• Mike_o

    Poraďte, vybírám mezi kolem s kompl. Alivkem nebo Deore. Má cenu připlatit a jít do Deore nebo stačí Alivko, 8 nebo 9 kolo asi nebude moc velký rozdíl, u Deore bude asi užší řetěz, tedy asi náchylnější k poškození. Pokud Alivko není o moc horší tak bych raději šel do něj :-) Dík za rady.

    0 0
    • icewind  

      kup si sram x5 nebo x7, je to lepsi a snese vic bordelu a praseni a kdyz neco rozmrdas nemusis kupovat cely kus, staci jen malou soucastku, ktera ti odisla…

      0 0
      • Quake 9.0  

        Má pravdu… K tomu Deore x Alivio = neporovnatelné Užší řetěz vydrží víc a s 8-mi kolečkem budou akorát problémy se sháněním kvalitní kazety.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Vydrzi vic? Prosim ozvete se nekdo kdo vozite devitku. Dekuji :)

          0 0
          • Belial  

            V životnosti řetězu nejsou takové rozdíly, aby se o nich vyplatilo diskutovat.

            0 0
            • fousek  

              ale v cene jo, skoro bych rek ze dvounasobny

              0 0
              • borda  

                bikestore PC 58 350,–, PC 971 380,–. To mi jako dvojnásobek nepřijde :-)

                0 0
          • kesu  

            vozim devitku,podle mejch zkusenosti je rozdil cca 20 az 25 % ve prospech osmicky.Krom toho ze osmikolo narozdil od devitky radi i neserizeny presne…Jediny co je ve prospech devitky je lepsi odstupnovani zubu.a osmickova kazety se i dnes da bez problemu sehnat kvalitni

            0 0
            • kesu  

              srovnavam ted svuj a brachuv bike a co se retezu tyka tak sme jezdili podobne a ten rozdil byl opravdu takovy,deore je akorat lehci a lepsi v nabach a jeste teda kliky ale to uz se tu zminovalo

              0 0
        • McBlacky  

          nechci ti kazit iluze, ale po zkušenostech s oběma sadami bych šel do Alivia, kromě klik. Je to to samý a deore, 9 řazení má dokonce horší chod a dřív ztratí přesnost nastavení než 8alivio. brzdy pokud vyměníš špalky a to musíš u ali i deo tak brzdí dobře.

          0 0
          • Pablo9  

            Jo,souhhlas s McBlacky…Vlastní zkušenost,mám kolo v Alivku a pár tisícovek už to má za sebou a bez problémů.Jelikož polovička chtěla mít lepší,tak má Deore a neustálé seřizování pořád dokola,možná měla smůlu na nějakej páteční šmejd…

            0 0
            • homat  

              u nás je to obráeně, manželka má Alivio a jezdí, já mám dnes už různej mix, kterej vycházel z Deore a pořád jsem jen opravoval, šteloval a vyměňoval. Takže doporučuju pro běžný ježdění Alivio.

              0 0
              • tbc  

                Ja som asi pred troma rokmi osadil svoj cross komplet deorkom M510 a tri sezony bez problemov.

                0 0
          • kubrt  

            ja rovnez davam hlas aliviu – razeni 3×8 ma vyhodu ve vetsi spolehlivosti – kdyz je velky bahno je pravda ze neradi nic, ale jsou situace kdy zurocis vetsi rozestupy mezi pastorky

            sam jsem chtel jit do razeni xt 3×8 ale protoze uz delsi dobu neni k sehnani radim take alivkem

            0 0
      • vlk  

        cože, to se dají koupit jednotlivé díly na sram?Kde to prodávají.

        0 0
        • icewind  

          melo byto jit pres dovozcu SRAMu, kamosovi se posrala X.0 a koupil jenom novou pruzinu nejakou malou kundovinku a v poho..

          0 0
          • jihra  

            Na Shimano ti v Pazl-Lange také objednají jakýkoliv díl či šroubek.

            0 0
            • mastihuba  

              No jednou jsem se pokoušel objednat osku do pedálů SH 535. Po té co jsem se dozvěděl cenu a termín dodání sem srazil poslušně paty a utíkal do kšeftu pro nový pedály. :(

              0 0
              • borda  

                do 535 se ještě k tomu dá koupit maximálně tak osa a tělo pedálu. samozřejmě to stojí tolik, že i radši koupíš nový. když jsem sháněl pružinu, tak mě v paul-lange pěkně vytočili. ještě tam měl nějakej mechanik kydy, že co chci u tak levných pedálů (tenkrát stáli tuším cca 2300,–)

                0 0
            • tomaasz  

              Já to zkoušel 3× a nikdy jsem nepochodil, je to klasický případ dovozce, který většinu náhradních dílů nedodává, německá filiálka P-L je má.

              0 0
    • Santus  

      Alivka se neboj, o moc horsi neni. Ja jezdim kola s Altusem 92, Alivkem a s Deorkem a zadnej propastnej rozdil tam neni.

      0 0
      • JejSi  

        Tiez som jazdil starsí Altus, rozdiel je dost v radení. A odisiel mi na nom stred.

        0 0
    • JejSi  

      Deore som síce nikdy nejazdil, ale s Aliviom som spokojný. Mám komplet sadu na Dema Asti. Brzdí super, prehadzuje v pohode, vzhlad tiez nie je na hambu. A menil som akurát retaz po 3500km. :) Akurát kluky sa mi zdajú trochu mac opruzné…

      0 0
    • kovar  

      deore a alivio se liší pouze jedním pastorkem, jinak nic. Ani jedno ani druhé není horší nebo lepší.

      0 0
    • majo  

      Vybral by som si Alivio, len kľuky to chce tuhšie (práve tu je asi jediný podstatný fuknčný rozdiel medzi Deore/Alivio – teda hollowtech kľuky). Z vlastnej skúsenosti 8 kazeta Sram vydržala viac ako orig. Shimano, ale v podstate rovnako ako kamarátova 9 Deore. Ak je „zvyšok“ bikov rovnaký/porov­nateľný, podľa mňa si vyber s úpravami Alivio.

      0 0
      • pavelr  

        Hlasuji také pro alivio. Navrhujete vyměnit kliky, ale za jaký? Když budu mít na kole komplet alivio, tak bych koupil 3–5 řetězů a po zhruba 10000km bych řetězy, kazetu a kliky s převodníky vyměnil. Když ale budu mít kolo osazeno aliviem a kliky třeba deore, tak budu muset neustále hlídat řetězy, abych nesežral převodníky a na jeden řetěz najedu určitě mnohem méně km. V mojím případě takových 500km (jeden zub měrky). Navíc alivio má oproti vyšším řadám jiné počty zubů převodníky už jsou dnes asi standardně přibodovaný. Takže jaké levné kvalitní kliky na osmikolo se zuby, tuším, 44/32/22?

        0 0
        • TinkTink  

          Nooo…ty kliky…ony Alivio jsou sice mekky, ale prevodniky jsou brutalne stejny…oboje jsou mekky…

          Kliky bych vybral klidne od jinyho vyrobce…prevodniky vymenis…stoji to par stovek.

          0 0
          • Mike_o  

            Tak napiš za co by jsi to vyměnil. Rád bych to koupil už vše vyměněné a ne dodatečně. Dík. :-)

            0 0
            • TinkTink  

              No…podle toho co vazis a tak…

              Pokud ale najit kliky v cene Alivio, tak mas smulu…myslim ze nenajdes…budes muset vzit Alivio :)

              Rekni max cenu…zkusim neco vymyslet.

              0 0
              • Mike_o  

                Vážím 85 , v ceně se neorientuji, ale je mi jasne, že v ceně Alivio to nebude, něco navrhni a zase moc nepřeháněj :-))

                0 0
        • McBlacky  

          jako třeba převodníky od viavela bych klidně drtil bez hlídání řetězu, za cenů tří průměrných řetězů máš kopmplet pily i s poštovným. jediná minivada, nemaj náběhy, ale na malý a střední mi to neva, až sjedu velkou uvidím jak to vadí na velký :)

          0 0
          • marin.1  

            Mike: Asi bys mel taky nejdriv prozradit, na co to kolo chces. Jestli budes jezdit po asfaltu nebo sterkovych rovnych cestach a kdyz zaprsi, tak se pujdes rychle schovat, je to jedno, zadny velky rozdil mezi Ali a Deo. Jestli chces jezdit aktivne, drtit narocnej teren v lese a treba i zavodit, tak nema smysl mluvit o Aliviu ani Deoru… tot muj nazor.

            0 0
            • McBlacky  

              když jsi zručnej mechanik tak se dá závodit i na ali a deo…

              0 0
            • K2  

              Nové Alivio chodí dobře. Sada vítězství nezachrání a životnost hold ovlivňují použité materiály. Kdysi jsem měl Alivo a šlapalo k plné spokojenosti

              0 0
              • Romus  

                Já jen že mám Alivko přehazku na mým Freestyle/dir­t/trial biku a vskutu neuvěřitelný co vydržela, a stále přehazuje velmi slušně a přesně a v podstatě bezúdržby…

                0 0
        • jihra  

          Kliky bych klidně také nechal od Alivia. Řetěz je třeba hlídat hlavně kvůli kazetě – u ní hrozí nebezpečí „ojetí“ vytahaným řetězem. Převodníky, „ojeté“ od vytahaného řetězu, se vyskytují podstatně méně často, než ojeté kazety.

          0 0
    • BH  

      Vis vetsina, co tu zatim odpovidala tak nepostrehla, ze mezi alivkem a deore je rozdil jednoho pastorku a mit moznost zvolit jemnejsi odstupnovani prevodu u devitky je asi ten zasadni prinos. Kdo trochu jezdi na kole a neni jen teoretik, vyskoleny B-F mne musi dat za pravdu. Pokud se tyce rozdilu dalsich i ty jsou dost dulezite. Alivko je svou konstrukci predevsim turisticka rada, zatimco Deore jiz ma zavodni ambice a jde to poznat i v kvalite razeni a predevsim rozdil mezi klikami Alivio a deore je propastny.Vsichni tu cudne mlci o dutych klikach a ocatlinku u Deore a to je sakra rozdil. Ted ale to zasadni, Tvuj dotaz je pochopitelne spatne formulovan, jaksi jsi pozapomnel sdelit narodu na co hodlas kolo pouzivat.Pokud na turistiku „s maminou“ tak Alivko muze byt i nadstandart. pokud vsak se hodlas stat chrtem a a nemas na neco poradneho napr.XTR co sram 0,9, tak bych ti doporucoval jit do Deore, uz jen postupny upgrade na neco lepsiho bude pro Tebe snazsi.Chci take pripomenout,ze Deore je nastupcem rady STX a nevim, zda pri rozhodovani mezi STX(trebaRC)a alivkem by ta nyni „pro -Alivio“ vetsina dala prednost Alivku.Jeste poznamka ke Sramu. Dnes jsem zkousel packove razeni na Sram 0,7. Musim konstatovat zcela nezaujate, zlate Shimano. nechapu co na Sramu porad vidite, ze by ten futurologicky design? a jeste k tradovane nachylnost devitkoveho retezu na poskozeni, to snad jiz neni nutne komentovat, je to blbost, zanedlouho se dockame desitky(u MTB) a zase budou vsichni rikat,nebylo nad devitku.vetsina z nas je v zasade konzervativni, vsak dejiny znaji spoustu prikladu, napr. rozbijeni stroju v Anglii a pod. :)

      0 0
      • kesu  

        musim souhlasit s vyse recenym,mezi alivkem a deore je fakt velkej rozdil.Zacnu klikama:tuhos­t,octalink osa a taky vaha hraji jednoznacne pro deore.drzdy jsou si v celku podobny ale treba v kazete je zase rozdil-mezi 8 a 9 kolem je velkej rozdil v odstupnovani,de­vitka se nekreje ale fakt je ze na ceste jednou za mesic do hospody to nepoznas.Co se tyce retezu tak devitkovej opravdu vydrzi muin nez 8 kolo cca o deset procent ale v cene zas takovej rozsil neni,mezi srameme pc59 a pc 48 je cca sto korun coz zas tak moc neni.I v nabach je rozdil alivko aneb 4×x stojej za hovno protoze se zadiraja nic nevydrzej a co se tyka razeni tak rozdil pozna i lajk,ono to preradi oboje nakonec ale deore je o poznani lehci.Vydrz prehazky a smyku asi nema cenu moc zminovat protoze se moc nelisi ale zminit by se dala vaha ,na cely sade to vcelku nabehne.ja bych sel urcite do deore ty penize za to urcite stojej.Jo a co se tyka toho ze na sram jdou sehnat naky dily tok to je s prominutim uplna sracka!!!!nejdou!! i na shimano se shanej dost blbe a to ze jde sehnat pruzina na XO neznamena ze pujdou sehnat dily na levnejsi soucastky krom toho ze se odlisujou vetsinou v necem od shimana na to jde cas od casu sehnat neco z nakyho roztrelenyho komponentu.

        0 0
      • vlk  

        „to poznat i v kvalite razeni“-za to ovšem může přehazovačka a né páčky-ty jsou vevnitř konstrukčně stejné jako deore.Deore duté kliky octalink-jasně o 100 % lepší o tom není pochyb.Ale obecně ani deore řada není nic extra a bych jí zařadil do nejlepší turistické.

        0 0
      • Pá-dlista1  

        Kliky tu vetsina zminovala a kdybych si mel vybirat mezi STX-RC a Deore beru STX-RC, ale tahle volba tu nebyla a vsichni vime, ze se nove komponenty sakra lisi. Snad jen Deore mi prijde uz 5 let stejny :) A nevim co proti Sram packam. Se 7.0 nemam zkusenosti, ale s 9.0 bych si vystacil :) Kdyby teda nebyla na devitku. Pro me je i pet prevodu moc (taky se k odstupnovani prevodu nevyjadruju). Mozna mas jen Shimanacky zlozvyk;)

        0 0
        • BH  

          mozna ano, tedy na bajku urcite, tam shimano maximalne vyhovuje. Na silnicce jsem ale odkojeny campou.Ale stejne by me zajimalo, jezdil jsi nekdy na Deore ?

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Sam jsem ho na kole nikdy dlouho nemel. Co se tyka razeni, tak si vystacim s Alivkem a prehazky vozim silnicni. Na jednom kole mam Alivko prehazku a zatim staci. Co ti konkretne vadilo na tom razeni? Vzdyt funguje perfektne (teda zkousel jsem jen s X.0 hazeckou).

            0 0
            • Alibaba  

              No já tedy nevím, manželka má Deorko model 01 nebo 02 a vozí ho ty tři roky bez nejmenších potíží. Nic jsem krom začátku nikdy nesežizoval nebo? chodí jak hodinky. Teď ho má z části i já na kole, tak jsem zvědav jestli se někam pohnulo. Jinak nevim jak dnešní Alivko, ale já jsem u svého modelu (94) odepsal přesmyk za sezónu a přehazku za dvě. nadruhou staranu řezení, náby, a kliky s pilama chodí dodnes jak po másle. Kdybych měl kupovat, vždycky bych mířil spíš vějš.

              0 0
              • vlk  

                no brácha měl na deorku-přehazka-po půl roce mnohem větší vakl než moje stx za 5 let.Náboje, taky žádná sláva.Alivio hodnotit nemohu, mám z něj teď jen páčky 2004, brácha páčky 2002 taky a ty jsou zcela v pohodě.

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Deorko prehazka se mi sice libi, ale co se tyka vydrze ji moc neverim. Alivka mi aspon neni tolik lito.

                  0 0
                • BH  

                  netvrdim, ze Alivko je spatne napr. muj znamy ma prehazku Alivio na ktere jiz najel kolem 70 tis. km , a porad drzi,szejne tak vidim v parxi, ze prehazky SIS slouzi svemu ucelu klidne i 10 let. takze argument porovnani absolutni zivotnosti neberu jako uplen zasadni, ono i LX, XT, XTR chyti casem vakl. Ale vzdy je to o tom co od kola chci a td. uz jsem to psal.

                  0 0
                  • vlk  

                    já alivko neobhajuji, já bych raději vzal lx xt sadu-nejsou tak drahé jako XTR a oproti deore je docela slušný rozdíl.U alivka jsou ale páčky zrovna povedené, a klidně bych je vozil i na závoďáku.

                    0 0
                  • Cipan  

                    když jsi vzpoměl ten SIS, tak musím říct že jsem vyměnil přesmyk deore topswing za SIS downssing a musím říct, že bych si ho tam klidně nechal, ale bohužel ho nemůžu rozchodit na trojpřevodník (má jiný řadící poměr než deore),ale na dvoupřevodníku jsem s ním odjel skoro celou sezónu a vakl žádný. U deore byl už od výroby. Jinak jsem pro to koupit radši Al 8-čku než Deo 9-ku a kliky bych dal Deore ale na 4-hran jestli seženeš. Oktalinkové osi stojí za h… snad kromě XTR. já mám duté Deore kliky 4-hran a absolutní spokojenost.

                    0 0
            • BH  

              razeni Sram, zkousel jsem X-7 packove.dost me to prekvapilo, nebot nelze intuitivne odrazovat (tedy radit dolu) prstem jak jsem byl zvykly ze SH, ale odrazovani se ma asi provadet palcem, jenze ta packa na odrazovani je jakoby schovana za tou vetsi radici,ktera je predsunuta . Takze dost slozite musis prehazovat palec z jedne packy na druhou.Je to nesikovne a neprirozene. Trochu me to pripomina pocatek rapid fire u shimana, tam ale ty packy byly alespn nad sedbou, tak to bylo snazsi.

              0 0
              • vlk  

                to i stařičké sachs X řazení mělo páčky alespoň nad sebou.Taky mi to vadí.Když by SRAM udělali pořádné páčky tak bych X7 taky zkusil.

                0 0
              • Pá-dlista1  

                To jen o zvyk (shimano syndrom:). Sirenna oboje razeni strida a nedela ji to problem. Navic pri trose snahy se da odradit i ukazovackem, kdyz vis kam tlacit. Asi vychazeji z toho, ze neradis soucasne nahoru i dolu :)

                0 0
                • BH  

                  by ses divil, nekdy radim tak rychle, ze bych nestihal prehazovat palec :) tim ukazovackem by to slo, pokud bych mel schopnost omotat ukazovacek kolem riditek, tento Sram syndrom me zatim chybi

                  0 0
          • Pá-dlista1  

            Jo vidis, naboje jsem vozil. Asi dva roky a mezitim jsem komplet vymenil vnitrky. Vydrzely asi stejne jako kazdy jiny levny konusovy naboje s tenkou osou.

            0 0
    • D.E.O.R.E  

      Ber Alivio sice je to osmikolo,ale snese mnohem víc než DEORE já vím co říkám,protože Deorko mám.........je to šmejd

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.