• Ejdam

    Dobrý den, měl bych takový dotaz ohledně koupě nového tlumiče na moje celoodpružené kolo TREK fuel ex. Aktuálně mám tlumič FOX DPS performance 130mm, a chtěl bych si pořídit i klidně stejný akorát se zdvihem 145 nebo 150mm. Vidlice by se asi taky změnila na vyšší zdvih. Ale nevím jestli je vůbec možné dát o tolik větší tlumič do kola, myslím zda „se tam vejde“? Nemáte někdo s tímto zkušenosti?

    Díky za odpovědi.

    0 0
    • Vilém  

      Rekl bych ze si to predstavujes jak Hurvinek valku.

      0 0
    • Chlebovnik  

      Já bych dal rovnou 170 mm. Nač troškařit.

      =)

      0 0
    • Mustafa  

      Není to odpověď na Tvůj dotaz, tu nemám – pardon ale variací na podobné téma se v posledním týdnu urodilo povícero. Počti si. https://www.bike-forum.cz/…zmer-tlumice#…

      0 0
    • novas752  
      1. Zdvih 130mm je zdvih zadního kola, nikoliv zdvih tlumiče. Například aktuální model má tlumič o zdvihu 55mm.
      2. Záleží také na ročníku toho kola – například aktuální modely mají atypický rozměr Trunion 210×55mm (rozteč montážních ok v plně vysunuté poloze x zdvih tlumiče) kvůli ThruShaft konstrukci = jde tam dát tlumič klasický 210×55 ale pouze pomocí redukčních vložek.
      3. Změnit zdvih kola (obecně) změnou zdvihu tlumiče teoreticky jde, ale vždy je přitom potřeba dodržet původní rozteč tlumiče (jinak to zásadně změní geometrii kola a kinematiku zadní stavby = nebude to fungovat) a není dobré použít větší rozteč než povoluje výrobce (může dojít k fyzické kolizi částí rámu nebo ke stavu, kde bude rám namáhaný úplně jinak než výrobce zvažoval = může prasknout atd.)
      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.