• vasek

    Ahoj, vím že se do některých vidlic nedoporučuje z důvodu (asi) narušování povrchu kluzáků (vnitřní nohy). Zajímalo by mě, jestli má někdo s lithiovou vazelínou ve vidli negativní zkušenosti.Díky

    0 0
    • kovar  

      jestli lithiová vazelina žere gumu, to jsem neměl možnost vypozorovat, nebo? jsem ji používal krátce. Spíš jsem měl negativní zkušenosti z „funkce“ lithiových vazelín (česká LV a Manitou PrepM) ve vidlicích RST Zeta (kovové potažené pouzdra) a Balistic (plastová pouzdra) – vidle po obou těchto vazelínách přidrhávaly – chodily jako když mačkáš škrobovou moučku. JEstli to bylo právě a jedině tím, že byly lithiové, to taky nevím.

      0 0
    • náčelník  

      Nemám negativní zkušenosti. Mazal jsem jak vidlici (Manitou), tak vše ostatní (ložiska, sedlovka, závity, …). Používal jsem Weldtite a Castrol LMX. Gumu nežerou. Do vidlic Rock Shox se lithiová vazelína nesmí používat !

      0 0
      • BH  

        Hm, ja bych rekl , ze se lithiova vazelina nesmi pouzivat do zadnych vidlic, jaky je podle tebe rozdil mezi RS a ostatnimi vidlicemi v pouzdrech a kluznych castech?Tedy, proc RS ne a ostatni ano?Nechapu co tu resite, vyrobci predepisuji do vidlic specialni vazeliny, ktere jsou k dostani uplne vsude, tak proc tam budu cpat neco o cem nevim, zda me to tu vidlu za 5 az x tis. Kc nezlikviduje. Pritom napr. Yarolline vazelina do vidle stoji okolo 300 Kc.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Nejsi ty Manituista nebo Suntourkar? Kdo by cpal do vidlice za 5 az x tisic vazelinu? :)))

          0 0
          • BH  

            Ani ne (osobne mam RS SID) ale ta diskuse je o vazeline do vidlic,ta cena byla mozna nadsazka i kdyz tech znacek vidlic kde je vazelina a ne olej je mozna vic, ne?Videl jsem celkem dost vidlic slusne vydrenych z duvodu spatneho maziva-zejmena lithioveho,to vytvori spolu s prachem brusnou pastu,zatimco original vazeline, ta se chova uplne jinak.nevidim tedy duvod proc premyslet nad jinou vazelinou. Ty ano?

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Nevidim duvod premyslet nad vidlici mazanou vazelinou :) RS a lithium viz. nacelnik.

              0 0
            • Volf  

              Já si myslím, že spolu s prachem vytvoží každá vazelína brusnou pastu.

              0 0
              • MARIN  

                ja myslim ze i olej s prachem :)

                0 0
                • kovar  

                  pokud jsou kvalitní těsnění, tak ani zvenčí přidaný olej s prachem nebrousí. Olej zevnitř ven se nedostane ani v takovám množství, aby lepil prach. Včera jsem četl článek v Cykloservisu, jak dr. Hnízdil brázdil se svými kamarády Alpy. Popisoval jak po nějakém celodenním deštíku dva z jeho spolujezdců ze svých vidlic hodně odlouho vyčerpávaly vodu :-) Které to byly vidle se nezmínil. NA fotkách jsou pravděpodobně vidlice Manitou, RST a Suntour a RS ? – tož které to byly?:-)))

                  0 0
                  • kovar  

                    ach ta čeština…, sorry

                    0 0
                  • McBlacky  

                    to mohla být jakákoli z nich :-) ne vážně, dost záleží kromě typu a značky na stáří a opotřebování… je ale jasný že elastomerky jsou na tom hůř, nemusí být utěsněné pro únik oleje.

                    0 0
              • BH  

                aaa rejpalove, jedna xse i o reakci vazeliny s povrchovou upravou noh(viz. Nacelnik), ale prach tam hraje take svou roli (viz. Kovar) ja osobne to vidim 50/50, kazdopadne pokud rozeberes vidli (RS,RST s temi mam tuto zkusenost), ktera byla mazana neoriginal vazelinou zejmena lithiovou,na savlich je zacernala hmota a vlastni kluzne plochy jsou totalne vydrene. Uz jsem videl celkem dost takto znicenych vidlic a take kluznych cepu na odprucenych ramech, ktere maji podobnou povrchovou upravu jako nohy vidlice.Je to nyni dost srozumitelne a jasne?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Na tý mojí na nohách nic takovýho není. Sou čistý a vyblejskaný. Bůchví esli ta exuska nějaký lithium vůbec obsahuje.

                  0 0
                  • kovar  

                    když říkám, že Exus eg01 (s teflonem) OBSAHUJE lithné soli, tak to proto, že jsem si to přečetl na jejím obalu

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Já taky… už s ní nějakou dobu mažu všecko možný (a jsem spokojen). Parafin oil based lithium grease with anti-wear, anti-oxidation aditives. A na tubě: Fortified with PTFE and other synthetic additives for severe duty racing. :o)

                      0 0
        • náčelník  

          Mazat Manitou lithiovou vazelínou je doporučení výrobce asi z poloviny 90. let, t.j. z doby, kdy Manitou svou spec. vazelínu ještě neprodukoval. Na RS se nemá lithiová vazelina používat, protože by lithium mohlo rozpustit povrchovou úpravu vnitřních nohou. Takže rozdíl bude v použité technologii. Jak jsem psal výše, neměl jsem s lithiovou vazelínou nikdy žádný problém.

          0 0
          • BH  

            Asi Ti budu muset verit, ze to tak je,nemam cas hledat manualy k vidlicim Man.z roku 95 ale osobne bych litiovku nikomu nedoporucil, original vazelinou nic nepokazim viz. vyse.

            0 0
    • náčelník  

      Prohrabal jsem svůj „archív.“ Všechny informace jsou z roku 1997 a týkají se vidlic, kde pruží elastomer, popř. elastomer v kombinaci s pružinou.

      Rock Shox – Judy Butter nebo velmi kvalitní mazivo s teflonem (nikoliv lithiové)

      Marzocchi – silikonová vazelína (nikoliv lithiová)

      Manitou – vazelina s obsahem lithia, např. Castrol LMX

      Kangaroo – mazací tuk Kangaroo T pro teploty nad +5 stupňů, Kangaroo Z pod +5

      RST – vazelína WP Components Exus E-G 01, nebo jiná s obsahem teflonu nebo lithia

      Pace – plně syntetická vazelína Yarrow Pro Racing Suspension.

      0 0
      • BH  

        takze diky, to je alepspon konkretni informace. Vemu to v potaz. Kazdopadne si projdu take sve technicke informace a zjistim jak to nyni.

        0 0
    •  

      Ječňák je borec!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.