• Honza729

    Kdyz tak koukam, kam za poslednich dvacet let kola vyspela, jaka technika se pouziva, jake materialy, reseni, tak si rikam, kde budou za dalsich dvacet let ?

    Myslim, ze napr. u brzd neni daleko doba, kdy bude na kolech ABS, posilovac brzd, el. razeni uz tu pomalu mame…

    Napada vas neco dalsiho ?

    0 0
    • Krys  

      Mňa napadlo, že tu už bol podobný thread. ;) bike-forum.cz/forum/bu­doucnost-kol-jaka-asi-bude/562550/fo­rum.html

      0 0
      • Honza729  

        Ano, ale kdyz si ho proctes, tak tech prispevku k tematu je tam mensina, hada se to tam o pravopisu anebo, uz seriozneji, jen o odlehceni materialu......

        Ja bych tu rad zacal diskuzi vylozene o technickych napadech, par lidi tady maji docela invenci, tak proc nepodiskutovat ?

        0 0
    • speedy gonzales  

      no nevim jak s tim ABS, kolo neni auto,nekdy se na kole bez smyku neobejdes…

      0 0
      • Honza729  

        I u predniho kola ?

        0 0
        • Blade  

          To je o dávkování, prsty sou citlivější než noha v botě. Adyž nechci dostat smyk předním, tak ho prostě nedostanu ;-)

          0 0
          • martt  

            abs davkuje brzdnu silu frekvenciou ktora je hlboko pod reakcnou dobou cloveka. Navyse pre kazde koleso nezavisle.

            Ked pred mnohymi rokmi ABS zavadzali bola prave pre skratenu brzdnu drahu v Nemecku prudka diskusia ci ho vobec legislativne povolit. Jednalo sa o to, ze za urcitych situacii si aj pri dodrziavani bezpecnej vzdialenosti vpalit zo zadu do auta s ABS len kvoli tomu, ze toto ma ovela mensiu brzdnu drahu.

            0 0
            • nobody  

              blbost,právě, že je brzdná dráha s ABS delší. Výhoda ABS je v možnosti brždění a otáčení volantem-změny směru jízdy.

              0 0
              • destr  

                No podle mě delší není, ale jako velký plus je ovladatelnost auta i při silném brždění, což by bez abs byl smyk a žádná možnost ovladatelnosti…sko­ro žádná ;-)

                0 0
              • cabbage  

                Můžeš mi nějak vysvětlit, proč by měla být delší, když ABS pouze zabraňuje blokaci kola? zablokované kolo má vždy delší brzdnou dráhu(s výjimkou sypkých povrchů)…

                0 0
                • goofy  

                  At je to k nevire, je to tak. Staci se nejdriv podivat na mokro a snih – tam je to snad jasne.

                  No ale ted si vememe sucho, kvalitni pneumatiky, kvalitni podvozek… Dupnu na brzdu, zaflokuju a pri smyku tu mame socinitel treni 1,0 (prosim Vas, fyzikove, na tohle nereagujte), ale kdyz zacne fungovat ABS a povolovat kola, tak nikdy nedosahnu takoveho soucinitele. Proste se draha krapet prodlouzi. na suchu je to minimalni a novymi viceokruhovymi systemy to je rozdil opravdu zanedbatelny, ale ve zhorsenych pohotovostnich podminkach nastava prodlouzeni uz nekolikanasobne. Vyhoda ABS je proste manevrovatelnost. Tu mu nikdo neveme a proto se taky montuje.

                  0 0
                  • Krys  

                    Nechce sa mi to gúgliť, ale VW tuším ABS predstavujú ako systém, ktorý skracuje brzdnú dráhu a zlepšuje ovládateľnosť vozidla pri brzdení. Pamätám si z detstva taký dokumentárny film, kde ukazovali brzdnú dráhu kamionu s návesom s ABS a bez ABS. Ten s ABS mal menej ako polovičnú brzdnú dráhu toho bezABSkového.

                    0 0
                    • goofy  

                      Tak se podivaj na Besip. Na suchu to bude srovnatelne, kdyby jste me hodne ukecavali, tak mozna krapet kratsi, ale to fakt nevim. Ale jine povrchy jsou proste v haji. Ono auto s kvalitnim podvozkem, ktere je schopno pri smyku udrzet kola porad na povrchu, tak brzdi jako das. ABS se asi bude projevovat lip u tzv. plovoucich aut, ktere jsou proste pri brzdeni ne uplne stabilni a tam mozna kompenzuje nedostatky podvozku (nehrozi, aby se rozkmital), ale jinak je dle me horsi. Proc treba nema formule, nebo rallyovy vuz ABS?

                      Kdo jezdil s autem s ABS tak mu to dle me musi byt jasne.

                      0 0
                      • Krys  

                        Tie rally autá používajú šmyk cielene, ABS by im v tom bránilo. Odkedy mám auto s ABS tak na brzdu ani moc nedupem, pretože to auto zastaví prakticky okamžite a všetko v aute potom lieta. Keď som mal auto bez ABS, pár krát sa mi stalo na mokrej ceste, že v 90–100km rýchlosti sa auto predo mnou rozhodlo zastaviť. Samozrejme brzda na doraz, auto šmykom pokračovalo ďalej skoro pôvodnou rýchlosťou. Takže brzdu som pustil a zmačkol plynule znovu, prípadne to ešte zopakoval. Vždy to zabralo. ABS podľa mňa robí niečo podobné.

                        0 0
                        • goofy  

                          Ano. Dela neco podobneho, ale nemuzes pouzit toho smyku. Treba na snehu je ABS dle me vicemene nebezpecne, ale rikejte si co chcete. jdu spat :o)

                          0 0
                          • Honza729  

                            Nebezpecne ???? Proboha v cem ?

                            0 0
                            • nobody  

                              ještě jednou – v delší brzdné dráze, proto se třeba u lepších teréních aut dělá ABS vypinatelné, páč třeba z kopce na ledě s ABS nezastavíš, protože se ti budou kola pořád blokovat a ABS ti je bude povolovat (přerušovat), kdežto bez ABS na to dupneš a dobrzdíš to smykem. btw vysvětleno stylem extrémní situace :), tak mě nechytej za slovo

                              0 0
                              • cabbage  

                                u teréních aut je ot především kvůly sypkým povrchům kde je i odvalování a tření nejen na spoji pneumatika/povrch ale i mezi jednotlivými složkami povrchu.. tohle je ovšem poučka nepoužitelná pro silniční podmínky, je to jako u difenerciálu…

                                0 0
                                • cabbage  

                                  kvůlI

                                  0 0
                                • goofy  

                                  Pojem snih/led ti porad nic nerika? Me nijak neprida na jistote, kdyz dupnu na snehu na brzdu, pedal pulzuje jak ozivaot a auto pritom jede skoro porad stejne.

                                  0 0
                                  • Honza729  

                                    No a jsme u toho. Zatimco se zablokovanym kolem na snehi neudelas nic a muzes volantem tocit jak s letajicim talirem, tak odvalujici se kolo na snehu jeste muzes ridit. Mne osobne se stalo na Kaprunu na parkovisti, ze jsem trochu neodhadl rychlost a ritil se na zaparkovany VW Touareg. Instinktivne jsem dupnul na brzdu, ABS se rozskakalo, ja zatocil volantem a.......nestalo se nic, zadny naraz, zadna kolize, normalne auto zatocilo. Utrel jsem si celo a jel dal. Ty bys tam s tim autem bez ABS v tu dobu, co ja si otiral zpocenou ples, bezradne koukal, co ze jako mas delat… :-)

                                    0 0
                                    • assassin  

                                      no ono by to u auta bez abs stejne fungovalo sundat nohu z brzdy a zatocit… to ze nekdo stoji na brzde zeblokovana kola a toci volantem a divi se ze se nic nedeje svedci o tom ze neni moc vyjezdenej… hlavne ze nema nacviceny reakce na tyhle extremnejsi situace, smyk atd.

                                      0 0
                                      • Honza729  

                                        Musim te zklamat: Nefungovalo. Protoze sundanim nohy z brzdy bys auto nezpomalil a to by pak nezatocilo vlivem odstredive sily. Takhle jsem drzel nohu na brzde, cimz jsem auto zpomaloval a pneu se na snehu chytaly a zatocily.....

                                        A neboj, vyjezdenej jsem… :-)

                                        0 0
                                      • ravo  

                                        Tak si to někdy vyzkoušej. Ne na dvorku za domem, ale na ledě, ve sněhu a v krizové situaci. Pokud to nemáš natrénováno tak ti teorie od bouračky nepomůže.

                                        0 0
                                        • assassin  

                                          …ja to mam natrenovano… kousek od baraku mame letiste(ted uz zavrene) kde jsem driv vsechny mozne psi kusy s autem i na moto trenoval..... proto hovorim ze to dokazo kdo to ma ntrenovane..a to jeste ne vzdy…

                                          0 0
                                  • Krys  

                                    Hlavne nedupať. Ale máš pravdu ABS na extremne klzkých povrchoch je nepoužiteľný. Takisto protisklz, ktorý máme na aute nezaberá, ak je nevhodný povrch. Štadardne keď zastavím na T križovatke, kde sa tvoria také trojuholníky jemného štrku uprostred, tak pri rozbiehaní zahrabem. Len preto, že som zhýčkaný. :)

                                    0 0
                                    • Honza729  

                                      Jak nedupat ? Jestli to myslis tak, ze jakmile se rozskace pedal, tak nedupat, tak je to presne naopak. To totiz primo MUSIS drzet pedal co nejvetsi silou. Jinak na lede jsou samozrejme vsechny el. vymozenosti vcetne zimnich pneu na nic, ale to je extrem…

                                      0 0
                                      • Krys  

                                        Normalne nedupať a spomenúť si na časy, keď ABS nebolo. Aáleží od situácie. Keď ti niečo v behne do cesty a potrebuješ rýchlo zastaviť, je už väčšinou neskoro, ale dá sa minimalizovať sila nárazu. Keď dostaneš šmyk, brzdou to aj tak neuhráš. Jediná situácia, kde ABS na snehu trochu pomôže je fakt len ten pokus vyhnúť sa prekážke.

                                        0 0
                                        • Honza729  

                                          Kdyz mi do cesty vbehne srna, tak prave s ABS mam vyssi sanci ji netrefit, pac samozrejme zúanikarim, dupnu na brzdu a budu se snazit ji strhnutim volantu vyhnout. Bez ABS takrka 100% jistota smyku a vyleteni ze silnice, s ABS ovladatelne vozidlo..... Smyk se brzdou ani uhrat nesnazim, tam spis spojka, anebo pohrat si s plynem, coz uz ale chce trocha odvahy.....

                                          0 0
                                          • Honza729  

                                            to divny slovo v druhym radku melo byt „zpanikarim“ :-)

                                            0 0
                                          • goofy  

                                            Ty uz jsi asi dlouho neridil auto bez ABS, co?

                                            Normalne dupnu na brzdu, smykem se snazim ubrzdit co to jde, povolim brzdu, zmacknu spojku a snazim se projet/objet/vyh­nout.

                                            Se zablokovanym ABS stejne porad trochu brzdis a paradoxne naopak hrozi kolize. Tohle se musi proste provadet s vymacknutou spojkou a jinak to nejde. Pak zase muzes dupnout na brzdu a zabrzdis o dost driv.

                                            No a sane muzes dostat i s ABS vyzkouseno na vlastni kuzi, a pak to bylo snad jeste hur ovladatelne nez bez ABS. Ale to mohlo byt podminkama.

                                            0 0
                                            • Honza729  

                                              Koukam, ze panacek je rallye jezdec…Za ktery team jezdis ?

                                              Protoze pokud ne, tak chtit tohle po normalnim UZIVATELI je blbost. Proto se ABS, a jine systemy jako ESP, atd., do aut montuji. Uz chapes ?

                                              0 0
                                              • goofy  

                                                Hele. Nes neco napises, tak si prosimte nejdriv zkus pojezdit po nejakem parkovisti. Uvidis, kolik ti to da. Ja se za nejakeho rally jezdce nepovazuju, ale tohle beru jako samozrejmost.

                                                Samozrejme ze se kvuli normalnim ridicum dava do auta ABS/ESP a pod, ale na snehu ti jsou vsechny vicemene prd platy, a plati klasika se spojkou.

                                                0 0
                                              • Krys  

                                                Pustiť brzda a zmačknuť spojka sa dá aj na aute s ABS. ;) Blbé je, že dnes sa za normálneho uživateľa považuje kade kto. Pritom veľká časť uživateľov auta by mala už len kvôli čistému svedomiu vrátiť vodičské oprávnenie. Nemyslím to v zlom. Proste niektoré autoškoly vypúšťajú do sveta nespripravených vodičov.

                                                0 0
                                                • Honza729  

                                                  :-))))No, tak to neni, s mymi 50.000 km rocne od mych 18 let zjevne muj pripad.....:-)))

                                                  Ale obecne mas pravdu…

                                                  0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    tys mi připoměl jednu pani, ktera u nás kdysi čepovala pivo a chlubila se kolik jich za ty leta už natočila. :) (jak jsme byli rádi že odešla jinam)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Hm, koukam, ze nick sedi :-)))

                                                    Vis, staci jen sledovat, na co a proc odpovidam…rozhodne si tady nehonim triko…tohle totiz v nasi branzi ma najezdeno kdekdo…

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    to jsem pochopil. sem si jen rejpnul, tak to nehroť. :)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    OK, v pohode......me nasrala pritulka… :-))))

                                                    0 0
                                            • Misiak  

                                              kurnik, co tu riesite? rucna a bokom vpred. ani abs nepotrebujes :D

                                              0 0
                                          • Lister  

                                            no tahkle se ale vyhýbací manévr neprovádí – základem je dupnout na brzdu a zpomalit auto co nejvíce ještě před překážkou, pak ji povolit – tohle je to nejdůležitější a pak se překážce vyhnout......­..tohle je jedna ze základních věcí, které ti řeknou v každé lepší škole bezpečné jízdy.......

                                            0 0
                                            • Honza729  

                                              No jo, jenze v tom je prave ten vtip, ze s autem s ABS muzes brzdit i pri tom vyhybacim manevru. To Ti v dobre autoskole take reknou :-)

                                              0 0
                                              • Lister  

                                                no to je ale hloupost víš.......protože když budeš pořád držet nohu na pedálu, tak máš úplně jinak rozloženou hmotnost mezi nápravami, než je pro takový manévr potřebné, auto bude při tom manévru pak neklidné, silně nedotáčivé a prostě se nevyhneš, ale tohle je potřeba natrénovat a vyzkoušet, protože pustit brzdu, když se blíží překážka je hodně těžké a pokud tohle nenatrénuješ, tak si to v tu chvíli neuvědomíš a neuděláš to.........

                                                0 0
                                                • Honza729  

                                                  Ale plošim tě :-)......pokud budu drzet nohu na brzde pri vyhybacim manevru, tak budu mit zatizenou predni napravu plus odvalujici se kola. V takovem pripade je to to nejlepsi, co se da delat a jak auto uridit. Prave ta „jinak rozlozena hmotnost“ ti pomuze. Vzdyt si to zkus predstavit.....

                                                  0 0
                                                • goofy  

                                                  Jak do dubu, co? :o)))

                                                  0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No, chlapci, kdyz o tom nic nevite, ale presto diskutujete..­....nekam vys jsem daval odkaz z odbornych serveru, a ani to vas nepresvedci.....tak kdo je ten dub ? :-)))

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Jeste dodam: Je rec o podminkach, kde neni led, tam je jakakoliv technika vicemene k nicemu. To za prve.

                                                    Za druhe si nekde zjistete kontakt na nejakeho jezdce rallye (to neni vtip, tihle kluci umi s autem asi nejlip ze vsech a znaji – btw. ja cerpam z jejich vedomosti) a ten vam rekne jednu zajimavost:

                                                    U zavodnich aut si reguluji brzdny ucinek tak, aby v umeli v zatackach zatizit nepravu v rejdu. Proc ? No ze stejneho duvodu, jaky jsem psal vyse: auto zatizi riditelnou napravu, tim dojde k vetsi adhezi a auto snaze a presneji zatoci. O tom tady totiz celou dobu mluvim. (A tu brzdu podle potreby drzi i v zatacce dokonce soucasne s plynem.)

                                                    Bohuzel, v nekterych skolach smyku uci nektere veci postaru. V Praze na Letne jsem pred tremi lety dokonce zazil hadku mezi panem Vavrincem a ucitelem autoskoly. (kdo je ten dotycny si zjisti… :-) )

                                                    0 0
                                                  • Lister  

                                                    Jo tak nebudeš tomu věřit ale u rallyových aut máš pravdu, ale rozdíl maze ryllyovým autem a klasikou je obrovský.

                                                    jednak většina závodních aut jsou čtyřkolky, navíc nemají spojka a brzdí se levo nohou – ale tohle není podmínka a je spousta jezdů, kteří tuhle techniku nemají rádi a nepoužívají a to i mezi jezdci světové serie WRC. Pokud jde o to brždění v zatáčce a zároveň držení plynu tak to se dělá hlavně proto aby si auto uvedl do řízeného smyku a přitom neztratil otáčky a tah motoru.......­..prostě držíš plyn, zmáčkneš brzdu, to rychle zatíží předek, trhneš volantem, urveš zadek, ale pak musíš brzdu rychle pustit a dál se řítíš řízený smykem a jen koriguješ plynem rychlost a hlavně přetáčivost auta..............

                                                    ale tohle je extrém takhle nikdo s kalsickým autem asi jezdit nebude........

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    ¼avou nohou zvyknem mačkať brzdu (zároveň pritlačím plyn), keď sa na mňa niekto moc lepí zo zadu. To by si neveril, ako to auto odskočí, keď sa rozsvietia brzdové svetlá. :) Ale to už je iná téma.

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    a nestava sa ti pri tom niekedy ze ked ta nasledne predbehne, zmackne brzdu nech sa rozsvietia jeho brzdove svetla, aby si od neho rovno odskocil?

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Ešte sa mi to nikdy nestalo.

                                                    0 0
                                  • cabbage  

                                    Led? no Tabulková hodnota brzdné dráhy vozu škody favorit(u toho bych abs nehledal;) pro rychlost 110km/h na ledu byla něco přes 450m takže…:-P

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Proč zrovna 450m? Že by po 450m následovala zatáčka a strom? :-)

                                      0 0
                                      • Honza729  

                                        Ne. Nasledovala nulova rychlost, cili klid. On i led , at chceme nebo ne, ma nejake treni.....

                                        0 0
                                        • cabbage  

                                          Tady bych viděl hlavní příčinu spíš v odporu vzduchu favoritu :-)

                                          0 0
                                          • Honza729  

                                            Ano, jeden z duvodu… Pricti odpor pneumatik smykajicich se o nerovny led, gravitacni silu a je to…

                                            0 0
                                      • cabbage  

                                        tušim, že to bylo dokonce přes 470m, ale tu tabulku sem už nikde dlouho neviděl, jen mě zaujalo že člověk šlápne na brzdu a půl kilometru se nic neděje:-D

                                        0 0
                                  • Lister  

                                    jo jo tohle taky nsenáším :o(

                                    0 0
                    • wroum  

                      auto s ABS ma skutecne kratsi brzdnou drahu, krome sucheho pevneho povrchu – tam ABS drahu prodlouzi.

                      0 0
                      • assassin  

                        no ja myslim ze i na snehu,vode… tam je to totiz podobny tomu pouziti abs v terenu… proste je potreba aby se zablokovany kolo prohrnulo skrz ten sypkej/kluzkej podklad k necemu lepsimu… a myslim ze od veci neni ani to ze se pneu pri brzdeni smykem v tom miste ohreje…

                        0 0
                      • kubad  

                        Konečně někdo napsal jak to opravdu je.

                        0 0
                      • martt  

                        Pre rozne povrchy plati priblizne to co je v prilohe. Imho to plati aj pre bicyklove koleso, takze uplne off-topic nie som.

                        Aktualne verzie ABS vedia drzat koleso pomerne presne v bode najvyssieho koeficientu trenia pneumatiky. Najvacsi rozdiel je na mokrej ceste kde je rozdiel v koef. trenia medzi zablokovanym kolesom (na grafe uplne vpravo) a idealne brzdenym kolesom skoro dvojnasobok.

                        Na suchej ceste, lade, snehu to brzdi s abs aj bez abs priblizne rovnako. Brzdenie s ABS ma tu vyhodu, ze auto sa da aj pri brzdeni ciastocne riadit.

                        Osobne som mal dvakrat poruchu ABS, vtedy sa ABS vyplo. Bolo to dost neprijemne. Na suchu sa mi parkrat stalo, ze som zabrzdil v obrovskom oblaku gumeneho dymu a to som brzdil iba z ca 80 km/h a na mokre som sa skoro vysypal na takom retardere pred dedinou.

                        0 0
                  • rock  

                    Dovolím si oponovat: Zapomněl jsi rozlišit součinitel klidového tření (stav, kdy se kolo po povrchu ještě odvaluje) a součinitel smykového tření (stav, kdy už kolo po povrchu klouže). Součinitel klidového tření je v násobcích (v závislosti na materiálech) větší než součinitel smykového tření. Překlad výše uvedeného: auto nejúčinněji (a nejintezivněji) brzdí do té doby, než se kolo utrhne a začne klouzat. Pak účinnost klesne, protože součinitel smykového tření je nižší. ABS v tomto okamžiku uvolní brzdu, kolo se začne znovu odvalovat a brzždění je zase učinnější. Jako vítaný bonus je dopravní prostředek navíc řiditelný. Tož asi tak …

                    0 0
                    • rock  

                      … a ještě doplním pro rejpaly: ABS tento proces vyhodnocuje a provádí rychle a mnohokrát za sebou, takže kolo udržuje co nejdelší dobu v stavu těsně před utrhnutím se od povrchu …

                      0 0
                    • assassin  

                      neni to pravda… soucinitel treni je nejlepsi pri x procentnim prokluzu… a abs ho jen spatne dosahuje… tim ze pulzuje… takze jednoduche starsi,ci levnejsi systemy abs maji delsi brzdnou drahu i na suchu i za kluzka… moderni sportovni systemy (drazsi auta) uz dokazi jet s tim nekolika procentnim prokluzem a brzdi ± stejne jako kdyz jedes smykem… jo a u aut bez abs… proste smyk je tomu nejlepsimu koef treni bliz nez brzdeni pri odvalovani kola…

                      to ze ve starem aute bez abs to nebrzdilo a v novem s abs jo neni tim ze je tam abs… bude to rozdilem brzd,podvozku i pneumatik…

                      pokud ma nekdo auto s vypinatelnym abs muze to vyzkouset… vsadim se ze brzdna draha bez bude mensi…

                      vyhoda je v tom ze auto s abs pri brzdeni zataci…tzn ridici kteri se umi „leknout“ zatacky a vybrzdi ji smykem do protismeru… maji sanci protoze auto s abs kdyz toci volantem zataci…

                      0 0
                      • nobody  

                        nobody

                        0 0
                      • die.catana  

                        Vysvětleni pro blbce. Auto jede rychlostí 130km/h když dupnu na brzdu a zablokují se kola, dojde k prudkému brždění smykem, to tu asi všichni chápeme. Jenže pneumatika si řekne „tak nato vám seru hoši“ a začne se tavit, tím pádem klesne ten váš koeficient tření na brutálně nízkou hodnotu. A proto je tu ABS který kolo odvaluje, aby k tomuhle nedošlo. A navíc kolo, který se odvaluje jede taky smykem, to by vám mohlo dojít, když se kolo otáší rychlostí 3km/h(nebudu počítat úhlovou rychlost, bráno na rychlost auta) a auto se valí 130km/h. Ve sněhu a na ledě brzdí ABS líp, protože zablokovaný kolo si na sněhu vytvoří před vzorkem jako by vlnu sněhu a klouže po ní. B hlubokým písku bude normal brzda asi lepší, protože se ty kola do písku zabořijou. Jestli tohle někdo nechápe, tak jste fakt vypatlaní :(((((

                        0 0
                        • cabbage  

                          Ostatně kdyby kolo ve smyku líp brzdilo, tak proč má bloklý zadní kolo tendenci mě předjíždět?;)

                          0 0
                        • assassin  

                          hele a mozna proto ze ta tavici se pneu je na tom tak spatne tak proto dragstery na startu tu gumu gumovanim schvalne takhle natavi aby pak meli co nejmensi treni a akcelerovali vyrazne pomaleji… mozna proto se uz na v klidu „tekouci“ sliky davaji nahrivaky…atd…

                          abs je tam jen kvuli tomu aby auto pri brzdeni ridilo… protoze brzdit smykem az do mista kde se jeste lze vyhnout, tam brzdu pustit a zatocit nedokaze prilis mnoho beznych ridicu…

                          0 0
                          • cabbage  

                            a auto se nejlépe rozjede když na sněhu přidáš plyn a začne hrabat vid?;)

                            0 0
                            • assassin  

                              no myslim ze tam je to o necem jinem nez pri brzdeni…

                              ale i tak jako predvadel milan v prispevku o vidlich… i ja tady rikam ze bych neresil teorie proc jo a proc ne a podival se na mereni a proste mereni ukazuji ze ABS brzdnou drahu prodlouzi…

                              0 0
                            • milan1  

                              Samozřejmě, že se auto s protiprokluzem za určitých podmínek nerozjede, o tom není třeba diskutovat k tomu stačí trocha praxe s těmito systémy. Právě míra prokluzu je nutná pro rozjezd, i brždění, tohle je ta hranice, na které se začně dělit kvalitní a méně kvalitní model. Představa, že tohle někdo dokáže určit teoretickým rozborem je zcela mylná. To, jak má kdo přesně stanovený právě tento model odlišuje systémy a jejich účinnost a zatímco protiprokluzy u pohonu jsou již dlouho používanou záležitostí v motosportu, tak zrovna ABS pšenka v těchto oborech moc nekvete. Stačí se podívat na krásné záběry z vrcholné disciplíny Moto GP, kde jezdec evidentně brzdí jedním prstem (zadní kolo na rovině a z nejvyšších rychlostí lehce ztrácí kontakt se zemí) a s krásně modulovaným brzdným účinkem (ale jenom za přispění jezdce) směřuje stroj kontrolovaným smykem až do vrcholu zatáčky.Než tento manévr a s takovým citem zvládne elektronické ABS, to bude ještě trvat. Možná by bylo dobré začít trochu vnímat a nehádat se navzájem o svých pravdách. Asasin tady zastupuje praxi a v praxi má možnost si svá tvrzení ověřit. teorie mohou být krásné ale záleží jenom na reálně zpracovaném a realitě odpovídajícím systému, který vše předvede v praxi. Praxe současná je ale taková, jakou nám ukazují špičkové disciplíny. A jenom pro zajímavost, když Moto GP dokáže jezdec ubrzdit jedním prstem, tak posilovač asi nebudeme dlouho potřebovat, leda by se výkonost jezdců zásadně změnila, rychlosti vzrostly a i váhově by vše bylo o něčem jiném. nepřesvědčujte se o svých pravdách, hledejte jednoduché a praktické odpovědi, funguje to na výbornou, když vše v praxi náležitě srovnáte.

                              0 0
                              • cabbage  

                                Netuším jak tvůj příspěvek souvisí s tématem a vůbec ho podle zařazení považuji za prolomení naší tiché dohody, že na sebe nebudeme reagovat…

                                0 0
                              • Radek Broz  

                                Je zpět! :-O

                                0 0
                              • martt  

                                vo Formuli 1 je ABS uz asi 15 rokov zakazane s oddovodnenim, ze jazdec ma ukazat ako vie jazdit a nie ako mu funguje firmware ABS.

                                0 0
                                • milan1  

                                  Vstoupil jsem sem proto, že jsem viděl, jak nezkušenost v přesile se snaží válcovat zkušenějšího praktika. Můj příspěvek má navodit přemýšlení o věcech zde probíraných. Diskuze zde ovšem ukazuje opět stejné rozložení sil, jako v mnoha dalších diskuzích o technických záležitostech. Je tady teřba jeden, který sype urážky, jak na běžícím pásu a jenom proto, že on vyčetl na netu svůj nepravdivý obrázek, který mu tady praktik bourá.A mimochodem, nevidím tady ani jednoho „spravedlivého“ kdo by si ho dovolil okřiknout, i když si o to vyloženě říká. A je tady i tvůj přístup, kde si dáš spoustu práce vše podat tak aby to odpovídalo obrazu tvé nezkušenosti. Bohudík, pel odbornosti, který k tomu použiješ jde velice lehce setřít. Diskutujte si klidně dál o čemkoliv a na jakékoliv úrovni, praktici už vám do toho nebudou zasahovat, protože za ty boje to nestojí ale už se nikdy nedivte, když po zaznění spojení bike-forum a odbornost zavládne jenom bujaré veselí.

                                  Takže prakticky a pro toho, kdo požaduje nestranné důkazy jedna citace z testu "V praxi máme vyzkoušené, že bez ABS na suchu při rychlosti 100 km/h je brzdná dráha zhruba o 4 m kratší, " Test je zde news.auto.cz/mo­torky/ktm-990-adventure-abs-suv-na-dvou-kolech-test-1-cast.html

                                  A pár praktických postřehů Funkci ABS pozná zrovna na svém autě každý sám a jistě to ještě nikoho neodnaučilo brždění z rychlosti 80 km/h. Představa, že skončím v oblaku kouře s pneumatik, při brždění z této závratné rychlosti proto, že mi nefunguje ABS je trochu mimo jakoukoliv rozumnou zkušenost. Systémy ABS a ASR jsou jistě dobrým pomocníkem pro nezkušené řidiče ale kdo se na ně spolehne, případně je využívá od počátku nenaučí se opravdu jezdit. Není to prostě o radosti, že skutečně ovládáš stroj a ne on tebe ale ono to opravdu dosud není ani o výkonech. Odpovědi hledejte jednoduché, v nabídce sériové produkce motocyklů. ABS se opravdu rozšiřuje ale ve všech nižších a cestovních disciplínách, nikoliv na špičkových silových a výkonových modelech. Jistě přijde doba, kdy dozná vývoj, takového stupně, že ABS zvítězí i v nejnáročnější disciplíně ale zatím je prostě stav takový, jaký je a nikdo to nezmění tím, že bude skládat pravdy k obrazu svému v jakékoliv diskuzi. Tohle je prokazatelná skutečnost a to je o co se tady každý pře, někdo za objektivní a praktickou pravdu a někdo za svůj obrázek podivných vědomostí.

                                  0 0
                                  • martt  

                                    ja mam auto na to aby ma niekam doviezlo a nie na to aby som testoval prilnavost pneumatik. S ABS jednoducho sliapnem na brzdu a nestaram sa.

                                    0 0
                                    • milan1  

                                      Ono není opravdu třeba se v praxi ABS zabývat ale rozhodně by se to hodilo jako praktický příklad pro kohokoliv, kdo hledá odpovědi. Ony ty odpovědi jsou vždy v praxi a nikoliv v tom, co vyčtu ze zpráv internetu, které se mě zrovna hodí do krámu. Systém ABS ve voze nemusí rozumně jezdící řidič za celou dobu provozu svého auta vůbec poznat. K aktivaci totiž dochází jenom a výhradně ve fázi opravdu kritického brždění a nástup funkce ABS jde neomylně rozeznat pumpováním pedálu, které může někoho doslova vyděsit. Funkce je tedy dostatečně rozpoznatelná pro kohokoliv, když Ví, o co se jedná. Kdo neví stejně nic nerozezná a myslí si dál, že ABS je cosi, co pracuje při brždění pořád. Funkce se pozná především na sněhu, ledu, případně za deště. Ale vždy jen v té kritické fázi přílišného brždění a funkce je natolik výrazná, že jí rozezná každý i nezkušený jezdec právě oním pumpováním pedálu a nikoliv, jak se domníváš dojmem z funkce pneumatik. Bohužel, jak jsem psal, kdo si zvykne na to, že může hamtnout na pedál silou slona a auto se postará díky inteligenci doslova o vše za něj vyrobí množství nezkušených řidičů. Kdo pozná v praxi i funkce protiprokluzů, které už se takhle, jako ABS nedají přímo poznat a ověřil by si skutečné schopnosti řidiče, který od počátku jezdil jenom s takovými systémy zděsil by se jak moc neumí dotyčný ovládat vůz, právě proto, že nerozezná, co je normální a co za něho řeší elektronika.

                                      0 0
                                      • assassin  

                                        mel jsem moznost videt v akci par aut, drazsich kousku, kde stabilizacni systemy dokazaly urovnat to co bez zapnuteho ESP nedokazal zkusenej ridic… myslim ze top stabilizacni systemy uz dokazi hodne a myslim ze i posledni generace ABS a jinych systemu hlavne u prototypu s drive by wire uz asi dokazi opravdu neskutecne veci… kazdopadne bezne systemy ABS treba u vozu nizsi stredni u VW group nefunguji nic moc extra..... je zvlastni ze i u motorek se uz pouziva hodne kontrola trakce, s vysledky lepsimi nez dokaze ridic, ale u brz je to stale v rukou ridice… v jedne stope je to myslim jeste porad celkem orisek…

                                        0 0
                                        • milan1  

                                          I já mám s nimi jízdní zkušenost a vím, co dokáží. Musíš se ale soustředit na projevy, které to provázejí. Jak píšu z nezkušeného a od počátku, to dokáže udělat jenom ještě horšího řidiče nerozeznávajícího běžné limity.

                                          0 0
                                          • martt  

                                            neviem ci som dostatocny praktik, od 1978 do 1998 som mal styri auta (S100 az favorit) bez abs a od 1998 do dnes tri auta s ABS.

                                            Neboli to ziadne sportaky ale normalne rodinne naftove kombiky passat, oktavia a teraz mondeo.

                                            Nabehal som bez abs asi 400 tisic a s abs asi 300 tisic km, takze praxe mam snad dost.

                                            Ako ABS funguje presne viem a vcelku casto ho pouzivam. Na passate som mal dvakrat ABS mimo cinnosti a bolo to ovela horsie. Raz cele leto, asi 10 tisic km.

                                            0 0
                                            • assassin  

                                              casto pouzivas ABS? ja teda vyjimecne a vicemene na snehu a to navic ani ne pri brzdeni ale pri rozjezdu kdy si chvili ABS zavrci kdyz se snazi ta jejich „elektronicka uzaverka diferencialu“ auto rozjet....... jinak v podstate nikdy nebrzdim tak ze by zaklepal pedal. delam neco spatne ja nebo ty? v oktavce nam ted prestalo fungovat ABS (sviti kontrolka) ale kdyby nesvitila tak sem to ani nepoznal… je teda fakt ze kilometru tolik najeto nemam…

                                              0 0
                                              • martt  

                                                Nemyslim si, ze by som jazdil nejak prilis razantne a napriek tomu pouzivam ABS pomerne casto. Na mokrej ceste uplne pravidelne, aj na suchej sa obcas stane.

                                                Este jedno pozorovanie. Passat mal pre zadne brzdy aj mechanicky obmedzovac tlaku v zavislosti od nalozenia (to je taky regulator s pakou co na STK kontroluju). Mondeo ma uz ale EBD, teda ten regulator tam uz nie je a zadne kolesa brzdia vzdy ako keby bolo auto zatazene az kym nezasiahne ABS. Takze ABS v mojom zacina fungovat ovela skor nez v passate.

                                                Typicke pripady na suchu (ked som s vypnutym/po­kazenym ABS vyrabal dym):

                                                • mame tu styrprudovku, povolenych 70 km/h na nej svetla s velmi dlhym intervalom. Vidis ze svieti zelena, potom zacne blikat (styrikrat). Ak si do 200 metrov od krizovatky, zosliapnes to do dlazky. Ak si to blbo odhadol (stava sa) zrazu skoci oranzova, si 50 metrov od krizovatky, idem v 90–100 km/h naplno na brzdu. Obcas to stihnem prejst, obcas velmi prudko brzdim. Ked nestihnem cakam tri minuty.
                                                • cestou do prace (BA-MD) mam asi desat kruhovych objazdov. Stavat kruhove objazdy je najnovsie hobby rakuskych stavbarov. Blizis sa, vidis, ze zlava sa blizi niekto iny. Pridas. Vidis, ze pridava aj on. Par desiatok metrov pred objazdom vidis, ze to nestihnes, ten zlava ma prednost, ides naplno na brzdy.
                                                • a najnebezpecnejsi pripad co sa mi stal ked mi neslo ABS. Idem cez horizont na normalnej sirokej ceste okolo 110–120 km/h. Za horizontom v mojom pruhu odstaveny pokazeny nakladak a v protismere idu auta. Nejak som to vybrzdil, dym bol ale taky, ze sa ani nechce verit, ze zablokovane gumy zo 110 na nulu dokazu az tak horiet. Pulz asi 250, uz to vyzeralo, ze okrem ABS pouzijem aj airbagy :-)

                                                Ked Ti svieti kontrolka, tak je ABS vypnute. Skus zosliapnut brzdu a nebudes citit to klepanie. Najcastejsie nejde jeden z prednych kolesovych snimacov (to sa mi stalo dvakrat).

                                                0 0
                                                • assassin  

                                                  to se snimacem vim… a neresim… fakt jezdim jinak… nestane se mi ze bych pred semaforam… zvlast pred takovejma ktery varujou ze bude oranz.. mel na 70ce kilo a vic… a jinak mi nevadi stat 3min na semaforu… jezdim tak nejak klidnejs.. tri minuty jsou malo aby stalo za to tvorit podle me nestandartni situace…coz podle me brzda na doraz je… to s tim kruhacem to same… atky tam takhle nenajizdim… snazim se jezdit hospodarne..tzn slapnout na podlahu (akcelaracni mnozstvi nafty/benzinu) abych na objezd vjel driv nez jine auto… plus ze tu energii co sem takhle nabral musim ubrzdit… nejezdim uplne pomalu..ale snazim se jet pomalu… a to i na strojich co maj slusnej potencial pro rychlejsi jizdu – motorka… jedu plynule rovinky vetsinou ne vic nez 150 a presto kdyz se najde zavodnik z leknuti co taha rovinku 200+ a pak jde s brzdama na doraz do nasledujici zatacky a v souctu je pomalejsi nez ja…

                                                  BTW: ses typ ridice (podle popisu) ktery na silnici nepotkavam rad…

                                                  0 0
                                                  • martt  

                                                    U mna je toto spravanie pomerne vynimocne ale obcas sa stane. A s funkcnym ABS si to ani tak neuvedomis ako ked ABS nejde a zablokujes kolesa s nalezitou zvukovou a dymovou kulisou :-)

                                                    0 0
                                              • Honza729  

                                                15 let jsem mel za to, ze ABS je brzovy asistent. Az Assassin mi otevrel oci a vysvetlil mi, ze ABS funguje pri rozjezdu a ze ASR v mem aute je na ozdobu. Diky za prozreni do reality. :-)

                                                0 0
                                                • martt  

                                                  mechanicky je ABS a ASR prakticky to iste, rozdiel je v programe, pripadne v tom, ze ASR riadi aj motor. Assasin pravdepodobne myslel „elektronicky diferencial“, pre ten sa pouziva skratka EDS alebo EDL.

                                                  0 0
                                                  • assassin  

                                                    ja sem to nejen myslel…ale dokonce jsem to tam i napsal… to ze sem hned negooglil jak to VW group oznacuje(z hlavy si vsechny ty zkratky fakt nepamatuju) myslim neni zas tak velkej problem ne?

                                                    0 0
                                                • milan1  

                                                  Namísto toho aby se lidi snažili pochopit, co je napsané, tak jako tenhle zdejší chytrák vyrazí hned do útoku při prvním náznaku, že snad on ví o něco více. Asasin se nevyjádřil přesně ale to pro člověka znalého věci nemusí vést k tvé reakci. Při rozjezdu funguje opravdu ABS, pracuje jako uzávěrka diferenciálu a opravdu to může být opravdu citlivě jedoucím jezdcem vnímán jako jediný moment, kdy ABS zasahuje. ABS totiž v pokročilých systémech není oddělenou složkou ale zasahuje v ESP – (stabilizace), ASR – (protiprokluz v klesání) i jako samotná složka pouze při brždění. Kdo tohle opravdu zná, toho nezarazí Asasinův popis. Ale měl by ho zarazit způsob využívání takovým Martte, dle popisu zde se jedná o velmi nebezpečného řidiče, pokud tedy trvá on na svých popisech. A k těm popisům, než jsem se zmínil o pumpování pedálu, tak u Martta nenacházím ani zmínku. Pouze popisy kouřů od pneumatik.Po popisu se jeho zkušenosti a jejich popis mění, nicméně pro mě dost hrůzným způsobem, když si ho představím, jako jezdce v blízkosti sebe.

                                                  0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Podivej se, pokud se tu bavime o tak exaktni veci, jakou je strojarina, je treba uzivat i exaktni oznaceni. Tvoje poucovani druhych je usmevne, ale mel bys byt ponekud…empaticky.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Úsměvná je naznalost a nadřazenost neznalých, přesvědčovat kohokoliv takového je stejně zbytečná práce a o empatii je hezké mluvit nad tvým příspěvkem, který se mi opravdu nelíbí.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Aha, takze chybna terminologie je v poradku. OK.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Zkus se se stejným zápalem probrat celým tímhle threadem a objevuj a opravuj všechny „chyby terminologie“ se stejným zápalem, jako jsi předvedl zde. To bude práce :-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No, tak zacneme napriklad vami popsanou definici ASR jako „protiprokluz v klesání“. Muzete mi nejak objasnit, co jste tim myslel ? Ptam se, protoze definice ASR zni ponekud jinak.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    obavam se ze milan taky nepouzil spravnou terminologii… ASR je protiprokluz… vetsinou snizuje vykon motoru pri prokluzovani kol pri akceleraci…ale muze se tam podilet na funkci i pribrzdovani, opet pomoci systemu ABS…

                                                    to s cim to milan zamenil je asi funkce pro kontrolovane sjizdeni svahu… pouzivana hlavne u OFFROADu… a pouziva se pro ni zkratka HDC…ale jak rikam… kazdy vyrobce tomu bude rikat jinak…

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ja se nepokladam za extra odbornika v automobilovem prumyslu, v prispevku v kterem jsem uzaverku spatne oznacil jsem nikoho nepoucoval …jen sem proste napsal ze funkci ABS systemu vnimam jen pri teto jeho „netradicni“ praci… to ze nepouzivam terminologii automobilek … to uz je skoro prehnany… hodne firem pouziva podobne systemy ale jinak se jmenuji , kvuli tomu ze si jedna firma udela ochranou znamku i na napis GTi, nebo ESP… potom je pri diskuzi na toto tema… kdy zucastneni predpokladaji zakladni znalosti v oboru od ostatnich zucastnenych… obtizne pouzivat presna oznaceni…a proste se pouzije nejake zjednoduseni…

                                                    Mart i Milan evidente pochopili jakou funkci systemu ABS jsem mel na mysli… mozna ze se pletu,ale muj nazor je ze kdo to nepochopi nema tak velke znalosti co se problematiky tyc aby ostatni poucoval…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    ASR je Antischlupfre­gelung, to nema nic spolocne s klesanim.

                                                    Ja nekomentujem Tvoj sposob jazdy, takze vynechaj moj. Inac som este nikdy nemal nehodu a poslednu pokutu som platil pred niekolkymi rokmi.

                                                    Neviem co myslis pod pumpovanim pedalu. Ked ABS zaberie, tak v passate bolo v pedale citit cosi ako priklepovka, v mondeu je to o dost slabsie a s vacsou frekvenciou.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Třeba mě vy dva popíšete, kdy poznáte na jízdě ono ASR.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Moment, my porad cekame na to zduvodneni onoho klesani. Mate moznost, pane odborniku, to vysvetlit. Prosim.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Každý chvilku tahá pilku, předveď se jako první a poznáš, jaké je to vysvětlovat a ne se rýt v tom, jak co kdo nenapsal dle tvého modelu chápání.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Pane Milane, neklickujte. Napsal jste neco, co neni jasne nejen mne, vyzval jsem vas k vysvetleni, kolega se nad tim take pozastavil. Vysvetlete nam tedy to klesani, at mame jasno a muzeme debatovat dal.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    a je ticho...... :-)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Kdepak pracuješ? U výsledchu a nebo jsi se naučil tenhle styl právě tady? Já bych po tobě chtěl abys popsal, kdy uvedené systémy rozeznáš jízdou. Ty hesla mnohdy zatemňují vlastní poznání. Systémy popsané z letáčků jsou ve skutečnosti propojeny do takového celku, že jízdou je velmi těžko rozeznáváš, Systém ASR je protiprokluz, který opravdu funguje i z kokce, třeba při podřazení, já jsem opravdu udělal chybu, nedal jsem si pozor na slovíčka a vysvětlovat potom, že právě v této fázi může nastoupit i ABS je zcela nemožné. Zvláště v situaci ve které se mě snažíš dostat. Když se bavíš s normálními lidmi, tak je to o pochopení, ty jsi ale jiný. I samotný systém ASR, když již nestačí regulace plynu může využívat ABS, přestože není aktivován brzdový pedál. Při rozjezdu nemusí být tedy jediná situce, kdy je ve funkci.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    OK, beru vysvetleni, ze jste se zmylil, stacilo to rici normalne, rovnou, o nic nejde, jsme lidi.

                                                    A kde pracuju, je irelevantni. Rec je o ASR.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Styl komunikace je velice zvláštní avokuje.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Pane Milane, prosím ještě jednou a Česky. Děkuji.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Ukážu ti jak by ses měl ptát. Prosím, popiš funkci ASR jak jí vnímáš jízdou? To je opravdu vážně míněmá otázka na tebe.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Pane Milane, to „Jak se mam ptat“ je prave ten podivny styl komunikace. Ve vasich letech byste mel vedet, kdo takhle diktoval otazky.....

                                                    K veci: Pri jizde samotne ASR nevnimam, pri rozjezdu na terenu s ruznou adhezi samozrejme ano.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    doplnim jen, ze mam ve specifikaci vozu ASR+EDS, to jen pro upresneni zkusenosti. Systemy pracuji spolu.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    A dokážeš si ty hesla přeložit do,lidské řeči?

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Protiprokluz a el. špéra diferáku.

                                                    Tak se tomu rikavalo, kdyz jsem jeste prijimal auta do servisu.....ale to uz je dlouho, mozna se to od te doby zmenilo.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Bohužel, není, to je právě EDS. Vidím, že jsi opravdu důsledný v přesných termínech :-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Pane Milane, podivejte se na vlakno a na co jste se ptal, ano ? Vysvetluju DVE zkratky, ne jednu.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Lidsky přeloženo ASR je systém, který pracuje v celém rozsahu rychlostí a situaci k zamezení prokluzu řeší ubráním plynu. jestliže nestačí jeho zásah nastupuje ABS a ve speciálním programu nazvaném pro vnějšek EDS koriguje rozdíly v otáčkách kol poháněné nápravy funkce odpovídá uzávěrce diferenciálu. Ano, použil jsem vyjádření, na kterém mě můžeš nachytat na slovíčkách. Stejně tak by se dalo chytat na slovíčkách to, že ASR aktivuje ABS, není tomu ve skutečnosti tak opravdu aktivuje ABS až EDR a to vše je součást ASR. Už má dušička pokoj aby bylo vše náležitě a správně pojmenováno? Přesto si ale pořád myslím, že hlavní ej aby pochopil a snažil se pochopit, kdo pochopit má. Kdo se ptá stylev vyšetřovatele ale vždy směřuje k něčemu jinému, než pochopení.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    :-)) Jste mistr v klickovani, pane Milane. Vsechna cest. Mejte se a diky za vysvetleni :-)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    A pročpak jsi nevyužil situace, kterou jsem ti nabízel a tento přesný a technicky snad nenapadnutelný popis jsi sem nedal ty?

                                                    0 0
                                                  • Medunka  

                                                    Protoze tim by tu ukazal svou inteligenci a to by bylo pod jeho uroven

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No konecne......cau puso, tak jak to bude dneska ? Jako obvykle, ryti ? :-))

                                                    0 0
                                                  • Medunka  

                                                    mas pravdu, na programu je ryti, ale zahrady

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Tak slava..... ja bych se ti dnes, Medunko, stejne asi nemohl venovat, vis…pevne verim, ze te to nemrzi.

                                                    Pa, puso :-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Vyzval jste mne k prelozeni do lidske reci, to jsem udelal, pane Milane.

                                                    A nechme toho, hadaci thread je jinde… :-)

                                                    0 0
                                                  • Blade  

                                                    JJ, už sem vám tam zřídil kolonku :DDD

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    obcas pracuje v bance obcas chodi na schuzky s generalnima riditelema, taky ma motorku, hustou karu a vodni skutr…eh.....a to si pamatuju z davnych threadu ani to nemusim hledat. Znalosti nic moc zato vyridilku ohromnou:) hihi

                                                    Jakoze nemam rad diskuse s milanem tak v tomhle bych se s nim radsi nehadal neb bych byl opravnene za vola…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No, neni kazdy delnik u pasu…to si musis zvyknout :-)

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    heh to mi nerikej ja u pasu nepracuju…problem lidi jako ty je totiz ten ze nedokazou ocenit tu praci tech u pasu…oni totiz nechapou ze bez nich kulovy prodaji…to tvy pohrdani neni na miste

                                                    a moc se tu nekasej:)treba i takovy vedci maji generalni reditele a Projekty maji Advisory Boards, ktery radi a rozdeluji zakazky prumyslu – navic v nekolika zemich nejen podle toho jak co kdo umi ale i aby to bylo politicky pruchodny, tak myslim ze rizeni velkych projektu je este narocnejsi nez u firmy neb naklady na veci, ktery vlastne v tu chvili neexistujou a ani se nevi jestli nekdy existovat budou jsou skoro nepredvidatelny, prijde mi to mnohem horsi nez ridit normalni firmu…ted je treba ve vystavbe zarizeni, ktery ma v soucasny chvili znamych 70% technologii nutnych ke svymu provozu a v tu samou chvili se uz projektuje dalsi, kde se vi jen 30%…no a ktomu vsemu este musis byt ve zisku…a stihat terminy…ty se teda nikdy nedodrzujou ale EU ted zacne platit projekty az po tom co se provedou takze umrem hlady.....

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    To už toho ten Honza ale stihl hodně, nestálo by za to zjistit, jestli ho někdo náhodou nezná osobně? Jinak máš samozřejmě velmi rozumné názory na užívání elektronických asistentů.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ale pane Milane, uz nejste u StB :-))))))

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Nějaká závada v chápání? Výslech tady vedl jakýsi Honza 729, nepamatuješ se? A jak se tady od Kudlanky dozvídám, tak ten samý Honza, má hustou káru a taky který běžně chodí na schůzky s generálními řediteli. Někdo takový je jistě tak pozoruhodný, že ho jistě nejde přehlédnout a určitě ho někdo zná i osobně.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Na vyslech se pamatuji tak leda u vas, pane Milane.

                                                    Nevim,cemu rikate „husta kara“ – nejak se divne orientujete v teenagerskem slovniku, zeptejte se vnuka.

                                                    Na schuzky s generalnim reditelem chodim bezne, co je na tom divneho ? Vy jste jeden z tech, kteri maji dojem, ze gen.reditel je nadpozemska bytost a ze k nemu chodi jen vyvoleni ???? Je to normalni zamestnanec, clen teamu, aspon tak je to u nas, navic i lidsky slusny a bezva clovek. Asi vas budu sokovat, radeji se posadte, ale chodim s nim i hrat tenis !

                                                    Chapu, hruza. Ale realita :-)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Tenagerský slovník je znát právě i teď. Zopakuju, tedy, zná tohoto hádavého Honzu někdo zdejší a v reálu?

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    :-)) Zna, ale mysli si o vas totez co ja :-))

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Taky teenager? :-))))

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No…je fakt ze na kole toho umi tolik, ze mam dojem,ze ve ctyriceti je na tom pohybove stejne jako teenager :-)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Víš, co mě zaráží, než jsem sem teď vstoupil já, tak jsi se hádal s Nehasem a nazýval jsi ho teoretikem, přestože má evidentně praktičtější a rozumnější zkušenosti, než ty. No a ty jakmile jsi zjistil jiný zdroj své aktivity jsi okamžitě překlikl a vrhl ses po hlavě do téhle diskuze se mno. Mě nejde o nějaké dikutování, já prostě opravdu chci vědět zda jsi reálný člověk, kterého někdo zná. Logika tvých zdejších rekcí mě vážně uniká ale smysl to dává jednoznačný, nějak se potřebuješ vybít, jakkoliv.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ne, jsem nerealny, pane Milane…jsem vase nocni mura :-)))

                                                    Moc to zerete :-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    A mel bych navrh: Nechme toho :-)

                                                    Hezky den. H.

                                                    0 0
                                                  • jecnak  

                                                    Presne jsi nick Honza729 vystihl.

                                                    Logika tvých zdejších rekcí mě vážně uniká ale smysl to dává jednoznačný, nějak se potřebuješ vybít, jakkoliv.

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    ja to napal jen proto ze sice se tvari na oko tajuplne ale nezapomene tu a tam neco utrousit:)

                                                    nemam rad tydle metody, co rikam to si myslim, je to naivni ale kdyz to tak neni tak je to pak vetsi hamba…

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Já ti děkuju za tvojí reakci, nesleduju všechny thready a tvá první informace a reakce mě utvrdila v tom, jak mi ten Honza připadá divný. Taky se mi líbí tvá další reakce nahoře, kde se nevyvyšuješ nad nižší profese. A tvůj další projev není rozhodně založen na tom, že si zakládáš svojí důležitost na tom, s kým jsi hrál tenis :-)

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    bys neveril jak je tezky najit nekoho kdo opravdu dobre umi remeslo…ale myslim ze s zrovna s timhle maji problem vsichni priznali to i nemci, nedavno zavedli skolny pac vsichni sli na vejsku a nikdo nechtel delat rukama a v nemecku mas zarazeni podle toho kam jsi to dostudoval takze nemeli remeslniky…ne­uveritelny :)

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Je to tak. A nektere firmy uz si pomalu zacinaji remeslniku vazit a zacinaji je patricne ohodnocovat. Tohle je u nas porad bida. Poznavam to v mojem oboru.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Vím to a vím taky jak je mnohdy opravdová profesionalita potlačována právě nadřazeným postojem některých nafoukaných lidí. Oceňuju každého, kdo se v jakékoliv profesi snaží tvořit a ne jenom budovat pozice. Právě tohle moc často nevídám. Nedávno jsem viděl třeba dokument o Japonských kovářích, kteří vyrábějí nůžky. Rodově přešli z výrobců mečů na nůžky a dělají to celý život a jejich práce, to bylo něco. Zajisté by se ale nešel rejpal, který by srovnal jejich produktivitu se strojní výrobou a měl by rozhodně navrch. Stačí zadat vhodné parametry na posouzení a je hotovo. Tím nechci rozvíjet nějaké další debaty. Je to příklad a překvapení z tvéhop postoje, dřív jsem zrovna tebe vnímal jinak.

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    tak ten dokument mam…uz sme ho tu parkrat studovali, pac se tu vetsinou zabyvame materialy – tak vsichni nechapali kdyz pracovali v noci aby vnimali spravne odstin oceli pri kaleni…to sem fakt nechyt. vlastne jo, on je pro to moc dobrej teoretickej predpoklad, nesmi se to prehnad jinak naroste zrno a zacne rekrystalovat ocel a menit intermetalicky faze. Proste to zkrehne. Dulezity je cas a teplota. A jejich mistr to znal z vyroby samurajskych mecu a naaplikoval to na nuzky…to moje hlava pobere ale nepobrala to ze oni to udelali bez jedinyho meridla!!

                                                    ja jen nemam rad kdyz nekdo zavrhuje teoreticky kalkulace…je to dulezity ale ted uz myslim ze chapu proc je nemas rad…

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Oceňujeme naprosto stejné věci i já jsem byl doslova ohromen tou neskutečnou přesností bez použití měřidel. To bylo to přiložení dvou nezávisle na sobě kovaných kusů.

                                                    A teď k našemu předešlému sporu, kdy jsi myslel, že shazuju tvůj dokument o výrobě v Yeti. To, co jsem tenkrát zastával bylo to, že se stejnou pečlivostí a profesionalitou je pracováno i zde a mělo to stejný smysl, jako probíráme teď tady. Tvrdím a propaguju, oceňujte opravdovou práci a profesionalitu, ne jenom to, jak to kdo dokáže podat a prodat. Právě proto jsem mile překvapen tvými opravdovými názory a shody nad detaily, které je možné dosáhnout.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    A ještě k teoriím, nezavrhuju je a dokonce jsou předpokladem mé práce ale nikoliv teorie, které jsou odtržené od reality. Kdyby ses ponořil do toho, co obsahují mé stránky a zkoumal do detailů, zjistil bys, ža tam je důkazů o teoriích nadbytek a zároveň teorií, které fungují stoprocentně v praxi. To, co se tady tak často děje ohledně teorií, to jsou jen směšné pokusy o předvádění se.

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    je fakt ze asi jo…ale treba myslim ze myslim – Soc vymodeloval ten prubeh dost presne. Ono je mozna dobry mit teoretickou vidli jako etalon, ke kterymu se daji pak vztahovat ty ostatni.

                                                    Pak by se dala kazda nova vidle porovnat s prubehem ty idealni a dalo by se lip hodnotit uspesnot reseni te ktere vidlice. A ta idelani vidle ma jednu vyhodu – nema zadnou znacku :)

                                                    nicmene otazka je zda to nekomu prinese nejaky uzitek…jestli to vubec nekoho doopravdy zajima.

                                                    Jinak k tomu yetimu, oni opravdu delaji hezky svary, maji vetsi plochu a jsou vyduty, takze pevnostne je to kvalita. Nerikam ze to nikde jinde neumej ale vari to lidi co treba driv delali ramy zavodnich sneznych skutru a podobne, je to proste kvalifikovana prace. RB znam dobre pac muj kamarad Pavel na nicem jinym nejezdi a ten novej stroj co mu vyrobili je fakt povedeny…neda se rict ze jsou lepsi nebo horsi obe firmy maji i jinou filosofii, jediny co maj spolecnyho je delat dobry kola......a uznavam ze kdo me nezna a vezme moje prispevky vazne tak to nema snadny:)))

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Se mnou to nebude už teprve snadný ale jak se najde společný jazyk, tak nemám s nikým problémy. Nelíbí se mi zmasírování reklamou a k dyž lidi mluvěj bez zkušeností. Když je to navíc známý nick, co se hádá je tam toho i víc.Chovám se prostě ke každému stylem volání a lesa :-) A ten Soc ův příklad, to je jenom základ, který jsem předpokládal, že každý zná, je tam popsáno chování, které si na praktických příkladech ukazujeme už dávno. To jsou opravdu jenom základy. Opravdová teorie a její výsledky jsou daleko dál, než tohle. A získávaj se opravdu praxi jako první.

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    jinak sice ta otazka neni pro me ale za sebe muzu rict ze sem zatim zadny z tehle systemu zatim v aute nepoznal:)

                                                    ani ABS ani EPS a kupodivu ani 4×4 (nejezdim na hory) sem zatim nevyuzil ac sem se o to jednou na namrzlych kostkach s ledem zamerne snazil ale kontrolka ze EPS je v akci – nic, asi protoze sem prizdisrac a jezdim tak abych zivej dojel. Tak daleko abych na zasnezenym parkovisti zkousel smyky sem zatim s laskou k autum nedosel:) Z toho vyvozuju ze ty systemy nedelaj nic dokud k tomu nemaji duvod, tudiz nechapu jak mi muze ABS prodlouzit brzdnou drahu kdyz je vypnuty, dyk sem schonej zabrzdit docela efektivne i bez nej (na suchu teda). Pokud bych ho vyuzil v realu tak leda ve fakt pruseu nebo pri ohrozovani ostatnich....­..kurna jak jezdite ze to na suchu poznate?

                                                    Jaky ma projevy EPS ve stary oktavii, da se to vubec pozorovat pri normalni jizde? Me prijde ze sedi na silnici dostatecne (jsou teda i normalni(!) auta co se v zatackach chovaji i pro laika jako ja o poznani lip treba mazda 6ka)…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Muzes jet treba tricitkou, po snehu nebo na cernem ledu (pokud tedy vis o cem je rec) a ABS se ti rozskace taky. Bohuzel vsichni mluvite o jezdeni „na krev“, ale zijeme v mirnem podnebi se stridajicimi se rocnimi dobami a tim padem i podminkami.

                                                    0 0
                                                  • Nehas  

                                                    Ano, ale i na sněhu se dá jet tak , že ABS si ani neťukne. Na ledu už je to jedno s ABS i bez. V tom je ta kvalita dobrého řidiče. Že dokáže jet pomalu, že dokáže jet plynule, že dokáže dojet živej, aniž by se za celou cestu dostal do jediné kritické situace.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Tyhle ridice-teoretiky zboznuju. :-)

                                                    Ale vazne: nepsal bych to, kdybych nemel fakt docela velkou zkusenost s jezdenim v ruznych podminkach...­..koneckoncu ono uplne staci, kdyz nekdo pred tebou v aute na snehu zazmatkuje, coz je v zime bezne a tobe nezbyde nez brzdit a manevrovat tak, abys do nej nevrazil......

                                                    Ale nechme sporu, kdo chce, rozumi, kdo ne, tak vymysli duvody, aby mel co psat… :-)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Musím se přiznat, že mě zdejší diskuze o využívání elektronických systémů v běžném provozu doslova zděsila a na silnicích se budu bát víc, než kdy dříve. Řidiči totiž neumějí jezdit a nevědí o tom. Když jsme se učil jezdit, tak jsme se zároveň učili své vozy ovládat. Každý si hledal potom své hranice a mírou která mu je ukazovala, byl a stále i je smyk. Smyk měl tu výhodu, že nám ukázal i míru o kolik jsme byli špatní ve svém odhadu a to je veliký rozdíl. Míra smyku byla krásným měřítkem.(Smyk brzdný, akcelerační i jako následek rychlosti v zatáčce) Současné elektronické systémy se nás snaží právě těchto smyků uchránit a dlouho se tváří, že zvládnou všechno. Ale omyl, fyzikální zákony platí stejně. Dnes se stává jediné, zasáhne elektronika a řidič nerozeznává, jak mnoho se k těm hranicím přiblížil a o kolik je vlastně překročil. Ten dřívější prostý smyk mu vše ukázal daleko jasněji a školil tak opravdové řidiče. Právě proto takový vyškolený řidič nebude téměř nikdy využívat elektroniky i když samozřejmě je v pořádku, že jí tam má. airbag, tam ostatně má taky. Jestli ale narazíme na skupinku „nových řidičů“ vznikajících za pomocí elektroniky a ti se opravdu naučí a za pomocí reklamy i utvrdí v tom, že využívat všech systémů do důsledku je třeba, tak máme problém. Tito jezdci, jak je zde popisováno znají snad jenom dvě polohy plynu a brzdy. Jinak si nedovedu vysvětlit tolik nadužívání elektronických systémů v běžném provozu.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ja vam rozumim. Jenze vy porad nechapete par veci:

                                                    El. asistenti tu jsou zejmena proto, ze auta si kupuji nejen ridici – profici, ridici vyjezdeni, ridici umejici bezchybne zvladat auto i v krizovych situacich, ale i bezni spotrebitele, kteri maji auto na premistovani z A do B a cestou se jim proste muze z ruznych duvodu prihodit napriklad smyk nebo jiny problem. Takova je proste doba.

                                                    Dalsim duvodem je samozrejme i marketing, to je potreba si priznat.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Podle toho, co proběhlo si nerozumíme ani trochu. Právě těmhle lidem by měl někdo rozumný tvrdit, že využívání techto asistentů normální N E N Í a že to značí, že ztrácí vlastní vládu nad vozem a že se ukazuje, že sami, jako řidiči tuhle situaci již nezvládli. Přesvědčovat lidi, že to je normální třeba 4X za cestu do práce, to je doslova sabotáž bezpečnosti, která se v reálu musí detsruktivně projevit. A je to opravdu nebezpečný názor!

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ale to ja preci nerozporuju.....viz moje odpoved pod kolegou.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Kedze narazas na mna, tak holt stane sa. Aspon mam natrenovane ako to ABS reaguje a kedy zasiahne. Uvedom si, ze tento pondelok rano mrholilo, vtedy sa to smyka najviac.

                                                    S autom z naseho mladi (S1000MB) bolo treba jazdit opatrnejsie, to je jasne. Ale toto lepsie sedi, lepsie brzdi, lepsie akceleruje a prinajhorsom keby to nevyslo, tak ma aj lepsiu pasivnu bezpecnost.

                                                    Takze je jasne, ze predbieham tam, kde by som sa so S1000MB neodvazil, zacnem brzdit tam, kde by som so S1000MB uz davno brzdil a idem cez zakrutu rychlostou kde by S1000MB na diagonalnych pneumatikach bola v smyku.

                                                    Ak by som mal ferrari alebo porsche, bol by som este rychlejsi.

                                                    Co je na tom cudne?

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    ze ne vsichni sou na tom jak ty, a ne vsichni maji stejny auto.....staci volvem tuknout to favorita a co se stane…volvo ani skrabanec a favorit na vrakaci…ty prezijes oni ne…kdyz to klouze jedu s tim ze to klouze ne ze mam ABS a HCHKRDTN pismen co me zachranej…ale beru to tak ze to je nadsazeny neb sme na netu…ze jo…:)) A sem z prahy takze prazdny silnice neznam…mozna venku to je jiny.....

                                                    nevim na tohle myslim…ale asi malo jezdim a moc se bojim…me staci na suchu po nemecky dalnici jet 180 a tahly zatacky sou hned o poznani uzsi az mi to neni prijemny…180–200je pro me uz velikej skok.....je fakt ze s jinou karou se ti ten pocit-prijemny neprijemny posouva vys ale ty energie co naakumuje je porad stejne a v pridade srazky se nejak disipovat musi.....

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Jazdim opatrne a pomaly. Na dialnici dodrziavam 130–140 a na normalnej ceste jazdim pod 110 (povolenych je 100). Nemal som ziadnu buracku a pokuty platim snad raz za tri roky.

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    keby to nevyslo, tak ma aj lepsiu pasivnu bezpecnost.

                                                    Tak to je uplne nejsmesnejsi. Promin, ale timhle sme dostal. Takze nezabijes sebe, ale chudyky kolem, ze? VYBORNE!!!

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Kvoli comu sa kupuju vacsie auta? Kvoli pohodliu a bezpecnosti. Inac by nam skutocne stacila vsetkym ta S1000MB. Este stale, tj. v sucasnosti jazdim aj na S120, takze poznam situaciu aj pohladu tej skrupinky.

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Hele, proste nesouhlasim s tim jak jezdis (aspon teda jak to tady popisujes).

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Cely cas tu popisujem, ze jazdim velmi civilizovane. Ze mi aj napriek tomu za 80km cestu vo vlhkom jesennom rane styrikrat ucinkovalo ABS nevidim nijak dramaticky. Mam kolegov, co maju kazdy odpich s plynom v dlazke a kazde druhe dobrzdovanie s ABS. Ti maju s rovnakym autom oproti mne ale aj dvojnasobnu spotrebu.

                                                    Moj osobny nazor je, ze ak mam vediet ako sa auto sprava v kritickej situacii, tak nie je zle si to pravidelne skusat.

                                                    Mnohi sa tu ohanaju tym ako dobre soferuju, zaroven argumentuju, ze nikdy nebrzdia so zablokovanymi kolesami ci so zasahom ABS. To je ale trocha oxymoron. Rallye sofer pravdepodobne zabrzdi lepsie ako ABS ale ten je pol pracovnej doby v smyku.

                                                    Clovek ktory nie je v smyku cele roky ked potom raz ten smyk dostane tak pravdepodobne skonci v priekope.

                                                    0 0
                                                  • rock  

                                                    Promiň, ale nepůsobíš dojmem, že rozumíš. Milan1 Ti celkem srozumitelně píše, že smyk posloužil jako docela luxusní varování i (hlavně) pro nevyježděné. A pokud to varování někdo nepochopil, nechal se vytáhnout z pangejtu a příště byl vnímavější :-) … jet bez el. asistentů je způsob, jak získat cit pro řízení. Hranice daná fyzikálními zákony je stejná, akorát teď se k ní dostaneš bez varování a následná rána (daná i přehnanou důvěru v pomocníky) je o to větší … Jinak – řadím se k těm, co dost dobře nechápou, jak lze na suchém (nebo i mokrém – cokoliv mimo sněhu a ledu) povrchu denně využívat služeb ať už ABS nebo protiprokluzu. Asi mi těch 25000 km/rok nedává dost příležitostí k řízení …

                                                    0 0
                                                  • cabbage  

                                                    Už mi to začíná připomínat flame HT/Full…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Rozumim. Zkus se ale vzit do situace holky, ktera dela obchodni zastupkyni, daji ji auto, neni vyjezdena, z nezkusenosti to prezene do zatacky. Bez asistenta se rozsviha o strom,v horsim pripade o protijedouci auto. S asistentem se ji rozblikaji kontrolky, pripadne uciti ABS v pedalu brzdy, s pomoci elektroniky situaci zvladne.

                                                    A ted se zamysli, co je pro ni lepsi varovani.

                                                    O tom tady hovorim.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Vykonstruuj si případ jakkoliv chceš, nejde tady o jakkoliv krkolomné příklady, kdy zrovna tahle holka ještě díky elektronice situaci zvládla, tady jde o principy, které nechápeš. Jestliže ty té holce zatleskáš a vyzveš jí ještě k dalšímu užívání skvělých elektronických systémů, tak jí nutně za čas vyženeš do situace, kterou nezvládne a o to tady jde ať sem vložíš příkladů kolik chceš. Do kritické situace jí spolehlivě dožene tvůj reklamou zmasírovaný názor, že se tyhle systémy M U S Í využívat. Vysvětleno bylo už myslím vše a názory, které kdo zastával jsou jasné taky.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Tohle vubec neni vykonstruovany pripad, to je pripad z meho teamu. Takovych pripadu tam mam vic. A verte, ze rozblikani kontrolek a projev ABS je pro tyhle holky dost velky varovani a je to pro ne presne ta mez, za kterou se boji jit a pri ktere si uvedomi, kde jsou limity.

                                                    Pane Milane, nevkladejte mi do ust to, co jsem nerekl. Kde tvrdim, ze se tyhle systemy MUSI pouzivat ? Ja pouze tvrdim, ze se vyuzivaji v urcitych podminkach pomerne casto. Nic vic,nic min. Ucelove prehanite i dalsi argumentaci.....

                                                    OK, muzeme spolu nesouhlasit, muzeme se prit, ale pozadal bych o elementarni slusnost, a to nejen vas, ale i ty pod vami, kteri dokazuji, ze mit jiny nazor je dnes proste pomalu zlocin. Napriklad nevim, kde vzali to, ze bych se nejak vyvysoval nad jine. Napsal jsem pouze, ze pravdepodobnost pravidelnych schuzek s gen.reditelem primo umerne stoupa postaveni ve firme. Ze to tu nekdo neni schopen pochopit a skousnout, to uz je jaksi jeho problem. Dale bych rad jednomu z kolegu vysvetlil obecne znamy pojem „Cerny led“: Je to souvisla namrzla vrstva ledu, ktera je cira, neni videt a vyskytuje se prave v tomto predzimnim obdobi pomerne casto, zejmena v lesnich usecich silnic. Cili pomucka do autoskoly to nebude, ale v autoskole se klidne muze zeptat.

                                                    Tim bych povazoval tohle tema z me strany za uzavrene a vic se k nemu nebudu vyjadrovat. Odpoved jsem povesil pod vas, ale plati i pro ostatni, kdo na mne reagovali.

                                                    Vsem mir v dusi a hezky den.

                                                    0 0
                                                  • Nehas  

                                                    Myslel jsem, že na tebe už nebudu reagovat, ale tohle je moc. Elementární slušnost je právě to, co ti v internetové diskusi chybí (věřím, že v reálném životě to může být jinak). Milana jsi označil za bývalého člena StB, mě za řidiče teoretika. Následně vše doplnil mohutnými smajlíky jako aliby, že to je přeci jen takovej fór. Do všech se navážíš, ale vždy v náznacích a dvojsmyslech na hranici toho, abys mohl říct „Já nic neřek, nauč se číst.“ Mimochodem, to čemu říkáš všeobecně známý pojem „černý led“ a snažíš se ohromit (pokud víš o čem je řeč) abys to mohl na závěr (doufám) nám blbečkům bez řidičských zkušeností vysvětlit, je obyčejná námraza. To je tak vše co jsem ti chtěl říct.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Tento clanek by ti mel dat vysvetleni. Ostatni tve dedukce nebudu komentovat.

                                                    www.bbc.co.uk/…s_pckg.shtml

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Víš, možná míň čteme a víc jezdíme a my tomu prostě normálně říkáme námraza a nemáme potřebu ohromovat ostatní termíny.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Tak ctete dal:

                                                    www.rally-mania.cz/index.php?…

                                                    a trochu premyslejte. Jenze vy jste se proste rozhodl nesouhlasit, tak nesouhlasite :-) I to je cesta, samozrejme.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    A tady mate primo definice:

                                                    www.chmi.cz/…ty_sivs.html

                                                    Takze myslim, ze je lepsi drive si aspon najit informace, pak pomlouvat.

                                                    Hezky den

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Víš, když praktika potřebuješ upozornit na nebezpečí, tak my běžně užíváme spojení, bacha, je tam námraza.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    V pohode. Kdyz mi praktik rekne Podej mi supleru, taky mu ale nebudu vymlouvat, ze pojem Posuvne meritko neexistuje :-)

                                                    A vovovovo tom to je :-)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    hele ted nejak nechapu ale proc tu delas z nejake namrazy vedu? jasne muzu podel toho jak ten led na silnici vyopada udelat kategorie, napsat o tom odborne pojednani… ale furt to bude jen zmrzla voda a furt to bude jenom klouzat… nic vic nic min…

                                                    jo a v tech definicich jsem cernej led nenasel… ale priznavam ze sem to prilis nestudoval…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Nedelam vedu.Jen jsem byl osocen, ze cerny led je nesmyslny pojem, tak jsem to tu tem chytrakum nasel, ale i tak to je podle nich neexistujici… :-))))

                                                    Je to tam, tady jsem ti to zkopcil: Led může být velmi čirý a velice špatně rozpoznatelný (na vozovkách nebo na vzletových a přistávacích drahách v letectví černý led – black ice)

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    jo ale funkci na rozbiti tlamy ma uplne stejnou jako led normalni o neco lip viditelnej…pokud potkas svuj cernej led na dalnici a neni to na rovine tak si skoncil a basta…zadny auto ti podle me nepomuze

                                                    kamaradka jednou jela, celkem rychle a pak si pamatuje jak stoji cela u auta uplne na sracku a lidi nechapu ze zije, a pak se dovedela ze to byla namraza na dalnici na kterou z jedny strany v noci foukalo – vsude jinde naprosty sucho…bylo to drahy auto a bylo ji to prd platny…nestihnes nic kdyz to nevidis…nevim esli tam bykla znacka…sme radi ze je cela…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    mozno prave preto, ze to bolo drahe auto tak z neho vyliezla ziva

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    „Mimochodem, to čemu říkáš všeobecně známý pojem "černý led“ a snažíš se ohromit (pokud víš o čem je řeč) abys to mohl na závěr (doufám) nám blbečkům bez řidičských zkušeností vysvětlit, je obyčejná námraza.To je tak vše co jsem ti chtěl říct."

                                                    Tady mas primo definice namrazy a naledi, ty rozumrado :-)

                                                    www.chmi.cz/…ty_sivs.html

                                                    Nerikam, ze jsi blbecek, ale aspon do googlu sis mohl ten cerny led hodit, nez jsi tu zacal psat nesmysly.

                                                    Nazdarek :-)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Honzo, „normální“ lidi se nemusí bavit za pomocí „přesných“ definic, oni si prostě rozumí, protože chápou většinou stejně, to ale není tvůj případ.

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    jestli se takhle ridi banka tak potes panbuh kamo…vim ze celej ten ekonomickej nesmysl je postavenej na slovickareni ve smlouvach ale tohle je moc i na me:)

                                                    kdyz chces z nekoho delat vola tak koukej tu definici vysypat z rukavu a pokracovat v diskusi.....ne na tom stavet cely pokracovani threadu…

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Už víš, proč jsem alergický na vyčtené a mám rád když lidi dokáží mluvit za sebe a svojí zkušenost? Tenhle Honza, to je krásná ukázka :-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Panove, panove.....

                                                    Chlap by rekl: „Sorry, co je Cerny led jsem nevedel, ale drzku si na tom rozbiju stejne.“
                                                    To bych bral a zasmal bych se tomu stejne jak vy.

                                                    Ostatni se jen navazi, ze jsem si dovolil dokazat, ze neco neznaji.

                                                    Nechme toho a pojdme se, prosim, venovat tematu. Berete ?

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    me spis tohle tema zas pripomelo ze bych mel zkusit nejaky pokracovani autoskoly nez vyrazim do zimnich ulic…

                                                    pac potkavat lidi testujici ty tripismeny zkratky celkem bezne v zimnim provozu neni bez praktickych zkusenosti s jejich funkci moc dobrej napad :)))

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Nemusíš čekat na nějakou školu smyků. Rozhlédni se po svém nejbližším okolí po prázdnějším parkovišti, právě tam si při prvním sněhu pořádá každý sám své školy smyků. Poznáš to podle stop tam vyjetých a vyklouzaných.

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    je fakt ze na snehu bych prudky zatoceni s ESP a bez nej rozeznat mohl:)

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    neboj, ja testujem tri pismena iba ked za mnou nic nejde.

                                                    0 0
                                                  • Nehas  

                                                    Nebuď směšnej. Nikdy jsem neřekl, že pojem „černý led“ neexistuje. Jen že není všeobecně známý. Prostě meteorologický a všeobecně používaný jsou termíny námraza, náledí a ledovka. Málokdo ví jaký je mezi nimy rozdíl a proto vystačíš s kterýmkoliv z nich. Ale pokud potřebuješ machrovat tak si vždy něco najdeš. A tvé důkazy běžnosti „černého ledu“ ve třech článcích, kde se vyskytuje jednou ve spojení „ve Finsku to nazývají…“, pak realy jezdec řekne „už jsem to viděl“ a nakonec v závorce " v letectví …". Ale už mě fakt nebavíš, jelikož mě urážíš. To není konverzace na úrovni a to mě prostě nabaví. BF čtu proto, abych se bavil.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    No, když myslíš, že ti něco vkládám neprávem do úst, tak tady je citace tvého příspěvku, kde mě cituješ a následně se mi bohorovně vysmíváš:

                                                    „Já tady prohlašuju, že kdo umí jezdit a jezdí s citem nemusí využít těch vymožeností, právě proto, že se záměrně na hranu nedostává.“ Pane Milane, ze to nemyslite az tak uplne vazne, ze ne ?

                                                    To kdybys nevěděl co jsi zastával a tvé „zkušenosti“, které uvádíš, to je něco, jako když mi spadne sklenice na beton a nerozbije se, no jednou to může být pravda ale dělat z toho závěry? Snad píšu jasně a pochopitelně co je problém. V jízdě jsou to tvé rady a chybné názory v přístupu tady jsi to ty a tvá potřeba hádat se. To, že bys pochopil neočekávám, bylo toho řečeno tolik a jasně, že už by alespoň náznak pochopení mohl být na místě. Takže závěr z tvé strany by neměl být takovýhle útěk ale poznání.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Nezlobte se, ale opet klickujete.Nikde nepisu, ze MUSI vyuzivat. Ale jak chcete, hrajte si se slovy, kdyz nechcete porozumet, neporozumite.....

                                                    0 0
                                                  • rock  

                                                    Tak zrovna tahle konkrétní slečna to o zmíněný strom stejně omotá o dva týdny později. Akorát při tom nepojede 70, ale 110, protože se mezitím prohloubila její důvěra ve všemocný ESP a mimo nějaké nesmyslné blikající kontrolky (stejně netuší, na co je) jí nic neřeklo, že má své meze – a hlavně že už je za nimi …

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    pro takovou řidičku je nejlepší varování potkat strom, protože několik zatáček jí ta elektronika uhlídá, ale stejně dřív nebo později vyletí ze silnice pokud se z toho nepoučí

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    hlavne ohrozi vsechny kdo v ty zatacce budou s ni…zabit co nejrychleji.....

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    teda nevim co je cernej led…pomucka do auto skoly?

                                                    Muj otec jezdil bezpecne 160 i na dalnici se zledovatelejma kolejema i bez vsech tehle elektronickejch volovin ale ja bych si to nikdy nedovolil ani v Hummerovi… Proste mu to neschvaluju i kdyz nikdy nenaboural.....

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    stara oktavka mela ESP jen u tech nejvyssich verzi a za priplatek…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    ta nasa stara oktavka mala ABS+EDS. EDS bolo za priplatok. Motor bol 1.9TDi 81kW

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    my mame 81kW tdi, bez jakekoliv priplatkove vybavy a ma to abs+eds … esp v te dobe ani neslo obednat… to slo az u verzi po faceliftu myslim…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    neviem. Ta nasa bola rocnik 99 alebo 2000. Mala aj vzadu kotucove brzdy. Tiez si myslim, ze vtedy ESP pre oktavie nebolo.

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    tohle je kombik 4×4 s 1.8 benzinovym motorem s nejakym typem kompresoru, ten jedinej urcite funguje protoze je citit kdy sepne – cca 2000ot…pritomnost eps se projevuje jen existenci cudliku EPS kterej ho ma vypinat.....

                                                    nikdy se nerosvitil, pac pri rychlostech kdy hvizdaji kola v zatacce se bojim (hlavne mi to prijde jako ridicska chyba tak to neprovozuju) a stejne to nesviti…jediny co od nej cekam, ze kdyz bude pruser na mokru tak pujdu do smyku pozdeji nez ostatni (doufam) ale na souvislym lede bych zadnou zachranu ani necekal.....

                                                    jde mi spis o projev kdy to sepne? To 4×4 je asi taky vypnuty pri jizde, to neni jako v subaru na tvrdo, ze ne? Fakt sorry pokud se ptam blbe ale v tomhle sem uplny laik. EPS co sem tak pochopil kontroluje ovodovou rychlost kola a snazi se aby se otacely stejne, a fuguje to i na zadni? A jak to souvisi se 4×4, zapne se jen kdyz EPS usoudi ze je to treba nebo to je uplne oddeleny system? A jak komunikuje tenhle system s ABS pri brzdeni?

                                                    Zato kdyz me kamarad svezl pujcenym S90 volvem (360koni!), tak tam sem citil zmenu pod zadkem (vypnuti elektroniky) kvuli hmotnosti auta i ja jako spolujezdec…

                                                    0 0
                                                  • Nehas  

                                                    Nejsem autmobilový guru, ale myslím, že EPS sleduje otáčení kol (možná i směr jízdy) a dokáže kterékoliv z kol libovolně přibrzdit. 4X4 u Oktávek sutečně není natvrdo, ale je to systém Haldex a v podstatě zadní se začínají přidávat v okamžiku kdy přední ztrácejí přilnavost.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    ESP (ak teda myslis pod skratkou EPS to co sa normalne vola ESP) ma tieto senzory:

                                                    • v kazdom kolese snimac uhlovej rychlosti
                                                    • snimac uhla natocenia volantu
                                                    • niekolko akceleracnych snimacov pre pozdlzne, priecne a rotacne zrychlenie

                                                    A k tomu prislusny software v krabici. ovladane prvky su:

                                                    • brzdy
                                                    • motor.

                                                    Do riadenia nezasahuje.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Obecně zjednodušeně. ABS funguje jenom při brždění (není to úplně pravda) ASR protiprokluz zabraňuje protočení kol poháněné nápravy, situaci řeší nejdříve ubíráním plynu a když to nestačí, přibržďuje za pomocí ABS protáčející se kolo. Tohle vše ti pomůže při fázích, kdy šlapeš na plyn a nebo brzdu. Neřeší vše a tak zbývá ještě práce pro systém, kdy vletíš rychle do zatáčky, tam nastupuje ESP, který pomocí ABS pracující selektivně na jednotlivých kolech potlačuje smyk ještě dříve, než nastává.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    este k tomu 4×4 v oktavii. Je tam elektronicky ovladana viskozna spojka haldex. Tou sa pripajaju zadne kolesa ked treba.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    obavam se ze haldex neni viskozni spojka…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Vidim, ze tomu rozumies :-). Bol som zvedavy ci si to niekto vsimne.

                                                    V starsich VW bola viskozna spojka.

                                                    Haldex je viaclamelova mokra olejova elektronicka spojka montovana aktualne. V literature je casto oznacovana ako viskozna spojka.

                                                    Schvalne si daj do goolu „viskozni spojka haldex“.

                                                    Kukni priveseny obrazok

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Nechapu akorat, proc haldex nejde zamknout. Takhle to je jeden z pekne nebezpecnych vynalezu, ktery se hodi akorat na splhani na horsim povrchu do kopce :-(

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Neviem presne co sa chces opytat.

                                                    Klasicka synchrospojka su narezane lamely v hustej kvapaline. Cim je vacsi rozdiel otacok, tym vacsi krutivy moment to prenasa. Cista mechanika, ziadne ovladanie. Cital som o tom ale uz davno, mozem sa mylit.

                                                    Haldex je v podstate to iste az na to, ze tie lamely mozes stlacit k sebe a vtedy je prenos stopercentny. Vyzaduje to ale kopu mechaniky, elektroniky a softwaru.

                                                    Ak sa mylim, niekto ma opravte.

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    O tohle mi nejde. Jenom polomizuji nad otazkou smyslu tohoto provedeni, a zda-li byl takovy problem hodit do auta jeden knoflik, a spojku zamknout manualne.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    aha, to sa musis spytat vo VW.

                                                    Pokial viem, je tam dokonca nudzovy ventil ktorym sa to da velmi rychlo rozopnut ked software usudi, ze pohon vsetkych styroch je nebezpecny (ked je zapnuty 4×4 nefunguje moc dobre ABS)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    problem je v tom ze staly pohon 4×4(to jest kdyby byl haldex zamklej manualne) vyzaduje mezinapravovej diferencial… jinak se zbytecne nektere casti (treba pneu) zbytecne namahali, zralo by to vykon a tudiz i vetsi spotreba… tenhle system k tomu neni dobrej…

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Ja vim. Proto se mi Haldex nelibi :-(

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ty evidentne nechces obyc rodine auto a 4×4 ze by se ti hodilo jen pokud jedes na hory… takze u tebe odpor k haldexu chapu… pro takove je tu varinta u jinych automobilek:) taky znam cloveka ktereho stejne poslal haldex do lesa… ted jezdi forestrem:)

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Ja treba jezdim casto v zime. Hodne na hory, vetsinou trasy clovek jede po snehu a mam rad jistotu co mam, zda-li dvoukolku nebo ctyrkolku, a ne co si auto zrovna spomene.

                                                    Proto se mi ani nelibi slavny 4motion od BMW. Kdysi to meli na pevno, ted je to gulas. Pri rozjezdu zadohrab, v zatacce ruzne. Pri rovne jizde ctyrkolka…

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    hele na snehu se mi s 4motion jezdilo celkem ok… a co muzu rict tak to xdrive u bmw funguje fakt paradne…

                                                    jednoduchy reseni ala subaru se mi libi vic, ale ty elektornicky cajky fakt makaj…

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Sice se dobře bavím názory odborníků, ale nedá mně to.....

                                                    Připojitelný pohon zadních kol řešený pomocí mezinápravové spojky Haldex druhé generace. Jde o licencovaný výrobek švédské firmy stejného jména a používán je i v mnoha jiných vozech koncernu VW (a nejen v nich). Zatímco u Škodovky a Seatu je situace snadná, 4×4 resp. „4“ je vždy Haldex, u Audi a VW je to složitější. Často se lidé ptají: „Tak co je to dnes quattro?“ Odpověď je překvapivě snadná: obchodní značka. Quattro znamená prostě nějaký pohon všech kol a model od modelu může být řešen jinou technikou. Vozy s příčně uloženým motorem používají obvykle připojitelného pohonu Haldex (třeba všechny A3), vozy s podélně uloženým motorem pak stálý pohon všech kol řešený pomocí „amerického“ diferenciálu Torsen (některé A4, A6, A8). Stejně komplikovaná je situace u značky 4Motion používané u VW. Golf má Haldex, staré Passaty měly Haldex i Torsen, nový Passat má Haldex.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    to jak pises ze se bavis nazory odborniku mi prijde jako ironicka poznamka…

                                                    nasel jsi ze neco z toho co jsem napsal okolo 4×4 je blbost a neslucuje se to s tim co si sem dal ty? (BTW je to nekde z netu, take jsem to cetl)

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Můj poslední příspěvek k systémům aut obecně. Čtu tady spoustu dogmat, který když převedu do kolařiny tak se osypete, ale u aut kterejm většina lidí nerozumí je pořád protlačuje jako fakt. Znám spoustu lidí, kteří vzývají božstvo jménem Quatro a ani neví co je. Spousta lidí řekne, že například 4 motion u Passatu B5 je o ničem a zlatá A6. No a ono jak starej Passat tak i ta A6 má Torsen. Lidi prostě kecaj o věcech o kterejch nemají ani páru. Každej znalec pozná Torsen a Haldex a já ti garantuju, že to nepozná skoro nikdo. Jen se řídí podle nápisů na zadním víku. Přitom např. právě Torsen je pokud by jsi vyřadil elektroniku v rukách průměrnýho řidiče v určitých situacích na rozdíl od Haldexu skoro neovladatelnej. A nejde jen o pohony 4 × 4, ale i o spoustu jinejch věcí co se tady plácají. Nebudu dál reagovat na tuto diskuzi, protože nemám ani čas ani chuť vysvětlovat notoricky známé věci. A ještě k Subaru. Měl jsem možnost testovat různé pohony 4 × 4 včetně tebou zmiňovaných značek a moc rozdílů jako laik nepoznáš, ale to jsi asi slyšet nechtěl.

                                                    0 0
                                                  • rock  

                                                    Vytrženo z kontextu a bez ohledu na zbytek textu :-) …

                                                    božstvo jménem Quattro … já taky, já taky !!!

                                                    www.sneyps.estranky.cz/…_/original/1 www.sneyps.estranky.cz/…_/original/3 www.sneyps.estranky.cz/…_/original/5

                                                    … vivat Mikkola, Moutonová, Rohrl, Blomqvist :-) …

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    no asi uz nebudes ragovat – jak pises… ale ja nenapsal nic co by bylo v rozporu s tim co pises ty… to ze ne vsechny 4motion VW jsou haldexy vi kde kdo… nejsi jedinej kdo to vi…

                                                    co se tyce torsenu tak ted jako znalec nepises protoze torsen je ve sve puvodni koncepci ciste mechanicka zalezitost… tzn torsen by mel bez elektroniky fungovat stejne jako s elektronikou… mozna by sis mel doplnit znalosti o funkci ruznych typu diffu… nevim jakej sem laik, ale mel sem moznost porovnat subaru a haldex a rozdil je znatelnej… ostatni 4×4 systemy jsem zkousel prevazne u offroadu, takze pro prime srovnani to neni ono… ja se rad dozvim neco noveho, nemyslim si ze vim vse a nemam se co naucit … ale z tvych prispevu typu ze tu melem nesmysly a nema cenu se s nami zabyvat… toho opravdu moc nepochytim.....

                                                    btw: na technicke zazraky u aut/moto si delam svuj nazor podle sve zkusenosti… ne podle letaku firem a clanku zkusenych novinaru… protoze z mych predchozich zkusenosti se diametralne lisi ot toho jak to vnimam ja…

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Asi jsem si spletl 4motion a xdrive, ale to je vicemene jedno. Proste ja mam rad klasicke reseni. Takovou ctyrkolku s xdrive prakticky nejde utrhnout do rizeneho smyku ;-)

                                                    No ale vratime se na zem a prestaneme uz to resit, pac to ani nejde cist ;-)

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    klasicke riesenie sme mali v byvalej firme. Mitsubishi Pajero. A bol to riadny kram. Osobak je rozhodne lepsi. A v terene zase Lada Taiga.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    myslim ze haldex celkem funguje.. ona ta spojka preci jen funguje jako „normalni“ spojka..tzn nema jen polohy rozepnuto/sepnuto… takze vicemene se to tavri jako mezinapravovej diff … jako prime porovnani s torsen variantou 4×4 pohonu to nesnese..ale prijde mi to celkem ok… pro normalniho uzivatele… ja bych to bral v transporteru…a to stejne neni kara na zavodeni…vyblbnu se dost na kole/moto…

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    On ten haldex prave nekdy prenese vykon na zadek, kdyz to clovek nejmin potrebuje :-( Tez uz to zase asi bude vic vychytane, ale treba znameho poslal Haldex do leseni.

                                                    Kdyz si predstavime klasicky nedotacivy prujezd zatackou pod plynem, kola pomalu ujizdi, a ted te zacne tlacit jeste zadek ven ze zatacky… Nic prijemneho (odzkouseno na parkovisti)

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    potom mi vycitaj ako jazdim :-)

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Poznamka – odzkouseno na parkovisti ;-)

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    poznamka 2: a zaparkovane v leseni :-)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    jj ze se to tak (chybne) oznacuje vim…

                                                    stare „syncro“ modely meli tenhle system… ale viskozni system tam tusim pracovala jako mezinapravovy diff a tudiz syncro byl trvaly pohon vsech kol… ale zase nejak extra do detailu nevim v kterym aute je jakej system…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    tie co sa volaju 4motion by mali mat haldex

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    jak rika nehas 4×4 u vetsiny VW aut je system haldex …tzn zadni kola se pripoji ve chvili kdy to rozpozna prokluz predni napravy…

                                                    ten stabilizacni system… sleduje spoustu veci, co konkretne u oktavky ti nereknu… ale pri beznem jezdeni – zvlast kdyz jezdis jak pises – ho nepoznas… pokud bys nekde dostal auto do pretaciveho smyku tak ESP zjisti ze smer auta neodpovida tomu jak mas natocenej volant a pribrzdovanim jednotlivych kol dokaze ten smyk srovnat..to same pri nedotacivem smyku atd… proste to dela aby auto jelo kam mas nasmerovanej volant…

                                                    zkousel jsem to v podstate v aute s totoznou technikou A3 quattro 1.8t … na snehu a fungovalo to prekvapive dobre… je lepsi v pripade ze se to snazi nejak utrhnout nesundavat nohu z plynu… pak muze ESP delat ne jen rozdil nebrzdici/brzdici kolo ale zabirajici brzdici a funguje to asi efektivneji…

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    takze v pripade necekane nehezkyho povrchu se nesnazit o nic co se volantu tyce a pokud nejedu nejakou nesmyslnou rychlosti ani moc nesundavat nohu z plynu?

                                                    este sem jednou cetl o nejakych zavodech do vrchu, kde jel myslim Charouz (nesmejte se esli to pomotam) a rikal ze vsichni jezdili efektivne na oko…hezky smykem…a on zkusil jet tak ze nejel smykem v zatacce ale tesne pred ni zabrzdil a snazil se uz v ni zrychlit a co nejrychleji vyjet..a prej uspech…uz nepamatuju esli to vyhral ale hrozne si to chvalil…tak sem usoudil ze brzdit pred zatackou kor kdyz ji neznam neni spatnej napad:)) V zatacce mi pak brzdeni to prijde dost nesmyslny, si snizuju prilnavost peumatiky ne? Na kole to taky nedelam…

                                                    no nekdy si zkusim skolu smyku nebo nejakou tu pokrocilou autoskolu kvuli svy bezpecnosti ale mam problem s casem…uz takhle toho clovek ma moc (kolo, foceni a ted este problemy se smyckou v praci.....by se na to clovek rozkrajel)

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Volantom musis krutit inac ESP nevie kam chces ist. ESP funguje ako riadenie tanku – ten sa riadi brzdenim pasov, ESP brzdi kolesa.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    no ono nejak zjednodusene popsat co vsechno esp dela… asi nejde navic kazda firma ho bude mit s uplne jinym softem … takze delej to co vzdy… clovek nejak jedna reflexivne… a ono se to nejak spravi samo..dost mozna ze uz si to i v pripade ze by ses lekl a sel na brzdy, kola co potrebuje odbrzdi a dost mozna je schopny si to pridat i plyn … ja videl takovej ten manevr jak ti ten jedouci pas na tech teninkovejch plochach uthne zadek… jel na tom rally jezdec se zapnutym/vypnutym ESP… daval normalne kontra jak ma nacviveny… akorat se to jezdilo v takovy rychlosti ze kdyz to bylo vpyly tak to stejne v tom dalsim kontra pretocil… s ESP dal jednou kontra a v pohode to srovnal.....

                                                    ja s tim jel jen jednou v te dobe v pujcene fungl nove A3 ..takze sem nejak extra testovat ani nechtel.....

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    ja ESP vo vlastnom aute nemam. V niektorych firemnych autach ho mame. Su to ale prevazne Sharany, s tym nemam odvahu robit nejake psie kusy.

                                                    Mal som ale kolegu co mal nove Volvo, to najvacsie, tusim S80. A ten jazdil sposobom brzda plyn. Kedze sme traja byvali nedaleko a pracovali v rovnakej firme, tak sme sa striedali. Denny roundtrip 100km. Takze kazdy treti den som si uzil ako pasazier jazdu vo Volve kde sa vyuzivali vsetky elektronicke zazraky.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    este dodam, ze v tom volve sa to volalo nejak inac (nie ESP) ale malo to rovnaku ulohu

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    je fakt ze obecny rady sou k nicemu…spis si to budu muset nekdy zkusit pod odbornym dohledem :)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    jj ohledne rizeni se toho kecanim moc nenaucis… treba na letisti v dlouhe lhote(Pribram) ted udelali tuhle skolu smyku, maj tam klouzaci plachtu,instruk­tory… ale nevim co to stoji a tipuju ze to naka petka bude…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    ASR – sliapnem na plyn, ak sa kola pretacaju, motor uberie plyn. Aspon v mojom aute.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    A este pridam EDS – ak sa koleso na jednej strane kruti rychlejsie ako na druhej, tak ABS to rychlejsie krutiace sa koleso pribrzdi. Podla dokumentacie to funguje len nejak do 20 km/h.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    a nech sme aj v teminoch jednotny

                                                    EDS – elektronische Differentialsperre

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    ono záleží jak u kterého auta – u mě EDS blokl diferenciál a začaly hrabat obě kola :-)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    muzu se zeptat co mas za auto? diferencial s mechanickym zmakem nebo s regulovatelnou svornosti moc aut nema… jen me to zajima…

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    jasnej marketingovej blabol..pohon kol predni napravy ze je vyhodnejsi,protože velmi dobře využívá fyzikálních zákonů. Jen pohon všech kol 4Motion je účinnější.

                                                    bud spatne chapu pojem „ucinnejsi“ nebo jsem doted spatne chapal pro maji sportovni vozy a i treba F1 pohon zadnich kol…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Hmotnost, rozlozeni hmotnosti, ztraty.....

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    A samozrejme lepsi jizdni vlastnosti pri zavodnim stylu jizdy

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    to je tusim nadsazka? nebo to myslis vazne… ja uz tady v tom prispevku ani nevim:)

                                                    0 0
                                                  • cabbage  

                                                    Protože F1 je svázaná pravidlama jak silniční cyklistika? Protože né každý sportovní vůz je jen zadohrab? Protože 4×4 je těžší(hmotnostně i konstrukčně)? Protože tradice?(člověk by neřek, jak je u sportovních vozů důležitá..) Portože je to výhodnější pro přenos momentu než předohrab?(a obráceně: proč jsou vepředu větší brzdové kotouče?)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ok, F1 je jina liga… ale prikazanej pohon zadnich tam tusim neni…

                                                    ano jsou i sportovni vozy co jsou 4×4… sportovni vuz s prednim nahonem si na sportovni vuz jen hraje… podle me, mas nakej priklad…ze bych treba zmenil nazor? 4×4 je tezsi… konstrukcne,taky… ale to neni nevyhoda pro uzivatele… ale pro toho kdo ty auta prodava…jsou bud draha nebo je na ni ch maly zisk… tradice…taky hraje roli…souhlas …ano posledni vystihuje to co si pod tou ucinosti pohonu predstavuju ja… jako kdyby montaz lepsich brzd na zadek byla levnejsi a nekdo by pak na svych strankach napsal ze brzdeni zadni napravy vetsi brzdou je nejucinejsi reseni… ze ucinejsi uz je jen brzdeni obou naprav…

                                                    0 0
                                                  • cabbage  

                                                    píšu něco o tom že je přední náhon lepší na sportovní auto? reps. mě stále vrtá na co je sportovní auto dobrý.. Co třeba známý bugatti veyron? a obecně (skoro)každé auto na rally je 4×4..

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    nechci se s tebou hadat… vicemene me zajimaj jen technicky stranky veci…

                                                    na co je sportovni auto? … kdyby me nahodou taky nechytly kola…(driv nadseny motorkar) tak bych se vas zeptal na co „sportovni“ kolo za x desitek tisic? kdyz si na sve skladacce/ukrajine v pohode dojedu do hospody/pro rohliky?

                                                    asi podobnej pripad…

                                                    ale jinak pro me je takovy auto taky na nic.. dynamiku kterou mi da motorka za 100 mi da tak ten veyron(a podobni)… za 30 mega…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    mate obaja pravdu

                                                    • ak chces rodinne auto, predny pohon je lepsi → lahsi, ucinnejsi, zabera menej miesta
                                                    • ak chces odpich, motorka je to prave (kolega mal 170 koni v 200 kilovej motorke)
                                                    • ak mas moc penazi, napadny sportak je jasny signal
                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Plácáš tady akorát pičoviny a nemá smysl je ani číst. Pokud tu motorku na který sedíš jenom někomu nehlídáš a jezdíš tak jak píšeš, tak jen doufám, že tě na silnici nikdy nepotkám.

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    A s tou formulí to bude třeba pro to, že se její řízení týká jen pár lidí na světě. No a na silnici moc pilotů F1 nepotkáš. Jen debilů co si myslí, že jsou piloti F1 nebo MotoGP.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ok…formula byla jen zajimavost… je to jina liga … idkyz tam plati taktez ze pohaneni zadni napravy je ucinnejsi nez pohaneni predni…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Kluci, nehadejte se. Oba mate svym zpusobem pravdu, jen si nerozumite.

                                                    Ass ma pravdu v tom, ze prenos na zadni je nejefektivnejsi. Ale jde o to kde. Na asfaltovych drahach samozrejme ano. V terenu je nej 4×4. Zavodni vozy s prednim nahonem jsou samozrejme taky, tam se ale jedna uz spis o marketing automobilek, zkracene receno…snad mi rozumite…

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ja na tom prikladu jen ukazoval ze stranky na kterejch to je se nezabejvaj echnikou… ale ze je to reklamni platek automobilky… pohon naprav asi nema cenu resit…

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    docela silny slova… co konkretne te donutilo abys na moji adresu napsal tohle? ja tu nepsal jak jezdim… pokud mam chapat ve vyznamu ze pisu tak mizerne ze jestli stejne jezdim …a tak dale… tak si myslim ze pro rizeni mam vetsi nadani nez pro psani… usuzovat z toho jakej ma clovek pohled na techniku na to jak ridi.....

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    To uz je zraly na prechod do hadaciho fora.

                                                    Btw. Jecnaku, to byl super napad, kdyz se to chyti, bude to „samocistici“ mechanismus vsech threadu. Fakt bomba napad :-)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ja se nejak nechci hadat…ale tak nejak me zarazi ze nekdo rekne ze rikam jenom picoviny (takze sem se vlastne ani nemusel ptat co konkrentne myslel-vsechno) ale ze rovnou z toho usoudi ze neumim ani ridit… ale i to je pravda z nam minimalne v okoli lidi se kteryma jezdim tak 5 lepsich ridicu…

                                                    0 0
                                                  • cabbage  

                                                    já sem vůči tomu rezistentní:-P

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Protože když budu parafrázovat tak jsou hřbitovy plný obětí takovejch skvělejch řidičů jako ty. Já znám ze svý praxe jednoho člověka, kterej omotal auto kolem stromu a život mu prokazatelně zachránolo to, že nebyl připoutanej. A on dodneška chdí a každýmu na potkání vykládá, že poutat v autě je nebezpečný. Když si někdo koupí na základě plků ,, pilota ,, z čskejch silnic auto bez ABS, tak je to z mýho pohledu zralý na trestní oznámení. Stejně jako řeči o zadním náhonu. Zadní náhon je pro běžnou dopravu mrtvej a v ýrobci, kteří ho ještě dělají musí auto narvat elektronikou, aby ho byl schopnej bezpečně ovládat průměrnej řidič, jakými jsme až na pár vyjímek my všichni. Všechny elektronický systémy, který se týkají brzd a podvozku mají jeden jedinej cíl, bezpečnější ovládání i pro průměrnýho řidiče a eliminaci jeho c hyb. a pokud to chceš nějak překrucovat, tak si to dělěj, ale já auta prodávám od roku 1997, není systém, kterej bych si nevyzkoušel, jak tady třeba v Brně na okruhu nebo v Německu na různých trenažérech. Najedu ročně 40 000 km a není na silnici pomalu den, abych nevyuřil buĎ ABS, nebo regulaci prokluzu. A vzpomínaný ESP za mě už taky párkrát muselo hodně makat kvůli mý blbosti a proto nemám rád řeči co zpochybňují význam těchto vymožeností.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ja sem nikde nerekl ze jsem skvelej ridic, jen me udivilo kdyz nekdo a ted ty mi rekl ze temer kazdy den pouzije abs…a popisuje svuj styl rizeni… ala vidim ze uz bude asi zluta slapnu na to to stihnu… a najednou…ne to nestihnu.. plna brzda… to same na kruhaci…ty pises taky ze to pouzivas a i protiprokluz.. ja se rozjizdim plynule, kdyz neni snih v podstate nikde „nehrabu“ … jinak pokud sis vsiml jezdim jak autem s ABS tak bez… nikde jsem nerekl ze ty systemy nefunguji, naopak souhlasim s tebou co si napsal vyse… umozni ridit auto bezpecneji beznemu ridici… tady jde spis o to ze dnesni beznej ridic sedne rovnou do auta s tou technikou a nevi jak se to chova kdyz tam tyhle pomocne veci nejsou… a pak jezdi jako s prominutim „hovado“ protoze ho esp udrzi na silnici i v situacich kde by to „obyc“ auto nezvladlo ani s OK ridicem… o to horsi jsou nasledky a dostane se za hranice kde to ani ESP neupilotuje…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Protisklz je prijemny aj ak sa chces dostat z vedlajsej do malej medzery na hlavnej. Jednoducho stlacis plyn do dlazky a elektronika sa stara aby to nebolo moc napadne s pistanim gum atd.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Nedělej tady z něj prosím zločince, nic z toho co mu předkládáš tady neprohlašuje. Já tady prohlašuju, že kdo umí jezdit a jezdí s citem nemusí využít těch vymožeností, právě proto, že se záměrně na hranu nedostává. Ten, kdo se spoléhá na systémy a opravdu je využívá je nebezpečí, před kterým by ses měl chránit adleko spíš. Diskuze už ovšem sklouzla někam, kde se chytá za slovíčka, nehledá se pochopení ale ejnom řeší určité averze. Předpokládám že nikoho hádka pro samotnou hádku nemůže těšit i když tady to tak neplatí.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    „Já tady prohlašuju, že kdo umí jezdit a jezdí s citem nemusí využít těch vymožeností, právě proto, že se záměrně na hranu nedostává.“

                                                    Pane Milane, ze to nemyslite az tak uplne vazne, ze ne ?

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Kdesi nahoře jsem si přečetl tohle vysvětlení od tebe:

                                                    OK, v pohode......me nasrala pritulka… :-))))

                                                    Copak se ti stalo asi teď?

                                                    Potřebuješ se vyventilovat? Projdi se na čerstvém vzduchu, bude to lepší.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ja na tom nevidim nic spatneho… kdyby vsichni jezdili „rozumne“ tak by se do krizovych situaci kde je zapotrebi tehle systemu dostali vyrazne mene casto … jasne srnku na silnici neovlivni nikdo… a pri leknuti se bude to abs hodit kazdemu… ale kazdodeni pouzivani ABS,ESP,EBD,ASR… nemluvi o tom ze ridic se snazi rozumnou jizdou vyhybat se nebezpeci…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No dobre, jenze to proste neplati po cely rok. Sakra chlapi, delate to, nebo proste neumite priznat, ze vase obecne soudy maji trhliny ? Copak jste nikdo nezazil napriklad v zime uplne beznou situaci, kdy elektronika prevzala prusvih ? Nebo na vode v lete ? Proste v situacich, do kterych se dostane kazdy rodoc, ktery jezdi vic nez do sousedni vesnice pro vajicka k babicce ?

                                                    Ja proste nemam rad obecne soudy, nic neni cernobile. O to mi slo, ne o hadky......

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    samo ze sem tuhle situaci zazil… ale fakt jen obcas jezdim s oktavii s ABS..nic jineho v ni neni… a na snehu jsem se nedostal a asi (nevzpominam si) jsem se nedostal do situace ze kdyby v tom aute to abs nefungovalo tak ze bych byl v maleru… tim samozrejme nerikam ze ty systemy jsou na nic, zkousel jsem ESP v audi a3 a fungovalo to opravdu paradne… ale na takove auto nemam finance…

                                                    jako tahle stranka veci je jasna, ja mluvil jen ciste o technice…

                                                    taky nerikam ze airbagy jsou na nic a nepouzil sem je

                                                    ja jen proste jezdim 30 let starym autem a vim ze kdyz me nekdo v modernim aute trefi tak jsem mrtvej… proto kdyz vidim zavodnika kterej chce stihnout semafor,bejt prvni na kruhaci atd… tak ho pustim a v klidu si pokracuju v jizde v klidnem tempu......

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    taky nerikam ze airbagy jsou na nic a nepouzil sem je

                                                    Ja som ich tiez este nastastie nepouzil. Pre istotu ich mam ale v aktualnom aute hned osem ak by raz boli potrebne :-)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Víš, ono by chtělo nechat prostor tady tomu Honzovi aby se taky vidělo, že dokáže sám od sebe taky něco samostatně předvést. Pokud se podíváš, tak registrace mu tady sotva oschla a on je už mistr světa, co jenom vyslýchá a hraje si na soudce, přitom se doslova tetelí nad každým problémem, který se dá rozdmýchat, podívej se pořádně na více jeho reakcí, jemu jde fakt o něco zcela jiného, než vysvětlování.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    A jeje, dalsi , kdo to tu hodnoti „za zasluhy“.

                                                    Pokud jste vnimavy, mate odpoved nad vasim vylevem.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Odpovědí a pádnou jsou tady tvé reakce, co víc už je třeba? Znovu si je přečíst?

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Pane Milane, vas problem je, ze nesnesete jiny nez svuj nazor a sve mineni berete jako obecne pravdy a tecka. Bez moznosti diskuze, bez prijeti argumentu kohokoliv. Jakmile se objevi nekdo, kdo s vami nezpiva, tak ho zesmesnujete a davate podpasovky.

                                                    Rozumnou diskuzi s nekym, kdo ma jiny nazor, jinou zkusenost (a ma na ni samozrejme svate pravo), si skutecne predstavuji jinak.

                                                    Mejte hezky vecer.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Ale vždť tě dokonce vyzývám, propaguj si tady jakýkoliv názor a obhaj si ho před kýmkoliv ale tvá snaha není něco takhle obhajovat ale chytat se jakékoliv možnosti ke sporu. Až uvidím, že dokážeš něco předvést sám a nebude na mě dělat vše dojem, že si jen léčíš mindráky, tak mě ani nenapadne upozorňovat aby si lidi všimli tvého přístupu.

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    jj a ještě nejhorší z toho je BAS nevím jestly je ta skratka dobře prostě systém který vyhodnotí potřebu nouzového brždění při ostřejším pokusu o brždění je okolí velmy nebezpečný – to ti pak auto samo začne naplno brzdit dokud nepovolíš brzdu. Má to výhodu ty většinou vše v pohodě ubrzdíš, ale ten za tebou je na tom o poznání hůř.¨

                                                    Jinak někde nahoře ses ptal na tu úzávěrku diferenciálu – bylo to u auta koncernu VW 1,8T ročník 2001 ale zřejmě kvůli ceně to montovaly jen rok nebo dva pak přešly na tu verzi jak popisuješ. a s tou uzávěrkou byla na mokru při rozjezdu v križovatce a současném odbočování celkem sranda – pokud ty kola prohrably což s 215ps na přední nápravě nebyl problém tak to jelo rovně a mohls točit volantem jaks chtěl :-)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    chapu.. nedavno jsem se vezl v VW golf 4 v nejsilnejsi mozne naftove verzi a tam uz proste pohon predni napravy napor newtonmetru nestihal… hrabalo to v podstate porad…

                                                    u te 1.8t znam uz jen elektronickou verzi… zase jsem o neco chytrejsi… oni toho bude spousta, oni jsou celkem velke rozdily i ve „stejnem“ podvozku audi a3/octa/golf/to­ledo…

                                                    jj brzdovej asistent je asi dobrej… ale obcas celkem poleka kdyz brzdis ve meste ..takove to brzdeni z leknuti… kdyz si treba koukal kam si nemel a perifernim videnim vidis ze se k autu pred tebou blizis… skoro jistota auta v kufru:) a pak takove to radoby akcni jezdeni… brzda plyn nekde na okresce a pred zatackou ti to brzdeni vyhodnoti jako nouzove … tak legrace:)

                                                    znamej hodil kvuli 4 motion oktavii do lesa… jel zatacku pod plynem,takovy to drzeni oblouku zatacky pomoci regulovani nedotacivosti plynem… trosku sterciku…pripojil se zadek a strcil ho vic nedotacive ze zatacky do lesa… necekal to neustal to..(s ESP by to asi proslo)… po vyplaceni penez z pojistky koupil opravdicke 4×4 made by subaru:)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Nechci tady rozjíždět ještě podrobnější rozbory ale ten brzdový asistent vznikl hlavně proto, že nezkušený řidič se právě při aktivaci ABS lekne a povolí brzdu. Brzdový asistent vznikl ze zkušenosti těchto reakcí a tak se zvýší účinek posilovače když rozezná takzvané panické brždění. Tehdy už přebírá auto velice výrazně řešení na sebe a dovedu si představit i problém s tímto přístupem. Když například zavládne panické brždění v koloně, kufry ABS vozů budou ve větším nebezpečí, než přední část a přitom by k tomu nemuselo vůbec dojít, když brzdím v těchto situacích mám oči i na zrcátku a už jsem takhle dávkoval brždění vícekrát, než jednou.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    jj znam, jednou nas nabouralo auto na semaforu zezadu (neridil jsem) na semafor svitilo slunce a ridic za nama ho udajne " prehledl" … od te doby sem na tohle optarnej… projel jsem takhle retezovou srazku na dalnici… spozoroval jsem ze se to vepredu muchla asi o neco driv nez ti za mnou… a jak sem sel na brzdy nechaval jsem si pred sebou dost mista… kdyz uz sem mel mensi rychlost odbrzdil sem a auto ktere zrovna bouralo prede mnou jsem objel tim "chrostim"na kraji dalnice… ti co jeli za mnou jsem videl uz jen se zablokovanejma kolama najizdet do tech co sem minul… nic moc pohled… nastesti vsechno byli jen hmotne skody… zraneni je u jednoho kamionu kterej tu srazku vepresu vyvolal a tam uz mu lidi pomahali…

                                                    proste jen zvyk nekoukat na jen na par aut pred sebou ale hoodne do dalky ziskanej z motorky kde je sledovani provozu na velkou dalku dopredu zaklad preziti…

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    jj máš pravdu je potřeba opravdu na tohle pamatovat a tu brzdu pokud to jde zavčas pustit a nechat tomu za sebou víc místa na zabrždění.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    pravne je ten co Ti vpali do kufra vinny. Mne sa to sice este nestalo ale ak by som mal naburat, tak budem radsej ak niekto vpali do mna zozadu ako ja do niekoho predkom.

                                                    Inac jeden moj kolega uz mal tri buracky, vzdy mu vrazili do zadku, teda vzdy bol nevinny. V aute ma celu tu elektroniku (ABS, ESP, EDS aj nudzove brzdenie) a vodicak ma asi iba tri roky :-)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    jenze to ze je to jeho vina je mi k nicemu… mam stary auto…tzn kdyz ho dam do servisu tak mi pojistovna zacvaka jen cenu"amortizo­vanych"dilu…kdez­to ja zaplatim servisu plnou cenu… tzn dost mozna me oprava v servise bude stat vic nez kolik me stalo auto… to same v pripade ze si necham vyplatit penize… odhad skody… prepocet na to ze je auto 30let stare… kdyz chci penize tak navic jen nejaka procentuelni cast toho odhadu a dostanu par stovek za auto ktery bude totalka..... takze pro me teda nic moc vyhlidka…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Co to mas za auto?

                                                    Ja mam este ako „nostalgicke auto“ aj S120. Od augusta sme na nej nepresli ani kilometer ale v lete sme na nej jazdili dost (do lesa a na polia je lepsia ako tie dnesne nizke auta a tak pekne vrci). Teraz som do nej kupil baterku, tiez stala pomaly viac ako je hodnota toho auta :-)

                                                    Inac dnes rano som si vsimal na navlhnutej ceste kolkokrat som potreboval ABS. Na 80km islo styrikrat do cinnosti. Pri uplne beznej skor pomalej a opatrnej jazde. A to mam na rozdiel od mnohych inych uz treti tyzden nahodene zimne gumy.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No nazdar. To pan Milan nerozdejcha..­...ctyrikrat !!! To na nej bude moc. Pockej az prijde..... :-)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    VW golf mk1 … najezdim cca 10–15tis za rok… zimni vozim po cely rok… vcera sem dal cca 150km,mlha,mokro a ani jednou nesly kola do smyku/nehrabaly … nevim v jakem provozu a kde jezdis… ale fakt 4× za jizdu do prace brzdit tak ze zasahuje ABS… nak si to porad nedovedu predstavit:)

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    myslím že to co napsal Milan je naopak rozumné. A jezdit tak na hraně abych tuhle elektroniku využil je v normálním provozu nebezpečné, ani ne pro mě, ale hlavně pro mé okolí!!!

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ale i ridic nejezdici na hrane pociti zasah asistenta, proboha.....

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Každý nebo skoro každý den narazím na vola, kterej mně nedá přednost, kterej začne odbočovat doleva bez blikru a v tu chvíli díky za ABS a za to, že už nikdo nejede za mnou. Zrovna včera jsem testnul i ESP ve chvíli, kdy z dodávky přede mnou vypadl na silnici velkej balík. Přibývá zvěře, kdy se jí vyhneš nebo spomalíš bezpečně zase jen díky ABS. Jenže to nevysvětlíš lidem, co najedou 3 000 km za rok. Proto jsem reagoval hlavně na to, že to nevyužiješ, protože to je opravdu *********. A stejně tak, když někdo plká, že bez ABS zastaví rychlejc než s ABS.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    asi jezdim malo… ted uz jen 2× tydne, na vikend a z5 …driv jsem dojizdel kazdy den do prahy… 70km jince – praha a nestavalo se mi opravdu ze bych kazdej den krizove brzdil – nedani prednosti, padani nakladu, atd nastesti fakt casto nepotkavam…

                                                    to s tim brzdenim s ABS uz se probiralo…nema cenu znova… to ze je to uzitecna vec a ze diky ni se uz zachranilo od spousty maleru vim… ja mluvil jen o brzdne draze… a na to mam stale stejny nazor… bohuzel ho nevyvrati tvrzeni „meles picoviny“ nebo odkaz na wiki… kdyz mi nekdo hodi odkaz na video v youtube treba jak rozjedou auto s abs zabrzdi, zmeri stopu a hned ty same podminky jen s vyrazenym abs a stopa bude delsi reknu ze sem se mylil…

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Súhlas s Milanom. ABS mi zavrčí len v dvoch prípadoch. Náhla neočakávaná udalosť pred autom alebo nejaká moja chyba. A našťastie sa mi to nestáva často. Niekedy rozmýšlam, že by som mal občas zaraziť brzdu do podlahy, nech to ABS nezhrdzavie.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Jezdis v zime ?

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Jazdím.

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Není to pravda, protože i nástup brzd s ABS je mnohem jedovatější právě proto, že konstruktér počítá s tím, že nezablokuješ kola. Takže auto s ABS ikdyž ABS nezafunguje stejně líp brzdí.

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    To je otázka zvyku. Dávkovanie brzdného účinku sa mení od auta k autu. Keď sadneš do nového alebo požičaného auta, musíš to mať po pár zabrzdeniach v nohe. Brzdový pedál predsa nie je dvojpolohový.

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Ale jo, nebudem se hádat. Já ze sebe taky nedělám pilota F1. Sice najezdím hodně, ale i možná díky tomu vím, že je důležitější dojet raději o 10 minut dýl než zůstat viset někde na švestce. A taky je fakt, že za celý roky co jezdím, tak jsem platil tak dvě nebo tři pokuty. Mně šlo hlavně o to, že všechny zmiňovaný systémy nejsou jen na tahání peněz, ale mohou zabránit nejhoršímu. Je ale fakt, že mozná to nejhorší co tě může na silnici potkat, je jelito v kšiltovce, co bylo ve škole na fyziku totálně tupý a myslí si, že tyto systémy překonají fyzikální zákony. A abych předešel nějakým spekulacím, tak to není myšleno proti nikomu konkrétnímu na tomto fóru:-)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    s timhle naprosto souhlasim…

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    otazka jak hodne je to „promyslene“ tim konstrukterem… mam zkusenost se dvema ochcafkami, stejnej rok vyroby, stejnej stav… jedna benzinova 1.8t kotouce na vsech napravach a vetsi v predu, 1.9 Tdi ta silnejsi, taktez kotouce vsude, vepredu vetsi a ta Tdi ma vyrazne jedovatejsi brzdy..diky tomu ze podtlak pro posilovac se nebere ze sani jako u benzinaku ale je tam na nej spesl vyveva… z toho usuzuji ze zas tak velka „promyslenost“ se u „beznych“ vozu nevede…

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    nemá to Tdi BAS? může to hodně změnit pocit z brzd, a je možné že majitel o tom ani neví .-)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ee, je to oboje model 1999… v ty dobe to jeste nebylo… oni proste ty diesely (nektery) prave kvuli ty vyveve maj citlivejsi(uci­nejsi) posilovac… samo ze to ve finale brzdi stejne kdyz zbytek soustavy je je stejnej…

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    ok v tom roce opravdu ne :-)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Dřív byly strašně citlivé brzdy u Citroenu (strojní brzdy) když jsi přesedl z jiného auta chtělo to přivyknout si a z naší, tedy vlastně Slovenské produkce byly přeposilované brzdy u Š 1203, to hlavně nezkušeného po polechtání pedálu dokázalo nalepit na sklo. Každý měl holt nějaký přístup k citlivosti.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    BTW: neprodavas skodovky? teda mysleno produkty VW group?

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ale je mi jasny ze medialni obraz vsech „motorkaru“ je ze jezdime jako prasata,myslime si ze sme nejvetsi machri na silnici a chcem se zabit a nejvetsi pozitek z umirani mame kdyz vezmem nekoho nevineho sebou…

                                                    muzu te ujistit ze do toho modelu krasne zapadam…

                                                    0 0
                                                  • Nehas  

                                                    Já teda nevím, ale pokud vezmu fakta z Tvého příspšvku, tak nemám pocit, že bys byl bezpečný řidič. Psal jsi, že elektroničtí asistenti mají za úkol dělat vůz bezpečnější. Tedy zasahovat v situaci nebezpečné. Zároveň píšeš, že tyto asistenty denně využíváš. Musím souhlasit s Milanem, že člověk který jezdí podle mě bezpečně (plynule, předvídavě a předvídatelně) tyto systémy v autě nepoužije. Myslím, že by v autě měly být pro případ nouze a ne pro každodenní používání.

                                                    0 0
                                                • assassin  

                                                  ja nemluvil o ASR … mi v oktavce ASR nemame… da se rict ze sem to nenapsal exaktne presne… protoze se jedna o elektronickou uzaverku… ale z meho pohledu jde o to ze „auto si samo“ pribrzduje to protacejici se kolo za pomoci stejneho systemu ABS kterej se pouziva pri brzdeni…

                                                  pokud si v tom nasel duvod „udelat ze me vola“ ja s tim problem nemam, vecnou chybu ve svem prispevku nevidim a ze sem spravne nepojmenoval system hantyrkou marketingoveho oddeleni automobilky… to je mi sumak…

                                                  0 0
                                        • goofy  

                                          Nektere ESP-cka dokazou opravdu zazraky :-)

                                          Zkouseli jsme v kamosove M3 utrhnout auto pod ESP. Clovek normalne citil, jak se proste neda ani na mokru. Sem tam krapet smeklo, ale hned se narovnalo. Pak jsme ESP vypli, a hned to slo pekne bokem.. Jo zadni nahon je zadni nahon :o)

                                          0 0
                                          • assassin  

                                            hlavne na snehu jsou zadokolky prima … teda myslim ty s motorem vepredu… nandavas retezy tam kde stodvacy jezdej na letnakach:)

                                            0 0
                                            • goofy  

                                              No tak neporovnavej zase se starym zigulikem :o)

                                              Zrovna tam M3 ma temer idealni rozlozeni (50:50) hmotnosti na napravy, takze tam takovy problem neni. Ale pytel cementu se v kufru hodi :-D

                                              0 0
                                              • martt  

                                                Kolega mal BMW525TDS a nielen na snehu ale aj na mokrom asfalte to bolo dost zufalstvo. Ked si aj jemne pridal plyn, zadok hned isiel do strany. ABS to malo, ostatnu elektroniku tusim nie, bola to na dnesne casy stara sunka z 1996 ale vtedy ked som tam robil (1999) to bolo vlastne este nove auto.

                                                Podobne sme mali Opel Omega s rovnakym sestvalcovym dieselom a na klzkej ceste bolo aj to auto strasne.

                                                0 0
                                                • goofy  

                                                  To ze to slo do strany porad i na mokru: nebylo to spis i tim, ze to dotycny chtel. Protoze naucit se da vsechno. Tohle auto proste vyzaduje vic citu pro rizeni. No a? Dle me aspon dotycny pak byl schopen auto citit a ne jenom dupat na plyn a brzdu. Za druhe, kdyz jde zadek do strany jde to mnohem lip ridit, nez kdyz jde predek ven… A treba ta M3 je bez ESP az neuveritelne stabilni a nechce se verit, co si necha libit.

                                                  A za treti nevim, jak tvuj prizpevek navazuje na nasi predchozi diskuzi.

                                                  0 0
                                                  • martt  

                                                    Zigulik nepoznam. Moj prispevok navazuje tak, ze ani to bezne BMW nie je nejaky zazrak. Ked je to poolove auto a sadnes nezvyknuty do neho a tak normalne stlacis plyn, tak na mokrej ceste velmi rychlo zistis, ze odpich nie je nejaky zazracny ale vybocovanie zadku dost velke.

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Hele, klasicky bawor neni delany na odpich, ale je to podstate luxusni limuzina. Nechapu, co s tema autama delate, ale pomalu si zacinam pripadat jak Schumacher… Z baworem jsem se rozjel normalne, pri normalni jizde nepotrebuji zazraky krizoveho zabezpeceni. Asi jsem nejaky divny.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Vy vsichni delate, jak kdyby se jezdilo jen za slunicka, na suchych, krasnych silnicich, bez protijedoucich a casto zmatkujicich ridicu, bez deste, mokreho listi, bahna, snehu, ledu na silnici.......

                                                    Zijete asi v idealnim svete. Ja ne. proto jsem rad, ze ta ruzna el. zarizeni na aute mam a v nepohode je dost casto vyuzivam.

                                                    0 0
                                                  • Nehas  

                                                    Nevím jak jezdíš za deště, sněhu, v mrazu a v listopadu listnatou alejí, ale já zpomaluji, nechávám si větší odstup od auta předemnou do zatáček brzdím dříve a plynuleji. Netvrdím, že jsem superřidič a je pravda, že kopání ABS je asi nejčastější projev asistentů v autě, ale o častém nebo snad denním využívání jejich pomoci nemůže být řeč. Snad se shodenme na tom, že el. asistenti zashují v okamžiku kdy si výrobce myslí, že řidič ztrácí nad vozidlem kontrolu a dostává se do potenconálně nebezpečné situace. A do těch se snažím nedostávat denně ani často.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Pokud jezdis malo, tak prosim. Pri mem najezdu cca 60000– 90000 km/rok takrka neni den, abych i pri me opatrne jizde nemusel resit aspon jednu krizovku, pocinaje vbehnutim lidi pod kola, pres neocekavane manevry kamionu a konce naprosto diletantskou praci silnicaru…

                                                    0 0
                                                  • Nehas  

                                                    Potom možná jo. 60k-90k nenajedu, to je fakt. Jen mi vrtá hlavou jak to ti lidé dělali, když ještě ti asistenti nebyli. To byla o tolik vyšší nehodovost? Nebo se tak nějak jezdilo opatrněji? No to je asi jedno. Člověk bude všechno dělat tak nějak na hraně. Jinak by se ten vývoj nikam nehnul.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Na to staci jednoducha uvaha: Nebylo tolik vykonnych aut v rukou mladsich lidi bez pudu sebezachovy, kamionu v rukou amateru a mladych nevyjezdenych delniku, lidi se nechovali jak urvani z retezu a Policie, tedy tehdejsi Verejna bezpecnost, mela aspon nejakou autoritu, narozdil od toho dnesniho spolku Kasparku a Hurvinku, v cele se Spejblem.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Robili to jednoducho! Jazdili opatrnejsie!

                                                    Ja mam ako druhe auto S120 a v nej si uvedomujem aka je to skrupinka a podla toho sa aj spravam (rychlost, odstup).

                                                    Ale ked vleziem do toho dvojtonoveho kombiku s osmimi airbagmi, tak sa spravam zase primerane k moznostiam toho auta :-)

                                                    Inac sa snazim dostat pod 20 tisic km za rok a nejak sa mi to nedari. Do prace napr. autom nejazdim.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    tolik nenajedu…ale jeden cas sem jezdil cca tech 40–50tis/rok … a fakt se mi teda tohle nestavalo… ted sem kola ve smyku uz cca rok nemel… jezdim cca 10–15tis za rok…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Pak jde jeste o to, kudy jezdis. Cely rok jezdim pracovne z Prahy na Sumavu,Krkonose, Krusne hory, Beskydy, dale pak Brno Ostrava, takze D1 znam az moc dobre. Pri takovem profilu cest proste nemuzes nemit problemy…

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    ja jezdim po praze(ne moc kam jde dojet mestskou jedu radsi mestskou) a potom praha-pribram(jince) a praha-rumburk … no asi mam stesti na dobu a trasu… ikdyz treba dubske zatacky jsou vyhlasene…

                                                    0 0
                                      • Volf  

                                        O vidlicích toho víš hodně a já zase o autech a naprosto nesouhlasím s názorem, že rozumně jezdící řidič za celou dobu provozu svého auta nemusí systém ABS vůbec poznat. A to nemluvím a regulaci prokluzu a například i ESP / elektr. stabilizační systém podvozku /. Ono to je přesně obráceně. Ihned poznáš, že ABS nemáš, pokud do té doby jezdíš s ABS.

                                        0 0
                                        • milan1  

                                          Předpokládám, že to píšu dost jasně. nemám k tomu víc, co dodat.

                                          0 0
                                        • assassin  

                                          jezdim s VW golf prvni generace a Octavii…

                                          a nemuzu potvrdit co rikas…

                                          0 0
                            • assassin  

                              jo jinak jezdil jsem s autem s protiprokluzem a pokud byl zapnutej tak se rozjel pomaleji nez kdyz byl vypnutej a hrabal jsem… ochcafka s protiprokluzem a elektronickou „uzaverkou“…

                              0 0
                        • assassin  

                          hele mozna mas genialni teoreticky vysvetleni… (podle me zcesty… ze si pri brzdeni smykem vitvori vlna na ktery to klouze? pred kolem mozna, pod kolem tezko, tam se teplem snih tavi a guma se probrzduje smerem k pevnejsimu podkladu, to same jako s tim piskem v terenu…) ale dobre beru ze sem vypatlanej ze tvoje vysvetleni neberu… nemam úatent na rozum… ale jak zde jiz na nekolika ruznejch modelech bylo videt …teorie vzdy uplne nesedi s praxi protoze nedokaze pojmout vsechny vlivy…

                          najdi si nejaky testy, stejny auto stejny gumy… s vypinatelnym abs..... mereni s ABS on/off a mereni drahy a pak uvidis a muzes vykladat o tom kdo je vypatlanej.....

                          0 0
                          • die.catana  

                            Jdu se na to podívat, a jestli to tak nebude, tak budu hodně sprostej…

                            0 0
                            • die.catana  

                              Takže jsem se na to podíval na net a můžu vám sdělit jen toto, jestli je vám 15let tak se to dá ještě pochopit, ale jestli vám je nad 30let tak jste sterilní BLBCI. ABS dráhu, krom sypkého povrchu, NEPRODLUŽUJE.

                              Vysvětlení pro staré natvrdlé jedince:

                              Mýtus jedenadvacátý: ABS prodlužuje brzdnou dráhu

                              Tento mýtus pochází z dob, kdy byla kvalita ABS taková, že to skutečně brzdnou dráhu prodlužovalo. Ale dnes má na většině povrchů (kromě prachu, štěrku, čerstvého sněhu apod.) ABS jednoznačně navrch oproti noze řidiče. Nikdo není tak dobrý řidič, aby bych schopen vyhodnocovat aktuální stav prokluzu a odvalování kol tak kvalitně, jako to dělají dnešní protiblokovací systémy. Tím spíš, že se jedná o krizový stav, kdy většina řidičů prostě dupne na brzdu a čeká, jak to dopadne.

                              Jediná situace, kdy ABS prohrává, jsou sypké povrchy, kde si zablokované kolo před sebou hrne klín, který zvětšuje odpor. Ale i na těchto površích se leckdy ABS hodí, protože auto zůstává celou dobu ovladatelné.

                              0 0
                              • nobody  

                                když to je napsané na netu, tak to musí být pravda

                                0 0
                                • RPC  

                                  die.catana má pravdu, stačí si něco víc o ABS přečíst třeba na Wikipedii či kdekoliv jinde a nezůstat u první věty.

                                  en.wikipedia.or­g/wiki/Anti-lock_braking_sys­tem

                                  Samosebou, že ABS brzdnou dráhu zkracuje – na normálním pevném povrchu (silnice, beton, ..), kam taky směřuje a kde do smyku přidává ovladatelnost. To ale neplatí pro sypké povrchy (sníh-asi ne jakýkoliv, štěrk, …), po kterých se až tak běžně každý den autem nejezdí:

                                  In gravel and deep snow, ABS tends to increase braking distances. On these surfaces, locked wheels dig in and stop the vehicle more quickly.

                                  Druhá věta vysvětluje proč se objekt s koly bez ABS rychleji zastaví – prostě se do toho materiálu kola zakopávají (jako když pevná radlice bagru před sebou hrne hlínu) – rozhrnují sníh, štěrk, písek… a to je to, co v tu chvíli brzdí. Pevné materiály jako asfalt či beton nejde tímto způsobem rozhrnovat a tudíž se potom kolo začne klouzat. Tomuto trvalému skluzu právě na těchto površích zabraňuje ABS.

                                  (zdroj výše uvedená wikipedie)

                                  0 0
                                  • assassin  

                                    hele ja nevim jak presne vznikaji tyhle „clanky“ ve wiki… ale mam za to ze je muze napsat relativne „neznaly“ clovek… takze bych tomu vahu prilis nedaval…

                                    ale jo je to klidne mozny… ale porad si myslim ze cit cloveka pro ovladani zrovna treba auta ma porad jeste navrch i nad sebechytrejsima kompjutrama…

                                    0 0
                                    • milan1  

                                      Předpokládám, že wikipedii tvoří uživatelé. Už vidím tu skvělou budoucnost, zadáš podnět a vypadne názor člověka, člověka který nepotřebuje nic řešit ani se obtěžovat přemýšlěním, neznající samozřejmě běžnou realitu ale pouze onu virtuální. No a výsledek, zcela jistě ten správný názor, protože bude většinový a vyčtený na těch správných místech. Ani nevíš, jak mám rád ostrůvky samostatného a praktického myšlení, dokud ještě trvaj.

                                      0 0
                                      • Krys  

                                        Vidíš, aj tebe sa to niekedy stane. Hodnotíš wikipedii na základe vlastného predpokladu, pritom nevieš ako funguje wikipedie. ;)

                                        0 0
                                        • milan1  

                                          Možná máš s wikipedií pravdu ale na mě dělá dojem dost divný. Hledal jsem tam třeba v oblasti umění heslo, které fungovalo jednu chvíli, když byl zrovna dotyčný probírán a aktuální a když jsem se k tomu samému později chtěl vrátit, nic jsem nenašel. Dělá to na mě prostě opravdu na první dojem jenom jakousi databázi aktuálně probíraných témat, jakmile aktuálnost pomine zapomíná se a tohle právě na mě neudělalo dobrý dojema ta současná „shoda“ mylných názorů tomu všemu nasazuje korunu.

                                          0 0
                                          • Krys  

                                            Musím uznať, že ľudia pomaly začínajú vnímať internet podobne ako televíziu: „Keď to dávali v telke, tak je to pravda“.

                                            0 0
                                            • milan1  

                                              Vždyť píšu, že se mi to nelíbí a o to víc oceňuju, když ještě jde narazit na vlastní uvažování. Lidi nečtou, nevnímají a hledají jenom autority od kterých převezmou názor, je to tady vidět i v diskuzi o národní knihovně a co je zajímavější, tenhle vzor chování u těch samých lidí přetrvává v jakémkoliv tématu. Stačí jenom sledovat. Někde tady a u těchhle poznatků se dá dohledat mnoho zde probíhajících bojů. A takový případ – die.catana to už je opravdu smutná ukázka kam to až zachází.

                                              0 0
                                    • RPC  

                                      Osobně nemám nic proti Wikipedii – hlavně anglické. Nicméně pokud se ti tato reference nelíbí, vyber si libovolnou jinou stránkou, kterou vygooglíš slovy:

                                      anti-lock breaking system snow

                                      Prakticky na každé se dočteš (±) to samé ať už je to wikipedia, stránka patentu ABS, mezinárodní konference, či FAQ na stránce výrobce aut.

                                      0 0
                                      • milan1  

                                        Tohle přeci není úkol ve vyhledávání. Co znáš, to napiš, neznáš, tak se alespoň snaž pochopit co je už napsáno výše. Ale pozor bude tě to nutit k vlastní úvaze.

                                        0 0
                                        • RPC  

                                          To je rozumný názor, jen trochu upravím…

                                          „Co znáš, to napiš, neznáš, snaž se někde najít/přečíst/zep­tat a pochopit.“

                                          Většinu věcí (mimo odvoditelné), které znáš sis musel někde přečíst (knížka/web), zjistit, najít (google/knihovna/…) a nebo ti to musel někdo říct. Chápu, že tohle je fyzika-ale ověřit mít vlastní teorii bez důkazu, je jako nemít nic.

                                          Poměrně dlouho je mi jasné jak ABS funguje (a negooglil jsem to) krom toho, že jsem nikdy nepřemýšlel nad tím, že je něco jinak u sypkých povrchů. Tudíž jsem chtěl jen podpořit to, co už tu napsat die.catana v 23.10.2007 20:59:06 včetně posledního odstavce na konci.

                                          Myslím si, že tyto úvahy na BF nepatří, takže ohledně tohoto tématu už budu mlčet. No flame, pohoda

                                          0 0
                              • assassin  

                                souhlas, jsou systemy abs ktere to dokazi, ale jde o to ze na kazdem povrchu je vhodne mit prokluz jinej a v seriove vyrobe je tudiz ABS nastaveno na jakysi kompromis… ktery danemu povrchu nekdy sedne nekdy ne… takze je mozne ze sporotvni vozy se „sportovne“ naladenym systemem ABS budou na asfaltu brzdit stejne jako bez abs…mozna i lip… ale budou mit nedostatky na jinem povrchu… budou prilis blokovat na snehu mokru a nebude to moc zatacet atd. .....

                                ja vychazim ze zkusenosti s ABS v autech nizsi stredni – golf,ochcafka … a garantuju ti ze tam zadnej „moderni“ system neni…

                                vetsina ridicu prave pri krizovem brzdeni na tu brzdu dupnou malo – taktez zdokumentovano vyzkumem – (nebudu davat odkaz,jsem linej,svoji pravdu nikomu nevnucuju…jen nabizim svuj nazor na vec) a proto se do aut montuji brzdove asisteny...... ktere rozpoznaji krizove brzdeni a udelaji brzdu citlivejsi…tzn pri stejnem slapnuti ktere predtim nebylo na max brzdovy ucinek… ted brzdi brzda nadoraz…

                                BTW: ti co slepe stoupnou na brzdu a cekaji co se bude dit… jsou prave ridici moderni doby… rizeni auta pro ne znamena nutnost, prepravu z mista na misto… nemaji k rizeni vztah a vicemene je to nebavi… coz drive bylo jinak – jezdili vetsinou automobilovi nadsensi…a technici.. maloktere auto jezdilo dlouho bez toho aby na nem clovek neco delal… takovi se najdou treba kolem motorek kde stejne leknuti a strnuti „na brzdach“ s naslednym vybrzdenim zatacky do protismeru atd. muze byt chyba posledni a kdo se brzdit tak ze nakonec brzdu pusti a snazi se zatacce vyhnout nenauci…je vicemene chodici mrtvola…

                                0 0
                                • assassin  

                                  v poslednim odstavci melo byt vyhnout se prekazce, ne zatacce… ale i to je reseni:)

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Nevím, proč jsi zařadil sem a snažíš se přesvědčovat toho, kdo stejně nevnímá a o nějaké vysvětlení zde jistě nestojí on se přišel náležitě vztekle vyřádit a urážet tam, kde dle jeho uvážení neexistuje tak dokonalá znalost věci, jakou oplývá on. No a tou hrubostí výrazů se už stačil vyřádit dostatečně.

                                    0 0
                                    • assassin  

                                      ja si to neberu osobne:) ani mu nevnucuju svuj nazor, jen mu rikam ze to vidim jinak… sice tezko muzem nekdo posoudit jestli je muj nazor ten zkusenejsiho… ale ono je to vicemene fuk… elektronika umi v dnesni dobe neuveritelny veci a prestoze driv fanda do tehle systemu… tak dnes obdivuju spis klasiku s jejimi promyslenymi mechanickymi resenimi:)

                                      0 0
                                      • milan1  

                                        Ten dotyčný to podal až dost osobně a o nějaké opravdu technické vysvětlování ani pocopení tam rozhodně nešlo. Právě proto mě to připadá zbytečné.

                                        0 0
                                        • assassin  

                                          no oznacit kazdeho kdo neveri memu pohledu na vec neni nic moc predpoklad do diskuze:) ale aspon ze mi neni nad tricet a tudiz nejsem sterilni BLBEC:) ono na netu se da najit spousta uzitecnych veci od lidi kteri dane problematice rozumi… a spousta dalsich ktery pisou lidi co nemaj paru jak co funguje… tezko pak ale pouzit neco z netu jako argument do hadky/diskuze … co kdyz zrovna tu danou vec napsal nakej sterilni BLBEC…

                                          jo to uz vlastne pisu neco co neni vubec k nicemu dobry… tak ja se dnes po pate ..spis k seste stavim…ok?

                                          0 0
                                        • cabbage  

                                          Tvoje příspěvky se číst nedají, to už ti psalo víc lídí.

                                          Udělal sem si vlastní pokus – z kopce na mokrém asfaltu jsem brzdil bez blokování kol tak, že bych (odhaden) zastavil asi 2 m před čárou „stop“, dupnul jsem na brzdu, zablokoval všechna kola a doklouzal se až doprostřed přechodu pro chodce(±1,5m za čárou) – jako důkaz, že odvalující se kolo na mokrém asfaltu líp brzdí, mi to naprosto stačí.

                                          • mám tu teoretické potvrzení.
                                          • mám tu praktické potvrzení.

                                          něco jsem zanedbal?

                                          0 0
                                          • assassin  

                                            nejak sem nepochopil ten tvuj praktickej experiment… jel si bez smyku az do nakyho mista … a prislo ti ze pri zachovani tohodle brzdeni bys zastavil v poho na care… ale tys to jeste vic prislapl a smykem si caru prejel?? chapu dobre? chyba je v tom ze si to nezkousel dobrzdit bez smyku… dojel bys dal…podle me… ono totiz ten posledni kousek akro v nulove rychlosti kdyz potrebujes zastavit se vzdycky zda nekonecnej..... a to i s ABS…

                                            0 0
                                            • cabbage  

                                              Chápeš to dobře, až na to, že bez blokování bych to ubrzdil – je to místo, které projíždim téměř pokaždé, když opouštim bydliště a tedy ho znám i za mokra, nehlede na to, že na asfaltu tam nejsou žádné změny – stejný povrch od začátku až k přechodu. Myslím, že kde zastavím dovedu odhadnout docela dobře při stále stejném zpomalení. A zrovna tak poznám rozdíl ve zpomalení – před smykem a po něm.

                                              0 0
                    • cabbage  

                      Přesně tak. díky že sem mu to nemusel psát já:-)

                      0 0
                  • Bulda  

                    a ja mel pocit, ze nas na gymplu ucili, ze soucinitel treni telesa, ktere stoji je vetsi, nez toho, co je vuci podlozce v pohybu (klouze po ni), proto je na uvedeni toho telesa do pohybu treba vetsi sila, nez nez pak na jeho udrzovani v tom pohybu …ale navim, jak moc se da odvalovani pneumatiky uvazovat jako „stani“, ten smyk je jasnej

                    0 0
                  • Lister  

                    já budu souhlasit, dost často se mi na morku a namrzlé vozovce stalo, že mi ABS prodloužilo brzdnou dráhu takovým způsobem, že jsem to skoro neustál, prostě spíná zbytečně brzo, dost často pak musím vyšlápnout a začít brzdit znovu aby se to chytlo......

                    0 0
              • KubaBajk  

                přesně tak.

                0 0
            • Blade  

              Jako ABS je hezká věc a sem rád, že ho v autě mám, ale na kolo bych ho rozhodně nechtěl. Dyť v tom je ta krása, že si všechno můžu udělat sám.. Ještě aby mi nějakej palubní počítač brzdil, řadil, nebo diktoval jakou frekvencí mám šlapat. Kdybych si koupil sportovní auto, tak to taky nebude nějakej novodobej elektronikou přeplněnej šampón, ale stará dobrá Carrera RS 2,7 ;-)

              0 0
        • karliner  

          jistě, ty snad nedriftuješ?

          0 0
    • mr.antik  

      já jsem spokojenej, rezervy vidím jedině v řazení – vícerychlostní ná­by.

      0 0
    • cabbage  

      abs a posilovače asi ne, ale třeba automatický udržovaní výšky zdvihu (jako má např subaru) bych ocenil.

      materiály – snad se povede technologicky vyřešit výroba amorfních kovů – by se moh jít uhlík klouzat:-)

      0 0
      • littlebiker  

        jak funguje to automaticke udrzovani vysky zdvihu?nedokazu si to vubec predstavit…a amorfni kovy?

        0 0
        • cabbage  

          jednoduše – když do auta naložíš 2 pytle cementu, tak si „sedne“, subaru přidá tlak a zůstane v původní výšce – na kole bych to ocenil předevšim v prudších sjezdech…

          amorfní kovy – především tzv. „ocelové sklo“ – normální kov má při pokojových teplotách krystalisckou strukturu – je tvořen snožstvím krystalů mezi nimiž se mohou vyskytovat(resp. vždy vyskytují) poruchy – ty snižují pevnost materiálu, naproti tomu amorfní(tedy nekrislalická) slitina těchto poruch má naprosté minimum, problém je výroba a zpracování – vyrábí se prudkém ochlazením taveniny tekutým heliem a vzniklý prášek(nic většího se v kuse zatím vyrobit nedá) se následně tuším lisuje. pevnost se uvádí přibližně 4× větší než u oceli legované titanem(konkrétní slitinu autoři článku neuvedli). a vůbec – zkus google;-)

          0 0
          • destr  

            Jo ty amorfní kovy sou neuvěřitelná věc. Představa průhledyho železa :-D

            0 0
          • littlebiker  

            dekuju pekne:)

            0 0
          • kudlanka32  

            a neni to nahodou podstata praskovy metalurgie? Problem byl vzdy ve spojovanim pac v okoli svaru to ztratilo svy zazracny schopnosti…ted se to spojuje hipingem. (Hot Isostatic Pressing) a prvni firma co to zavedla v aerospace odvetvi byl Howmet. Rok 1976.

            Ale o tom ze by se tomu rikalo ocelovy sklo sem nikdy neslysel…treba to jina technologie. Ta vyse uvedena ma vyhodu ze se da do oceli primichat i keramika, treba oxid yttria. Prakticky vyuziti je treba u Euroferu coz je nizkoaktivovatelna zaruvzdorna ocel – budouci material pro jaderny zarizeni…ze pokud se zpevni oxidem tak mozna vydrzi misto „pouhych“ 500st o 100st vic.

            Jen tak na okraj, tvrdit o necem ze vydrzi 4×tolik nez zakladni matros je dost divoky.....leda ze je to pevnost toho zrna :)

            0 0
    • Honza729  

      Kdyz jsem ted procital vedlejsi thread, kde MlockCZ pise o brzdeni dvema prsty/horsi uchop gripu, tak zrovna tady bych videl prostor......in­tegrovat brzdy do riditek. Nevim jak to popsat, ale ze predospodni :-) strany gripu by byla mensi packa, ktera by mela zdvih cca 1 cm a zasahovala by cca do poloviny sirky gripu.....

      0 0
    • Bully  

      Urcite pohon a razeni, moc nachylny na b…el :o)

      0 0
    • goofy  

      No tak ABS uz tu u kol mame, ale u praktickych kol, to neni pouzite. Smyk proste potrebujes, a nekdy se hodi i u redniho kola. ABS by zbytecne prodluzovalo brzdnou drahu. Nekteri lidi si taky z auta vyrabovavaji ABS kvuli tomuto efektu.

      posilovac brzd – o dle me spickove brzdy uz jsou docela dost vykonne aby potrebovaly jeste nejaky posilovac. Brzdy urcite jeste krapet pojdou, tak stejne by byl posilovac nanic. Dale uz pak cloveka omezuji plaste a povrch.

      Pokrok asi nastane jeste v razeni, urcite se bude experimentovat s materialy. U vysokozdvihovych vidlic budou cim dal vic nastupovat inteligentnejsi systemy. No uvidime, uvidime ;o)

      0 0
    • Honza729  

      Co treba pameti pro nastaveni jednoho kola pro dva uzivatele....­.servomotorky vsude mozne.....fantazie pracuje na plny tocky :-)))

      0 0
    • pepek  

      Nevím,co tady vymýšlíte za zbytečnosti. Podstatné je vylepšit motor, tam je největší slabina. Malý elektromotor s výkonem tak: 0,4 – 0,6 kW, s baterkama šikovně ukrytýma v rámu by byl jistě potřebnější, než různé hydro-řazení, nebo ABS. Aji ta rekuperace by nebyla špatná a nakonec proč jenom 0,6 kW, proč ne rovnou 1 kW. Zatím je slabina pouze ve zpřevodování, lehké, malé a výkonné motorky už jsou běžně k dostání. To by ty výjezdy-vyhníváky byly hned veselejší…:-)

      0 0
    • fluider  

      Ja osobne by som rád mal hydraulické radenie ale hlavou mi vàta myšlienka automatického rozdelovania zdvihu na XC fulloch 130–150mm, obdoba Bionicon-u ale bez elektoniky. A ešte by som si vedel predstaviť hliníkové rámy (lebo z karbonu sú v poslednú dobu všetci posratí … ), ktorých trubky by nemali profil dutej rúry ale iný, ale to nechcem prezradiť :-). Nie je to nič svetaborné, inšpiroval som sa prírodou

      0 0
      • Honza729  

        Myslis profil sesti nebo osmihranu ?

        0 0
        • fluider  

          To použila jedna americká firma na karbonový rám. „Môj rám“ :-) by mal v priereze diery ako ementál…

          0 0
          • fluider  

            Vonkajší povrch by bol tiež „deravý“, potiahnutý priehľadnou fóliou, odolnou slnku, vode a kamienkom. Mýslim, že by sa tak dala dosiehnuť porovnateľná hmotnosť dnešným Al rámom ale získala by sa mnohonásobne vyššia pevnosť – pružnosť. A v čase hydromorfingu by väčšie firmy podľa mňa nemali mať problém násjť technologický postup na výrobu.

            0 0
            • fluider  

              Btw, niečo podobné vyvíjala Slovenská Akadémia Vied pre Audi do ich Q7. Myslím, že sa to volá „penový hliník“ a používajú to ako výstuhu do zadného nárazníka. Môj rám by ale nebol penovitý (malé bubliny) ale doslova deravý ako ementál…

              0 0
              • mountaineer  

                Dalsi splnene prani po moturku:o) delta7sports.com/in­dex.html

                0 0
                • Luke  

                  hm, pekne. ale nejak si neumim predstavit pucovani od blata jinym nastrojem nez poradnou vapkou :-)

                  0 0
                  • Luke  

                    nebo to ma fakt na sobe nejakou tu folii? nechce se mi to cist…

                    0 0
                • fluider  

                  No! Presne tuto firmu som mal na mysli. Na webe vyskum. timu, ktory to „vymyslel“ vidno, ze taka konstrukcia ma obrovske vyuzitie. Spolocnost Delta7 je myslim len vyhradny majitel licencie alebo patentu.

                  0 0
            • St1c  

              jo hydromorfing…to je sila a co potom hydroforming?:D morfujemeeeee

              0 0
    • dafe  

      Napada me zmena vysky sedla, abych ve sjezdu mohl sedet niz, sedlovka by nejak sama o kousek zajela, na packu nebo treba i automatico podle sklonu kopce. To teda hovorim o mem HT, na fullu asi plus dynamicke meneni zdvihu. Jinak urcite razeni, nachylne na spinu a patka ohla okamzite.

      0 0
      • rock  

        Napada me zmena vysky sedla, abych ve sjezdu mohl sedet niz, sedlovka by nejak sama o kousek zajela, na packu

        Už je v prodeji …

        0 0
      • hombre_71  

        Bezúdržbové (víceméně) vícerychlostní náby, na tom by se mělo intenzivně začít dělat. Proti klasickým přehazkám by to byla opravdová bomba. Jenže to asi není moc v zájmu výrobců, ti radši každý rok předhodí novou verzi téhož a penízky se sypou. Opravdu objektivně měřitelné vylepšení mezi přehazovačkami různých ročníků opravdu moc nevidím.

        0 0
        • goofy  

          Vycerychlostni naby dle me zase takovy zazrak nejdou. Extremni narust vahy vzadu, neni zadne tajemstvi. Kdyz uz, tak prevodovky v ramu, ale tam je zase narust vahy

          0 0
    • rock  
      • Definitivně zmizí kovy z rámů kol a možná z konstrukce vůbec.
      • Masívně se rozšírí elektronika – od řazení přes regulaci brzdného účinku po modul sdružující navigaci/monitoring jízdy/monitoring fyzického stav jezdce/telefon
      • Klasická přehazovačka a pohon řetězem zmizí, stejně jako ovládaná prehistorickou sestavou lanko-bovden
      • Díky novým materiálům bude hmotnost kola min o 1/3 – 1/2 níž než teď
      0 0
    • JakubG  

      Tak o cem sme premysleli s kamaradem ze skoly a obcasnym bikerem je elektronicky ovladana vidlice. ne ve smyslu odemcit zamcit na cudlik bez prace, ale vyuziti modernich vypocetnich algoritmu ke kompenzaci slapani. takovy algoritmus by mohl napriklad i zpracovavat vlastnosti povrchu a podle toho vidlu dal donastavit. Pripadne pouziti nejakych dejme tomu opticko radiovych senzoru, ktery by mely prehled o deni pred kolem a cely tlumici mechanizmus by nastavili o par ms dopredu. To by byly panecku diskuze napriklad odladovani firmvare pro vidlice fox. nebo inzerat: shanim firmware pro rock shock v 2.5 :)

      0 0
    • die.catana  

      Hádanka pro vás. Co má větší součinitel tření? Zablokovaná, nebo odvalující se pneumatika? Jasně, že odvalující. Já prostě nechápu, jak je možné, že tohle doposud nikdo nepochopil? Díval jsem se na netu na hafo testů a srovnání ABS s normal brzdama. Všude mělo ABS kratší brzdnou dráhu. Jo a že má Favorit v techničáku napsaný ABS, ještě ve skutečnosti neznamená, že tam něco takového je a funguje :D

      0 0
      • fluider  

        Prečo si to nenapísal do tej časti, kde sa hádajú o ABS ?:-( Teraz sa to rozbehne aj tu, a už sa nedoscrollujem k príspevkom, ktoré sú k téme BUDOUCNOST TECHNIKY

        0 0
      • fousac  

        Jasně, že odvalující.

        takze kdyz neslpanu na brzdu vubec, pneumatika se bude nadherne odvalovat s temer idealnim soucinitelem treni a mam vyhrano…

        juchuchuuuu, konecne to chapu… ;)

        0 0
        • assassin  

          no vidis, nakonec si to pochopil…navic z toho vyplyva dalsi vec: kdo brzdi prohrava:)

          0 0
          • martt  

            Kukol si si vobec tie styri strany co som sem dal z knihy o konstrukcii podvozkov?

            Idealny preklz je 20%, ABS to dokaze kontrolovat pre kazde koleso separatne. Ma k tomu prislusne senzory a aktory reagujuce mnohokrat rychlejsie ako clovek aj keby mal styri brzdove pedale.

            0 0
            • pepek  

              Začínáš milanovatět…

              0 0
            • assassin  

              videl si nekdy ABS? jake ma senzory? na kazdem kole je derovanej kotoucek a senzor kolem ktereho ty diry (vystupky v pripade ze senzor je indukcni a ne optickej-proste ruzne reseni podle pouziteho senzoru) a podle toho se pozna jak rychle se kolo toci..a jestli se toci… lze porovnat rychlosti kol mezi sebou… ale jak prosimte tam chces zjistit prokluz a presne regulovat 20procent proti vozovce… kdyz neznas rychlost pohybu auta? teda znas..ale ze senzoru – rychlomeru – kterej je prave pripojenej na jedno z kol(obvykle primo v prevodovce) … ???? chapes uz ze tam nemuze byt rec o nejakem presnem nastaveni prokluzu? ze je to reseny tak ze kdyz podle toho derovanyho kotoucku se kolo zastavi tak ABS ho odbrzdi a pak zase zabrzdi a kdyz se zase zastavi tak furt to same dokola? o tim jak hodne odbrzdi a s jakou freqenci se nastavi to abs…podle praktickejch mereni na ruznejch povrchach aby se dosahlo nejakeho OK kompromisu…

              0 0
              • assassin  

                jasne ze ten system jde vylepsit aby treba toho idealniho prokluzu dosahl… muzu pridat senzory na zrychleni ve vsech smerech, senzory ktery budou snimat optikou/jinak pohyb vozovky…atd… ale kolik produkcnich abs takhle funguje??? o tom je rec..... teorie…jakou uvadis ty – senzory,ridici jednotka co reaguje rychleji nez clovek atd. vs praxe kde sice mozna takovej system je ale automobilky ho nemontuji protoze by to nikdo nezaplatil…

                u automobilek uz davno nejde o to predvest co nejdokonalejsi system…ale o to aby system co nejvice zjednodusily a tim ho udelali levnejsi..... a dobrej marketing se postara o to aby to "orezani " systemu vypadalo jako uzasna inovace…

                0 0
                • martt  

                  Toto by mozno bolo na dlhsi thread. ABS poznam dobre. ABS od firmy ATE, ktore som mal v Passate poznam vdaka jeho problemom az velmi dobre.

                  Pocitac co riadi ABS pozna presne pociatocnu rychlost auta pred zaciatkom brzdenia, pozna aktualnu uhlovu rychlost kazdeho kolesa a pozna pribliznu rychlost auta pocas brzdenia – ma aj akcelerometer, to je IO za par euro s presnostou jednotiek percent. www.dimensionengineering.com/…rometers.htm

                  Teda pozna celkom dost veci ako aktualnu rychlost, zrychlenie a aj koeficient trenia pre kazde koleso.

                  Na strane hydrauliky ma pre kazde koleso dva ventily, jednym pripusta brzdovu kvapalinu z tlakovej pumpy a druhym ju vypusta do zasobnej nadoby. U modernych ABS sa tento regulacny cyklus opakuje tak 10–15 krat za sekundu a je nezavisly pre kazde koleso.

                  Len tak pre zaujimavost, aktualne ABS pouzivane vo VW uz vedia identifikovat aj sypky povrch a prisposobit sa. Aspon podla vyrobcu.

                  0 0
                  • assassin  

                    no myslim ze tim ze tam je proti tomu co sem rekl navic ten akcelerometr…ze i tak ten system nedokaze na kazdem povrchu dostat max soucinitel treni(pozna kdy kdy auto vic/nebo min zpomaluje…ale tezko pozna jestli je to zpusobeno ponechanim kola dele ve smyku.. zvlast kdyz jsou ty kola 4 a nezavisle brzdene…)..... ale to uz jen teoretizuju, protoze uz to bude celkem slozitej system a ta zpetna vazba a regulace toho obvodu bude mit takhle teoreticky neodhadnutelne chovani…

                    0 0
                • assassin  

                  tak sem se na to dival a to neni popis techto technickych zarzraku pro nekoho koho zajima jak to pracuje, ale pro zakaznika kteryho chce vw group lapit do svych siti na to jak jsou jejich systemy dokonale…

                  0 0
    • Krys  

      Vyhrievané sedlo. Vyhrievané gripy.

      0 0
    • assassin  

      jo abych nepsal jen offtopic… tak me prijdou kola uz celkem dotazeny… jen si myslim ze by chtel nejak vyresit ten pohon retezem… je to asi orisek ale to je vec ktera mi na kole vadi nejvic…

      0 0
      • oyster  

        jj retez taky nemusim, docela uvazuju o tomhle, sice se prej musi slapat asi o 5% vic ale to uz mi prijde skousnutelny a za ty vyhody by mi to stalo.

        0 0
      • kudlanka32  

        co nejaky elektrodynamicky zarizeni…akorat ty ztraty a tezky magnety :( pri brzdeni bych energii akumuloval a do kopce znova trochou prispel :) a cely to bude integrovany v naboji :)))

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.