• coolboy

    Tak jak se rozbíhá i v Česku hon na bikerské čarodějnice, zkoušel jsem o víkendu jezdit ohleduplně k okolním turistům. Myslím tím jako zpomalit, když je míjím, udělat jim dostatek prostoru a tak. Myslím, že bysme mohli zkusit všichni se takhle chovat a když budem opravdu potřebovat adrenalin, tak si zajedem někde mimo hlavní trasy kde nikdo nechodí a tam se můžem třeba zabít. A když to ti turisti nijak nedocení, tak ať si trhnou nohou. Jak jsem na tohle přišel? Včera v jednom stoupání jsem začal dojíždět takovýho machýrka a když viděl, že se k němu blížím a že bych ho předjel, tak se mnou začal závodit. Já si jel svojí pohodičku. Pak přišel sjezd a tam se spustil střemhlav po kamenech (fakt blbá cesta, tak na jedno kolo). Proti němu stoupal další biker a asi tři turisti, kteří opravdu měli z něj smrt v očích. Já jsem přibrzdil, turisti se vzpamatovali z toho leknutí a stoupajícímu bikerovi jsem dal přednost. A je to jen o té asertivitě a o síle chovat se „jako že jsme ti lepší“! Vůbec bych navrhoval chovat se v lese jako bikeři v USA: Chodec má přednost, stoupající biker má přednost před sjíždějícím. Myslím, že to není zas tak těžký chovat se ohleduplně?! Howg

    0 0
    • ares  

      Včera jsem dal skoro 70 kousků – tj. kilometrů, nikoli přejetých turistů :-) Těch jsem potkal asi 8. Všichni se ochotně uhnuli včetně psa, já je pozdravil a poděkoval jim. Usmáli se a dva siví vlkové mi dokonce poradili cestu. Taky jsem potkal hafo důchodců na kole a jak se babičky usmívaly, když jsem je zdravil :-) Zato in-linenistky, sice jim to moc sluší, ale, že by některým z nich třeba docházelo, že na stezce pro cyklisty jsou na návštěvě… ještě, že cvrček opravdu cvrčí :-)

      0 0
      • Nehas  

        Bohužel na stezce pro cyklisty nejsou in-linenistky na návštěvě. §57 (7) Jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty může užít i osoba pohybující se na lyžích nebo kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení. Přitom je tato osoba povinna řídit se pravidly podle odstavců 3, 5 a 6 a světelnými signály podle § 73.

        0 0
        • ares  

          Díky za osvětu, nečetl jsem paragraf, vycházel jsem z mylného předpokladu, že platí analogie se stezkou pro pěší, kde jsou na návštěvě všichni a cykliska musí kolo vést. Nicméně ochota uhýbat vyznačenému dopravnímu prostředku nebývá valná… na stezce pro cyklisty. :-(

          0 0
    • dedek55  

      velice chvályhodné ! :-) tímto „stylem“ jezdím vlastně od začátku a musím říci že se mě konflikty vyhýbají :-) ovšem zatím jsem nenarazil na lidi typu „vyháněčů cyglistů odevšad ze zásady“, pak nevím jak bych se zachoval :-)

      0 0
      • marapara  

        Mně se tyhle problémy také celkem vyhýbají .. naštěstí. Jen 2× za těch 10 let co jezdím jsem měl konflikt/kolizi s pěším, ne vlastní vinou. Jednou jsem jel po silnici a přede mnou šel důchodce a důchodkyně každý na jdné straně silnice, mezi nimi tak 3 metry místa. Nevím proč, jel z kopce tak 40 km/h, pár desítek metrů přede mnou důchodce začal přecházet silnici, bez ohlédnutí a vešel mi přímo před kolo. Hupsnul jsem na brzdu, ale úplně jsem to nestačil ubrzdit a trochu jsem ho potrkal. Ale jen už ve velmi malé rychlosti, jen nadskočil a nikomu se nic nestalo. Tak jsem se ho zeptal, proč to udělal a skončilo tak nijak, každý jsme si šli/jeli vlastní cestou. A podruhé, když jsem potkal na široké lesní cestě 2 důchodce, jeden asi hajný, měl hůlku a zelenou košili. Přijížděl jsem na křižovatku T a jel po ní doprava, taková ostrá pravá zatáčka, nejde ani moc rychle projet, jel jsem do 15 ti km/h. Kousek od té křižovatky vlevo (několik metrů, možná i 10) stáli tito 2 pánové. A jeden se do mě slovně pustil, jestli je tu silnice. Tak jsem mu řekl, že není, načež on mi odpověděl: No tak! Tak jsem mu řekl: A co jako? Jedu po lesní cestě, Chřiby nejsou ani CHKO, ani NP nebo nějaká rezervace, jedu po široké lesní cestě, kde lesáci vozí dřevo, tak si tu můžu přece jezdit jak chcu. Dotyčný důchodce se na mě rozlítil a začal mávat holí a láteřit. Stát blíž k němu, tak bych asi dostal i po zádech. Když jsem viděl tu reakci, tak jsem mu řekl, že mi akorát může tak políbil … šlápl do pedálů a jel. Prostě, když se potkáš s trotlem a debilem. Můžeš být slušný jak chceš. Bohužel. Ale tím nechci říct, že bysme neměli být na lidi slušní a chovat se taky jako debilové.

        0 0
    • tk  

      chvalyhodne, jeste to chtelo: (sorry za tu prechytralost)

      1: rict turistum: hele fakt sorry za toho magora. my nejsme vsichni takovy.

      2: rict protijedoucimu bajkerovi: hele to byl magor co? jestli budou lidi jezdit takhle, co si o nas ostatni v lese pomyslej. a slysels o cembe? tam jsou slusny kuulbajkeri!

      3: dohnat toho magora a rict mu: vole ses posral ne? ty mezi nas nepatris! my jsme totiz slusny a ohleduplny lidi, ktery si vazej svyho prava na pohyb v lese a vazej si ostatnich lidi, co do lesa chodej. delas bajkerum ostudu.

      bajkovani neni zlocin ohleduplnost a slusnost neni trapna.

      0 0
      • MattyLXV  

        Bod 3 je špica :-)

        0 0
      • coolboy  

        mě se hlavou honili spíš nadávky :-) a ten blbeček, když mě setřásl, zastavil asi po půl kilometru na rozcestníku a já jsem pak odbočil jinou cestou.

        Jinak ty věty jsou pěkný, ale moc dlouhý. To bych musel zastavit a dát se tam se všema do řeči :-D

        0 0
    • cabbage  

      jeden slušně spomalil a jak to dopadlo:-) (viz thread o kus vedle;)

      0 0
    • xetron  

      gr8 idea ale kolika lidem to tady řekneš… Myslim že tady jsou bikeři kterým už to moc vysvětlovat nemusíš Větši problem je u těch co sem nechodí a chovají se jako prasata a když mu něco řekneš tak tě pošle někam. bohužel touhle cestou moc lidi neovlivníš.

      0 0
    • speedy gonzales  

      nekde v us pruvodci jsem cetl: „zpomal, usmej se, pozdrav…jsi vyslancem naseho sportu“

      to hovori za vse

      0 0
      • ares  

        Supr!

        0 0
      • chodec  

        JJ

        tak to dělám a nemám problém. Nejvíc se člověk zavděčí, když zpomalí před pobíhajícím psem, a to i ve chvíli, kdy je jasné, že psa právě zaujala žížala či co a skákat pod kola se ani běhat přes cestu se nechystá.

        Obvykle panička když zjistí, že jede kolo (mám extra hlasitej crček, takže z kopce jsem navíc slyšet důkladně předem), tak začne zmatkovat víc než ten pes a rozhlížet se a pobíhat ve snaze zjistit kde pesan je a pokud možno ho „zalehnout“, aby neskočil pod kola. Nedej bože když má ratlíčky dva. Každopádně když v téhle situaci přibrzdíte demonstrativně víc, než je nutné, tak obvykle sklidíte vděčnej pohled a sem tam i nahlas pronesené slovo díků. Mě to stojí jen sekundu zdržení a všichni jsou happy.

        0 0
        • Milenius  

          A jak reagujes, kdyz pes te uz zdalky vetri a zacina sprintovat, aby te z toho kola sundal?

          0 0
          • Vilém  

            Toto se nestava asi moc casto.Ale pokud na me pes sel z boku,tak jsem vyklapl nohu z te strany odkud sel a jel jak na kolobezce z druhe strany.Pres ram asi neproskoci.Jinak vetsinou staci poradne na nej zarvat,on je zmaten a necha toho.

            0 0
    • kolombo  

      Ona je otázka, kolik lidí potkáš. V určitých místech prostě zdravit nejde, to by jsi nevyšel s dechem :-) Ale na správně zapadlých stezkách potkávám jen málo turistů a pak, samozřejmě, zdravím. A vzhledem k tomu, že nejsem žádný závodník, tak s vyhýbáním a míjením problémy nemám.

      0 0
    • TheIF  

      stoupající biker má přednost před sjíždějícím.

      A proč ? vždyť ten co jede nahoru jede 10km/h tak mu nebude dělat problém se uklidit mimo stopu

      0 0
      • Shadow Walker  

        Jako nevim, ale ja si myslim ze ten co jede tech 30 a musi brzdit aby uhl tomu stopajicimu bikerovi je zbytecnost. Jako je pro me vetsi namaha zabrzdit ve vetsi rychlosti a nekde se sklidit jako kdyz se pomalu vlecu do kopce

        0 0
      • speedy gonzales  

        ted si nejsem jisty tim presnym duvodem (a jsem si jisty ze tam je) rekl bych ze to muze byt dost dobre proto ze stoupajici bajker se mnohem hur znovu rozjede nez borec kteremu to staci jen povolit brzdu.

        praxe je v usa, kde to plati, takova, ze casto dostane prednost ten z kopce. casto si daji prednost i oba:-))) zalezi proste na situaci. rozhodujicim faktorem je ohleduplnost a vstricnost

        0 0
        • mab  

          podle me ten co zrovna jede nahoru tak nema takovej prehled jako ten co jede dolu. Kdo z vas pri vyjezdu sleduje celu dobu stezku nad sebou? A pak samozrejme i ten rozjezd do kopce je horsi.

          PS: ja se toho drzim, ale tady to mam jednoduchy bikera ci turistu potkavam opravdu jen vyjimecne a tak se klidne i usmivam.

          0 0
          • Jenda  

            no kazdopadne na bezkach je to presne opacne – tam ma prednost jedouci z kopce – takze bacha na to!:-) jinak k tematu – myslim si ze na vyradeni se a posunovani svych hranic by meli slouzit zavody – tam se preci jenom pesaci nemotaji a na dlouhych tezsich tratich nehrozi ani stret s ostatnimi zavodniky pac jich tam moc neni:-)

            0 0
            • djano  

              Na bezkach je to logicke, tam je to s brzdenim z kopca horsie ako na biku.

              0 0
              • medved.m  

                No to je prave to, po cem furt volame: ne(jen) litera zakona, ale slusnost a empatie, schopnost vcitit se do toho druheho. Pokud oba cykliste / cyklista a chodec / oba chodci maji podobne nastavenou schopnost posoudit situaci, neni zpravidla problem. Kdyz jsem vcera funel piscitou singl stezkou do hadecke strane (od retencni nadrze na Klajdovku), byl jsem vdecny tomu protijedoucimu drakovi, ze skoro zastavil a hodil to na travu – ja uz bych asi nenaslapnul. Sotva jsem mu pres tu slanou reku rinouci se do oci dokazal podekovat :-) Kdyz mijim chodce se psem, dam jim cas reagovat: oni nejlip vedi, jestli ho maji zavolat, chytit za obojek nebo je to v pohode. Kdyz dojizdim partu prosedivelych lidicek s hulkama, pocitam, ze o mne nevedi – proto vozim poradnej zvonek a je mi sumafuk, jestli jsem IN nebo uplne OUT :-)

                0 0
      • Milenius  

        Podle mne staci se ridit jizdou vpravo – kazdy jede vpravo a tak se take mijeji

        pokud je to pesina, tak oba uhybaji do strany pokud tam ma prekazku a nemuze, tak umozni tomu proti projet mimo stezku tak, aby ho neohrozil, tzn. klidne i zastavi a je to jedno, zda jede do kopce nebo z kopce

        0 0
    • MatyxCZ  

      Chovat se ohleduplně nejen že není těžké, ale mělo by to být samozřejmostí. Bohužel není. Co dodat.

      0 0
    • grafik  

      pmp

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.