Bezky a vosky - technika voskovani

133 nepřečtených
  • Vegan

    Zdar a silu,

    s mym navratem k bezkovani zjistuji, ze se technika za poslednich 10 let posunula asi o milion let dopredu (da-li se to tak vubec rict) a jedine co zustalo je snad jen to, ze vosky stale dela Swix ( a jine znacky ale drive plarilo, ze Swix je stala kvalita) a, ze jaks taks sedi jejich barevne znaceni :)

    Potreboval bych teda poradit od nekoho kdo jezdi a ma s vosky zkusenost jak zpravne voskovat, cistit, podmazavat, atd…

    Drive jsem vzal tuhy parafin jim natrel celou skluznici zazehlil, seskrabl do komoru dal stoupaci vosk (Swix V ) dle aktualnich podminek a hotovo vymalovano. Dnes se naprosto klasicky parafin uz nepouziva jsou specialni sjezdove vosky (ktere jak chapu se uz mazou jen mimo komoru pac jsou mastne a nerozumi si se stoupacima voskama ), dale jsou zakladove odrazove vosky ( chapuli to zpravne tak se mazou a zazehluji do komory ) a na ne se nanasi stoupaci vosky podle typu skluznice bud V nebo VR ( v pripade swixu) dale se pouzivaji ruzne smivace ( na odstraneni starych vosku ) jez, ale udajne skluznici vysusuji a ta se ma zase necim nasledne po smyti osetri… no a pak uz v tom ma uplnej gulas pac nevim co driv :) . Dale co chapu tak se dnes uz nepouziva vubec mazani do zeber ( kombinovani dvou a vice vosku v komore ) pac se udajne rozlicne vosky moc nesnasi. A do toho, aby toho nebylo malo se jeste pouzivaji Klistry.

    No proste masakt.

    Takze predem diky za zkusenosti z praxe ponevads na netu je o voskovani milion clanku ktere si, ale casto navzajem protireci.

    PS: na zaver snad jen to, ze oba mame klasicke zkluznice a bezky mame oba Combi.

    0 0
    • Nikovlas  

      Já aspoň odpovím na to, na co mám nějakej názor. Na rekreační ježdění ti stačí jeden univerzální parafín, myslím, že si každý může dovolit používat LF parafín (s přídavkem fluoru). Takový univerzální parafín jsem kupoval 200g za cca 350Kč a to vydrží na desítky mazání na bruslení (celých skluznic) – cenu jedné mázy si tedy můžeš snadno dopočítat a posoudit, jestli je to v porovnání s ostatními náklady málo nebo hodně. Co jsem slyšel, tak jakýkoliv LF parafín ti pojede líp než obyčejný CH (hydrokarbon) správně zvolený na dané podmínky. Takže za mě koupit nějaký univerzální LF, spíš studenější, a tím mazat tak často, aby skluznice nebyla nikdy vyschlá (šedivá místa). Pokud chceš víc, tak si kup víc variant a maž podle podmínek.

      Ve stoupacích voscích se moc nevyznám. Ale parafín se pod ně nedává. Prý se zažehluje nějaký speciální BASE – tomu já nerozumím. V je turistická řada, VR je sportovní/závodní – neliší se podle skluznice – má obsah fluoru, takže je rychlejší (míň brzdí) a prý se rozlišuje třeba do mokrých a suchých podmínek – prostě víc variant. Ohledně kombinace vosků – spíš se na sebe vrstvěj postupně – jak – to zase přesně nevím.

      Ohledně čištění – skluzné plochy, když jsou špinavé třeba od klistrů ze stopy, čistím tak, že je napustím nějakým měkkým parafínem (žlutý CH) a ihned ještě za tepla stáhnu vykartáčuju – vosk vytáhnu ven i se špínou – pak normálně natáhnu zase tím LF a stáhnu a vykartáčuju zase před jízdou.

      Něco se můžeš dozvědět tady: http://www.forumbezky.cz/

      0 0
      •  

        tenhle problém s mazáním jsem pro letošek navždy vyřešil koupí šupináčů, pro turistu a kochače ideální .-)

        0 0
        • Pebe  

          aby ti šupiny jely i z kopce, tak tě stejně žehlení nemine :-)

          0 0
          •  

            žehlím šupiny (mimo šupiny) rád, vždycky jsem si večer připravil pěkně běžky abych druhej den ráno zjistil jak jsem promazal, teď už řeším jednou za čas jenom ten parafin:-)

            0 0
    • veteran  

      Studuj: http://www.nyc-sport.cz

      Tam je toho dost a klukům se dá věřit, zkušeností mají až až.

      0 0
    • mr.antik  

      je to věda, ale v našich podmínkách si vystačím s jedním dražším parafínem (fialové LF od SkiGo), samozřejmě parafínovat jen skluzné části (už jen kvůli šetření).

      Stoupací vosky je komplikovanější, takže pokud máte kombi, tak bych doporučil na klasiku vyrazit spíš za dobrých podmínek, když je to na modrý (případně modrofialový nebo modrozelený, zelený). Ty se daj i zažehlit do základu, ale nevidim důvod, protože to na dobrém sněhu nesjedeš. Teplý sněhy jsou na prd.

      Vůbec mazáni klasiky je dost náchylné na dobře zvládnutou techniku, to na čem jezdí závodnici by normální člověk neskousnul. Bohužel, nic moc převratnýho se za 10 let nestalo :-)

      0 0
    • dancing dog  

      nejlepší parafín je prý i dnes vosk z čajových svíček

      0 0
    • Vegan  

      Takze panove pro zacatek pro me jako rekreanta asi takto:

      zehlicka , skluzny LF , zakladovy odrazovy , a pak jako stoupaci Swix V40, V45, V50, V55

      VR je asi prilisny luxus a zbytecny.

      Muzete mi tedy tento nakup posvetit nebo smivac mam Skivo a

      0 0
      • mr.antik  
        • žehlička stači levnější třeba tahle http://www.4riders.cz/…t8–800w.html
        • skluzný LF bych vzal rozhodně studenější (pokud chceš jen jeden).Tohle bude akorát chytat špínu a na agresivnějším sněhu vydrží jenjednu vyjížku. Fialový nebo modrý.

        Osobně mám dobrou zkušenost (kromě vyloženého čerstvého prašanu) s tímto http://www.nyc-sport.cz/…g-p-788.html?…

        Zbytek asi dle potřeby. Na ten parafín je dobrý kartáč (možná se dá sehnat i něco podobného v drogerii) a ostrá plexi škrabka.

        0 0
        • Vegan  

          Ok takze prafin LF6 ?

          skrabku koupim na benzince na CCS prej to staci :), ted jeste vyresit korky mam ted synteticky SWIX, ale ten zase prej neni vhodny na tvrdsi studene vosku ponevads absorbuje a navic bych si mel poridit jeste dalsi korek na parafiny… OMG co je todle Ku**a za sport ???… :-/

          0 0
          • mr.antik  

            Pokud nemáš Fisher RCS Carbonlite nebo Atomic WC s odpovídajícím zbytkem výbavy a nebude servisu věnovat hodinu před každou jízdou, tak to neřeš :-)

            To LF6 nebo 7 podle toho, v jakých podmínkách nejčastěji jezdíš.

            Korek na parafín nepotřebuješ, na to máš žehličku, škrabku a kartáč.

            0 0
          • Nikovlas  

            Já si teď koupil od Swixu F4 , kterýho je za stejný prachy 3× víc -uvidím, jestli to pojede nějak znatelně hůř… a taky můžeš zkusit to LF12 – je to za stejný prachy jako ty ostatní LF, ale místo 60g jednoho vosku tam máš 3×20g -modrej, fialovej, červenej – a můžeš mazat podle podmínek.

            0 0
          • Kufruv  

            LF6 je dobrej univerzál, na trénink stačí jak na studený sněhy tak i na mokrý, škrabku radši koupit pořádnou nebo si uříznout kus plexi (je potřeba aby měla hranu). O přírodnim korku bych ani neuvažoval, syntetickej je vhodnej na všechny druhy vosku a nepoměrně líp korkuje. Na korkování parafínů zapomeň – byla by to akorát zbytečná práce. Když už tak zažehlit. btw studenější parafíny bys na skluznici bez žehličky stejnak ani nedostal…

            0 0
            • Vegan  

              Vyborne takze obednano… no celkove je to za 2.5k tak doufam, ze to k necemu bude jinak prej nebudu mesic nic jist :D

              Ted jeste odladit postup:

              vsude mimo komoru se dava parafin ten se naskrabe na skluznici a zazehli, nasledne se stahne skrabkou a vykartacuje ?

              Do komory se zazehli zakladovej stoupaci ten se jen zeskrabe a na nej se pak uz klasicky nanasi stoupaci vosk na miste dle potreby ten se jen korkuje a to smerem od predku do zadu. V zadu se nakonci komory necha asi 2cm bez vosku pac se tam udajne sam roztahne ?

              Je to takto zpravne na klasiku ?

              Na skate se maze cela skluznice parafinem … a, kdyz se lyze trebas pres leto skladuji tak se taky maze cela, aby skluznice nevyschla coz by na kombikach nemela nikde.

              0 0
              • McBlacky  

                ono se to dá hrotit i víc, ještě bych přidal

                1. před nanesením parafínu na skluzné plochy kartáčovat bronzovým

                kartáčem.

                1. po stažení škrabkou lehce vzít 1–2 bronzem a pak kartáčovat nylonem

                dokud se bude objevovat bílý prášek z vosku.

                dost začátečníků to málo stahuje a nedostatečně kartáčuje.

                to ti zaručí, že nezůstanou na skluznici zbytky parafínu, které pak akorát brzdí. Pohledově po úpravě by měla být skluzná plocha hladká s viditelnou strukturou, černá-stejnobarevně po celé délce.

                Pro stahování a kartáčování je skoro nutné mít mazací kopyto. V ruce, nebo mezi židlemi to nikdy neuděláš pořádně. Nebo ano, ale za trojnásobek času.

                0 0
                • scoty  

                  Sundaváš po jízdě použitý tuhý stoupací vosk z komory, nebo na něj příště naneseš další vrstvu, při podobných podmínkách?

                  0 0
                  • McBlacky  

                    klasiku jezdím jen když je čerstvý sníh –2 a méně stupňů, takže nepoužívám klistery. To zjednodušuje celý proces čištění. Smývač Skivo dávám tak 2× za zimu. Většinou stáhnu škrabkou co jde a zbytek zažehlím jako podklad a na to dám vrstvu vosku co chci mazat, zažehlím a na to po vychladnutí vrstvu opět toho samého a tu jen korkuji.

                    0 0
                    • scoty  

                      Jasně, jak říká Květa J. :„..modrej, jinak nejedu…“

                      Překvapilo mě, že stoupací vosk zažehluješ. Já teda zažehluju jen glider mimo komoru. Komoru před sezonou očistím, zbrousím napříč smirkem 180 a pak nanáším tuhý stoupák z válečku.

                      První dvě vrstvy hodně korkuju a poslední méně.

                      0 0
              • Maadaf  

                Zakladovej stoupaci se po zazehleni nijak dal neskrabe, necha se tam jak je. Na konci komory nemusis nechavat 2cm, podkladovej udrzi stoupaci vosky, aby se neroztahovaly. Korkovat muzes obema smery. Skrabani a kartacovani parafinu se provadi jen po smeru jizdy (s vyjimkou lesticich kartacu, tedy pokud je mas, s temy se jezdi obousmerne). Zbytek mas OK :)

                0 0
                • Vegan  

                  SUPER!!!

                  Diky vsem, jsem o mnoho chytrejsi tak uvidime zda to bude myt priznivy dopad :)

                  0 0
                  • Maadaf  

                    plus to, co pise McBlacky. Vcetne toho, ze bez kopyta si skrabani a kartacovani

                    nedovedu predstavit.

                    0 0
                    • Vegan  

                      Nestraste me kruci :-/ ja chci jezdit rekreacne :)

                      BTW: jeste mam celkem chaos teda s tema smivacema jak je zpravne pouzivat da se to nejak shrnout v kostce a jednoduse.

                      0 0
                      • Maadaf  

                        Lyzi je nejlepsi mit ve vodorovne pozici skluznici nahoru. Smyvac naneses v rovnomerny vrstve na stoupaci vosk, nechas 2 minutky pusobit, pak to plastovou skrabkou (co je v klistrech) stahnes. Znova naneses tenkou vrstvu smyvace na vosk, co tam zbyl a hadrem to stahnes do cista.

                        0 0
                      • JSt  

                        takovy zalezitosti se te jako rekreanta, kor zacinajiciho, vubec netykaji. stoupaci vosky patlej pres sebe, az tam casem budes mit takovou smesku, ze se odrazis na jakymkoliv snehu a tem, co skluznicu pravidelne cisti a zrovna promazali se budes smat ;-).

                        0 0
                        • Vegan  

                          No ja mam prave kombiky a obcas budu chtit i bruslit takze cistit musim.

                          0 0
                    • mr.antik  

                      já jo, je to celkem slušná posilovna na jednu ruku :-)

                      0 0
          • JSt  

            nesmis to tolik resit ;-). pro skluz zazehlis klidne svicku starou zehlickou a na stoupani je teda lepsi poridit novy swixy. oproti petadvacet let starym skivo je to rozdil, i kdyz i s tema se da ;-).

            0 0
    • morf  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
      • sugg  

        Jak se ty parafínový vločky nanáší na běžky ? :)

        0 0
      • Nikovlas  

        Tohle chápu u někoho, kdo najezdí tisíce km ročně a má běžky, které podrží vosk asi 10km (třeba Sporten). Mě Fischerky RCS vydržej třeba 60km, což jsou 2 kratší vyjížďky a když mažu tím levným LF, na které jsem odkazoval výše, tak mě taková máza vyjde rozhodně na míň, než 10Kč. To je asi jako dát si místo velkýho piva malý… ale zase se projedu o poznání líp. Kupovat velké balení různých parafínů, mnohdy třeba plných změkčovadel, abych za víkend na běžkách ušetřil 10kč mi připadá… zvláštní.

        0 0
        • McBlacky  

          bavíme-li se o klasice, tak ani tři vrstvy stoupacího vosku nevydrží 60km.

          navíc kromě skluznice to záleží i na typu sněhu. Starý krystalický to sedře celkem brzo i z RCS, ne z celých, ale z odrazových hran 100% klidně po 40km

          0 0
          • Nikovlas  

            Já reaguju na ten pytel parafínu do koupele, nebo co to je v tom odkazu. A samozřejmě, že některej sníh mi to sjede dřív a jinej později. Prostě mi to ale připadá úplně absurdně zbytečné šetření – neříkám mazat na projížďku HF, ale shánět pytel co nejlevnějšího parafínu…

            0 0
            • McBlacky  

              tohle já ignoruju.

              Než by někdo ojel 3kg parafínu, tak najede tisíce km na běžkách a bude řešit úplně jiný problémy. Při ceně základních řad typu S3 od TOKO nemá smysl řešit pytle z lékárny.

              0 0
              • Neunzikger  

                Pár desítek let se honím s volnou patou po kopcích. Není to můj jediný glider.

                Používám ho i na RCS.

                Je rychlejší než základní parafín TOKO.

                Glajdruju dobře, glajdruju rád. Když není nový sníh, tak pokaždý. Starší sněhy jsou špinavý.

                HF na čištění lyží fakt neberu.

                Vločky jsem rozpustil a odlil ve skleničkách špalky – nějaký jsem zkapalnil (=vyměnil za pivo). Jsou i menší balení.

                0 0
                • Nikovlas  

                  Pokud máš dobrou zkušenost, tak vlastně proč ne – na to čištění bych nad tím uvažoval.

                  0 0
                • McBlacky  

                  mě jde spíš o finanční úsporu v pozadí celé akce

                  používám servisní cihly LF po 250gr – celé balení 2,5kg stojí 1800kč, tedy ta jedna cihla vyjde na 180kč.

                  za zimu, kdy se dostaneme ve dvou na lyže tak 30–40× krát nespotřebujeme v součtu ani dvě takové cihly. Mažu téměř na každé lyžování.

                  Když tedy nebudu počítat přípravu na závody, tak to vyjde pod 300kč za celou zimu. Což je směšný už jen v porovnání s cenou parkování na horách…

                  0 0
    • Burizon  

      Já se ti divím, že se s tím chceš tak „*****“ při svém, předpokládám, rekreačním ježdění…(co jiného taky čekat po takové pauze).

      Mně stačí na klasiku dva druhy stoupacích vosků SWIX, jeden syntetický korek, škrabka a Margotku do kapsy :-) Ostatní je o technice. Takže většinou (většinou!) ráno přijedu na Ovčárnu, tam napatlám dvě vrstvy vosku, rozetřu a jedu těch 35 – 50 km. Nemám ambice být závodníkem. Ještě, abych se s tím žehlil apod. :-)

      Ale přeju vám hodně šťastných kilometrů na běžkách, je to krásný a tichý sport (pokud nemáš šupináče :-)).

      0 0
      • Nikovlas  

        Z dotazu zakladatele jsem vytušil, že chce na běžkách jezdit, ne se „přesouvat“.

        … nenaparafínované běžky jsou strašně pomalé… strašně!

        … nevím, jaké 2 vosky kupuješ, ale jestli s nima dokážeš namazat, když je nad nulou a mokrej sníh… a pak se z toho odrazit od kopce… a nějakej ten metr se sklouznout… no asi máš lepší techniku než já, no…

        Můžu nadhodit nějakou analogii. Když na kole někdo nezávodí, tak je pro něj asi zbytečný mazat řetěz, seřizovat přehazku a přesmykač a jakkoliv servisovat vidlici, že? No a když píchne, tak to zalepí a znova nafoukne. Prostě jen sednout a jezdit. Když člověk nemá závodní ambice, tak vlastně ani nepotřebuje, aby náčiní jakkoliv spolupracovalo – jde přeci hlavně o ten pobyt na čerstvém vzduchu…

        0 0
        • Burizon  

          Nebudu tu komentovat tvoje dedukce a analogie, ale jen chci řict, že v době, kdy nahoře je mokrej sníh, tak běžky už jsou v koutě a dole si užívám kola :-)

          (a možná o něco přicházím…)

          0 0
          • Nikovlas  

            Jasný – když je mokrej sníh, tak raději bruslím, než abych mazal klistry – ale když někdo chce jet klasiku, tak se bez nich neobejde.

            A rozdíl mezi naglidrovanou lyží a lyží, na které se parafín 2 roky ani nedotknul je propastný – kdybys to zkusil, tak bys pravděpodobně začal buď parafínovat, nebo přestal běžkovat.

            0 0
            • Burizon  

              Před rokem jsem koupil nové běžky a stále oproti zbytku startovního pole jedou krásně… Někdy je to z kopce až kontraproduktivní ⇒ produkuje to ve větší míře držky… :-)

              Až tak krásně nepojedou, budu to řešit…

              0 0
              • Nikovlas  

                Jestli oni mají naparafínované a dobře vykartáčované běžky a ty jsi na těch svých už ujel aspoň 100km, tak nechápu, ale když to říkáš, tak to tak asi je – já tam nebyl. Držky házim taky, ale to se aspoň všichni pobavíme, takže bych to rozhodně nepovažoval za kontraproduktivní :-)

                0 0
                • Burizon  

                  Zbytek startovního pole = lidi, kteří si usmysleli, že ten den si taky vyjedou na běžkách ;-) Běžky maj zatím najeto cca 550 km.

                  Kdybys vyrůstal v podmínkách neupravovaných tras, tras prošlapaných od pěšáků, ledových ploten, hromady klacků a větví, tak bys taky k nějakým takovým vychytávkám nebyl veden. A co se v mládí naučíš… ;-)

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Já stál poprvé na běžkách ve skautu (neříkám, že je to kdovíjak dávno) – podmínky, ve kterých jsem jezdil jsi přesně vystihnul. Pak jsem zjistil, že mě víc baví, když to jede, tak jezdím jen na upravených tratích a vyšlapaná stopa je pro mě jen nutné zlo, abych se dostal na magistrálu (pokud to je možné, raději samozřejmě využiju odvoz autem nebo tak něco). Každopádně do toho, co děláš a co tě baví, mi nic není – pouze jsem chtěl říct, že pokud chce člověk k běžeckému lyžování přistupovat sportovně a ne turisticky (i při turistice si člověk může máknout – proti tomu žádná), tak se vyplatí ten přístup začít už když ty lyže připravuješ.

                    0 0
                    • Burizon  

                      S tím se nedá než souhlasit. Vystihl jsi to přesně. Takže je jasné, kam kdo z nás dvou zapadá :-)

                      0 0
      • McBlacky  

        margotka je výborná, ale vždycky hrozně zmrzne :)

        0 0
    • Dubys  

      Taky jenom doplnim. Kdysi se tady vedla debata, kolik parafinu padne na navoskovani jednich skejtovejch lyzi. Ptal sem se v LBS sportu, rikali, ze z ty 60-ti gr. krabicky od Swixu by se melo 5–6 paru navoskovat. Zkousel sem to tou metodou, kdy se vosk nekape, ale jenom rozehriva a roztira a musim uznat, ze to funguje a vychazi opravdu na min. 6 voskovani.

      0 0
      • Kufruv  

        mě teda to 60g balení vydrží určitě na 15 parafínování – a to si myslim že nešetřim. kapou se jen vosky jako je lf4 který jinak nanést nejdou…

        0 0
        • Nikovlas  

          Já normálně nahřívám a otírám, ale musím říct, že posledně jsem ty běžky měl tak vyschlé, že jsem to takhle dělal 3×, než to začalo dělat vrstvu a rozhodnul jsem se to strhnout – to jsem bejval mohl nakapat a bylo by to bývalo rachlejší… A když „vyplachuju“ skluznici žlutym, tak taky kapu, protože mi toho není líto. Jinak nahřívám a otírám.

          0 0
          • Kufruv  

            já když tam toho chci dát víc, tak otírám po kratších vzdálenostech:) nějak to kapání nemám rád – lepší mi přijde jet rohem žehličky po lyži a zároveň na ní tavit parafín. 2–3mm tlustá čára na každé půlce lyže je množství tak akorát :)

            0 0
    • H8me  

      rozčísnu toto téma, jakožto začátečník, co se týká běžkování. Teď jsem byl na túře a docela jsem se trápil na zmrzlém podkladu, používám (červený, fialový a modrý vosk od Swixu), chtěl jsem se zeptat, jak namazat na namrzlý krystalický sníh, nebylo by lepší pořídit ještě klistr?

      0 0
      • Pán z Dubu  

        Jsou sněhy, na které tuhé vosky nestačí, a řešením pro střídavý běh je jen klistr. Na upravované tratě je pro takovéto podmínky nejjednodušší pořídit skate materiál a bruslit.

        0 0
        • Petr L2  

          Nestál jsem na běžkách od revoluce, ale pamatuji si, že na takový debliní podklad byl ideální fialový klistr od Swix a lyže se čistili perchlorethylenem :-) přemýšlel jsem, že si běžky opět pořídím, ale z toho, co tady čtu o mazání a vůbec o přípravě běžek jsem docela vyděšený, to aby člověk na to mazání měl školu, nebo šel do šupin:-)

          0 0
          • Pebe  

            šupiny na tom dnešním přemrzlém krystalu taky extra nedržely, ale zase bylo sluníčko :-)

            0 0
            • JSt  

              videl jsem starsi bezky, ktere misto supin mely pod botou z vyroby nalepene prouzky ze stoupacich pasu a chytaly se prakticky vsude. ;-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                A jak jely?:))))

                0 0
                • JSt  

                  kdyby tam ty prouzky nemely, jely by nejspis stejne. ;-) bal bych se, ze se ty prouzky osoupou, ale vzhledem ke stari a najezdu vypadaly porad pomerne nove.

                  vsechno je samozrejme o prioritach. osobne bych rekl, ze drtiva vetsina bezkaru si „uzije“ spis nevyhod mazacich lyzi nez jejich benefitu. ;-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ja nebezkuju ani nelyzuju…ale kdyz jsem byl na bezkach, byl jsem nadseny jak se mi udelaly na skluznici bambule snehu a ty k**** konecne prestaly ujizdet vsemi smery samy od sebe:))))

                    0 0
                  • JMT  

                    No nevim k té poslední větě. Loni jsem pořídil Skingrip Salomony, kokrétně ten topmodel (RC) a jsem z nich nadšen. Z kopce jsem se rozjel více než chlápek co jel ve stopě vedle na skate slabech a záběr do kopce je velmi dobrý až výborný dle sněhových podmínek. Nedokážu si představit že by to šlo lépe. Naprosto ideální řešení pro Pražáky když nevíš jak bude druhej den, kolikrát sníh přemrznul atd a chceš jezdit klasiku.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      navíc to dneska dělá už skoro každá značka. Skintec od Atomic, Twin Skin od Fischer,…

                      Šári do nich půjde zřejmě taky a já se budu trápit na obyč až blbě namažu a bude mě drtit :)

                      0 0
                      • Nikovlas  

                        Dokonce i Sporten to dělá. A ty Bohemia Plus z posledních let nejsou špatný lyže za ty prachy. Ale konkrétně tu chlupatou část hodnotit nemůžu.

                        0 0
                    • JSt  

                      sak presne tohle jsem tou posledni vetou myslel. ;-)

                      0 0
                    • obda  

                      Co pro Pražáky, ale i pro nás turisty :) Obvykle jezdím mimo strojové okruhy (ve strojové stopě obvykle tak do 50% cesty), s výraznějším převýšením (start níže). Za celý den je to často i na tři přemazání, a i tak to nejede celou dobu ideálně. Dobré šupiny jsou v tomto fajn. Zatím teda voskuju a na šupinách jezdí zbytek rodiny. Mám strach, že si koupím lyže na svoji váhu a pak zhubnu :D (Na rozdíl od mazacích lyží mi přijde hmotnost kritická, protože nejde změnit délka „mazací komory“.)

                      0 0
      • Nikovlas  

        Obecně platí, že tuhé vosky jsou na čerstvý sníh – tedy do doby, než se jeho vločky změní. Jakmile sníh jednou projde transformací (nataje, jakoby zhutní a vločky se změní na hrubé krystalky), tuhé vosky zpravidla nefungují a je třeba klistr. Je jedno, jestli je –10 nebo +10 °C – je potřeba klistr. Pokud je navíc takto transformovaný sníh přemrzlý, silně doporučuju nejprve zažehlit tenoulinkou podkladovou vrstvu (modrej nebo zelenej klistr) a až na to dávat cokoli jiného – jinak se ten klistr hrozně rychle sjede. Pokud se má jet delší trasa, doporučuji zažehlit podklad i když je nad nulou a mokro – sice se to sjíždí mnohem pomaleji, ale i tak.

        0 0
        • H8me  

          oki, poridim tedy univerzal klistr od Swixu …

          0 0
          • Nikovlas  

            Univerzál a na přemrzlou stopu modrej nebo zelenej jako podklad – ale to už pak chce i nějakou další žehličku na klistr nebo aspoň horkovzdušnou pistoli – tyhle tužší klistry za pokojových teplot do tenké vrstvy (stačí, když je ta skluznice jakoby „ulepená“) prakticky nejdou rozetřít jen tak prstem nebo dlaní.

            Nebo se na to prostě na ledu vyprdnout. Nebo namazat klistr, vyjet na kopec a po prvním zaplužení ve sjezdu už jenom soupažit… Nebo soupažit už od začátku… Běžky ti dávaj hromadu možností :-D

            0 0
            • H8me  

              davaji :D … v patek bylo nadherne, ale premrzlej snih do kopce na 25km okruhu me celkem sral :DDDD takze jsem srabsky vypnul lyze a sel jsem par km do kopce peso :D taky reseni :D … protoze to proste klouzalo a stromkem se mi do takovych mirnych kopcu nechtelo a bruslit jeste moc neumim :)

              0 0
            • H8me  

              davaji :D … v patek bylo nadherne, ale premrzlej snih do kopce na 25km okruhu me celkem sral :DDDD takze jsem srabsky vypnul lyze a sel jsem par km do kopce peso :D taky reseni :D … protoze to proste klouzalo a stromkem se mi do takovych mirnych kopcu nechtelo a bruslit jeste moc neumim :)

              0 0
            • H8me  

              muzu pod univerzal klistr prdnout tvrdej modrej vosk a zazehlit? … nebo tak, ten modry vosk jako zaklad zazehlovat i na mekci vosky?

              0 0
              • Nikovlas  

                Existuje myslím i přímo základovej stoupací vosk, ale řekl bych, že půjde i nějakej běžnej tvrdší vosk (třeba ten modrej). Nicméně pod klistr jsem to ještě nezkoušel – to jsme vždy dávali klistr.

                0 0
                • H8me  

                  no myslim, ze ten klistr univerzalni stejne maznu behem jizdy nekde, az me to bude podklouzavat, tak to vyzkousim tak :D

                  0 0
                  • Barak  

                    Tak to si připrav gumový rukavice.:-)

                    0 0
                  • Nikovlas  

                    Důležitý je, aby ta skluznice byla co nejsušší. Když na ní bude voda nebo sníh, klistr se tam pořádně nepřilepí. Takže ji třeba trochu otři rukávem (jak ti dovolí ten vosk na ní). A hlavně se to nesnaž roztírat tou škrabkou, ale vem to normálně dlaní. Je to hnus, ale tou škrabkou to nikdy pořádně neuděláš – zvlášť ne v chladu. Když budeš šikovnej, zapatláš si jen palcovou stranu jedné dlaně, kterou pak otřeš do kalhot a strčíš do rukavice.

                    0 0
                    • obda  

                      Pokud beru klistr, tak mám s sebou i malé balení smývače :) Klistr je svině lepivá a do kalhot a rukavice se mi ho utírat nechce.

                      0 0
                • McBlacky  

                  v pravěku se dávalo zelený skivo pod všechno, já tam dávám cokoli na –5 a méně co je po ruce. Ale jezdím klasiku tak málo, že většinou s někým konzultuju co mazat nebo mi to rovnou namaže.

                  0 0
              • obda  

                K té druhé půlce – jde to. Za mého mládí se základ pod stoupací vosk normálně neprodával, a místo toho jsme mazali do komory jako základ zelený (=nejtvrdší) vosk.

                0 0
    • H8me  

      diky moc, mrknu! :)

      0 0
    • štája  

      myslíte, že je nutné vosk zažehlovat po každé jízdě? Jezdím skate a zažehloval jsem do teď před každou jízdou, používám Swix LF a je celkem velká spotřeba, když vosk nakapu na skluznici po celé ploše. Malý vosk z krabičky, v které jsou do tří různých teplot vydrží tak na 8×.

      0 0
      • Pán z Dubu  

        Nutné to není. Záleží na kvalitě skluznice – jak dlouho udrží mázu; sněhu – jeho abrazivitě, popř. i čistotě; kolik za jednu vyjížďku nalítáš. Je to i o osobních prioritách – jestli preferuješ vytěžit z materiálu nejvíc a podřídit tomu přípravu, nebo ve prospěch ušetřeného času a nákladů budou okolo lidi, kterým lyže poletí líp. Přemrzlý suchý firn nemá takové nároky na mázu (brzo ji vydrbe, ale není to taková kotva) jako vlhké podmínky – tam fluor chybí citelněji. V klistrovém období si přivezeš klistr z tratí, na suchou skluznici ulpívá lépe než na proparafínovanou. Chce to zkušenost – podívat se na skluznici posoudit mix těch faktorů a dle toho ano/ne. Optimální by bylo mít to vždy tip ťop, ale aby člověk nestrávil více času nad lyžemi, než na nich.

        0 0
        • štája  

          Jezdím na hory jen na otočku z Prahy, tak v průměru 15× do roka a to jen když není mokrý sníh, v tom mě to ani nebaví. Skluznici mám krásně černou i po dojetí, většinou to bývá takových 30km nějaký 2,5hod s pauzama. Běžky nemám nic extra, jsou staré minimálně 10 let, ale jezdil se na nich vždy jen skate. Asi budu dál skluznici patlat, ikdyž mám pocit že všechen vosk co na to nakupu, pak úspěšně seškrábu :)

          0 0
          • Barak  

            Určitě je lepší parafínovat skluznici více než méně.:-) Pokud máš problém parafínovat před každou jízdou, třeba kvůli tomu, že se ti pokaždé nechce vyndavat kopyto, není na to čas atd., je dobré udělat najednou více vrstev.

            0 0
            • štája  

              a ještě se rovnou zeptám, když nemám žehličku určenou k zažehlování parafínu, ale používám starou klasickou žehličku, to snad ničemu nevadí ne? Je důležité něco na co si dát bacha? snad ji nemám nastavenou na moc stupňů…

              0 0
              • Barak  

                Myslím, že u více než 10 let starých lyžích je to buřt. Na každém parafínu je doporučená teplota zažehlování a na „lyžařské“ žehličce si nastavuješ kolečkem teplotu podle stupňů Celsia, což u běžné staré žehličky zřejmě bude chybět. Musíš si tedy dát pozor na nastavení správné teploty, abys nespálil skluznici, jak si sám správně poznamenal.

                Vycházel bych tedy spíš raději z menší teploty a případně postupně přidával. Horký vosk vždy trochu kouří, ale nesmí se viditelně pálit. A samozřejmě po lyži nepřejíždět sem a tam, ale zažehlení provést pokud možno jedním tahem. Podívej se na nějaká vide na youtube.

                0 0
              • Pán z Dubu  

                Mám žehličku swix https://www.sportstore.sk/…-na-lyze-t76

                (starší model) a jen „uřízlou“ špičkou, nálepkou swix a cenou se liší od jinak zcela identické žehličky ETA na šaty https://www.datart.cz/…6-90000.html .

                0 0
                • Nikovlas  

                  Obecně mají žehličky na lyže masivnější tu desku (kromě toho jednoho modelu od Swixu, který ji má absurdně slabou). Díky tomu jsou rovnoměrně ohřáté po celé ploše a nechladou tak rychle.

                  0 0
                • štája  

                  Přesně tuto žehličku Eta mám :) snad nic nepálím, dělal jsem to tak, aby parafín začal tát a nemusel jsem čekat víc jak 10s aby se vosk na skluznici roztál, tak snad bych mohl i přidat. Co dělám tedy špatně je, že nejedu pořád jedním směrem od špičky, ale vždy tak po 30cm jezdím tam a zpět, aby nakapaný parafín roztál a dostal se všude.

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Je úplně jedno, jak po tý skluznici jezdíš – žehlička ve skluznici nezanechává žádnou strukturu, natož nějak orientovanou. Důležité je, abys nezůstal dlouho na jednom místě – roztátý vosk musí hned za žehličkou chladnout – neměly by zůstávat „loužičky“. Pokud mažeš fluorový parafín, není vhodné to zažehlovat zbytečně moc dlouho – prý se vypařuje ten fluor.

                    Jinak pokud zažehluješ měkčí parafíny (fialový a teplejší), není třeba to kapat přes žehličku – rychlejší a úspornější je jen nahřát parafín o žehličku (zlomek vteřiny) a otřít o skluznici (trochu přitlačit) – vytváří to souvislejší vrstvu, která se lépe rozžehlí.

                    0 0
            • Nikovlas  

              Nikdy jsem nepozroval výraznější přínos nanášení více vrstev parafínu. Už jen z podstaty toho, že po nanesení parafínu se všemi mechanickými způsoby snažíme ho pokud možno co nejvíce znovu odstranit. Jedině snad, že při tom zdlouhavém procesu spolu s voskem odstraníme část chloupků, co zbyly z broušení skluznice. Na to bych ale spíš vzal fibertex.

              0 0
              • Barak  

                Ano, souhlasím, že člověk těžko pozná přínos více vrstev. Fakt je ale ten, že to funguje stejně, jako když dáváš ve více vrstvách mázu, což se dá poznat o něco lépe, zejména ve výjezdu.:-) Prostě ti déle vydrží, zvlášť na typech sněhu, které jsou vůči skluznici agresivnější. Pokud člověk jezdí delší štreky nebo nemá možnost pravidelně parafínovat, určitě bych to doporučil.

                0 0
                • Nikovlas  

                  Fakt je ten, že mázu dáváš ve více vrstvách, abys měl silnější vrstvu, zatímco u parafínů to stejně strhneš a vykartáčuješ – vrstva tam nezůstane žádná.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    A zustane jenom co zalepilo pory ve skluznici…

                    0 0
                  • Barak  

                    Dělej jak myslíš. Nejsem závodník. Takhle mě to naučili kamarádi, kteří se tím živí a mají za sebou výsledky, takže to dělám takhle.

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Já závodím.

                      0 0
                      • Barak  

                        ok jak parafínuješ třeba na J50? Jednu vrstvu?

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Na laufy dám vrstvu HF, vytlačím strukturu a přes to napráším, pokud mi to za to stojí. Když je skluznice vyschlá, dám nejdřív vrstvu LF abych toho HF nemusel dávat tolik.

                          Takže ano – pokud není skluznice vyloženě vyschlá, dám jednu vrstvu parafínu. Víc vrstev dávám jen proto, abych neplýtval drahým parafínem.

                          0 0
                          • Barak  

                            Takhle třeba dělá na J50 lyže člověk, který připravuje lyže na laufy pro Standu Řezáče, ale je jasné, že každý servisman má jiné triky.

                            HOBBY: LF+LF+HF

                            SPORT+PROFI: LF+HF+PRACH

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              A ten člověk, co připravuje lyže pro Standu Řezáče – pro koho připravuje ty hobby lyže? A nenechává si to náhodou zaplatit? Za „3 pečlivě zvolené vrstvy parafínu LF“ někteří hobíci zaplatěj víc než za jednu vrstvu LF jednoduše zvolenou dle podmínek. Neznám nikoho, kdo závodí, kdo by mazal víc vrstev LF. S takovými se setkávám jen v teoretických diskuzích na netu.

                              0 0
                              • Barak  

                                V podstatě je to všechno pro hobby závodníky, z nichž někteří se ale umísťují v první 50, jiní třeba až na 1000 fleku. A jasně, že si to nechá zaplatit, přece to nebude dělat zadarmo. Ale myslel jsem, že debata je o tom, jestli má nějaký smysl dát více vrstev než jednu.

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  Snažil jsem se naznačit, že kdyby dával jen jednu vrstvu LF, tak by si za to nemohl říct tolik. Ostatně – mně je jedno, jak tvůj kámoš maže pro Silvini (předpokládám, že pro ně) – nemám důvod mu věřit víc než třeba Fouskovi a dalším. Mimochodem – můj kamarád zase vyhrál K70 na lyžích úplně bez vosku. Takže asi tak.

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    Hele, zbytečně to hrotíš. Napsal jsem jen mojí zkušenost, ať si tazatel vybere, co je mu bližší. Samozřejmě, by měl přihlédnout k tomu, že 10 let stará skluznice bude asi o něčem jiném než skluznice na nových lyžích.

                                    0 0
                                    • Nikovlas  

                                      Proto jezdil Lukáš Bauer svěťák i na asi 6 let starých lyžích. Protože ta technologie jde strašně dopředu… Nehrotím to – prostě jen vyvracuju některé mýty.

                                      0 0
                                      • Barak  

                                        Nejde o technologii, ale o to, že když se po 10 letech ptá, jak parafínovat skluznici, zřejmě ta skluznice bude lehce v kaši.

                                        0 0
                                      • McBlacky  

                                        ono to je kus od kusu. Já letos zlomil 7 let starý rcska a ty jely i držely vosk neskutečně. Proti nim novější RCS co mám ted jako dvojky jsou úplně zabržděný a vyrovnaj se jim až Speedmaxy, který teda jsou výrazně lepší v tuhosti a stabilitě, což je logické díky konstrukci lyže a rozdílu stáří.

                                        v tom modelech pár let moc roli nehraje, s revoluční věcí nikdo už roky nepřišel.

                                        0 0
                                • obda  

                                  Tak pro ty hobíky třeba první vrstvou LF vyčistí skluznici :)

                                  0 0
                              • ELx  

                                No já když jel Vasák, tak jsem teda dával 4 vrstvy LF4 a navrch nasypal. A troufám si říct, že jsem toho odzávodil a namazal poměrně hodně :-)

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  Já dal LF+HF+prach a lyže mi nezpomalily. Ale fakt je, že se jelo na vodě – to se to moc nesjíždí.

                                  0 0
                            • McBlacky  

                              Trénink: LF dle teploty

                              Delší trénink: (víc než 60km) LF molybden+LF dle teploty

                              Závod: LF dle teploty+ HF dle teploty

                              Dlouhý závod: LF molybden+LF dle teploty + HF dle teploty

                              Prach nemám, to max ukecám kamarády, jde to jako nejhornější vrstva na HFka viz výše

                              LFka kartáčuju bronzem je to rychlejší :)

                              HF kartáčuju nylonem

                              Prach nylonem nebo jen thermopadem bez žehlení.

                              a bez kopyta a kvalitních nástrojů bych se na všechno vysral a chodil pěšky

                              0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Nebylo by nějaké srovnání jak to jede když namažete CH vs LF vs HF. (skate) Jestli má cenu to řešit nebo ne. Poslední dobou jezdím s čím dál většíma chrtama, tak abych se třeba tolik nenadřel ;-)

      0 0
      • McBlacky  

        byla na to v čr udělaná celkem solidní diplomka, když pohledáš třeba najdeš. Rozdíly tam jsou, ale nejvíc až 100% fluor prášky, to asi na trenink mazat nebudeš, když balení je za 4+ litry a vystačí na 6–8× namazání :)

        Osobně to neřeším a mažu co mi přijde pod ruku a řídím se heslem rule no.5 HTFU.

        0 0
        • R-A-D-I-U-S  

          Hmm, kouknu co ta diplomka… prášit za ty prachy fakt nebudu :-)

          0 0
            • McBlacky  

              ne – tohle jsme prolít a to je shit o ničem. To co jsem četl já mělo i srovnávací tabulku skluzu po aplikaci. Sice neměřili různý lyže a struktury, což ve finále v kategorii LF vosků má větší vliv než co mažeš ale bylo tam srovnání CH/LF/HF/Cera.

              ted jsem na rychlo našel tohle

              akorát tam není kolik ti ještě navíc přidá prášek. V tom materiálu co mám na mysli to měřený bylo a efekt byl víc než rozdíl mezi CH a HF.

              Co jsem nenašel nikde je vliv struktur (permanent / dočasná) a vliv lyže (warm, zero, cold / hard, soft)

              Ve výsledku už jsi pak na 10km v řádu minut pokud porovnáš CH a CeraF. Což pokud desítka v top urovni je 22–25minut a nařezaný hobíci ji daj pod třicet, tak se dá mluvit min o 10% úspory, z osobní zkušenosti i víc. Když přidáš strukturu a dobře vybranou lyži, můžeš to klidně dvojnásobit. Samozřejmě na top úrovni už je rozdíl malý, protože všichni namažou dobře a někdo prostě skvěle, protože zrovna v ten den jede líp prášek od Holmenkol než od Swix atd. Tam pak jsou rozdíly už logicky daleko menší. U hobby už je prášek standard, ale zatím ne úplně každý má 5–6× párů lyží s různou strukturou a ruční dočasný struktrovače, takže na závodech se pak občas zjeví fakt letec co to z kopce bere o třídu větší rychlostí.

              0 0
      • Pebe  

        my jsme domů koupili velké balení modrého Swix LF a velké balení univerzálu LF.

        když je pod –4°C mažu modrej, nad –4°C mažu univerzál. Občas to jede parádně, občas moc ne a občas je to dřina :-)

        0 0
      • petrx  

        Pokud to budu brát dle sebe, tak čím více se teplota blíží nule a + teplotám, tak tím je podíl fluoru na skluzu více znát.

        0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Ok, dík za info.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.