Bolest v kříži na horském kole

18 nepřečtených
  • Doktorzet

    Zdravím, začal mě trápit problém bolesti zad v kříži. Při jízdě na silničce nemám problém. Ale bolest se projeví na horákovi, při delší a terénější vyjížďce. Dřív mě to vůbec netrápilo, ale poslední dobou to je čím dál častější. Při posledním závodě na KPŽ v Liberci jsem myslel že už posledních 10km nedojedu. Tak se chci zeptat, jestli neznáte nějaké cviky, nebo automasáže, nebo cokoliv, co by mě pomohlo? Posed jsem zkoušel štelovat. Co mě dost pomohlo tak delší představec, ale bolesti mě to nezbavilo. Díky moc za každý názor, či radu. Vím, že mě nakonec nejspíš čeká návštěva doktora, a ten mě pak stejně řekne abych nejezdil na kole, takže to pro mě není řešení :)

    0 0
    • bikefit  

      Ad cviky: Uvolnovat, protahovat a svaly berdniho svalstva. Pro uvolneni a protazeni napr. http://www.yogaindailylife.org/…er-a-ledvin/ nebo lehnout na zem a do praveho uhle si dat novy na zidli, pripadne spravne provedeny predklon.

      Spise nez bederni svaly posilovat brisni svaly, ktere kdyz jsou oslabene, tak jejich aktivitu prebira prave bederni svalstvo.

      A podivat se na posed. Spodni zada boli vetsinou v pripade velmi kratkeho posedu ve spojeni ve spatne vybalancovanem posedu, velka cast vahy tela je na sedle a v pripade MTB, kde jsou caste otresy se to projevi casto ve spodni casti zad. Tomu by nasvedcovalo i to, ze ti trochu pomohl delsi predstavec, nicmene neni to jen o delce predstavce, ale o cele pozici na kole tak, aby vaha byla rozumne rozdelena. S tim souvisi treba predozadni pozice sedla nebo uhlel naklonu sedla, ktery muze negativne ovlivnit uhel panve smerem dozadu.

      0 0
      • Doktorzet  

        Děkuji, ty cviky jsem teď vyzkoušel a jsou fajn. Brišní svalstvo jsem začal taky posilovat aspoň sklapovačkama, ale je to tak tyden, takže to znát ještě nebude. S posedem si skusím ještě pohrát, teď mám sedlo rovně. Zkusím ho trochu naklonit dozadu, a budu laborovat.

        0 0
        • bikefit  

          Naklonit dozadu bych nedoporucoval, muze dojit k neprirozenejsimu ohybu zad. Spise bych to resil vyskou sedla,

          predozadnim nastavenim a delkou predstavce tak, aby rozlozeni zateze bylo cele delce patere a rukou.

          A mit vodorovne sedlo jeste taky nic neznamena, zalezi na tvaru a sirce sedla, jak na nem sedis, uhlu rotace tve panve..Ale to je treba resit primo s fitterem.

          Samozdrejme muze byt problem i fyzicky, potom jedine full…

          0 0
        • Tina  

          Sklapovačky nerob pokiaľ si nechceš odrovnať záda. Ničíš si tým plotýnky. Je to taktiež jeden z najhorších cvikov na brušné svaly. Brušné svaly totiž nemajú za úlohu robiť sťahovací pohyb, resp. hýbať trupom ako sa to deje pri sklapovačkách. Ale brušné svaly majú fixovať trup. Najdi si na Youtu.be cviky na posilnenie tzv. Core. Je toho spústu. Vyber si pár cvikov, ktoré ti vyhovujú. Základom je potom už iba pravidelne cvičiť ;)

          0 0
      • smash_mouth  

        Souhlas. U mne to bylo zpusobeno brisnima a hlubokym sva.

        0 0
    • praivo  

      Mně pomohlo snížení řídítek (podložka nad představec a ten otočit) a asi i tohle (hned to první).

      0 0
    • krabica  

      Ahoj, mám podobný problém, ale jen při delší jízdě do prudkého kopce, dále mě brní prsty a bolí koleno. :-) Minulý rok nic, žádnou změnu na kole jsem nedělal a teď tohle. Nějak mi to nejde do hlavy.

      0 0
    • Adam1985  

      Měl jsem ten samý problém – nekupoval sis nové kolo? U mě to byl dlouhý rám – kolo jsem prodal, koupil menší rám a bolest zad je pryč.

      0 0
      • Doktorzet  

        Sedlo mám už dlouhou dobu, a je jediné které mě sedí. Mám fizik tundra, když mám jiné sedlo, strašně mě bolí koleno na levé noze :D Skusil jsem jich mraky :) Nemám to jednoduchý no :D

        0 0
    • manas.pete  

      Měl jsem stejný problém. Na radu maséra jsem zvýšil sedlo o cca 1,5 cm (přestože jsem měl posez poladěn podle tabulek) a problém zmizel. Je to hodně individuální. Jak radí ostatní, bude to chtít pohrát si s posezem – poloha sedla, představec, délka klik… hodně štěstí…

      0 0
    • Hrubiduk  

      Ahoj,

      mám s tím osobní zkušenost, proto napíšu, co pomohlo mě:

      • změna kola na full (upgrade kola byl tehdy stejně v plánu) – eliminace otřesů mě pomohla dost
      • přenastavení posedu u Specialized (dlouho jsem váhal, ale nakonec těch peněz nelituju)
      • ale to nejhlavnější je posilování břicha. Ale ne takové, jaké píšeš – sklapovačky apod., ale posilování tzv CORE, tedy středu těla. Na webu najdeš určitě plno návodů (myslím, že na idnes v jejich sekci o běhání něco je), doporučuju třeba cvičení TRX, které se na střed těla přímo zaměřuje.

      Jde o to, že pokud máš ochablý střed těla, tělo si pak pomáhá různě, třeba přetěžováním jiné části, no a v důsledku to pak ve finále končí těmi bolestmi.

      Dobré je třeba navštívit odbornou rehabilitaci, kde se na tebe podívají, zjistí co vše a kde máš zkrácené a oslabené a doporučí ti cviky. Rozhodně je to ale běh na dlouhou trať. Pokud nebudeš důsledný, budeš s tím bojovat dlouho. Jako já :)

      0 0
    • Doktorzet  

      Všem moc děkuji, zaměřím se na to posilování a zkusím vymyslet něco s posedem. Vím že to nebude hned, ale chci se toho zbavit.

      0 0
      • Thomas  

        Ted jsem při přechodu na nové kolo řešil to same. Snizil jsem riditka o jednu podložku otočil předtavec a problem vyresen :-)

        0 0
    • lokoj  

      Já cvičím toto https://www.youtube.com/watch?…

      tedy bez toho míče, protože ho nemám, takže jsem si dovymyslím vždy jiný cvik a pomáhá to.

      0 0
    • Doktorzet  

      Moc všem děkuji za rady, začal jsem cvičit pár jednoduchých cviku na břicho. Cvičím tak 4–5 týdně a už je vidět velké zlepšení. Ještě jednou díky ;)

      0 0
      • JendaH  

        Mně taky pomohla odpružená sedlovka.

        0 0
        • Yura  

          Berlicka uplne k nicemu, s kterou jen utikas od problemu ne na moc dlouho.. Zaklad je jak tu pisou ostatní cvicit hlubokej stabilizacni systém a protahovani. Uplne nejlepe ještě používat roler a bejzbolovej micek na rozmasirovani ztuhlych svalu. Nejhorsi to byva v tech prechodech ze slachy na sval. Je to proste neustalej boj o korekci dysbalanci a navraceni tela do co nejzdravějšího stavu. Hlavne u cyklistu to plati obzvlast. Pro to telo je to dost neprirozena poloha.. Kdo tohle proste neresi, tak nemůže met po x letech zdrave telo, bude dokryplenej jak kvasimodo…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.