• smirek

    je rozdil mezi razenim(kvalita ne vzhled) cistym Deore a Aliviem. Videl ksem prehazovacky Altus, Alivio a Deore- vzhledove to same a take servismann mi tvrdil ze jsou identicke. Zmeny nastavaji az od XT. Je to pravda? Taky mi na prehazovackach ukazoval , jak je Sram lepe a masivneji udelan nez Simano..ma nekdo podobne zkusenosti?

    0 0
    • Daf  

      Minimalne je deore na devitikolecko. Jinak bych vcelku souhlasil ze v presnosti razeni prilis rozdily nejsou. Od XT je o dost znatelnejsi akorat kratsi chod pacek a tedy moznost rychlejsiho prerazeni. Otazkou je jen zivotnost.

      0 0
    • gucan  

      Pred dvema lety jsem prechazel z alivia na deore, ale ve funkci jsem zmeny nepoznal. Kdybych ted resil stejne dilema, jako pred dvema lety, sel bych do alivia. Hlavnim duvodem je cena, hlavne retezu a kazety, ktere se meni relativne casto (a stav me studentske penezenky se moc casto nemeni).

      0 0
      • Honzis  

        Já bych to viděl také tak – funkčnost víceméně stejná, náklady na koupi jsou u Alivia rozhodně nižší, stejně jako provozní náklady na řetěz, kazetu, přehazku atd. Deore je spíš image, základní sada 9-kola. Kdo chce vypadat jako masér s devítkou a nemá moc peněz, tak má deore. Já ho tedy na crossu vedu taky, ale ceny oprav už tak hezké nejsou… Brzy se odporoučí kazeta a to už bude slušná rána.

        0 0
      • fousac  

        asi nejvetsi rozdil mi prijde ze alivio prehazka ma plastovej kloub a deore uz je celokov… presmyk je na stejnmo a razeni mi prijde u alivia lehci a packy prijemejsi na omak, deore ma prehlednejsi ukazatele… ja bych volil (a asi brzo zvolim…) alivio + deore prehazka + SRAM kazeta a retez…

        0 0
        • fvp  

          Jeee, tak to mam ja… :-))) a naprosta spokojenost…

          0 0
        • jecnak  

          Jo presne totez mam na zimaku – paradne to radi, akorat jak ma to deorko slabou pruzinu, tak za bahna ma problemy.

          Na zavodnim kole mam Ultegru prehazku (kratky raminko) + XT 8kovy paky + ESP 5 kazetu + sram pc 58 retez – razeni jde vic ztuha, ale i v nejvetsim sajrajtu to prehazuje jak ma a retez tolik nemlati o zadni stavbu.

          0 0
    • vlk  

      funkčností možná ne, ale životností určitě.Především vyglajdání přehazovaček.Ty co jsou jen ze zohýbaného plechu jsou opravdu nanic.I s bahnem tyto přehazky moc nekamarádí.

      0 0
    • jecnak  

      Ja myslim, ze idealni je kombinovat Alivio s Deore, konkretne dat Deore prehazku (oproti Aliviu celokovove provedeni) a presmyk (downswing) a zbytek Alivio. Jestli ale sezenes kolo se Sramem, tak bych sel spis do Sramu. Zvlast kdyz se ted delaji i packy.

      0 0
      • gordi  

        Jazdim Alivio a Deore som skusal , ziadny rozdiel okrem 9prevodov na Deorke

        0 0
        • jecnak  

          Ja zase jo, vozim ho teda na 8mi kolu, ale tuhost a zivotnost je podstatne vetsi. Pdle meho se vyplati si priplatit tech par stovek za prehazku. Kov je kov (nic proti SRAMu), ale ty plasty od Shimana nestojej za moc. A myslim, ze uz muzu hodnotit – najeto ma ta prehazka pres 15k km a stale OK.

          Stejne tak jezdim silnicni Ultegru na sram 8kolu a XT razeni a fachci to naprosto uzasne – az se lidi divi jak dobre mi to prehazuje, kdyz se uz ostatni trapi nebo neprahazuji vubec.

          0 0
      • blue  

        zrejme neni nahoda, ze na seriovejch kolech je dost casto prehazovacka z o stupen vyssi sady, nez zbytek

        0 0
        • enjoy  

          ja spis vyrobce podezrivam ze to delaj proto,ze si lidi tak nejak obecne mysli ze na prehazovacce nejvic zalezi a tim budou ten bike povazovat za lepsi.

          0 0
      • Luka  

        jo, na druhym bajku mam taky kombinaci obeho, ale bacha na presmyk, ten Alivio je peknej hnus tezkej hnusnej, je tam zeleza jak na kostele. No, ale jinak to beha slushne, i kdyz nejake problemy s doladenim a obcasnym nepresnym razenim jsou.

        0 0
        • Honzis  

          Mně se teď pěkně vy**** smyk Deore, řadí dost nepřesně, v tahu vůbec a celkově si myslím, že je to shit, ale je fakt, že jsem na něj 7,5 tisíce km skoro nešáh, jenže já řadím talíře na crossu tak 1× za 100km…

          0 0
    • jakub  

      tak moje squav ma alivko a ja deorecko a muzu rict ze rozdil tam je, ty mi to radi daleko lehcejc nez me, fakt sem cekal ze vyssi trida je lepsi – neni, podle me fakt alivko chodi lip ( nebo to deorecko neumim tak seridit ((( -: a alivko joo)

      0 0
      • jecnak  

        Chodi lip, protoze je to 8mi kolo nic vic – delsi rozestupy mezi pastorky a vetsi zdvih na packach. Coz zcela jasne vede k jednodussimu serizeni ⇒ lepsimu, lehcimu, presnejsimu razeni …

        Nikdo vas nenuti pouzivat 9tkovy packy – nahodte 8kovy a budete se divit jak ta prehazka pekne radi.

        0 0
        • jakub  

          jj uznavam ze na tom neco je.

          0 0
          • jecnak  

            Ja bych rekl ze jo – mel jsem pujceny kola s 9kou na LX a radilo to hur nez to ALivio + Deore co mam na zimaku a bylo to pritom bezvadne serizeny. Respektive radilo to taky dobre, ale ne tak precizne, jiste a rychle.

            0 0
            • enjoy  

              moje polovicka ma razeni alivio a vzadu aceru a radi to stejne dobre jako moje XT/XT,akorat nema to alivko tak pohodlny packy.to jeji radi tak nejak jisteji,se znatelnejsim prechodem mezi pastorky,asi je to temi vetsimi rozestupy pastorku.

              0 0
              • Alex  

                Ja mam packy Alivio, kazetu 8 koleckovu, uvazujem dat dozatu prehadzovac XT, uvidim vobec nejaky rozdiel v radeni oproti Aliviu? Nevyhodim zbytocne peniaze za XT?

                0 0
                • zirecek  

                  neblbni, dej ty prachy do neceho jineho. Mnohem dulezitejsi jsou kliky nebo si kup neco na sebe, lehci plaste, nez XT saltr. Rozdil uvidis, ale vymena na jinem postu, tam uvidis mnohem vetsi rozdil. Je proste vsugerovane, ze saltr je srdce bajka…, ale tak to neni.

                  0 0
                  • enjoy  

                    tak zrovna lehci plaste nebo drazsi kliky jsou veci ktery klidne ozelim:-),ale kazdy uprednostnuje neco jineho. mam LX 2003 kliky a nepoznal jsem rozdil v tuhosti oproti levnym Suntour PFF a asi taky muj bike nikdy neuvidi plaste v kevlaru(vyhozeny penize.pro nezavodnika) to alex:asi jsem uplne nepochopil jestli chces kupovat XT na osmicku nebo prejit na devitku. jestli na osmicku tak to ti moc neporadim,protoze ona ta moje na tom moc nejezdi takze je to porad jako novy,tak nevim jak dlouho to vydrzi oproti XT.ale radi to pekne,jenom uz jsem si na to XT nejak zvyknul:-)

                    0 0
                    • Alex  

                      Chcem dat XT na 8 kolecko.Packy chcem nachat z alivia. Aka je vlastne vyhoda drahsich (kvalitnejsich) kluk?

                      0 0
                      • enjoy  

                        tak s tim XT na osmykolecku nevim,ja ho mam na devitce,v tom asi bude docela rozdil. u tech klik asi kvalitnejsi prevodniky,ale to neplati vzdycky a taky asi ta tuhost,ale to je nejak mimo me,asi to nejak nevnimam.

                        0 0
                      • kovar  

                        jsou hezci, a mely by byt tuzsi nez ctyrhran (to jde poznat az kdyz se na to soustredis, mnohem vice je znat tuhost kazety a vypletu) Kliky a prehazku XT 03 mam a pouzivam na 8micku kazetu (Sram5, SunRise).

                        0 0
                    • jecnak  

                      Rozdil mezi klikama taky nepoznam, respektive kdyz se clovek fakt soustredi na to ze ma jiny kliky, tak to poznat je a zrejme je to i znat na vykonu, ale v realu to budou usporeny (placnu) nejaky desitky watu za hodinu, coz nehraje zadnou roli. Nesouhlasim ale s tvrzenim, ze lehky plaste jsou na nic – lehky kola = plaste, duse, rafky, vyplet ⇒ naprosto jiny kolo. Je to fakt nebetycnej rozdil – zvlast v mtb, kde clovek neustale meni rychlost.

                      0 0
                      • enjoy  

                        kevlar oproti nekevlaru je myslim nejakych 5 az 10% na celych kolech a to jsem asi dost pridal.ale kdyz nekdo stavi kola komplet z lehkych dilu,tak urcite rozdil je,ja jenom mluvil o tech 50 gramech.

                        0 0
                        • jecnak  

                          Ono i 50g je celkem rozdil (ve skutecnosti to byva vic, protoze vyrobci to meri kdo vi jak). Usetrit 50g na plastich je rozhodne lepsi nez totez setrit nekde na ramu nebo sedlovce – rozdil je mnohem vice znat.

                          0 0
                          • zirecek  

                            50g na rotacnich komponenetech je znat… Kdyz budes mit Alivio razeni a Xt saltr, tak si pomyslim, ze bud si machr, nebos to sehnal levne. Uz kombinace Alivio saltr a XT razeni mi pripada lepsi…

                            0 0
                            • kovar  

                              ja budu mit Alivio razeni s XT saltr. Z jedineho duvodu, ze razeni XT na osmicku jde uz sehnat jen integrovane s pakama, takze neni jina moznost, bohuzel. I zdroj XT razeni na osmicku v Nemecku selhal.

                              0 0
                              • ravo  

                                Zkoušel jsi TNC-Hamburg? Na stránkách 8-XT řazení pořád mají za 30 euro.

                                0 0
                                • kovar  

                                  no prave ten TNC-hamburg selhal – nereaguje na objednavky od nemeckeho znameho meho kamarada.

                                  0 0
                                  • ravo  

                                    To je blbý… No, bude nás víc s Alívkem:-)

                                    0 0
                                    • kovar  

                                      no ja jsem s Aliviem spokojen i nyni, sice je na nem napis STX-RC, ale nejspis to bude to same:-)

                                      0 0
            • Lucka  

              Ja mam 9ku na LX a jsem spokojena, ale je fakt, ze to s alivkem ani deoreckem posoudit nemuzu

              0 0
        • Loner  

          To Jecnak: Jo, pěkně řadí ale s větším krokem, protože mezi 9 a 8 mi kolem je rozdíl v kroku. A jestli ti fakt chodí spolehlivě 8 mi saltr versus devitikolo tak už budu věřit všemu, co se tady probírá. Nic ve zlým, ale to nemůže spolehlivě chodit!!! Jo 8 mi kolo a stařerček 7 mi kol byly a jsou kompatibilní.

          0 0
    • vlk  

      deore a lx řadí stejně přesně.Pouze u lx se mi zdá, že je to řazení tišší, ale to je asi subjektivní.Ale už xt má mnohem vyšší životnost o xtr ani nemluvě.XTR 04 řadí skoro stejně přesně jako XT 04.Tyto jsem měl možnost zkusit.Co se týká životnosti tak mohu jen porovnávat deore 03 a stx. ta deore má po 1 roce vakl jako moje stx po 8 letech.Když byla deore nová ,řadila lépe než stx ale teď už jsou na tom stejně.Sram nevím a velice by mě ty řady x7 a x9 zajímaly

      0 0
      • bikerGT  

        Musím souhlasit. STX šaltr je držák a váží stejně jak LX. Obecně s STX jsem byl náramně spokojen. Na novým biku jsem měl zadní nábu Deore, po roce vydřený misky. (konusy byly seřízený). Pro zajimavost jsem mrkl do STX náby, z hrůzou co tam uvidím a po 6-ti letech bez údržby ani ?uk.

        0 0
        • Jarous  

          Taky souhlas, co se týče STX šaltru. Ale zrovna s nábou mám jinou zkušenost. Po cca 6000 se mi rozemlely kuličky (na předku). Když jsem to mněnil, zadní byla jako nová a odsloužila dalších 8000. Pak jsem to kolo prodal, tak nevím kdy dosloužila.

          0 0
      • Otto  

        Mám druhé Alivko – a přehazka vzadu tradičně po dvou letech(tak 4500km) chytne takovou vůli, že při nejlehčím převodu vletí vodítko do špic, což zbytek přehazky nerozchodí. A jelikož LX stojí tak 2× víc, nejsu si jistý, jestli dvakrát víc vydrží, nicvíce asi to risknu. Ještě špekuluji mezi STX a Sram 5 kazetou.

        0 0
      • zirecek  

        STX saltr je mnohem lepsi nez Deore. Ale ono to obecne plati o starsich komponentech Shimano. Dneska uz je to delane, aby se to rozbilo a koupils novy… I kdyz XT04 (kliky, smyk a saltr) vypadaji, ze by meli vydrzet vice…

        0 0
        • jakub  

          hec a ja vim kde se da sehnat uplne novy razeni stx rc za 800,–

          0 0
          • enjoy  

            tyy jo!uplne jsem se po…,malem jsem to ani nedopsal.

            0 0
          • enjoy  

            jenom mi jeste prosimte rekni proc to rikas kdyz si to nechas pro sebe?kup si to a drz pusu.

            0 0
            • jakub  

              ale ale no tak se tak nezlob, kdyz necemu nerozumis (((-: jestli te to fakt zajima tak ho maj v Polici nad Metuji v MR Sport – spokojenej

              0 0
              • enjoy  

                ja se nezlobim kvuli sobe,spis jsem myslel na ostatni:-).me nejaky STX zajimat nemuze,co bych s nim delal.

                0 0
                • Lucka  

                  tak se nevytahuj

                  0 0
                  • enjoy  

                    to ne,to mi neni podobny:-) prece se nemuzu s authorem vytahovat:-)

                    0 0
                    • Lucka  

                      Nevim sic co mas, ale kdyz to rikas…

                      0 0
                      • enjoy  

                        ja uz to radsi nebudu rikat,sice si myslim ze to co mam neni na vytahovani ale nekomu by to tak mohlo prijit,nevim proc:-) tak teda jo,ale potichu(author vision 03)

                        0 0
                        • Lucka  

                          No tak jsem na to mrkla, jestli mas seriovku, tak to neni nejhorsi…za to se nemusis stydet, ale vytahovat se taky nee…

                          0 0
                          • enjoy  

                            no vzdyt ja prece vim,nic jinyho jsem ani nerikal:-) nerad se vytahuju,ale stydet se urcite nemusim,spis naopak,co jsem tak videl tak v praze je moje kolo docela nadprumer. seriovka je to az na plaste a riditka,tam mam vlastovky.a taky vepredu podkovu:-)

                            0 0
                            • Pavlos  

                              Proc podkovu??

                              Ze by reverse arch??

                              0 0
                            • Lucka  

                              No vidis to a ja se vlastovek zbavila…ale bych pravdu rekla, tak v praze(jako mesto) toho moc k videni neni…

                              0 0
                              • enjoy  

                                no podel vltavy toho jezdi docela dost,ale je fakt ze si moc neprohlizim ostatni,tak maximalne pozdravim,jo kdyz jsem u toho,zdravte parchanti!:-) a taky kvuli tomu jak si na asfaltu podel vltavy hraju na zavodnika,moc nestiham:-)

                                0 0
                                • Lucka  

                                  hmmm, tak to jsou mi vzdalene konciny, max jedu nekdy pres troju…ale nevim jak chces hledat poradny biky na asfaltu:)))…ji­nak…ja zdravim vzdy a vsude:)

                                  0 0
                                  • enjoy  

                                    no kdyz jedu smerem na tocnou nebo zbraslav tak si tech 12km asfaltu proste dam no:-( ale kdyz se obcas dostanu pres 40km/h na rovince tak zacne mit svoje kouzlo:-)

                                    0 0
                                    • Lucka  

                                      Ja v biku na asfaltu kouzlo nevidim, at jedu jak jedu…Od toho mam sliznici, abych mohla jezdit rychle…Kdyz na bika, tak do lesa co nejkratsi cestou…To je ta nevyhoda Prazaku…samej as­falt

                                      0 0
                                      • Pavlos  

                                        Tak se prestehujte do hor :)

                                        0 0
                                      • enjoy  

                                        dlouha rovna trasa jako je treba ta podel vltavy je nic moc,ale takovy proplejtani se ulickama a kdyz clovek na kole trochu umi,zaskace si,tak me to bavi.

                                        0 0
                                        • Lucka  

                                          Jasne, treba i naky schody a tak, ze?:)…ja to moc posoudit nemuzu, neb bydlim na samem okraji…a do hor? to ne, me se tu libi…myslim, ze mam idealni polohu pro cyklistiku jakehokoli druhu

                                          0 0
                                          • enjoy  

                                            no ty jo,ty schody,tem se malinko vyhybam:-( nejak citim ze to to kolo nesnasi nejlip,asi to chce rychleji:-)

                                            0 0
                                      • fousac  

                                        tak tu ziletku nekdy vem a dame si nerudovku nahoru dolu :))) v praze je terenu spusta, brdy mi nekdy pripadaj jako hladka placka… a cyklostezka pres branik na zbraslav je bozi, hlavne ty bruslarky v lete…

                                        0 0
                                        • enjoy  

                                          no hele ja tam nejezdim kvuli bruslarkam,spis me pekne se***,jak se roztahujou po cely sirce,ale co jsem videl stat u shellky tak to sem myslel ze tam tocej nejakej film nebo co,to nebylo normalni,dve holciny v kratouckych skladanych sukynkach(takovy ty co maj roztleskavacky:-)) jedna v cerny,druha v bily,sakra,uz dost:-) vetsi exhibicionismus bys tezko hledal.jinak nejsem zas tak nadrzeny jak to mozna vypada:-)

                                          0 0
                                        • Lucka  

                                          Nerudovku znam, ta je husta…ale ty bruslarky zas tak neresim…

                                          0 0
                                  • Daum  

                                    No,… ted jsem videl docela poradny bajky na mostu Legii. Od pohledu nepoznam, ale dvoukorunkovou vidli to melo urcite :)

                                    0 0
                                    • Pavlos  

                                      nebyly to ty capary z intersparu:)))

                                      0 0
                                    • enjoy  

                                      takovyho frajera s dvojkorunkou a vubec cely kolo tomu odpovidalo jsem videl,ale byl to mesik,to sem dost cumel!

                                      0 0
                                      • Daum  

                                        „mesik“ co? He?

                                        0 0
                                        • Pavlos  

                                          Messenger takovy postak na kole

                                          Snad sem to dobre napsal jinak me enjoy ukamenuje:)

                                          0 0
                                          • Daum  

                                            aha :) Rikal jsem si, jestli nemyslel nejakyho mnicha, tak mi to prislo divny :) Tohle ale mesici nebyli, jeden mel pres ramena dva plaste, poooraadnee siroky.. 203mm kotouc ani nezminuju :)

                                            0 0
                                        • enjoy  

                                          messenger.

                                          0 0
                      • Pavlos  

                        On ma jenom strach aby ho nekdo nekamenoval za to ze ma authora ze:)

                        Kolo jako kolo – az na ty plecky z hypermarketu

                        0 0
                    • lubos  

                      Ale ten scareb by se vytahovat mohl, ne ? :-)))

                      0 0
                      • enjoy  

                        ale jo,ten to docela zkousi.ted se na me treba vytahuje ze umi kazdou nohou jinak:-)

                        0 0
                • Pavlos  

                  řadil:)

                  0 0
                • ravo  

                  Jenže pro nás, co umíme počítat jen do osmi, je to pořád zajímavá alternatíva:-)

                  0 0
                  • jakub  

                    ja sem se taky letos naucil pocitat do deviti, ale nevidim v tom zadnou vyhodu pripada mi to uplne stejny

                    0 0
                    • Lucka  

                      Ja taky, ale vyhodu vidim. Jako slabe pohlavi ted toho vyjedu fakt dost. Vzadu mam 34 a uz tak casto nepouzivam nejmensi tac…

                      0 0
                  • enjoy  

                    no vdyt jsem rikal pro ostatni:-)

                    0 0
    • Picaso  

      Ty dve sady od sebe lisi opravdu jen to jedno kolecko navic a cena.Na funkcnosti nic zasadniho nepoznas – samozrejmne ma 9 jemnejsi odstupnovani.

      0 0
    • ravo  

      Odpovídám ENJOYovi a jeho bruslařkám ( záměrně zde, z důvodů známých nám, co to máme 800*600). Opravdu to byl Shell? Nebyl to aral? http:http://www.sweb.cz/alvis/aral.jpg

      Ano, trošku offtopic, ale bít mne nemusíte:-)

      0 0
    •  

      Zdravíme pozemšťany!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.