Běhání ... a podobající se mírně zrychlené přesuny (vol.5)

509 nepřečtených
  • ˘Ö˘ Krab

    Tak se nám opět sešlo pěkné množství příspěvků 1441 v předešlém vláknu.

    Končí podivný rok, je čas bilancovat a učinit případně několik nepředložených a nesplnitelných sportovních či přímo běžeckých předsevzetí.

    Aby řeč nestála, tak níže nezbytná zbytečná anketa.

    Kolik párů nových běžeckých bot jsem si v záchvatu nákupní horečky pořídil/a k těm již existujícím?

    a) Ani jeden, stačí mi ty stávající.

    b) Právě jeden pár – náhradou za oběhaný.

    c) Dva páry – spíš do zásoby, kdybych se v příštím roce rozběhal/a.

    d) Tři a více párů. Vydrží mi až do důchodu.

    Kolikpak jsme toho naběhali / naklusali / naplahočili za rok 2020? Jaké máme plány do roku následujícího?

    0 0
    • Velomiwookie  
      1. novy pegasusy po prvnim vybehu super ve srovnani s 1000km asicsama.

      Letosni poklusavani zaclo pozde, ale predchozi roky to protlo vcas, tak snad ta petistovka aspon padne. A pristi rok aspon stejne.

      0 0
    • Elwing  

      Noo až otevřou obchody, mám zálusk na nějaké Hoka, jak to tady pořád čtu :-D Předsevzetí jsou vyléčit kotník, víc se protahovat, no a prostě běhat, účastnit se závodů… Ale už vidím jak padne březen, venku teplo a já vytáhnu kolo a bude po běhání.

      Letos sem nenaběhala skoro nic, ale splnila sem si dlouholetý cíl – Trailovou závist, i když jsem u toho podle fotky spala.

      0 0
    • jmaselnik  

      Letos větší obměna, takže mi nevyhovuje ani jedna varianta :) Mám relativně hodně bot, protože mám i přechodné bydliště a nebaví mě furt tahat botky a oblečení.

      Chybí mi 150km do 2000, což už nestihnu, ale cíl byl 1500, takže to neva. 2000 si dám po 5 letech příští rok jako dárek k padesátinám. Chtěl bych 50 uběhnout a to bez objemu nepůjde.

      0 0
    • zet  
      1. ale až se vyskytne nějaká pěkná sleva na Speedgoaty, tak si je konečně koupím:) (ale nevím proč, na tyto boty žádná pěkná sleva nebývá…)

      Jinak letos lehce přes 1000, jako každý rok jsem měl v plánu víc a počítám, že tento rok to dopadne zase stejně…

      0 0
    • scalar  

      Letos byl divný rok, hodně závodů na kole padlo, tak se víc běhalo, teď jsem spočítal, že mám letos absolvováno 19 běžeckých závodů. Kilometry neměřím.

      0 0
    • Richards  
      1. Asics Gel-Cumulus 22 Lite-Show – začal jsem u modelu 17 a postupně dokupuji další abych měl vždy jedny neoběhané připraveny. Někdy i stejný model ve více kusech. Tato „papuč“ mi na trénink max. vyhovuje.
      0 0
    • Smazaný účet  

      Přidám odpovědi z minulého vlákna ke svému zranění …

      https://www.bike-forum.cz/…eni-se-vol-4#…

      Díky za tipy na ty masti, podívám se po něčem, asi po tom kostivalu …

      https://www.bike-forum.cz/…eni-se-vol-4#…

      Přesně tahle část. Včera jsem byl u fyzioterapeuta, a jak jsem ukázal to místo, hned mi to potvrdil. Zjistil jsem, že jsem tak trochu kripl, protože bolestivá noha byla delší (tu jsme opravili :-D), pánev nebyla taky v dobrém postavení (pravá strana stabilizačně slabší) a i když jsem vždy dělal 2× denně protažení, tak jsem to dělal špatně. V sedě při natažených rukách nedosah asi 5cm.

      Byl mi doporučen masážní válec (doteď jsem používal jen tu tyčku Trigger Point) a nějaké cviky na hrudní páteř, kde je prý snížené pružení.

      Válec už mám objednaný, díky AlzaBoxu bych ho měl mít už dnes v 8 ráno k vyzvednutí.

      0 0
      • jmaselnik  

        Jaký jsi pořídil? Já jsem jako první vzal pevný s masážními prvky: https://www.alza.cz/…d5479157.htm ale s bolavými stehny jsem na něm nevydržel. Tak jsem objednal už z Číny za pár dolarů stejný rozměr, ale skoro hladký z pěnové gumy, na kterém jsem ty nejhorší bolístky opravil a pak už mohl i na ten Trigger point.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tento měla fyzioterapeutka, tak jsem vzal stejný. Je to investice na 10 let, tak nemám moc důvod šetřit …

          https://www.alza.cz/…d2872921.htm

          Časem., až si svaly zvyknou, koupím ten nejtvrdší nebo ty vroubkované.

          Tu tyčku Trigger Point jsem tehdy kupoval rovnou tu nejtvrdší, ale ten válec, to byla jiná liga. Na fyzio jsem včera zkoušel tenhle hladký a některé partie jsem pořádně cítil …

          0 0
          • jmaselnik  

            Já vzal Čínu hlavně kvůli délce, chtěl jsem aspoň 60cm

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak delší mají i ty zavedení výrobci, ale uznávám, že cena je dost vysoká. Já ten příplatek beru kvůli životnosti a hlavně, a to je nejdůležitělší, Alza mi to doručila do AlzaBoxu za 12 hodin, takže dnes první masáž a pak 7km běh. Musím říct, že dnes se to obrátilo – koleno jsem trochu cítil při běhu, ale po běhu jsem úpně v pohodě.

              Budu teď 2× denně masírovat, stehna na boku byla fakt mega ztuhlá a příjemné to nebylo :-)

              0 0
    • Lachtis  

      Koupeny Adidas Ultraboost 2020 k mym stavajicim, za mne nejlepsi bota na asfalt. Nabehano mam nic, nepocitam, beham pro radost a jako doplnek ke kolu a cviceni. Nicmene v roce 2021 bych si chtel strihnout par zavodu vcetne trailovych. Ambice, dobehnout do pulky startovniho pole :-)

      0 0
    • alinceb  

      Vzhledem k tomu, že jsem jako začátečník měl na začátku roku jedny obyčejné boty za pár stovek, pořídil jsem během roku 4 nové páry (dvoje lehké silničky, GTX silničky do deště a trailovky).

      Naběháno nakonec lehce přes 1600km (cíl byl 100km/měsíc, takže spokojenost). Závody nakonec neproběhly žádné, ačkoliv jsem měl v plánu 3 desítky na RunTouru a jeden terénní půlmaraton. Tak snad se podaří v novém roce. Předsevzetí asi nechám zase 100km/měsíc – to se celkem dá zvládnout.

      0 0
    • edems  

      Cau, muze mi nekdo poradit s botama? Zacal sem behat pred 2 mes. takze teprv zacinam. Standartni trasa je 5–7 km z toho 2 km po asfaltu jinak pesiny, neni to zadnej teren, 4× tydne. Nejsem uplne malej 195/96 s tim ze bych chtel schodit max na 90 kg. Nejsem si jeste jistej jak dlouho me to bude bavit, tak by ty boty nemuseli stat 5K. Diky

      0 0
      • Lachtis  

        Vzhledem k vaze a v podstate zadnemu terenu, bych osobne doporucil Adidas ultraboost, ktere maji za mne nejlepsi prave tlumici schopnosti. Ja jine na beh po tvrdem nepouzivam. Jsou drahe, standard 4,7 tkc, ale ted se daji sehnat modely 2020 treba i za 2,2 tkc. Zrovna jsem takhle jedny koupil, ale osobne… na netu se da kolem 2,5 tkc. Ty prachy za to stoji.

        0 0
        • mrazik01  

          Ultraboost za 4,7k si koupí jen blázen. Nikdy jsem je nekoupil za víc než 3k, stačí trochu sledovat a vědět kde koupit. jak píšeš, na internetu ve výprodejích se dají sehnat i v nejběžnějších velikostech i ve slušných barvách.

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Asi nějaké trailovky s nízkým vzorkem a středním tlumením. Začni třeba dříve zmíněnými Salomon Sense Ride 3, ty se dají leckde vyzkoušet a jsou takřka dokonale neutrální. Na zimu, jaká je letos, se vyplatí koupit verzi Gore-Tex, případně je pak dochodíš. Asi máš větší nohu, teď běží ještě pořád výprodeje v Triexpertu nebo Sanasportu.

        Počítej s výdrží bot na běhání cca 600–700 km, pak začni běhat v dalším páru.

        0 0
        • Lachtis  

          Kvuli jeho, ne zrovna male vaze, bych mu doporucil prave vysoke tlumeni. Kolena to pociti a podekuji (osobni zkusenost).

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Pod 90 kg už jsem neměl hodně dlouho, jsem takové prase vyžrané. Netvrdím, že běhám, o to vydatněji však poklusávám, za loňský rok celkem 3.302,9 km, z toho za prosinec 850 km, v poryvech >200 km týdně. Něco z toho čistě po silnici, ale většinu po kombinaci povrchů, kde asfalt je v menšině, spoustu z toho potmě s čelovkou.

            Takže nějakou vlastní relevantní zkušenost snad mám. K tomu je členem mé domácnosti ještě běhající syn (4.343 km za 2020).

            Mám(e) celou sadu různých bot s velmi odlišným pojetím i tlumením a určením vůbec. Dovolil bych si tedy možná i něco zobecnit.

            • Nabídka všech velkých značek postihuje většinu běžných reálných eventualit použití, ale ne vše se k nám dováží. Mezi značkami se však liší určitá tendence k preferovanému „fitu“ a vůbec pojetí běhu.
            • Každé boty vydrží déle, pokud jsou používány výhradně k tomu, k čemu byly navrženy tvůrcem a odvedou tak i nejlepší práci s největším užitkem. čím specializovanější boty a čím více ‚mimo‘ je použití, tím je efekt výraznější.
            • Najít opravdu dobré a použitelné terénní boty s velkým tlumením je spíš zázrak než pravidlo.
            • V terénu jde tlumení proti citlivosti a vnímání, mohou si marketéři klidně hlásat opak. V extrémním případě je uživateli zneužíváno jako maskování zdraví poškozujících „běžeckých“ pohybových zlozvyků. Tlumené terénní boty mají své opodstatněné využití, ale dost jiné, než si většina (i zde) představuje a než jak je používá.

            Začátečníkovi a občasnému poklusávači bych apriori vysoké tlumení na první dobrou nedoporučil. Nemá dostatečně fixovaný vlastní běžecký projev, dost pevné kotníky, netuší, jak mu má bota vlastně sedět, co od ní čekat a dostat chce a co od ní naopak opravdu nechce. Mnohdy ani neví, jaký má vlastně tvar chodidla a jestli chce boty normální, široké nebo úzké. Každé velké tlumení přináší nutně nějakou míru nestability. A opatřit si kombinaci velmi tlumená + úzká + neutrální bota a ještě k tomu s malým dropem je skoro nadlidský úkol.

            Drop (třeba 12mm) někomu vadí, někomu nevadí. Na silnici je to spíš jedno, jakmile jsou na trailu kamínky a větvičky, jedno to být přestává. jakmile to klouže a jsou tam sklony podélné i příčné, tak se ukáže. Co běžec, to originál.

            Padlo opět doporučení silničních bot na trailové použití.

            Jak se vlastně liší trailová bota od silniční? Existuje spousta hybridů, kdy na úspěšnou silniční obuv byla naroubována trailová podrážka, při zachování silničního tlumení i svršku. Obecně se ale u silničních bot počítá s pohybem po víceméně rovném povrchu, kdy každý dopad i odraz je předvídatelně „dobrý“, tedy většinu situací vyřeší sama o sobě noha/chodidlo běžce. Úkolem boty a podrážky je nějaká míra absorpce/tlume­ní/pružení a krom toho už jen trakce. Vše víceméně v přímém směru.

            U trailové boty se pak počítá s tím, že dopady ani odrazy „dobré“ být ani zdaleka nemusejí, protože buď pod nohy není vidět, nebo se povrch chová hodně jinak, než asfalt. Mnoho dějů se odehrává v osách výrazně odlišných od přímého směru, trakce podrážky se řeší nejen pro odraz, ale i pro dopad (a brzdění). Tomu pak odpovídají konstrukční/ma­teriálové změny na svršku boty, který musí to všechno vydržet a pokud možno ještě napomáhat běžci v komunikaci s podložkou skrze podešev. Daní bývá větší hmotnost bot.

            Takže silniční boty na trail … klidně, ale jen tehdy, pokud je povrch soudržný, hladký, bez překážek, nesklonitý. Opačně – trailové boty na silnici … v panujícím humusu s bincem na asfaltu a rozbředlým sněhem… úplně klidně.

            Pro těžší váhy a pro méně vybíravé použití existují i „pancéřované“ varianty víceméně silničních bot, zpravidla mají uvedeno určení „na zpevněné povrchy“. Jemný, leč podstatný rozdíl, jde pořád ještě o boty na výsost běžecké. Po nenáročných trailech se v nich za sucha dá, ale jen za sucha, na víc nemají ani podrážku, ani svršek. Poznají se třeba podle vyztužených špiček a minimálních pěnových ploch prolínajících podrážkou, časté bývá i výraznější zpevnění paty a šněrování.

            No a pak je celá škála značkových bot „na běhání“ (spíš asi většina produkce), které k běhu určeny nikdy nebyly a nejsou, přestože tak vypadají, běhat se v nich totiž vůbec nedá.

            0 0
            • Gwaihir  

              To jako skoro každý den běžíš průměrně 13km za hodinu a čtvrt (tempo 5:45) a ještě k tomu nastoupáš skoro 200m? Kdyby sis neříkal vyžrané prase, tak jo, ale tohle prase neuběhne :D

              Já začal poklusávat pravidelněji v září, ale nic, čím by se tady dalo chlubit, nemám :)

              Já zrovna běhám v silničních Adidas Ultraboost, ale běhám hlavně silnice (kvůli mokru). nemůžu si je vynachválit, ale mám specifický problém – ostruhy a jinou botu vlastně moc nemůžu. A na potvoru nové ultraboosty už nejsou takové ponožky, co bývaly a vůbec mi nesedí. Zatím běhám ve starých, ale ty půjdou brzo na chatu a posunu si na běhání Mizuna, ve kterých jen chodím.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Tak to ale vůbec není. Poklusávám v podstatě jen v rozmezí pozdní podzim-zima-jaro a naprostou většinu kilometráže točím na cestě do zaměstnání a zpátky, něco jako 2×15,7km a 259+222 v.m. Když se daří, tak v pátek večer je tam 155 km :-). Vopruz je hlavně tma a sajrajt, popřípadě přimrzlý sajrajt, na cestě. Což zpomaluje, tak pak průměr a náladu doháním o víkendu za světla na asfaltu :-D. Kdybych vážil o 10 kg méně, tak bych asi byl schopen běhat, takhle je to „na Kefalína“.

                Ad ostruhy: na některých botách (asi 3 páry) se mi rozedřela zevnitř na opatku pravé boty taková malá ohraničená díra v polstrování, ničemu to nevadilo, dál se nerozlézala. Společným rysem bot byla výztuha pod klenbou a jí omezená flexe podešve. Plus k tomu samozřejmě tvar a fit boty. Jak se občas až převážně odrážím hodně ze špičky, tak se prostě opatek po patě šoupal a i nepatrný výrůstek, o kterém vůbec nevím, páchal zlo. Plus k tomu samozřejmě „neklouzavé“ ponožky a občas nějaký ten binec padající do bot z okolí.

                0 0
            • TK75  

              Když jsem před x lety začínal tak jsem koupil nějaké Asics s tím, že měkkou botu začátečník potřebuje.Bylo to špatný, ten pocit jako když našlapuju do bahna mi vadil.Tak jsem nějaký další boty vyzkoušel a našel Salming Speed,Distance atd s kterýma mám pocit jak když na noze nic nemám.To mi vyhovuje :-)

              0 0
              • Honzis  

                já takhle obul Kayana a připadalo mi to taky tvrdý, těžký, bez dynamiky a pak jsem zjistil že se v tom dá klidně běžet po 4:15. Je to hodně o pocitu. Třeba v DS Racer to (na závodech) „lítalo“, ale s mým pata stylem jsem se zase pokorně vrátil k papučím :-)

                0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Než jsem došel k tomu, že potřebuji nejlépe dokonale neutrální boty a hlavně úzké …

                Možná, že už jsem to sem psal, nevadí mi velké tlumení a často ani větší drop, ale když jsem v manické fázi, tak si v tlumených (a jinak výborných) Greyhoundech prostě načnu nohy. Zato když totéž dám v Distance, tak je to úlevná regenerační kůra, i lepší, než v enRoute.

                Jak píše Honzis, občas bota „klame tělem“. Takhle se Miles tváří jako naprosto nanicovatá tupá a nereaktivní bota, dokud člověk z kopce dolů po asfaltu nezjistí, že nemá žádná omezení.

                0 0
                • TK75  

                  Do Distance (myslím že to byl model A2 ) jsem se tenkrát zamiloval tak, že jsem se půl roku (!) ani nepodíval na kolo.Akorát pak na zimu jsem kupoval Salming Trail 2 (taky supr ale na tak jako Distance)

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    D2 jsem vynechal, D1 → D3. Řadu trail jsem si užil královsky: T1 → T2 → T3 → T2 → T4.

                    0 0
      • jmaselnik  

        Z vlastní zkušenosti těžšího běžce můžu doporučit Mizuno Wave Ultima. Jsou dělané na vyšší hmotnost kolem těch 90 kil. Jediná pro mne problematická věc je drop 12mm, ale pokud to neřešíš, je to dobrá volba za docela rozumné peníze.

        0 0
        • Smazaný účet  

          No jo, vyber si, ze? Pak sem prijde nekdo, kdo doporuci Nike a po nem NB. Stejne je to vsechno na jedno brdo, silne tlumeni ma dnes kazdy vyrobce.

          0 0
          • jmaselnik  

            určitě máš pravdu. Dávám sem ty Mizuna, protože moc běžců přes 90 kilo tady asi nebude a Ultimy jsou přímo pro ně určené, navíc s nimi mám osobní zkušenost. Ono silné tlumení je fajn, ale když jsi těžkej, tak zase silné tlumení úplně nedává smysl, protože ho rychle vypráskáš právě tou vysokou vahou.

            0 0
            • edems  

              Na ty mizuna sem taky koukal,jak sedi velikost?bral si vetsi nez obyc boty?resp. o kolik

              0 0
              • scalar  

                Mně u Mizuna velikost sedí jako u jiných bot.

                0 0
              • jmaselnik  

                jak píše scalar, normální velikost.

                0 0
                • edems  

                  No vsude pisou ze mas mit bezecky o velikost vetsi, tak nevim…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Při delších bězích noha oteče, takže větší kousek se hodí. Já mám rezervu u prstů 1cm určitě …

                    Ideálně si něco vyber a běž si to osobně vyzkoušet. Do obchodu běž třeba 2km pěšky a jaká bude sedět velikost, to vezmi … odpoledne nebo večer, až máš prostě chodidla prokrvená a jsou „větší“

                    Teď, na 5km trase to třeba při běhu nepoznáš, ale časem můžeš běhat něco delšího …

                    Hlavně si o tom něco zjistit a koupit co vyhovuje, neposlouchat prodavače, který bude chtít jen prodat čeho se chtějí zbavit …

                    0 0
                  • jmaselnik  

                    no to je ovšem jiná věc, vzít si o půl až číslo větší velikost je normální, některé značky ale mají vzhledem ke střihu při stejném číslování reálně trochu menší velikost a to není případ Mizuna.

                    0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              90 kg snesou takřka jakékoliv normální běžecké boty, jen pak vydrží místo 800 třeba jen 600 km.

              0 0
              • kejda  

                Jsem zvědav na ty svoje Ády, jestli dají alespoň těch 600 km, začínal jsem na nich v cca září při tonáži cca 100 kg, teď mám teda 89 kg, a okolo 400 km. Z toho těch 200 km bylo vícetonážnějších…:). Tak už abych začal pokukovat po nových, co?

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Tlumení spíš vydrží. Podívej se na stav podrážky a jestli někde nezačíná povolovat svršek, třeba se za palcem trhat od podešve. Vyndej si stélku a prohmatej, jak moc jsou boty prošlapané pod prsty a prvními záprstními kůstkami. Nebo když boty začnou při běhu vrzat.

                  Nové kup každopádně dřív, pak si porovnej, nakolik jiný je pocit. Pokud bude ze starých pocit stále dobrý, není důvod měnit.

                  0 0
                  • kejda  

                    Zatím drží. Nový koupím určitě a budu je střídat, aspoň ty staré nepůjdou tak rychle do kopru. Buď Adi Ultraboost nebo Pegasussy 36/37. Oboje dobrá volba…

                    0 0
                    • Gaper  

                      Já těd koukám po Ádách, vždy sem běhal Supernovy ST a pak Glide ST. Teď koukám že jsou ještě Superboost a ty Ultraboost. Jaké jsou tam rozdíli? Myslím hlavně v projevu při běhu, jsou víc tlumené a míň stabilní? Já nemám kde to vyzkoušet. v těch ST botách sem dokázal v klidu běhat jak tempo běhy tak i HM a +.

                      0 0
                      • kejda  

                        Vím o tom úplně kulový, ještě je nemám, mám zatím Adidas Response LTD, ale věřím místním běžcům, co mají daleko větší zkušenosti, takže si také rád nechám poradit. V užším výběru mám Nike Pegassus 36/37, na ty jsou ohlasy jen dobré, ale musí mi sedět na noze. Běhám víceméně pro radost, i když mě teď baví každý týden ukrajovat z tempa na km, jsem zvědav, kde je moje stop hranice a na jakou vzdálenost…

                        0 0
      • michal1968  

        Moje zkušenost s botami pro velké chlapy je spojena s HOKA..

        Mám dvoje.. Ne na asfalt, ale trail.. Nemůžu si je vynachválit.

        Vážím krapet víc než ty..

        1 0
    • les  

      Já se chystám na ty Sense Ride 3, co psal Krab. Akorát nevím, kde dobře koupit 44,2/3 s GTX. Poradí někdo? Barvu neřeším.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Kupoval jsem tady , ale za lepší cenu. Jinak sledovat obvyklé výprodeje v top4, sportovně atd. Momentálně asi nekoupíš lépe, než v Sanasportu.

        O.T.: Pěknou cenu mají na ne-GTX zde a v té správné velikosti.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Borci, poraďte nějaké kalhoty. Jsem poměrně otužilý, před Vánoci jsem běhal i v kratasech, takže to nemusí být nutně nějak zateplené. Trošku se potýkám se zraněním, takže moc toho teď nenaběhám a stačí mi něco fakt levného, ale praktického. Doteď jsem běhal v teplákách … No jo, ale jak jsem se vždycky zpotil jako prase, tak ta sůl mi úplně rozežrala rozkrok a na všech teplákách mám mezi nohama díru průměru pomeranče :-D :-D :-D

      0 0
      • kejda  

        Decathlon. Je to přece jen levnější, pokud to tak likviduješ.

        0 0
        • Melvin  

          Z Decatlonu mám tyto. A jsem s nimi spokojený. Sedí jak ulité, při běhu ani o nich nevím. Super je i kapsa na zip vzadu.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            … a cena je také cca na úrovni značkových ve výprodeji, tak proč ne i kvalita? :-) Dražší Decathlon věci vůbec nebývají ostuda.

            0 0
          • kejda  

            Jo, taky jsem na ně koukal, ale to jsem si myslel, že v legínách budu vypadat jak *****. Tak proto mám volnější…do legín asi půjdu a na ně kraťase.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Na kole jezdíme taky v úplných kalhotech :-)

              0 0
            • Melvin  

              Kombo legíny a kraťasy používám teď v zimě na hory, kdy beru trailové boty a mám plánu rychleší tůru nebo běh na pohodu. Když jdu vyloženě na tůru tak beru už klasické kalhoty a pohory. Jinak legíny na běh je asi to nejlepší co může být. Nikde nic neplandá a nic tě neomezuje v pohybu.

              0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Střídám teď zejména: zateplené Axis (Sportisimo), mám dvoje, drží výborně, nerozežírají se, první model (červené) mám po nějakém pádu na ledu vzadu trochu odřené, ale ani tak se nerozpadají. Nemají žádnou kapsu, dostatek odrazek, vynikající střih, příjemný materiál. Zde ve slevě model druhé evoluce, i ten mám a doporučuji.

        Další: Asics Lite-Show tight 0904 (koupeny za 890 Kč)- nezateplené, ale velmi mile překvapen, nemají sice deklarováno nic, ale fakticky jsou na stehnech z materiálu vyšší gramáže a menší profučnosti, nepromokavá kapsa, výborný střih, odrazky kol dokol. (obrázek) (Proti tomu model 002 je výrazně tenčí, cca na úrovni ‚letních‘ tepláků Nike Power.)

        Další: Lidl Crivit Running PRO (s oranžovým pasem bez šňůrek, oranžovo-šedý potisk) – nezateplené, vyhovující střih, materiál vyšší gramáže asi i s větším množstvím elastanu, za poslední roky ale jediné Lidl tepláky s vyhovujícím střihem, ostatní dělají dle mustru „pupkan“.

        Další: velmi letité Karrimor Trail xLite (zelené) se shield/softshell panely na stehnech a holeních – do deště a humusu.

        (A asi si ještě koupím tyhle.)

        0 0
        • kejda  

          Parádní přehled. Axisy jdu zjistit dostupnost.

          Já mám teď tyto https://www.decathlon.cz/…8551885.html. příjemný matroš, Bez problémů do mínus 3, v nižší teplotě jsem ještě letos nebyl :)

          Super jsou pro mne ty dvě kapsy, na telefon třeba. Velmi dobře větraji v rozkroku na vnitřku stehen.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Aha, tak s tím bych nebyl schopen se pohybovat, takové kapsy by mi vadily i prázdné :-). Na teplácích stačí malá kapsička na zip někde na boku nebo vzadu (apropos v kvalitě těchto malých zipů jsou značkové tepláky o mnoho kroků napřed). Jak mám všechny tepláky na tělo, tak od nich očekávám, že kolem pánve dokonale sedí a hlavně, že se ani po zpocení nemají tendenci po těle nijak posouvat, někde se krčit nebo podobně. Kapsy vepředu mi vadí i na bundách, pokud to není malá kapsa na hrudi; nevadí mi naopak přiměřená kapsa vzadu.

            U Tebou odkazovaných volnějších kalhot je to asi jinak a řeší se jiné záležitosti.

            0 0
            • kejda  

              …tak od nich očekávám, že kolem pánve dokonale sedí a hlavně, že se ani po zpocení nemají tendenci po těle nijak posouvat, někde se krčit nebo podobně…

              Tady jsi to trefil přesně. Jsou volnější. Kdy se zpotím, tak chvilku cítím, že se tahají, ale pak to přejde nebo to asi vytěsním. Kdybych měl běhat každý den, tak by mi to asi vadilo, takhle to zvládám, ale pokukuji už po legínách (tímto děkuji za ten tip na Axisy). Díky tomu, že jsem absolutní amatér, tak na ty všechny vychytávky, co tady postujete ohledně bot, oblečení atd. postupně přicházím, a musím říct ANO, MÁTE PRAVDU. :))

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Takže procházej slevy na velkých běžeckých obchodech a kupuj poslední kusy (Top4running, Sanasport, Triexpert …). Opravdu je citelný funkční rozdíl mezi principiálně levnými tepláky a těmi značkovými, jak střihem, tak zpracováním a materiálem. Občas se vyskytne něco jako Axis, výjimka potvrzující pravidlo (ale nesedí každému).

                Nestojí mi za to bádat v levných vodách, za takřka stejné peníze si raději koupím ověřené značkové (ideálně v 50% slevě). Myslím, že Nike jsem oboje kupoval jen cca o 100 Kč dráž, než ty PRO v Lidlu. Tepláky vydrží mnoho let, nejsou úplná spotřebka.

                0 0
      • Gaper  

        Řekl bych jakékoliv elasťáky. Mám víc jak deset let nějaké zateplené Nike a slabé Axis. Za tu dobu sem vyměnil jen tkaničku na Nike a nechal opravit jeden zip na Axis. Vůbec by mě nenapadlo řešit pot :-O. Dřív sem je ani nepral, jak sem byl mladý prase, přitom se potím dost a trička potem dokážu zničit.

        0 0
      • McBlacky  

        mám odlo a ronhill, což teda za MOC není levný. Na Odlo byla loni 80% sleva, tak jsem nakoupil ranec věcí :)

        0 0
      • Elwing  

        Táta dost nakupuje Ronhill u Baboše Kvalitní to je, taky občas něco objednám. A slev má dost.

        0 0
        • kejda  

          Ronhill zásadně cigára :)

          0 0
        • jmaselnik  

          Ronhill elasťáky jsem všechny vyhodil. S Pavlem se osobně znám, i jsem mu ukazoval, co mi ty kalhoty udělaly. Po pár bězích a opráních je materiál v rozkroku úplně ztvrdlý a nedá se v tom ani chodit, natož běhat. Je ovšem pravda, že mám silná stehna, kterými třu o sebe, takže všechny běžecké kalhoty dostávají hlavně v těchto partiích pěkně pokouřit.

          Jestli jsem s něčím dlouhodobě opravdu spokojený, tak s Atexem řada AGONE. .Žádné jiné kalhoty mi nikdy tak dlouho nevydržely v nezměněné kvalitě. Dělají je krátké, 3/4 i dlouhé.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Atex Agone – hlavní materiál udávají ‚Espen‘: 79% polyester, 21% elastan, gramáž 180 g/m2. Nějaké materiály jsem v ruce už držel a šil z nich, i podobně hodně dopované elastanem/Lycrou, je to ale vždy funkčně něco za něco. Takže s tolika elastanem se dá čekat problém s rychlostí schnutí a občas s prodyšností jako takovou.

            Pak je samozřejmě další otázkou střih – tvar, počet a rozložení panelů. Pak způsob spojování/šití. A pak nakonec to použití.

            0 0
          • Elwing  

            Angličani jsou hold střízlíci :-) Já mám teď Hilly ponožky, jsem schopná rozervat ponožku jedním během, když je to v terénu, tak snad obstojí.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Ponožky jsou obrovská sázka do loterie, v terénu vždycky. Synovi Nike elite kompresní podkolenky vydržely napoprvé snad celou sezónu závodění, pak si koupil tytéž a vydržely 2 závody. Proti tomu mu „levné“ základní ponožky od Compressportu umírají relativně pomalu.

              Teď běhám už dva měsíce výhradně v ponožkách SweepSport; v pondělí jsem rutinu porušil a vzal si jiné (Force Tessera, ve kterých jsem ale před tím už něco naklusal) … a bude mě to nejspíš stát nehty na obou ukazováčcích, když to dobře dopadne a obejde se to bez puchýřů na ostatních prstech. Prostě si nerozuměly s aktuálním stavem chodidel, povrchem a použitými botami Hoka (a to jsem v nich dal také >200 kilometrů).

              0 0
              • McBlacky  

                mě přišlo lepší používat kompresní návleky než ponožky, aktuálně royal bay, ale i compress sport jsou ok.

                Ponožky na sport jen merino, nejčastěji smartwool s technologií -indestructa- nebo jak se to jmenuje s 30% nylonu.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Tak vyjde to asi o něco levněji, protože návleky pak vydrží víc a otočí se k nim několik párů ponožek. Ono i ty podkolenky pak mnohdy dožijí druhý život coby návleky.

                  Problém spousty kompresních podkolenek navíc vidím v přílišné kompresi přes prsty, pokud mají být použity na běh (na kolo mi to kupodivu nevadí). A v nestabilitě materiálu – časem se zmenšují a ztrácejí pružnost. Ale to je možná cenovou hladinou a použitým materiálem.

                  0 0
      • scalar  

        Force z68 bez vložky a šráků.

        0 0
      • Honzis  

        já s elasťáky problém neměl, samozřejmě třeba Salomon má lepší střih než Lidl, ale klidně bych zkusil Lidl/Dekáč. Mně je hodně modelů krátkých neb potřebuju úzký pas a hodně dlouhé nohavice, ale už jsem si zvykl a beru vyšší ponožky. Teď v zimě je beru i na kolo přes kraťasy, neb toho moc nenaběhám.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Jak jsem už psal, za poslední roky v Lidlu měly na běhání střih v normálních pánských velikostech (>S) jen jedny, označené tuším Crivit PRO Running. Všechny ostatní, včetně jinak dobře ušitých fitness/workou­tových, mají přípravu na obří tukové zadnice a hlavně převisající panděra, vepředu jsou výrazně vyšší než vzadu. Na kole to tolik nevadí, ale při běhání je to peklo.

          Dekáč na tom je od pohledu lépe, ale cenou už je tam, kde značky ve výprodeji.

          0 0
      • michal1968  

        Kupoval jsem tyto u tohoto výrobce.. Modelů má vic..

        https://www.progress-cz.cz/…leginy-cerna

        0 0
    • FrantaPMJ  

      Já když běhám rychlejší desítky, tak mám Brooks Launch 5, ale na long runy se nehodí, ta desítka v nich je pro mě strop. Když běham long runy 20–30 km v čase kolem 5:00–5:20 na kilák, tak mam nejradši Asics Gel Cumulus 20, nebo Under Armour Hovr. Kdyz mam nějakej dálkovej pochod 80–100 km, tak mam nejradši trailovky Reebok (model už nedohledam). Poslední dobou čtu o trail runners, ty Altra Lone Peak vypadaji dobre a zajímají mě. Má někdo zkušenost?

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Zkušenost s Altra by mě také zajímala. Ale zatím jsem je neviděl v takové slevě, aby mi stály za koupi :-).

        V čem je po 10 km problém u Brooks Launch 5?


        Lehce jsem za posledních pár měsíců obměnil a doplnil botník, samozřejmě ve slevách.

        Takže z krabic vybaleny výprodejové/ar­chivní/zásobní Salming Miles a Salming Distance D3 (místo totožných Miles a geniálních D1). K nim mám v silničním provozu hodně tlumené Salming Greyhound (428 km, cca za 1/2 životnosti) a „maratonky“ Salming enRoute (474 km, cca ve 4/5 životnosti).

        Což neznamená, že bych nehledal i mezi silničními botami jiných značek. Zkusil jsem třeba Craft V175Lite, mám tam použitelné Salomon Sonic Aero.

        Do zásoby v dokoupeny Brooks PureFlow 7 (za hubičku) a Hoka One One Tracer 2 (asi jako budoucí náhrada za enRoute). Na ty se hodně těším, subjektivně jsou to nejlépe padnoucí silniční boty, jaké jsem kdy nazul, ale ještě jsem v nich neběžel.

        On-trail: nedávno vybaleny Salming T4 (94 km, náhradou za T2), do zásoby na léto v krabici Salomon Sense Ride 3 (0 km, nemembránové), nedávno koupeny Hoka One One Speedgoat MID WP (251 km), nedávno koupeny Sense Ride 3 GTX (245 km), nedávno koupeny Icebug Ogibi 3M GTX BuGrip (194 km). Tahle trojice membránových zimních bot by mohla vydržet i začátek příští zimy.

        Šetřím si kilometráž u trailových Brooks PureGrit6 (426 km), ty jsou také geniální; pak tam mám ještě rozběhané třeba Saucony MadRiver TR (284 km).

        Off-road: Icebug Pytho4 BuGrip, Icebug Spirit, Salming Elements.

        0 0
        • jmaselnik  

          nemám lone peaky ale s toriny Jsou to vůbec první Altry, které jsem kdy měl a jsem z nich úplně nadšený. Vyhovuje mi jak široké kopyto tak i zero drop, který vyhledávám od dob módy minimalismu v botách NB, ale je stále hůře dostupný včetně jeho faktického opuštění u Inov8.

          Speciálně silniční Toriny jsou lehké, celkem solidně tlumené a pro mne se širokou nohou velice pohodlné. Dají v nich dát delší svižné běhy.

          Mám plánu od nich, až začnu dotrhávat současné aktivní boty, koupit i jiné modely.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Boty se nekupují tehdy, kdy jsou potřeba, ale tehdy, kdy jsou ve slevě. :-)

            1 0
            • Honzis  

              přesně, teď mám doma za 1452Kč Saucony Liberty Iso 2 ale ještě nebyly podmínky je zkusit :-) Po dlouhé době jsem včera vytáhnul krosovky Mizuna Cabrakan 2 do mokrého sněhu a na dlouho jsem si to znechutil :-(

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Teď je ten sajrajt buď na bahňačky nebo na zimní hřebovky. Ale fakt ‚hnusnej fujtajbl‘, jako za po+út+st jsem se necítil zrasovaně za předešlých 6 týdnů.

                Saucony se občas dají koupit hodně pěkně, jak Liberty, tak Triumph nebo Kinvara, když nemusíš mít poslední evoluci.

                0 0
                • Velomiwookie  

                  jake saucony bys doporucil jako trailovky k pegasusum? Nejak to v nich posledni dny klouze :) (Beham v lesich po Praze, takze zadnej extra mordor)

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Nemůžu moc sloužit. Měl jsem Saucony Peregrine Arctica, to byla bota tak na lehce namrzlý asfalt a parkové cestičky. Mám aktuálně Mad River TR, neurážející, ale pozor, hodně promokavá (záměrně kvůli swimrun), mám ji na léto. Celkem hustý vzorek, ve sněhu bude spíš ztracená. Docela by mě zajímalo, jak se tato bota chová po doplnění šroubů coby hřebů, jak je to inzerováno v možnostech úpravy :-). Jinak u Saucony nevidím dobré zimní boty, na něčem mají svršky Shield, to je tak všechno, na zimu jsou jiní specialisté. Co by mohlo obstojně sloužit, je Xodus ISO 3 – podrážka na obrázku níže – ale praktickou zkušenost nemám ani mít nebudu. Do sněhu se také hodí všechny bahňácké podrážky (mám Salming Elements), nemusíš tam hledět na tlumení, to obstará sníh a bahno. Obecně se dají použít i jakékoliv boty na OCR/OTR/Spartan (třeba něco takového)

                    Jinak specifikum zimního běhání a klouzání … nebýt měkký a prostě mít a používat jedny boty s hřeby, osvědčily se Icebug BuGrip, které při přeběhu po asfaltu neničí samy sebe ani běžcovy nohy. Nižší stupeň neklouzání je jejich podešev RB9X (do terénu a sněhu pak ideálně s lištami a řídkým vzorkem). A v tomhle humusu oceníš membránu, když výběr a cena dovolí. Na podzim se taková ideální kombinace Oribi 3M GTX BuGrip dala koupit za nějakých 1800 Kč a skoro ve všech běžných velikostech. Na asfaltu to chce trochu ohledů, jinak už třeba i jen v listí je trakce při jakémkoliv sklonu výrazně lepší. Jak přituhne nebo napadne, octneš se v jiném vesmíru.

                    A když je sněhu moc a už se neprohrábneš na podklad, tak je to stejně všechno jedno a nejpodstatnější jsou dobře utěsněné a dostatečně vysoké návleky.

                    0 0
                    • Velomiwookie  

                      diky za vycerpavajici info, ja myslel spis nejaky normalni traiovky se kteryma budu trochu jistejsi v bahne, ne hned boty do snehu :) Asi vsechni bude lepsi nez ty silnicni pegasusy, plus to same resim pro zenu, ktera ted beha v nejakejch bare nikach, ktery nemaj vubec zadnou podrazku :)

                      0 0
            • kejda  

              No jo, prolízám všechny tebou zmiňované obchody a když zadám velikost 45, tak to sakra prořídne :)

              0 0
            • jmaselnik  

              já slevy až tak moc nehlídám, mám u nás v obchodě klubovou slevu 40% a pálit čas prolízáním akcí se mi nechce :-)

              0 0
        • tatakona  

          Aktuálně točíme v rodině (já, manželka, dcera) cca 9 párů bot Altra Running, popíšu stručně zkušenosti. Několikrát do roka mají výrazné slevy na evropských stránkách, za plnou cenu jsem snad nekoupil ani jeden pár. Ale i ve slevě se bavíme o ceně za min. cca 2 400Kč za pár. V Praze je nabízel pan Kočárník, aktuálně netuším.

          Obecně – všechny modely Altra mají Zero drop a širokou špičku, v oblasti nártu a paty sedí ale velice dobře. Na technické traily je dobré boty více utáhnout, špička je opravdu široká. Z našich zkušeností mají Altry nadprůměrnou výdrž jak u podrážky a tlumení tak i u svršku, mně se trhají podstatně později než třeba Hoky.

          Olympus – více odpružené trailovky, sedí super; používáme i na fastpacking po horách

          Lone Peak – středně odtlumené trailovky; velmi široká špička; měl jsem pocit, že mi noha na hodně technických trailech a v šikmých traverzech trochu plave (mám cca 2 roky starý model)

          Escalante – lehčí silniční, méně odtlumené; používá dcera i na dráhu nebo na úseky; za sucha v pohodě i do lehčího terénu

          Paradigm – odlumené silniční se stabilizací a podporou, za sucha nejoblíbenější pro mix povrchů

          Provision – odlumené silniční s menší podporou, předchozí model mi vydržel 1600km

          Ani se nechci dívat, kolik jsme za poslední roky za Altry utratili, ale na druhou stranu nám sedí, vyhovují a něco i vydrží. Za nás můžu Altry vřele doporučit.

          0 0
        • FrantaPMJ  

          Daj jsem v nich díky mladické nerozvážnosti necelou dvacku s průměrem 5:10 na kilák a pocitovně jsem se dost nadřel a dost mě pak bolely nohy, nejsou tolik odtlumemý a já mam 84 kilo… Takže na rychlejší 10 s casem kolem 4:40 na kilák dobrý, ale na long runy pro mě vůbec…

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Dvacka 5:10, desítka 4:40 ani 84 kg nejsou nic děsivého: první dám lehce, na druhé bych se musel snažit, to poslední bylo možná tak před 30 lety.

            Jestli on tam nebude nějaký jiný problém, třeba s fitem boty, dropem, technikou běhu, kompatibilitou bota ↔ běžec … naposled jsem takhle z mladické nerozvážnosti běžel podobným tempem kousek přes třicet v enRoutech první generace, ty jsou tlumené odhadem polovičně. Zjistil jsem, že od určitého krátkodobě kumulovaného objemu mi právě hodně tlumené boty (a s větším dropem; přestože je jinak bez obtíží používám) nedělají na asfaltu úplně dobře, zatímco podobné méně tlumené žádná negativa nepřinášejí, bavím se o trasách v rozmezí cca 10–25 km.

            Nohy si samy řeknou, co je pro ně dobré.

            0 0
            • FrantaPMJ  

              Techniku mam právě furt stejnou, neexperimentuju a proto vim, že 20–25 km v Asicsech v pohodě, a ty Brooks fakt můžu jen tak na rychlejší 10. Je to jen můj pocit, ale už vim, že na 20 km výklus mi ty Brooksy nevyhovujou.

              0 0
    • mr.antik  

      Jak poznám že už jsou běhací boty špatný a mám je vyhodit?

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Barva vyjde z módy.

        Bolí Tě z nich nohy? Vržou při došlapu nebo odrazu za sucha? Rozpadají se někde? Moc smrdí? Mají prošlapanou stélku? Přestaly tlumit? Mají naběháno nesmyslné množství kilometrů? Vážíš metrák?

        Nejjednodušší je koupit si další boty a porovnat.

        0 0
    • strtom  

      Máte někdo tip na boty co jsou na asfalt (mírný vzorek nevadí) a drží na námraze, ledu. Sháním boty jako tyto – Saucony Peregrine 7 Arctic. Mají v podrážce nějaké abrazivo a to když je mokrá cesta co večer zmrzne ideálně funguje. Bohužel už je nedělají a podobné nemůžu najít.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Měl jsem je také, žádný velký zázrak to nebyl, směs Icebug RB9X je ve většině situací lepší, volil bych model Haze.

        V blízké době mám v plánu vyzkoušet silniční Asics gelPulse 11 gt-x, které mají deklarované použití na sněhu, poreferuji.

        0 0
        • strtom  

          Díky za tip, ty Icebugy se mi moc líbí, už jsou na cestě. Trošku se to prodražilo, protože manželka zahlídla, že si kupuju další boty a ona prý potřebuje taky nějaké goretexy a za měsíc že má narozeniny. Nakonec jsem se pod 5 litru nevešel, aspoň ty narozky mám zkrku.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Pod stromeček žena dostala Pace2 gtx, testovala ve Středohoří na zmrzlém klouzavém bahně a opravdu to normálně sešla, kde se ostatní klouzali.

            0 0
      • BabbaJagga  

        Jako děcka jsme si na Silvestrovsky běh a jiné zimní silniční běhy s výskytem náledí někdy kolem 1985 na podražku Botas Panther aplikovali tekuté zimní řetězy.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Obuvní velmoc, země Tomáše Bati. A to se u nás šily na vývoz boty špičkové kvality a výrobu se vším všudy si zadávaly velké značky. Zadat produkci zimní běžecké boty bylo ale nad síly a chápání soudruhů.

          Zrovna dneska, mráz, trocha sněhu, místy hodně ujetého, místy až do čistého ledu, jsem si říkal, že mé lehké zimní Oribi Bugrip GTX excelují, žádné tekuté řetězy by si s takovou kombinací nebyly schopny poradit tak elegantně a jistě. Měly by teoreticky jedinou výhodu na těch pár kouscích asfaltu, kde jsou hroty hlučné, než by se po několika desítkách metrů zalepily prachem. :-).

          0 0
    • Smazaný účet  

      Jsem náhodou dnes zjistil, že moje Pegasus 36 mají už 1000km, takže je degraduju na chození a je nejvyšší čas koupit nové, ideálně ještě dnes, ať to hned začátkem příštího týdne přijde.

      Měl někdo tu čest srovnat Pegasus a například nějaké ty Boost od Adidas?

      Musím říct, že Pegasus odvedly skvělou práci, jak ve sprintech tak na dlouhých tratích …

      0 0
      • Smazaný účet  

        Vzal jsem Pegasus 37, nic jsem nevymýšlel a už jsou i doma :-)

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Proč měnit něco, co vyhovuje, že? :-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jj, ale na chvilku jsem začal přemýšlet o změně.

            Pegasus po 1000km – vnější část paty sešmajdaná, vzorek podrážky – ty špunty – snad o 50% menší. Bota mi připadá stále pohodlná a dokonce i grip se mi zdá fajn, ale tím, že mám znovu Pegasus, můžu alespoň srovnat ten rozdíl nové podrážky vs staré a zjistit jak jsem si zbytečně ničil nohy :-)

            O boty jsem se furt staral a umýval je, vypadají spíš jako po 100km, ale odvedly fakt kus práce …

            0 0
      • kejda  

        Mám v plánu v nejbližší době (týden) Pegassus 37. Teď mám Adidas Response s Boost, takže jak dorazí Nike, můžu udělat srovnání. Ale otázkou bude, jestli moje srovnání bude mít nějakou váhu, jsem takový nahovno běžec :). Můžu porovnat pohodlí, grip podrážky a na stejné trase rychlost, jestli mi to zrovna ten den půjde…Chtěl bych s nimi zkusit 10 km pod 45 minut, což s Adidasy mám momentálně 45:50…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jak dlouho běháš? Ve 47 letech 45min na 10km .. za mě dost dobrý tempo někde u 4:35 …

          Může se ti zdát, že Pegasus jsou užší, asi jsou, ale zase hezky obepnou nohu a skvěle drží.

          A proč vlastně chceš koupit další boty? Ty Adidas ti nevyhovují?

          0 0
          • kejda  

            Běhal jsem někdy na střední naposled. Pak jsem se najebanej jak pytel v hospodě vsadil v roce 2019, že dám 12 km za hodinu, o grilované prase a pití pro kamarády (cca 12 lidí :)), uběhl jsem to asi po měsíci a cca 50 km tréninku. Pak chvilku pauza a od loňského léta se snažím okolo té stovky měsíčně. Střední tratě do těch cca 14 km maximálně, ale klidně si dám jen rychlou šestku, podle toho jak se cítím. Mám to jako udržovačku váhy a kondičky, ale teď, když je indoor zavřený, a krom kola nic jiného nejde, tak mne to začalo dokonce i bavit. Problém mám, že se nedokážu přimět ubrat tempo a dát si třeba pohodových 15 km při tempu 5 minut/km, klidně i nižším, a raději se snažím rychleji třeba tu desítku pod 4:45. Ještě to nemám v hlavě srovnaný. Předevčírem jsem to zkusil a od začátku držel pětkové tempo a 12 km jsem dal jak malinu při průměrným tepu cca 148 t/m, ale neměl jsem z toho ten stejný pocit, jako když běžím na rychlost :). To jsem docela k.o..

            No a boty, nikdy jsem žádné běžecké neměl (3 km na škole jsem v roce 1989 dal v obyčejných vojenských teniskách za 11:45), tyhlety Adidasy jsem koupil na základě nějakého filtru v běžecké poradně nebo co, sedí mi skvěle, nemám vůbec otlaky nebo slézání nehtů atd., tlumení je taky asi v pohodě, drop 10 mm, ale to je i proto, že vlastně týdně běhám kolo 30 km, což proti ostatním zde je nula nula nic. A ty Ády budou mít teď okolo 500–600 km, což i třeba Krab – odborník na běh, jenom potvrdil, že už jsou někde v poslední třetině funkčnosti. Navíc jsem docela těžkej, aktuálně 89 kg, tak ty boty nedají bez subjektivního pocitu ztráty tlumení oněch predikovaných 800 – 1000 km, vyloženě silnice. Spíš počítám, že teď půjdou docela rychle do kopru. Podrážka super grip i v mokru, ale zase to posuzuju jenom jako amatér, prostě, i když lehce mrholí, tak se nesmýkají, na asfaltu nebo betonu drží krásně.

            Ty Nike mám také z doporučení zde, takže budou druhý pár, odlehčím trochu těm Ádám a pokud bude mezi nimi propastný rozdíl, tak je nechám na dožití a budu v nich i chodit. Ještě jsem měl na noze Supernovy, ale nemám porovnání s Pegassusy 37, ty zrovna neměli na zkoušk v mé velikosti.

            Tvl to je zase román, jsem chtěl napsat dvě věty, sorry no…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Zajímavý příběh, jak jsi k běhu přišel. A s tim tempem to máme skoro stejně. Já jdu ven s tím, že si KONEČNĚ zaběhám pro radost v tempu třeba 5:10 a zóně 1, ale stejně vyběhnu hned ve 4:30. Vůbec nad tím nepřemýšlím, dělám to prostě automaticky a čím víc jsem v průběhu trati zadýchaný, tím více přidávám. Když jsem si dělal vyhodnocení roku 2020, tak žádný běh nebyl v tempu nad 4:40, ani jeden jediný. Furt jedu Zóna 3 a výš – tehdy jsem si to uvědomil – ja mám prostě rád intenzitu a běh je super v tom, že to není časově tak náročné jako kolo.

              Jinak já v minulosti s během začínal několikrát a vždy jsem se po pár týdnech zranil. Psychicky mě to vždy zlomilo. Před půl rokem jsem to zkusil znovu a spadl jsem do toho rovnýma nohama. Po půl roce běhání dnes s Pegasus 37 osobáček 10km za 39:45 …

              0 0
              • kejda  

                Přesně tak, taky skoro pořád nadoraz. Akorát bych se potřeboval někam posunout a nejsem si úplně jist, kde je ta hranice, že se nebudu v tempu zlepšovat a nastoupí stagnace. Tak nějak cítím, že se blíží a že budu potřebovat nahonit kiláky v nějakém pomalejším tempu, abych získal víc vytrvalosti. Krab určitě potvrdí, zatím se nemýlil :)))

                Jinak ten tvůj čas na tu desítku, to je veliká paráda, to fakt, gratuluji :))

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Já před Vánoci kupoval wattmeter a teď běhám podle wattů. Jmenuje se Stryd. Mrkni na to, třeba by ti to dalo do tréninku nějaký řád a systém …

                  Výkonnostní zóny mi to určilo téměř přesně – pocitově – a benefit vidím především v tom, že nebereš data z GPS, takže přesnější určení tempa především v zástavbě nebo lese. Jejich appka je zajímavá, spousta nových metrik oproti Garminu …

                  https://behejsrdcem.cz/…sporttester/

                  https://www.gone4.run/…ttester.html

                  https://www.mushmaster.cz/…m-stryd.html

                  Starší verze Strydu, ale princip je stejný:

                  https://www.idnes.cz/…_runtech_Pil

                  https://www.idnes.cz/…_runtech_Pil

                  0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  To skoro vypadá, že bych měl běhání rozumět nebo být nějakým odborníkem. Ale tak to vůbec není.

                  Stagnace je pro výkonnostní běžce všech úrovní strašák. Není zase tak moc způsobů, jak se jí vyvarovat a při tom pořád běhat. Vlastně se k ní tím permanentním popobíháním spíš přibližuje. Skoro nejtěžší je „rozkolísat“ srdeční a metabolickou aktivitu, naučit se běžet odpočinkově, ale na druhou stranu si na kratších úsecích vyzkoušet opravdu rychlý běh tempem o hodně rychlejším, než je tělu přirozené a milé.

                  Nemusíš zrovna nahonit závratné kiláky v pomalejším tempu, ale nějaké pomalejší běhy bys asi zařadit mohl.

                  K tomu si před tím nastuduj základní principy tréninku a z nich vyplývající strukturu, zamysli se, na co vlastně trénuješ, podle toho přizpůsob. (Nebo rovnou obšlehni keňský týdenní tréninkový plán, jen vzdálenosti vyděl dvěma a k tempu si přidej 2 min/km.)

                  Tak čistě od stolu: trénuješ na desítku, vybíháš 4× týdně. Takže budeš mít jeden long-run konstantním tempem na max. cca 80% zátěže, jeden nějaký těžký intervalový trénink v hraničních až supramaximálních rychlostech, jeden výklus cca 6 km a pak si za odměnu můžeš dát po dni odpočinku oblíbenou desítku plným tempem. Ve skutečnosti je z toho podstatný ten intervalový trénink a hlavně regenerace po něm.

                  Další týden dáš fartlek, stupňovaný běh, znovu fartlek a pak třeba pětku naplno.

                  Do fartleků a lehčích tréninků si pokaždé vlepíš SBC/běžeckou abecedu. Ke každému těžkému běhu si automaticky dodej regenerační výklus pár km volně, do toho můžeš zapojit jinak neběhající rodinu či přátele.

                  A tak pořád dokola :-) .

                  0 0
                  • kejda  

                    Tolik cizích slov v jednom článku jsem už dlouho nečetl :)). Ne vážně, tohle trénování je fakt pro běžce, mě bude stačit 3× týdně se jít proběhnout. Na nějaké velké tréninky nemám a závodit určitě nebudu. Běhání je pro mě příjemný doplněk k ostatním sportům, spíš mám obavu, jak se otevřou indoor sporty a zase začnu hrát 3× týdně, že ani 3× týdně běhat nepůjdu, protože nebudu stíhat regenerovat po každodenním sportu. Teď to kombinují s kolem a je to výborné.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Pak je třeba brát „posouvání se“ velmi s rezervou. Můžeš se přece proběhnout 3× týdně, ale pokaždé jinak. :-) Krom toho by Ti změna směrem k pestrosti a různosti mohla velmi pomoct i v ostatních sportech. A neboj, indoor sportoviště se u nás hned tak neotevřou. :-(

                      0 0
    • Michal_Unca  

      Tak já jsem běžeckej začátečník a chodím ještě Nordic walking. Botama jsem se ale raději zásobil. Na pevnej povch mám Hoka One One Clifton 6. Na trailové běhání Inov8 Trailtalon 290. A před zavřením obchodů jsem ještě stihl narychlo koupit něco na běhání v zimě. Inov8 Roclite 315 GTX . Takže sem asi v pohodě, než zase otevřou obchody. :-) Jak otevřou obchody, budu spíš řešit nové oblečení na kolo. Hlavně kalhoty. Jarní „tříčtvrťáky“ a letní kraťasy. Plus nějakou bundu a dres. Rozhodl sem pro Kalaše, tak uvidím. :-)

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Po mnoha pokusech … za mě 3/4 ne. Nepovedlo se mi najít dobré. Jediné opravdu funkční vypadaly jako kraťasy s přišitými návleky. Jinak mám totiž u všech trochu problém, že když už sedí, tak při delší jízdě se tah látky přes kolena projeví v pohybu vložky a následně odřeninách.

        0 0
      • zacatecnikamater  

        Řekni mi kde můžu teď ty inov8 koupit. Ve velikosti 41. Všude pusto prázdno :D

        0 0
    • ms82  

      Sice jsem zaregistroval nove vlakno pozde, ale lepsi nez nikdy :-)

      Za 2020 jsem naklusal 520 km, ale zacal jsem 1.10., takze to jde. Boty jsem nove nekoupil, ale poslal jsem asi 8 paru do kontejneru. Stale mam v zasobe ruzovoucke Adidas Adios 3 a Adidas Takumi Sen (cislo nevim). Potreboval bych ale neco prikoupit, pravdepodobne Bostony a Adiosy. Na strankach adidas jsou solidni slevy, tak asi neco vezmu.

      Nekdo se ptal na elastaky. Mam od Adidasu a Salomonu. Adidas byly prvni, ktere jsem koupil, skvele sedely a mely delsi zip na nohavicich, takze se dobre oblekaly. Kdyz jsem koupil stejne o par let pozdeji, tak material byl neprijemny a sedely hur. Salomon mam taky dvoje. Jejich jedina vada jsou kratke zipy na nohavicich, takze clovek musi davat pozor pri svlekani, coz po narocnejsim behu je tezke. Ale sedi paradne a ty zateplenejsi jsou extra prijemne (letos jsem je ale jeste nevytahl, beru je tak od –4 stupnu).

      Plan na 2021 je zjistit, co se da zabehnout s minimalnim objemem. Otazka je, jestli nevyhraje pekne pocasi a kolo driv, nez to zjistim :D

      0 0
      • Honzis  

        teď budeš mít asi příležitost běhat co vidím předpověď počasí …

        otázka 2 jestli bude vůbec kde případnou formu prodat, neb se závody to vypadá hodně bledě :-( abys nedělal solo test někde na stezce tam – zpět

        0 0
        • ms82  

          Myslel jsem, ze bych se podival zase do Pecek po par letech. Ale asi nestihnu natrenovat a hlavne s vakcinou, tedy i zavodem, to do te doby nevypada.

          0 0
          • Honzis  

            problém všech závodů bude hlavně zázemí, i kdyby nakrásně povolili běh třeba po vlnách 100lidí tak není možný nacpat x set lidí do jedné haly, do šatny a zase není možný aby se 500lidí převlíkalo někde v autě nebo venku. Já s Pečkama nepočítám, i kdyby náhodou byly. Nutit běžce mít negativní test je dle mě neproveditelné, to leda pro výkonnostní běžce aby mohla začít liga atd

            0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
      0 0
    • Gwaihir  

      Dcera 13 let (gymnastika, jízda na koni, kolo) běhá jako kačer Donald. Vadí to něčemu? Má smysl to nějak řešit? Zatím toho moc nenabehala, ale třeba před rokem nebehala vůbec. Teď v lednu už byla asi 4× (3–5km).

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Lepší něco než nic. To, že používá techniku/pohybový stereotyp chůze je celkem normální, protože neběhala několik let a určitě ne se stávajícími proporcemi těla, takže se to neměla kdy naučit. Dětské popobíhání se už nepočítá, měří i váží od té doby 2× tolik, proporce i síla jsou také někde jinde.

        Ale – i kvůli budoucnosti – to řešit smysl určitě má. Pro začátek zkuste ještě ubrat na vzdálenosti a cíleně trénovat abecedy (SBC), zaměřit se asi na letovou fázi, aby tam vůbec byla. Dopady jsou sice potenciálně nebezpečné pro klouby, ale jakmile se začne odrážet (a od špiček), tak se všechno srovná samo. Svaly na stehnech by mohla mít z gymnastiky a koní silné dost, jen je zapojit.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak jsem dnes konečně vyzkoušel ty Pegasus 37. To jsou neskutečný rakety. Oproti 36 snad 2× více tlumící pěny a nový osobáček mi dneska udělaly.

      Trošku mám obavy z životnosti – 36 měly tvrdší vzorek na podrážce, tohle je všechno strašně měkký a poddajný. Na běh super, ale životnost odhaduju max 500km. Tak uvidíme … :-(

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        :-D Něco za něco.

        Včera mi dorazily „zimní“ silničky Asics Gel Pulse 11 GT-X, tak možná o víkendu kousek popoběhnu a vyzkouším. Podrážka se mi celkem pozdává.

        0 0
        • Smazaný účet  

          To jo, ale za 3 měsíce bych zase nové kupovat nechtěl :-D

          Platit si cyklistiku a běhání, to chce mít v prdeli mincovnu a každý ráno se …

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            2–3 měsíce? Za 2/2 října – 1/2 ledna by to u mě dělalo asi tak 2 páry.

            To právě musíš mít tolik párů rozběhaných bot, aby každé vydržely alespoň rok, u speciálních určení samozřejmě roků několik. Stejně to (trail) vyjde na 2–3 Kč/km jen za boty, když kupuješ s rozumem a používáš dle určení a schopností konkrétní boty.

            0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Popoběhnuto. Tyhle boty se šikmookým žlutým soudruhům velmi povedly. Jistotu ztrácejí až na čistém uklouzaném ledu, jakmile mají čeho se zachytit, tak jsou zase ve svém živlu. Ale na čistém ledu je cokoliv bez hrotů dost problematické.

          Koupeny primárně na zimní mokrý asfalt, ale nevadí jim tající břečka, zbytky zmrazků, blátíčko na krajnici, vzal jsem je na 2 km na ušlapanou zasněženou cestu s čerstvými 2cm poprašku, do kopce z kopce, vše dobré. Vzorek se sněhem nezanáší! Teplota těsně kolem nuly. Předešlý týden a víc jsem přežil celý v hřebovkách, o to je výsledný pocit lepší.

          Ta černá podrážka je nadprůměrně měkká na omak, dočista jiná, než ultratvrdý AHAR+.

          0 0
          • kejda  

            Zajímavé, a i cena je příjemná. Akorát za tu dobrou cenu okolo 2 tisíc ve velikosti 45 nemůžu nikde dohledat…zrovna dneska do té břečky kombinované s ušlapaným sněhem ideální

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Němec , nezapomeň si v košíku naklikat slevový kód. A že nechávám pozdravovat.

              0 0
              • kejda  

                Júva děkuji !

                Snad mi budou, vyzkoušet nelze :((, ale tam má prakticky všechny boty 45

                0 0
              • kejda  

                Dneska už dorazí, jsem jako prvnička :))), pan Němec velice ochotný. Díky za pomoc!

                0 0
                • jmaselnik  

                  Ondra dělá Asicsy už roky a domluva je s ním vždycky super :-)

                  0 0
                  • kejda  

                    Víc než ochotný, do druhého dne, perfektní domluva a v balíčku dárek fusky Asics.

                    A už jsou doma, v obýváku subjektivně trochu tvrdší na došlap, než moje silničky, ale to je dáno tím, že jsou trailovky. Každopádně sedí noblesně.

                    Víkend budu bohužel vylitej, ale v pondělí se těším, jak je prubnu.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Víkend daleko, konec flákání, je čas vyběhnout. Teď! Běž, Forreste, běž!

                      Ono to nejsou trailovky, ale jiný koncept silniční boty s menším množstvím tlumení, než je už delší dobu v módě. Zase, na nejistém podkladu, na který jsou určeny, je nižší a citlivější posazení chodidla spíš plus. Na trailech by se totiž záhy projevil negativní vliv hlubokého vybrání pod patou, do kterého by se nalepila hlína. A také by kamínky a větvičky rozpíchaly ničím nekrytou pěnu.

                      Já si Vás ještě všechny na to zimní poklusávání vycvičím, nebojte. Ještě pár týdnů sněhu a další na řadě jsou hřebovky.

                      0 0
                      • TK75  

                        Do hlubokého sněhu si beru farmářky s kožíškem, neklouže to tolik a pár týdnů se s tím dá vydržet

                        ?

                        0 0
                      • kejda  

                        Děkuji za povzbuzení, ale celý víkend jsem kalil extraligu, tak jsem se odhodlal až dnes. Krátké shrnutí, než se mi dodělá chobotnice na sporáku :).

                        Porovnání s Adidas Response LT, jiné boty nemám, ještě Merelly na turistiku, ale to se moc nehodí :).

                        Asicsy jsou malinko širší, cca o 8 mm v oblasti kloubu palce, nevím, jestli je to přesné pojmenování. Chce to perfektní šněrování, jinak mi trochu noha lítala do boku…Nazuto doma, tenší ponožky (příště vezmu silnější) a přesun na výběhové místo cca 2 km rychlou chůzí, 6,5 km/h. Po kiláku chůze cítím patu, jsou pocitově opravdu tvrdší, ale dávám tomu šanci. Přicházím na start výběhu, pata se ozývá čím dál víc a zvažuji návrat pro papuče Adidas. Nakonec ne, jsem tvrdej, ale 3× přešněrovávám a utahuji, nemůžu se trefit do ideálního utažení, přece jen Ády jsou jak baleťácké boty, uzoučké a padnou okamžitě, na moji nohu. Nějak jsem to pošudlal a vyrážím, první km za 4:16, suchý asfalt, čumím jak puk. Pohoda, postupně cítím, že tvrdost na patě nějak polevila, nemyslím na to a dávám si víc nahlas Toma Pettyho :). Hodně nahlas :). Říkám si, to bude dneska fakt dobré.

                        Ať to neprotahuji, 7 km za 32:25, což sice není žádná sláva na chlubení, ale z toho 4 km byly v totální sněhové břečce, která začínala namrzat, plus ušlapaný sníh na stezce. Grip boty na sněhu a vlastně i v namrzající sněhové kaši je neskutečný, takovou jistotu jsem nečekal. Komfort boty se po cca 3 km ustálil na podobném pocitu tlumení, jako mnohem více tlumené Adidasky. Bonus navíc, nemám mokré ponožky, GTX funguje na výbornou. Úplně nejvíc jsem si to ale užil na ušlapaném sněhu, kde ta bota prostě letí. Na to, že podrážka je IMHO silničářsky hladká, tak opravdu, neskutečný grip. Trochu ještě poladím šněrování a bude to pecka.

                        Takže paráda, spokojenost veliká, ještě si udělám porovnání na úplně suchém povrchu, ale opravdu jsem byl velice mile překvapen, co ty boty umí. Tvrdší tlumení bude malinko rychlejší, i nějaké ty sekundy potěší, samozřejmě ráno uvidím, co nohy, pokud OK, tak je to cesta, nemusí to být za každou cenu brutální peřina, i tvrdší, dobře navržená bota může být v konečném součtu lepší.

                        Věřím, že na suchu, když bude okolo nuly, ne –2°C, jako dnes, budu za pár dní, možná týdnů, schopen ten čas stlačit na 4:30/km, což by pro mne byl perfektní čas.

                        No, jdu si ogrilovat tu chobotnicu.

                        Krabovi tímto děkuji za tip a snad se i trochu zlepším, než nastane jaro :).

                        1 0
    • Belin  

      Pánové, máte nějaké tipy na boty s vnitřní délkou 32 cm? Běhám (no, ve vašich očích spíše rychleji chodím) v podstatě jenom v zimě (zhruba listopad až březen) po velmi různých površích – od lesního asfaltu, přes šotoliny až po lesní kořenové chodníky občas zpestřené sněhem a ledem, to vše v rámci jedné trasy. Měsíčně se pohybuju kolem 80 – 100 km, kdy během jednoho výběhu dám 10 – 15 km. Momentálně mám boty Inov-8 Trailroc 285, ale jelikož jsem i tyto kupoval přes eshop bez možnosti zkoušení, nemám žádné další srovnání. Teď mají natočeno necelých 400 km a tak se rozhlížím po nástupci.

      0 0
      • McBlacky  

        No a chces podobnou botu nebo jinou. Zrovna inov jsou dost specificke, sirsi spicka, mensi tlumeni, vetsi flexe podrazky, nekdy i nizsi drop.

        0 0
        • Belin  

          Já právě nemám vůbec žádné srovnání, tak nevím, zda bych poznal lepší tlumení (mimochodem mám kolem 90 kg a bezmála 2m), širší špička mi spíše vyhovuje, drop mám nyní 8mm, což mi přijde v pohodě, ale zase nevím, jak moc by se projevil drop větší. Do zakoupení Inov jsem běhal v nějakých dost starých Adidasech, které jsem v podstatě prošoupal. Takže přechod na Inov jsem vnímal jako luxus, jak co se týče pohodlí, stability, apod. A když hledám, tak tak velké boty jsem našel u Inov a Salming, moc dalších výrobců jsem nenašel.

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        A co od nich čekáš, v čem Trailroc 285 vyhovují a v čem naopak zaostávají? Stélka 32 cm je cca EU48? Jaký máš zhruba poměr povrchů? Jak moc jsou traily (asfaltovými) cestami a jak moc off-traily? Jaké je tempo pohybu?

        Zkus vyčkat, až se ozve „strtom“:

        https://www.bike-forum.cz/…resuny-vol-5#… s recenzí na Icebug Haze. To by mohla být takřka optimální bezpečná pomalá zimní bota bez hřebů na poklusy po ne úplně děsném povrchu, pokud má být v botníku jediná. Pokud se vyrábějí pro Tebe dost velké.

        Jestli běháš listopad-březen a štráf > 10 km, tak by asi byla optimální kombinace dvou párů, oba bych si dopřál s membránou. Řešil bych dvě odlišné podrážky na měkko a na tvrdý povrch (případně led).

        Sám takhle od listopadu mimo silnici točím v podstatě pořád dokola 3 (4) páry: Salomon Sense Ride 3GTX – použitelné i do mírného bahna, mám je na plusové teploty, Hoka Speedgoat Mid WP – když hroudy přimrznou, ale ještě není sníh a náledí, Icebug Oribi 3M GTX Bugrip – momentálně nejpoužívanější, excelují na panujícím střídavém povrchu s ujetým sněhem a ledem, je jim to vlastně jedno, Icebug Pytho 4M Bugrip – z uvedených párů používám nejméně, spíš příležitostně o víkendu, pevnější svršek nebrání ani běhu mimo pěšiny a cesty.

        0 0
        • Belin  

          Jak jsem psal, nemám úplně srovnání a řekl bych, že Trailroc mi v podstatě vyhovují ve všem, ale třeba na tom zmrzlém sněhu by asi mohly být stabilnější. Zimou nějak zásadně netrpím, takže se dokážu vyrovnat i s tím, když se do boty dostane trošku vlhka. Velikost EU je různá, někdy 48, Adidas 49 1/3, Asics dokonce 50. Takže je to fakt těžké hledání a pokud je na webu uvedena jen velikost EU, tak nemám odvahu objednat. Poměr povrchů je asi 40% asfalt a pevné cesty, 40 % šotolina a polní cesty, zbytek lesní chodníky. Tempo samozřejmě dle profilu, bez kopečků obvykle je průměr okolo 5:05, když je cesta zvlněná (zhruba 250 m nastoupaných) tak průměr 5:30 – 5:40.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Boty na led a zmrazky prostě vypadají jinak. S tou velikostí ploutve jsi opravdu značně limitován.

            Ale asi jsi měl štěstí a hned napoprvé v podstatě trefil dobré boty jak co do tlumení, tak do vzorku podrážky … ta se vzdáleně podobá mým Saucony Mad River TR, které se dělají do EU49 a v návodu mají vyznačena místa, do kterých se mohu zašroubovat vruty specifikovaného rozměru se šestihrannou hlavou, které pak mají sloužit jako hřeby. :-D

            0 0
            • Belin  

              Tak pokud jsem měl takové štěstí a vlastně na slepo vybral velmi slušnou botu, jsem rád. A budu se koukat po podobném nebo stejném páru za rozumné peníze.

              Každopádně moc díky za názory a pomoc.

              0 0
    • jmaselnik  

      Jenom takový dotaz, hodně se tady řeší boty, všechny možné typy a přístupy k výběru, ale běháte někdo minimalisticky? Ať už bosky, ve fivefingers, nějakých minimalistických botech, nebo jste třeba zkoušeli skinners?

      Já jsem dlouho v NB minimusech běhal, zejména 1010 jako krosovky jsem měl moc rád a mrzí mě, že už se dlouho nedělají a i Inov8 od nich hodně upustil. Aktuálně mi Ježíšek donesly ponožkoboty Skinners a jsem z nich úplně nadšený. Klusnout jsem byl jenom kousek, ať si chodidlo zvyká, ale zajímaly by mne případně zkušenosti s životností. Papírová je 400km, což se zdá docela dost na to, jak málo materiálu na ponožkách je.

      0 0
      • mr.antik  

        netroufnl jsem si když vidim jak vypadá podrážka na minimuskách (ostřejší kamínky jdou už skrz) tak uplně bych to v noze mít nechtěl…mám to jen na pohodové chození, ale na nějaký pískovec by to fungovat mohlo

        0 0
      • Melvin  

        V létě když vyrazím pobíhat po Jeseníkách, tak si třeba na poslední 1–2 km sundám boty, ale už neběžím, jen jdu. Beru to jako takovou masáž a je i celkem zajímavé vnímat prostředí i jinak než očima. Ale v minimuskách bych nechtěl běhat. Na asfaltu by mi chybělo tlumení a na trailech alespoň nějaká ochrana před ostrými kameny. Uvažoval jsem o těch Skinners, ale někdo mi říkal, že z toho smrdí nohy, že to nemá žádné větrání :-) Na živo jsem to ještě neviděl.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Minimusky jsem měl od NB, kupoval jsem je, když to byl strašný boom, tak 8 let zpátky. Pak nastaly problémy a zjistil jsem, že mám pronaci nohy, takže v té době pro mě nebyly příliš vhodné.

        Ještě je mám, ale nemám vlastně chuť je znovu zkoušet, protože z 0mm dropu se stala dávná historie a výrobci od toho dávají ruce pryč, zbylo jich jen pár.

        V létě jsem se zase vrhnul na běh po letech a mám 10mm drop a neměl jsem žádné potíže, tak to nechci měnit a riskovat zase nějaké zdravotní problémy.

        Ty ponožkoboty .. můžeš je trochu rozebrat? Už jsem je zaregistroval asi 3 roky zpět a zkusil bych je na chůzi po městě atd, prostě ulevit noze v nenáročné aktivitě …

        0 0
        • McBlacky  

          Prvni generace skinners byla jen na chozeni obcas. Na beh to mysleny neni a smykem se to rozerve.

          Pouziti je spis jako emergency zaloha kdyz se bali minimalni vaha (bikepacking).

          0 0
        • jmaselnik  

          Jak rozebrat? Jsou to ponožky, které mají hustší a pevnější úplet a zespodu asi nalepenou odolnou vrstvu. Běhat v nich lidi celkem běhají, nebo to aspoň ve fórech tvrdí :). Já zatím jenom 3× klusl po 2km, ať si chodidlo zvyká, protože i proti minimusům je citelný rozdíl. Jako odpočinek po tůře si je taky dovedu docela dobře představit a teď je ještě zkusím na sněhu.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tak zajímala mě především životnost, pohodlí někde na kamínkách, zda se v tom moc nepotí noha, jak se ro pere atd.

            0 0
            • vitan  

              Ahoj,

              skinnersky – je to fajn jako záloha k inline, pohorkám nebo třeba pro někoho k cyklotretrám, kdy potřebuješ něco malého na přechod. Jinak se v tom potí noha, začne to smrdět a moc výhod to imho nemá.

              Já nakonec skončil(na tvé určení) u "vivobarefootek, kdy jako ":https://vivoostrava.cz/…e-bloom.html

              Jen přehled:

              Jsem zvyklý chodit bosky v terénu.

              Měl jsem a mám NB Minimusky (trail-fajn na chození, při rychlém běhu nemáš ochranu i městské-už je nepoužívám, místo nich ty Vivo)

              Inov8 Race Ultra 270, Altry, Dynafit, Nike, Brooks atd…

              0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          To mě zajímá. Příkladem k diskuzi budiž dříve propíraná Altra: s nulovým dropem, ale přítomností tlumení a tím pádem celkem normálně tlustou podešví a se vzorkem. Aby vzorek fungoval a podešev se od svršku neodtrhla, je potřeba nějaká dostatečná pevnost a přenos sil, především ve smyku. To už je ale plnohodnotná bota se vším všudy? Nebo je to pořád minimuska? Nejsou běžné závodky s citlivější podešví (a těsnějším fitem) minimalističtější, přestože mají nenulový drop? Jsou třeba dráhové tretry také minimusky? Nebo jsou pravé minimusky jen pětiprsté?

          Móda (jinak se to nazvat nedá) minimusek, jejich používání a zneužívání na poklusávání a popobíhání, bylo průvodním jevem pokračujících výzkumů v oborech biomechaniky, dynamiky a kinematiky. Vzniklo a zaniklo několik filozofií konstrukce a výkladu funkce boty. Obchodně podchyceno propagací a následně živeno propuknuvším civilizačním boomem „zdravého životního stylu“, různými „alternativami“ a „návratem k přírodě“.

          Jen bych asi připodotkl, že typické minimusky nebyly specifikované primárně dropem, tam je ±nula nevyhnutelným výsledkem absence vícevrstvé podešve, tlumení a většinou i výraznějšího vzorku. K tomu je přítomna jen nejnutnější ochrana špičky proti okopu, zpravidla minimální nebo vůbec žádná funkce podpory a přenosu trakčních sil svrškem (zpevnění šněrování a propojení s /neexistující/ podešví, obsázka na obvodu, opatek, podpora kleneb …).

          Takže co jsou to vlastně minimusky, jak jsou definovány? K čemu jsou opravdu dobré?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Já měl konkrétně tyhle …

            0 0
          • jmaselnik  

            Minimalistické boty mají zero drop by default, navíc nulovou podporu čehokoli včetně tlumení a také velmi jednoduchý svršek kvůli nízké váze. Já jsem je objevil po zlomenině kotníku, kdy jsem se bál do terénu, protože jsem v žádné krosce necítil dostatečnou stabilitu. Náhodou jsem někde ve fóru behej.com narazil na diskusi i minimusech, zkusil jsem New Balance MT1010 a bingo, to bylo přesně to, co jsem hledal: perfektní cit v terénu a neuvěřitelně nízká váha, to je pocitově skvělá věc. Bohužel se vyráběly jenom velice krátce a následník MT80 už mi tolik nevyhovoval. Společným znakem všech těch bot byla velmi nízká odolnost (kvůli úspoře hmotnosti) a speciálně krosky byly děravé razdva.

            Mně ty boty prostě pasovaly, na silnici na rychlejší tréninky taky, na delší laufy pochopitelně už méně. Proto jsem hledal něco odolnějšího a našel Inov8, což byly původně taky hodně minimalistické boty s minimálním nebo žádným dropem, což se v posledních letech opět změnilo jak co do minimalismu tak i co do dropu.

            A tak jsem se vlastně dostal k Altrám, které rozhodně nejsou minimusy, jde o normální boty s nulovým dropem, které pokrývají stejné portfolio modelů jako většina výrobců.

            Jinak k otázce: dnes, v době kdy frčí bosoběh, jsou na trhu pětiprsťáky a další barefoot boty, skinnersky, jsou minimusy asi trochu historie a řekl bych přímý předek barefoot obuvy.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Stejně tak jsi mohl rovnou zkusit závodní boty, s rozvojem OCR a skyrunningu navíc výrazně zlepšili odolnost svršku. (Podobné dělali/dělají všichni velcí a nádavkem pár malých výrobců zaměřených na orienťák.)

              Ústup od méně tlumených a hodně citlivých bot je logický, je po nich malá poptávka. Totéž, co popisuješ u Inov8, jsem si prožil se Salmingem, ale věšet se pro to nehodlám. Prostě dav chce a potřebuje botu tlumenou. Na „minimalistické“ botě se také více projeví nedokonalé padnutí na nohu, „pohodlná“ bota se dá napasovat na více tvarů chodidel. I na krátkých trasách je v „minimalistických“ botách za trest běžet v namrzlých hroudách, což tlumené boty snadno pochroupnou.

              Zase jsem díky/kvůli tomu vyzkoušel pár dalších značek a třeba Brooks mě velmi mile překvapil. A to řeším navíc ještě problém s tím, že mám až extrémně úzká chodidla a vychvalované pohodlné (rozuměj „baňaté“) boty mi opravdu na noze nesedí.

              0 0
              • jmaselnik  

                jasně, každý řešíme něco jiného, maje naopak nohu širokou, mám výbět rovněž dosti omezený. A v tom je i malá výhoda minimusů, že se snadno natvarují i na širší nohu.

                Jinak, možná jsem to nezdůraznil dostatečně, ale mě na minimusech naprosto zásadně vyhovuje hmotnost (to samé skinnersky), Závodky jsem zkoušel, ale nevidím v tom pro mne žádnou výhodu a naopak malus ve vyšší hmotnosti. Aktuálně jsem do terénu obrečel drop a mám pár bot od Inov8, bohužel moje nejoblíbenější roclite 235 ještě v minimalistickém provedení a zero dropem už mám na chatě spíš jako sandály na sečení trávy ve svahu.

                0 0
                • Melvin  

                  Mě se dobře běhalo v Inov8 Trail Talon 235, které koukám pořád zůstaly u 4 mm dropu. Ale osobně bych obětoval pár gramů a přidal ochranu proti okopání palců.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Jako vždy, něco za něco. Je to o měřítku, pro někoho končí trail šotkou a nic horšího neběhá, jiný proběhne v silničkách korytem potoka, střihne si traverz lesem, přeskáče suťové pole a pak se vyškrábe kozí stezkou na Úhošť.

                    0 0
    • Gaper  

      Pro zajímavost, Adidas Supernova ST 2018: 2 245km, 220 běhů, celoročně vč. běhání ve sračkách, pár hobby triatlonů a Xterr.

      Ano je to nesmysl náběh, na 1k sem to začal střídat s novým párem, pocitově bez rozdílu až na grip za mokra. Na 2k jsem začal pociťovat výrazný rozdíl oproti novému páru, to už jsem je měl jen na ty triatlony. Podrážka teda neskutečná, vydrží vážně hodně. Rozdrbal jsem jen paty, ty mám ale hodně atypický a ostrý.

      Teď sem dodělal 3. a poslední pár. Pořídil jsem Solarboosty, tak uvidíme. Jinak mám i Trailové Supernovy a po 500k jsou furt jako nové, když pominu bahno.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Parádní. Ty bys měl nechat pozlatit a vystavit si je do vitríny. Jak moc (pokud vůbec) máš vyšlapané dolíky pod stélkou?

        0 0
        • Gaper  

          Řekl bych vůbec nebo tak málo, že to nedokážu poznat ani rukou.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Heh, prý rozdrbané jen baty a v přední části není už žádný vzorek :-D

        0 0
        • Gaper  

          Tak to je jasný že figury jsou pryč, zase nikde to není skrz na skrz, ty 2mm tam furt jsou :D. Je tam víc defektů, díra od klacku na špičce, prodření od tkaniček, ty paty jsou ale vyloženě KO.

          Spíš sem to myslel tak, že se mi boty vždy začali rozpadat: lepené spoje, švy, tkaničky, prodření u prstů, výstelky… tady to vše drží. A po dvojitém vyprání to furt vypadá jako normální bota.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jako jo, dneska ty boty vydrží.

            Foto mých po 1000km. Mají za sebou i déšť a bláto, ale každou špínu jsem hned vyčistil :-)

            0 0
    • Forester  

      Protože to tady funguje jako poradna, tak bych také chtěl požádat o radu :-) a předem děkuji.

      Původní boty (viz obrázek) jsou již za zenitem a potřebuji náhradu. Byl jsem s nimi spokojený. Moc toho nenaběhám, pohybuje se to mezi 5–10km, tempo hodně výletní, spíše polní/lesní cesty s nenáročným povrchem a potřebuji neutrální botu, vložkami řeším supinaci u jedné nohy.

      Koukal jsem, že Gel Cumulus funguje dál, jen tedy vyšší modely, třeba tady. Nedošlo u nich k nějaký zásadní změně v konstrukci?

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Moc toho nenaběhám, pohybuje se to mezi 5–10km, tempo hodně výletní, spíše polní/lesní cesty s nenáročným povrchem a potřebuji neutrální botu.

        5–10 km na výběh, běháš jen v létě za pěkného počasí nebo i v zimě, za mokra, v listí? Kolik asi ročně, kolik Ti vydržely stávající boty? Předpokládám, že provozuješ jedny běžecké boty a máš je výhradně na běh? Tempo výletní je pro Tebe 6 min/km nebo 4 min/km?

        Potřebuješ a chceš, když tedy běháš lesní a polní cesty, takto hodně tlumené SILNIČNÍ boty? Nemáš problém se zanášením podrážky bahnem, s klacíky a kamínky? Pokud běháš jen za opravdu pěkného počasí a po víceméně čistých mlatech/šotolinách, tedy zpevněném povrchu, tak je následující bezpředmětné. Ale neudělaly by lepší službu už základní modely bot „trailových“ s celoplošnou konstrukcí podrážky, což v podání Asicsu znamená třeba Gel Sonoma popř. tytéž bez GTX nebo model ‚Gel Venture‘? Nebo alespoň přes konec podzimu-zimu-začátek jara?

        0 0
        • Velomiwookie  

          kdyz srovnas asics trail scout s tema Gel sonoma, bude to nejakej zasadni rozdil v tech botach? (nehlede na gtx)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Řekl bych, že Trail Scout nemají žádné sofistikovanější pružení v podrážce (Amplifoam, Flytefoam) ani tlumící gel pod patou. Jinak mohou být úplně v pohodě.

            P.S. Měl jsem GTX Sonoma 2 a jakoby tam funkčně ani žádná membrána nebyla. Tedy ve srovnání s GTX botami Salomon a Icebug (a Skyshell Hoka) které mám teď. I v těch GelPulse 11 GT-X mi přišlo, že membrána normálně funguje – ale čočku jsem jim schválně nedával, nebyl důvod.

            0 0
        • Forester  

          výletní tempo je 6min/km, neběhám pravidelně, teď mám hlavně trenažér, přes léto kolo, běh jako doplněk, když se mi chce, trasy 5–10km, neřeším počasí, ale když je vyloženě hnusně, tak určitě ne. Tyto boty mám odhadem 4 roky, naběháno asi 1500km.

          Provozuji pouze jedny boty a jen na běh, zmiňované cesty jsou převážně s písčitým podkladem (Polabí), krátký přeběhy po silnici nepočítám. Z pohledu povrchu, jako zanášení bahnem a tak, jsem žádný problém nepociťoval (jasně, nemám porovnání). Teda, boty mám dvoje, k těmto ještě Brooks Adrenaline s GTX, který jsem měl jakoby na trail (dle doporučení v Triexpertu), ale ty mě nesedli, bolí mě z nich nohy a tak je vlastně nepoužívám.

          Jinak, nejsem úplně lehká váha, 190/92 a technika běhu 0, takže větší tlumení beru spíše jako dobrou věc. Na druhou stranu, v těch mých objemech :-) to je asi jedno. A pak ještě jedna noha neutrální došlap a druhá supinační. Takže neutrální boty s vložkama.

          0 0
          • Honzis  

            na Asics má občas Sanasport slušné ceny. Já pronátor používám GT a Kayana. Polabí je dost specifické že terén skoro žádný, ale někdy bažiny a bahno po kotníky jak to nemá kam odtéct.

            0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Kup si zase ty samé, v novější evoluci.

            Patřím do stejné hmotnostní kategorie, to pro dobře vybrané boty není žádný zásadní problém.

            0 0
    • Feďa  

      Ve slevách před Vánocemi jsem nakoupil pronační silniční Mizuno Wave Inspire 16 a lehce trailové Inov-8 Parkclaw 275 Gtx.

      Bohužel mě začaly dost bolet záda, resp. oblast SI kloubení, a tak jsem na přelomu roku moc běhat nemohl. Možná to bylo tím, že jsem začal pravidelněji běhat právě až na podzim (běhám vždy cca jen říjen-březen) a v těch INOV-8 jsem běhal i silniční úseky… Nevím.

      Na rentgenu mě zjistili toto:

      • výrazně oploštělá lordoza blížící se napřímení
      • Schmorlův uzel dolní krycí plotny L2,3 a5
      • min. def. spondyloza
      • normální vzhled SI kloubů

      Počátkem roku bolest trochu ustoupila, běhám teď převážně v těch silničních Mizuno. Při běhu téměř bez bolesti, ta se objevuje jenom když stojím. V únoru jsem objednán na fyzioterapii.

      Loni naběháno 350 km, na kole 11 500 km.

      Plány na letošek – více běhat, méně jezdit, posílit všechny ochablé oblasti (tzn. celé tělo vyjma nohou…).

      Taky jsem chtěl při závodech posbírat desítky umístění na bedně, jelikož jsem se letos ocitnul ve věkové kategorii, kde budu úplně nejmladší:-) A taky vylepšit všechny osobní rekordy (1500 m, 3, 5, 10 km a 1/2maraton). Věk si nepřipouštím;-)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jaký používáš ten kostivalový gel Krabe??

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Fungoval malý kelímek z lékárny, nebyl to gel, ale spíš v parafínu. Co jsem tak viděl, gely jsou často na ošetření kůže a jsou spíš slabší.

        On totiž čerstvý kostivalový kořen (i silnější extrakt) sám o sobě dokáže kůži popálit až do puchýřů. Jeho použití (kdo pozná kostival) je ovšem snadné, rychlé a zaručené. A roste skoro všude … kam nedosáhne rameno postřikovače proti plevelům.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jj, právě jsem si vzpomněl, že ve předešlém vlákně jsi o kostivalu psal.

          Já tam řešil běžecké koleno, ale po dvou týdnech masáže na válci se mi to nějak extra nezlepšilo. Masáž už mě vůbec nebolí, svaly jsou rozmasírované, ale po zátěži to koleno prostě bolí. Někdy mám pocit, jako by tam něco tahalo … Nevím, asi bude problém s nějakým vazem. Chci něco dát na koleno, kostival bude asi lepší a léčivý než nějaký Ibalgin, který by jen tlumil bolest.

          Dneska 12km chůze a malinko to zase cítím.

          Dám si zítra pomalých 10km s krátkým krokem a při nejhorším pauza pár týdnů … :-(

          Vypadá to, že je jedno zda běh nebo chůze, strop je prostě 10km.

          0 0
          • mr.antik  

            Zkus Traumaplant, na tyhle účely docela funguje. Plus vynechat činnosti kdy to bolí :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tu jsem v tý lékarně taky viděl, ale nakonec jsem vzal prostě přípravek „kostiválová mast“ :-D

              Složení je ale plus mínus autobus stejné …

              0 0
              • mr.antik  

                To asi jo jen by tam měla být celkem slušná koncetrace, v některých těch kostivalových mastech je toho spíš homeopatický množství :-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  To jo, jsem to dnes pro zajímavost koupil a oproti tomu shitu, co jsem koupil včera musím uznat, že Traumaplant je silně aromatický. Skoro jako bych cítil ten účinek jen když to otevřu :-D

                  0 0
          • ms82  

            Jumper's knee? Pri navratu k behu na podzim jsem si privodil dalsi zraneni, ktere jsem jeste neznal. Byla to pretizana slacha, co vede pres cesku. Trvalo to tak 3–4 tydny, ale behal jsem s tim, kupodivu to vic bolelo na trenazeru. Nastesti si to zvyklo, nemusel jsem ani ledovat, ani mazat masti.

            I kdyby to bylo neco jineho, u chronickych zraneni obecne plati, ze neco delas blbe nebo je toho moc. Nema ale smysl prestat uplne, to nic nevyresi. Posilit, zvyknout, a cinnost provadet jen do mirne bolesti.

            0 0
    • ms82  

      Tak jsem si do zasoby objednal Adidas Boston 8 za bratru 1727 Kc. Chtel jsem ten obchod vykoupit, ale pak jsem si uvedomil, kolik ted beham, ze mam jeste dvoje boty v krabici a doslo mi, ze bych je vybalil az za par let. A do te doby budou dalsi slevy :-)

      0 0
    • Gwaihir  

      Co říkáte na Solomon wildcross?

      https://www.actisport.cz/…k-l41053000/

      Na zimní pobíhání mi to přišlo jako dobrý nápad. Zatím jen 8km a drží dobře na sněhu.

      0 0
    • futurama  

      Ahoj taky se podělím o mé zkušenosti s boty. Mám 70 kilo, klušu tak 80 km měsíčně PACE 5:30, 10km za 5 a 1/2 marathon za 5:20.Cíle je klusat z 5 a závody se uvidí, stejnak běhám jen ty Pražské kvůli hecu z hospody.

      1. Saucony Freedom ISO Road 590 km

      Moje první pořádné bežecké boty, ale už se mi zdají prošlapané a tak na jaře jen na chození.

      2. Adidas Ultraboost Uncaged 512 km

      Druhé boty se skvělým svrškem, který mi strasně vyhovuje. Jakmile budou ještě větší slevy koupím Ultraboosty zpět. Tak snad vydrží ještě do léta.

      3. Nike Air Zoom Pegasus 35 Shield 362 km

      Boty do deště a zimy. Na jaro jsou asi o kousek vetší, ale v zimě s merino ponožkami jsou super. Hlavně, že neprotékaji když je mokro (když prší nejdu běhat ani jezdit na kole)

      4. Salomon Speedcross Vario Trail 75

      Mají moji oblíbenou barvu neonová žlutá, používám je když je sníh a led. Trailové mám kolo,takže běhám častěji tarmac. Podrážka na Pražkém sněhu a ledu drží dobře.

      5.Asics Dynaflyte 3

      Zase mají moji oblíbenou barvu a jelikož, jsem v Outletu Asics ve Štěrboholých jako doma (dcera dělá atletiku) tak jsme je měl ve slevě za hubičku. Uvidíme jestli se dá v nich běhat.

      S Asicsem asi bud víc experimentovat ty slevy 50% a více jsou tam super. Adidas Ultraboost budu kupovat jen co cena klesne nižší 2,000 a na deštivé počasí chci vyzkoušet jine boty než ty Nike, nepropustnost v pohodě, ale zdají se mi pro mě užší, proto jsem podvědomě koupil o půl čísla větší velikost.

      0 0
      • jmaselnik  

        Dynaflite mám na rychlejší běhy fakt rád. Jenom ten bezešvý vršek je hrozně háklivej na opotřebení. Jsou to boty fakt jenom na silnici.

        0 0
    • Smazaný účet  

      dám vám radu: pro běhání v namrzající břečce nejsou lehké silniční boty s dočista hladkou podrážkou úplně ideální :-)

      0 0
      • TK75  

        Dík

        :-)

        0 0
      • ms82  

        To se jeste da. Lepivy snih se taky jeste da, ackoliv obcas musis osoupat boty od vrstvy snehu. Na nic je ledovka a hodne uslapany zmrzly snih.

        Kolikrat ses vyvalel? ;-)

        0 0
      • kejda  

        Ty Asicsy to daly úplně bez nervů, a proti špuntíkům Continental na Adidasech jsou opravdu hladké. Ale ta směs gumy v břečce drží…

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    • Gwaihir  

      Jak mám rozumět hodnotě vo2 max? Začal jsem běhat v září 2020 viz foto. Většina z vás chodí rychleji, jak já běhám, ale o tom to asi není.

      Proč mi hodnota vo2 max klesá? Nebo je to jen tím, že s rostoucím počtem běhů je jen přesnější?

      Dík.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Hodnota VO2 se udává mj. z tepové frekvence. Pokud měříš optikou na hodinkách, ta nemusí být tak přesná. Navíc VO2 je něco jako kondice. Pokud běháš stále stejné vzdálenosti a tempo nijak nenavyšuješ a běháš tento týden pomaleji než minulý, tak hodinky to berou jako klesající kondici. Takže čas od času je nutné tam něco napálit, aby hodinky viděli, že jsi stále schopen být na maximu. Ale alfa a onega této metriky je srdeční tep a „Zhodnocení výkonu“. Pokud máš vysoké tepy při pomalém tempu, hodinky to berou jako špatnou kondici … Pochopitelně.

        "Když vykonáváte aktivitu, například běh nebo jízdu na kole, funkce hodnocení kondice analyzuje vaše tempo, srdeční tep a odchylky srdečního tepu, aby v reálném čase vyhodnocovala vaši výkonnost v porovnání s vaší průměrnou úrovní zdatnosti. Je to zhruba vaše procentuální odchylka od základní hodnoty VO2 max. v reálném čase.

        Zhodnocení výkonu se pohybuje na stupnici od –20 do +20. Po prvních 6 až 20 minutách aktivity zařízení zobrazí vaše kondiční skóre. Například skóre +5 znamená, že jste odpočatí, svěží a můžete podat dobrý výkon. Zhodnocení výkonu můžete přidat jako datové pole jedné z vašich tréninkových obrazovek a sledovat vaši kondici v průběhu aktivity. Zhodnocení výkonu může být také indikátor úrovně únavy, zejména ke konci dlouhého tréninku."

        0 0
        • Velomiwookie  

          Mel jste nekdo nekdy vyssi zhodnoceni vykonu po tech par minutach po vybehu vyssi nez treba +5? Ja asi ne at jsem jakkoliv fresh

          0 0
          • Ondrej1.1  

            +5 dostávám celkem běžně, ale víc ani jednou. Řekl bych, že tam mají limit.

            0 0
            • Velomiwookie  

              phantasma pise ze je limit +20, proto se ptam :)

              0 0
              • Gaper  

                Rekord mám +15 a to díky chybě. Na závodech mi po třech km v tempu 3:50 ukazoval vybitej hruďák 48% max. ST. V té době bylo tempo pod 4minuty můj limit. :D Takže ukázat víc to očividně může, je fakt že +5 vidím často, vyšší si nepamatuji.

                0 0
          • Gwaihir  

            Většinou mám minus 3 nebo minus 4 a to hlavně když běžím rychleji než doporučené tempo. Když běžím dle doporučeného tempa, tak třeba i plus něco.

            0 0
          • az8  

            Asi to ide, keď beháš vo vyššiej intenzite. Garmin definuje hranice víď obrázok.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Já většinou začínám na nějakých +5 a pak mi to klesá někam k nule. Běhám hlavně rychle a po čase je člověk prostě zadýchaný. S +4 jsem schopen skončit jen u krátkých běhů – třeba 5km …

            Někdy skončím třeba i s –4, přitom pocitově mi to připadá úplně v pohodě a při a po běhu se cítím úplně skvěle a nejsem vůbec unavený.

            Mám rad běhy na lačno, hned po probuzení, ale zjistil jsem, že odpoledne dosahuju nižších tepů. Takže ráno už dávám jen kolo a běhy teď směřuju spíše kolem poledne …

            0 0
          • Charles2k  

            +13 často. Trochu je asi dáno tím, že z místa, odkud většinou vybíhám, to je lehce z kopce.

            A pak to klesá, málokdy dobíhám s plusovou hodnotou…

            0 0
        • Gwaihir  

          Ok, dík. Poslední dobou běhám dle doporučení Garminu o něco pomaleji, ale zase už nemám půlku času v 5. zóně.

          0 0
      • Gaper  

        Phantasma to napsal dobře. Jenom bych doplnil že je to opravdu orientační, ještě víc, pokavaď používáš tep z hodinek. Jinak si ale myslím že to klesání na začátku je normální, jak píšeš. Chvilku trvá než se ta hodnota ustálí, potřebuje to několik běhů do týdne.

        Jinak tempo 6:30 pro úplného začátečníka není žádná katastrofa. I hodně dobří běžci takhle klusají. Když chceš běhat rychle, musíš umět běhat i pomalu.

        0 0
        • az8  

          Poslednú vetu tesať do kameňa!

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Ještě bych doplnil, že pokud nebudeš používat v tréninku smysluplně a cíleně celý rozsah tepů a intenzit, kterých jsi schopen, tak bude údaj z hodinek pokaždé jen opravdu hodně přibližný.

          Přesto bude pro Tebe použitelný jako relativní porovnání, ale právě a jen pro Tvé výkony.

          Pokud by Tě zajímala kalibrace na reálnou hodnotu (ale nemá pro Tebe absolutně žádný význam), musel bys podstoupit zátěžový test ve sportovně specifické zátěži, tedy na běhátku a nikoliv na rotopedu, ale vč. spirometrie. Byl by to zajímavý experiment, který by v časové řadě ukázal, jak se zlepšuje ekonomika běhu (stačí Ti méně energie a tím pádem méně spáleného 0_2 na dosažení stejné rychlosti).

          Další variantou validace V0_2 max je aproximace z hodnot laktátu při nějakých předem nastavených individuálních tempech – to jednak nedokážeš, nemáš ani přibližný odhad, jaké tempa by to měla být, jednak to nemá pro Tebe rovněž smysl.

          Při malé zátěži a nízké trénovanosti postrádá VO2 max reálný sportovní význam. Ale jo, jako fíčurka hodinek a další číslíčko to je pěkné. Nicméně Cooperův test poslouží za podstatně méně peněz stejně dobře.

          0 0
          • Gaper  

            Jo, naprostý souhlasím, já nemám čas se tolik rozepisovat :))

            0 0
          • Gwaihir  

            Dík, to relativní porovnání mi stačí. Potřebuju se trochu rozběhat a nabrat fyzičku. Tak porovnáváním běhů a doby v tepových zónách je asi lepší než to čísílko VO2 max.

            0 0
            • Navram  

              Já bych ještě jednou připomněl, co psal Gaper přede mnou. Pokud používáš pro měření tepů pouze hodinky, tak bych tomu nepřikládal takovou váhu a byl bych opatrnej na dělání nějakých závěrů. Kolikrát mi ty tepové údaje z hodinek hlavně teď přes zimu nesmyslně vyletí do maximálních hodnot, i když běžím v pohodovém tempu po rovině.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Na druhou stranu ty nejnovější optiky u Garminu už reagují hodně dobře na změnu tempa. Taky záleží na usazení na zápěstí. Je lepší to mít trošku utaženější, skvělé jsou textilní pásky na suchý zip. S tím si hodinky usadíš přesně jak potřebuješ …

                0 0
              • Gwaihir  

                Mám Garmin Fenix 6 a opravdu používám jen optiku na zápěstí.

                Mám si pořídit:

                https://www.alza.cz/…d4401242.htm?…

                ?

                Zas na druhou stranu mi přijde, že já jako astmatik téměř 50ti letý to nemusím zas tak hrotit. Mým cílem je uběhnout 10km pod hodinu a nebýt u toho přehnaně unavený.

                0 0
                • Gaper  

                  Za mě je to k tvému cíli zbytečné, je jen otázka času než to zvládneš. Jestli si chceš udělat radost, už je věc jiná.

                  Jinak běh na astma fajn, mě hodně „rozdýchal“. Nejhorší to bylo na začátku, prvních třeba deset minut, pak si tělo zvyklo na šok a zátěž.

                  0 0
                • JachymP  

                  Rozhodně si tepák pořiď, máš hodinky za 20k a degraduješ je tím, že se spoléháš na optické měření tepu? To mi nedává smysl, dokážu pochopit, že někdo nevozí tepák na kole ale při běhu jsou hodinky bez tepáku poloviční.

                  A nesouhlasím, že by optika na Fenix 6 měřila dobře při běhu – v zimě je to úplně k ničemu jakmile je kolem nuly no a na intervaly taky nic moc.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Tepak bude mit nejvetsi smysl, kdyz by chtel behat podle tepove frekvence a prave pro presnejsi urceni toho VO2, na ktere se puvodne ptal. Jinak optika ma zpozdeni, ale meri presne. Pokud bezis stalym tempem, optika neni tak spatna. Pri castych zmenach tempa optika nestiha, ale treba ta prumerna se potom od tepaku tolik nelisi .....

                    0 0
                    • JachymP  

                      To není pravda, v zimě optika měří blbě, kůže změní barvu a tepy oproti realitě stoupnou. A jak to myslíš stejným tempem? Když běžím do kopce tak mám tepy úplně jinde než po rovině… Zkrátka, když si koupím hodinky za 20k, tak nešetřím na tepáku. First beat to má promakaný, ale když jsou vstupy nepřesný a nebo nejsou (HRV), tak ty hodinky trochu přestávají dávat smysl (a to nemluvě o tom, že garmin neumí pořádně ani okamžitý tempo).

                      Jasně, jde běhat i bez tepáku. A vlastně jde běhat i bez hodinek, to už je na volbě každýho soudruha.

                      0 0
                      • kejda  

                        Na běžné běhání po asfaltu s minimem kopců, bez intervalů, měří hodinky prakticky stejně přesně, jako tepák. Odchylka minimální, průměrná tepovka byla stejná, testováno. Bavím se teda o nové optice od Garminu

                        1 0
                • az8  

                  Verím, že ma niekto opraví, ak nasledujúce nie je pravda. V prípade použitia hrudného pásu získaš ďalšie metriky o behu – cadence, stride length vertical ratio, vertical oscillation, ground contact time balance, ground contact time (neprekladal som, ale význam by mal byť zrejmý). Je celkom zaujímavé sledovať, ako sa v čase tieto hodnoty menia, ake hodnoty dosahuješ keď pocitovo beh je dobrý alebo naopak, ak to nejde ako po masle. Ja mam napr.jednu nohu kratšiu než druhú a bolo to vidieť i v datach. Postupne ako som sa rozbehal, nabral silu a upravila sa mi technika, tak sa hodnoty pre pravú i ľavu nohu blížia k 50%

                  0 0
                  • JachymP  

                    Ano je to tak. Nevím jestli ta kadence tam není i bez tepáku, ale rozhodně kadence a vyvážení pravá levá jsou pro mě dost důležitý. O přesnějším určení VO2max ani nemluvě. Ono se to ale nabaluje: tepák taky měří HRV, což pomůže odhadnout laktátový práh a správněji nastavit tepové zóny, bez čehož pořádně nefunguje training effect ani recovery time.

                    0 0
                    • Gaper  

                      Kadence je i bez. Jako já souhlasím, ale přečti si jeho cíl, na to to potřeba fakt není :D. Ono ne pro všechny je dobré sledovat všelijaké hodnoty, minimálně pro začátečníky je dobré běhat tak, aby se naučili poslouchat tělo, vše ostatní bych přidával časem. Oscilace. Vo2max a vyvážení je sice fajn, k čemu to je ale když třeba zvedá kolena jak Keňani a nezakopává.

                      Vidím to u lidí kolem mě: Klasika s mobilem a porovnávají tempo lidí, kteří běhají několik let. V topu je, když jsou rádi že běželi stejné tempo jako ty… to že skoro chcípli už jim je jedno. Pro pomalé běžce je těžké běhat pomalu, jenže to je základ co se naučit…

                      0 0
                      • ms82  

                        Na zacatek se hodi kadence, aby si clovek uvedomil, ze 150–160 neni ok. Po par letech si vystacim s tempem, tepy (normalnimi ne optickymi) a casem. Ne ze bych nevedel, jestli bezim rychle ci pomalu nebo jestli je to prijemne ci mene, ale jako kontrola se to hodi :-)

                        0 0
                        • blackseal  

                          Ale preco vlastne nie je ok? Ked bezim volne, naozaj potrebujem 180?

                          0 0
                          • Melvin  

                            Třeba Jim Walmsley běhá standartně kolem 155–160.

                            0 0
                            • ms82  

                              Poklikal jsem na par jeho behu. Ano, v terenu jsem videl i mene nez 155. Na pulmaratonskem i maratonskem osobaku mel kadenci okolo (mirne pres) 170. Jestli ma maratonske ci pulmaratonske tempo okolo 3 minut a bezi v terenu pres 5/k, tak mu kadence asi klesne. Jestli by s tim neco mel delat, nebo mu to takto vyhovuje, to necham na nem.

                              Predpokladam, ze jako byvaly stredotratar ma odraz dobry, takze si to muze dovolit. To neznamena, ze je to optimalni.

                              0 0
                              • Melvin  

                                Já ho dal jako příklad, že existují i profíci co běhají takové kadence. Když naopak kouknu třeba na Holušu, tak ten skoro nikdy nejde pod 180 i když jen tak vyklusává. Jinak já osobně nejčastěji běhám v rozmezí 170–180 což mi vyhovuje. 190 a víc jsem běhal jen , když jsem dával nějaké úseky na oválu.

                                0 0
                                • ms82  

                                  Jo, urcite existuji. Stejne jako budou existovat bezci, kteri nemaji zrovna vizualne krasny bezecky projev, ale to neznamena, ze me nesmaznou levou zadni :D Neni to ovsem duvod je napodobovat.

                                  0 0
                        • Velomiwookie  

                          150–160 je presne muj rozptyl :D co s tim? beham teda jen pres zimu, ale tak 100–120km mesicne uz 6. mesic ted, garmin tvrdi, ze vyssi bezci maji nizsi kadenci, tak si rikam, ze to je ok (2m)

                          0 0
                        • Gwaihir  

                          Kroky za minutu mi to ukazuje, průměr je 154 :). Kolik by to bylo lepší?

                          0 0
                        • blackseal  

                          Podla mna ten mytus 180 mohol vzniknut v dobach, ked behavali ludia, ktori naozaj behat chceli a behali relativne rychlo, na dnesne hobby pomery urcite. A vtedy to dava zmysel. Ked naozaj dobri bezci klusu tempom km @ 4:00. Ja som mal 180 ked som bezal desinu za 40. Ale pri plandani za 6 min km, by vyssia kadencia posobila komicky.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            To zalezi na vice faktorech. Ja mam dlouhy krok, takze delsi kontakt se zemi a tim padem mensi kadence. 10km pod 40minut delam v kadenci jen kolem 165 …

                            0 0
                            • Honzis  

                              co znám v okolí, tak vyšší osoby mají přirozeně nižší kadenci i při rychlém běhu. Já se pohybuju někde kolem 160, do kopce lehce vyšší, z kopce nižsí, při závodě vyšší kadence. Myslím, že my, co běháme „blbě přes patu“ máme kadenci nízkou, když se podívám na relativně vysokou holku co „cupitá“ přes 5:30 tak má s klidem 180 neb asi „nedokáže“ udělat dlouhý krok.

                              0 0
                              • kejda  

                                Taky jsem patař :). Kadence cca 175 při průměrném tempu 4:27.

                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                Boty mam ohoblovane nejvic ve stredu chodidla a potom dostava zabrat vnejsi cast na pate – ale supinaci nemam. Uplny patar nejsem a cahoun taky ne – 180cm. Ja to s holkama taky porovnaval, jenze jim Garmin ukazal delku kroku 0,9m a ja mam 1,4m a tohle bude ta hlavni pricina nizke kadence. Vertikalni oscilaci mam 10cm a vertikalni pomer 6%. Ale ja uz beham predevsim tak, jak je mi to prijemne a co ukazuje sporttester tolik neresim. Co jsem koupil Stryd, snazim se podle tech wattu a uz tolik neresim ani tepovku – tu sleduju jen kdyz si dam neco rychleho …

                                0 0
                                • Melvin  

                                  Jak ten Stryd pozná, že běžím proti větru, či naopak s větrem? Dovedu si představit, že dokáže vyhodnotit běh do kopce, pokud má barometr, ale jak pozná jestli fouká? Případně běh ve sněhu, blátě je o něčem jiném jak běh na dráze.

                                  0 0
                          • ms82  

                            Ja bych tomu nerikal mytus. Kdyz chces jezdit dobre cyklokros, taky se nedivas na dedu, jak zahuci do prikopu. Sledujes techniku nejlepsich a ucis se od nich. Ano, 180 bude nejaky prumer vychyleneho vzorku. Ale je to neco, k cemu se da aspirovat. Nemusi to byt 180 a bude se to lisit dle tempa. Ale 150–160 neni dobry cil.

                            Kdyz jsem zacal behat, nemel jsem hodinky. Ty jsem si poridil az po 4 mesicich pobihani. Pak jsem si neco precetl o kadenci, zdesil se, ze mam tech cca 155 a zacal s tim neco delat. Zmenit se to da a to jak cilene, tak jenom behanim (to bude asi pomalejsi). Nejvice mi pomohlo, kdyz jsem si predstavil, ze mam svazane tkanicky. Behem mesice dvou jsem se dostal k 180. Nyni se pohybuji v rozsahu od 175 pri klusani po cca 190 pri rychlych tempech. Nekdo ma kadenci jeste vyssi, nekdo naopak nizsi.

                            Nemyslim, ze je treba mirit na nejake konkretni cislo. Nizka kadence ale povede k dlouhemu kontaktu se zemi, coz je opak rychleho behu. Rychly beh ma byt o recyklaci elasticke energie, ta ale mizi s prodlouzenym casem kontaktu.

                            0 0
                            • blackseal  

                              Tak ked klusem, nepotrebujem rychlo behat. Ved v poriadku, ked kluses pri 4:30 napr si viem predstavit kadenciu 170+. Ale ja bezny smrtelnik ked klusem 5:40 som spokojny s kadenciou okolo 160.

                              0 0
                              • beet.cz  

                                Já jsem kadenci nikdy neřešil, ale mám ji dost vysokou ať už běžím jakýmkoliv tempem.

                                Jen tak pro zajímavost.

                                Teď když se jdu proběhnout tak přes 6min/km a průměrná kadence 175 kroků/min

                                Závod 8km za 30min což je tempo 3:45min/km a kadence 184 kroků/min

                                Evidentně koriguju rychlost dělkou kroku 0,92m v prvním případě versus 1,49m v závodě. To asi není úplně v pořádku, ale po 25 letech běhání už to asi nezměním. :)

                                0 0
                            • Gwaihir  

                              No a když mi garmin radí, že mám běžet cca hodinu v tempu 7:20, tak to ta kadence bude nízká, ne?

                              0 0
                              • ms82  

                                Asi bude, taky to ale neni beh. Je to na hrane chuze. Nemyslim si, ze Ti garmin radi dobre. Chtelo by to nejdriv zlepsit kondici treba chuzi, zlepsit techniku na kratsich a rychlejsich bezich, a potom jit behat na hodinu.

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  taky si neumím představit co bych měl dělat za typ pohybu abych dosáhl tohle tempo. Běh určitě ne.

                                  Začal bych rychlejší chůzí nebo nordic, pokud je cíl trénovat kardio.

                                  0 0
                                  • Melvin  

                                    Přesně to jsem tu chtěl napsat. Chůze v kopcích, nordic walking, výšlapy v horách by byly ideální na nabrání všeobecné kondice. Plus třeba i kolo, když jsme na bike fóru.

                                    0 0
                                • Gwaihir  

                                  Garmin mi tak začal radit. Nejdřív to bylo 42 minut, ale tempo zůstává a čas přibývá. Já mám to tempo téměř vždy pod 7 minut, pokud se tedy neobjeví moc kopce, či schody.

                                  Techniku se snažím zlepšovat – od září kurz běhání, ale kvůli korone dřív skončil a další začne až v dubnu místo v únoru.

                                  Mezitím běhám, protože na kolo se mi ještě nechce a florbal, hokej a judo už nemám :( Ale až to začne, chci být ready ;)

                                  0 0
                                  • ms82  

                                    Co radi garmin nemusi byt zase tak spravne. Garmin predpoklada, ze se chces zlepsovat, ze to musi byt beh a ze techniku mas poresenou. Za techto predpokladu je prodluzovani delky v poradku, cilem je zlepseni aerobni kondice. V Tvem pripade to ale optimalni neni, jak jsem uz psal a jak upozornili i ostatni.

                                    Zaradil bych pro tu aerobni kondici chuzi, kolo, chuzi do schodu, atp. Pro zlepseni v behu by byly dobre kratke sprinty do kopce (8–10 sekund), bezecka abeceda (sam ji flakam), kratsi a rychlejsi behy, kde technika nebude tolik trpet.

                                    0 0
                                    • Gwaihir  

                                      Dík. Každý den do práce si 5 pater hnusných schodů, popobíhám i se psem. Abecedu flákám taky :), ale jak zas otevřou kurz, tak to bude pravidelně. Kolo dám hned, jak bude hezky. Každopádně díky za inspiraci. Schody si dávám i v rámci místního běhu, ale zařadím více opakování – viz foto (mají asi 60 metrů, ale pro mě je to víc než dost).

                                      0 0
                                      • ms82  

                                        Soustred se u tech schodu na poradny odraz a propnuti odrazove nohy, at maka i zadek, ne jen stehna. A delka urcite staci – kdyz to budes brat po dvou, muzes si to klidne i zkratit, bude to vyzivne dost.

                                        0 0
                                        • Gwaihir  

                                          Když jsem to běžel naposled, tak po dvou schodech jsem dal půlku a druhé schody po jednom. Ale jdu do toho ;)

                                          Dík za tipy.

                                          0 0
                                          • McBlacky  

                                            Schody jsem behal podobny tabatu 20×, ale to bylo kdyz jsem jeste trenoval. Full gas nahoru, dolu vyklusat, full gas nahoru,…

                                            dneska je mi blbe jen na to pomyslim

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Já měl dřív možnost běhat 300 schodů nahoru. Dnes mi to chybí, byl to perfektní trénink kondice. Nahoru vždy naplno přes dva schodky, dolů na vydýchání a to celé 10× … Je mi po tom smutno jen na to pomyslím …

                                              Není něco podobného někde v Brně? Alespoň 100 schodů někde venku atp. ???

                                              0 0
                                              • kejda  

                                                tady si můžeš zablbnout do sytosti :)

                                                a ještě budeš mít architektonický zážitek :)

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Díky moc. Na netu jsem našel zmínku o počtu 100 schodů, to bude super do začátku.

                                                  Ale asi to bude hodně frekventované, že? :/

                                                  0 0
                                                  • kejda  

                                                    Skoro nikdo, v klidu. Jezdíme to se synem na kolech dolů…on si to vytlačí klidně i šx za sebou…

                                                    0 0
                                              • Gwaihir  

                                                Schodová je fajn. Ty schody, co jsem postoval výše jsou z konce Bohuslava Martinů na Barvicovu. Asi záleží, kde se pohybujes. Schodů je v Brně mraky :)

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Já v Brně žiju teprve měsíc a mám za sebou jen pár běhů přes město a kolo v okoli přehrady, tak se seznamuju. Další běh chcu v parku Špilberk, ale hlavně se chci vrátit zpátky na schody. To mi dalo tehdy hodně …

                                                  0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    A kde schody budou je mi jedno, doběhnu si tam nebo zajedu šalinóó :-D

                                                    Kritérium snad jen počet lidí – čím méně, tím lépe …

                                                    0 0
                                                  • Gwaihir  

                                                    Ten Wilsonuv les ti bude vyhovovat. Je to celé do kopce :)

                                                    Schody máš zde:

                                                    ‎Bohuslava Martinů

                                                    ‎Brno, Česko

                                                    https://mapy.cz/s/gazutefuno

                                                    0 0
                                                  • kejda  

                                                    Tak „chcu“ nebo „chci“? Rozmysli se :)

                                                    0 0
                                                  • kejda  

                                                    Ještě pěkné schody jsou tady, ale jsou přesrušeny silnicí, ale teď během covidu je to i tady na Pekandě daleko méně rušné.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Dík. Ale ta Schodová vypadá mnohem lépe. Dneska to tam půjdu zmapovat – mám to kilometr od bytu :-)

                                                    0 0
        • Gwaihir  

          Tak několik běhů do týdne mám až teď od ledna :D

          Dík.

          0 0
    • kemo  

      Poradíte alternativu k Asics DS Trainerům? Ne že bych je už nechtěl, ale marně hledám velikost 45 za nějakou normálnější cenu (už jsem párkrát koupil za 1500, ale i 2500 bych přežil). Nohu mám spíš širší a vyšší nárt. Bota na pevné povrchy, ve velké většině případů silnice, průměrné tempo cca 4:30.

      0 0
      • Honzis  

        Já mám Trainery 21, 24 ty zelené 21 jsou čitelné širší a takové tvrdší. Většinou v sanasportu jsou, teď koukám 44,5 Trainery 25, třeba by sedly, nové 26ky dražší. Možná zkusit něco od Mizuna – aero. Já běhám teď Saucony Guide a myslím že i pro tempa k 4:15 stačí. Napadají mě třeba Bostony od Adidasu, …

        0 0
        • kemo  

          Trainery už mám několikátou generaci, ani nevím jakou poslední vlastně. Zatím vždy víceméně ok.

          Právě ale potřebuju 45, menší určitě ne. A pak už je skok o číslo a to je zase moc.

          0 0
          • beet.cz  

            Trainery mám ve verzi 12. :)

            Běhám v nich jen závody, takže jsou i po těch letech stále v pohodě. Tedy pocitově. :)

            0 0
      • jmaselnik  

        jestli chceš zůstat u Asicsu, tak DynaFlyte jsou pocitově stejně rychlé a o něco pohodlnější. Mám oboje aktuálně v užití a kdybych měl volit jedny z nich, beru DynaFlyte.

        0 0
        • kemo  

          Díky, koukni na ně. Rád zůstanu, jen ta bota musí jít sehnat a neměla by stát nesmysl.

          0 0
          • kemo  

            Nakonec jsem trainery 26 objevil na amazon.de. Ale nějak jsem nepobral cenotvorbu. Všude prezentováno za €93 s poštovným, což jsem akceptoval. No a nakonec jsem nějak záhadně platil €72. Tak snad nedorazí jen levá nebo tak něco :)

            0 0
      • Stipka  

        na runnerinn mi pršel mail a ceny na asics jsou paradní . prolistuj to tam …

        0 0
    • Smazaný účet  

      Ty kraso, to snad neni mozne. Po trech mesicich jsem se konecne zbavil ITBS na leve noze a po ctyrech bezich se mi to stejne stalo na druhe noze. Tohle uz je fakt uplne dno …

      0 0
      • kejda  

        Přetížení…jak jsem ti už psal…:)

        0 0
      • ms82  

        Cas zacit posilovat?

        0 0
      • Gaper  

        Podle mě klasika… ulevuješ jedné noze a logicky to odnese ta druhá… :D

        Já zas běžel dva týdny zpět, dopoledne 30km, odpoledne procházka 5km, šlápnu blbě na kámen a vymalováno, chodidlo v trapu. Do teď nejsem schopen normálně chodit, samozřejmě už mě bolí z toho i koleno a kyčel.

        0 0
        • Smazaný účet  

          To určitě ne, Garmin ukazuje vyvážení levé a pravé nohy shodně 50%. Konzultoval jsdm to s fyzioterapeutem a problémů může být spousta – teď mám cviky na posílení kyčelních stabilizátorů. Navic jsem noc neběhal a hned jsem to zase napálil. Teď už se opravdu začnu vracet postupně a pomalu …

          0 0
    • Gwaihir  

      Dneska jsem se byl proběhnout (pro pokročilé projít) a mám dotaz ohledně zón.

      <iframe src=‚https://­connect.garmin­.com/modern/ac­tivity/embed/64788217­97‘ title=‚Brno Běh‘ width=‚465‘ height=‚500‘ frameborder=‚0‘></i­frame>

      Už se lepším, v zóně 5 netrávím přes 50% času, jako před půl rokem, ale proč začínám zónou 2, spíš 3?. Nemám je blbě nastavené? Jak je to správně nebo alespoň lépe?

      Pak mi garmin píše, že mám málo nízko aerobní zátěže. Jakou aktivitou ji mám doplnit? Chůzi to podle mě ignoruje.

      Dík.

      https://connect.garmin.com/…y/6478821797

      0 0
      • JachymP  

        Z5 od 158? Tak to teda fakt máš blbě nastavený.

        Jestli máš tepák, udělej na garminu test laktátovýho prahu a zóny dej resetovat podle něj.

        0 0
        • Gwaihir  

          Tepak nemám :(

          0 0
          • Melvin  

            Jestli chceš trochu víc běhat, tak se ten hrudní pás pořiď. Zas tak moc to nestojí a ten výstup z toho je spolehlivější.

            0 0
          • ms82  

            Jak pise kolega, opticka tepovka neni moc spolehliva, co jsem u kohokoliv videl. Zony si nastav podle HRR (heart rate reserve), vem maximum, klidovku a procenta z rozdilu pricti ke klidovce. Zony dle HRR na netu najdes, mozna to tam ma i garmin. Klidovku vis, jak zmerit, pro maximum staci 1–2 krat vybehnout prudsi kopec na max. Pripadne konec kratsiho zavodu, pokud uz jsi bezel.

            No a ze Ti garmin pise, ze mas malo nizko aerobni zateze a chuzi Ti ignoruje – delas to kvuli garminu nebo sobe?

            0 0
            • blackseal  

              Ja mam pocit, ze ked uz funguje optika, tak ukazuje prijatelne hodnoty. Ked nie, da sa to identifikovat prakticky hned, ked ma clovek aku taku skusenost. Este som si vsimol, ze ked uz zacne ukazovat blvosti, tak hned na zaciatku a nepamatam si, ze by sa to pocas aktivity zmenilo. A opacne, od zaciatku behu ukazovala normalne hodnoty, nezblbla.na rozdiel od tepaku z decathlonu. Na prvom obrazku priebeh tepu ked sa chytila optika (navysenie sposobene zvysenim tempa) na druhom typicky priebeh, ked to zblblo od zaciatku.

              0 0
      • kejda  

        Ty tepy máš nastavený a priori v Connectu určitě špatně. Pokud běžíš hodinu na průměrných tepech 150, tak je to podle hodinek těžká aktivita. Proto ti to píše málo nízko aerobní aktivity. Na to kašli, já střídám obden kolo a běhání a píše mi to záhy, I když na kole jedu na pohodu v průměru 110 tepů dvě hodiny…

        Tohle jsem měl, když jsem minule jen tak na zkoušku zkusil půlmaraton, v tempu 5:09. Podobný průměr jako ty, ale hodnoty zón mám nastavený podle testování…klidovou mívám občas i okolo 46 tepů za minutu.

        Chce si to s tím trochu pohrát.

        0 0
        • Gwaihir  

          Ok. Zkusím.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Pokud člověku stačí zóny orientačně podle výpočtů, z vlastní zkušenosti doporučuju výpočet z klidové tepové frekvence. Je to mnohem vypovídající údaj. A nebo z laktátu – buď laktátový test, který nabízí sami hodinky a nebo vlastní, který praktikuju já – 30min to napálit v maximu, prostě makat a průměrný tep z tohoto úseku bude blízko LP …

          0 0
          • kejda  

            Jo, taky to mám nastavené podle klidovky. Ale já jsem naprostý anatér, běhající pro radost, bez jakéhokoli systému či vedení, žádné intervaly není tak, takže mi to takto nějak stačí, nedělám si žádné rozbory, žádný deník nebo systém, prostě si před výběhem v hlavě řeknu, kolik chci běžet, jaké tempo a snažím se to udržet. Někdy jdu třeba jen na půl hodiny, necelých 7 km jak kdy, a v průběhu běhu, když vidím, že mi to jde a baví mě to, tak si to prodloužím na třeba 13 km.

            Pro profíky nebo lidi, kteří běhají závody nebo se na ně připravují to samozřejmě nebude dostačující, takovéto měření. Tam je měření LP nezbytné, to je jasná věc.

            0 0
      • Gwaihir  

        Díky všem.

        Než pořídím hrudní pás (jestli vůbec), tak zkusím ručně z klidové frekvence.

        Garmin tvrdí, že dnes je to 61, dlouhodobě 57. Tak jsem to zadal sem:

        https://www.nutriadapt.cz/kalkulačky

        A vypadly 4 zóny, jak mám nastavit tu první? Nebo je to jinak a mám hledat něco, z čeho vypadne 5 zón?

        Dík.

        Jen tak pro upřesnění. Je mi 45, závody žádné běhat nebudu, možná jen z hecu Kolem pryglu. Mým cílem je 10km pod hodinu, což už dávám a pak třeba za 50 minut nebo být schopen ubehnout půlmaraton pod 2 hodiny (nebo vůbec :D).

        Primární sporty pro mě jsou judo, hokej, florbal. Běh a kolo jsou doplňkové, ale baví mě. V této debilní době ani nic jiného moc nejde dělat.

        0 0
        • beet.cz  

          Nevím jak to teda počítají z klidovky. Ale bude to asi hodně teoretické. Bez maximálky (alespoň přibližné) se moc neobejdeš. Tady jsou nějaké teoretické výpočty https://sporttester.info/…-heart-rate/

          Ale obavam se, za na tebe to sedet nebude, vhledem k tomu, ze mas v te aktivite 174 tepu pri tempu pres 5 min/km. Takze mas IMHO skutecnou maximalku vyssi nez jsou teoreticke vypocty.

          No a zony nastav pro zacatek 50–60–70–80–90 procent. Takhle to mozna dokonce mas, takze budes mit asi spatne ty maximaku.

          0 0
          • Gwaihir  

            Když se kouknu na loňský výlet na kole na Vysočině, tak tam byla maximalka 197 

            0 0
            • beet.cz  

              Klidně tam nastav maximálku 197. Tipnul bych si, že budeš mít stukečně i přes 200.

              Na většinu lidí platí nějaké teoretické výpočty, ale je tady gaussova křivka, že?

              Sám mám kámoše, který běhá tempo 3:30 lehce přes 150 tepů (má maximálku někde kolem 160).

              Pak mám kámoše, který do kopce valí 220 tepů a to ještě není na maximu.

              Takže jestli máš maximálku 200 a běžíš běh s přůměrnou tepovkou 150 jsi na 75%, což je zóna 3. Jak ses při tom běhu cítil? Subjektivní úsilí?

              0 0
        • kejda  

          Garmin ti to dopočítá automaticky, zadej klidovou TF a zaškrtni v Connectu výpočet dle RST. Můžeš zadat u takového jakoby srdíčka, pak je běh, kolo a plavání. Zóny se dopočtou samy.

          Je teda pravda, že máš klidovou vyšší, takže adekvátně se ti budou měnit zóny. Já třeba při cca 180 tepech cítím, že se tělo vypíná, takže maximálku budu mít velmi blízko. Za rok běhání jsem se nedostal přes nějakých 174 max…ani při tempu 4:25, což je moje maximum na střední tratě.

          Kámoš, co běhá podobným tempem, jako ty, okolo 6 min/km, tak se pohybuje okolo 170–180 prakticky celou dobu běhu, což je úplně špatně. Má hruďák a Stryd.

          0 0
          • Gwaihir  

            Dík

            0 0
          • beet.cz  

            170–180 nemusí být nutně úplně špatně, když jsi nenapsal jakou má maximálku.

            Sám mám maximálku 180, takže nad 170 je pro mě sprint v cílové rovince desetikilometrového závodu. :)

            0 0
            • kejda  

              Byl prý úplně grogy. Tohle je jeho záznam. Těžko říct, mi to přijde už jako šílené…

              0 0
              • beet.cz  

                Tak jestli byl grogy a běhá takhle často, tak je to samozřejmě špatně.

                0 0
              • ms82  

                To vypada hur nez muj prvni zavod na 10 km (akorat cas byl teda delsi :D).

                0 0
                • kejda  

                  Buď úplně v klidu, on byl takhle kaputt při běhu na 5 km :)

                  0 0
              • Gaper  

                teploty ke 40°a brutální motivace… pak mě museli křísit :D. Ani po hodině jsem nebyl schopnej vystát frontu na pivo.

                0 0
    • Manas  

      Hosi, nemate nekdo zkusenost s On Running botami? Manzelce se zalibily (bo instagram) a ted premyslim jestli do toho fakt ma jit. Beha uplne hovno, ale zase mela predtim Asics Cumulus nejakou verzi, ted ma Nike Pegasus a nema je rada – jsou pro ni velky. Ma taky pres 1.5cm nadmerek – se nechala ukecat ze se nohy zvetsuji pri behu. Jenze vic jak 10 nebezela snad nikdy .. takze rada nad zlato ;)

      0 0
      • McBlacky  

        jak se ženský něco líbí, tak to musí mít, takže tobě jen zbývá se s tím smířit a sáhnout do šrajtofle. Já je vždycky viděl na lidech co ani neběhaj, na takových těch co kupuji in věci. Špatný určitě nebudou.

        Na to co píšeš, že běhá nepotřebuje ani ty pegasy.

        0 0
        • Manas  

          souhlas s obouma odstavcema :D

          Ja mam Mizuno wave … a zacinaj bejt uz trochu tvrdsi (maj asi 580km). Tak koukam ze bych treba vzal i sobe, ale tvl, me se nelibi ta podrazka .. sem asi konzerva :D

          0 0
          • Elwing  

            Myslím, že Stóča psal, že jsou na hovno a blbě se v nich běhá. Jestli se jí líbí, ať je zkusí, jsou to jen boty, může v nich třeba jen chodit

            0 0
            • Manas  

              Tak za to ty prachy fakt nedam .. to je nahovno, ze si to clovek nevyzkousi na kramu ..

              Kor pro me, s tim debilnim vbocenym palcem mam pruser s botama … Ady ani Nike nemuzu.

              0 0
              • Elwing  

                No tak to je přece musí nejdřív vyzkoušet žena :-)

                0 0
                • Manas  

                  Ta ma nohy normalni – az uzke. Takze se bojim ze s temahle bude bojovat – u tech treninkovejch univerzalu pisou vsude ze jsou sirsi.

                  0 0
                  • Elwing  

                    Nj, mně přijde, že dneska většina bot je dost širokých. Mám skoro na všech utažené tkaničky nadoraz přes nárt.

                    0 0
                    • kejda  

                      Adidasy jsou užší, co mám teď nové Asicsy, tak ty jsou už na pohled širší. A na noze taky :). Kupodivu mi to vůbec nevadí…

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Zajímavé.

                      Já si myslím pravý opak :-D

                      0 0
              • horolezec  

                Manželka na ně nedá dopustit a musel jsem je koupit znova. Říká, že jsou to nejpohodlnější boty co měla. Neběhá ovšem žádný extrémy, cca 10 za 50–60 min., 50–200 km měsíčně, podle toho kolik najezdí na kole. Takže to je těžký, ale já co jsem je zkoušel alespoň v krámě, tak seděli parádně.

                0 0
    • horolezec  

      Extrém je někde o dost dál, taková Petra Pastorová (stejnej ročník) naběhá kolem 400 a to v tom budou ještě tempa, intervaly apod. Manželka, ta si kluše pro radost:)

      0 0
      • horolezec  

        edit: špatně zařazeno:)

        0 0
        • JachymP  

          Aha, zapomněl jsem, že jsme na BF, tady když někdo jezdí v terénu průměr 17 kmh, tak kupuje elektriku, že mu to málo jede a když běhá 200 km měsíčně, tak je to normálka :)

          0 0
          • blackseal  

            Tak pozor, tych 200 km nabeha len ked jazdi malo na bicykli. ;-)

            0 0
            • horolezec  

              Přesně:) Ale obecně vzato, vždyť je to 20 hodin pohybu mesíčně, to fakt není extrém. Určitě to není málo, ale 200 beru jako takový trošku větší hejbání. Převedu-li to na kolo, tak to máš cca 300–400 v terénu a 500–600 na silnici, takže s nějakýma pauzama to máš 3–6 k ročně a to opravdu najede většina hobíků. Problém je, že většina lidí má nadváhu a tak je pro ně běh výrazně náročnější než kolo:)

              0 0
              • beet.cz  

                Extrém to určitě není. Přesto to bude, zhruba odhaduju, více než naběhá 98% populace.

                Takže z pohledu těch 98% to extrém bude. :)

                0 0
              • kejda  

                No ty voe, teda to jsou počty. Běhám 3× týdně, okolo 25–30 km, a v mezerách mezi během kvůli aspoň nějaké regeneraci jezdím MTB, někdy i v jednom dni, průměrně tak 30–50 km jízda, podotýkám, že celoročně, ve sněhu i v mírném dešti mi běh nevadí. Ale na takový cifry se teda nedostanu. Dělá ještě něco, krom toho, že furt sportuje? Rodina?

                0 0
                • Gwaihir  

                  Asi chodí 5× týdně běhat a 10km uběhne pokaždé – asi 5km do práce a 5km z práce :D

                  200km měsíčně mi přijde dost, ale asi to nějak jde. Třeba běhá rychle. Každopádně sympatický sportovní výkon.

                  Ale jsou tu opravdu lidi, co najezdí 5k km na kole a to taky zabere čas.

                  0 0
                  • horolezec  

                    Ano základ je přesun do práce. Má to cca 10–12 km tam, takže pokud jezdí na kole, tak na pohodu najezdí kolem 100 týdně. Do toho si dá o víkendu 2×10 km běhu. Vloni např. najezdila 3600, naběhala kolem 1000. Je to o možnostech, prioritách, chtění a vůli. Čas to žere minimální, děti už máme velký.

                    0 0
                • jmaselnik  

                  jestli běháš kolem 30km týdně a k tomu to popisované kolo třeba 2× týdně, máš to týdně tak třeba 7–8 hodin aktivit. 50km běhu týdně je v závislosti na tempu zhruba 5 hodin týdně. To přece není žádné drama, které by stálo za řešení. Vždyť je jedna pěkná nedělní vyjížďka :-)

                  0 0
                  • kejda  

                    Na kole jsem tak 3–4× průměrně týdně, tak za týden to dá 10 hodin určitě, někdy jedu do bikeparku se synem a potom běhat. K tomu tenis, brusle, badminton a squash, ty až zase otevřou.. ani nevím, kde mi hlava stojí :)

                    0 0
                    • Gaper  

                      Nejspíš sportujete /hýbete se celá rodina, což je ideální stav, trávíš tak i volný čas. Horší to mají lidi, kteří se ke sportu dostanou třeba ve čtyřiceti a jsou obklopení lidmi, kteří pohyb nevyhledávají.

                      Máme takhle na vesnici dva borce, kteří začali po čtyřicítce. Teď mají náběh 400–500 měsíčně, cíleného trénování. Musí běhat brzo ráno, pozdě večer, nebo když je hnusně. Jindy jim to babyzny nedovolí, oni si jako volný čas představují celé odpoledne na koupálku, v hospůdce apod.. Mám k nim pak respekt za to, jakou mají vůli. Zároveň jsem rád že jsem byl veden k pohybu celej život, někdy i proti své vůli. :D

                      0 0
                      • Melvin  

                        Horší to mají lidi, kteří se ke sportu dostanou třeba ve čtyřiceti a jsou obklopení lidmi, kteří pohyb nevyhledávají. Právě, že běh (kolo) jsou sporty, ke kterým nikoho nepotřebuješ, abys je mohl provozovat, narozdíl třeba od fotbalu, tenisu a podobně. Zároveň ten sport slouží jako přeprava, takže to nemusí stát tolik času. Prostě místo autem, pojedeš do práce na kole, nebo poběžíš. Takže, kde je vůle je i cesta.

                        0 0
                        • JachymP  

                          Jenže Gaper myslel manželku a rodinu :(

                          0 0
                        • jmaselnik  

                          ve 40 už je to pohoda. Já jsem se zbláznil do dlouhého triatlonu po třicítce. Děcka malá a táta drtil kromě práce 15–30 hodin týdně navíc k práci. Ale dá se to vymyslet. Dojížděl jsem tenkrát 25km denně do práce, takže občas ráno přivstat a natáhnout kolo, občas místo kola běžet. Do bazénu 3× týdně místo oběda na 30–40 minut, jako dobrému plavci mi to naštěstí stačilo..... Žena se mnou měla svatou trpělivost, ale když jsem to potom po zranění přestal hrotit, přiznala, že už to bylo fakt na hraně :-).

                          Jenom pro obrázek jsem v těch letech ročně kolem 10k jezdil, 2k běhal a tak 250 plaval, normálně při práci. Dneska už by mě to s jistotou zabilo.

                          0 0
                          • horolezec  

                            Jo, tak tohle podle mě už spadá pod extrém, kdy už musíš vždycky něco ošidit. Spánek, práci, manželku, rodinu, každý ať si vybere.

                            0 0
                            • jmaselnik  

                              někomu to jako extrém může připadat, ale dá se to, když fakt hodně chceš. V zásadě skoro všichni, co dělají dlouhej triatlon to mají hodně podobně. Šidit nemusíš nic, resp. záleží na tom, čemu šizení říkáš.

                              0 0
                      • horolezec  

                        A nejhorší na tom je, že tihle čtyřicátníci se třeba 20 let vůbec nehejbali a pak najedou zvostra na trénink, jenže pohybový stereotypy nula, takže dost často rychle skončí anebo pochopí, že silou to nepřekonaj:)

                        0 0
                        • Gwaihir  

                          Co nejde silou, jde ještě větší silou :D

                          Ale jo, chce se to hejbat, hlavně, že nás to baví.

                          0 0
                      • kejda  

                        :))

                        0 0
    • Smazaný účet  

      dneska singly podél řek:

      • pasáž od Malé Chuchle (respektive Hornbachu) k modřanskému zdymadlu je v pohodě, ba ani bahno, potůček jde přeskákat po kamenech
      • pasáž od „kozí farmy“ ke starému mostu na Zbraslav je v pohodě, široká, prosekaná/proš­lapaná
      • pravej břeh Berounky od lávky v Radotíně k dálničnímu mostu taky OK, bahno jen v loužích, dá se vykličkovat
      • singl od dálničního mostu po pravém břehu Vltavy OK až k psímu útulku
      • Modřanské laguny jsou trochu rozmáčené, v jednom místě se tam musí přeskakovat voda po kládě…je nutno vylézt na cyklostezku nejdále tím kamenitým výlezem, přechod po náplavce je pod vodou
      0 0
    • vt  

      Rozpadaji se mi prastare Adidas Trail 20. Asi to nejsou nejrychlejsi boty, ale mam je nejradsi a klidne bych je koupil znova. Dotazy (pokud by nekdo mel zkusenosti):

      1. da se i po letech spolehnout na cislovani Adidasu a koupit po netu?
      2. na co pripadne od Adidasu koukat? treba: Terrex Agravic ?
      3. nebo zkusit neco jinyho?

      Dik.

      0 0
      • vitan  

        Ahoj,

        1,Adidas trošku změnil kopyto – porovnej spíše jpn/cm a ne UK velikost.

        2, Agravic jsem měl – super bota, ale za tu cenu bych pohledal někde jinde (sanasport je má myslím kolem 2,3tis):) Nakonec mi začala vadit taková nějaká plochost té boty a nedostatečná zpětná vazba v terénu.

        3, Teďka jsem koupil trailové Nike a jsem nadšený.

        0 0
      • Gaper  

        Tuhle botu jsem měl! Nenosil jsem ji teda na běhaní, ale na turistiku…

        Každopádně jsem měl vel. 44, kterou nosím u Adidas furt… (Solarboost, Supernova, Supernova trail). Tvarově to nedokážu porovnat, určitě to bude jiné. Velikost mi ale sedí furt stejná.

        0 0
    • alinceb  

      Ahoj běhny,

      Prosím o radu. Mám na patách kostěné výrůstky, nebolí dvojité (Haglundovy) paty a kvůli tomu nadměrně ničím boty tím, že rozedřu a vytrhám polstrování. Bota pak nedrží na noze a dře mě do paty. Už jsem takhle prodřel 2 páry svých oblíbených Saucony Triumph ISO5. Jinak botám nic není (každý pár má cca. 1000km, ale prošlapané nejsou), tak bych je rád nechal opravit a doběhal je. Neměli byste tip na šikovného obuvníka, který by je uměl zachránit? Optimálně v Praze, MB, JBC nebo LBC. Díky moc za tipy!

      0 0
      • JachymP  

        Asi ti nepomůžu, ale po 1000 km jsou boty na běhání po smrti a hodí se maximálně tak na chození.

        0 0
        • alinceb  

          A jak se to pozná? Ty boty nejsou prošlapané, tlumí pořád stejně, nikde se nebortí ani netrhají – z mého pohledu jim nic není. Samozřejmě poučku o 1000km jsem četl, ale nevidím důvod v nich dál neběhat…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Co to je za úvahu tohleto?

            Nenech se vysmát, člověče …

            0 0
            • alinceb  

              Můžeš mě zkusit přesvědčit o opaku. Přešel jsem z bot, které měly 1000km, na úplně stejné, jen nové. Nebyl v nich sebemenší rozdíl, vyjma rozedřené paty…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Přesvědčovat tě o ničem nebudu.

                Boty jsou zralé na výměnu, máš je rozjebané, nesedí ti na noze a ještě v nich běháš a chceš je opravit. Jsi blázen a jediná rada pro tebe je – nech si ty svoje kopyta spravit na ortopedii …

                0 0
                • alinceb  

                  Díky za radu. Nenechám si operovat obě nohy kvůli drobné vadě, která mě v ničem neomezuje, nebolí a jejíž jediné negativum je, že ničí boty. Dlouho jsem tu nebyl a zapomněl jsem, že tady jsou lidi odborníci na všechno.

                  Btw. Boty mi sedí skvěle, ale ty budeš asi kapacitách oboru, když to umíš posoudit od klávesnice, když jsi nikdy neviděl ani mě, ani moje nohy, ani moje boty a natož, abys mě viděl běhat…;)

                  0 0
                  • vitan  

                    Musíš najít boty, co nemají kolem achilovky /paty moc výztuže. Pak většinou nemá co moc dřít a měkký materiál se přizpůsobí.

                    Já mám saucony – mám díry v obou botách jako ty a mají plast.

                    Adidas, Brooks nebo inov8 – mekkci opatenka a vše v pohodě.

                    0 0
                    • Melvin  

                      Přesně. U některých bot mám díry ve výstuži na patě a v některých ne. Zrovna v Inov8 co zmiňuješ je to v pohodě. Naopak třeba v Asicsech jsem měl opatěnku rozedřenou hned. Adidasy jsou taky v pohodě.

                      0 0
                      • vitan  

                        tak to by tady nebylo B-F, aby se hned neřešila operace nebo náběh km na botách…:)

                        Těch bot/výrobců, co mají opatěnku měkčí, je víc

                        @alinceb: pokud sedí Saucony(které jsem měl a mám), tak po přechodu na třeba Nike Pegasus, Brooks Ghost nebo Adidas SuperNova – by to mělo být lepší. Ale řeším jen tu patu – náběh, určení boty nebo jak ti bude sedět kopyto výrobce bych už nechal na tobě a vyzkoušení.

                        0 0
                        • alinceb  

                          Mně jsou ty Saucony právě hodně pohodlné – jsou hodně utlumené (mám 90kg, nic moc techniku a běhám většinou po tvrdém, takže mi to sedí), mají široké kopyto a pata je právě měkká jak peřinka. Ty nové 17 mají užší kopyto a na patě se zvedají a to už mi sedí teda hůř.

                          0 0
                      • alinceb  

                        Zajímavý. Mám na zimu a do bordelu Asics Gel Cumulus 20 GTX, které už se k 1000km taky asi pomalu blíží, a patu mají úplně v pohodě. A to je ta pata fakt hodně tvrdá v porovnání se Saucony.

                        0 0
                        • Melvin  

                          Ty Asicsy byly silniční Dynaflite2. Jo pata je tvrdá, ale je tam dost polstrování.

                          0 0
                  • Smazaný účet  

                    Pátek:

                    … a kvůli tomu nadměrně ničím boty tím, že rozedřu a vytrhám polstrování. BOTA PAK NEDRŽÍ NA NOZE a dře mě do paty.

                    Sobota:

                    Btw. Boty mi sedí skvěle

                    :-D :-D

                    0 0
                    • alinceb  

                      Jsi vážně takový trouba nebo to jenom hraješ?

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Víš co? Stav se za mnou do dílny, já ti ty kopyta renovuju na brusce. Pak nebudeš boty ničit a budou ti držet na noze.

                        0 0
              • Richards  

                No přesvědčit tě o opaku když jsi přesvědčený o tom svém názoru půjde dost špatně :-) Ale teda přidám svoji zkušenost. Měl jsem třeba 2× dva páry úplně stejných bot.. Rád kupuji už vyzkoušený model a většinou byly ty druhé i za mnohem lepší cenu ve výprodeji. Jednou Asics Cumulus 16 a jednou nějaké Mizuna. A ten rozdíl v pocitu tlumení byl teda aspoň pro mě značný. A bylo to taky za situace že ten první pár byl pohledově ještě OK. Druhý den jsem vzal na běh do práce (tj. i stejná trasa) ten nový pár a po tom rozdílu šel ten první pár už vždy jen na dochození na procházky. Takže mě třeba nemusí nikdo přesvědčovat že běžecké boty po cca 1000Km jsou už funkčně na ***** Jako běžet se v tom samozřejmě pořád dá, ale proč si ničit nohy ?

                0 0
                • alinceb  

                  Však jsem to měl stejně. První pár byl za raketu, druhý jsem trefil v akci za super cenu. Já ale fakt nepoznám rozdíl. Chvíli jsem střídal nové a staré podle počasí a bordelu venku a byly prostě úplně stejné.

                  0 0
                  • ms82  

                    Nestresuj se tim, poznas to sam. Pro nekoho je moc 600 km, pro jineho 1500 km. Zalezi, jestli jsou to objemovky, nebo zavodky (na tech muze byt moc i 200 km). Hlavne je podstatne, jak casto behas. Pokud dvakrat denne, musis menit driv. Jestli jednou za dva tri dny, snese toho chodidlo daleko vice. Ja to nepoznam ani primo proti sobe. Ale po par bezich se to ukaze, kdyz jsou chodidla uz omlacena.

                    0 0
              • kejda  

                Tak asi neběháš…:)

                Moje Ády mají 600 km, a začíná mě bolet koleno, první známka vyšlapaných bot.

                0 0
          • scalar  

            Neboj, to poznáš, ozve se koleno, kotník apod.

            0 0
        • alinceb  

          A jak se to pozná? Ty boty nejsou prošlapané, tlumí pořád stejně, nikde se nebortí ani netrhají – z mého pohledu jim nic není. Samozřejmě poučku o 1000km jsem četl, ale nevidím důvod v nich dál neběhat…

          0 0
      • Honzis  

        já si nechal upravovat tretry tady – http://sevcarna.cz/cenik/ mají svoz z Prahy Újezda

        0 0
      • tatakona  

        Ahoj, já jsem to kdysi řešil klasickým duct tapem (silver tape atd), to docela pomáhalo. Vlepit proužek až pod vložku a přehnout ven z boty.

        0 0
    • horolezec  

      Nechal jsem už několikrát spravit boty manželce a dětem vlepením a zašitím kůže na patu. Nechávám to dělat tady, protože to mám asi 5 minut od práce. Je to hotové do druhého dne a zatím vždy velmi dobře. Jediné mínus je cena, nepamatuju si to přesně, ale myslím, že kolem 300,– za pár.

      0 0
    • Elwing  

      Tak co? Běháte ještě někdo? Pro mě zase začíná sezona, hledala jsem nějaké podzimní závody, na které se připravím a narazila na právě probíhající Spartathlon Docela mě to chytlo a furt to aktualizuju a koukám jak si vede Radek Brunner.

      Na jaké závody na podzim se chystáte?

      0 0
      • Honzis  

        Třeba v neděli vostuda v Běchovicích -)

        0 0
      • RapMan  

        zase začnu, pěkně podle MAF metody s tepem do k mému věku do 140bpm, což je u mě tempo kolem 7:15 – 7:30 /km

        0 0
        • Elwing  

          Tak na tu metodu se podívám. Vždycky mám šílený tepy a asi by to chtělo začít pěkně polehoučku. Jenže já nevydržím běhat po rovině, hned zahnu někam do kopce a hned mi to vyletí.

          0 0
          • macomb  

            Dá se i do kopce, minule jsem se snažil držet do 130 a byla to hodně šouračka, ale na rovině je to protivnější. Jinak v kopcích mám v tempu okolo 155–160 ( na 160 už končím, začíná se mi motat palice :-D ). Na metodu taky kouknu.

            0 0
          • RapMan  

            když je kopec, tak prostě jdu takovým tempem, abych se stále držel do těch 140bpm s vědomím, že trénuju správně, můžu trénovat častěji a předcházím zraněním.

            0 0
            • RapMan  

              tím jdu mám na mysli to, že opravdu přestanu běžet a chodím.po cca 2–3 měsících pravidelnosti se tělo začne zlepšovat a pak je to znát, kde jsem dříve musel jít, tam je teď možné zlehka běžet se stejným tepem. Tu samou metodu praktikuju i na kole.

              0 0
        • kejda  

          Hele, já se motám okolo 140–155 tepů, při tempu okolo 4:45.

          Při tempu 6:00/km mám standartně průměr okolo 120 tepů za minutu. To je hodně turistické tempo…:)

          0 0
      • Navram  

        Mám to podobně, přestávám jezdit na kole a začínám běhat, čelovku už mám připravenou :)

        Do konce roku mám v plánu tři závody: Trail Maniacs Slapy, Čertovskej Wintertrail a Trailovou Závist. Tak jen doufám, že to letos dopadne a nebudou nějaká další hromadná opatření a rušení závodů.

        0 0
        • Elwing  

          Jj, v sezoně jedině kolo a když začne být zima, tak běhat :-) závist bych si ráda znovu zaběhla, vloni sem to absolvovala poprvé a chtěla bych lepší čas. Jenom to chce nějaký ten konstruktivní trénink…

          0 0
          • TK75  

            Taky jsem to tak dělal, akorát minulou zimu jsem zůstal na kole a běh vynechal.To byla chyba… teď jsem začal zas běhat a jde to hodně ztuha…až skoro vysloveně naprd:-)

            0 0
      • Smazaný účet  

        To víš, že běháme. Oblíbil jsem si teď schody. Je to dobrá VO2 prda a navíc to nezabere tolik času. Ale já vždycky vyhledával rychlé a výbušné tréninky, nějaké long nebo ultra pro mě až tolik nejsou. Mám rád ten pocit, když makáš z plných do plných …

        0 0
        • Elwing  

          Já na ultra taky nejsem, jen mě to docela baví sledovat a Radek to nakonec dotáhl na druhé místo! A přesně, ráda běhám do kopců a sprinty to mě vždycky bavilo nejvíc.

          0 0
          • 01carbon  

            tak behej ultra rychle :)

            0 0
          • Honzis  

            Sprinty a kopce to je známka masochismu -) ono taky záleží že borci chodí volné klusy 4,30 a v závodě 3,10. Já šel Běchovice 1.km asi 3,33 a za mnou v elitě skoro nikdo nebyl , nakonec nejhorší představení za 38,39 a víc jak 5minut od Moiry Stewartove co dala 33,24!!!

            0 0
            • Paulo de one  

              Když se dívám na Tvé výsledky, resp. obecně výsledky různých běžců, téměř každý má osobák v 1/2maratonu z Pardubického vinařského. Čím to je? Je to kratší nebo snad z kopce?

              Chtěl bych se posunout blíže k 1:15h, tak hledám ideální závody. Nechci to ale zaběhnout s vědomím, že to bylo nefér…

              0 0
              • Honzis  

                U osobáku se musí sejít většinou podmínky, placatá trať a mít s kým běžet, což povětšinou splňují právě třeba Pardubice, nic víc v tom nehledej. Já mám nej čas že 3 okruhu městem. Total placka je třeba ještě Kolín velký Osek Kolín, někdo dokáže zaběhnout půlku na runczechu, teď byly rychle i třeba Otrokovice na podzim … Já hlavně primárně nikdy nebyl běžec takže spíš jak to zrovna sedlo -) teď už to nikdy nezabehnu -(

                0 0
                • Paulo de one  

                  Jasné, zajímalo mě to, protože většina z těch běžců má určité konstantní výkony, pak v Pardubicích zlepšení třeba o 3 minuty a dál opět své stálé časy. Teď je ještě otázka, jestli nebyla letos trasa změněna?

                  0 0
                  • Honzis  

                    mistráky i další tratě mají certifikaci na přesnou délku, i tak se stává, že gps naměří třeba v Hradci míň. V pardubicích se jim myslím 2× nepovedlo dát kužel a jednou to bylo delší a podruhé kratší o pár metrů, nicméně za sebe mohu říct že chladno v dubnu jsou víceméně top podmínky, pak právě třeba říjen/listopad, ale to já už v létě neběhám, tudíž mám logicky osobák z jara :-) Navíc je důležité mít s kým běžet, v Pardubicích běžně ve skupince 10lidí až někam k 15.km, to může dost pomoci na větru i mentálně. Ono těch půlmaratonů na osobák skutečně moc není, v letních závodech se drtivá většina jednoduše „uvaří“ a sám fakt nestojím o nějaký půlmaraton v červenci ve městě.

                    0 0
              • Kaire  

                K 1:15 se nikdy nepřiblížím, to už je opravdu výkon… Každopádně já mám své maximum (1:22) v Drážďanech, řekl bych ideální trať… podobné Berlínu, kde se běží taky skvěle. Jediné mínus je, že tě tam může ovlivnit vítr, oproti Berlínu.

                Každopádně nejdůležitější mi přijde počasí, mám rád na půlku co nejchladněji a mám pocit že i mírný déšť pomůže. Takže takové Ústí n.L. až na letošek ideál :).

                0 0
                • Paulo de one  

                  Do zahraničí asi ne. Měl jsem koupenou Valencii na loňský start, což odložili a letos jsem to vzhledem k aktuální situaci sám pro jistotu zrušil :(

                  Ústí je dobré, stejně tak i Praha od Runczechu – nevýhodou ale je (alespoň pro mě), že je na začátku sezony, kdy člověk není „vyzávoděný“. Kamarád si slušně posunul osobák i na letošním Hradeckém půlmaratonu… Uvidíme :)

                  0 0
                  • Kaire  

                    Hele to zahraničí já taky moc nerad… ale ty Drážďany i Berlín jsou pro mě dostupnější než většina ČR.

                    V Praze sem běžel jenom jednou maraton. Jediné co si pomatuji jsou náběhy na most, hrozně to bolelo, byl to teda první běh v životě přes 30km, tak to udělalo své :). Fakt je že to má hodně tras… třeba i ten half v ÚL a Drážďanech. Jinak do roviny nejlepší co sem běžel, byl na střeše OC Forum v Ústí… 72kol po 580m, převíšení 0m :D. Ten se konal ale jenom jednou.

                    Na HK už koukám pár let, nikdy to zatim nevyšlo… tak snad příště :).

                    0 0
                  • Honzis  

                    u nějakých časů 1:15 až 1:20 bych tu cizinu moc neřešil, nicméně třebas na maratonu letos bylo krásně vidět, že holky co se dostaly do Tokya cíleně vybraly závod přesně na limit a dost možná zůstane jejich PR navždy, totéž Sekyrová, Kreisinger a další.

                    0 0
    • Feďa  

      Coby obyvatel Prahy jsem se nechal inspirovat tile huntingem (viz příslušné vlákno) a místo dlaždic do mapy zakomponoval městské části.

      Je to taková motivace pro objemové běhání spojené s poznáváním velkoměsta;-)

      Na rozdíl od tile huntingu se mi navštívené „puzzle“ neobarvují automaticky podle GPS záznamu, ale ručně v editoru…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Borci, poraďte prosím nějakou běžeckou trasu v Brně, okolí Maloměřic. Něco v lese nebo u lesa. Nějaký lehký trail. Nebo třeba jinou část Brna. Jen nechci běhat asfalt …

      0 0
    • kejda  

      Zdarec, nějaký tip na goretexové silničky s dropem okolo 10 mm, GTX? Loňské Asicsy Pulse 11 GTX už mají skoro 800 km, Pulse 12 už jsou vyprodané a Pulse 13 GTX vypadají úplně jinak. Nemáte někdo srovnání, jestli nástupce je podobný?

      Asics GT1000 9 GTX jsou s pronační výztuhou, a já mám klenbu a došlap cajk, nerad bych si kupoval boty, které nejsou na moje kopyto.

      Díkec

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ahojte. Poradi mi prosim nekdo boty na lehky trail? Beham zpevnene cesty v lese, obcas pres travu, ale zadny ultra a tezky teren. Mam tam i presuny po silnici, takze by se hodilo i dobre tlumeni. Beh neni muj primarni sport a tydne davam kolem 50 kilometru, takze predstavu o cene mam tak do 2500,– a vahove neco lehkeho. Doted jsem behal jen silnice s Nike Pegasus 37 …

      Dekuji za rady.

      0 0
      • vt  

        Mam tyden Salomon SUPERCROSS 3 a zatim dobre.

        https://www.sportisimo.cz/…ss-3/456961/?…

        0 0
      • Kaire  

        To bych spíš nosil silničky s hrubším vzorkem. Něco jako mají skoro všechny Adidasky. Trailové boty budou všechny tvrdší, u silniček bych se vyhnul extra měkkým botám. Já používám Solar Boosty ST, na to co popisuješ (šotoliny, lesní pevné cesty, přesuny, atp.) ideální bota. Takové ty prasopes boty (silniční kombinované s trail) moc často nefungují dobře ani na jedno.

        1 0
        • Honzis  

          Vidím to stejně, krosovky na asfaltu zbytečně hobluješ a tlumení není takové. Silniční objemovky zvládnou suchý terén naprosto v klidu

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ted jsem videl, ze Nike dela po vzoru Pegasus i trailovou botu, tak je vyzkousim nekde v obchode. Na videu vypadaji dobre i na asfaltu. Pokud bude podrazka mekci nez u klasicke a ryzi trailove obuvi, tak mi to poslouzi :-)

            0 0
            • mm  

              To skončilo s Pegasus Trail 36. Nynější trail už se vlastnostmi silniční botě vzálil.

              0 0
      • mm  

        Tyhle Adidas jsou pohodlnnější něž Pegasus. Na silnici neomezují. Ve srovnání s čistě silničním modelem s boost mají lepší fixaci nohy v botě.

        https://top4running.cz/…eblue-h69065

        0 0
        • Smazaný účet  

          S Pegasus mas osobni zkusenost? Vlastne mi nijak nevadi a dlouho mi vydrzely.

          PS: na adidas.cz mam 30% slevu. Muzes dat kdyztak tip i na jine, pokud mas neco fakt overeneho. Ale vic jak 3000,– davat ze svyho nechci …

          0 0
          • mm  

            K Adidas cenám – přes přihlášení VZPKPZ/VZPKPZ na lionsport.cz bývá na běžecké boty –40%.

            0 0
        • Kaire  

          Nevim jak dnes. Ale boost + tužší podrážka prostě nejde k sobě. Noha je sice v pohodlí ale jakoby plave nad podrážkou, která není tak poddajná. Proto bych sel do buď tužší silniční boty, která má míň tuhou podrážku, nebo do opravdové trailové boty. Věřím že to tak bude i u Pegasusů…

          1 0
      • kejda  

        50 km týdně a není to tvůj primártní sport? To běháš denně a víkend volný???

        S takovou ty boty máš sotva na půl roku…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Sobota nebo neděle je ve znamení 25km. Zbytek udělám v týdnu. Třeba 2×10km nebo 20km ve středu. Primární sport je pro mě kolo. Volné dny jsou pro mě o tom, že si dám ráno běh tak v zóně 2, abych se hezky nastartoval. Potom kolo a tam už to má nějaký systém co a jak dělat. Běh jedu ve většině případů v konstantním tempu …

          Když je teplo, měsíční souhrny mám kolem 2000km kolo a běh něco mezi 150km-200km k tomu …

          Ale kilometry jsou v tomto případě nic nevypovídající údaj. Po vleklých zraněních jsem se naučil běhat na pohodu a neřešit tempo. Mít tempo s číslovkou 5 pro mě bylo kdysi nepřípustné, dnes si jdu zaběhat s kamarádem, co se snaží zhubnout a máme tempo i 6:30/km. A strašně si to užívám.

          0 0
          • Honzis  

            Slušnej objem. Při pohodovém tempu ty silničky ani nebudou hendikep pokud to nebude s bahnem. Univerzaly dělá třeba i Salomon – Sense apod, Asics dělal gt2000 trail s jemným vzorkem, i třeba Inov má nějaké modely, určitě se něco najde.

            0 0
          • Melvin  

            To musíš mít ročně přes 1000h, ne?

            0 0
            • Smazaný účet  

              870h mi teď ukazuje Garmin shrnutí za posledních 12 měsíců. Kolo už v zimě flákám, dřív jsem jezdil i v mrazech …

              Jinak máš dobrý odhad docela :-)

              0 0
          • kejda  

            Tak to nemám šanci, potřebuji den minimálně na regeneraci, holt věk.

            Taky běhávám občas s kámošem přes léto na pivo, ale to je tempo okolo 6:00, plus co tři kilometry zastavuje, aby se napil, a takový lážo-plážo hodinový běh mne moc nebaví, tepovku mám sotva 120…běžet 6:30, to už je taková rychlá chůze :)

            0 0
            • Kaire  

              Si ještě mladej kluk. Můj soused, o rok starší jak ty, má leden-duben objem 550km/měsíc a pak už to šourá vokolo 200–250km/měsíc. Za posledních 12 měsíců vidím naběháno 3748km, což tak nějak odpovídá (s jedním zraněním).

              Tomu už říkám diagnóza… a to začal ve čtyřicítce.

              0 0
              • beet.cz  

                A za kolik je z takového objemu schopná zaběhnout maraton?

                0 0
                • Kaire  

                  Desítku 34:05

                  Půlku 1:17:20

                  Maraton 2:58:04

                  0 0
                  • beet.cz  

                    Tak to je pěkné. Vyřiď mu ode mě pochvalu a uznání. Já ten maraton pod 3 nikdy nedal a vzhledem k věku a zraněním, už zřejmě nedám.

                    0 0
                  • dydy  

                    Přijde mi, že v maratonu má ještě rezervu, vzhledem k těm časům na kratší, hlavně desítku a pokud bych to bral podle sebe. Ale je fakt, že každý rok nad 40 už to možná posouvá někam jinam.

                    0 0
                    • vitan  

                      si to přepočítej na kilák:)

                      jít marathon je na jeho věk po cca 4:20/km hodně super:)

                      0 0
                      • dydy  

                        Jasně že to je super. Jen mě přijde, že s tou zimní kilometráží a časem na 10km by se teoreticky dalo z maratonu ještě aspoň 5 minut ubrat:).

                        0 0
                        • vitan  

                          teoreticky ano:)

                          0 0
                        • Kaire  

                          Soustředí se na ty 10–15km distance. Ty maratony běhal tak první dva roky co běhaní bral vážně, takže by to šlo možná zlepšit kdyby chtěl. Já s ním jednu sezónu trénoval a skoro vše má postavené na intervalových trénincích. Prostě mazec… ale když ho to baví.

                          0 0
                          • McBlacky  

                            To asi musi kdyz ma tak slusnou desitku ma veteransky vek. Proste jede strop toho co uregeneruje a k tomu velmi nadstandartni ob­jem.

                            0 0
                            • Kaire  

                              Hlavně má i docela psychicky a fyzicky náročnou práci, jezdí s kamionem… Pracovní dny jede dvoufázově, sobota volno, neděla klasika dlouhý běh. Dnes už má hotovo… v 6 ráno 13km klusem, odpo 10 dvoustovek do kopce..

                              0 0
              • kejda  

                To je pro mne úplně, ale úplně nereálné. Nejen, že bych to určitě nedal, ale mám k tomu běhání ještě 3 sporty týdně po hodině, kdy jsem docela vyčerpanej, a taky bych rád šel aspon 3× na kolo. A taky bych měl jít občas do práce…

                Těch loňských naběhaných 1000 km si myslím, že je moje maximum, a to byl kovid, takže veškeré sportoviště 3 měsíce minimálně zavřené, tedy jsem jezdil a běhal mnohem víc…

                0 0
    • Gwaihir  

      Já si pořídil hoka one one speedgoat 4.

      Ale je to nad limit:

      https://www.eobuv.cz/…30-adgg.html?…

      Ale jsou krásně měkké. Chvilku jsem je musel rozcházet, ale zvládají dobře i výlety/výběhy ve sněhu.

      0 0
    • strtom  

      Mám dotaz jestli jste měl někdo zlomenou lýtkovou kost, kdy jste začali běhat?

      0 0
      • strtom  

        Odpovím si sám protože už to vím. Kdyby to do budoucna někoho zajímalo tak taková zlomená noha může začít prokousávat za čtyři měsíce.

        0 0
    • MichaelSimek  

      Taky jsem se dal na to behani, minulej duben po crashi na kole jsem so po zahojeni rozhodl ze na udrzeni fyzicky zacnu poklusavat a najednou je ze me obcasny trail-runner. Vyhecoval jsem se i k nejakymu zavodu uz a sice beham tak ± 1 max 2. tydne, ale jde to.

      1 0
    • futurama  

      Ahoj, mám dotaz na Ground Contact Balance.

      Se zvyšující se rychlostí běhu se blížím poměru 50% na 50%, ale když se teď šourám při KETO dietě tak mám poměr za poslední týden L 51,5% R 48,5% průměrný Pace 6:00. Vím, že umím být v zeleným, ale musím mít průměrný Pace 5:30.

      Vím teď, z měření, že před 3 týdny jsem měl na levé noze o 150g svaloviny méně. Poslední 2 měsíce v minulém roce jsem měl natažené třisla.

      Na fyzioreapii chodím po dvou až třech týdnech, kde si nechávám kontrolovat a korigovat výšku kyčlý. Neznáte nějaké cvičení jak zkorigovat GTC?

      0 0
    • David888  

      Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli tady někdo má nějaké, popřípadě jaké zkušenosti z těmito botami?

      Vybírám něco pohodlného, širšího na lesní, polní, kamenité cesty.

      https://www.mizunostore.cz/…6-J1GJ217182

      https://www.mizunostore.cz/…8-J1GJ217062

      Díky za jakýkoliv postřeh.

      0 0
    • Paulo de one  

      Když už jste nakousli ty celkové kilometráže – pochlubte se loňskými čísly, resp. nakolik se vám daří skloubit kolo + běh?

      0 0
      • kejda  

        Na chlubení to třeba u mně teda moc není. 1000 km běh v průměrném tempu 4:48, 4 000 km cca kolo. A 200+ hodin raketové sporty. Kdybych místo nich běhal…:)). To by byly výsledky. A zřejmě asi rovnou odjezd na ARO :)

        0 0
        • kemo  

          Já myslím, že raketové sporty, zvláště třeba badminton, jsou super na rychlost. Od té doby co jsem ho přestal hrát, musím zařazovat i rychlostní tréninky v běhu. Předtím nebylo třeba. A bylo to rozhodně zábavnější.

          0 0
          • kejda  

            Jasně, ta dynamika tam je. A je to jiný. Jenom běhat moc nejde, ono to není úplně zábavné…i když, jde to, ale musíš to asi mít pod kůží. Omrzí se všechno.

            0 0
      • Feďa  

        Loni se mi podařilo zařadit běh alespoň jednou týdně, i přes léto. Na běh mi totiž více vyhovuje zima.

        0 0
        • Kaire  

          336 aktivit kombinovaně… to je solidní číslo.

          0 0
          • Feďa  

            Velká část jsou jízdy do práce a z práce, takže děleno dvěma;-)

            0 0
          • McBlacky  

            Taky jsem na to koukal.

            Je fakt, ze kdyz jsem zavodil tak jsem mel za rok 20–25 dnu bez aktivity max. Coz pri praci a sluzebkach do ciziny bylo casto prisny. Ted s rodinou, dvema pracema a dvema projektama navrch je to max polovina :/

            0 0
            • Kaire  

              Taky sem se šel podívat na své maximu za rok (2018). To bylo ještě na takové blbosti dost času. Zajímavé že sem to nijak neprodal, vše sem dělal jenom jak se mi chtělo, bez systematického trénování. Prostě sem jezdil dost na kole do práce a na zádech vozil hadry na běh nebo plavání…

              121 běhů; 1391km

              162 Jízd; 7776km; 98tis. metrů nestoupáno (to sem jezdil jen na MTB)

              68 Plavání; 190km (oproti jiným rokům paradoxně o dost míň)

              35 Běžky; 630km

              Letos sem byl na kole zatím 25×, běhat 10×, plavat 15×. No asi to ani tenhle rok neprubnu :).

              0 0
    • Smazaný účet  

      Mate tip na nejake kompresni ponozky? Neco tenkeho (botu mam vetsi jen o pul cisla) a co nohu podrzi pri behy na tvrdem …

      0 0
      • McBlacky  

        si kup jen kompresní návleky na lýtko a máš to.

        za mě tyhle jsou ok

        lehký a dobře drží

        0 0
        • Smazaný účet  

          S lýtky jsem problém nikdy neměl a primárně chci chránit oblast kotníku, paty apod. Mít zakrytá lýtka v létě a bílé nohy … není o co stát.

          0 0
          • Honzis  

            Si kup ve zdravot potřebách návlek na kotník, je tenký a la uříznutá ponožka, mi to doporučili po zlomenině kotníku. Jinak tenké ponožky klidně z Lidlu, tlumení pod patou udělají leda boty nebo gelová podpatěnka, což je věc za pár korun, jen ti teda změní „drop“.

            0 0
          • kejda  

            Návlek ti dosáhne až ke kotníku. Pokud si koupíš kompresní ponožky, tak jejich opotřebení je úměrné počtu naběhaných kilometrů, což u návleku odpadá, ten vydrží opravdu dlouho. Bohužel se dot opotřebovávají pravidelným sportem. A můžu potvrdit, že při použití komprese výrazně méně bolí nohy, třeba druhý den prakticky nevím, že jsem den předtím běhal tempovku.

            Samořejmě tohle také řeší bežecké fusky, klidně z Decathlonu, mají krátké i vyšší.

            0 0
            • Elwing  

              A jak to děláte s návlekem na kotník, nosíte ho bez ponožky a na druhé noze zase ponožku? Mně to přišlo divný a docela mi i vadí jak je návlek ustřižený a já mám na chodidle hranu té látky.

              Fusky z decathlonu taky používám. Už mě omrzelo kupovat super extra light ponožky z kosmického materiálu a já to roztrhnu na palci klidně po jednom delším výběhu v terénu. Ne že by se jiné neroztrhly, ale nestojí 300.

              0 0
              • Honzis  

                já nosil návlek přes ponožku, chce si to pohrát aby dobře sedl a neshrnul se při obouvání. existují i stabilizační na achillovku ale ty už jsou macaté a nemusí každému vyhovovat při běhu – já s tím občas běžel v terénu.

                0 0
              • kejda  

                Já mám návlek od kolena po kotník, ne přes patu až na šlapku. Obuju ponožky a přes ně přetáhnu návlek. Chce to samozřejmě tenké, nebo ne moc tlusté, pak se ten návlek občas zasekne. Jinak ty návleky, co zmiňuješ, musí být fakt hodně tenké, abys necítil na šlapce ten přechod. Jinak používám Voxx compress.

                0 0
      • Kaire  

        Compressport. Jestli máš někde dobrého prodejce tak tam zajdi, určitě poradí. Jestli si nikdy neměl kvalitní kus kompresního prádla, budeš překvapen tuhostí.

        Mám od nich" kompresní":https://www.temposport.cz/…socks-p9348/, které používám na dlouhé pochody. Jsou tenké, pohodlné, dobře ventilují a samozřejmě super kompresní, takže udělají dobrou oporu. K vánocům sem dostal trailové běžecké, které mají pohlcovat vibrace a dělat oporu noze. Jsou trošku jiné, míň kompresní, jsou ale tuhý v oblasti kotníku, achillovky a prstů, zároveň perfektně ventilují.

        1 0
        • Smazaný účet  

          Doted jsem behal normalne v ponozkach Nike, ktere jsou jakoze oznacene jako „treninkove“. Ale jsou strasne silne, neodvadi pot kdyz jedu bomby a navic jak jsou tluste, nekdy me tlacily boty. Mam uplne cerny nehet na jednom prste.

          Diky za tip, mam ve meste jednu specialku, ktera tuhle znacku prodava :-)

          0 0
          • McBlacky  

            černý nehet máš, protože máš malou botu :)

            Ono s tenkou ponožkou zase budeš náchylnější na puchýře. Chce to najít správnou rovnováhu.

            1 0
            • Smazaný účet  

              napsal jsem to myslim jasne – mam ted o pul cisla vetsi botu a velmi tlustou ponozku. S tensi ponozkou jsem v pohode, ale nemam tenke bezecke ponozky. S ponozkou do civilu z bavlny je to docela bolest bezet 30km …

              0 0
              • McBlacky  

                Já to četl, ale stejně si z dovolením stojím za svým. I s teplou zimní ponožkou bys neměl mít černý nehty.

                Jinak pokud nechceš investovat ranec, tak Kiprun strap z Dekáče jsou o a splní co požaduješ.

                2 0
                • Melvin  

                  Taky mám podobný názor. Já jsem kolikrát narval hrubou (zimní) ponožku do bot, když jsem v zimě na horách a černé nehty jsem nikdy neměl. Nehet mi zčernal (a pak upadl) když jsem párkrát trefil kamen nebo kořen ve slupkách od inov8, kde není taková ochrana okolo prstů.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Hele, nevim. S tou dosavadni ponozkou v tech novych botech jsem prsty nadoraz, s tensi mam rezervu toho pul cisla. Mozna prekazi nejaky sev na tech ponozkach, uplne jsem to nezkoumal. Mozna jsem taky jen zakopl. Nepamatuju se. Nehet mam cerny po trailovem 30km behu. Nebo mi klouze ponozka a narazim prsty do boty … moznosti je hromada, ale boty male nemam. Ale neboli. Nehty se pry hoji dlouho, nevim, nikdy jsem nikde cerny nehet nemel.

                    0 0
                    • JachymP  

                      Není žádná jiná příčina černých nehtů po běhání než malý boty. Můžeme o tom diskutovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Melvin – Nehet mi zčernal (a pak upadl) když jsem párkrát trefil kamen

                        Jachym – Není žádná jiná příčina černých nehtů po běhání než malý boty

                        Pobavilo :-) Navíc pokud se noha bude v botě pohybovat dopředu, tak mi teda dává smysl, že se nehet otluče i ve správné velikosti bot.:-)

                        0 0
                        • Honzis  

                          Logicky jsou příčiny obě, jak malý boty na dlouhé tratě navíc v létě a pak i sebehy v terénu kdy ti noha narazí do přední tvrdší části boty. Já mám za sebou všechno, mezi maratonci, Sky je zcela běžné že jim slezou nějaké nehty každý rok, není to moc hezké a je to na dlouho. Nicméně mně už nehty na palcích nevypadají jako dřív, ještě horší to mají holky v létě , to nevypadá nejlíp , stejně asi jako opaleny Garminy -)

                          0 0
                    • kejda  

                      Hele, nechci ti radit, asi víš skoro všechno, když jedeš ty bomby :). Ne to byl fór, půl čísla navíc i s tenkou ponožkou je podle mne hrana, to je fakt dost málo, na letní běhy, kdy ti lehce otečou nohy už za 30 minut rychlejšího běhu, tak budeš v pasti. Sežeň si tenké, běžecké ponožky, A neběhej v tlustých neběžeckých. Dekáč za 250 v pohodě, jinak Cep za 500 ideál, jsou zároveň kompresní a noha se v botě ani nehne. Sám jsem dost lavíroval s velikostmi, a to mám na zimu Goretex modely, kde je potřeba vzít o číslo větší, aspoň teda Asicsy, protože jednak zpevněná špička a druhak membrána vevnitř mění dost velikosti…

                      0 0
                    • Melvin  

                      Jo pokud ti upadne, což je dost možné, pokud ho máš černý, tak to trvá tak půl roku než i naroste komplet nový. Ale zase nijak to nebolí a ani neomezuje, takže to není tak strašné.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Za jak dlouho ti upadl? :-)

                        0 0
                        • Melvin  

                          To už nevím, ale nebylo to hned. Ale jak upadl, tak už pod ním bylo kousek nového.

                          0 0
                        • Barak  

                          Trvá to měsíce. Když tomu ale nebudeš aktivně pomáhat a necháš tomu volný průběh, budeš už pod tím mít z velké části narostlý nový nehet, jak píše Melvin.

                          0 0
    • nomecz  

      Ozivim to tu, zacal sem zas po x letech trochu pobihat a hledam nejake lehce zateplene kalhoty, idealne 3/4 se zateplenim jenom okolo vercajku a zadku + mozna kolena. Nejakej tip ?

      0 0
      • kejda  

        Zkus Decathlon, třeba tyhle jsou sice dlouhé, ale bez problémů se v nich dá běhat do –3°. Na bocích mají větrání…

        Nejsou úplně uplé…

        0 0
        • nomecz  

          no asi to tak dopadne, zitra se tam du podivat tak snad něco vyberu.

          Akorát nesnáším plandavé dlouhé gatě takže spíš nějaký homo elasťáky :-) něco jako tohle https://www.decathlon.cz/…_/R-p-307698?…

          0 0
          • Honzis  

            vyšší řady Decathlon v pohodě, 3/4ky jsou na současné teploty málo pokud neběháš třeba v podkolenkách, ale i tak mít krátký a dlouhý je lepší volba než 3/4ky.

            0 0
            • nomecz  

              no tohle je naprosto individuální :-) sem sice zdechlej (180/70) ale zimou moc netrpim pokud se hejbu.

              aktuálně běhám v nezateplenejch 3/4 a kdybych nepotreboval po uraze vic prohrivat kycel tak v nich beham dal. Beham teda aktualne max hodinu.

              Navrchu mam dlouhe termotriko a prez to cyklovestu ze sitovanejma zadama + tenoucke rukavice a celenku nebo tunel na hlave.

              Pokud je uz kolem 0 tak dam jeste kratke termotriko jako prvni vrstvu.

              0 0
              • Honzis  

                já taky nejsem zmrzlej, ale achilovkám nedělá úplně dobře tohle vlezlo, hodina už není úplně málo, já to běhám taky a ohoz nahoře víceméně stejnej – triko s dlouhým a něco k tomu. Kyčel tepelně izoluješ i trenkama pod, ne?

                0 0
                • nomecz  

                  mam celkem teple ponožky + hřejivka když je potřeba takže achilovky v pohode, trenkama samo izoluju ale nejak to neni ono, bud se mi pecou koule nebo prochlada ta kycel.

                  0 0
                  • kejda  

                    Osvědčily se mi tenisové fusky Artengo RS900 jsou to skoro podkolenky, mírně kompresní, docela teplé, takže achilovky jsou v pohodě. Do cca –3° stupně, v tempu okolo 4:50, mi stačí běžecké triko Kalenji s dlouhým rukávem a bunda od Craftu, windstoper vepředu a vzadu prodyšná. Rukavice tenké fotbalové Kipsta a čepka Odlo. Tuhle kombinaci používám od +5 do –3 cca, ve dvou třetinách běhu sundávám už rukavice :))

                    0 0
          • kejda  

            Nejsou homo uplé ani plandavé. Takové něco mezi. :)

            0 0
      • nomecz  

        Tak nakonec jsem vzal tohle

        https://www.decathlon.cz/…_/R-p-311837?…

        hodina kolem 0° úplně v pohodě, materiál hodně jemný a příjemný, zip vypadá kvalitně, akorát zadní kapsa by mohla být trošku větší, ale co už …

        0 0
    • David888  

      Ahoj, neměl by jste někdo tip na nějakou dobrou vestu na běhání na podzim/zima?

      Nejlépe kdyby měla nějaké reflexní prvky.

      Díky

      0 0
      • McBlacky  

        Kdybys mel ty pruhy jako problem, daji se koupit zvlast i treba svitici. Pouziva se to na zavodech (ultra a stafety).

        Jinak vestu neporadim, to je tak individualni ze si netroufnu

        0 0
      • nomecz  

        ja beham v teto , teda ve starsim modelu bez kapes a sem maximalne spokojenej …

        https://www.decathlon.cz/…_/R-p-326003?…

        je to ale individualni a pro viditelnost mam na zezadu svetlo

        0 0
      • jmaselnik  

        mám celoplošně reflexní neprofuk vestu od Tchiba, akorát se dívám, že už není v nabídce. Asi nikdy jsem neviděl nic víc odrazivého a to ani v době, kdy ještě Sam Straka prodával značku Illuminite a bral jsem od něj jak vestu tak i kalhoty. Dneska nevím, jestli to u nás vůbec někde jde koupit: https://illuminite.com/

        0 0
    • McBlacky  

      mrkni ještě na značku Proviz a jejich Reflect360 řadu. https://www.provizsports.com/en-gb/

      0 0
    • Elwing  

      Kam mám jít v Praze na běhátko? Někde, kde mají jednorázový vstup? Běhám za tmy a nechci se na tom ledu zmrzačit. Dík

      0 0
      • Barak  

        Asi někde poblíž, kde bydlíš nebo chodíš do prace, ne? Přece nepojedeš kvůli pasu pres celou Prahu.

        0 0
        • Elwing  

          Hmmm, koukám u nás na fitinn a mají taky jednorázový vstup, myslela sem, že ta velká fitka mají jen členství. Možná to zkusim.

          0 0
          • Barak  

            Jednorázové vstupy mají snad všude, ale většinou to vychází celkem draze.

            0 0
      • McBlacky  

        Do pokoje na kola by se vesel ne ;)

        0 0
        • Elwing  

          Tak někdy bych taky mohla z bažiny mezi lidi :-)

          0 0
          • McBlacky  

            Vis jak, ja spis jsem sparing na pivo nez na pas. Vcera s celovkou sebeh skalky v Rokli a po dlouhy dobe slusny 50/50, takovy cupitani a save nekolika slidu jsem dlouho nezazil.

            0 0
            • Elwing  

              Hehe, já myslela, že si máme na mlejně udělat místo na pás :-)

              0 0
          • McBlacky  

            Vis jak, ja spis jsem sparing na pivo nez na pas. Vcera s celovkou sebeh skalky v Rokli a po dlouhy dobe slusny 50/50, takovy cupitani a save nekolika slidu jsem dlouho nezazil.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.