cyklostragie pro JM kraj a jeji pohled na bajk

154 nepřečtených
  • tk

    to me zase jednou michlo:

    6.1.6 DEFINOVÁNÍ SOUČASNÝCH POTŘEB MTB A EXTRÉMNÍCH TERÉNNÍCH JEZDCŮ

    Extrémní terénní jezdec a MTB jezdec má speciální potřeby odlišné od všech ostatních kategorií cyklistů. Jaké?

    A. Extrémní terénní jezdec a MTB jezdec hledá cyklistiku nikoli jako prostředek dosažení něčeho, ale jako cíl, jako zážitek. Jízda je pro něj vrcholem snažení.

    Prostředkem k dosažení zážitku je pro tuto kategorii cyklistů jízda po komunikacích špatně sjízdných, na hranici sjízdnosti, mimo komunikace, bez ohledu na počasí a nutnost přenášení kola v extrémních úsecích. Vítány jsou lesní cesty s velmi nerovnými povrchy, sem tam nějaký brod, lávka, most, prudký sjezd či výjezd, úzká místa apod.

    Pro další vývoj těchto mladých lidí lze spíše jejich adrenalinový sport uvítat, je lepším trávením volného času než holdování alkoholu a drogám. Regulace a sankce by měla probíhat pouze v místech, kde hrozí střety se zájmy ochrany přírody nebo kolize s pěšími turisty.

    zase z nas delaj mlady extremisty, pro ktery neni treba nic delat a proto muzou smele lit dal miliony do asfaltu, ktery se vsem krome tech mladych extremistu libi.

    vice na:

    www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?…

    kopie casti meho mejlu kraji:

    material, ktery jste poslal jsem zatim zbezne prohledl a jako zastupce terennich cyklistu v CR a tedy i JMK, kde mame velmi pocetnou clenskou zakladnu zasilam prubezne a nehotove pripominky. jsou pomerne prikre, doufam vsak, ze pochopite, ze jsem je sepisoval s dobrymi umysly. za CeMBu timto JMK navrhuji spolupraci v peci o terenni cyklistiku.

    1: material ve svem uvodu vypousti terenni cyklistiku, ktera je jednou z nejpopularnejsich forem cyklistiky (zcela jiste je popularnejsi nez cyklistika dalkova, do ktere strategie kraje planuje invetovat miliony). cyklisticky dokument se zabyva in-line bruslenim vice nez jednou z nejsilnejsich vetvi rekreacni jizdy na kole!!

    to povazuji za zavazny nedostatek dokumentu. dokument by se mel prisobit tomu, jak je rekreacni cyklistika v CR rozlozena. terenni cykliste jsou jeji nezanedbatelnou a zrejme nejaktivnejsi casti. viz: www.cemba.cz/…klistiky.pdf

    2: v jednom miste material terenni cyklistiku vubec nerozpracovava (str. 35) jinde terenni cyklistiku zkresluje urazlivym zpusobem (str. 99–100). terenni cykliste nejsou extremni jezdci, kteri by misto jizdy na kole fetovali!

    clenove CeMBA, organizace, ktera terenni cyklisty sdruzuje maji prumerny vek (odhadem) okolo 35 let, je mezi nimi rada rada jedincu mezi 50 a 60 lety zivota. spojuje je zajem o jizdu po prirode blizkych cestach ne adrenalin.

    3: jedinne reseni terenni cyklistiky kraj vidi v uzavreni do specifickych okruhu. terenni cykliste jsou velmi casto turiste na horskych kolech a vyzaduji stejnou svobodu ve volbe tras jako pesi turiste.

    4: dokument zkresluje pozadavky terennich cyklistu na komunikace jako preferenci komunikaci „spatne sjizdnych“. ve skutecnosti terenni cykliste pozaduji prirode blizke stezky, ktere jsou vizualne i pohybove pestre, ale zdaleka nemusi byt narocne na techniku jizdy viz: www.cemba.cz/…klistiku.pdf

    5: zkusenosti ze zahranici ukazuji, ze trasy pro mtb a kone a mozne a vhodne vest soubehem. obecne je sdilene uzivani stezek terennimi cyklisty a chodci nejlepsim resenim.

    6: oproti predpokladu dokumentu se ukazuje, ze deti mezi 6–14 lety maji daleko radeji nenarocne, ale pestre prirode blizke cesty nez asfaltove cyklostezky. adolescentni mladez se celkove priklani k technickym disciplinam nebo jizde po lese. (strategie vsak temto mladym lidem nenabizi vubec nic)

    celkove dokument ukazuje, ze jeho tvurci:

    1. nedokazi prihlednout k popularite terenni cyklistiky
    2. ze o ni maji na nevedomosti zalozene predsudky
    3. ze nemaji povedomi o metodach, kterymi se standartne podminky pro terenni cyklistiku resi. (jedine reseni, ktere znaji je segregace a restrikce)
    4. a tudiz nedokazali podporu terenni cyklistiky plnohodne zaradit do systemu podpory cyklistiky v JMK

    navrhuji, aby ve spolupraci kraje a CeMBy byla vypracovana priloha tohoto dokumentu, ktera by tento nedostatek napravila. vzhledem k popularite teto formy cyklistiky by mela cast kolace financni podpory byt investovana do zlepseni stavu prirode blizkych cest. to je mozne udelat pouze v koordinaci se spravci a majiteli lesu a organu ochrany prirody. nejlepe vybranim nekolika modelovych lokalit. nabizeji se lesy v okoli brna, ktere jsou jiz dnes rekreacne vytizene a terennimi cyklisty velmi vyuzivane ale chybi jim jakykoli management podminek pro mtb. dale se nabizeji odlehlejsi lokality kraje na tisnovsku nebo v M krasu, kde by mohl byt projet stezek pro terenni cyklisty uspesnym produktem cestovniho ruchu.

    s pozdravem bajku zdar tomas kvasnicka CeMBA os, predseda www.cemba.cz

    0 0
    • Manas  

      Gut!

      0 0
      • kolombo  

        Hlavně by to chtělo, aby se zdejší jihočeši podívali na tu koncepci a napsali jim taky něco na to téma. A aby tak bylo vidět, že tu skutečně jsou nějací cyklisté a že mají zcela jiné potřeby, než aby asfaltérské firmy měly co dělat a měly také dostatek tintíků na sponzorské dary politikům.

        0 0
        • tk  

          ne jihocesi, ale jimorovaci: brno, vyskov, kras, tisnovsko, palava atd.

          prosim podivejte se na ten material a vase evt. pripominky poslete co nejdrive CeMBe

          0 0
    • Splinter  

      To snad není pravda, už… Kdo todle vymýšlí… Asi v životě nebyl na kole dál než 1km od města…

      0 0
      • tk  

        napis jim svuj nazor! jestli od bajkeru nezacnou slyset, tak na bajkovani budou dal kaslat.

        nechavali jsme to byt a nechali jsme je mtb takhle zkreslit. jestli se chceme mit lip, musime se ozvat:

        jak rika IMBA propaganda: speak, build, respect, ride!

        0 0
        • Splinter  

          Tak jsem napsal mejla: Dobrý den,

          četl jsem dokument: Program rozvoje sítě cyklistických komunikací s minimálním kontaktem s motorovou dopravou v Jihomoravském kraji a jsem zděšen některými cíli a závěry, které si tato studie dává..

          1) Extrémní terénní jezdec a MTB jezdec má speciální potřeby odlišné od všech ostatních kategorií cyklistů. Jaké?

          Má potřebu jezdit na horském kole v terénu, který je horskému kolu určen, tzn. ne po asfaltových dálnicích budovaných za miliony, ale po lesních cestách a pěšinách, kde jízda na kole baví a není jen nudou na asfaltové dálnici.

          2) Extrémní terénní jezdec a MTB jezdec hledá cyklistiku nikoli jako prostředek dosažení něčeho, ale jako cíl, jako zážitek. Jízda je pro něj vrcholem snažení.

          Ano, souhlasím, ale neřekl bych, že se to týká extrémního terénního jezdce, ale obyčejného průměrného MTB cyklisty.. Nikde jsem nenašel definici Extrémního terénního jezdce, mohl by mi toto někdo osvětlit? Byl někdy někdo z lidí, kteří vypracovali tuto určitě velice levnou studii.. Ptal se někdo cyklistů kde chtějí jezdit? Cyklistika je forma turistiky a naštěstí je velice rozšířená, osobně potkávám více cyklistů než pěších turistů a i když jsem MTB jezdec, který vyhledává cesty, které zaujmou a po kterých je radost jet, tak s většinou pěších turistů vycházím dobře.. Stačí jen trochu vzájemné ohleduplnosti…

          3) Pro další vývoj těchto mladých lidí lze spíše jejich adrenalinový sport uvítat, je lepším trávením volného času než holdování alkoholu a drogám. Regulace a sankce by měla probíhat pouze v místech, kde hrozí střety se zájmy ochrany přírody nebo kolize s pěšími turisty.

          Hrubě mne uráží zařazení MTB cyklista = zfetovaná a opilá mládež… Je vidět, že VŮBEC, nemáte přehled o tom kdo a kudy jezdí, jaké stezky by uvítal atd… Věkový průměr lidí s kterými jezdím bych odhadl tak na 30 let, někteří jsou mnohem starší, ale o věk tu vůbec nejde. Jako adrenalinový sport vidí většinu MTB cyklistů ti, kteří na kole vůbec nejezdí a nebo jedou jednou týdně z Pisárek do Olympie a zpět, což mi přijde jako mnohem větší adrenalin, proplétat se na CYKLOSTEZCE mezi kočárky, pejskaři a bruslaři.. A nadává někdo z cyklistů těmto lidem? Vyhání je někdo odtud?

          4) Regulace a sankce by měla probíhat pouze v místech, kde hrozí střety se zájmy ochrany přírody nebo kolize s pěšími turisty. Příkladem takového úseku je pěšina mezi Veverskou Bítýškou a Junáckou loukou na levém břehu Brněnské přehrady. Zde by se mělo stanovit, komu je tato pěšina určena, a pro druhou skupinu stanovit dostatečně atraktivní náhradní trasu. Autoři Studie 2007 jsou toho názoru, že na této kolizní stezce by měl dostat přednost pěší provoz. Ale na jiném místě kraje, v údolí Bobravy mezi Radosticemi a Želešicemi by měl dostat přednost provoz cyklistický (s potřebnou přírodní úpravou povrchu na vyhovující sjízdnost). A konečně, třetí kolizní místo kraje, údolí Bílého potoka nad Šmelcovnou by mělo zůstat pro cyklisty uzavřeno.

          Pěšina mezi Veverskou Bítýškou a Junáckou loukou na levém břehu Brněnské přehrady je podle mne ideální cestou která by se mohla klidně stát vzorem pěšiny pro MTB cyklistiku. V loňském roce bylo provedeno několik úprav, které ji zpevníly, díkybohu, že tam nešlo použít asfalt.. Proč stanovovat komu je pěšina určena? V pracovní dny tam není ani noha a o víkendech několik málo pěších.. (potkám tak 10lidí na celou délku pěšiny) a opět stačí trochu tolerance a ohleduplnosti a vše jde vyřešit bez konfliktů. Stejně tak nechápu proč, by se mělo nějakým způsobem upravovat údolí Bobravy – představím si pod tím 3m široký asfaltový koberec, který celé údolí zničí a z cesty pro cyklisty se stane důvod, proč přestane být navštěvováno. Údolí Bílého potoka nad šmelcovnou je stejný případ jako pěšina mezi Veverskou Bítýškou a Junáckou loukou na levém břehu Brněnské přehrady.

          5) Jelikož jsem ze Šlapanic, tak sleduji výstavbu „cyklodálnice“ mezi obcí Podolí a Bedřichovice. Přijde mi to jako absolutní plýtvání prostředky, které mohly být použity na jiných místech k úpravě stávájících cest. Na silnici z Podolí směrem do Bedřichovic není téměř žádný provoz a to jak automobilový tak cyklistický, takže předpokládám, že ze stezky „pro cyklisty“ se stane chodník pro pěší, cyklisté budou dále jezdit po souběžné silnici a to jen z toho důvodu, že vám tam pod kolo nevběhne pes, nebo dítě..

          Navrhuji aby si tvůrci této studie alespoň zkusili uvědomit o čem rozhodují a jaké to může mít důsledky. Na závěr dodávám, že nefetuji a je mi 22let.. Pro zajímavost si přečtěte alespoň www.cemba.cz/…klistiku.pdf , který je přiložen i v příloze..

          S pozdravem Petr Žáček ČeMBA os, člen www.cemba.cz

          0 0
      • Jakub92  

        Já se ani moc nedivim. Já si myslim že buzerujou ty který se buzerovat nechaj. Nedavno tu byl thread který se zabýval tím že kola působí neustále na povrch na rozdíl od pěšího turisty. Mě se to zdálo přehnaný a tak sem neváhal a spočítal, že když bych se svojí 46 dělal normální kroky (45–50cm špička jedné nohy od paty druhé nohy) tak napáchám o něco málo míň škody než na biku s 2,1 pláštěma a kdybych měl pláště 1,9 tak sem jako pěší turista pro přírodu větší zlo. A proto si mylím že to píší většinou lidé kteří nevědí co by dělali a do koho by si rejpli a tak hladají e vždy něco najdou.:))

        0 0
        • cabbage  

          By mě zajímalo cos to počítal:-) imho musíš brát v potaz především zátěž a měrné zatížení…

          0 0
          • Jakub92  

            jo jasně teď mi to dachází. Máš pravdu já sem počítal povrch který je zatěžován.

            0 0
    • hankah  

      No tak si to tady procitam a uz me rozcilujou ty vety o krajine: „V bezlesých územích lze podél nových cyklistických komunikací sázet stromy a keře a potlačit tak malou atraktivitu krajiny. Při plánování cyklistických komunikací pro denní dojíždění je rovněž lepší trasování lesnatou krajinou (nebo parkem), i když to není limitující požadavek.“ Když nepoučení úředníci začnou potlačovat malou atraktivitu krajiny, tak to mě teda může čert vzít.

      0 0
      • hankah  

        „Protože údolí řeky samo o sobě bývá krajinářsky atraktivní, tutéž komunikaci obyvatelé budou využívat pro rekreační jízdy. Pokud na vodním toku existuje vodní dílo nebo rybník, může se pozitivní účinek přítomnosti vody ještě znásobit, protože vodní dílo (pokud není určeno ryze jako zásobárna pitné vody) obvykle znamená využití k mnoha druhům rekreace nebo alespoň znamená vyšší atraktivitu krajiny.“ OMG co to je za kecy? To psal asi nějakej filozof? „Pozitivní účinek přítomnosti vody“ mě fakt pobavil. Ach jo. No nic, nebudu to tady pitvat z urbanistickýho hlediska, ačkoli i z tohohle pohledu je to pěkně škodlivá věc a podobný dokumenty, pokud netvoří jen náplň úřednických šuplíků, vedou k mcdonaldizaci krajiny a ztrátě identity místa.

        0 0
      • gumid  

        Tohle mě připadá, že úředník zůstane plánujícím „soudruhem“ navždy. Poručíme větru, dešti. Obávám se, že poddruh „úředník“ = předpo.rané, nekompetentní individuum s nadhodnoceným chápáním své důležitosti je k nevyhubení a spolu s „voleným vyvoleným“ je to kombinace k nakopání…

        0 0
    • Polka  

      Ty jo, tak sem to precet jaks taks, ale chce se me blejt. To je jak zlej sen proste. „Svratecka cyklotrasa je nesmirne zajimava pro rekreacniho cyklistu“ – to me fakt dostalo. Jdu sesmolit mail.

      0 0
      • Běžec  

        A mě zas dostaly banovací plány:

        Regulace a sankce by měla probíhat pouze v místech, kde hrozí střety se zájmy ochrany přírody nebo kolize s pěšími turisty. Příkladem takového úseku je pěšina mezi Veverskou Bítýškou a Junáckou loukou na levém břehu Brněnské přehrady. Zde by se mělo stanovit, komu je tato pěšina určena, a pro druhou skupinu stanovit dostatečně atraktivní náhradní trasu. Autoři Studie 2007 jsou toho názoru, že na této kolizní stezce by měl dostat přednost pěší provoz. Ale na jiném místě kraje, v údolí Bobravy mezi Radosticemi a Želešicemi by měl dostat přednost provoz cyklistický (s potřebnou přírodní úpravou povrchu na vyhovující sjízdnost). A konečně, třetí kolizní místo kraje, údolí Bílého potoka nad Šmelcovnou by mělo zůstat pro cyklisty uzavřeno.

        Sakra, trocha tolerance nikoho nezabije, a to nemyslím jenom zákaz prygltrailu…proč bych si nemohl jít zaběhat do údolí Bobravy?

        0 0
        • zet  

          Tak na Bílém potoku nad Šmelcovnou jsem byl za poslední měsíc tak dvakrát, jestli jsem dohromady potkal tak 5 pěších? tak to moc. No snad to o víkendu prostuduju, teď se mi ty bláboly teda moc číst nechce

          0 0
          • riku  

            Níhov – Šmelcovna (začátek června):

            • počet předjížděných chodců: 0
            • počet protijdoucích chodců: 0
            0 0
      • Excel  

        dyť já bliju…to je hrozný dílo…prej zakázat Bílej potok nad Šmelcovnou…tak něco sesmolím.

        0 0
    • Polka  

      Jen upozornim, ze na www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?… ten mail nafachci – posilat kdyztak na ten co je v dokumentu pro pripominky – keprt.jaroslav@kr-jihomoravský.cz

      0 0
    • favorit.  

      moji mamince ja 43let a je take clenkou CeMBy. A take vyhledava jizdu terenem. Kde je chyba tedy?

      0 0
      • hankah  

        Moji mamince je 58 let, neni sice clenkou CeMBy, ale preferuje jezdit po prirodnich cestach a tuhle se strasne rozcilila, kdyz jsme zjistili, ze u nas budou „kvuli cyklistum“ asfaltovat jeji oblibenou polni a lesni cestu. Naopak zjistila, ze se na prirodni ceste, kde jede pomalu a prohlizi si kyticky okolo (a sbira malem z kola houby), vubec neboji. Ale na nove asfaltove hladounke cyklostezce se boji. Rikala, ze ma neustale divny pocit, ze je ta cyklostezka prilis uzka a ze z ni sjede, nebo ze naboura.

        0 0
      • gumid  

        Fyzicky je mi víc než Tvé mámě – ale že by ze mne mohl dělat jakýsi ouřada bujného junáka bez špetky rozumu – to jsem nečekal. Jen doufám, že všichni zainteresovaní úředníci jsou „seriozní“ taťuldové a mamuldy s hezkými faldíky a břichasy, které aktivita mimo kancl neláká..

        0 0
    • tk  

      pokud budete jako clenove CeMBy nebo take jako necleni na JMK psat prosim poslete cembe kopii sveho emailu podle instrukci uvedenych zde:

      www.cemba.cz/clanek.shtml?…

      tak bude CeMBA vedet, kolik pripominek terennich cyklistu kraj dostal

      0 0
    • Luka  

      www.kr-stredocesky.cz/…ni-informace … ani ve stredoceskem kraji s nama nepocitaji… (jen me zarazi, ze studii a vsechno vypracovava ostravska firma.. nooo, ta toho o nasem kraji vi asi vazne hodne…hlavne z mapy… :/

      0 0
      • cabbage  

        jj, k cykloturistice jen cosi o značení cyklotras a cyklostezek, aby se prý navštěvnící cítili v neznámém prostředí bezpečněji…

        0 0
      • cabbage  

        Sem jim preventivne poslal mejl(asi polovině lidí z úřadu) – dostal jsem jednu odpověď od úředníka co byl v Karlovicích na konferenci:-) prý že sdlílené přírodě blízké cesty jsou pro ně nové, ale v budoucnosti je nevylučují.. btw: Ostravská firma prý vyhrála normální výběrové řízení a podle vyjádření její nezaujatý pohled byl spíše přínosný.

        0 0
    • Motyll  

      Teprve se tim prokousvam, ale tato vize me teda zarazila. Vytahl jsem jen to, co mam kolem chalupy. Mistni znaji:

      3.3.3.19 Koridor Ostrov u Macochy – Jedovnice – Rousínov Tento koridor využívá mnoho rekreačních cyklistů, protože téměř stále zde jedou lesními komplexy po solidních asfaltových silnicích. Jezdí zde Brňané při svých jednodenních výletech, ale i dočasní obyvatelé rekreačních zařízení u rybníka Olšovec v Jedovnici. Slabým místem je velmi špatný povrch lesní silnice jižně od Ostrova, dále fakt, že v oblasti lesních silnic na Kalečníku není zákaz vjezdu motorové dopravy, naštěstí o tom málo motoristů ví. Nejhorším úsekem je polní cesta Vítovice – Rousínov za mokra zcela nesjízdná. Doporučení: Opravit všechny silnice, zejména pak úsek jižně od Ostrova u Macochy. Na všechny silnice vedoucí na Kalečník osadit značky se zákazem vjezdu motorových vozidel. Mezi Vítovicemi a Rousínovem postavit polní asfaltovou silnici. To se ale nemusí zdařit, takže pak bude nutné přeložit hlavní trasu přes Habrovany a Olšany, což vzhledem k existenci farmy Bolka Polívky je zajisté atraktivnější a nevyžaduje stavební investice. Vzhledem k výše uvedenému by kraj měl na Českých drahách objednat osobní dopravu v Rousínově. 3.3.3.20 Koridor Jedovnice – Račice – Vyškov Jedná se o jednu z nejkrásnějších partií okolí Brna a Vyškova, a to údolí potoka Rakovec. Vedou zde vcelku dobře sjízdné lesní cesty nebo pěšiny po loukách. Z nepochopitelných důvodů údolí není souvisle značeno jednou cykloturistickou trasou. V blízkém okolí Jedovnice naopak je vyznačeno tras obrovské množství, avšak nikdo se nezabýval faktem, zda jsou vůbec sjízdné. Slabým místem je také úsek Drnovice – Vyškov, kde chybí cyklostezka, vzhledem k velkému potenciálu využití místními obyvateli. Doporučení: V okolí Jedovnice zvážit, zda je potřebné tak velké množství tras, zjednodušit jejich číslování a upravit jejich povrchy. V Rakoveckém údolí naopak povrchy upravit jen přiměřeně, aby nebyl narušen přírodní ráz krajiny. Promyslet, zda budoucí páteřní trasu vést v Račicích obcí nebo severně od ní. Mezi Drnovicemi a Vyškovem postavit cyklostezku nebo alespoň řešit jízdu po místní komunikaci odstraněním hůře sjízdných úseků. Celou páteřní trasu zavést pod jedním číslem. 3.3.3.21 Koridor Habrůvka – Křtiny – Hostěnice – Pozořice Tento koridor by v budoucnu mohl spojovat přístupovou komunikaci Brno – Vyškov s centrem Moravského krasu. Již dnes je až na jeden krátký úsek dobře sjízdný po silnicích III. tř. a vzhledem k menší frekvenci motorové dopravy nebude potřebovat složitá řešení výstavbou cyklostezek. Slabým místem je hůře sjízdná polní cesta jižně od Březiny. Doporučení: Na koridoru je třeba jen opravit povrch polní cesty jižně od Březiny. 3.3.3.22 Koridor Brno, Líšeň – Hostěnice – Kalečník V tomto koridoru jezdí po silnicích III. tř. a po lesních asfaltových silnicích mnoho brněnských cyklistů směrem do/z Moravského krasu. Současný stavební stav je vyhovující. Doporučení: Páteřní trasu ponechat beze změny.

      0 0
      • Lenka.05  

        „…Mezi Vítovicemi a Rousínovem postavit polní asfaltovou silnici…“ To by mně zajímalo, jak vypadá taková polní asfaltová silnice teda. Obecně je to hnus… Zalévají se lesy asfaltem za miliony a silnice druhých a třetích tříd, kde by to bylo fakt potřeba, jsou v katastrofál­ním stavu.

        0 0
        • tk  

          penize na silnice jsou z uplne jiny kapsy nez penize na cyklostezky. takze to neni tak jednoduchy.

          kazdopadne jestli s to cetla, tak to prosim dotahni dal, a napis kraji pripominku. nejlepe ale nutne podle instrukci z webu cemby.

          0 0
          • Michal.J  

            Ne, všechny peníze jdou z našich kapes, akorát různými oklikami.

            0 0
          • tk  

            byl jsem upozornen na nevhnodny ton sveho prispevku. mym zamerem bylo prijemenym a mirnym tonem lenku.05 vyzvat k tomu, aby kraji pripominky zaslala. melo to byt:

            nejlepe, ale NE nutne podle instrukci z webu CeMBy.

            to hlavne proto, ze bychom pro budouci jednani s krajem chteli mit predstavu jake pripominky bajkeru JMK obdrzel.

            0 0
    • mastihuba  

      jen taková technická… pište svoje připomínky do toho jejich formuláře ať naše snaha nepřijde vniveč. Celkem si dokážu představit jak připomínky bez čísla strany a odstavce letí do koše.

      0 0
    • BH  

      nazdar Tomasi, velmi zbezne jsem procetl tu strategii a vidim nekolik zasadnich bodu, nad kterymi je potreba se zamyslet.

      1. Garantem celeho projektu je Martinek, predevsim s nim je potreba si sednou ke stolu a vyargumentovat nazory a stanoviska CEMBA a to jeste v dobe kdy takovy material vznika, ted uz je skoro pozde
      2. Zcela chapu Tvuj pohled na vec, v principu je spravny,„zachovat volny pohyb po krajine s vyuzitim prirode setrnych cest“, ovsem tato argumentace je usmevna pro reseni potreb cyklodopravy v Breclave a okoli. Tetka co jezdi na kole okopavat vinici nepotrebuje rozhodne hravy a k prirode setrny singletrack.
      3. co na celem materialu skutecne nechapu, je vehementni snaha resit nejake mezinarodni, ci dalkove cyklotrasy napr. z Vidna az do Prahy. Na to jsou vycleneny nehorazne velke prostredky a vubec nerozumim tomu, komu je to urceno. tech par silencu co vyrazi na kole obtezkanem batohy a stany preci nemusi mit komfortoni cyklodalnice protinajici celou Evropu! a nebo se mylim a prave to je ta prava cykloturistika? Citim tam tlak od KCT, kteri pravdepodobne takto cyklistiku chapou. Osobne bych rozporoval prave tuto cast strategie a tvrde bych na ukor teto ptakoviny prosazoval koncepci cest napric krajinou pro urcite vetsi skupinu cykloturistu, kteri chteji relaxovat v prirode a ne na asfaltovych dalnicich.

      4.Je potreba ve Vasem snazeni zmenit chapani horskeho cyklisty v siroke verejnosti. V soucasne dobe je to borec s integralkou, ktery plundruje karajinu na stroji podobajicimu se spise motorce nez kolu. Pokud skutecne chranite zajmy i ostatnich, kteri se po lese prodejedou i na neodpruzenem horaku a bnebo krosu, tak pracujte tvrde na zmene image horskeho cyklisty. Protoze tato skupina horskych cyklistu je podstatne pocetnejsi a potrebuje predevsim mit zarucen co nejmene regulovany pohyb po krajine a singletack pak muze byt bombonkem pro jejich aktivitu,ale ne vsak nutnou podminkou.Tou je volny pohyb po krajine.

      0 0
      • Volf  

        K tomu co píšeš ještě doplním jednu věc. Když se budou dělat cesty třeba ze zavácované drti do jílu, tak bez nějakejch oprav buudou fungovat. Jak lae položíš asfalt, tak se vlivem kořenů, sesedání půdy a já nevím čeho ještě začne vlnit, drolit a rozpadat a bude potřebovat velkou údržbu. No a o to možná jde. O ,, pohodlí ,, cyklisty na asfaltový stezce to určitě nebude. Jinak ti dávám za pravdu, protože si taky nemyslím že singltrek je spása teréní cyklistiky v ČR, protože jsme prostě hodně lidí na malým prostoru. Podle mýho by byla cesta pro ten druh cyklistiky co popisuješ normálně uzavřenej teréní okruh, kde by se mohli vyřádit bez rizika střetu s pěšákem. Automobiloví závodníci taky netrénují v běžným provozu. Proto má u nás poslední dobou MTB tak blbou pověst. Pro pár borců, co jedou kudlu za každou cenu jen aby ukázali ostatním jak jsou dobří. Pro tyto ambiciózní jedince je třeba dělat okruhy. Jinak singltrek tak jak je známej třeba z Ameriky je tam podle mýho danej potřebou překonat větší vzdálenost ve volný přírodě, protože tam není třeba ani jiná cesta. U nás protě tolik místa není.

        0 0
        • Andrzej  

          singltre jak je znamy napriklad neni vubec delany pro prekonavani vzdalenosti, byvaji to vicemene okruhy

          0 0
        • tk  

          souhlas s tim cos napsal, ale stejne jako andrej. to s omezenym mistem je predsudek! singltrek se v USA z velky casti nestavi kvuli vzdalenostem (jsou takovy a je po nich skvela bajkovacka), ale proto, ze:

          1: je po nem zabava jezdit 2: je bezpecnejsi pro sdilene uzivani 3: nepodleha erozi

          singltreky se ted v USA stavej v parcich velkych mest (ze kterych se lidi nemuzou dostat ven). v New Yorku a Philadelphii. V podstate jedina moznost jak poskytnout podminky pro bajkovani (a behani po mekku) v OMEZENEM prostoru. a je to velky uspech.

          par blbcu, co mezi sebou mame nam urcite dela spatnou povest. ale nemyslim, ze by to byli jen FR jezdci. myslim, ze lidi z nich spatnou povest delaji automaticky:

          vzdyt jsou tak drzi, ze maj helmu v lese skacou. to se do prirody nehodi. clovek by mel poslusne pochodovat jak s cipkem v prdeli!

          me na FR vadi jedine to, ze se trate stavi ilegalne. a ze prekazky a jamy po hline casto znatelne snizuji esteticke zazitky ostatnich uzivatelu. myslim, ze to FR kluci nedokazi nedokazi.

          0 0
          • Volf  

            Věřím ti, že to tak ve státech je, já tam nebyl. Jen prostě vidím co se u nás děje a bohužel neznám recept na zlepšení / možná i jen udržení / stavu. Myslím si, že u nás jsou oproti okolním státům podmínky pro bikování úplně luxusní. No a že se někdo pořád snaží zakazovat třeba krkonoše no a co? Prostě tam nejedu. Jde o to, jestli není možná lepší vytvářet organizaci,m která bude některé lokality bojkotovat. Ona tak oslavovaná pěší turistika nebude do těch lokalit nosit peníze, protože se jí věnují často lidé s nižšími příjmy, kteří si vytáhnou chleba s máslem před hospodou a jdou dál. Jezdíme se ženou s koly leckde po republice a nejen tam a vidíme to, že ty tzv. turistické hospody dneska žijou z ,,kolařů,, protože bikování provozují většinou víc majetní lidé než pěší turistiku. Prostě si myslím, že ty oblasti musí samy dojít k tomu, že vytěsňovat bikerstvo je pro ně ekonomicky neudržitelné.

            0 0
      • kolombo  

        Základní problém všech strategií je v tom, že nejsou schopny oddělit si báby s nůší od rekreačního ježdění a přikládají nadměrnou důležitost menšinové dálkové cyklistice na úkor daleko častějšího odpoledního rekreačního ježdění.

        Co se image cyklistiky týče, na tom je potřeba makat víc, než na celém singltreku.

        0 0
        • BH  

          s tim bych uplne nesouhlasil, druhy cyklistiky jsou tam pomerne presne definovane. Ovsem zakladnim problemem je to, co tvurci chapou jako zaklad cyklodopravy. Tim jsou dle nich dalkove cyklotrasy, ktere hlavni osou cyklo-infra struktury a na ne maji pak navazovt a mistni trasy formou ruznych naucnych tras a okruhu a teprve na konci toho pavouku jsou nejeke lesni trasy, ci mestke systemy. Duvodem je patrne to, ze km tech dalkovych tras pribyvaji vyrazne rychleji. staci vybrat nejkou komunikaci 3. tr. oznacit ji cedulkou a 50 km cyklotrasy Praha Brno je na svete. To oznaceni tech 50 km sice stoji 0,5 mil. Kc, ale to uz nikoho nezajima, nebot plan je splnen, volicstvu se muze predlozit konkretni vysledek snazeni a kdyz se k tomu zasfaltuje nejeky obzvlaste podareny lesni usek, tak jsou vsichni spokojeni. To ze babka s nosou na to pole stejne musi po silnici I. tridy nikoho nezajima.Pritom dle meho by s mela priritne vybudovat cyklo infra struktura ve mestech obcich a pod. Ta by mela mit kvalitni povrch i asfaltovy a mela by byt jasne oddelena od pesich, koleckovych brusli a pod. teprve az se vybuduje tento zaklad, mely by se tyto misti cyklostezky propojovat mezi sebou, tedy melo by se vytvorit propojeni mezi obcemi, asi opet asfakt. A tuhle paterni sit by mely navazovat dalsi cyklotrasy,ktere by uzivatele kola mely dostat za jeho konkternimi zajmy, at je navsteva hradu, specialniho MTB, ci dirt okruhu- trasy v lese, ci stavajici znacene i neznacene stezky napric nasimi hvozdy

          0 0
          • tk  

            bh, nesouhlasim. ty to mas mozna v hlave srovnany. my taky a rozdeleni propagujem. je na nej odkaz vyse: www.cemba.cz/…klistiky.pdf

            ale ve druzich cyklistiky je pekny zmatek. vsichni rekreacni cyklisti jsou automaticky cykloturisti. ale jak jsi sam poznamenal, cykloturistika je vnimana predevsim jako dalkova asfaltova cykloturistika. normalni terenni cykloturistika po odpolednich a vikendech a je jedno jestli nenarocna na treku, nebo bajkovejsi a technictejsi jako by neexistovala.

            terenni cyklistika taky neni definovana. CeMBA chce terenni cyklistiku pro vsechny. ale kdykoli my rekneme terenni cyklistika, oni reknou: mlady kluci adrenalinn fetaci, strasi chodce.

            0 0
          • kolombo  

            Když to trochu nadsadím, tak rozdělení na dělníky s bandaskou na řidítkách, turisty, co jedou z Vídně do Prahy omylem na kole, a na zfetované borce na MTB, tak takové dělení tam fakt je. Jen se už nikdo zpravidla nenamáhá kvantifikovat si jednotlivé skupiny cyklistů, pořádně se podívat, kdo do nich opravdu patří a pak se pořádně zamyslet, co která skupina opravdu potřebuje. Většina generelů se soustředí na asfaltové dopravní trasy, pár bezpečných průtahů městem a spočítání žlutých tabulek KČT. Opravdu kvalitní dopravni systémy pro cyklisty jsou spíše záležitost měst, než krajů a moudrých koncepcí.

            0 0
            • martt  

              Ja potrebujem nasledovne cyklocesty:

              1. moznost jazdit v lese po kazdom chodniku, ktory neposkodzujem. O toto ma od septembra na Slovensku oberu, v Rakusku tato moznost vobec neexistuje. Cesko je v tomto idealne, tam ale zase buzeruju za odrazky, jazdenie po chodniku apod.
              2. solidnu asfaltovu cyklocestu do prace. Uplne mi vyhovuje ale aj normalna cesta s autami, v nasej dedine je rychlost vsade obmedzena na 30 km/h a obcas na mna blikne radar aj ked som na bicykli. Najvacsia blbost je cyklocesta na chodniku spolu s chodcami.
              3. solidne rychle asfaltove cyklocesty do centra mesta a krizom cez mesto (Vieden, BA). Ciastocne existuju ale stale to nie je ono.
              4. neboli by zle ani asfaltove rychle cyklocesty medzi vacsimi mestami, napr. medzi Bratislavou a Viednou existuje sice dunajska cyklocesta ale miestami je moc zasmodrchana a rozhodne sa po nej neda priebezne ist 40 km/h. Ci existuje napr. Vieden-Brno, to neviem.

              .

              0 0
            • BH  

              hm ja si myslim , ze to neni ani tak koncepcich a strategiich, ale jak o vlastni realizaci. Jinak pokud by Cemba dokazala zajistit relavalentni pruzkum kolik je vyznavacu jednotlivych kategorii cyklistiky( a take provest jejich kategorizaci), tak by bud mela padny argument pro sve singltrek koncepce a nebo by mohla zmirnit svoji retoriku. Osobne si myslim, ze to s tim prosazovanim kozich stezek prehanite, tedy s tim neustalym omilanim, „chceme aby pro nas nekdo neco vybudoval“ .Je nutne prijit s konkretnimi navrhy a projekty, ktere budou jasne definovat, kde, jak a hlavne za kolik a take ukazat dalsi vazby( udrzba, potencional na vyuziti, navratnost a pod, prinosy a pod.) Bez takovych konkretnich argumentu- projektu- studii jsou vase pripominky k nicemu a nikdo se jimy nebude zabyvat.Ted tedy mate v ramci JMK jedinecnou prilezitost, dat na stul konktertni projekty, jak by to spravne melo vypadat.

              0 0
              • Andrzej  

                no nevim jestli cemba porad omila „chceme aby pro nas nekdo neco postavil“. hlavne ukazuje ty „dalsi vazby“, takze myslim ze rozhodne ma konkretni argumenty. bohuzel pripravit kompletni projekt neni az takova sranda…

                0 0
                • kolombo  

                  Není mi jasné, proč průzkum uživatelů cest není součástí té cyklostrategie a proč by ho měla zajišťovat ČeMBA, když někdo schrábnul prachy za studii.

                  0 0
              • speedy gonzales  

                mimo pripominku kolomba bych jeste par pripominek.

                • v projektech cyklostezek s naklady v radech desitek a stovek milionu se to hemzi terminy jako je „predpokladame“, „domnivame se“, o konkretnich podkladech, pruzkumech atd ani vidu ani slechu. takze diky tomuto odsuzovat cembu mi prijde hodne neseriozni…
                • tvrzeni o singletracku taky ucelove prehanite. veskera komunikace cemby je v tomto smeru nanejvys vecna. pripada mi ze misto snahy vyslechnout vecne argumenty cemby se radeji neoblomne drzis sve negativni predstavy. cemba nikde nezebra jak se snazis podsouvat, ale nabizi reseni, ktere funguje a prinasi uzitek.
                0 0
                • BH  

                  vubec netvrdim, ze cemba „zebra“ naopak si myslim, ze vystupujete natlakove az prilis a hlavne nabizi obecne proklamace namisto konktetnich projektu, coz je nejvetsi chyba. Uznas sam, ze by ted bylo nejucinnejsi, kdyby jste predlozili na JMK konkretni projekt, ci alepon navrhy na bajkerske trasy napr Brno- Macocha, ci podobne namisto zasilani odkazu na Vasi „bibli“, zvane budovani singletrack.(mi­mochodem, jak je to s pravni ochranou takoveho dila? nebude Vas guru nekdy v budoucnu po Vas – ceskem statu uplatnovat nejake autorska(patentova) prava , pokud se tu takovy singletrack vybuduje ?!) Neber to tak, ze na Vas utocim, jen vam nabizim jiny pohled na dany problem.Jinak se pokusim oslovit Martinka, zda by se na MD nenasly penize na zpracovani pruzkumu o vyuziti kola v CR. takovy pruzkum chybi podle meho nejen MD, ale i Cembe a dalsim subjektum, ktere maji s kolem neco spolecneho.Pokud to bude jen trochu realne, tak budu od vas ocekavat podnety k tomu, jake konkretni vystupy z takoveho vyzkumu by Vas zajimali.

                  0 0
      • Honzajs  

        K těm tetkám na vinohradě…tuhle základní obslužnost řeší většinou přece silnice II. a potažmo III.třídy. Ty už má KČT označkovaný až moc. Na jedné ceduli modrá směrovka s cílem a pod tím po stejný silnici se stejným cílem žlutá od KČT. Osobně si myslím, že síť CYKLOTRAS je už dostatečně široká. V některých místech je ovšem nutné budovat paralelní cyklostezky, jako samostatné komunikace (viděl jsem i cyklotrasu po silnici I.třídy). Kombinace značených cyklotras a cyklostezek by měla cyklisty odvést z města do přírody a tam by pak plynule navázala síť cyklotras po účelových komunikacích (asfalt, šotolina,polňač­ky…lesňačky) a singtreků, každému co libo. Cyklostezka jako základní prvek dopravní obslužnosti by měla fungovat ve velkých městech a aglomeracích. Ale čím dál od civilizace, tím víc by měl podíl asfaltu slábnou ve prospěch přirozeného povrchu. Pokud se chci dostat z vesnice do lesa, nutně musím použít silnice III.třídy, pak nějaké místní spojopvačky, lesní asfaltky a opravdu něco málo je přirozený povrch, o vysněném singtreku (po našem lesní chodníček) ani nemluvě. Cesta domů v opačném pořadí. Opravdu netoužím po něčem jako Dunajská cyklostezka, ale chci po hokně vypadnout a vyčistit si hlavu, aniž by mě při tom přejelo auto!

        0 0
      • tk  

        1: naprosta pravda. otazka je proc nas Martinek nekontaktoval. ja ti reknu proc. jemu asfaltovani krajiny vyhovuje a vyhovuje mu oznacovani bajkeru za zfetovany uchyly.

        ted uz je pozde se s nim o tom bavit. dokument je na svete. musime pripominkovat. ale ja jsem dost nasranej. dopravu a CDV propaguju, kde muzu a on nas takhle vytesnuje. mozna si porad mysli, stejne jako KCT a lidi na krajich, ze s bajkerama bude vomrdavat. ale tahle doba skoncila, protoze je tu CeMBA

        2: my jsme preci cyklodopravni cast strategie nerozporovali. naopak ji politicky podporujeme. jeji vlastni provedeni, je mimo nasi odbornost. nicmene clenove CeMBy znali mistnich podminek samozrejme mohou mit relevatni konkretni pripominky.

        3: naprosty souhlas. my bajkeri chceme nejaky penize do rozvoje terenniho jezdeni vsech urovni. ale zdaleka bychom nespokli tolik jako dalkova cyklistika, kterou nikdo neprovozuje. vsak se na to take moje pripominka zamerila. do budoucna bychom meli nas argument v tomto smeru systematizovat. co kdyby ASPK vyzvala sve cleny v JMK, aby prave dalkovou cyklistiku rozporovali. bajking nebajking. tohle je opravdu plytvani a shodnem se na tom uplne vsichni

        4: prace na image a prace s verejnosti. jiste. na to se taky soustredime jak muzem. ale nase moznosti a rozpocet jsou zatim omezene. narozdil od neverecich singltrekovych tomasu je nas v CeMBe dost presvedceno, ze i singletrek bude mit pozitivni vliv. lidi co se pred tim do terenu bali pustit si najednou uvedomi, ze celou dobu vlastne chteli byt bajkeri.

        5: singltrek, ne jenom jako stavba, ale predevsim jak povedomi o tom, jak opravovat cesty a volny pohyb v krajine jsou dve strany jedne mince.

        6: na borce s integralkou jsem odpovedel jinde. pravda je takova, ze po borci s integralkou se vzdy rado sahne jako po argumentu, kdyz je potreba hanit vsechny bajkery. vsichni moc dobre vedi, kolik je bajkovych turistu. jenom se jim nehodej do kramu. byznys je to totiz vyasfaltovat krajinu!!

        0 0
    • favorit.  

      ted, pri cetbe Analyzy Stredoceskeho kraje jsem narazil na tzv. „Mistni akcni skupiny (MAS)“

      Myslim si, ze zrovna sem by se, krom KCT, mohlo jit s vizi Singletreku. Sam bydlim 8km od Benesova, kde funguje „Posázaví, o.p.s.“. Byl bych i ochotny tam zajit, jenze vubec nevim, co je treba pro to udelat a hlavne, co bych jim jako mel rikat… Tedy Tome a ostatni, date radu? :-)

      P.S.: Nechtelo se mi psat mail a treba odvolani na „MAS“ poslouzi jako inspirace i pro ostatni…

      S pozdravem Tomáš Mařík

      0 0
    • Honzajs  

      Tak jsem pod dojmem toho programu udělal tři věci : 1.napsal nějaké připomínky 2.stal se Čembistou 3.zaplatil příspěvek

      Ale myslím, si, že by měla být vedena diskuze mezi ČEMBOU jako zástupcem, a ne aby to připomínkovalo 500 lidí… ale na druhou stranu lze s některýma myšlenkami souhlasit, úspěch by byl,kdyby jsme jim vnutili myl šneku, že: bikování není zločin asfalt patří na dálnice a beton do základů (nebo na střechu)

      Tak uvidím, co na to JM kraj

      Tak mě napadá: Nepřátel se nelekejme, na množství nehledmě

      0 0
      • Lišák  

        Jistě, diskuse by měla být mezi ČeMBA a JMK, ale ty připomínky od jednotlivců jsou hodně důležité! Je pak vidět, že lidi mají jiný názor, než JMK a že tento názor má i ČeMBA a proto (snad) budou ČeMBu brát vážně.

        0 0
    • tk  

      V pondělí 13.8. je v 19:00 v brněnském Desertu, prostě tam jak [se ČeMBisti sešli] minule, schůzka bajkerů z Jihomoravského kraje, kteří si chtějí popovídat o plánované strategii podpoře cyklistiky v JM.

      Protože se schůzka odehraje těsně před „deadlinem“ pro přípomínky veřejnosti, bude jistější, když dokument nastudujete a své přípomínky JMK pošlete již před schůzkou!.

      desert najdete zde: www.dodesertu.com/kontakt.htm

      0 0
      • tk  

        abych nezapoměl, pokud můžete, podvrdte prosím účast emailem s titulem 0813_do_desertu na adresu pocitadlo @ cemba.cz.

        0 0
        • Lišák  

          Se snad na žádnou slezinu ČeMBy nedostanu :-/ Jednou jsem v práci, teď zase na dovči…

          0 0
        • Honzajs  

          proč musím furt jezdit na služebky.....:-(((

          0 0
    • jonys  

      Tak bastlím připomínky.Čím dál víc mám ale za to,že ten materiál nemá s nějakými „průměrnými cyklisty“ co společnýho.To je samej „koridor“, „dálková trasa“,…mi to příjde,že mě chtějí přimět,abych místo autem jel na služebku do Budějic na kole,cestou se kochal hrady a zámky a po práci si odpo švihnul Brno-Vídeň a zpět… Tam už se straší i tím,co strašili přesunovači nádraží-že kraj,pokud tyhle šílenosti nepostaví-bude totálně odříznut od turistickýho světa! Já myslel,že to má být pro místní lidi,pro jejich potřeby! A ještě dotaz:co je Studie 2005,na kterou se odvolávají v kapitole 3.3.3. v tabulce?To asi – dle zařazení – má něco s MTB,ale asi spadla hluboko pod stůl,neboť ty navrhované značky v okolí nepotkávám :-)

      0 0
      • Luka  

        www.bmbrno.cz/clanky/563 .. neni tam datum, ale vypada to, ze se tomudle politikovi libi mimosilnicni cyklistika a ceka jen jen na nazor vas, mistnich cyklistu

        0 0
        • tk  

          to je z dubna 2007. s panem vlasinem uz zastupci CeMBy jednali. nicmene posunout to dal musime jednanim primo s lesy mesta brna.

          0 0
      • hribik A1  

        tie koridory a dialkove trasy sa stejne nebudu stavat ale vyznacia sa zltymi cedulkami na cestach 2., 3. triedy, pricom na zlte cedulky sa napise vzdialenost co ostava k tej prahe, viedni, brnu, ze by som bez modrych cedul pre auta ani nevedel co bude dalsia dedina to uz nezajem (mimochodom, aj ked sa povazujem prave za toho cykloturistu pre ktorych sa to znaci, svoje trasy si planujem absolutne nezavisle na tomto nanichodnom znaceni a povazujem ho za vcelku zbytocnu vec). mimochodom este, priemerny cyklista je robotnik co chodi na starom vergli do roboty, dedo na ukrajine do krcmy, babka do obchodu, a potom este kdekdo co vyjde v nedelu poobede urobit si svojich 10, 20 cyklokilometrov, hlavne nech tam nema ziadny kopec nech tie rezne a knedle z obeda v nom nevyblije (tzv. pseudobikeri). najviac cyklistov co do poctu je takychto, vsetci ostatni (mtb, dialkari, dh atd.) su okrajovymi skupinami fanatikov. ani jednych neni podla mna viac nez percento obyvatelstva. coz ale neznamena, ze by niektora z tychto skupin mala byt diskriminovana oproti ostatnym. kazdopadne ti vacsinovi, priemerni cyklisti, to su ti ktori zaplnaju vsetky tie „cyklostezky“ iduc 15 km/h a motajuc sa medzi korculiarmi a maminami s kocikmi. takychto cyklistov je najviac poctom. my ostatni sme v ramci cyklistov ako celku mensinami fanatikov.

        0 0
    • jeff  

      Ahoj, přiznám se, že čtu těch 150 stránbek jako divej a fakt se místy nestačím divit. Zkusím nadhodit pár mých postřehů:

      • opravdu to na mne působí, jako že cyklistika je jen o ježdění na kole z práce do práce, ze školy do školy, z okresu do okresu a ze státu do státu. Téměř se opomíjí řešení problému, jak se cyklisté mají dostat z domu za město! Vím, že to je ta nejnáročnější a nejdražší část celého problému, ale dle mne je to i zároveň ta nejpodstatnější.
      • docela men zaujala funkce „cyklokoordiná­tora“. Odkud takový člověk povstane? Spíše by se mi více zamlouvala různorodá skupina zástupců cyklistů, jezdců na koních, turistů, politiků, majitelů lesů, správců silnic a dalších, kterých se to týká. Pak teprve může vzniknout něco, co bude slušným kompromisem pro všechny.
      • neustále se zmiňují mezinárodní a krajské cyklokoridory, ale – dle mého názoru – většina cyklistické vyřejnosti vyráží na vyjížďky o délce 15 – 50 km, to znamení v dosahu domova, či jiného ubytování. Proto se domnívám, že využitelnost těchto koridorů není na takové úrovni, aby bylo nutné je stavět na provní pozici.
      • bylo by zajímavé zjistit jakých cílů již dosáhl zmíněny cyklokoordinátor Středočeského kraje
      • dále se píše o podpoře úschoven kol na uzlových bodech IDS. Na jiném místě se ovšem zmiňuje, že se jedná spíše o pár kusů kol a že to není činnost rentabilní. Tak co s tím?! Podporovat nebo ne?
      • líbí se mi, že neopomíjejí ani bruslaře a jezdce na koních. Sám na bruslích i na koni často jezdím a vím, jaké potřeby tedy tyto druhy sportu mají, a je to opravdu nutné řešit!!!Stávající asfaltové cyklostezky ani zdaleka nemají kapacitu potřebnou pro uspokojení bruslařů a cyklistů. A v lesích by bylo dobré koně a cyklisty od sebe oddělit – ale to je spíše o kultuře ježdění na koni. Není přeci nutné „rozdupat“ všechny stezky!
      • strana 13, bod 6: neustále je tu možnost přetrasování cyklotras z důvodů bezpečnosti a optimalizace. Ale bohužel je to tu opět v souvislosti s dálkovými trasami.
      • strana 16 – do výčtu základních pojmů nějak opomněli zahrnout SIGLTRACK!!!

      Dál tu mám připomínky k příloze č. 1:

      • strana 95: píše se zde o dojíždění kolmo do práce a do školy. Asi již nikdy nebudeme národem, kde by se lidé rodili srostlí s kolem. Proto mi připadá megalomanské navrhovat všude hlídané úschovny a půjčovny kol. Otázkou další je motivování zaměstnanců a jejich zaměstnavatelů k podpoře cyklistiky. Prostě dokud nebudou městské cyklotrasy, tak jízda raním městem do práce je téměř hazardem a odpoledne jakbysmet!
      • strana 91, odst. 6.1.4.B: Co to je bezpečná komunikace s KVALITNÍM povrchem? Vždyť kromě silničních cyklistů nikdo nemá potřebu jezdit po asfaltové dálnici. Jistě situace bruslařů je jiná.
      • strana 98, odst. 6.1.4.C: Cyklista opravdu nepotřebuje kvalitní značení. Domnívám se a moje zkušenosti z bajkování v zahraničí mi to jen potvrzují, že cyklista potřebuje spíše informační podporu. Ať již jsem domácí bajker nebo turista, stačí mi dobrá i jednorázová mapka, která mne navede. A pak již stačí jen ukazatele na důležitých místech.
      • strana 99: Asi bych to shrnul do jednoho: MTB nerovná se FREERIDE!!! I většina MTB jezdců chce dosáhnout nějakého cíle, pouze k tomu chce využít trasu mimo veřejné komunikace! V tomto odstavci docházíé k velkému zlomu celé strategie a taky k velkému matení pojmů. Bohužel.
      • strana 100: píše se zde, že na některé stezky by se měl tomu či onomu sportu zakázat přístup. Ale například dlouholeté zkušenosti z USA (viz. časopis VELO) napovídají, že toto není nutné. Je spíše přínosnější naučit jednostlivé sportrovce naučit kultuře chování na stezce. A na to třeba taky stačí cedulka s jasným vyznačením přednosti v jízdě – pěší, kůň, kolo, brusle…

      Když už zasde píši o bruslařích, je to hodně velký problém. Každý zabírá na stezce jiný prostor, každý se pohybuje jinou rychlostí. Velkým příkladem by nám mohla být cyklo- a in-line-stezka v Bratislavě, kde jsou již tak daleko, že od sebe bruslaře a cyklisty oddělili. Celé fungování stezky by mělo jít opravdu příkladem a to hlavně již zmiňovanou kulturou chování.

      • strana 103: tak to mne opravdu pobavilo: Pěší turista v době, kdy jsou pěší trasy velmi špúatně schůdné … může volit cestu po lesní asflaltové silnici … atd. Tak a jsme zase u těch lesních dálnic, které nikdo nechce!!!

      Závěr přílohy č. 1 je ten, že základem úspěchu jsou úschovny kol. No, to je dle mého, hodně odvážné tvrzení. Myslím, že možnost uschování kola ať již kdekoliv, ještě nikdy nikoho nepřesvědčila, že má na kole vyrazit. Já bych to spíše viděl na toto:

      • postavení cyklisty na stejnou úroveň mezi chodce a automobil, tzn. ve městě samostatné jízdní pruhy, pokud ne samostatné cyklostezky, taky aby se cyklisté mohli bezpečně dopravovat ať již do práce, do školy, ale hlavně ven z města, či obce!
      • tištěné materiály, propagace a informace, informační centra
      • oddělení provozu cyklistů, pěších a jezdců na koních (z důvodů větší bezpečnosti a taky zkvalitnění cest hlavně v blátivém období)
      • další body vyplynou již ze samotné situace a fungování celé strategie.

      Končím, zatím, jdu číst dál. Možná jsem se zatím úpně nedostal k posouzení „strategie“ a cílů, které si klade „naše“ ČeMBa, ale třeba k tomu dojde. Uvidíme, co se dočtu dál a jaké budou vaše reakce¨

      Ahoj

      Dan Klimeš

      0 0
      • martt  

        Velkým příkladem by nám mohla být cyklo- a in-line-stezka v Bratislavě, kde jsou již tak daleko, že od sebe bruslaře a cyklisty oddělili.

        treba podotknut, ze to oddelenie ale moc dobre nefunguje

        0 0
    • fonsta  

      mail:

      Vážení programátoři rozvoje sítě cyklistických komunikací,

      zasílám připomínku k návrhu tohoto dokumentu:

      Považuji se za celkem průměrného občana ČR. Mám kompletní rodinu s dvěma dětmi, chodím do zaměstnání, poctivě platím daně, vlastníme dvě auta a dvě televize. Pro pořádek dodávám, že jsem ročník 1963, drogy neužívám ale alkoholu klidně holduji.

      Ve volném čase se snažíme aktivně odpočívat, mimo jiné i jezdíme na kole.

      Považuji se za celkem průměrného jezdce na kole. Vlastním MTB kolo a silniční kolo, manželka také, velké dítě MTB kolečko a malé dítě kočárek Inglesina. MTB kolo používám jak pro vyjížďky s necelou rodinou, tak pro sólové projížďky. Jelikož bydlím v Brně – Lesné, mám to kousek do lesa (jsem tomu rád) a proto na MTB kole vyrážím sólo tam, kde se nachází terén, pro který bylo MTB kolo (mountainbike) zkonstruováno. Baví mě to. Jezdím po cestách, které používají i ostatní obyvatelé tohoto státu k výletům a sportu, kde i chovatelé koní venčí své oře a kde správci lesa jezdí se svou technikou při těžbě dřeva. Za 30 let, kdy tuto aktivitu vyvíjím, jsem nikdy nikoho svou, s kouskem hrdosti mohu prohlásit, někdy i rychlou, jak Vy uvádíte, adrenalinovou, jízdou nezranil. Snad, možná, ano, někdo by mohl říct, omezil, v těchto případech se ovšem nabízí otázka, kdo koho vlastně, to už je ale jiné hřiště a zde se dostáváme do oblasti lidské vzájemné tolerance a pochopení, což, jak všichni víme, je v ČR poměrně ožehavá záležitost viz. např. nenávistná kampaň proti cyklistům ve většině seriozně se tvářících denících. V průběhu projížďky a po projížďce, navštěvuji restaurační zařízení za účelem občerstvení. Většina těchto příjemných provozoven je umístěna na frekventovaných, cyklisty oblíbených trasách a proto se zde schází různorodá skupina lidí, s různými druhy kol a z toho vyplývajících jejich preferencí. Dovolte mi, jelikož se v tomto prostředí pohybuji velice často, abych se nyní pokusil popsat procentuální zastoupení skupin cyklistů a ostatních v takovéto, nyní virtuální restauraci, tak jak jsou uvedeny ve Vaší studii. Pro jednoduchost počítejme, že je tam opřeno (kolostojů neboli stojanů je tam málo, navíc všechny mají nevhodný rozměr, nedá se tam vložit kolo s odpruženou vidlicí) devadesát kol:

      • 35% jednodenní rekreační a poznávací jízdy
      • 9% – 10% jízdy rodin s dětmi
      • 45% MTB a extrémní terénní jezdci
      • 0% – 1% dálkové a etapové jízdy
      • 7% – 10% doprava pěší
      • 0% – 1% doprava na in-line bruslích
      • 0% – 1% vozíčkáři
      • 0% – ?? doprava na koních

      Z předchozího vyplývá, že Vám chci sdělit následující:

      • rozšířenost různých skupin cyklistů, jež vyplývá z výše uvedeného procentuálního rozdělení vůbec neodpovídá prioritám řešení a odpovídající velikosti nákladů na budování zamýšlených dopravních řešení tak jak jsou uvedeny v dokumentu.
      • nemyslím si, že je rozumné, za každou cenu, tak jak uvádíte, v těsném okolí Brna, v Moravském krasu a už vůbec ne v národním parku Podyjí s ohledem na umožnění pohybu in-line bruslařů a vozíčkářů po budoucích cyklostezkách vylévat tyto tunami asfaltu. Nechtějte vidět, jak by na rychlé asfaltové, ano, musím použít výraz silnici, dopadl vzájemný kontakt cyklista vs. in-lineista vs. vozíčkář (+ samozřejmě vs. turista vs. venčopesista) a do toho všeho cyklorodina s dětmi. Je nad slunce jasné, že cyklostezka má pro svůj název jakýsi důvod.
      • MTB jezdci jsou v dokumentu uváděni jako zcela normálu se vymykající menšinová skupina, která v důsledku vlastně všechny svým pohybem obtěžuje, sice je chvályhodné, že pro samé blbnutí na kole nemají čas na drogy a chlast, nicméně ale, nejjednodušší bude, jak píšete, tam kde hrozí střety se zájmy ochrany přírody nebo kolize s pěšími turisty, jim toto počínání zregulovat a zakázat. Což je ovšem jinými slovy všude.
      • mládež, kterou dokument trestuhodně vůbec nezmiňuje a tímto u mě klesá na úroveň žvástů v plánech budování dalších pětiletek, které byly čteny na XXXX…sjezdech komunistických fanatiků, má v oblibě hlavně technické disciplíny. Potřeby této skupiny, která je mimochodem, co se týče uváděných neřestí, daleko rizikovější než já, ale pravděpodobně nemá snahu řešit nikdo. Nebo se to netýká tématu cyklistických komunikací a přichází zde tedy jako jediné (samozřejmě pro odpovědné úředníky nejjednodušší) možné řešení jen tzv. regulace a sankce?
      • i když se dokument tváří jako program rozvoje cyklistických komunikací, razantně řeší potřeby jiných skupin, které mají s cyklistikou pramálo společného.
      • i přesto, že velká většina ze všech Vámi roztříděných skupin cyklistů (cyklistů!) asfaltové cesty odsuzuje, řešení v dokumentu zjevně s dalšími desítkami kilometrů nových cest s tímto povrchem počítá. Já ale, pokud si chci užít rovný, rychlý (asfaltový) povrch, beru kolo silniční a pokouším se přežít útoky agresivních řidičů motorových vozidel. Pořád je to bezpečnější, než kličkování a neustálé brždění na Vámi zamýšlených cyklostezkách s kvalitním asfaltem.
      • zdá se, že vůbec nikoho nezajímá ekologický dopad těchto povrchů na životní prostředí.
      • doporučuji zavítat na stránky české mountainbikové asociace (www.cemba.cz) a prostudovat si články, názory a ukázky řešení ze zahraničí.

      Pro toto všechno si myslím, že peníze, které Jihomoravský kraj (potažmo my všichni ze svých kapes) zaplatil autorům studie, která už od počátku manipuluje s mírou oblíbenosti jednotlivých cyklistických aktivit, některé zcela vypouští a neřeší, cpe na stezky pro cyklisty, ve snaze zavděčit se co největšímu okruhu obyvatel, i spoustu dalších aktivit, byly takzvaně spláchnuty do toalety. Je to naprosté nepochopení principu a masovosti MTB cyklistiky.

      S pozdravem fonsta ;) ČeMBA o.s. člen www.cemba.cz

      0 0
      • jonys  

        Píšu jim jinými slovy a přímo do toho formuláře v podstatě totéž,co ty a Jeff.Jak to dokončím,nakopíruju to sem taky :-)

        0 0
      • tk  

        tos napsal pekne. diky. konverzoval jsem s ale s CDV J Martinkem a on nase pripominky schazuje ze stolu s tim, ze jsem si cleny vycepoval. a ze pry lidi na bajku nejezdi. a ze vic pro nas udelat nemuze atd. atd. budeme muset byt hodne asertivni. popis terennich cyklistu jako fetaku z dokumentu vypadne, ale to bude zrejme jedina zmena, kterou udela. u asfaltu zustane. asfalt je pro nej jediny reseni.

        v usti mu stoleta voda odnesla nezpevnenu prirodni cestu a on proto rika, ze vsude musi byt asfalt. prirodni cesty nevydrzi.

        0 0
        • Splinter  

          Co to je za člověka, to snad není pravda…

          0 0
        • Excel  

          tak to mi přijde jasný odkud vítr vane, když hájí asfalt

          0 0
        • dav33  

          :-)) no loni v přerově mu uplavala rok stará asfaltová cyklostezka bečva do bečvy…

          0 0
        • OCG  

          OK, já nejsem členem ČEMBA, i když se na to chystám. Každopádně jsem včera poslal panu Keprtovi email s tímto zněním (a bude-li potřeba, zašlu ho i panu Martínkovi, aby si vyslechl názor někoho ne-ČeMBového):

          Dobrý den, dříve, než budu reagovat na dokument „Program rozvoje sítě cyklistických komunikací s minimálním kontaktem s motorovou dopravou v Jihomoravském kraji,“ dovolte, abych se krátce představil. Jmenuji se Ondřej Doseděl a kromě toho, že rád jezdím na horském kole, jsem také učitelem anglického jazyka na Gymnáziu Elgartova. Kolo je pro mě způsob aktivního odpočinku a odreagování; byť jsem si konečně opatřil celoodpružené kolo, rozhodně není prioritou adrenalin při letu z kopce a vidina zlámaných kostí a tisícových škod na mém kole, spíše příjemné několikahodinové poježdění hezkou krajinou. Vzhledem ke skutečnosti, že výše zmíněný dokument se týká jednoho z mých největších koníčků, rád bych vznesl několik snad podnětných připomínek.

          Obávám se, že výše zmíněný dokument nebere v potaz všechny kategorie cyklistiky, upřednostňuje jednu a jinou doslova démonizuje. Dovolte, abych se první pozastavil nad pojmem „extrémní cyklista,“ s nímž je v dokumentu velmi často nakládáno, aniž by bylo vlastně zmíněno, kdo je onen mýtický „extrémní cyklista“ a čím se zabývá. Z dokumentu implicitně vyplývá, že extrémním cyklistou je člověk, který jezdí s integrální přilbou v relativně náročném terénu. Je-li má interpretace správná, pak jsem extrémním cyklistou i já, což v zásadě odmítám. Mám za to, že až na výjimky je oblast Jihomoravského kraje pro skutečně „extrémní“ cyklistiku poměrně nevhodná. Extrémní cyklista je člověk, který sedlá celodopružené kolo s vysokými zdvihy odpružení, jež ho má co nejrychleji dopravit z vrcholu kopce dolů do údolí, přičemž překonává jak přírodní překážky (ostré zatáčky, kamenité a rozbité úseky atp.), tak překážky umělé, tedy člověk, který jezdí buď downhill nebo freeride. V okolí Brna vím o jediném místě, kde tyto cyklisty občas potkáte. Mohu Vás ubezpečit, že vzhledem k finanční náročnosti tohoto cyklistického odvětví (celoodpružená kola na freeride jsou vskutku drahá, nezřídka přesahují hranici 70 000 Kč) je počet lidí, který tento sport provozují v Jihomoravském kraji vskutku zanedbatelný, tedy v porovnání s počtem lidí, kteří provozují „obyčejné MTB“.

          MTB je tedy jakási druhá skupina, jak ji vidím já. Výkonnostní sportovci, cyklisté, kteří se třikrát do týdne na dvě hodiny jedou protáhnout a zapotit do lesa, i víkendoví jezdci, kteří si koupili kola s předním odpružením (byť do této kategorie spadají i kola celodopružená, ale s nižšími zdvihy) a baví je terénní cyklistika. Co je dále pojí, je láska k přírodě, resp. pobytu v ní, a to na kole. Svědčí-li počet prodaných kol a lidí o oblíbenosti tohoto druhu cyklistiky, pak si troufám tvrdit, že jde o její nejrozšířenější a nejoblíbenější druh. Bydlím v Bílovicích nad Svitavou, což je snad nefrekventovanější destinace těch Brňanů, kteří vyznávají terénní cyklistiku; můžu Vám říci, že horských kol kolem Bílovic potkáte zdaleka nejvíc. Jsou to lidé, jimž nevadí sem tam nějaký kořen, jezdí rádi po pěšinách, cestičkách a cestách, jež se vinou mezi a pod stromy. To ovšem neznamená, že jsou k okolní přírodě bezohlední, ba naopak. Dovolím si namítnout, že házet tuto a výše zmíněnou skupinu do jednoho pytle je hrubé zobecnění, které hraničí se zavádějícími fakty. Třetí skupinou jsou ti lidé, kteří nemají žádné velké sportovní ambice, kolo berou jako občasnou víkendovou zábavu. Tito lidé budou preferovat hladší povrch, ale nepředpokládám, že budou řičet nadšením, když se v opravdu krásném a příjemném prostředí kolem Brna začne objevovat více takových obludností, jako je lesní cesta Šumbera. Jak tato, tak i skupina sportovních terénních cyklistů většinou jezdí z bodu A zpět do bodu A a jako takým by jim pravděpodobně nejlépe seděla komunikace, kterou Česká mountainbiková asociace nazývá singletrack, tedy trvale udržitelná stezka (či širší cesta s přirozeným hlinitým povrchem), jež nebosahuje výrazná převýšení, je šetrná k přírodě a nenarušuje její ráz (na rozdíl od již zmíněné cesty Šumbera).

          Poslední skupinou „terénních cyklistů“ jsou dle mého názoru lidé, kteří provozují cykloturistiku, většinou na crossových kolech, tedy jezdí z bodu A do bodu B. Proč zrovna na nich není třeba vysvětlovat. Tito lidé zákonitě nemusejí jezdit po lesních cestách, jejich kola jsou uzpůsobena jak jízdě po silnici (což mnozí kvůli snazší orientaci a dostupnosti občerstvení, restaurací a obchodů preferují), tak pro jízdu po nezpevněné lesní cestě.

          Neexistence řádného rozdělení cyklistické obce do kategorií dle způsobu provozování je – jak již jsem uvedl – velkým problémem zmíněného dokumentu. Ten totiž zcela opomíjí různé nároky těchto odvětví, a preferuje cykloturistiku, tedy posledně zmíněnou skupinu. Dovolím si tvrdit, že tato je možná jen o málo početnější než ta první, tedy skupina downhillových a freeridových jezdců.Nejsem žádným odborníkem, ale měl-li bych se vyjádřit, pak mám z tohoto dokumentu pocit, že účelově prosazuje jednu skupinu na úkor druhé.

          Co této studii hlavně chybí a já osobně to vnímám jako výrazný nedostatek, je hlubší znalost problematiky a dále pak absence seriózního a nezaujatého průzkumu, který by alespoň naznačil, jaké cyklistické odvětví je mezi obyvateli JMK nejrozšířenější.

          Jsou-li mé výše uvedené názory správné, pak z toho všeho vyplývá, že nejžádanějším cyklistickým sportem, jehož se dokument „Program rozvoje sítě cyklistických komunikací s minimálním kontaktem s motorovou dopravou v Jihomoravském kraji“ týká, jsou právě terénní cyklisté, kteří – jak bylo zmíněno – preferují provozování svého oblíbeného sportu na nezpevněných komunikacích. Je pro mě velmi zarážející, že studie „Program rozvoje sítě cyklistických komunikací s minimálním kontaktem s motorovou dopravou v Jihomoravském kraji“ tuto skupinu hrubým způsobem opomíjí a má tendenci ji stavět do role „škodná“.

          Dokument zmiňuje jistá problematická území, v nichž dochází ke střetu mezi pěšími a cyklisty. Nepopírám, že mezi bikery (tedy vyznavači MTB) exituje několik s prominutím pitomců, kteří pěšáky skutečně ohrožují, obzvláště v hůře sjízdných úsecích. Dovolím si však namítnout, že toto nemůže být důvod k uzavření některých míst v brněnském okolí cyklistům. Stejně jako mezi bikery (nebo pejskaři, bruslaři, kominíky, úředníky, učiteli a třeba i lékaři), i mezi chodci se najde nějaký pitomec. Věřím, že obě strany nabídnou nespočet historek o tom, jak se která strana chová neomaleně a bezohledně. Myslím, že spíše než k represím (uzavření určitých oblastí z jiných důvodů, než jsou striktní ochrana přírody považuji za represe), uzavírkám a vyhánění jedné či druhé strany z lesa, je dle mého názoru v dané situaci lepší směřovat snahy k dosažení pokojné koexistenci obou skupin na jedné stezce či cestě. Velmi často jezdím do Údolí Říčky, kde se na jedné cestě potkávají jak cyklisté, tak i pěší, a to v dosti hojném počtu. Zatím jsem neměl problém, obzvláště když se obě strany zachovaly slušně, ohleduplně a lidsky. Možná tomu nebudete věřit, ale zpomalení (eventuálně uhnutí z cesty v případě pěšáka), úsměv, slůvka prosím a děkuji dělají divy. Domnívám se, že opravdu není třeba cokoliv vymezovat jen té či oné skupině. V dokumentu jsou zmíněny lokality jako pěšina mezi Veverskou Býtiškou a Junáckou stezkou právě jako lokalita, která by měla být cyklistům znepřístupněna. Jsem pevně přesvědčen, že vzhledem k reliéfu této stezky, právě ona by mohla být jakýmsi modelem pro případné další stezky, na nichž by koexistovali jak MTB cyklisté, tak i chodci. Dále dokument zmiňuje údolí Bílého potoka jako oblast, která by měla být cyklistům zcela uzavřena. Dovolte mi otázku: z jakého důvodu? Nevím o jediném místě, které by bylo těžko sjízdné a tím pádem nebezpečné pro případné pěší…

          Domnívám se, že segregace, restrikce a eventuální represe nikam nepovedou, stejně tak jako nikam nepovede hromadná výstavba mohutných asfaltových cyklostezek (možná nebudu tak daleko od pravdy, když řeknu, že většinová cyklistická populace se těmto bude vyhýbat, důsledkem čehož bude „přirozené“ vybudování či používání cest alternativních, které by mohly přírodu skutečně narušovat). To se dle mého názoru týká i „dálkových“ cyklotras, které budou určeny spíše pro cykloturisty. Myslím, že peníze by neměly jít na asfaltovou úpravu stávajících cest, jako spíše na přirozenou úpravu (zpevnění, opravy atp.) problematických úseků cest již existujících a na smysluplné vybudování cykloturistického značení např. po polních cestách mezi jednotlivými úseky trasy, nebo na vedení cyklostezky po málo frekventovaných komunikacích nižších kategorií.

          Domnívám se, že v turisticky atraktivní oblasti okolí Brna (tedy sever a západ – Blanensko, Bílovicko, Adamovsko, Tišnovsko a okolí Veverské Býtišky) by úpravy, které by nenarušovaly ráz krajiny ani neohrožovaly tamější přírodu byly daleko přínosnější a i ekonomičtější než dalekosáhlé budování asfaltových cyklostezek. Několikrát jsem se byl podívat na výstavbu lesní cesty Šumbera a nedovedu si představit, že v hluku bagrů, rypadel a nákladních automobilů se zvířeně z okolních lesů moc líbí. Dovolil bych si tedy navrhnout, aby Jihomoravský kraj začal ve věci cyklostezek spolupracovat s organizacemi, jež se touto problematikou zabývají, vidí do ní a jsou schopny přijít navrhnout neasfaltová, ekologicky i ekonomicky šetrná řešení, tedy hlavně s organizací ČeMBA o. s. Věřím, že ve spolupráci s ní by mohlo dojít k nějakému konsensu stran výše zmíněné problematiky.

          S vírou a pozdravem,

          0 0
      • BH  

        myslim si, ze jsi totalne vedle s temi pocty a vubec rozdelenim uzivatelu kol podle ucelu pouziti kola. V proloze je vlozen graf, ktery ukazuje rozdeleni prodeju kol v CR za rok 2006. Uz jen z toho prehledu ti musi byt jasne, ze lesni cykliste ani zdaleka nepredstavuji 45 % z celkoveho poctu uzivatelu kol. Je potreba si uvedomit, ze ze cca 123 tis.ks prodanych MTB kol( tedy kola s trojtacem a 26" vyplety) za rok 2006 predstavovala cca 80% kola do 15 tis. kc, tedy kola, ktera nejsou prilis vhodna na nejake jezdeni po lese.Osobne bych videl rozdeleni pouziti kol v CR nyni nasledovne:

        1. dopravaci 20% ( kolo do prace, obchodu,na pole…), potrebuji kvalitni asfaltovou cestu
        2. vyletnici 60% ( max.vyjedou na kole 1× tydne a o dovolene zejmena pak tzv.„od hospody k hopode“.) vyzaduji kvalitni cesty, nejlepe asfalt
        3. aktivni turiste, sportovci 15%, vyuzivaji jak asfalt tak i ostatni cesty
        4. bikeri 10% ( asfalt vubec nechteji i kdyz ho pouzivaji, nebot jak by se jinak dostali do lesa?
        5. silnicari 3% (ziletkari) asfalt
        6. ostatni 2%( sjezd, lehokola,BMX, ( specialni tereny a trate)

        pokud se vybuduji kvalitni cyklostezky ve mestech, tak je jasne, ze vyrazne vzroste skupina dopravaku a to bude dobre. pokud vsak vybudujeme tisice km singlreku napric krajinou skupina bikeru se zase tolik nezvysi a navic z celospolecenskeho hlediska to nema takovy prinos, jako donutit lidi pouzivat kolo jako dopravni prostredek byl bych tedy osobne velmi opatrny v soudech, co vlastene vetsina uzivatelu kol a hlavne spolecnost vlastne potrebuje.

        0 0
        • Volf  

          U nás se tzv. horský kola kupují, protože jsou to i podle prodávajích držáky. Vůbec to neznamená, že většina lidí jezdí do terénu. A já pořád budu tvrdit, že u nás jsou podmínky teréního ježdění přímo luxusní / min. zákazy do volné přírody nebo lesa / a každé šťourání do něčeho bude znamenat, že na těch asfaltovejch stezkách opravdu jednou skončíme.....

          0 0
          • speedy gonzales  

            doporucuju si precist zpravu o projednavani cekeho narodniho lesnickeho programu na www.cemba.cz/clanek.shtml?…

            vypada to ze nase „luxusni“ podminky maji na kahanku… mas pravdu radsi do toh nebudeme stourat.. pockame az zakazou bajkerum vyjet z domu a pak jim to natreme..

            0 0
          • Michal.J  

            A já pořád budu tvrdit, že u nás jsou podmínky teréního ježdění přímo luxusní / min. zákazy do volné přírody nebo lesa Možná se pletu, ale neříkali si na Slovensku něco podobného?

            Četl si třeba tohle? www.ekolist.cz/zprava.shtml?…

            Na rekreační funkci lesů přišla řeč, až když dostali slovo novináři. Na dotaz Ekolistu, zda se dokument věnuje také problému přístupu veřejnosti do lesů, zda nepočítá s tím, že by měl být dosud volný vstup do lesů nějakým způsobem regulován (jako se stalo v současné době na Slovensku, kde bude od 1. září letošního roku pohyb cyklistů v lesích značně omezen), ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček odpověděl, že k regulaci pravděpodobně doj­de.

            Na tý tiskovce zmiňovali příklad z nějaké části Itálie kde se platí za vstup do lesa a jak je to super.

            Tak asi tolkik k těm luxusním podmínkám.

            0 0
            • Volf  

              Možná jsem to neřekl úplně přesně. Jde o to, že jsme malá zemička s hustým zalidněním. To je důvod, aby jsme se snažili o udržení stávajícího stavu, protože na rozdíl od okolních států, je zde minimálně omezený pohyb na kole v krajině. No a jestli třeba v Krkonoších nestojí o bikery no tak se tam prostě necpu. Chci je vidět ze sedla kola akdyž to nejde, tak kvůli tomu neskočím z mostu. Jak ale začneš pro jednu skupinu lidí / např. singltrack / vytvážet něco na víc, ozvou se zákonitě další zájmové skupiny. Budou chtít mít svoje koňáci / kůň byl v terénu dřív jako kolo /, budou chtít mít svoje majitelé teréních aut, motorek, čtyřkolek apod., budou mít chtít svoje pěšáci, myslivci si taky přisolí a českej úředník se svojí leností sobě vlastní raději všešchno zatrhne hned na začátku aby nemusel řešit problémy a my z lesa vyjedeme jako namydlení. Proto si myslím, že Čemba má sice krásný ideály, alu u nás by se měla spíš zaměřit na společné bezproblémové ,, soužití ,, různých skupin ,, návštěvníků ,, lesa respektive přírody. Jinak skončíme a vyasfaltovanejch ,, cyklostezkách ,, s bruslařema, běžcema, kočárkářema a budeme víš kde. a další věc je ta, že jak váíc a víc lesů bude přecházet z vlastnictví státu a soukromých rukou, bude větší a větší tlak majitelů na vytěsnění návštěvníků z lesa ven. A vážně si myslím, že je jen otázkou času, kdy se objeví první ploty kolem soukromých lesů.

              0 0
        • speedy gonzales  

          opet par pripominek. kdo tvrdi ze bajkeri nechteji asfalt???? kvalitne resena cyklodoprava je v zajmu vsech. vzdyz i bajkeri jsou predevsim cykliste.

          ale nechapu snahy a tlaky ve jmenu cyklodopravy cpat asfalt uplne vsude. a to se zkratka, a to si oba jiste potvrdime, zkratka deje.

          a nechapu jak v tomto kontextu lze porovnavat singltrek a cyklodopravu???? samozrejme ze cyklodoprava ma vetsi celospocensky dopad, ale to je prece z podstaty veci jasne,ne? rikal jsem to uz na prezentaci AVDK. aktivita cemby pomuze mtb, ale ostatni segmenty nijak neomezuje. cemba vam penize na cyklodopravu nebere (a vzhledem ke zdrojum financovani ani nemuze).

          0 0
        • martt  

          Vidim to podobne. Mne uplne staci ak budeme moct pouzivat existujuce lesne chodniky, ktore uz existuju a ktore nam na Slovensku zakazali pouzivat.

          Budovanie singltrekov, teda dodatocnych cesticiek specialne pre bicykle povazujem za zbytocnost. Mozno je to dokonca kontraproduktivne, mohlo by to vyustit do „tak dobre, stavajte si singletreky a my vam zakazeme jazdit po existujucich chodnikoch“.

          Naopak by som ale velmi chcel „cyklodialnice“ v mestach. Teda nie cyklochodnik na normalnom chodniku alebo na kraji autovej cesty ale samostatnu, rychlu, dobre vedenu cyklocestu obchadzajucu semafory. Skratka spojnicu na ktorej je clovek podstatne rychlejsi ako autom. V niektorych castiach Viedne su taketo useky vybudovane paralelne s S-Bahnom. Teraz prenikol na verejnost projekt, kde sa ma podobna cesta stavat nad rieckou Wiental (rovno centrom Viedne) s enormnymi nakladmi (styrmetrovy cyklisticky pruh skoro kompletne postaveny ako estakada) a hned sa proti tomu zdvihla automobilova lobby, ze naco tolko penazi pre cyklistov.

          0 0
          • BH  

            Martt bohuzel mas pravdu, nesmyslne prosazovani singltreku za kazdou cenu a jako jedine reseni problemu bikeru u nas, je tou nejlepsi cestou do pekel.Pokud bude u nas zakazany volny vstup do lesa, muze si CEMBA udelat zarez do pazby , nebot to bude hlavne jeji zasluhou.

            0 0
            • cabbage  

              blbost, sdílené stezky asi nebudou důvodem pro uzavírání…

              0 0
            • Andrzej  

              no ty mas snad klapky na ocich nebo co, kdes prisel na „nesmyslne prosazovani singkltreku za kazdou cenu“ ? to se mi snad zda…

              0 0
            • speedy gonzales  

              a tohle znamena co????

              nikdo singltrek nesmyslne neprosazuje za kazdou cenu jako jedine reseni problemu. nechapu kde jsi to vzal a proc to tady tak hloupe ventilujes. pokud nevis co jsou priority cemby a co dela tak o tom prosim nemluv (vzdyt je to stejne jako bych rikal: BH ma nejmizernejsi servis..hnusne? pomluva,ze? tak to nedelej, slusni lide to nedelaji)

              Základním posláním ČeMBA o.s. je zastupovat zájmy bikerů:

              * hájení zájmu terénních cyklistů;
              * ochrana proti narůstajícím zákazům jízdy na kole;
              * podpora pri tvorbě a udržbě trailů, tras a značení;
              * informovanost, lepší image a propagace správné bikerské kultury.

              to na cem cemba denodene pracuje je predevsim pravo na uzivani krajiny a take boj proti tomu aby jedinou podporou cyklistiky v CR byl asfalt kdykoliv a kdekoliv (z cehoz mas jiste radost) a na bajkery (pocetna a aktivni skupina) se dal sr..o

              ano, o singltreku se skutecne hodne mluvi. je to nova vec a lidem se musi prvni predevsim vysvetlit co to vlastne je. pokolikate na nej uz plives spinu? neni to trochu monotonni? nikdo ho nikomu nenuti. je to alternativa, tresinka na dortu. pouze rozsireni a zlepseni podminek pro bajking, ne nahrada!!! pokud by jsi byl opet trochu objektivni tak uznas ze singltrek je v urcitych podminkach skutecne jedinym nanejvys efektivnim resenim (ekologie, udrzitelnost, rizeni turismu v prirode). ale co, radsi tam nalijeme asfalt…

              jestli se volny vstup do lesa skutecne zakaze, tak to nebude rozhodne chybou cemby, ale naopak takovych lidi jako jsi ty. jedine lhostejnost k tomu jak sili tlak lesnickych a mysliveckych lobby na omezeni vstupu do lesa bude to co nas z lesu vyzene…

              ps: nemam ve zvyku psat tak ostre reakce, a ani to nedelam rad. ale tvoje vypady a pomluvy uz nemuzu jen tolerovat

              0 0
            • Karlos009  

              Já teda na hloupé příspěvky normálně nereaguji, ale tohle mě fakt popudilo. To je ale blábol! :-( Ukaž prosím kde někdo prosazuje singletrack jako jediné řešení? A kde „za každou cenu“? Myslíš jako že bude lepší pasivně čekat co nám nechají myslivci, těžaři, KČT a pod. Obávám se, že moc toho nebude! Možná kdyby se změnil název singletrack na „pěšina“, přestanou se toho někteří tak děsit, ale je to to samé.

              0 0
              • BH  

                otazka je ci prispevek je hloupejsi…, ale k veci, precti si prosim te pozorne vsechna vyjadreni TK a nebo SG, ci dalsich cembistu, jak papousci porad opakuji.." k prirode setrny singltrail", jakoby to byl jediny probelem , ktery nas trapi.Asi jsi necetl pozorne jiz ten uvod toho treadu, od TK, takze vytah: „dokument zkresluje pozadavky terennich cyklistu na komunikace jako preferenci komunikaci "spatne sjizdnych“. ve skutecnosti terenni cykliste pozaduji prirode blizke stezky, ktere jsou vizualne i pohybove pestre, ale zdaleka nemusi byt narocne na techniku jizdy viz: www.cemba.cz/…klistiku.pdf

                5: zkusenosti ze zahranici ukazuji, ze trasy pro mtb a kone a mozne a vhodne vest soubehem. obecne je sdilene uzivani stezek terennimi cyklisty a chodci nejlepsim resenim.

                6: oproti predpokladu dokumentu se ukazuje, ze deti mezi 6–14 lety maji daleko radeji nenarocne, ale pestre prirode blizke cesty nez asfaltove cyklostezky. adolescentni mladez se celkove priklani k technickym disciplinam nebo jizde po lese. (strategie vsak temto mladym lidem nenabizi vubec nic)"

                a tak furt dokola , alepon tak to vidim ja.Vubec si nemyslim, ze je vhodne pasivne cekat, ale pokud tedy Cemba chce m¨luvit za bajkery , tak at pouziva jine argumenty nez doposud.

                0 0
                • cabbage  

                  tak do ní vstup a lepší argumenty navrhni(ne 4 body po 2–3 slovech)…

                  0 0
                • Andrzej  

                  kdyz se podivas o par radku vyse, napr do argumentu SG tak muzes precist tohle :

                  "Základním posláním ČeMBA o.s. je zastupovat zájmy bikerů:

                  • hájení zájmu terénních cyklistů;
                  • ochrana proti narůstajícím zákazům jízdy na kole;
                  • podpora pri tvorbě a udržbě trailů, tras a značení;
                  • informovanost, lepší image a propagace správné bikerské kultury. "
                  0 0
                • speedy gonzales  

                  neni jasne proc tak vehementne neustale prekrucujes fakta a vesele vytrhavas z kontextu.

                  to co tady popisujes se vztahuje k teto konkretni cyklostrategii (neni to strategie dopravni cyklistiky, ale cyklostrategie – tedy vsechny podoby cyklistiky!!!).a v ni se zkratka berou bajkeri na hul. proto cemba logicky reaguje a pripominkuje…od toho tu prece je,ne???

                  a promin, ale nejak ti pomalu zacina unikat z prispevku vecnost a nahrazujes ji jen demagogii

                  0 0
                  • BH  
                    1. celou diskuzi beru predevsim jako tribeni nazoru. Povazuji za potrebne upozornit Vas na slabe mista Vasi argumentace z pohledu mych zkusenosti a znalosti dane probelmatiky. Pokud chcete, tak se nad tim zamyslete, pokud ne, neda se nic delat.
                    2. nic nevytrhuji z kontextu, na me zatim cela Vase cinnost pusobi predevsim jako propagace budovani singl, koneckoncu videl jsem i Vasi prezentaci, proto vaham se vstupem do Cemba, byt jsem od pocatku byl pro jeji vznik a takovou organizaci povazuji za vice nez potrebnou.
                    3. CEMBA by mela vsak hajit zajmy bikeru v CR a ne byt prodlouzenou rukou IMBA, ci jinych organizaci a jedincu.
                    4. v predchozich prispevcich jsem jasne napsal, jak by mely vypadat pripominky k generelu dopravy JMK, tedy predevsim predlozit konkretni navrhy a pripominky, rici tato konktertni asfaltova trasa je nevhodna proto a proto a my navrhujeme takove trasy, odtud a tam , takto postavene a prinosy budou takove a takove.
                    5. neni mozne argumentzovat tim, ze studie neobsahuje pruzkumy, kdyz sami zadne hodnoverne udaje predlozit neumite. takze navrhnete at se pred rozhodnutim zpracuje pruzkum a td.
                    6. pokud mate zajem, jsem ochoten pripominkovat Vas konecny material na JMK. Tim nechci rici , ze mam patent na rozum, ale vidim problem z jineho zorneho uhlu a mam uz preci jen nejake zkusenosti. Treba by to mohlo pomoci
                    0 0
                    • speedy gonzales  

                      konstruktivni a vecne, tesim se ze nase komunikace bude vzdycky takova. diky

                      0 0
                    • speedy gonzales  

                      jeste poznamka. neni mozne veskerou odpovednost za spatne provedeny projekt nebo strategii hazet na cembu…„udelejte vyzkum“, „udelejte projekt“… ti lidi kteri to delaji jsou za to placeni a maji k dispozici milionove rozpocty… to ze to udelaji spatne nemuze znamenat, ze to za ne na sve stale jeste velmi omezene naklady udela cemba.

                      to ze na to cemba upozorni a pripominkuje opravdu spatne casti (coz cast mtb v teto strategii opravdu je) je v dane chvili maximum a toto je velmi dulezita vec.

                      nebylo by take treba spravnejsi kdyby cemba byla k tvorbe dokumentu prizvana???ono se totiz ukazuje ze v te strategii resit nejake bajklery neni vlastne ani zajem…

                      kdyby tu nebyla cemba tak strategie rozvoje cyklistiky se na mtb v kraji zkratka vykasle, pripadne ucelove zkresli do karikatury maleho fetaka na DHcku.

                      0 0
                    • kolombo  

                      K bodu 2. Slovo singltrek je snadno zapamatovatelné a ostatní argumentace je tak různá, že zapadne. Ale velká část komunikace je o jiné problematice, než o singltreku. K bodu 3. nechápu tu argumentaci, je možné upřesnit o koho se jedná, kdo ČeMBou manipuluje? K bodu 4. Těžko předkládat připomínkování konkrétních kusů komunikací, když většina z nás nemá šanci si oblasti projít a hledat jiné trasy. Každý terénní cyklista, když si našel podle obsahu část věnovanou MTB, tak reagoval na ty zjevné nesmysly. Pokud vyjdeme z předložené charakteristiky uživatele horského kola, je předkládání drobných změn cyklotras, když tam žádné trasy pro MTB vlastně nejsou, nesmysl. A k bodu 5. Je úsměvné, že kraj zadá, za peníze, studii a někdo ji, na základě zmatených představ a nikoliv skutečnosti, zpracuje. Připadá mi, že ta studie počtu uživatelů měla být součástí studie. Pokud tu studii nezadal kraj ani nezpracovaly organizace, které tvořilly studii, těžko ji zaplatí ze svého a zpracuje ČeMBA. Ale pokud máš zájem o takovou studii, může ji třeba nechat zpracovat a zaplatit ASPK (asocoace specializovaných prodejců kol). Určitě z toho získají zajímavá marketingová data pro svoji práci.

                      0 0
                    • Michal.J  

                      CEMBA by mela vsak hajit zajmy bikeru v CR a ne byt prodlouzenou rukou IMBA

                      Moc nechápu co je špatného na tom využít zkušenosti a metodiku kterou už někdo vymyslel. Nebo si máme zase vymyslet nějakou vlastní „českou cestu“ a kašlat na to co jinde už funguje?

                      0 0
        • Karlos009  

          Myslím že není úplně možné, zjišťovat počty uživatelů jednotlivých druhů cest z prodejních statistik. Minimálně polovina těch kol leží ve sklepě a vyjede tak maximálně jednou za rok. A 60% jsou výletníci maximálně o prázdninách, zbytek roku na ně nenarazíš, pak už potkáváš jen ty skalní a dopraváky. Ale to všechno není podstatné, havním úkolem čemby, jak to vidím já, je být protiváhou snahám vyhnat nás z lesa. Ze státního lesa! Tedy z lesa, který patří stejně mě jako nějakému myslivci, lesákovi nebo houbaři. A že ty snahy jsou o tom není pochyb. To je pro mě alfou a omegou. Stejně jako mají svou lobby lesáci, myslivci, pěší turisté a další, potřebujeme někoho i my. Až v druhé řadě je to boj o nějaký nepatrný zlomek peněz plynoucíh do megalomanských projektů různých mazinárodních cyklokoridorů.

          0 0
        • hribik A1  

          presne! len si myslim ze tych dopravakov je trochu viac nez 20 % (patria tam aj vsetky tie babky a dedkovia na ukrajinach, a tych tak nejak obieham na cestach podstatne, ale podstatne viac nez stretavam ostatnych cyklistov), ale tato skupina sa prelina aj s vyletnikmi a ciastocne ostatnymi skupinami. pre mtb bikerov by bolo asi najlepsie udrzat sucasny stav a hlavne nepremnozit zakazy (ako sa to zacina diat v poslednom case)

          0 0
          • hribik A1  

            jo a ked uz asfalt do lesa pre podporu tych v skutocnosti vacsinovych skupin (obcasni vyletnici, cykloturisti), tak nie nove cesty, ale opravit tie mrte lesnych ciest co uz existuju, vedu v udoliach a kadetade po lesoch, su proste v kazdej druhej doline, ale su nesmierne rozbite. nenicili by sa dalsie uzemia lebo cesta tam uz je, len je uzasne rozbita. aj ked je zase to pravda, ze vdaka tej rozbitosti tam malokto chodi a je tam klud (a navyse tam, podobne ako v terene, so svojou hajtrou jazdim pomaly, a neprejdem celu dolinu hore aj dole za stvrt hodiny)

            0 0
        • Michal.J  

          Chápeš to špatně, jde o to že většina kol co se prodá nepotřebuje k provozu asfalt. Na horským kole ti je jedno jestli jedeš po asfaltu nebo zpevněný přírodní cestě.

          Takže jde o to že neni nutný všechny (dokonce ani většinu) „turistických“ stezek asfaltovat. Proč?

          1. asfalt je prostě v přírodě hnusnej, když jedu do přírody tak ho tam nechci, mám ho dost ve městě
          2. asfalt je náročnější a dražší na údržbu, takže spousta peněz se v dalších letech dá do oprav a ne do rozšiřování, nezbyde tolik prachů na budování dopravních stezek ve městech a mezi vesnicema.

          Argument že peníze na cykloturistický stezky jdou z jiný kapsy než peníze na dopravní stezky, který se často používá, neberu – všechno jsou to jedny peníze který nám byly vytažený z kapes.

          0 0
          • hribik A1  

            vacsina co sa preda nepotrebuje nevyhnutne asfalt ale ked budes jazdit s bikom za 5–10000 z tesca po terene, to ti asi moc nevydrzi, ze…v skutocnosti su na teren dimenzovane len tie drahe biky ake ma vacsina bikeforistov. asi tak, ze hajtra co mam je tiez „horske“ podla istych charakteristickych znakov podla ktorych sa to posudzuje, ale moznosti jazdit na tom v terene su v podobe co ma velmi obmedzene, a to uz dostala oproti stavu v akom bola nakupena hruby upgrade. potrebovala by dalsi hruby upgrade aby sa s tym dalo jazdit po terene normalne. no a trekkingy s plastmi typu 28 × 1 3/8 toho po terene tiez zvlast moc nenajazdia, ale vacsina ludi ich vyuziva z prevaznej vacsiny na cestach + semtam lahke tereny typu polne cesty. bikeri by si mali hlavne branit to co u vas zatial maju, tj. tie lesne chodniky. dobre, nech sa snad zakaze tych zopar s vysokou intenzitou dopravy pesiakov, ale vacsinu im neni dovod zakazovat – iba by tomu mnohi boli radi, lebo by sa im lesne vsi nemotali pod kolesami traktorov a pred hlavnami flint

            0 0
            • speedy gonzales  

              ale vzdyt to neni podane jako asfalt x tezky teren.

              michal mluvi o zpevnenych prirodnich cestach (viz foto). to se fakt da projet na vsem!

              ok. nekde je asfalt nutny. nekde ho potrebuji lesaci. ale lit ho vsude je silenost.

              0 0
              • speedy gonzales  

                obrazek az tu:-)

                0 0
                • hribik A1  

                  tak to hej, no, ale takychto peknych lesnych ciest je fakt malo. vacsinou sa totiz lesna cesta pozna podla toho, ze je to miesto, kde su vyryte 2 meter hlboke kolaje od lesneho traktora a zvysok je nejake nesurode, nerovne cosi co sa nachadza medzi nimi a po ich okrajoch a nema rovny povrch ani nahodou. jedna takato pekna spevnena prirodna cesta v lese je v inoveckych lesoch pri odboceni pri byvalom motoreste radar, ale to je jedna z mala takych dobrych co poznam. inac jazdim skor take tie hlinene chodnicky na lukach (napr. vrsatec, valmont, a hocikde kde je nad cestou kadial prechadzam odbocka na travnaty vyhliadkovy vrcholcek blizkej luky), lebo sutre nemam rad, a ta vacsina s bikmi z tesca po nich asi tiez jazdit nebude lebo ta jedna jazda co by to skusili by bola jedina co by im ta plecka prezila

                  0 0
              • Jirik123  

                presne tak, treba tahle stezka z Pelesan do Sedmihorek mi prijde jako naprosto idealni prirodni stezka pro kohokoliv. povrch sjízdný na všem kromě silničky, mírně zvlněný profil vhodný pro všechny výkonostní skupiny cyklistů…

                0 0
                • hribik A1  

                  jj, toto je zjazdne skoro pre vsetkych co maju nejake normalne vozidlo, len uz takato ma jednu nevyhodu: v tej prirode posobi dost podobnym dojmom ako keby to bola asfaltka. tiez je to uz priesek medzi stromami, dost spevneny povrch…proste uz toto je nieco o com sa neda povedat ze by to idealne zapadalo do prirody

                  0 0
        • kolombo  

          2. vyletnici 60% ( max.vyjedou na kole 1× tydne a o dovolene zejmena pak tzv.„od hospody k hopode“.) vyzaduji kvalitni cesty, nejlepe asfalt

          Správně by se mělo psát nový a pravidelně opravovaný asfalt. Víkendový pohyb po silnicich III. třídy na Vysočině mne ubezpečil o tom, ža asfaltovat se má hlavně tam. Správná charakteristika kvalitní cesty je rovný, zpevněný povrch, bez vyčnívajících kamenů a kořenů. U asfaltových cest mimo intravilán obcí je to, myslím, vzhledem k tomu, jak na většině míst vypadají silnice III. třídy a místní komunikace, neudržitelné. U cesty s udusaným hlinitým povrchem, kterou propaguje ČeMBA stačí jednou za čas zaplnit výmoly hlínou a řádně udusat. Dva clapi s multikárou, lopata, krumpáč a vybrační válec. Materiál na opravu je prakticky zadarmo.

          0 0
      • hribik A1  

        fuckticka pripomienka k pripomienke: cisla z toho „virtualneho prieskumu“ pravdepodobne platia pre lesnu krcmu kam nevede cesta ale len chodniky a vznikla ako turisticka chata, ale nemaju nic spolocne s rozlozenim jednotlivych skupin celkove. pri krcme v dedine by napriklad boli bicykle inac rozdelene: 60 % stare favority a ukrajiny a podobne plecky 10 % ziletky a mtb dokopy 30 % stredna trieda, hypermarketove biky

        0 0
        • speedy gonzales  

          ano, a v praze to bude jine nez v kosicich, v jizerkach to bude jine nez na hane, a v cesku to bude jine nez v americe.

          dokud nebude normalni vyzkum tak si ty cisla bude prikraslovat kazda skupina podle sveho. nechapu situaci, kdy se do asfaltovych stezek lijou miliardy a nikdo vlastne nevi kdo je chce, kolik,jak… naproti tomu si myslim ze na tu velkou nulu, ktera se dela pro bikery nepotrebujeme zadny vyzkum

          0 0
          • hribik A1  

            neni to myslene jizerky x hana, ale akakolvek horska chata bez pristupovej asfaltky x akakolvek krcma v akejkolvek dedine. svoje prispevky tu pisem tak, ze to vidim z pohladu vacsiny obyvatelstva co do poctu, nie z pohladu jednej skupiny

            „nechapu situaci, kdy se do asfaltovych stezek lijou miliardy a nikdo vlastne nevi kdo je chce, kolik,jak…“

            to mas pravdu, len kde sa do nich leju miliardy? ja o ziadnej asfaltovej cyklostezke v okruhu 100 km od tn neviem. vidim len tabulky a znacky okolo obycajnych ciest, ktore su uplne zbytocne. ako som uz pisal vyssie, tie tabulky nemaju ziadny vyznam, po cestach v neznamom kraji jazdim doslova podla automap a modrych cedul, nie podla zltych tabuliek alebo tych znaciek co su u nas, kazdopadne pre dopravnych, vyletnikov a cykloturistov sa aspon u nas nic nove nestava

            pre bikerov by sa v sucasnej dobe mozno najviac urobilo, keby sa nic nerobilo, tj. nehrozili akutne plosne zakazy ako u nas, maximalne tak mozno zakaz na niektorych uzkych a pesiakmi dlhodobo velmi frekventovanych chodnikoch (kde sa trebars tazko vyhyba) by sa este dal pochopit, ale urcite nie zakaz na vsetkych chodnikoch aj tam kde prejde jeden pesiak za den. to je stupidita, je to proti rozumu, a smeruje k zakazom dalsich veci podobneho charakteru. dneska zakazu tebe, zajtra jemu, potom mne, potom tebe dalsie…

            0 0
            • speedy gonzales  

              tim sem chtel rict ze i kdyz se snazis o maximalne objektivni pohled na zaklade sve zkusenosti tak v konecnem souhrnu cele republiky to muze a bude uplne jine cislo. proste dokud tu nebude poradny vyzkum tak vsichni jen hadame.

              a skutecne sou to miliardy. staci secist naklady jednotlivych cyklostezek. treba jen kolem rek. stamiliony ti budou krasne naskakovat.

              0 0
              • hribik A1  

                heh, mozno v cz sa naozaj nejake cyklostezky buduju, ked pises o stamilionovych projektoch okolo riek. u nas ale o ziadnych takych neviem. pri riekach byvaju semtam druzstevne asfaltky alebo polnacky, po ktorych sa da jazdit, a prejde tam maximalne semtam traktor alebo tatra, trikrat za den, ale za tymto ucelom stavane neboli, alebo tam byvaju klasicke polne cesty kde jazdia bezne rybari autami, pripadne travnate hradze. niektore z nich su vyznacene ako cyklotrasy (take hradze kolkorazy oznacene priamo ako mtbtrasy), kazdopadne ja o ziadnej asfaltovej cyklotrase (budovanej ako cyklostezka) okolo rieky ani vlastne nikde inde u nas neviem. nepopieram, ze mozno u vas sa veci maju inac. u nas su asfaltove cyklochodcoko­munikacie pri riekach, o ktorych pises, len v mestach, vacsinou vo vcelku zalostnom stave a so vsetkymi „vyhodami“ spoluzitia chodcov, psickarov, kociarkariek, korculiarov, cyklistov a semtam nejakeho mgra na aute

                0 0
                • speedy gonzales  

                  172 000 000 KC

                  0 0
                  • hribik A1  

                    no, akurat som si v inom threade precital o jednej asfaltovej, 140 km, 700milionov. tak u vas sa teda asi fakt buduju, no, myslel som si ze nie podobne ako u nas. u nas sa totiz mimo mesta nepostavilo za tie roky co tak nejak vnimam svet okolo seba naozaj nic (myslim „cyklostezky“, nie normalne cesty 3. triedy alebo cesty co postavili lesaci pre seba, tych mozno par pribudlo), aspon nie tu v regione. na podobnych miestach su tu len stare cesty postavene kvoli dopravnej obsluhe autami, polnohospodarskymi vozidlami a vselicim podobnym, urcite ani jedna nevznikla kvoli cyklistom

                    0 0
                  • Honzajs  

                    ježišmarjá, to posrali

                    0 0
                  • weekend warrior  

                    jezisi kriste, az mi slzy vyhrkly. copak prachy, ty at veme cert, ale dyt je to uplne desny, hnusny, ekl.

                    0 0
                    • Michal.J  

                      On je „veselý“ i ten text kterým to prezentují. těsně nad tou fotkou mají napsáno: Při realizaci je kladen důraz na ochranu přírody a krajiny., těsně pod fotkama zase Zájem cyklistů o tuto stezku je zajištěn skutečností, že vede nádhernou lužní krajinou

                      0 0
                      • weekend warrior  

                        bez hvězdiček, nejde jinak. Prostě tohle je fakt v prdeli!!!!!!! Nejde jinak, ale kdo má tohle na svědomí jako celek(od nápadu až po skvělý článek) je totální ********.

                        0 0
                  • Tomcat  

                    Du blejt..... :-(

                    0 0
        • Michal.J  

          Jenže ani ten hypermarketovej bike nepotřebuje asfalta na ukrajine nikdo nejezdi na vylety.

          takze pak ta statistika vypada jinak.

          ještě jednoui pro nechápavé a nebo ty co nechtějí chápat – ČeMBě jde o stezky ktere mají být cykloturistické, na dopravních stezkách z vesnice A do vesnice B je asfalt žádoucí.

          Jenže taková dopravní stezka má vést co nejkratší cestou, nejlíp kolem silnice. Jinak je pro většinu lidí na cestu do práce neužitečná.

          0 0
          • hribik A1  

            mtb chocniky predsa existuju, hlavne si ich treba nenechat zakazat

            Jenže taková dopravní stezka má vést co nejkratší cestou, nejlíp kolem silnice. Jinak je pro většinu lidí na cestu do práce neužitečná.

            mas pravdu, a prave len take neuzitocne sa stavaju, to hej, za to ked chcem ist do bojnic po ceste, tak pekne na E572 1/50… (lebo ina tam neni) a premavkou 7–12000 aut denne. snad ked tam za 20 rokov mozno postavia dialnicu, tak tam ostane aspon potom pusto…

            0 0
            • Michal.J  

              No ale vždyť o to nám jde. Jenže tady se to dělá jinak, tady se neudělá co nejkratší spojnice ale pěkně se to natáhne lesem a údolím nějakého potoka a prohlásí se že je to i pro turisty.

              Zničí se tím polní/lesní cesta co tam byla, lidi do práce pořád budou jezdit po silnici protože je pro ně rozdíl jestli jedoi 5 km nebo 10 km. Zůstane tak asfaltová silnice pro turisty, kterým by stačila zpevněná cesta a mohlo ji být více, nebo místo toho mohla vést bezpečná asfaltová stezka skrz nejbližší velké město napojená na nádraží a tak.

              Problém je že těch strategiích tohle nerozlišují, že má jiný potřeby člověk co jede na kole do práce a jiný člověk co jede na výlet.

              fakt nechápu co na tom někteří (zdravím BH) nechápu nebo nechtějí chápat.

              0 0
    • jonys  

      4 stránky sem kopčit nebudu,pošlu to na Čembu akorát. Celý jsem to uvedl takto: Dobrý den, v příloze zasílám připomínkový list ke strategii JmK v oblasti cykloturistiky. Obecně musím říct,že se budu velice modlit,aby ti,kdož o věci budou rozhodovat,byli vedeni ušlechtilejšími úmysly než jak pomoci velkým stavebním firmám s výborným lobingem (mírně řečeno) ukrojit si co největší díl z koláče jménem „Dotace EU na podporu rozvoje cykloturistiky“…

      0 0
    • zbartos  

      Níže uvedený text jsem poslal panu Keprtovi, Martinkovi a Jebavému. Pokud někdo chcete nějakou moji myšlenku použít ve svém textu, račte si posloužit. Tímto děkuji fonstovi za vzor textu a omlouvám se mu, že jsem ho nepožádal o jeho použití předem.


      Vazeny pane Keprte,

      je neuveritelne, ze 6 let pote, co jsem dostal od Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Jihomoravského kraje dopis, ktery vstricne reagoval na muj e-mail o stezkach pro horska kola (kopie textu viz www.czex.cz/…mtbstez1.htm ), se naprosto NAHODNE (viz www.cemba.cz/clanek.shtml?… ) dozvidam, ze mam cca tyden na to abych se jako obcan tohoto statu a obyvatel JMK vyjadril ke 150-ti strankovemu dokumentu. To jste nemohli aktivni cykloturisty oslovit dříve a trochu s nimi celou problematiu probrat ?

      Protoze nejsem schopen v tak kratkem case komentovat text tohoto dokumentu stranku po strance, castecne pouziji jiz hotovy text jineho cyklisty a pridam sve myslenky:

      Považuji se za celkem průměrného občana ČR. Mám kompletní rodinu s dvěma dětmi, chodím do zaměstnání, poctivě platím daně, vlastníme jedno auta a jednu televizi. Pro pořádek dodávám, že jsem ročník 1962, drogy neužívám a alkohol piju jen velmi zřídka.

      Ve volném čase se snažíme aktivně odpočívat, mimo jiné i jezdíme na kole.

      Považuji se za celkem průměrného jezdce na kole. Vlastním MTB kolo (najedu cca 1500 km/rok, cca 60% mimo asfalt) a silniční kolo (cesty jen do prace a po Brne – cca 1500 km/rok), manželka MTB, velké dítě MTB kolečko a malé dítě kolo 20". MTB kolo používám jak pro vyjížďky s rodinou, tak pro sólové projížďky. Jelikož bydlím v Brně – Lesné, mám to kousek do lesa (jsem tomu rád) a proto na MTB kole vyrážím sólo tam, kde se nachází terén, pro který bylo MTB kolo (mountainbike) zkonstruováno. Baví mě to. Jezdím po cestách, které používají i ostatní obyvatelé tohoto státu k výletům a sportu, kde i chovatelé koní venčí své oře a kde správci lesa jezdí se svou technikou při těžbě dřeva. Za 17 let, kdy tuto aktivitu vyvíjím, jsem nikdy nikoho svou, s kouskem hrdosti mohu prohlásit, někdy i rychlou, jak Vy uvádíte, adrenalinovou, jízdou nezranil. Při jízdě po nezpevněných cestičkách a tam, kde je větší stoupání téměř nikoho nepotkávám, větší frekvenci cyklistů vnímam jen podél řek a v hospůdkách u nich. O podílu vyznavačů jednotltivých druhů cyklistiky které tam potkávám (když se jim snažím „vnutit“ pozvánku na mnou spolupořádaný MTB XC závod Soběšická Mulda – www.czex.cz/mulda či na závod pro děti po louce Muldička – www.czex.cz/muldicka ) nechci polemizovat, faktem však je, že procento dálkových cykloturistů je mezi nimi zanedbatelné a naprosto neopovídá péči, kterou jim váš dokument věnuje.

      JE OSTUDA, ŽE TAK ZÁVAŽNÁ STUDIE NEMÁ PROVEDEN PRÚZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ o tom, kdo kde rád jezdí na čem a proč a kde by jezdit chtěl, příp. zda by jezdil na tom či onom povrchu, typu stezky atd.

      Nemyslím si, že je rozumné, za každou cenu, tak jak uvádíte, v těsném okolí Brna, v Moravském krasu a už vůbec ne v národním parku Podyjí s ohledem na umožnění pohybu in-line bruslařů a vozíčkářů po budoucích cyklostezkách vylévat tyto tunami asfaltu. Nechtějte vidět, jak by na rychlé asfaltové, ano, musím použít výraz silnici, dopadl vzájemný kontakt cyklista vs. in-lineista vs. vozíčkář (+ samozřejmě vs. turista vs. venčopesista) a do toho všeho cyklorodina s dětmi. Je nad slunce jasné, že cyklostezka má pro svůj název jakýsi důvod. Existuje jiste spousta jiných možností, jak cesty upravit (myslím teď cesty tzv. kalené, resp. kalené MZK, vápenné stabilizace), resp. jak nechat cesty tak jak jsou a JEN POMÍSTNĚ upravit/opravit na nich místa podmáčená, zarostlá, nesjízdná, špatně trasovaná (velký sklon nad 12%, žádný podélný a příčný sklon atd.), místa bez odvodnění atd.

      Každopádně je třeba mimo minimalizaci každoročních oprav (což splňují afatové vozovky), brát ohled i na umístění cesty v krajině a o její soulad s krajinou (asfalt JEN v intravilánu a na hlavních cyklistických DOPRAVNÍCH TEPNÁCH [+ výjezdy z obcí k nejbližším dále pokračujícím lesním či polním cestám] podél silnic tam, kde je doprava na kole energeticky nenáročná a lidé již bežně používají, nebo je naděje že ji používat budou VERSUS jiné povrchy a vedení tras křivkami tam, kde půjde o primárně rekreaci a ne o dopravu). Studie zcela pomíjí problematiku trvale udržitelných stezek s přírodě blízkým povrchem (tzv. singletrack – viz pdf publikace o něm na www.cemba.cz/publikace.shtml ) , které by částečně (či většinou) nevedly po stávajících lesních účelových komunikacích.

      MTB jezdci jsou v dokumentu uváděni jako zcela normálu se vymykající menšinová skupina, která v důsledku vlastně všechny svým pohybem obtěžuje, sice je chvályhodné, že pro samé blbnutí na kole nemají čas na drogy a chlast, nicméně ale, nejjednodušší bude, jak píšete, tam kde hrozí střety se zájmy ochrany přírody nebo kolize s pěšími turisty, jim toto počínání zregulovat a zakázat. Což je ovšem jinými slovy všude.

      Faktem ovšem je, že úměrně s přibývajícími auty bude jízda po silnicích stále rizikovější a nelze se domnívat, že se podél silnic během pár let vybuduje paralelní síť asfaltových cyklostezek. Řešením je podle mne větší péče o stávající polní a lesní siť, její přesná evidence, její větší údržba, odstraňování vegetace vrůstající z boku, odstraňování příliš vysoké trávy na povrchu cestiček, zpevnění neúnosných míst (příp. přetrasovaní či vybudování obchvatu pro cyklisty, pěší a koňáky), dohody s vlastníky o způsobu takového hospodaření (finančně státem a krajem a obcemi podporovaném) na vybrané páteřní síti lesních a polních cest, které neznemožní prostupnost touto sití, resp. ji omezí na časové minimum. Pokud se tato alternativa kvalitně projektově zpracuje, nakonec se možná zjistí, že nebude ani třeba tolik těch asfaltových cyklostezek stavět. Protože se profesně věnuji m.j. evidenci lesní cestní sítě pro odvoz dříví v JMK a v kraji Vysočina, mohu vám, v případě vašeho zájmu, nějaké vhodné informace dodat.

      Když to shrnu, tak stávající situace v oblasti kterou dobře znám (Brno + Blansko a okolí) je katastrofální, pokud jde o jízdu skrze větší obce a při výjezdech z nich. V oblasti s menšími obcemi se zatím dá po silnicích III. (někdy i II.) třídy ještě celkem bezpečně jezdit, ale situace se bude zhoršovat. Na polních a lesních cestách je vidět dva extrémy – bohatí majitelé opravují staré cesty a staví nové cesty. Nevědí ovšem zatím, co je ekonomicky lepší, zda drahá asfaltová vozovka s tím, že oprava bude až třeba za 15–20 let, nebo levnější neasfaltová vozovka (nyní často MZK – mechanicky zpevňované kamenivo či MZK s 1–3 nástřiky asfaltu resp. povrcheme z jemného stěrku) s tím, že opravy bude nutné provádět třeba každé dva roky. Chudí majitelé nedělají s účelovou cestní sítí nic a ta pomalu, resp. rychle, chátrá. Bez ohledu na majitele, voda ničí všechny účelové cesty vytrasované s nadměrným podélným sklonem. V příručce s názvem Typizační směrnice – Svážnice, vydalo MLVH ČSR 1987, se povoluje podélný sklon u svážnic 20 % !!, takže není divu jak některé lesní cesty „vyrobené“ podle této příručky vypadají. Samozřejmě koleje vyjeté traktory na neúnosných půdách a známe všichni. Cyklisté i pěšáci (koňácké názory neznám) pak svorně nadávají na případné bláto nad kotníky, hluboké podélné koleje na cestě a větve či kmeny přes cestu. Pokud ovšem člověk použije mapu Shocart 1:60000 s vyznačenými 5 povrchy vybraných cest (1 sjízdná i po dešti – cca silniční kolo, 2 po dešti sjizdná hůře – cca trekkingové kolo, 3 technicky pobtížný povrch – cca MTB, 4 sjízdné jen z kopce – cca trekking+MTB, 5 nesjízdné – tlačení/nesení kola), může si celkem dobře naplánovat výlet podle svých schopností a zájmů i teď. Pokud budete asfaltovat i něco jiného než cyklistické dopravní tepny paralelně se stávajícími silnicemi, zničíte téměř navždy mnoha lidem MOŽNOST VOLBY jakou cestou na kole jet. Jako by nestačilo, že se vzrůstajícím množstvím zájmců o pobyt a pohyb po lesních a polních cestách si zničíme tyto oddechové možnosti sami tím, že nás tam prostě bude moc. Základní podmínkou ochrany přírody a udržení klidných lokalit je její co největší znepřístupnění od lidí. Každá nová asfaltová stezka či cesta, vedoucí do hloubi lesa či luk, každý přístřešek a lavička, každá hospůdka a bufet pomáhá přírodu „dobývat“. NEDĚLEJME TO ! Udržme davy lidí podél již silnicí zpřístupněných řek a v hospůdkách po jejich proudu.......­........

      0 0
    • rock  

      Dostali mejlík i ode mne; jakkoliv pochybuji, že to něco změní, připomínkoval jsem preferování tras dálkové cyklisty, nulovou podporu MTB cyklistů, některé chybějící statistiky (koláč rozdělení cyklistů podle „druhů“ (fuj) a průměrná najetá roční kilometráž u jednotlivých skupin), návrh na zavádění sankcí a restrikcí, definici MTB cyklisty. Bohužel na podrobnější komentáře jednotlivých bodů mi prostě nezbyl čas :-( …

      0 0
    • fonsta  

      Tak jsem přemýšlel, jestli nepláčeme na nesprávném hrobě. Dle mě, kontaktovat Martinka nebo obecně to jejich úřednické mraveniště CDV nemá cenu, protože prachy za studii už pravděpodobně shrábli a těžko se jim to bude chtít nějak doplňovat – a řekl bych, že už to ani není možné, protože papíry leží na Krajském úřadu. (proto jestli Martinek slíbil TK, že vypustí feťáky, pravděpodobně kecá a jeho obvinění že nás TK cepuje, netřeba brát vážně;)) Takže buď Keprta a nejlépe i jeho nadřízený, který se mně ale zatím nepodařilo z těch zmatečných stránek JMK identifikovat. Z výzvy k podání připomínek vyplývá, že dokument (doufejme i s připomínkami) bude využit ke …koordinaci,ko­munikaci,projed­návání…,tak teď jenom zajistit, aby se připomínky objevily u odpovědného úředníka. Jelikož mívám často s úřady a jejich zaměstnanci tu čest, uvedení jediného kontaktního mailu na Keprta ne mě moc důvěryhodně nepůsobí. Na můj včerejší mail echo doposud nepřišlo a telefon mně tam dnes nikdo nebral. Viděl bych to tak, že Keprt má do 18.8.dovolenou :/ Takže by bylo nutno kontaktovat s připomínkama i jiné osoby na JMK, aby čirou náhodou nebyl mailový klient v počítači páně Keprta otevřen až 20.8. Máte někdo návrh na jiné kontakty? Když už se nám to tak pěkně rozjelo, bylo by škoda to nedotlačit k seriozní komunikaci s lidmi, kteří do toho mají co mluvit.

      0 0
      • zbartos  

        Komunikoval jsem z člověkem z Odboru regionálního rozvoje JMK: Ing. Bc. Pavel Fišer fiser.pavel @ kr-jihomoravsky.cz , tel. do práce 541651348 . Bohužel, jak tak koukám, je ze stejného odboru jako Keprt a stejně mne o možnosti připomínkovat „Program cyklistiky“ neinformoval, i když dobře ví, že o MTB mám velký zájem (možná právě proto – program podle nich asi není o MTB). Naposledy mi napsal 16.6.2006 a dekoval za info o projetantech konestezek......

        0 0
      • Michal.J  

        Myslím že má cenu kontaktovat CDV ptotože strategie se budou dělat i pro jiný kraje a oni je pravděpodobně budou zpracovávat. Navíc úředníci je berou jako etalon, navzájem si jdou na ruku. Takže přesvědčit CDV že by nměli dát důraz i na neasfaltovou cyklistiku a důsledně rozlišovat skupiny podle mně smysl má.

        0 0
    • tk  

      J Martinek z CDV mi dal k dispozici dokument, do nejz (pred ukoncem pripominkovaciho rizeni!) zakomponoval pripomiky obcanu / bajkeru. v emailove komunikaci se ZB a JMK tvdil, ze jsme dosli ke kompromisu a ze vic pro mtb udelat nemuze.

      proti tomu jsem se musel ohradit. v podstate jedine, co udelal, je ze nahradil urazlivou pasaz mym textem.

      www.cemba.cz/…am_cyklo_jmk 07 08 07.pdf

      kraji jsem tedy za cembu skrze e-podatelnu adresu zminou ve formulari pro pripominky a adresu, kterou napsal ZB vyse poslal toto:

      www.cemba.cz/…yklo_JMK.pdf

      jak jsem zminil v emailu tem, kteri poslali pripominky kraji, cela vec se pro CeMBu vyvinula do neprijemne situace, kdy budeme obvinovani z toho, ze si „moc vyskakujeme“.

      0 0
      • jonys  

        Já jim napsal toto: Dobrý den, přečetl jsem si upravenoý Program rozvoje sítě..... Bohužel,musím říct,že z celé věci příliš okatě čiší to,že se jedná o hotový dokument,který se veřejnosti k „připomínkování“ předkládá pouze z jakési nutnosti dané zřejmě legislativou,ovšem ruka je dávno v rukávě…jak příšerně mi to připomíná akci „Kulový blesk“-jednání o přesunu brněnského nádraží! Nyní konkrétně:změna proběhla v kap. 6.1.6.,kdy si autoři uvědomili,že jízda přírodní krajinou po přírodních cestách není výsadou znuděných teenagerů,kteří si odpoledne zpestřují místo fetováním vyhledáváním pro kolo nesjízdných míst,kde si pak zvedají adrenalin tím,že kola přenášejí nebo na nich skáčou ze skály. Z tabulky dokonce vyplývá,že zjistili,že rekreační cyklisté (dopravní cyklistiky je samostatná kapitola,je jasné,že pro rychlý přesun do práce či školy bude potřeba zcela jiných parametrů cest a tyto budou převážně situovány ve městech,tedy v místech rekreačními cyklisty nevyhledávaných,na­víc dopravní cyklista se často po práci či o víkendech stává cyklistou rekreačním) mají v postatě podobné nároky jako terénní jezdci.Minimálně v přírodním charakteru povrchů cest panuje téměř úplná shoda (viz tab.). Zarážející proto je,že autoři nepřipouští další debatu na téma rozložení investic do jednotlivých „kolonek“! Domnívám se,že by jakýkoliv seriózní průzkum by jednoznačně potvrdil,že zatímco rekreační cyklistice (cykloturistice) po odpolednech a o víkendech se věnuje drtivá většina uživatelů jízdních kol,dálkové trasy,které jsou v dokumentu povyšovány téměř na modlu,jezdí jen malý zlomek cyklopopulace. Očekával bych tedy,že takováto práce bude řešit především rozvoj přírodních cest v jednotlivých oblastech,jejich napojení na hromadnou dopravu,úpravy sjízdnosti,zna­čení(!!!),atd. A hlavně to,že se v něm objeví formulace o tom,že vzhledem k oblibě tohoto odvětví cyklistiky bude kraj zastávat takovou politiku,která bude stát na pilířích tolerance mezi jednotlivými uživateli lesů,tedy nepodléhat tlakům jedné zájmové skupiny na úkor jiné=nezakazovat vjezd do lesů,využívání turistických značek(případně na základě dohody realizovat vhodné objízdné trasy na špatně sjízdných místech či tam,kde kolo prokazatelně způsobuje škody na přírodě),tedy že nepůjde cestou zákazů a represí!Samoz­řejmostí by taky měla být strategie spolupráce s majiteli lesů a pozemků… Malá úlitba ve smyslu změny pár proklamativních větiček se mi opravdu jeví jako velmi nedostatečná a o tom,jakou jí přikládají váhu sami autořui svědčí i to,že kapitola 6.1.6. sice byla opravena,ale v kap. 2.2.(str. 20) a 6.1. (str. 81) termín „MTB jezdci a extrémní terénní jezdci“ nikdo neodstranil…

        0 0
      • fonsta  

        Jelikož mě situace vytáčí, rozhodl jsem se napsat další dopis, tentokrát nadřízenému Martínka. Podobný zašlu i na Krajský úřad. Když tím nic nespravím teď, tak třeba aspoň pro budoucnost. . . . Vážený pane řediteli,

        jak pravděpodobně víte, Vaše organizace byla Krajským úřadem Jihomoravského kraje pověřena vypracovat studii – dokument „Program rozvoje sítě cyklistických komunikací s minimálním kontaktem s motorovou dopravou v Jihomoravském kraji“. Jako zpracovatel dokumentu je v něm uváděn odbor Oblast nemotorové dopravy a její vedoucí ing. Jaroslav Martínek. Krajský úřad na svých internetových stránkách vyzývá veřejnost, aby se k dokumentu vyjádřila a to do 15.srpna 2007. Začátkem srpna byla existence dokumentu a možnost připomínkování popsána na stránkách České mountainbikové asociace – ČeMBA, která sdružuje, zastupuje a vyjadřuje názory českých terénních cyklistů.

        Okamžitě se rozpoutala diskuze mezi cyklisty a začaly vznikat připomínky k textu tohoto Vašeho dokumentu. Pokud nahlédnete na zmíněné stránky, případně si necháte připomínky veřejnosti zaslat od ing. Keprta z Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Jihomoravského kraje, kam mají být, dle Výzvy Jihomoravského kraje, tyto směrovány, zjistíte, že ing. Martínek a jeho odbor si zjevně neuvědomil důležitost kvality zpracování dokumentu, minimálně si trestuhodně neprovedl průzkum situace v Jihomoravském kraji a neshromáždil všechny potřebné podklady, což je k vytvoření takovéto zodpovědné studie, jak sám jistě uznáte, naprosto nezbytné. Tato studie totiž bude ovlivňovat rozhodování desítek úředníků na Krajském úřadu JMK, kteří zcela jistě nemají takový přehled o diskutovaném tématu, jako by měl mít ing. Martínek a jeho podřízení. Zpracování této problematiky bude určovat budoucí podobu JMK, dopad zvoleného řešení na ekologický systém jihomoravské přírody, rozvoj cestovního ruchu v JMK (jak jsem pochopil, toto je hlavním důvodem vytvoření dokumentu) a v neposlední řadě návratnost provedených investic a rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch a jiných souvisejících oblastí.

        Potom všem je velmi zarážející, že při kontaktu s odpovědnými osobami z asociace ČeMBA, ing.Martínek odmítá jakékoli odborné připomínky ke studii akceptovat a už vůbec ne je zakomponovat do tohoto materiálu. Že je to ještě pořád možné z jeho reakcí vyplývá, nakonec i sám sdělil, že několikaslovní úpravu v jedné větě tohoto stočtyřicetipěti stránkového dokumentu opravdu tedy uznal a provedl.

        Jelikož zpracování této studie jistě stálo Krajský úřad JMK nemálo peněz a provoz tohoto úřadu je hrazen i z mých daní, je tedy pochopitelné, že se zajímám o správné využití mých finančních příspěvků.


        Ing. Martínek a jeho oddělení z důvodů mně neznámých zcela špatně stanovuje popularitu různých druhů cyklistiky mezi obyvatelstvem.

        V dokumentu úplně chybí definice a potřeby terénní cyklistiky, přitom jde o jednu z nejoblíbenějších cyklistických aktivit obyvatelstva.

        Dokument nesmyslně neustále upřednostňuje menšinovou cyklistiku dálkovou, která dle zpracovatelů vyžaduje desítky kilometrů dálkových asfaltových koridorů a vůbec se nezaobírá jejich negativním dopadem na ekologický systém.

        Jako zdůvodnění asfaltování krajiny je nesčíslněkrát použit argument in-line bruslařů, kteří ale, přiznejme si to, mají s rozvojem cyklistických komunikací a se samotnou cyklistikou pramálo společného.

        Kdyby ing. Martínek před začátkem zpracování této studie provedl zodpovědný průzkum mezi obyvatelstvem, vyšly by mu úplně jiné poměry oblíbenosti druhů cyklistiky a z toho vyplývající priority řešení a konečné předpokládané náklady (pravděpodobně několikanásobně menší) na rozvoj cyklistických tras. Také by se pravděpodobně dozvěděl, že jeho tak vehementně prosazované asfaltové řešení, zas tak žádané není.

        Terénní cyklistiku ing. Martínek považuje za zábavu části pubertální mládeže, jeho studie se tedy vůbec nezaobírá potřebou a názory několika desítek tisíc lidí ve věku cca 20 – 60 let, kteří si každoročně koupí horské kolo, protože nechtějí jezdit po asfaltu.

        Další argumenty, svědčící o špatné práci odboru Oblasti nemotorové dopravy jsou v dostatečné míře uvedeny na internetových stránkách asociace ČeMBA.

        Vážený pane řediteli, berte, prosím, moji stížnost jen jako pohled jednoho z tisíců milovníků horského kola, kterého studium dokumentu vytvořeného Vašimi podřízenými nadzvedlo ze židle. Následné diskuze, které se rozpoutaly na různých cyklistických internetových stránkách mě ovšem ubezpečily, že je potřeba reagovat a upozornit Vás, a to pro případ, že si podobné studie vyžádají i jiné kraje, aby jste dotyčným zaměstnancům Vaší organizace zdůraznil důležitost těchto prací a z toho vyplývající nutnost přistupovat k plnění zadaných úkolů maximálně objektivně a ne, jak jsme nyní svědky, záměrně zkreslovat skutečnost a nepochopitelně doporučovat a prosazovat špatná řešení.

        Podobný dopis píšu i na Krajský úřad Jihomoravského kraje, čímž se snažím zajistit nezaujaté posouzení kvality zpracovaného dokumentu, uvědomění si důležitosti připomínek a názorů obyvatelstva k němu a minimálně prodloužení lhůty, do které je možné tyto připomínky na odbor regionálního rozvoje zasílat.

        Předem děkuji za pochopení.

        odkazovaná adresa:

        www.cemba.cz

        0 0
        • BH  

          plac, plac… to je jenom mlaceni prazdene slamy, zadne konkretni argumenty, udaje,nic . Je to k nicemu!

          0 0
          • fonsta  

            na konkretní argumenty už není čas..už nestihnu projet si kraj, zapsat si možná řešení, rozpočítat náklady, navrhnout nové trasy tak, aby přinášely užitek..oni už rozhodli. Takzvaně o nás bez nás. Ale jak zmiňuji výše – třeba si to příště nedovolí :/ A k ničemu, jak říkáš, je, držet hubu, nedělat nic a nechat si všechno zakázat.

            0 0
            • Tomcat  

              jj něco vratit spatky nepude, ale snad to zabrdi ty ostatni brouky Pytlíky.

              0 0
          • kolombo  

            Furt tě nějak nechápu … Celá koncepce zcela pominula zhruba 70% rekreačních cyklistů. Podle mého je potřeba ji zahodit jako celek a vypracovat úplně novou, ne připomínkovat posunutí začátku asfaltu o 20 metrů k severu nebo jihu … Připadá mi to, jako když na zcela rozbitém autě začneš vyměňovat žárovky v blinkrech. Mimochodem, slyšel jsi někdy, že by třeba řidičům někdo říkal: „Najděte si trasu na silnici sami …“

            0 0
          • speedy gonzales  

            ja uz te vubec nechapu. ty po lidech opravdu chces aby udelali ve svem volnu za dva dny praci na kterou melo x uredniku nekolik mesicu? pricemz nesmele podotykam ze ti urednici to maji jako praci na plny uvazek za kterou jsou placeni,ze

            to ze nekdo svoji praci odflakne a jeste za to shrabne penize je podle tebe zrejme v poradku.

            i kdyby vsichni ti stezovatele skutecne svuj volny cas obetovali a navrhli konkretni reseni a projekty, skutecne by to k necemu vedlo? neskoncilo by to jen v supliku? kdyby byl prece zajem problematiku mtb skutecne kvalifikovane a uzitecne zpracovat tak se prece ti urednici mohli/meli obratit na bajkery uz pri zpracovavani a ne tyden pred prijetim. jestli se mylim tak me oprav..

            ano, pro bajkery bude nutne/efektivni aby sami pracovali na trasach a konkretnich projektech. ale v tomhle konkretnim pripade se to snazis hodit na bajkery uplne nesmyslne.

            kazdou pripominku k forme a zpracovani projektu vitam a dekuji za ni. urednici si musi zvyknout ze odflakla prace se netoleruje.

            0 0
          • Andrzej  

            a co jsi udelal ty? zaplakal jsi aspon, nebo jenom delas chytreho na bikeforu a tvrdis ze pomuzes kdyz bude treba… ?

            0 0
            • BH  

              vcera jsem poslal konkretni a pomerne obsahle pripominky k projektu, na vedomi to obdrzeli i bosove z CEMBA . Co jsi udelal ty?

              0 0
              • kolombo  

                Jsem také jeden z příjemců kopie připomínek a musím říct, že ty připomínky jsou velmi dobré a odrážejí většinový názor bike-fóra.

                0 0
              • Andrzej  

                v jihomoravskem kraji jsem neudelal nic hmatatelneho. zatim jsem ani neprecetl cely kritizovany dokument..... jinak jsem napriklad odmakal nejake hodiny na stezce v palkovickych hurkach.

                0 0
          • Luka  

            covece, ty me fascinujes…

            Vazne. Jen vice takovych. Pripada mi, jestli nejsi nektery z tech chacharu, co tu „studii“ vytvareli… :/

            0 0
            • BH  

              aha, kdo nejde s nami jde proti nam , ze? pokud zacnes pouzivat hlavu pri posuzovani celeho probemu, tak jiste uznas, ze zacim Cemba nic konstruktivniho nepredvedla. A jak chapat hlavni bod vyjadreni TK k dane studii ? Cituji" Dokud nebudou do dokumentu k Program Rozvoje sítě cyklistických komunikací s minimálním kontaktem s motorovou dopravou v Jihomoravském kraji implementovány požadavky rekreačních terénních cyklistů v míře odpovídající popularitě této formy cyklistiky a odpovídající počtu připomínek terénních cyklistů mezi ostatními připomínkami, ČeMBA a její členové v JMK nebudou dokument považovat za uspokojující a budou to dávat všemi legitimními prostředky najevo." Znamena to, ze Cemba se hodla stat ucastnikem stavebnich rizeni ( ze zakona asi muze) a bude negovat vystavbu asfaltovych cyklostezek? ..

              0 0
              • Luka  

                no, ta prvni veta spis popisuje to, jak se k tomu stavis ty…

                Kdyby vsichni uvazovali tak jako ty, tak v roce 89 vsichni pekne sedeli na zadku doma ci na chalupe a dodnes by sme tu meli soudruzskou kulturu.

                I kdyby si lehl cembak pred bagr, bude to porad vetsi pocin a vyjadreni jeho nazoru, narozdil od nekoho, kdo sedi u kompu a laduje do lidi svuj nazor stylu „sedte doma a nic nedelejte, stejne to nema smysl“. I kdyby to smysl nemelo zadnej nez ten, ze si sama sobe dokazu, ze nejsem tupa ovce ve stade, ze jsem CLOVEK a OBCAN, ktery ma svuj nazor a neboji se ho dat najevo, at se to politikum, stavebnim firmam, evropsky unii nebo tobe libi, nebo ne.

                CeMBE zdar a uspech. A tvoje nazory a postoje ji akorat prospeji, protoze ses vybornym studyjnim materialem pro boj s byrokracii… peace. Hadat se nebudu, svuj nazor jsem rekla a to, jaky nazor si o tvych prispevcich udela ten „kdo pouziva hlavu pri posuzovani celeho problemu“, to uz je na kazdym jedinci.

                0 0
              • Michal.J  

                ne, momentálně to znamená že bude ČeMBA upozorňovat na to že z našich peněz byla zpracovaná studie která je nekvalitní a že by měla být předělaná. Kdyby v tý strategii byl odkaz na průzkum dokazující že většina cyklistů touží po tom jezdit dálkový trasy Středozemní moře – severní pól a štítí se čehokoliv co neni aspoň 4 metry široký a vyasfaltovaný tak by asi nikdo neprotestoval. Jenže když takovýhle průzkum nemají, místo toho se domnívají předpokládají apod. a na základě domněnek prostaví milióny a zničí velký kus přírody tak proti tomu ČeMBA prostě vystupovat bude.

                Navíc argumenty typu „tak si nějaký trasy najděte a zpracujte nám to, my to pak do studie za kterou sme dostali zapaceno možná přidáme“ jsou neuvěřitelně arogantní. Kde to jsme?

                0 0
      • Luka  

        no jak tak na to koukam, mozna nejschudnejsi by bylo zalobovat rovnou v EU, aby prachy nedavali bezhlave na hovadiny…

        0 0
      • medved.m  

        „Také hojně využívaná trasa z Bílovic do brněnských Obřan by měla být během několika let zpevněná asfaltem“ UAAAAÚÚÚÚÚÚÚÚ­úúúúúúúú.....­..

        0 0
        • wintermute  

          zrovna tam mi to vubec vadit nebude. uz ted je asfaltova, i kdyz v rozkladu.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.