• sicklist

    Tak mě na kole sejmul opilec za volantem (2,8 promile). Máte někdo zkušenosti s náhradou škody z povinného ručení viníka? Kolo bylo koupeno v roce 2003, cena asi 50 000 Kč – obě kola osmice, ohnutý berany, otlučený dualy – rozsah škod přesně nevím, jsem se zlomenou nohou nechodící. Má ale vůbec cenu něco po pojišťovně chtít? Jak postupovat? Událost jsem pojišťovně nahlásil a dostal od nich formuláře – na co si dát pozor? Za každou radu dík.

    0 0
    • yetti  

      Pokud byl ozralej tak je vinikem nehody a skody by se meli uhradit z jeho povinneho ruceni. Mel bys co nejdriv zajet s kolem do pojistovny, u ktere ma skudce pojistene auto, aby si kolo nafotili. Ale udelej si co nejdriv i vlastni fotodokumentaci.

      0 0
      • Vašur  

        Teda pokud si pamatuju, tak to musí do pojišťovny nahlásit majitel toho povinnýho ručení. Nebo ho aspoň musíš donutit vyplnit a podepsat hlášení škody a pak to podat. To je pak problém, když narazíš na někoho, kdo na to kašle a neni k sehnání. Jediná rada je když už bejt přejetej, tak aspoň slušnym člověkem. Nebo se informuj v jeho povinný pojišťovně. Tu bys měl znát z protokolu, tam ji při vyšetřování píšou. Hlavně budeš muset doložit údaje kole účtenkama. Já schovávám i od toho, co obnovuju, kromě lanek a podobnýho materiálu. Přeju ti, aby byla noha brzo OK a abys dostal na nový kolo.

        0 0
        • pop  

          s těma učtenkama ani s tím,že viníka musí donutit nahlásit škodu nemáš pravdu viz níž

          0 0
        • Baracuda  

          Staci i posudek vypracovany nejakou cykloprodejnou – alespon u kamose to tak slo…

          0 0
    • Vrci  

      byla u toho policie?

      0 0
      • enjoy  

        jak jinak by zjistil ty promile?

        0 0
      • Vrci  

        Potřebuješ protokol od policie, kde je řidič uveden jako viník. Formulář od pojišťovny viníka pro uplatnění bolestného – vyplní po skončení léčby tvůj obvoďák, pokud máš své úrazové pojištění tak na něj nezapomeň. Za vyplnění budeš platit (nevyhazuj a přilož k žádosti k proplacení) Oznámení o škodní události od pojišťovny – vyplníš ty. Kolo musíš nechat vyfotit od likvidátora. Pokud nemáš doklady o kopi stáhni si z webu ceníky od dovozce. Pokud by ti likvidátor napsal malý rozpočet na opravu, vem propisku a dopiš své námitky před tím než ho podepíšeš. Pokud by ti to nechtěli umožnit, oznam jim, že si zavoláš právníka a budeš požadovat náhradu nákladů spojených se zastupováním (i na to máš právo a pojišťovny to nerady slyší)

        0 0
        • pop  

          Přesně tak.Jen bych upozornil na jednu věc z mých zkušeností.Pokud u toho nebyla policie(podle promile asi jo ale,že?) a nesepsala protokol o vině řidiče-tak je to problém trochu-určitě přes právníka a nechat si pak proplatit náklady na něj u pojišťovny viníka. Další věc doklady o koupi kola nemusíš mít(pokud je máš,tak věř,že z kola 3 roky starýho se počítá asi 60% amortizace-jak u které pojišťovny)-proto radím,ani je nedokládej-a řekni likvidátorovi do protokolu,že bylo např.půl roku starý a cenu uveď jakou uznáš za vhodné. Jinak máš nárok i na úhradu dalších výdajů spojených např. s léčbou aj.(tj. jízdné k doktoru např.). Vše je na principu čestmosti prohlášení,takže když řekneš,že si měl roztrhanej dres(neukážeš ho-vyhodils ho jako),brýle(že ti někde ulítly a nenašly se),peněženka(u­letěla a někdo ji zřejmě ukradl) tak ti pojišťovna musí věřit a uhradí ti to. Samozřejmě se teoreticky dopouštíš trestnýho činu(popř.přes­tupku),ale to jsou malý věci,takže to nikdo zkoumat nebude v pojišťovně.Hodně zdaru a uzdrav se brzo hlavně. Jinak s tou náhradou škody se to celkem vleče…uvidíš(máš ale nárok na proplacení zálohy z pojišťovny – nenech se odbýt)

          0 0
    • delfyn  

      všechno důležitý už ti řekli. Jen moje zkušenost. Ten co mě srazil měl u Český a v pohodě se všechno vyřešilo, nevím jak to bude u většíškody já měl kolem 2000na předním kole

      0 0
    • Tomcat  
      1. chtít po policii důkladné popis o nehody a dokumentaci škody
      2. nechat si vypracovat oborný posudek škody
      3. teprve pak jít za pojišťovnou

      Hádám, že bych se spíš taky hnedka díval po právníkovi

      0 0
      • r4d3k  

        ad 1. policie to nafotí, ale škoda tak jí tak moc zase nezajímá, možná jen do statistik, jde jí s píš o zavinění, ale každopádně to budou mít nafocený a budou mít zpracovanej náčrtek situace a postavení dopravních prostředků po nehodě ( teda po jejich příjezdu) Protokol, teda událost od policie si v současné době pojišťovny stahují z netu z nějakého zabezpečeného serveru, takže kopii od policie nepotřebuješ, ale když jí budeš požadovat tak ti jí dají.

        Pravníka bych asi nehrotil, vyčkal bych jak se k tomu pojišťovna postaví. V tomhle případě by tě to měli zaplatit a pak to požadovat po viníkovi z důvodu že měl chlast. Aspoň myslím, že to tak je.

        A hlavně jde o zavinění. To že měl chlast neznamená že je tím pádem viníkem nehody. Když pojede ožralej po halvní a ty mu nedáš přednost z vedlejší tak vám daj spoluvinu a pojišťovna nedá ani jednomu ani kačku nebo to plnění budou ******** krátit

        0 0
        • sicklist  

          Díky všem za rady. Vina byla jednoznačně na jeho straně, nedal mi přednost – jeli jsme proti sobě po hlavní a on se rozhodl odbočit doleva, prej si myslel, že to v pohodě stihne (aby ne, při takové hladince). Policie to samozřejmě vyšetřovala, ale přijeli až když jsem byl v nemocnici, takže ami nevím jesli to fotili.

          0 0
          • rasto  

            jj, mel by dostat pokutu a nejakou podminku mesice (spachani trestneho cinu). jeho pojistovna by Ti mela vyplatit skodu a pak vymahat po nem (to je pro Tebe ale podruzny fakt).

            0 0
            • pop  

              Pro něj je polehčující okolnost to,že nahlásí škodu u své pojišťovny a mimosoudní vyrovnání(to ale asi chtít nebude,jelikož mu hrozí opravdu jen podmínka). Jo ještě jsem zapomněl,že můžeš požadovat i náhradu ušlého výdělku (popř.rozdíl nemocenská-mzda).

              0 0
              • Tomcat  

                Průšvich co jsem pozoroval tak mimosoudní vyrovnání je „jak s kozou na ledě“.
                Často totiž nechce někdo uznat, že škoda je vyšší, než pořirovací cena jeho kvalitního přibližovadla. Případně proč človek nechce přistoupit, že jeho kamarád Fanda to opraví.

                Opravdu si k tomu radši přizvat právníka.

                0 0
    •  

      Džez nade vše!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.