alkohol-kolo-řidičák ještě jednou

74 nepřečtených
  • Daník

    Tuhle informaci považuju pro někoho za dost zásadní, proto není umístěna ve stovkách příspěvků již proběhlé diskuze: Na ostravsku se za alkohol na kole začínají sbírat řidičáky, pokud ho cyklista vlastní.Informace je od policisty a už jsem slyšel i o postižených­.Nechci pokračovat v polemice, jaká je míra společenské nebezpečnosti cyklisty po jednom pivu oproti motoristovi nebo na druhé straně oproti chodci na silnici. Jen by mě zajímalo případné rozhodnutí soudu v okamžiku opakovaných odvolání…zda je to vůbec možné sbírat řidičák za činnost, která jeho existenci v podstatě nevyžaduje (pouze řízení motorového vozidla).A proč je potom nesbírají ožralým chodcům.Aby mi nakonec grossovsko-komoušská koalice nesebrala třeba pas,že!?To bude fakt tvrdý trénink, bez zastávek v zahrádkách… :-)

    0 0
    • Pá-dlista1  

      V zahradkach odpocivej a sbirej sily na utek pred hlidkou :)

      0 0
    • MARIN  

      Je to blbost uz proto, ze by je mohli zacit brat prave i pesakum

      0 0
      • blue  

        marne hledam ve vyhlasce ustanoveni, ze chodec nesmi chodit pod vlivem alkoholu, stejne tak jako jsem nenasel zadnej paragraf, kterej by to zakazoval cyklistum…

        0 0
        • blue  

          tak cyklistu beru zpet

          0 0
          • MARIN  

            to je celkem jedno ale nikde neni ze mu za to vemou ridicak ktery u sebe ani nemusi mit. To jako kdyz nemam vubec ridicak vemou mi obcanku? :)

            0 0
            • Pá-dlista1  

              a odvezou na zachytku :)

              0 0
            • jecnak  

              Kdybych pak nemusel platit dane, tak to se du hned zlejt.

              0 0
            • Vrci  

              To, že dostaneš zákaz činnosti neznamená, že ti vemou ten řidičák a na místě ho roztrhaj na kousky. Ve správním řízení dostaneš zákaz řízení na určitou dobu a nesmíš řídit a máš povinost řidičák odevzdat a pokud ho ještě nemáš, tak tě ho po tu dobu ani nenechaji udělat (řízení v 17 bez řidičáku).

              0 0
              • MARIN  

                tady se ale porad pise jen o jizde na kole pod vlivem alkoholu

                0 0
        • petik  

          pokud se pohybuješ na silnici na kole jsi účastník silničního provozu (stejně jako kdybys jako chodec tlačil kolečka s hnojem)a proto se na tebe vztahují předpisy o pohybu na pozemních komunikacích.Si mys­lím

          0 0
    • R.1  

      Kdyz tak nosit jenom obcanku?

      0 0
    • RomanH  

      Ridicsky prukay opravnuje k rizeni Motoroveho vozidla, coy kolo neni. Nechci rozebirat zahradky, ale ridicak Ti proste na kole zabavit nemuzou.

      0 0
      • Daník  

        Řidičák ti na místě vzít nemohou, to v následném správním řízení, z evidence zjistí, že ho máš a důvodem bude řízení dvoustopého vozidla na pozemní komunikaci pod vlivem návykové látky…atd.Přijde mi to nesmyslné, ale v tomhle Absurdistánu ne nemožné.V pátek to prokonzultuju s právníkem, který dělá i pro policajty.

        0 0
      • rb  

        Si taky myslim.Psal to aj ňaky pravnik v Cykloservisu..

        0 0
    • kralovek  

      no ono to bude asi komlikovanejsi. chodec/cyklis­ta/ridic … to vsechno jsou „ucastnici silnicniho provozu“ … a nejsem si jistej jestli to nahodou v ty vyhlasce neni definovano prave tak.

      Kdyz mas ridicak na auto a chces si udelat jeste na nakladak … a u zaverecnych zkousek neuspejes … PRIJDES tim automaticky i o ten na auto. Co z toho plyne … nejezdi na zkousky autem, muze se ti stat, ze se vratis pesky :o).

      Troooooosku bych tady videl analogii auto/nakladak vs. cyklista/auto

      0 0
      • R.1  

        A kdyz des delat ridicak na auto a neudelas,tak ti vemou kolo… A kdyz neudelas ridicak na nakladak,tak ti vemou kolo a ridicak na auto… A kdyz mas ridicak na moped a na motocykl a na auto a na nakladak a na traktor?

        0 0
        • rb  

          A na kombajn????

          0 0
        • kralovek  

          no proste je lepsi tam prijet tramvaji … ale na listek … jinak te to muze stat i tramvajenku :o)

          no to analogii jsem samozrejme myslel jako: … neudelas ridicak na nakladak/prijdes o ridicak na auto, presto ze na auto „nakladni“ ridicak nepotrebujes vs. … chlastas na kole/prijdes o ridicak na auto, prestoze ten na kole nepotrebujes

          0 0
          • metronom  

            Ale na ridicaku mas napsano na co vsechno ho muzes pouzit. Prece nemas jednu karticku na osobat a jednu na nakladak. To by ti pak jako vystrihli to jedno policko?

            0 0
      • blue  

        zas tak komplikovany to neni, vsichni tri jsou sice ucastnici silnicniho provozu, ale jen cyklista a ridic jsou definovani jako jedna skupina – ridic (paragraf 2, d) -, ktera nesmi pred nebo behem jizdy pozit alkohol nebo navykove latky… takze chodit pesky uplne na mol teoreticky muzes bez obav

        0 0
        • Máca  

          A co když pojedu na kole pod vlivem po chodníku – logicky dostanu flastr za jízdu po chodníku, jsem i na chodníku(v parku, v lese, v obyváku atd) účasník slilničního provozu, který nesmí být pod vlivem? Podle mě a logiky – ne, ale v tomto ČR-bordelu je možný všechno. Není tady nějaký strážce pořádku nebo podobný odborník, co by do toho vnesl jasno?

          0 0
      • mastihuba  

        ovšem. Pokud jsi splnil na méně než 50b. naklaďák se dával za 53 a více.(jestli se nepletu :) ) Nevim jak je to teď.

        0 0
        • Cromoly  

          snad jsem to teďka už přiřadil dobře?

          je to asi takhle:

          specifikem při trestání cyklistů je to, že nebývá ukládán trest zákazu činnosti (zákaz řízení) a že ani v případě prokázaného přestupku nemůže být cyklistovi zadržen či odejmut řidičský průkaz. Řidičský průkaz totiž opravňuje k řízení motorového vozidla, kterým jízdní kolo samozřejmě není. Ale může být uložena bloková pokuta do výše 10 000kč.

          0 0
        • kralovek  

          kdyz delas ridicak na nakladak, musis ten stavajici odevzdat jeste pred zasednutim ke zkousce. Jakmile tak udelas, ten ridicak se stava neplatnym. Dokud nedostanes do ruky novy ridicak na nakladak … chodis pesky. Pokud zjistis, ze nakladak je na tebe moc narocny a ze sis to rozmyslel a zustanes radsi u sveho MBcka, ridicak proste nemas … musis do autoskoly :o)

          0 0
          • R.1  

            Nepamatuju,ze bych chodil pesky, resp. ze by mi ridicak nebyl vracen po uspesne zkousce.

            0 0
          • luboa  

            A to ti koza piskla,nebo to slysels kde?

            0 0
            • RomanH  

              Pred 12-ti lety se mnou delal ridicak na auto nejakej Cibl. Po odevzdani testu a jejich vyhodnoceni prisel do tridy policaj a ptal se, kdo je Cibl. Zvedl se takovy hasek a probehl nasledujici rozhovor :

              Policajt : Vy jste mel papiry na pionyra, ze ? Cibl : Jo. Policajt : Tak uz je nemate, dosahl jste jen 38 bodu

              0 0
            • kralovek  

              to mi koza nepiskla … to je fakt. Kdyz jsem delal ridicak na tak nam tohle oznamovali … ze kdo dela taky na nakladak a ma uz na neco ridicak, musi ho OBHAJIT … tj. kdyz ho neudala, prijde o ten co uz mel

              0 0
          • Máca  

            Blbost musíš při testu obhájit tu skupinu, kterou máš, pak ti ho daj, pokud to nenapíšeš ani na počet bodů pro tu skupinu, co už máš, tak ti ho nevrátěj a opravuješ.

            0 0
    • Vrci  

      Zeptal bych se takhle: Je jízda na kole řízením vozidla? Je řízení pod vlivem alkoholu přestupek?

      Nebo jinak, pokud budete řídit motocykl do 50 ccm pod vlivem alkoholu, myslíte si, že přijdete jen o řidičák na malou motorku a ty ostatní (auto, náklaďák, autobus …) vám nechaj?

      Přestupku se dopustí ten, kdo požije alkoholický nápoj nebo užije jinou návykovou látku, ačkoliv ví, že bude vykonávat zaměstnání nebo jinou činnost, při níž by mohl ohrozit zdraví lidí nebo poškodit majetek.

      Touto čiností je i řízení čehokoliv, a terstem za spáchání přestupku je, mimo jiné, i zákaz činnosti tedy i řízení.

      Takže, za jakékoliv řízení pod vlivem alkoholu můřete přijít o řidičák a může vám být, v rámci přestupkového řízení, zakázáno jezdit na kole.

      0 0
      • Cromoly  

        To je sice fakt,ale zakázat mi můžou jízdu na kole.A na to není řidičák ,který je na MOTOROVÁ vozidla-což kolo prostě nikdy nebude......A pro postihy cyklistů je zde pokuta do určité výše.

        Takže prostě kdo je tak ožralej že neujede musí holt zaplatit.

        0 0
        • Vrci  

          Ne oni nezakážou jízdu (to v žádným zákoně není), ale zakážou ti řízení motorových a nemotorových vozidel. Pro tu nemotorovou část si udělají záznam a pro tu motorovou si udělaj záznam a seberou ti řidičák.

          Je jedno řízení vozidel, které se dělí na řízení nemotorových vozidel, řízení motorových vozidel a řízení kolejových vozidel. Nebo si myslíš že ožralýmu trmavajákovi nechaj řidičák a přijde pouze o průkaz řidiče tramvaje?

          0 0
          • Cromoly  

            Co je to s prominutím za kravinu. Na kole je vůbec nemá co zajímat řidičák.

            Ten je povinnost nosit podle par.6 odst3 a)při řízení MOTOROVÉHO vozidla. V par.5 o tom není ani tečka,bohužel.To je jako by se mě u doktora ptali jestli jsem v odborech.....

            0 0
          • Cromoly  

            Navíc tramvaj je MOTOROVÉÉÉÉÉÉ vozidlo.Což kolo opravdu není a nebude

            0 0
        • Vrci  

          Koukni se na svuj řidičák, co tam máš napsáno. Já tam mám pouze ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ a ne průkaz řidiče motorových vozidel.

          0 0
          • Cromoly  

            Hm tak to lituji já sice taky ,ale bohužel už půl hodiny na něm marně hledám skupinu která by označovala kola nebo nemotorová vozidla.Ale jak vidím někdo má prostě potřebu se vytahovat na kole s řidičákem:o)

            A když jsme u toho je to zákon 361/2000 Sb.Doporučuji přečíst:-)

            0 0
            • Vrci  

              Nebudou se tě ptát jestli řidičák máš, máš ho u sebe nebo se chystáš si ho pořídit. Dostaneš zákaz činosti na dva roky. Já ti zase doporučím zákon 200/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů a to hlavně § 2, § 11, § 22 a § 30.

              Nebo ještě jinak. Za porušení zákona 361/2000 je možné odejmou řidičský průkaz a uložit pokutu. Porušením tohoto zákona je i jízda pod vlivem na kole, na koni nebo na voze taženém koněm.

              PS na kole nevozim řidičák ani občanku.

              0 0
              • Cromoly  

                No to je proste kravina jak vrata.

                Presně je to specifikováno dole: PLUKOVNÍK.

                0 0
                • mlyny  

                  Já myslím, že se na kole náký to pivko hodně rychle spálí a že jde převážně o doplnění tekutin. Jako třeba ve sklárnách- tam se pije osmička a taky to není porušení paragrafů. Tak na kole by to mohlo být podobný. Ale tím mám na mysli fakt jen doplnění tekutin. Když jsem kdysi jezdila s otcem na celej den a bylo vedro, byl schopnej těch piv vypít několik, ale že by byl ožralej, to jsem si teda nikdy nevšimla.

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Mas stare informace. A ted nemyslim to ze je tvuj otec alkoholik :)

                    0 0
                    • Cromoly  

                      Myslím že kdo opravdu jezdí, tak málokdy pojede na kole nabitej jak činka.Většinou jde vždycky o doplnění tekutin.

                      0 0
                      • Pá-dlista1  

                        Na to je nejlepsi voda :) Ja vim, ze vetsina alkoholickych napoju obsahuje nejvetsi procento vody, ale alkohol dehydruje a pivo tak jak je zpusobuje akorat chut na dalsi. Takze nejake doplnovani tekutin je cisty alibismus.

                        0 0
                        • Cromoly  

                          jenže když jsi vysusšenej a vyš?avenej a dáš si vodu ,tak ti to odplaví poslední zbytky zásob a konec.Taková 10° ti spíš dodá.12° už leze do hlavy.A o chuti? Chápu,ale je to o vůli:-)

                          0 0
                      • mastihuba  

                        to se teda ukrutně pleteš. Znám hodně lidí co na kole najezdí dost a při odjezdu z restaurace sotva nasednou na kolo.

                        0 0
              • rock  

                No jo, podle §22 zákona 200/1990 Sb jsou bikeři v bezpečí (pokud nezpůsobí nehodu), ale podle §30, body g), h) už mohou mít smůlu … i když nevím, jaký přesný výklad má výraz „činnost“, respektice „zákaz činnosti“ – jestli jde jen o zákaz řízení kola, nebo o zákaz řízení jakéhokoliv dopravního prostředku. A stejně je to celé divné, protože když Ti seberou oprávnění k řízení, tak se to nevztahuje na kolo – bylo by dost absurdní (netvrdím, že nemožné), aby Ti za přestupek spáchaný na kole zakázali řídit auto, ale kolo bys měl povolené dál …

                0 0
      • kralovek  

        a co takhle rizeni statu? Myslim ze by poslancum meli zakazat chlastat … no jo ale pod jakym trestem, kdyz maj tu imunitu? :o))))

        0 0
        • Cromoly  

          :-):-) jo jo a taky koloběžky a dětské tříkolky:-) Když mě chytnou pod vlivem na koloběžce vezmou mi řidičák+očkovací průkaz+pas+zdra­votní průkazku,protože jsem ŘÍDIL pod vlivem,no prostě někomu to nevysvětlíš:-)MOTOR sem MOTOR tam.

          0 0
          • Máca  

            V tomto státě tě možná taky postavěj do kouta nebo vykopnou z naší božské republiky nebo třeba i EU! Takže BACHA! Určitě to podle našich zákonů bez problému půjde.

            0 0
            • Cromoly  

              Myslím že do toho podrobně vnesl jasno PLUKOVNík(dole),ale je fakt že u nás bych se nedivil ničemu:-/

              0 0
      • fousek  

        NO rozdil je prave v tom ridicaku, na malou moto ho musis mit a na kolo ne, takze cloveku bez RP kdyz jede nalitej na kole ho neseberou protoze zadnej nema a kdyz pojede clovek kterej RP ma tak mu ho seberou, to je trochu unfair nemyslite? skoro bych rek diskriminace majitelu RP

        0 0
      • Volf  

        Tak jsem se ptal policajta kterýho máme v rodině a bylo mi řečeno toto. V zákoně není uvedeno řidič motorového vozidla, ale jenom řidič / čili i cyklista /. Ve správním řízení může být toto sankciováno pokutou až do výše 15 000,– Kč a zákazem řízení až na dva roky. Čili dle neoficiálního výkladu pokud kápneš na blbce tak můžeš mít obrovskou smůlu. Jedinou možností je asi spoléhat na zdravej rozum policajta a na svůj taky tak, aby člověk nejel nasátej jak houba a ten policajt se nesnažil buď opruzovat nebo získat nějakou kačku bokem.

        0 0
        • Cromoly  

          kravina,ale už se to tu probíralo.

          0 0
        • fousek  

          V tom pripade doporucuju, kdyz se jede do hospy na kole sebou nebrat ridicak ani obcanku a spit se tam do nemoty, aby pripadnej policajt se nemoh dozvedet kdo vlastne si a jestli mas RP:-)

          0 0
          • Cromoly  

            chalastat na kole se nemá,ale policajti se taky nemaj co starat o řidičák u cyklistů.

            0 0
            • fousek  

              Znam furu lidi co jedou nekam na kole a asi tak v pulce trasy zajedou do hospy na pivo, daj 1–3 a jedou dal, ja to nedelam, protoze mi pivo nechutna, ale rek bych ze kvuli tomu dotycnymu sebrat ridicak je dost drsny, no a pokud se potom nemotaj na frekventovany silnici tak nevidim duvod proc by mely dostat pokutu ze jedou na kole pod vlivem, ovsem 2. vec je kdyz nekdo sneruje po silnici v noci a jeste bez svetel, ale tomu bych taky RP nebral

              0 0
              • Cromoly  

                No to je dost drsný názor:-) já taky na vyjíždce na jedno zajdu a doplním tekutiny. Ale s pokutama souhlasím,když je pod vlivem,nemá co dělat na cestě.Braní řidičáků je protizákonné.

                0 0
    • kralovek  

      Trocha z archivu

      http://www.senat.cz/…al/8279/8279

      0 0
    • saly  

      Je to vubec postaveny na hlavu.

      Kdyz chytnou nekoho s ridicakem (na kole!), tak mu ho zabavjej. A co kdyz chytnou nekoho, kdo ridicak proste nema (rekne ze ho nema vubec / nema ho u sebe)? Tak mu nemuzou nic a ve výsledku by to bylo pekne nefer vuci tomu prvnimu.

      Je to cely ulitly a myslim si, ze jeslti v tyhle zemi alespon malinko funguji soudy a zdravy rozum zucastnenych, tak by se takovehle vec snad ani nemohly stat.

      Nebude nahodou taky cyklista dosatvat ony cerny body jako ridici za prestupky?

      Hotovo.

      0 0
    • plukovnik  

      „Sbírání“ řidičáku cyklistům je poměrně rozšířená právní pověra. Sankce zákaz činnosti je definována v § 14 odst. 1 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. Zákaz činnosti lze uložit jen za přestupky uvedené ve zvláštní části zákona nebo v jiném zákoně (kupř. z. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů), na dobu tam stanovenou, maximálně však na dva roky. Zároveň musí jít o činnost, kterou pachatel vykonává v pracovním nebo obdobném poměru, nebo k níž je třeba povolení nebo souhlasu státního orgánu a SPÁCHAL-LI PACHATEL PŘESTUPEK TOUTO ČINNOSTÍ NEBO V SOUVISLOSTI S NÍ.

      Z výše uvedeného vyplývá, že správní orgán (přestupková komise, nikoliv policie) nemůže udělit sankci zákaz činnosti, za jízdu na kole pod vlivem alkoholu (k jízdě na kole není potřeba povolení státního orgánu narozdíl od řízení motorového vozidla), ale jen napomenutí nebo peněžitý trest. Pokud tak to učinil, doporučuji podat odvolání, resp. pořádat o zahájení řízení mimo odvolací řízení. Pokud prokazatelně víte o nějakém případě, kdy byla uložena sankce zákazu činnosti za jízdu na kole pod vlivem alkoholu, napište to, prosím sem, nebo přímo informujte Ministerstvo dopravy, odbor agend řidičů, odd. právních předpisů, správního řízení a právního zastupování odboru.

      Napadá mne, že za jízdu na kole pod vlivem alkoholu by mohl být odebrán policí České republiky ve správním řízení zbrojní průkaz, nebo? z. 119/2002 Sb., o střelných zbraní a střelivu, ve znění pozdějších předpisů, umožňuje v § 27 odst. 1 písm. c) držiteli zbrojního průkazu zbrojní průkaz odebrat, pokud přestal splňovat podmínku spolehlivosti definovanou v § 23 (kdo prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje není spolehlivým). Závěr řidičák není možné odebrat v žádném případě, ale jiný doklad, např. zbroják ano. To ale neznamená, že všichni budeme na kole jezdit namazaní. Howgh a omlouvám se delší diskusní příspěvek.

      0 0
      • R.1  

        Hawk

        0 0
      • Daník  

        Tohle vypadá na docela vyspělý právní názor. Nicméně co právník, to jiný názor, takže ještě po konzultaci se 2 takovými předávám:„Teo­reticky je to možné (sebrat řidičák).Záleží na uchopení a výkladu nejednoznačné formulace zákona správním orgánem“.Dále řekl, že myslí, že tak na 60% by obhajobu ustál, ale doporučuje ujet:). Jádro pudla je asi v té větě „spáchal-li přestupek touto činností nebo v souvislosti s ní“, nebo? onou činností, při které nesmí požít, je řízení (jakéhokoli) vozidla či zvířete (tedy ne jen motorového), takže teoreticky by sankcí měl být zákaz – odnětí oprávnění k řízení všech vozidel a zvířat (nejen toho druhu, na kterém právě jel), ale protože povolení (řidičák) je pouze na podskupinu motorových vozidel, mohou mu zakázat jen tuto část. Takže za předpokladu, že nejlepší ion?ák po výkonu je 10tka, kdo uteče-vyhraje.Jen doufám, že si nebudou myslet, že jsem to kolo ukrad, až budu ujíždět a nebudu potřebovat neprůstřelný dres…

        0 0
        • m.arek1  

          Nic v zlom, ale toto mi pripada hodne krkolomne a myslim si, ze to bude tak nejako, ako pise plukovnik… Je mozne, ze v CR su mierme odlisne zakony ako u nas v SR, ale kedze mame velmi pribuzne pravne systemy, velke rozdiely by som necakal. V SR totiz je mozne za alkohol na bicykli (a pokial viem, nielen v pripadoch, ze si naozaj ucastnikom cestnej premavky, lebo som to pocul o pripadoch na BA dunajskej hradzi, co cestna komunikacia rozhodne nie je), ze je teda mozne udelit pokutu az do vysky 15 000,– Sk. O odoberani vodicakov tiez najprv chodili famy, ale bola to len bublina, nic take sa nerobi, lebo plati plukovnikovo vysvetlenie, ze na riadenie bicykla nepotrebujes opravnenie, atd…

          0 0
    • Fany  

      no jo ale co když mě budou chtít vzit na odber??copak ? u nas jsou toho schopni

      0 0
    • pepino  

      Debata naprosto k ničemu. Jak už tu někdo psal,právník v Cykloservisu vysvětloval,že je to naprostá blbost. Jednou prej poliši někomu řidičák za jízdu na kole pod vlivem chlastu sebrali,což nemůžou (ale jak vidno mohli:-)).Takže ho s omluvou vrátili.

      0 0
      • pepino  

        Uff,tak je to Cykloservis 4/2004. „Určitým specifikem při trestání cyklistů je to,že nebývá ukládán trest zákazu činnosti (zákaz řízení) a že ani v případě prokázaného přestupku nemůže být cyklistovi zadržen či odejmut řidičský průkaz. Řidičský průkaz totiž opravňuje k řízení motorového vozidla, kterým jízdní kolo samozřejmě není.“ Konec kytátu:-) Odpovídá JUDr. Michal Korčák,takže případné protesty směřovat na něj:-) Ale píšou tam, že fakt párkrát policajti řidičák zadržet chtěli.

        0 0
    •  

      Džez nade vše!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.