• Boudino

    Ahoj

    Z mého biku lezou divné zvuky, jakésí skřípání a cvrlikání. Slyším to, když se s ním kývá zleva doprava. Jedno jestli jedu, nebo stojím. V servisu to rozebrali a nic nenašli. Kolo je merida. Netušíte, co to může být? Mám to ignorovat, nebo to může být nějak nebezpečné?

    Díky. –Boudino

    0 0
    • Daf  

      V nejhorsim pripade to bude prasklina ve svaru. Tyhle zavady se tezko hledaji chce to systematicky a logicky rozebirat na kole jednotlive celky promazat vycistit a hledat dal :) Udelas si tak generalku kola a mozna i odstranis ty zvuky :) Na kole muze skripat skoro vsechno. Nejcastejsi a nejjednoduseji odstranitelne praskani je kdyz je spina mezi ramem a sedlovkou. Casto to byva jeste v miskach stredoveho slozeni. Pak uz musis hledat docela obtizne.

      0 0
    • Pekáček  

      Jestli třebas meješ kolo wapkou, může fakt skřípat všechno. Za co kolo držíš když s ním kýveš? Ne při jízdě.

      0 0
      • Boudino  

        Wapkou to nebude, takže tudy asi ne. Držim to většinou za jeden z rohu, ale nezáleží na tom.

        Problém je, že nedokážu sluchem určit ani přibližně, odkaď to je. Vím, jedině, že je to moje kolo.

        0 0
      • Lada1  

        jake ma myti wapkou vliv na skripani ??

        0 0
        • Return  

          Vlhkost způsobuje skřípání a vrzání v ložiskách a všech kluzných plochách. Pak skřípou pedály, šlapací střed i přední složení. Někdy to může (hlavně když na bajku obden zmokneš) vysychat dost dlouho. Před hledáním příčin pazvuků vždy důkladně bajka vysuším a známá místa prostříkám silikonovým olejem.

          0 0
          • vili  

            mne to dela presne naopak,skripe jak potvora ale dyz se projedu v bource tak mam na dva mesice pokoj

            0 0
          • Boudino  

            Jak vysuším? Děláš něco rozborku sborku? To já bych si radší odpustil. Kdybych to rozebral, tak mi opětovném sestavení určitě spousta dílů zbude.

            0 0
        • Pekáček  

          Proud vody ti natlačí bordel kamkoliv, kámošovi jsem rozdělal představec a všude měl jemnej píseček.

          0 0
          • Lada1  

            myji wapkou vse (auto, moto,kolo, barak, plot) a to to neni problem. Wapka bordel vyplavi odevsad ne natlaci

            0 0
    • pos3k  

      Neline se ten zvuk z hlavove trubky? Jestli vrzou riditka kdyz s nima (i v klidu) tocis) tak to muze byt v cudu hl. slozeni. Ja s tim ted prave laboruju ( a nejen s tim).

      0 0
    • Siddha  

      vsechno dobre prohlidni a vic to neres…

      0 0
      • Bobo  

        No to je právě to – dobře prohlídni. Co když to je rám?

        0 0
        • Lada1  

          ultrazvuk, praskove testovani, rentgen

          0 0
          • Vymi  

            to chce svetelny sok…

            0 0
            • Boudino  

              Zatím praktikuju metodu „neřeš to“, ale pořád si říkám, jaké by asi bylo, kdyby ten rám někde prasknul a dvace čísel kvalitní hliníkové slitiny se mi zanořilo do těla.

              Nebo je to blbost? Asi jo.

              Spíš jsem myslel, jestli se s tím už někdo nesetkal, třeba je to notorický známé. A to podle odpovědí není.

              Tak to asi můžeme uzavřít. Rozhodně tím nehodlám strávit mládí.

              0 0
              • Bobo  

                No mně velmi podobně chrastila silnička a veškerý pokusy přijít na zdroj těch zvuků se rovnaly nule. Skoro na 100% jsem tipoval rám (shodou okolností taky Merida, Al) a už jsem přemýšlel nad tím, jak provést na koberci v obýváku rentgenovou defektoskopii. Nakonec jsem se na to vykašlal a ono to přestalo samo. Dodneška mám lehký mrazení v zádech, když skáču přes díry, kdy se to pode mnou rozloží na atomy. Nechat to úplně bejt není asi to pravý. Možná, že by nebylo špatný, kdybys to celý odstrojil, všechny styčný místa typu pedály/kliky nebo sedlovka/rám napatlal vazelínou (častý zdroj podivných zvuků) a pak se uvidí. I když mně by se s tím teda asi dělat nechtělo.

                0 0
              • Volf  

                Stejně to budeš řešit, protože ti to nedá. Ten problám je asi jen u hliníkových / duralových pro metalurgy / rámů. Já jsem kdysi rozdělal a namazal úplně všechno. Nakone když už nic nepomohlo, tak jsem měnil sedlo. Vytáhnul jsem sedlovku / Author Traction / a ta byla jako prase. Tak jsem ji utřel a bylo po vrzání. A řeknu ti, že bych se vsadil o poslední groš, že to vrzání jde od pedálů. No a nejlepší je, že na manželčině novým Tractionovi to minulý týden začalo dělat taky. Jinak mě to připadá, že je tam zbytečně velká díra na sedlovku a proto se tam dostává bordel.

                0 0
                • pivař  

                  Je to obecnej problém. Já ho loni řešil na ocelový silničce. Až když to byl častější zvuk, tak jsem to našel v obligátních pedálech. Letos jsem hledal (a snad odstranil) vrzání na hliníkovým biku. Tam jsem promazal leccos, tak na 100% nedokážu říct, co to bylo.

                  0 0
    • lubos  

      Merida minimalne z roku 2002 mela problem s navarenym platem hliniku v oblasti hlavove trubky. Zpusobovalo to takove vrzani, nepravidelne. Vyresit se to dalo tim, ze se dovnitr ramu do spodni trubky nastrikal nejaky chainstar. Pomohlo to. Dale muze byt mozna i miska, s tim meli Meridy mam dojem tez nejaky problem.

      0 0
      • Boudino  

        Jestli si dobře vzpomínám, tak časově to sedí. Takže možná máme pachatele. Ale jak to tam nastříkat? Kudy? A když už jsem u těch stupidních otázek, co je to miska a jaky je to problem?

        Jinak díky.

        0 0
        • lubos  

          Sundat vidlu a do te diry spodni (shotgun) trubky nastrikat sprejem a prevratit tak, aby to pomaly stekalo k hlavove trubce. Miska … no stredove slozeni. Byl s tim nejaky problem, myslim, ze i praskotani a jeden servisak rikal, ze obcas u nekterych ramu (tech levnejsich) bylo nutne proriznut zavity. Videl jsem ho to i delat. Holt, velkovyroba :(

          0 0
    • Milan  

      Taky mi rám „praská“, hnusnej zvuk to je. Ale uz to takhle dela dvě sezony a furt žádná prasklina. Zkrátka někde není něco promazaný jak má.Občas udělám generálku a tak na 200 km to zmizí, pak se to zas vrátí.Naučil sem se stím žít, rozhodně kvůli tomu pokaždý nerozebírám celýho bika.Jezdím dost tvrdě,HT Gianta XTC, alu 6013 sl,plech­ovka.(Podezří­vám misky hlavovýho složení,představec a sedlovku včetně upínáku a ližin sedla.)

      0 0
    • Pekáček  

      Já třeba u Durateka nemohl přijít na to proč v něm při šlápnutí cvaká, protože jsem ho přestrojoval, vyměnil jsem postupně celej šlapák komplet, sedlo, mazal sedlovku, nic. Byla to nasucho namontovaná patka! Teda zmizelo to jak jsem jí promázl, bráchovi se to stalo taky (Stream a Vagrant).

      0 0
    • Air  

      me treba vrzala sedlovka v sedl. trubce, v uchyceni lyzin za sedlovku, ve spoji predstavec-riditka, v pedalech. Vsechno bylo kvuli spine! A to zacalo uz od cca 200 km od koupe kola! Takze jsem vsechno tohle znova nekolikrat rozebral, otrel hadrou, potrel vazelinou a dal zpatky… a klid :) Musis postupovat misto vedle mista. Zabrat za jednotlive casti silou a kdyz se neco objevi – rozebrat, vycistit a hned zkouset dal… jedine takhle to jde. Ja se treba hadal se zkusenym mechanikem, ze mi lupe v sedlovce a on ze to dela stred – a pravdu jsem mel ja. Vidis to, v zadnem servise ti na to asi moc neprijdou. Musis sam. Zkouset a odhadovat cim to muze byt, cos jeste nerozdelal. Me to zaclo na 3–4 mistech hned od novoty a to me docela nasralo… ale uz je docela klid. Hledej, kdo hleda ten najde.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.