není to evoluce protože elektrokolo a elektroscoter je tu dávno.

      Snažte se rozlišit PR keci a realitu kterou můžete spočítat a zmeřit… …pro nesportovní veřejnost je to možná dobré vybavení na víkend a do města. Na sport toho není třeba.

      jedna ještě důležitá věc pokud tady se setkáváme s požadavkem na nová kola pod 35000,– s DPH a clem můžeme na spoustu ekol zapomenout protože ti lidé za to 50+ nedají.

      0 0
      • Petr Michal  

        To máš pravdu, ale kdo ten požadavek na kolo do 35000 dal? Lidé si dávají limity sami. Nejhorší limity jsou v lidské hlavě. A těch limitu kolem elektrokol koukam má v hlavě hodně lidí. Nějak nechápu, proč to ty lidi tak rozčiluje?

        0 0
        • Tomcat  

          Řekl bych že limit platu není v hlavě, ale na bankovním účtu. Asi neznalost statistiky a demografie , ale světe div se levných kol je na světe víc. A není to ním, že by lidé dražší/lepší nechtěli. Úplně ze stejného důvodu se zatím nerozšíří hybridní vozi, nebo elektromobily.

          Mě na tom tématu nerozčiluje to elektrokolo, ale podvodní a pokoutní dovozci prodávající neschválená vozidla pro provoz na veřejných komunikacích. A pak marketéři , kteří ví že to je móda a obtěžují s PR, reklamou , nebo Product placementem tam kde na to nikdo není zvědavej.

          To nechápání se dá popsat jako nízkou sociální inteligenci. Pozor to není ta měřená v jednotce IQ a udávající obecnou „chytrost“.....

          0 0
      • fousek  

        Tak elektrokolo a 35t. je slusnej protimluv

        0 0
        • Tomcat  

          Bohužel sem viděl už hodně čínanů pod 30. Myslím že za něj někdo dostal i flastr na výlete v Rakousku, protože to bylo neschválený „elektro vozidlo“ místo předepsaný elektrobajk. Klasika problém s absencí asistence do max 25km/h.

          0 0
      • iron.hide  

        +1

        jo, to je fajn ze je to take drahe, inak by to mal uz kazdy pepa a my normalni bikeri by sme sa mohli aj ****** :/

        0 0
    • -b-n-x-  

      Ja do toho pujdu, az to bude umet aspon 80 po rovine a pritom to bude vazit do 13kg.

      0 0
      • Petr Michal  

        To už můžeš opravdu koupit tu krosovou motorku..:c). Me bude asi stačit těch 25.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Ok, tak rychlost nebudu resit, ale u te vahy bych zustal :-)

          0 0
    • iron.hide  

      haibike sa v minulosti casto lamali, a to pritom ani nemali motor a baterku.

      0 0
      • IndyCZ  

        Proto tam ten motor a baterku dali jako výztuž.

        0 0
    • IndyCZ  

      Někde si to zkus a jezdi si na tom, na čem tě to bude bavit. Vždyť vo tom jééé.

      PS Ty jsi ten ze skupiny Randyho Watsona? :-D

      0 0
    • -b-n-x-  

      Od pouzivani E-biku si trochu slibuju, ze se v ramci jejich vyvoje konecne vymysli poradne razeni. Ktere se nasledne uplatni i na normalnich E-free kolech. Neco jako prevodovka ve stredu, nebo podobne.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Problém převodovek je, že tření je vyšší než klasika…

        0 0
    • kesu  

      Je to pecka. Nevěř lidem co na tom nejeli. Vážně přemýšlím, že to pořídím jako další kolo. Pokud už máš DH, EN, XC a silničku hurá do toho:-)

      S 60kg jezdcem to dalo 1400m převýšení a 40km vzdálenosti při námaze ani ne jako na normálním kole po rovině (Bosch 0,4kwh baterka). Problém je, že to co má Bosch má dlouhou zadní stavbu (fully 650b mají přes 49cm).

      0 0
      • Petr Michal  

        Taky si myslím, že je to pecka. Nejvíc to odsuzují lidé co e-bike neviděli ani z letadla. Nevím proč my češi pořád něco na co nejsme zvyklí musíme kritizovat a házet na to špínu, aniž bychom to zkusili. Je to naše národní povaha. Jeden pán jel na e-biku na Šerlich, předjel pár radoby cyklistů co tlačili kolo do kopce, protože už nemohli a tak na něj sprostě řvali do ču..ků. To mi opravdu nepřijde moc sportovní. Přitom on jen projel a vůbec si jich nevšímal. A večer ti samí hoši jdou na bike-forum a házej ramenama jaký to jsou cyklisti..:c)

        0 0
        • michomin  

          Také to moc prožíváš. Tady na BF se to týká pouze iron.hide a Marolfa, kteří své bláboly prezentují jako obecný názor málem všech bikerů.

          0 0
          • Tomcat  

            A nebo v tom je nějak obchodně za interesovaný ;-)

            0 0
            • Petr Michal  

              Ne nejsem. Jsem uživatel co jezdí na Meride bez motoru, mám to dokonce v profilu a Elektro ještě nemám jen o něm uvažuji. Jen mě prekvapuji ty agresivní reakce. Zkušenosti mají 2 lidí a ty to napsali dobře. Ostatní řeší nesmrtelnost chrousta..:c)

              0 0
            • Petr Michal  

              Ne nejsem. Jsem uživatel co jezdí na Meride bez motoru, mám to dokonce v profilu a Elektro ještě nemám jen o něm uvažuji. Jen mě prekvapuji ty agresivní reakce. Zkušenosti mají 2 lidí a ty to napsali dobře. Ostatní řeší nesmrtelnost chrousta..:c)

              0 0
            • Petr Michal  

              Ne nejsem. Jsem uživatel co jezdí na Meride bez motoru, mám to dokonce v profilu a Elektro ještě nemám jen o něm uvažuji. Jen mě prekvapuji ty agresivní reakce. Zkušenosti mají 2 lidí a ty to napsali dobře. Ostatní řeší nesmrtelnost chrousta..:c)

              0 0
            • Petr Michal  

              Ne nejsem. Jsem uživatel co jezdí na Meride bez motoru, mám to dokonce v profilu a Elektro ještě nemám jen o něm uvažuji. Jen mě prekvapuji ty agresivní reakce. Zkušenosti mají 2 lidí a ty to napsali dobře. Ostatní řeší nesmrtelnost chrousta..:c)

              0 0
              • Tomcat  

                Odpověděl na 400% procent.

                A krom tý Meridy jste jezdil taky někdy nový MTB vyšší střední třídy, nebo MTB vyšíí třídy ? Protože by mě zajímalo jestli si uvědomujete, že tam cenový a i kvalitativní posun. Kdy třeba ekolo za 50+ odpovídá mnohem horším kolů jen tím, že často cena povyroste o 1/3 až 2/3 díky evybavení. Samozřejmě za zhoršení jízdních vlastností protože fyzikální zákony jsou neodbouratelné a hmotnost a odpor takové výbavy se musí projevit.

                0 0
                • Petr Michal  

                  To je sice pravda, ale právě proto věřím německému rámu a japonskému motoru. Zatím dle všech dostupných info je to to nejlepší na trhu, tak snad ty komponenty pár tisíc km vydrží. Teď jsem mluvil s náročným panem co má namotano 3000 km a je moc spokojený, tak uvidíme..

                  0 0
          •  

            Nekecej blbosti a už vůbec si mě laskavě neber do huby…

            0 0
    • racek_chechtavy  

      S TURBO LEVO

      0 0
    • kam  

      Manželka má toto kolo měsíc a já fulla klasiku. Naše síly jsou teď srovnány a užíváme si to.

      0 0
      • mr.antik  

        tak to musíš být namakanej, já jsem ještě žádný elektrokolo (nemyslim ty uplně levný elektroplečky) nepředjel :-)

        0 0
      • iron.hide  

        mr.antik ma pravdu – nie vzdy dokaze vykonny jazdec drzat tempo s ebajkom. Vacsinou nie, ako ano.

        0 0
        • Kuba78  

          byl sem nedavno v Alpach a v nekterych mistech jsou elektrokola rozsirena celkem dost, jsou tam i pujcovny. a musim rict ze kdyz sem videl jak vali rychle do peknyho krpalu i duchodci nebo lidi kteri od pohledu fyzicku moc nemeli, myslim ze i Kulhavy by mel co delat aby drzel tempo.

          0 0
        • Barak  

          Evidentně to bylo myšleno tak, že manželka nyní na e-biku může držet jeho tempo. To věčné chytání za slovo tady…

          0 0
    • pocestny  

      Nejsuprovější ebike, co jsem viděl, byl Specialized Turbo levo comp 6fattie (případně Expert ). Rozhodně bych se na tom rád projel. Upřímně řečeno, těším se, že si na stará kolena něco takového koupím. Rád bych si biking užil za 15–20 let stejně jako dnes, když se ještě dokážu dostat na kopce bez motoru. Těším se, že mě i na stará kolena bike dostane tam, kde to mám nejradši, a já se přitom nezničím tak, abych potřeboval týden rehabilitace. Kromě toho předpokládám, že do té doby se i ty technologie ještě posunou.

      0 0
      • jaja01  

        presne tak, proto, abych neskoncil sedici na lavicce u chalupy, se desne tesim, az si nejakeho ebajka na duchod poridim, verim tomu, ze v te dobe uz vaha a dojezdy budou nekde dal

        0 0
        • -b-n-x-  

          No a tak co si na stara kolena rovnou koupit neco od KTM/Husquarny/Hon­dy/Yamahy/… ?

          0 0
    • Petr L2  

      Elektrokol je všude plno omezit výběr na Haibike a Lapiere je hodně málo. Pochopitelně, že to má blíže k babetě, než ke kolu, ale těžko někomu zakazovat, pro staré a handicapované je to úžasný způsob, jak se vrátit k plnohodnotnému ježdění, a lemplové alespon hnou prdelí.

      U nás v rodině na něm jezdí táta, ne žé by na biku nemohl, ale po osmdesátce nestačil mladším a u delších cest měl obavy jestli zvládne dojezd. Teď jezdí opét v pohodě. Okolo domu na normálním, delší cesty a výlety v partě na e-biku. Je spokojený, stejně tak žena po úrazu kolene na ničem jiném jezdit ani nesmí. Takže já jsem rád, že existují ať si na tom jezdí kdo chce, ale když potkám zachovalého forta jak v oblečku eliťáka ze svěťáku s výrazem drsňáka jede na elektriku do kopce, musím se smát jaké to musí být jelito a to mi také nikdo zakázat nemůže:-)

      0 0
      • jaja01  

        v osmdesati bych chtel jezdit na jakemkoliv kole, respekt!

        0 0
        • vylizplech  

          V osmdesáti asi bude většina spokojená, že bude vůbec schopna trochu chodit.

          0 0
          • Japhy  

            V osmdesáti asi bude většina spokojená, že vůbec bude. :-)

            0 0
      • iron.hide  

        nj, jeden kolega z nasho fora videl tlustoprda navleceneho v saganovom duhovom drese, samozrejme na ebajku.

        --

        a nedavno sa tam zas objavila fotka z nasej Velkej Fatry z hrebena, tusim chata pod Borisovom, a na nej sedivy dedek vedla ebajku a s vyrazom najvacsieho borca numero uno.

        btw prave vo VF sa vyskytuje dost vela elektrobajkov, uz skoro ako v Malych Karpatoch pri Bratislave

        0 0
        • pocestny  

          Jednou kdysi dávno (asi 2005) nás z hřebenu VF vypakovali ochranáři, v podstatě ještě před nájezdem na hřeben hned u Kralovy studny, kam jsme dojeli po zásobovací cestě… Ted už se tam zase může na kolech? Jen mě to zajímá, jak se věci mají, nejde mi o to se na to téma hádat. Díky.

          Edit: právě jsem věděl že v dřívějších letech tam jezdili bikeři normálně, hafo bikerů, že to je super část hřebene, a když jsme se tam konečně dostali, tak takový stěr… Ale zase dnes si říkám, že ty hřebenové trasy jsou rozryté místy fakt nechutně, a že tomu má návštěva rozhodně neprospěje…

          0 0
          • iron.hide  

            ten hreben je defacto na kole ilegal, povoleny pre kola je len jeden najjuznejsi kopec – Krizna, kde stoji nejaky vojensky vysielac a tak tam jazdia aj auta, a tym padom mozu aj kola. Inak, kusok pod tym kopcom je hotel Kralova studna, a tam vznikla prva oficialna slovenska nabijacia stanica pre ebajky.

            0 0
    • bystřické  

      jezdím na elektrice 3 týden,jízda je zábavnější,kde jsem chodil pěšky,nyní šlapu,nevozím se,jen jsem si udělal svět z kopce,prdel mi vydrží míň než baterka :-)

      0 0
    • bathed  

      Dovolím si reagovat:

      1. Měl jsem na 4 dny půjčený Haibike SDuro AllMtn Pro, tzn. full 150mm, 650B, agregát Yamaha. Váha je někde k 21 kilo, ale to těžiště je fakt relativně nízko a tak to při běžné jízdě člověk moc nepozná. Co mně v té suvislosti ale spíš překvapilo bylo to, jak se to kolo v těžkém terénu mezi šutry a kořeny ochotně skládalo do zatáčky..... První den Zlín-Pustevny (85km, převýšení 3200m, jedno dvouhodinové dobíjení po cestě), Druhý den Pustevny – Kohůtka (55km, 2100m, bez dobíjení po cestě), třetí den Kohůtka-Zlín (65km, 1900m, bez dobíjení). Mokro, kluzko, dvakrát průtrž mračen po cestě…
      2. s tím co píšu souvisí druhý bod a to, jestli je to podle mně sport nebo není. Na to podle mně existují dva možné pohledy. Ten první souvisí s tím, jestli se člověk vozí a nebo jestli honí km. Já patřím do té první skupiny. Nevozím wattmetr, nemůžu srovnávat mezi Ečkem a klasikou, ale odhadem je to asi tak, že výdej energie je pocitově tak poloviční proti skutečnému nájzdu. Člověk stejně v tom lese dře jak Bulhar. Co je ale obrovský přínos, je to, že pasáže, které člověka nebaví (dlouhé táhlé makadamy na slunku například) s éčkem proletíte mnohem snáz a máte ho za sebou… Asi bych nemohl sednout do hospody a tam házet frajera, že jsem za 3 dny udělal v horách 200km a nastoupal přes šest kiláků – myslím tím s chlapama co jezdí švihy, a honí si triko na nájezdu. To by byl podvod! Jenže ono je to jak píšu shora možné brát i jinak: já jsem původně endurák. Tím endurem myslím motorku. Mám odzávoděno hromadu sezón a co jsem skončil, nahrazoval jsem si to kolem. Ale teprve elektrokolo mě vrátilo zpátky do hry: tolik terénu, tolik zážitků aniž bych je dokázal vnímat, na normálním biku nedám..... Takže když to shrnu, beru to tak, že ujedu mnohem větší trasu, mám o mnoho víc zážitků a od baráku se můžu vydat mnohem dál, než mi umožní normální MTB. Pokud to někdo takhle berete, je éčko dobrá volba!
      3. A teď asi to nejhorší téma. Slýchávám a čtu, jak je to na pendrek, že v horách se budou motat vystajlovaní tlustoprdi na elektrokolech a tam kde dneska nepotkáte živáčka, bude mnohem víc lidí..... Já mám s tím jeden zásadní problém: je mi 46. První MTB jsem měl v roce 1990 (Anlen – pamatuje to ještě někdo? :-))) Pamatuju si doby, kdy mně zastavovali na hřebeni lesáci a čuměli na to jak z jara… Takže pro mně je cokoliv co se na kopcích děje i teď taky „nával vystajlovaných tlustoprdů“ – vnímám že nárůst je v rámci tisíců procent oproti tomu co bývalo tehdy :-)))… Asi to chce trošku ohleduplnosti… a taky: trpělivosti. Ono – dřít někde v lese, válet se v šutrech a kořenech a v bahně, potit se jak to hov.do a odhánět hejna much, to fakt není pro každého. A ti co k tomuhle sportu zatím nepřičuchli, ebike sice možná jednou dvakrát vyžene na hřebeny, ale pak se zase pěkně stáhnou dolů na cyklostezky, kde budou moci honit mnohem větší vlny! :-)))
      0 0
      • Tomcat  

        Tak teď ještě kolik % takový názor tady na B-F zastupuje lidí

        0 0
        • michomin  

          Obávám se, že nikdo, protože je to děsně dlouhý, kdo by to četl celý.

          0 0
        • pitos  

          Já to vidím podobně jako tady bathed. Sice jsem na tom nikdy neseděl ale nic proti Ekolu nemám a je mi jedno když mě nějaké předjede. Že by kvůli nim nastal nějaký masivní nárůst cyklistu v místech kde jezdím si nemyslím.

          Více mě serou jiné výmysly výrobců kol které vše komplikují a dotýká se to všech kdo jezdí…ale to je jiné téma.

          0 0
      • novcze  

        v podstatě souhlas … mě osobně je jedno jestli mě někdo v kopci předjede na elektrice, já to dělám pro fyzičku (mimo jiné), ostatní ať si jezdí na čem chtějí. Ani nevylučuji, že na e-kole jednou skončím taky, ale radši bych byl kdybych mohl co nejdéle jezdit na klasice.

        A u toho e-haibiku váha kolem 21 kg není zas tak moc, když jejich normální full váží cca 15 kg, vážil si to nebo odhaduješ?

        0 0
        • bathed  

          Viděl jsem to na váze bez pedálů a to bylo těsně pod 21. Myslím si, že je potřeba ještě počkat: za tu stovku plus/mínus za rok bude určitě třeba lepší baterka (vyšší kapacita). Agregát jako takový je dostačující. Bosch co ho jezdí i Haibike a taky třeba KTM má lepší interface (v té dražší variantě například včetně navigace), ale nesedí mi tam moc ten „jednokvalt“..... Ještě bych chtěl otestovat i Specialized. Tam mně dost láká do těžkého terénu i to, že mají 650b plus.

          0 0
          • Lenka.05  

            S přítelem jsme si domluvili půjčení ebiků taky :) Vyvlečeme je do hor, ne že bysme je chtěli hned kupovat, ale zajímá nás, jak se na tom jezdí, co to jezdci přiese nebo naopak ubere. On bude mít agregát yamahu a já bosche, tak budeme moct trošku srovnávat. Jsem sama zvědavá:) A třeba až mi bude těch padesát…tak proč ne. Nějaký 27,5plus…ale to je naštěstí ještě relativně daleko, do té doby doufám ebiky ještě poposkočí ve vývoji a já pojezdím ještě něco bez motorku.

            Když jsem byla u Giantu, taky nabízeli ebiky, ty jejich HT s baterkou integrovanou v rámu vypadají taky moc dobře. To si půjčím příště :))

            0 0
            • hawrda  

              Hele Lenko,nestrefuj se do padesátníků:).

              0 0
              • Lenka.05  

                :) no cocococo? jednoho mám doma :)

                0 0
    •  

      Po sezóně se chystám pro občasné zpestření předělat svýho Lectora na středový pohon když budu mít lenivou, původně jsem měl v úmyslu eFatbike ale kdo by se s tím dřel

      0 0
    • kotew CZE JIHLAVA  

      Taková běžná mašinérie výrobců jak přihodit do moře další leklou rybu a ještě na tom vydělat nehorázný peníze.Kupce si to najde,to jako každopádně.

      Na e-biku jsem nikdy nejel a ani nechcu a ani nikdy nebudu,pač by mi to přišlo jak jezdit na e-ještěrce po lese,fakt trochu úlet.Trošku mě fakt děsí e-pohon v čisté přírodě,nejde to prostě do sebe.

      Je jasný že tyhle šílenosti natáhnou do hor i šílence kteří se nebudou umět chovat jak k přírodě tak i na tom e-kekelu.

      Z toho je jasný že to bude průšvih jak pro hory tak i pro ostatní normální bajkery.

      0 0
      • bystřické  

        Je jasný že tyhle šílenosti natáhnou do hor i šílence kteří se nebudou umět chovat jak k přírodě tak i na tom e-kekelu.“ můžeš to prosím více rozvézt,mě by docela zajímala tvá představa,co že vlastně ti e-kekelisti budou v té čisté přírodě ničit,o co víc než normální kekelisti?

        0 0
        • mr.antik  

          Nijak, je to o množtví – bez ohledu na pohon. Hodně lidí na kopci = bordel jak sviňa všude. Jestli to je způsobený asfaltkou, lankou nebo pokémonama je uplně jedno.

          0 0
        • pocestny  

          Všechno je to o lidech. Pokud mají vybudovaný nějaký vztah k přírodě, budou se k ní chovat s úctou. Čím větší davy tam potáhnou, tím víc mezi nimi bude těch, kterým ten vztah k přírodě prostě chybí… Ten růst počtu lidí, co bikujou v přírodě, přece nezačal e-bikem, ten nárůst je postupný, trvá u nás dobrých 25 let, a před pár lety extrémně zrychlil, jak celé odvětví vytáhly vpřed nové technologe a marketing. Ten biking je navíc díky těm technologiím daleko „agresivnější“ než dřív (dřív, kdo na celopevňáku vůbec projel turistickou značku, byl pomalu king). E-bike je jen evoluce. Jednou už toho bude moc, obávám se, a k tomu vyhrocení časem stejně dojde. Jednoho dne se přitlačí na pilu a řekne se: Máte bikeparky, traily, cyklostezky, máte vyhrazeny stovky hektarů lesa, tak proč nejste tam?

          …Všechno je to o lidech.

          0 0
        • iron.hide  

          kolegovia vyssie to napisali dobre. Ebajk ma silny motor a taha rychlo aj hore kopcom. Na lesnom singli to ma za nasledok zvysenu eroziu.

          a ten vztah k prirode je tiez pravda – ked jazdim v lese uz pomaly 20 rokov, tak je to ako moj druhy domov a podla toho sa k nemu spravam, v zivote by ma nenapadlo tam niekde vyhodit odpadky, ani len obal od cukrika. Takisto vzdy davam prednost pesim turistom, a to hlavne na ich znacenych tur.znackach. U ebajkera hrozi, ze s ebajkom bude jazdit aj po mokrych singloch cerstvo po burke, pretoze vie ze vdaka motoru prejde vsade. My ostatni pritom vtedy vieme, ze radsej sam tym mokrym singlom par hodin vyhneme, nech to preschne a nech ich nenicime.

          0 0
          • mr.antik  

            no nevim jestli moderní bajky maj nějaký inteligentní protikluz, ale v terénu a mokr u si spíš rozbije hubu

            0 0
          • bathed  

            Ty už jsi na tom jezdil? ..... Fakt si myslíš, že se najde někdo kodo apriori a záměrně pojede do lesa do mokrého, jenom proto, že motor jede???

            0 0
            • iron.hide  

              iste, ved ani motokrosarom nevadi blato, lebo vedia ze ho v pohode prejdu.

              Navyse ebajker si moze dozadu dat siroky plast s agresivnym vzorkom, pretoze vie ze na suchom povrchu a asfalte mu tu nizsiu valivost vykompenzuje motor.

              0 0
              • bathed  

                Tak když už, tak enduristi..... E-bike, je furt kolo. Klidně si tam dej blatníky, ale motorku z toho těžko uděláš. Pořád šlapeš, zaj.baný od blata s tretrama plnýma vody to je stejná mňamka jak na normálním bajku. Fakt neznám člověka, který by tohle aktivně vyhledával.....

                0 0
                • kyl  

                  Jedině magor a pár by se jich tu určitě našlo…

                  0 0
          • bathed  

            … a ještě se zeptám, jestli elektrika na kole nějak ovlivňuje mozkovou činnost – jko že ty jako jediný správný horský cyklista víš přesně co s papírkom od cukríka a vieš kedy chodit po singli, aby si ho neničil, přičemž e-bikeři budou v batohu vozit na kopec popelnice a jezdit zásadně po mokřadech s ocůny! :-))))

            Větší blbost jsem už dlouho nečetl… Jezdíš dvacet let… My tady v česku máme jedno přísloví: podurčenec horší Turka :-)))))

            0 0
            • pepek  

              Tys už to prohrál tím, že jseš endurista, což v mozku IronHidea vychází ještě daleko hůř, jak elektrobiker. koňák a lakatoš dohromady

              0 0
              • bathed  

                No jo..... zbytečná genetická stopa… Exmanželka to taky říkala :-)

                0 0
            • iron.hide  

              Jeden starsi biker z nasho fora si nedavno na vikend pozical ebajk. A bol to veru mokry vikend. Potom sa pochvalil ze na tom nalietal 150 km po nasich karpatskych singloch. No nezabil by si ho? Nici mokre traily a potom sa s tym este aj verejne chvali :/ a samozrejme slubil ze si ten ebajk aj kupi, lebo vsak na tom blate to slo jak po masle. Keby to tu necitali aj slovaci, tak tu vidis len nadavky.

              0 0
              • bathed  

                Aha, já jenom abych to pochopil: takže ty když si jako pravověrný biker půjčíš na test kolo a v tom inkriminovaném termínu je mokro, vrátíš kolo aniž bys jej otestoval? No, panečku! Tak už konečně přesně vím o kom to je! viz. obrázek

                0 0
                • iron.hide  

                  preco toto robis, zamerne nechapes nic co pisem :( Ale OK, asi je to preto, lebo pisem slovensky, tak teda prepac.

                  Co si prosim ta nepochopil na tom, ze jazdil na MOKRYCH TRAILOCH? preco napriklad nemohol jazdit len zvaznice alebo lesne asfaltky? Otestovat ebajk hore kopcom sa predsa velmi dobre da aj na nich.

                  0 0
              • kyl  

                A kdyby tam jel na normálním kole tak by neničil ty mokré traily??

                0 0
                • Lenka.05  

                  Když je mokro, mohou vyjíždět jen fatbiky s holkama, celková hmotnost nesmí přesáhnout 75 kg!

                  0 0
                • iron.hide  

                  ale jo, je medzi nami vela debilov co jazdia traily aj hned po dazdi, a to je jedno ci maju normalny bajk alebo ne

                  0 0
      • Barak  

        No, někdy nemám moc pocit, že by v současnosti bikeři věděli, jak se k přírodě chovat…

        0 0
        • bathed  

          Já to psal už nahoře: od počátku devadesátek je na horách x-násobně víc lidí, než bývalo. Není to jenom otázka bikerů, ale i „moderních“ pestrobarevných turistů… Puristé se sukovicemi olepenými turistickými známkami, navlečení do výprodejových armádních výstrojních prvků, se na ně taky tehdy dívali jako na hnusnou naplaveninu, co dělá tohle a támhleto a nejsou prý k přírodě ohleduplní..... To je holt vývoj. Dřevní MTB cyklisté jsou v horách řekněme dvacet roků? Těžko si budou moci uzurpovat právo diktovat, kdo nahoru může a kdo už ne…

          0 0
          • iron.hide  

            neboj, prvi co sa ozvu budu polovnici (myslivci). Im najviac vadi, ze v lesoch je tolko ludi. A vdaka ebajkom bude este viac, nakoniec na to vsetci doplatime.

            0 0
            • bathed  

              Na MTB jezdím od roku 1990. Slyším to furt. Zatím se nic neděje...... A jedno malé tajemství: myslivci jsou v lese (honitbě) v 99% případů naprosto stejní hosté, jako ty, já a všichni ostatní! :-)

              0 0
              • iron.hide  

                no u nas mame uz davno zakon obmedzujuci jazdu na biku v lese. Akurat ho nikto nedodrziava.

                0 0
                • bathed  

                  To je ale asi váš problém..... Už když se to zavádělo, většina lidí věděla, že to je klasický případ, kdy se někdo snaží být papežštější než papež. Tím že se zákon nevymáhá, je jasné že je k ničemu… Vyspotřebuje a vyšumí sám.

                  0 0
          • wilda81  

            Nevím jak v Beskydech, vyrůstal jsem v Jeseníkách, ale nepřijde mi, že by ten nárůst lidí v horách byl „x-násobný“. Samozřejmě na Lysou, Praděd, Sněžku… potkáš davy, ale tam to vypadalo stejně i dříve.

            0 0
            • bathed  

              Já myslím že tady fakt jo. Na hřebenech je fakt násobně víc lidí než tomu bývalo dřív.

              0 0
              • bystřické  

                já myslím,že to nebude jen o kolech,možná lidi nemají na předražený dovolený v itálii,chorvatsku atd.tak více jezdí,vracejí se k českým rybníkům a do českých „hor“

                0 0
                • Spider_29  

                  Statistiky cestovek hovori jinak. Pocet lidi jezdicich do zahranici dlouhodobe stabilne roste. Prodluzuje se prumerna doba pobytu a zvysuje cena zajezdu.

                  A to neni nijak v rozporu s tim, ze i na ceskych horach pribyva lidi. Rostou platy, zvysuje se zivotni uroven a lidi maji vic casu na prodlozeny vikendy, dovoleny atd.

                  0 0
                  • mastihuba  

                    Defakto zmizelo kovozemedelstvi. Driv dosel clovek z fabriky a sel na zahradu nebo na pole. Nemohl jet na vikend protoze by doma rval dobytek hladem. :) to uz dnes neni. Vidim to doma. Tata s mamou v duchodu a furt nekde couraji po horach. :)

                    0 0
      • michomin  

        Proč nejde e-kolo dohromady s přírodou?

        0 0
        • Barak  

          Tak u většiny lidí, kteří se pohybují v přírodě panuje představa, že bys tak měl činit vlastní silou…

          0 0
          • michomin  

            Třeba nám sdělí kotew svojí verzi.

            0 0
          • Tomcat  

            Ano tak podrážděně reagovali například pěší turisté, že najednou kde byli jen pěší se najednou objevili horáci.

            0 0
            • Barak  

              Přijde ti, že reaguji podrážděně? To je asi problém té neosobní komunikace po internetu. Konstatuji to jenom jako fakt, který pozoruji u sebe a u mých známých a kamarádů.

              0 0
              • Tomcat  

                A píšu snad ,že reaguješ podrážděně ?

                0 0
                • Barak  

                  No z toho co jsi napsal mi právě vyznělo, že ti ta moje reakce přišla podrážděná a srovnal jsi to s reakcí pěších turistů.

                  0 0
          • bathed  

            No a co koníčkáři?? :-)))

            .....

            Proč řešíš jiné? Proč se nestaráš hlavně o sebe a hodnotíš to, jestli si někdo pomáhá elektrikou nebo ne, když s tebou nikdo nezávodí?

            0 0
            • Barak  

              Jenom jsem reagoval na dotaz od michomina, proč nejde e-kolo dohromady s přírodou. Jsme snad na diskuzi, né? Nestav mě do pozice nějakého odpůrce e-biků. Tak to není. Osobně proti e-kolům nic nemám. Nijak nepohoršuje, když mě někde na e-biku přejdede, stejně tak, jako na normálním kole. Je to prostě nastupující trend a je potřeba to tak brát. To ale neznamená, že si myslím, že e-biky jsou pro přírodu nějaký přínos. Myslím si, že v dlouhodobějším horizontu to bude mít pro běžné cyklisty spíš negativní dopad. A sice v tom, že s jejich větším rozšířením, zvýšením kapacity baterie a zvýšení výkonu, může dojít k různým omezením, kam budou mít cyklisté přístup.

              0 0
              • bathed  

                Pro přírodu v tomhle ohledu nejsou o nic větším přínosem ani klasické biky… Možná tak faty, které mají větší styčnou plochu a jsou takové peřinky, co než spíš že vykrojí drážku, tak si na nerovnost lehnou.....

                Myslím si, že se spousta věcí zbytečně démonizuje: typicky ta eroze. Eroze (vyplavení) chodníku nakonec nejvíc škodí zase jenom bikerům, protože musí jezdit po oholených šutrech a kořenech. Ale ta příroda si s tímhle vždycky poradí… Horší je to u moto-endura, protože tihle kluci často z chodníků odbočují a když zakrojí drážku bokem, pak ta eroze jde mimo už tolerovaný chodník. Za mně? – mnohem větší binec v lese dělají ti zmínění koníčkáři…

                A pak je tu samozřejmě ještě jedno hledisko, ale to už je tak strašně těžko uchopitelné, že je to asi nediskutovatelné. Jasně – elektrika je čistá. Ale abych já mohl někde v lese v Beskydech jezdit s elektrikou, tak tu baterku musím nabít ze sítě, a tu zásobuje čadící elektrárna pod Krušnýma horama… jenomže když se pustíme do takhle elementární diskuse, skončíme v zemljance a budeme svítit loučema…

                0 0
                • pepek  

                  Tak ty elektrobiky toho moc nesežerou, ale jak se dnes prezentují „čistá“ elektroauta, která jsou vlastně poháněná převážně hnědým uhlím, výfuk bez katalyzátoru mají v Tušimicích, CO2 produkují víc, jak spalováky a přesto se označují jako Zero-emision. To je dost odporná lež ekologistů.

                  0 0
                  • bathed  

                    Proto bych se na tenhle kuewsky tenký led nepouštěl..... :-)))

                    0 0
                • pocestny  

                  když se někde vymele chodník, tak šlapou mimo všichni i pěší ⇒ další eroze ⇒ další eroze…

                  0 0
                  • bathed  

                    Bezesporu. Ale i když je z puvodního chodníku dálnice (viz třeba Javornický hřeben Kasárna – Kohůtka), tak se ta používaná část posouvá a je relativně úzká. Zbytek se zaceluje...... Tohle všechno ale není diskuse biker-to-biker, protože to že ty chodníky kuwíme, je holý fakt. A lautr nic na tom nezmění 26, 29, 27,5, 27,5+ ..... Elektrika, neelektrika..... To je diskuse zelený-to-ostatní a tam je závěr jasný – vypadněte z lesa!!!!!!

                    0 0
              • Barak  

                Jo a k těm koníčkářům. No to mě teda někdy sere, to jsi trefil.:-) Nechápu, že musej vždycky všude rozdupat celou šíři cesty, i když jasně vidí, že je tam vždy znovu a znovu na stejném místě vyjetá stopa od kol.:-) No ale je to zas o té ohleduplnosti lidí a prostě to tak je. Takže stejně když je potkám vždycky přibrzdim, abych jim ty koně neplašil, pozdravim a už jim o tom ani neřikám, protože to nemá cenu.

                0 0
            • Tomcat  

              Koníčkáři samozřejmě „ekologičtí“ nejsou stejně jako Mx motorky. Důvod je taková drobná věc jako kg/m2 , prostě ač kůň je „přírodní vozidlo“ tak vyvíjí větší tlak na nezpevněnou cestu a přispívá víc erozi než pěší nebo kola.

              0 0
              • bathed  

                … tak. A asi nám všm nezbude, než se nějak nahoře respektovat..... Všichni.

                0 0
              • -b-n-x-  

                Kone jsou jeste ok. Ale takove stado bizonu. To kdyz ti prebehne po trailu, tak ti zrusi vsechny klopenky :-)

                0 0
    • l.bily  

      Aj tak full alebo lepsi ht elektro stoji celkom dost, takze zas tak masivne to nebude a s lacnyma elektrokolama ktore vyuzivaju starsi ludia na zahradku , do obchodu , do lesa nepojdu, max asfaltovu cesticku. Keby ze si aj kupim elektro kolo tak semnu nikto nebude chciet jazdit kto ho nema a nemam nikoho kto by za elektro kolo dal vic jak 3000 euro. Moja manzelka je pohodlny tip a ked ma ujst na kole viac jak 20 km tak mi nadava a to chodi kvoli detom, tam som rozmyslal ze by som jej kupil elektro kit z ciny za 300 ale zas na druhu stranu na co? Ked nechce jazdit nech nejazdi.

      0 0
      • bochov  

        Podle mne by ekologii pomohlo snižení množství aut na cestách pokud by pořadně fungovala veřejna doprava a lide by se dostali tam kde potřebuji.za přijatelnou cenu neboť mnohdy vyjde levnějí jet autem a vzom je ten problém.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Porad nedokazu pochopit to oslavovani verejne dopravy. Urcite ma svoje opodstaneni. Ale individualni dopravu jaksi z principu nikdy nemuze nahradit.

          0 0
    • Petr L2  

      Ta debata je stejná jako u všech „citlivých“ témat, např. kotoučové brzdy, 29", jednoplacka, atd, atd.

      Mnoho radikálních názorů těch, co nemají žádné, nebo minimální zkušenosti, hromada teorií o tom, k jaké zkáze to povede a informační hodonta takové diskuze je nulová.

      Vezměme jako fakt, že elektrokola existují, podařilo se za pár let slušně zapracovat na technologiích, svoje kupce to má, tak kde je problém? Za pár let na ebikách bude jezdit každý druhý myslivec, strážce parku, pošťáci, policajti a leckdo jiný tak proč se tomu bránit? Servisům přibude práce, uživatelé ebiků budou pravděpodobně z části uživatelů, kteří si toho moc neopraví a samotná technika si bude žádat daleko více odborný servis, to by se mohlo pozitivně promítnout i na stavu celého oboru.

      Takže já bych to nechal být, co by měli vyvádět takoví motorkáři, když se jim po silnicích plete kdejaký jouda na skůtru a je jich čím dál víc a teď do toho ještě magoři na elektrokolech :-)

      0 0
      • -b-n-x-  

        A pockej az budou elektrokola mit vykon motorek. To bude mazec :-)

        0 0
        • Petr L2  

          Neni důvod, měl nedávno jsem viděl pár prototypů emotorek a kdo bude chtít jezdit po ulici nebude se zbytečně zabývat kolem :-)

          0 0
    • Bobin2  

      Ahoj, neprocital jsem to vsechno, polovina tech reci tady je jen hate. Na nejakych ebicich jsem jel a rozhodne bych doporucil celopero. Jel jsem na tom Specialized ale HT, a nebylo to ono. Byl jsem z toho akorat vyklepany. Za me idealne celopero a 27,5+ rozmer plastu a kol. Jedno takove kolo dela Scott. Paradni svezeni, ma to zdvihy 140/130mm. E-biky dela i KTM, tak na to koukni. Z motoru mi prisel nejprijemnejsi Bosch. Model to byl myslim CX.

      To jak tu nekdo psal o fyzicce, ze kdyz ji nemas, tak se ti jeste zhorsi??? :D Ebiky trochu ulehci a zkrati vzdalenosti, kopce jsou lepe dosazitelne. Kdyz na tom clovek maka, tak je to uplne stejne jako bez motoru. Akorat je treba dat si pozor ve sjezdu a vcas brzdit. Ta vaha jde citit.

      0 0
    • natureman42  

      foceno dnes dopoledne, nový přirustek do nasi staje.. takovej vyprostovaci tank..

      0 0
      • Lenka.05  

        Popravdě? Líbilo by se mi něco takového :)

        0 0
      • iron.hide  

        ty vole, to je fakt tank, s tym sa budu velmi dobre erodovat lesy

        0 0
      • Petr Michal  

        Super – jen mi řekni to je spíš na sníh ne? Nebo v létě s tím jezdíš i po silnici? Jaké to je?

        0 0
    • frenkie71  

      Z cele tero debaty jsem vycitil hlavni tema, kdo nema na to aby vyslapl kopec a uzil si zaslouzeneho sjezdu… To nikdo nepochopil, ze i ty traily, ktere dreme do kopce aby jsme si uzily sjezd jsou zajimave projet 25km/h smerem do kopce? Porad si myslite ze elektro je aby se nakopec dostali lidi, kreri to nevyslapnou a pritom netusite jake je zdolavat traily smerem nahoru 20–25km/h?!!? Je to take sport. Zkuste to stejna trat, a dva sjezdy jeden do vrchu a jedn dolu. Howgh

      0 0
      • scret  

        a nenapadlo te treba taky to, ze sice do kopce je to parada a pomuze ti to, ale z kopce tahnes a manevrujes s tezkou mrchou, ktera bude zabavne asi jako vrata od stodoly??:))

        0 0
        • bystřické  

          ale,ale,jaká vrata od stodoly?

          já jsem shodil 13 kg,kolo přibralo 6 kg,přidaná váha je ve středu kola,ve spodní části,manévruje se s tím úplně bez problémů.

          dnes jsem se byl projet se ženou,ona motor nemá tak jsem šlapal za svoje,najednou to byla nuda,moc pomalé,nezáživ­né,elektrika je supr,jednou,mys­lím,že to nebude dlouho trvat,na tom budete jezdit všichni a chrochtat si blahem,ti,kteří tomu nepodlehnou,budou mět hold dál smradlavé propocené tričko a křečové žíly :-)

          0 0
          • iron.hide  

            laskavo nezovseobecnuj, to ze si ty lenivy jak vos este neznamena, ze sme lenivi vsetci.

            inak ta tvoja zena musela byt velmi nadsena, radsej si jej mal ten ebajk pozicat.

            btw, vies ty vobec ze na maratony s tym ist nemozes? To aj tym tisickam bajkerov, co sa ucastnia maratonov, odporucas trenovat na ebajkoch? Nestrasi ti nahodou vo vezi?

            0 0
            • kyl  

              Třeba ho nějaké stupidní závodění nezajímá…

              0 0
            • bystřické  

              Podle ceho hned poznas,ze jsem lenivy ako vos? Nemam potrebu zavodit a jeste u toho skakat a lamat ram,me to staci na prepravu z bodu A do B,kdyz jedu sam,tak se nekde sklouznout,s mo­torkou se dostavam na mista pro kolo tezko nebo vubec,mam rad jizdu kdyz to trochu jede,tak proc si nepomoct

              0 0
              • scret  

                podle toho, co pises, tak tobe by vyhovovala idealne motorka… Clovek se moc nenadre a zaroven to leti, ze?

                Myslim, ze je to trend dnesni doby, vytezit maximalni zabavu za co nejmene usili… Takovy trochu instantni…

                Nicmene musim uznat, ze mi bude asi 1000× milejsi, kdyz se bude jezdit na elektro kolech nez kdyz jezdej po lese idioti na rvoucich a smradlavych kroskach!

                0 0
                • bathed  

                  Clovek se moc nenadre a zaroven to leti, ze? – myslíš jako v terénu? :-) ..... Vždycky jsem to bral od gaučáků, co les viděli z dálky, když se šli kouknout na Macochu. Ale že takovou blbost vypotí člověk, co se volném terénu jakkoliv pohybuje? … :-))))

                  0 0
                  • scret  

                    tak trochu jsem popisoval jeho nazor…

                    Kdo umi cist mezi radky pochopi, ze to rozhodne neni muj pohled na vec!

                    0 0
                • Pedro404  

                  „Myslim, ze je to trend dnesni doby, vytezit maximalni zabavu za co nejmene usili“

                  Myslíš, že dřív bylo víc masochistů, co se chtěli jenom zničit a nebavit se u toho?

                  0 0
                  • bathed  

                    Ty to nepamatuješ? Bože… Cucáku!

                    Voda byla mokřejší, tráva byla zelenější, holky bývaly hezčí, benzín za pětikačku!!!!! :-))))

                    0 0
                    • Pedro404  

                      Jj, a za korunu věnec buřtů:)

                      0 0
                      • bathed  

                        Rohlík za dvacetník a všichni měli práci! – málem bych zapomněl! :-)))

                        0 0
                      • bathed  

                        Rohlík za dvacetník a všichni měli práci! – málem bych zapomněl! :-)))

                        0 0
                        • pepek  

                          Rohlík za dvacetník nepamatuju, ale jednou jsem bral benzín za 2,10, podruhý už za 4,30

                          0 0
                          • bathed  

                            Omlouvám se, taky si to přibarvuju...... Obyčejný stál 30 halířů a tukový 40.

                            0 0
                            • Spider_29  

                              Nene, rohlík za dvacetník byl, a jak dlouho…

                              0 0
                              • kyl  

                                Taky pamatuju a chleba za 4,20,–

                                0 0
                  • scret  

                    Pozoruju to hodne u „mladejch“, ktery jsou ve velky mire liny jak vsi, ale pritom by radi zazitky, jak ostrileny mazaci… a nic hlavne pro to neudelat… a samozrejme dulezity je „vypadat“… pak fotecku na FB a supr…

                    Nicmene nikomu to necpu…

                    0 0
                    • bathed  

                      Znáš Ivánku, kamaráde – můžeš mluvit? :-)

                      Čtvrtníček takm říká jedno pořekadlo, co tesat do kamene:

                      Silnější pes m.r.d.á!

                      A tak je to i v životě, což bys měl už vědět: někdo na to má a někdo ne. Kdo na to má si to může koupit a ti ostatní si to musí odedřít :-). A takhle to je, co tenhle svět světem stojí. Bojuje proti tomu jenom naivka. Ostatní to berou jako fakt a naučí se s tím žít :-)

                      0 0
                      • scret  

                        ??? absolutne nechapu, co tim autor (ty) chtel rict…

                        Myslim, ze jsi vedle jak ta jedle… Tady bude spousta lidi na BF, ktery maj kola v hodnote pres kilo a zaroven s nazorem, ze na ebike by nesedli…

                        Neboli je to o pojeti toho sportu… Ja to mam treba tak, ze to chi mit zaslouzeny, jinak bych z toho nemel ani radost…

                        K cemu mi to je, ze vyletim misto jednoho dva kopce, kdyz mi neco pomaha?

                        0 0
                        • bathed  

                          Přesně tak! Ale to absolutně nepopírá skutečnost, že tady a i mimo tohle virtuálno je kvantum lidí, kteří to tvoje „zasloužený“ mají úplně na salámu. Je jim to jedno. A taky je to o prioritách – pro tebe je priorita vylítnout jeden kopec a nahoře si plácat po rameni, že ti nikdo a nic nepomáhá. Ok! Budiž ti přáno. Stejně tak ale v tom kopci s tebou může jet někdo, pro něhož je priorita vyjet ty kopce dva nebo tři :-).

                          0 0
                          • scret  

                            ale ja nepopiram, ze je spousta lidi, kteri to maji jinak… To zrejme spatne ctes…

                            A vicemene „places na spatnym hrobe“…

                            0 0
                            • bathed  

                              Myslím si že nepláču na špatném hrobě.....

                              Pozoruju to hodne u „mladejch“, ktery jsou ve velky mire liny jak vsi, ale pritom by radi zazitky, jak ostrileny mazaci… a nic hlavne pro to neudelat… a samozrejme dulezity je „vypadat“… pak fotecku na FB a supr…

                              Ptám se: proč to řešíš? Proč to hodnotíš? … vypadáš jako chytrý chalp a proto mi to přijde ještě míň uvěřitelné… Hele, ty víš že jsem z jiného prostředí. V enduru nebo spíš obvyklejším cross-country to ještě furt funguje tak, že se v pátek s motorkama v depu potká na 200–250 lidí. V sobotu startují nejdřív veteráni a hobíci. Mají to na hodinku, hoďku deset, na trati bývá spousta úseků přepáskovaná a těžké úseky vypuštěné. Po nich nastupuje přebor a mistrák. Dvě až dvě a půl hodiny, tankování v půlce a ten největší humus – potoky, výjezdy na skoro kolmé stěny, bažiny po nádrž. Jedeš a vidíš ty týpky z rána, jak postávají kolem tratě a čumí na to, co absolvovat nemuseli… No a? Nikdy jsem si nevšiml, že by takový jako mistr světa Roman michalík a nebo dakarská hvězda Svitko řešili to, že to ti před něma měli lehčí a kratší......

                              Já mám fakt problém se s touhle MTB komunitou srovnat. tolik různých srovnávání a porovnávání a hodnocení a poheldů na čem to jedeš a všechyn tady ty atributy „porovnávání pindíků“ jsou tak strašně absurdní! :-) Já to fakt nechápu. Každý by si měl hledět svého a udělat si to tak, aby ho to bavilo a naplňovalo a neřešit ty kolem sebe :-).

                              0 0
                              • scret  

                                pokud vim, tak na kolech v enduru na zavodech je tohle podobny…

                                Ma osobni averze k ebikum je spis o tom, kdo sedi za riditkama… Bohuzel si myslim, ze cim vic ebiku, tim vic v terenu i lidi, kteri neumeji jezdit a bude vic urazu a pruse.u…

                                Trochu neco jako kdyz mladymu nevyjezdenymu klukovi das silny auto… Malokdo pak dokaze udrzet svoje touhy po rychly jizde na uzde…

                                A asi jsem moc velkej morous, ale vidim to v horach. Tam kde je lanovka, tam se vyskytne i spousta „veprovek“, co nemaj k horam treba ani takovej vztah… oproti skalnakum…

                                Netvrdim, ze muj nazor je ten jedinej spravnej, ale tak to vnimam.

                                0 0
                                • bathed  

                                  Ale tohle je i u těch motorek! Borec vyoblékaný za 30t. (helma, boty, dres, gatě, chrániče, …), motorka oblepená unikátníma polepama, spjka od Hinsona, titanové svody a tlumivka Akrapovič, vidlice od Ohlinse nebo Solvy..... Dohromady půl mega… A on jede hobbíky! :-) … Kluk 25–30, kterému by stačilo jediné – trénovat a klidně by mohl jet a neztratit se v přeboru :-). Jenomže on chce být MISTREM hobbíků a končit na bedně :-))) No a? není to proboha jedno?

                                  A s těma horama a „polobotkama“ – to je trend. Za posledních 25 roků je na horách Xnásobně víc lidí než bývalo. S tím nic nenaděláš. Jezdi tak, abys je nepotkával :-)

                                  0 0
                                  • -b-n-x-  

                                    „Jezdi tak, abys je nepotkával“ – to ma jezdit jako nejak fakt rychle, aby se mu z lidi vytvorily cmouhy? :-)

                                    Si pamatuju, jak jsem jednou jel jeden sjezd a v jednom rychlem miste mezi krovim jsem akorat zaregistroval cosi barevneho v krovi. Dole mi kamarad, ktery tam jel jako prvni, rikal jak malem srazil chlapka, ktery taktak stacil uskocit do krovi.

                                    0 0
                                    • bathed  

                                      Někde, kde polobotkáři nejsou. Je to tak, že když teď přes prázdniny jedeš třeba javornický hřeben Kasárna – Kohůtka, je to podobné jako kličkovat po cyklostezce ve větším městě. Musíš s tím počítat a nebo jezdit jinde.

                                      0 0
                                  • scret  

                                    prvni odstavec nechapu nejak souvislost…

                                    druhy – to je stejny jako s ebikama… Bude vic lidi, vic veprovek, vic pruse.u…

                                    Jen kdyz to vezmu zbezne, ebike ti dovoli jet rychleji a zaroven je tezsi, tohle v kombinaci s nevyjezdenym jezdcem zavani problemem…

                                    0 0
                                    • bathed  

                                      První odstavec je o těch, co sedí za řidítky.

                                      Víc průserů? No ať! Tak si pár kok.ů natrhne slezinu, zláme kličky, vyvalí kolena… Někdo možná srazí pěšího, někdo se zabije… To se utřepe :-). Je to jak začátek MTB jako takového :-)

                                      A neřeš jestli to mají rychleší a těžší. Musí se s tím srovnat sami! A když se nesrovnají, srazí si vaz. Jinak – a to je hodně zajímavé – to co jsem měl půjčené já, bylo i ve vysokém tempu ve sjezdech možná líp ovladatelné, než normální bike. Ta nadbytečná váha není neodpružená hmota a je nízko. To těžiště podobné jak na motorce dělá divy! :-).

                                      0 0
                                      • scret  

                                        "Víc průserů? No ať! Tak si pár kok.ů natrhne slezinu, zláme kličky, vyvalí kolena… Někdo možná srazí pěšího, někdo se zabije… To se utřepe :-). Je to jak začátek MTB jako takového :-)

                                        A neřeš jestli to mají rychleší a těžší. Musí se s tím srovnat sami! A když se nesrovnají, srazí si vaz. "

                                        evidentne nedomyslis dusledky… Z toho pribude akorat vic zakazu a restrikci!

                                        " to co jsem měl půjčené já, bylo i ve vysokém tempu ve sjezdech možná líp ovladatelné, než normální bike."

                                        a tohle, to ti nebastim uz vubec:))

                                        0 0
                                        • Barak  

                                          Souhlasím s tebou, že rozšíření elektrokol asi přinese do budoucna různá omezení, která se mohou dotknout všech bikerů.

                                          Ale z hlediska těch úvah, kdo je biker a kdo už ne, kdo si trail zaslouží a kdo ne, tyhle řeči jsou podle mě mimo. Ať si každý jezdí na čem chce proboha. Jestli tě štve a nechceš to přiznat, že tě někdo předjede do kopce nebo že ten kopec dá víckrát než ty, časem si zvykneš. Já třeba nevidím rozdíl v tom, jestli na kopec vyjedeš na elektrokole nebo se vyvezeš lanem a pak to pustíš dolů v bikeparku.

                                          0 0
                                          • scret  

                                            boze, to bude tady zas na dlouho..:)

                                            Cetls moje komentare k tomu? Znovu opakuju, a to je to, co zrejme zdejsi kopaci za ebiky stale nechapou, ze ja se nepotrebuju s nekym pomerovat, soutezit atd. Jsem v celku nesoutezivy typ, takze si nepotrebuju na nekoho honit triko. Psal jsem pouze o sve osobe, proc bych to nezvolil… Tzn. spis jde o vnitrni soutezeni se sebou, dokazat sam neco sobe a ne svymu okoli. To je mi celkem u zadele. Tzn. ja bych si to sam pred sebou neobhajil, kdyz jsem zatim zdravy.

                                            Az budu mit v hajzlu kolena a vaha ebiku pujde dolu, vydrz naroste, tak proc ne…

                                            Takze jedinym duvodem mych obav jsou ty potencionalni problemy s tim spojeny – zakazy nebo pripadne riziko, ze mne nejaka veprovka nekde v lese sejme anebo vybouranyho idiota budu muset zachranovat a volat mu zachranku…

                                            0 0
                                            • Barak  

                                              Právě, že jsem ty komentáře četl a pokud se dají někteří označit za kopače, ty se prostě profiluješ jako kopač proti. A z toho, že máš potřebu je nazývat vepřovými hlavami a idioty, usuzuji, že ti to docela leží v žaludku.

                                              Taky nejsem zrovna nadšenej z toho, že nás možná někde čekají zákazy nebo omezení. Ale je to prostě vývoj, tak to tak beru a ono si to sedne. Argument o strachu z toho, že budeš někomu muset volat záchranku je prostě k smíchu.

                                              0 0
                                              • scret  

                                                oznaceni „veprovka“ je clovek, ktery tam proste nema co delat:) muzeme ho potkat na silnici v aute, muzeme ho potkat na horach, muzeme ho potkat v podstate kdekoliv… Neni to hromadny oznaceni pro ebikery…

                                                Bohuzel to bude velmi velmi podobne jako treba na silnici… malokdy potka clovek na silnici cloveka, ktery jede jako prase, aby nemel auto zn. bmw, audi apod. Ackoliv znacka auta za to nemuze, jen tyhle znacky pritahuji asi vic idiotu:)

                                                Chapes tu souvislost?

                                                Stale si myslim, ze ebiky budou hlavne pritahovat lidi, kteri by v terenu nemeli co delat… Muj nazor… nicmene dokazu pochopit, ze to muzes videt jinak…

                                                0 0
                                            • bathed  

                                              Skřete, sorry, ale fakt si sereš do huby..... „Nadlouho“ je to tu proto, protože jsi napsal, že někteří mladí jsou zdechlí jak cap (či líní jak vši) a přitom by rádi zážitky jak mazáci. No a to jaksi jde naprosto proti tomu, co všechno tu píšeš.

                                              A k těm potencionálním problémům: vidíš to strašně černě. Já se pohyboval v hodně utlačované komunitě a ještě furt to tam je tak, že nikdy nebylo tak moc zle, aby nemohlo být ještě hůř. Co ti můžou zakázat? – nějaké megafrekventované hřebenovky? Myslím ty, kde se půlka okresního města každý víkend vyveze lanovkou a dělají tu tůristyku? Jako „mámo, to sou panorámata!“ … Sorry, tomu jsem se vyhýbal na enduru a vyhýbám se tomu i na kole. Problém je, že když si na kopci chceš dát jídlo nebo kofolu, tak se vyhnout úplně nemůžeš. Ale plánuju si to vždycky tak, že ty trasy když ne křižuju, tak je využívám co nejmíň. Objevil se tady kus rozhovoru se stavitelem Rychleb: nechce tam éčka? Ok, dá dolů ceduli RESTRICTED a zbytek ať jezdí normálně dál.....

                                              Všichni víme, co dělá marketingová masírka (do které mylně počítáš i mně). Cube, Haibike, Ghost, … – malé ryby! Ale až se do toho pořádně obuje Specialized a další z těch velkých, bude to mazec! Přesedlají na to podobní parchanti jak já, ale troufám si říct že jaksi za ty desetiletí vyježdění. Možná zrychlíme do kopce, po rovině, ale ve sjezdech to rychlejší rozhodně nebude… Jsme nebezpeční? A samozřejmě to přitáhne na stezky i spoustu těch, co nikdy pořádně nejezdili a nelákalo je to, protože je to moc práce, moc potu, moc much, … Tam bude „úmrtnost veliká“, protože i to éčko bolí. A i na tom éčku musíš něco umět, jinak hážeš krovky. Spoustu lidí to přestane bavit a spousta z nich se vyjezdí. Ale tvrdím, že nárůst počtu lidí v těch terénech o kterých si tu píšeme a které milujeme, bude opravdu marginální! Protože jestli to někoho láká a lákalo, už na tom kopci dávno je… Píšu to tady podesáté – to se utřepe! :-) Utřepe se to stejně jak se to utřepalo už několikrát za tu krátkou historii MTB.

                                              0 0
                                              • TeryPV  

                                                No jo no co čekat od někoho, kdo léta likvidoval naši krásnou přírodu na smradlavé mašině. Přesně kvůli takovým pak spousty přírodních trailů lesáci nechávají přehrazené kmeny, aby tam ti dobytci na motorkách nejezdili. Motor do lesa prostě nepatří a vykládej si co chceš :)

                                                0 0
                                                • bathed  

                                                  Co ty o mně víš? :-) Nemáš vůbec ánung co a jak jsem jezdil. Zobecňuješ. Nemá smysl se s tebou přít, protože o tom víš kulové :-)

                                                  0 0
                                                  • TeryPV  

                                                    no mám naježděno v lese pár desítek tisíc kilometrů a vím jak se motorkáři chovají, jak ničí cesty, porost, lesy. A dle Tvých postů mluvíš přesně tak jako tahle sorta hovad likvidující lesy, a to mi stačí a přít se také nebudu, myslím si o vás svoje a mám s vámi svoje zkušenosti :)

                                                    0 0
                                                  •  

                                                    Nezapomenout prosím na koňáky

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    :))

                                                    0 0
                                                  • bathed  

                                                    No dyť to píšu: zobecňuješ… Hele, nebrousí ti nějaký smradlavý špinavý motorkář starou? To by lecos vysvětlovalo :-)

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    aaa, to uz tu dlouho nebylo:)) Kdyz dojde na argumenty, vytahne se „brouseni stary“:))

                                                    To potom vytahnes i u ebiku?:))

                                                    0 0
                                                  • bathed  

                                                    Ale pendrek! … Prasata jsou mezi pěšími, prasata jezdí na kole, prasata jezdí na motorce. Mám být zodpovědný za nějakého pitomce, kterého neznám, nikdy jsem ho neviděl a on může za negativní pocit někoho jiného? Nesu za to nějakou zodpovědnost? Nebo neseš tu zodpovědnost ty za bikery, co jezdí na chodníky, kam se nesmí? Líbí se ti, když ti za ně někdo nadává? .....

                                                    Jestliže mi někdo napíše příspěvek, ve kterém píše TY a vyblije na mně všechny ústrky světa, které zažil, co s ním? :-))

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    jinak abych predesel nejaky mylce, moji manzelku zadny ebiker nebrousi:))

                                                    Alespon jsem nevidel v zasuvce zadnou nabijecku a vzhledem k tomu, ze jsme na kopci…:)))

                                                    0 0
                                                  • bathed  

                                                    ;-) – dobré vědět!

                                                    0 0
                                                  • matbiker  

                                                    Bathede, motorky u nás do lesa nesmí, že, je to tak? Takže nevím, proč by do lesa měl někdo jezdit na e-biku, přeci to má taky motor, ne?Jezdí se na endurech i přes tento zákaz v lesích? Jezdí, že. Vím i o tom, že myslivci relativně běžně směrem k enduristům střílí.

                                                    A argument – vyjedu víc a dál – přesně to je o té konzumní době a instantních zážitcích, jak psal kdosi výše. Co nejvíc zážitků s co nejmenší námahou, v co nejkratším čase. Chceš vyjet víc, dál a rychleji? Tak potrénuj a je to :-))).

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    psal jsem to ja:))

                                                    Jinak to bude asi ten kamen urazu, bathed nechce trenovat, on chce jezdit a uzivat si…

                                                    0 0
                                              • scret  

                                                „Nadlouho“ je to tu proto, protože jsi napsal, že někteří mladí jsou zdechlí jak cap (či líní jak vši) a přitom by rádi zážitky jak mazáci. No a to jaksi jde naprosto proti tomu, co všechno tu píšeš.“

                                                ok, chapu, citis se dotceny:)) Nejdriv te nemeli radi ze jezdis na motorce a ted kdyz sednes na ebike, tak zas nekdo:)) Tezkej zivot:)) Kazdopadne trochu uber plyn!

                                                Nicmene rekni mi, ze to neni pravda… Je to trend dnesni doby, mit vse co nejvic easy, maximum zazitku se „slevou“… To se hodne odrazi na mladsich lidech…

                                                Pokud mas rozumny protiargument, sem s nim.

                                                Ve vysledku si to budeme moci povedet za treba 20let jak to dopadlo… Muj odhad je nekde mezi.

                                                Ostatne s nazorem P.Hornika souhlasim.

                                                0 0
                                                • bathed  

                                                  Na osobní invektivy nereaguju. Nemá to smysl :-)

                                                  Ad „mladí“: Jo, kromě jiného se už nějakých 20 let motám kolem mládežnického hokeje. A jo, je to čím dál tím horší. Ambice dneska (skrze rodiče) mají už i takoví, co nejsou schopní udělat kotoul nebo nedej bože vyšplhat po laně. Ano, je to trend a tak by každý měl začít u sebe a u svých dětí. Pak to bude lepší :-). Mým dětem je 19 a 20 a zatím to vypadá, že jsem snad tu úlohu zvládl..... Jinak pokračovat v téhle diskusi je zbytečné – skončíme u toho, jak sztrašně chybí vojna :-)))). Stejně tak řeči o tom jak to bude za dvacet let – ty vedli mí rodiče, rodiče mých rodičů, rodiče rodičů mých rodičů… :-)))). Svět fičí dál, voda teče, slunko svítí…

                                                  A pod Horníka se podepíšu! Pod stezky se jezdí autem a nahoru po svých. Hanba by mně fackovala tam strašit na éčku. Na to není opodstatnění – jestli je člověk už tak gramlavý, že to nevyšlape, nemá tam co dělat.

                                                  0 0
                                                  • scret  

                                                    „A pod Horníka se podepíšu! Pod stezky se jezdí autem a nahoru po svých. Hanba by mně fackovala tam strašit na éčku. Na to není opodstatnění – jestli je člověk už tak gramlavý, že to nevyšlape, nemá tam co dělat.“

                                                    rozstepeni osobnosti? Proc ti to nekde prijde ok a jinde by te hanba fackovala?:))

                                                    0 0
                                                  • bathed  

                                                    Protože mi to přijde, jako kdybys na krytém bazénu mezi plavce vytáhnul nafukovací člun s pádly (ala Zeman). netrpím schizofrenií, fakt ne :-)

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    vysvetli mi tedy prosim ten rozdil, kdyz ti to nekde prijde divne a nekde ne… Jakoze, kde nejsou lidi, tam vytahnu ebike, kde jsou skalnaci, tam vytahnu klasiku?:)

                                                    0 0
                                                  • bathed  

                                                    Cítím to tak, že je to uzavřená „oblast“. Ne volná krajina. Vyznačené a parádně udělané stezky, na kterých platí nějaké specifické pravidla. Stačí to takhle? :-)

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    uplne to vidim, nakonec nam obycejnym cyklistum zbydou nejake rezervace, kde nebudeme zdrzovat v kopcich nenasytne ebikery:)))

                                                    0 0
                                                  • bathed  

                                                    :-)))))))

                                                    Nic, musím jít vydělávat na tu elektriku! Zdar!

                                                    0 0
                                        • bathed  

                                          Jaké důsledky? Jaké restrikce? Jako že kvůli něčí rozbité hlavě dojde k zákazu MTB v horách? … Proboha, neblbni.....

                                          0 0
                                          • scret  

                                            myslis, ze je to nemozne?

                                            To je jednoduchy, bude nejaky tezky usek, kde si lidi budou lamat vaz a tak se tam da pro jistotu zakaz, prtze horskou uz nebude bavit pro ne jezdit a sbirat je…

                                            0 0
                                            • TeryPV  

                                              Plně s tebou souhlasím. A dle mě to nastane. Přesně jak byla popsaná situace s čerstvým řidičákem a nadupanou károu. Lidi dostanou do ruky těžký e-bike, který je kamkoli doveze. Sednou na to Ti, kteří teď rejdily cyklostezky a najednou si budou připadat jako nejlepší bikeři, i když v lese najezdili prd. Pak to dopadne sraženýma cyklistama, chodcema, jejich úrazama atd. A jak se to bude řešit? Restrikce, zákazy a budeme na tom bití i my, normální cyklisti. A to je to co se mi na tom sakra nelíbí. Nádherně to bylo vidět na test festu v Jedovnici. Borci si půjčili e-biky a najednou jim hrozně vadili ostatní na výjezdovém trailu. Naprosto vůbec je netrápilo, že když je budou objíždět lesem, že při výjezdu z trailu a zpět na trail rozjebou upravené kraje trailu, trail samotný a taky porušují pravidlo, že se můžou pohybovat jen po trailu. E-bike docílí jen toho, že se hovada dostanou tam kam by normálně nejezdily a hovada co tam jezdí dnes, se budou chovat jako ještě větší hovada.

                                              0 0
                                              • scret  

                                                Presne tak, vic hovad, vic zakazu!

                                                Pro mene chapave to napisu tak, ze ebiker nerovna se hovado. Bohuzel kdyz uz nejake hovado, tak sedne s 99% pravdepodobnosti na ebike.

                                                0 0
                                              • iron.hide  

                                                +1000

                                                presne moj nazor.

                                                inak co sa tyka mna, tak vzdy a vsade budem velmi rad zavadzat elektrobajkerom a ked mi zacnu nadavat, tak im to budem oplacat rovnakou kartou.

                                                0 0
                                                • -b-n-x-  

                                                  Me jeste napadl jeden hypoteticky problem. Jestli ted nebude vetsi nebezpeci, ze se na nejakem obousmernem trailu potkaji rychle jedouci jezdec dolu (normal MTB) a pomerne rychle jedouci jezdec nahoru (na e-bike). Nejspise je to kravina, nicmene vychazim z toho jak tu nekdo psal, ze si ted uziva jizdu i do kopce.

                                                  0 0
                                            • bathed  

                                              Bude to stejně tak, jak je to i teď: tam kde je to fakt o „zlomvaz“ se vytvoří „objížďka“ a tím dvě možné varianty :-). Takže těžkoprdelníci na éčku to objedou a dřevní, praví cyklisté jako ty, pojedou původní trasu :-)

                                              0 0
                                              • scret  

                                                libi se mi tva zatvrzelost, ze to napises i tak hezky, jako bys do te budoucnosti videl:))

                                                „Bude to stejně tak, jak je to i teď:“

                                                Proste bude!:)

                                                0 0
                                                • bathed  

                                                  Což píšeš i ty! Já jsem beran, co ty? :-)

                                                  0 0
                                                  • scret  

                                                    aha, tak uz je mi to jasny:))

                                                    ja jsem byk, diky za optani… Ale na rande nepujdeme vid?:)

                                                    0 0
                                • bystřické  

                                  nejhorší je to myslet si,že já ebik nemám,a jsem nejlepší.každý nějak začínal a každý nějak pokračuje,spousta ebiků bude jezdit převážně po městě,jen malé procento se pustí jinam a jen mizivé procento se pustí do něčeho drsnějšího

                                  0 0
                                  • bathed  

                                    Myslím že tahle diskuse je právě o tom drsnějším. Ebiky s agregáty ve „šlapkách“ s velkými zdvihy jsou dneska realita. tyhle kola budou v horách jezdit, to je jisté!

                                    0 0
                                    • iron.hide  

                                      jo, uz vidim jak ebajker nosi tu tazku rarohu cez padnute stromy vo Velkej ci Malej Fatre. Pritom je to nutnost, ak sa chces dostat na hreben nejakou inou trasou, ako je ta hlavna oficialna. S normalnym bajkom sa to da v pohode, s tazkou elektrickou kravou asi tazko. A to je len dobre.

                                      Inak tvoj nazor je trosku zavadzajuci, kedze cely zivot si jazdil moto. Musis pochopit, ze my celozivotni cyklisti to vidime uplne inak.

                                      0 0
                                      • bathed  

                                        Tak o co ti jde, když teda ty kola po horách podle tebe jezdit nebudou? Já se v tobě ale fakt ztrácím :-(

                                        0 0
                                        • iron.hide  

                                          no praveze budu, ale vzdy si budu volit jednoduchsiu cestu. A nam ostatnym budu zbyvat len tie tazsie trasy, pokial sa nebudeme chciet s nimi stretnut.

                                          0 0
                                      • pepek  

                                        my celozivotni cyklisti to vidime uplne inak. – to je ono. Teď jsem na to přišel, proč nejsu ten správnej bajker. Kolo jsem prodal ve 14 letech abych měl na benzín :-(

                                        0 0
                                        • Johnnyxjr  

                                          Tak to já jsem ve 14 prodal starýho fichtla aby jsem si koupil kolo.

                                          0 0
                              • IndyCZ  

                                Proč to řešit, proč to hodnotit? No já nevím, jsme na diskuzním fóru, tam se věci snad řeší a hodnotí, zvlášť když se autor tématu ptá: elektrokola – co VY na to? :-)

                                Já jsem silničář, mám stařičký XC celopevňák a když jezdím mimo cesty, tak jen po polňačkách a lesních cestách, žádný těžký terén, trail jsem viděl * jen v televizi* , žádné tu stejně ani nejsou, takže se nemůžu zapojit do té sofistikované diskuze. Zároveň jsem nikdy nepotkal elektrokolo (vyjma místních seniorů, kteří používají poněkud jiná elektrokola, než o jakých je řeč), takže celá problematika elektrokol je mi celkem buřt.

                                Vnímám to jako spor filozofií, každý od jízdy na kole očekává něco jiného a podle mě žádný přístup není a priori horší než jiný, hlavně ať se lidi baví (samozřejmě v mezích zdravého rozumu). Já třeba o elektrokole neuvažuju, ale dokážu si představit, že by to byla zajímavá alternativa pro dojíždění do práce.

                                Jen si neodpustím poznámku k: * Víc průserů? No ať! Tak si pár kok.ů natrhne slezinu, zláme kličky, vyvalí kolena… Někdo možná srazí pěšího, někdo se zabije… To se utřepe :-). Je to jak začátek MTB jako takového :-)*

                                Až mě srazí nějaké pako, bude mě hřát u srdce, že jsem přispěl k vývoji cyklistiky :-D.

                                0 0
                                • bathed  

                                  To je pochopitelně ndsázka, protože ruku na to tvoje srdce – tohohle bude fakt minimum..... Tady spousta lidí maluje čerta na zeď s tím, co bude až bude.....

                                  Každý nechť si dělá co chce a co ho baví. Pokud to dělá ohleduplně ke svému okolí nevidím v tom problém.

                                  0 0
                                  • IndyCZ  

                                    Na moje srdce se ruka pokládat nemusí, při jízdě na kole mám větší obavy z těch, kteří jedou spíš příliš pomalu než příliš rychle, reagoval jsem hlavně na tu absurditu tvrzení, kdy na tomto fóru není na první pohled úplně jasné, co je myšleno vážně a co ne ;-)

                                    PS Už vyděláváš na tu elektriku? :-P

                                    0 0
                                • lukyn280  

                                  +1

                                  0 0
                      • mr.antik  

                        to je blbost, elektrokolo z tebe lepšího cyklistu neudělá, ani prachy ne, prostě všecko koupit nejde. Jen se snaněji nebo rychleji přepravíš z bodu A do bodu B

                        0 0
                        • bathed  

                          A jsme přesně u jádra pudla: tohle je problém, který tímto fórem prostupuje jak Duch boží – je to takové to porovnávání pindíků. Jako že já jsem biker a kdo je lepší. Potíž je v tom, že někteří na tuhle hru nechtějí přistoupit a na to pískoviště ne a ne vlézt. Těm ju úplně šumák jestli jsou lepší nebo horší cyklisté. Abys mohl s někým závodit, musíš k tomu mít i ty soupeře…

                          0 0
                          • mr.antik  

                            ne, to je myšleno jako reakce na to, že kdo má prachy si může všechno dovolit a ostatní to musí odmakat… pindíky si neporovnávám, když potkáš pomalýho cyklistu, nikdy nevíš jestli třeba už nemá 100km v nohách nebo se nechal vyvézt na kopec autem.

                            0 0
                            • scret  

                              *1

                              0 0
                            • bathed  

                              A já se tě znova ptám: není to zadele jedno? Někdo utratí desetitisíce za trénink a výživové doplňky, jiný za co nejlehčí výplety a pláště aby to fakt jelo :-))). Někdo statisíce za obojí… Ateď se tu vyloupla a vytváří skupina, co utratí 100–170 litrů za něco, co pravověrný bajker považuje za kacířství: elektriku! No a? Záleží na tom? Ať si každý jede na čem chce a ty kilometry polyká se steroidy a nebo ampérhodima v baterce! Je to jeho volba! :-)

                              0 0
                              • scret  

                                ze ty za to tak kopes, bud to mas doma, nebo to prodavas. Jinak mi to neni jasny:)

                                0 0
                                • bathed  

                                  Ne. Píšu výš: měl jsem to půjčené. Co mi to přineslo tam popisuju. Zatím zůstávám na tom co mám. Ale pokud se ještě zlepší kapacita, půjdu do toho. Vidím to tak, že svého AM fula nechám třeba dceři, sám si koupím 29 HT za rozunou cenu na to abych mohl odpoledne lítat kolem baráku po práci. A pořádnou elektriku, abych fakt mohl z placky (zlína) vyletět co nejrychlej do hor, co nejdýl tam vydržel a vrátil se domů. Mysli si o tom co chceš.

                                  0 0
                                  • pepek  

                                    Co si myslí už napsal: Jseš idiot, co lítá po lese na řvoucí a smradlavé krosce. Takže nemáš nárok.

                                    0 0
                                    • scret  

                                      mas problem s psanym textem?:)

                                      0 0
                                    • bathed  

                                      Už sice sedm roků ne, ale ok :-). Každého věc :-)

                                      0 0
                                  • matbiker  

                                    Jsem nevěděl,že Zlín je placka…

                                    0 0
                                    • bathed  

                                      Je :-( ......

                                      0 0
                                      • matbiker  

                                        Sice ve Zlíně žiji jen 40 let, ale nikdy jsem si té placky nevšiml :-). Hodonín je co, když Zlín je placka?

                                        0 0
                                        • bathed  

                                          Já jsem 40 roků žil na Vsetíně. Teď kvůli práci tady. Ano, v Hodoníně bych si asi ani MTB nepořizoval. Ale mám to tak (a je to subjektivní, to ano) že Zlín mi jako placka oproti kopcům kolem Vsetína jako placka připadá.

                                          0 0
                                          • matbiker  

                                            Já jsem to vzal opačně, teď jsem v Pozděchově, heč :-).

                                            0 0
                                  • krabica  

                                    Taky to máme v Ostravě do Beskyd daleko, ale aspoň se člověk zahřeje, než vjede do hor. Fakt by mě nenapadlo si kvůli toho kupovat elektrokolo. Stejně bych to pak musel tahat vybité zpátky…

                                    0 0
                                    • TeryPV  

                                      přesně tak

                                      0 0
                                    • bathed  

                                      Je to o názoru. Já to mám tak, jak to píšu… A právě proto, abych to nemusel tahat zpátky vybité, tak soi počkám na vyšší kapacitu baterky :-)

                                      0 0
                    • Pedro404  

                      V takovym mladym věku tak zapšklej dědek:)

                      0 0
                      • scret  

                        njn, smutny:))

                        0 0
                      • -b-n-x-  

                        Ja znal jednoho a ten byl zapskly dedek uz jako dite :-)

                        0 0
          • IndyCZ  

            Dnes jsem zde četl mnoho bludů, ale tento vítězí.

            Za chvilku bude i to elektrokolo pomalé, nezáživné, co přijde potom, hayabusa?

            0 0
            • bystřické  

              Kdyz nebudes cist jen mezi radky tak zjistis,ze jsem psal jel jsemza sve,oproti el. Je to pomale .

              0 0
              • IndyCZ  

                Ona se často ta skutečná informace nachází právě mezi řádky. Ano, jel jsi za své, ale z důvodu:„dnes jsem se byl projet se ženou,ona motor nemá tak jsem šlapal za svoje“, přičemž následovalo: „najednou to byla nuda,moc pomalé,nezáživné“, na což jsem reagoval zveličením.

                Poslední tvrzení, že ti, „kteří tomu nepodlehnou,budou mět hold dál smradlavé propocené tričko a křečové žíly :-)“ vypovídá o všem. Používáš kolo jako dopravní prostředek, to je super, ale jaksi zapomínáš na to, že může sloužit i jako sportovní náčiní. Nebo si pod sportem v budoucnu představuješ závody na elektrických kolech, aby se cyklisti vlastně moc nezpotili?

                0 0
                • bruco  

                  Sportom je aj F1, motokros a pod., tak sa mozno dockame aj eTdF. :-)

                  0 0
                  • IndyCZ  

                    Aspoň by to ujeli rychlejc a člověk na to nemusel čumět celý den :-). Pokud by teda neprodloužili etapy úměrně zvýšené rychlosti.

                    0 0
                • Spider_29  

                  Neexistuje jediný smysluplný důvod, proč by i elektrokolo nemohlo být plnohodnotným sportovním náčiním.

                  Makat na něm můžeš úplně stejně jako na konvenčním kole, výsledkem bude mnohem větší ujetá vzdálenost. Což je třeba pro mě docela významný „fun-factor“. Fyzicky si zamakat stejně jako třeba na 60 km / 2000 výškových metrů, jen ujet 90 km a 3000 výškových me­trů.

                  0 0
                  • IndyCZ  

                    Já ale nerozporuju, že na elektrokole se musí šlapat a člověk se na něm může zničit stejně jako na normálním, reagoval jsem na představu bystřického o elektrokole ve tvrzení, že „ti,kteří tomu (elektrokolu) nepodlehnou,budou mět hold dál smradlavé propocené tričko a křečové žíly“

                    0 0
                    • Spider_29  

                      Jasný ;-).

                      0 0
                    • bystřické  

                      Smradlave tricko je zveliceni pro lepsi pochopeni,ekolo jde dopredu hlavne v baterkach,tento pokrok nelze zastavit,kolo pouzivam na prepravu sebe ,bydlim 5 km od mesta a kolo je mnohdy rychlejsi nez auto,navic nemam problem s parkovanim,po praci, sednu a jedu kam me napadne,cestou necestou

                      0 0
          • scret  

            nemuzu za to, ze jsi tlusty jak prase… Kolo, ktery vazi nad 20kg je u mne proste tezka neohrabana mrcha!

            Ale to ty nemuzes nikdy pochopit, prtze jsi turista, takze jsi rad, ze jsi rad…

            Kdyz bys s tim mel jezdit ale v nejakym tezsim terenu nebo s tim obcas poskocit, brzo bys poznal…

            Nejsem vicemene proti nejaky dopomoci, kdyby to i s baterii pridalo cca 1kg na vaze kola, budou to mit nakonec vsichni:) ale takhle je to zatim pravek a na urcity styl jezdeni nevhodny prave kvuli vyssi vaze…

            0 0
    • frenkie71  

      A druhy srgument cim vice lidi na turisticke stezce tim drivejsi zakaz od lesaku… Ano je nas cyklistu zatim vic nez lesaku, ale s dalsi masou elektroturistu bude jeste vice lidi proti myslivecke lobyy. Mysle pls

      0 0
      • maros.77  

        Povíme si za nějaký čas a uvidíme kdo tady bude za „vola“.

        0 0
    • iron.hide  

      http://trail-guide.cz/…vla-hornika/

      Co Rychlebské stezky a elektrokola? Jaký je tvůj osobní názor na e-bike?

      Myslím, že to jde naprosto proti logice věci. Je to o konzumním způsobu života. Jde to proti naší filozofii. Chápu, že to někdo využívá na vyjížďku s přítelkyní, aby mu stačila – tady ovšem nepotřebuje jet na traily. Trail by si měl každý zasloužit. Argument starších borců, že by to jinak nezvládli, mi přijde trapný. Jezdí sem chlapi kolem 70-ky a zvládnou to. Navíc, když něco nemůžu vyjet, tak přeci můžu klidně tlačit. Taky nevidím důvod, proč by měl člověk dělat celý život vše jako za mlada – je to jak snaha Karla Gotta „být stále mlád“. Přeci se můžu na kole povozit po rovině, když už to nejde do kopce. Ale uvidíme, jak se na to budu dívat až mi bude 60 :-). Mladé chlapy na e-bajku naprosto nechápu.

      0 0
      • jaja01  

        tak z tohodle je mi smutno, chlapec si nepripousti, ze by nekdy mohl mit nejaky zdravotni nebo proste vekovy problem, uz ho vidim, jak slape jen hezky po rovine nekde v polabi a do hor se nepodiva

        0 0
      • -b-n-x-  

        Karel Gott ! :-)

        0 0
      • Nickman80  

        Ja vubec nechapu proc ty elektrokola nekdo porad resi, at si sakra kazdej jezdi na cem chce, to muze byt kazdemu snad uplne jedno. Kdo chce poradne sportovat tak at si jezdi na klasickem bajku, kdo si chce uzit zabavu, tak at si koupi to elektrokolo, jde prece o to, aby to cloveku prineslo radost a uspokojeni z jizdy, budte trosku vic tolerantni. Ja osobne jsem mel normalni kolo, potom jsem zkusil vysse uvedene elektrokolo a proste me tomzacalo bavit a prinasi me to radost a vubec nechapu pc by me mel za to nekdo odsuzovat, nebo takove nazory co si nevyslapes to si nezaslouzis, to jako proc?

        V cechach sem se setkaval s takovyma nazorama co chvilu, posmesky typu hele on ma elektro kolo atd. Ted uz par let ziju v Kanade v horach, kde mame spoustu trailu a tady se zase lidi na nektere traili vyvazeji autem a nebo lanovkou a me osobne je to uplne jedno, me tam vyveze elktrokolo. Tady jsou lidi vic otevreni zastavuji a zajimaji se, nekteri si i zkousi a ve vetsine pripadech je kazdej prijemne prekvapenej. Cesi jsou proste v tomhle jeste vydlaci, kazdej hned druheho odsuzuje, jen ten jeho nazor je ten pravej a nejlepsi, proste cechacstvi.

        Starejte se o sebe a sve bajky a lidi at si jezdi na cem chteji, pokud nikomu neublizuji a nenici prirodu kolem sebe.

        0 0
        • JardaH1  

          Pro zajímavost přikládám snímky obrazovky aplikace Polar při dvou jízdách na náhodně vybraném okruhu na Mapy.cz. Haibike je elektrokolo, Specialized Epik je kolo samozřejmě normální. Cesty byly vykonány obden, je mi sedmdesát.

          0 0
          •  

            Super porovnání

            0 0
          • frenkie71  

            Super porovnani. Jen potvrzuje, elektrokolo vice spaluje tuky. Vic se hubne, nekde jsem to uz cetl…

            0 0
            • lukyn280  

              Pokud to ovšem počítá s ebikem

              0 0
              • Barak  

                Nehledej v tom žádné složité výpočty. Prostě ti to podle tepovky a nastavených prahů spočítá dobu, kterou jsi jel v jaké zóně a podle toho stanoví % pálení tuku. Ebike na to fakt nemá vliv.

                0 0
        • orm  

          Pan Hornik to resi z pohledu stavitele a provozovatele rychlebskych stezek a elektrokola tam nechce, podobne jako jini provozovatele v zahranici.

          0 0
          • bystřické  

            A to je skoda, v 70–80letech jsem tam na kole jezdil,pac z toho kraje pochazim a dodnes tam mam koreny,porad se tam vracim,kdyz me tam nechce,vubec nevadi,kousicek dal v polsku je plno cesticek,to 17 stoleti v prihranici mam rad,je tam klid a nikdo na me neukazuje prstem

            0 0
          • bystřické  

            A to je skoda, v 70–80letech jsem tam na kole jezdil,pac z toho kraje pochazim a dodnes tam mam koreny,porad se tam vracim,kdyz me tam nechce,vubec nevadi,kousicek dal v polsku je plno cesticek,to 17 stoleti v prihranici mam rad,je tam klid a nikdo na me neukazuje prstem

            0 0
          •  

            Jednou za ně bude vděčnej

            0 0
            • Kubiczech  

              Jednou? Ta doba dávno nastala. V zimě se křičelo, že elektrokola rozhodně ne, na jaře už se na základně zvesela nabíjely baterky. Když to přinese nějakou tu kačku, jdou zásady stranou, což je v tomto případě vlastně dobře.

              0 0
      • Monix  

        jestli nakonec není správné zavrhnout i „šlapací“ kola a vrátit se k podstatě – chodit pěšky a místo mtb běhat po lese – kolo zbytečně urychluje a usnadňuje pohyb :)

        0 0
        • kotew CZE JIHLAVA  

          Už si viděl(a) postiženýho medvěda na e-biku,Já teda ješte ne.Ale trochu se bojím že se toho dožiju:)

          0 0
        • bystřické  

          U nas uz je to jednoduche,zbyva vyhlasit kejakou diru chko a zakazat vse,kvuli tomu jezdim radsi na balkan s moto,tam dojedu kamkoliv po cestickach a lidi jsou radi,ze jsem jim pod nos dovezl penize

          0 0
          • -b-n-x-  

            Rozvazis na motorce penize? Prijed nekdy i k nam :-)

            0 0
            • bystřické  

              nerozvážím peníze,ale utrácím své peníze tam,kde zatím nefungují totálně vypatlaní zelení Tečka

              0 0
          • Monix  

            Na motoenduro je ČR moc hustě obydlené – my jezdíme Rumunsko – průvodce + zaplacená známka – máme to legálně a bez starostí – už i tam se přitvrzuje – v ČR jezdím jen organizované závody nebo uzavřené tratě. Ekolo je pecka, ale musí být kvalitní podvozek a motor – měl jsem na víkend a jsem rozhodnut:)

            0 0
      • TeryPV  

        Tesat do kaneme! Nedovedu si představit, že bych měl radost z vyjetí na Lysou, nebo minulý týden na Praděd, kdybych se měl vézt na e-biku. Prostě jsem si těch svých 170km ujel sám, svoji vlastní silou a jsem na sebe hrdý. Dokázal jsem si, že to zvládnu. Každý sjezd co jedu dolů je pro mě odměna za vyjetí na kopec. Ale chápu, že jsou prostě lidi líní a potřebují si vozit zadky. Ale potom je nenazývejme cyklisty.

        0 0
        • Spider_29  

          Jak zaznělo výše: a proč jsi nešel těch 170 km pěšky? Kolo zbytečně usnadňuje a zrychluje pohyb. Je to člověku nepřirozené. Měl bys ze svého výkonu ještě lepší pocit.

          0 0
          • kyl  

            Nebo na tom prvním,pravém kole co se člověk odrážel nohama,nějaké kliky a převody to už je velké usnadnění to vyjet.

            0 0
          • bathed  

            A měl by jít naboso. Boty jsou smrt! Ničí to traily!

            0 0
        • pepek  

          Na tu Lysou jsi ale nejel po žluté, že? Představ si, že s ebikem bys mohl. A mnoho dalších cestiček, na které teď ani nemůžeš pomyslet. Tam, kde už znáš každý kámen bys měl teď třeba +30% nových tras.

          0 0
          • mr.antik  

            A teď si představ, že s tebou po té žluté zároveň pojede 100 dalších, kteří na to taky nemůžou ani pomyslet… to jen tak na okraj a zároveň asi jediné negativuv které mě s ebiky napadá

            0 0
            • bathed  

              Dalších 100? ..... Ty jsi snem marketingových oddělení všech značek! :-)

              Sorry, musel jsem.....

              0 0
              • Spider_29  

                +1

                0 0
              • mr.antik  

                No stačí když si tam někdo dole otevře půjčovnu. Nicméně je fakt, že vrholem terénu pro elektrikáře je šotolinová cesta i tak maj problém na kdejaké nerovnosti… takže já z nich strach nemám

                0 0
            • pitos  

              Pokud takový kopec pojedeš nahoru, tak techniku jízdy musíš mít na stejné úrovni jako na kole bez pohonu.

              Moc lidí nejezdí tu žlutou ani dolů(v poměru lidí na kole co ten kopec navštíví) takže nahoru se o to bude pokoušet jenom nepatrné množství nadšenců.

              0 0
              • MlokCZ  

                Podle mě to bude nahoru na elektrokole ještě o něco těžší než dolu na klasice. Tedy souhlas, že davy tam jezdit nahoru určitě nikdy nebudou.

                0 0
          • chomejs  

            Myslím, že k vyjetí žluté ti elektrokolo moc nepomůže.

            0 0
            • MlokCZ  

              Proč by nepomohlo? Sice v nejbližších letech pořízení elektrokola neplánuju (ale třeba za 15–20 let třeba i pořídím), ale rozhodně by mi elektrokolo sakra pomohlo vyjet žlutou už i teď.

              Bez něj bych ji teď určitě nevyjel (což dobře vím, takže mi ani nenapadlo to jezdit směrem nahoru). Už bych mi dala docela zabrat ta spodní zcela netechnická část (tedy kde je to pouze o sklonu). A na ty vrchní technické pasáže bych neměl fyzicky teď ani omylem (bude tam potřeba udržet zrovna ne malou rychlost na těch šutrech, aby to šlo vyjet).

              Se slušným elektrokolem ve stylu Cuba

              http://www.cube.eu/…ashred-2016/

              si vyjetí žluté dokážu pro sebe dost dobře představit, i když bych si třeba párkrát šlápnul na zem, případně jedno dvě místa pár metrů potlačil.

              Bez motoru bych tlačil třeba i třetinu až polovinu výjezdu a na zbytku co bych vyjel se slušně zrušil.

              0 0
      • Spider_29  

        Holt si musíš dopřát šanci dospět natolik, abys byl schopen bez hodnocení přijmout fakt, že 100 lidí 100 chutí. Pak pochopíš, že názory typu „přítelkyně nepotřebuje na traily“, „když něco zvládne jeden 70letý, musejí to zvládnout všichni“, „musím jezdit jen po rovině, když to do kopce jde hůř“, „nechápu mladé na e-biku“ atd.

        Chce to trochu se uvolnit a neplět na uměle vytvořených dogmatech.

        Pro mě osobně je e-bike super koncept. Zatím jej nemám, ale je to u mě jen otázka času, až budou ještě trochu lehčí. Už jsem to psal výše: myšlenka, že místo 60 km v terénu s převýšením 2 km ujedu při vynaložení stejný námahy 90 km s převýšením 2.5 km je pro mě lákavá. Stejně tak, že některý technický výjezdy, který jsou pro mě teď nejetelný, budu moct vyjet. Atd.

        0 0
        • TeryPV  

          potrénuj, vyjedeš to taky a nebudeš potřebovat motor :) Není to o tom dostat se dál, je to o tom dostat se dál lehčí cestou, takže je to jen a jen o lenosti.

          0 0
          • Spider_29  

            OK, pro tebe je to o tom dostat se někam lehčí cestou. Pro mě ne.

            A to, co nevyjedu, není až tak o tréninku jako spíš o fyzikálních možnostech. Je to vidět třeba i na závodech SP horských kol, že jezdci mají v technických výjezdech třeba za mokra problémy s nelineárností záběru. A tyhle jezdce bych zrovna z nedostatku techniky nebo fyzičky nevinil… Tam by elektrokolo pomohlo.

            0 0
            • scret  

              taky si to uz myslej i zavodnici :))

              0 0
            • matbiker  

              Ty Spidere a proč se takové místo MUSÍ vyjet na kole? Sesednout a kousek vytlačit, to snad k mtb patří odjakživa, ne?

              0 0
              • Spider_29  

                Nevím, jak to mají ostatní, ale já to mám tak, že mě to prostě baví. Když to nejde, sesednu. Ale jsem radši, když to jde ;-).

                0 0
                • iron.hide  

                  a co ked tam bude padnuty velky strom? co potom? myslis ze ho prejdes na ebajku?

                  fakt by ste si niektori z vas mali prejst skutocne tereny, a nie furt len tie vase meter siroke sotolinove „single“

                  0 0
                  • Spider_29  

                    Ehm… Čti pozorněji.

                    0 0
                  • pepek  

                    Keď bude padnutý strom, tak s ebajkem ho objedeš. Prostě si vytvoříš svoji cestu. Co tam máš dál?

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Nasadíš místo řetězu, řetez z pily a přeřízneš.

                      0 0
                    • TeryPV  

                      jjj přesně jak ty hovada motorkáři, rozmrdat celý les, to by vám šlo.

                      0 0
                    • bruco  

                      Alebo ten strom rovno odtiahne. :-)

                      0 0
              • jkcz  

                No asi patří, ale víš jak mně vytáčí, že ten nejprudší úsek cca 15ti metrový na Svéradov směrem ke Klášťovu musím vytlačit?

                Jinak k hlavnímu tématu – vyloženě se těším, až ten elektrokrám pořídím manželce. Tajně doufám, že konečně se mnou začne jezdit a hlavně že kvalitně potrénuju :)

                0 0
                • matbiker  

                  Uz se mi ho asi 2× podarilo vyjet.....

                  0 0
        • bathed  

          Nech si poradit! On je jediný pravověrný biker, hlásající jediné a pravé svaté evangelium! :-)

          0 0
          • pepek  

            Za ty správné bikery tady mluví IronHide, to je větší fundamentalista.

            0 0
        • mr.antik  

          to s tim technickým vyjezdem je fakt? Co jsem viděl e-bike tak s timhle maj právě docela problém, v místě kde spousta lidí nemá cit a podlouznout klidně pedálem, tak nevim jak by jim mohl e-bike pomoc, jedině že by měl nějaký opravdu dokonalou kontrolu prokluzu.

          Takže tam, kde já lehce povolim v záběru oni nadskakují, prokluzují a hrozně je to rozhazuje

          0 0
          • TeryPV  

            přesně tohle bylo u e-bike vidět na test festu.

            0 0
          • Spider_29  

            Moje dojmy: jedeš o chup rychlejc, takže máš lepší dynamiku šlapání, menší časový podíl mrtvýho úhlu.

            Do výjezdů jsem používal nejslabší výkon motoru.

            0 0
            • mr.antik  

              chápu, takže spíš myslíš terén, který lze překonat hrubou rychlostí… tam asi jakákoliv pomoc je vhod. Ale v trošku těžším terénu (morký kořeny, kameny) kde je potřeba trošku s kolem pracovat to moc dobře nevidim.

              0 0
    • arny71  

      Tohle už je debata na úrovni 29" nebrat cca 1–2 roky zpět. Se*te na to chlapi, ono si to nějak sedne samo.

      0 0
      • Petr L2  

        Někteří se ani s 29" ještě nesrovnali, tak nás s e-biky čeká ještě pár dlouhých let .....

        Jinak, jak tu zaznělo ohledně zákazu e-biků na některé traily, já si moc dobře pamatuji v době nástupu SNB, jek nás vlekaři vyhazovali ze sjezdovek, dnes je to každému volné a je klid, stačilo pár let počkat :-)

        0 0
        • bystřické  

          kdyby v době pana Forda byl internet a toto fórum,tak dnes by jezdili na dřevěných odrážedlech po kamenitých cestách,pokrok nelze zastavit

          0 0
          • TeryPV  

            Ale to nemá s pokrokem nic společného. Je to prostě jiný druh sportu (záměrně nepíšu cyklistiky). Je to něco mezi kolem a motorkou.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Motáš sem nesmysly.

            0 0
      • Monix  

        ebike je evoluce a tu asi nezastaví ani zapšklé mentorování, možná ani citáty písní od Gotta :) Před cca stoletím taky spousta lidí nechtělo vyměnit auta za koně a dnes už to nikdo neřeší, i když auta nemají srdce a na uvítání neřehtají:)

        0 0
      • iron.hide  

        29 je v pohode, tam sa jedna iba o vetsie kolesa.

        avsak ebajk je uplne novy koncept, az revolucia

        0 0
        • Petr L2  

          E-bike má zase jenom motor navíc.....

          0 0
    • matbiker  

      Ono už i na Salzkammergutu je E – kategorie.....

      0 0
    • Macik  

      No můj názor je, ať si každej jezdí na čem chce. Za sebe ale cítím, že dokud můžu, tak musím. Furt jen někde sedím (práce, auto) a proto se budu snažit šlapat za svý. Teda dokud to půjde. Na druhé straně, když jsem šlapal od R.Graziani na Altissimo, tak tam borci na e-bikách brali zatáčky nahoru smykem, pak jsem je ale potkal na stezce „601“ jak ty elektrifikovaný hmotný e-obludy vlečou dolů, protože si na to netroufli. Takže ono není nic bez nevýhod. Na e-biku se musí pečlivě volit trasa, aby člověk si pak nepřipadal jak debil s 20+kg činkou na zádech :)

      0 0
      • Spider_29  

        Není to tak tragický. Není tomu tak dávno, kde se sjezďáky blížily ke 20 kg. A jak se na nich jezdilo…

        0 0
    • sam2  

      Zdravím z Beskyd .

      Se zájmem jsem si pročetl celou diskuzi ( která se ke konci dost zvrhla ) a nedá mi to abych nenapsal svou zkušenost . Je mi 55 let a rekreačně jezdím celý život horské kolo a běžky . Mojí motivací není ani tak fyzička, jako zábavný pohyb a příroda , možnost dostat se na hory .

      K nákupu ekola jsme se rozhodli se ženou společně . Moc jsme spolu už nejezdili, ona má nadváhu a nestačí, takže to už nebavilo ani mě ani ji . A pravda je, že já mám své nejlepší výkony už také za sebou . Nyní jede na elektrokole a je v pohodě ( já při ní nestíhám ) . Pokud jedu sám, beru si ekolo já . Kolo máme krátce, chytil jsem akci – Apache E1 bafang maxdrive . Chování motoru je pocitově dost podobné Yamaze ( ale na té jsem jel jen krátce ). Motor má jednopřevodník 38 zubů, kazeta 11–34 což v podstatě vyhovuje a dá se s tím vyjet dost brutální kopec . Samozřejmě životnost motoru je velká neznámá a také design je oproti haibike jinde. Ale rozdíl cca 20 tisíc rozhodl . Já už necítím nutnost nikomu ( ani sám sobě ) nic dokazovat, takže jsem z kola celkem nadšený. Je to jako by vám někdo vzal tu „dřinu“ a nechal vám jen to pozitivní proč to děláte . Je jasné, že takový ten vítězoslavný pocit zadostiučinění že jste nahoře se při elektrokole nekoná . Samozřejmě neříkám, že už na klasice jezdit nebudu, ale mám obavu, že je to silně návykové . Pokud bych nemusel řešit finance, pro to co mě baví, by bylo ideální celoodpružené ekolo ( to 1 či 2 kila navíc už nehraje roli ) a s trochu solidní výbavou. Ale ceny se už blíží ke stovce, za což se dá koupit použitelné ojeté auto . Vím, že věkově už mezi většinu pisatelů nezapadám, ale jsem přesvědčen, že ebike osloví i spoustu mladých a má určitě velkou budoucnost nejen u „důchodců“. Navíc v terénu se na něm dokážu taky slušně unavit, ale je fakt, že zvětším nájezd a zrychlím. Problém je zatím cena .

      Osobně nejsem vyznavačem cyklostezek, raději jezdím po horách, kde za celý den potkám jen pár lidí . Také mám obavu , že elektrokola čeká masové rozšíření a že to do hor přitáhne spousty dalších lidí . Ostatně „civilizace“ postupuje do našich hor i tak každým rokem . Ale nikdo nemůže říct, že hory patří jen těm skalním, zeleným, myslivcům, lesáků nebo komu ještě. Hory jsou pro lidi .

      Tož tak .

      0 0
      •  

        +1

        0 0
      • matbiker  

        Když ti někdo " vezme tu dřinu " tak už to není cyklistika, ne? Protože cyklistika je hlavně o té dřině…

        0 0
        • Pedro404  

          To asi záleží na člověku, co je pro něj na cyklistice nejdůležitější, že jo.

          0 0
      • kotew CZE JIHLAVA  

        Přesně tak jak píšeš,hory jsou pro lidi,takže auta,karavany,e-biky i motorky nechte pod kopcem a vzhůru do hor.

        0 0
        • Barak  

          Kdyz uz to pojimas takhle, mnohem vetsi peklo nez nejaky e-biky jsou lanovky, ktere sypou na kopce v zime lyzare a v lete turisty a bikery, kteri si nahoru sice vezou prdel lanovkou, ale na e-bike by nikdy nesedli pac to neni ta spravna drina a ten pravy biking. A ty liny veprovy hlavy jim prece nebudou jezdit po trailech.

          0 0
          • kotew CZE JIHLAVA  

            Tak jasný no,lanovka do čistý přírody taky nepatří,je to jak pohozenej obal od čehokoliv.

            Ale s tím už fakt neuděláme nic no,bohužel:(

            0 0
            • krabica  

              Jasně bikeparky rovnou zavřít a DHáčkáře střílet. :-D

              0 0
              • matbiker  

                Nene, Dh jezdce nestrilet, jen vypnout lanovku. V dobach, kdy jsem ja jezdil dh zavodne, tak jsme si na vetsine zavodu tahali kola hore pesky, protoze tam ani cesty pro auta nebyly a bikeparky jaksi v roce 1996 taky nebyly. Takze pekne sup, nahoru taky po svych… :-).

                0 0
                • kotew CZE JIHLAVA  

                  A taky to šlo!

                  0 0
                • Pedro404  

                  Když za nás bikeparky nebyly, tak je dneska taky nikdo nemá mít! Dobrá logika.

                  0 0
                • Spider_29  

                  Lidi zili stovky tisic let v jeskynich. V domech ziji jen poslednich par tisic.

                  Nevratime se tam?

                  0 0
                • -b-n-x-  

                  Hele a drivejsi generace by zase mohla rict: V dobach, kdy my jsme jezdili na kolech zavodne, zadne horaky (natoz DH) nebyly. Takze pekne sup sup s kolem na silnici. Zadne do terenu. A kdyz uz tak na cyklokrosce, pripadne nejake bytelne ukrajine :-)

                  0 0
                  • matbiker  

                    Hosi, michate ruzne veci. Jen jsem napsal, ze to bylo do kopce i z kopce po svych. Nepsal jsem tam kde a jak, pouze ze to bylo na kole, nebo svou vlastni silou.

                    0 0
      • bystřické  

        „tož tak“ tak tak,máš recht a 1+

        0 0
    • -b-n-x-  

      Pri procitani teto diskuze jsem si uvedomil jednu vec. Porad tady nekteri resi jak ty ebiky pritahnoou spoustu hovad, ktere se neumi v prirode chovat a jak to taky zvysi erozi – oboji vlastne bude nejak vyznameji nicit prirodu. Myslite si nekdo, ze to treba bude nicit prirodu vice nez uplne normalni a asi tak 100 let bezna tezebni cinnost? Kdyby se hypoteticky udelala oblast se zakazem tezeni dreva (s volnym vstupem bikeru, e-bikeru,turistu,at­d…) a vedle oblast se zakazem e-biku (pripadne vsech moznych bikeru, turistu, atd…), tak mam pocit, ze by mnohem prirodneji po case vypadala ta oblast bez tezaru.

      Tim chci jen poukazat na to, ze v porovnani s tim co se stejne v nasich lesich deje pri tezbe dreva, jsou kdejake e-biky naprosto okrajovou zalezitosti. Vubec bych se toho nebal.

      0 0
      • mr.antik  

        mě teda naserou koleje od lesního strojů mnohem méně než volně odhozený kapesníčky… A to dělaj bohužel i ženský, který si myslej kdoví jak jsou přírodní…

        0 0
        • -b-n-x-  

          Volne odhozene kapesnicky? To si ani nevzpominam, ze bych tohle nekde videl. Snadd jedine papirove kapesniky ukryvajici „neco“ pod sebou. Kazdopadne, v mistech kde jsem nekdy nejak byl, tohle nebyl zadny zvlastni problem. Zato koleje, bordel a vubec znicene lesy mi teda pripadaji jako uplne jiny sport.

          0 0
          • mr.antik  

            všude kde chodí jen trošku víc lidí.....

            0 0
          • Spider_29  

            Tak to asi moc nechodis do prirody. Turisticky stezky jsou na exponovanejsich mistech kapesnickama doslova vydlazdeny. Fifinka se jde vycurat a protoze by ji kapicka v kalhotkach zabila, utre si pipku kapesnickem a ten necha lezet na zemi…

            0 0
            • -b-n-x-  

              Tak je pravda, ze ted se uplne moc v ceske prirode nepohybuji, ale co z drivejska si tohle nejak nevybavuji. Jestli to je tak jak pisete, tak me trochu desite chlapi.

              0 0
              • Barak  

                Bud v klidu, on to trochu přehání.

                0 0
                • Spider_29  

                  Zalezi jak kde. Na hlavnich pesich tazich je to naprosto bezny.

                  Jeseniky, Beskydy, Sumava, Krkonose…

                  0 0
                  • Barak  

                    Jasně, že když je nějaký hlavní tah a sejdeš z cesty, sem tam za stromem nebo křovíčkem kapesničky jsou vidět. Ale zas bych to množství nedramatizoval.

                    0 0
                    • Spider_29  

                      Kdyby to byla vyjimka, kterou na celodenni ture potkas jednou dvakrat, tak jo… Ale tak to neni… Hrozne mi to vadi.

                      0 0
                      • Barak  

                        Tak estetický to neni, to souhlas. Ale brzy se to rozloží. Mě vadí mnohem víc plastové a skleněné lahve, plechovky a další bordel.

                        Hele, nedávno jsem byl v Jizerkách, jeden den bylo hnusně, tak jsem šel místo biku na houby. Úplně mi zůstal rozum stát nad tím, jak někdo může dotáhnout do lesa, navíc do kopce, zavařovací sklenice a další humus. Co to je za člověka, že vynaloží takové úsilí, místo aby to vyhodil někde za vsí do škarpy, kde se to dá snadno uklidit. Když pominu, že se toho z nějakého důvodu nemůže zbavit normálně.

                        0 0
                        • Spider_29  

                          Dnesni papirovy kapesniky jsou vic plast nez papir. Prezijou pracku a susicku. Takze odhaduju mesice az roky.

                          S druhym odstavcem souhlas.

                          0 0
                        • bathed  

                          E-bajker!

                          0 0
                  • -b-n-x-  

                    No vidis a me treba v Beskydech nikdy tohle nejak moc nestvalo. Mozna tu a tam.

                    Ovsem co me tam nasravalo bezne byly ty rozjebane turisticke chodnicky a cesty od lesaku. Vrchol byl, kdyz jsem si jednou po nekolika letech sel projet klasickou hrebenovku Javorovy-Slavic, kde jsem se zvlaste tesil na takovy hezky chodnicek asi 3km pred Kaluznym. No a bylo to tak ponicene a hnusne, ze mi to uplne zkazilo celou vyjizdku. Jeste ted mam zvyseny tlak kdyz si na ten zazitek vzpomenu.

                    0 0
            • -b-n-x-  

              No a jeste me napadlo. To ony chcijou primo na chodnikach? :-)

              0 0
              • Spider_29  

                Ne, ale na dohled od nich. Staci se kouknout dva tri metry do lesa…

                0 0
                • Slavoš  

                  Velmi ukázkový příklad je cesta z Pusteven na Radhošť, tam to kolikrát není ani dva metry.

                  0 0
                  • Spider_29  

                    Presne.

                    Nebo kosodrevina mezi Snezkou a Lucni.

                    0 0
                  • -b-n-x-  

                    A tak tohle se neda zase nazvat, ze by to byla cesta v prirode :-) Spise bych to prirovnal k Vaclavaku, Karlovu Mostu, a podobne :-)

                    0 0
                  • iron.hide  

                    a u nas je to este menej, pretoze sa chudinky boja medvedov.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Tak ale zase to je dobře, že okolní příroda je čistá a medvědům nedělají bordel dál od chodníků :-)

                      0 0
            • iron.hide  

              presne tak. A pipky to bezne robia aj v nasich najchranenejsich narodnych parkoch, vratane TANAP a NAPANT. Vsade sa tam popri turistickych znackach povaluju papierove kapesnicky. Zasluzili by si za to pokuty.

              0 0
          • Kuba78  

            tak na kazdeho nekdy prijde volani prirody uprostred prirody.. a priznejme si, zhyckany stredoevropan nepohrdne papirovym kapesnickem, pokud jako dalsi v poradi ma lopuch, smrkovou vetvicku nebo borovou sisku. Pravda, slusi se to po sobe zakopat, ale aspon ten papirovy kapesnik je snadno rozlozitelny.

            co me ale dokaze vytocit je kdyz clovek jde cestickou v lese a potkava plastove obaly od susenek nebo plechovku od piva. to nepochopim. A obavam se ze temhle lidem je naprosto jedno, jestli do luna prirody prijdou po svejch, na kole, elektrokole nebo lakatosem.

            je to v lidech, ne v dopravnim prostredku. furt lepsi deset slusnych borcu na elektrokole, nez jeden pripity machr na urvane krosce.

            0 0
            • pocestny  

              Papírový kapesník se rozloží …ale az za pár let. Pochcanejch kapesníků je mraky vsude. Odnest si to jsou lidi líní… Proste lenost. Ze se jim chce chcat neni omluva. Sakra to je zas dobrý offtopic.

              0 0
            • Spider_29  

              To, ze se nekomu chce curat neznamena, ze po sobe musi nechat na zemi kapesnik, ne?

              0 0
              • -b-n-x-  

                Ja bych ty kapesnicky zdrazil. Takhle to hned po prvnim pouziti kazdy vyhazuje. Pritom by se do toho jeste mohli parkrat treba vysmrkat :-)

                0 0
    • bystřické  

      no nic,tady je to marný,jdu se projet

      0 0
      • mr.antik  

        proč to má baterku umístěnou takhle debilně v místě výfuků?

        0 0
      • iron.hide  

        ten ma nohy tenke jak moje ruky

        0 0
        • bystřické  

          není to o nohách nebo rukách,ale zkušenostech,pár­krát se takhle svezeš na 280 kilovém mastodontu a pak ti ékolo přijde jako dětská hračka,což 95% lidí tohoto vlákna nemůže pochopit,pro mě 18 nebo 23 kg je absolutně směšných,nechci tady do nikoho šťourat,ale,to co jsem dřív jezdil na 280 kg moto(řekněme traily) dnes jezdím na ekole,pro mě super,vždy musím přizpůsobit jízdu stavu a povahu vozovce-stezce,nemusím být všude první,stačí mi pocit,že jsem si to užil,včera jsem si dal nějakých 40 km po lesních cestách,dřív jsem tam jezdil bez elektriky,ale fčil to bylo „iné kafe“ rychlejší,nohy bolí,ale u srdce jsem měl štěstí a jo tom to je.

          0 0
          • kyl  

            co to máš?1150GS ?

            0 0
            • bystřické  

              10 let už jsme spolu

              0 0
              • kyl  

                Synovec to má taky,ve žluté barvě a moc si pochvaluje až teda na jeden případ kdy přejížděl krokem mostek a na konci byl takový vyvýšený práh.Předním to přejel ale zadní na tom asi proklouzlo,mašina se stočila na stranu,zadní kolo šrktlo o zábradlí a tělo kardanu se zlomilo.

                0 0
                • bystřické  

                  stát se může cokoliv,já se sní taky několikrát vyválel,nic se nestalo,měl jsem štěstí

                  0 0
                  • kyl  

                    Naštěstí ho to moc nestálo,po kámoších se hnal tělo jeté,i zadní kolo + kotouč a akorát nechal repasovat tlumič.

                    0 0
    • Lenka.05  

      Tak koukám, že byznys se rozjíždí, evropské dotace potečou proudem (a to doslova). Giant představil na příští sezonu elegantní e-silničku…

      0 0
      • TeryPV  

        Ta EU zadotuje fakt kde kterou chujovinu. Za chvíli budou dobíjecí stanice na každé horské chatě a možná i mimo ně. Na hřebenech to bude vypadat hrozně. Už vidím jak na kotlové všichni nabíjí…ach jo…:-/ Radši ať dotujou hubnoucí programy než lenost lidí.

        0 0
    • iron.hide  

      ked som tu pred nejakym casom upozornoval na ebajky, tak ste ma vysmiali a nevedeli ste co mi vlastne vadi. Tak teraz to uz mate v plnom rozsahu aj vy, ci uz v prirode alebo tu na fore. Uzite si to. A bude to este horsie.

      Dotycnych by som vsak upozornil ze toto nie je " Ebikeforum", pre svoje aktivity by si mali zalozit vlastny web, napriklad sa presunte tam, co tu dnes inzeruje ten zufalec v asi desiatich vlaknach.

      0 0
      • Spider_29  

        Upozornovat muzes jak chces, muzes si u toho klidne i bouchnout pestickou do stolu.

        E-biky jsou proste jednou z odnozi jezdeni na kole. Stejna jako jakakoliv jina kolova disciplina. Nezbyva ti nez to prijmout jako nemenny fakt.

        Vzdy se najdou radoby ortodoxni fanatici: kdysi byli ohledne vzniku horskych kol, odpruzeni, pak 29'' kol, jednoprevodniku, ted jsou to e-biky.

        Nelibi se ti, ze se tu o nich pise? Nechod sem, protoze to nezmenis. Je to jednoduchy :-) .

        0 0
        • iron.hide  

          hlboko sa mylis, 29 aj jednoprevodnik, tak ako aj predtym napriklad diskove brzdy, su normalnou sucastou vyvoja v horskej cyklistike.

          Ebajky touto normalnou sucastou nie su, je to totiz uplne nova vetva, doslova revolucia. Ako som pisal, pre svoje aktivity si najdite ine forum, pretoze toto je co? No predsa BIKE-FORUM, kapisto? vidis tam niekde „e-bajk“?

          0 0
          • pepek  

            Ty tomu tady teď šéfuješ?

            0 0
          • Pedro404  

            E-bike je taky bike, proto je v něm to slovo „bike“. Tak tu furt nefňukej. Nebo si založ „bike-forum-bez-e-biku.cz“.

            0 0
            • kotew CZE JIHLAVA  

              Takže zanedlouho se můžeme dočkat,že si tu začnou zakládat vlákna i motorkáři,no tvl tsss!

              0 0
              • Lenka.05  

                Ale huš ty, nepřeháněj :)

                0 0
              • Pedro404  

                Proč ne? Vlákna o autech sou tu taky a nikdo v nich nebrečí, že sem nepatří.

                0 0
              • tigermoth  

                Ti mají vlastní fórum.

                0 0
              • TeryPV  

                Tak jak jinak, pokud někomu e-bike přijde stejné jako kolo, tak v tom případě jsou BABETy a podobně taky kola, patří do přírody a je to přirozený vývoj. Teda dle zdejšího uvažování…

                0 0
          • Spider_29  

            Diky za tvuj zcela subjektivni nazor, kterej ma zcela nulovej vliv na zdejsi diskuse.

            Mimochodem, tou pestickou uz sis bouchnul :-D ?

            0 0
        • TeryPV  

          Tak to je ale pěkný nesmysl. V tom případě je BABETA úplně stejné kolo jako ebike. Jen to nejezdí na baterku, ale na benzín.

          0 0
      • Lenka.05  

        Na to, že tě ebiky nezajímají, jsi tu ve vlákně nějak často :) Vykašli se na to, nezměníš to. Prostě tu vzniká nová kategorie se svými specifiky. Drtivá většina lidí, co si ebike pořídí, bude jezdit na výlety spíše po zpevněných cestách. Někteří borci se vydají do hodně náročného terénu – to jsou ti, co to fakt umí a už teď ho zdolávají na „normálních“ kolech. Jen si pořídili stroje s motorem. Paradoxně právě tihle borci můžou být pro přírodu (a hlavně ochranáře přírody) daleko větší problém jak ti výletníci na cestách. Hele, že si rodinka půjči ebika a vyjedou si někam k hospodě – to mně vážně nikdy trápit nebude.

        0 0
        • bystřické  

          dnes jsem si dal trochu lesa,pak cyklostezku,u cy­klostezky hospoda,na venkovní zdi několik zásuvek 220V pro ebiky,cestou jsem sledoval,jestli nějaké potkám a pár se jich našlo,jeli v klidu s úsměvem na rtech,bude jich časem víc a víc,z čeho se někteří jedinci asi brzo pos…u. :-)

          0 0
          • kyl  

            +100

            0 0
          • mr.antik  

            tak na cyklostezkách je snad nikdo počítat nebude… zajímavý bude až si většina z vás nechá vypnout omezení rychlost :-)

            0 0
            • kyl  

              No tak to pojede rychleji,na kole se taky neploužíš 25km/h,v čem je problém??

              0 0
              • iron.hide  

                V tom ze aj na lesnom traily hore kopcom pojde 40 kmh. Neviem ako u vas, ale u nas mame casto obojsmerne traily a toto hrozi zrazkou so zjazdujucim. No a prepac ale urcite nebudeme tie traily predelavat na jednosmerne len kvoli prijebanym elektrobajkerom. Fakt je skor ten, ze oni by na tom traily ani nemali co robit. Napriklad na trailoch v Moabe v Utahu su znacky zakaz jazdy na singloch pre ebajky a to je len prva lastovicka.

                0 0
                • Spider_29  

                  Jsi typickej hater. Cim min toho o tematu vis, tim horliveji diskutujes. Podpora elektromotoru pri 40 km/h je pitomost. Takze celej tvuje predeslej prispevek je nesmysl od A po Z.

                  Kloucku, smir se s tim, ze o e-biku se tady bude mluvit cim dal castejc. Pokud se ti to nelibi, mas jedinou moznost: prestat sem chodit.

                  Vyjed si nekdy nekam za hranice: Rakousko, Svycarsko, Francie. Ve mestech tam potkas 80 % e-biku, na horach se to jima v pujcovnach jen hemzi.

                  Je to nevyhnutelnej trend, nastesti ;-).

                  0 0
                  • tigermoth  

                    Hater, to je taky slovo na pěst.

                    Ad „kloučku, smiř se s tím“ – trošku mi to připomíná rétoriku toho pána v Belgii – když se belgičanům šaríja nebude líbit, můžou se z belgie odstěhovat, žejo:) Však proč nejdeš diskutovat na to nové betafórum, co tu všude bylo, tam Tě žádní zpátečníci provokovat nebudou?

                    0 0
                    • Spider_29  

                      Je to hrozny slovo :-) , ale jakym ceskym ho nahradit? Nenavistnik :-) ?

                      Tva analogie kulha na obe nohy. Nikdo tu nerika, ze lidi, kteri se chteji bavit o klasickych kolech, maji jit jinam.

                      0 0
                  • iron.hide  

                    Ten prvy odsek je blbost, preco klames? Vies co je s-pedelec? Ebajk co dokaze ist 45 kmh s podporou motoru. A to uplne legalne, v Nemecku sa bezne predava.

                    Btw u nas je par majstrov co si odblokovali limit 25 a tiez jazdia ovela rychlejsie. Jeden ma dokonca uz vykon 750 W a planuje 1 kW.

                    A stale si stojim za tym ze toto je Bike forum bez e na zaciatku. Takze mimo si skor ty a tvoji prisluhovaci. Kolko si tu na tomto fore? Ani nie dva mesiace. A uz tu skaces jak certik na strune. Nova doba, host vyhazuje vrchniho! :)

                    0 0
                    • Spider_29  

                      Kdo tady vyskakuje s nejakyma prikazama, co sem kdo ma psat nebo nema psat, rozhodne nejsem ja.

                      A uvedom si, ze tady neni nikdo zadnej vrchni (krom admina) ani host.

                      Takze samozrejme nadale plati, ze pokud ti vadi, ze se tu diskutuje na nejaky tema, nemusis sem chodit.

                      0 0
                    • Pedro404  

                      Ten S-pedelec je právně klasifikovanej jako kolo nebo moped?

                      0 0
                    • Spider_29  

                      A opet nesmysl s temi 45 km/h. Zde je rec o kolech, ne o mopedech.

                      Takze nejdriv si o tom fakt neco zjisti a az pak se zkus zapojit do diskuse.

                      Zatim je evidenenti, ze ve svy nesnasenlivosti jen hledas jeden irelevantni duvod za druhym.

                      0 0
                      • iron.hide  

                        ne, neni to moped. Mas pocit ze toto je moped?

                        http://ktmelektrokola.cz/index.php?…

                        „Označením "Project 45“ nabízí KTM elektrokola s pohonem Bosch s motorem o nominálním výkonu 350 W a asistencí až do rychlosti 45 km/hod. V podobě modelu MACINA MOTO GPS+ 45 se jedná o děvětadvacítkové horské kolo se špičkovou výbavou – odpružená vidlice FOX, komponenty Shimano XT, zapletenými koly DT Swiss, hydraulickými brzdami Tektro Dorado HD-E715 speciláně vyvinutými pro elektrokola s asistovanou rychlostí 45 km/hod."


                        ked tu chces rozumne diskutovat, tak si aspon zisti fakty.

                        0 0
                        • Spider_29  

                          Je uplne irelevantni, jak vyrobek nazyva nebo popisuje vyrobce. Ten nerozhoduje o pravnim statutu vyrobku.

                          Ale to uz jsme daleko za hranici toho, co bylo obsahem myho sdeleni tobe.

                          E-biky budou prirozenym jevem ve mestech, na cyklostezkach, na trailech, v prirode. Bude se o nich diskutovat na bikovych forech stejne jake se dnes diskutuje o klasickych bajcich.

                          Pokud se ti to nelibi, ok, mas na to pravo. Nic s tim ale nenadelas.

                          0 0
                        • kotew CZE JIHLAVA  

                          Sem při tobě Iron.Hide:) ,Spider29 je klasickej provokatér,doufám že se chlapec brzo probere z těch jeho pěstiček.

                          A ono si povíme cca za 5–10 roků,jak po nás budou mylslivci střílet a řvát,,tady nemáte co dělat.

                          Dneska sem potkal tři e-tlust'ochy,když sem viděl ty drapáky na tom,jsem si říkal no potěžpánbůh,kapotáž to mělo jak mašina,hnus humus:(

                          Potkal jsem je teda na silnici,2 chlápky a jednu ženskou ani jeden helmu a rozhodně kolo to už moc nepřipomínalo.

                          0 0
                          • Spider_29  

                            S cim konkretne z toho, co jsem napsal, nesouhlasis? A z jakeho duvodu?

                            0 0
                    • bathed  

                      Tohle je české fórum! Proč sem lezeš a nevšivíš na Slovensku? :-))))

                      0 0
                      • iron.hide  

                        ake ubohe od teba, ked dojdu argumenty, tak prichadzaju na rad urazky.

                        btw, ano „vsivim“ aj na slovensku, na nasom najvacsom bike fore Mtbiker.

                        ale sem na BF chodim ovela dlhsie, registraciu sice mam len od 2010, no citat som sem chodil uz snad od 2004–5

                        0 0
                        •  

                          To jsme měli štěstí že jsme nemuseli pár let číst ty tvoje plačky, postěžuj si slombe:-)

                          0 0
                          • iron.hide  

                            ano zhruba odvtedy co si sa tu registroval sem chodim :) BF je jednicka

                            0 0
                        • bathed  

                          Já absolutně nemůžu za to, že jsi regulerně natvrdlý a absolutně nechápeš sakrasmus a nadsázku :-(..... Já tě neurážím. Za to mi popravdě vůbec nestojíš…

                          Jenom ti na tom svém nacionalistickém výkřiku dokumentuju, jak absurdní argumenty máš: ty tady nejsi NIKDO, stejně jako všichni ostatní. Nejsi moderátor, nejsi zakladel fóra! Kde bereš přesvědčení o tom, že zrovna ty můžeš lidi sortovat podle toho, jestli tu mají nebo nemají přispívat??

                          Je to řečnická otázka… Neodpovídej. Nemá to smysl…

                          0 0
                          • iron.hide  

                            ale to sa tyka fora ako celku, nie tohto vlakna, ktore je prirodzene iba o ebajkoch.

                            ved ok, ked sa admin vyjadri, ze tu na bike-fore chce mat aj elektrobajky, tak proti tomu urcite nemozem nic namietat.

                            0 0
                            • bathed  

                              Ty wole!!! A proč by to měl dělat? Proč by tady měl admin cokoliv dělat??? :-))))))))

                              0 0
                            • Lenka.05  

                              Admin žije z reklam a z toho, že sem lidi chodí a diskutují. Má tu reklamy na ebiky…to by musel bejt na hlavu padlej, aby tu zakazoval anarchistické kroužky ebikerů. Konec konců, za pár let to tu bude ebike řešit půlka lidí, byť třeba jen jako další kolo do rodiny.

                              Já mám pro mne nezajímavá témata blokována (třeba tlaky v silničních galuskách mně prostě nezajímají). Udělej to s ebiky a žij dál nerušeně ve svém vesmíru. No a venku se s lidmi a ebikách budeš muset smířit. To je holý fakt.

                              0 0
                            • Spider_29  

                              Ne, ty proti tomu nemůžeš nic namítat i když se admin nijak nevyjádří. Neexistuje relevantní důvod, proč by se k tomu měl vyjadřovat.

                              Je třeba, aby ses trošku vzpamatoval ze svojí snahy někomu poroučet, kde má diskutovat, ze svojí úsměvně naivní představy, že jsi tu nějaký vrchní či co, i z nenaplněného přání, že délka registrace něco znamená.

                              0 0
                              • iron.hide  

                                ne, ja tu urcite nie som ziadny „vrchni“, ten vyrok bol len na porovnanie velkeho rozdielu casu nasich registracii.

                                0 0
                                • Spider_29  

                                  A co z toho rozdílu v délce registrace podle tebe vyplývá? Zřejmě to vnímáš jako něco podstatného, jinak bys to nijak nezmiňoval.

                                  0 0
                                  • iron.hide  

                                    asi jo. A este tu chyba zobrazeny aj pocet prispevkov, to je podla mna tiez velmi dolezity udaj.

                                    0 0
                                    • bathed  

                                      To jo! čím vyšší číslo, tím vyšší hodnost! :-). Tudíž někteří trollové (a že jich tu je) už by měli mít maršálskou hůl! :-)

                                      0 0
                                    • Spider_29  

                                      Tedy znovu, co z rozdílu v délce registrace podle tebe vyplývá, když je pro tebe tak podstatná?

                                      0 0
                                    •  

                                      Jinak řečeno slovy Karola Poláka: ‚Bodaj

                                      by sme aj my mali takých Kokotov!‘

                                      http://sport.lidovky.cz/…-sporty.aspx?…

                                      0 0
                                  • Lenka.05  

                                    Mám registraci na BF od počátku roku 2007, takže mlčte pánové a šoupejte nohama :))

                                    0 0
                                    • Kuba78  

                                      ja chodil jeste na stare bikeforum.cz od roku 2002 tusim.. takze vsichni soupejte nohama az se prosoupete do sklepa :-)

                                      0 0
                                • bathed  

                                  Hmmm, tak mi prosím dovol jednu otázku: je prosím ryze teoreticky možné, že tady někde v tomhle vemíru existuje někdo, kdo jezdí na kole dýl jak ty a přitom má „mladší“ registraci na bike-foru?

                                  0 0
                    • bystřické  

                      Jeden ma dokonca uz vykon 750 W a planuje 1 kW. mám taky motor 750 W a nejsem sám,šel jsem do něho,že do kopců tahá neskutečně,místo 5-ti km/h jedu 15–18 a nemusím se převalovat zleva do prava,udržuji přímý směr a suché čelo,na rovinách jezdím do 30 km/h,to je pro mě ideální.

                      Jako dlouholetý motorkář chodím na mot.fóra,je jich několik,skladba motocyklů je různá,společnou máme jen jednu stopu,za celou tu dobu jsem se nesetkal s takovou nevraživostí,ne­návistí vůči tomu ,co nemám já,nebo někdo jiný,jako je to tady,konkrétně v tvém případě,měl by si se nad sebou hluboce zamyslet

                      0 0
                      • TeryPV  

                        No jo no, tak jsi nám hezky napsal, že jsi líný jako veš, to jsi ale mohl napsat jednou větou :)

                        0 0
                        • bystřické  

                          je to marný,je to marný

                          0 0
                        • bystřické  

                          jen pro tvé info: PO- 25 km,ÚT-7 km,ČT-38 km,PÁ-49 km,SO-33 km,NE-62 km,jak si na tom ty? sportovče

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Na Ebike?

                            0 0
                            • TeryPV  

                              Taky by mě zajímalo. 25 km to mám do práce a zpět :D

                              0 0
                          • Spider_29  

                            To jsou nicneříkající údaje. Doplň profily tras, průměrnou a maximální tepovku a spálené kalorie. Potom se bude dát říct, jestli jsi opravdu sportoval nebo se jen vezl na e-kole.

                            0 0
                            • bystřické  

                              mě tepovka a spálené kalorie na kole vůbec nezajímají,na to chodím 2× týdně již několik let sem do mučírny ,tam se akorát hlídám,aby mě v 52 letech netrefil šlak,na kole a nyní na ekole jezdím pro radost,zábavu

                              0 0
                              • Spider_29  

                                Takže snad chápeš, že tebou uvedený nájezd má asi takovou relevanci pro posouzení tvého sportování, jako údaj, že jsem o víkendu najezdil 350 km v autě…

                                0 0
                                • bystřické  

                                  Moderni doba si zada nove,moderni pristroje na mereni stesti :-) ,stim autem je to trochu ulet

                                  0 0
                                  • Spider_29  

                                    Nikdo tu nepíše o měření štěstí.

                                    Taháš si triko tím, jak sportuješ, tak mě jen zajímalo, jestli je to opravdu sport nebo jen sezení…

                                    0 0
                                    • bystřické  

                                      Ekolo ti porad nabizi oboje,sport,nebo se nechat svezt,je na kazdem co si vybere,ja chtel mit tu moznost

                                      0 0
                                      • Spider_29  

                                        V pořádku, to ti nikdo nebere.

                                        Jen jsi tu uvedl nějaký kilometry někoho nazval „sportovcem“, tak mě zajímá, jaký „sportovec“ jsi ty.

                                        0 0
                                        • bystřické  

                                          Uplne normalni,jezdim v klidu

                                          0 0
                                          • Spider_29  

                                            Ty plejáda vyhýbavých odpovědí mluví sama za sebe.

                                            Tak snad už chápeš, že počet ujetých km typu 35 km, 62 km neříká absolutně nic o tom, jak moc jsi sportoval – zvlášť na elektrokole.

                                            0 0
                                            • bystřické  

                                              už mě neba pořád číst „na elektrokole“ a tím pádem je všechno špatně,neděláš nic,jen se vezeš,neznáš svůj tep,nevíš kolik pálíš,nemůžeš mi ukázat diagram trati,nejezdíš trail,já jsem vlastně stracenej muž

                                              0 0
                                              • scret  

                                                neboli, chodil jsi tady nejaky machrudaj a ted sis to za nej sliznul:))

                                                Bohuzel nade mnou mel nekdo pravdu, dneska jsem najel taky asi 250km v aute, supr, to jsem si panecku zasportoval:)))

                                                0 0
                                                • bystřické  

                                                  stím autem už to není ani vtipné,zkuste vymyslet něco ,čemu se může normální člověk zasmát

                                                  0 0
                                                  • Spider_29  

                                                    To přece vůbec není potřeba. Bohatě by stačilo, kdyby ses tu posměšně nevyjadřoval o „sportování“ ostatních, když tomu sportování sám evidentně moc nedáváš.

                                                    0 0
                                                  • bystřické  

                                                    na rozdíl od toho člověka (sportovce) tomu opravdu zas tolik nedávám,ani s motorem,na druhou stranu,kde jsem jezdil dřív do města autem pro drobnosti,jezdím fčil na kole,pokud mě netlačí čas,udělam si někde malé kolečko,jen tak,na provětrání hlavy,ale jezdit denně 50 km,toho času zas tolik nemám

                                                    0 0
                                                  • Spider_29  

                                                    Tak se příště neposmívej lidem, kteří tomu kolu (normálnímu, ne s motorem) evidentně dávaj mnohem víc než ty a bude vše ok.

                                                    0 0
                                                  • bystřické  

                                                    jeden ti napíše,že si líný jako veš,já druhému,že je sportovec,jeden se tu dotazuje na typ ekola,dostane 150 odpovědí že bude ničit naši přírodu a hlavně traily,tak teď mi řekni co jsme my za národ?

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    tady nejde o zasmani, ale spis o to, aby ses zamyslel, jakou hovadinu jsi vyplodil:))

                                                    0 0
                          • TeryPV  

                            Jezdím denně do práce a tam to mám 12km, zpět minimálně vždy 30km. V úterky vyjížďky s lidma z práce 12km + 50km+ odpoledne. Když je počasí, každý víkend minimálně 150km. Předminulý týden dovolená, denní průměrný nájezd 80km. To vše na celopevňáku a Fullu. A světe div se po vlastních, bez motoru. A jestli máš problém mi věřit, klidně Ti pošlu GPX soubory vč. časů, převýšení atd. Takže tak :)

                            0 0
                            • bathed  

                              Teda! Asi ti začnu vykat! … jsi neskutečný borec!

                              0 0
                              • TeryPV  

                                Ses ptal, tak Ti odpovídám, na tom nevidím nic k chlubení :)

                                0 0
                                • bathed  

                                  Ale já se tě právě na nic neptal… Popravdě mně to a myslím že 90% lidí tady vůbec nezajímá kde jsi jel, kolik jsi toho najel… Je to tvoje věc. Soukromá… A stejně tak je soukromá věc každého tady, co a jak jezdí. A to je vlastně v celé nahotě ten základní problém: že si tu někteří (včetně tebe) uzurpují pravomoc rozlišovat ty pravé a nepravé bikery, protože akorát ty a tobě podobní tu kážete to jediné pravé cyklistické evangelium..... Je to k smíchu…

                                  0 0
                                  • Spider_29  

                                    Co to plácáš? Čti pozorněji a až pak se zapojuj.

                                    Uživatel „bystřické“ se Teryho v návaznosti na svůj nájezd km ptal, kolik toho najezdil on.

                                    O nějakém rozlišování pravých či nepravých bikerů to nikdo nenapsal ani čárku, to jsou jen tebou vymyšlené nesmysly.

                                    K smíchu to je…, takovéhle tvá reakce.

                                    0 0
                                  • TeryPV  

                                    Jo sorry, je to taky na B. Stejně jako blbec, zvláštní :)

                                    Já jsem mu jen odpověděl na otázku, co je na tom ? Od toho to je diskuze a když mi položí otázku tak mu na ni odpovím. Já si fakt nic dokazovat nemusím, a ještě tady na BF, na to jsou tu jiní. Tak se příště podívej na co byla můj příspěvek reakce :)

                                    No a pak jsou zde takoví, kteří si zase myslí, že mají právo ostatní označovat za ty co mají a nemají právo označovat… Chováš se stejně a poučuješ, zvláštní :)

                                    A pak Ty a Tobě podobní si myslíte, že člověk, který řekne svůj názor, jej vnucuje všem ostatním…A jste k smíchu…

                                    0 0
                            •  

                              vypadá to že jsi vyhrál, jo máš ho největšího a nejdelšího:-)

                              0 0
                              • TeryPV  

                                Nevím co s tím máš, zeptal se, já mu odpověděl, nic víc :)

                                0 0
                  • Lišák  

                    Je to nevyhnutelnej trend, nastesti ;-).

                    Vím, že reaguju na půl roku starý příspěvek, ale fakt by mě zajímalo v čem spočívá to štěstí?

                    0 0
                • jaja01  

                  Kecáš nesmysly, pokud je to oboustranny trail, musíš jet dolů opatrně ať už proti potkáš kohokoliv, mladíka na bajku nebo bábu na ekole nebo frajera na e-biku s odblokovanym omezením rychlosti.

                  0 0
                  • bystřické  

                    V zivote uz jsem neco najel,myslim,ze cim starsi,tim uvazenejsi jizda,polkni to jak chces,i ja jsem byl mladej a nesmrtelnej,na kole,na motorce,x aute,jsem presvedcen,ze zde negativne reaguje 80 % mladochu bez pudu sebezachovy,pro me dnes je rozhodujici dojezd a pomoc do kopce a to nejsem az takova sracka

                    0 0
            • Petr L2  

              No ono to přijde brzy, já o tom uvažuji u ženy, nějak mi vadí, že nestíhá z kopce, dříve jsem na ní čekal na kopci, dnes, když je na elektrice, čekám pod kopcem :-)

              0 0
    • l.bily  

      V nejakem inem vlakne sa pisalo ze ebike dava pomoc do 25km/h, ja by sem prave na opak potreboval pomoc od tejto rychlosti vyzsie. Takze kto sa obava ze nepredbehne babku na kole, moze byt v klide. Ja sa osobne vyhybam asfaltovym cyklostezkam kde sa motaju rodinky atd, jedine ak aj ja nejdem s rodinou. V lese v kopcoch ich bude len minimum

      0 0
      • bystřické  

        ofiko ano,neofiko do 60 km/h,asi podle typu motoru-výkonu,ovšem pokud to klikama utočíš,jinak ruční plyn,já to mám odblokovaný,protože to tovární nastavení stojí úplně za prd,na první šlápnutí to zabíralo jako prase a pak to začalo vadnout,při 20-tce se to odpojovalo,teď mi to tahá plynule podle toho co si nastavím,jezdím do 30km/h,od 28 tahám víc za svoje,zdá se vám to rychlé,nebezpeč­né?mě ne,obzvláště pokud mě předjíždějí závodníci na galůskách,no,něk­teří i na horských kolech :-)

        0 0
    • jIrI___  

      Měl jsem půjčenou testovačku a neskutečná pecka, úplně jiná dimenze bikování. Podle mě je to budoucnost horské cyklistiky. Škoda jen hodně vysoké ceny, která ale předpokládám bude časem klesat. Každopádně už teď vím, že příští můj bajk bude e-bajk :-)

      0 0
    • zit  

      Tohle je uz asi moc

      0 0
    • Kuba78  

      482 prispevku (vcetne tohoto meho) a kolik z toho je tridni boj elektro a neelektro cyklistu a kolik opravdu reakce na puvodni dotaz, tedy nazor na Haibike? asi tak 480:2? a koukam ze o neco vyse uz dochazi na premerovani pindiku, respektive kolik ma kdo najeto za posledni tyden..

      0 0
      • Smazaný účet  

        Minulej 80, tenhle zatím 18.

        0 0
      • bathed  

        Ano, přeměřování pindíků to je jedna z hlavních nápní tohoto fóra! :-)

        0 0
      • bystřické  

        ono to vždy a všude na českých fórech nakonec ujede někde jinde,tady díky tomu,že ekola už teď ničí to ,co už je dávno zničené

        0 0
        • Kuba78  

          jak to tak ctu, tak ekolo je nejvetsi zlo na zemi. jeste se poradne ani nerozsirilo a porad se placa v detskych nemocech, ale uz rozvraci cele spolecnosti, staty, kontinenty..

          0 0
          • Pedro404  

            E-kola a uprchlíci, obojí v čechách vůbec neni, ale spousta lidí má pocit, že kvůli tomu nastává konec světa.

            0 0
    • Dezerth3K  

      Začíná to být mainstream, a cool. Pokud chceš používat kolo jako sport, tak kup normální, pokud do práce, tak může být i to elektro…

      Btw. Komu příjde divné, když jede na kole na lysou a vidí mladé frajírky na elektrokolech jak si frčí nahoru a pak dělají borce, jak vyjeli lysou? :)

      0 0
      • TeryPV  

        No mě teda rozhodně jo :)

        0 0
      • Kuba78  

        asi jako ty prijdes divny pesim turistum co to poctive cele vyslapnou, protoze ty si to vyjel na kole a mohl ses vezt (minimalne rovne useky a useky z kopce) a pak delat borce?

        0 0
        • tigermoth  

          Pěšák – sportovec. Cyklista – sprotovec. Elektrokolař – může to být prdel, ale sportem bych to nenazýval.

          Jako bych porovnával když plavu vedle veslařů a oni jsou (kupodivu) rychlejší. Co je na tom divného? Dva různé sporty, otomtoje.

          0 0
          • Dezerth3K  

            Dobrý popis, pořád musím na tom kole do kopce makat, nikdo mě tam nevyveze cizí silou.

            0 0
        • Dezerth3K  

          Ne :) Protože já jel na tom kole až z Ostravy, vyjel nahoru, dolu a zas do Ostravy, kdežto pěšák si to odšlapal z nádru a nebo tam přijel autem.

          0 0
        • TeryPV  

          to je ale žblebt :D

          0 0
        • Smazaný účet  

          Ale notak.

          0 0
          • Kuba78  

            hosi.. trochu nadhledu, to byla pochopitelne ironie. myslim ze 99 procentum pesich turistu je uplne jedno ze vedle nich nekdo jede na kole a vetsine cyklistu je uplne jedno, ze vedle nich nekdo pojede na elektrokole.

            nezapominejte na jednu vec – sport je snad preci o tom, abych JA SAM SEBE vyvetral, protahl SVOJE telo a udrzoval nebo poridil sobe SVOJI fyzicku. a jestli je soused lepsi nebo horsi, jestli ten kopec vyjel sam nebo s pomoci elektriky nebo pomoci bozi.. to je preci jeho vec a nechapu proc bych se ja kvuli tomu mel rozcilovat, kdyz me to v nicem neomezuje nebo neovlivuje? a ze se nahore v hospode chlubi ze je machr protoze to vyslapal? na chlubeni musi byt dva – jeden co se chlubi a druhy co mu to zere..

            to se tu fakt bude zavadet tridni boj, kdo je a kdo este neni sportovec? budou se plnit normy, stanovi se vykonnostni tabulky, povedou se kadrove profily?

            0 0
            • gerrard  

              Uvidime jak to bude v budoucnosti, ja bych to videl, ze se bud zacnou stepit pravidla pro cyklisty a ecyklisty anebo se zacnou v nekterych lokalitach potirat plosne cykliste bez vyjimky, protoze diky elektrice se zacnou masove mnozit v mistech, kde normalne nebyvali. Nech si kazdy jezdi na cem chce, ja jen doufam, ze masovost nebude znamenat zakazy pro vsechny bez vyjimky.

              0 0
              •  

                tak určitě, čemba by mohla mít nové téma:-)

                0 0
              • -b-n-x-  

                Jojo, az se ty e-biky prosadi poradne, tak na hrebenech hor bude 24 hodin a 7 dni v tydnu nepretrzity vlacek e-bikeru :-)

                0 0
                • Kuba78  

                  no, je treba si uvedomit jeste jednu vec – masova cyklistika znamena opravdu masovost, to jest ze vetsina prodanych kol nejsou vymazlene uhlobrusy za sto tacu, ale takove kostitrasy koupene v akci v Lidlu nebo v jakemkoliv cyklokrame za 5,10 tisic, protoze si je proste mohou dovolit masy. A to je kolo o ktere si spravny pravoverny bike-forum kolista prece neopre ani kolo.

                  co poriditze za 5,10 tisic? asi tak pul baterky na ebike. slusny ebike stoji jeste dost vic nez slusny bike, kolik lidi si to muze dovolit? takze proste „pravy sportovec“ bude na hrebenech potkavat misto „nepravych vystajlovanych manekynu“ na speslech za kilo ty same, ale na elektrospeslech za dve kila. a kolik jich asi tak bude.. dva tydne? to je fakt masovost kvuli ktere se budou muset zakazovat plosne kola..

                  spis se bojte toho, az se nekdo vymazne poradne na elektrokole kvuli rychlosti treba ze se toho chyti luza a pseudonovinari s klasickym „nekdo neco honem udelejte, hlavne to vsechno zakazte a regulujte“ jako se deje napriklad pri utahovani sroubu v silnicnim fasismu.

                  0 0
                  • orm  

                    Hezka teorie. Doporucil bych ti zajet se podivat do alpskych stredisek. Unika ti, ze existuje neco jako pujcovna kol, takze neni potreba si e-bike kupovat.

                    Osobne nejsem proti e-bikum, jen nechapu, proc e-bike v lese ano, a motorka ne. Proc regulovat motorky v lese? At si kazdy jezdi na cem chce! :-)

                    0 0
                    • kyl  

                      Kolo nehrabe a neplaší zvěř.A ještě jsem v lese nebo i na polní cestě neviděl aby někdo na motorce jel tak aby mu od zadního kola nelítala hlína a šutry na metry daleko.To samé čtyřkolky.

                      0 0
                      • orm  

                        Motorka muze byt elektricka. Nahore se nekdo chlubil tim, ze si e-bike odblokoval a jedemu to az 60km/h.

                        Osobne je podle me chyba, ze se na e-bike vztahuji stejna pravidla jako na klasicke kolo, stejne jako se na segway vztahovala pravidla pro chodce. Existuji ruzna pravidla pro chodce a ruzna pravidla pro kola. Nevidim duvod, proc by e-bike nemel mit svoje pravidla. Kolo to neni, ma to motor a dokaze to jet bez slapani.

                        Pokud by se me nekdo ptal na muj nazor a ja mel moznost to olivnit, tak na silnici e-bike super, nemam s tim problem a rad bych jedno poridil matce. Do lesa to podle me nepatri. Volny pristup do lesa bych nechal jen prostredkum pohanenym _jen_ lidskou silou, at je to cokoliv.

                        Legislativa je v soucasne dobe takova jaka je, tak se s tim prozatim musime smirit, ale nesouhlasim, ze s tim nemuzeme, my, kteri s e-bikem v lese nesouhlasime, nic delat. Muzeme lobovat u zakonodarcu, muzeme hlasovat pro strany, ktere si to daji do programu. Moznosti je spousta. Jen to tlachani v teto diskusi nic nezmeni :-).

                        0 0
                        • krabica  

                          +1

                          0 0
                        • kyl  

                          Ale to dokáží jen ty co maj motor v nábě,u dalších musíš točit nohama a motor ti jen pomáhá.Mě osobně je úplně jedno na čem a jak kdo jezdí.Dnes jsem e-kola potkal 3,takové ty městské typy,dědoušci vesele drandili po cyklostezce.

                          Krosky ale v lese ne,ani na baterky.Mají totiž často stejné ambice jako bajkeři,škrabat se do nějakého kopce a to nejde bez pořádného hrabání zadního kola.Za to bych střílel na místě.

                          0 0
                          • -b-n-x-  

                            Mozna bude nejlepsi zakazat kolova vozidla v prirode celkove (klasicke, e-biky, motorky).

                            Samozrejme krome traktoru a dalsi k tezbe nezbytne techniky.

                            0 0
                          • bystřické  

                            ekolo a kroska je 100 a jedna,vůbec se to nedá srovnat,ono to zas takový výkon nemá aby si jel do kopce,hrabal a ještě šlapal,má to sice ruční plyn,ale v prudkém dlouhém kopci by ti to zvadlo na pár metrech.

                            já jsem psal,že to mám odblokované,ale nejezdím s tím 60km/h(na to mám motorku),to je nesmysl,čím rychleji to jede,tím víc to žere baterii,takže místo 100 bych zajet jen 20 km a byl v ři.. .u vyššího nastavení rychlosti je i vyšší výkon a o to mi šlo,po rovině mi motor pomáhá 20%,v kopci přepnu na vyšší rychlost,kterou teda nemám šanci dosáhnout,ale motor mi pomáhá na 80%,takto to funguje,pokud zadní kolo drží,jinak je lepší slézt a jít pěšky.určitě se dá s ekolem vyjet víc,ale všechno má své hranice a do krosky to má pořád hodně daleko

                            0 0
                            • kyl  

                              Ale to já vím.

                              0 0
                            • palo7  

                              nechce se mně ty nesmysli číst celý. Mám dotaz na tebe, co máš konkrétně za e-kolo a z čeho jsi vybíral a proč jsi vzal to tvoje. No a jelikož už máš nějaké zkušenosti, co by jsi koupil teď? Dejme tomu v ceně do 150.000?

                              0 0
    • jIrI___  

      Jak tak pročítám tohle vlákno, tak jsem zaražen z toho, kolik je na B-F zpátečníků, kteří mají očividně strach z technického pokroku. Pokud to odráží názory celé společnosti, tak je to poměrně smutný postoj :(

      0 0
      • pepek  

        Ty si neni ten naozajstný bajker.

        0 0
      • matbiker  

        Ale to neni pokrok v cyklistice. To je vytvoreni nove odnoze, jestli se nemylim. Uz to neni cyklistika, ale e-cyklistika.

        0 0
      • mirage  

        Byl jsem na závodech a byla tam i kategorie e-kola.Nikdo se do ní nepřihlásil, nikdo tam na e-kole prostě nebyl.Po závodech se treba bavíme jak se kdo umístil a jak to komu jelo a že má treba málo najeto,nebo že mu došla energie atd. E-kolisti budou řešit, že si málo nabil baterku,nebo že ji nestíhl nabít do plna. Že si v kopci pozdě zapnul forsáž a že mu to do kopce málo pomáhalo.Nejlíp budou reakce cyklistu,jak polezou spuchlí e-kolisti na bednu a cyklisti by jim měli tleskat že se tak dobře umístili,jen díky tomu že tam kde si to bajker vyšlapal a říká si že je dobrý,tak tam si e-kolo dalo jinou uroven pomáhání. Pořád slyším „musím si pořídit e-kolo“ abych se aspon trochu hýbal a jak mu to pomuže do kopce,že jinak by chcipl. U starých lidí to beru, či lidi co mají opravdu nějaké problémy,tak neřeknu ani slovo,ale u 30-letého spuchlého chlapa mi to přijde směšné. A že těch spuchlonu přibývá,co na 5km-rech chcou zdechnout.Jezdím Kopřivnického drtiče a se mnou další bajkeři co tam jsou.Je to 122 km a nastoupaných skoro 4000m.Už to vydím jak tam budou machrovat e-kolisti že to dali za 4 hodiny.Ano až tam jdou,ale bude pro ně né 122,ale 250 a více. Tož tak

        0 0
        • Lenka.05  

          Ty máš ale starosti :)

          0 0
          • pepek  

            Taky vydím, že má těžký život. Normálně se člověk na kole odreaguje-on uvidí elektro a má zkažený celý den.

            0 0
            • Lenka.05  

              Pravopisnou stránku příspěvku jsem už komentovat nechtěla, protože psal určitě v rozrušení z toho, že si jakýsi cizí člověk předdůchodového věku chce koupit elektrokolo.

              0 0
    •  

      tohle téma vypadá že by se toho mohla ujmout čemba a chránit bikery v českých luzích a hájích před e-biky stejně jako když před více než desetiletím tvrdila že bez ní si už v lese nezajezdíme:-)

      0 0
    • Petr Michal  

      Teda chvilku jsem tady nebyl a nestačím se divit co můj příspěvek způsobil. Přes 500 příspěvku absolutně odklonenych od tématu. Navíc zde vznikla nesmyslná válka dvou táborů až jsme se dostali k ochraně přírody přes myslivce až po premerovani pindiku kdo najede víc. Pokud tihle lidé chodi k volbám, amen s námi…:c). Těm 5℅ lidí co pochopili a slušně odpověděli, děkuji za příspěvek. Jsem pro e- kolo rozhodnutý a koupím si k tomu zřejmě pistolí až po mě budou rádoby správní cyklisté bez motoru házet kameny…:c). Timto se s vámi všemi loučím.

      0 0
      •  

        Pochlub se až poříďiš, co máš ve výběru?

        0 0
      • scret  

        5%? sakra uz to roste, jeste nedavno to byly 4%:)))

        0 0
      • iron.hide  

        hahaha tak ty chces strielat echt cyklistov? :D no aspon vidno ze na porizeni ebajku fakt treba mat vypatlany mozog

        0 0
        • Petr Michal  

          Ne, nejradši bych střílel ech pitomce jako seš ty co dělaj na bike foru 10 let jen bordel a s cyklistikou nemají nic společnýho. Nechápu že tě již dávno správce neodstřihnul. A už mě neotravuj svými pitomými příspěvky, už nebudu reagovat.

          0 0
      • -b-n-x-  

        Taser by byl k e-biku stylovější

        0 0
    • palo7  

      byl jsem teď ve Vysokých Tatrách a poměr e-kol a normálních (tedy ty co opravdu byly zrovna v pohybu), byl asi 50na 50%, možná i více těch e-kol. Většina Haibike, aspoň co jsem postřehl a na většině mně lidi přišli jako sportovci, jak tělem, tak tím co na tom jezdili.

      Za mně e-kolo super věcička, a jestli se rozhodnu prodat jednu z motorek, tak ji nahradím e-kolem

      0 0
      • iron.hide  

        v Tatrach jazdi aj jeden z nasich najznamejsich e-bajkerov na nasom slovenskom MTB fore. A znamy je tiez tym, ze je aj nasim najvacsim alkoholikom :)

        0 0
        •  

          tak hlavně že slovensko má svou morální záchranu v tvé osobě:-(

          0 0
      • Myrra  

        Přihodím do statistiky: Vysočina, poměr normální kola k elektro 5:1, o víkendu Valašsko, poměr 100:1 nebo více (viděl jsem jenom jedno e-kolo). Mám pocit, že tady na svůj fyzický stav lkali 40 a 50-níci, tak těm bych vzkázal, že hřeben co jsem jel včera (po žluté Vsetín-Ochmelov) jezdí moje tchýně, co je už hezkých pár let v důchodu, na starém treku Author. Převýšení 500m, průměr stoupání cca 10%. Není to rozhodně jediný případ, co znám a pochybuji, že ti důchodci četli Phila Mafetona (který česky ani nevyšel). Naopak jsem viděl spoustu rodin (včetně náctiletých) na ekolech, kteří by potřebovali pohyb jako sůl.

        On ten důvod, proč si pořídit novou hračku, se zkrátka vždycky najde – jenom nechápu, proč tím zaplevelovat fóra na webu, já si ji prostě koupím a hotovo :-D

        0 0
        •  

          s rostoucím počtem finančních poradců bude růst i počet rádcú kdo si může e-bike pořídit. Třeba taková tchýně nebo strejda by mohl být dobrý etalon

          0 0
    • bystřické  

      takové skromné dotaz,existuje nějaký řetěz,který by vydržel víc jak 1100 km? nějaký typ?

      0 0
    • Renda25  

      Manzelka si poridila toto https://www.distrimedpomucky.cz/…-zdarma.html a neda na neho dopustit. Vse slape, tak jak ma, baterka dava pres 100Km, Zadny problem nebyl. Naprosta spokojenost.

      0 0
      • Petr L2  

        Na tomhle dát 100 km, to bych chtěl tedy vidět, musí vážit cca 50 Kg, jet pouze po rovině .......

        0 0
      • natureman42  

        peklo na zemi.. :-)

        A navic si mi opet pripomel, jak mi před časem volala do firmy nejaka zenska (jmeno firmy mam v mailu) a ze kdyz si zaplatime, tak naší firmu a naše produkty budou na ruznych socialnich sitich a webech s tematem cyklistika (konkrétně zmiňovala i bike-forum) propagovat a vychvalovat fake profily…

        Poslal jsem je do hajzlu, timhle si křivit karmu nehodlam..

        0 0
        • lukyn280  

          Koukám, všechny komentáře od Renda25 jsou jen odkaz a doporučení :D

          0 0
      •  

        ježkovi voči to je humáč

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce