• multib

    Před 10 lety se prodávaly bliky, umístěné na rámové šavli a při točebí kola blikaly, protože va špicích bylo čidlo, které blik seplo. Dá se to sehnat?

    0 0
    • pos3k  

      ne ted uz se vyrabej plaste, ktere v noci samy sviti

      LOCK

      0 0
    • maxtor  

      A z tohoto systému jsi vydedukoval, že neměly baterii?? A jak teda ty blikačky svítily??

      0 0
      • multib  

        Mohly mít baterii, jen při pohybu čidla kolem bliku se sepnul spínač. Ale někdo říkal, že energie se vytváří pohybem kola a převádí na LED. Asi za a) je správně, že? A protože to svítilo i přes den, tak baterie moc nevydržela a upustilo se od tohodle systému, asi.

        0 0
        • MARIN  

          a nebo se od toho upustilo protoze kdyz jsi stal nesvitil jsi :)

          0 0
        • maxtor  

          Sorry olkyci, nějak mi to nešlo do hlavy. Když to tady Vilém vysvětlil, už to chápu.

          0 0
      • Vilém  

        Opravdu to tak bylo,mam jednu doma,akorat nemam ten magnet.Ve svetylku byla integrovana civka a kdyz tolem „proletel“ magnet,tak se naindukovalo napeti a bliklo to.

        0 0
        • Bulda  

          to chciiii, nechces se toho zbavit?

          0 0
    • kubad  

      Neviděl sem to, ale v době LED diod které blikaji, svítí a potřebují k tomu hodně málo enegie, to už asi nemá využití – snad kromě sběratelů.

      0 0
    • zubatec  

      Kdysi jsem takovou blikačku viděl, fungovala následovně: na kole byl umístěný magnet, na vidlici cívka. Pohybem magnetu v blízkosti cívky se indukuje napětí (princip dynama), dostatečné k bliknutí LED. Baterii to nemělo, blikalo to stále. Ale ta cívka asi vážila víc než baterka, nebo z nějakého jiného důvodu se tento systém neujal.

      0 0
    • multib  

      @ maxtor: To nic i mi se stane..
      Ale když jsme u bezbateriového svícení, tak zajímavost.
      Jezdil jsem sedlo, které mělo zabudované brzdové světlo na solární panel! jelikož jsem todle považoval za tbytečnost, předělal jsem to na stálé zad. světlo. Bylo to skvělé (sice trochu těžší, ale blik taky něco váží), nemusel jsem myslet na baterie, jen kolo muselo být na světle. kde je tomu konec..

      0 0
      • luboa  

        Jen by me zajimalo,co se delo kdyz ti doslo svetlo.Treba v noci,ale asi jsem nejakej pomalejsi a potreboval bych to vysvetlit.Ja totiz obycejne pres den nesvitim.

        0 0
        • Bulda  

          NORMALNE PRECE zasels do drogerie pro novy, prodavali to v takovejch malejch sprejich, hned vedle jiskricek do zapalovacu a bublinek do vodovahy :)))

          0 0
        • multib  

          (Uff, tak už jsem tu!)
          Každé solární zařízení má akumulátor, kde se el. hromadí. Není to o tom, že musíš tu věc používat za sluníčka, či ve dne, ale netřeba měnit baterii (anebo za veeeelmi dlouho).Čili ve dne jsem nesvítil, jen v noci.
          (Nevím, jak u Buldy, ale u nás světlo v drogerce nemaj!)

          0 0
    • Lone1  

      Sehnat se to dá bez problémů.Pořád je hodně lidí,kteří se nechtějí starat o baterky.Dokonce to není nijak těžké,jak si někdo myslí.Má to tři diody,pracuje to na indukčním principu.

      0 0
      • multib  

        Poradíš kde?

        0 0
        • kycis  

          Tak to ti povim naprosto presne, toho casu se nachazim v Dansku a maji to tu v kazde samosce, je to tu asi nejoblibenejsi system sviceni. V kazdem kole mas dva magnety ktere indukuji napeti pro diody. Sada predni a zadni stoji cca 400 Korun ceskych, jen ta vaha, odhadem cca 350 g, delaji to ty magnety.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Tak to jsem rad, ze to neni tezke, jak jsem si puvodne myslel.

            0 0
          • Bulda  

            no tak jak koukam u bartoníčka jen zadní za skoro 700 url""www.bar­tonicek.cz/eshop/in­dex.php":http://www.bartonicek.cz/eshop/index.php, nechces nejakou tu sadu „propašovat“ pro pripadne zajemce :))??

            0 0
        • Lone1  

          Mají to u Bartoníčka v Plzni.

          0 0
      • mosquito  

        prosim prosim smutne koukam ;-) kde to maji .. kupovat to nebudu ale videt chci – ten indukcni princip si jen nedokazu prestavit ale provedni uz nikoli

        0 0
        • St1c  

          videl si niekedy blikacky na mobiloch, princip je ten isty ibaze v mobile mas elektormagneticke pole v ktorom uz je pohyb castic dany, cize nemusis nicim tocit:D na bajku mas iba magneticke pole a na to aby vznikla elektrika sa musi magneticke pole pohybovat:D napisal som to jak dement ale mozno to pochopis:D

          0 0
        • Krys  

          Ci to nebude podobne ako snimace elektrickych gitar. Treba vediet: (1) ak sa vodic pohybuje v magnetickom poli (alebo naopak), tak sa na nom indukuje elektricke napatie (teda aj pole) (2) el.pole v pohybe vytvara magneticke pole.

          Nepohyblive casti: permanentny magnet, cievka Pohyblive casti: lubovolny vodic v pohybe, napr. struny gitary alebo draty kolesa bicykla.

          V magnetickom poli permanentneho magnetu sa pohybuje vodic. Podla (1) vznika na nom el. pole. Kedze uvedeny vodic je v pohybe, tak aj to el.pole je v pohybe, takze podla (2) vznika magneticke pole (v pohybe). Podla (1) sa na cievke indukuje el. napatie. Kedze struny gitary kmitaju v malom rozsahu, vysledny signal musi byt este zosileny. Ale myslym, ze kolesa bicykla sa tocia dostatocne intenzivne na to, aby dokazali takymto sposobom uzivit par diod.

          Vyzera to komplikovane, ale je to jediny sposob ako snimat pohyb vodica bez toho, aby sa na neho montovali dodatocne suciastky.

          0 0
          • multib  

            Z toho bych pochopil, že špice vytvářejí s protilehlým magnetem na rámu magnetické pole, které se díky pohybu špic mění na elektromagnetické.
            Ale řekl bych, že ve špicích magnet je. Ne?

            0 0
            • Krys  

              Prave ze nemusi byt. Potrebujes nejako vytvorit elektrinu. Takze potrebujes vodicom hybat v magnetickom poli – tak funguje aj dynamo: cievka sa pohybuje v mag. poli. Bud je rotorom cievka a pohybuje sa v prstenci z magnetu, alebo cievka tvori prstenec a rotorom je magnet. Napatie vznika v tej cievke. Lenze. Ked tocis kolesom bicykla a dajme tomu na vidlici mas nejaky silny magnet, tak napatie vznika v dratoch kolesa a nemas ho ako odberat. A musis uznat ze opacne riesenie, ze das silny (a teda tazky) magnet na koleso, by robilo neplechu. Takze. Magnet mame na vidlici a v dratoch kolesa sa pri jeho toceni indukuje el. napatie. Takto sme vytvorili rotujuce elektricke pole. Rotujuce elektricke pole vytvara rotujuce magneticke pole. Takze ideme na bicykli a pod nosom nam rotuje elektricke a magneticke pole. Potom uz staci na vidlicu namontovat cievku (teda vodic), v ktorej bude posobenim toho rotujuceho magnetickeho pola vznikat pole elektricke. A pripojit dva draty na spravne miesto cievky uz nie je problem a mozme veselo odberat el. napatie. Cela finta je vtom, ze elektrina sa vytvara dva krat, v dratoch kolesa a v statickej cievke. Este dodam, ze som nikde necital ako to uvedene svetlo naozaj funguje, takze to moze byt technicky riesene trochu inak.

              0 0
              • kycis  

                No v praxi je to tak, ze mas v dratech 2 velky magnety, neco jako od tachace, ale asi 10× vetsi a tezsi:-) No a v tele te blikacky, ktera je prichycena sroubem ( upinakem ) osy kola bude nejspis civka a blika to..

                0 0
                • Krys  

                  No vydis, tak toto riesenie som nebral do uvahy. Prave tie tazke magnety v dratoch mi prisli ako nestastne riesenie. Takze pouzitelnost tak na mestkom bicykli.

                  0 0
    • GrandeBelde  

      je to chytrý jak rádio a když to zatáčí tak to bliká, co je to? (Alkec)

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce