• Volf

    Jsme tady z nejrůznějších oborů tak se vyjádřete zda bude ručně provedený svar kvalitnější než avar provedený automatem a proč. Já osobně si myslím, že ručně provedený svar se trochu přeceňuje, protože tam bývá limitujícím prvkem lidský faktor, který je u automatického svařování vyloučen za předpokladu, že budou svařovány pouze trubky ktreré byly přesně obrobeny právě pro dosažení požadované kvality svaru.

    0 0
    • mastihuba  

      ještě asi záleží na sesazení trubek před samotným vařením a výstupní kontrole. Jinak je asi jedno jesli to vaří automat nebo ruka.

      0 0
    • slavekRM  

      Kolem svařování se celkem pohybuji ikdyž většinou ocelí, ale barevných kovů sem tam taky. Osobně si myslím, svar provedený poloautomatem nebo utomatem bude lepší a to z důvodů: automat dokáže jet plynule, což ovlivňuje kresbu svářečské housenky(její pravidelnost) – estetika, dále plynulé nahřívání materiálu a omezení pnutí na minimum a pravidelnější rozklad nahřátí materiálů(rámy se stejně zpravidla tepelně upravují-žíhají na odstranění pnutí). Automatem je svařování rychlejší, což rovněž sníží teplotní faktor na svar. Prakricky nejobtížnější je svařit hliníkový materiál dvou materiálů různé tloš?ky, třeba slopingové trubky s hlavovou. U ocelových rámů nejsou tyto vlivy tak markantní, ale princip vlivů je stejný. Ostatně přizním se, že bych chtěl vidět ty machry co svařují ručně hliníkové trubky o síle nula nula nic.

      0 0
    • MartinXC  

      Ruční vaření – nepotřebuješ tak zdatného technologa, který nadefinuje podmínky, zkušení svařeč ví co a jak. Automat – potřebuješ hodně zkušeného technologa, nebo proces dobře vyladit a odzkoušet, než pustíš vaření naostro.

      • za předpokladu stejných podmínek (plamen, elektroda), materiálů, atmosféry, atp.

      Hranice je spíš u počtu kusů/produktivity: na pár desítek kousků (třeba rámy na míru) je vhodnější ten šikula svařeč, a i tak to bude docela drahé. Ale neviděl bych za tím automaticky vyšší kvalitu rámu.

      0 0
      • jakub  

        ja teda nejsem zadnej odbornik ale tedkom sem si objednal ram a jedna z jeho dle meho nazoru prednosti je ze je rucne dlanej tedy i svarovanej, nevim jak ty ale toto uprednostnuju zvlast je li to delany v cechach, nevim esli pochopite co tim chtel basnik rict: ale je uplne jedno esli ram svari autoamatem nekdo na Taivanu nebo v Americe a chce za to nehorazne vic(amerika), za ram kerej je ale udelanej v Cechach si rad priplatim zvlast dyz je delanej rucne

        0 0
      • slavekRM  

        Myslím, že to není až tak složité. Svařovací podmínky jsou pro automat stejné jako pro ruční svařování. Spíš potřebuješ zkušeného programátora, který vytvoří základní program. Vše ostatní hlídají čidla. Jsou i takové, které se samy orientují dle mezery mezi kovem(jejich cena je cca50t.- myslím čidla), ale nemyslím, že zrovna tohle se u kol používá. Leda tak k prvnímu naprogramování. Pro vaši informaci – cena robotizovaného pracoviště ABB 900tis., Kawasaki 1400t. Hele vážně jste někdo viděli svařovat Al rám ručně? Snažím se jen uvažovat logicky – musí se to přece dost pokroutit. Nebo se to svařuje v nějakem pomocném rámu?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Se myslim vždycky upíná, sestaví se to do přípravku „nasucho“ a pak se svaří. Kdysi byl ve Velu rozhovor s T. Ritcheym, a ten u sebe v garáži měl zrovna takovou stolici na upnutí trubek, svařoval si doma různý geometrie a pak to zkoušel. Ale nevim esli i hliník… :o)

          0 0
        • MartinXC  

          Na fotkách – viděl. Svařuje se v přípravku (rámu) a metodou podobnou jako utahování šroubů na kruhovém víku (křížem). je to chce mít zkušenost, jak se rám bude kroutit a jak vařit postupně „proti“ tomu kroucení.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.