• tomaschek

    Kamarád chce základní vidlici z trekingového kola vyměnit za nějaký slušný typ, se kterým už se dá v lehkém terénu trochu sportovat. Jelikož nemá přístup na net, poprosil mě, a? se tady zeptám.

    Sám nemám s odpruženými vidlicemi žádné zkušenosti (na bajku vozím karbonovou), proto prosím o radu. Kamarád nemá přesnou představu o ceně, spíš by chtěl nejdříve doporučit nějaký konkrétní model s orientační cenou na základě zkušeností majitelů. Díky.

    0 0
    • Ekscel  

      Sám jezdím taky pevnou, Cr-Mo. Ale přečti si všechno co tady bylo napsáno o vidlicích a podívej se kamarádovi na trekkingové vidlice všech renomovaných výrobců co najdeš (RST, Manitou, Marzocchi, Rock Shox, Suntour). Nejlevnější modely rovnou vynech, ujasni si, zda kámoš chce LockOut nebo ne a pak si vyber. Nejrozšířenější (největší výběr) jsou vidlice Suntour, ale MTB verze Suntour jsou na bike-foru v podstatě jenom kritizovány. Přeji zdar při výběru :)

      0 0
    • Sponge  

      Já mám na svém kole Manitou South Elite 75mm a celkem spokojenost. Má ovšem jenom navářky na kotouče, takže nejde na V-brzdy. Ale možná jí vyrábí ve více variantách. Tady si jí můžeš prohlédnout: http://www.bike-forum.cz/forum/bikes.php?… :o)

      0 0
      • Myska  

        Vidlic South se do naší republiky dovezlo pár ks na podzim a pár letos na jaře, víc prej nebude a je to škoda.Tady ji uvidíš na Kellys, superioru a některám Garyf. Povedlo se mi ji sehnat kamošovi asi za 6000Kč – South super s lock-outem. Měnitelnej zdvih 63–75mm vnitřně, pružina s elastomerovým dorazem, olejovej lock-out , černá, včetně čepů na V. I po záběhu se na ní lock-out používá vyjímečně a to má 80kg, chod krásnej bez zasekávání a kopání. Jako vidle je už hodně slušná,dobře tuhá, nejlepší co se tady dá sehnat, jako jedna z mála snese i kotouč, nohy 28mm.Používá se i na 29" (Ostatní maj návarky, ale nemaj přizpůsobený pouzdra a po 1/2 roce slušného ježdění-3000km jsou na vyhození). Z těch slušnějších na hrubší jízdu se ještě dá zmínit o SR 8100 a 9100 – vzduchový, taky slušný, ale nedosahují kvality South. Jinak sem taky jezdil SR cr950mg, asi 30tis a krom pouzder na vyhození je pořád pěkně tvrdá, elastomery nejsou vyměklí, tuhost snesitelná. není to na město, tam je moc tvrdá, chce terén. Ještě by se dalo mluvit o Manitou Lux, ale ta je na lehký polní cestičky, při těžším terénu jde z dorazu na doraz. Škoda že sem nikdo nedováží trekový Marzošky txc, txc ecc. Cenově při speciálním dovozu se dostaneš někam na 10–13tis…

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Používá se i na 29" (Ostatní maj návarky, ale nemaj přizpůsobený pouzdra a po 1/2 roce slušného ježdění-3000km jsou na vyhození). // Myslis, ze je rozdil v pouzdrech pro 26 a 29" kola? //je pořád pěkně tvrdá, elastomery nejsou vyměklí, tuhost snesitelná. není to na město, tam je moc tvrdá, chce terén. chapu jak to myslis, ale je to paradox co? ;)

          0 0
          • Myska  

            No napíšu to jinak, ty asi jezdíš jinou skupinu. Dal jsi někdy kotouč na crosovou vidlici? Třeba základní sr, rst? Asi bys to raději ani nedělal. Viděl jsem, jak to dopadlo, nejvíc vydržel ten sr950mg, asi ty 3000km, než se poroučely pouzdra, pak sem dal zpět V. Na levnějších cross vidlích jsou ty návarky fakt na ozdobu a nebo šmejdy kotouče pro sebevrahy, já tam dával avid cps 160mm. Rozdíl v pouzdrech mezi 26, 28 a 29" možná není, nejsem technik, ale u levných základních vydlic nic nevydrží, u těch slušnejch se s tím dá něco dělat, výměna se „možná“ vyplatí. A to že elastomery po čase měknou, to bys mohl vědět. Ty na vzduchu nebo pružině tohle neřešíš… A tuhost cross vidle po tom, co má asi 4 roky je slušná, některejm novejm by pořád dala na prdel. A s tím, že je tvrdá je to myšlený tak, že ve městě ji nevyužíješ, tam pracuje na 1cm, v terénu si pěkně zamaká. Je pravda, že sem ji nijak nešetřil.

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Jo ty myslis tyhle navarky. Ja jsem to pochopil jako cepy na Vecka a nevedel jsem jak velky je rozdil v namahani pouzder na vidli s Veckama a kolem 26 nebo 29". Btw. silnicni kolo asi nema o moc vetsi prumer nez poradne obuty sjezdak… jestli vubec. Ta vydrz pouzder bude dana spis kvalitativni tridou. Elastomery meknou… no mam spis opacnou zkusenost. Nasaji vlhkost, mazivo, ztvrdnou… ale to me nezarazilo. Spis to ze tam kde jsou velke zdvihy spis na obtiz (mesto) je tvrda vidlice spatna a tam kde ti ma pomahat (v terenu) je tvrda a vsechno chytas do rukou… proste Suntour.

              0 0
              • Myska  

                Fajn, a teď když vynecháme předešlej rozhovor, tvůj názor na Manitou South super x Sr nrx8100(9100) ?

                0 0
        • pos3k  

          opravdu by se tu v republice nenasly M TXC a TXC ECC? Nebo M EXR comp na 29?

          0 0
          • Myska  

            Tak sehnat se dají, což o to, ale taky si to zaplatíš. Oficiálně se nedováží, na zakázku, přímo jen kusově se dá domluvit, ale dostaneš se na cenu k 10.000Kč, to je podle mě moc přehnaný i na Marzošku. Anebo zkusit nějakýho kamoša v německu nebo americe a tak, tam jsou vcelku běžně. To jenom náš trh je občas zabržděnej a než se sem dostanou ty slušný věci, tak buď trpíš, nebo koupíš víckrát šmejda. Jak je psáno níž, doporučuju Sr nrx 8100/9100 nebo Manitou south super. Obojí v ceně 5–7.000 dle obchodu. Mějte se

            0 0
    • Myska  

      Taky by nebylo špatný, aby kamarád uvedl, co má za kolo a jestli tam už byla odpružená vidle. Pokud ne a dá tam rovnou 75mm, tak mu to rozhodí geometrii, hodně položí hlavovku, zpomalí reakce a bude trpět hlavový složení…

      0 0
      • tomaschek  

        Má Kellyse v kompletní výbavě LX (starší verze) a vidlici tuším nějakou obyčejnou suntourku. Teď začal jezdit i trochu v lehkém terénu a chtěl by něco lepšího.

        0 0
        • kurýr na bajku  

          Tak to má tvůj kamarád trošku smůlu, protože chlapi se tady celou dobu bavěj o A-HEADu, zatímco vy potřebujete do starýho Kellyse oversize a s timdle systémem příliš kvalitní vidlici neseženeš. Nejlepší tak RST TR PRO I LO olej-pružina. Co se crossových Marzochů týče, myslel sem, že dou jen do výroby a že koupit nejdou. Jestli znáte nějakej zahraniční e-shop, kde je maj, tak prosím o web.A jak je to s lock outem crossových marzochů ? Jinak Manitou SOUTH preferuju taky. SR Suntour je shit, co chytá vakl a zimu nepřežije, má ale výhodu zamykání z řídítek.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Do staryho Kellyse oversize? Nejak se mi to nezda a to ani nemam paru o jaky kolo se jedna.

            0 0
            • borda  

              clovece, tak tady prohlizim tenhle starsi thread a nemuzu si pomoct, celou dobu akorat prudis a prinos veskery zadny. ke konkretni otazce ANI PISMENO. nechces se na to vyprdnout? kdo to ma furt cist?

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Nemusis a muzes si klidne koupit oversize na staryho Kellyse.

                0 0
                • borda  

                  moc dobre vis jak to myslim. oversize na staryho kellyse je jasne uplone mimo. zbytecny resit. ale napsat nejaky doporuceni, coz mi zbytecny neprijde (i kdyz tobe asi jo protoze cross proste neni kolo, a kdyz tak jenom pro paprdy) to ne.

                  0 0
                • borda  

                  jo a jinak vazne – je proste naprosto neprekonatelnej problem sehnat na tri roky stary krosovy kolo (bez aheadu – 25,4 mm sloupek) slusnou vidli. odpoved, ze na kros je lepsi pevna pro me neni odpoved. takze mas nejakej typ?

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Jen si rypnu, ze tvoje volba byla dost kratkozraka ;) Ja tu preci nepomaham. Ja se tu bavim :-D

                    0 0
              • aku  

                Tomuhle se rika diskuze. Tzn ze nekdo neco nadhodi a ty mas pravo na to reagovat. A nikde neni receno ze musis reagovat pouze na 1 otazku v 1 vlakne.

                0 0
                • R.1  

                  Tak to ne panove, tady neni zadny bordel! Poslu navas milicii! Paroubek

                  0 0
    • Thapsus  

      Z toho co se dá u nás koupit doporučuju vzduchovou Suntour 9100.Je Lehká a proti jinýmsuntourkám zdá se i vydrží.Dá se koupit něco přes 5000Kč.Faktem je,že pokud tam byla vidle s malým zdvihem,rohodí geometii.

      0 0
    • Bafoon  

      nevíte někdo náhodou na jakou váhu je pružina v téhle vidlici?

      http://www.axitbikes.eu/index.php…

      konkurence by byla tahle :-) http://www.axitbikes.eu/index.php…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.