Novoroční poselství pro cyklisty nad 40 let :-)

91 nepřečtených
  • Romancero

    Dovolím si zde sdlílet příspěvek od pana Martina Jaroše zveřejněný na FB.

    Oslovil mě a může oslovit i mnohé z vás. Je to o životních prioritách

    cit. "Dneska jsem prožil takové zvláštní setkání. Možná řeknete banalitka, hloupost, ale na mě to docela zapůsobilo.

    Byl jsem ve svém oblíbeném cykloobchodě vyzvednout kolo. Musím se přiznat, že jsem před časem malinko propadl silniční cyklistice. Jako kluk jsem trošku na kole závodil a teď na středně stará kolena se mi to zas nějak vyrazilo. Začal jsem tady v Kataru jezdit ligu, v listopadu už jsem v jednom závodě dojel druhý mezi fosiliemi nad 40 let, takže velké nadšení, ego si poplácalo po ramenou. No a jak to bývá, o den později jsem to při intervalovém tréninku v plné rychlosti narval do auta, rozlámal jsem kolo na tři díly, ambulance, nemocnice, něco s ramenem, pravou ruku dodneška nedám za tělo, ale to neřeším, žere mě jen to, že kvůli zdravotní pauze ztratím výkonnost. Měsíc jsem čekal na nové kolo jako na smilování boží a konečně dorazilo.

    Jsem tedy v obchodě, sedím na sedačce poblíž pultu, zkouším si nové tretry a kecám s prodavači o desetizubých kolečkách a podobných věcech, které muže našeho typu vzrušují. Už jsem tam jako doma, znám je všechny jménem. Normálně tam býváme sami, ono tu těch cvoků přes kola zas tolik není, ale dneska se tu výjimečně pohybuje pár dalších lidí. Jedním z nich je starší pán, drobný a usměvavý, který sem do prodejny svým věkem tak nějak nezapadá. Je tu asi jako doprovod mladšího pána, zřejmě syna, který se kouká na nějaká horská kola.

    Stařík se tváří velmi přátelsky, dívá se na mě, najednou mě osloví.

    • „Kolik je vám let,“ ptá se.
    • „43,“ odpovídám překvapeně.
    • „A kolo je vaše hobby?,“ vyzvídá.
    • „Ano, velké,“ říkám já, „zrovna si tu vyzvedávám kolo.“
    • „A máte rodinu?,“ ptá se on. Vyprávím mu o dětech, kolik je Timi, kolik je Manimu.

    Nato mi starý pán podává ruku a dlouho ji drží. Má pevný stisk a suchou, velmi teplou dlaň – je to příjemné. Znám už jen jednoho člověka, který má takhle mimořádně teplé ruce, a to je moje Bea. Stisk pokračuje, ale vůbec mi to nevadí, vidím, že je to srdečný chlapík a od starého člověka to beru tak nějak přirozeně. Najednou mi pán povídá: „Nezávoďte. Nepřepínejte to s tím sportem. Sportujte, dokud je to příjemné, ale jakmile se objeví bolest, přestaňte. Musíte tu zůstat pro rodinu – to je důležitější než výkon.“

    To mě docela ťalo, protože dobře vím, že jsem až moc propadl počítání sekund a wattů v aplikaci Strava. Říkám si v duchu – o tom pádu, po kterém jsem mohl skončit na vozíku, přece neví, ne?

    Starý pán mi pořád drží ruku a pokračuje. “Já to dělám taky tak. Jezdím na kole a dělám strečink (proplete si ruce nad hlavou a pak za zády jako fakír – celkově působí neuvěřitelně fit a čile, vzhledem k tomu, že sám bych teď tento chvat nedokázal napodobit, tak si toho všímám.) "Ale nepřeháním to. Dávám tělu jen tolik, kolik potřebuje.”

    A pán jede dál. “Vypněte ramena, narovnejte se a vystrčte prsa. Máte moc zapadlý hrudník.” Předvádí mi, jak mám stát. Zaráží mě, že si toho všiml, i když tu jen tak neformálně sedím na gauči a drbu s prodavači. Vím, že má pravdu, já fakt nějak blbě zatahuju hrudník, na ten zlozvyk už mě v životě 3–4 lidi upozornili.

    Začínám mu naslouchat pozorněji.

    • „Kolik je vám?,“ ptám se.
    • „81,“ říká on. Pohybuje se jako šedesátník. A pokračuje.
    • “Pijete alkohol?"
    • „Málo. Zvlášť tady v Kataru. Tak třikrát do roka.“
    • "Nechte ho úplně, v tomhle věku už ho nepotřebujete. Pijte vodu, hodně vody.”

    Říkám, že vodu piju.

    • “Dobře. A při jídle každé sousto důkladně rozžvýkejte,” říká on.

    "Jezte pomalu. To vám udrží zdravé tělo a hlavu. Po jídle se jděte projít. Já dělám 70 kroků po každém soustu. Je to nejlepší na trávení.” Pochoduje kolem s vypnutým hrudníkem a ukazuje, jak je to dobré na břicho.

    “Ale hlavně, buďte laskavý na svou rodinu. Nehádejte se s nimi. Vyhýbejte se konfrontacím." (Přesně tohle slovo použil, celkově mluvil spíš jako vzdělaný člověk.) "Štěstí v životě jsou dobré vztahy. S rodinou a přáteli. Nic jiného nepotřebujete, nic jiného vám radost nedá.”

    Pak jsme ještě trochu povídali a on musel jít, jeho syn byl na odchodu. Tentokrát jsem mu podal ruku já a úplně vážně mu říkám: „Děkuju. Měl byste být guru. Já si tady zkouším jezdecké boty a vy jste mi mezitím za pět minut dal kompletní návod na život.“

    Pán se usmívá a je na odchodu.

    • „Odkud jste?,“ volám ještě za ním.
    • „Z Indie.“ Což jsem podle rysů tváře stejně odhadoval, i když byl pán na Inda nezvykle světlý. „Z Goa, z Dillí?,“ ptám se, protože když tu lidi nejsou z jižní Kéraly (ti jsou hodně snědí), tak jsou to většinou Goánci nebo lidi z hlavního města.
    • „Úplně ze severu, z Himalájí,“ ohlédne se a jde.

    No a to je všechno. Bylo to jen pár minut a vlastně to byla jen taková rychlá konverzace v obchodě. Ale musím na to myslet ještě teď. Něco mi říká, že ten pán měl ve všem pravdu a že mi v pár větách dal kompletní recept, jak žít spokojeně a dlouho. Akorát ten první bod o tom nezávodění nechci a nedokážu naplnit, protože vím, že mě to ego žene a že jsem posedlý výsledky a čísly. Ale přitom vím, že moudřejší by to bylo dělat podle něj. No nic. Dobrý starý pán."

    0 0
    • Smazaný účet  

      pche…děda mi říkal kdysi to samý…ale výrazně stručněji

      říkal „ať děláš cokoliv, dávej pozor, aby ses u toho nezpotil!“

      0 0
        • dan001  

          Táta mi vždycky přál, ať už to bylo k čemukoliv „vše nejlepší a rukám klid“ :-)

          0 0
          • kejda  

            S bráchou jsme jako děcka měli stran úklidu doma jedno pořekadlo: „když tě někdo o něco požádá, udělej to co nejhůř, on už dá příště pokoj“…

            0 0
            • Pavel  

              Když tě novomanželka požádá, abys umyl nádobí, je potřeba opatrně vzít její památeční servis po babičce, důkladně ho umýt a při utírání s ním praštit o zem.. ;-)

              Anebo pořídit do domácnosti nějakou hezkou myčku. Jen teda na ni nesmí žárlit.. :))

              0 0
          •  

            Nebo : Praci čest a rukam klid.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Ještě, že nemám ty sociální sítě :-D

      0 0
    • Pavlos_S1  

      Třiačtyřicítka není žádný věk a takových rádoby příběhů ze života vycucaných z mysli, představ a přání autora je plný internet.

      0 0
      • prodi  

        +1 :)

        0 0
      • MiKED  

        panJaroš je na to mistr. Marketing ho ostatně živí.

        0 0
        • Pavlos_S1  

          Mistr? Do teď jsem znal jedinného Jaroše, a to jen ze školy. Ale na toho „pana mistra“ cechu povalečského marketinku zase rychle rád zapomenu.

          0 0
    • Singlespeed  

      Klasická web-pohádka. V době předinternetové bývaly takové smyšlené příběhy pro naivky třeba v časopise Reader digest.

      0 0
    • Esi  

      To nemusí být poselství jen pro starce nad 40, sport provozovaný vrcholově rozhodně není zdraví prospěšný v jakémkoliv věku. Tím že ženeš srdce na maximální tepy a maximální tlak. K tomu různé potravinové doplňky, gely a podobné hnusy.

      0 0
      • Petr78  

        Přesně. Sport by měl být pro radost a pro zdraví. A jedině rozumná a přiměřená zátěž (ani málo, ani moc) je zdraví prospěšná. A hlavně je důležité pořádně odpočívat. Odpočinek je skoro důležitější než trénink.

        0 0
        •  

          Odpocinek je dulezity po zatezi abych aspon zlomkove doplnil tvoji polopravdu ;)

          0 0
          • Petr78  

            Ale i před zátěží.

            Když nebudeš dostatečně odpočatý, tak pak nebude výkon stát za nic. Hezky ti to mám vyzkoušené při běhání.

            0 0
          • Pavlos_S1  

            Jaká polopravda. Odpočinek v běžném životě není důležitý, kde sport, třeba byť jen rekreační bez přetěování, je jen jakýsi doplněk?

            0 0
            • Petr78  

              Odpočinek je samozřejmě důležitý i tam, kde se nesportuje.

              0 0
    • Pavlos_S1  

      A na konci chybí: Kdo souhlasí dá lajk a sdílí a přepošli to dalším dvoustům svým přátelům, aby se ti splnilo přáníčko. Pošleš-li to jen stovce přátelům onemocníš, a neolajkuješ-li a nepřepopošleš, zemřeš.

      0 0
    • oddie  

      Jedno oko nezůstalo celý! Čekal jsem teda spíš něco o potenci, ale tohle taky dobrý :)

      0 0
    • MilanT  

      No nevím, myslí to s námi asi dobře,ale…

      Mě je sice o 20 víc než tomu chlapovi na gauči, ale jak se na kole pořádně nezpotím a při závodě nemám průměrku tepu nad 150 vím že není něco dobře :-)

      S tím chlastem se dá jakž takž souhlasit,s tou vodou určitě, ale žvýkat jídlo jako kravka pořád dokola, to ne. To bych musel obědvat hodinu a na to nejsme v kolbence zařízený :-)

      Takže asi tak.

      0 0
    • Martin  

      plná nůše outlocitu

      0 0
    • designer  

      Kdybych nevěděl, jaký je Jaroš pošahaný, totálně asociální idiot, řekl bych, pěkný článek :)

      0 0
      • zbartos  

        Asi se Jaros trosku zmenil. Tohle je na FB v diskuzi pod tim výše uvedeným Jarošovým textem:

        Tomas Makovicky:

        Kedysi davno sme spolu pracovali (Makovicky s Jarosem – pozn. Bartoš). Mal som dost rad vase postrehy typu: Boooze to je tak hnusny… Alebo: Schvaluju jen pod podminkou, ze tam nezustane jeden pixel jak je vidim ted. Asi som trochu masochista, mna to ale dost zabavalo. Preto som uplne pr…

        · Odpovědět · Zobrazit překlad · 7 h · Upraveno

        Martin Jaros Makovickemu odpovedel:

        Dik. Jo, ja jsem byval hrozne tvrdej, nesnesitelnej. Ale za posledni roky jsem se snad naucil dosahovat tehoz bez brutality. Asi jsem zmeknul… Vztah k lidem a agenturam je ted pro me posvatnej.

        · Odpovědět · 6 h

        0 0
    • doubeq  

      Pěkná sračka :-D . No šťastný a veselý přeju :-D

      0 0
    • Coural  

      Jak ze stránek románu pro ženy. Jen moudrá babička se proměnila v Inda a žena v nesnázích v blba.

      0 0
    • RomanH  

      Od praskace to sedi

      0 0
    • Romancero  

      uf..to jsem netušil , že se tohle téma dotkne tolika lidí !

      aneb „dej před psa zrcadlo a začne na něj štěkat“

      Tak v novém roce na viděnou :-)

      0 0
      •  

        Uz stary Klapzuba rikaval, ze podavat vykon bez treninku je pokus o sebevrazdu.

        ;).

        0 0
      • Smazaný účet  

        a proto jsi to dal na BF?! :-D

        0 0
        • iron.hide  

          On to chcel dat na FB, no pomylil si skratky

          0 0
          • Romancero  

            tak to musím uznat-to je trefná poznámka!

            asi se sem takovej útlocit nehodí-pro takový tvrďáky , který choděj na sodomku :-)

            0 0
      • Martin  

        halt házíš perly sviním, no…

        0 0
    • Romancero  

      Všem lidem Pokoj a Dobrá vůle..

      0 0
      • Pavel  

        Tos to moc dlouho nevydržel..

        0 0
    • Kuba78  

      jaros je uspesny clovek v marketingu, takze vi jak spravne podat a prodat zivotni story. ale ze se mu to stalo, to bych mu klidne veril.. nemyslim ze by tim honil like na facebooku nebo instagramu, on ma proste vnitri potrebu se obcas projevit a podelit o svoje radosti a je docela ctivej.

      akorat nevim jak dokaze 81lety himalajec prezit dlouhodobe v kataru, kde je pres rok vedro jak v pekle a i ted na vanoce nejstudenejsi pocasi je 25 ve stinu a slunecno cely tyden :-)

      0 0
    • Barak  

      To je peklo ty internety a sociální sítě, lidi uz nepoznají, co je realita a co příběh vycucany z prstu.

      0 0
      • Kuba78  

        no, ale Jaros opravdu bydli v Kataru a opravdu jezdi na kole a opravdu mel nehodu, takze opravdu potreboval novy kolo :-) https://www.instagram.com/pan_jaros/

        je mozny ze se to stalo, je mozny ze si to vycucal, tezko rict ja u toho nebyl. Ale kdybych si mel vybrat mezi tim, verit Jarosovi tuto historku a verit zde zminenemu Buresovi „Dobry den“ tak vsadim rozhodne na Jarose :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Kdyz slysis slovaka, tak mas vzit trubku a …

          0 0
        • Breakpain  

          A není to jedno? Kdo chce se tak chová a kdo ne, chová se jinak :)…

          0 0
        • iron.hide  

          Bydli v kataru a aj tam trenuje? To ako vazne? Horsie miesto pre trening by bola uz asi len antarktida alebo pust gobi.

          0 0
          • Karaya  

            Však píše, že trénuje v noci :-).

            0 0
          • Singlespeed  

            A v tom Kataru potká 80 letého Himálajce, který tam doprovází svého syna, který si vybírá kolo. Navíc ten 80 letý Himálajec vypadá o 20 let mladší (drtivá většina Himálajců vypadá o 20 let starší). Větší hovadinu už si pan Jaroš asi vymyslet nemohl. Mrkl jsem mu na fejs a je tam spousta řiťolezeckých komentářů a lidé mu ten nesmysl normálně věří. Ještě, že existuje B-F, kde zdravý rozum ještě nevymizel a takovým blbostem se tu s chutí zasmějeme :-).

            0 0
            • Japhy  

              Instantní moudra, no.

              Šéfintelektuál: „Všechno se totiž liší od nic jen tím, že má bytí nebo je jsoucno. Něco, co by se vůbec netýkalo bytí, tedy by se žádným způsobem nejevilo jako jsoucno, by nebylo něčím, nýbrž právě ničím.“

              Pavel: „Do ******. Intelektuálové…“

              0 0
            • Smazaný účet  

              A to málem vlezl i do politiky. Jeho bublina ho tam tlačila, přednášel i na Milion chvilek akci, jak jednou budem dál. Žere mu ty kilometrový žvásty plno lidí, takže by pár hlasů ve volbách asi vyagitoval. Já ho jednu dobu sledoval, jestli to jako myslí vážně, to co tam vypisuje za moudra.

              0 0
            • Kacko  

              V Kataru je hromada Indů, bez ohledu na příběh je to setkání pravděpodobné.

              0 0
    • standoslav  

      …za mne: méně žrát, více pohybu, koupit si lepší kolo a bastlit banány Cavendish :-). ( Za mlada jsem jeste pral cyklohadry v Titanu, ale ten se už nevyrábí )

      0 0
    • Fofrník  

      Himaláje neexistují, existují pouze Himálaje. To jen tak na úvod.

      Co ten starcův syn? Nic nevybral?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.